Prvi pregled tijekom trudnoće

Zasnivanje

Probiranje se odnosi na studije koje provodi sveobuhvatno definirana skupina pojedinaca, u ovom slučaju, trudnica u različito vrijeme. Probira za prvo tromjesečje uključuje ultrazvučnu dijagnostiku i biokemijske krvne pretrage. Studija ima za cilj identificirati moguće genetske abnormalnosti, kao i patologije fetalnog razvoja.

Kako je studija iu koje vrijeme?

U prvom tromjesečju, screening, koji uključuje planirani ultrazvuk, provodi se u 11-13 tjedana trudnoće, što se smatra optimalnim razdobljem za studij. Ako napravite ultrazvuk prije tog razdoblja ili, naprotiv, kasnije, tumačenje rezultata može biti nepouzdano.

Naravno, žena može napisati odbijanje provođenja istraživanja, iako je naredba Ministarstva zdravstva Ruske Federacije na snazi ​​od 2000. godine, ali takva bi odluka bila izuzetno rizična, pa čak i nepažljiva u odnosu ne samo na njezino zdravlje već i na zdravlje njezinog budućeg djeteta.

Pregled za prvo tromjesečje uključuje dvije vrste istraživanja:

 1. Ultrazvučna dijagnoza.
 2. Biokemijski test krvi.

Ultrazvuk u prvom tromjesečju trudnoće zahtijeva određenu pripremu. Provođenje studije na uobičajenom (površinskom) načinu, kada senzor aparata klizi po trbuhu buduće majke, mokraćni mjehur mora biti pun, što zahtjeva oko pola litre čiste ne-karbonirane vode 1-1.5 sati prije početka postupka. 4 sata prije nego što ultrazvuk ne urinira.

Ako liječnik obavlja postupak na transvaginalni način, kada se posebni senzor uređaja umetne u vaginu, tada nije potrebna posebna obuka. Trudnice bi trebale ići na zahod prije postupka.

Biokemijski pregled krvi je druga faza skeniranja i provodi se tek nakon ultrazvuka. Ovo stanje je važno jer rezultati dobiveni uvijek ovise o trajanju trudnoće i mijenjaju se svaki dan, a moguće je samo datum uz pomoć ultrazvučnog skeniranja utvrditi točan datum. Taj uvjet mora biti zadovoljen kako bi se dobio ispravni prijepis pokazatelja i uspostavio usklađenost s potrebnim standardima.

U vrijeme uzimanja uzoraka krvi za analizu, ženske ruke trebaju imati gotove rezultate iz prvog dijela studije, gdje će biti naznačeno točno trajanje trudnoće. Ako je postupak ultrazvuka provjerio regresiju trudnoće ili njenog blijeđenja, onda nema smisla provoditi drugi dio pregleda.

Biokemijska istraživanja zahtijevaju obuku kako bi liječnik mogao dobiti točne pokazatelje i utvrditi njihovu usklađenost s normama. Uzorkovanje krvi iz vene odvijalo se isključivo na prazan želudac.

Približno 2-3 dana prije posjeta sobi za liječenje potrebno je: uklanjanje slatkiša, dimljenog mesa, pržene i masne hrane, kao i proizvoda koji su potencijalni alergeni, kao što su orašasti plodovi, čokolada, agrumi i morski plodovi iz prehrane.

Nepoštivanje ovih uvjeta često rezultira nepouzdanim rezultatima istraživanja.

Što možete naučiti od screeninga?

Da bi ultrazvuk transkripta bio pouzdan i informativan, postupak treba provesti najranije u trajanju od 11 tjedana trudnoće, ali ne kasnije od 13.

Položaj fetusa treba biti prikladan za pregled i mjerenje. Ako položaj djeteta ne dopušta ultrazvučni postupak, ženu se traži da se uključi, hoda, uzme nekoliko čučnjeva ili kašalj, tako da se dijete okrene.

Pokazatelji koji se trebaju istražiti tijekom ultrazvuka u prvoj trećini trudnoće:

 1. Veličina Kopchik-parietala (KTR). Mjerenje se izvodi od parietalne točke glave do tailbonea.
 2. Biparetalna veličina (BDP) je udaljenost između krakova parietalne zone.
 3. Opseg glave.
 4. Udaljenost od vrata do frontalne zone.
 5. Struktura mozga, simetrija mjesta hemisfere, zatvaranje lubanje.
 6. Debljina područja ovratnika (TVP).
 7. Otkucaji srca (HR).
 8. Veličina srca, kao i najveća plovila.
 9. Duljina kostiju ramena, kukova, nogu i podlaktica.
 10. Debljina placente, njegova struktura i mjesto u maternici.
 11. Mjesto pupčane pupkovine i broj plovila u njemu.
 12. Volumen amnionske tekućine.
 13. Ton maternice.
 14. Stanje cerviksa i njezin unutarnji os.

Kada ultrazvučno skeniranje izvodi ispred vremena, liječnik ne može procijeniti veličinu nosne kosti, fetalni CTE je između 33 i 41 mm, što nije dovoljno za provođenje odgovarajuće studije. Broj otkucaja srca tijekom tog razdoblja kreće se od 161 do 179 otkucaja, TVP je od 1,5 do 2,2 mm, a BPR 14 mm.

Norme kod dekodiranja indikatora na ovom pojmu:

 1. U 11. tjednu vidljiva je nosna kost fetusa, ali njegova veličina nije uvijek moguće procijeniti. CTR od mrvica je od 42 do 50 mm, BPR je 17 mm, TVP je 1,6 do 2,4 mm, a broj otkucaja srca iznosi 153 do 177 otkucaja.
 2. U 12. tjednu, veličina nosne kosti je 3 mm ili nešto više. KTP je u rasponu od 51-59 mm, BPR je 20 mm, TVP od 1,6 do 2,5 mm, i broj otkucaja srca od 150 do 174.
 3. Kod 13 tjedana veličina kostiju nosa je veća od 3 mm. KTR je u rasponu od 62 do 73 mm, BPR je 26 mm, TVP je od 1,7 do 2,7, a brzina otkucaja srca od 147 do 171 otkucaja u minuti.

Biokemijsko probira određuje niz važnih pokazatelja, od kojih je jedan humani korionski gonadotropin β-hCG proizveden fetalnom membranom. To je ovaj hormon koji vam omogućuje da odredite prisutnost trudnoće u najranijim razdobljima kada koristite posebnu test traku.

Od početka trudnoće sa svojim normalnim tijekom, razina β-hCG postupno raste, dostižući maksimalnu vrijednost do 12. tjedna, nakon čega se smanjuje. Tijekom druge polovice pojma, razine β-hCG ostaju nepromijenjene.

Stopa pokazatelja β-hCG je:

 • Tjedan 10: od 25,80 do 181,60 ng / ml;
 • 11 tjedana od 17,4 do 130,3 ng / ml;
 • 12 tjedana od 13,4 do 128,5 ng / ml;
 • Tjedan 13 od 14,2 do 114,8 ng / ml.

Povišene vrijednosti opažene su u Downovom sindromu u fetusu u razvoju ili kada trudna majka ima teški oblik toksikoze, kao i dijabetes.

Niski pokazatelji mogu ukazivati ​​na placentarnu insuficijenciju, prijetnju pobačaja, prisutnost intrauterine trudnoće (koja se u pravilu utvrđuje tijekom ultrazvučnog pregleda) ili da fetus ima Edwardsov sindrom.

Drugi važan pokazatelj je protein-A (PAPP-A), koji je povezan s trudnoćom, budući da je taj protein proizveden od posteljice i odgovoran je za njegovo pravilno funkcioniranje i razvoj.

Normalni pokazatelji PAPP-A su podaci:

 • Od 10 do 11 tjedana od 0,45 do 3,73 MU / ml;
 • Od 11 do 12 tjedana od 0,78 do 4,77 IU / ml;
 • Od 12 do 13 tjedana od 1,03 do 6,02 MDU / ml;
 • Od 13 do 14 tjedana od 1,47 do 8,55 IU / ml.

Ako su brojke ispod normalne, to može ukazivati ​​ne samo na prijetnju pobačaja, već i na prisutnost sindroma Edwards, Down ili Cornelia de Lange u fetusu. U nekim slučajevima dolazi do povećanja pokazatelja razine proteina, ali to nema značajan dijagnostički i klinički značaj. Pročitajte više o razvoju djeteta u 12. tjednu →

Izračun MoM koeficijenta

Izračun ovog pokazatelja izrađuje se prema rezultatima istraživanja. Njegova vrijednost ukazuje na stupanj odstupanja rezultata ispitivanja od utvrđenih prosječnih stopa, koje se kreću od 0,5 do 2,5 u jednoj trudnoći i do 3,5 kada je trudnoća višestruka.

U različitim laboratorijima, pri ispitivanju istog uzorka krvi, pokazatelji se mogu razlikovati, stoga je nemoguće samostalno procijeniti rezultate, samo to može učiniti liječnik.

Prilikom izvođenja koeficijenta, uzimaju se u obzir ne samo ispitivanja, već i starost očekivanih majki, prisutnost kroničnih bolesti, dijabetes, loše navike, težina trudne žene, broj fetusa koji se razvijaju i način na koji je nastala trudnoća (prirodno ili pomoću IVF-a). Rizik razvoja patologija u fetusu smatra se visokim u omjeru ispod 1: 380.

Važno je ispravno razumjeti značenje ovog odnosa. Na primjer, ako zaključak kaže "1: 290, visoki rizik", to znači da je za 290 žena s istim podacima samo jedno dijete imalo genetsku patologiju.

Postoje situacije kada se prosječni pokazatelji odstupaju od norma iz drugih razloga, na primjer:

 • ako žena ima prekomjernu težinu ili ozbiljnu razinu pretilosti, tada je razina hormona često povišena;
 • s IVF-om, PAPP-A će biti niži od ukupnog prosjeka, a β-hCG, za razliku od toga, bit će veći;
 • može se primijetiti povećanje normalne razine hormona čak i kada je trudna majka dijabetes mellitus;
 • prosječne stope nisu utvrđene za višestruke trudnoće, ali razina β-hCG je uvijek veća nego kod razvoja jednog fetusa.

Provođenje istraživanja u prvom tromjesečju omogućuje uspostavljanje prisustva (odsutnosti) u razvoju fetusa mnogih patologija, na primjer:

 1. Meningocele i njegove sorte (patologija razvoja neuronske cijevi).
 2. Down sindrom. Trisomija kromosoma 21 nalazi se u jednom slučaju od 700 ispitivanja, no zahvaljujući pravovremenoj dijagnozi, porođaj bolesnih beba smanjio se na 1 od 1100 slučajeva.
 3. Pupčana kila. S ovom patologijom formira se sojka na prednjem trbušnom zidu fetusa, u koju pada dio unutarnjih organa.
 4. Edwardsov sindrom je trisomija kromosoma 18. Pojavljuje se u jednom od 7.000 slučajeva. Češće je kod beba čije majke imaju više od 35 godina u vrijeme trudnoće. Tijekom ultrazvuka, fetus ima omphalocele, smanjenje brzine otkucaja srca, a nema nazalnih kostiju. Osim toga, identificiraju se kršenja strukture pupčane vrpce u kojoj umjesto dvije arterije postoji samo jedna.
 5. Patauov sindrom, koji je trisomijski 13 kromosom. Vrlo je rijetko, oko jedan slučaj po 10.000 novorođenčadi i, u pravilu, oko 95% beba s ovim sindromom umrijeti tijekom prvih mjeseci života. Kod provođenja ultrazvuka u tim slučajevima, liječnik bilježi usporavanje razvoja cjevastih kostiju i mozga, omfalocela i povećane brzine otkucaja srca u fetusu.
 6. Triploidija, koja je genetska abnormalnost karakterizirana trostruko skupom kromosoma, što je popraćeno pojavom mnogih razvojnih poremećaja.
 7. Smith-Opitzov sindrom. Kršenje je genetska bolest autosomne ​​recesivne prirode u kojoj postoji kršenje metabolizma. Kao rezultat toga, razvoj fetusa ima mnoge nedostatke i patologije, autizam, mentalnu retardaciju. Sindrom se javlja u jednom slučaju od 30.000.
 8. Sindrom Cornelia de Lange, koji je genetska abnormalnost koja uzrokuje mentalnu retardaciju u nerođenog djeteta. Pojavljuje se u jednom slučaju od 10.000.
 9. Fetalni anencefalija. Ta se razvojna patologija rijetko događa. Dojenčad s takvim poremećajem može se razviti unutar maternice, ali ne može živjeti i umrijeti odmah nakon rođenja ili se nalaziti u utrobi u kasnijim razdobljima. S ovom anomalijom, fetus nema mozak i kosti lubanje.

Probira u prvom tromjesečju omogućava prepoznavanje mnogih kromosomskih bolesti i poremećaja u razvoju kod nerođenog djeteta u ranoj trudnoći. Screening omogućuje smanjenje postotka rođenja bebe s kongenitalnim anomalijama, kao i uštedu mnogih trudnoća u kojima postoji opasnost od raskida putem pravodobnih mjera.

Autor: Irina Vaganova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Probiranje za 1. trimestar - dekodiranje rezultata. Biokemijski pregled krvi i ultrazvučni pregled trudnica

Pozivanje na pregled provjere uzrokuje paniku u budućim mama. Postoji mnogo pitanja - što je to, zar je opasno za bebu, zašto me šalju? Kako se ne bi previše brinuo u takvom važnom razdoblju, bolje je unaprijed riješiti ovaj problem.

Što je screening

Ministarstvo zdravstva preporučuje da žene koje očekuju dijete pregledaju tijekom prvog tromjesečja kako bi prepoznale abnormalnosti tijekom rasta fetusa u ranoj fazi. Perinatalna provjera ne čini prijetnjom majci s bebom. Cijena studije je dostupna, jer ne biste trebali riskirati život budućeg djeteta. Screening tijekom trudnoće pomaže u identificiranju:

 • genetske patologije;
 • neizravni znakovi kršenja;
 • fetalne malformacije.

Svakako napravite probir tijekom trudnoće u prvom tromjesečju, sve one koji su u zoni rizika. To su žene koje imaju:

 • otac djeteta koji je primio zračenje;
 • dobna kategorija iznad 35 godina;
 • prijetili pobačaju;
 • nasljedne bolesti;
 • profesionalna opasnost;
 • djeca rođena s patologijama;
 • prethodni propušteni pobačaj, pobačaja;
 • odnos s ocem djeteta;
 • ovisnost o drogama

Prvi pregled tijekom trudnoće

Važno je provesti test screeninga po prvi put, ako je cijena izdanja život budućeg djeteta. Što se može otkriti tijekom pregleda? Prvo testiranje trudnoće može otkriti:

 • nedostatke središnjeg živčanog sustava;
 • genetske bolesti - Edwards i Downov sindrom;
 • prisutnost pupčane kile;
 • spor rast kostiju kostura;
 • poremećaji formiranja mozga;
 • povećanje ili usporavanje otkucaja srca;
 • jedna pupčana arterija (mora biti dva).

Ono što se gledalo na prvi prikaz

Važna komponenta mirnog stanja majke i pouzdanje u pravilan razvoj djeteta su projekcije tijekom trudnoće. Važni parametri fetusa se mjere tijekom prvog ultrazvučnog pregleda:

 • veličina između parietskih brežuljaka;
 • TVP - omotnica debljina okvira;
 • KTP veličina - od koccika do kosti na kruni;
 • duljina kosti - podlaktica, bedro, tibija, ramena;
 • veličina srca;
 • opseg glave;
 • veličine posuda;
 • udaljenost između frontalnih i okcipitalnih kostiju;
 • otkucaja srca.

Prvi pregled tijekom trudnoće - vrijeme

Što određuje vrijeme prve studije screeninga? Važan pokazatelj fetusa je debljina okovratnog prostora. Razdoblje kada se prvi pregled provodi je početak 11. tjedna, pri čemu je TVP vrijednost premala. Kraj pojma povezan je s formiranjem limfnog sustava fetusa. Nakon 14 tjedana prostor je ispunjen tekućinom, može se povećati, kao u patologiji - i rezultati neće biti objektivni. Kraj pojma se smatra 13 tjedana plus dodatnih 6 dana.

Priprema za screening 1 trimestra

Ultrazvučni pregled ne uključuje pripremu ako se pregled provodi kroz vaginu. Pri provjeri kroz trbušni zid potrebno je ispuniti mjehur s tri čaše vode 1,5 sata prije početka. Kako se pripremiti za screening prvog tromjesečja, njegova druga komponenta - krvni test? Za dobivanje objektivnog rezultata potrebno je:

 • dva dana prije nego što ne jede morske plodove, orasi, čokoladu, dimljenu i prženu hranu;
 • Nemoj ništa piti ujutro dana;
 • dati krv na prazan želudac.

Kako se prvi pregled tijekom trudnoće

Želeći eliminirati nedostatke, prepoznati nedosljednosti u razvoju fetusa, žene u prvom tromjesečju šalju se na pregled. Nakon dekodiranja rezultata, uspoređujući ih sa standardima, odlučite. S lošom izvedbom pobačaj je moguć. Kako je prikazivanje prvog tromjesečja? Studija uključuje dvije faze:

 • ultrazvučni pregled, na kojem se izrađuju mjerenja fetusa, utvrđuju se karakteristike njegove vitalne aktivnosti, stanje maternice;
 • biokemijska analiza krvi majke, otkrivajući odsutnost kromosomskih defekata.

Otpuštanje strahova ultrazvučnog pregleda prvog tromjesečja

Screening (od engleskog "Screening") je koncept koji uključuje niz aktivnosti za otkrivanje i sprečavanje bolesti. Na primjer, screening tijekom trudnoće daje liječniku potpune informacije o različitim rizicima nastanka patologija i komplikacija u razvoju djeteta. To omogućuje da se unaprijed poduzmu sve mjere kako bi se spriječile bolesti, uključujući one najozbiljnije.

Tko treba biti prikazan za 1. trimestar

Vrlo je važno da sljedeće žene:

 • u braku s djetetom
 • koji su imali 2 ili više spontanih pobačaja (prijevremeni rad)
 • bilo je smrznute trudnoće ili mrtvorođenost
 • žena je pretrpjela virusnu ili bakterijsku bolest tijekom trudnoće
 • postoje rodbine koji pate od genetskih patologija
 • ovaj par već ima dijete s Patau, Downovim sindromom ili drugima
 • došlo je do epizode liječenja lijekovima koji se ne mogu koristiti tijekom trudnoće, čak i ako su propisani prema vitalnim znakovima
 • trudna više od 35 godina
 • Obje potencijalni roditelji žele provjeriti vjerojatnost da ima bolesni fetus.

Ono što traži tijekom prvog ultrazvučnog pregleda tijekom trudnoće

Prvi pregled pokazuje simetriju hemisfere mozga, prisutnost nekih njegovih struktura koje su obvezne u ovom razdoblju. Pogledajte i 1 prikaz:

 • duge cjevaste kosti, izmjerene duljine ramena, femura, podlaktice i kosti nogu
 • je želudac i srce na određenim mjestima
 • veličinu srca i odlaznih plovila
 • veličine trbuha.

Kakva patologija otkriva ovo ispitivanje

Prvi pregled trudnoće je informativan u smislu otkrivanja:

 • patologija pupoljke CNS-a - neuralna cijev
 • patau sindrom
 • omphalocele - umbilikalna kila, kada se nalazi izvanredan broj unutarnjih organa izvan trbušne šupljine, te u hernialnoj vrećici iznad kože
 • Down sindrom
 • triploidija (trostruki set kromosoma umjesto dvostrukog)
 • Edwardsov sindrom
 • Smith opitts sindrom
 • de Lange sindrom.

Datumi studije

Vaš liječnik mora ponovno skrupulozno i ​​temeljito, ovisno o datumu posljednje menstruacije, izračunati koliko dugo trebate napraviti prvu studiju ove vrste.

Kako se pripremiti za studij

Probira prvog tromjesečja izvodi se u dvije faze:

 1. Prvo se radi o ultrazvučnom pregledu. Ako se to učini transvaginalno, tada trening nije potreban. Ako je metoda abdomena potrebno je da je mjehur pun. Da biste to učinili, pijte pola litre vode pola sata prije studija. Usput, drugi pregled tijekom trudnoće je transabdominalan, ali ne zahtijeva pripremu.
 2. Biokemijski pregled. Ta se riječ naziva uzorak krvi iz vena.

S obzirom na dvostupanjsku studiju, priprema za prvu studiju uključuje:

 • punjenje mokraćnog mjehura - prije 1 pregled ultrazvuka
 • postiti najmanje 4 sata prije nego što se krv skupi iz vena.
 • svi prethodni dan odreći sebe alergeni proizvodi: citrusa, čokolade, plodovi mora
 • isključite potpuno masnu i prženu hranu (1-3 dana prije studija)
 • prije testa (obično 12 tjedana prije testiranja), idite ujutro u zahod, a zatim ili ne urinite 2-3 sata, ili sat prije postupka, piti pola litre vode bez plina. Ovo je neophodno ako se studija izvodi kroz abdomen.
 • ako se ultrazvučna dijagnoza vrši vaginalnim senzorom, priprema za probiranje prvog tromjesečja neće uključivati ​​punjenje mjehura.

Kako se provodi studija?

Ona, kao i ispitivanje od 12 tjedana, sastoji se od dvije faze:

 1. Ultrazvučni pregled tijekom trudnoće. Može se izvesti vaginalnom metodom ili abdomena. Osjećam se kao da se ne razlikuje od ultrazvuka u 12 tjedana. Razlika je u tome što ga izvode sonolozi, posebno specijalizirani za prenatalnu dijagnozu, na visokokvalitetnoj opremi.
 2. Prikupljanje krvi iz vena u količini od 10 ml, koje treba izvoditi na prazan želudac iu specijaliziranom laboratoriju.
Kako je dijagnostika pregleda prvog tromjesečja? Prvo, prolazite kroz prvi ultrazvuk tijekom trudnoće. Obično se izvodi transvaginalno.

Da biste izvodili studiju, morat ćete se skinuti ispod pojasa, leći na kauču, sagnuti nogu. Liječnik će vrlo pažljivo umetnuti tanki specijalni senzor u kondom u vašu vaginu, a oni će ga malo pomaknuti tijekom testiranja. Ne ozlijedi, ali nakon pregleda ovog ili sljedećeg dana na jastučiću, možete naći malu količinu krvarenja.

Kako se prvi pregled provodi s transabdominalnim senzorom? U tom slučaju, odvojite se do struka ili jednostavno podignite odjeću tako da otvorite trbuh na pregledu. S takvim ultrazvučnim pregledom za prvo tromjesečje, senzor će se kretati kroz abdomen bez da uzrokuje bol ili nelagodu.

Kako je sljedeća faza ankete? S rezultatima ultrazvuka donijet ćete krv. Na istom mjestu ćete odrediti neke podatke koji su važni za ispravno tumačenje rezultata.

Nećete odmah dobiti rezultate, već za nekoliko tjedana. Tako je i prvi pregled trudnoće.

Rezultati dekodiranja

1.Normalni ultrazvučni podaci

Dešifriranje prvog pregleda započinje tumačenjem ultrazvučnih podataka. Stope ultrazvuka:

Kopkiko-parijetalna veličina (KTR) voća

Kada se prosije za 10 tjedana, ta se veličina nalazi u tom rasponu: od 33-41 mm prvog dana 10. - 41-49 mm - 6. dana 10. tjedna.

Screening 11 tjedana - stopa KTR: 42-50 mm prvog dana 11. tjedna, 49-58 - 6. dana.

S trudnoćom od 12 tjedana, ta veličina iznosi: 51-59 mm u točno 12 tjedana, 62-73 mm - posljednjeg dana tog razdoblja.

2. Debljina područja vrata

Ultrazvučna stopa trudnoće za ovaj glavni marker kromosomskih patologija:

 • u 10 tjedana - 1,5-2,2 mm
 • Skeniranje od 11 tjedana predstavlja brzinu od 1,6-2,4
 • u 12. tjednu, ta je brojka 1,6-2,5 mm
 • na 13 tjedana - 1,7-2,7 mm.

3. Nosebone

Dekodiranje ultrazvuka 1 trimestar nužno uključuje procjenu nosne kosti. To je znak, zahvaljujući kojem možemo pretpostaviti razvoj Downovog sindroma (za to je učinjeno probiranje prvog tromjesečja):

 • kod 10-11 tjedana ovu kost već treba otkriti, ali njegova veličina još nije ocijenjena
 • screening u 12 tjedana ili tjedan dana kasnije pokazuje da je ova kost barem 3 mm normalna.

4. Učestalost kontrakcija srca

 • na 10 tjedana - 161-179 otkucaja u minuti
 • na 11 tjedana - 153-177
 • na 12 tjedana - 150-174 otkucaja u minuti
 • na 13 tjedana - 147-171 otkucaja u minuti.

5. Biparietal veličina

Prva studija screeninga tijekom trudnoće procjenjuje ovaj parametar ovisno o razdoblju:

 • u 10 tjedana - 14 mm
 • u 11 - 17 mm
 • Projekcija od 12 tjedana treba pokazati rezultat od najmanje 20 mm
 • u 13 tjedana, BPD je prosječno 26 mm.

Prema rezultatima ultrazvuka prvog tromjesečja, procjenjuje se postoje li markeri abnormalnosti razvoja fetusa. Također analizira koliko dugo je razvoj djeteta korespondira. Na kraju, zaključuje se je li potreban sljedeći ultrazvuk probira u drugom tromjesečju.

Koje su norme hormona određuje 1 screening

Probiranje prvog tromjesečja ne samo da procjenjuje rezultate ultrazvučne dijagnostike. Druga, ne manje važna faza po kojoj se fetus ocjenjuje da ima ozbiljne nedostatke je hormonska (ili biokemijska) procjena (ili test krvi u prvom tromjesečju). Obje ove faze predstavljaju genetsko probira.

1. Korionski gonadotropin

Ovo je hormon koji mrlje drugu traku na kućnom testu trudnoće. Ako je screening prvog tromjesečja otkrio smanjenje njegove razine, to ukazuje na patologiju posteljice ili povećan rizik od Edwards sindroma.

Povećana hCG na prvom screeningu može ukazivati ​​na povećani rizik razvoja Downovog sindroma u fetusu. Iako je s blizancima, ovaj hormon je također značajno povišen.

Prvi pregled tijekom trudnoće: brzina krvnog sadržaja ovog hormona (ng / ml):

 • Tjedan 10: 25.80-181.60
 • Tjedan 11: 17,4-130,3
 • dešifriranje perinatalne studije od 1 trimestra u 12. tjednu u odnosu na hCG ukazuje na vrijednost od 13,4-128,5 u normalnom
 • Tjedan 13: 14,2-114,8.

2. Protein A povezan s trudnoćom (PAPP-A)

Ovaj protein obično proizvodi placentu. Njegova koncentracija u krvi se povećava s povećanjem gestacijske dobi.

Kako razumjeti podatke

Program, u kojemu se unosi podataka ultrazvučna dijagnoza prvog tromjesečja, kao i razina gore navedenih dva hormona, izračunava analizu učinka. Pozvani su kao "rizici". U ovom slučaju dekodiranje rezultata probiranja prvog tromjesečja piše u obliku koji nije u razini hormona, već u takvom pokazatelju kao "MoM". Ovo je koeficijent koji pokazuje odstupanje vrijednosti u danoj trudnoj ženi od određenog izračunatog medijana.

Za izračun MoM, pokazatelj hormona podijeli se srednja vrijednost izračunata za određeno mjesto za određeno gestacijsko doba. MOM norme u prvom pregledu su od 0,5 do 2,5 (s blizancima, tripletima do 3,5). Idealno MoM vrijednost blizu "1".

Na indikator MM utječe dobni rizik tijekom pregleda prvog tromjesečja: to jest, usporedba se vrši ne samo s izračunatim medijanom u ovom razdoblju trudnoće, već s izračunatom vrijednošću za određenu dob trudnoće.

Intermedijalni rezultati pregleda prvog tromjesečja obično pokazuju količinu hormona u jedinicama MOM. Dakle, obrazac sadrži unos "HCG 2 MoM" ili "PAPP-A 1 MoM" i tako dalje. Ako MoM - 0,5-2,5 - ovo je normalno.

Patologija je razina kroničnog hepatitisa ispod 0,5 medijanih razina: to ukazuje na povećani rizik Edwardsovog sindroma. Povećanje hCG iznad 2,5 medijan vrijednosti ukazuje na povećanje rizika od Down sindroma. Smanjenje PAPP-A ispod 0,5 MM ukazuje da postoji rizik za oba gore navedena sindroma, ali njegovo povećanje ne znači ništa.

Postoje li rizici u istraživanju?

Normalno, rezultati dijagnoze prvog tromjesečja procjenjuju se stupanj rizika koji se izražava u frakcijama (na primjer 1: 360 za Downov sindrom) za svaki sindrom. Ovaj dio glasi ovako: s 360 trudnoća s istim rezultatima screeninga, samo je jedno dijete rođeno s Downovom patologijom.

Tumačenje norma za screening 1 trimestrima. Ako je dijete zdravo, rizik bi trebao biti nizak, a rezultat testa probiranja trebao bi biti opisan kao "negativan". Svi brojevi nakon frakcije moraju biti veliki (veći od 1: 380).

Loš prvi probir karakterizira "visoki rizik" rekord u zaključku 1: 250-1: 380, a rezultati hormona su manji od 0,5 ili više od 2,5 medijan vrijednosti.

Ako je pregled prvog tromjesečja loš, od vas se traži da posjetite genetičara koji odluči što učiniti:

 • dodijeliti vam ponovni studij u drugom, trećem trimestru
 • sugeriraju (ili čak inzistiraju) na invazivnu dijagnozu (biopsija korionske vilus, cordocentesis, amniocenteza), na temelju kojih će se odlučiti pitanje hoće li se ova trudnoća produžiti.

Što utječe na rezultate

Kao u svakoj studiji, postoje lažno pozitivni rezultati prve perinatalne studije. Dakle, s:

 • IVF: rezultati hCG-a bit će veći, PAPP - niži za 10-15%, pokazatelji prvog screening-ultrazvuka povećat će LZR
 • buduće majčinske pretilosti: u ovom slučaju, razina svih hormona povećava, dok s malom tjelesnom težinom, naprotiv, smanjuju se
 • screening za prvi trimestar s dvostrukim: dok su norme rezultata za takvu trudnoću nepoznate. Stoga je procjena rizika teška; moguće je samo ultrazvučna dijagnostika
 • dijabetes melitus: prvi screening će pokazati smanjenje razine hormona, što nije pouzdano za tumačenje rezultata. U tom slučaju, screening trudnoće može otkazati
 • amniocenteza: stopa perinatalne dijagnoze nije poznata ako je manipulacija provedena u sljedećem tjednu prije davanja krvi. Moramo pričekati duže razdoblje nakon amniocenteze prije nego što prođemo prvi perinatalni screening za trudnice.
 • psihološko stanje trudnoće. Mnogi ljudi pišu: "Bojim se prvog pregleda." To također može utjecati na rezultat i nepredvidivo.

Neke značajke u patologiji

Prvi pregled trudnoće u slučaju fetalne patologije ima neke značajke koje liječnici vide u ultrazvučnoj dijagnozi. Uzmite u obzir perinatalni screening trisomije kao najčešćih patologija otkrivenih ovim istraživanjem.

Down sindrom

 1. većina voća nema vidljivu nosnu kost u razdoblju od 10-14 tjedana
 2. 15 do 20 tjedana ova kost je već vizualizirana, ali je kraća od normalne
 3. glatke konture lica
 4. s dopplerometrijom (u ovom slučaju je moguće izvesti čak iu tom razdoblju), primijećeno je obrnuto ili drugo patološko protjecanje krvi u venskom kanalu.

2. Edwardsov sindrom

 1. sklonost smanjenju broja otkucaja srca
 2. postoji umbilikalna kila (omphalocele)
 3. nema vidljivih kostiju nosa
 4. umjesto 2 pupčane arterije - jedan

3. Sindrom Patau

 1. gotovo svi imaju lupanje srca
 2. poremećen razvoj mozga
 3. usporava se razvoj fetusa (neusklađenost dugih kostiju)
 4. oslabljen razvoj nekih dijelova mozga
 5. umbilikalna kila.

Gdje istražiti

Na primjer, u Moskvi, CIR se nije loše preporučio: provođenje i probir za prvo tromjesečje može se obaviti u ovom centru.

Ultrazvučni pregled prvog tromjesečja: prosječna cijena je 2.000 rubalja. Trošak prve perinatalne studije (s definicijom hormona) je oko 4000-4100 rubalja.

Koliko je screening od 1 trimestra po vrsti analize: ultrazvuk - 2000 rubalja, određivanje hCG - 780 rubalja, analiza za PAPP-A - 950 rubalja.

Recenzije na screeningu 1 trimestr. Mnoge su žene nezadovoljne kvalitetom izračuna: od slučajeva kada se postavlja "visoki rizik", često je zabilježeno rođenje savršeno zdrave bebe. Dame pišu kako je najbolje pronaći stručnjaka visoke klase za perinatalnu ultrazvučnu dijagnostiku koja može potvrditi ili ukloniti sumnje o zdravlju djeteta.

Stoga je screening prvog tromjesečja dijagnoza, koja u nekim slučajevima pomaže identificirati najozbiljniju patologiju fetusa u ranim fazama. Ima vlastitu obuku i ponašanje. Tumačenje rezultata treba provesti uzimajući u obzir sve pojedinačne karakteristike žene.

Zašto je prikazan prvi trimestar?

Probiranje (iz engleskog "Screening") u medicini naziva se kompleksom dijagnostičkih postupaka preventivne prirode. On pruža pregled skupine ljudi ujedinjenih s određenom osnovom kako bi se otkrile i spriječile sve patologije. Zasebna kategorija takvih bolesnika su trudnice. Za rano otkrivanje rizika genetske abnormalnosti, odstupanja od normalnog tijeka trudnoće, praćenje zdravlja majke i djeteta, razvijena je shema koja se sastoji od tri prenatalne projekcije.

Počet ćemo. Probira prvog tromjesečja je prva faza regulacije sveobuhvatnog praćenja tijeka trudnoće. Koji su testovi uključeni u dijagnostički program? Kada je bolje proći kroz njih? I što je najvažnije, zašto je to potrebno? Odgovori na ova i druga pitanja - u članku.

Pregled prvog tromjesečja i biokemija majčinog seruma: što je to

U skladu s propisima Ministarstva zdravstva Ruske Federacije, sve trudnice se pozivaju na podvrgavanje prenatalnom, tj. Prenatalnom, prikazivanju tri puta u svakom trimestru.

Prema prihvaćenoj metodologiji, prvi kvartal u kalendarskoj metodi izračuna (od trenutka začeća) je 14 tjedana, u odgoju (od datuma početka posljednjeg menstruacije) - 12 tjedana. Program screeninga za ovo razdoblje uključuje prvi ultrazvuk i laboratorijski biokemijski test krvi.

Ono što gledaju ili što prvo prikazuje

Zadatak prvog ultrazvučnog pregleda je procjena ispravnosti razvoja embrija i općeg stanja majke. Za to se provode potrebna mjerenja, određuje se stupanj razvoja organa i uspoređuju se s pokazateljima koji odgovaraju normi. Ispitivanje analizira sljedeće karakteristike fetusa:

 • KTR (koštik veličine parietala);
 • duljina i simetrija uparenih cjevastih kostiju - ramena, podlaktica, bedara, tibije;
 • TVP (debljina površine ovratnika);
 • opseg glave, BPR (biparietal veličina) i udaljenost od čela do zatiljka;
 • stupanj formiranja lubanje, simetrija hemisfere mozga, njezina struktura;
 • veličinu, strukturu i mjesto srca, glavnih krvnih žila, otkucaja srca (otkucaja srca);
 • veličinu trbuha, ispravnost razvoja organa gastrointestinalnog trakta, njihov položaj.

Ultrazvuk omogućuje procjenu stanja reproduktivnih organa žena:

 • Placenta - njegova struktura, zrelost, položaj;
 • pupčana vrpca, posude u njoj;
 • amnionska voda, njihova količina;
 • maternica, njezin ton;
 • cerviksa i unutarnje ždrijelo.

Što je fetalni CTP?

Jedan od najznačajnijih osnovnih pokazatelja pravilnog intrauterinalnog razvoja djeteta je CTE - veličina pariške koccige. Jednako je udaljenost od parietalne kosti do tailbonea i postupno se povećava s razvojem trudnoće. Postoje tablice u kojima su prikazane prosječne vrijednosti ovog parametra, što odgovara normi. Malo odstupanje ne mora nužno ukazivati ​​na prisutnost patologija, nego može biti i pojedinačna fiziološka osobina.

Ako su mjerenja pokazala povećanu CTE, to može ukazivati ​​na veliku veličinu fetusa na temelju koje liječnici predviđaju rođenje djeteta s težinom većom od srednje vrijednosti 3-3,5 kg. No, značajan zakašnjenje ovog pokazatelja od norme je simptom:

 • propustili pobačaj. Kada se otkrije, odmah se poduzmu mjere kako bi se spriječile opasne posljedice - infekcija, krvarenje, daljnja neplodnost;
 • nedovoljna proizvodnja hormona od strane tijela žene koja je puna samouništenja. Propisana je korektivna medicinska terapija za normalizaciju hormonskog podrijetla;
 • zarazne bolesti;
 • genetske abnormalnosti u razvoju fetusa. Kako bi potvrdili ili opovrgavali takve pretpostavke, potrebno je dodatno ispitati.

Ponekad je odstupanje zbog pogrešno određenog razdoblja trudnoće. Da biste riješili taj problem, nakon 7-10 dana obavlja se ponovno ultrazvučno skeniranje.

Što je PAPP-A

Biokemijski test majčinog seruma u prvom tromjesečju uključuje određivanje sadržaja dvaju elemenata u krvi: PAPP-A i hCG.

PAPP-A (iz engleskog «povezana trudnoća plazma protein A», ili trudnoće povezane plazma proteina A.) - specifični protein koji proizvodi posteljica i koji omogućuje da izvući zaključke o normalnosti fetusa na temelju usporedbe s identificiranim sadržaja propisanog u odgovarajućem razdoblju.

PAPP-A je bitan marker mnogih genetskih patologija. Dakle, ako je previsoka vrijednost obično ukazuje na pogrešan definiciju trudnoće je podcijenjen može ukazivati ​​na rizik od rađanja djeteta s Downovim sindromom, opadanje trudnoće i opasnosti od spontanog pobačaja.

Ljudski korionski gonadotropin

HCG, ili ljudski korionski gonadotropin, je specifični hormon koji počinje proizvoditi korion nekoliko sati nakon začeća. Dvanaesti dan, njegova se koncentracija povećava za 2-3 puta i doseže svoj vrhunac na 11.... 12. tjednu, povećavajući nekoliko tisuća puta u odnosu na vrijednost koja je svojstvena ne-trudnica. Na izračunu hCG je utemeljen učinak svih brzih testova.

Očekuje se višak srednje razine hCG tijekom višestruke trudnoće, ako trudna majka ima dijabetes ili pati od toksikoze. U drugim slučajevima, ova činjenica treba upozoriti, jer može ukazivati ​​na rizik od Downovog sindroma. Smanjeni hCG je znak placentalne insuficijencije, rizika od pobačaja i marker Edwardsovog sindroma.

Kako se pripremiti za prvi pregled tijekom trudnoće

Prvi pregled je prvi ključni korak u praćenju tijeka trudnoće. Njezini rezultati omogućuju zaključak o stanju majke, razvoju fetusa, prisutnosti ili odsutnosti patologija. U tom smislu iznimno je važno postići objektivne rezultate. Postoje pravila koja se moraju slijediti kako bi se postigla maksimalna informativnost anketama, uključujući pridržavanje posebne prehrane, režim unosa tekućine i tako dalje.

Koje testove to uključuje

Prvi program screeninga uključuje dvije studije: ultrazvučni pregled i biokemijski test krvi.

Ovisno o tome kako će ultrazvučno skeniranje biti provedeno, ovisi o volumenu punine mjehura. Ako je postupak transvaginalno, tj. Uvođenjem senzora u vaginu, ne trebaju se pripremne mjere. Tehnika transabdomena (preko prednjeg trbušnog zida) uključuje uzimanje velike količine tekućine (najmanje 0,5 litara) i zabranu korištenja WC-a 4 sata prije dijagnoze. Nisu potrebne druge pripreme za ultrazvučni pregled prvog tromjesečja.

Materijal za biokemijski test je venska krv koja se prenosi na prazan želudac. Da bi se poboljšala točnost studije najmanje jedan dan prije analize, preporučuje se slijediti prehranu.

Mogu li jesti prije pregleda

Da bi se provelo prvi ultrazvuk, nije potrebno ograničiti se na dijetu. Dovoljno je pratiti režim korištenja tekućina.

Situacija se razlikuje od biokemijskog testa. Osim činjenice da je krv dana na prazan želudac, uoči (po mogućnosti u nekoliko dana) važno je slijediti posebnu prehranu. Izuzeti će se proizvodi:

 • promicanje visokog kolesterola - previše masne, začinjene, pržene hrane;
 • koja sadrži poznate i potencijalne alergene - citrusa, čokolade, oraha, plodova mora i slično.

Nepoštivanje ovih preporuka može narušiti rezultate.

Koliko tjedana obavlja prvi ultrazvuk tijekom trudnoće

Kako bi se provelo prvi screening, uspostavljen je kruti vremenski okvir. Vrijeme sastanka je razdoblje između 11. porodnog tjedna i 13. i 6 dana. Dijagnostika koja se izvodi ranije ili kasnije nema smisla zbog niskog sadržaja informacija.

Ovaj vremenski raspon nije slučajno odabran. Tjedan 12 je vrijeme kada embrionalno razdoblje postaje fetalno, i bolje je napraviti ultrazvuk u vrijeme ove transformacije. Analizirajući parametre svojstvene ovom procesu, liječnici će moći izvući objektivne zaključke.

Istodobno, potrebno je i za donaciju krvi, jer će rezultati analize upotpuniti informacije dobivene ultrazvukom - potvrdit će, poriču i otkrivaju nove činjenice.

Kako se prvi pregled

Da se ne bojte zloglasnog prenatalnog probiranja, morate shvatiti kako prolazi. Nakon prethodnog pregleda liječnika, pacijent se šalje na prvi ultrazvučni pregled, a tek tada se uzima krvni test. Razmotrite ove korake.

Prethodni pregled

U pripremnoj fazi, liječnik obavlja razgovor s pacijentom prepoznati genetsku predispoziciju da genetske abnormalnosti, prikuplja povijest bolesti i povijest prethodnih trudnoća, pita druga pitanja uključiti žene u opasnosti (loše navike, uzimanje lijekova, u odnosu na oca dijete i tako dalje).

ultrazvučni pregled

Obično prenatalni ultrazvučni pregled prvog tromjesečja provodi se transvaginalno. U tom slučaju pacijent uklanja svu odjeću ispod pojasa, udobno se naslanja na kauč i savije noge na koljenima. Dijagnostičar umetne mali senzor u vaginu, zaštićen posebnim kondomom i nježno ga pomakne. Postupak je apsolutno siguran i ne uzrokuje bol ili nelagodu.

Rjeđe, ispitivanje se obavlja abdominalno. U ovom slučaju, žena oslobađa trbuh i leži. Liječnik podmazuje kožu medicinskim gelom koji osigurava kontinuirani kontakt i uklanja pojavu zračnog raspora između senzora i površine ispitnog područja. Tijekom postupka, sonologist pomiče uređaj za skeniranje duž vanjske površine trbušne stijenke, a informacije se prenose na zaslon računala.

I u prvom i drugom slučaju, postupak traje samo nekoliko minuta, a opis se odmah objavljuje na rukama.

Biokemijski pregled

Zaključivanjem ultrazvuka na rukama, možete donirati krv za biokemiju. Ti dokumenti sadrže podatke o točnom gestacijskom dobu, što je utvrđeno i potvrđeno tijekom skeniranja. Ove informacije su vrlo važne za naknadnu usporedbu koncentracije ispitivanih elemenata krvne plazme s normalnim, budući da svaki tjedan ima specifične vrijednosti.

Ako ultrazvuk pokazuje regresivnu trudnoću ili njeno odbijanje, neprimjereno je proći kroz drugu fazu screeninga.

Zbirka biomaterijala događa se u laboratoriju. Test zahtijeva 10 ml venske krvi. Rezultati će biti spremni za samo nekoliko tjedana.

Trošak usluge

Ako je trudnica službeno registrirana u državnom savjetovalištu za žene, svi će joj ispiti biti besplatni.

Ako želite koristiti najnovija dostignuća medicine i podvrgnuti dijagnostici na modernoj opremi i korištenju sofisticiranih reagensa, možete se obratiti plaćenoj klinici. Prvi planirani ultrazvuk i biokemijski test s definicijom svih hormona tijekom trudnoće košta najmanje 4 tisuće rubalja. Ako obavljamo istraživanja zasebno, prosječna cijena ultrazvučnog skeniranja je 2.000 rubalja, analiza hCG je 700 rubalja, a PAPP-A je 900 rubalja.

Koje se vrijednosti smatraju normalnim

Glavni cilj kojeg se provodi 1 screening je potvrda ispravnog razvoja trudnoće, a ne kompliciranim patologijama. Da bi se to učinilo, provodi se istraživanje anatomske strukture majke i fetusa, mjerenje glavnih fetometrijskih svojstava, određivanje koncentracije važnih komponenti krvne plazme i njihova usporedba s prosjekom.

Jedan od ključnih pokazatelja prenatalne razvojne normalnosti jest prethodno spomenuti CTE. Njegove norme ovise o razdoblju navedene su u tablici.

uziprosto.ru

Enciklopedija ultrazvuka i MRI

Sve o ultrazvučnom pregledu prvog tromjesečja: značajke, uvjeti i norme

Medicina se poboljšava svake godine. Prije nekoliko desetljeća, za trudnicu, tajna djetetovog spola ostala je sve do trenutka rođenja. Sada je omogućeno ne samo otkrivanje seksa djeteta, već i saznanje o mogućnosti nastanka kongenitalnih bolesti.

U tu svrhu, ultrazvučna dijagnostika. Biti žena u zanimljivom položaju, možda ćete se oduprijeti manipuliranju. Međutim, liječnici i dalje preporučuju da se ne bi zaštitili od istraživanja, a zatim ne ugristi vaše laktove. Dakle, razmislite o ultrazvučnom pregledu prvog tromjesečja, njegovim uvjetima i normama

Malo o postupku

Ultrazvučni pregled za 1 trimestar - postupak se provodi u javnoj medicinskoj ustanovi potpuno besplatno. Popraćen je biokemijskim testom krvi. Ne možete odrediti rezultat za bilo koji pokazatelj. Za procjenu rizika, potrebno je uzeti u obzir sve dobivene podatke (protokol i brojčane vrijednosti krvnih testova).

Zajedno, ove manipulacije nazivaju se prenatalnim screeningom. Prenatalni znači "prenatalna", tj. Tijekom trudnoće. Prosijavanje doslovno prevodi kao "screening". Govoreći na jednostavan jezik, postupak uklanja slučajeve s visokim rizikom od poremećaja rađanja. Ako se pronađe, onda je to osnova za prestanak trudnoće. Međutim, posljednja odluka ostaje uvijek sa ženom.

Što se događa

Ultrazvuk u prvom tromjesečju trudnoće usmjeren je na temeljitu studiju fetusa i procjenu pokazatelja koji izvješćuju o njegovu razvoju. Kako se takva dijagnoza? Što sonolog pogleda tijekom postupka?

 • Broj plodova, stanje i veličina maternice, kao i dodatke.
 • Cjevaste duge kosti (ramena, nadlaktica, donja noga, bedro). Točno mjerenje tih područja, usporedba između uparenih udova.
 • Unutarnji organi. Stručnjak zainteresiran za želudac i srce. U ovoj je fazi još uvijek prilično teško.
 • razmotrite ih preciznije, ali važno je utvrditi da su organi smješteni na određenim mjestima.
 • Mozak i krvne žile. Ti su dijelovi još uvijek vrlo mali, pa je stoga potrebna briga prilikom mjerenja.
 • Opseg abdomena, duljina fetusa od koccika do krune.
 • Posebno je važno odrediti stanje neuronske cijevi, za mjerenje nazalne kosti i površinu vratnog prostora.

Osim toga, liječnik izrađuje mjerenja mjesta za bebe, ako je već formirana, skreće pozornost na prisustvo žutog tijela u jajniku i vrećici žumanjaka. Ako postoje neke abnormalnosti, kao što je odjeljivanje fetalnih membrana ili hematoma, to je također naznačeno u zaključku.

Identifikacija patologija tijekom ultrazvučnog pregleda prvog tromjesečja omogućava nam da procijenimo mnoge važne čimbenike i utvrđujemo postojeće nedostatke. Ova manipulacija je prvo važno i posebno značajno istraživanje za buduću majku i njezinu bebu. U većini slučajeva, rezultati su dobri, što omogućuje ženi da se smiri i uživa u novom položaju. Ako želite biti prvi ultrazvuk za screening, nemojte biti lijeni saznati što ona može pokazati.

Dakle, koje se patologije mogu otkriti ultrazvučnim skeniranjem?

 • Zatvaranje kasne neuronske cijevi. Ovaj pokazatelj označava odstupanja u živčanom sustavu. Njihova težina može se indirektno odrediti sada. Često uzrok kongenitalnih defekata središnjeg živčanog sustava (CNS) postaje abnormalan način života, kasno trudnoće, genetske poremećaje ili nešto drugo.
 • Pupčana kila. Ovo je stanje u kojem je dio trbušnih organa izvan. Kroz pupak pupčani prsten crijevne petlje ispasti.
 • Triploids. Ovo stanje ukazuje na prisutnost trostrukog kromosoma, umjesto na dva potrebna kromosoma. To govori o genetskoj pogrešci, čiji uzrok nikad ne može biti razjašnjen.
 • Različiti sindromi (Down, Edwards, Patau, de Lange, Smith-Opitza).

Svi ti patološki uvjeti vrlo su ozbiljni. Također se mogu otkriti dodatne abnormalnosti koje se mogu ispraviti: prijetnja prestanku trudnoće, placenta previa, slabo vezanost jaja i tako dalje.

Rezultat istraživanja je snimka, analizom koja, sonolog može donijeti zaključke o razvoju i stanju fetusa.

datumi

Kako bi se rezultat mogao procijeniti što je točnije moguće, potrebno je provesti istraživanja u strogo određenom vremenu. Kada žena treba posjetiti sobu s ultrazvukom, ginekolog će to reći.

Trajanje prvog ultrazvučnog pregleda varira od 10 do 14 tjedana. Ako ranije izvršimo manipulaciju, njegovi rezultati neće biti indikativni, budući da se neki parametri još ne mogu odrediti. Nakon 14 tjedana, vrijednosti kao što su područje vrata i promjena nazalne kosti. Oni također postaju nereprezentativni. Ako ne želite biti razočarani rezultatom, požuri se da udovolji postavljenim standardima.

Ginekolozi preferiraju označavanje prvog tromjesečja za dvanaesti tjedan trudnoće. U ovom trenutku možete točno odrediti datum rođenja i istovremeno vidjeti postojeću patologiju.

Prilikom dodjele probira za prvo tromjesečje, uvijek biste trebali uzeti u obzir duljinu ženskog ciklusa. Dakle, za kratko razdoblje preporučljivo je obaviti dijagnostiku već u 11 tjedana, a dugi ciklus zahtijeva da napravite studiju u razdoblju od 13-14 tjedana.

Trebam li trening?

Ultrazvuk u 1 trimestru uključuje malo preparata prije studije. Kako je priprema za screening? Naravno, možete to učiniti bez nje, ali trebate znati da vam to omogućuje preciznije rezultate. Oni, zauzvrat, pomažu liječniku s velikom vjerojatnošću da će napraviti ili pobiti bilo kakvu dijagnozu.

Ultrazvuk u 1 trimestru može se provesti dvjema metodama: abdominalnim i vaginalnim. Posljednja metoda odabire se češće zbog činjenice da je ona više informativna. Prije njega obaviti najmanje radnje: promatrati osobnu higijenu i očistiti crijeva na prirodan način na dan studija.

Obje vrste anketa pružaju točne podatke, međutim, postoje nijanse u točnosti slike i potrebnih mjera pripreme.

Kada se screening abdominalnih ultrazvuka u prvom tromjesečju, čiji se termini i norme treba usporediti, potrebno je slijediti prehranu nekoliko dana prije manipulacije. Hrana bi trebala isključiti sve plinske proizvode.

Prije manipulacije, žena će morati piti nekoliko čaša čiste vode. Ne bi trebao isprazniti mjehur, trebao bi biti ispunjen. Zašto je to? Mjehura u ovom slučaju će igrati ulogu takozvanog jastuka. Podignut će trudnu maternicu koja će specijalistu pružiti priliku da bolje pregleda sve strukturne osobine fetusa i poduzme mjere.

Ako odlučite izvršiti potpuno 1 screening u jednom danu, što je prava odluka, morat ćete slijediti dodatna pravila.
1. Nekoliko dana prije uzimanja uzoraka krvi potrebno je napustiti proizvode poput čokolade, morske ribe, agruma, crvenog povrća i voća. Prehrana s prisutnošću alergena može narušiti rezultate dijagnoze.
2. Dva dana prije manipulacije potrebno je odbiti masnu i prženu hranu. Međutim, ovo pravilo ne radi samo za prikazivanje. Svaka uzimanja krvi uključuje poštivanje ovih pravila.
Obavezno se sjetite datuma posljednjeg menstruacije. Obično je napisan na kartici trudne žene. No, liječnik će vas pitati o tome kako bi razjasnio podatke i usporedio pokazatelje.

Koje se vrijednosti smatraju normalnim?

Stope ultrazvuka u prvom tromjesečju trudnoće uvijek propisuju liječnik pored vaših pokazatelja. Protokol koji se izdaje u trudnici sadrži mnogo važnih informacija. Stoga, pokušajte ga ne izgubiti, i što je prije moguće, pokažite ga ginekologu. Prvo, liječnik dešifrira ultrazvuk, a ako postoje pitanja i sumnje, tada će ginekolog svakako obratiti pažnju na vrijednosti screeninga za prvo tromjesečje (broj krvi).

Veličina embrija

S mjerenjem ovog pokazatelja započinje svako istraživanje. Uz pomoć manipulacijskih stručnjaka bilješke su dvije točke: na krunu i stražnjicu djeteta. Udaljenost između njih će odgovarati veličini pariške šupljine (KTP).

Treba napomenuti da dijete raste svakodnevno. Dakle, brojke dobivene u 10 i 14 tjedana bit će vrlo različite. Ne usporedite svoje vrijednosti s mjerenjima prijatelja ili susjeda. Obratite pozornost na pravila:

 • na početku 10. tjedna CTE je 3-4 mm, a na početku sljedećeg 5 mm;
 • u 11. tjednu ta brojka bi trebala pasti u rasponu od 4,2 do 5,8 mm;
 • kod točno 12 tjedana, KTR varira od 5 do 6 mm u različitim ženama, a kod 13 tjedana može dosegnuti 7,5 mm.

Područje ovratnika

Ovaj važan pokazatelj prvog pregleda uvijek se razmatra. On je onaj koji može ukazati na abnormalnosti i učiniti liječniku sumnju na kongenitalne patologije. Odsutnost kromosomske abnormalnosti označena je sljedećim vrijednostima:

 • za 10 tjedana TVP od 1,5 do 2,2 mm;
 • na 11 tjedana - do 2,4 mm;
 • kod 12 tjedana, vrijednost se kreće od 1,6 do 2,5 mm;
 • i u 13. tjednu, to je 1,7-2,7 mm.

Nasalna kost

Ako se tijekom screeninga u trimestru ispada da nema nazalne kosti, onda je to možda jedna od znakova Down sindroma. Ovaj pokazatelj je drugi važan nakon TVP-a.
· U razdoblju od 10-11 tjedana obično se otkriva nosna kost, ali je još uvijek nemoguće izmjeriti. U ovom slučaju, sonolog se jednostavno ukazuje na prisutnost ovog pokazatelja.
· Kod 12 tjedana i kasnije nosna kost ima veličinu od 3 mm. Stoga je ovo razdoblje najčešće odabrano za ultrazvuk prvog tromjesečja trudnoće.
Rad srca
Srčana frekvencija (HR) određuje stanje ovog važnog organa. Također se mijenja s povećanjem trajanja. Evo osnovnih pravila:

 • 10 tjedana - 161-180 otkucaja / min;
 • 11 tjedana - 152-178 otkucaja / min;
 • 12 tjedana - 149-173 otkucaja / min;
 • 13 tjedana - 146-170 otkucaja / min.

prijepis

Ako barem jedan pokazatelj ultrazvučne dijagnoze ne odgovara normalnim parametrima, liječnik će propisati dodatni pregled. Njezin izgled u potpunosti ovisi o tome što je rezultat u početku dobiven.

Na primjer, ako se veličina fetusa ne podudara, ali krvne vrijednosti su dobre i nema odstupanja, dodatni ultrazvučni pregled dodjeljuje se TBP-u. Postoji mogućnost da je prva studija provedena s pogreškom. Ako postoje sumnje na kongenitalne anomalije (odgovarajuće vrijednosti krvi i odstupanja od normi nosne kosti i TVP), onda se žena može ponuditi amniocentezom.

Važno je znati o učincima uzimanja amnionske tekućine, koje su vrlo žalosne. Također, ginekolog može propisati pregled drugog tromjesečja, za koji su također uspostavljeni određeni rokovi i standardi.

Kako dešifrirati podatke? Ako nemate medicinsku edukaciju, nećete moći procijeniti primljene informacije. Da biste to učinili, obratite se svom ginekologu ili specijalistu za plodnost.

Na osnovu ultrazvučne dijagnostike i parametara krvi sastavlja se frakcijska vrijednost koja ukazuje na rizik odstupanja. Ako je minimalan ili sklon nuli, vidjet ćete riječ "negativno". Kad je rizik veći, digitalne frakcije se stavljaju, na primjer, 1: 370, što može značiti Downov sindrom kod djeteta. Loši rezultati i visoki rizici prikazani su u vrijednostima od 1: 250 do 1: 380.

dodatno

Važno je znati da neki čimbenici mogu utjecati na vrijednosti pregleda. Kod ocjenjivanja rezultata i dekodiranja liječnik nužno uzima u obzir.

 • Tijekom in vitro oplodnje, broj krvi može se mijenjati. U isto vrijeme na ultrazvuku, sve se uklapa u normalni raspon.
 • Višak ili nedostatak tjelesne težine dovodi do promjene vrijednosti hormona u odgovarajućem smjeru. Ultrazvučni znakovi ostaju normalni.
 • Višestruka trudnoća rijetko stječe standardni broj krvi. Na ultrazvuku kod beba vrijednosti ostaju normalne, ali mogu biti podcijenjene.
 • U žena iznad 35 godina, rizik se može precijeniti zbog osobnih karakteristika.

Što kaže Downov sindrom?

 • Fetus nema nosnu kost ili se ne može mjeriti nakon 12 tjedana.
 • Konture lica izjednačile su se više nego kod druge djece (može se otkriti samo uz pomoć moderne opreme.
 • Abnormalni protok krvi u kanalu, pronađen u Doppleru.

Kako prepoznati Edwardsov sindrom?

 • Srce fetusa ima spor ritam, smanjenje otkucaja srca.
 • Pronađena je kila u pupčanu vrpcu.
 • Nasalne kosti nisu vizualizirane u bilo kojem trenutku.
 • Umbilikalna žica ima samo jednu arteriju umjesto dva.
 • Pokazatelji patau sindroma
 • Neobično brzo srce.
 • Postoje abnormalnosti u razvoju mozga.
 • Rast embrija je pogoršan, zabilježene su male veličine kostiju.
 • Kernja u pupčanu vrpcu.

Da sumiramo

Proučavanje probnih pregleda u prvom tromjesečju vrlo je važno za procjenu stanja fetusa. Neke sada utvrđene patologije mogu se ispraviti već tijekom trudnoće. Za njihovo otkrivanje i izvođenje ultrazvuka. Druge abnormalnosti zahtijevaju medicinsku intervenciju neposredno nakon porođaja (na primjer, bolest srca).

Postoje anomalije koje su nespojive s životom ili obećavaju rođenje djeteta s invaliditetom. U takvim situacijama žena mora donijeti važnu odluku o očuvanju trudnoće ili njezinu prestanku. Ne smijemo zaboraviti da postoji rizik pogrešaka, iako je mali. Potrebno je dvostruko provjeriti pokazatelje ako se utvrdi da su neprikladni.