Što je screening tijekom trudnoće i zašto se provodi?

Bol

Zajedno s početkom trudnoće, žena često čuje riječ "screening". Netko iz budućih majki govori o njemu sa strahom, netko s iritacijom, netko ostaje ravnodušan, a ne u potpunosti ulazi u suštinu. Što je probira i zašto je negativno?

Zapravo, to je samo skup dijagnostičkih postupaka koji se izvode na planirani način i pomažu da se dijete dobro razvije. Ništa nije u redu s njima. Od 2000. godine u trudnim klinikama pregledavaju se sve trudnice.

Što je screening?

Probiranje u medicini je kompleks dijagnostičkih postupaka koji otkrivaju rizike razvoja određenih patologija. To jest, rezultati takvog istraživanja pokazuju specifičnu bolest ili faktore koji će dovesti do njegovog razvoja.

Screening se koristi u različitim područjima medicine. Na primjer, genetsko probira omogućuje brzo prepoznavanje bolesti koje su naslijeđene. U kardiologiji ova metoda se koristi za ranu dijagnozu ishemijske bolesti, arterijske hipertenzije i onih čimbenika koji povećavaju rizik od razvoja tih patoloških stanja.

Postupak provjere može se provesti u jednom stadiju, pa čak i sastojati od jednog ispitivanja ili se može izvesti nekoliko puta u određenim intervalima. Ova metoda omogućava liječnicima da procijene varijabilnost ispitivanih parametara. Screening nije obvezan postupak, ali pomaže u sprječavanju razvoja bolesti ili ih prepoznaje u ranim fazama kada je liječenje učinkovitije i zahtijeva manje vremena i financijskih troškova.

Probira tijekom trudnoće naziva se perinatalno. Ovaj skup anketa pomaže u određivanju je li trudna žena izložena riziku od djece s teškoćama u razvoju. Identificira vjerojatnost budućeg djeteta s Downovim sindromom, Patau, Edwards, oštećenjem neuralne cijevi itd.

Perinatalni pregled je kompleks nekoliko dijagnostičkih metoda:

 1. Ultrazvuk - proučavanje samog fetusa, karakteristike njegove strukture, identifikacija markera kromosomskih abnormalnosti. Ova vrsta ispitivanja također uključuje dopplerografiju i kardiotokografiju - metode za proučavanje protoka krvi u pupčanu vrpcu i srčanog ritma fetusa.
 2. Biokemijska analiza - određivanje količine određenih proteina u serumu majke, što ukazuje na vjerojatnost fetalnih abnormalnosti.
 3. Invazivne metode (korionska biopsija, amniocenteza, itd.) Provode se samo ako je, prema biokemijskoj analizi i podacima ultrazvuka, utvrđen visoki rizik genetske patologije.

Kako se pripremiti za proučavanje i kako se provodi

Priprema za screening tijekom trudnoće ovisi o tome koji će se ispiti provesti.

Opće preporuke su:

 • Potrebno je podesiti pozitivne rezultate i ne brinuti se. Stres i emocionalni stres utječu na cijelo tijelo: oni utječu na proizvodnju hormona, rad unutarnjih organa. Sve to može iskriviti rezultate.
 • Kada transvaginalni ultrazvučni trening nije potreban, ali morate uzimati kondom. Kada pregled abdomena mjehura treba biti pun, pa 25-30 minuta prije nego što je potrebno popiti 1-2 čaše vode.
 • 4 sata prije nego se biokemijska analiza krvi ne može jesti, ograda se obavlja na prazan želudac.
 • Za sljedeće 3 dana prije pregleda treba napustiti seksualni odnos.

Neposredno prije pregleda, žena ispunjava upitnik ili odgovara na pitanja liječnika koja određuje opće podatke (dob, težinu, broj trudnoća i poroda), kao i način začeća, prisutnost loših navika, kroničnih i nasljednih bolesti.

Testovi probira se provode na isti način kao i obično:

 • SAD. Kada se transvaginalni senzor umetne u vaginu, s abdominalom - nalazi se na abdomenu. Slika se prikazuje na monitoru i omogućuje liječniku da procijeni stanje fetusa, kako bi izvršio potrebna mjerenja.
 • Dopplerska sonografija. Od određenog razdoblja, ultrazvuk je izveden uz dopplerografiju - proučavanje smjera i brzine protoka krvi u pupčanu vrpcu.
 • CTG (kardiotokografija). Obavlja se u 3. tromjesečju i predstavlja ultrazvuk. Senzori su fiksirani na abdomenu, u mjestu gdje se najbolje čuje fetalni srčani udar. Očitavanja se bilježe pomoću opreme i prikazuju se na papirnoj traci. Cijeli postupak traje prosječno 40-60 minuta. Pročitajte više o CTG →
 • Biokemijska analiza krvi. Ograda je izrađena od vena pomoću vakuumske cijevi. Prije ovog postupka nužno se obavlja ultrazvuk, jer je važno znati točno trajanje trudnoće.

svjedočenje

Prema redoslijedu Ministarstva zdravstva Ruske Federacije i preporukama WHO-a, standardna tri faza skeniranja tijekom trudnoće provodi se svim ženama. To znači da je proces nošenja djeteta jedini i dovoljan pokazatelj.

Ponekad nije dovoljno standardno probira pomoću ultrazvuka i biokemijskih studija.

Rizična skupina uključuje sljedeće žene:

 • preko 35 godina;
 • prethodno porođaj djeteta s kromosomskom abnormalnosti;
 • onih koji su imali 2 ili više pobačaja u nizu; više o pobačaju →
 • uzimanje lijekova zabranjenih za trudnice u prvom tromjesečju;
 • stvorio dijete od bliskog rođaka;
 • s dugoročnom prijetnjom pobačaja.

Također su u opasnosti slučajevi u kojima je jedan od supružnika nedugo prije začeća bio pod ozračenjem. U svim tim situacijama, vjerojatnost kromosomskih abnormalnosti i kongenitalnih abnormalnosti je veća. Ako je potvrđena biokemijskom analizom i ultrazvukom, žena je poslana u medicinsko genetsko središte za invazivne metode (korionska biopsija, amniocenteza, itd.).

Postoje li kontraindikacije?

Screening tijekom trudnoće nema kontraindikacija. Sve standardne metode ispitivanja su sigurne.

No dijagnoza se može otkazati zbog hladnoće (ARI), bilo koje infekcije, uključujući ARVI i upalu grla. Takvi uvjeti narušavaju rezultate anketa. Stoga, prije pregleda, žena bi se trebala pojaviti na pregledu ginekologa. Ako postoji sumnja na bolest, trudnica se šalje liječniku opće prakse, specijalistu zarazne bolesti, Lauri ili nekom drugom specijalistu.

Prvo pregledavanje

Prvi pregled tijekom trudnoće se provodi od 10 do 14 tjedana. Prvo, liječnik donosi opći pregled: mjeri težinu, visinu, krvni tlak, pojašnjava prisutnost kroničnih bolesti i po potrebi šalje savjetovanje uskim stručnjacima. U isto vrijeme, žena prolazi urin, krv za određivanje skupine i Rh faktora, prisutnost HIV, hepatitis, sifilis. Pročitajte više o prvom pregledu tijekom trudnoće →

Prvi je ultrazvuk. Tijekom postupka liječnik pregledava korion, stanje jajnika, ton maternice. Također određuje prisutnost nogu i nogu u fetusu, stupanj razvoja mozga i kralježnice. Kod višestrukih trudnoća određuje se spol budućih djeteta.

Genetska istraživanja u ovom slučaju uključuju mjerenje debljine nabora vrata (područje vrata) i dužine nosne kosti. Ovi indikatori daju informacije o vjerojatnosti razvoja Downovih sindroma, Edwards, Patau, Turner - najčešćih kromosomskih patologija.

Zatim je trudnica poslana na biokemijsku analizu krvi - "dvostruki test".

Određuje se količina od 2 pokazatelja:

 • Besplatni beta hCG. Odstupanje tog čimbenika na veću ili manju stranu povećava vjerojatnost patologija u fetusu.
 • PPAP-A. Pokazatelji ispod norme povećavaju rizik od kromosomskih i genetskih poremećaja, spontani pobačaj, regres trudnoće.

Drugi pregled

Drugi pregled tijekom trudnoće se provodi od 15 do 20 tjedana. Prema svojim rezultatima, rizici identificirani u prvom tromjesečju potvrđeni su ili opovrgnuti. Ako se kromosomske abnormalnosti ne mogu izliječiti, defekti neuralne cijevi mogu se eliminirati ili minimizirati. Vjerojatnost njihova otkrivanja je 90% (pod uvjetom da postoje). Više na drugom pregledu tijekom trudnoće →

Dijagnoza uključuje:

 • SAD. Izvodi se samo abdominalno. Fetalna anatomija, prezentacija se procjenjuje. Liječnik mjeri duljinu kostiju ruku i nogu, volumen trbuha, prsa i glave, zaključuje da je vjerojatnost skeletne displazije. Da biste isključili druge patologije, proučite strukturu ventrikula mozga, malog mozga, kosti lubanje, kralježnice, prsnog koša, kao i organa kardiovaskularnog sustava i gastrointestinalnog trakta.
 • Biokemijski test krvi - "trostruki test". Određuje se količina slobodnog estriola, hCG i AFP. Postoje standardi za koncentraciju tih tvari. Vjerojatnost patologije neuronske cijevi i određenih kromosomskih abnormalnosti izračunava se na temelju usporedbe podataka svih tri pokazatelja. Na primjer, za Downov sindrom karakterizira povećanje hCG-a, smanjenje AFP-a i slobodnog estriola.

Treći pregled

Treći se screening tijekom trudnoće izvodi od 30 do 34 tjedna. Procjenjuje se rizik od prijevremenog rada i komplikacija, odlučuje se o potrebi za carskim rezom. Osim toga, ponekad se otkrivaju intrauterine malformacije koje se javljaju u kasnim razdobljima. Pročitajte više o screeningu za treći trimestar →

Dijagnostički postupci uključuju:

 • SAD. Izvođenje istog proučavanja anatomije fetusa, kao iu drugom tromjesečju. Također je istražena amnionska voda, placenta, pupčana vrpca, cerviks, privjesci. Utvrđuje se prisutnost grešaka u fetusu i komplikacija u odgoju.
 • Doppler. Procjenjuje se protok krvi u pupčanu vrpcu i krvne žile djeteta, posteljice i maternice. Poremećaji srca u fetusu, privezanje pupkovine, zrelost i funkcionalnost placente,
 • CTG. Proučavamo brzinu otkucaja srca i motoričku aktivnost fetusa, ton maternice. Otkrivaju se gladovanje kisika fetusa, poremećaji u radu srca.

rizici

Standardni screening tijekom trudnoće, koji se sastoji od ultrazvuka i biokemijskih istraživanja, ne predstavlja nikakvu prijetnju ženi i njenog nerođenog djeteta. Isključeni su rizici iz dijagnostičkih postupaka.

Malo drugačije je slučaj s invazivnim metodama istraživanja. Budući da oni predstavljaju intervenciju u tijelu, povećava se vjerojatnost pobačaja. Prema različitim procjenama, tijekom takvih postupaka, kreće se od 0.4% s korionskom biopsijom, do 1% s amniocentezom. Zato se ove ankete ne provode sve, ali samo ako postoje dokazi.

Uobičajeni mitovi

Strahovi i negativni stavovi prema perinatalnom screeningu temelje se na nekoliko mitova:

 1. Ultrazvuk boli dijete. Zapravo: moderna oprema ne utječe ni na ženu ni na fetus. Pročitajte više o tome je li ultrazvuk štetan tijekom trudnoće →
 2. Biokemijska analiza krvi majke nije pouzdana, mnogi čimbenici utječu na učinkovitost. Zapravo: postupak određuje razine proteina placente u krvi. Njihov se broj praktički ne mijenja kada je izložen vanjskim čimbenicima. Osim toga, tumačenje rezultata uzima u obzir prisutnost kroničnih bolesti i loših navika u žena.
 3. Ako žena i neposredna obitelj s dobrom nasljednošću, nije potrebno probira. Zapravo: neke bolesti se prenose kroz nekoliko generacija. Pored toga, prije nekoliko desetljeća dijagnoza nije omogućila otkrivanje abnormalnosti u fetusu pa su uzroci pobačaja bili nepoznati.
 4. Što treba biti - ne treba izbjegavati i nepotrebna iskustva ni na što. Zapravo: neke patologije mogu ispraviti ili minimizirati rizik njihovog razvoja. Dijagnostički podaci otkrivaju postotak vjerojatnosti odstupanja, ali ne jamče njegovu dostupnost.

Rezultati dekodiranja

Dekodiranje rezultata pretraživanja provodi liječnik. Tumačenje uzima u obzir razdoblje trudnoće, dob žena, prisutnost opstetričkih i ginekoloških patologija, kroničnih bolesti, loših navika, nasljednih bolesti u neposrednoj obitelji, uključujući i prethodno rođene djece. U teškim slučajevima se sastaje Medicinsko genetičko povjerenstvo.

Nakon obrade rezultata budućih roditelja pozvani su da se posavjetuju. Njima se detaljno opisuju svi mogući rizici i daljnja taktika trudnoće. Sve odluke donose se zajednički. Medicinske intervencije provode se nakon što trudnica potpiše informirani dobrovoljni pristanak.

Što utječe na rezultat?

U nekim slučajevima, rezultat perinatalnog pregleda može biti lažno negativan ili lažno pozitivan.

Točnost podataka utječe:

 • prekomjerna težina trudna u pretilosti;
 • trudnoća kao rezultat in vitro oplodnje;
 • nositi blizance ili trojke;
 • stanje označenog stresa kod trudnice;
 • provodi amniocentezu tjedan dana prije prikupljanja krvi;
 • dijabetesa u trudnoj ženi.

Screening tijekom trudnoće je skup ispitivanja koji otkrivaju vjerojatnost malformacija i genetske kromosomske abnormalnosti u fetusu. Standardni skup dijagnostičkih postupaka sastoji se od biokemijskih testova krvi i ultrazvuka, uključujući Doppler i kardiotokografiju (CTG). Ako je žena izložena riziku (vjerojatnost kromosomske abnormalnosti je visoka), tada se dodatno izvode invazivne metode: korionska biopsija, amniocenteza.

Autor: Olga Khanova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Screening tijekom trudnoće

Nova riječ "screening" pojavljuje se u ženskom leksiku već u prvom tromjesečju trudnoće. To su testovi koji pokazuju bilo kakve abnormalnosti hormona tijekom nošenja djeteta.

Provođenje se provodi kako bi se identificirale skupine koje su imale rizik od razvoja kongenitalnih malformacija, kao što su Downov sindrom, malformacije neuralnih cijevi i Edwardsov sindrom. Rezultat se može otkriti nakon krvnog testiranja iz vene i ultrazvučnog skeniranja. Uzimaju se u obzir i pojedinačne karakteristike trudnice i razvoj nerođenog djeteta. Sve se uzima u obzir - visinu, težinu, loše navike, korištenje hormonalnih lijekova.

Screening za prvi trimestar je sveobuhvatan pregled za razdoblje od 11 do 13 tjedana trudnoće. On mora utvrditi rizik od djeteta s kongenitalnim malformacijama. Screening uključuje dva testa - ultrazvučni pregled i krvni test iz vena.

Prvi ultrazvuk određuje tijelo djeteta, točan položaj nogu i ruku. Liječnik pregledava fetalni krvni sustav, rad srca, duljinu tijela u odnosu na normu. Osim toga, izrađuju se posebna mjerenja, kao što je izmjeriti debljinu nabora vrata.

Treba imati na umu da se screening prvog tromjesečja naziva sveobuhvatnim, pa stoga nije vrijedno donositi zaključke temeljem samo jednog pokazatelja. Ako postoje sumnje na genetske malformacije, žena je poslana na dodatna istraživanja. Screening za prvi trimestar je neobavezan za sve trudnice. Štoviše, u antenatalnoj klinici uglavnom ne rade takva ispitivanja i moraju donirati krv u privatnim klinikama. Međutim, screening i dalje šalje one žene koje imaju povećan rizik od patologija. To su oni koji rode nakon 35 godina koji imaju pacijente u obitelji za genetske patologije, buduće majke koje su imale pobačaja ili djeca s genetskim abnormalnostima.

U prvom tromjesečju trudnoće, krvni test određuje sadržaj b-hCG i PAPP-A, proteina plazme koja je povezana s trudnoćom.

Prvi pregled tijekom trudnoće: što dijagnostičari gledaju?

Svake godine medicinska istraživanja postaju sve složenija i detaljnija.

Čak i prije 10 do 15 godina, riječ "screening" nije ništa pričalo trudnicama, a sada je taj postupak uključen u obvezni skup ispitivanja svake trudnice u našoj zemlji.

Općenito, pregled u medicini odnosi se na skup mjera usmjerenih na određivanje specifičnih pokazatelja koji su odgovorni za određeno stanje organizma.

Ukupno, tijekom trudnoće, ovaj postupak se provodi dvaput i naziva se, prvo i drugo screening trudnoće.

Skup aktivnosti koje čine ovaj postupak uključuje:

 • ultrazvuk fetusa, namijenjen detaljnom ispitivanju kako dijete razvija;
 • uzimanje krvi iz vena za biokemijsku analizu.

Prvi pregled se smatra najvažnijim za određivanje rizika. Tijekom dijagnostike mjereni su sljedeći parametri:

 • veličinu područja vrata fetusa na ultrazvuku;
 • razine hormona: humani korionski gonadotropin (hCG) i plazma protein (PAPP-A).

Da li prvi pregled?

Naravno, iako su takve studije praktički obavezne pri registraciji na antenatalnu kliniku i vrlo poželjne za pružanje u rodilištu, nitko ne bi prisilio majku da prisilno povuče ultrazvučni pregled i krv neće biti skupljena.

Međutim, prije svega, to je u interesu majke u radu. Zašto?

Provodi se kako bi upozorio na trudnu majku da postotak njezinog djeteta ima kromosomske patologije, kao što je Downova bolest, Edwardsova bolest, nedostatke u strukturi živčanog sustava, leđne moždine ili mozga, što će kasnije dovesti do smrti fetusa ili teške invalidnosti.

Takvi su pregledi posebno važni za sljedeće kategorije trudnica:

 • ispod 18 i starijih od 35 godina. Žene tih dobnih razdoblja najviše su izložene riziku pobačaja djeteta i izrazu kongenitalnih malformacija u fetusu;
 • prije rođenja djece s genetskim patologijama;
 • imaju nasljedne bolesti i genetske patologije u obitelji;
 • povijest pobačaja, propušteni pobačaj;
 • rade u opasnoj proizvodnji ili su prethodno liječene fetotoksičnim (opasnim za fetus) lijekove.

Za ove žene prvi se screening obvezatan jer su u opasnosti; Svi ovi faktori mogu potaknuti abnormalnosti u razvoju djeteta.

Ostatak budućih majki ionako i dalje nudi liječnicima da se taj postupak provede za vlastitu sigurnost. Naposljetku, znajući da je sve u redu s bebom je vrlo dobro za vaše zdravlje, a suvremena ekologija i zdravlje nacije nisu tako dobri da ne idu dalje istraživanje.

Kada napraviti prvi pregled?

Prvi perinatalni prikaz provodi se između 10. i 14. tjedna. Međutim, najtočniji rezultat dobiva se u intervalu od 11. do 13. tjedna, kada možete točno pratiti razinu hormona u krvnom serumu i veličini dječjeg ogrlice, a također možete jasno pratiti njegovu strukturu, razvoj unutarnjih organa i udova pomoću ultrazvučne dijagnostike.

Osim toga, u ovom razdoblju uspostavljena je KTR - veličina fetusa kocciksa-parietalna, koja pomaže u daljnjem razjašnjenju vremena isporuke i korespondencije razvoja djeteta s očekivanim trajanjem trudnoće.

Norme i pokazatelji

Što je to što dijagnostičari traže tijekom screeninga? Budući da se ovaj postupak sastoji od dvije etape, potrebno je svaki od njih posebno reći.

Prvi se dijagnosticira ultrazvučnim strojem. Upućuje:

 • odrediti mjesto embrija u maternici, kako bi se uklonila mogućnost ektopične trudnoće;
 • odrediti broj fetusa (bez obzira jesu li jednostruka ili višestruka trudnoća), kao i vjerojatnost višestrukih ili višestrukih višestrukih trudnoća;
 • odrediti održivost fetusa; u razdoblju od 10-14 tjedana, njegovo srce je jasno vidljivo, kao i kretanje udova, koji određuju održivost;
 • o definiciji gore spomenutog KTR-a. Usporedba je s podacima o posljednjoj menstruaciji trudnice, nakon čega se točnije trajanje trudnoće automatski izračunava. Kod normalnog razvoja fetusa, razdoblje KTR-a će se podudarati s gestacijskom dobi u odrasloj dobi, koja se dostavlja do datuma menstruacije;
 • pregled anatomije fetusa: tijekom tog perioda vizualiziraju se kosti lubanje, kosti lica, udovi, primordija unutarnjih organa, posebice mozga, i odsutnost patologija velikih kostiju;
 • na najvažniju stvar u prvom pregledu - određivanje debljine ovratnika. Obično bi trebalo biti oko 2 milimetra. Zadebljanje nabora može ukazivati ​​na prisutnost genetskih bolesti i nedostataka. Osim toga, kako bi se identificirala patologija, ispitivana je veličina nosne kosti, ona također može pokazati prisutnost genetskih defekata u fetusu;
 • kako bi se utvrdilo stanje placente, njezinu zrelost, način vezanja na maternicu, kako bi se razumjelo moguće prijetnje trudnoće povezane s njegovim poremećajima.

Prema podacima ovog ultrazvuka već su provedena biokemijska ispitivanja krvnog seruma za hormone hCG i PAPP-A. Njihova razina može prikazivati ​​promjene.

Na povišenim razinama hCG može se dijagnosticirati:

 • višestruka trudnoća;
 • dijabetes trudnica;
 • Downova bolest i druge patologije;
 • Nepravilno uspostavljena gestacijska dob.

Niska razina ljudskog korionskog gonadotropina obično ukazuje na ektopičnu trudnoću, moguće kašnjenje razvoja fetusa, prijetnju pobačaju.

Hormon PAPP-A je protein koji je odgovoran za normalno funkcioniranje posteljice.

Njezin pad u odnosu na normu može biti dokaz sljedećih problema:

 • prisutnost Downovog sindroma ili Edwardsa;
 • prisutnost genetskih patologija;
 • propustili pobačaj.

Loše izvedbe

Da biste saznali za lošu izvedbu, naravno, veliki je stres za trudnu majku.

Međutim, upravo je to razlog zašto se screening sastoji od dva stadija: kako bi se ultrazvuk koristio, prije nego šokirao ženu koja je radila s lošim krvnim testom, odbacila mogućnost višestruke trudnoće, netočne uvjete njezinog tijeka, mogućnost ugroženog prestanka ili ektopične trudnoće.

Osim toga, odmah ne pada panika (čak i uz iskreno loše rezultate prvog testiranja). Pored njih, postoji nekoliko metoda za određivanje genetskih patologija tijekom trudnoće. Obično ih propisuje genetičar nakon pregleda podataka.

To mogu biti postupci za uzimanje amnionske tekućine ili placentne biopsije radi razjašnjavanja podataka dobivenih tijekom pregleda. Već se na temelju ovih dodatnih dijagnostičkih metoda može govoriti o jednoj ili drugoj pretpostavljenoj dijagnozi.

Osim toga, drugi metoda probira može poslužiti drugom screeningu, koji se provodi kasnije: u 16. i 20. tjednu trudnoće. Nakon ovih istraživanja, slika će biti što jasnija.

U svakom slučaju, treba imati na umu da prvi perinatalni probir nije konačna dijagnoza za bebu. Namjera je samo izračunati rizike i izgraditi pretpostavke o mogućim kretanjima.

Osim objektivnih pokazatelja, uvijek postoji vjerojatnost netočnosti u istraživanjima i individualnim karakteristikama organizma trudne žene u kojoj će se pokazatelji screeninga razlikovati od norme, no fetus će se razviti sasvim normalno.

Stoga, čak i kod najnepovoljnijih predviđanja, postoji vjerojatnost da neće biti opravdana.

Otpuštanje strahova ultrazvučnog pregleda prvog tromjesečja

Screening (od engleskog "Screening") je koncept koji uključuje niz aktivnosti za otkrivanje i sprečavanje bolesti. Na primjer, screening tijekom trudnoće daje liječniku potpune informacije o različitim rizicima nastanka patologija i komplikacija u razvoju djeteta. To omogućuje da se unaprijed poduzmu sve mjere kako bi se spriječile bolesti, uključujući one najozbiljnije.

Tko treba biti prikazan za 1. trimestar

Vrlo je važno da sljedeće žene:

 • u braku s djetetom
 • koji su imali 2 ili više spontanih pobačaja (prijevremeni rad)
 • bilo je smrznute trudnoće ili mrtvorođenost
 • žena je pretrpjela virusnu ili bakterijsku bolest tijekom trudnoće
 • postoje rodbine koji pate od genetskih patologija
 • ovaj par već ima dijete s Patau, Downovim sindromom ili drugima
 • došlo je do epizode liječenja lijekovima koji se ne mogu koristiti tijekom trudnoće, čak i ako su propisani prema vitalnim znakovima
 • trudna više od 35 godina
 • Obje potencijalni roditelji žele provjeriti vjerojatnost da ima bolesni fetus.

Ono što traži tijekom prvog ultrazvučnog pregleda tijekom trudnoće

Prvi pregled pokazuje simetriju hemisfere mozga, prisutnost nekih njegovih struktura koje su obvezne u ovom razdoblju. Pogledajte i 1 prikaz:

 • duge cjevaste kosti, izmjerene duljine ramena, femura, podlaktice i kosti nogu
 • je želudac i srce na određenim mjestima
 • veličinu srca i odlaznih plovila
 • veličine trbuha.

Kakva patologija otkriva ovo ispitivanje

Prvi pregled trudnoće je informativan u smislu otkrivanja:

 • patologija pupoljke CNS-a - neuralna cijev
 • patau sindrom
 • omphalocele - umbilikalna kila, kada se nalazi izvanredan broj unutarnjih organa izvan trbušne šupljine, te u hernialnoj vrećici iznad kože
 • Down sindrom
 • triploidija (trostruki set kromosoma umjesto dvostrukog)
 • Edwardsov sindrom
 • Smith opitts sindrom
 • de Lange sindrom.

Datumi studije

Vaš liječnik mora ponovno skrupulozno i ​​temeljito, ovisno o datumu posljednje menstruacije, izračunati koliko dugo trebate napraviti prvu studiju ove vrste.

Kako se pripremiti za studij

Probira prvog tromjesečja izvodi se u dvije faze:

 1. Prvo se radi o ultrazvučnom pregledu. Ako se to učini transvaginalno, tada trening nije potreban. Ako je metoda abdomena potrebno je da je mjehur pun. Da biste to učinili, pijte pola litre vode pola sata prije studija. Usput, drugi pregled tijekom trudnoće je transabdominalan, ali ne zahtijeva pripremu.
 2. Biokemijski pregled. Ta se riječ naziva uzorak krvi iz vena.

S obzirom na dvostupanjsku studiju, priprema za prvu studiju uključuje:

 • punjenje mokraćnog mjehura - prije 1 pregled ultrazvuka
 • postiti najmanje 4 sata prije nego što se krv skupi iz vena.
 • svi prethodni dan odreći sebe alergeni proizvodi: citrusa, čokolade, plodovi mora
 • isključite potpuno masnu i prženu hranu (1-3 dana prije studija)
 • prije testa (obično 12 tjedana prije testiranja), idite ujutro u zahod, a zatim ili ne urinite 2-3 sata, ili sat prije postupka, piti pola litre vode bez plina. Ovo je neophodno ako se studija izvodi kroz abdomen.
 • ako se ultrazvučna dijagnoza vrši vaginalnim senzorom, priprema za probiranje prvog tromjesečja neće uključivati ​​punjenje mjehura.

Kako se provodi studija?

Ona, kao i ispitivanje od 12 tjedana, sastoji se od dvije faze:

 1. Ultrazvučni pregled tijekom trudnoće. Može se izvesti vaginalnom metodom ili abdomena. Osjećam se kao da se ne razlikuje od ultrazvuka u 12 tjedana. Razlika je u tome što ga izvode sonolozi, posebno specijalizirani za prenatalnu dijagnozu, na visokokvalitetnoj opremi.
 2. Prikupljanje krvi iz vena u količini od 10 ml, koje treba izvoditi na prazan želudac iu specijaliziranom laboratoriju.
Kako je dijagnostika pregleda prvog tromjesečja? Prvo, prolazite kroz prvi ultrazvuk tijekom trudnoće. Obično se izvodi transvaginalno.

Da biste izvodili studiju, morat ćete se skinuti ispod pojasa, leći na kauču, sagnuti nogu. Liječnik će vrlo pažljivo umetnuti tanki specijalni senzor u kondom u vašu vaginu, a oni će ga malo pomaknuti tijekom testiranja. Ne ozlijedi, ali nakon pregleda ovog ili sljedećeg dana na jastučiću, možete naći malu količinu krvarenja.

Kako se prvi pregled provodi s transabdominalnim senzorom? U tom slučaju, odvojite se do struka ili jednostavno podignite odjeću tako da otvorite trbuh na pregledu. S takvim ultrazvučnim pregledom za prvo tromjesečje, senzor će se kretati kroz abdomen bez da uzrokuje bol ili nelagodu.

Kako je sljedeća faza ankete? S rezultatima ultrazvuka donijet ćete krv. Na istom mjestu ćete odrediti neke podatke koji su važni za ispravno tumačenje rezultata.

Nećete odmah dobiti rezultate, već za nekoliko tjedana. Tako je i prvi pregled trudnoće.

Rezultati dekodiranja

1.Normalni ultrazvučni podaci

Dešifriranje prvog pregleda započinje tumačenjem ultrazvučnih podataka. Stope ultrazvuka:

Kopkiko-parijetalna veličina (KTR) voća

Kada se prosije za 10 tjedana, ta se veličina nalazi u tom rasponu: od 33-41 mm prvog dana 10. - 41-49 mm - 6. dana 10. tjedna.

Screening 11 tjedana - stopa KTR: 42-50 mm prvog dana 11. tjedna, 49-58 - 6. dana.

S trudnoćom od 12 tjedana, ta veličina iznosi: 51-59 mm u točno 12 tjedana, 62-73 mm - posljednjeg dana tog razdoblja.

2. Debljina područja vrata

Ultrazvučna stopa trudnoće za ovaj glavni marker kromosomskih patologija:

 • u 10 tjedana - 1,5-2,2 mm
 • Skeniranje od 11 tjedana predstavlja brzinu od 1,6-2,4
 • u 12. tjednu, ta je brojka 1,6-2,5 mm
 • na 13 tjedana - 1,7-2,7 mm.

3. Nosebone

Dekodiranje ultrazvuka 1 trimestar nužno uključuje procjenu nosne kosti. To je znak, zahvaljujući kojem možemo pretpostaviti razvoj Downovog sindroma (za to je učinjeno probiranje prvog tromjesečja):

 • kod 10-11 tjedana ovu kost već treba otkriti, ali njegova veličina još nije ocijenjena
 • screening u 12 tjedana ili tjedan dana kasnije pokazuje da je ova kost barem 3 mm normalna.

4. Učestalost kontrakcija srca

 • na 10 tjedana - 161-179 otkucaja u minuti
 • na 11 tjedana - 153-177
 • na 12 tjedana - 150-174 otkucaja u minuti
 • na 13 tjedana - 147-171 otkucaja u minuti.

5. Biparietal veličina

Prva studija screeninga tijekom trudnoće procjenjuje ovaj parametar ovisno o razdoblju:

 • u 10 tjedana - 14 mm
 • u 11 - 17 mm
 • Projekcija od 12 tjedana treba pokazati rezultat od najmanje 20 mm
 • u 13 tjedana, BPD je prosječno 26 mm.

Prema rezultatima ultrazvuka prvog tromjesečja, procjenjuje se postoje li markeri abnormalnosti razvoja fetusa. Također analizira koliko dugo je razvoj djeteta korespondira. Na kraju, zaključuje se je li potreban sljedeći ultrazvuk probira u drugom tromjesečju.

Koje su norme hormona određuje 1 screening

Probiranje prvog tromjesečja ne samo da procjenjuje rezultate ultrazvučne dijagnostike. Druga, ne manje važna faza po kojoj se fetus ocjenjuje da ima ozbiljne nedostatke je hormonska (ili biokemijska) procjena (ili test krvi u prvom tromjesečju). Obje ove faze predstavljaju genetsko probira.

1. Korionski gonadotropin

Ovo je hormon koji mrlje drugu traku na kućnom testu trudnoće. Ako je screening prvog tromjesečja otkrio smanjenje njegove razine, to ukazuje na patologiju posteljice ili povećan rizik od Edwards sindroma.

Povećana hCG na prvom screeningu može ukazivati ​​na povećani rizik razvoja Downovog sindroma u fetusu. Iako je s blizancima, ovaj hormon je također značajno povišen.

Prvi pregled tijekom trudnoće: brzina krvnog sadržaja ovog hormona (ng / ml):

 • Tjedan 10: 25.80-181.60
 • Tjedan 11: 17,4-130,3
 • dešifriranje perinatalne studije od 1 trimestra u 12. tjednu u odnosu na hCG ukazuje na vrijednost od 13,4-128,5 u normalnom
 • Tjedan 13: 14,2-114,8.

2. Protein A povezan s trudnoćom (PAPP-A)

Ovaj protein obično proizvodi placentu. Njegova koncentracija u krvi se povećava s povećanjem gestacijske dobi.

Kako razumjeti podatke

Program, u kojemu se unosi podataka ultrazvučna dijagnoza prvog tromjesečja, kao i razina gore navedenih dva hormona, izračunava analizu učinka. Pozvani su kao "rizici". U ovom slučaju dekodiranje rezultata probiranja prvog tromjesečja piše u obliku koji nije u razini hormona, već u takvom pokazatelju kao "MoM". Ovo je koeficijent koji pokazuje odstupanje vrijednosti u danoj trudnoj ženi od određenog izračunatog medijana.

Za izračun MoM, pokazatelj hormona podijeli se srednja vrijednost izračunata za određeno mjesto za određeno gestacijsko doba. MOM norme u prvom pregledu su od 0,5 do 2,5 (s blizancima, tripletima do 3,5). Idealno MoM vrijednost blizu "1".

Na indikator MM utječe dobni rizik tijekom pregleda prvog tromjesečja: to jest, usporedba se vrši ne samo s izračunatim medijanom u ovom razdoblju trudnoće, već s izračunatom vrijednošću za određenu dob trudnoće.

Intermedijalni rezultati pregleda prvog tromjesečja obično pokazuju količinu hormona u jedinicama MOM. Dakle, obrazac sadrži unos "HCG 2 MoM" ili "PAPP-A 1 MoM" i tako dalje. Ako MoM - 0,5-2,5 - ovo je normalno.

Patologija je razina kroničnog hepatitisa ispod 0,5 medijanih razina: to ukazuje na povećani rizik Edwardsovog sindroma. Povećanje hCG iznad 2,5 medijan vrijednosti ukazuje na povećanje rizika od Down sindroma. Smanjenje PAPP-A ispod 0,5 MM ukazuje da postoji rizik za oba gore navedena sindroma, ali njegovo povećanje ne znači ništa.

Postoje li rizici u istraživanju?

Normalno, rezultati dijagnoze prvog tromjesečja procjenjuju se stupanj rizika koji se izražava u frakcijama (na primjer 1: 360 za Downov sindrom) za svaki sindrom. Ovaj dio glasi ovako: s 360 trudnoća s istim rezultatima screeninga, samo je jedno dijete rođeno s Downovom patologijom.

Tumačenje norma za screening 1 trimestrima. Ako je dijete zdravo, rizik bi trebao biti nizak, a rezultat testa probiranja trebao bi biti opisan kao "negativan". Svi brojevi nakon frakcije moraju biti veliki (veći od 1: 380).

Loš prvi probir karakterizira "visoki rizik" rekord u zaključku 1: 250-1: 380, a rezultati hormona su manji od 0,5 ili više od 2,5 medijan vrijednosti.

Ako je pregled prvog tromjesečja loš, od vas se traži da posjetite genetičara koji odluči što učiniti:

 • dodijeliti vam ponovni studij u drugom, trećem trimestru
 • sugeriraju (ili čak inzistiraju) na invazivnu dijagnozu (biopsija korionske vilus, cordocentesis, amniocenteza), na temelju kojih će se odlučiti pitanje hoće li se ova trudnoća produžiti.

Što utječe na rezultate

Kao u svakoj studiji, postoje lažno pozitivni rezultati prve perinatalne studije. Dakle, s:

 • IVF: rezultati hCG-a bit će veći, PAPP - niži za 10-15%, pokazatelji prvog screening-ultrazvuka povećat će LZR
 • buduće majčinske pretilosti: u ovom slučaju, razina svih hormona povećava, dok s malom tjelesnom težinom, naprotiv, smanjuju se
 • screening za prvi trimestar s dvostrukim: dok su norme rezultata za takvu trudnoću nepoznate. Stoga je procjena rizika teška; moguće je samo ultrazvučna dijagnostika
 • dijabetes melitus: prvi screening će pokazati smanjenje razine hormona, što nije pouzdano za tumačenje rezultata. U tom slučaju, screening trudnoće može otkazati
 • amniocenteza: stopa perinatalne dijagnoze nije poznata ako je manipulacija provedena u sljedećem tjednu prije davanja krvi. Moramo pričekati duže razdoblje nakon amniocenteze prije nego što prođemo prvi perinatalni screening za trudnice.
 • psihološko stanje trudnoće. Mnogi ljudi pišu: "Bojim se prvog pregleda." To također može utjecati na rezultat i nepredvidivo.

Neke značajke u patologiji

Prvi pregled trudnoće u slučaju fetalne patologije ima neke značajke koje liječnici vide u ultrazvučnoj dijagnozi. Uzmite u obzir perinatalni screening trisomije kao najčešćih patologija otkrivenih ovim istraživanjem.

Down sindrom

 1. većina voća nema vidljivu nosnu kost u razdoblju od 10-14 tjedana
 2. 15 do 20 tjedana ova kost je već vizualizirana, ali je kraća od normalne
 3. glatke konture lica
 4. s dopplerometrijom (u ovom slučaju je moguće izvesti čak iu tom razdoblju), primijećeno je obrnuto ili drugo patološko protjecanje krvi u venskom kanalu.

2. Edwardsov sindrom

 1. sklonost smanjenju broja otkucaja srca
 2. postoji umbilikalna kila (omphalocele)
 3. nema vidljivih kostiju nosa
 4. umjesto 2 pupčane arterije - jedan

3. Sindrom Patau

 1. gotovo svi imaju lupanje srca
 2. poremećen razvoj mozga
 3. usporava se razvoj fetusa (neusklađenost dugih kostiju)
 4. oslabljen razvoj nekih dijelova mozga
 5. umbilikalna kila.

Gdje istražiti

Na primjer, u Moskvi, CIR se nije loše preporučio: provođenje i probir za prvo tromjesečje može se obaviti u ovom centru.

Ultrazvučni pregled prvog tromjesečja: prosječna cijena je 2.000 rubalja. Trošak prve perinatalne studije (s definicijom hormona) je oko 4000-4100 rubalja.

Koliko je screening od 1 trimestra po vrsti analize: ultrazvuk - 2000 rubalja, određivanje hCG - 780 rubalja, analiza za PAPP-A - 950 rubalja.

Recenzije na screeningu 1 trimestr. Mnoge su žene nezadovoljne kvalitetom izračuna: od slučajeva kada se postavlja "visoki rizik", često je zabilježeno rođenje savršeno zdrave bebe. Dame pišu kako je najbolje pronaći stručnjaka visoke klase za perinatalnu ultrazvučnu dijagnostiku koja može potvrditi ili ukloniti sumnje o zdravlju djeteta.

Stoga je screening prvog tromjesečja dijagnoza, koja u nekim slučajevima pomaže identificirati najozbiljniju patologiju fetusa u ranim fazama. Ima vlastitu obuku i ponašanje. Tumačenje rezultata treba provesti uzimajući u obzir sve pojedinačne karakteristike žene.

Trudnoća: prvi i drugi pregled - procijenite rizike

Probiranje za trudnoću - za i protiv. Ultrazvuk, test krvi i dodatna istraživanja.

Prenatalni projekcije uzrokuju mnogo konfliktnih stavova i povratnih informacija. Netko je uvjeren u njihovu potrebu, drugi su uvjereni u njihovu potpunu neeksplodiranost. Kakvo je to istraživanje, a trebali bi ih sve trudnice stvarno odvesti? Odlučili smo riješiti ovaj problem.

Prenatalni screening je kompleks studija čija je glavna svrha identificirati grupu rizika trudnica s mogućim malformacijama djeteta (kao što su Down sindrom, Edwardsov sindrom, defekti neuralne cijevi (anencefalija), sindrom Cornelia de Lange, sindrom Smith Lemley Opitz, triploidija, patau sindrom).

Unatoč činjenici da projekcije uključuju dvije prilično dokazane dijagnostičke metode - biokemijsku analizu krvi i ultrazvuka, njihova pouzdanost i sigurnost još uvijek izazivaju mnogo kontroverzi.

"Protiv" br. 1: ultrazvuk je štetan za dijete

Postoji prilično uobičajeno mišljenje da ultrazvuk negativno utječe na živčani sustav djeteta, muči ga - tijekom pregleda djeca se često pokušavaju sakriti iz aparata, rukama pokrivaju glave. Stoga, djeca čije majke redovito obavljaju ultrazvuk tijekom trudnoće su više nemirna u odnosu na bebe čije su majke odbili ultrazvučnu dijagnozu. Je li doista tako?

Prema liječnicima, ultrazvuk ne može uzrokovati bebu apsolutno nikakvu štetu - suvremena oprema je apsolutno sigurna. Dakle, službena medicina inzistira na tome da apsolutno sve trudnice treba ultrazvukom. Doista, pravodobna dijagnoza omogućava, prvo, da se vidi puna slika tijeka trudnoće, a drugo, ako je potrebno, ispraviti određene probleme.

Ultrazvučni pregled provodi se najmanje tri puta tijekom trudnoće (u prvom tromjesečju 11-13 tjedana, u drugoj - 18 - 21 i treći - 30-32 tjedna), ali ako je potrebno, liječnik može preporučiti da ga češće prolazi.

Posebno su važni podaci dobiveni ultrazvukom prvog prenatalnog screeninga (u 11-13 tjedana trudnoće). U ovom trenutku tijekom studija:

 • odrediti broj embrija u maternici, njihovu održivost;
 • staviti točnije razdoblje trudnoće;
 • isključeni su bruto greške;
 • određuje debljinu ovratnika - TVP (tj. mjeri se količina supkutane tekućine na stražnjem dijelu djetetovog vrata - u normalnom TVP ne smije biti veća od 2,7 mm);
 • ispitana je prisutnost ili odsutnost nosne kosti.

Na primjer, kod djece s Downovim sindromom, sadržaj tekućine je mnogo veći od normalne, a nosna kost često se ne vizualizira.

"Protiv" br. 2: biokemijski test krvi daje nepouzdani rezultat

Mnoge majke su sigurne da je nemoguće napraviti barem neke pouzdane zaključke o jednoj analizi - previše čimbenika može utjecati na rezultat. I djelomično su uistinu u pravu. Međutim, potrebno je pažljivo proučiti postupak analize kako bi se razumjelo na temelju čega liječnik donosi zaključak.

Biokemijska analiza se provodi kako bi se odredila razina specifičnih placentnih proteina u krvi. Tijekom prvog probira se obavlja "dvostruki test" (tj. Određuje se razina dva proteina):

 • PAPPA (bjelančevina proteina povezana s trudnoćom ili proteina plazme A povezana s trudnoćom);
 • slobodnu beta podjedinicu hCG (humani korionski gonadotropin).

Promjene u razini ovih proteina upućuju na rizik od raznih kromosomskih i nekih ne-kromosomskih abnormalnosti. Međutim, utvrđivanje povećanog rizika još nije dokaz da nešto nije u redu s djetetom. Takvi pokazatelji samo su razlog za pažljiviji nadzor tijeka trudnoće i razvoja djeteta. U pravilu, ako je kao rezultat screeninga prvog tromjesečja povećao rizik za bilo koje pokazatelje, očekivana majka se nudi čekati drugi pregled. U slučaju ozbiljnih odstupanja od norme, žena je poslana na konzultacije genetici.

Drugi screening odvija se u 18-21 tjedana trudnoće. Ova studija uključuje "triple" ili "quadruple test". Sve se događa na isti način kao u prvom tromjesečju - žena ponovno uzima test krvi. Samo u ovom slučaju, rezultati analize koriste se za određivanje ne dva, već tri (ili četiri) pokazatelja:

 • slobodna beta podjedinica hCG;
 • alfa-fetoprotein,
 • slobodni estriol;
 • u slučaju četverostrukog testa, također inhibiraju A.

Kao iu prvom pregledu, tumačenje rezultata temelji se na odstupanju pokazatelja od prosječne statističke stope prema jednom ili drugom kriteriju. Svi se izračuni provode pomoću posebnog računalnog programa, a zatim pažljivo analizira liječnik. Osim toga, analiza rezultata uzima u obzir mnoge pojedinačne parametre (rasa, prisutnost kroničnih bolesti, broj plodova, tjelesna težina, loše navike itd.), Budući da ti čimbenici mogu utjecati na vrijednost proučavanih parametara.

Da bi se dobili najpouzdaniji rezultati, podaci iz studija prvog i drugog tromjesečja u kompleksu nužno su korelirani.

Ako se, kao rezultat ispitivanja prvog i drugog tromjesečja, otkrije bilo kakva abnormalnost u razvoju fetusa, ženu se može tražiti da se podvrgne ponovnom screeningu ili se odmah pošalje na konzultacije genetici. Ako je potrebno, on može propisati dodatne testove za točniju dijagnozu (na primjer, proučavanje amnionske tekućine, biopsija korionskih živaca). Međutim, zbog činjenice da ove studije nisu potpuno sigurne i mogu uzrokovati različite komplikacije trudnoće (rizik od spontanog pobačaja, razvoj grčevskih ili rhesusovih sukoba, infekcija fetusa itd.), Oni se propisuju samo u slučaju visokog rizika od patologije. Međutim, te komplikacije nisu tako česte - u 12% slučajeva. I, naravno, sva istraživanja provode se samo uz pristanak očekivane majke.

Dakle, prva dva argumenta „protiv”, iz perspektive znanstvene medicine, nisu uvjerljivi i radije ih treba preformulirati na sljedeći način: prenatalna projekcije su sigurna za majke i njenog djeteta, i svih zaključaka od strane liječnika koji će uzeti u obzir čitav niz individualnih faktora.

"Protiv" br. 3: "Imam dobru nasljednost - ne trebam projekcije"

Neke majke ne vide točku prolaznosti - svi rodbina su zdravi, kakvi bi problemi mogli biti? Doista, postoje zasebne skupine žena koje se prvenstveno preporučuju da se podvrgnu istraživanju kako bi se utvrdile moguće patologije u razvoju djeteta. To su žene starije od 35-40 godina (jer nakon tog doba rizik od razvoja abnormalnosti u djetetu se povećava nekoliko puta) i trudnice s određenim bolestima (na primjer, dijabetes). Naravno, grupa rizika uključuje one majke čije obitelji već imaju djecu ili rođake s genetskim bolestima. Međutim, većina liječnika (a ne samo u Rusiji, ali iu mnogim zemljama Europe i Amerike) smatra da bi sve žene trebale prolaziti prenatalnim probirom, pogotovo ako prvo zatrudne.

"Protiv" br. 4: "Bojim se čuti lošu dijagnozu"

Ovo je možda jedan od najjačih argumenata protiv screeninga. Buduće mame vrlo se plaše da čuju nešto loše o razvoju djeteta. Osim toga, medicinske pogreške također zabrinjavaju - ponekad projekcije daju lažno pozitivan ili lažno negativan rezultat. Postoje slučajevi kada je majci rečeno da je djetetu bilo sumnjivo da ima Downov sindrom, a potom se rodi i zdravo dijete. Naravno, što reći, takve vijesti snažno utječu na emocionalno stanje majke. Nakon sklapanja preliminarnog pritvora, žena provodi ostatak trudnoće u stalnim brigama, a to je također nezdrav za bebu.

Međutim, ne smijemo zaboraviti da rezultati prenatalnih projekcija ni na koji način ne služe kao osnova za dijagnozu. Oni samo određuju vjerojatne rizike. Stoga ni pozitivan rezultat pretrage neće biti "kazna" djetetu. Ovo je samo razlog za dobivanje stručnog savjetovanja od genetičara.

"Protiv" br. 5: identificirana potencijalna odstupanja u razvoju djeteta ne mogu se ispraviti

To je istina - nema načina za izliječenje ili ispravljanje kromosomskih abnormalnosti. Stoga, dojmljive i ranjive majke, kao i žene koje su određene pod bilo kojim okolnostima kako bi održale postojeću trudnoću, mogu dobiti kao rezultat pregleda prošao samo dodatni razlog za brigu. Možda, zaista, najbolji način izlaska u takvoj situaciji bio bi napustiti istraživanje, tako da majka može mirno čekati rođenje djeteta.

Najvažniji argument "protiv": loše stanje zdravlja budućih majki u vrijeme studija

Bilo koja, čak i blago povećanje tjelesne temperature, hladnoća (ARI, ARVI), bilo koje druge virusne i infektivne bolesti, pa čak i stres, jasna su kontraindikacija za probir. Uostalom, svaki od tih čimbenika može narušiti analizu podataka. Zato, prije nego što odete donirati krv, trudnica mora nužno podvrgnuti pregledu ginekologa - liječnik će procijeniti njezino opće stanje.

Do sada, prenatalni projekcije nisu strogo obvezni, ali većina liječnika je uvjerena u potrebu tih studija. Ispravna odluka je za trudnicu, tako da se, nakon vaganja sve „pro” i „kontra”, svaka žena ima mogućnost izbora - netko je važno pratiti situaciju i dobiti sve potrebne informacije što je prije moguće, ali netko puno mirnija dijeliti obvezni minimum ankete, samo uživajte u trudnoći i vjerujte u najbolje.

Irina Pilyugina, kandidat medicinskih znanosti, ginekolog u najvišoj kategoriji

Screening tijekom trudnoće

Što je probir tijekom trudnoće, u kojem je vremenu i kako

Probiranje tijekom trudnoće, što je to, kada i kako se to radi - ta se pitanja brinu za današnje buduće majke. Uostalom, rezultati ovog ciklusa istraživanja vrlo su važni. Neonatalni screening se provodi u 2 faze. Prvi pada do kraja prvog tromjesečja, drugi - otprilike do sredine trudnoće. Na obje faze, žena donosi krv za posebne biokemijske parametre i podvrgava ultrazvučnom pregledu. Vrlo je važno pravilno izračunati vrijeme probiranja tijekom trudnoće, jer će pouzdanost rezultata ovisiti o njima u većoj mjeri.

Na prvi ultrazvuk, koji obično označava početak studija screeninga, liječnik vrlo pažljivo procjenjuje debljinu ovratnika (TVP). Ako je taj prostor veći od 3 mm, moguće je da dijete ima Downov sindrom. Vrlo je važno da su mjerenja poduzeta najranije u trajanju od 11 tjedana trudnoće i najkasnije 13 tjedana i 6 dana. Istodobno, koštana parietalna veličina voća mora biti veća od 45 mm.

Također, liječnik skreće pozornost na nosnu kost fetusa. U većini slučajeva u ovom trenutku već je određen u zdravoj djeci. Downov sindrom može se pokazati povećanim mokraćnim mjehurom, nerazvijenom maksilarnom kosti i tahikardijom. Prisutnost samo jedne pupčane arterije, umjesto dva, može signalizirati Edwardsov sindrom i druge kromosomske abnormalnosti.

No, prvi screening tijekom trudnoće neće biti pouzdani bez određivanja takvih biokemijskih krvnih parametara kao hCG i PAPP - A. HCG se može povećati u Downovom sindromu i, naprotiv, smanjiti u Edwardsovom sindromu. Odstupanja od norme u PAPP-u - Analiza može govoriti o istim i drugim patologijama. Važno je proći obje ove analize u istom laboratoriju, jer je u njemu rizik od raznih kromosomskih patologija biti izračunat računalnim programom. Ali čak i ako se taj rizik pokazao povećan, nema posebnog razloga za uzbuđenje. Potrebno je posjetiti genetiku, koja će dati preporuke u vezi s vašim daljnjim postupcima. Ovisno o rezultatima krvnih pretraga, ultrazvuka i drugih nijansi života, on može preporučiti biti učinjeno u smislu njegovog drugog pregleda tijekom trudnoće ili neposredno provoditi invazivne dijagnostike, koji će biti u mogućnosti dati precizan odgovor na genetskom skupa fetusa. Uobičajeno se provodi amniocenteza ili biopsija korionske vilusa, ovisno o trajanju trudnoće.

No, čak i ako je screening proveden tijekom 12 tjedana trudnoće, a rezultati pokazuju nizak rizik od kromosomskih abnormalnosti u fetusu, to nije razlog za odbijanje druge faze ispitivanja. Održava se u razdoblju od 16-20 tjedana. Obvezno je odrediti razinu hCG, AFP i slobodnog estriola. Ovo je takozvani trostruki test. Točniji je četverostruki test, kada se pored naznačenih krvnih testova provodi za inhibin A. Nažalost, svi laboratoriji ne daju tu uslugu.

Smanjenje i povećanje hCG-a već smo pisali o tome što može govoriti. Ovo je također naznačeno smanjenom razinom AFP. Povišeni mogu značiti anencefalija (odsutnost mozga) i spina bifida u fetusu. Treba imati na umu da se razina AFP povećava s višestrukim trudnoćama.

Visoke razine slobodnog estriola mogu ukazivati ​​na genetske abnormalnosti. Niska razina nerazvijenosti nadbubrežnih žlijezda u fetusu i anencefali.

Ultrazvučni pregled za trudnoću drugog tromjesečja provodi se tijekom 20 tjedana. Na ovaj termin ispravno identificira različite anatomske anomalije, malformacije mozga i leđne moždine, srčanih grešaka, probavnog trakta, i tako dalje.. Osim toga, moguće biljezi kromosomskih abnormalnosti se smatra proširenje bubrežne čašice, oligohidramnion, moždane ciste. Međutim, te se značajke mogu pojaviti u genetski zdravih djece.

Ovo je način na koji se screening provodi tijekom trudnoće, ali to nije sve. Pri izračunu genetički rizik u obzir profesionalnih opasnosti, nasljedne bolesti, dobi (dramatično povećava rizik od kromosomskih abnormalnosti kod žena starijih od 35 godina), uzimanje droge u prvim tjednima trudnoće, i zaraznih bolesti.

Zaključak: potrebno je screening tijekom trudnoće identificirati grupu rizika za kromosomske abnormalnosti (s ciljem daljnje invazivne dijagnoze) i odrediti bruto anatomske patologije fetusa.