Mišljenje dr. Komarovskog o novorođenim mješavinama, pravilima o hranjenju bebe i prebacivanju na novu prehranu.

Zasnivanje

Rođenje djeteta najsretniji je trenutak u životu svakog roditelja. Stoga, uvijek želite dati bebu najbolje.

Dojenje je idealan način za hranjenje bebe, ali ako iz nekog razloga majka ne može dojiti, boce s mješavinom će doći do spašavanja.

A kako odabrati pravu mješavinu pomoći će dr. Komarovsky: njegove preporuke i opis mješavina u ovom članku.

Jesu li korisni?

Komarovsky Evgenij Olegovich primjećuje da nema ništa bolje od majčine majčino mlijeko. Ali ako dijete nije hranjeno ili dojenje nije moguće iz određenih razloga, dijete mora početi hraniti smjesom ili biti potpuno prebačena u umjetnu prehranu.

Ne biste trebali slušati bake i dati bebu kravlje mlijeko. U njemu postoji velika količina kalcija i fosfora, koje dijete ne može prikazati u takvoj količini. To može dovesti do alergija i drugih bolesti.

Proizvođači mješavine pokušavaju ga približiti majčinom mlijeku. Ovisno o uspješno riješenom problemu, smjese su podijeljene u visoko prilagođene, manje prilagođene i nisko prilagođene. Ali to uopće ne znači da je jedna od tih smjesa gora od druge. Baš kao i majčino mlijeko, ona se mijenja dok dijete raste.

Sastav prilagođenih smjesa uključuje lagane globuline i albumin, ugljikohidrate, vitamine i masti, laktulozu, lizozim i druge korisne tvari. Mliječne mješavine se nadopunjuju bifidobakterijama za poboljšanje probave.

Kako odabrati dijete?

U našem vremenu raspon smjesa je prilično velik. Mladi roditelji iz neznanja mogu biti malo zbunjeni u trgovini. Kako bi odabrali pravu smjesu, dr. Komarovsky savjetuje da se pridržavaju osnovnih pravila.

 • Za novorođenčad do šest mjeseci, postoje prilagođene smjese, na pakiranju čiji je broj 1 ili oznaka 0-6.
 • Za djecu od 6 mjeseci do godinu dana stavljaju broj 2 na pakiranje mješavine. Nakon godinu dana pišu 3 na pakiranju.
 • Za bolju apsorpciju masnih smjesa sadrže taurin, koji je prisutan u majčinom mlijeku. No, kod kravljeg i kozjeg mlijeka nije.
 • Sastav prilagođenih smjesa povećava količinu vitamina i elemenata u tragovima. Količina proteina u pripravku je smanjena. Da bi se olakšala probava, koriste se proteini sirutke.
 • Sastav mješavina s brojem 2 zadovoljava potrebe djeteta, počevši od šest mjeseci.
 • Postoje posebne mješavine za posebne situacije. Mogu ih propisati samo liječnik, a namijenjeni su za prerane bebe ili alergijske djece.

Koji proizvod je bolje hraniti dijete?

Ako majčino mlijeko nije dovoljno za bebu, ne jede dovoljno, ne dobiva na težini i stalno je nestašan, liječnici preporučuju da počnu hraniti dijete mješavinom. Bolje je to učiniti žlicom ili s bocom s bradavicom u obliku dojke. To će pomoći budućem djetetu da ne baci grudi.

Liječnik Komarovsky preporučuje raspored slobodnog hranjenja. Neophodno je primijeniti bebu na dojku što je češće moguće, a ako je nakon hranjenja beba nestašna, traži grudi i smacking, onda mora biti hranjena smjesom.

Mješavinu treba podučavati postupno, a dijelovi bi trebali biti minimalni, što bi trebalo povećati svaki dan. To će vam pomoći da shvatite je li smjesa pogodna za bebu. Za dopunu, kao i za umjetno hranjenje prikladne su vrlo prilagođene smjese s brojem 1.

Najpopularnija formula za hranjenje bebe:

Kako prenijeti bebu u drugu?

Prijelazno dijete iz jedne mješavine u drugu je potrebno u ekstremnim slučajevima. Na primjer, ako se dječja stolica promijenila ili se pojavi osip.

Prema Komarovsky, možete se postupno prebaciti na bilo koju drugu mješavinu. Ne možete miješati različite mješavine, čak i ako su iste tvrtke, jer je njihov sastav različit. Nova mješavina je bolje dati ujutro, a stari - u drugoj. Novu i staru hranu prilikom mijenjanja treba dati iz različitih bočica, ne možete ih miješati.

Dijete se pljune nakon hranjenja

Osam od deset novorođenčadi poslije hranjenja, razlika u učestalosti i količini. U prvim mjesecima života takav se fenomen smatra normalnim. Za većinu, to ide na 4-5 mjeseci, a za nekoliko, probavu se normalizira samo do godine. Ako beba dobiva na težini normalno, pedijatar i neurolog ne vide nikakve abnormalnosti, onda ne biste trebali brinuti o tome.

Važno je zapamtiti da povraćanje ne povraćanje, zbog čega se odmah trebate posavjetovati s liječnikom.

Pogađanje može doći zbog pojave bebe, u ovom slučaju Dr. Komarovsky preporučuje povećanje vremena između hranjenja, a ne smanjenje doze mješavine, kao što neki roditelji rade.

Oleg E. savjetuje kupiti dijete ne samo prilagođenu smjesu, već i proizvod s oznakom "anti-refluks". Sadrži posebne zgušnjivače, kao što je rižin škrob. Budite sigurni da to raspravljate sa svojim pedijatrom.

Ako dijete slabo poveća težinu, znatno zaostaje u razvoju, potom rehukulaciju treba korekciju, koju će stručnjak razmišljati nakon pregleda.

Savjeti za roditelje

Kako bi hranjenje djeteta mješavinom samo donijelo koristi, ne uzrokuje alergije i druge negativne posljedice, vrijedno je preuzeti punu odgovornost.

 1. Izaberite točno smjesu koja je pogodna za dijete u skladu s dobi. Nemojte hraniti različite mješavine, ili se dramatično pomaknuti iz jednog proizvoda u drugi.
 2. Kada se umjetno hranjenje bolje pridržava određenog načina, neće nadjačati dijete i izbjeći česte regurgitacije i druge probleme s probavom.
 3. Potrebno je samo hraniti bebu ako je, nakon dojenja, jasno da beba nema dovoljno. Važno je zapamtiti da za dopunu nije potrebno puni dio smjese, prema uputama na pakiranju.
 4. Voda za kuhanje trebala bi se kuhati, iz slavine ili bocama.
 5. Dr. Komarovsky tvrdi da prekomjerna sterilizacija može dovesti do alergija, pa je dovoljno dobro pranje.
 6. Čuvati otvoreni proizvod ne može biti dulji od dva tjedna. Nakon toga, kako bi izbjegli zdravstvene probleme, bolje je izbaciti smjesu.

Ako slijedite sva ova jednostavna pravila, dijete će odrasti zdravo i sretno.

Naravno, za dojenje majčino mlijeko je najbolje. Ako prirodno hranjenje iz nekog razloga nije moguće, morate odabrati najbolju mješavinu za bebu. A najbolji je onaj koji je prikladan za vaše dijete. Važno je konzultirati se sa svojim pedijatarom koji će vam pomoći u rješavanju ovog problema.

Povezani videozapisi

Nudimo gledanje videozapisa na temu:

Umjetna pravila hranjenja za Komarovsky

Nema prave alternative za majčino mlijeko. Ako su bebe lišene punog prirodnog hranjenja, morate tražiti zamjenu za univerzalni proizvod. Stručnjaci su razvili umjetne mješavine i sheme, kao što je "umjetno hranjenje Komarovsky", pomažući mlade majke da se nose s poslom prebacivanja na alternativnu prehranu. To je neophodna mjera, bez obzira na razlog - nedostatak majčinog mlijeka ili odbijanje djeteta od prirodnog hranjenja.

Osnovno načelo Komarovskoga sustava

Racionalno korištenje dojenačke formule i postupno uvođenje komplementarne hrane prema planu umjetne hranidbe odobrili su pedijatri, među kojima i poznati liječnik E. Komarovsky.

Svaki stručnjak ima svoje mišljenje o ovom pitanju. Ali zadatak nije pronaći nedosljednosti i razlike, već sažeti dragocjeno iskustvo i navesti glavne preporuke. Ove preporuke bit će korisne za bebe i umjetne namirnice.

Prema Yevgenija Komarovskog, crijeva bebe spremni su za dopunsko hranjenje sa umjetnom hranom u dobi od šest mjeseci, kao i dojenjem. Osnova umjetne prehrane vrhunske kvalitete obično se koristi visokokvalitetnom mliječnom formulom.

Komarovsky upozorava da nije potrebno žuriti i prenijeti umjetnog umjetnika na "odraslu hranu" od prilagođenih smjesa. Beba crijeva sve do n mjeseci nije potpuno formirana. On nije spreman probaviti grubog vlakna povrća sok fruktozu umjesto laktozu mliječni proizvodi, žitarice škroba ugljikohidrata i više proteina vrsta na određeno vrijeme.

Lure se postupno uvodi, uz minimalne doze, kako bi se tijelo naviknulo na novi proizvod, a dijete na novi ukus. Alternativno, u prehrani umjetnoga se uvodi:

 • jogurt;
 • sir;
 • žitarice;
 • sokovi i voće;
 • žumanjka jajeta
 • mršavih riba;
 • juha od mesa ili pire krumpira.

Poznati pedijatar E. A. Komarovsky preporučuje da se ne žuri s povrćem i voćem sve dok prvi zub ne prođe kroz dijete. To je glavni znak da se njegovo tijelo priprema za apsorpciju čvrste hrane.

Ali, uz žurbu s mamcem, drugi ekstrem dolazi kod mladih majki. Ovo je odbijanje da se mami što je dulje moguće, ako se mješavina mlijeka dobro percipira umjetni umjetnik. Objašnjenje je vrlo jednostavno - navikli su na kuhanje smjesa i ne razmišljaju o tome kada treba uvesti komplementarne hrane.

Postupak pripreme umjetne nadomjestaka za majčino mlijeko je vrlo jednostavan, a morate se zabrljati s hranom. No, potrebno je naučiti jednostavnu istinu - od dojki ili umjetnog hranjenja morat će na kraju odustati od prehrane odraslih. Da, svaka uravnotežena smjesa ne može u šupljoj mjeri kompenzirati sastav prirodnih proizvoda.

Previše ranog mamca - od 4,5 mjeseca, kao što sugeriraju neki pedijatri za bebe na umjetnoj hrani. No, dr. Komarovsky kaže - razmisli o tome je li gastrointestinalni trakt djeteta spreman za takvo opterećenje bez proizvodnje odgovarajućih enzima? Kako se ne bi zbunili s doziranjem i optimalnim vremenom za uvođenje novih proizvoda, najlakši je način koristiti sheme i tablice umjetnog hranjenja od dr. Komarovskog.

Svaka majka ima pravo izabrati koju shemu će jesti, no vrijedno je slušati savjet poznatog stručnjaka iz mnogih zemalja koji ne daju prazne savjete. Neke majke koje ne znaju vjeruju da postoji dojenje i hranjenje u obliku mliječne formule i žitarica. No, dr. Komarovsky razlikuje prirodnu dječju hranu i umjetno hranjenje. A dodatna hrana koju prima beba do godine dana odnosi se na komplementarnu hranu.

Glavna pitanja mladih majki o umjetnoj hrani

Kako kombinirati majčino mlijeko i uravnotežene mješavine?

Prema mišljenju dr. Evgenije Komarovskog, ako je količina majčinog mlijeka ne više od 1/5 dnevnog volumena djeteta, tada se može smatrati umjetnikom. Bez obzira koliko majčino mlijeko, ništa ga ne može zamijeniti, tako da ga beba hrani 100%. Nijedna smjesa ne može biti bolja od prirodne hrane dojenčadi.

Što je bolje - umjetne smjese ili mlijeko (krava i kozje)?

Jednom u selima, u nedostatku majčino mlijeka, djeca su hranjena na kozje i kravlje mlijeko. Bake koji su odrastao u selu ostaju sljedbenici takvog hranjenja. No, dr. Komarovsky zagovara suprotnu poziciju.

Suvremena medicina dokazala je da mlijeko domaćih životinja ima drukčiji kemijski sastav. Sadrži 6-9 puta više kalcija i fosfora, te je taj višak teško ukloniti za djecu, posebno prije dobi od jedne.

 1. Do 12 mjeseci kravljeg ili kozjeg mlijeka nije poželjno.
 2. Od 1 do 3 godine može se povremeno davati djeci malo po malo, dodajući osnovnu smjesu na mješavine, uglavnom u obliku žitarica, gdje se razrjeđuje.
 3. Nakon 3 godine, mlijeko se daje djeci na zahtjev roditelja.

Zašto se kozu i kravlje mlijeko ne preporučuje za bebe?

Osim visokog sadržaja fosfora i kalcija, ovaj proizvod je različito oblikovan u želucu. Ako kozje i majčino mlijeko tvore male grudice u probavnom traktu, kravlje mlijeko tvori gustu grumenicu. Teško je regurgitirati dijete, a to stvara određenu nelagodu.

Kako postupati s činjenicom da je dijete primilo majčino mlijeko druge žene?

Dr. Komarovsky jasno razlikuje pojmove "medicinska sestra" i "donorsko mlijeko". Glavni problem je u procesu prijenosa posuđenog proizvoda i njegove sterilnosti. Nitko ne može dati jamstvo u čistoći medicinske sestre, da dobro jede, da je proizvod za bebu isporučen u sterilnim posudama. Najgore od svega, ako se davateljsko mlijeko isporučuje s udaljenosti, pohranjeno u hladnjaku, kuhano ili sterilizirano - u tome nema definitivno ništa korisno. O svemu drugom, takvo hranjenje je apsolutno normalno.

Kako su umjetne mješavine bolje od kravljeg i kozjeg mlijeka?

Glavna prednost prilagođenih smjesa je usklađenost s WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) standarda u pogledu postotka tih ili drugih komponenti. Takva se ravnoteža smatra nedužnim za djecu, a svi proizvođači dječje hrane moraju se pridržavati ovih standarda.

Danas postoji mnogo različitih mješavina, ali njihov sadržaj je otprilike isti - proteini, masti, vitamini, ugljikohidrati, kalcij, fosfor, šećer. Ponekad se mliječni protein više podijeli, a šećer ili fruktoza mijenja laktozu, kao u majčinom mlijeku. Postoje mješavine:

 • prilagođen,
 • djelomično prilagođeno;
 • sljedeće formule (stariji od 12 mjeseci).

Bolje je kad dulji period djeteta daje uobičajenu mješavinu, a bez potrebe za njima ne bi trebalo mijenjati. Ako vam je neugodno reakcija djetetova tijela na umjetno hranjenje, Komarovsky preporučuje mijenjanje smjese.

Trebam li se prebaciti na posebnu prilagođenu smjesu?

Dječja hrana je podijeljena po dobi:

 • Smjesa broj 1 - do šest mjeseci;
 • Smjesa broj 2 - do godine dana;
 • Smjesa broj 3 - više od 12 mjeseci.

Tu su i hipoalergijske smjese, niske laktoze, za oslabljenu djecu - za ubrzano povećanje težine. Mora biti propisana od strane liječnika, jer samo on može znati ima li beba alergijska reakcija na laktozu ili problem s kvarom proteina.

Je li mješavina potrebna beba nakon godinu dana?

Dr. Komarovsky ne inzistira na tome da nakon artefakata, nakon 12 mjeseci i dalje daju smjesu, možete se prebaciti na pakirano mlijeko. Ali nitko ne može jamčiti kvalitetu kupljenog mlijeka, au tom smislu smjesa je bolja od mlijeka. Nakon 3 godine, možete dati bilo kakvo kvalitetno mlijeko.

Je li hrana za umjetne životinje i djecu različita na prirodnom mlijeku?

Nema puno razlike u hrani, osim samog mlijeka, sve preporuke za hranjenje su jednake. Balansirane mješavine sadrže sve što vam je potrebno, pa dijete ne treba prikorm do 6 mjeseci.

Je li apsolutna sterilizacija boce za hranjenje potrebna?

Zašto djeca često dobivaju prekomjernu težinu od mješavina?

Teško je za dojenčad, posebno oslabljeno, da sisanje cijelog volumena mlijeka iz dojke, lakše je jesti iz bradavice. Tijekom vremena kad dijete usisava čašu mlijeka, iz boce možete isisati još jednu i pol puta više mješavine.

Kravlje mlijeko ili mješavina

Molim vas, recite mi treba li beba piti mlijeko? Sada smo 7,5 mjeseci, postupno se prebacujemo na čvrstu hranu, ali ne prema vašoj shemi u našem gradu nema kuhinje mliječnih proizvoda. Jedna hrana - povrtna kola, druga - kaša na majčinom mlijeku. Dodati ću sir s plodom na treće hranjenje, napraviti kašu na vodi ili kupiti gotove mliječne prasine. Majčino mlijeko ostaje samo noću. Trebam li još uvijek hraniti dijete mješavinom (do godinu dana), a nakon godinu dana s kravljim mlijekom? A kad odvođenje djeteta iz dojke, ako želi jesti noću, je li potrebno dati smjesu? Iz nekog razloga stvarno ne želim to raditi. Ili je to dobar proizvod? Je li vrijedno miješati smjesu kašulja? Je li potrebno uzgajati kravlje mlijeko prije davanja bebe?

objavljeno 28.11.2006. 13:53
ažurirano 05/29/2014
- Hrana, piće, vitamini

Komarovsky E. O. odgovara

Nažalost, kravlje mlijeko u našoj zemlji (zemlje) vrlo je tajanstvena stvar. tj gotovo nikada ne možemo biti sigurni u njegovu kvalitetu: ono što je hranilo kravu, što je opranilo posudu, gdje je pao, itd. - ako je, naravno, nije naša osobna krava. U svakom slučaju, ako kuhate kašu u kravljem mlijeku, trebali biste smanjiti sadržaj masti - optimalno ne više od 2% - razrijediti uobičajeno 3% mlijeka s kuhanom vodom. Sa svoje točke gledišta, kvalitetna mješavina mlijeka na osnovi kravljeg mlijeka ima niz značajnih prednosti u odnosu na samo kravlje mlijeko: 1) stabilni sastav; 2) dodaju se potrebni vitamini i elementi u tragovima; 3) kravlji protein se tretira na poseban način, čime se smanjuje vjerojatnost alergijskih reakcija; 4) ne idite u trgovinu svaki dan; 5) jednostavnost pripreme. Ako dijete normalno podnosi mješavinu mlijeka, nema ništa štetno za noću da kuhate kašu na ovoj mješavini. Optimally, "follow-on formule" su pisane u knjizi (Nutrilon-2, Nan-2 s bifidobakterijama, Hipp-2, itd.) Usput, mliječne kuhinje još uvijek postoje u mom gradu, ali većina mojih pacijenata preferira s njima Nemojte gnjaviti i kupiti obične kefir male količine (1%) u pakete, a ovaj kefir zajedno s krastavom (ponekad uz dodatak šećera), djeca jednostavno jedu.

Doktor Komarovsky o umjetnom hranjenju

Najbolja hrana za novorođenče je majčino mlijeko dojke. I nijedna nano-tehnologija i najnoviji napredni razvoj moderne znanosti nisu u stanju napraviti smjesu što bliže sastavu prirodnog mlijeka, koje samo mama može dati mrvicama.

Međutim, dojenje nije uvijek moguće. Nažalost, postoje razlozi koji sprečavaju normalno dojenje. To može biti ozbiljna bolest majke, koja zahtijeva liječenje jakim antibioticima, lijekovima protiv raka, i banalnom nedostatku majčinog mlijeka ili potpunom odsutnosti. Kada se mogućnost umjetne hranidbe postane stvarnost, roditelji imaju mnoga pitanja s kojima zadovoljstvo zadovoljava mjerodavni liječnik i miljenik milijuna majki, Yevgenij Olegovich Komarovsky.

Više o umjetnoj hrani govorit će dr. Komarovsky u sljedećem videu.

Komarovsky o djeci - "umjetni umjetnici"

Nemoguće je zamijeniti majčino mlijeko s bilo kojom, čak i najskupljom "vrhunskom" mješavinom. Njegova je vrijednost ne samo u vitaminima i enzimima nego iu imunoglobulinama. Mama mlijeko daje djetetu istu imunosnu zaštitu, zahvaljujući kojoj je mrvica prilično pouzdano zaštićena od većine virusa u prvih šest mjeseci svog života sve dok se vlastiti imunološki sustav ne počne aktivno oblikovati.

To uopće ne znači da su djeca umjetnici potpuno lišena imuniteta majke. Imaju još urođeni imunitet koji je nastao tijekom trudnoće i uz pravilnu njegu, on će također moći zaštititi dijete, a ne kao učinkovito kao kod dojenja, ali nešto je bolje od ništa.

Evgeny Komarovsky primjećuje da se umjetno hranjenje treba provoditi samo uz pomoć prilagođenih mliječnih formula. Ne mogu ih zamijeniti kravljeg ili kozjeg mlijeka.

Čak i prije 30 godina, kaže liječnik, problemi umjetne djece bili su mnogo više, jer nije bilo alternative. Sada, odabir kozjeg mlijeka kao hrane za bebe, prema liječniku, jest barbarizam i znak roditeljske neodgovornosti.

Yevgeny O. savjetuje da ne slušaju bake, koji se sjećaju kako je baka poduprla "sedam kravljeg mlijeka" i nazvala smjesu "kemiju" i "otrov". Do jedne godine liječnik ne preporuča davati mlijeko djeci, a do tri - s oprezom. Razlog tome je da je količina kalcija i fosfora u kravljem mlijeku toliko velika da dječji bubrezi ne mogu ukloniti takve spojeve. Napunjen je ozbiljnim bolestima, alergijama na kravlje bjelančevine i problema s koštanim sustavom.

Ako dijete jede smjese, majka bi trebala biti više pažljiva na količinu i kvalitetu zgrnutih mrvica. Boce i bradavice trebaju biti čiste, a smjesa treba strogo razrijediti u omjerima navedenim na pakiranju.

Prikorm i IW

Ako beba dobiva na težini dobro, a umjetnici obično čak i zbrajaju vrlo dobro, onda nema potrebe hraniti se do šest mjeseci, rekao je Komarovsky. Od šest mjeseci trebate unijeti dodatnu hranu, prema rasporedu prikorme. Pedijatri u velikom većinom savjetuju majkama da počnu hraniti s povrćem i voćnim sokovima i pirećim krumpirom, ali Yevgeny Komarovsky preporučuje da počnete s kefirima i žitaricama i ostavljajući plodove sve do najboljih vremena kada dijete jede prvi zub.

To je njegov izgled da Evgenij Olegovich zove siguran znak da je mali organizam spreman za čvrstu hranu, koja je u prirodi sve voće i povrće.

Dr. Komarovsky će vam reći u video ispod kako napraviti prvo hranjenje i kako hraniti bebu.

problemi

Čest problem je prekomjerno povećanje težine kod hranjenja smjesa. Kada dojenje bebe hrana je teže, on brzo osjeća sitost i ne prejedanje. A iz boce je sranje zabavnije, ali zato što mrvica gotovo uvijek jede 20-30 dodatnih grama mješavine. Ako pedijatar na sljedeću inspekciju, nakon što je težak, na žalost, uzdahne, gledajući bucmastog kikirikija, majka može smanjiti koncentraciju smjese, dodajući malo manje suhe tvari u vodu nego što je propisano receptom i preporučeno od strane proizvođača.

Postoji mišljenje da djeca koja jedu mješavine imaju veću vjerojatnost da pate od dermatitisa i alergija. Tu je zrnca logike, ali nemoguće je tvrditi da je to uzorak. Ako dijete ima neadekvatnu reakciju na određenu smjesu, možete zamijeniti samu smjesu. No, to prečesto i bez znanja pediatre Komarovsky ne preporučuje.

Savjet

Hranite bebu s bradavice s malom rupom tako da se mora nastojati zasićiti, a zatim se smanjuju mogućnosti da će tot nagati, pate od prekomjerne tjelesne težine i drugih neugodnih posljedica prekomjernog hranjenja.

Izaberite samo mješavine s oznakom "Prilagođeno", ako je beba sklona alergijama, preporučljivo je hraniti ga hipoalergenskom smjesom. Naravno, to košta više, ali je bolje preplatiti za hranu nego trošiti mnogo puta više na liječenje.

Ako obitelj ima priliku koristiti usluge medicinske sestre, onda nema razloga odbiti takvu priliku, rekao je Komarovsky. Glavna stvar je osigurati čistoću ženske sestre, znati koje proizvode koristi za hranu, bilo da puši, a ne koristi nikakve lijekove. U ovom slučaju, liječnik jasno razlikuje pojam "donatorsko mlijeko" i "medicinska sestra".

Donirano mlijeko prilično je teško transportirati kako bi se sačuvali sva njegova korisna svojstva. A ako se čuva u hladnjaku, pasterizira, kuha ili podvrgne nekoj drugoj preradi, u tome nije bilo ništa korisno, a nema smisla davati, kaže Yevgeny Komarovsky.

Kada prestati hraniti smjesu, odlučite, u konačnici, roditelji. Međutim, stav Komarovskog ovdje je sličan njegovu stajalištu o pitanju prestanka dojenja. Nakon godinu dana beba u osnovi ne treba mješavine ili majčino mlijeko. Njegova prehrana treba biti proširena i uključivati ​​meso, povrće, voće, žitarice, a smjesa više ne može zadovoljiti sve potrebe odraslog tijela.

Nije potrebno sterilizirati posuđe od koje dijete jede. Komarovsky vjeruje da je to pravi način za povećanje rizika stvaranja mrvice alergijske. Liječnik smatra dovoljno temeljito pranje bradavica i bočica.

Djecu koja se hrani bocama, obično se ne smije davati dodatni vitamin D za prevenciju rakuta, budući da je u dovoljnoj količini u sastavu svih mliječnih formula za bebe. A predoziranje vitaminom D mnogo je gori od nedostatka vitamina.

Artificialists trebaju više pitke vode od beba. Zato roditelji ne bi smjeli zaboraviti piti mrvice iz boce između hranjenja.

Za umjetno hranjenje poželjno je hranjenje po satu. Optimalno razdoblje tijekom koje beba nije gladna, prema Komarovskyu, iznosi 3-3,5 sati. Buđenje za sljedeću hranu nije nužno. To može dovesti do preopterećenja.

Izmiješati godinu dana Komarovsky

Poruka Natty »Sun Apr 23, 2006 09:23

Poruka iz Lelik »Sun Apr 23, 2006 11:25

Poruka Helen »Fri Apr 23, 2006 12:32

Poruka iz pijeska »Fri Apr 23, 2006 13:10

Poruka iz Lelije »Sun Apr 23, 2006 15:55

Poruka Natty »Sun Apr 23, 2006 18:20

Poruka Lelik »Sun Apr 23, 2006 19:04

Poruka iz pijeska »Fri Apr 23, 2006 20:38

Poruka Natty »Mon Apr 24, 2006 07:47

Pravila za hranjenje Komarovskoga

Posljednjih godina Kamarovsky mamac postao je popularna tema među budućim i uspješnim mladim majkama. Mnogi roditelji, čak iskusni mame i tate s nekoliko djece, poslušajte savjete ovog liječnika. Charisma i njegovo vlastito gledište pedijatrije Yevgenija Komarovskog kao pedijatrijskog stručnjaka ulijeva povjerenje u svoje preporuke roditeljima.

Pojava novih proizvoda u prehrani dojenčadi je fascinantna pozornica u životu mladih roditelja i djeteta. No, uvođenje komplementarne hrane prema Komarovskima može se razlikovati od preporuka promatračkog dječjeg pedijatara. Koji stručnjak za slušanje je da roditelji odlučuju.

Što se mamac razlikuje od dodataka?

Većina mladih majki ne vidi značajnu razliku između definicija "komplementarne hrane" i "dopunske hrane", no zapravo su to dvije potpuno različite riječi.

Koncept „nosa” primjenjuje kada dijete nema dovoljno majčinog mlijeka, a njegov nedostatak umjetne mješavine nadoknaditi ili unaprijed izrazio mlijeko i mliječne ljubimce (što je vrlo malo vjerojatno). U ovom slučaju, kažu da je beba mješovita hranjenja.

Dopunska hrana znači da dijete dobiva hranu pored svoje uobičajene prehrane - majčinog mlijeka ili formule. Svrha komplementarne hrane je prilagoditi i priviknuti djetetovo tijelo na "odraslu hranu".

Kada ulazi?

Prva godina razvoja djeteta smatra se najvažnijom u pedijatriji, a prehrana u ovoj fazi je od najveće važnosti. Važno je dati prvu komplementarnu hranu prema tablici uvodenja za Komarovsky ne prije nego što dijete navrši 6 mjeseci. U ovom slučaju, uopće nije bitno da li dijete prima glavnu prehranu - majčino mlijeko ili prilagođenu smjesu.

Dr. Komarovsky vjeruje da ako se do 6 mjeseci dijete razvije unutar normalnog raspona, onda ne treba nikakve dodatne prehrambene proizvode osim majčino mlijeka i mješavinu.

Neželjeno je uvesti prvu hranu i kasnije. Kada dijete ulazi u novu hranu, dijete prima hranjive tvari potrebne za rast i razvoj njegovog tijela. Isto tako, s odgođenim uvođenjem prve komplementarne hrane u obliku krute hrane, ne počinju se formirati vještine poput žvakanja i fine motoričke sposobnosti.

Šestomjesečna djeca žvakaju desni za prve zube da žvakaju, a tijekom igranja s hranom dijete razvija fine motoričke sposobnosti. Pored toga, monotonija prehrane kod djece starijih od 6 mjeseci može dovesti do zaostajanja.

Pravovremeno uvođenje komplementarne hrane prema tablici Komarovsky poboljšava zdravlje djeteta, omogućavajući mu pravilno razvijanje u psihoemocionalnom i fizičkom smjeru.

Prednosti i nedostaci ranog hranjenja

Mlade majke često čuju od drugih da možete početi mamiti prije nego što preporučuje moderna pedijatrija. Što je stariji dijete, češće se čuju domaći savjeti o hranjenju žumanjkom, kašom i drugim namirnicama.

Danas, ako je dojenje majka jede pravilno i raznolika, a dijete dobiva kvalitetnu mješavinu prilagođen kao zamjena za majčino mlijeko, morate ponuditi čvrstu hranu do 6 mjeseci starosti ne. Korist od preranog uvođenja komplementarne hrane također nije, već će to uzrokovati štetu djetetu.

Na primjer, mogu postojati poremećaji probavnog trakta i alergijske reakcije tijela. Zbog toga roditelji trebaju detaljno razmotriti pitanje uvođenja komplementarne hrane. Da biste dobili detaljne informacije, mogu proučiti tablicu komplementarne hrane za Komarovsky.

Uvodna pravila

Dr. Komarovsky savjetuje pridržavanje sljedećih preporuka prilikom uvođenja komplementarne hrane:

 1. Bilo koji proizvod treba ponuditi pažljivo i postupno. Za početak, dovoljno je jedna čajna žličica ili grlo nove hrane, a dijete se hrani njegovom uobičajenom prehranom - mlijekom ili smjesom. Ako koža i sluznice, dječja stolica i san ostaju nepromijenjeni, broj komplementarnih namirnica može se povećati.
 2. Ako ste u nedoumici, na primjer, na obrazima djeteta pojavio ljuskave mrlje, ili noću često se probudio i spavao je još gore, s novim proizvodom, poželjno je da se odlagati, ostavljajući sve kako je.
 3. Ako su bolne manifestacije, primjerice alergijske reakcije tijela, postale očite, ne preporučuje se uvesti novu hranu do nestanka znakova nevolje.
 4. Ne možete unijeti novi proizvod tijekom razdoblja bolesti, 3 dana prije profilaktičkog cijepljenja i unutar 3 dana nakon toga.
 5. Ako dijete ne voli proizvod ili ga jede s nevoljama, ne biste trebali inzistirati.

Koje proizvode početi

Netko misli da prva hrana počinje s povrćem, a drugi su sigurni da su to plodovi, a drugi i drugi inzistiraju na tome da prvi put trebate hraniti bebu žitaricama kuhanim u majčinom mlijeku.

Prema pravilima o uvođenju dopunske hrane Komarovsky početak solidnu hranu bolje kefir. Stručnjaci objašnjavaju ovaj rekavši da s rođenjem djeteta probavnog sustava vrijeme da se naviknete na mliječne proizvode, a kefir je njihov najbliži ekvivalent.

Osim toga, kefir sadrži mnogo bakterija mliječne kiseline, koje jačaju imunološki sustav i smanjuju vjerojatnost razvoja crijevnih infekcija. Kefir kvalitativno smanjuje opterećenje na dojenačkoj jetri koja još nije postala jača i ima pozitivan učinak na probavne procese u tijelu.

Shema uvođenja komplementarnih namirnica na Komarovsky preporučuje uvođenje novog proizvoda u jutro, postupno zamjenjujući ih osnovnu skrb. Po prvi put, malo jogurta se nudi bebi - ne više od 2 žličice. Ako nuspojava od strane tijela nedostaju, sljedećih dana doza jogurta sigurno može podići, dok god dijete počne jesti 150 ml cijelu dojku bez dopunskog hranjenja.

5-7 dana nakon toga, u djetetovu prehranu - sir, uvodi se drugi novi proizvod. Naravno, uvodi se u pozadini relativnog zdravlja djeteta i odsutnosti nuspojava na novu hranu. Šestomjesečno dijete je dovoljno za korištenje 30 grama svježeg sira svaki dan, od 9 mjeseci ova brojka povećava na 50 grama. Ako dječak ne voli kravlji sir u svom prirodnom obliku, dr. Komarovsky savjetuje dodavanje male količine šećera na njega.

Nakon što se dijete navikne na kefir i sir, odnosno mliječne proizvode zamijenit će jedno jutro hranjenje (obično traje 10 dana), liječnik savjetuje da uvede u dječju prehranu mliječne žitarice (riža, zobena kaša ili heljda), zamjenjujući večernja hranjenja.

Plan prehrane prema Komarovskyu preporučuje uvođenje povrća i voća samo do 8. mjeseca beba života. U tom slučaju, morate početi s decoctions povrćem, i samo nakon što se može ponuditi dječja povrća pire ili juha. Nakon 2 tjedna u prehrani, možete dodati žumanjak i meso, prema tablici za Komarovsky mjesečno.

Shema uvoda

Tabela prikorma na Komarovsky je kako slijedi:

Izmiješajte godinu dana.

Odgovorio: 32

Imam dva 1 g6m svaki, piju smjesu ujutro prije doručka i noću. Ja ću hraniti do 2 godine približno.

Ali imate dvije mješavine, ali što je s težinom? Mislim, je li to iz mješavine tjelesne težine tako dobro za moju ili sve zajedno? i jesti kašu?

težina 12,4 kg prvi i 12 kg sekunde.
heljda i riža jedu, ali ne svakodnevno.

Jasno, 12 imali smo u 10 mjeseci.
To ne znači od mješavine, već iz prasadi, kolačića i nasljedstva.
Dajem prskanje iz kutije debele, svaki dan, ali dijelovi su mali

I kupite smjesu s brojem 3, ili 2ku može se dati?

noću, godinu i mjesecu

Pokušavam sve više hraniti za noć)))) To je to. Pokušajmo večeras mješavinom plina.

Dajem snove
postoji i puno vitamina, i to je prikladno, a on voli
sve je korisnije od trgovine mlijeka, samo je voda

Dajem. Fermentirano mlijeko NAS. Stariji je pio do skoro 2 godine, mali je pije, ona je 1 i 9 godina.

U godini su završili posljednji paket (godinu i dva ili tri dana) i zaustavili - potpuno su se prebacili na dječju kefir.

I pijemo samo kefir u popodnevnim čajem :)

Mislim, umjesto mješavine))) Imali smo to ujutro i noću (prije toga je bilo mješavine u jutro), a ostatak dana - sve vrste kaša-omlet-casseroles.

Moja 2 i pol ne odbiju. Noću - željezo, ponekad u jutro pita. No, još nije priznao ništa mliječno mlječno mlijeko, samo vrećicu s ladicama, tako da dajem kalcij i vitamine. Pa, ako ujutro popije smjesu, kao da je smatrao doručkom, više ne jede kašu.

Nakon jedne i pol godine premješteni smo u mlijeko za bebe, tada je u Moskvu došao popularni pedijatar Komarovsky, koji je plaćen tvrtkama za spajanje, koji su rekli da kravlje mlijeko u velikoj količini nečega ispire iz tijela. Možda glupost, možda ne, ali moram se trzati zbog ove teme? Ne trebam ovo. Ne umiremo od gladi, a naša je kći počela piti mlijeko gotovo litru dnevno. Pa, vratili smo smjesu.

Ovdje sam. Smjesa je danas gotova i davala je samo mlijeko "Agush" kao dijete. I iznutra nije tako lijepo :)))

Pa, ako je volumen zdrav (ne litra po danu, kao što je moj početak tada), zašto onda ne? Ovo nije ljeto. šanse za normalno skladištenje iznad krova. I općenito trebate još besplatno dati mlijeko.

Oh yes. Mlijeko općenito stavljam do 7 djece godine.. imam mnogo djece :)
Tek nakon dva daju samo mlijeko (((i kefir poput svega ((
Također mi nije jasno zašto mikamilk nije ispušten nakon godinu dana!

I sve mi je kefir i ostalo kiselo mlijeko teško ignorirano :) Ali kažu da postoji neka vrsta kefirskih gljiva koja stvara od običnog mlijeka, pa, samo čuda!

Činilo se da je moja teta bila takva, a možda i jest.
Doista je vrlo koristan!
Ali briga za njega je hemorrhoid ((Zahtijevajući svakodnevnu proceduru.
A ako trebate ići tamo ili nešto drugo.

Sin je pio do 3 godine posebni Friso od 1 do 3 godine. Miriše poput vanilije poput mliječne masti. A sada ponekad pita i kada mlađi izrađuje smjesu, on mu se sviđa. Iako u isto vrijeme, mlijeko i kefir također piju s užitkom.

Uskoro 2 godine, ujutro i prije spavanja, smjesu. Dok pijem, dat ću. Ostali mliječni proizvodi jesti loše, i općenito nije važno. I ja vjerujem u smjesu više od skladištenja mlijeka.

Do 2 ga točno izraditi, ali vidjet ćemo.
Do 1,5 godine sam pio 2-ku, samo 3-ka imali smo vaniliju, nisu htjeli dati. Tada je odbio 2-ki, prebačen na 3-ku.

Dakle, također mislim da je potrebno dati mješavinu od najmanje 1,5 do 1,8, moja kći ima 1,1 nakon što je grudi otkazana, ruke i noge postale grubo, kažu da izgleda kao beriberi. Pokušat ću uvesti smjesu i provjeriti.

3,5 godina. Dajem smjesu

Žao mi je zbog glupog pitanja, a mješavina se daje samo djeci u IW-u?

1,8g. Dajemo smjesu za noć i ponekad se probudimo noću, također dajemo. I kad lijenost / nemamo vremena kuhati još jedan obrok - tijekom dana.
Ujutro obično ne dajemo (boce nakon noći su prljave).
Dajemo "bebu" to je "nazoristy" (u smislu vrlo guste) i nema alergija itd. na njemu.
Gotovo je nemoguće kupiti dobro mlijeko (ne bebu, ali u redovnim pakiranjima) u Moskvi.

godina i 9. piti smjesu prije spavanja - dan i noć.

godinu i dvije - pije puno mješavina (negdje 800-1000 ml dnevno). Smjesa je i dalje glavna hrana. Pojit ću se dok ne padne sama po sebi. Mislim da će za jednu i pol godina mješavina više ne biti toliko bitna, i to će dva puta doći do nesta.

I ja sam lijen ujutro da kuham nešto za dijete, također se u jutarnjim satima s mješavinom (no ondje s heljda / zob i brašno od riže) vraća, a noću i dalje sranje i još spava za noć s njom i za dnevni san. Ali ja imam problema s djetetom da, i stoga, da nisam pojela smjesu, izgubio bih težinu.
1 godina 10 mjeseci

Mi smo 2 godine, mješavina je 3 puta dnevno: za noć, kao prvi ranoj doručak i prije spavanja, ne namjeravamo otići s njom :) Ali ne pijemo kefir, jogurte i uobičajeno mlijeko.

Povezani dokumenti

o mješavini i jogurtu nakon godinu dana

Komesari dragi! kćeri godine 1. nakon nedavnog odvikavanja, ona se slaže da piju samo jogurt "temu". mlijeko treba dati, a kefir ne želi piti. ovdje i dati ono što vam se sviđa. a pedijatar je rekao u klinici, a zatim je dječji jogurt kemija. što misliš? 2. dao

smjesu nakon godinu dana?

Pozdrav svima vjerojatno glupo pitanje, ali iskreno sada razmišlja. beba na GW + mamac. pola godine. Do godine planiram isključiti GW. Općenito, trebamo neku vrstu mješavine nakon kraja GW godišnje, ili će dijete imati dovoljno redovite hrane? ako dajete

Smjesa nakon godine

Čuo sam da neke tvrtke imaju mliječne formule za djecu od 1 do 3 godine, a ove mješavine daju djeci umjesto kravljeg mlijeka. Recite mi, molim vas, tko zna što tvrtke proizvode ih. Mjesto: Moskva

Život iz godine u godinu

Kći godine. GW, kao što kažu, i SS. Diže se u 10: 30-11. Igramo, a negdje u pola sata pokušavam "ubrati" doručak - od 0 do 120 g voćnog kaše (ostalo se ne valja). Tada igramo i negdje u 12: 30-1 ona umre želi spavati. Spavanje može trajati 30 minuta, možda 2 sata. Iz ničega

Umjetna hrana: savjeti i pravila. Što je važno znati?

Dojenje se smatra optimalnom vrstom hrane za novorođenčad. Međutim, to nije uvijek moguće. Različiti razlozi mogu spriječiti majku da hrani dijete bez upotrebe prilagođenih smjesa.

Najčešće je odsutnost mlijeka ili nedostatak mlijeka. Što biste trebali obratiti posebnu pažnju i kako podesiti prehranu novorođenčeta (umjetno hranjenje)?

Umjetno hranjenje zahtijeva pažljivu pozornost na prehranu dojenčadi. Pored praćenja vremenskih intervala, količine mješavine i korištene vode, majka treba obratiti pozornost na dobrobit i ponašanje djeteta.

Prilagođene smjese imaju drugačiji sastav, omjer proteina i kazeina. Važno je napomenuti da je za svako doba ta ravnoteža drugačija. Na tržištu dječjih jela postoji mnogo proizvođača. Trošak varira od 150 rubalja do 1.500 rubalja po pakiranju od 400 grama.

U početku se može činiti da kupnjom prvog kutija koji vam se sviđa možete riješiti sve probleme. Na žalost, nije. Tijelo djeteta je individualno. Stoga, ako dijete na susjedu jede s užitkom Nan to ne znači da će se i vaše dijete ponašati kao dobro.

Može li umjetna hranjenja biti alternativa dojenju?

Dijete koje od rođenja ne hrani majčino mlijeko, već prilagođenu smjesu, ne prima traženu količinu elemenata u tragovima od majčinskog mlijeka. Nažalost, čak i najkvalitetnije mješavine ne mogu biti zamjena za majčino mlijeko.

Važno je zapamtiti da prijelaz iz jedne vrste hrane u drugu mora biti opravdan. Postoji mali popis situacija u kojima je potrebno uvesti umjetno hranjenje:

Prisutnost zaraznih bolesti u majci;

Nedovoljna količina mlijeka ili njezina odsutnost u mliječnim žlijezdama (nedostatak se određuje kontrolnim vaganjem na prijemu stručnjaka);

Teški rad i naknadne komplikacije kod žene;

Česta ili stalna upotreba lijekova koji nisu kompatibilni s dojenjem;

Prisilno odlaska ili produljena odsutnost majke novorođenčadi (više od 2 tjedna).

Nažalost, to se često događa zbog nedostatka svijesti o ženi. Prisutnost sjajnog oglašavanja o bezbrižnom životu snažno utječe na svijest mlade majke. Psihički nedostatak pripreme također vodi do činjenice da žena odbija dojiti u korist umjetnih.

Osnovna pravila umjetne hranidbe. Savjeti dr. Komarovskog

Umjetno hranjenje - prehrana djece s dojenačkom formulom, u odsutnosti majčinog mlijeka ili nedostatka (manje od 1/5 dnevne prehrane).

Dr. Komarovsky, poznati pristaša dojenja, identificira dva ključna pravila umjetne hranidbe:

U prisutnosti barem male količine mlijeka majke, nije potrebno prebaciti na umjetnu prehranu. Proces uspostave režima i vrste hrane je dug, ali 2 od 3 žene prolaze kroz njega.

Zamjena majčinskog mlijeka za cijelu kravu i koze nije isplata. Tijelo djeteta nije u mogućnosti ukloniti višak fosfora iz tijela. Struktura mlijeka ima i brojne kolosalne razlike.

Kupnja bilo koje mješavine, ne izmišljajte ništa posebno. Ako je vaše dijete zdravo, ne biste trebali kupiti hranu za djecu s alergijama. Izbor smjese treba pregovarati s kvalificiranim tehničarom.

Za svako doba postoje različite vrste mješavina. Dr. Komarovsky ističe sljedeće:

Prilagođeno (što je blisko majčinom mlijeku);

Sljedeće formule (nakon 1 godine).

Glavni uvjet za vodu, koji je uključen u pripremu smjese - ključanje. Ne preporučuje se uporaba flaširane vode za pripremu smjese.

Odaberite bocu i bradavicu za hranjenje treba odabrati prema dobi. Za novorođenčad od 0 do 3 mjeseca upotrebljava se boce s malim volumenom s niskim protokom (broj rupa i njihov promjer su minimalni).

Nadalje, u skladu s normama hranjenja povećava se volumen boce i promjer rupica u bradavici.

Vrlo često se mamci brinu o pitanju je li djeci potrebna formulacija za "umjetnošću" nakon 1 godine. Ako vam financijska situacija dopušta, možete dati mlijeko jednom dnevno. Česta zamjena punog obroka nije potrebna.

Sve o umjetnom hranjenju: Feed formulacije

Raspon krmnih smjesa je tako širok da može poremetiti bilo koji roditelj.

Važno je da se posavjetujte sa svojim liječnikom i da dobijete preporuke o vrsti mješavine koja odgovara Vašem djetetu. Isto vrijedi i za promjenu prehrane.

Pri odabiru mješavine proučite sastav i podatke o pakiranju. Obratite pažnju na proizvođača i datume isteka.

Najpopularniji sada imaju prilagođene mješavine. Smatraju se što bliže majčinom mlijeku. Napravljene su na osnovi kravljeg mlijeka s dodatkom kompleksa minerala i kiselina.

Prilagođene mješavine imaju nekoliko stupnjeva:

0 - 6 mjeseci (početna smjesa);

6 - 12 mjeseci (sljedeće mješavine, prilagođene i djelomično prilagođene).

Početne smjese sadrže biljna ulja, zasićene masne kiseline, taurin, L-karnitin i prirodne emulzifikatore. Svaka od komponenti koje čine adaptaciju početne mješavine odgovorna je za razvoj određene funkcije i sposobnosti djetetovog tijela. Na primjer, L-karnitin doprinosi apsorpciji hrane i poboljšanju metabolizma djeteta.

Mješavine za djecu od 6 mjeseci

Djeca od šest mjeseci do godine primjenjuju se takozvana naknadna smjesa. Razlikuju se od "početnog" visokog proteinskog sadržaja. U pravilu se na njihovoj ambalaži označavaju brojem "2", drugom fazom napajanja.

Proizvodimo takvu mješavinu istog kravljeg mlijeka uz dodatak sirutke i škroba. Sastav uključuje saharozu i potrebni skup minerala i elemenata u tragovima, u skladu s normama i standardima za ovu dobnu skupinu.

Energetska vrijednost takvih smjesa je znatno veća od onih "početnih", jer dijete postaje aktivnije i mobilnije.

Mnogi roditelji napominju da tijekom prijelaza u drugu fazu prehrane, dječji san postaje jači i duži.

Važno je napomenuti da postoji niz terapijskih smjesa. Oni su napravljeni uzimajući u obzir specifičnosti bolesti ili alergijskih reakcija. Među najpoznatijim su:

Semper Bifidus, itd.

Kako kombinirati umjetno hranjenje djeteta i vode?

Već smo primijetili da postoji velika razlika između majke i umjetnog mlijeka. Isto vrijedi i za prisutnost vode u prehrani novorođenčeta. Majčino mlijeko sadrži optimalnu količinu tekućine. Stoga dijete dopunjuje samo ako uočava prisutnost sljedećih znakova:

Suha koža i jezik.

Što se tiče djece s umjetnom hranom, naprotiv. Zasićenje smjese koju dijete troši može uzrokovati zatvor. Voda pomaže poboljšanju psihosomatskog stanja djeteta i poboljšava funkcioniranje probavnog trakta. Stoga, hraniti dijete je iznimno nužno.

Vrijedno je hraniti dijete nakon kratkog vremena nakon hranjenja ili u intervalima između njih. Važno je imati na umu da je bebin trbuh malen, što znači da dijete fizički ne može odmah piti veliki volumen tekućine. Počnite davati vodu žličicom, postupno povećavajući njezin iznos.

Kako bi se spriječila dehidracija u dojenčadi, važno je pratiti temperaturu u sobi. Suhi zrak postaje čest uzrok nedostatka vlage u tijelu.

Živeći u strahu od hvatanja ARVI ili druge infekcije, mnoge mame čvrsto zatvaraju prozore i vrata.

Neki čak uključuju dodatno grijanje na krevetiću. Da biste to učinili, apsolutno ne vrijedi. Normalna razina temperature za dječju sobu iznosi 20-21 ° C i nema više, a razina vlažnosti iznosi 55-70%. Vlažnost zraka može se mjeriti pomoću posebnog uređaja za higrometar.

Nije tajna da pregrijavanje može, naprotiv, doprinijeti smanjenju zaštitnih funkcija tijela. Kao rezultat toga, može se osigurati temperatura i puni "buket".

Mnogi pedijatri, uključujući dr. Komarovskog, savjetuju se da vode tijekom bolesti. Nekoliko gutljaja vode može pomoći tijelu djeteta da se bavi temperaturom i nastalom kolikom.

Često se postavlja pitanje o tome kakva je voda bolje dati novorođenčadi. Glavna pogrešna predodžba je da treba samo kuhati vodu. Nije. Vrenje pridonosi uništavanju brojnih bakterija, ali sadržaj kloridnih tvari u njoj prelazi granicu.

Isto vrijedi i za vodu otvorenog izvora. Opasno je za još uvijek jako jaku bebu. Veliki broj nitrata i mikroorganizama koji se nalaze u tlu, mogu samo štetiti.

Ova voda sadrži potrebnu ravnotežu minerala i razlikuje se od obične pitke vode. Kuhanje nije potrebno.

Imajte na umu da se flaširana voda ne može čuvati mjesecima. Zato, tijekom prvih mjeseci kupujte ga u staklenu posudu s volumenom od najviše 0,7 litara.
Hranjenje za umjetno hranjenje mjesecima

Uz uvođenje prilagođenih i djelomično prilagođenih smjesa u dijeti djeteta, morate uzeti u obzir mnoge nijanse. Za svako doba postoji vlastiti dnevni unos hrane i broj tehnika za pisanje koje dijete treba.

Kako izračunati volumen mješavine? Koliko često trebate hraniti novorođenče? Kakvu temperaturu treba pripremiti mlijeko?

Slažem se, ima puno pitanja. Počnimo s redom. Da biste izračunali dnevnu stopu za svoje dijete, trebate znati njegovu težinu. Tada možete koristiti tablicu težine i dobi.

Umjetno hranjenje novorođenčadi. Koja je najbolja mješavina za dojenčad

Nijedna hrana u svijetu ne može se usporediti s majčinim mlijekom. Napunjen je svim vitaminima i korisnim elementima potrebnim za dijete, a također pomaže ojačati imunološki sustav i tjelesno zdravlje novorođenčeta. Ali što učiniti ako je od prvih dana života beba odbio dojku? A što hraniti bebu kada nema dovoljno mlijeka? Postoji rješenje - umjetno hranjenje.

Jesu li problemi s prijelazom na umjetno hranjenje?

Nijedna formula mlijeka ne može potpuno zamijeniti pravi majčino mlijeko. Ako majka djeteta iz bilo kojeg razloga nema priliku da ga prirodno hrani, tada će joj pomoći hranjenje. Međutim, onaj tko misli da će s prijenosom djeteta u mješavinu majke majke smanjiti brige, uvelike je pogrešan.

Naprotiv. Mnoga se pitanja pojavljuju za nju (a osobito za one žene u radu u kojima je ovo prvo umjetno dijete u obitelji). Kako se hraniti? Što hraniti? Što uzgajati za novorođenče? Je li moguće koristiti kravlje ili kozje mlijeko? Kako odabrati smjesu? Koje vrste mješavina postoje? Ukratko, broj pop-up pitanja jednostavno vrtoglavica. Stoga smo odlučili odgovoriti na najvažnije i najčešće susrele. Otjerajte pogrešne mitove i dajte korisne savjete.

Koji je problem odabira smjesa?

Prije nekih 20 godina nije bilo teško odabrati smjesu za novorođenče. Sve se kuhalo na jednu stvar - odlazak u trgovinu. Podsjetimo da su prethodno postojale samo dvije vrste mješavina:

 • "Little Boy";
 • mliječna formula "Baby".

Trenutno je broj staklenki i bočica impresivan. Iz takvog opsežnog popisa proizvođača i sjajnih pokrivača zaslijepljenih. Ali to ne znači da umjetno hranjenje novorođenčadi podrazumijeva kupnju prvog proizvoda kojeg vidite. Naprotiv, pedijatrijski pedijatri, uključujući Dr. Komarovsky, savjetuju se da ne žure, a ne da spontane kupnje potaknule oglašavanje ili savjet od prijatelja. Odabir dječje hrane je čisto individualni proces koji zahtijeva prethodno savjetovanje s liječnikom.

Što liječnici savjetuju mame?

Kao što smo rekli, boca za novorođenčad omogućuje prethodno savjetovanje s liječnikom. Zašto je to? Prije svega, tako da mlade i neiskusne mame ne čine najčešće pogreške. Na primjer, kako bi bili sigurni, neke majke biraju prvu mješavinu hipoalergenskog, soje ili laktoze.

Prema riječima dr. Komarovskog, ove smjese su iz "posebne" serije, a umjetna hranjenja novorođenčadi s njihovom upotrebom pogodna je samo u sljedećim slučajevima:

 1. Ako dijete ima alergijsku reakciju na klasične mliječne formule.
 2. Ako dijete ne podnosi laktozu.

Istodobno samo liječnici mogu odrediti razlog za imenovanje takvih suhih proizvoda za djecu.

Kakve umjetne smjese za djecu?

Kako se ne bi zbunili i odabrati pravi miks za novorođenče, sva hrana i "labavi" proizvodi su uobičajeno podijeljeni u sljedeće vrste:

 • prilagođena;
 • djelomično prilagođeno;
 • "Sljedeće formule" (koristi se za hranjenje djece nakon godinu dana).

Adaptirane smjese i njihovi primjeri

Umjetno hranjenje djeteta treba biti uravnoteženo i što je bliže prirodnom majčinom mlijeku. Ove su svojstva prilagođene mješavine, koje uključuju lagane globuline i albumin, kao i ugljikohidrate, vitamine i masti, laktulozu, lizozim i druge. Često se mogu nadopunjavati bifidobakterijama (ti se spojevi nazivaju fermentirano mlijeko). Primjer prilagođenih smjesa su takvi proizvodi suhog mlijeka kao što su Piltti, Nutrilon-1, Agusha-1, NAN, Pre-Hipp i drugi.

Djelomično prilagođene smjese: primjeri

Umjetno hranjenje kod djeteta može se temeljiti na djelomično prilagođenim smjesama. U njihovom sastavu, u pravilu, postoji kazein. Asimilacija ovog proteina djetetovim tijelom znatno je sporija nego kad koristi prilagođene mješavine.

Osim toga, takvi pripravci ne sadrže demineralizirani serum, stoga se ne smatraju kompletnom zamjenom za majčino mlijeko. Na primjer, "Nestozhen", "Impress", "Similak", "Enfamil", mliječna formula "Baby", "Malysh" i drugi.

Mješavine s "sljedećom formulom": primjeri

Uz dojenčad (od rođenja do jedne godine), umjetno hranjenje djeteta može se nastaviti čak i nakon 12 mjeseci. U takvim smjesama obično se dodaje više minerala i korisnih vitamina, koji su potrebni za starije djece (vodeći aktivan način života). Takve smjese uključuju: Nutrilon-2, Bebelak-2, Frisomel, Agu-2 i druge.

Što su specijalizirane smjese?

Kao što smo već napomenuli, boca za bebe do jedne godine i nakon 12 mjeseci može biti komplicirana nekim značajkama djetetovog tijela (to se odnosi i na prerane bebe koje trebaju specijaliziranu njegu). Preporuča se kupiti dječju hranu za djecu sklona alergijama i osipa. Na primjer, "NAS je hipoalergenski." Također se koristi za kongenitalne ili stečene kao rezultat bolesti (na primjer, nakon prijenosa crijevne infekcije) netolerancije na laktozu. Zapanjujući primjer je "NAS Lactose Free" i "Mamex Lactose Free".

Također, umjetno hranjenje kod djece koja su odbijale ili odbili, mogu biti popraćene dodatnim kongenitalnim abnormalnostima i bolestima (na primjer, povezane s probavom). Tako se bebe ohrabruju da koriste mješavinu baziranu na proteini soje, kao što je Bona-soja.

Ako dojena dojenčeta nema željezo (s anemijom), tada bi trebao kupiti smjese koje sadrže željezo. Na primjer, "Similak s željeza".

Za djecu koja pate od učestalog regurgitacije nakon jela, potrebno je kupiti posebne anti-refluksne smjese. One sadrže određeni "zgušnjivač" i imaju posebnu oznaku na prednjoj strani paketa - "AR".

Zašto je nemoguće kupiti posebne mješavine za alergije?

Često, roditelji, kada vide neku reakciju (na tijelu ili u stolici djeteta) na umjetno hranjenje u djetetu, donose pogrešne zaključke (pretpostavljaju da je to alergija). Međutim, znakovi koji često prate alergijske reakcije mogu značiti nešto drugo. Na primjer, česti grčevi u trbuhu, frustracija ili zatvor, osip može reći:

 • o netrpeljivosti ugljikohidratima;
 • slaba tolerancija proteina;
 • o kršenju apsorpcije masti, itd.

Stoga, kada otkrivate takve znakove, najbolja bi opcija bila konzultirati liječnika. Ako su oni doista rezultat alergija, liječnik će vam savjetovati da promijenite klasičnu smjesu koja se koristi za poseban način.

3 pravila za pravilan izbor mješavina iz Komarovskog

Kako bi se izbjeglo bilo kakvo pitanje o tome zašto je umjetno hranjenje opstipacije, frustracije i drugih nevolja novorođenčadi, potrebno je slijediti jednostavna pravila. I odaberite pravu hranu. Dakle, dječji liječnik Komarovsky preporučuje kupnju samo onih smjesa koje će tada biti lako pronaći u vašoj zemlji, gradu. Odaberite proizvode koji su mnogi u vašim trgovinama.

Osim toga, na pakiranjima smjesa oslikane su ne samo doza i upute za pripremu, već i tablica za umjetno hranjenje koja označava težinu i dob djeteta.

I na kraju, nemojte kupovati posebne mješavine za zdravu djecu bez dobrog razloga!

Mješavine za djecu različitih dobnih skupina: kako odabrati?

Većina smjesa ima specifično numeriranje, što odgovara različitim dobima djece. Dakle, mješavine s №1 namijenjene su bebama - umjetnim sredstvima od prvih dana života i do 6 mjeseci. Na primjer, ako je osnova prehrane vašeg djeteta umjetno hranjenje (4 mjeseca po djetetu), Nutrilon-1, Hipp-1, NAN-1 i drugi će vam odgovarati.

Mješavine s brojem 2 namijenjene su djeci od 6 do 12 mjeseci. Mješavine broj 3 - za više od godinu dana. Osim toga, ako je suha smjesa br. 1 pogodna za vaš umjetni vlasnik, a zatim za pouzdanost, bolje je kupiti br. 2 i br. 3 točno istu marku kao prvi put.

Što tražiti pri odabiru mješavine?

Pri odabiru dječje hrane pazite da pogledate njegov sastav. Posebno se preporučuje da se usredotočite na savjet svog liječnika. Na primjer, ako po njegovom mišljenju vaša beba nema dovoljno proteina, onda morate pitati prodavatelja kakav je protein u mješavini. U ovom slučaju, potrebno je dati prednost proteini sirutke.

Pogledajte količinu masnog sadržaja. Ako je dijete manje težak, bolje je odabrati hranu s velikim brojem masnih spojeva. Nasuprot tome, ako je težina za njegovo doba prevelika, odaberite s manjom. Također pogledajte količinu ugljikohidrata, željeza, elemenata u tragovima. I što je najvažnije, za rok trajanja.

Način hranjenja: kako postupiti?

Radi vaše udobnosti, smisla je promatrati određeni način umjetnog hranjenja. Dakle, približan broj hranjenja dnevno ne smije biti veći od 6-7. Hranjenje se može obaviti s pauzom od 3-3,5 sati (uz moguće odstupanje od 30-40 minuta). Također ima smisla hraniti djecu na zahtjev.

Koliko treba dijete jesti?

Potrebe svakog umjetnog umjetnika su individualne. Međutim, mnoge mame preferiraju izračunavanje volumena dijela određenih formula. Na primjer, bebe mlađe od 1 tjedna savjetuje se da se jednokratno koriste do 50-100 ml (približna formula za izračunavanje: broj dana od rođenja pomnožen sa 10).

Počevši od drugog tjedna života, broj mililitara po danu izračunava formulom: tijela maseni omjer dijete do 5. Na primjer, ako dijete ima težinu od 3.750 g, tada dijeljenjem taj broj od 5, dobivamo svakodnevno volumen od 750 ml. Nakon toga otkrivamo veličinu hranjenja: 750/7 (gdje je 7 broj hranjenja dnevno). Dobivamo 107 ml. Možete učiniti nešto poput ove uvjetne tablice:

Dječja dob u mjesecima

Volumen hranjenja, ml / dan.

Volumen za jedan hranjenje, ml

Broj hranjenja po danu

Intervali između feedova u satima

Za praktičnost, neki posude s mješavinom imaju mjernu žlicu.

Umjetno hranjenje: izbornik

Kako bi znali kada i koliko je vaše dijete jeo, dr. Komarovsky preporučuje održavanje određenog dnevnika. Trebate snimiti datum i vrijeme obroka, broj hranjenja, veličinu jednog posluživanja, dnevnu cijenu itd.

Stoga će vam biti prikladno kontrolirati nalog za hranjenje i analizirati ga. U budućnosti možete vidjeti povijest prehrane vaše karapuz.

Je li moguće istodobno koristiti nekoliko mješavina?

Moguće je istovremeno koristiti nekoliko mješavina. Glavni uvjet je individualna tolerancija djeteta. Također, idealna bi mogućnost bila uporaba različitih tipova smjesa od istog proizvođača.

Postoje li pravila za poučavanje djeteta u miksu?

Ako dijete koristi mješavinu od prvih dana života, tada će ovisno o tome biti praktički bez ikakvih komplikacija. U ovom slučaju, ne postoje posebni zahtjevi. U pravilu, u bolnici, liječnici će pomoći mladoj mami da pronađe pravu dječju hranu. Ali što je s djetetom koji je od trenutka njegova rođenja prirodno hranio, a onda se zbog nekog razloga morao prebaciti na umjetno hranjenje?

Prijelaz na takvu hranu treba postupno provoditi. Na primjer, možete početi dodavanjem jednog dijela smjese na dojenje (s mogućom zamjenom potpuno hranjenja). Nakon nekoliko tjedana, ima smisla davati djetetu već dva dijela smjese, postupno povećavajući broj zamjena.

Nemojte zaboraviti slijediti upute, razmotriti preporučenu dozu, temperaturu i pravila skladištenja.

Što bi trebalo biti situacija kada se hrani?

Dok hranite bebe iz boce majci, moraju se poštivati ​​određene norme ponašanja. Na primjer, trebala bi:

 • zagrijte mješavinu mlijeka na 36-37 °;
 • smiriti se;
 • odaberite mirno mjesto;
 • uzeti udobnu poziciju za nju i za dijete;
 • pogledajte dijete u oku, razgovarajte s njim i osmjehnite se.

Najčešći mitovi hranjenja

Hranjenje djece umjetnim mješavinama uvijek je povezano s određenim mitovima, od kojih mnogi nemaju veze sa stvarnošću. Na primjer, vjeruje se da je najbolja mješavina ona koja je skuplja. Pogrešno je jer čak i među proizvodima popularnih robnih marki možete pronaći varanje. U tom slučaju najbolje će biti dječja hrana koja ne šteti i potpuno je pogodna za vašu djecu (u skladu s njihovom dobi, težinom, potrebama).

Drugi popularni mit odnosi se na mišljenje da djeca-umjetnici dobivaju više beba u težini. To nije točno jer s pravilnom prilagodbom dnevne stope mješavine za bebu i praćenjem njegovog tjelesnog razvoja, nema viška težine.

Treći mit povezan je s činjenicom da beba s hranjenjem boca često nije hranjena. Ne baš točno. Činjenica je da tijekom obroka s prirodnim hranjenjem dijete puno trudi (oko 10-15 minuta jede). Nasuprot tome, ako u bočici postoji velika rupa u bradavici, dijete se za 2-3 minute hrani s hranom. Slijedom toga, za to vrijeme nema vremena osjećati osjećaj zasićenja i počinje tražiti više. Slabo roditelji daju mu dodatak, zbog čega dijete razvija prejedanje, kolik, itd.

Četvrti mit odnosi se na sterilizaciju. Prema nekim majkama, obavezno je sterilizirati sve boce prije nanošenja pripremljene hranjive mješavine u nju. Nije. Kao što pokazuje praksa, dovoljno je jednostavno temeljito oprati bocu tekućom vodom i sapunom. Prekomjerna sterilnost može uzrokovati alergijske reakcije kod djece.

Zašto dijete malo jede?

Ponekad umjetnici za djecu jedu manju količinu mješavine nego što je majka prethodno izračunala za njega. Prema mnogim liječnicima, to nije problem. To možete obratiti samo ako djeca izgledaju letargična, blijeda, često odbijaju jesti i dobiti nadraženu, ne dobivaju težinu, ne rastu. Zdrava djeca, čija se hrana obično probavlja, jedu malo.

Što učiniti s mješavinom, koju dijete nije jeli?

Ako vaša beba nije pojela smjesu koju ste pripremili, ne preporuča se ostaviti u hladnjaku do sljedećeg hranjenja. Činjenica je da je skladištenje fermentiranih mliječnih proizvoda takvog plana uvijek povezano s određenim rizikom (infekcija s E. coli). Stoga je preostala smjesa bolje uliti. Iz istog razloga ne biste trebali unaprijed pripremati hranu za dijete.

Zašto dijete odbija miješati?

Nisu se sva djeca odmah navikla na umjetne mješavine. Neki ih ljudi dugo ignoriraju. U ovom slučaju, nemojte očajavati. Savjetujemo vam da jednostavno povećate vremensko razdoblje između hranjenja. Kao što pokazuje praksa, gladna beba neće odbiti jesti.

Kada je potrebno prenijeti dijete u novu kombinaciju?

Prebacivanje iz jedne mješavine u drugi od vašeg umjetnika preporučuje se samo kao posljednje sredstvo. Na primjer, bio je takav fenomen poput zelenog hranjenja na umjetno hranjenje, osip, česte povraćanje, probavne smetnje itd. U svakom slučaju, sva ta pitanja se raspravljaju s pedijatrom.

Kada uvesti umjetnu hranu mamac?

Sve formulacije dojenčadi oblikovane su tako da zadovolje uspostavljene standarde međunarodnog sustava zdravstvene zaštite. Sadrže gotovo sve korisne elemente potrebne za normalno funkcioniranje djece. Stoga, nema razlike između uvođenja komplementarne hrane za bebe i malu djecu i protivnike. Dopunska hrana za one i druge potrebno je uvesti najranije šest mjeseci.

Je li moguće kuhati kašu u smjesi?

Pored standardne uporabe, mješavina mlijeka može se koristiti kao osnova za svaku žitaricu. Na primjer, možete kuhati heljde, rižu ili zobene pahuljice u običnoj vodi. Nakon što se ohladi, dodajte dječju hranu (1,5 žlica mješavine po 100 g gotove žitarice). Takav sloj lako se probavlja. Vrlo je hranjiva i dugo gubi glad.

Koja voda je bolje koristiti?

Prilikom pripreme smjese najbolje je koristiti kuhanu vodu. Istodobno, to može biti, na zahtjev roditelja, i mineral i kupio (za slavinu), i vodovod. Potonji se preporuča kuhati duže minerale i rafinirati.

Što učiniti s otvorenim limenke smjese?

Ako dječja hrana u otvorenom obliku košta više od dva tjedna, tada, kako bi izbjegli zdravstvene probleme, staklenku treba izbaciti.

Kada se mješavina može zamijeniti mlijekom?

Ponekad su roditelji u žurbi i pokušavaju zamijeniti suhe mješavine s životinjskim mlijekom (krava ili koza). No takva odluka nije uvijek opravdana. Gotovo svi stručnjaci slažu se po istom mišljenju: kasnije je to učinjeno, to bolje. Činjenica je da kravlje mlijeko sadrži puno fosfora i kalcija, čiji je broj 6 puta veći od sadržaja u dojci. I u kozu - 9 puta. Bubrezi male djece ne mogu obraditi takav iznos. Zato možete dati mlijeko za bebe nakon 3 godine.

Što tražiti kada se hrane?

Kada umjetni umjetnik kupi novu smjesu, neko vrijeme se preporuča promatrati reakciju njegovog tijela na nju. Da biste to učinili, često ga pregledavate zbog upale i osipa. Obratite pažnju na ponašanje: da li je dijete uznemireno, razdražljivo ili, obrnuto, tromo. Pogledajte stolicu: njezinu boju, miris, dosljednost i učestalost.

Zdrava beba treba isprazniti crijeva barem jednom dnevno. Stolica ne smije biti rijetka ili sadržavati krvave grudice (to ukazuje na disbakterijus). Njezina se boja ne bi trebala radikalno razlikovati od standarda. Na primjer, zelene stolice mogu govoriti o reakciji organizma pri prijelazu iz jedne mješavine u drugu ili o prekomjernom sadržaju željeza u hrani. Provjerite djetetovu temperaturu.

Koje su prednosti umjetne prehrane?

Umjetna prehrana djece prije i poslije godine ima nekoliko prednosti. Stoga, uporaba boca s gotovom suspenzijom mliječnih proizvoda omogućava da se dijete dijete dade svakom članu obitelji. U ovom slučaju, majka dobiva djelomičnu slobodu.

Mliječna formula rješava problem ispunjavanja nutricionističkih potreba blizanaca i tripleta, jer je majkama ove obitelji ponekad teško ponijeti dvije ili tri klopotine istodobno.

Hrana iz boce uči djecu na određeni način. Naravno, kada se hranite s mješavinama, mnogo je lakše kontrolirati volumen dijela, količinu dodane vode itd.

Zaključno, kažemo da je najbolja hrana za bebe majčino mlijeko. Najbolja mješavina je ona koja se odabire uz sudjelovanje pedijatara u individualnom modu.