Frisolak HA: vrste, sastav, uporaba u hrani

Rođenja

Nakon rođenja, beba ide na samo-prehranu. Dojenje nije dovoljno za njega, a ponekad i potpuno neprimjenjivo zbog razvoja alergija na majčino mlijeko. U takvoj situaciji, profesionalne hipoalergijske smjese dolaze do spašavanja. Jedna od najčešćih tvrtki specijaliziranih za proizvodnju dječje prehrane je tvrtka "Friso" sa svojim mješavinama "Frisolak".

Tvrtka "Friso" je nizozemska proizvođač dječjih receptura za djecu mlađu od tri godine.

Svaka vrsta hrane namijenjena je određenoj dobi djeteta i uključuje cijeli neophodni popis elemenata u tragovima, vitamina i hranjivih tvari, pružajući potpunu prehranu za bebu. Dječja hrana "Frisolak" može se koristiti kao mješavina (dodatak dojenju) i potpuno umjetnu prehranu bez ugrožavanja zdravlja djeteta. Sve smjese imaju hipoalergijska svojstva i sastavljene su sukladno zahtjevima rastućeg organizma u različito vrijeme.

Kontraindikacije upotrebe smjesa "Frisolak" povećana je osjetljivost na pojedine komponente u sastavu. Prije upotrebe trebate se posavjetovati sa stručnjacima kako biste odredili željenu dozu smjese i potrebu za njegovom upotrebom.

Proizvodi "Friso" obuhvaćaju tri vrste hrane s različitim sastavom:

 • sastav 1 (Frisolak GOLD 1);
 • pripravak 2 (Frisolak HA 2);
 • pripravak 3 (Frisolak 3).

Svaka smjesa sadrži dokozaheksenoične i arahidonske kiseline, prebiotike i nukleotide. Kiseline pridonose razvoju djetetovog mozga i nužan su supstrat u prvim godinama djetetovog života zbog razvoja dječjeg živčanog sustava. Prebiotici osiguravaju normalizaciju stolice stimulirajući pokretljivost crijeva, što je važno u prevenciji crijevnih invaginiranja, kolike i zatvora. Minerali, nukleotidi, vitamini i minerali pridonose rastu i razvoju svih struktura tijela malog čovjeka.

Tablica u nastavku opisuje svrhu ovih smjesa prema dobi:

Saznajte više o Frisolac dojenčadi: kakve vrste hrane postoji i kako odabrati pravi proizvod?

Temelj zdravlja i uspješnog razvoja položen je od djetinjstva. Jedan od važnih uvjeta za to je pravilna i uravnotežena prehrana. Zato je tako važno odabrati pravu mješavinu koja će djetetu pružiti sve potrebne tvari i elemente u tragovima.

Jedan od najpopularnijih marki prilagođenih mješavina je Friso, čiji se raspon predstavlja kao smjesa za zdrave bebe i za djecu s posebnim nutricionističkim potrebama.

Informacije proizvođača

Friso infant formula proizvodi FrieslandCampina u Nizozemskoj. Prednost ove tvrtke je prisutnost vlastitih farmi, od kojih se kravlje mlijeko isporučuje za proizvodnju mješavina. Proizvođač postavlja visoke zahtjeve za zdravlje krava, uvjete njihovog smještaja i vrlo kvalitetu mlijeka.

Također treba napomenuti da ova tvrtka ima HACCP i ISO certifikate za svoj proizvod.

Suha hrana Friso se dobro podnosi zbog visoke kvalitete proteinske komponente. FrieslandCampina je započela svoje putovanje do idealnog vjeverica s potpunom kontrolom cijelog procesnog lanca, počevši od kravljeg mlijeka i završavajući s gotovim proizvodom koji roditelji kupuju za svoje dijete.

Popularne vrste

Proizvođač nudi raznolik izbor mješavina ovisno o specifičnim potrebama i dobi djeteta.

Zlato 1, 2, 3, 4

Mješavina prvog stupnja namijenjena je djeci od rođenja do 6 mjeseci, druga faza - od 6 do 12 mjeseci, treća faza - od 1 do 3 godine i četvrta faza - za djecu od 3 i više godina.

Prednosti ove dječje hrane uključuju ugodan mliječni okus, brzu topljivost i odsutnost grudica u gotovoj mješavini. Sastav smjese Friso Gold uključuje vrhunske sastojke kao što su DHA i ARA - polinezasićene masne kiseline za razvoj mozga, prebiotike za stvaranje crijevne mikroflore, 5 bazičnih nukleotida za poboljšanje imuniteta.

Prehrana Friso Gold vrhunska klasa lako se probavlja i probavlja, dobro se podnosi posebno obrađenim bjelančevinama. Ova mješavina se prodaje u limenci od 400 i 800 grama, koštati između 370 i 690 rubalja, respektivno.

Poklopac posude je opremljen hermetičkim brtvilom kako bi se zaštitila smjesa i posebnu razinu za izravnavanje mješavine u žlici koja je uključena u komplet.

Frisolac 1, 2

Mješavina prve faze je namijenjena za bebe od 0 do 6 mjeseci, druga faza - od 6 do 12 mjeseci. Hrana Frisolac 2 pogodna je za uzgoj hrane komplementarne hrane. Dječja hrana Frisolak dobro se apsorbira i tolerira djeci pomoću blagih tehnoloških režima.

Temelj je demineralizirana sirutka. Osim toga, sastoji se od Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina za razvoj mozga, uravnoteženog kompleksa antioksidansa, 5 osnovnih nukleotida, minerala vitamina i minerala.

Ova mješavina se proizvodi u kartonskim kutijama težine 350 i 700 grama, a troškovi počinju od 278 i 436 rubalja.

Hrana Frisolac apsolutno nije prikladna za djecu s intolerancijom na protein kravljeg mlijeka.

Junior mlijeko za bebe

Pijenje suhog mlijeka namijenjeno je djeci do 1 godine. Sastav Friso 3 Junior uključuje prirodne karotenoide - antioksidante, kako bi se povećala otpornost tijela na učinke slobodnih radikala.

Piće daje djetetu kompleks vitamina i minerala, elemente u tragovima, polinezasićene masne kiseline za puni rast i razvoj.

Izdavanje obrazaca: kartonske kutije od 350 i 700 grama.

Cijena malog kutija kreće se od 279 rubalja, za veliku - od 479 rubalja.

Friso VOM 1, 2

Ova mješavina pripada liječenju i pripisuje se djeci s tendencijom regurgitacije, konstipacije i kolike. Prva faza prehrane namijenjena je djeci od 0 do 6 mjeseci, drugom stupnju - od 6 mjeseci do 1 godine.

Sastav uključuje prirodni zgušnjivač (guska od rogača) kako bi se uklonili probavni problemi kod djece od rođenja. Osim toga, smjesa sadrži nukleotide za održavanje imuniteta, prebiotike za stvaranje crijevne mikroflore, polinezasićenih masnih kiselina DHA / ARA za razvoj mozga, kompleks vitamina i minerala.

Smjesa Friso VOM u limenke od 400 grama. Poklopac posude je opremljen hermetičkim brtvilom kako bi se zaštitila smjesa i posebnu razinu za izravnavanje mješavine u žlici koja je uključena u komplet.

Frisolac HA 1.2

Hranjiva oznaka HA je ljekovito i propisana je djeci s tendencijom razvijanja alergija na hranu. Friso HA 1 je pogodan za djecu od rođenja do 6 mjeseci, Friso HA 2 - naknadnu smjesu od 6 mjeseci do 1 godine.

Smjesa se dobiva na temelju djelomično probavljenog proteina koji smanjuje rizik od alergija i pridonosi ovisnosti o proteinima kravljeg mlijeka. Sastav također uključuje nukleotide, polinezasićene masne kiseline, prebiotike, komplekse vitamina i minerala.

Proizvedena je mješavina u limenke od 400 grama, a trošak banaka od 635 rubalja. Komplet sadrži mjernu žlicu za lako ispuštanje. Poklopac posude je opremljen hermetičkim brtvilom kako bi se zaštitila smjesa i posebnu razinu za izravnavanje mješavine u žlici.

Frisosoy

Ova mješavina odnosi se na kliničku prehranu i namijenjena je djeci s simptomima nedostatka laktaze. Napravljena je smjesa na bazi soje proteinskog izolata. Osim toga, sastoji se od nukleotida, Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina, kompleksa vitamina i minerala.

Razlika ove mješavine od drugih serija hrane je nedostatak podjele po koracima prema dobi - ovaj proizvod namijenjen je prehrani djece od rođenja do jedne godine. U trgovinama dječja hrana Frisosa dolazi u limenke od 400 grama.

Trošak počinje od 311 rubalja po banci.

Frisolac zlato pep

Smjese su klasificirane kao terapeutske i propisuje pedijatar za bebe s alergijama na proteine ​​kravljeg mlijeka. Pogodno za hranjenje od rođenja do jedne godine. Frisolac Gold Pep temelji se na hidrolizatu proteina sirutke, a Frisolac Gold Pep AC temelji se na dubokom kazeinskom hidrolizatu.

Sastav sadrži nukleotide, polinezasićene masne kiseline, kompleks vitamina i minerala. Za razliku od ostalih Friso miješa s prirodnim mliječnim okusom, Frisolac Gold Pep i Frisolac Gold Pep AC su gorki. Proizvedena je mješavina u limenke od 400 grama, a trošak banaka s 835 rubalja.

Komplet sadrži mjernu žlicu za lako ispuštanje. Poklopac posude je opremljen hermetičkim brtvilom kako bi se zaštitila smjesa i posebnu razinu za izravnavanje mješavine u žlici.

Kako kuhati?

Prilikom pripreme smjese važno je točno slijediti upute, a dobrobit i zdravlje djeteta ovisi o tome. Ako prelazi potrebnu količinu praška, moći će biti previše gusta i teška za probavu i asimilaciju, tu može biti problema s radom probavnog trakta - zatvor. U slučaju nedovoljne količine suhog praha, dijete neće jesti dovoljno, neće moći izdržati preporučene vremenske intervale.

Za pripremu mješavine potrebna vam je bočica s odgovarajućom rupom u bradavici, kupljenoj vodi u bocama ili predfiltriranom slavinom, mjernom žlicom za ispravnu dozu i samim suhim mlijekom u prahu.

Nije potrebno kuhati vodu iz boce, ali iz slavine, vodu treba kuhati. Za pravilnu pripremu, temperatura vode bi trebala biti 50 stupnjeva, pri višim temperaturama, korisne bakterije će umrijeti.

 1. U bocu ulijte potrebnu količinu vode i ulijte odgovarajuću količinu doba suhog praha.
 2. Zatim je boca čvrsto zatvorena i sadržaj mu je potresen sve dok se grudice potpuno rastopi.
 3. Prije nego date djetetu bocu smjese, potrebno je provjeriti temperaturu gotovog napitka. Trebao bi biti blizu tjelesne temperature - 37 stupnjeva. Da biste provjerili temperaturu mlijeka, dovoljno je ispustiti nekoliko kapi na ručni zglob - smjesa se neće osjetiti. Ako je temperatura previsoka, boca se može staviti u hladnu vodu.

Za jednostavnu pripremu mješavine možete koristiti sljedeću tablicu omjera vode i mješavine prema dobi djeteta.

Pregled Friso miksa (Frisolak i Friso Gold): dojenačka formula i tablice s uputama za uporabu

Friso - prehrana za umjetno hranjenje dojenčadi, njegov raspon je prilično širok. Proizvođač nudi mješavinu za zdravu djecu i za one koji trebaju posebne proizvode. Razumjet ćemo sorte mliječne formule od Frisa, kao i njegovih sastojaka. Vi samo trebate odabrati najbolje.

O proizvođaču

Za početak ćemo dati neke informacije o proizvođaču. Friezeland Foods Corporation danas je jedna od vodećih tvrtki u proizvodnji dječje hrane, a njezin početak potječe još krajem 19. stoljeća. Nekoliko je mliječnih farmi, ujedinjeno u jednom interesu, počelo proizvoditi suhi mlijeko i kondenzirano mlijeko, a sredinom prošlog stoljeća stručnjaci tvrtke počeli su razvijati formulu za dječju hranu (vidi također: je li moguće jesti kondenzirano mlijeko tijekom dojenja?). Neko vrijeme kasnije, prodaja Frisolaka, suhi prašak za pripremu hrane za bebe prve godine života.

Friso vrste hrane

Dječja hrana Friso je podijeljena u nekoliko sorti. Navodimo osnovne proizvode:

 • Frisolak, Friso Gold i Junior - mješavine namijenjene zdravoj djeci od 0 do tri godine. Za svaki dobni jaz proizveden je zaseban proizvod - od rođenja br. 1, od 6 mjeseci br. 2, od godine 3, od 3 godine br. 4. Temelj proizvoda je proteina sirutke, obrano mlijeko i cijeli niz vitamina i minerala.
 • Frisovom - proizvod s prebiotikom, namijenjen djeci koja imaju problema s probavnim traktom. Također, u svom sastavu nalazi se guska od rogačeve gline, koja služi za sprječavanje regurgitacije.
 • Frisopep - mješavina za djecu sklona alergijama. Sadrži hidrolizirani protein koji maksimalno apsorbira tijelo bez izazivanja alergijske reakcije.
 • Frisosa je proizvod namijenjen bebama s intolerancijom na kravlje bjelančevine ili manjkom laktoze. Temelj koncentrata je protein soje.

Pregled mješavina baze Frisot

Friso osnovne mješavine namijenjene su bebama bez posebnih potreba. Ovaj je proizvod podijeljen u mješavinu "Frisolak", "Junior" - oboje u kartonskim kutijama od 400 g i "Friso Gold" - u metalnim posudama od 400 i 800 g. Kutije sadrže proizvode od tri vrste:

 • suhi prah za kuhanje hrane za bebe od rođenja - Frisolak 1;
 • koncentrat namijenjen djeci starije od pola godine - Frisolak 2;
 • Mlijeko, koja se koristi za hranjenje djece u rasponu od 1-3 godine - Junior 3.

U limenke možete kupiti proizvod označen zlatom, koji pripada premium klasi. Postoje takve vrste ovog koncentrata:

 • mix za novorođenčad i djecu do 6 mjeseci - Friso Frisolak 1 Gold;
 • za bebe od šest mjeseci do 12 mjeseci - Friso Gold 2;
 • Mlijeko za djecu 1-3 godine - zlato 3;
 • Mlijeko za prehranu djece od 3 godine - zlato 4.
Suha smjesa Friso Gold 3

Roditelji koji su već koristili mješavinu Frisolac Gold 1 i 2, primijetili su da se u novije vrijeme promijenio dizajn kapaciteta kositra. Razmotrite razlike između starih i novih paketa:

 • U novoj ambalaži poklopac se preklopi i čvrsto sjedne.
 • Od 2016. godine u staklenke se pojavio graničnik, uz pomoć kojih je prikladno ukloniti višak praha iz mjerne žlice.
 • Unutar banke je opremljen držačem na kojem je montirana mjerna žlica. Ova inovacija vam omogućuje izbjegavanje prstiju u prašak, što ima pozitivan učinak na sterilnost gotovog mlijeka.
 • Oblikovanje ambalaže postao je svjetliji i vidljiviji, može se jasno vidjeti na fotografiji.

Osim toga, spremnik s mješavinom za svaki dobni interval ima svoju boju. Koncentrirajte pod br. 1 plave boje, br. 2 - zelena, br. 3 - narančasta, a najstarijima - ljubičasto.

Koja je mješavina frisota?

Zatim ćemo razumjeti što je osnovni sastav mješavine Frisolak. Proizvodi za zdrave bebe temelje se na posebno pripremljenim proteinima mlijeka. U pravilu, to je demineralizirana sirutka, koncentrat proteina sirutke. Osim toga, u smjesi su prisutni laktoza i biljna ulja. U koncentrat također su uključeni mikroelementi i vitamini koji su potrebni za dijete u određenom dobnom intervalu.

Sastav proteina

Starter proizvodi namijenjeni novorođenčadi i djeci mlađoj od jedne godine, zastupljeni Frisolac 1 i Friso Gold 1 linije imaju omjer proteina sirutke i kazein u omjeru od 60:40. Ovaj omjer je optimalan za hranjenje djeteta u prvoj godini života. U smjesama druge faze, taj omjer je 50:50.

U proizvodima treće faze, koji su dizajnirani za djecu iz godine (Frisolak 3 smjesa), omjer proteina sirutke i kazein je različit - 20:80. Sličan sastav opažen je kod kravljeg mlijeka. U smjesama pod rednim brojem 4, za djecu od 36 mjeseci ovaj omjer uopće nije indiciran. Također je dodan prah amino kiselina - taurin.

Sastav ugljikohidrata

Ugljikohidrati u smjesama za novorođenčad i djecu mlađu od godinu dana uglavnom su laktoza i maltodekstrin. Laktoza je mliječni šećer, a maltodekstrin je kukuruzni škrob. Pomaže u proizvodnji slatko i zadovoljavajuće. U majčinom mlijeku ova tvar nije, međutim, smatra se sigurnim aditivom i često se koristi u mliječnim napicima.

Proizvodi za bebe od šest mjeseci u kvaliteti ugljikohidrata sadrže laktozu, saharozu i glukozu. Nije potpuno sigurno saharoza. Ova tvar sama po sebi nije alergen, ali može izazvati reakciju tijela na učinke drugih alergena. U tom pogledu, bebe sklone alergijama obično se preporučuju za hranjenje hipoalergenske smjese.

Sastav masnoća

Svi Friso proizvodi imaju kompleks biljnih ulja, tragovi mliječne masti. Mješavine u posudama mogu se pohvaliti dodatnim komponentama - ribljeg ulja i ulja jednostaničnih gljiva Mortierella alpina. Prva će pomoći ispuniti nedostatak polinezasićenih masnih kiselina, drugi je izvor arahidonske kiseline.

Friso Frisopep AU Mix

Kompleks biljnih masti u dječjoj hrani Friso je dlana, uljane repice, suncokretovo ulje (više detalja u članku: mliječne formule zasnovane na protein hidrolizatu). Ulje palminog kernela također je prisutno u zlatnim proizvodima. Prema istraživanjima, palmino ulje je izvor palmitinske kiseline, što može pomoći u smanjenju apsorpcije kalcija (preporučujemo čitanje: popis dobrih smjesa bez palminog ulja). Istovremeno, palmino zrno, poput kokosovih ulja, sadrži laurinsku kiselinu. U tom smislu tvrtka zadržava pravo izmjene kokosovog palminog ulja u koncentratu.

Repice ulje je zabrinutost za neke potrošače. Poznato je da jedna od njegovih komponenti, erukična kiselina, ima toksični učinak na srce. Međutim, Friso proizvodi sadrže samo ulje s malim uljem, s minimalnim sadržajem opasne tvari. Prema riječima stručnjaka, njegova prisutnost kao rezultat može se zanemariti.

Dodatne komponente

Proizvođač tvrdi da svi Friso proizvodi sadrže količinu vitamina i minerala koje dijete treba u određenoj dobi. To jest, ako hranite bebu frisolakom, dobit će točno jednaku količinu potrebnih hranjivih tvari kao dijete koje konzumira mlijeko iz limenke.

Mliječna formula Friso Frisolak "Noćna formula"

Navedemo što drugo može sadržavati tvrtke:

 • U svim smjesama, osim Juniora 3, postoji skup od pet nukleotida - tvari potrebne za rast i izgradnju stanica. Ti spojevi su uključeni u različite metaboličke procese organizma i imaju pozitivan učinak na imunološki sustav. Nukleotidi gotovo nisu proizvedeni od strane tijela, a potreba za rastućom bebom u njima je vrlo visoka.
 • Mješavine za bebe do godinu dana ne sadrže okuse, ona je prisutna samo u proizvodima namijenjenim djeci starijoj od godinu dana. Osim toga, u mlijeku za jednu godinu staru djecu i starije je soje lecitin, a smjese u kartonima sadrže limunsku kiselinu kao regulator kiselosti.
 • Prebiotici, tvari koje stvaraju povoljne uvjete za rast korisne mikroflore u crijevima, prisutne su u proizvodima Premium klase i pomažu poboljšati svoj rad. Prebiotici su oligosaharidi i frukto-oligosaharidi.
 • Probiotici su dodani smjesi zlata trećeg i četvrtog koraka. To su živi mikroorganizmi - bifidobakteri i laktobacili koji naseljavaju naše crijeva. Njihova prisutnost u tijelu omogućuje vam izbjegavanje problema s abdomena - disbiosis, zatvor, povećano stvaranje plina. Probiotici dobro funkcioniraju u tvrtki s prebiotikom.
 • Svi Frisot proizvodi imaju visoku osmolalnost - 310 mOsm / kg, a mješavina na broju 4 ima još veće parametre - 440 mOsm / kg. Ovo je pokazatelj kako je izražen utjecaj tekućih komponenti koncentrata na osmotski tlak djeteta. Što je veća osmolalnost, to je vjerojatnije da će natrij, koji je teško transportirati bubrega, zadržati u tijelu. Ta se situacija opaža kod beba prve godine života.

Razlike "Friso Gold" iz drugih vrsta mješavina

Naveli smo glavne komponente koje čine smjese u kartonima i limenke. Njihove su glavne razlike u tome što su u proizvodima premium klase dodatno prisutni:

 • probiotike i prebiotike;
 • riblje ulje;
 • palminog kernela i jednostaničnog gljiva ulja.

U ostalim vrstama proizvoda tvrtke ovi su dijelovi odsutni. Istovremeno, cijeli raspon vitamina i minerala je identičan.

Kako kuhati smjesu?

Upute za kuhanje dječje hrane Frisolak standard. Prvo morate operirati ruke, kao i sterilizirati posuđe u kojoj će se razrijediti prašak. Nakon toga trebate:

 • kuhati mlijeko za 5-7 minuta;
 • hladiti tekućinu sve dok temperatura ne bude veća od 40 ° C;
 • izmjerite potrebni volumen, ulijte u bočicu;
 • pomoću mjerne žlice, sipati u vodu pravu količinu praha, po stopi od 1 žlicu po 30 ml vode;
 • Dobro protresite bocu dok tekućina ne postane ujednačena.
 • hraniti bebu tek nakon što se mlijeko ohladi, približavajući se temperaturi tijela;
 • nemojte hraniti mrvice s mješavinom nakon 1 sata;
 • unaprijed ne možete razrijediti mlijeko, to je bolje prije hranjenja.
Hipoalergenska smjesa Friso (Frisolak)

Razmotrite dozu praha i vode za izradu mliječnog mlijeka. Opis navodi da za pripremu 100 ml proizvoda, potrebno je uzeti 90 ml vode i dodati tri mjerne žlice praha. Sve su informacije tablične.

Tablica za bebe od rođenja do šest mjeseci:

Pomiješajte friso sastav

Suha prilagođena početna mliječna formula.

 • Prilagođena početna mliječna mješavina za mješovitu ili umjetnu hranidbu djece od rođenja do 6 mjeseci.
 • Samo s svježeg mlijeka proizvedenog na vlastitom gospodarstvu.
 • Zadovoljava sve zahtjeve za kvalitetom i sigurnošću dječje hrane *
 • Proizvodi se pomoću nježnih procesnih uvjeta.
 • Sadrži proteine ​​koji se lako probavljaju i apsorbiraju.

Friso infant formula karakterizira visokokvalitetni protein koji osigurava dobru toleranciju i apsorpciju proizvoda od strane djeteta.

Koja je tajna kvalitete proteina?

Jedinstveni proizvodni lanac s kontinuiranom kontrolom kakvoće u svim fazama izrade Friso miksera omogućuje vam da koristite jednu nježnu temperaturu za obradu mliječnih proizvoda. To doprinosi maksimalnom očuvanju prirodnih svojstava mliječnih bjelančevina, jednostavnoj probavi i asimilaciji u gastrointestinalnom traktu djeteta. Pažljiva izloženost na temperaturi sprječava nastajanje štetnih tvari, osiguravajući biološku sigurnost i izvrsne kvalitete ukusa proizvoda.

Frisolac GOLD 1 sadrži ključne hranjive tvari za razvoj mozga i stvaranje imunološkog sustava:>

 • za razvoj mozga i vida u djece;
 • prebiotici (galakto-oligosaharidi) za stvaranje zdrave crijevne mikroflore;
 • nukleotide za potporu imunološkom sustavu;
 • svi sastojci za skladan rast i razvoj djeteta od rođenja do 6 mjeseci.

Preporuča se pohranjivanje neotvorenog posuda na temperaturi od 0 do +25 stupnjeva Celzija i relativne vlažnosti od najviše 75%. Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost na limenku. Spremite staklenku na hladnom i suhom mjestu (ali ne u hladnjaku). Koristite sadržaj otvorenog kanta unutar 4 tjedna nakon otvaranja. Koristite smjesu unutar 1 sata nakon pripreme.

Ruske majke su poznate i vjeruju Frisu za više od 25 godina.

Ove godine slavimo obnovu Frisolac Gold 1 pakiranja: ambalaža je postala praktičnija i praktična, a dizajn moderan i elegantan.

Pogledajte kako se dizajn promijenio: https://youtu.be/98-_1k70gOE
Pogledajte koja je zgodna nova pakiranja: https://youtu.be/E14SkSxiwBI

VAŽNO: Najbolja prehrana za bebu je majčino mlijeko! Prije uporabe dječje hrane, obratite se pedijatru.

Ako imate pitanja o Friso proizvodima, rado ćemo čuti vaš poziv na telefonsku liniju 8-800-333-25-08 (besplatno u Rusiji). Od ponedjeljka do petka od 10.00 do 17.00 sati u Moskvi, osim vikenda i praznika.

Pregled novorođenčeta "Friso"

Sažetak članka

Friso dječju hranu proizvode nizozemska tvrtka FrieslandCampina, koja je započela 1871. godine, kada su pojedini poljoprivrednici odlučili surađivati ​​u regionalnim udrugama. Isprva su bile dvije odvojene tvrtke - Friesland (regija na sjeveru Nizozemske) i Campina (regija na jugu Nizozemske). Kao rezultat njihovog spajanja 2008. godine, pojavila se FrieslandCampina, koja je danas međunarodna kooperativa poljoprivrednika. Tvrtka proizvodi široku paletu proizvoda, a jedan od vodećih brendova je Friso dječja hrana, koja je 25 godina među najpopularnijima u Rusiji.

Vrste mješavina "Friso" za zdravu djecu

Podijeljena na "Friso Gold", "Frisolac Gold", "Friso Junior" i "Frisolac". Prva dva dostupna su u metalnim posudama s neto težinom od 400 i 800 g, a druga dva u papirnatu kutiju s neto težinom od 400 g.

Sve mješavine "Friso" za zdravu djecu, ovisno o dobi djeteta, imaju tzv. Formula broj dojenačke formule, koja je označena brojevima: 1,2,3,4. Svaki broj ima svoj sastav, odabran ovisno o potrebama djeteta u hranjivim tvarima i energiji u određenom dobnom razdoblju.

Raspon dojenačkih mliječnih formula u metalnim posudama s oznakom "Zlato" uključuje proizvode kao što su:

 • suha prilagođena početna mliječna formula "Frisolac Gold New beginnings 1" za djecu od rođenja do 6 mjeseci;
 • suha adaptirana naknadna mliječna formula "Friso Gold Prvi koraci 2" za djecu od 6 do 12 mjeseci;
 • suho mlijeko piće "Friso Gold Young Explorer 3" za djecu od jedne do tri godine;
 • Suho piće na bazi mlijeka Friso Gold Bright Star 4 za djecu stariju od tri godine i stariji.

U papirnatim kutijama postoje samo tri mješavine:

 • suhe adaptirane mliječne formule "Frisolac 1" za djecu od rođenja do 6 mjeseci;
 • suhu mješavinu mlijeka "Frisolac 2" za djecu od 6 do 12 mjeseci;
 • mlijeko za bebe "Friso Junior 3" za djecu od jedne do tri godine.

Dizajn pakiranja smjesa s oznakom "Zlato" u 2016. godini doživjelo je značajne promjene.

 1. Osim izgleda, poklopac na staklenku se promijenio - postao je sklopiv s zasunom.
 2. Unutar se nalazi posebna plastika, nakon čega se žlica s mješavinom može lako ukloniti.
 3. Nakon uporabe mjerna žlica se stavlja na držač unutar staklenke, tako da je u budućnosti lako odvojiti od tamo, bez prljanja ruku u smjesu, što je nesumnjivo dodatak higijeni procesa kuhanja.
 4. Pakiranje mješavina postalo je živopisnije, lijepo i vidljivo.

Sada se svaka formula mješavine razlikuje ne samo u broju, već iu boji:

 • plava formula 1;
 • zelena je formula 2;
 • naranča - formula 3;
 • Violet - formula formula 4.

Sastav smjese "Friso"

Ovi proizvodi imaju dobar sastav, koji se odabiru u skladu s modernim idejama o sastavu majčino mlijeka. Osnove mješavina su proizvodi dobiveni od kravljeg mlijeka (demineralizirana sirutka, obrano mlijeko, koncentrat proteina sirutke).

protein

Početna suhe prilagodljive mliječne formule "Frisolac Gold New beginnings 1" i "Frisolac 1" imaju optimalni omjer proteina sirutke i kazein 60:40 za zrelo majčino mlijeko, u sljedećim mliječnim formulama "Friso Gold First steps 2" i "Frisolac 2" ovaj omjer je 50:50.

Proizvodi za djecu "Friso" starije dobi više nisu nadomjestak mlijeka, pa se omjer proteina sirutke i kazeina u majčinom mlijeku više ne održava i jednak je kao kod kravljeg mlijeka 20:80 i Friso Gold Bright Star 4 uopće nije ukazano.

Sastav aminokiselina proteina svih Friso smjesa obogaćen je sa taurinom aminokiselina.

Nisu sva djeca sposobna tolerirati proteini kravljeg mlijeka, koji se razlikuju od proteina ljudskog mlijeka. Za ovu djecu razvila se posebna mješavina "Frisa" s hidroliziranim proteinom ili baziranom na proteini soje.

ugljikohidrati

Sastav ugljikohidrata Friso smjesa za djecu do godinu dana zastupljen je laktozom (mliječni šećer), maltodekstrinom i oligosaharidima. Laktoza i maltodekstrin uglavnom daju bebu energiju, dok su oligosaharidi (prebiotici) potrebni za stimulaciju rasta i povećanje aktivnosti dobrih lakto- i bifidobakterija crijeva.

Jedini neprirodni sastojak za ljudsko mlijeko ovdje je maltodekstrin. Dobiva se hidrolizom škroba. Maltodekstrin je siguran ugljikohidrat, koji se koristi u dječjoj hrani, čineći mješavinu gustom i zadovoljavajućom. Ako beba često ima regurgitaciju, tada u području Frisot postoji mješavina protiv regurgitacije.

Nakon godinu dana u Friso proizvodima među ugljikohidratima su laktoza, glukoza i saharoza. Saharoza je tvar koja može pojačati djelovanje alergena hrane. U tom smislu, kada je dijete sklono alergijama, vrijedi razmišljati o posljedicama kupovine tih proizvoda.

Važno je! Prebiotici su samo u mješavinama "Frisota" označenog "zlatom".

masti

Mlijeko od kravljeg mlijeka ima drugačiji sastav u usporedbi s majčinskim mlijekom, pa je zbog toga priprema mješavina mlijeka većina proizvođača uklanja, zamjenjujući je s mastima i uljima koja sadrže esencijalne masne kiseline. Međutim, postoje mješavine u kojima mliječna mast namjerno ostavi u maloj količini, na primjer, smjese Nutrilak.

Sastav masnoće svih smjesa "Friso" uključuje biljna ulja, kao i tragove mliječne masti. Takva važna komponenta kao riblje ulje bogate polinezasićenim masnim kiselinama, kao i ulje jednostaničnih gljiva (Mortierella alpina), bogate arahidonskom kiselinom, prisutne su samo u smjesama označenim "zlatom".

Važno je! Sve "Friso" mješavine s oznakom "zlato" imaju dodatak ribljeg ulja i jednostaničnih gljiva ulja (Mortierella alpina).

Biljna ulja u mješavinama predstavljaju palmino ulje, nisko erukirajuće repice, suncokretovo ulje, a mješavine "zlata" nadopunjuju uljem palminog kernela. Tako sve Frisot mješavine sadrže palmino ulje, koje prema novijim istraživanjima mogu smanjiti apsorpciju kalcija i uzrokovati zatvor. Pročitajte više o mješavinama bez palminog ulja ovdje.

Ulje palminog kernela bogato je laurinskom kiselinom, koja je također dosta puno u kokosovom ulju, pa se jedno od tih ulja može dodati izboru proizvođača.

Mnogi roditelji često se brinu o prisutnosti uljane repice u mješavini, preplašeni takvom komponentom erukične kiseline (poznato je da toksično djeluje na srčani mišić). Friso mješavine sadrže samo ulje od uljane repice niske alerope, u kojem je koncentracija erukične kiseline minimalna i ne može naštetiti djetetu.

Ostale komponente

Svi potrebni vitamini, minerali se odabiru u mješavinama "Friso" kako bi se pružili potrebama djece svoje dobne skupine. Bez obzira na to jeste li odabrali smjesu označenu s "zlatom" ili bez nje, budite sigurni da će novorođenče dobiti bitne minerale i vitamine.

Sve formule "Friso" mlijeka, osim "Friso Junior 3", obogaćene su dodatkom pet vrsta osnovnih nukleotida majčinog mlijeka. Potreba za nukleotidima u djetinjstvu je visoka, a tijelo ih ne može sintetizirati u dovoljnoj količini, pa je potrebno dodatno unos izvana. Ti spojevi su uključeni u mnoge biokemijske procese u tijelu, dajući blagotvoran učinak na imunološki sustav i korisnu mikroflora.

Među nizom Friso mješavina, samo mješavine nakon godine sadrže okus identičan prirodnom vanilinu i soje lecitinu (E476). Tako početna i naknadna prilagođena smjesa Frisot ne sadrži ovaj aditiv za okus i hranu. Smjese bez "zlata" sadrže regulator kiselosti - limunsku kiselinu (E330).

Koristan aditiv u smjesama "Friso Gold Bright Star 4" i "Friso Gold Young Explorer 3" su probiotici - korisni lakto- i bifidobakterije (Lactobacillus paracasei, sadrže 1x105 KOE / g, Bifidobacterium BB12, sadrže 1x105KOE / g).

Početna i naknadne smjese "Friso" imaju visoku osmolalnost - 310 mOsm / kg, au mješavini "Friso Gold Bright Star 4" ta brojka doseže 442 mOsm / kg. Osmolalnost je zbroj topivih komponenti koje utječu na osmotski tlak. Visoka osmolalnost uzrokuje zadržavanje natrija u tijelu zbog smanjene sposobnosti bubrega djeteta da ga prenosi do kraja prve godine života.

Vidi također:

Koja je razlika između mješavina "Friso Gold" i ostalih "Friso" mješavina za zdravu djecu?

Dakle, sažeti, glavne razlike između tih smjesa. U tu svrhu napominjemo da nedostaju komponente u smjesama "Friso" bez oznake "Zlato".

 1. Prebiotici.
 2. Riblje ulje
 3. Ulje jednostaničnih gljiva (Mortierella alpina).
 4. Ulje palminog kernela.
 5. Probiotici.

Je li moguće bez tih komponenti? Trenutačni TR CU 033/2013 "O sigurnosti mlijeka i mliječnih proizvoda" odnosi se na neobavezno obogaćivanje mješavina mlijeka s dugolančanim masnim kiselinama. To jest, dodavanje ribljeg ulja u prilagođenu mliječnu mješavinu ostaje po vlastitom nahođenju proizvođača. Isto vrijedi i za dodavanje jednostaničnog gljiva ulja (Mortierella alpina), probiotika i prebiotika.

Međutim, dokazano je da organizam djece u prvim tjednima života, zbog svojih osobitosti, ne može sintetizirati iz linolenske kiseline eikosapentaenoične i dokozaheksanske kiseline, čiji je izvor riblje ulje. To znači da je prisutnost ovih kiselina bitno važna u smjesama za djecu do šest mjeseci.

Što se tiče ulja palminog kernela (ne treba se miješati s palminim uljem) bogatim laurinskom kiselinom, ovdje proizvođač formalno također ne razbija ništa. Regulira se samo razina laurinske kiseline s miristinskom kiselinom - ne više od 20% ukupnog sadržaja masti. Zapravo, sastav ulja navedenih na pakiranju ne može ponovno stvoriti istu sliku kvantitativne mješavine masnih kiselina kao u majčinom mlijeku. Rapese, suncokret i palmino ulje ne sadrže ili sadrže nedovoljne količine laurinske kiseline.

Možda zaključci o tome hoćete li dati dijete mješavinu "Frisolac 1", "Frisolac 2" i "Friso Junior 3" ili ne davati, to učiniti sami.

Pro sladke smjese "Friso"

Od prednosti - to je prilično moderna dječja hrana, u kojoj proizvođač nastoji slijediti moderne ideje o sastavu majčinog mlijeka i nisu najgora opcija.

kontra

 1. Nema dodataka aminokiselina triptofana, što je nedostatno u kravljeg mlijeka i proizvodima na njemu.
 2. Sadrži palmino ulje.
 3. Nema eikozapentaenska kiselina u smjesama za djecu do 6 mjeseci.
 4. U mješavinama nakon godinu dana postoji dodatak saharoze.
 5. Prebiotici, kada su prisutni u smjesi, zastupljeni su samo jednim tipom - galakto-oligosaharidima.
 6. Relativno visoka osmolalnost.
 7. Cijena smjese (oko 430 rubalja za limenu neto težinu od 400 g) nešto je precijenjena u usporedbi s njegovim kolegama, čiji su minusi manji.

Čitajte i članke o drugoj mliječnoj formuli:

Infant formula Friso Frisolak HA - pregled

★★★ Što je posebna u vezi s hipoalergenskim smjesama? Nekoliko riječi o smjesama Friso (+++ fotografije) ★★★

Moj sin ima atopijski dermatitis. Morali smo se prebaciti iz uobičajene smjese "Nutrilon Premium 2" na neki hipoalergenski.

Uspoređujući recenzije na mješavinu mama ove stranice, odabrao sam hipoalergensku smjesu "Friso HA" (Nizozemska).

Ova mješavina namijenjena je djeci koja imaju rizik od razvoja alergije na hranu. Sadrži djelomično hidrolizirani protein sirutke. To je profilaktična hipoalergenska smjesa.

Što mislim o ovoj mješavini i kako se razlikuje od uobičajene mješavine?

 • Banka 400 g me koštala 720 rubalja. Da, to nije jeftino. Možete kupiti malo jeftinije, ali ne i značajno, na žalost.
 • Da bi se pripremio Friso HA, potrebno je 180 ml vode i 6 mjernih žlica. Uobičajena smjesa obično se razblažuje na slijedeći način: 210 ml vode u 7 mjernih žlica.
 • Dodatni kolac mješavine treba pažljivo ukloniti nožem. Uz pomoć banaka nemoguće je učiniti. I za ove svrhe nema "gadgeta", kao što je, na primjer, okvir "Nutrilon Premium". Ovako izgleda)

Evo "priloga" za uklanjanje slajdova iz "Nutrilon Premium"))

 • "Friso HA" malo se otapa u usporedbi sa uobičajenom mješavinom "Nutrilon Premium".
 • Gotova hipoalergenska smjesa ima sivkastu boju u usporedbi s uobičajenom smjesom koja ima boju mlijeka. Ovdje je ovo:
 • Hipoalergenske smjese imaju gorak okus. Iz pregleda lokalnih mama shvatio sam da je ova mješavina najmanje gorka od najvažnijih hipoalergenskih. Moja beba (6 mjeseci) navikla se na smjesu 1 dan. Osjećao je promjenu okusa kada je prešao s Nutrilona Premium na Frisolak HA i nevoljko pio iz boce za prvi dan. Drugi dan sam jeo smjesu s uobičajenim apetitom!
 • Dječja stolica Mama, budite spremni, nemojte se bojati. Postao sam oprezan kad je moj sin počeo sranje češće nego inače. Stolica je bila vodena u usporedbi s uobičajenom i žutom. u sivozelenoj! A sin je postao češći uobičajeni prd. Kako se ispostavilo, ove su promjene standard za bebe koje jedu hipoalergijske smjese. Ova je reakcija dana djelomično hidrolizirani proteini - proteini podvrgnuti djelomičnom cijepanju.

Što proizvođač piše o smjesi "Frisolak HA"?

Ova mješavina namijenjena je djeci s povećanim rizikom od razvoja alergije na proteine ​​kravljeg mlijeka. Nije terapeutski. Koristi se za djecu kao dio posebne prehrane s dodatkom.

Energetska vrijednost u 100 ml gotove smjese je 70 kcal.

Smjesa sadrži dokozaheksenska kiselina (DHA) i arahidonsku kiselinu (ARA), građevinski materijal za razvoj mozga.

Kao i prebiotici - za ugodnu probavu. I nukleotidi - za imunitet.

Otvorena banka pohranjena je 4 mjeseca. Gotova smjesa treba koristiti u roku od 1 sata.

Planiram dati hipoalergensku smjesu sinu za mjesec dana. Zatim pokušajte ponovo prevesti na normalno. Mislim da neće biti "Nutrilon Premium", već Friso mješavina.

Unatoč nekim nedostatcima ove mješavine, dajem joj 5 zvjezdica, budući da su nedostaci (okus, cijena, itd.) U ovom slučaju opravdani i nažalost nema načina da se izbjegnu.

I konačno, malo o mješavinama Frisa, namijenjen djeci koja su sklona alergijama na hranu:

 1. "Friso HA" (Frisolak HA) - hipoalergenska smjesa. Sadrži djelomično hidrolizirani protein, namijenjen je djeci koja su izložena riziku od razvoja alergije na hranu (na primjer, kravljeg proteina) te je profilaktična hipoalergenska smjesa. Trošak ove mješavine je oko 700 rubalja. po kantama (400 g).
 2. "Friso Pep" je mješavina hidrolizata. Ova mješavina namijenjena je djeci s umjereno izraženom netolerancijom na proteine ​​kravljeg mlijeka. Sadrži protein hidrolizat. Dizajniran za djecu od 0 do 12 mjeseci. Trošak ove mješavine je oko 900 rubalja. po kantama (400 g).
 3. "Friso Pep Ac" - medicinska smjesa. Dizajniran za djecu s teškim alergijama na hranu, s netolerancijom na proteine ​​kravljeg mlijeka. Izrađen na temelju dubokog kazein hidrolizata. Trošak je oko 1.100 rubalja. po kantama (400 g).
 4. "Friso Soy" - smjesa prikladna za bebe koje su alergične na proteine ​​kravljeg mlijeka i netolerantnu na laktozu. Trošak je oko 500 rubalja po loncu (400g).

Ako je vaše dijete alergično samo na protein kravljeg mlijeka, pogledajte formulacije na osnovi kozjeg mlijeka. Međutim, takve smjese su dvostruko skuplje kao i obično (na primjer, Kabrita banka (400g) košta oko 1000 rubalja).

Friso Frisolac Gold 1: Pregled

Djeteta formule Friso Frisolak Gold 1 (Friso Frisolac Gold 1) ima ozbiljne varijacije u sastavu. To je 25% manje željeza nego što je naznačeno na pakiranju, i značajno manje kalij i pepel. Količina pepela ukazuje na nedovoljnu mineralizaciju smjese. Ima DHA i ARA, prebiotike i nukleotide, ali nema probiotika. Među prednostima se također može istaknuti njegov ugodan ukus, brzu topljivost u vodi i točnu mjernu žlicu.

Mješavina Friso Frisolak Gold također je prikazana u sljedećim oblicima:

Komponente - 3.6

Naše su studije pokazale da se u suhoj mješavini Friso Frisolac Gold 1 - stvarni sastav razlikuje značajno od onoga navedenog na naljepnici. Kalij u smjesi je 20% više, kalcij je nešto manje od 6%. Nedostatak željeza je najznačajnije odstupanje: umjesto 6 mg / 100g, pronađeno je samo 4,5 mg! To je 25% niže od navedenog. Vitamin C u sastavu je 14% više specificiran i 80 mg / 100 g smjese. Dnevni unos vitamina C kod djeteta mlađeg od 6 mjeseci trebao bi biti više od 30 mg / dan, proizvođač je prekoračio taj zahtjev za 160%.

Smjesa se proizvodi palmino ulje - izvor masnih kiselina, zahvaljujući kojoj je sastav Friso Frisolac Gold 1 blizu sastava majčinog mlijeka. Ali danas stav prema ovom sastojku je nejasan, pa ni stručnjaci ne mogu doći do nedvosmislenog zaključka o prednostima i šteti palminog ulja.

Omjer kalcija i fosfora u Friso Frisolac Gold 1 je 1,67: 1. Prema mišljenju stručnjaka, optimalni omjer je 2: 1.

Pepela u sastavu, umjesto 2,4% po masi, samo 1,98%, što je 18% manje od toga. Količina pepela odražava količinu minerala u smjesi.

Također u sastavu je:

Proteini sirutke (60%) su proteini koji se, za razliku od kazeina (teških proteina) kravljeg mlijeka, lako apsorbiraju u dojenčadi.

DHA i ARA su polinezasićene masne kiseline, korisne za formiranje mozga i djetetovu viziju.

Nukleotidi su sudionici mnogih biokemijskih i energetskih procesa u ljudskom tijelu.

Prebiotici su oligosaharidi koji nisu skloni razdvajanju u želucu i crijevnom traktu, služeći kao hrana za korisne mikroorganizme u donjem intestinalnom traktu.

Kao dio ne probiotika - žive kulture korisnih mikroorganizama koji se aktiviraju ulazeći u crijeva i pridonose normalizaciji probave.

U međuvremenu, valja istaknuti da u mješavini mlijeka Friso Frisolak Gold 1 postoji vrlo mala količina maltodekstrina (4.3%). Ovo je melasa s slatkim okusom (od 0,1 do 0,25 slatkoće saharoze) i namijenjen je povećanju razdoblja "sitosti" djeteta. U velikim količinama, maltodekstrin povećava slatkoću proizvoda i prema tome je prema našim stručnjacima nepoželjna komponenta. U slučaju Frisa, Frisolac Gold 1 - maltodekstrin ne utječe na procjenu.

Sigurnost - 5.0

Mješavina je sigurna - ovo je zaključak naših stručnjaka. Kao dio patogena i toksina. Kristalna saharoza također je odsutna u smjesi.

Okus i praktičnost uzgoja - 4.3

Smjesa Friso Frisolak Gold 1, prema mišljenju naših okusa, ima prirodni okus i ugodan okus. Ocijenili su ga "dobrim". Na dobroj razini je sposobnost smjese da se otopi u vodi.

Proizvođač nudi prilikom otapanja Friso Frisolak Gold 1 da se pridržava omjera masa od 1: 7. Na svakom gramu smjese trebao bi biti 7 ml kuhana i ohlađen na 35-40 stupnjeva vode. Sjeti se da razrjeđivanjem suhe smjese na višoj temperaturi, u njoj se izgubljuju vitamini.

Ambalaža i praktičnost - 3.7

Friso Frisolac Gold 1 suha mješavina prodaje se u metalnoj ambalaži od 400 g. S obzirom na prosječnu prehrambenu potrebu 4-6 mjeseca starog djeteta, to bi trebalo trajati 4 dana.

Ambalaža je visoka kvaliteta i praktična. Meka metalna membrana ne uzrokuje neugodnosti pri otvaranju limenke. Plastični poklopac je čvrst i hermetičan, uz kutiju, zaštitu mješavine ne samo od prašine, nego i od oksidacije smjese, spora plijesni i mikroorganizama. Treba napomenuti da prisutnost kašlja za doziranje, koja omogućuje uklanjanje klizača iz mjerne žlice, ne bi ozlijedila staklenku.

Žlica koja se isporučuje s Friso Frisolac Gold 1 kitom mora iznositi 4,3 grama mješavine. Istraživanja su pokazala da se od 4,3 do 4,6 g stavi u žlicu bez klizača, što malo odstupa od izjave proizvođača. Međutim, preporučujemo da provjerite točnost kuhinjskim mjerilima.

Baby Friso mješavine

Dojenčad često ne uspijeva podići prvi put: djeca odbijaju bocu, neki imaju alergijsku reakciju, zatvor i obilnu regurgitaciju. Takva reakcija djetetova tijela na umjetno hranjenje uzrokuje roditelje da odaberu druge mogućnosti, uzimajući u obzir moguće alergijske reakcije i probleme s probavom. Mnogi preporučuju da se odluče za mješavinu Frisolak, koja, prema proizvođačima, razlikuje se od svojih analoga dobrom podnošljivosti.

O proizvođaču

Friso mješavine proizvode nizozemska korporacija FrieslandCampina. U jednom je trenutku progutao niz tvrtki s vlastitim proizvodnim pogonima u Poljskoj, Njemačkoj i Belgiji, au Rusiji je tvrtka stekla pogon za proizvodnju jogurta u Stupinu. Međutim, robna marka za hranu u Rusiji nije napravljena - uvezena je iz Nizozemske.

Tvrtka se oslanja na korištenje ekološki prihvatljivih komponenti općenito i na maksimalno očuvanje prirodnih svojstava bjelančevina. Međutim, u liniji FrieslandCampina postoji hrana za bebe s intolerancijom na laktozu, kao i za alergije i djecu koja imaju problema s probavom i probavljivost.

FrieslandCampina posvećuje posebnu pozornost na preradbeni proces prerade kravljeg mlijeka: zdravlje životinja pažljivo se prati, živi isključivo na farmama tvrtke, a dobivene sirovine podvrgavaju se blagoj termičkoj obradi. Dakle, mliječna komponenta zadržava elemente u tragovima potrebnih za razvoj djeteta.

Kvaliteta proteina u mješavini Friso

Tvrtka naglašava da tijekom proizvodnje prehrane posebnu pozornost posvećuje kvaliteti proteina. Potrebno je za normalan razvoj organizma kao cjeline i pravilno funkcioniranje gotovo svih organa.

Međutim, to je zbog proteina u dojenačkoj formuli da mnogi roditelji suočavaju s poteškoćama u odabiru pravog proizvođača. Prema pedijatri, nepravilno rukovanje ili doza ove komponente može dovesti do mnogih različitih problema: od konstipacije i regurgitacije do ozbiljnih kvarova probave koji sprječavaju crijeva da upijaju mikroelemente potrebne za rast.

U međuvremenu, višak proteina nije ništa manje štetan od nedostatka proteina. To je zbog podjele dječje hrane u kategorije za različite dobne skupine: prema FrieslandCampini, tvrtka se strogo pridržava znanstveno dokazanih standarda sadržaja proteina u proizvodima. Istodobno, tehnologija prerade sirovina osigurava punu vrijednost bjelančevina, tj. Sadržaj aminokiselina u njemu u količini i proporcijama potrebnim za svaku dobnu skupinu, kao i točan omjer proteinske frakcije (sirutka i kazein). Prema proizvođaču, zahvaljujući ovoj smjesi što je bliže moguće u kompoziciji za majčino mlijeko, što u načelu nikada ne uzrokuje probleme s probavom ili alergijskom reakcijom.

Sastav Frisolak

Sve Friso baby formula sadrži kompleks vitamina, minerala i nukleotida. Vitamini (skupine A, B, C, D, E) su potrebni za razvoj i funkcioniranje različitih organa, jačanje kostiju i zuba, imunitet, viziju i još mnogo toga. Minerali (kalij, kalcij, magnezij, natrij, željezo, cink, bakar i drugi) služe istoj svrsi. Nukleotidi su zauzvrat ključni izvor energije, a također potiču sintezu proteina, sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata i služe kao osnova za stvaranje DNA i RNA.

Među sastojcima frisovih nukleotida su citidin-5-monofosforna kiselina, adenozin-5-monofosforna kiselina, dinodijev gvanozin-5-monofosfat, dinatrij inozin-5-monofosfat, dinatrijev uridin 5-monofosfat.

Mješavine Friso za novorođenče

Najširi izbor hrane Frisolak napravljen je za djecu od 0 do 6 mjeseci. Standardna verzija je mliječna formula Frisolak 1, koja sadrži obrano mlijeko i demineraliziranu sirutku. Kao vrhunska opcija, tvrtka nudi mješavinu Frisolac Gold 1, što je malo drugačije u sastavu.

Za razliku od uobičajene, dječje formulacije Frisolak Gold 1 sadrži uljane repice s niskim aleropa i palmino ulje, galakto-oligosaharide, koncentrat proteina sirutke, riblje ulje, kolin-bitartat, ulje s jednim stanicama i taurin. Kompleks prebiotika pomaže u rješavanju problema s probavom, tvrtka uvjerava da je ova dijeta bolje apsorbirana od njegovih analoga.

U slučaju da prebiotici nisu uspjeli riješiti probleme probave, roditeljima se nudi Friso VOM 1 smjesa - sadrži gusku od rogačeg gnoja, odnosno aditiva za hranu E410, koja djeluje kao zgušnjivač i pojednostavljuje proces asimilacije dječje hrane.

Smjesa Frisolak 1 HA (HA) je pogodna za one bebe koje su alergične na protein kravljeg mlijeka. U sastavu hypoallergenic mješavine Friso, ona je zamijenjena hidrolizom proteina sirutke, što je tijelo lakše apsorbira i ne uzrokuje alergije na hranu. Hrana na temelju ove komponente spada u kategoriju liječenja i profilaktičke, na primjer, propisana je za intoleranciju glutena.

Posebna kategorija hrane - mješavine za novorođenčad i do 12 mjeseci - uključuju mješavine

 • Frisosoy,
 • Frisolak Gold Pep,
 • Frisolak Gold Pep AU.

Frisosa je dizajnirana posebno za bebe s nedostatkom laktaze, protein soje je uključen u svoj sastav. Obje mogućnosti hrane Friso Gold Pep je formula bez laktoze namijenjena djeci koja su alergična na protein kravljeg mlijeka. U standardnoj je verziji zamijenjen hidrolizom proteina sirutke, au smjesi Frisolac Gold Pep AS - hidrolizat dubokog kazeina.

Prehrana od 6 mjeseci

Za djecu dulje od šest mjeseci, tvrtka nudi četiri vrste hrane. Mješavina Frisolak 2 se razlikuje od prve faze samo u svojoj višoj kalorijskoj vrijednosti i različitom omjeru komponenata. Friso Gold 2 smjesa sadrži isti kompleks prebiotika kao i prethodni korak.

Frisovom 2 (Friso Vom) se razlikuje po sadržaju gume od rogača. Zbog toga se ova Friso smjesa smatra antirefluidom i stimulira pokretljivost crijeva, što štedi dijete od bolne kolike. Mješavina Frisolak 2 HA (Friso HA 2) sadrži djelomično probavljeni protein koji, prema mišljenju stručnjaka, ne samo da smanjuje rizik od razvoja alergija nego i pridonosi ovisnosti o proteinima kravljeg mlijeka. Istodobno, proizvođač naglašava da ova verzija dječje hrane sadrži masne kiseline docosaheksaenoične kiseline (DHA) i arahidonske kiseline (ARA), čija je svrha razvoj kognitivnih i psihomotornih funkcija tijela, a isto tako imunomodulirajuće djelovanje.

Za djecu iz godine

Djeca starija od godinu dana, tvrtka nudi dvije opcije za mliječne napitke.

 • Mješavina Friso Gold 3 ne sadrži samo kompleks vitamina, minerala i nukleotida, nego i probiotike - laktobacili i bifidobakterije. Općenito, glavna razlika od prethodnog koraka je visok kalorijski sadržaj i različiti sadržaj proteina. Proizvod se temelji na obranom mlijeku.
 • S druge strane, mlijeko Friso 3 Junior sadrži karotenoide, tj. Prirodne antioksidante koji štite stanice od djelovanja slobodnih radikala. Također se proizvodi na bazi obranog mlijeka.

Hipoalergenska i prehrana bez laktoze u liniji tvrtke za ovu dobnu skupinu nije.

Mlijeko za bebe od 3 godine

Friso Gold 4 je najnoviji proizvod tvrtke, pogodan je za djecu stariju od tri godine. U tom se razdoblju djetetovo tijelo nastavlja aktivno razvijati, uključujući formiranje mentalnih procesa. Sastav mješavine oblikovan je tako da beba dobiva cijeli niz hranjivih tvari i ne doživi nedostatak energije potrebne za poznavanje okolnog svijeta. Ova dijeta sadrži kompleks prebiotika i probiotika, vitamina i minerala, kao i polisaturirane masne kiseline. Također u sastavu - obrano mlijeko.

Način pripreme i rok trajanja

FrieslandCampina poziva roditelje na ispravan postupak za izradu dječje hrane, na kojoj ovise korisna svojstva proteina u njemu. U ogromnoj većini slučajeva potrebno je dodati prašak u vodu prije nego što se ohladi na temperaturu od 37 do 40 stupnjeva. To je zbog činjenice da topla voda mijenja strukturu proteina i lišava ih brojnih korisnih svojstava potrebnih za bebu.

Međutim, pravila za pripremu nekih mješavina tvrtke razlikuju se. Tako, na primjer, Frisovy treba razrijediti u vodi s temperaturom od oko 70 stupnjeva, a zatim pričekati dok se ne proguta. Svaki paket za hranu za bebe sadrži detaljna pravila za pripremu jedne ili druge vrste. Općenito, postupak kuhanja je sljedeći:

 • Prije početka kuhanja temeljito operite ruke uporabom antibakterijskih, ali hipoalergenskih proizvoda;
 • Potrebno je dezinficirati bocu, dude i kapu;
 • Kuhajte vodu, ulijte potrebnu količinu u bočicu i ohladite na bilo koji prikladan način. Ponovljena uporaba prokušane vode nije dopuštena;
 • U hladnu vodu dodajte potrebnu količinu praha pomoću mjerne žlice, koja je uključena u paket dječje hrane;
 • Temeljito promiješajte smjesu tako da u njemu ne ostane grumen. Ako je potrebno, možete koristiti žlicu, ali prije toga također mora biti dezinficirano;
 • Smjesa se ohladi na sobnu temperaturu. Možete dati bocu djetetu samo nakon što pazite da hrana nije vruća.

Na paketima dječje hrane, kao i na službenim stranicama tvrtke, postoje tablice koje se mogu koristiti za izračunavanje broja mjernih žličica praha za djecu različitih dobnih skupina. Međutim, ti podaci su samo općenito prihvaćeni preporuke, a točna količina mješavine za svako dijete određuje pojedinačno pedijatar.

Rok trajanja smjesa u zapečaćenoj ambalaži je 24 mjeseca, ali nakon otvaranja treba ih koristiti unutar 4 tjedna. Držite je na suhom i hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku.

Friso Blend Recenzije

Često se preporučuje pedijatri probati mješavinu frisolakskih roditelja bebe koji imaju prve znakove alergije na hranu. U nekim slučajevima, alergijske reakcije ne moraju biti povezane s samim proteinom, već s načinom obrade i omjerom komponenata u određenoj smjesi.

Prema riječima roditelja, Frisolak, osobito Frisolac Gold Pep, smanjuje alergijske simptome. Osim toga, mješavina Frisa u mnogim slučajevima pomaže da se riješi opstipacije i kolike. Recenzije Friso Junior 3 mješavine pokazuju dobru zasićenost aktivne djece.

Prednosti uključuju i nisku cijenu i dostupnost u prodavaonicama lanaca - FrieslandCampina partneri su takve trgovine kao Detsky Mir, Korablik i Kćeri i sinovi.

Nedostatak roditelja koji žele hraniti dijete s mješavinama istog proizvođača je odsutnost fermentiranih mliječnih proizvoda na liniji Frisot.