Savjeti za organizaciju umjetne hranidbe u roku od 2 mjeseca - način prehrane djeteta i drugih nijansi

Zasnivanje

Većina majki zna da je majčino mlijeko najbolja hrana za bebu. Stvorena samom prirodom, sadrži cijeli niz hranjivih tvari, vitamina i minerala - sve što je nužno za razvoj svih tjelesnih sustava novorođenčeta.

Međutim, postoje okolnosti kada je 2-mjesečno dijete prebačeno na umjetno hranjenje (IV). U ovom slučaju, postoji mnogo pitanja: kako hraniti svoje mrvice, što smjesu odabrati, što bi trebao biti način hranjenja. Sve ovo i reći ovaj članak.

Indikacije za uvođenje IV

Razlozi zbog kojih je 2-mjesečno dijete prebačeno na IV, mogu biti povezani s majkom i djetetom.

Majčinoj strani

 • Nestanak mlijeka djelomično ili potpuno.
 • Majčino zdravlje koje ne dopušta dojenje: onkologiju, HIV, akutnu tuberkulozu, hepatitis C, zatajenje bubrega.
 • Uzimanje antibiotika.
 • Prisutnost u majčinom mlijeku stafilokoka.
 • Mentalna bolest.
 • Prisilno i dugo, više od tjedan dana, odvajanje od djeteta.
 • Potreba za radom.

Indikacije povezane s dojenčadi

 • Metabolički poremećaji - galaktozemija ili fenilketonurija.
 • Dijete se ne hrani majčinskim mlijekom i mora se hraniti smjesom.
 • Maleni često pljuva puno ili mučuje kolika.
 • Loši san i stalna potražnja dojke.
 • Dijete je lijeno sisati ili ne želi, a izraz majčinog mlijeka uzrokuje poteškoće.

Prednosti i nedostaci

Očite prednosti IV su:

 1. Povećajte slobodno vrijeme u mami, povećavajte njezinu mobilnost. Uostalom, netko iz rođaka može hraniti 2 mjeseca staru bebu iz boce umjesto majke.
 2. Smanjenje broja hranjenja zbog činjenice da je smjesa digestirana duže od majčinog mlijeka.
 3. Točnija kontrola količine hrane koju dijete konzumira.
 4. Pojava alergija u dojenčadi uvijek je povezana s mješavinom, a ne nekim komponentama majčine prehrane.

Nedostaci IV uključuju:

 1. Stres za 2-mjesečnu bebu pri kretanju u IV. Uostalom, prvi put je pio majčino mlijeko i već se uspio naviknuti na to.
 2. Pojava crijevne kolike i periodička regurgitacija. Glavni razlozi za to su prilagodba mješavini ili loše kvalitete bradavice, zbog čega dijete proguta zrak.
 3. Češće prehlade i alergije, jer umjetni enzim ne prima posebne enzime i protutijela koja se nalaze samo u majčinom mlijeku.
 4. Trajna sterilizacija boce. U slučaju kršenja ovog stanja moguće su dispeptički poremećaji.
 5. Pronalaženje i korištenje prave mješavine za IV je vrijeme i novac koji troši. Dobra umjetna hrana ne može biti jeftina.

Kako organizirati IV?

2-mjesečna prehrana bebe

Odmah ćemo pojasniti da se načelo besplatnog hranjenja "na zahtjev", koja se prakticira pri hranjenju majčinim mlijekom, ne preporučuje da se primjenjuje na bebu u IV. Najprikladniji tretman bit će djelomično slobodno hranjenje. Njegova se bit u činjenici da volumen mješavine ovisi o želji bebe, ali ne prelazi strogo definiranu normu.

Da biste isključili prejedanje, pedijatri se ne preporučuju unositi u bočicu smjesu više od 30 ml više od jednokratne stope. Umjetna djeca brže piju mlijeko i nemaju uvijek vremena da zadovolje svoje usmene instinkte. A neki roditelji plaču dijete kad uzmu bočicu od njega, odvedu ga zbog gladi i daju smjesu više nego što bi trebalo biti.

Djeteta bi trebala biti hranjena u skladu s ovim režimom:

 • broj hranjenja: 6-7 puta na dan;
 • interval hranjenja - najmanje 3,5-4 sata;
 • noćni odmor - 5-6 sati.

Praktične preporuke

Jednostavna pravila za hranjenje tijekom IV su:

 1. Prije hranjenja, provjerite temperaturu smjese kapanjem na zglob ili lakat. Mlijeko bi trebalo imati tjelesnu temperaturu.
 2. Dijete bi se trebalo držati gotovo okomito, dok se ne guši i boli bolje.
 3. Da bi se smanjila količina regurgitacije, trebate paziti da smjesa potpuno napuni bradavicu, a zrak ostaje samo na dnu boce. To će omogućiti manje vremena da bi se "mrvica" mrvica nakon hranjenja.
 4. Brzo zamijenite mlaznicu na bocu. Tijekom vremena, postaje tanji i može biti oštećen dezinfekcijom djeteta, što će dovesti do činjenice da beba počinje gušiti.
 5. Za 2-mjesečnu bebu, spremnik za hranjenje i mlaznica treba prati i ispirati kipućom vodom. Sterilizacija, kao u prvom mjesecu, nije potrebna.
 6. Smjesa izlivena u bočicu trebala bi se koristiti unutar 45 minuta.

Preporučljivo je kupiti takav pribor:

 • 4-6 bočica;
 • 4-6 bradavica s malim rupama;
 • četka za bocu;
 • 4-6 proglašhny kuhinjski ručnici;
 • boca topla;
 • nekoliko plastičnih pelene za prekrivanje vaše odjeće.

Optimalna konzistencija hrane

Ako se strogo pridržavate uputa pri pripremi mješavine, pokazat će vam željenu konzistenciju: ne previše tekućine za dojenčad da ga zamaraju, a ne previše debele da prođu kroz mali otvor bradavice. Također je važno temeljito promiješati smjesu tijekom kuhanja. Trebao bi biti uniforman i bez grudica.

Koliko treba beba jesti?

Dnevni unos za dijete od dva mjeseca trebao bi biti 1/6 stvarne tjelesne težine. Na primjer, s masi bebe od oko 5 kg, dnevna prehrambena stopa je 800-850 ml. S 6-7 obroka dnevno, jedan dio će biti 120-150 ml.

Ako dijete ne jede preporučenu količinu hrane za jedno hranjenje, nemojte ga prisiljavati. Bolje je pokušati ponuditi smjesu kasnije. Možda su pojedinačne osobine vašeg djeteta takve da treba češće hranjenje, ali u manjim količinama. Ali ukupna dnevna količina konzumirane hrane ne smije premašiti preporučenu stopu.

Sastav prehrane

Što možete hraniti?

Dijete sa starošću od 2 mjeseca, koja je u IV, trebalo bi hraniti prilagođenu mliječnu formulu za djecu svoje dobi.

Na prodaju je mješavina prve formule - od rođenja do 6 mjeseci. U velikom broju predstavljenih robnih marki ne iznenađuje i zbunjuje.

Savjet vašeg pedijatra pomoći će vam da odaberete pravu mješavinu za bebu. Važna točka u prehrani djeteta na IW-u se hrani vodom.

Bebe koje piju mlijeko ne trebaju dodatnu tekućinu, to je svima poznato. No, umjetnici se potiču da ponudi kuhanu vodu, jer s IV, potreba za dodatnom tekućinom je visoka.

Dodatna voda pridonosi boljem asimiliranju smjese i rješava neke probleme gastrointestinalnog trakta. Djeca često pate od konstipacije, osobito pri prijelazu s dojke u umjetno hranjenje. Dodatno uklanjanje tog problema uklanja se. Dnevni unos - 120-150 ml.

Je li dopušteno mamac?

Dvomjesečno beba, koja je na IV-u, ne treba dodatne proizvode. Ako dijete ima dobar apetit i redovito dobiva tjelesnu težinu, ne pati od koštica i ima normalnu razinu hemoglobina u krvi, tada nema potrebe za ranim hranjenjem do 4,5-5 mjeseci.

Savjeti za roditelje

 1. Umjetna smjesa mora biti visoka kakvoća i kao dijete.
 2. Smjese suhim mlijekom razrijeđene su toplom vodom prije hranjenja. Ne možete kuhati hranu za budućnost i hraniti bebu sastav, kuhani prije više od sat vremena.
 3. Kada hranite 2 mjeseca staru bebu s mješavinama, potrebno je pažljivo pratiti reakciju njegovog tijela. U najmanjim znakovima alergije, odmah se prestanite hraniti ovim sastavom i pokazati dijete pedijatru.
 4. Pokušajte primijeniti bebu na sebe što je češće moguće, osiguravajući kontakt s kožom. Zato ćete ukloniti njegovu povećanu anksioznost.
 5. Ne ostavljajte dijete samo bocom. Zato može zagušiti mlijeko.

Dvomjesečno dijete u IW-u treba vašu ljubav i njegu. Zbog toga trebate strpljenje, izdržljivost i vjeru u uspjeh. Nadamo se da će vam naše preporuke pomoći.

Dijete prehrana u 2 mjeseca: prema režimu ili na zahtjev?

U drugom mjesecu života, dijete počinje istraživati ​​svijet. Raznolikost okolnih predmeta, glasovi mame i tata, osmijeh ljudi počinju privlačiti dječju bebu. Dobit će oko 800 g tjelesne težine, povećati za 3 cm, naučiti držati glavu uspravno i aktivnije pomicati ruke i noge. Sve to zahtijeva puno energije. Da biste ga primili i poslali dječju hranu za 2 mjeseca.

Fotografija: depositphotos.com. Objavio: evgenyataman.

Ali koliko može vaše dijete jesti sada za hranjenje? Ovdje je potrebno uzeti u obzir je li on dojen, miješan ili umjetno hranjen.

Dojenje dojenčadi

Dojenje je najjednostavnija opcija. Uostalom, sama priroda brine se da se količina mlijeka od majke povećava s povećanjem potreba djeteta.

Pediatri govore o potrebi prehrane djeteta "na zahtjev". U tom slučaju, ne trebate se brinuti o količini mlijeka koji se jede. Volumen se tijekom dana može mijenjati, ali dijete će uzeti "svoje" i neće više jesti nego što mu treba, jer je u 2 mjeseca prirodni instinkt prehrane još uvijek prisutan.

To vrijedi ako dijete između hranjenja ne plače, zaspati i budno se približno jednakim vremenskim razmacima, a dobit će dobro. Kada majčino tijelo ne uspije, a mlijeko nije dovoljno proizvedeno, trebali biste potražiti savjet od stručnjaka za dojenje.

Pokušajte isprazniti prsima pravodobno. Dijete nije pilo, - napunite sve do posljednje kapi. Refleks će raditi, a sljedeće hranjenje mlijeko će biti malo više. Samo nemoj paničariti. Uzbuđenje, anksioznost i stres su loši saveznici za mamu.

Dojenje 2-mjesečno kaotično, jer režim nije imao vremena za stjecanje uporišta. Poboljšanje psihološkog stanja djeteta primjenjuje se na prsa što je češće moguće: biti blizu majke, beba će osjetiti potrebnu toplinu i njegu.

Režim za dvuhmesyachnika, u pravilu, uključuje 5 do 7 hranjenja dnevno s različitim intervalima. Ali odstupanja su moguća, i nema se čega brinuti.

Mješovita hranjenja

Može se dogoditi da se majčino izraženo mlijeko mora hraniti. Ovo je najsigurnija opcija za dijete, iako dodaje naporima roditelja. Liječnici preporučuju stvaranje vlastite kućne banke, zamrzavanje izraženog mlijeka.

Dopuna s donorskim mlijekom

Vrijedna alternativa prethodnoj metodi nadopunjuje bebu s mamom medicinskom sestrom. Iz mnogih je razloga ova opcija bolja od korištenja dojenačke formule. U Rusiji postoje banke donatorskog mlijeka, ali mreža nije dobro razvijena.

Takvo se mlijeko pohranjuje:

 • 8 sati na sobnoj temperaturi;
 • 5 dana u hladnjaku;
 • 3 mjeseca u zamrzivaču.

Ponekad mame i tate, objavljivanje informacija o društvenim mrežama, tražeći prijatelje, slažu se bez posrednika. Ali ovdje je neophodno zapamtiti da se ne samo korisno, već i štetno prenosi mlijeko. Stoga je neovisno traženje mokre medicinske sestre vrlo opasno.

Dodatak mliječnoj formuli

Za dodatak bebe od 2 mjeseca koriste se visoko prilagođene smjese - hidrolizati. Namjerno su manje ukusne od majčinog mlijeka, tako da dijete uopće ne odustane od dojke. Da bi vam pomogao u odabiru takve mješavine trebao bi biti stručnjak.

Kod mješovitog hranjenja održava se nutritivni režim "na zahtjev". Oba grudi daju na početku hranjenja, a tek tada - hidrolizat. Nutricionistička smjesa proizvedena strogo prema režimu: po satu, tijekom dana, uz obaveznu kontrolu uriniranja. Dopuna se daje od šprice, žlice ili posebnog sustava, ali ne iz boce.

Mama i dalje ima priliku vratiti ili povećati proizvodnju mlijeka. Savjetnik za laktaciju ili pedijatar koji je zagovornik dojenja pomoći će vam da popravite dodatak i uklonite je kada nastane prilika.

Prednosti mješovitog hranjenja:

 • zaštita djeteta od alergija;
 • zajedno s majčinim mlijekom dobiva antitijela;
 • Mama ima priliku vratiti laktaciju.

Složena znanost o umjetnoj hrani

Umjetno hranjenje se uvodi kada majka ne može hraniti dijete iz objektivnih razloga (neodgodivost da "pokvari" oblik dojke ili "zabrljati" s bebom se ne odnosi na one). Puno prijelaz na hranjenje smjese treba biti razumno, a argumenti - težak.

Čak i novorođenče mogu piti iz boce. U hitnim slučajevima dijete dobiva cijelo kravlje mlijeko, ali je potrebno odabrati prilagođenu smjesu prema savjetu stručnjaka što je prije moguće. Izračunajte broj porcija i odredite način hranjenja pomoći će pedijatru. No, sami roditelji moraju prikupiti informacije o ovom pitanju.

U početku je bolje hraniti dijete kada traži hranu. Postupno će se stvoriti jasan i razumljiv raspored hranjenja. Čak i najskuplja i najkvalitetnija mješavina apsorbira se više od majčinog mlijeka i traži više vremena za probavu. Stoga, pri prebacivanju na umjetnu prehranu, interval između hranjenja može se povećati na 3-4 sata.

Približan način za bebu u roku od 2 mjeseca je sljedeći:

 • 6 do 7 izvora po danu;
 • brzina jednog dijela - 120-150 ml.

Nemojte žuriti da se brinete ako beba ne jede sve tijekom hranjenja. Najvjerojatnije će za 1-2 dana primiti svoju normu. I ne prisilite jesti sili. To može dovesti do pretjeranog rasplodavanja i bolova u trbuhu. Ali ne oklijevajte se posavjetovati s liječnikom ako vam se čini da mrvica jede malo.

Pristaše načela slobodne umjetne hranidbe ne preporučuju da se smanje interval između hranjenja i količinu mješavine koja se nudi na zahtjev djeteta. U pravilu, ovaj način omogućuje dobivanje težine i dobru probavu. Svakom hranom u bocu ulijeva se oko 20 ml više od norme, omogućujući bebin da neovisno odredi svoje potrebe.

Kako odrediti količinu smjese?

Postoje mnoge formule za određivanje količine smjese tijekom umjetnog hranjenja.

Pojednostavljeni izračun za dijete do 2 mjeseca. Podijeli trenutačnu težinu djeteta za pet. To će biti približno 600-800 ml na 7-8 hranjenja dnevno uz noćnu pauzu od 5-6 sati. Koliko mililitara dati na vrijeme? Podijelite dnevnu količinu smjese s brojem planiranih hranjenja.

Sjeti se! Sve preporuke su približne. Vaše dijete je poseban, jedinstven. S ljubavlju i razumijevanjem, naći ćete potrebne i korisne samo za vas i za njega.

Pomoću našeg kalkulatora odredite optimalnu temperaturu smjese. To je potpuno besplatno i vrlo povoljno!

Znakovi da je dijete gladno

Kao dva mjeseca, on signalizira svoju želju da jede:

 • pomiče glavu s jedne na drugu stranu;
 • otvara usta;
 • utiskuje jezik koji stvara usne sisati;
 • stisne olovke u kamere i povlači ih u usta;
 • traže majčinu dojku.

Nemojte čekati bebu da plakala. Saznajte kako prepoznati prve znakove gladi prije nego što beba bude uzrujana.

Jednako je važno razumjeti da plakati ne ukazuju uvijek na želju da jedu. Ponekad dijete je hladno ili vruće, dosadno ili želi biti bliže majci. Ako je beba cviljela sat vremena nakon dobrog hranjenja, razmislite o tome što bi moglo izazvati takvu reakciju.

Trebate li vodu?

Ženski mlijeko je 90% vode. Ako beba bude dojena, višak tekućine popunit će dio želuca namijenjen hranjenju majčinog mlijeka. Stoga, kada dojenje ne daju vodu djetetu, nije potrebno. Može se ponuditi ako ste iz nekog razloga zabrinuti za ovaj problem, ali nemojte ga prisiljavati i nemojte ga pustiti iz boce.

Ali kada se hrane mješavine vode trebaju biti prisutne u prehrani djeteta. Ona nudi između hranjenja, i koliko piti - dijete odlučuje za sebe.

Ako je temperatura u prostoriji iznad 24 ° C, dijete mora davati vodu brzinom od 30 ml po kilogramu težine (približne brojke). Način pušenja, možete stvoriti sebe.

Uz štucanje

Postoji mišljenje da bi djetetu trebalo dati vodu dok se štucalo. Hiccup je normalan fenomen, čudan za bebu do godinu dana. Nije povezana s disanjem, ali se pojavljuje s kontrakcijom mišića dijafragme (bebe štucanje u maternici).

Zabrinutost je opravdana u slučaju da se mrvica često i istodobno hvata i kapriciozno mnogo.

Neke majke daju žlicu vode kad štucanje - nekoliko gutljaja. Drugi su stavili ruku ili toplu pelenu na trbuščić. Odaberite akciju koja neće uplašiti dijete i smiriti vas.

Mamac u djetetovoj prehrani

Vaše dijete ima 2 mjeseca. I vrlo brzo, netko iz unutarnjeg kruga će početi savjetovati: "Vrijeme je da dajete sok za bebe, žumance. Kako će rasti bez vitamina? Ne možete dobiti daleko na jedno mlijeko! "Obično se to može čuti od starijih ljudi. U starom pedijatrijskom sustavu odlučeno je početi hraniti sokovima od oko dva mjeseca.

Moderna znanost o dojenčadi ima drugačije mišljenje: nema potrebe davati dodatke prije nego što dijete stari 6-7 mjeseci (u toj dobi djeca imaju zube). Pripremite se da vaša beba raste u majčinom mlijeku ili u formuli za narednih 4 mjeseca.

Izbjegavajte iskušenje da daju krutu hranu i sokove iz sljedećih razloga:

 • gastrointestinalni trakt djeteta još uvijek nije u potpunosti formiran, pa stoga rano uvođenje komplementarne hrane može pridonijeti razvoju alergija;
 • mišići još ne mogu koordinirati usisavanje i žvakanje pokreta potrebnih za gutanje krute hrane, koju grinja ne može progutati;
 • rano uvođenje komplementarne hrane sprečava proizvodnju esencijalnih hranjivih tvari iz mlijeka ili prilagođene mješavine.

"Ako majka za njegu može priuštiti dobru prehranu, ili ako roditelji mogu kupiti kvalitetnu prilagođenu mliječnu formulu, nije potrebno hraniti bebu prije nego što navrši 5-6 mjeseci života".

Pročitajte knjige o razvoju djeteta, potražite odgovore na svoja pitanja na internetu, raspravite svoje probleme s prijateljima i obitelji. Cigla od opeke stvara temelje na kojima će se temeljiti puni razvoj i zdravlje vašeg djeteta. Ali ćete naučiti najkorisnije stvari od komunikacije s bebom. I neka ljubav i briga biti glavni kriterij za točnost vaših postupaka.

Dojenčad formule za bebe: sorte i savjeti za odabir

Kako odabrati djetetovu formulu za novorođenče? Koji je najsigurniji, najkorisniji i dobro probavljen? Postoji li ocjena dojenačke formule koju možete "usvojiti"? Glavne vrste dječje hrane i pravila izbora u komentarima pedijatara i konzultanata za HB.

Umjetno hranjenje je alternativa dojenju, ali daleko od ekvivalenta. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se dojenčad hrani isključivo na majčinom mlijeku u prvoj godini života. I za potporu dojenju do dvije godine, dok je djetetovo tijelo u velikoj potrebi. Međutim, kada majka nema mlijeko, ili postoje dobre zdravstvene preporuke koje zabranjuju dojenje, dijete se prenosi na umjetno hranjenje.

Imajte na umu da su te situacije malo. Obično je razlog za uvođenje umjetne prehrane osobna nesigurnost žene, strah od napuštanja djeteta gladan, drugi razlozi subjektivne prirode. "Ako imate malo vlastitog mlijeka, nastavite dojiti", savjetuje savjetnica GW Maria Gudanova. - Miješano hranjenje, kombinirajući majčino mlijeko i mješavinu, mnogo puta poželjnije od potpuno umjetnog.

Vrste dječje hrane

Uvođenje umjetne smjese djeteta zahtijeva razumijevanje karakteristika proizvoda i vjerojatnu reakciju djeteta s njima. No, broj vrsta dječje hrane na modernom tržištu je toliko velika da izgleda nemoguće razumjeti. U 2011. godini stručnjaci Channel One programa "Test Purchase" pokušali su rasvijetliti nju: dojenačka formula - što je bolje? Pitanje su odlučili domaći kušari i laboratorijski stručnjaci.

Na programu je sudjelovala mješavina Hipp, Semper, Friso, Baby, Humana, Nutrilon i Nan. Prema narodnim ocjenjivačima, najbolji je bio mješavina bebe. Lako je otopljeno u vodi bez stvaranja grudica, a većina mu je se svidjela.

U laboratorijskim uvjetima ispitana je sigurnost i ravnoteža formulacija, kao i najvažniji parametar kvalitete dječje hrane, indikator osmolalnosti. Određuje koliko dobro tijelo apsorbira djetetovo tijelo. Prema rezultatima laboratorijske analize ustanovljeno je da Nan (Nestle) dojenčad u potpunosti zadovoljava zahtjeve svih parametara za hranjenje beba u prvoj godini života. Također je potvrdio kvalitetu dojenčadi Nutrilon i Baby, priznaju se kao pobjednici nacionalnih stručnjaka.

Unatoč objektivnosti rezultata studije, liječnici ga ne preporučuju kao vodič o odabiru mješavine za dojenčad. Glavni kriteriji odabira trebaju biti sastav i posebna svojstva proizvoda.

Po dobi

Formule mlijeka za bebe konvencionalno su podijeljene u tri velike skupine prema dobi beba koje su namijenjene hranjenju.

 • Do šest mjeseci. Ta se skupina naziva "prva formula". U takvim proizvodima koriste se posebno koncentrirane formulacije, namijenjene pružanju djetetovog tijela s ogromnim rasponom hranjivih tvari bez značajnog opterećenja na organima i sustavima. Činjenica je da djeci do pola godine, proces formiranja bubrega nastavlja, stoga ne mogu asimilirati veliku količinu vode. Hrana bi trebala doći u malom volumenu, bez viška vlage, ali s visokom razinom vrijednih komponenti za razvoj i rast.
 • Do godinu dana. U to doba, sastav mješavine "druge formule" obogaćen je proteinima i ugljikohidratima. Potrebno je osigurati povećane energetske potrebe za stariju bebu koja ima povećanu tjelesnu aktivnost.
 • Nakon godinu dana. Sastav takvih smjesa, nazvan "treća formula", uključuje vitamine, elemente u tragovima i tvari za stvaranje crijevne mikroflore, što osigurava dodatno stvaranje imuniteta djeteta.

U svakoj formuli, sastav dječje hrane značajno se razlikuje. Odabir određenog proizvoda je neophodan s obzirom na dob djeteta.

Iz zdravstvenih razloga

"Često čujem pitanje: recite liječniku koja je mješavina najbolja za novorođenče", kaže Natalia Ahmina, profesorica u RMAPO-u. - Odgovoram, pitaj dijete. To je reakcija njegovog tijela koje može dati jedini pravi odgovor na ovo pitanje. "

Ali kako odrediti koji proizvod najprije nudite? U tu svrhu napravljen je popis općih preporuka koji omogućuju odabir mješavine za novorođenčad, uzimajući u obzir njegove pojedinačne karakteristike.

 • Standardno. Ovi su proizvodi namijenjeni djeci koja nemaju problema s probavom. Oni su suhi kravlji mlijeko, obogaćen vitaminima, mikroelementima i nizom drugih tvari. Međutim, u praksi se standardni proizvodi ne koriste. "Cijelo mlijeko bogato je kalcijem, vitaminima A, B2 i raznim hranjivim tvarima", kaže pedijatar, gastroenterolog A.V. Eremeeva. "Ali u njemu ima previše proteina i minerala, pa je djetetovo tijelo jako teško apsorbirati." To uzrokuje probleme s probavom takvih smjesa, osim toga, mlijeko je jak alergen.
 • Prilagoditi. Najpopularnije mješavine za novorođenčad, recenzije koje od pedijatara omogućuju nam da ih preporučamo za hranjenje beba prvog mjeseca života. Proizvedeni su od kravljeg ili kozjeg mlijeka, ali glavna komponenta, bjelančevina, posebno je obrađena. Doslovno je podijeljen u atome, mijenja molekularnu strukturu. Kao rezultat, to je u tijesnoj strukturi proteina majčinog mlijeka i mnogo je puta lakše probaviti dječje tijelo. Sve marke na tržištu proizvode ovu vrstu hrane: odaberite dojenčad formule Nestozhen, Nutrilon, Hipp, Nan i drugi.
 • Bez laktoze. Posebni proizvod za dječju hranu namijenjen djeci s netolerancijom na laktozu. To je potpuno odsutan mliječni šećer, koji se ne apsorbira, uzrokuje abdominalnu distancu, povećanu nadutost, proljev. Pružanje brze normalizacije stanja u dugoj vožnji može rezultirati neugodnim nuspojavama. Proizvod bez laktoze stimulira perzistentnu crijevnu disbiozu, u kojoj tijelo doslovce gubi sposobnost da samostalno proizvede enzime potrebne za razgradnju šećera. Među vrstama proizvoda - s minimalnim sadržajem laktoze, uključuju Nutrilon i Nutrilak nisku laktozu, Humanu LP. I proizvodi u kojima laktoza nema: Bebelak-FL, All-100. U pripravcima Semper-bifiduma i Lactofidusa, laktoza se zamjenjuje laktozom koja je lakše probavljiva od crijeva djece.
 • Fermentirano mlijeko. Posebne formulacije za dojenčad, čija je preglednost dopuštala preporučiti ih za hranjenje beba s poremećajima crijevne mikroflore. Mliječni bjelančevine u svom sastavu su u stanju krava, tako da tijelo zapravo ne treba reciklirati. Osim toga, fermentirani mliječni proizvodi sadrže prebiotike - tvari koje potiču rast vlastite korisne crijevne mikroflore. Takve se smjese nude pod robnim markama Agush Gold, Nutrilon, Frisolak, Nestozhen. Međutim, pedijatri ne preporučuju da počnu umjetno hraniti od prvih dana života s mješavinom mliječne kiseline. "U prva dva ili tri mjeseca preporučljivo je koristiti svježe mješavine", kaže pedijatar A.V. Eremeeva, - jer fermentirano mlijeko može poboljšati regurgitiranje. U budućnosti, kombinirajte fermentirano mlijeko i beskvasan sastav u jednakim omjerima. "
 • Antireflux. Takvi su proizvodi namijenjeni bebama koji se ponovno vraćaju nakon hranjenja, dajući hranu fontanu. U svom sastavu koriste se komponente koje odmah povećavaju viskoznost želuca i dovode do deblje konzistencije proizvoda. Smjesa Nutrilon-antireflux i Frisov uključuje gume, Nutrilon Omneo i Samper Lemolak uključuju krumpirov škrob. Dodijelite takvo "bebino mlijeko" samo uz postojanu regurgitaciju, što je opasno za nedostatak hranjivih tvari i zaostajanje u debljanju.
 • Za prerane bebe. Kao dio proizvoda, količina proteina je povećana, što omogućuje djeci koja su rođena ranije nego pojam da se brže učvrste i razviju skladno. Za brzo dobivanje težine preporučuje se hrana Frisopre.

Po cijeni

Također slijedite sljedeće smjernice o proizvodu.

 • Što je skuplji, to je bolje. Ovo pravilo radi 100 posto u ovom slučaju. Visoka cijena je plaćanje ne za brend, već za nove tehnologije i kvalitetu proizvoda. Uključiti u smjesu bilo koju komponentu koja je prisutna u majčinom mlijeku, tvrtke troše milijune na laboratorijska istraživanja i istraživanja. Na kraju, to se ogleda u cijeni proizvoda.
 • Što je bolje. U sastavu majčinog mlijeka više od petsto komponenti. Proizvođači su danas mogli reproducirati samo desetinu ove količine potrebnih tvari. "Svaka tvar vrijedi svoju težinu u zlatu", rekla je Tala Tratsevskaja, savjetnica za dojenje. "Stoga, ako postoji prilika za kupnju proizvoda s taurinima, linolenskom kiselinom, oligosaharidima i drugim tvarima, učinite to".
 • Samo prilagođeni sastav. Standardna hrana je jeftinija, ali nedirnuta bjelančevina u njima ne samo trenutni negativni učinak. Prema kandidatu medicinskih znanosti, stručnjak za dojenje Yakov Yakovlev, neadaptirani protein stvara ogroman teret na bubrege, mijenja sastav crijevne mikroflore i hormona. S nesretnim posljedicama neishranjenosti, što dovodi do kroničnih bolesti, dijete će se morati boriti za cijeli budući život.

Formula za suhe mlijeko za djecu visoke cijene segmenta pripada vrhunskoj klasi. Oni sadrže glavni kompleks najvažnijih tvari koje je moderna znanost naučila reproducirati u umjetnoj prehrani.

Preporuke za uvođenje

Izbor mješavine iznimno je važan - odredite pedijatre. Ipak, ne manje važno je tehnika njegovog uvođenja i očuvanje uobičajene prehrane djeteta.

Moguće posljedice

Bilo koja mješavina ("Kid", "Nutrilon", "Nan") i ostali proizvodi čak i premium segmenta - stranoj hrani za dijete. Njegov probavni sustav nije namijenjen njihovoj probavi. Posebno je očigledno pokazala neprikladnost kod djece mlađe od četiri mjeseca. Problemi nakon uvođenja novog proizvoda nastaju u velikom broju slučajeva, a nažalost, mladi roditelji trebaju biti spremni za to.

Među mogućim posljedicama su:

 • pogoršanje djeteta;
 • osip kože;
 • probavne nuspojave, koje se manifestiraju opstipacijom, bol u abdomenu, izgled zelenog u izmetu;
 • belching za neko vrijeme nakon jedenja;
 • povećanje postojećih zdravstvenih problema.

Moguće je reći da mješavina nije prikladna za dijete, zadržavajući te reakcije tri dana i povećavajući njihov intenzitet.

Tehnika akcije

Kako smanjiti mogućnost negativnih reakcija uvođenjem smjese? Počnite s malom količinom. Na primjer, u jednom hranjenju dati dijete jednoj žlici, u drugom - već dva. Postupno povećanje volumena proizvoda omogućit će lakše prilagodbe na mrvice tijela.

Postoje i situacije kada dijete ne jede smjesu. Oni su tipični za bebe koje su dobile proizvod kao dodatak uz održavanje dojenja. Odbijanje miješanja u ovom slučaju sugerira da dijete ima dovoljno prirodne hrane. A ako se osjeća dobro, stalno dobiva na težini, potreba za dodatnom prehranom ne postoji.

Među vjerojatnim razlozima zbog kojih dijete odbacuje smjesu, njegovo loše stanje zdravlja. Kada je abdomen bolan ili opći poremećaj stanja tijela, apetit se smanjuje zbog prirodnih reakcija. Tijekom tog razdoblja, majka treba pažljivo pratiti stanje mrvica i hraniti ga na apetit.

Ako je dijete prihvatilo smjesu, a prilagodba je normalno prošla, slijedite ove smjernice.

 • Nemojte mijenjati smjesu. Hranite proizvod na koji tijelo djeteta reagira normalno.
 • Nemojte kombinirati proizvode različitih proizvođača. Za većinu beba starijih od tri mjeseca dijeta je idealna, kombinirajući prilagođene svježe i fermentirane mješavine mlijeka u jednakom volumenu. Ne biste smjeli upotrebljavati proizvode različitih marki jer se njihovi kompoziti obično razlikuju, što može uzrokovati probleme.
 • Obratite pažnju na proporcije. Važno je za ravnotežu tekućine i hranjivih tvari u sastavu.

Ako se dijete prilagodilo određenoj vrsti mješavine, pojavi se osip kože ili se odbija jesti, ne biste trebali tražiti uzrok u prehrani. Zamjena smjese tijekom tog razdoblja pogoršat će problem.

Pitanje koje vrste hrane je bolje za novorođenče ne može se nedvosmisleno tumačiti u korist jednog ili drugog proizvođača ili određene mješavine. Obično roditelji moraju probati nekoliko vrsta, kako bi došli do jedine ispravne odluke.

U tom procesu morate pratiti stanje mrvica koje zahtijevaju nekoliko dana da se prilagode novom proizvodu. I usredotočite se na preporuke pedijatara koji će odabrati vrstu hrane ovisno o trenutnom zdravstvenom stanju djeteta, sklonosti alergijama i nasljednim čimbenicima.

Savjeti, pravila i smjernice za odabir dojenačke formule

Pacijenti kažu stručnjaci za dojenje: svaka žena može dojiti bebu. Međutim, ponekad želja za hranjenjem djeteta zapada na ozbiljne prepreke. Glavne prepreke dojenju su bolesti čije liječenje nije u skladu s HB. Ponekad, nakon što je uspješno započeo, dojenje se dovršava za nekoliko mjeseci zbog činjenice da majka nije uspjela uspostaviti laktaciju i pravilno organizirati proces hranjenja. Postoje slučajevi kada majka, na temelju vlastitih stavova i uvjerenja, ne pokušava dojiti bebu na sve, rađajući mješavinu od rođenja. U svim tim slučajevima beba raste na umjetnoj hrani. Važno je da roditelji razumiju koje su mješavine novorođenčadi u njihovom sastavu i svojstvima. Činjenica je da je jedenje bebe u ranoj dobi jamstvo njegovog zdravlja za budućnost. Naravno, ništa ne može biti bolje od mama mlijeka, ali ako iz nekog razloga dijete raste na umjetnom hranjenju, izbor mješavine za prehranu mora se približiti vrlo temeljito.

Vrste smjesa: proučavamo i klasificiramo

Trgovina dječjom hranom ima veliki raspon vrsta mliječne formule, koji su u skladu sa zahtjevima GOST-a i Instituta za prehranu. U raznovrsnosti višestrukih staklenki i kutije s formulom za dojenčad vrlo je lako zbuniti. Stoga, za početak, predlažemo da saznamo tko je tko na polici trgovine i što znače brojevi i natpisi na pakiranjima s mješavinom. Drugim riječima, razmotrimo kakav oblik djeteta po svojoj dosljednosti, sastavu, dobnom indeksu i svrsi.

dosljednost

Konzistencija dojenačke formule može se podijeliti na suhu i tekuću.

 • Suha smjesa. Na ruskom tržištu ovo je 90% mliječne formule. Takve smjese su prašak pakiran u kartonsku kutiju ili limenku, koji se prije upotrebe mora razrijediti kuhanom vodom.
 • Tekućina. Takve smjese su spremne za uporabu i zahtijevaju samo grijanje. Prodaju se u pakiranjima od tetrapaksa i pakiraju u 200 ml. Jedini problem je da je u ruskim trgovinama udio takvih smjesa zanemariv. Takve smjese mogu se naći samo u velikim gradovima.

Najčešći su suhi, prikladni su za skladištenje, doziranje, lako transportni i imaju veliku raznolikost izbora. Tekuće smjese su jednostavnije za pripremu od suhih, jer oni trebaju samo grijanje. Ali oni imaju kratki rok trajanja (samo nekoliko dana).

struktura

Gotovo sve formule za mlijeko izrađuju se na osnovi kravljeg mlijeka. Budući da je protein kravljeg mlijeka strano našemu tijelu, on mora biti prisutan u smjesi u modificiranom obliku. Ovisno o stupnju prerade proteina mlijeka, dojenčad se može podijeliti na:

 • Prilagoditi. Napravljene su na temelju demineraliziranog seruma kravljeg mlijeka, pa su takve smjese što je moguće bliže majčinom mlijeku u njihovim svojstvima. Oni su prilično lagani, hranjivi, brzo apsorbiraju. Prilagođene mješine dizajnirane su samo za novorođenčad. Osim demineraliziranog seruma, polinezasićene masne kiseline, vitamini, minerali, nukleotidi dio su prilagođenih smjesa. Naravno, takve smjese su skuplje za proizvodnju, stoga, prema njihovim kriterijima cijena, mogu se pripisati vrhunskoj klasi. Najpopularnije mješavine prilagođene su:

- Nestle NAN (košta oko 400-500 rubalja po paketu 400 gr, ovisno o dostupnosti dodatnih komponenti);

- Nutricia Nutrilon (cijene kreću se od 375 do 650 rubalja na 400g);

- Semper (prodan u pakiranjima od 350g, raspon cijena 360-480r.);

Neke bebe pate od netolerancije na protein kravljeg mlijeka, tako da mješavine na osnovi sirutke takvog mlijeka ne odgovaraju njima. Za tu djecu postoje prilagođene formule za mlijeko na bazi koza:

- Bibikol dadilja (ambalaža 400g. Troškovi oko 1300r.);

 • Djelomično prilagođene određenom stupnju strukturalnog sastava majčinom mlijeku, one uključuju ne samo laktozu, već i saharozu, ne sadrže stabilizirani sastav mineralnih masnoća;
 • Naknadni su napravljeni od cjelovitog kravljeg mlijeka u prahu, kojem su dodani sukroza i škrob, ne sadrže sirutku.

Ovisno o dobi djece: Do 6 mjeseci - počevši, a više od šest mjeseci - sljedeći.

Također su prilagođene tekuće smjese. Najpoznatiji od njih su:

- Gotova mliječna formula NAN (cijena oko 60 rubalja po pakiranju 200 ml)

- Agush spremna mliječna formula (cijena oko 25 rubalja po pakiranju 200 ml)

 • Nepodešen. Ove smjese su izrađene na bazi proteina kravljeg mlijeka - kazein. Kao dodatne komponente, oni mogu sadržavati sve što je dostupno u prilagođenim smjesama. U sastavu su smjese vrlo "siromašne": ne sadrže taurin, masne kiseline. Prema toj značajci, u nekim izvorima neadaptirana dojenčeta je podijeljena u "manje prilagodljivu" (kazein umjesto demineralizirane sirutke, ostale komponente su kao prilagođene smjese) i "djelomično prilagođene" (kazein i loš sastav dodatnih komponenata). To nije sasvim točno jer je stupanj prilagodljivosti mješavine određen time koliko se mješavina apsorbira djetetovim tijelom i ovisi o tome što je prisutno u mliječnoj bazi: demineraliziranom sirutku ili proteinima kravljeg mlijeka. Mješavine kazeina, bez obzira na njihovu prehrambenu vrijednost, teže su probaviti pa su svi oni u svakom slučaju neprilagođeni i vrijedi ih davati tek nakon 6 mjeseci. Glavni "predstavnici" mješavina kazeina su:

- Similac (cijena od 350 do 650 rubalja za standardnu ​​ambalažu);

- Nestle Nestogena (težina pakiranja od 370 g prodana u prosjeku za 240 rubalja);

- beba (cijena za pakiranje je oko 210 rubalja).

Kako dijete raste, njegov se probavni sustav razvija. Ako su smjese na osnovi demineralizirane sirutke bolje prilagođene novorođenčadi, mješavine kazeina ili smjese čija je mliječna baza sušena kravlja mlijeka (mješavine druge i sljedeće razine) može se koristiti za djecu stariju od šest mjeseci.

Indikator dobi

Formula za dojenčad snažno ovisi o dobi djeteta za koju je namijenjen. To je zbog činjenice da kao dijete raste i razvija, dijete probavni sustav poboljšava i tijelo hranjivim zahtjevima promijeniti. Ovo je sasvim prirodan proces jer majčino mlijeko mijenja svoj sastav s rastom djeteta. Broj formule uvijek je naveden na pakiranju. Za svaki broj i oznaka određeni je dobni raspon.

Gradiranje smjesa prema dobi je kako slijedi:

 • "0" ili "pre" u naslovu - mješavina je namijenjena novorođenčadi prerane ili male težine;
 • "1" - mješavina za djecu od rođenja do 6 mjeseci;
 • "2" - mješavina za bebe od 6 mjeseci do 1 godine;
 • "3" - mješavina za djecu stariju od godinu dana.

Kao što smo već ranije rekli, kako se mješavina dobne formule mijenja, mijenja se mliječna baza: povećava se količina neprilagođenih proteina kravljeg mlijeka. Osim toga, sadržaj vitamina i minerala se povećava, jer potreba za tim tvarima postaje veća. Također se smatra da je smjesa za stariju djecu više zadovoljavajuća i visoka kalorija.

Specijalizirane i terapijske smjese

Ponekad osobine tijela i zdravlje djeteta nameću posebne zahtjeve na mješavine mlijeka. U takvim slučajevima dijete treba specijalizirane ili terapijske smjese. Ovisno o tome kakav je plan problem u mrvicama, možete odabrati sljedeću maternicu:

 • Mješavine za prerane bebe: Imaju puno proteina, vitamina i proteina sirutke u sastavu i imaju veliku energetsku vrijednost. Proizvođači označavaju pakete s takvom hranom kao "0" ili s prefiksom u imenu.
 • Mješavina fermentiranog mlijeka. Koristi se za probleme s probavom (za kolike, zatvor, za vrijeme oporavka nakon uzimanja lijeka, za liječenje disbakterijusa). Takve smjese se sastoje od mliječne kiseline i bifidobakterija. Ako bebe imaju koliku bolest, povraćanje, proljev, regurgitiranje, koristite anti-refluksnu hranu koja sadrži tvari (guma ili škrob), koje djeluju kao zgušnjivači. Na primjer: "Nutrilon AR", "Enfamil AR", "Nutrilak AR", "Frisovom". Za konstipaciju u odnosu na hranu obogaćenu gumom koja ima svojstva prehrambenog vlakna ili laktuloza. Laktuloza je disaharid koji aktivira rast bifidobakterija. Laktuloza sadrži "Detolact Bifidus", "Semper Bifidus".

Općenitije i najpopularnije miješa:

- Nutrilac Kiselo mlijeko (cijena oko 400 rubalja)

- Nutrilon kiselo mlijeko (cijena oko 410 rubalja)

- NAN Kiselo mlijeko (cijena oko 450 rubalja).

 • Smjese s visokim sadržajem željeza. Takve smjese propisane su za bebe starije od 4 mjeseca za prevenciju i liječenje anemije nedostatka željeza. Signal za imenovanje smjese s visokim sadržajem željeza niskim razinama hemoglobina u krvi djeteta. Naravno, samo jedna smjesa ne može vratiti hemoglobin u normalu, a pedijatar će propisati dodatke za željezo. Smjese s visokim sadržajem željeza na ruskom tržištu nisu pozicionirane kao ljekovite tvari, one jednostavno imaju bogatiji sastav i udio željeza u njima veći je nego u ostalim smjesama.

- Enfamil Premium (cijena oko 390 rubalja)

- Similac Premium (cijena oko 350 rubalja).

 • Hypoallergenic smjesa. Takva prehrana je neophodna za bebe koje su sklone pojavi alergijskih reakcija. Protein kravljeg mlijeka je jak alergenski, pa se u takvim smjesama koristi hidrolizirana tj. već djelomično probavljeni protein digestiraju enzimima. Hypoallergenic infant formula često ima kraticu "ON" u naslovu.

- Nutrilon Hypoallergenic (cijena oko 550 rubalja)

- NAN Hypoallergenic (cijena oko 550 rubalja)

 • Bez mlijeka od laktoze i soje. Koristi se s netolerancijom na protein kravljeg mlijeka. To je izražen oblik alergije na hranu, u kojem čak i hipoalergenske smjese neće pomoći.

- Nutrilon soja (cijena oko 560 rubalja)

- Frisosa (cijena oko 450 rubalja)

- NAN bez laktoze (cijena oko 690 rubalja)

- Similac Isomil (cijena oko 410 rubalja)

 • Mješavine protiv refluksa. Potrebno je često lutati bebe. Ove mješavine sadrže posebna sredstva za zgušnjavanje: karob gluten, riža ili kukuruzni škrob. Na pakiranju takvih smjesa često se skraćuje "A.R."

- Enfamil A.R. (cijena je oko 670 rubalja)

- Frisov (cijena oko 610 rubalja)

- Nutrilon Antireflux (cijena oko 680 rubalja)

Važno je znati! Postoji također i "dopunjavanje tijekom dojenja". Formula za dodatak se koristi kada beba nema dovoljno majčino mlijeko. Zatim koristite visoko prilagođene mješavine (oni se mogu nazvati nadomjesci za majčino mlijeko).

Odabir mješavine za novorođenče

Izbor hrane za umjetno hranjenje djeteta mora se obaviti nakon savjetovanja i pregleda bebe od strane pedijatra. Osim toga, svaki pažljiv roditelj mora biti upoznat s temeljnim načelima koja će vam pomoći odabrati pravu kombinaciju.

Da biste odabrali mješavinu za novorođenče, trebate zapamtiti što su zahtjevi visokokvalitetne dojenčadi.

 1. Za novorođene bebe morate odabrati samo prilagođenu smjesu. Oni su najbliže u sastavu za majčino mlijeko, lako probavljaju i apsorbiraju dječje tijelo.
 2. Odabirom mješavine, morate strogo pridržavati se dobnih preporuka. Moguće je započeti umjetno hranjenje novorođenčadi tek od početne faze mješavina, nemoguće je prebaciti na mješavinu druge razine prije 6 mjeseci.
 3. Ako dijete ima bilo kakvih zdravstvenih problema ili ima poteškoća s probavom, odaberite specijalizirane ili terapijske smjese. Usput, uopće nije potrebno potpuno prenijeti dijete u terapijsku smjesu. U nekim slučajevima dovoljno ga je zamijeniti sa 1-2 izvora dnevno.
 4. Nemojte slijepo slijediti oglas, uvijek samostalno proučavajte sastav smjese, usporedite je s drugim varijantama smjesa. Ako je moguće, odaberite smjesu koja ne sadrži palmino ili ulje repice, bogato vitaminima i mineralima.
 5. Obratite pažnju na rok trajanja smjese. Nemojte kupiti mješavinu s graničnim rokom trajanja.
 6. Kupite dječju hranu samo u specijaliziranim prodavaonicama.
 7. Prisutnost karnitina, linoleinske kiseline, taurina je korisna - oni su uključeni u metabolizam masti, bjelančevina, vitamina i energije, stvaranje tkiva i stvaranje unutarnjih organa.
 8. Gledajte svoju bebu na hranu. Ako imate alergije ili probavne smetnje - savjetujte se s pedijatrom. Možda odabrana mješavina ne odgovara vašem malom i treba ju zamijeniti.

Kako razumjeti da mješavina nije prikladna

Iskustvo majki čije bebe rastu na umjetnoj hrani pokazuje da pronalaženje "njihove" mješavine nije uvijek lako i brzo. Jedini način pretraživanja je metoda pokušaja i pogrešaka. Kako ne bi zadivila probavne probleme i zdravstvene probleme, majke trebaju pažljivo pratiti bebu reakciju na smjesu. Neki savjeti pomoći će vašoj majci da krene i razumije je li odabrana mješavina prikladna za vaše dijete. Stoga valja razmisliti o novoj kombinaciji ako:

 • Postoje znakovi alergije u obliku osipa i crvenila kože;
 • Dijete ima česte slabe stolice s bijelim mrljama (neprobavljene čestice smjese);
 • Dijete pokazuje anksioznost, krikove i krikove nakon hranjenja, ne održava potrebni interval između jela;
 • Dijete ne dobiva težinu (oko težine djeteta);
 • Noću, dijete spava vrlo nemirno, često se budi.

Pripremite smjesu samo u skladu s oznakom na načinu pakiranja pripreme, promatrajte udio komponenata.

Umjetno hranjenje - skupo. Roditelji koji koriste mješavinu smatraju da jedenje bebe postaje vrlo opipljiva stavka troškova obiteljskog proračuna. Međutim, da biste spremili na mješavinu, odabir jeftinijih i nisko kvalitetnih opcija ne vrijedi. Najbolja opcija za uštedu novca i biti sigurni da beba ima dovoljno za rast i razvoj dojenja, stoga pokušajte prilagoditi laktaciju i hranu, i uzmite bočicu samo kad je GW stvarno nemoguć.

Kupujte mješavine (pročitajte mješavine skladbi i recenzije):

 • Možete se upoznati s asortimanom miješanja, pročitati recenzije, opise, dobiti cijene i mješavine narudžbi uz dostavu u kuću, možete u online trgovini BABADU.RU - vezom na asortiman miksera;
 • Ili u online trgovini OBSTETRICS - Mixes.

Što je važno znati pri odabiru mliječne formule?

Dječja hrana: koja formula za mlijeko izabrati?

Dječja formula za umjetno hranjenje: sastav i reakcija djeteta

Ako beba nema dovoljno majčino mlijeko ili majka ne može dojiti iz medicinskih razloga (to se događa, ali rijetko), liječnik će vam savjetovati da hranite bebu normalnom ili terapijskom formulom. Koja smjesa odabrati? Kako se moderni proizvodi za umjetno hranjenje međusobno razlikuju? Kakvu reakciju očekivati ​​od djeteta?

Reakcija bebe: minus ili plus

Prvo, može se osjećati još gore.

Drugo, kao odgovor na smjesu, djeca ponekad imaju osip na koži, bol u abdomenu i priroda promjene stolice (zelje, povećanje sluzi, poteškoće u crijevima).

Treće, dijete može početi regurgitirati, a ne odmah, ali neko vrijeme nakon jela ili dati hranu "fontanu".

Četvrto, događa se da su zdravstveni problemi koji su bili uočeni prije uvođenja smjese su pojačani ili su im dodani novi simptomi.

Što može objasniti što se događa? Do 4 mjeseca adaptivnog sustava organizma djece su u sazrijevanja fazi, zbog čega se bilo kakve promjene u prehrani može dovesti do neugodnih posljedica.

Akcijski plan

S druge strane, dobrobiti djeteta mogu se pogoršati ako ne "sviđa" nikakvu posebnu mješavinu. Da biste razumjeli je li to tako, potrebno je procijeniti kako se stanje kože i stolice promijenilo te da li postoje važne promjene u ponašanju djeteta.

Da biste to učinili, prije nego što se upoznate s proizvodom, zapamtite ili zapišite kakve zdravstvene probleme beba ima, a zatim pažljivo pratite što se događa. Ako se stanje djeteta pogoršava, ne smijete odmah napustiti smjesu, naprotiv, morate ga nastaviti davati u istoj količini. Ako je pogoršanje zbog teškoća prilagodbe, stanje beba stabilizira u roku od 2-3 dana. Ali ako za to vrijeme problemi ne nestanu, proizvod se ne uklapa u dijete i morate ga pokušati dati drugom.

Što je prilagodba? To je ime koje se daje imunološkim i probavnim sustavima kada tijelo prepoznaje i pamti nešto novo. U vrlo maloj djeci, proces navikavanja na hranu obično traje 7-14 dana. U ovom trenutku može doći do reakcije na proizvod. Ako je postupak prilagodbe prošao, dijete jede istu mješavinu dosta dugo vremena, a odjednom počinje imati problema s kožom ili trbuščićem, razlog treba tražiti ne u smjesi, već u nečem drugom.

Tražite alternative

Kako odabrati pravu mješavinu za svoje dijete? Bez sumnje, za novorođene bebe nema bolje hrane od mamina mlijeka. Zato se prednosti svake mješavine trebaju procijeniti koliko je blizu ovom idealu. Nemoguće je točno reproducirati nevjerojatan sastav majčino mlijeka, ali moderne tehnologije omogućuju barem reprodukciju skupa svojih najvažnijih sastojaka: proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina i mineralnih tvari.

Smjese koje se ponavljaju ljudsko mlijeko nazivaju se prilagođene; oni se bolje probavljaju i apsorbiraju tijelo djeteta. Takvi proizvodi uključuju, na primjer, Frisland (Friesland), Samper Baby, Semper, Hipp (HiPP), Nacionalna akademija znanosti (Nestle), Nutrilon (Nutricia), Humana (Humana), Enfamil (Mead Johnson).

Ponekad na staklenku s mješavinom uz ime majke mogu vidjeti broj: 1, 2 ili 3 (na primjer, "Samper Baby 1" i "Samper Baby 2", Semper). To je takozvana faza - označava dob za koji je namijenjen proizvodu. Mješavine 1. stupnja odgovarat će najmanjem - do 5-6 mjeseci, 2. stupanj - za djecu do godinu dana starosti, a za one koji su već proslavili svoj prvi rođendan, postoje 3. fazne mješavine. No, proizvodi s oznakom "pre" (na primjer, "Hipp Pre", HiPP) izrađeni su posebno za bebe koje su rođene prerano ili s malom težinom.

Posebni zahtjevi za smjesu

Problemi probavnog trakta nisu neuobičajeni kod djece mlađe od jedne godine. Za svaku od ovih teških situacija postoje posebne terapijske smjese. Zahvaljujući njima, mrvica će biti ne samo puna, nego i lakše nositi se s takvim problemima kao što su zatvori, regurgitacija, alergije, nedostatak laktoze.

"Posebne" mješavine se razlikuju po sastavu od majčinog mlijeka, a ponekad i vrlo značajno, što znači da takvi proizvodi nemaju samo prednosti, već i nedostatke. Često, uz brzi rezultat, "nuspojave" također mogu pružiti terapijske smjese. Na primjer, ako tijekom nedostatka laktoze dugo je hraniti malu mješavinu bez laktoze, tada može razviti jaku disbiozu, njegovi će enzimi biti lošiji i kao rezultat toga će se problem pogoršati.

Zato stručnjaci vrlo pažljivo savjetuju liječenje takvih proizvoda, a samo ih je liječnik trebao propisati, ovisno o stanju djeteta. U svakom slučaju, kad majka nema dovoljno mlijeka, a ona odluči da hrani dijete, morate početi s uobičajenom prilagođenom smjesom, čak i ako mrvice imaju poteškoće s probavom.

Mliječne formule slične su u sastavu. No, događa se da neki od njih uzrokuju "pogrešnu" reakciju kod djeteta, a drugima je dobro podnio. Pojedinačna netrpeljivost (kao što liječnici nazivaju tom situacijom) još je jedan argument zbog kojeg bi se izbor mješavina trebao pažljivo približiti, uzimajući u obzir karakteristike svakog djeteta.

Noćna formula

Neke mliječne formule za bebe, osim njihove prehrambene vrijednosti, imaju dodatni učinak: pomažu bebi da čvrsto spava. Majčino mlijeko sadrži mnogo biološki aktivnih tvari i hormona. Neki od njih, poput opioidnih peptida, imaju smirujući učinak. Umjetno hranjene bebe ne dobivaju takav "opuštajući" koktel, tako da su noćni miksevi posebno razvijeni kako bi popunili ovaj propust (Frisolak. Noćna formula, Friesland Campina, Nestogen 2. Sretni snovi, Nestle i drugi ). Naravno, ovo nije panaceja, ali ako dijete ima poteškoća s zaspavanjem ili uznemirenjem, trebalo bi ga pokušati, jer zdravi sanni san je vrlo važno za bebu.

Novi generacijski proizvod

Ponovite jedinstveni - takav ozbiljan zadatak prema proizvođačima mliječne formule. Jedna od poteškoća je da se mješavina popuni posebnim aktivnim sastojcima koji su sadržani u majčinom mlijeku i čine ga toliko korisnim za dijete.

Sastav dječje mliječi bio je što bliže ženskom mlijeku i u skladu s karakteristikama metabolizma i probave djeteta, uključuju posebne komponente. Pomažu djetetovom tijelu da se dobro razvije i bori protiv infekcija, poboljšava funkcioniranje svojih organa i sustava. Koje hranjive tvari mogu naći u modernim mješavinama?

Prebiotici. Njihova je zadaća pomoći rastu korisnih bakterija u crijevima bebe. Da bi to postigli, oligosaharidi, posebna vrsta ugljikohidrata, uvedeni su u sastav dojenačkih formula. Zahvaljujući njima, probavni sustav djeteta bolje odgovara svojim odgovornostima. Oligosaharidi su sadržani, na primjer, u takvim smjesama kao što su "Nutrilon 2", "Nutrilon 3" (Nutricia), "Frisolac 1", "Frisolak 2" (Frieslandfoods), "Nestozhen 1", "Nestozhen 2" Agusha Gold (Wimm-Bill-Dann).

Liječnici koji su skloni crijevnim poteškoćama posebno preporučuju liječnici za mješavine gdje su oligosaharidi predstavljeni tvari kao što je laktoza. Uključeno je u proizvode "Samper Bifidus" (Semper) i "Tyoma 2" ("Unimilk").

Probiotici. To su živi mikroorganizmi (lacto i bifidobakterije) koji žive u crijevima svake od nas. Oni pomažu probavu, borbu protiv crijevnih infekcija i alergija, jačaju imuni sustav. Mješavine s probiotikom su svježe ("NAN 2" (Nestle), "Nutrilak BIFI" ("Nutritek"), "Hipp 2 s laktobakterijama" (HiPP)) i kiselo mlijeko (NAN mlijeko, Nestle), Agusha 1 fermentirano mlijeko "," Agusha 2 fermentirano mlijeko "(" Wimm-Bill-Dann ")," Nutrilak KM "(" Nutritek ").

Nukleotida. To su složene biološke tvari koje igraju važnu ulogu u mnogim procesima tijela: na primjer, oni su uključeni u metabolizam i energiju za stanice, služe kao građevni blokovi za DNA i RNA, utječu na imuni sustav. Poznato je da djeca koja dobivaju mješavine s nukleotidima bolje razvijaju i povećavaju težinu, imaju manje problema s crijevima. Gdje potražiti nukleotide? U smjesama "Enfamil 1", "Enfamil 2" (Mead Johnson); "Nutrilak 0-6" (s prebiotikom i nukleotidima), Nutrilak 6-12 (s prebiotikom i nukleotidima), ("Nutritek"); "Nutrilon 1", "Nutrilon 2" (Nutricia).

Masne kiseline. Preciznije, jedna od njihovih vrsta s impresivnim imenom je dugolančane polinezasićene masne kiseline (LCPUFA). Bez njih se metabolički procesi ne mogu ispravno pojaviti, a možete ih pronaći u posebnim proizvodima: "NAS 1", "NAS 2" (Nestle), "Nutrilon Gold" (Nutricia), "Frisolak 1", "Frisolak 2" (Frieslandfoods ).

Nova mješavina prikladna je ili ne.

Ako majka mora uvesti dijete s novom formulom, vrijedi zapamtiti da se ovaj proizvod (kao i bilo koji drugi) treba postupno uvoditi. Inače, dijete može doživjeti "pogrešnu" reakciju - a ne samu smjesu, ali prebrzo ga upozna.

Davanje bebe smjesu treba pažljivo i postupno: na dan 1 početi s 1 kašičica (oko 30 g) po hranjenju, 2. dan, ne više od 2 žlice, a 3. dan, ne više od 3 žlice, i tako o. Samo u ovom slučaju, majka će moći shvatiti hoće li mrvica dobro prenijeti novost.

Kako razumjeti da tijelo bebe ne voli umjetnu smjesu?

 • Dijete je imalo zatvor ili proljev.
 • U trbuhu, nadutosti, pluća i kolika, bilo je to bubnjeva zbog čega dijete plače tijekom hranjenja ili odmah nakon jela.
 • Scarce je počeo trzati.
 • Na koži djeteta napravila je osip.

Ako se reakcija pojavila u prvim danima upoznavanja djeteta s novom smjesom, nemojte žuriti da je odmah otkazete: nastavite davati isti iznos još 2-3 dana. Često, neugodni simptomi nestaju čim se bebino tijelo navikne na proizvod.