Soja miješa: pro, kontra, mitove

Bol

Izvor ugljikohidrata u sojinim formulama je protein soje. Pedijatri obično preporučuju sojine mješavine za bebe koje su alergične na krave, zajedno s mješavinama kozjeg mlijeka.

Za informacije o ispravnom ubrizgavanju soje mješavine u prehranu djeteta, o sastavu i proizvođačima, pogledajte naš drugi članak. Ovdje ćemo govoriti o prednostima i nedostacima soje mješavina, kao i dati prave odgovore na najčešća pitanja o njima.

Prednosti smjesa za soje

Pored očitih prednosti koje daju smjesu odsutnost mlijeka i laktoze, može se spomenuti sljedeće:

 • Posebne tvari sadržane u prehrani (phytoestrogens) mogu imati terapeutski učinak ako je dijete razvilo virusnu proljev.
 • Takve smjese imaju nisku osmolarnost. Općenito, vrlo je važno za dječju hranu. Indeks osmolarnosti je pokazatelj količine proteina i soli u proizvodu (u smjesi) i njihov omjer. U našoj zemlji, usvojila maksimalnu veličinu ovog pokazatelja - 290 mOsm / l i nekoliko mješavina, a mi govorimo o soje i mliječnih, mogu se pohvaliti u skladu s ovim pragom. Međutim, u smjesi soje, ovaj pokazatelj je znatno niži od mliječnih proizvoda. A to znači da takva prehrana ne vrši snažno opterećenje bubrega i crijeva novorođenčadi.

Prepreke sojinim mješavinama

 • Biljna bjelančevina, što je protein soje, iako nisu inferiorni u prehrambene kvalitete i nutritivne vrijednosti životinjskih greda, ali ne sadrži sve potrebne aminokiseline na rastućem i razvoju organizma. Njihov komplet je samo u životinjskim bjelančevinama, poput proteina kravljeg mlijeka.

Naravno, proizvođači sojinih mješavina umjetno stabiliziraju sastav svog proizvoda, uvodeći dodatne aminokiseline, minerale i vitamine. No, pedijatri i dalje savjetuju kad god je to moguće da hrane dijete mješavinama mlijeka. Ako je vaša beba alergična na protein krava, onda možete ići na mješavinu s kozjim mlijekom. Ako dijete tijekom hranjenja mješavina soje simptoma alergija nestala na kravlje ili kozje proteina, možete pokušati prevesti na dojenčad i vidjeti ako ponovi alergija.

 • Proteini soje također mogu izazvati alergijsku reakciju kod djeteta.
 • Probavljivost soje proteina je znatno niža od kravljeg ili kozjeg. Stoga, sastav prehrane na soje sadrži jedan i pol puta više proteina nego u mliječnim formulama. Poseban sastav mješavine soje utječe na probavljivost elemenata u tragovima od tijela - željeza, fosfora, bakra, kalcija i cinka, stoga se njihov sadržaj također povećava.
 • Sojine mješavine za dojenčad imaju visok sadržaj mangana, koji mogu utjecati na razvoj hiperaktivnosti kod djeteta, to može biti negativni čimbenik.
 • Iako sojine mješavine ne sadrže laktozu, oni imaju i druge monosaharide - glukozu, fruktozu, saharozu. Oni mogu nepovoljno utjecati na tijelo djeteta, uzrokovati fermentaciju u crijevima, koliku i plinovima.
 • Mješavine soje ne sadrže prebiotike i probiotike, koji imaju pozitivan učinak na intestinalnu mikroflora djeteta.
 • Redak dječje hrane na soje nije tako raznolik kao linija mješavina mlijeka. Ne postoji razlika po dobi, na primjer, "sojina mješavina od rođenja do šest mjeseci" ili "sojina mješavina nakon godinu dana". Sve mješavine soje jednostavno se preporučuju za djecu od rođenja do jedne godine, jer sadrže otprilike isti popis i udio vitamina, elemenata i hranjivih tvari.

Nije istina o sojinim mješavinama

Svaka majka želi samo najbolje za svoju bebu. A ako govorimo o tome da ga počnemo hraniti soje, pokušat će otkriti sve o njoj. Postoji nekoliko popularnih mitova o soja mješavini koja zaustaviti pedantan mame od kupnje ove vrste mješavine. Pa što je istina i što nije?

U sojinim smjesama postoji GMO.

Riječ "soja" u umu ruskih potrošača snažno je povezana s neprirodnim i različitim aditivima. Naravno, soja, koja se nalazi u dječjoj hrani, je prirodna šupljina i sadrži samo korisne sastojke. Zakonodavstvo i standardi kvalitete za dječju hranu u Rusiji ne dopuštaju najmanju količinu genetski modificiranih aditiva u smjesi.

U sojinim smjesama postoje fitoesterogeni koji negativno utječu na razvoj djeteta.

Isti standardi kvalitete ograničavaju broj sastojaka koji se mogu naći u dječjoj hrani. To se također odnosi na figoesterogenov. Da, oni su sadržani u sojinim smjesama, ali u istoj količini koja je neophodna za normalnu apsorpciju bebinog tijela. Phytoesterogens se ne akumuliraju u krvi djeteta i ne utječu na njegov razvoj.

Svjetske medicinske korporacije specijalizirane za razvoj dojenčadi također su proveli istraživanje kako bi doznale je li prehrana djeteta utječe na njegov razvoj i zdravlje. Uspoređene su usporedne studije mentalnog i fizičkog stanja djece hranjene smjesom soje. I dokazali su da nema razlike što dijete jede u prvoj godini života - mlijeko ili sojina smjesa.

Smjese soje povećavaju sadržaj aluminija.

Navodno, visoki sadržaj aluminija može uzrokovati probavne smetnje, a čak i lošiju mineralizaciju kostiju.

Taj mit nije istina. Nema aluminijskih smjesa soje. Proteini soje u prehrani oslobođeni su svih nečistoća (koriste se izolati) i od aluminija i njegovih soli.
Pročitajte također o razlici između dječjih mikseva u sastavu i svojstvima ovdje.

TOP najbolje soje miješa za djecu, njihove pro i kontra

Kada se maleno dijete pojavi u obitelji, jedan od najvažnijih elemenata za njegovanje je pravilna i uravnotežena prehrana. Pa, ako majka doji. Ali postoje situacije kada je nemoguće iz raznih razloga, a zatim se umjetno hranjenje spasava.

No, još uvijek postoje mogućnosti kada je uobičajena mješavina djeteta kontraindicirana zbog zdravstvenih razloga. Zatim pedijatar propisuje soje mješavine za hranjenje djece.

Sastav mješavine soje

Sastav mješavine soje su identični, postoje samo male varijacije glavnih sastojaka:

 • Protein. Ovdje nije od životinjskog podrijetla. Koristi se izolat soje proteina. Ovo je najčišći oblik biljnog proteina. Da biste je dobili, uzmite soje i uklonite njihovu ljusku, istodobno uklanjavajući ne-bjelančevine. Kalcij i lecitin dodaju se izolatu prije uporabe. Značajna minus takvog proteina je odsutnost metionina u njemu. Da bi se to riješilo, ona se uvodi umjetno - to zahtijeva Svjetska zdravstvena organizacija.
 • Masti. Najčešće koriste kukuruz, suncokret ili kokosovo ulje. Često se dodaju kako bi se bolje apsorbira tijelo djeteta, karnitina, lecitina, mono- i diglicerida masnih kiselina.
 • Ugljikohidrata. Uglavnom se koristi maltodekstrin (polagano apsorbira tijelo, tako da osjećaj zasićenja ostaje dugo), glukoza ili hidrolizirani kukuruzni škrob. Laktoza je odsutna, dakle, s nedostatkom laktoze, ova mješavina je propisana.
 • Vitamini i minerali.

Kao što možete vidjeti, ovaj prehrambeni proizvod zadovoljava prehrambene zahtjeve male djece. Ne sadrži nikakvo životinjsko mlijeko (neki mogu biti sojino mlijeko), a također laktoza, ali nije posve sigurno, jer biljni proteini mogu uzrokovati alergijske reakcije.

Vrste sojinih mješavina za novorođenčad

Ako pregledate niz različitih ruskih i stranih proizvođača, primijetit ćete da vrlo malo njih proizvodi sojine mješavine. Ispod su najpopularnije marke s kratkim pregledom glavnih karakteristika.

Indikacije za upotrebu smjesa soje

Sojina mješavina je, prije svega, lijek, tako da pedijatar treba propisati. Nemojte početi davati djetetu sami. U pravilu je preporučljivo koristiti u sljedećim slučajevima:

 • netoleranciju na životinjski protein;
 • nedostatak laktoze;
 • atopijski dermatitis;
 • alergiju glutena;
 • galaktozemija;
 • teške intestinalne infekcije koje su popraćene proljevom.

Koja sojina soje je najbolja

Teško je reći koja je od postojećih smjesa soje za djecu najbolja. Kao iu mnogim drugim slučajevima, to se određuje individualnim odabirom proizvoda za svako dijete.

Gore u tablici bio je kratak popis najpopularnijih namirnica na ruskom tržištu zasnovanom na bjelančevinama proteina - najmodernije majke prestanu odabrati ih. Najčešće, pri propisivanju prehrane soje, pedijatar već savjetuje određene marke. Tada roditelji odluče što kupiti. A zatim promatrajte reakciju djeteta.

U pravilu, morate pokušati 2-3 različite tvrtke kako biste shvatili da je u optimalnom omjeru cijene i kvalitete to pravo za vas i vaše dijete. Nemojte zaboraviti glavno pravilo pri izboru hrane: skupo - ne uvijek najbolje.

Pro i kontra

Kao i svi proizvodi, sojina mješavina ima svoje prednosti i nedostatke. Pozitivni aspekti uključuju sljedeće kvalitete proizvoda:

 1. U potpunosti je odsutan životinjski protein, pa je idealan ako u djetinjstvu postoji alergija.
 2. Ne sadrži laktozu pa je prikladna za djecu s nedostatkom laktoze - kongenitalne i / ili stečene.
 3. Ima malu osmolarnost i stoga značajno smanjuje opterećenje bubrega djeteta, što je neizbježna prednost.
 4. Pogodan za djecu koja pate od virusnih proljeva i crijevnih infekcija.
 5. Sadrži potrebne vitamine, u kvaliteti nije niži od klasičnih smjesa mlijeka.
 6. Ovo je opcija za hranidbu u odnosu na mješavine bazirane na aminokiselinama ili hidrolizama proteina.

Ali ne da bez nedostataka:

 • Bjelančevina bjelančevina ne sadrži sve potrebne aminokiseline za rastući organizam koji su u životinjskom bjelančevinu, što ne može pozitivno utjecati na razvoj.
 • Alergijska reakcija na soja također je moguća i često se događa.
 • Smjesa se ne prilagođava dobi (na primjer, uobičajena smjesa ima klasifikaciju koja odgovara djetetovoj dobi, a kako dijete stari, mijenja se), stoga je volumen korisnih tvari vrlo prosječan.
 • Sadrži ugljikohidrate, koji mogu uzrokovati fermentaciju u crijevima, nadutost i tzv. Dječja kolika.
 • Bjelančevine, željezo, magnezij, fluor, kalcij, cink i bakar iz ovog proizvoda apsorbiraju se puno teže i sporije, pa njihov broj prelazi potrebnu brzinu.
 • Ima visok sadržaj mangana i željeza, što može dovesti do abnormalnog ponašanja djeteta, uključujući povećanu aktivnost.
 • Nisu sve sojine mješavine sadrže probiotike s nukleotidima koji su neophodni za rastući organizam.

Ovo još jednom naglašava da se prijenos u smjesu soje treba provesti samo odlukom liječnika, pod uvjetom da je dojenje ili hranjenje s klasičnom smjesom nemoguće. Neovisno imenovanje takvih proizvoda djetetu strogo je zabranjeno.

Kako unijeti mješavinu soje

Ako ga trebate unijeti u prehranu djeteta, morate slijediti neka jednostavna pravila:

 1. Pobrinite se da najbliži rođaci bebe nisu alergični na soje.
 2. Unesite proizvod polako, postupno, svaki dan povećavajući dozu. Prije zamjene punog hranjenja potrebno je najmanje 5 dana.
 3. Tijekom ulaska isključite sve mliječne proizvode iz dječje prehrane, uključujući sir, maslac, sir, sir, kefir, i još mnogo toga.
 4. Idealno, trebali biste davati djetetu takvu mješavinu u dobi od jedne godine ili barem ne prije pet mjeseci.
 5. Slijedite reakciju djeteta na novi proizvod: ne smije postojati nikakav problem s crijevima, stolicama, osipima, iritacijama i osipom kože, čestim i teškim regurgitiranjem i drugim neugodnim simptomima.

Ulazak u mješavinu soje u prehrani vašeg djeteta, znate: trenutni učinak od njegove uporabe neće biti. Prve rezultate možete primijetiti najranije nakon 21 dan, a tijek liječenja je 3-6 mjeseci.

I zapamtite da je glavna stvar slušati liječnika i promatrati djetetovu reakciju na proizvod.

Pregled najboljih formula bez mlijeka za bebe i djecu iz jedne godine: odaberite pravu hranu za bebu

Najčešći uzrok alergije na hranu kod male djece je mliječni protein. U ovom slučaju, hranjenje sa uobičajenim prilagođenim smjesama je nemoguće, a koriste se posebne smjese koje se nazivaju ne-mliječni.

Miješaju bez laktoze ili s niskim sadržajem mliječnog šećera propisani su djeci koja su hranjena bočicom koja razvijaju simptome nedostatka laktoze. Budući da se enzimska aktivnost često samo djelomično smanjuje, nije potrebno potpuno prebaciti na njih. Možete se miješati za jedan dio prilagođene mješavine i bez laktoze, čija količina se odabire pojedinačno.

Posebne značajke

Temelj mješavina bez mlijeka su ili soje proteini, koji se smatraju manje alergenima od mliječnih bjelančevina ili hidrolizata proteina. U hidroliziranim smjesama, velike molekule mlijeka koje su visoko alergene su razbijene u manje one. Takve molekule se apsorbiraju puno bolje, što ne dovodi do problema s probavom.

Konvencionalni ili prilagođene formule, pak, što je moguće bliže u sastavu majčinog mlijeka, koji imaju visok postotak mliječne bjelančevine.

Smjese bez laktoze namijenjene su djeci s netolerancijom na ugljikohidrate kao što je laktoza, galaktoza. Ako dijete nema alergije na hranu na bjelančevine, najčešće je proteinska komponenta bez mlijeka bez laktoze protein sirutke. U slučaju preosjetljivosti na mliječne bjelančevine koriste se mlijeko bez mješavina koje nemaju laktozu.

Osnovni sastav mješavina bez mlijeka predstavljaju slijedeće komponente:

 • Osnova (hidrolizirana ili soja).
 • Biljna ulja.
 • Amino kiseline.
 • Vitamin kompleks.
 • Mineralne tvari.

Mješavine koje ne sadrže mliječne bjelančevine koriste se za hranjenje djece koja imaju alergije na hranu. Također se koristi za bebe s nedostatkom laktoze i galaktosemijom.

Razvrstavanje prema dobi

 1. Označeni "0" namijenjeni su za preuranjene ili premale bebe.
 2. Uz oznaku "1" se također naziva "početak", služe za hranjenje mrvica od 0 do 6 mjeseci.
 3. Označeni kao "2" koriste se za hranjenje djece od 6 mjeseci do 1 godine starosti.
 4. Smjesa označena "3" za hranjenje djece od 1 godine.

Vrste hrane za novorođenčad

Na bazi soje

Smjese se proizvode na bazi soje, ne sadrže mliječne bjelančevine i laktozu. Dječja hrana ove grupe pruža skladan rast i razvoj bebe. To se objašnjava činjenicom da je protein sastav mješavine soje protein biljnog podrijetla, čija je biološka vrijednost manja od životinjskih proteina.

Masni dio predstavljaju biljna ulja - kukuruz, soja, kokos. Ugljikohidrati su predstavljeni dekstrin maltozom, dobro probavljeni, apsorbirani i pozitivno utječu na intestinalnu mikroflora djeteta.

Koristi se za liječenje alergija na hranu na mliječne bjelančevine, ako nema alergijskih reakcija na soje proteine. Primjeri uključuju NAN Soy, Nutrilac Soy, Similac Isomil, Friso Soy.

Nudimo gledati videozapis o karakteristikama soje koje posjeduju i za što im se dodjeljuje:

hidroliza

Ova grupa smjesa se koristi s visokim stupnjem osjetljivosti na mliječne bjelančevine. Njihova je osnova hidrolizat mliječnih bjelančevina. Stupanj hidrolize smjese podijeljen je na:

 • Vrlo hidrolizirano (opsežno hidrolizirano).
 • Niska hidrolizirana (djelomično hidrolizirana).

Visoko hidrolizirane smjese su terapijske smjese, budući da imaju nisku alergeničnost (visoka učinkovitost liječenja alergijskih reakcija). Nemojte sadržavati laktozu, što ga dugotrajno ne može koristiti. Posjedujete neugodan okus (visok sadržaj aminokiselina, bez laktoze) i visoke cijene. Ova grupa smjesa uključuje, na primjer, Similac Alimentum, Alfare, Nutrilon Pepti TSC.

Niska hidrolizirana se smatra profilaktičkim. Koristi se za sprečavanje pojave alergija na hranu. U rijetkim slučajevima, oni se mogu koristiti za hranjenje bebe koje imaju nisku osjetljivost na mliječne bjelančevine. Na primjer, NAN GA, Friso Gold PEP.

Popis najboljih marki

Alfare alergiju

Sastojci uključeni u smjesu:

 • Maltodekstrin.
 • Laktoza.
 • Hidrolizirani protein sirutke.
 • Biljna ulja (dlana, repice, kokos, suncokret).
 • Mineralne tvari.
 • Vitamini.
 • Karnitin.
 • Omega-3 masne kiseline.

Prednosti: visoka učinkovitost smjese, pruža sve fiziološke potrebe za hranjivim tvarima, dobar okus i miris, nema promjene u stolici.

Nedostaci: tekuća konzistencija, visoke cijene, niska dostupnost (teško naći u trgovinama).

Koristi se za smanjenje kliničkih manifestacija alergije proteina kravljeg mlijeka, uključujući ekcem, kolik, povraćanje, proljev i zatvor. Nuspojave u korištenju ove smjese nisu bile promatrane.

Friso Gold PEP

Struktura uključuje:

 1. palme;
 2. kokos;
 3. suncokreta;
 4. uljane repice.
 • Suhi glukozni sirup.
 • Laktoza.
 • Hidrolizirani protein sirutke.
 • Galaktooligosaharidima.
 • Amino kiseline.
 • Minerala.
 • Vitamini.
 • Nukleotida.
 • Prednosti: lako se mogu naći u trgovinama, poboljšavaju rad gastrointestinalnog trakta, normaliziraju stolice, ne pjene, dobro se otapaju.

  Nedostaci uključuju: gorak okus, visoki trošak, mijenja boju i miris stolice.

  Nanesite s teškom netrpeljivosti proteinima kravljeg mlijeka. Ako se ova mješavina konzumira, alergije se mogu pogoršati. Ovaj proces je objašnjen činjenicom da mješavina možda nije prikladna za dijete, kao i svaki drugi lijek.

  Similac Isomil

  sastojci:

  • Kukuruzni škrob u hidroliziranom obliku.
  • Biljna ulja - soja, kokos, suncokret.
  • Izolirani protein soje.
  • Minerala.
  • Vitaminske tvari.
  • Omega-3 masne kiseline.
  • Amino kiseline.

  Sastav ne uključuje palmino ulje, što doprinosi ugodnoj probavi, formiranju mekih stolica, dobroj apsorpciji kalcija u crijevu.

  Pros: ne palmino ulje, kao djeca, razumna cijena.

  Cons: slaba topljivost.

  Primijenjena je alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka, kada je nemoguće kupiti hidrolizate, u obitelji koja se pridržava strogih vegetarijanskih stavova. Nisu pronađene nuspojave.

  Nutrilon Pepti Allergy

  Razvijen na temelju preporuka posebno za bebe s alergijskim bolestima. To se postiže hidroliziranim proteinima, čiji spektar amino kiselina odgovara spektru majčinog mlijeka.

  Sastojci uključuju:

  1. Hidrolizirani koncentrat proteina sirutke.
  2. Maltodekstrin.
  3. Mješavina biljnih ulja - dlana, repice, kokosa, suncokreta, Mortierella alpina.
  4. Prebiotici.
  5. Mineralne tvari.
  6. Vitamin kompleks.
  7. Amino kiseline.
  8. Nukleotida.

  Kompleks vitamina i minerala osmišljen kako bi zadovoljio potrebe djece do jedne godine, što pridonosi skladnom razvoju djeteta.

  Pozitivni aspekti: učinkovitost.

  Negativna: slaba topljivost, teško je pronaći u trgovinama. Koristi se za razne alergijske reakcije, učinkovito smanjuje njihove manifestacije, uključujući atopijski dermatitis. Nuspojave kod korištenja roditelja djece ne primjećuje.

  Similac alienmentum

  sastojci:

  • Maltodekstrin.
  • Kombinacija biljnih ulja - šafran, s trigliceridima srednjeg lanca, soje.
  • Kazein hidrolizat.
  • Saharoza.
  • Mineralne tvari.
  • Vitamini.
  • Amino kiseline.

  Prednosti: razumna cijena, bez palminog ulja, dijete jede sa zadovoljstvom.

  Nedostaci: labavi stolici, mješavina sluzi u njemu. To je indicirano za djecu s intolerancijom na proteine ​​kravljeg mlijeka, koliku zbog netolerancije, kao i na malapsorpcijski sindrom. Nisu pronađene nuspojave.

  Kako odabrati?

  Sve je najbolje za djecu, stoga trebate odabrati najbolji proizvod. Da bi mliječna mliječna mliječna mliječnost donijela samo bebu, roditelji se trebaju upoznati s određenim nijansama.

  1. Sastav. Pažljivo proučite osnovu smjese, kao i dodatne komponente smjese.
  2. Datum isteka. Važno je koristiti svježe proizvode, jer konzumiranje mješavine nakon datuma isteka može imati štetne učinke. To može imati loš učinak na zdravlje malog koji već ima problema s njim.
  3. Konzultacije. Smjesa se mora kupiti nakon savjetovanja s pedijatrom.

  Savjeti za roditelje

 • Koristite ovu smjesu za hranu samo na savjet liječnika.
 • Preporučljivo je koristiti samo kuhanu vodu s jakim kuhati na 5 minuta.
 • Smjesa je razrijeđena, strogo prema uputama.
 • Za mjerenje bilo koje mliječne formule, koristite samo mjernu žlicu pričvršćenu za pakiranje.
 • Ako je razrijeđena mješavina više od jednog hranjenja, onda ga treba skladištiti samo u hladnjaku na temperaturi od 2 do 4 ° C. Mora se koristiti u roku od 24 sata. Nakon početka hranjenja, uzeti dio smjese se koristi za sat vremena. Sat vremena kasnije, ostatak se odloži.
 • Nudimo gledati videozapis o tome koje značajke treba uzeti u obzir pri propisivanju mliječne bez prehrane za bebu:

  Kao što vidite, mješavine bez mlijeka smatraju se terapeutskim. Prije prijenosa djeteta na takvu prehranu potrebno je konzultirati se s liječnikom.

  Što je soja mješavina korisna za djecu

  Pojavom djeteta u obitelji, roditelji dodaju mnogo problema. Jedan od glavnih problema mladih roditelja je uspostavljanje prehrane djeteta.

  Dobro je ako majka ima dovoljno majčino mlijeko i dijete ga jede s užitkom, ali što ako je djetetovo mlijeko alergično?

  Postoje mnogi takvi slučajevi i često se događaju. Moderni proizvođači danas nude veliki izbor proizvoda za djecu s različitim poteškoćama.

  Ako beba ne probavlja protein kravljeg mlijeka, liječnik propisuje mješavinu bez laktoze. Jedan od predstavnika formulacija bez laktoze je mješavina soje proteina.

  Izrađene su od soje, obogaćene hranjivim tvarima, elementima u tragovima i vitaminima važnim za dijete.

  Kao što pokazuje praksa, uvođenje smjesa u komplementarnu hranu omogućuje nam da riješimo globalni problem bebe s alergijama na bjelančevine mlijeka.

  Glavna razlika između mješavina soje je nedostatak mliječnih bjelančevina, zamijenjena je povrćem, a nema laktoze.

  Smjesa je terapeutska, stoga ga treba propisati samo pedijatar.

  Važno je pratiti kako se bebin tijelo ponaša prilikom unosa novog proizvoda i, u slučaju problema, potražiti druga rješenja.

  Upute za sojine mješavine:

  1. Oni se mogu uvesti kao komplementarne hrane najranije 5-6 mjeseci.
  2. Smjesa se postupno uvodi u dodatke. Počnite s 30 ml u prvom hranjenju,
  3. Drugi dan, daj 30 ml u svakoj od hranjenja,
  4. Trećeg dana doziranje se povećava na 60 ml,
  5. Na četvrtom do 120 ml,
  6. Peti dan, možete se prebaciti na smjesu soje u cijelosti. Pažljivo pratite djetetovu reakciju na uvođenje novog proizvoda jer rizik od alergijskih reakcija uvijek ostaje.

  Soja miješa za djecu proizvode takve poznate tvrtke kao Humana, Similac, Tuttelli, Neinz, Nan, Enfamilk, Bebelac, Friso. Odabiru se pojedinačno na temelju obilježja svakog djeteta.

  Sastav smjese na bazi soje

  Jedna od najvažnijih značajki soje je nedostatak glutena, alergijski protein u žitaricama.

  1. Ugljikohidrati su predstavljeni dekstrin maltozom, koji se polako apsorbira, ostavljajući osjećaj sitosti dugo vremena.
  2. Masnoće je kokos, kukuruz, sojino ulje. Kako bi ih asimilirao, proizvođači dodaju soje lecitin, karnitin, mono i digliceride.
  Mješavine soje proteina

  Zbog visokog sadržaja vitamina, mikroelemenata i minerala, mješavina soje mlijeka nije niža od sličnih proizvoda zasnovanih na proteinima kravljeg mlijeka. Prednosti bi trebale obuhvaćati povoljnije troškove u usporedbi s ostalim mješavinama bez laktoze.

  Općenito, kvaliteta i sastav mješavine sojinog mlijeka prilično je pristojna alternativa uobičajenom i omogućiti djetetu da dobije sve što vam je potrebno za rast i razvoj.

  Sojine alergije

  Sojinska smjesa za atopijski dermatitis

  Ako dijete ima atopijski dermatitis, liječnici propisuju hranu u kojoj je protein potpuno razbijen na aminokiseline. Za mnoge djecu ovaj prijelaz na novu kombinaciju nije jednostavan, ali rezultat će se brzo primijetiti.

  Nakon što znakovi alergije nestaju, možete se postupno prebaciti na terapijske i profilaktičke i prilagođene formulacije namijenjene zdravoj djeci.

  Alergije soje ne mogu se koristiti kao lijek, to je način smanjenja odgovora tijela i poboljšanja stanja djeteta.

  Ni u kojem slučaju roditelji ne bi smjeli samostalno dodijeliti određeni proizvod. Da bi se ustanovila ispravna dijagnoza i propisivanje liječenja, liječnik će tražiti testove, a zatim odabrati najoptimalniji sastav.

  Nutrilon Soy Blend - recenzije roditelja

  Nutrilon Soy Mix za novorođenče dostupan je za prodaju u pakiranjima od 400 grama. Sadrže izolati soje bjelančevina, ne sadrže gluten, komponente kravljeg mlijeka i saharoze.

  Imenuje pedijatar za netoleranciju na majčino mlijeko i mješavine s proteinima i mastima životinjskog podrijetla. Ovo je jedna od najboljih mješavina među formulacijama bez laktoze, pa se aktivno koristi za hranjenje beba diljem svijeta.

  L-metionin, koji je dio nje, osigurava potrebnu ravnotežu aminokiselina, a kukuruzni sirup lako se asimilira čak i kod djece s gastrointestinalnim bolestima.

  Proizvođač je optimizirao sastav količine fosfora i kalcija, potrebnog za puni razvoj djeteta. Visoki i sadržaj joda koji će pomoći u sprečavanju razvoja poremećaja nedostatka joda u bebama.

  Proizvod se može koristiti kao glavni izvor prehrane za djecu do godinu dana bez mliječne prehrane, kao i za hranjenje beba alergičnih na bjelančevine mlijeka.

  Roditelji primjećuju brzu apsorpciju smjese, smanjenje težine alergijskih reakcija, jednostavnost uzgoja. Od nedostataka, valja istaknuti relativno visoke troškove, neki primijetiti neugodan miris.

  Soja miješa za djecu

  Sažetak članka

  Sve dok mješavina na osnovi mlijeka proteinskih hidrolizata, i mješavine sintetičkih aminokiselina dobiti suglasnost za hranjenje dojenčadi soje mix su jedina vrsta prehrambene terapije za djecu s proteinskim komponentama, osim kravljeg mlijeka. Danas, ova vrsta hrane i dalje zadržava svoju važnost.

  Sastav mješavine soje

  Sojine mješavine su terapeutske mješavine bazirane na izolatu soje proteina izvedene od soje, koje ne bi trebale biti genetski modificirane. Ova zabrana je postavljen tehničkim propisima Carinske unije TR CU 021/2011 „o sigurnosti hrane” za dječje prehrambenih proizvoda i proizvoda za trudnice i dojilje, a njegovu provedbu nadzire na nacionalnoj Genetic sigurnost Association (prigovoriti) na državnoj razini i.

  Protein soje proteina je najčišći oblik soje proteina. Proizvodi se od ljuštene i odmašćene soje uklanjanjem neproteinskih spojeva na sadržaj proteina od 90-92%. Prije dodavanja mješavine, soja se dodatno obogaćuje kalcijem i lecitiniziranim. Protein soje u usporedbi s idealnim za ljudske proteine, uspostavljen FAO / WHO standardom, ima visok sadržaj gotovo svih esencijalnih aminokiselina. Nedostaje samo metionin. U tom smislu, biološka vrijednost proteina soje nužno se povećava zbog uvođenja metionina. Lipid komponenta smjese soje se sastoji od smjese biljnih masti, kao komponente ugljikohidrata može sadržavati maltodekstrin, kukuruzni škrob, hidroliziranog sirup glukoze.

  Važno je! Mješavine na bazi soje su mješavine bez mlijeka bez mlijeka bez laktoze, ali ne pripadaju hipoalergenskim smjesama, jer mogu uzrokovati alergije na soje.

  Sve smjese na osnovi izolata soje proteina obogaćene su vitamin-mineralnim kompleksom i pripadaju prilagođenim smjesama namijenjene prehrani djeteta od rođenja do 12 mjeseci.

  Pročitajte više o laktoza i hipoalergenskim smjesama u ovim člancima.

  Razlika u kvantitativnom sastavu sojinih mješavina od mliječnih proizvoda

  Komparativna analiza zahtjeva sastava, po 100 ml gotove propisuje u prilagođeni za dojenčad dizajniran za djecu od rođenja do 12 mjeseci (TR CU 033/2013 „Na sigurnosti mlijeka i mliječnih proizvoda”) i smjesa na bazi proteina soje izolirati za dojenčad (TR CU 027/2012 "O sigurnosti određenih vrsta specijaliziranih prehrambenih proizvoda, uključujući prehrambenu medicinsku i prehrambenu preventivnu prehranu") dan je u tablici.

  Vrste sojinih mješavina

  Kada su propisane sojeve

  Budući da mješavine na bazi soje ne sadrže mliječne bjelančevine, laktozu i gluten, u nekim se slučajevima mogu koristiti kao terapijska hrana:

  Svrha sojinih smjesa ima svoje osobine i ograničenja:

  • nema alergije na proteine ​​grahorica od najbližih rođaka djeteta;
  • dob djeteta je 5-6 mjeseci;
  • potpuno isključivanje mliječnih proizvoda (uključujući kiselo mlijeko i maslac);
  • promatranje reakcije djeteta (promjene kože, povraćanje, regurgitacija, proljev).
  • Sojine mješavine uvedene su u prehranu djeteta postupno, u roku od 5-7 dana;
  • Terapeutski učinak uporabe sojinih smjesa trebao bi se očekivati ​​najkasnije 3-4 tjedna nakon početka njihove uporabe;
  • tijek liječenja je u prosjeku 3-6 mjeseci.

  Mama je liječnica. Za svako dijete - najbolji liječnik - mama.

  Mjesto za ljubav mame.

  Mješavina soje

  Što je mješavina sojinih sojeva? Dječje sojine mješavine su

  • adaptirana mliječna formula za prehranu djece prve godine života, pripremljena na bazi soje,
  • terapijske mješavine koje nisu namijenjene hranjenju zdravog djeteta, mogu se koristiti samo prema uputama liječnika,
  • Mješavine soje su bez mlijeka (ne sadrže mlijeko) i bez laktoze (ne sadrže laktozu), ali nisu hipoalergene, sadrže biljne bjelančevine i stoga mogu uzrokovati alergije.

  Prednosti mješavina soje

  • Oni ne sadrže bjelančevine kravljeg i kozjeg mlijeka pa se mogu uspješno koristiti u hrani djece koja su alergična na proteine ​​kravljeg mlijeka,
  • Mješavine ne sadrže mliječni šećer od laktoze pa se stoga mogu davati dulje vrijeme za hranjenje beba s oba kongenitalna i prijelazna (kod nezrelih i preranih beba, kao i nakon nekih crijevnih infekcija) nedostatka laktaze i djece s galaktozom.
  • Sojine mješavine mogu se koristiti kao zdrava hrana u djece s virusnim proljevom, pa čak i imaju neki antivirusni učinak, zbog sadržaja phytoesterogen (isoflavones) u njima.
  • Sojine mješavine imaju nižu osmolarnost od mješavina od kravljeg mlijeka, što je prednost, jer se opterećenje na bubrezima smanjuje uz nisku osmolarnost.

  Sojine mješavine Nedostaci

  • Protein soje je biljni protein, ne sadrži cijeli niz esencijalnih amino kiselina potrebnih za razvoj djeteta (prvenstveno za razvoj mozga i živčanog sustava). I, iako većina proizvođača dojenačkih dodataka dodatno dodaje neke aminokiseline (taurin, metionin) i omogućuju upotrebu smjesa soje kao glavne hrane djeteta tijekom prve godine života. Ipak, s produljenom remisijom bolesti (nestanak simptoma alergije ili nedostatka laktaze), bolje je postupno prenositi dijete na hranjenje smjesama na bazi kravljeg mlijeka.
  • Proteini soje, kao i svi ostali, mogu razviti alergiju kod djeteta.
  • Proteini soje se gori apsorbiraju u gastrointestinalnom traktu djeteta, tako da soja sadrži oko 1,5 puta više proteina nego što je normalno.
  • Sojine mješavine nisu visoko prilagođene. Sve mješavine soje na ruskom tržištu namijenjene su djeci starijoj od 0 do 1 godine (nemaju više formula od 0 do 6 mjeseci, od 6 mjeseci do 1 godine itd.), Pa su manje u skladu s dobnim potrebama djeteta za bjelančevine i masti, ugljikohidrata, vitamina i mikroelemenata.
  • Sojine mješavine ne sadrže laktozu, ali sadrže glukozu, fruktozu, saharozu ili maltodestrin - ti ugljikohidrati mogu poboljšati fermentacijske procese u crijevima i uzrokovati crijevne kolike i uzrujane stolice kod nekih djece.
  • Željezo, magnezij, bakar, kalcij, fosfor i cink iz sojine mješavine apsorbiraju se gore od standardne, zbog sadržaja fitata u njima (tvari koje inhibiraju njihovu apsorpciju), tako da sadržaj tih minerala u smjesi soje treba biti oko 20% nego inače.
  • Sve sojine mješavine sadrže znatno više mangana nego standardnih - to je također nedostatak i može dodatno dovesti do razvoja sindroma hiperaktivnosti kod djeteta.
  • Od soje nema smjesa s pre i probiotika, a samo Frisosa sadrži nukleotide.

  Sojine mješavine su medicinska hrana i prodaju se u ljekarnama. Izbor mješavina je dovoljan: svi poznati proizvođači čine sojinaste mješavine, tamo su: Nan-soja, Nutrilon-soja, Frisosa, Humana SL, Enfamil soja, Similak izomil, Heinz soja,

  U tablici se nalazi približan sastav najčešćih mješavina soje u Rusiji u usporedbi s početnom mliječnom formulom Nan Gold Premium.

  Mitovi soje

  Sojine mješavine sadrže GMO

  Nemojte sadržavati. Dječja hrana je pod strogom kontrolom. Svi proizvođači ukazuju na ambalaži da smjesa ne sadrži genetski modificirane proizvode.

  Sojine mješavine sadrže fitoestogene

  Djeca koja se hrane sojinim mješavinama zaostaju za svojim vršnjacima u mentalnom razvoju, u mješavinama sadrže fitoestrogene koji krše hormone djeteta.

  Većina fitoestrogena soje uništava enzime gastrointestinalnog trakta. Fitoestrogeni u krvi beba hranjenih mješavinama soje uglavnom su u neaktivnom obliku, samo 3% je aktivno. Phytoestrogens se ne akumuliraju u krvi djece i nemaju sustavni učinak.

  Osim toga, provedene su brojne studije, a fizikalni, neuropsihološki i seksualni razvoj djece hranjenih mješavinama soje uspoređivani su s djecom koja su primila standardnu ​​dojenčad - u njihovom razvoju nisu pronađene uvjerljive razlike. Djeca hranjena s mješavinama soje razvijaju se na isti način kao i sve ostale bebe koje se hrane u bocama.

  Sojine mješavine sadrže puno aluminija.

  Proizvodi od soje sadrže previše aluminija, što uzrokuje probavne smetnje i mineralizaciju kosti u djeteta.

  Smjesa sadrži izolat soje bjelančevina - ova tvar pročišćena je od nečistoća, uključujući aluminijske soli, koristeći posebne tehnologije, tako da je sadržaj aluminija u smjesama soje smanjen na nulu.

  Zaključak: Sojine mješavine su ljekovite pa ih preporučujemo bez preporuke liječnika.

  Pročitajte više o svim sastojcima dojenačke formule.

  1. Mješavine za preuranjene i niske bebe srodne težiniPosebne mješavine za preuranjene i niske bebe srodnih težini su različite.
  2. Mješavine aminokiselina za djecuMješavine aminokiselina za djecu - najnovija verzija smjese za djecu.
  3. Mješavine za zatvorUmjetne žene češće pate od zatvora nego djeca. Moms uvijek vezuju.
  4. Crijevna kolika Mješavine za udobnu probavuNovorođenče često plače, brine, ima noge zbog bola.
  5. Mješavine na kozjem mlijekuKoja je razlika između kozjeg mlijeka i druge mliječne masti?

  26 Komentari: Sojine mješavine

  Moja kći, 7 mjeseci, netolerancija na laktozu. Ne sjećam se svih kratica i pismenih imena... Kao što kažu na jednostavan, kompletan. Nastavljena je smjesa bez laktoze s goveđim bjelančevinama, proljev i obilna regurgitacija. I bilo je lice u bijelim prištićima, kao... kao da je labav. Liječnik je savjetovao da ide u ljudske sl. U našem gradu općenito sa sojinim mješavinama tijesno. Humana je samo u jednoj trgovini, a ponekad i Similak soja...
  Općenito, od 4 mjeseca smo na Humane. Stalna opstipacija, jedina stvar koja se brine. Uvedena mamac. Potpuno zamijenjen doručkom sa žitaricama i ručkom s pireom povrća, napitcima, sokovima i vodom. Ovaj izbornik gotovo mjesec dana s povremenim uvođenjem novog proizvoda. Ali sada su zubi dobili. I zaustavio sam uvođenje novih proizvoda. Jedemo standardni set u kojem sam uvjeren. I nije jasno što se događa s mojom kćeri ionako! Noćni san ponovno je uznemiren, postala je strašno nestašna i razdražljiva. Povećana regurgitacija, uglavnom nakon hranjenja smjese! I najgore je što se problem s zatvorom povećavao. Sada se može parati nekoliko dana, a rezultat je jedna graška u pelenama. I može ići toliko tekućine da je prljavo na ramena, a pelena ne pomaže.
  Pa ipak, do 4 mjeseca, iako je imala problema s stolicom, regurgitacija i dobila je težinu preko 1100 g. I danas smo bili u bolnici, treći mjesec nije dobivala težinu i gotovo se prestala rastegnuti visinom. Rođena je 56 cm s težinom od 3600, na 4 mjeseca 7800 i 68 cm. A za 7 mjeseci, danas je trebala biti 8kg i 73 cm.
  Liječnik se pita što želim... To su zubi.
  I čitala sam da se sojine mješavine ne mogu dugo koristiti, posebno kao glavna hrana. I vaš članak kaže da mogu izazvati hiperaktivnost...
  Brinem, može li joj ovo stanje biti rezultat dugog prijema Humana SL? Može li sojina mješavina negativno utjecati na zdravlje mog djeteta?

  Proizvodi od soje. Što može beba?

  Sporovi o korisnosti soje još su u tijeku, mnogi se roditelji pitaju: može li se ovaj proizvod koristiti u dječjoj hrani?

  Soja sadrži jedinstvene visoko-kvalitetne bjelančevine, praktički ne manje od prehrambene vrijednosti i nutritivne vrijednosti životinjskih bjelančevina. No budući da su rasprave o korisnosti soje još uvijek u tijeku, mnogi roditelji se pitaju: može li se ovaj proizvod koristiti u dječjoj hrani?

  Što je korisno soje?

  U prehrani se osoba koristi sjemenke soje - soje, koje karakteriziraju visoki sadržaj bjelančevina proteina, u prosjeku oko 40% mase sjemena. soja proteina u njihovoj biološkoj vrijednosti vrlo je sličan proteinima životinjskog podrijetla, što je u njima u optimalnom omjeru sadrži sve esencijalne aminokiseline (aminokiseline koje ne mogu biti proizvedene od strane tijela, a može doći samo od proteina hrane). Protein soje ima relativno nisku energetsku vrijednost od 215 kcal na 100 g (na primjer, 100 g mršavih svinjetina sadrži 357 kcal, a 100 g govedine sadrži 220 kcal).

  Obilježje sadržaja ugljikohidrata sojino niska, predstavljen sa topljivim šećera - glukoza, fruktoza, saharoza i topivih polisaharida (škroba), strukturne polisaharida i netopivom (hemiceluloze, pektičnu tvari, sluz i slično). Ovi ugljikohidrati aktivno sudjeluju u gastrointestinalnom traktu, olakšavaju pražnjenje crijeva, kao i apsorpciju i uklanjanje teških metala i radionuklida iz tijela.

  Mineralni sastav soje predstavlja kalij, fosfor, magnezij i natrij. Zrno soje sadrži cijeli niz vitamina: b-karoten, vitamin E, B1, B2, 6, kolina, biotina, folne kiseline.

  Soje su najobilniji prirodni izvor izoflavona - biološki aktivnih tvari, koje uz pomoć proteina soje za smanjenje rizika od kroničnih bolesti probavnog sustava, kardiovaskularni sustav i raka. Izoflavoni su otporni na toplinsku obradu, a kuhanje ne smanjuje njihovu količinu i aktivnost.

  "Štetne" komponente

  Uz hranjive tvari, soja također sadrži tvari koje se obično smatraju anti-nutritivnim. To uključuje: inhibitore enzima koji razgrađuju proteine, lektine, urease, lipoksigenaze itd.

  Inhibitori proteolitičkih enzima (enzimi koji razgrađuju proteine) blokiraju djelovanje ovih enzima stvarajući stabilne komplekse, što rezultira smanjenjem apsorpcije proteinskih tvari u prehrani. Ako je napajanje za dugo vremena dominirao soje hranu ili prehranu koja se sastojala isključivo od njih, blokada enzima gušterače dovodi do činjenice da je ona prisiljena raditi „do dna”, stvarajući dodatne količine enzima, što u konačnici dovodi do smetnji u svojoj funkciji.

  Lectini krše funkciju apsorpcije crijevne sluznice, povećavajući njegovu propusnost bakterijskim toksinima i proizvodima propadanja.

  Lipoksigenaza - enzim koji oksidira lipide (masti), kao rezultat, smanjuje okus soje. Inaktivacija štetnih tvari (gotovo 95%) javlja se tijekom toplinske i industrijske prerade soje, što znači da njihova koncentracija u soje proizvodi gotovo nula.

  Izuzetna sastav soje, naime, njegov nedostatak kolesterola i laktoze, prisutnost jedinstvenih proteina čija je amino kiselina Sastav je gotovo identičan onome životinjskih proteina - omogućuje korištenje soje i proizvoda od svog procesorskom snagom, ne samo odraslih nego i djece.

  Dječja formula koja se temelji na soje

  Specijalizirane formulacije za dojenčad temeljene na pročišćenom proteinu soje (izolata) izrađene su od genetski neizmjenjivih sirovina, sadrže samo biljne masti i ugljikohidrate, uravnotežen vitamin i mineralni sastav i stoga ih dijete lako apsorbira i tolerira te su dobra osnova za dječju medicinsku prehranu.

  Indikacije za prelazak na sojine mješavine mogu poslužiti kao:

  • Netolerancija na proteine ​​kravljeg mlijeka posebna je vrsta alergije na hranu, pri čemu uporaba kravljih mliječnih proizvoda, uključujući dojenčad, dovodi do razvoja alergijskih reakcija na koži (dijazu) i gastrointestinalnog trakta (nadutost, proljev ili opstipacija, regurgitacija, kolik).
  • Galaktosemija je nasljedna bolest uzrokovana kršenjem metabolizma ugljikohidrata i karakterizira odstupanje u tjelesnom i duševnom razvoju, povećanju jetre, žutica, katarakta (zamućenje očne leće).
  • Celijakija je probavni poremećaj koji je uzrokovan oštećenjem glina glista (gliadin), koji se nalazi u proizvodima žitarica (pšenica, raž, malto, ječam i zob). Ova bolest ima mješovitu autoimunu, alergijsku, nasljednu genezu, pojavljuje se u frekvenciji od 1: 3000.
  • Nedostatak laktaze je kongenitalno ili stečeno stanje u kojem tijelo, zbog nedostatka ili potpunog nedostatka enzima laktaze, ne može razbiti mliječni šećer - laktozu. Bolest je karakterizirana čestim, tekućim, pjenastim, s kiselom stolicom, bolovima u trbuhu, nadutosti, crijevnom koliku, u maloj djeci, moguća je dehidracija, nema dovoljno dobitaka na težini.

  Budući da su smjese soje (NAN-soja, Nutri-soja, Nutrilon-soja, Peptid soja, Frisosa, Humana SL itd.) Terapijski, tj. namijenjen ispravljanju i prevenciji patoloških stanja, prijelaz na njih moguć je samo na savjet liječnika, a prilikom njihovog uvođenja potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

  • postupno uvesti novu mješavinu - zamjenjujući ukupni volumen u manje od tjedan dana;
  • tijekom uvođenja nove smjese nije dopušteno koristiti novu hranu;
  • pažljivo kontroliraju manifestacije alergija, budući da sojine mješavine sadrže malu količinu prirodnog proteina (kao što je nepročišćeni protein u prirodnom stanju) i stoga su potencijalno alergični. Zbog visokog rizika od alergijske reakcije, ne preporučuje se prenošenje soje hrane za bebe mlađe od 4-5 mjeseci.

  Ali najvažnija stvar je pravi izbor alternativne prehrane za dijete, uzimajući u obzir njegove osobne karakteristike i stanje zdravlja, stoga, prilikom odabira smjese, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

  U ishrani male djece preporučuje se koristiti samo specijalizirane proizvode s pravilnim označavanjem, tj. Oznaka mora navesti da se proizvod preporučuje za dječju hranu. To osigurava da medicinske sojine mješavine i drugi proizvodi na bazi soje budu u skladu s sanitarnim i epidemiološkim pravilima i propisima usvojenim u Ruskoj Federaciji te isključuju uporabu genetski modificiranih soje u njihovoj proizvodnji.

  Proizvodi od soje

  Osim specijaliziranih sojinih mješavina, na tržištu su zastupljene i namirnice sojinog soja kao što su sojino mlijeko, kefir, sir i sir. Mogu ih koristiti djeca starija od dvije godine, kao i proizvodi koji se temelje na kravljem mlijeku, pod uvjetom da se proizvod dobro podnosi. No, moramo se sjetiti da je za mlađu djecu od predškolske dobi mlijeko i mliječni proizvodi još uvijek temelj prehrane jer sadrže kalcij i vitamin D koji su nužni za rast i razvoj djeteta. A proizvodi od soje (zbog biljnog podrijetla) su bez tih svojstava. Zbog toga je potpuna zamjena kravljeg mlijeka nepoželjna.

  Proizvodnja sojinih proizvoda može se konvencionalno predstavljati s dvije glavne linije: mliječni proizvodi i meso.

  Mliječni proizvodi, koji se dopuštaju djeci starijoj od 2,5-3 godine, proizvode se pomoću posebne jedinice, takozvane soje, koja sadrži prethodno prerađene soje, od kojih se tekuće sojino mlijeko dobije pod visokim tlakom, što je kasnije rok trajanja se podvrgava pasterizaciji. Sojino mlijeko, slatko za okus, može se koristiti u prehrani, kao i kravljeg mlijeka, budući da nije niža u prehrambenoj vrijednosti, ali ne sadrži laktozu. U procesu proizvodnje mlijeka dobiva se i Okara - žbuka iz pulpe soje, koja je izvor velikih količina grubog vlakna. Stoga se ne preporuča koristiti u prehrani djece. Okara se dodaje mljevenom mesu i tijestu, čineći proizvode jeftinije bez gubitka okusa.

  Genetski modificirana soja

  Genetski modificirani proizvodi izrađeni su od tzv. Transgeničnih biljaka, a transgeni soja kao jeftin biljni protein široko se koristi i za proizvodnju samih proizvoda soje, a kao "proteinski fortifikantni" kobasice, mesni proizvodi. Transgenične biljke su hibridi koji imaju promijenjeni skup gena kako bi biljci donijeli neka korisna svojstva: otpornost na štetnike, otpornost na smrzavanje, prinos, kalorijski sadržaj itd. Kada "dodavanje" nove kvalitete, biljka nije potpuno svjesna kako će to utjecati na cijelu na svom genetskom kodu i stoga nije poznato kako će to utjecati na zdravlje osobe koja redovito konzumira hranu iz genetski modificiranih biljaka. Neovisni znanstvenici zaključili su da je aktivna uporaba genetski modificirane hrane povezana sa značajnim rizikom za zdravlje. To može dovesti do širenja novih patogenih bakterija koje imaju štetan učinak na tijelo, kada se umetanje "korisnih" gena u određeni lanac DNK, mogu ući i različiti tehnološki "smeće", na primjer, geni rezistentnosti na antibiotike. Korištenje genetski modificirane hrane može uzrokovati teške alergije, budući da su strani (modificirani) proteini potencijalni alergeni. Sve to čini neprihvatljivo korištenje transgenskih proizvoda u dječjoj hrani.

  Kad se vreli sojino mlijeko na površini pjene - tzv juba, njegov okus je posve specifičan. Yubu se sakuplja sa žlicom s prorezom, osuši, okreće, a nakon potpunog sušenja dodaju se u salate i druga jela umjesto šparoga ili bambusa. Yubu se također ne preporučuje za uporabu u dječjoj hrani.

  Sofijski kefir se dobiva dodavanjem startera. Nije više korisno od tradicionalnog kefira, naprotiv, iscrpljena je kalcijem i vitaminima, ali se može koristiti u prehrani vegetarijanske djece.

  Kada se skuhati sojino mlijeko, dobivate soju tofu ili grah. Tofu je poput domaćeg sira. Ima neutralni okus (tj. Njegov ukus je skoro odsutan), što je jedna od prednosti tofua, budući da je moguće dodati sve vrste aditiva, kao što su morski kelj (u industrijskoj proizvodnji), svježe voće, orasi ili sušeno voće kod kuće, što poboljšava okus i nutritivne kvalitete proizvoda.

  Masna masa soje pripremljena je od sojinog mlijeka u vrsti kuhanja tofu, samo uz dodatak šećera.

  Mesna linija proizvoda (koja je dopuštena djeci starijoj od 5 godina) izrađena je od soje koncentrata, zamjenjujući meso, od kojih možete kuhati ogroman broj različitih jela - to može biti mesne, sjeckalice, itd. Meso soje ima neutralni okus i miris, stoga, da bi ga specifična mirisi moraju dodati zavoje i umaci, što je isključeno u prehrani male djece.

  Sojino brašno, soja protein izolat se dodaje mesnim proizvodima (kobasicama, kobasicama, kobasicama), preporučljivo je ne koristiti u prehrani djece mlađe od 3 godine.

  Na dječjem jelovniku ne preporučuje se uporaba miso - paste od soje, podvrgavanje fermentaciji, natto, koja je napravljena od cijelog kuhanog u soje, tempeh - proizvod fermentiranih soje, jer su svi izvor velike količine grubog vlakna, a njegova uporaba će dovesti do problema probavu kod djeteta. Umak od soje također je isključen iz dječje prehrane, zbog visokog sadržaja soli. Osim toga, često izaziva alergijske reakcije, budući da njegov "starter" zahtijeva dodavanje posebnih mikroorganizama. Sojino brašno u dječjoj prehrani može se uključiti samo nakon 5 godina, jer ovaj proizvod sadrži tvar koja inhibira aktivnost jednog od enzima koji digestira protein u dvanaesniku. Tijekom toplinske obrade, ova tvar je uništena, ali žitarice koje se temelje na takvom brašnu ne mogu se davati bebama. Brašno sadrži ugljikohidrate neprobavljive sastojke - rafinoza i stachyose, što može uzrokovati nadutost, proljev itd.

  U bebenskoj hrani moguće je koristiti zdravo, hypoallergenic soje ulje, u istim količinama kao i uobičajena biljna i maslinova ulja.

  Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji prerade metodom preliminarne klijavosti soje, izrađuju se novi proizvodi za dječju hranu dobrog ukusa i prehrambenih svojstava, koji uključuju proizvode ekstruzije u obliku žitarica i slatkiša za doručak, kao što su kolačići, kolačići.

  U djetinjstvu se soja i proizvodi od nje koriste prije svega kao terapeutska hrana u određenim uvjetima. Osim toga, oni su izvor visoko vrijednih bjelančevina kao alternativa proizvodima životinjskoga podrijetla. Također, soja i proizvodi od soje pomoći će u širenju prehrane zdrave djece.