Ono što je važno znati o porodu

Zdravlje

Generički proces zahtijeva maksimalnu koncentraciju i mobilizaciju svih sila iz ženskog tijela. Ključ uspješnog rođenja je fiziološka i psihološka pripravnost žene za ovaj važan i odgovoran događaj. Stoga je vrlo važno da se pripreme za nadolazeću rođenja unaprijed: osim redovite posjete liječniku Ginekolog, gledati u trudnoći, ne manje važno pohađati nastavu u pripremi za porođaj, raditi vježbe i kupanje. Prije nego počnete svladati kompleks tjelesnih vježbi ili vodenih postupaka, trebate se posavjetovati sa svojim ginekološkim odgojiteljem.

Potrebno je shvatiti da je jedinstvena sposobnost inherentna ženi - da intuitivno osjeti ono što joj dijete treba. Ali kako biste pravilno odgovorili na senzacije vašeg tijela i mogli ste upravljati njima, ne trebate samo znanje o tijeku rada, o prirodi iskustava predaka, o mogućim ponašanjima, nego io samopouzdanju. Ovo se znanje može dobiti u nastavi za pripremu za porođaj.

Svako odraslo dijete je jedinstveno, međutim, u pravilu, razlikuju glavna razdoblja trudnoće, koje svaka trudnica treba znati.

Proces porođaja može se podijeliti u tri glavna razdoblja:

 • prvi period - otvaranje vrata maternice (razdoblje rada);
 • drugo razdoblje - od potpunog otkrivanja cerviksa do rođenja bebe (razdoblje pijenja);
 • treće razdoblje je posljednje.

Svako od ovih razdoblja ima svoje karakteristike protoka. Rodjenje može početi na različite načine. U pravilu, kratko prije rođenja, ženski abdomen spušta se umetanjem glave fetusa u zdjelicu i istezanjem donjeg dijela maternice, a disanje je lakše. Uoči tzv. Harbingera rađanja može se pojaviti, o čemu trebate znati, ali ne morate se bojati i panika.

Često, prije porođaja (ponekad nekoliko dana), mogu biti bolovi u donjem dijelu trbuha i (ili) u donjem dijelu leđa, koji su u prirodi dolaze. Ti osjećaji upućuju na to da će uskoro početi porođaj. Međutim, to se može dogoditi za jedan dan ili tjedan. Koristite ove trenutke za psihološku pripremu za porođaj. Možda ćete osjećati da su osjećaji praktički bezbolni ako ste naučili da se opustite i da ste u ugodnom okruženju.

I tjedan dana prije rođenja, a na dan rođenja, može se pojaviti sluzni čep (naizgled prozirna, blago žućkasta sluz, često s malom mješavinom krvi) iz genitalnog trakta. Nema briga i briga. Međutim, u ovom slučaju ima smisla prikupiti potrebne stvari za porod i smireno očekivati ​​početak redovitog rada i isporuke. U pravilu, ako se trudnoća nastavila sigurno, počinje porođaj po ovom scenariju.

Ponekad, porođaj može početi s curenjem i ispuštanjem amnionske tekućine. Često voda je bezbojna, s mješavinom malih bijelih pahuljica (sirovo podmazivanje ploda), rjeđe voda je zelena, žuta. Potrebno je naglasiti količinu i boju amnionske tekućine, pripremiti stvari za porođaj i što prije prijeći u rodilište.

Dakle, ako osjetite odgovarajuće promjene u vašem stanju: bilo je teškoće, lagana bol u donjem dijelu leđa, donjem abdomenu, nepravilnim kontrakcijama i opuštanju maternice, koja je trajala 10 do 15 sekundi s dugim prekidima (do pola sata), onda to ukazuje na početak rođenja - prvo razdoblje rada.

Dok se rad razvija, kontrakcije postaju češće i intenzivnije, a možete točno odrediti početak kontrakcije, vrhunac i završetak. Tijekom tog razdoblja, ponašanje žena tijekom rada je od posebne važnosti. Većina žena preferira hodati ili stajati tijekom rada, naslonjena na naslon za glavu, stol ili prozor. U ovom slučaju, korisno je napraviti meke pokretne kretnje bokova, kao da plešu. Ovaj ples pomaže opuštanju mišića dna zdjelice, smanjuje neugodne senzacije i pomaže u otvaranju vrata maternice.

Ako prvi put rodite i živite u blizini bolnice, možete pričekati da se kontrakcije postanu redovite (na primjer, svakih 15 minuta), a zatim, uzimajući potrebne stvari za rođenje, idite u rodilište.

U nekim slučajevima, prvo razdoblje porođaja može se odvijati sasvim drukčije od načina na koji ste je predstavljali. Na primjer, kada dođe do krvavog pražnjenja, uz oštre bolove u donjem dijelu trbuha, potrebne su hitne mjere pa je stoga hitno pozvati hitnu pomoć. Najvažnija stvar je povjerenje liječniku, održavanje pozitivnog stava, samopouzdanje, jasno shvaćajući da bolnica ima sve što vam je potrebno kako bi se porođaj uspješno završio.

Ako je tijekom cijelog razdoblja kontrakcija vaš glavni zadatak bio da se opustite i uronite u sebe, tada s početkom pokušaja počinje intenzivan rad cijelog tijela. Prijelaz na pokušaje prati nastajanje novih senzacija. Kontrakcije maternice povezane su sa refleksnim kontrakcijama abdominalnih, membranskih i mišićnih mišića dna zdjelice. Žena nehotice želi gurati, osjećaj snažne napetosti, pritiska iznutra prema perineumu.

Vrlo je dobro ako možete vježbati vještine pravilnog disanja i ponašanja tijekom kontrakcija i tijekom teškog razdoblja dugo prije porođaja, što ovu vještinu dovodi do automatizma, budući da je to iznimno teško pri učenju pri rođenju.

Primkinja će vam reći kada treba obuzdati potuga i kada je trebate ojačati. Tijekom pokušaja, žena bi trebala najviše iskoristiti njezinu sposobnost povjerenja u njeno tijelo, osjećati i razumjeti njezine signale, slušati ritam promjena koje se događaju. Prirodni mehanizam porođaja je takav da se neugodna fizička senzacija potpuno nadoknađuje sretnim iskustvima, izvanrednim emocionalnim poticajem u vrijeme rođenja djeteta.

Međutim, rođenje ne završava rađanjem djeteta, dolazi treće razdoblje - rođenje poroda. Placenta se sastoji od posteljice (organ koji komunicira između majke i fetusa tijekom razvoja fetusa), fetalne membrane i pupčanu vrpcu. Nakon što su ispunili ulogu koju su namjeravali priroda, postali su suvišni u tijelu žene. Neko vrijeme nakon rođenja djeteta, potomstvo se izbacuje bez snažne boli.

Taj dugo očekivani trenutak došao je kad dijete leži na dojci majke, sluša njezino disanje i otkucaje srca, osjeti kožu topline njezina tijela i to postaje temelj za duboku psihološku povezanost između njih. U tim prvim minutama komunikacije, u pravilu, javlja se prva privrženost prsima. Dijete ne prima samo najvrjednije kapljice kolostruma potrebne za njegovo tjelesno zdravlje, već i cijelu snagu majčinske nježnosti i ljubavi koja osigurava zdravlje njegove psihe. Ne propustite ove dragocjene minute!

U slučaju operativnog rada, novorođenče još neko vrijeme nije blizu majke, stoga je vrlo važno koristiti ove satove da se oslobode mogućih negativnih osjećaja povezanih s porođajem (npr. Krivnja), tako da kasnije ništa ne ometa uspostavljanje bliskih psihološka veza između majke i djeteta.

Zaključno, želim naglasiti da će, naravno, porođaj zahtijevati od vas veliku mentalnu snagu, odgovoran pristup, vrijeme i energiju da se pripreme za njih, ali ćete biti više nego nagrađeni za vaše napore.

Rođenje je jedno od najuzbudljivijih životnih iskustava, nezaboravan trenutak prvog susreta s novorođenim djetetom. Nakon što prolazi kroz iskustvo porođaja, nakon što je doživjelo maksimalni stres fizičke i mentalne snage, žena otkriva ogroman i snažan osjećaj majčinske ljubavi, što je važna komponenta na putu ka zrelosti i osobnoj samospoznaji!

Možete me pisati [zaštićen e-poštom] ili nazovite +79137259380

Što trebate znati o porodu: 14 pravila iz Dr. Berezovskaja E.P.

Rođenje je kratkotrajno razdoblje koje karakterizira završetak trudnoće rađanjem djeteta. Predvidjeti ishod bilo koje trudnoće, kao i napraviti točnu prognozu porođaja - na koji scenarij oni će ići, nitko ne može. Ali navikli smo se uvijek prilagoditi pozitivnom - naposljetku, čovječanstvo nije izumrlo i ne umire čak ni u nedostatku kvalitetne medicinske skrbi, stoga opažamo rođenje kao prirodni fiziološki proces i uvijek se nadamo da će trudnoća dobro završiti i za majku i za dijete.

Mnoge komplikacije porođaja mogu se stvarno spriječiti, ali se ne biste trebali oslanjati samo na pomoć medicinskog osoblja. Žena ne bi trebala biti pasivna, već aktivna sudionica u svom rođenju, kao i trudnoća općenito. Ovisno o njezinu interesu i sudjelovanju je li dijete rođeno živo ili mrtvo, zdravo ili bolesno, preživljava (hoće li preživjeti), bez obzira na to će li ona imati ovo teško razdoblje ili ne, ostati zdravi ili će patiti od rađanja komplikacija u budućnosti.

Nitko nije imun na loš. Ipak, predlažem usvajanje nekoliko pravila koja mogu povećati šanse za uspješan ishod trudnoće.

Pravilo br. 1. Znati točno vrijeme trudnoće i očekivani datum isporuke (DA).

To će pomoći u izbjegavanju pogrešaka u taktikama trudnoće i sprječavanju nerazumnih prekida.

Gestacijska dob je uvijek postavljena prvog dana posljednjeg menstrualnog perioda, prilagođena duljini menstrualnog ciklusa ili prema ultrazvučnom skeniranju u razdoblju od 8,5 do 13 tjedana trudnoće, kada je pogreška u određivanju razdoblja 1-3 dana. Što je duže razdoblje trudnoće, više pogrešaka u njegovoj odluci.

DA nije točan datum rođenja, već samo procijenjeni dan kada rok iznosi 40 tjedana. Stoga, naravno, nitko ne zahtijeva isporuku normalne trudnoće na ovaj dan, prilagođavajući se interesima nekoga, osobito liječniku (u žurbi za odlazak na godišnji odmor, na primjer).

Dodatne informacije:
DIAGNOSTIKA RANIH UVJETA POVENCANJA
5.1. Koji dan treba razmotriti gestacijsku dob?
5.4. Ispravna dijagnoza trudnoće u ranoj fazi
5.9. Procijenjeni datum isporuke

Pravilo broj 2. Znati što je punopravno trudnoće. To će omogućiti neuspješne zaključke, a ne da ide protiv prirodnog prestanka trudnoće, ako nema naznaka za preranu umjetnu dostavu.

Moderna klasifikacija rada na vrijeme:

 • rano u doba (ili ranog punog roka) - od 37 do 38 tjedana i 6 dana;
 • puni rok (puni rok) - od 39 do 40 tjedana i 6 dana;
 • kasno u vremenu (kasno punopravno) - od 41 do 41 tjedna i 6 dana;
 • odgođeno - 42 tjedna ili više.

Ako je rad počeo nakon 34 tjedna trudnoće, to ne zahtijeva uvođenje lijekova za zaustavljanje rada jer može dovesti do gubitka bebe i komplikacija iz majčinog tijela.

Pravilo br. 3. Planiranje isporuke i odabir metoda isporuke treba provesti u trećem tromjesečju (nakon 28 tjedana).

Preuranjena fasciniranost temom porođaja može dovesti do stvaranja stresne situacije, nepotrebnih briga i intervencija u procesu nošenja trudnoće.

 • Do 20 tjedana porođaja ne može misliti.
 • Od 20 do 36 tjedana, žena treba dobro proučiti temu prijevremenog rada.
 • Od 36 tjedana važno je znati kako rođenje ide, što je normalno i patološko rođenje, koje su rokovi porođaja, koje su metode isporuke, metode anestezije itd. U tom razdoblju potrebno je razgovarati s liječnikom o temi rađanja, niz mogućih scenarija za njihovu pojavu, uzimajući u obzir visinu / težinu žene, veličinu fetusa, prisutnost komplikacija i ženskog tijela i fetusa, prednosti i nedostatke određenih vrsta dostave ponuđene ženi,

Dodatne informacije:
VRSTE I SVI O NJIH
17.2. Uobičajena dostava
17.5. Preranog rada
17.6. produljena trudnoće

Pravilo 4. Priprema za porođaj - ovo je samo moralno i informativno obrazovanje, i ništa više. Ostale vrste pripreme za porođaj u suvremenom porodništvu ne postoje.

Liječenje lijekovima poput tableta u vagini, biljnih dekocija i infuzija, umetanje prstiju i drugih predmeta u cervikalni kanal i još mnogo toga što je navodno nametnuta trudnoj ženi da "brzo" ubrza kraj trudnoće "kako ne bi trpjela", nepristojna, neopravdana i često opasna intervencija, što može dovesti do dramatičnog, pa čak i tragičnog ishoda.

Žena s normalnim tijekom trudnoće ne smije biti u bolnici prije poroda kako bi se pripremila za porođaj! Uvođenje lažnih dijagnoza radi ispunjavanja plana djeteta i primanja nagrađivanja trebalo bi ukloniti iz porodnične prakse, a nitko ne bi poticao.

Dodatne informacije:
VRSTE I SVI O NJIH
17.1. Mitovi mitova rođenja

Pravilo broj 5. Saznajte informacije o porođaju, uzete samo iz pouzdanih izvora.

Nažalost, većina tečajeva trudnoće i škola ne uče žene praktična znanja i vještine koje mogu biti korisne tijekom porođaja. Žene su podučavane vježbama disanja, što zapravo ne poboljšava ishod trudnoće, nametnute su različitim mitovima (poput zabrane mesne hrane i seksa prije porođaja), prikazane su lijepe slike koje prikazuju napredak glave i bebe kroz rodni kanal itd. ali ne uče kako pravilno procijeniti svoje osjećaje, što treba tražiti kada vrište i pozivaju na pomoć, te tiho čekaju sljedeću fazu rada.

Pravilo 6. Proučite temu porođaja tijekom trudnoće s ljudima koji će biti prisutni pri vašem rođenju. Jer "jedna glava je dobra, ali dva su bolja" i "sa strane je uvijek vidljiviji".

Tijekom poroda, mnoge žene gube strah od straha i boli, kao i kontrolu nad situacijom, tako da ne mogu procijeniti što se adekvatno događa. Poželjno je da se bliska osoba koja će biti u porođaju (muž, majka, sestra, prijatelj itd.) Promatra situaciju s vještinom i pomaže ženi donijeti informirane odluke.

Dodatne informacije:
VRSTE I SVI O NJIH

Pravilo br. 7. Znaš kad trebaš otići u rodilište ili bolnicu.

U rodilištu treba ići kad vidite:

 • redovne borbe s učestalošću od 8-10 minuta, ako možete doći do bolnice u roku od 1 sata;
 • amnionska tekućina u ispustu u bilo kojoj količini;
 • krvarenje i krvarenje;
 • jaka bol u donjem dijelu trbuha, ne ovisna o radu;
 • tešku glavobolju i / ili tešku mučninu s povraćanjem, povišenim krvnim tlakom;
 • teške slabosti i pogoršanje općeg stanja;
 • oštar porast ili smanjenje fetalnog kretanja.

Postoji svibanj biti drugih znakova koji zahtijevaju pažnju liječnika. Stoga, ako postoji sumnja, hoće li otići u rodilište ili ne, jesu li novi osjećaji i znakovi normalni ili ne, najbolje je ne pogoditi, nego nazvati hitnu pomoć ili otići u rodilište u pratnji rodbine ili prijatelja.

Dodatne informacije:
KOMPLIKACIJE PREGNANJA U 2, 3 TRIMESTERA
10.1. Krvarenje u drugoj polovici trudnoće
MAJKE BOLESTI I PREGNANJA
11.1.1. preeklampsija
Placenta, pupak, školjke, paprene vode
Rano pucanje membrana
VRSTE I SVI O NJIH
17.2. Uobičajena dostava

Pravilo 8. Bez iznimke, trudnice trebaju znati koja su razdoblja porođaja i koji znakovi su pratili.

Prvo razdoblje ima dvije faze: latentne (latentne, neaktivne) i aktivne, koje obično počinju kada se vrata maternice otvore 3-4 cm. U aktivnoj fazi prvog razdoblja rada, poželjno je da žena bude već u bolnici. Nije uvijek moguće utvrditi početak rada, osobito tijekom ponovljenih poroda, a ne sve žene osjećaju kontrakcije - porođaj može biti potpuno bezbolan.

Pokušaji (druga faza rada) riješeni su pri otvaranju na 8-10 cm, a ne nužno tijekom rada.

Treće razdoblje je očekivano, stoga ga ne smije pratiti nasilno odvajanje fetalnog mjesta zbog žurbe medicinskog osoblja. Bilo koja intervencija u maternici trebala bi se kombinirati s kvalitetnom i prikladnom anestezijom.

Dodatne informacije:
VRSTE I SVI O NJIH
17.2.1. Razdoblja rođenja
17.2.2. Drugi period rada - pokušaji
17.2.4. Treća faza rada

Pravilo 9. Normalan rad ne zahtijeva medicinsku intervenciju, jer fiziološki napreduje.

To znači da kad se ponudi pilula ispod jezika, krema u vagini ili intravensko kapanje - navodno da bi se ubrzao proces poroda, morate shvatiti da je ovo prijenos / prijelaz iz normalnog vaginalnog na patološki, jer se ova intervencija naziva indukcija (izazov) ili stimulacija (ubrzanje ) porod. Dakle, važno je jasno poznavati dijagnozu kao vrstu komplikacije rada, indikacija i kontraindikacija za propisivanje lijekova i drugih metoda za ubrzavanje isporuke.

Napredak porođaja uvijek se procjenjuje pomoću dva kriterija: proširenje vrata maternice i napredovanje djeteta kroz rodni kanal, što je određeno ručnim pregledom. Međutim, česte ručne kontrole strogo su obeshrabrene.

Dodatne informacije:
VRSTE I SVI O NJIH
17.8. Indukcija i poticanje rada

Pravilo broj 10. Izbor bolova u porođaju treba biti namjeran.

Rodjenje može biti bezbolno, iako mnoge žene teško vjeruju.

Upotreba epiduralne anestezije u mnogim zemljama često uzima lažni i čak komercijalni smjer. Kretanje "svaka žena ima pravo rađati bez boli" može biti praćeno nametanjem lijekova izazvanih bolova bez upoznavanja žene s nuspojavama i komplikacija takvog ublažavanja boli.

Postoji samo jedan plus za epiduralnu anesteziju - anesteziju porođaja, pa čak i ako je izvršeno na vrijeme i ispravno, ali ima puno minusa. Produljuje tijek rada - i prvo razdoblje i pokušaj, maskira ozbiljne simptome, na primjer, kod rupture maternice, češće zahtijeva završetak rada brzo (pinceta, vakuum, carski rez).

Dodatne informacije:
VRSTE I SVI O NJIH
17.4. Oslobađanje boli tijekom rada

Pravilo br. 11. Kontrolirajte porođaj, igrajući ulogu aktivnog sudionika u procesu. U narodu to zvuči u obliku izreke "Nadam se Bogu, ali nemojte ga počiniti".

Potrebno je održavati dnevnik rođenja, gdje zapisati početak rada, učestalost rada, vrijeme koje su pregledali medicinski djelatnici, koji su lijekovi bili ubrizgani, što je učinjeno.

Svaka pojava primalja ili liječnik ne boji se postavljati pitanja: kako je objavljivanje cerviksa, gdje je glava ili napredovanje ploda u odnosu na porođajni kanal (visoka, umetnuta u malom bazenu, u sredini, na izlazu (u centimetrima, a ne prstima!) ), čut ćete da li fetalnog srca i da li je to normalno, i tako dalje. dalje. ne mogu shvatiti položaj lubanje i opruga šavovima, a ne razumije u glavu okreće sve i mehanizmu rada, ne znam kojim kriterijima procjenu dostave napretka, ali morate pitati liječnik ili babica će objasniti pojednostavljeno rečeno, ono što se događa u određenom trenutku - ne postoji napredak ili ne, ako je sve u redu s djetetom ili imati bilo odstupanje od redovnog porođaja.

Pravilo 12. Kontrolirajte rad medicinskog osoblja.

Bez obzira koliko je teško, ali je potrebno napustiti svoje ideje da je liječnik bog i da se u potpunosti "preda" njegovim rukama. Sada moramo koristiti dokazano nacionalno pravilo "Povjerenje, ali provjerite".

Širom svijeta, postoji degradacija medicinskog obrazovanja i, prema tome, slaba kvaliteta obuke liječnika. Štoviše, takvi problemi su tipični ne samo za medicinu, već i za druge oblike ljudske aktivnosti. Nećete morati ići dalje od primjera: cijenite profesionalnost ljudi s kojima radite, proučavate, živite i shvatit ćete da nema mnogo ljudi koji stvarno znaju svoje stvari.

Drugi problem je navika življenja u laži. Također je karakteristično za svako društvo, kako prošlost tako i sadašnjost. Bilo koji sustav i sustav zdravstvene zaštite nisu iznimka, brinuti se da su pogreške i pogreške ovog sustava opravdane, a potrošač - klijent (pacijent) je kriv. Nije uobičajeno govoriti o medicinskim (bolničkim) pogreškama, nije uobičajeno raspravljati o njima - oni su obično skriveni. Pravni postupak protiv liječnika i bolnica osvaja samo nekoliko, jer vrlo malo uspijeva dokazati krivnju sustava i njegovih zaposlenika.

Odnosi s liječnicima i medicinskim osobljem ne bi trebali biti izgrađeni na punom, slijepom povjerenju, već na stalnom nadziranju njihovih akcija. Liječnik i primalje ne smiju vas zastrašiti - oni su dužni objasniti zašto i što se uvodi u tijelo žene. Za mnoge postupke i uvođenje lijekova potrebna je suglasnost žene, često pisane, dobivena tek nakon detaljnog objašnjenja situacije.

Pravilo br. 13. Postpartum razdoblje nije samo dojenje, već i vrijeme značajnih fizioloških promjena u ženskom tijelu.

Ove promjene počinju krvarenjem i postupnim smanjenjem veličine maternice. Otpuštanja (lochia) mogu trajati 8-10 tjedana. Ali ultrazvuk nakon porođaja se ne provodi bez strogih indikacija, a curettage maternice još je više.

Postporođajno razdoblje može biti praćeno iznenadnim promjenama u tjelesnoj temperaturi, promjenjivoj emocionalnosti, gubitku snage, nesanicom, manjom abdominalnom boli, periodnim krvarenjem, bez menstruacije itd.

Dijete treba zdravu mamu! Ako žena ne razumije što joj se događa i negativno reagira na normalne fiziološke promjene u njezinu tijelu, to također utječe na zdravlje djeteta.

Dodatne informacije:
POSLOVNI RAZDOBLJE

Pravilo 14. Nakon borbe nemojte udarati šakama.

Kada se porođaj dramatično ili tragično završi, mnogi prolaze kroz psiho-emocionalni šok. Psihološka trauma karakterizira činjenica da se može dogoditi dugo razdoblje, a kada je žena ili par će se oporaviti i početi razmišljati o tome što se dogodilo, pokušavajući pronaći uzrok gubitka djeteta ili pojavom bolesnog djeteta, u vrijeme kada je bilo moguće provesti analizu studija (kariotip, broj analiza, itd.) često se propušta.

Svaka žena ima pravo primati kopije svih rezultata testa, bez iznimke, pa čak i cijelu povijest porođaja (to ovisi o pravilima ustanove). No, kada početi prikupljati ove informacije, odjednom ispada da je istraživanje provedeno ispravno, neke studije opisane neprofesionalno stereotipnog izraz koji je napravio poklopac, i nemaju praktičnu vrijednost. U većini slučajeva, uzrok porođaja komplikacija i negativnog ishoda trudnoće je nemoguće naći, a ne zato što je teško napraviti „tehničkih razloga”, ali zato što su mnoge činjenice pogrešno protumačio ili iskrivljene, izmislio ili skrivene. I tada će biti samo jedna stvar: zaboraviti sve kao loš san i započeti život s nove stranice, rješavajući sve probleme koji nastaju, a da ne izgubiš zdrav razum i sposobnost razmišljanja logično.

Rođenje: glavna stvar koju trebate znati (i ako je nered u glavi)

Harbingeri rođenja:

u nekoliko dana ili tjedana može doći do čašice sluzi, želuca može potonuti, vode mogu početi curiti, može se pojaviti neravnina kontrakcija - prekursori.

Početak procesa rođenja:

ako vode nestanu, ali nema kontrakcija, morate odmah otići u bolnicu.

Ako dođu redoviti napadi:

· Praćenje vremena između kontrakcija. Obično je 15-20 minuta, ali može biti manje, glavna stvar je održavati pravilnost.

· Nazovite svog supruga, majku ili druge.

· Duboko udahnite, bolje na balkonu, uđite u stanje samopouzdanja i smirivanja.

· Razgovarajte s djetetom da će se godišnji odmor dogoditi danas, susrest ćemo se i sve će biti vrlo, vrlo dobro.

· Ako nije unaprijed sastavljen, prikupite dokumente i stvari u rijeci.

· Udahnite, izrežite sve nokte i brijte (po mogućnosti s ogledalom).

· Ako se razlika između kontrakcija još nije smanjila, učinite ugodnijim ili se opustite, razgovarajte s djetetom. Ali ne zaboravite paziti na sat.

· Ako je red zatvoriti, a zatim ići bolje kada jaz je svakih 10 minuta.

Ako su kontrakcije jake, onda je bolje da voda toplija (opušta) i ako je slaba, ohlađena (potiče)

Ako niste jedan, onda se morate okružiti školjkom i nećete vidjeti ili čuti druge.

UČINITE SVOJU KRALJU

· Držite se uspravno i kretnjom duže.

· Hodajte, i tijekom borbe da se zaustavite duboko i dišite polako. S jedne strane, nagnuti se na nešto i savijati, a drugi je prilično snažan trljanje donjeg abdomen. Nagnuti se za rotacijske ili ljuljanje pokreta.

· Često pisati možete navlažiti usne s vodom ili piti malo ne-karbonizirane vode koju morate donijeti sa sobom (0,3 l).

· Ako se stezaljke u leđima pridruže, stignite na sve četiri i zakrenite naprijed-natrag, savijte se i zakolujte leđa. Dobro je obaviti masažu - dvije točke na stranama stolice trebaju se snažno utrljati.

· U slučaju snažne kontrakcije, primijenite udio disanja - duboko udahnite kroz nos i frakcijsku izdisaj s usta uz zvuk pnpnpp.

Došle su tako jake borbe, a mi ih provodimo lagajući.

Sada započinje glavni posao s disanjem, glasom i slikama.

Sada je sve detaljno:

Započelo je otimanje!

Duboki dah počinjemo zvučati iznutra, zamišljajući da sva bol izlazi sa zvukom. Zvukovi oh, oh, i, u, i - trebate pronaći svoje. Glasnoća raste s porastom boli. Uz izdisajni zvuk pokušavamo se opustiti.

Napad je gotov!

Dobro čak i disanje vraća snagu.

Radite s slikama.

Nudim nekoliko mogućnosti, ali možete doći do svoje vlastite.

Cvjetni pupoljci, beba sjedi u njemu, a sa svakom kontrakcijom pupoljak se otvara. Potrebno je predstaviti sve u najmanjim detaljima.

· More s dobrim sunčanim vremenom. Svaka borba je veliki val. Vi i vaša djeca plivaju na prekrasnom brodu. I tako, s početkom borbe, brod se popne na val, zaustavlja se malo na samom vrhu i glatko klizi prema dolje. Zbog djeteta, ne smijete dopustiti val (to znači boli) da preplavite svoj brod.

· Može i treba mentalno komunicirati s djetetom. Umirite i ne sažalite sebe, nego njega. Budući da je mnogo gore i gore. Cijeli njegov svijet, u kojem je cijelo vrijeme bio topao i udoban, sruši i gura ga u nepoznatom smjeru.

· Predstaviti mjesto života gdje je bilo vrlo dobro, u svakom detalju, do mirisa i okusa. I možete doći do ovog mjesta.

Pa, ovdje je najduža i bolna iza! Liječnik kaže da je cijelo otkrivanje, ali morate biti malo strpljivi i nemojte gurati, tako da je dijete što je moguće manje moguće spustilo se u rodni kanal, a nije bilo internih pauza.

Parrot je ista borba, ali na svom vrhuncu postoji velika želja da se gurne, ili drugim riječima, sranje.

Da biste držali potugha trebate udisati psa (4, 5 brzo udahnuti, izdahnuti i 1 dugi uzdisati). Da ne biste istodobno tjerali, možete staviti dlanove u čamac blizu lica i udisati svoj zrak. Na vrhuncu pokušaja, možete dobiti malo podmašene i lagano naprezanje trbuha, opustiti mišiće zdjelice.

NA MATERNALNU PREDSJU:

· Prije svega, budite tihi, budući da je rad s glasom u ovoj fazi dovršen.

· Ostavite sve stare misli i uključite se na posao. Ako samo trebate preživjeti borbu, onda je potrebna mobilizacija svih sila u pokušajima.

• Dijete tijekom ovog razdoblja porođaja posebno pati od nedostatka kisika - mora se duboko udisati i izdisati usnicu s tubulom.

· Bilo bi dobro zatražiti da podignete stražnju stranu stolca, ruke da biste zauzeli ogradu.

Pažljivo slušajte babicu i izvršite sve njene zapovijedi.

Babica kaže - "THUMBLE!"

· Usta za prikupljanje pune grudi zraka (ali ne i želuca)

Zamislite da je na vrhu trbuha željezni snažan tisak

· Kod izdisanja s ovim zračnim pritiskom snažno pritisnite dolje.

· U isto vrijeme, povlačenjem ruku, držite leđa i pritisnite brada na prsima

· Nemojte vikati, inače pokušaj neće uspjeti!

· Pritisnite za dah

· Zatim oštri izdisaj, lean leđa i brzo ga ponovite.

U jednoj borbi, morate imati vremena za guranje 2 puta.

Ako je zrak na pokušaju porastao u glavu, onda je potrebno brzo otpustiti i opet udahnuti duboko, pokušajte gurnuti dolje.

Borba je gotova!

· Naslonite se natrag

· Potpuno se opustite (oporavite) i dišite, udahnite, udahnite.

Babica kaže: "Sve, nema više brige".

To znači da je glava počela izlaziti.

· Ponašanje pasa je brzo, ali vrlo duboko

· Prebaciti sve misli na prepone i zamisliti kako je tiho, poput gumenog pojasa, ispruženo.

OVDJE I SVE!

Drugi puzozhitel pretvorio se u novi stanovnik Zemlje. Vrlo je dobro ako je beba odmah smještena na trbuh majke i pričeka pupčanu vrpcu u otpuskiruet. I samo onda će biti izrezana. Horsch će morati staviti Masu na prsa u maternicu, tako da će dobiti najvrednije kapljice kolostruma, kojega će njegov debelo crijevo kolonizirati dobrom mikroflora. Ako se ne radi odmah, onda je potrebno u prvih 4 sata.

Izlaz iz placente liječnici moraju čekati najmanje 30 minuta. Žena, zbog radosti, često ne primjećuje.

NAKON RODITELJA:

Bolje izrezivanje maternice

Lezite na trbuhu

· Napišite češće (ako postoje šavovi, onda je bolje pod tekućom vodom)

· Dobro za smanjivanje maternice biljnog čaja. Potrebno je malo piti i piti: jarrow + pastirska torbica + med s propolisom + limunom (ako ste skloni alergijama, možete bez meda)

Vrlo je dobro kada je dijete s majkom. Zatim hranite na zahtjev bez noćnih pauze. 1 dojke u jednom hranjenju. Nemojte hraniti smjesu i ne voditi glukozu. Možete ponuditi jednostavnu vodu, ali beba će vjerojatno odbiti, jer je kolostrum sve što mu treba upravo sada.

Nemojte prati vaše dojke sapunom niti razmazivati. Za prevenciju pukotina postoji odličan alat - 100% lanolin (mađioničar. "Kangaroo" zove se Purelan 100). Probijte se nakon svakog hranjenja i nemojte isprati.

Kada ležite u prenatalnom odjelu i slušajte: ovdje je jedno dijete plače, ovdje je još jedan, sada koraci liječnika i primalja duž hodnika. A za još nekoliko sati vaše dijete će vrištati, najavljujući svima da je došao na ovaj svijet! A što će se osjeti u ovom trenutku? Kako napraviti svoj prvi sastanak na "najvišoj razini"? Pojavljuje se na svjetlosti, beba pada u izvanzemaljsko okruženje za njega. Ostavio je poznati i ugodan svijet, bolno izišao i konačno prešao ciljnu liniju. Novo je dojmove šokantno za njega: on je naviknut šutjeti i sumrak, a ovdje sjajna svjetlost udara u oči i ljuti glasove drugih ljudi. Uvijek je bio na temperaturi od 36 do 37 stupnjeva, au dvorani je čak 15 grama. hladnije. Razmislite o kakvom se stresu rađa žena, a dijete je nekoliko puta veće! Ovo nije metaforu niti spekulacija. Mjerenje razine hormona stresa u krvi majke i fetusa pokazalo je da su 10-15 puta veće od njihove razine! Stres uzrokuje da dijete osjeti tzv. Osnovnu anksioznost. I to ovisi o daljnjim akcijama odraslih hoće li se ovaj alarm smanjiti ili ostati s njim zauvijek. Ljudi koji se nisu oslobodili osnovne anksioznosti često su sumnjičavi, nezadovoljni sami i nekomunikativni u kasnijem životu. Strah od vanjskog svijeta mogu se pretvoriti u agresiju. Prvi sat nakon rođenja je vrlo važno vrijeme za majku i bebu. Ovaj sat mora biti ljubazan. To se zove razdoblje "mirne budnosti". Dijete ne spava (iako će spavati oko 90% vremena), otvoreno je za nova pojavljivanja i doslovno ih apsorbira. Postoji nekoliko komponenti, čija provedba omogućuje glatko ulaska novorođenčeta u veliki svijet i time smanjuje razinu anksioznosti.

Rezanje pupkovine.

Sve više i više neonatolozi slažu se da bi rezanje pupčane vrpce u prirodnom, nekompliciranom rođenju trebalo tek nakon što prestane pulsirati, tj. nakon ka zaustavlja protok krvi koji spaja majku i dijete. Što se događa u ovom slučaju: tijelo djeteta glatko pokreće vlastitu cirkulaciju krvi protiv pozadine postojećeg majčinog uobičajenog, a zatim se od nje nesmetano uklanja kao nepotrebno - pupak prestaje pulsirati. Ako se pupčana vrpca odmah premeće, djetetovo tijelo dobiva puno stresa, a dijete može previše oštro i dugo udahnuti zrak kako bi okrenula pluća i pokrenula vlastitu cirkulaciju krvi, a to uključuje i neke medicinske komplikacije (krvarenje, opekotine pluća itd.)

Na majčinom trbuhu.

Nažalost, u mnogim dječjom djetetu neposredno nakon rođenja, na starinski način, odvedeni su u drugu sobu, jedva pokazujući mu mamu. Ponekad je stvarno potrebno, ako je potrebno osigurati hitnu terapiju. Ali ako je rođenje dobro prošlo, dijete jednostavno treba staviti na majčin trbuh. Prvo, kao što je već spomenuto, tijelo bebe nakon rođenja počinje proizvoditi ogromnu količinu hormona stresa. I da ublaži stres i izađe iz stanja anksioznosti, dijete treba primiti tzv. 5 osjetilnih užitaka:

· Mama lice i oči

· Mama dodira (koža na dodir s kožom)

Signali moraju doći u njegov mozak iz svih pet osjetila i moraju biti ugodni. I sve to dobiva tako lako, budući da je na majčinom trbuhu. Njezin dodir će dati mrvicama ogromno taktilno zadovoljstvo i osjećaj sigurnosti. A onaj tko je ikada vidio novorođenčad koji je gledao u majčinu oči odmah nakon rođenja, spreman je da mu se kolji pred njim, jer toliko je to duboki i duševni izgled. A mama, kao odgovor na to, daje maleni izgled, pun majčinske ljubavi i velike nježnosti. U ovom je trenutku rođena najslabija i najsnažanija veza majke i djeteta, koja će trajati cijeli život.

Postoji još jedan koristan učinak odmah stavljanja novorođenčeta na majčin trbuh - prijenos dobrih bakterija iz majčine kože na kožu bebe. Svatko zna da je dijete rođeno sterilno, a vrlo je važno da patogene bakterije koje u velikoj mjeri žive u bolnici - a osobito stafilokokci "bolničkih" ne ulaze u njegovo tijelo. Kada koža dotakne kožu, dijete se dobiva od majke "dobrih" bakterija koje su mu poznate i postaje otpornije na stranu bakteriju.

Mama glas.

Čak iu maternici dijete je percipirao majčin glas ne samo kao zvuk, već i kao vibracije, a prisjeća se njezine čistoće cijelim tijelom. I sada, ležeći na majčinom trbuhu, trebao bi čuti ovaj vrlo izvorni glas, osjetiti tu poznatu vibraciju. Majčin glas ne samo da potiče sluh djeteta, već i usklađuje njegov hormonski sustav, vraća mu osjećaj sigurnosti koji se mrvica osjećao u utrobi.

Mama lice.

Impuls za vid. Ali to nije samo slika, jer odmah nakon rođenja dječja memorija zauvijek je utisnuta na vitalne predmete, postavljajući temelje za buduću, vrlo snažnu vezanost. Usput, ako je otac prisutan na rođenju, njegov rani kontakt s djetetom također će igrati važnu ulogu u njihovom budućem odnosu.

Miris mame.

Ovo je signal za miris djeteta. I vrlo brzo (doslovce nekoliko dana nakon rođenja) prepoznat će njegovu majku mirisom. Dok leži na trbuhu majke, ona udahnjuje njezin miris na sitan način i to vrlo jasno pamti. Stoga majka može umiriti plačući dijete samo jednim dodirom, jedan zagrljaj. To je divno prirodno.

Prvo vezanje na prsa.

Ovo je najjače senzorno zadovoljstvo i buđenje urođenog instinktnog usađivanja djeteta. Nakon što je usta pronašla majčinu bradavicu, dijete ostvaruje sa svim stanicama njegovog tijela da je "nebo na zemlji". U majčinoj dojci da mrvica dobiva sva zadovoljstva koja mu je potrebna, tamo on konačno opušta, tjeskoba ga ostavlja i izvorni stres prolazi. Osim toga, kolostrum sadrži veliki broj imunih tijela na kojima ovisi otpornost tijela na bolesti. A u kolostrumu, enzim Lysolin ima svojstva antibiotika i povećava otpornost na infekcije. Stoga je jednostavno potrebno "kolonizirati" crijeva novorođenčadi s takvom korisnom mikroflora odmah nakon rođenja, sve dok bolnica ne bude "kolonizirana". Osim toga, ako se dijete primjeni na prsa tijekom prvog sata poslije porođaja, to će imati vrlo blagotvoran učinak na proizvodnju mlijeka majke.

Priprema za porođaj

Što trebate znati o porodu

Da bi se buduća majka u rođenju osjećala kao punopravni sudionik u procesu, mora se unaprijed pripremiti za rođenje - teorijski i praktički.

Igor Guschin
Liječnik-ginekolog, liječnik medicinskih znanosti, zamjenik. Ch. Liječnik u odgojno-ginekološkoj jedinici MOO-a u Moskvi

Tijekom trudnoće postoji mnogo stvari koje treba učiniti pravodobno, na primjer, morate proći sve potrebne testove, redovito posjećivati ​​liječnika, dobiti razmjenu kartica, pripremiti vrtić i miraz. Sve ove akcije su apsolutno točne i logične, postavljaju odlučujući događaj za budućnost - rođenje djeteta. Ali kako bi na odgovarajući način i sa najmanjim gubitkom za sebe i vaše bebe da prođe ovaj test, prvo morate znati i razumjeti što vas čeka u satu "x". Nadam se da liječnici sami znaju sve je fer - liječnici doista znaju sve, ali bez pomoći žene u radu i smislenom provođenju svih preporuka tijekom rada, bit će zabranjen njihov usredotočenost na uspješan ishod rada, što ponekad u kritičnim slučajevima može biti vrlo važno.

Procijenjeno vrijeme isporuke

Ovo je jedan od najznačajnijih problema, pogotovo ako ne namjeravate unaprijed otići u bolnicu. Važno je stići tamo na vrijeme, bez ozljede sebe ili djeteta. Što je potrebno za to?

Prije svega, znati očekivani rok rođenja, s obzirom na činjenicu da je apsolutno nemoguće odrediti samo uz fluktuacije od nekoliko dana (tjedana) pa ne biste smjeli razmotriti datum koji je liječnik postavio kao konačnu istinu i čekati njegovu točnu realizaciju. Što se može pretpostaviti, vođeni objektivnim podacima?

 1. Prosječna trudnoća traje 280 dana (40 tjedana), računajući od prvog dana posljednjeg menstruacije. Ako računate od tog datuma prije tri mjeseca, a zatim dodate sedam dana, to će biti približan rok rođenja. Na primjer: posljednja menstruacija je 10. prosinca, dakle, porod može se očekivati ​​17. rujna.
 2. Preporučljivo je zapamtiti dan prvog kretanja fetusa. Primipativne žene to osjećaju usred trudnoće (20 tjedana), a rođenje drugog i trećeg puta nešto ranije (18 tjedana).
 3. Najviše točno o datumu rođenja, možete razgovarati ako je trajanje trudnoće. To može odrediti liječnik na veličini maternice. Sa dovoljnom sigurnošću, moguće je odrediti trajanje trudnoće i, prema tome, porođaj ultrazvučnim pregledom fetusa. Rođenja koja su se dogodila prije 37 tjedana trudnoće smatraju se preuranjenima, a nakon 42 tjedna - zakašnjelo.
 4. Trajanje trudnoće s punim trajanjem varira od 37 punih tjedana (259 dana) do 42 tjedna (294 dana). Počevši od 38. tjedna trudnoće, možete očekivati ​​da ćete rađati svaki dan.

Do tog vremena, vrijedno je formulirati naš stav o porođaju partnera, tako da uz suglasnost partnera također ima vremena pripremiti se za događaj.

Kada je vrijeme da dođete u bolnicu i što da se s tobom?

Svako porođanje je jedinstveno na svoj način: njihov početak može biti različit za različite žene, a iskustvo rađanja njezinih prijatelja samo će djelomično pomoći. Stoga je neophodno upoznati prekursore početka rada:

 • trudna žena osjeća da je postala lakše disati; To je zbog činjenice da je glava fetusa pala ispod i čvrsto pritisnuta prema ulazu u zdjelicu; obično se kaže da je trbuh spušten;
 • količina vaginalnog iscjetka se povećava, može postati smeđa ili ružičasta;
 • pojavljuju se odvojeni dijelovi maternice - kontrakcije "treninga", nepravilne, kratke i brzo prolaze;
 • u lumbalnom području često se javljaju slabi, dosadni, brzo nestaju boli;
 • postoji mali gubitak tjelesne težine.

Kada se pojave ti prekursori, trebali biste se pripremiti za putovanje u rodilište. Moguće je da ćemo morati čekati. Interval između pojave prekursora i porođaja može biti nekoliko dana i 2-3 tjedna.

Glavna stvar koja je karakteristična za kontrakcije radne snage je njihova regularnost, ponavljajući svakih 15-20 minuta, zatim sve češće, duže i jače. Nasuprot tome, lažne kontrakcije obično imaju nepravilni ritam, ne povećavaju se i mogu se zaustaviti ako promijenite položaj tijela.

Ako je prisutan najmanje jedan od tih znakova nastupa rada, to znači da je započeo radnu aktivnost i vrijeme je otići u bolnicu.

Prije izlaska, možete sami brijati prepone i napraviti klistir ili ostaviti ovaj postupak sve do hitne službe u bolnici za majku.

Do odlaska u rodilište, sakupljena vrećica treba već biti spremna, uzimajući u obzir ono što je dopušteno uzeti u onu maternističku bolnicu u kojoj ćete roditi (dakle, to mora biti poznato unaprijed). U suprotnom slučaju, riskirate ostati bez potrebnih stvari u bolnici.

Znakovi nastupa rada, u kojima se hitno morate ići u bolnicu:

 1. Pojava krvavog iscjedka.
 2. Ruptura amnionskog fluida - mogu se kapati kapljicom ili istovremeno oko 200 ml. Uobičajeno, voda je lagana ili blago ružičasta, bez mješavine svijetle krvi, možete primijetiti bijele grudice izvornog maziva fetusa. Međutim, voda može imati zelenu ili smeđu boju zbog ulaska izvorne kaliomonije. To mora biti prijavljeno liječniku, jer meconium u vodi označava fetalnu hipoksiju (nedostatak kisika). Nakon korištenja vode, trebali biste odmah otići u rodilište, jer je dugo bezvodno razdoblje ispunjeno opasnošću od infekcije fetusa i rodnog kanala majke.
 3. Redovita bol rada.

Oslobađanje bolova porođaj

Oni koji se osobito boje božanstvenosti, što je legendarno, trebaju unaprijed saznati više o boli.

Trenutno, sve postojeće metode ublažavanja boli u porođaju tradicionalno su podijeljene u dvije skupine:

 1. Metode ne-izlaganja lijeku, uključujući: psiho-profilaktičku pripremu trudnica za porođaj, hipnozu i prijedlog, akupunkturu (uz pomoć metalnih igle u pojedinim točkama), transkutane stimulacije električnog živca, samostalnu masažu.
 2. Metode farmakološkog djelovanja Učinak lijekova protiv bolova na tijelo žene i djeteta dobro je proučen, kao i moguće neželjene popratne pojave. Anestezija s farmakološkim sredstvima počinje u prvom razdoblju rada s redovitim snažnim kontrakcijama i otkrivanjem grla maternice za 3-4 cm, što uključuje i epiduralnu anesteziju koja se obavlja iz medicinskih razloga, u nekim slučajevima - na zahtjev žene. Ovom metodom anestezije uvodi se posebna igla u prostor iznad trajne površine koja prekriva kralježničnu moždinu, a tu se ubrizgava ljekovita tvar. Ovom metodom anestezije, žena ne osjeća kontrakcije, a donji ekstremiteti također gube osjetljivost na bol.

Nakon detaljnog ispitivanja pitanja i odlučivanja o anesteziji, prije rođenja obavezno razgovarajte o odabranoj metodi sa svojim liječnikom. Odlučujuća riječ u izboru metoda anestezije treba ostati kod liječnika - to je aksiom.

Ako ste načelni protivnik medicinske anestezije, možete se, primjerice, složiti sa svojim liječnikom, da ćete roditi bez anestetičkih lijekova, ali ako se tijekom rođenja još uvijek osjećate potrebnim anesteziji, to možete reći liječniku.

Kako je rođenje?

Znajući koja razdoblja u kojima se dijete dijeli i kako se ponašati u ovom trenutku pomoći će majci da bolje posluje s liječnicima, čiji će rezultat biti rođenje zdravog djeteta i odsutnost ozljeda kod rađanja.

Postoje tri razdoblja porođaja: proširenje vrata maternice, protjerivanje fetusa i razdoblje nakon poroda.

Razdoblje otkrivanja - najduže u radu. Traje oko 9-10 sati u nepovoljnom položaju i 6-7 sati u višerazrednim ženama. Trajanje kontrakcija tijekom tog perioda povećava se od 10-20 sekundi do 1,5 minuta, a interval između njih se smanjuje od 10-15 minuta do 1 minute.

Svrha prve faze rada je postupno otvaranje vrata maternice. To se događa pod utjecajem redovitih kontrakcija. Kada se cerviks potpuno otvori, glava fetusa može se spustiti u šupljinu zdjelice.

Što moja majka može učiniti u ovoj fazi?

Saznajte kako ublažiti bol, uzimajući udoban položaj za sebe i pravilno podnosite borbu, opuštajući se nakon toga. Za to postoje posebne tehnike opuštanja koje treba unaprijed naučiti.

Budite svjesni osnovnih položaja u kojima se kontrakcije lakše mogu nositi: vertikalna pozicija, koja leži na svojoj strani, koja leži na leđima, predstavlja posebnu kuglu. I njezin muž i ti možeš pomoći, nakon anestezijske masaže (i to sam prethodno naučio). Da bi ublažio bol kontrakcija u ovoj fazi, također je potrebno znati način disanja tijekom kontrakcija.

Istjerivanje fetusa - drugo razdoblje rada. Trajanje ovog razdoblja je u prosjeku 1-2 sata u nulliparians i manje od sat vremena u multiparous žene.

Kada glava fetusa padne na dno zdjelice, pokušaji su povezani s kontrakcijama. Pokušaji su kontrakcije trbušnih mišića i dijafragme (mišićni septum koji razdvaja prsa i trbušne šupljine). Prosječno trajanje pokušaja je oko jedne minute. Zahvaljujući pokušajima, povećava se tlak intra-abdomena, koji se, zajedno s povećanjem intrauterinog tlaka (zbog kontrakcija), dopušta djetetu da se kreće duž rođendanskoga kanala. Pokušaji nastaju nenamjerno, ali, za razliku od kontrakcija, žena ih može kontrolirati, jačati ili ograničavati ako je potrebno.

Kako bi se izbjeglo raskidanje mekih tkiva tijekom prolaska djeteta kroz rođendanski kanal, liječnik može napraviti rez u perineumu (epiziotomiju), koji će nakon rađanja posteljice biti podvrgnut kirurškom šavu (anestezijom). Epiziotomija je uobičajena operacija tijekom poroda, trebali biste biti spremni za to unaprijed. Štoviše, ravnomjerno izrezivanje tkiva raste brže i bolje od neravnih rubova nakon suzenja.

Plač djeteta odmah nakon rođenja dobra je reakcija na novo okruženje za njega. No, rođenje još nije dovršeno - beba je još uvijek povezana s majkom po pupčanu vrpcu, a posteljica je u maternici.

Što moja majka može učiniti u ovoj fazi? Pažljivo poslušajte liječnika i primalje, jer neovlaštene mjere mogu naštetiti i majci i djetetu.

Ispravno prilagodite pokušaje (nakon što ste to već naučili). Tijekom razdoblja protjerivanja fetusa nužan je izmjenjivanje mišićne napetosti u vrijeme pokušaja i potpunu relaksaciju između pokušaja - posebice se to podučava, čija bi se proučavanja trebala posvetiti unaprijed kako bi se spretnost dovela do automatizma.

Pravilno disanje, potrebno tijekom cijelog razdoblja porođaja, ne gubi relevantnost tijekom pokušaja. Prvo, u ovom trenutku fetus, više nego ikada, pati od nedostatka kisika. Drugo, pomaže u štednji snage i učinkovitijeg guranja. Mora se reći da ispravno disanje pomaže da se izbjegne pauze, što omogućuje da se zaustavi potuga, ako je još uvijek nemoguće gurati.

Treći, nakon rođenja, traje prosječno 5-10 minuta, ali se može odgoditi do 30 minuta.

U ovom trenutku, pupčana vrpca križa - danas, liječnici često vjeruju u ovu jednostavnu, ali simboličku manipulaciju oca koji je prisutan pri rođenju. Pri rezanju pupčane vrpce, ni majka niti dijete neće osjetiti bol, budući da pupčana vrpca nema receptore za bol.

Nakon rođenja liječnik i primalja prihvaćaju bebu i obavljaju sve potrebne postupke: preradu, vaganje, mjerenje, pregled.

Dijete se stavlja na olovku s natpisom na kojemu se navodi prezime majke, ime i prezime, godina, dan i sat rođenja djeteta, kao i njegov spol.

I dalje nastavljaju slabe kontrakcije, koje odvajaju posteljicu od zidova maternice, a zatim s jednim ili dva lakša pokušaja rođenja je potomstvo. Tek nakon toga može se smatrati potpunim porođajem.

Prvi kontakt s djetetom i privitak na prsa.

Danas je uobičajeno to učiniti čak iu dvorani, odmah nakon rođenja djeteta. Kada točno - to prvo ovisi o tradiciji ove maternice, drugo, pod uvjetom novorođenčeta. Dijete se može staviti na majčinu prsa s pupčanim nastavkom koji još nije izrezan, odmah nakon rođenja, ili nakon rođenja poroda. Obje su opcije uobičajene. Ako novorođenče ili mama imaju zdravstveni problem, ovaj postupak može biti odgođen.

Gdje i kome?

U prvoj fazi rada, žena je u pretpornom odjelu. Kada je cerviks dovoljno otvorena, prerana majka se prenosi u rodnu sobu gdje provodi drugo i treće razdoblje rada na stolici ili na posebnom krevetu.

Nakon poroda, žena (sada nazvana ne prerasta žena, ali puerperalna) još je u rodilištu dva sata pod nadzorom medicinskog osoblja koje prati stanje i količinu krvarenja iz genitalnog trakta. U ovom trenutku, pregledao meko rođenje kanala i, ako postoje praznine, šavova se primjenjuju s preliminarnom anestezijom. Led je stavljen na trbuh radi boljeg kontrakcije mišića maternice. Nakon pregleda, žena je prebačena u postpartum odjel.

Gdje da dobijete informacije o porođaju?

Ako briga za djecu mama učio u bolnici, koji također pomažu uspostaviti dojenje, teoriju i praksu rođenja treba ispitati unaprijed, jer su iste tehnike disanja ili anestetik masaža zahtijeva razvijanje specifičnih vještina u ekstremnim uvjetima ne zbune i obavljati sve najbolje, Te vještine možete izraditi na tečajevima obuke za porođaj. To možete učiniti sami, vođeni preporukama časopisa i knjiga za trudnice i "probe" kod kuće sa svojim mužem ili djevojkom.