Savjeti za organizaciju umjetne hranidbe u roku od 2 mjeseca - način prehrane djeteta i drugih nijansi

Liječenje

Većina majki zna da je majčino mlijeko najbolja hrana za bebu. Stvorena samom prirodom, sadrži cijeli niz hranjivih tvari, vitamina i minerala - sve što je nužno za razvoj svih tjelesnih sustava novorođenčeta.

Međutim, postoje okolnosti kada je 2-mjesečno dijete prebačeno na umjetno hranjenje (IV). U ovom slučaju, postoji mnogo pitanja: kako hraniti svoje mrvice, što smjesu odabrati, što bi trebao biti način hranjenja. Sve ovo i reći ovaj članak.

Indikacije za uvođenje IV

Razlozi zbog kojih je 2-mjesečno dijete prebačeno na IV, mogu biti povezani s majkom i djetetom.

Majčinoj strani

 • Nestanak mlijeka djelomično ili potpuno.
 • Majčino zdravlje koje ne dopušta dojenje: onkologiju, HIV, akutnu tuberkulozu, hepatitis C, zatajenje bubrega.
 • Uzimanje antibiotika.
 • Prisutnost u majčinom mlijeku stafilokoka.
 • Mentalna bolest.
 • Prisilno i dugo, više od tjedan dana, odvajanje od djeteta.
 • Potreba za radom.

Indikacije povezane s dojenčadi

 • Metabolički poremećaji - galaktozemija ili fenilketonurija.
 • Dijete se ne hrani majčinskim mlijekom i mora se hraniti smjesom.
 • Maleni često pljuva puno ili mučuje kolika.
 • Loši san i stalna potražnja dojke.
 • Dijete je lijeno sisati ili ne želi, a izraz majčinog mlijeka uzrokuje poteškoće.

Prednosti i nedostaci

Očite prednosti IV su:

 1. Povećajte slobodno vrijeme u mami, povećavajte njezinu mobilnost. Uostalom, netko iz rođaka može hraniti 2 mjeseca staru bebu iz boce umjesto majke.
 2. Smanjenje broja hranjenja zbog činjenice da je smjesa digestirana duže od majčinog mlijeka.
 3. Točnija kontrola količine hrane koju dijete konzumira.
 4. Pojava alergija u dojenčadi uvijek je povezana s mješavinom, a ne nekim komponentama majčine prehrane.

Nedostaci IV uključuju:

 1. Stres za 2-mjesečnu bebu pri kretanju u IV. Uostalom, prvi put je pio majčino mlijeko i već se uspio naviknuti na to.
 2. Pojava crijevne kolike i periodička regurgitacija. Glavni razlozi za to su prilagodba mješavini ili loše kvalitete bradavice, zbog čega dijete proguta zrak.
 3. Češće prehlade i alergije, jer umjetni enzim ne prima posebne enzime i protutijela koja se nalaze samo u majčinom mlijeku.
 4. Trajna sterilizacija boce. U slučaju kršenja ovog stanja moguće su dispeptički poremećaji.
 5. Pronalaženje i korištenje prave mješavine za IV je vrijeme i novac koji troši. Dobra umjetna hrana ne može biti jeftina.

Kako organizirati IV?

2-mjesečna prehrana bebe

Odmah ćemo pojasniti da se načelo besplatnog hranjenja "na zahtjev", koja se prakticira pri hranjenju majčinim mlijekom, ne preporučuje da se primjenjuje na bebu u IV. Najprikladniji tretman bit će djelomično slobodno hranjenje. Njegova se bit u činjenici da volumen mješavine ovisi o želji bebe, ali ne prelazi strogo definiranu normu.

Da biste isključili prejedanje, pedijatri se ne preporučuju unositi u bočicu smjesu više od 30 ml više od jednokratne stope. Umjetna djeca brže piju mlijeko i nemaju uvijek vremena da zadovolje svoje usmene instinkte. A neki roditelji plaču dijete kad uzmu bočicu od njega, odvedu ga zbog gladi i daju smjesu više nego što bi trebalo biti.

Djeteta bi trebala biti hranjena u skladu s ovim režimom:

 • broj hranjenja: 6-7 puta na dan;
 • interval hranjenja - najmanje 3,5-4 sata;
 • noćni odmor - 5-6 sati.

Praktične preporuke

Jednostavna pravila za hranjenje tijekom IV su:

 1. Prije hranjenja, provjerite temperaturu smjese kapanjem na zglob ili lakat. Mlijeko bi trebalo imati tjelesnu temperaturu.
 2. Dijete bi se trebalo držati gotovo okomito, dok se ne guši i boli bolje.
 3. Da bi se smanjila količina regurgitacije, trebate paziti da smjesa potpuno napuni bradavicu, a zrak ostaje samo na dnu boce. To će omogućiti manje vremena da bi se "mrvica" mrvica nakon hranjenja.
 4. Brzo zamijenite mlaznicu na bocu. Tijekom vremena, postaje tanji i može biti oštećen dezinfekcijom djeteta, što će dovesti do činjenice da beba počinje gušiti.
 5. Za 2-mjesečnu bebu, spremnik za hranjenje i mlaznica treba prati i ispirati kipućom vodom. Sterilizacija, kao u prvom mjesecu, nije potrebna.
 6. Smjesa izlivena u bočicu trebala bi se koristiti unutar 45 minuta.

Preporučljivo je kupiti takav pribor:

 • 4-6 bočica;
 • 4-6 bradavica s malim rupama;
 • četka za bocu;
 • 4-6 proglašhny kuhinjski ručnici;
 • boca topla;
 • nekoliko plastičnih pelene za prekrivanje vaše odjeće.

Optimalna konzistencija hrane

Ako se strogo pridržavate uputa pri pripremi mješavine, pokazat će vam željenu konzistenciju: ne previše tekućine za dojenčad da ga zamaraju, a ne previše debele da prođu kroz mali otvor bradavice. Također je važno temeljito promiješati smjesu tijekom kuhanja. Trebao bi biti uniforman i bez grudica.

Koliko treba beba jesti?

Dnevni unos za dijete od dva mjeseca trebao bi biti 1/6 stvarne tjelesne težine. Na primjer, s masi bebe od oko 5 kg, dnevna prehrambena stopa je 800-850 ml. S 6-7 obroka dnevno, jedan dio će biti 120-150 ml.

Ako dijete ne jede preporučenu količinu hrane za jedno hranjenje, nemojte ga prisiljavati. Bolje je pokušati ponuditi smjesu kasnije. Možda su pojedinačne osobine vašeg djeteta takve da treba češće hranjenje, ali u manjim količinama. Ali ukupna dnevna količina konzumirane hrane ne smije premašiti preporučenu stopu.

Sastav prehrane

Što možete hraniti?

Dijete sa starošću od 2 mjeseca, koja je u IV, trebalo bi hraniti prilagođenu mliječnu formulu za djecu svoje dobi.

Na prodaju je mješavina prve formule - od rođenja do 6 mjeseci. U velikom broju predstavljenih robnih marki ne iznenađuje i zbunjuje.

Savjet vašeg pedijatra pomoći će vam da odaberete pravu mješavinu za bebu. Važna točka u prehrani djeteta na IW-u se hrani vodom.

Bebe koje piju mlijeko ne trebaju dodatnu tekućinu, to je svima poznato. No, umjetnici se potiču da ponudi kuhanu vodu, jer s IV, potreba za dodatnom tekućinom je visoka.

Dodatna voda pridonosi boljem asimiliranju smjese i rješava neke probleme gastrointestinalnog trakta. Djeca često pate od konstipacije, osobito pri prijelazu s dojke u umjetno hranjenje. Dodatno uklanjanje tog problema uklanja se. Dnevni unos - 120-150 ml.

Je li dopušteno mamac?

Dvomjesečno beba, koja je na IV-u, ne treba dodatne proizvode. Ako dijete ima dobar apetit i redovito dobiva tjelesnu težinu, ne pati od koštica i ima normalnu razinu hemoglobina u krvi, tada nema potrebe za ranim hranjenjem do 4,5-5 mjeseci.

Savjeti za roditelje

 1. Umjetna smjesa mora biti visoka kakvoća i kao dijete.
 2. Smjese suhim mlijekom razrijeđene su toplom vodom prije hranjenja. Ne možete kuhati hranu za budućnost i hraniti bebu sastav, kuhani prije više od sat vremena.
 3. Kada hranite 2 mjeseca staru bebu s mješavinama, potrebno je pažljivo pratiti reakciju njegovog tijela. U najmanjim znakovima alergije, odmah se prestanite hraniti ovim sastavom i pokazati dijete pedijatru.
 4. Pokušajte primijeniti bebu na sebe što je češće moguće, osiguravajući kontakt s kožom. Zato ćete ukloniti njegovu povećanu anksioznost.
 5. Ne ostavljajte dijete samo bocom. Zato može zagušiti mlijeko.

Dvomjesečno dijete u IW-u treba vašu ljubav i njegu. Zbog toga trebate strpljenje, izdržljivost i vjeru u uspjeh. Nadamo se da će vam naše preporuke pomoći.

Dijete prehrana u 2 mjeseca: prema režimu ili na zahtjev?

U drugom mjesecu života, dijete počinje istraživati ​​svijet. Raznolikost okolnih predmeta, glasovi mame i tata, osmijeh ljudi počinju privlačiti dječju bebu. Dobit će oko 800 g tjelesne težine, povećati za 3 cm, naučiti držati glavu uspravno i aktivnije pomicati ruke i noge. Sve to zahtijeva puno energije. Da biste ga primili i poslali dječju hranu za 2 mjeseca.

Fotografija: depositphotos.com. Objavio: evgenyataman.

Ali koliko može vaše dijete jesti sada za hranjenje? Ovdje je potrebno uzeti u obzir je li on dojen, miješan ili umjetno hranjen.

Dojenje dojenčadi

Dojenje je najjednostavnija opcija. Uostalom, sama priroda brine se da se količina mlijeka od majke povećava s povećanjem potreba djeteta.

Pediatri govore o potrebi prehrane djeteta "na zahtjev". U tom slučaju, ne trebate se brinuti o količini mlijeka koji se jede. Volumen se tijekom dana može mijenjati, ali dijete će uzeti "svoje" i neće više jesti nego što mu treba, jer je u 2 mjeseca prirodni instinkt prehrane još uvijek prisutan.

To vrijedi ako dijete između hranjenja ne plače, zaspati i budno se približno jednakim vremenskim razmacima, a dobit će dobro. Kada majčino tijelo ne uspije, a mlijeko nije dovoljno proizvedeno, trebali biste potražiti savjet od stručnjaka za dojenje.

Pokušajte isprazniti prsima pravodobno. Dijete nije pilo, - napunite sve do posljednje kapi. Refleks će raditi, a sljedeće hranjenje mlijeko će biti malo više. Samo nemoj paničariti. Uzbuđenje, anksioznost i stres su loši saveznici za mamu.

Dojenje 2-mjesečno kaotično, jer režim nije imao vremena za stjecanje uporišta. Poboljšanje psihološkog stanja djeteta primjenjuje se na prsa što je češće moguće: biti blizu majke, beba će osjetiti potrebnu toplinu i njegu.

Režim za dvuhmesyachnika, u pravilu, uključuje 5 do 7 hranjenja dnevno s različitim intervalima. Ali odstupanja su moguća, i nema se čega brinuti.

Mješovita hranjenja

Može se dogoditi da se majčino izraženo mlijeko mora hraniti. Ovo je najsigurnija opcija za dijete, iako dodaje naporima roditelja. Liječnici preporučuju stvaranje vlastite kućne banke, zamrzavanje izraženog mlijeka.

Dopuna s donorskim mlijekom

Vrijedna alternativa prethodnoj metodi nadopunjuje bebu s mamom medicinskom sestrom. Iz mnogih je razloga ova opcija bolja od korištenja dojenačke formule. U Rusiji postoje banke donatorskog mlijeka, ali mreža nije dobro razvijena.

Takvo se mlijeko pohranjuje:

 • 8 sati na sobnoj temperaturi;
 • 5 dana u hladnjaku;
 • 3 mjeseca u zamrzivaču.

Ponekad mame i tate, objavljivanje informacija o društvenim mrežama, tražeći prijatelje, slažu se bez posrednika. Ali ovdje je neophodno zapamtiti da se ne samo korisno, već i štetno prenosi mlijeko. Stoga je neovisno traženje mokre medicinske sestre vrlo opasno.

Dodatak mliječnoj formuli

Za dodatak bebe od 2 mjeseca koriste se visoko prilagođene smjese - hidrolizati. Namjerno su manje ukusne od majčinog mlijeka, tako da dijete uopće ne odustane od dojke. Da bi vam pomogao u odabiru takve mješavine trebao bi biti stručnjak.

Kod mješovitog hranjenja održava se nutritivni režim "na zahtjev". Oba grudi daju na početku hranjenja, a tek tada - hidrolizat. Nutricionistička smjesa proizvedena strogo prema režimu: po satu, tijekom dana, uz obaveznu kontrolu uriniranja. Dopuna se daje od šprice, žlice ili posebnog sustava, ali ne iz boce.

Mama i dalje ima priliku vratiti ili povećati proizvodnju mlijeka. Savjetnik za laktaciju ili pedijatar koji je zagovornik dojenja pomoći će vam da popravite dodatak i uklonite je kada nastane prilika.

Prednosti mješovitog hranjenja:

 • zaštita djeteta od alergija;
 • zajedno s majčinim mlijekom dobiva antitijela;
 • Mama ima priliku vratiti laktaciju.

Složena znanost o umjetnoj hrani

Umjetno hranjenje se uvodi kada majka ne može hraniti dijete iz objektivnih razloga (neodgodivost da "pokvari" oblik dojke ili "zabrljati" s bebom se ne odnosi na one). Puno prijelaz na hranjenje smjese treba biti razumno, a argumenti - težak.

Čak i novorođenče mogu piti iz boce. U hitnim slučajevima dijete dobiva cijelo kravlje mlijeko, ali je potrebno odabrati prilagođenu smjesu prema savjetu stručnjaka što je prije moguće. Izračunajte broj porcija i odredite način hranjenja pomoći će pedijatru. No, sami roditelji moraju prikupiti informacije o ovom pitanju.

U početku je bolje hraniti dijete kada traži hranu. Postupno će se stvoriti jasan i razumljiv raspored hranjenja. Čak i najskuplja i najkvalitetnija mješavina apsorbira se više od majčinog mlijeka i traži više vremena za probavu. Stoga, pri prebacivanju na umjetnu prehranu, interval između hranjenja može se povećati na 3-4 sata.

Približan način za bebu u roku od 2 mjeseca je sljedeći:

 • 6 do 7 izvora po danu;
 • brzina jednog dijela - 120-150 ml.

Nemojte žuriti da se brinete ako beba ne jede sve tijekom hranjenja. Najvjerojatnije će za 1-2 dana primiti svoju normu. I ne prisilite jesti sili. To može dovesti do pretjeranog rasplodavanja i bolova u trbuhu. Ali ne oklijevajte se posavjetovati s liječnikom ako vam se čini da mrvica jede malo.

Pristaše načela slobodne umjetne hranidbe ne preporučuju da se smanje interval između hranjenja i količinu mješavine koja se nudi na zahtjev djeteta. U pravilu, ovaj način omogućuje dobivanje težine i dobru probavu. Svakom hranom u bocu ulijeva se oko 20 ml više od norme, omogućujući bebin da neovisno odredi svoje potrebe.

Kako odrediti količinu smjese?

Postoje mnoge formule za određivanje količine smjese tijekom umjetnog hranjenja.

Pojednostavljeni izračun za dijete do 2 mjeseca. Podijeli trenutačnu težinu djeteta za pet. To će biti približno 600-800 ml na 7-8 hranjenja dnevno uz noćnu pauzu od 5-6 sati. Koliko mililitara dati na vrijeme? Podijelite dnevnu količinu smjese s brojem planiranih hranjenja.

Sjeti se! Sve preporuke su približne. Vaše dijete je poseban, jedinstven. S ljubavlju i razumijevanjem, naći ćete potrebne i korisne samo za vas i za njega.

Pomoću našeg kalkulatora odredite optimalnu temperaturu smjese. To je potpuno besplatno i vrlo povoljno!

Znakovi da je dijete gladno

Kao dva mjeseca, on signalizira svoju želju da jede:

 • pomiče glavu s jedne na drugu stranu;
 • otvara usta;
 • utiskuje jezik koji stvara usne sisati;
 • stisne olovke u kamere i povlači ih u usta;
 • traže majčinu dojku.

Nemojte čekati bebu da plakala. Saznajte kako prepoznati prve znakove gladi prije nego što beba bude uzrujana.

Jednako je važno razumjeti da plakati ne ukazuju uvijek na želju da jedu. Ponekad dijete je hladno ili vruće, dosadno ili želi biti bliže majci. Ako je beba cviljela sat vremena nakon dobrog hranjenja, razmislite o tome što bi moglo izazvati takvu reakciju.

Trebate li vodu?

Ženski mlijeko je 90% vode. Ako beba bude dojena, višak tekućine popunit će dio želuca namijenjen hranjenju majčinog mlijeka. Stoga, kada dojenje ne daju vodu djetetu, nije potrebno. Može se ponuditi ako ste iz nekog razloga zabrinuti za ovaj problem, ali nemojte ga prisiljavati i nemojte ga pustiti iz boce.

Ali kada se hrane mješavine vode trebaju biti prisutne u prehrani djeteta. Ona nudi između hranjenja, i koliko piti - dijete odlučuje za sebe.

Ako je temperatura u prostoriji iznad 24 ° C, dijete mora davati vodu brzinom od 30 ml po kilogramu težine (približne brojke). Način pušenja, možete stvoriti sebe.

Uz štucanje

Postoji mišljenje da bi djetetu trebalo dati vodu dok se štucalo. Hiccup je normalan fenomen, čudan za bebu do godinu dana. Nije povezana s disanjem, ali se pojavljuje s kontrakcijom mišića dijafragme (bebe štucanje u maternici).

Zabrinutost je opravdana u slučaju da se mrvica često i istodobno hvata i kapriciozno mnogo.

Neke majke daju žlicu vode kad štucanje - nekoliko gutljaja. Drugi su stavili ruku ili toplu pelenu na trbuščić. Odaberite akciju koja neće uplašiti dijete i smiriti vas.

Mamac u djetetovoj prehrani

Vaše dijete ima 2 mjeseca. I vrlo brzo, netko iz unutarnjeg kruga će početi savjetovati: "Vrijeme je da dajete sok za bebe, žumance. Kako će rasti bez vitamina? Ne možete dobiti daleko na jedno mlijeko! "Obično se to može čuti od starijih ljudi. U starom pedijatrijskom sustavu odlučeno je početi hraniti sokovima od oko dva mjeseca.

Moderna znanost o dojenčadi ima drugačije mišljenje: nema potrebe davati dodatke prije nego što dijete stari 6-7 mjeseci (u toj dobi djeca imaju zube). Pripremite se da vaša beba raste u majčinom mlijeku ili u formuli za narednih 4 mjeseca.

Izbjegavajte iskušenje da daju krutu hranu i sokove iz sljedećih razloga:

 • gastrointestinalni trakt djeteta još uvijek nije u potpunosti formiran, pa stoga rano uvođenje komplementarne hrane može pridonijeti razvoju alergija;
 • mišići još ne mogu koordinirati usisavanje i žvakanje pokreta potrebnih za gutanje krute hrane, koju grinja ne može progutati;
 • rano uvođenje komplementarne hrane sprečava proizvodnju esencijalnih hranjivih tvari iz mlijeka ili prilagođene mješavine.

"Ako majka za njegu može priuštiti dobru prehranu, ili ako roditelji mogu kupiti kvalitetnu prilagođenu mliječnu formulu, nije potrebno hraniti bebu prije nego što navrši 5-6 mjeseci života".

Pročitajte knjige o razvoju djeteta, potražite odgovore na svoja pitanja na internetu, raspravite svoje probleme s prijateljima i obitelji. Cigla od opeke stvara temelje na kojima će se temeljiti puni razvoj i zdravlje vašeg djeteta. Ali ćete naučiti najkorisnije stvari od komunikacije s bebom. I neka ljubav i briga biti glavni kriterij za točnost vaših postupaka.

Osnove prehrane dojenčadi za 2 mjeseca

To je prošlo drugi mjesec života beba. Razvijao se znatno, puno je naučio, vrlo brzo će moći ugoditi mami s prvim osmijehom i slatkim mramorom. Do sada, za sretan život, treba malo - roditeljsku pozornost, osjećaj suhoće, sigurnosti i sitosti.

Zadnja stavka omogućuje vam da u potpunosti pružite majčino mlijeko, što je jedini važan prehrambeni proizvod 2 mjeseca starog djeteta.

Iz ovog članka saznat ćete:

Jedan izbornik - ne više, ni manje

Sretne su one majke koje mogu hraniti svoje mrvice majčinskim mlijekom. Ne moraju trošiti novac na kupnju mješavine, nered s pripremanjem, izračunati optimalnu veličinu dijela i također doživjeti druge neugodnosti koje se roditelji umjetne djece moraju redovito suočavati.

2 mjeseca nakon poroda, neke dojilje uočavaju određeno smanjenje laktacije. Stručnjaci objašnjavaju ovu situaciju s dvije pozicije:

 • Hormonska pozadina se mijenja. U ovom trenutku tijelo se priprema za vraćanje menstrualnog ciklusa pa je vrlo moguće da se vaše razdoblje može uskoro vratiti vašem životu, a s njima će se povećati i rizik od neplanirane trudnoće;
 • Dolazi prva kriza dojenja. Taj je problem cikličan i zbog činjenice da beba počinje jesti malo više nego prije.

U pravilu se promatramo laktaciju "lakta" svakih 1,5-2 mjeseca, ali, zapravo, dijete ih ne primjećuje, pa Mama nema razloga za zabrinutost.

800-900 ml je dovoljno za pružanje punopravnog prehrambenog režima za 2 mjeseca staru bebu. mlijeka. Tijekom vremena, gospodari oko 140 ml. dragocjena tekućina. Primjenjuje se na prsima u ovom dobu, često - svaka 2 sata, iako postoje bebe koje slobodno čekaju 3-4 sata.

Broj noćnih hranjenja za 2 mjeseca je dva do tri, ako 8-9 sati dnevno zaspati.

Takva shema moći može pružiti određenu količinu nelagode majci, jer praktično ne uspijeva pronaći vrijeme za sebe. Ali, bez obzira koliko to bilo teško, ovo teško razdoblje povezano s nedostatkom sna, raspoloženjima, nedostatkom banalne prilike za jesti ukusnu hranu, mora se doživjeti manifestacija postpartumne depresije.

Uskoro će sve žetve života postati dostupne, a mrvica će moći neko vrijeme otpustiti majku i ostati pod nadzorom drugih bliskih srodnika.

Ako hrana 2 mjeseca stara beba "umjetno"

Nažalost, prirodno hranjenje nije dostupno svakom djetetu. Iz određenih razloga maleni stvor je prisiljen jesti mješavinu gotovo od prvih dana života, što naravno nije dobro, ali ne tako loše.

Moderne smjese su što je moguće bliže u sastavu majčinog mlijeka. Imaju sve što vam treba:

Svaka komponenta dječje hrane je uravnotežena, optimizirana i izračunata s točnošću "nakita", tj. U cijelosti se apsorbira gotov proizvod.

Dnevna stopa upotrebe mješavine tijekom drugog mjeseca života djeteta iznosi 700 grama. U jednom trenutku, to će jesti oko 120-150 ml., Dok intervala između feedings će biti 3-4 sata. Jednostavna aritmetika omogućuje vam oduzimanje broja obroka dnevno. To je jednako 5.

Pediatri preporučuju davanje bebe / bocama vode za bebe. U tom slučaju potrebno je osigurati ravnotežu tekućine u tijelu.

Govoreći o smjesi, ne možemo se posvetiti tehnologiji njegove pripreme. Unatoč činjenici da je instrukcija na banci izuzetno informativna, djeca od tada i od tada "izlaze" svoje prekrasne nosove. Možda je to zbog pretjerano visoke temperature vode. Evo nekoliko savjeta o tome:

 • Kuhana voda od 40-50 stupnjeva prikladna je za kuhanje;
 • Rastvaranje praha u vodi, čija je temperatura iznad 50 i ispod 40 stupnjeva, skupljat ćeš masu, gotovo je nemoguće miješati u ravnomjernu konzistenciju;
 • Da biste izračunali "optimalnu" temperaturu vode, bez kuhinjskog termometra, možete je dodirnuti - boca u vašoj ruci ne bi trebala izgorjeti, iz nje bi trebala biti ugodna toplina.

Treba slijediti tehniku ​​hranjenja 2 mjeseca starih beba posljednjih godina

Ne tako davno, oko 20-30 godina, počevši od jednog mjeseca, djeca su počela davati sokove. Jesu li roditelji toga doba u pravu?

Odgovor na to pitanje leži na površini. Probavni organi bebe do 4-6 mjeseci u načelu nisu spremni za složene proizvode. U prirodi, do pojave zuba, mladi predstavnici faune čak ne pristupaju hrani za odrasle, ali strpljivo čekaju njihovu medicinsku sestru.

Pa zašto mi, predstavnici čovječanstva, svaki put zanemarimo zakone prirode, nastojeći poremetiti prirodni tijek događaja.

Zaključak je očigledan, sve dok dijete ne navrši 6 mjeseci, ne može biti ništa u izborniku, osim:

Dojenčad formule za bebe: sorte i savjeti za odabir

Kako odabrati djetetovu formulu za novorođenče? Koji je najsigurniji, najkorisniji i dobro probavljen? Postoji li ocjena dojenačke formule koju možete "usvojiti"? Glavne vrste dječje hrane i pravila izbora u komentarima pedijatara i konzultanata za HB.

Umjetno hranjenje je alternativa dojenju, ali daleko od ekvivalenta. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se dojenčad hrani isključivo na majčinom mlijeku u prvoj godini života. I za potporu dojenju do dvije godine, dok je djetetovo tijelo u velikoj potrebi. Međutim, kada majka nema mlijeko, ili postoje dobre zdravstvene preporuke koje zabranjuju dojenje, dijete se prenosi na umjetno hranjenje.

Imajte na umu da su te situacije malo. Obično je razlog za uvođenje umjetne prehrane osobna nesigurnost žene, strah od napuštanja djeteta gladan, drugi razlozi subjektivne prirode. "Ako imate malo vlastitog mlijeka, nastavite dojiti", savjetuje savjetnica GW Maria Gudanova. - Miješano hranjenje, kombinirajući majčino mlijeko i mješavinu, mnogo puta poželjnije od potpuno umjetnog.

Vrste dječje hrane

Uvođenje umjetne smjese djeteta zahtijeva razumijevanje karakteristika proizvoda i vjerojatnu reakciju djeteta s njima. No, broj vrsta dječje hrane na modernom tržištu je toliko velika da izgleda nemoguće razumjeti. U 2011. godini stručnjaci Channel One programa "Test Purchase" pokušali su rasvijetliti nju: dojenačka formula - što je bolje? Pitanje su odlučili domaći kušari i laboratorijski stručnjaci.

Na programu je sudjelovala mješavina Hipp, Semper, Friso, Baby, Humana, Nutrilon i Nan. Prema narodnim ocjenjivačima, najbolji je bio mješavina bebe. Lako je otopljeno u vodi bez stvaranja grudica, a većina mu je se svidjela.

U laboratorijskim uvjetima ispitana je sigurnost i ravnoteža formulacija, kao i najvažniji parametar kvalitete dječje hrane, indikator osmolalnosti. Određuje koliko dobro tijelo apsorbira djetetovo tijelo. Prema rezultatima laboratorijske analize ustanovljeno je da Nan (Nestle) dojenčad u potpunosti zadovoljava zahtjeve svih parametara za hranjenje beba u prvoj godini života. Također je potvrdio kvalitetu dojenčadi Nutrilon i Baby, priznaju se kao pobjednici nacionalnih stručnjaka.

Unatoč objektivnosti rezultata studije, liječnici ga ne preporučuju kao vodič o odabiru mješavine za dojenčad. Glavni kriteriji odabira trebaju biti sastav i posebna svojstva proizvoda.

Po dobi

Formule mlijeka za bebe konvencionalno su podijeljene u tri velike skupine prema dobi beba koje su namijenjene hranjenju.

 • Do šest mjeseci. Ta se skupina naziva "prva formula". U takvim proizvodima koriste se posebno koncentrirane formulacije, namijenjene pružanju djetetovog tijela s ogromnim rasponom hranjivih tvari bez značajnog opterećenja na organima i sustavima. Činjenica je da djeci do pola godine, proces formiranja bubrega nastavlja, stoga ne mogu asimilirati veliku količinu vode. Hrana bi trebala doći u malom volumenu, bez viška vlage, ali s visokom razinom vrijednih komponenti za razvoj i rast.
 • Do godinu dana. U to doba, sastav mješavine "druge formule" obogaćen je proteinima i ugljikohidratima. Potrebno je osigurati povećane energetske potrebe za stariju bebu koja ima povećanu tjelesnu aktivnost.
 • Nakon godinu dana. Sastav takvih smjesa, nazvan "treća formula", uključuje vitamine, elemente u tragovima i tvari za stvaranje crijevne mikroflore, što osigurava dodatno stvaranje imuniteta djeteta.

U svakoj formuli, sastav dječje hrane značajno se razlikuje. Odabir određenog proizvoda je neophodan s obzirom na dob djeteta.

Iz zdravstvenih razloga

"Često čujem pitanje: recite liječniku koja je mješavina najbolja za novorođenče", kaže Natalia Ahmina, profesorica u RMAPO-u. - Odgovoram, pitaj dijete. To je reakcija njegovog tijela koje može dati jedini pravi odgovor na ovo pitanje. "

Ali kako odrediti koji proizvod najprije nudite? U tu svrhu napravljen je popis općih preporuka koji omogućuju odabir mješavine za novorođenčad, uzimajući u obzir njegove pojedinačne karakteristike.

 • Standardno. Ovi su proizvodi namijenjeni djeci koja nemaju problema s probavom. Oni su suhi kravlji mlijeko, obogaćen vitaminima, mikroelementima i nizom drugih tvari. Međutim, u praksi se standardni proizvodi ne koriste. "Cijelo mlijeko bogato je kalcijem, vitaminima A, B2 i raznim hranjivim tvarima", kaže pedijatar, gastroenterolog A.V. Eremeeva. "Ali u njemu ima previše proteina i minerala, pa je djetetovo tijelo jako teško apsorbirati." To uzrokuje probleme s probavom takvih smjesa, osim toga, mlijeko je jak alergen.
 • Prilagoditi. Najpopularnije mješavine za novorođenčad, recenzije koje od pedijatara omogućuju nam da ih preporučamo za hranjenje beba prvog mjeseca života. Proizvedeni su od kravljeg ili kozjeg mlijeka, ali glavna komponenta, bjelančevina, posebno je obrađena. Doslovno je podijeljen u atome, mijenja molekularnu strukturu. Kao rezultat, to je u tijesnoj strukturi proteina majčinog mlijeka i mnogo je puta lakše probaviti dječje tijelo. Sve marke na tržištu proizvode ovu vrstu hrane: odaberite dojenčad formule Nestozhen, Nutrilon, Hipp, Nan i drugi.
 • Bez laktoze. Posebni proizvod za dječju hranu namijenjen djeci s netolerancijom na laktozu. To je potpuno odsutan mliječni šećer, koji se ne apsorbira, uzrokuje abdominalnu distancu, povećanu nadutost, proljev. Pružanje brze normalizacije stanja u dugoj vožnji može rezultirati neugodnim nuspojavama. Proizvod bez laktoze stimulira perzistentnu crijevnu disbiozu, u kojoj tijelo doslovce gubi sposobnost da samostalno proizvede enzime potrebne za razgradnju šećera. Među vrstama proizvoda - s minimalnim sadržajem laktoze, uključuju Nutrilon i Nutrilak nisku laktozu, Humanu LP. I proizvodi u kojima laktoza nema: Bebelak-FL, All-100. U pripravcima Semper-bifiduma i Lactofidusa, laktoza se zamjenjuje laktozom koja je lakše probavljiva od crijeva djece.
 • Fermentirano mlijeko. Posebne formulacije za dojenčad, čija je preglednost dopuštala preporučiti ih za hranjenje beba s poremećajima crijevne mikroflore. Mliječni bjelančevine u svom sastavu su u stanju krava, tako da tijelo zapravo ne treba reciklirati. Osim toga, fermentirani mliječni proizvodi sadrže prebiotike - tvari koje potiču rast vlastite korisne crijevne mikroflore. Takve se smjese nude pod robnim markama Agush Gold, Nutrilon, Frisolak, Nestozhen. Međutim, pedijatri ne preporučuju da počnu umjetno hraniti od prvih dana života s mješavinom mliječne kiseline. "U prva dva ili tri mjeseca preporučljivo je koristiti svježe mješavine", kaže pedijatar A.V. Eremeeva, - jer fermentirano mlijeko može poboljšati regurgitiranje. U budućnosti, kombinirajte fermentirano mlijeko i beskvasan sastav u jednakim omjerima. "
 • Antireflux. Takvi su proizvodi namijenjeni bebama koji se ponovno vraćaju nakon hranjenja, dajući hranu fontanu. U svom sastavu koriste se komponente koje odmah povećavaju viskoznost želuca i dovode do deblje konzistencije proizvoda. Smjesa Nutrilon-antireflux i Frisov uključuje gume, Nutrilon Omneo i Samper Lemolak uključuju krumpirov škrob. Dodijelite takvo "bebino mlijeko" samo uz postojanu regurgitaciju, što je opasno za nedostatak hranjivih tvari i zaostajanje u debljanju.
 • Za prerane bebe. Kao dio proizvoda, količina proteina je povećana, što omogućuje djeci koja su rođena ranije nego pojam da se brže učvrste i razviju skladno. Za brzo dobivanje težine preporučuje se hrana Frisopre.

Po cijeni

Također slijedite sljedeće smjernice o proizvodu.

 • Što je skuplji, to je bolje. Ovo pravilo radi 100 posto u ovom slučaju. Visoka cijena je plaćanje ne za brend, već za nove tehnologije i kvalitetu proizvoda. Uključiti u smjesu bilo koju komponentu koja je prisutna u majčinom mlijeku, tvrtke troše milijune na laboratorijska istraživanja i istraživanja. Na kraju, to se ogleda u cijeni proizvoda.
 • Što je bolje. U sastavu majčinog mlijeka više od petsto komponenti. Proizvođači su danas mogli reproducirati samo desetinu ove količine potrebnih tvari. "Svaka tvar vrijedi svoju težinu u zlatu", rekla je Tala Tratsevskaja, savjetnica za dojenje. "Stoga, ako postoji prilika za kupnju proizvoda s taurinima, linolenskom kiselinom, oligosaharidima i drugim tvarima, učinite to".
 • Samo prilagođeni sastav. Standardna hrana je jeftinija, ali nedirnuta bjelančevina u njima ne samo trenutni negativni učinak. Prema kandidatu medicinskih znanosti, stručnjak za dojenje Yakov Yakovlev, neadaptirani protein stvara ogroman teret na bubrege, mijenja sastav crijevne mikroflore i hormona. S nesretnim posljedicama neishranjenosti, što dovodi do kroničnih bolesti, dijete će se morati boriti za cijeli budući život.

Formula za suhe mlijeko za djecu visoke cijene segmenta pripada vrhunskoj klasi. Oni sadrže glavni kompleks najvažnijih tvari koje je moderna znanost naučila reproducirati u umjetnoj prehrani.

Preporuke za uvođenje

Izbor mješavine iznimno je važan - odredite pedijatre. Ipak, ne manje važno je tehnika njegovog uvođenja i očuvanje uobičajene prehrane djeteta.

Moguće posljedice

Bilo koja mješavina ("Kid", "Nutrilon", "Nan") i ostali proizvodi čak i premium segmenta - stranoj hrani za dijete. Njegov probavni sustav nije namijenjen njihovoj probavi. Posebno je očigledno pokazala neprikladnost kod djece mlađe od četiri mjeseca. Problemi nakon uvođenja novog proizvoda nastaju u velikom broju slučajeva, a nažalost, mladi roditelji trebaju biti spremni za to.

Među mogućim posljedicama su:

 • pogoršanje djeteta;
 • osip kože;
 • probavne nuspojave, koje se manifestiraju opstipacijom, bol u abdomenu, izgled zelenog u izmetu;
 • belching za neko vrijeme nakon jedenja;
 • povećanje postojećih zdravstvenih problema.

Moguće je reći da mješavina nije prikladna za dijete, zadržavajući te reakcije tri dana i povećavajući njihov intenzitet.

Tehnika akcije

Kako smanjiti mogućnost negativnih reakcija uvođenjem smjese? Počnite s malom količinom. Na primjer, u jednom hranjenju dati dijete jednoj žlici, u drugom - već dva. Postupno povećanje volumena proizvoda omogućit će lakše prilagodbe na mrvice tijela.

Postoje i situacije kada dijete ne jede smjesu. Oni su tipični za bebe koje su dobile proizvod kao dodatak uz održavanje dojenja. Odbijanje miješanja u ovom slučaju sugerira da dijete ima dovoljno prirodne hrane. A ako se osjeća dobro, stalno dobiva na težini, potreba za dodatnom prehranom ne postoji.

Među vjerojatnim razlozima zbog kojih dijete odbacuje smjesu, njegovo loše stanje zdravlja. Kada je abdomen bolan ili opći poremećaj stanja tijela, apetit se smanjuje zbog prirodnih reakcija. Tijekom tog razdoblja, majka treba pažljivo pratiti stanje mrvica i hraniti ga na apetit.

Ako je dijete prihvatilo smjesu, a prilagodba je normalno prošla, slijedite ove smjernice.

 • Nemojte mijenjati smjesu. Hranite proizvod na koji tijelo djeteta reagira normalno.
 • Nemojte kombinirati proizvode različitih proizvođača. Za većinu beba starijih od tri mjeseca dijeta je idealna, kombinirajući prilagođene svježe i fermentirane mješavine mlijeka u jednakom volumenu. Ne biste smjeli upotrebljavati proizvode različitih marki jer se njihovi kompoziti obično razlikuju, što može uzrokovati probleme.
 • Obratite pažnju na proporcije. Važno je za ravnotežu tekućine i hranjivih tvari u sastavu.

Ako se dijete prilagodilo određenoj vrsti mješavine, pojavi se osip kože ili se odbija jesti, ne biste trebali tražiti uzrok u prehrani. Zamjena smjese tijekom tog razdoblja pogoršat će problem.

Pitanje koje vrste hrane je bolje za novorođenče ne može se nedvosmisleno tumačiti u korist jednog ili drugog proizvođača ili određene mješavine. Obično roditelji moraju probati nekoliko vrsta, kako bi došli do jedine ispravne odluke.

U tom procesu morate pratiti stanje mrvica koje zahtijevaju nekoliko dana da se prilagode novom proizvodu. I usredotočite se na preporuke pedijatara koji će odabrati vrstu hrane ovisno o trenutnom zdravstvenom stanju djeteta, sklonosti alergijama i nasljednim čimbenicima.

Kako hraniti dijete za 2 mjeseca

Kao i za mjesec dana staru bebu, jedina prehrana djeteta drugog mjeseca života trebala bi biti majčino mlijeko.

2 mjeseca beba: što hraniti

Majčino mlijeko u potpunosti zadovoljava zahtjeve hranjivih tvari dvomjesečne osobe. Ovom dobi majka je već potpuno navikla na svoju novu ulogu i dobiva vještine dojenja. Oni koji to žele mogu promatrati dobni način prehrane, a oni koji vole slijediti najnovije trendove mogu odabrati način hranjenja na zahtjev, tj. Trebaju postojati onoliko zahtjeva koliko dijete traži, ali ne manje od šest puta dnevno.

Utvrđivanje dnevne količine mlijeka koje beba treba primiti, njegovu tjelesnu težinu treba pomnožiti sa 0,2. Suvremena istraživanja sugeriraju da majčino mlijeko također zadovoljava potrebe bebe za vodom. Općenito, ako je dijete aktivno i veselo, izgleda veselo i dobiva na težini normalno, to znači da je količina mlijeka koje primaju dovoljna.

Ako nešto uznemiruje bebu tijekom hranjenja, ima smisla promijeniti situaciju ili eliminirati distrakciju. Ako je dijete očito gladno, ali se odvraća od hrane, a poduzete mjere ne pomažu, treba razgovarati s dječjim pedijatrom o mogućoj hiperizibilnosti i odgovarajućim mjerama odgovora.

Ponekad, kako bi se osiguralo da dijete dobiva dovoljno prehrane, mokra pelena se testira. Njegova suština - računajući svakodnevno mokrenje. Potrebno je zamijeniti uobičajene i prikladne pelene s tekstilom za jedan dan i brojiti koliko puta dnevno piće za bebe. Istodobno, potrebno je precizno odabrati vrijeme ispitivanja - recimo sutra od 9.00 do 9.00 sati. Ako se razdoblje testiranja poklapa s hladnom sezonom, jednodnevna šetnja na svježem zraku morat će biti otkazana kako ne bi došla do hladnoće.

Ako se prilikom određivanja broja dnevnih uriniranja računajući odjeću koja dijete mokri, ima 12 ili više puta, dijeta je normalna. Ako je njihov broj od 8 do 10, onda još uvijek postoje mali problemi, ali oni ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju. Ako se broje 6 ili manje vlažnih "pelena", dijete ne završava konzumaciju sustavno, a situacija treba korekciju - kako i kako hraniti dijete u roku od 2 mjeseca.

Mamina prehrana tijekom razdoblja dojenja treba biti uravnotežena i bez drastičnih inovacija, budući da dijete probavni sustav još nije spreman za njih. Stručnjaci preporučuju da žene koje se brane ne da prejedaju, nego da jedu u malim količinama, ali ne manje od 2,5-3 sata kasnije.

Idealna opcija smatra se takvim načinom prehrane, kada majka jede odmah nakon kraja hranjenja djeteta. Do kraja drugog mjeseca života djetetova težina bi trebala biti 800 g, a njegova visina trebala bi se povećati za 2,5 cm.

Što hraniti bebu za 2 mjeseca ako nema mlijeka

Kada dijete nema mlijeko, često čita kapricioznost. Zapravo, čak i žena koja nikada nije imala svoju djecu, može dojiti strano dijete. Pravi nedostatak mlijeka nalazi se samo u 3% žena. Svi ostali mogu pomoći u formiranju ili nastavku stručnjaka za laktaciju.

Ako je dojenje iz objektivnih razloga zaista nemoguće, odlazi na pomoć prilagođenih mliječnih formula. Koliko god je to moguće, oni su bliski u sastavu s ljudskim mlijekom.

Relativno približne karakteristike majčinog mlijeka mogu se smatrati kravljim mlijekom, što je temelj mliječnih formula za zdravu djecu. Međutim, značajno se razlikuje od izvornika u različitim pokazateljima. Konkretno, u smislu vrijednih masnih kiselina, ugljikohidrata i vitamina, njezin je sastav slabiji od ljudskog mlijeka, a u smislu elemenata u tragovima i proteina, ona premašuje.

Kako bi glavni protein kravljeg mlijeka - kazein - također imao štedljiv učinak na probavni sustav djeteta, kao i proteine ​​sirutke u majčinom mlijeku, podvrgava se ozbiljnom liječenju. Kao rezultat toga, na temelju toga, oni čine najprilagodljivije mliječne formule koje pomažu u rješavanju problema na optimalan način nego da hrane bebu u roku od 2 mjeseca.

Mliječna mast u smjesi za umjetno hranjenje potpuno ili djelomično zamjenjuje biljnim mastima, a laktoza djeluje kao glavna ugljikohidratna komponenta. Također, u proizvodnji prilagođenih mliječnih smjesa, njihov mineralni i vitaminski sastav se prilagođava, ponekad obogaćen vrijednim aminokiselinama.

Izdaju se mješavine za umjetno hranjenje u izgledu, spremne za upotrebu i u obliku suhog koncentrata. Također, mliječne formule mogu se napraviti na osnovi svježeg ili kiselog mlijeka.

Za dječaku od dva mjeseca, poželjno je odabrati mješavine što je moguće prilagođeno, uglavnom na bazi svježeg mlijeka. Također je vrijedno razgovarati s pedijatrom o mogućnosti korištenja mješavine "dadilja" od kozjeg mlijeka i najbliže majčinom mlijeku u sastavu. Posebne mješavine za djecu s različitim zdravstvenim značajkama također su na tržištu. Konačna odluka o tome kako hraniti dijete u trajanju od 2 mjeseca treba provesti pod nadzorom pedijatara.

Što hraniti bebu za 2 mjeseca, osim mješavine

U dobi od dva mjeseca, tijelo djeteta nije spremno za bilo koju drugu hranu od majčinog mlijeka. Da bi se očuvala laktacija trebala bi se učiniti sve moguće i nemoguće napore. Ako su svi pokušaji uzaludni, uz pomoć pedijatra, odlučuje što hraniti dijete u roku od 2 mjeseca. Riječ je o odabranoj adaptivnoj mliječnoj formuli i vodi koja će sljedećih nekoliko mjeseci postati glavni i jedini omjer djeteta.

Formulacija suhog mlijeka u dobi od 0 do 6 mjeseci: koja je bolja? Značajke odabira i pregled popularnih proizvoda

Nije uvijek majka ima dovoljno mlijeka za dojenje ili vrijedni proizvod nestaje iz raznih razloga. Ponekad žena mora uzimati jake lijekove, dojenje nije pitanje.

Kakvu mliječnu formulu za novorođenče odabrati? Koji brandovi dječje hrane su bolji? Dajte mišljenje pedijatara.

Prednosti i nedostaci hranjenja smjese

Zamjenske dojke mlijeka prodaju se suhe. Priprema traje malo vremena. Ali zašto su pedijatri čvrsto savjetovali dojiti bebu? Jesu li korisna svojstva dječje hrane ograničena? Shvatimo.

Pozitivni aspekti:

 • hranjenje bebe može obaviti bilo koji član obitelji, majka dobiva dodatnu priliku za odmor;
 • poznata je točna količina hrane koja se pojede jednom hranom;
 • s alergijskim reakcijama ne treba slagati, što je izazvalo negativne manifestacije.

nedostaci:

 • tijekom kuhanja, važno je strogo promatrati razmjere, sterilnost boce i druge posude. Kršenje pravila ugrožava prodor infekcije, probavne smetnje, pogoršanje zdravlja;
 • kod djece s umjetnom djecom, češće se javljaju konstipacija / labav stolici, pojavljuje se kolik. Mnoge bebe često regurgitirati;
 • treba odmah dati razrijedeni prašak, ne smijete uzeti bocu na cesti ili šetnju;
 • suhe mješavine za novorođenčad i bebe do godinu dana (čak i najskuplje i najkvalitetnije) ne ojačavaju imunološki sustav. Samo majčino mlijeko sadrži posebne enzime koji povećavaju tjelesnu obranu;
 • prisilni prijelaz na umjetno hranjenje uzrokuje da žena stalno eksprimira, pogoršavajući stanje grudi. Često dolazi do stagnacije mlijeka, razvijajući mastitis.

Saznajte više o simptomima i liječenju pijelonefritisa kod djece.

O liječenju rinitisa kod kuće uz pomoć narodnih lijekova napisanih u ovom članku.

Trošak

Kvalitetna dječja hrana je vrlo skupo, roditelji ne mogu uvijek priuštiti savršeni proizvod. Visoka cijena je karakteristična za specijalizirano dojenčad bez glutena, protiv regurgitacije, s alergijom kravljeg mlijeka.

Roditelji moraju zamijeniti korisne praške s jeftinijim kolegama s maltodekstrinom, glukozom, palminim uljem, tako da dijete bude zasićeno. Smanjena kvaliteta dovodi do probavne smetnje, alergija, još jednom morate trošiti velike iznose na droge, krug je zatvoren.

Nijanse izbora

Obratite pozornost na sljedeće točke:

 • odgovarajuće doba. Na paketu uvijek postoji oznaka, jer koliko je mjeseci dopuštena ova vrsta dječje hrane. Zabranjeno je davanje mjesec dana bebe za djecu od godinu dana: mala ventrikula nije u stanju probaviti grube čestice;
 • rok trajanja. Odustati od neplaćenih proizvoda, nemojte biti u iskušenju popusta, ako istekne jedan mjesec;
 • Razmotrite zdravlje mrvica. Pacijenti koji pate od alergija su prisutni na tržištu, za jačanje imunološkog sustava, proizvode s visokim postotkom željeza za djecu s anemijom;
 • najelitnija formula plus visok postotak hranjivih tvari. Odsutnost / minimalni broj sastojaka koji daju sitost, ali ne nose posebne pogodnosti (popis dolje);
 • biti prvi koji nudi bebu hranu na temelju umjetno probavljenih proteina, rijetko izazivajući alergije.

Komponente dječje hrane: korisne i ne jako

Kada kupujete, svakako pročitajte sastav. Povoljniji sastojci, hranjivija hranjivi proizvod, ali i bolji. Niska cijena često ukazuje na prisutnost komponenti koje produljuju osjećaj sitosti, ali izazivaju razvoj karijesa, alergijske reakcije, zatvor i probavne smetnje.

Hranjiva:

 • prebiotici;
 • kazein;
 • željezo;
 • selena;
 • nukleotida;
 • beta karoten;
 • vitamin C;
 • lutein;
 • folna kiselina;
 • taurin;
 • inozitol;
 • demineralizirana sirutka;
 • jod;
 • riblje ulje;
 • polinezasićene masne kiseline.

Zasićeni, ali ponekad uzrokuju nuspojave:

 • maltodekstrin;
 • palmino ulje;
 • lecitin;
 • kokosovo ulje;
 • sukroza;
 • glukoza.

Koja je mješavina prikladna od rođenja do šest mjeseci

Pedijatri i neonatolozi preporučuju mama da kupuju visoko prilagođene formulacije renomiranih proizvođača. Proizvodi su hypoallergenic, zadovoljit će potrebu za hranjivim tvarima što je više moguće.

Glavne vrste:

 • za jake, zdrave bebe: Humana, Nutrilon, Frisolak, Nan, Mamex, Bon, Hipp;
 • za nedostatak laktoze, sastavi s minimalnom razinom laktoze ili s potpunim izostankom ove komponente prikladni su: Humana LP s prebioticima, mješavine niske laktoze Nutrilaka i Nutrilona, ​​Mamex bez laktoze;
 • s čestim, obilnim regurgitiranjem preporučuju se mješavine protiv refluksa: Lemolac, Nutrilon anti-refluks;
 • lijekovi za praškaste proizvode za male alergije: Adfare, Frisopep, Nutrilon peptid TSSC;
 • s tendencijom alergijskih reakcija trebaju sorte s najblažom sastavu: Humana i Nan hypoallergenic, Hipp;
 • s tendencijom za zatvora. Hranite mrvice Nutrilon comfort formulacije, Nutrilon fermentirane mliječne formule, Nan, Nutrilak;
 • niskokvalitetne marke dobre kvalitete: Similak, Agusha, beba, beba, košarka baka, Nutrilak.

Vrste nadomjestaka za majčino mlijeko za novorođenčad

Klasifikacija nadomjestaka majčinog mlijeka:

 • standard (pogodan za zdravu djecu) i specijaliziran (za alergičare, slabe, prerane bebe);
 • prilagođeno (sastav skoro sliči majčinom mlijeku), djelomično prilagođen (s kazeinom), prijelazno (za bebe od šest mjeseci);
 • fermentirano mlijeko i svježe.

Kako se hraniti

Količina umjetnog mlijeka:

 • Za novorođenče do 10 dana, izračunajte dnevni volumen kako slijedi: pomnožite 70-80 ml brojem dana življenja. Na primjer, četvrti dan, mrvica mora dobiti 80 x 4 = 320 ml dječje hrane dnevno;
 • od 10 dana do 2 mjeseca volumen dnevne mješavine jednak je jednoj petini tjelesne mase;
 • Starosti od 2-4 mjeseca - 1/6 dijela težine bebe;
 • od 4 mjeseca do šest mjeseci - 1/7 dio tjelesne težine je dovoljno;
 • od 6 do 12 mjeseci, optimalna količina umjetnog mlijeka dolazi do 1/9 djetetove težine.

Savjet:

 • odaberite pravu bradavicu. Rupa ne smije biti prevelika za bebu da se postupno popuni;
 • temeljito sterilizirajte bocu, uvijek operite ruke, čvrsto zatvorite posudu ili kutiju s početkom dječje hrane;
 • s mješovitim načinom hranjenja, prvo pričvrstite mrvicu na dojku, a zatim ga hranite žlicom (ne obratno, inače će beba baciti dojku iz koje je teže dobiti mlijeko);
 • kontrolirajte djetetovu reakciju na novu smjesu, ako ste alergični, odmah idite na pedijatra, uzmite testove. Možda ćete morati kupiti specijaliziranu vrstu bez laktoze;
 • prikorm kamion kiddies uveden je u 4 ili 4,5 mjeseci, uzimajući u obzir stanje djeteta. Prva vrsta je povrće. Najprije dodajte ½ tsp. pire od povrća, a zatim završiti smjesu. Postupno zamijenite jedno hranjenje povrća, žitarica, mliječnih proizvoda. Kasnije unesite sokove, voće, ribani jela od mesa.

Kako uzgajati

preporuke:

 • pažljivo pročitajte upute na pakiranju;
 • strogo promatrati volumen praha;
 • koristiti samo kuhanu vodu. Temperatura - 36 stupnjeva.

postupak:

 • sterilizirajte bocu, ulijte potrebnu količinu vode, grijte do određene temperature. Velika pomoć za mamu - grijač za dječja jela;
 • ako je u nedoumici, provjerite temperaturu tako da tekućina bude umjereno topla;
 • izmjeriti određenu količinu praha, sipati u bočicu;
 • čvrsto pokrijte poklopac, nekoliko puta tresti dok masa ne bude glatka, bez grudica;
 • otvorite bocu, stavite bradavicu i odmah ponudite bebu nadomjestku za majčino mlijeko.

Pregled i značajka popularnih proizvoda

Pri odabiru, razmotrite preporuke pedijatara, pročitajte karakteristike popularnih mješavina za bebe.

Kako i kako liječiti povraćanje kod djeteta bez vrućice? Saznajte učinkovite metode.

Na ovoj stranici možete vidjeti izbor narodnih lijekova za zatvor kod djece.

Slijedite vezu http://razvitie-malysha.com/novorozhdennye/zdorovje/koliki-i-gaziki.html i pročitajte pravila o uzimanju lijekova za kolike u novorođenčadi.

Značajke novorođenčeta Nan:

 • dobra kvaliteta, proizvodnja - Nizozemska;
 • nekoliko tipova za sve dobne kategorije;
 • korisni sastojci: taurin, riblje ulje, jod;
 • plus: nedostaje maltodekstrin;
 • minus: jesti malo palmino ulje;
 • prašak je dobro topljiv u vodi;
 • cijena - od 500 do 900 rubalja, težina - od 0,4 do 3,4 kg.

Nije izbrisan

Značajke dojenačke formule Nestozhen:

 • kvalitetni proizvod iz Švicarske;
 • Prednosti: prisutnost prebiotika, taurina, laktoze, demineralizirane sirutke, bez saharoze;
 • lako razvod, ugodan, slatki okus;
 • s konstantnom uporabom, rad trbuha i crijeva normalizira, stolica postaje redovita;
 • kontra: malu količinu melase za održavanje osjećaja sitosti;
 • cijena - od 290 do 580 rubalja, težina - od 350 do 700 g.

Nutrilon

Značajke novorođenčeta Nutrilon:

 • visoko kvalitetni prilagođeni proizvod;
 • proizvodnja - Nizozemska;
 • Prednosti: prisutnost polinezasićenih kiselina, nukleotida, prebiotika, 29 minerala i vitamina;
 • kontra: tu je palmino ulje i lecitin;
 • cijena varira znatno ovisno o vrsti - od 500 do 2700 rubalja, težine - od 350 do 900 g.

beba

Značajke dojenčadi Kid:

 • visokokvalitetni flauti proizvod po razumnoj cijeni;
 • proizvođači - Rusija, Ukrajina;
 • za bebe od 3 mjeseca;
 • aditivi: heljde ili zobene pahuljice - do 12%;
 • korisne komponente: više od 10 vitamina, mineralnih sastojaka, kalijevog jodida, željeznog sulfata i cinka, natrijevog selenita, normaliziranog kravljeg mlijeka;
 • kontra: prisutnost šećera u prahu - 22% (rizik od karijesa), kukuruzno ulje - 6,8% (visok udio masti u proizvodu);
 • pogodan za djecu s gastrointestinalnim bolestima, anemija;
 • cijena - oko 200 rubalja, težina - 350 g

beba

Značajke dojene mlijeka Baby:

 • popularna vrsta dječje hrane proizvedene u Ukrajini i Rusiji;
 • razumna cijena, dobra kvaliteta;
 • pozitivne strane: više od deset minerala, vitamini PP, E, D, K, A, C, skupina B, nukleotidi, prebiotici. Nema boja, konzervansa;
 • kontra: palmino ulje, lecitin, prekomjerna slatkoća gotovog proizvoda, masa se snažno pjeni;
 • cijena - 350 rubalja, težina - 350 g

Frisolac

Značajke:

 • mješavina kozjeg mlijeka proizvedenog u Nizozemskoj;
 • pogodan za netoleranciju željeza;
 • pros. Mnogi korisni sastojci: linolna kiselina, korisna za mozak, nukleotide, prebiotike, beta-karoten, vitamin C, neki željezo, dijetalna vlakna, vrijedne masne kiseline;
 • maltodekstrin se nalazi u minimalnoj količini;
 • smjesa bez palminog ulja;
 • dobro razrijeđen s nekom vodom, hranjivim, hipoalergenskim proizvodom;
 • cijena - od 290 do 900 rubalja, težina - 400 i 900 g.

Roditeljske recenzije

Mamice i pedijatri preporučuju mješavine s maksimalnom količinom korisnih sastojaka, po mogućnosti uvezenih, Hipp, Nestozhen, Similak, Nan, Nutrilon, Frisolak. Od jeftinih formulacija, Baby, Kid i Agusha dobile su pozitivne povratne informacije.

Većina recenzija na internetskim forumima potvrđuju mišljenje pedijatara da najbolje vrste dječje hrane ne sadrže palmino ulje, saharozu, maltodekstrin. Što manje komponenti koje pružaju sitost bez puno koristi za tijelo, to bolje želuca i crijeva rade u mrvicama.

Korištenje istekle, jeftine hrane za bebe, proizvoda iz nejasnih tvrtki neprihvatljivo je: uštede se često pretvaraju u probleme s probavom, povećava se rizik od alergija. Skuplje, kvalitetne smjese za djecu bez palminog ulja bolje se apsorbiraju, ne iritiraju nježnu ventriculu i crijeva.

Video - savjeti o tome kako odabrati pravu formulu djeteta: