Mišljenje dr. Komarovskog o novorođenim mješavinama, pravilima o hranjenju bebe i prebacivanju na novu prehranu.

Rođenja

Rođenje djeteta najsretniji je trenutak u životu svakog roditelja. Stoga, uvijek želite dati bebu najbolje.

Dojenje je idealan način za hranjenje bebe, ali ako iz nekog razloga majka ne može dojiti, boce s mješavinom će doći do spašavanja.

A kako odabrati pravu mješavinu pomoći će dr. Komarovsky: njegove preporuke i opis mješavina u ovom članku.

Jesu li korisni?

Komarovsky Evgenij Olegovich primjećuje da nema ništa bolje od majčine majčino mlijeko. Ali ako dijete nije hranjeno ili dojenje nije moguće iz određenih razloga, dijete mora početi hraniti smjesom ili biti potpuno prebačena u umjetnu prehranu.

Ne biste trebali slušati bake i dati bebu kravlje mlijeko. U njemu postoji velika količina kalcija i fosfora, koje dijete ne može prikazati u takvoj količini. To može dovesti do alergija i drugih bolesti.

Proizvođači mješavine pokušavaju ga približiti majčinom mlijeku. Ovisno o uspješno riješenom problemu, smjese su podijeljene u visoko prilagođene, manje prilagođene i nisko prilagođene. Ali to uopće ne znači da je jedna od tih smjesa gora od druge. Baš kao i majčino mlijeko, ona se mijenja dok dijete raste.

Sastav prilagođenih smjesa uključuje lagane globuline i albumin, ugljikohidrate, vitamine i masti, laktulozu, lizozim i druge korisne tvari. Mliječne mješavine se nadopunjuju bifidobakterijama za poboljšanje probave.

Kako odabrati dijete?

U našem vremenu raspon smjesa je prilično velik. Mladi roditelji iz neznanja mogu biti malo zbunjeni u trgovini. Kako bi odabrali pravu smjesu, dr. Komarovsky savjetuje da se pridržavaju osnovnih pravila.

 • Za novorođenčad do šest mjeseci, postoje prilagođene smjese, na pakiranju čiji je broj 1 ili oznaka 0-6.
 • Za djecu od 6 mjeseci do godinu dana stavljaju broj 2 na pakiranje mješavine. Nakon godinu dana pišu 3 na pakiranju.
 • Za bolju apsorpciju masnih smjesa sadrže taurin, koji je prisutan u majčinom mlijeku. No, kod kravljeg i kozjeg mlijeka nije.
 • Sastav prilagođenih smjesa povećava količinu vitamina i elemenata u tragovima. Količina proteina u pripravku je smanjena. Da bi se olakšala probava, koriste se proteini sirutke.
 • Sastav mješavina s brojem 2 zadovoljava potrebe djeteta, počevši od šest mjeseci.
 • Postoje posebne mješavine za posebne situacije. Mogu ih propisati samo liječnik, a namijenjeni su za prerane bebe ili alergijske djece.

Koji proizvod je bolje hraniti dijete?

Ako majčino mlijeko nije dovoljno za bebu, ne jede dovoljno, ne dobiva na težini i stalno je nestašan, liječnici preporučuju da počnu hraniti dijete mješavinom. Bolje je to učiniti žlicom ili s bocom s bradavicom u obliku dojke. To će pomoći budućem djetetu da ne baci grudi.

Liječnik Komarovsky preporučuje raspored slobodnog hranjenja. Neophodno je primijeniti bebu na dojku što je češće moguće, a ako je nakon hranjenja beba nestašna, traži grudi i smacking, onda mora biti hranjena smjesom.

Mješavinu treba podučavati postupno, a dijelovi bi trebali biti minimalni, što bi trebalo povećati svaki dan. To će vam pomoći da shvatite je li smjesa pogodna za bebu. Za dopunu, kao i za umjetno hranjenje prikladne su vrlo prilagođene smjese s brojem 1.

Najpopularnija formula za hranjenje bebe:

Kako prenijeti bebu u drugu?

Prijelazno dijete iz jedne mješavine u drugu je potrebno u ekstremnim slučajevima. Na primjer, ako se dječja stolica promijenila ili se pojavi osip.

Prema Komarovsky, možete se postupno prebaciti na bilo koju drugu mješavinu. Ne možete miješati različite mješavine, čak i ako su iste tvrtke, jer je njihov sastav različit. Nova mješavina je bolje dati ujutro, a stari - u drugoj. Novu i staru hranu prilikom mijenjanja treba dati iz različitih bočica, ne možete ih miješati.

Dijete se pljune nakon hranjenja

Osam od deset novorođenčadi poslije hranjenja, razlika u učestalosti i količini. U prvim mjesecima života takav se fenomen smatra normalnim. Za većinu, to ide na 4-5 mjeseci, a za nekoliko, probavu se normalizira samo do godine. Ako beba dobiva na težini normalno, pedijatar i neurolog ne vide nikakve abnormalnosti, onda ne biste trebali brinuti o tome.

Važno je zapamtiti da povraćanje ne povraćanje, zbog čega se odmah trebate posavjetovati s liječnikom.

Pogađanje može doći zbog pojave bebe, u ovom slučaju Dr. Komarovsky preporučuje povećanje vremena između hranjenja, a ne smanjenje doze mješavine, kao što neki roditelji rade.

Oleg E. savjetuje kupiti dijete ne samo prilagođenu smjesu, već i proizvod s oznakom "anti-refluks". Sadrži posebne zgušnjivače, kao što je rižin škrob. Budite sigurni da to raspravljate sa svojim pedijatrom.

Ako dijete slabo poveća težinu, znatno zaostaje u razvoju, potom rehukulaciju treba korekciju, koju će stručnjak razmišljati nakon pregleda.

Savjeti za roditelje

Kako bi hranjenje djeteta mješavinom samo donijelo koristi, ne uzrokuje alergije i druge negativne posljedice, vrijedno je preuzeti punu odgovornost.

 1. Izaberite točno smjesu koja je pogodna za dijete u skladu s dobi. Nemojte hraniti različite mješavine, ili se dramatično pomaknuti iz jednog proizvoda u drugi.
 2. Kada se umjetno hranjenje bolje pridržava određenog načina, neće nadjačati dijete i izbjeći česte regurgitacije i druge probleme s probavom.
 3. Potrebno je samo hraniti bebu ako je, nakon dojenja, jasno da beba nema dovoljno. Važno je zapamtiti da za dopunu nije potrebno puni dio smjese, prema uputama na pakiranju.
 4. Voda za kuhanje trebala bi se kuhati, iz slavine ili bocama.
 5. Dr. Komarovsky tvrdi da prekomjerna sterilizacija može dovesti do alergija, pa je dovoljno dobro pranje.
 6. Čuvati otvoreni proizvod ne može biti dulji od dva tjedna. Nakon toga, kako bi izbjegli zdravstvene probleme, bolje je izbaciti smjesu.

Ako slijedite sva ova jednostavna pravila, dijete će odrasti zdravo i sretno.

Naravno, za dojenje majčino mlijeko je najbolje. Ako prirodno hranjenje iz nekog razloga nije moguće, morate odabrati najbolju mješavinu za bebu. A najbolji je onaj koji je prikladan za vaše dijete. Važno je konzultirati se sa svojim pedijatarom koji će vam pomoći u rješavanju ovog problema.

Povezani videozapisi

Nudimo gledanje videozapisa na temu:

Mješovita hranjenja novorođenčadi

Naravno, dojenje je najbolja prehrana za dijete, posebno novorođenče. Mlijeko žene je obogaćeno proteinima, mastima, ugljikohidratima. Jedinstvena je u svom sastavu i gotovo je potpuno apsorbira crijeva bebe. U prvim danima za dijete hranjenje majčinskog mlijeka je osobito važno jer sadrži potrebne bakterije za formiranje glavne crijevne mikroflore djeteta.

Ali se događa da zbog određenih okolnosti nije moguće utvrditi dojenje, ili je njezin volumen ograničen zbog ranijeg izlaska majke za rad. Zatim ima smisla prenijeti dijete u mješovito hranjenje, što uključuje hranjenje djeteta, u kojem, uz majčino mlijeko, dobiva prilagođenu mješavinu.

Zašto ići na mješovitu prehranu?

Da bi se od dojenja pomaknulo novorođenče u mješoviti, mora postojati hitna potreba za tim, što proizlazi iz takvih razloga:

 • nedostatak tjelesne težine kod djeteta;
 • česte prolongirane odsutnosti majki (odlazak na posao, putovanja, bolničko liječenje);
 • redovita proizvodnja nedovoljnih količina majčinog mlijeka (pravi hipogalaktika);
 • bolesti kada je potrebno smanjiti količinu konzumacije majčinog mlijeka od strane djeteta - manjka laktaze, exudativne diateze i drugih.

Međutim, ponekad loše informirani o svojstvima majki laktacije zbunjuju krize, kao i smanjenje količine mlijeka zbog prekomjerne radne snage ili živčanih šokova (koji se nazivaju i lažna hipogalaktika) s istinskim nedostatkom mlijeka i odmah pokušavaju hraniti smjesu. Češće se to događa zbog nedostatka povjerenja u vlastite snage za hranjenje, zbog pritiska rodbine ili u odsutnosti želje za dojenjem. Stoga se preporučuje da se savjetujete s liječnicima, kao što su pedijatri i savjetnici za dojenje, prije nego se prebacite na mješovitu prehranu djeteta.

Kako se prebaciti na miješano hranjenje?

Odlučiti hoće li prijenos novorođenčeta prenijeti na mješovitu dijetu ili ne, po mogućnosti s pedijatrom koji može predložiti koja bi smjesa trebala biti poželjna u ovom slučaju. Također morate paziti na korake uvođenja mješavine u dječju prehranu. Budući da je to nova hrana, u početku treba malo hraniti, počevši od 20 ml, postupno povećavajući volumen za 10 ml sa svakim hranom, dovodeći do željene brzine.

Kako hraniti bebu s mješovitom hranom?

Da bi se pravilno organizirala mješovita hranjenja novorođenčeta i da ne izgubimo vrlo dojku, potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

 • izračunajte količinu hrane koja nedostaje dnevno (to je lako učiniti, imajući redovno vaganje bebe).
 • postupno uvodite smjesu, počevši od 10 ml za hranjenje.
 • Prvo, obje grudi se nude naizmjenično, nakon čega se smjesa daje.
 • smjesu se daje iz žlice ili iz boce s elastičnom bradavicom (tako da dijete uopće ne odbije od majčine dojke).
 • dati djetetu mješavinu ne nakon svakog njegovog zahtjeva da jede, ali u skladu s intervalom od 3-4 sata. Dojka se može hraniti po želji.

Problemi s mješovitim hranjenjem novorođenčeta

Glavni problemi s mješovitom prehranom:

 • konstipacija - jer je smjesa za trbuh novorođenčadi smatra teškim obrokom;

 • uzrujana stolica - kao rezultat neprikladne mješavine, onda je neophodno promijeniti prehranu.
 • Mješovita hranjenja

  Da bi se ubrzao odmak od mješovitog hranjenja, oni počinju uvoditi dodatnu hranu u 4-5 mjeseci (ne u 6 mjeseci kao kod dojenja). To je učinjeno na sličan princip, kao u prirodnom, jedina razlika je da oni zamjenjuju hranjenje koje je provedeno s mješavinom, i zadržati hranjenje s mlijekom. Dakle, za 6-7 mjeseci beba može već potpuno napustiti smjesu, jer će dobiti najhranjiviju i raznovrsnu hranu.

  Prijelaz na mješoviti tip hranjenja novorođenčeta ne znači da je nemoguće vratiti se isključivo na dojku. To se može učiniti uklanjanjem razloga zbog kojih je prijelaz bio napravljen: povećati laktaciju, kako bi se osiguralo da je mama redovito s djetetom ili da liječi dijete.

  Mitovi o mješovitoj prehrani novorođenčadi

  Mješovita prehrana bebe uvijek pate od zatvora. Ovo nije istina. Gotovo sve bebe do 3-4 mjeseca pati od zatvora i nadutosti. Iz mješavine, dijete pati od konstipacije samo ako je pogrešno podignuto ili pripremljeno. Liječnik treba odabrati smjesu prema dobi djeteta i njegovim pojedinačnim značajkama. Za pripremu smjese mora biti strogo prema uputama. U ovom slučaju, inicijativa je kažnjiva.

  Mješovita prehrana mora se nužno prebaciti na potpuno umjetno, jer će zbog toga biti lijen i dojiti na dojci, jer mlijeko lakše izlazi iz boce. Istina, ipak, djelomično. Zapravo, ako napravite veliku rupu u bradavici, beba će početi napuštati dojku. Ako je bradavica tijesna, mrvica će jednako voljeti i dojku i bocu.

  Novorođenče na mješovitoj hrani raste bolno ili slabo. Da, smjesa ne sadrži sve potrebne imunološke stanice, kao i hormone, kao u majčinom mlijeku. Međutim, dijete dobiva većinu svog imuniteta u uteri, dopunjujući ga znojem od količine majčinog mlijeka primljenog od mame. Dodatno, prilagođene smjese pripremaju se na način da održavaju imunitet djeteta na punoj umjetnoj prehrani, a ne na mješovitoj prehrani.

  Kako hraniti bebu na mješovitoj hranidbi: shema

  Najzahtjevnija hrana za bebe je majčino mlijeko. Ali ako iz nekog razloga nije dovoljno, idite na miješano hranjenje. Dijete će dobiti sve hranjive sastojke majčinim mlijekom, a količina koja nedostaje bit će dopunjena mješavinom. U ovoj vrsti hranjenja ima svoje osobine koje morate znati i uzeti u obzir.

  pramenovi

  Smjesa ne smije gurati majčino mlijeko u pozadinu. To rješava samo problem nedostatka adekvatne prehrane. Nijedna prilagođena smjesa ne može zamijeniti skupljanje onih hranjivih tvari koje su sadržane u majčinom mlijeku.

  Miješano hranjenje traje privremeno. Od 6 mjeseci, kada je riječ o prvom hranjenju, nedostatak hrane zamjenjuje se žitaricama, voćem ili povrćem.

  Pobrinite se za borbu za kvalitetnu laktaciju. To se olakšava češćim vezivanjem djeteta na dojku, noćnim hranjenjem, povećavajući količinu potrošene tekućine. Ne zamijenite refleks traženja u bocama ili bradavicama za bebe. Vrlo često, ove su mjere dovoljno zaustavljanje mješovitog hranjenja za nekoliko tjedana.

  Dodatno hranjenje s mješavinom je dug i težak proces. Potrebno je pripremiti za svaku hranidbu bočice, razrijediti smjesu, a to bi trebalo biti toplo. Majčino mlijeko je uvijek na vašoj strani i sadrži protutijela koja štite bebu od infekcija.

  U kojim slučajevima je potrebno dodatno hraniti

  Često, žena počinje hraniti dijete s mješavinama, bez pravih razloga za to, uzimajući joj meke i prazne dojke za probleme s laktacijom. Zapravo, to može biti znak zrele laktacije. Mlijeko počinje proizvoditi samo u trenutku kada se beba primjenjuje na dojku.

  Volumen izraženog mlijeka također nije pokazatelj prehrambenih nedostataka. Dijete može sisati puno više. Možete pokušati izraziti mlijeko prije hranjenja, uliti je u bočicu i provjeriti koliko je gramova ostalo. Još jedna stvar koju treba razmotriti. Dobivenom volumenu morate dodati 20-30 grama.

  Možete pokušati vagati bebu prije i nakon hranjenja. Dobivena razlika u težini i jednaka je volumenu konzumiranog mlijeka.

  Nije potrebno promatrati ponašanje djeteta, kao indikator nedostatka prehrane. Dijete može plakati i odmaknuti se od prsa, ako je previše pogođena, uzrujana. Osjećaj bolesnog može dovesti do slične reakcije: grčeve u abdomenu, zubima, začepljenim nosom.

  Vrlo je važno osigurati da beba ispravno snima dojku. U tom slučaju možete izbjeći gutanje viška zraka, pojavu rana i pukotina u bradavici, kao i problema s pothranjenom prehranom.

  Miješano hranjenje započinje samo ako dijete ne dobije težinu i nedovoljno se masira dnevno. Na dan djeteta treba biti oko 12 uriniranja. Možete računati, ako umjesto pelene priloži pelenu.

  Iz medicinskih razloga propisano je miješano hranjenje u sljedećim slučajevima:

  • smanjena laktacija;
  • bolesti majke koje su popraćene lijekovima;
  • prehrambene nedostatke u mlijeku za anemiju kod žena, neishranjenost;
  • potreba za prebacivanjem u prehrambene mješavine.

  Mješovita prehrana djeteta može započeti u rodilištu. Razlozi za to mogu biti nekoliko: veliki gubitak krvi tijekom porođaja, višestruke trudnoće, prerane bebe, rhesus-sukob.

  Dodatna oprema za hranjenje

  Svaki paket sadrži detaljne upute o pravilima uzgoja i ukupni iznos koji dijete treba jesti dnevno. Ovdje također moramo uzeti u obzir dob i karakteristike organizma. Cjelokupni preporučeni volumen smjese treba podijeliti na pet hranjenja. Polazni nadomjestak bolje je ujutro. Nije potrebno davati smjesu noću.

  Najbolji pokazatelj koliko grama mješavine za razrjeđivanje je vaganje bebe prije i poslije hranjenja. Dobiveni podaci koreliraju se s normama, a manjak se nadoknađuje dodatkom. Ali postoji jedna nijansa. Dijete može u različito vrijeme piti različite količine majčinog mlijeka. Ujutro malo može popiti, a za nekoliko sati može se napuniti još jednom količinom mlijeka.

  Potrebno je ponovo povezati metodu brojanja mokrih pelena. Uobičajeno, oni bi trebali biti 12. Ako je količina mokrenja nedovoljna, trebate pravilno ponuditi dodatnu hranu. To će vam pomoći u sljedećoj shemi.

  U dobi od 3 mjeseca djetetu se dodatno nudi 30 grama za svako uriniranje koje nedostaje, a sljedećih mjeseci dodaje se 10 grama. I već u dobi od šest mjeseci, dijete dobiva dodatnih 60 grama komplementarne hrane za svaku nedostajuću mokru pelenu.

  Na primjer, ako je dijete u dobi od 4 mjeseca uriniralo 9 puta dnevno, potrebno je umnožiti 40 po 3. Nedostaje 120 grama hrane koja se mora podijeliti na pet porcija dnevno.

  Dopunski savjeti za hranjenje

  Ako se smjesa mora razrijediti u malim količinama, nemojte žuriti da koristite bocu. Dijete se brzo naviknuto na lako sisanje i ne može uzeti dojku nakon boce.

  Hranjenje se preporučuje pomoću žlice, šprice, pipete. Žlica ne smije biti izrađena od metala. Nazvati malo mješavina i sipati preko djetetovog obraz. Nakon što proguta dio, ponudi sljedeće. Pipeta s sadržajem mora se nalaziti u kutu usta i uliti unutra.

  Ako se mješavina za hranjenje puno koristi, takve metode su neugodno i dugo za upotrebu. Zato morate odabrati pravu bradavicu za bocu. Trebao bi biti tijesan i imati malu rupu.

  Da bi se mješovito hranjenje moglo dogoditi pravilno i uspješno, treba koristiti sljedeću shemu:

  1. Najprije morate ponuditi dojku. Hrana bi trebala biti obje mliječne žlijezde. I tek nakon toga, dječja hrana može biti ponuđena iz žlice ili boce.
  2. Završetak dodataka trebao bi ponovno biti dojka majke. Dijete se smiri blizu majčina tijela i zaspati.
  3. Da biste dijete stavili na dojku, trebao bi biti na najmanji zahtjev.
  4. Treba odabrati zgodan položaj za hranjenje i prikladan način kojim se izvrši nadomjestak. Dijete bi se trebalo osjećati ugodno.
  5. Nije potrebno hraniti dijete mješavinom sile. Možda je ugasio glad, iu tom trenutku imao je dovoljno majčino mlijeko.
  6. Dovoljno je brojati mokre pelene jednom tjedno. Ako je nakon par tjedana sve u redu, onda bi smjesa trebala biti isključena.

  Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da je majčino mlijeko više ujutro. Stoga biste se trebali pouzdanije hraniti češće. Ako je preostalo mlijeko u dojci, bolje je izraziti i dati je bebi kasnije.

  Ako se uzmu u obzir svi ti savjeti, majka će istodobno voditi borbu za uspostavljanje laktacije, a miješano hranjenje neće se pretvoriti u umjetno hranjenje.

  Mama se boji da miješano hranjenje može dovesti do sloma stolice u djetetu i pojave plina u trbuhu. Ako je smjesa pravilno razrijeđena, dano u maloj količini, a ne cijeli volumen odjednom, onda neće biti nikakvih problema.

  Miješano hranjenje, kao i potpuno prirodno, osigurava djetetovo tijelo s potrebnim imunološkim tijelima. U smjesama nema sličnih protutijela. Stoga, u najmanjoj mogućoj mjeri nije potrebno prebaciti se na umjetnu prehranu.

  Dr. Komarovsky na mješovitoj hrani

  Bolje od majčinog mlijeka za dijete nije imalo ništa. Međutim, nije uvijek moguće hraniti bebu na 100% s ovim, prirodom odobrenim proizvodom. Ponekad mamino mlijeko nije dovoljno, a zatim postoji potreba za mješovitim hranjenjem. Dakle, beba prima majčino mlijeko i nešto drugo kako ne bi ostala gladna. Ne zarađuje li dijete takvu hranu i kako je ispravno organizirati, kaže poznati dječji liječnik Evgeny Komarovsky.

  Trebam se boriti za majčino mlijeko

  Nedovoljna dojenja u majci može se promatrati iz potpuno različitih razloga - od hormonalnih poremećaja do neuropsiholoških stanja. Ovo, drugi razlog, obično je vodeći. Mama nema dovoljno mlijeka, počinje se kriviti zbog toga što ne može dati dijete nutricionu potrebnu za njegovo zdravlje i razvoj, pa se začarani krug zatvori. Žena je u stalnom stresu, što zauzvrat negativno utječe na mehanizme laktacije.

  Naravno, majčino mlijeko je vrlo važno za dojenčad, ali normalna, zdrava i nasmijana majka nije ništa manje važno za njega, kaže Yevgeny Komarovsky. I stoga, ako se mlijeko jedva prikuplja iz jednog hranjenja od pet, onda nema posebnog razloga za držanje mješovitog hranjenja, možete se prebaciti na umjetno. Uostalom, ako ukupni volumen majčinog mlijeka u prehrani mrvica ne prelazi jednu petinu, onda gotovo nema nikakvog utjecaja na zdravlje, pa možemo to sigurno odbiti.

  Druga je mogućnost promijeniti vaš stav prema problemu.

  Ako majka prestane biti moralno izvršena zbog nedostatka mlijeka i počela mirno pumpa ili dojiti barem jednom dnevno, i hraniti ostatak hrane smjesama, onda ga možete ostaviti kakav jest (ako to odgovara svim strankama - djetetu i majci, i Papa).

  Miješano hranjenje je optimalno u slučaju da udio majčinog mlijeka prelazi volumen jednog hranjenja. Na primjer, ako je polovica dnevne prehrane ili malo manje od toga, majčino mlijeko. Količina prirodne hrane u iznosu od 30% dnevne prehrane može se smatrati sasvim prihvatljivom.

  O opasnosti mješovitog hranjenja

  Do nedavno je vjerovao, a još neke medicinske referentne knjige pokazuju da mješavina majčinog mlijeka s drugim proizvodom kada je miješano hranjenje štetno za bebu. Neki liječnici to čak smatraju "ekološkom katastrofom za dječje tijelo". Yevgeny Komarovsky u žurbi je da uvjeri mame koji nemaju vlastito mlijeko. Moderna industrija, koja proizvodi mješavine i dječju hranu, kaže, učinio je sve da bi se ova šteta smanjila. I uspjela je.

  Dakle, sastav većine dostupnih mliječnih formula (govorimo o prilagođenim smjesama) je što je moguće bliži sastavu majčino mlijeka.

  Da, to nije ista stvar, a mješavina nije sposobna zamijeniti majčino mlijeko, ali bolje je od davanja kravljeg ili kozjeg mlijeka, koji su u stvari biološki neobični proizvodi.

  Mješovita hrana, unatoč svom imenu, ne smije biti kaotična. Također mora biti u stanju organizirati ispravno.

  Postoje dvije glavne vrste mješovitog hranjenja: alternativni i sekvencijalni.

  S jednim hranom zauzvrat, majka će je učiniti potpuno prirodnim, a još jedan ili nekoliko sljedećih - umjetno. Kada se stalno njegujete, beba može usisati dok se mlijeko ne završi, nakon čega, s vidljivim znakovima anksioznosti (ako dijete plakanje, dostizanje dojki, smacking i zahtijeva nastavak "bankete"), dobiva se određena količina mješavine tako da ne osjeća glad. Važno je ne preopteretiti dijete.

  Da biste znali točno koliko količina mješavine treba dopuniti, preporučljivo je vagati bebu prije i poslije hranjenja.

  Mama može samostalno izabrati jednu ili drugu vrstu. Ovdje mnogo ovisi o količini mlijeka - bilo da je dovoljno za cijelo hranjenje, a iz drugih okolnosti, na primjer, koliko često žena može dekantirati. Nije tajna da se mješovito hranjenje često odabire kad majka treba ići na posao, a ona je odsutna tijekom dana. Najoptimalniji je hranjenje jednom - u 6 sati ujutro s mješavinom, u 9 ujutro - s grudima, u 12.00 - sa smjesom i tako dalje.

  Mješovita hranjenja novorođenčadi: prednosti i mane

  Prije nego što razgovaramo o značajkama mješovitog hranjenja, vidjet ćemo kakva je hranjenja novorođenčeta nazvana mješovita (kombinirana).

  Kada se mješovito hranite, udio smjese u djetetovoj prehrani je pola količine konzumirane hrane dnevno. Ova vrsta hranjenja uključuje dijete koje konzumira 150 ml majčinskog mlijeka po danu.

  Indikacije za miješano hranjenje

  Svaka majka čvrsto je uvjerena da je zdravo dijete sustavno dobivanjem težine. Najčešće, razlog prijelaza na mješovitu prehranu je osjećaj da dijete ne dobiva dovoljno težine. Iz ostalih razloga, kada se kombinira dijeta, zaista je prikazano da uključuje sljedeće:

  1. Dijete je rođeno prerano (prerano). Zabrinjavajući život i zdravlje djeteta, majka je izgubila mlijeko.
  2. Materijalni zdravstveni problemi, uzimanje antibiotika koji sprečavaju dojenje.
  3. Mama ide na posao s punim radnim vremenom, sustavno dojenje je nemoguće.

  Način hranjenja

  Pedijatar Komarovsky preporučuje raspored slobodnog hranjenja, gdje će biti mjesto za dojenje i miješano hranjenje. Ova izjava ima smisla ako majčino mlijeko i dalje stigne. Novorođenče treba primijeniti na dojku što je češće moguće, trajanje hranjenja ne bi trebalo biti ograničeno.
  Upotreba mješavine prikladna je ako nakon hranjenja dijete ostane gladno i nemirno se ponaša. Ponašanje djeteta bit će sljedeće: nastavit će tražiti prsa, plakati, udarati.

  Izmiješajte odabir

  Za šestomjesečnu bebu najbolje bi bilo prilagoditi mješavine, u njihovim kvalitativnim svojstvima što bliže majčinom mlijeku majke.

  Kravlje mlijeko se koristi kao osnova za dopunu, pogodno je za hranjenje zdrave bebe. Ako je novorođenče alergična na laktozu, prikazane su konzistencije soje. Takve smjese su prikazane u širokom rasponu, proizvedene kako bi se osiguralo normalni proces probave i uravnotežili dijetu u bolnoj djeci.
  Razdoblje navikavanja na smjesu je 2-3 dana. Nakon određenog vremena majka može zaključiti je li smjesa pogodna za novorođenče ili ne.

  Kvalitetna mješavina za nadomjestak treba sadržavati picturenin, taurin, sirutku i linolensku kiselinu. Prisutnost ovih komponenata određuje vrijednost proizvoda i stupanj korisnosti za razvoj novorođenčeta.
  Prilikom izbora u korist određene smjese, najprije se morate posavjetovati s pedijatrom koji prati bebu, preporučuje dr. Komarovsky. Pročitajte više o tome kako odabrati dojenčad →

  Dodatak ili doziranje smjese

  Miješano hranjenje beba pruža dopunu s prilagođenim mješavinama, ovisno o dobi. Pedijatar Komarovsky će vam pomoći ispravno izračunati količinu dodataka.
  Za 5 dana, novorođenčad će morati biti vagati prije i nakon hranjenja. Tako će mama odrediti koliko novorođenčad dnevno troši mlijeko. Razlika između stvarne količine hrane i standardne dobne vrijednosti prikazat će iznos dodataka koji je potrebno za bebu.

  Preporuča se postupno miješati. U početku, dijelovi bi trebali biti minimalni.

  Dan jedan - 10 ml smjese 1-2 puta dnevno.

  Dva dana - 15-20 ml smjese 1-2 puta dnevno.

  U takvom omjeru povećajte volumen dnevnoj normi koju izračunate.

  Je li moguće prijelaz na dojenje?

  Komarovsky tvrdi da je to moguće. Bez obzira koliko je kvalitetna i skupo smjesa, majčino mlijeko ne može biti zamijenjeno. Majčino mlijeko je najprikladnije za dijete, njegov sastav stalno prolazi kroz promjene. Na to utječe zdravstveno stanje majke, stupanj zrelosti mlijeka, sezona, koja utječe na kvalitetu hrane majke, čak i na doba dana. Mješavina mlijeka nikada neće imati prirodna korisna svojstva majčinog mlijeka.

  Uštedite dojenje i ostavite smjesu u budućnosti može se osigurati ako:

  • za hranjenje novorođenčeta iz pipete ili žlice. Malo je lakše da bebe usisaju dude koji nosi bocu. Problematičan je povratak na prsa;
  • ne vrijedi upoznati bebu s pacifier;
  • Mama mora čvrsto uvjeriti u svoje sposobnosti i sposobnosti za povratak na dojenje;
  • redovito noćno hranjenje značajno povećava laktaciju;
  • Preporuča se hraniti bebu s mješavinom nakon što jede majčino mlijeko obaju mliječnih žlijezda;
  • Učestalost privlačenja dojki treba biti najmanje 5 puta dnevno.

  Ako je majka počela hraniti svoju mliječnu mliječnu mlijeku, ne treba se brinuti. Ako se majčino mlijeko ne može spasiti, nema razloga za razvoj kompleksa i iskustava. Dijete dobro osjeća majčino raspoloženje, morate biti mirni i dobronamjerni 24 sata dnevno.

  Mješovita hranjenja

  Kako hraniti novorođenče na mješovitoj hrani

  Mješovita i umjetna hranjenja - nije neuobičajeno u naše vrijeme. Zašto majke moraju izbaciti HBV ili ograničiti dijete da ostane na dojci? Ponekad postoje dobri razlozi za to, ali češće strah od majke i osude bliskih ljudi i liječnika.

  "Nije dovoljno mlijeka", svaka druga mama vjerojatno je čula tu presudu. "Počnite mješoviti hraniti i pitajte liječnika koliko će dati mješavinu i koja je bolja." Zaključak o količini mlijeka u majci za njegu obično se vrši na temelju slijedećih opažanja djeteta.

  1. Često sisati grudi. To znači mliječnu krizu za mamu. Situacija je vrlo česta, prirodna i rješiva. Samo trebate nastaviti hraniti dijete. U roku od najviše 7 dana sve se normalizira, a beba će rjeđe pitati za dojku.

  2. Loše spavajte noću. Mnoga djeca, bez obzira na vrstu hrane, često se noću probiju na 1-2 godine. To je njihov živčani sustav. Osim toga, postoji mnogo razloga za česte buđenja. Ne samo glad. Možda dijete ne voli posteljinu, madrac izgleda neugodno, krevet je previše tjeskoban. Ili u sobi suhi zrak i jako začepljen. Usput, visokokvalitetno zračenje i otvoreno okno noću su vrlo korisni u utvrđivanju dječjeg sna.

  3. Vrlo često vrisne, kapriciozne. Do 3-4 mjeseca života, gotovo sva djeca pate od crijevne kolike. Obično ih razlikuju slijedeći znakovi - dijete počinje vrištati, ne smiruje se 1-2 sata svaki dan u isto vrijeme. Na primjer, prije noćnog sna. U ovom slučaju sigurno mu neće biti pomoglo mješovito hranjenje, a dr. Komarovsky jednostavno savjetuje da će preživjeti ovaj put - nositi bebu više na rukama, primijeniti toploj pelenama na trbuhu, masažu trbuha, ali ne i prečesto dojenja.

  4. Usisava dojku, ali nakon nekog vremena baca ga i vika. Provjerite usta djeteta. To može biti u slučaju kandidijaze (dlačica) u ustima djeteta ili stomatitisa.
  Ako dijete pritisne noge kad baca prsa, otkače ili prdeže, boli mu trbuh. Količina mlijeka nema nikakve veze s time. Možda problemi u nedostatku djeteta enzima laktaze u crijevu. To prolazi s dobi i nakon uvođenja komplementarne hrane. Ponekad kako bi se poboljšalo dobrobit djeteta, prije nego što se hrani, mora se dati piti ovaj enzim u obliku dodataka prehrani.

  5. Prsa su prazna. Pogotovo u večernjim satima. To je zbog hormonalnih udara i umornih žena. Međutim, činjenica da dojka izgleda prazna uopće ne znači da ako beba počne sisati, neće primiti mlijeko. Prazan prseni je lažan dojam.
  Osim toga, takav mekani prsima - to je apsolutna norma sa stalnom laktacijom.

  6. Dijete dobiva malu težinu. Uobičajeno, bebe u prvim mjesecima života dobivaju od 600 grama mjesečno. No, 500 grama je apsolutna norma. Ako je tijekom prvog mjeseca dijete postiglo manje od 500 grama, ali istodobno izgleda zdravo i razvijeno po dobi, majka prvo mora pokušati povećati proizvodnju mlijeka u njoj. A samo ako to ne uspije, razmislite o mješovitoj hranjenju novorođenčadi i djece u prvoj godini života. Kao što praksa i statistika pokazuju, ako majka želi dojiti, sve će biti u redu. Ako se nešto u njoj suprotstavlja - ne daleko od umjetnog hranjenja.

  7. Malo je mlijeka. Pravilno dekantirati - nije lako. Mnoge žene samo "zadirkivaju" bradavice, ranjavajući se. Mlijeko ne ide, a ovdje je zaključeno da je odsutan ili mali. Ali koliko je mlijeka dekantirano nije pokazatelj njegove količine u mliječnim žlijezdama. Da biste dobro izrazili, trebate vještinu. U prosjeku, 10 dana svakodnevnog crpljenja.

  8. Mala količina mokrenja. 8 ili manje dnevno. Ovo je jedan od prilično specifičnih znakova prehrambenih nedostataka. Obično, dijete ima rijetke i uske stolice, a sam urin ima jak miris poput acetona.

  9. Kontrolna vaganja pokazala je da je dijete usisalo mlijeko manje od norme. Ako dijete hranjenje na zahtjev, a ne na rasporedu, onda može isisati različite količine mlijeka. Ovaj izračun će biti informativan samo ako je dijete izvagano nakon svakog hranjenja tijekom dana. Tada će biti jasno koliko je isisan mlijeko.
  Možete saznati koliko mlijeka vašeg djeteta treba dnevno od svog pedijatara. Postoje različite formule za izračunavanje.
  Grubo, do kraja prvog mjeseca života to je 90 grama po 1 hranjenja. Do kraja drugog - 120 grama po 1 hranjenja. Do kraja trećeg - 150 grama. Istodobno, što je veće dijete rođeno, to je više mlijeka. Međutim, dijete mlađe od 6 mjeseci ne smije piti više od 1 litre dnevno. Dijete od 6-12 mjeseci - više od 1,1 litre dnevno.

  Pravila za mješovita hranjenja

  Ako imate najmanje kapljicu mlijeka u dojci, to znači da možete pokušati prilagoditi laktaciju. Obavezno pustite da nas dijete dijete. I po mogućnosti češće. Prsa bi trebala biti prioritet. Smjesa - nakon što je dijete sisalo 15-20 minuta jednu dojku i drugu. Tijekom tog vremena mora doći do zasićenja. Nakon dojenja, predlažite smjesu. Učinite to malom količinom. Na primjer, 40-60 grama po prvi put i vidjeti koliko dijete sranje.

  Točnije je izračunavanje mješavine za mješovito hranjenje, ako provodite kontrolu vaganja djeteta 1-2 dana, izračunajte točnu količinu mlijeka koja se isisava. Zatim oduzmite taj iznos od prosječne stope. I rezultirajući broj gramova podijeljen brojem hranjenja. Na primjer, u 7 ili 8. Vrlo je poželjno da više od polovice prehrane, barem 70 posto još uvijek je majčino mlijeko. Mješovita laktacija mora se održavati. I idealno, ako je majka stalno s djetetom, postupno se trebate vratiti u garde.

  Vrlo je važno odabrati dobru bradavicu za bocu. Tekućina iz nje ne bi trebala curiti, već kapljice. Dijete će usisati smjesu polako, što je usporedivo s sisanjem "polu-prazne" dojke. I tako će se rizik potpunog neuspjeha dojke smanjiti.

  Izuzetno je nepoželjno provoditi hranu s mješavinom tijekom mješovitog hranjenja noću. Ako dijete diže noću od gladi - dajte mu dojku. Uostalom, tijekom noći hranjenje da je laktacijski hormon prolaktin proizvodi najviše aktivno.
  I tijekom dana, što je češće moguće, dajte bebu dojke. Nije poželjno postaviti prehranu kada se miješa hrana, jer će to dodatno smanjiti količinu mlijeka u majci. Osim toga, dijete s mješovitim hranom mora sisati. Ako nije potrebno, nemojte davati izraženo majčino mlijeko. Naravno, lakše je kontrolirati količinu hrane koju jede, jasno je koliko će dati smjesu, ali količina majčinog mlijeka postaje sve manja.

  Je li potrebno davati vodu kada se miješa hranjenje? Ponuda - potrebna. Vjeruje se da dijete nema potrebe za vodom samo u prvih 28 dana života. A onda, ako je temperatura zraka u sobi normalna, umjerena vlažnost, a dijete je zdravo i nema temperaturu. Zatvor u novorođenčadi s mješovitim hranjenjem, usput, često je rezultat nedostatka vlage u tijelu. Možete djetetu piti kuhanu vodu ili takozvani "grožđicu" (parajte žlicu prerađenih grožđica u čaši vode). Vjeruje se da je takva voda zdravija nego samo kuhana, jer se grožđice obogaćuju s korisnim elementima u tragovima. Uključujući kalij - pozitivan učinak na crijeva bebe.

  Prvo hranjenje mješovitim hranjenjem dana je 6 mjeseci. Obično po ovoj dobi, djeca mogu već sjediti i imati interes za hranom. Ako beba ne dobiva dobro, tada će prva hrana biti ne-mliječna žitarica - riža, heljda i kukuruz uvode se u roku od mjesec dana. Možete staviti kašu iz gotovog odjela za pripremu dječje hrane ili se kuhati od grinja u mlinu za mljevenje kave, odgovarajućeg brašna za žitarice ili jednostavno mljeti žitarice u miješalicu i (ili) brusiti kroz sito.
  Ako dijete dobiva na težini normalno, trebate početi hraniti jednim komponentama povrća - od tikvica, cvjetače ili brokule. Možete sami kuhati povrće. Prije posluživanja miješalice za djecu. Ili kupite gotove pire od krumpira u staklenke.

  Nakon uvođenja povrća i žitarica dijete dobiva meso (obično u dobi od 8 mjeseci), zatim svježi sir i voće. Pa, bliže godini, dječji meni nadopunjuju se ribom i kefirom.

  Prednosti i nedostaci mješovitog hranjenja

  Počnimo s prednostima.

  1. Možete se hraniti bilo gdje u bilo koje doba godine. Ako ljeti nije važno, budući da su odjeća lagana, otvorena, možete mirno hraniti negdje u parku, ali u jesen ili zimi na javnom mjestu samo će bočica pomoći.

  2. Spavati bolje noću. Kada dijete dobro jede, a smjesa je vrlo hranjiva, spava duže noću bez buđenja.

  3. Postoji apsolutna sigurnost da dijete nije gladno. Stoga, ako plače, onda roditelji počinju tražiti uzrok ovoga i ne krive sve o gladi.

  4. Možete napustiti kuću. Ako, u slučaju isključivog dojenja, morate barem izraziti bocu mlijeka, a zatim u slučaju dodatnog hranjenja s mješavinom, nema potrebe za dekantiranjem, jer djetetu možete dati umjetnu prehranu.

  A to su nedostaci mješovitog hranjenja, a postoji mnogo više od plusa.

  1. Izumiranje laktacije. Što više mješavina daje majci djetetu, to manje diše dojku, a što manje mlijeka dobiva. A ako se ne odmah trudite vratiti za isključivo dojenje, količina mješavine će se vjerojatno povećati svaki tjedan dok majčino mlijeko ne nestane. Praksa pokazuje da gotovo sve mame koji se hrane "miješanim načinom" prije ili kasnije prelaze u potpuno umjetno hranjenje.

  2. Atopijski dermatitis. Kravlji i kozji mlijeko, soja - temelj svih umjetnih smjesa, to je alergeni. Mnoge bebe imaju osip na licu i tijelu. Za razliku od majčinog mlijeka. Dijete neće imati alergiju na njemu ako sama majka često ne konzumira alergene u hrani.

  3. Colic. Kod djece koja jedu mješavinu, češće dolazi do bolova u abdomenu. Čak iu slučaju korištenja skupe prilagođene mješavine. Međutim, tijekom vremena dijete se prilagođava ovoj vrsti hrane.

  4. Neugodnosti i gubitak vremena na pripremi mješavine, boce za pranje i vrele. Barem u početku, sve dok se nisu prilagodili. Iako mumije na forumima aktivno dijele savjete o tome kako ubrzati proces stvaranja mješavine noću, prelijevanje odgovarajuće količine mješavine u večernjim satima i ostavljanje tople topline vode u termos. Takve jednostavne akcije pomoći će vam uštedjeti puno vremena.
  Pa, ne možete kuhati bocu od drugog mjeseca života djeteta. Dovoljno ih je prati pomoću sigurnih sredstava za djecu.

  5. Odricanje od prsa. Ako beba sranje smjesu boca, postoji veliki rizik da neće željeli sisati. Stoga, ako količina dodataka nije velika, bolje je davati ga iz žlice ili štrcaljke bez igle.

  6. Financijski troškovi. Ako kupite skupu mješavinu, morat ćete potrošiti više od tisuću rubalja mjesečno. Međutim, uz uvođenje komplementarne hrane, potreba za majčinim mlijekom i mješavina će se smanjiti, paralelno s tim, i monetarnim izdacima.

  7. Zatvor. Često se javlja u bebama koje su hranjene neadaptiranom ili djelomično prilagođenom formulom mlijeka. Do zatvora nije mučila beba, pri odabiru mješavine slijedite sljedeća pravila:

  • kupiti mješavinu po dobi (jedan za bebe do 6 mjeseci, dva za djecu od 6 do 12 mjeseci);
  • indeks bjelančevina nije veći od 1,6 g / 100 g za djecu prvih šest mjeseci života i 2,5 g na 100 g za one koji su stariji;
  • sadržaj masti - 3,5% (djelomično mliječne masti zamjenjuju se povrćem);
  • omjer kalcija i fluora je 2 do 1, pa se bolje apsorbiraju;
  • Zamjena kravljeg proteina (kazeina) s proteinom sirutke, najbolji omjer je 40% kazeina do 60% seruma.

  Prednosti mješovitog hranjenja znatno su manje od minusa, ali to je u usporedbi s dojenjem. Međutim, ako ne postoji izlaz, bolje je ostaviti dijete barem djelomično na HB-u, a ne potpuno prevesti u umjetno hranjenje.

  Odlučili smo se kako hraniti novorođenče s mješovitim hranjenjem. I na kraju drugog tipa - ni u kojem slučaju ne hranite dijete cijelo ili razvedeno kravlje mlijeko! Ili vodu s razvedenim u njoj. Da, žene su to radile prije, ali samo zato što u trgovinama nije bilo dojenčadi. Neupadljivi kravlji i kozji proizvodi mogu uzrokovati ozbiljne probavne smetnje i negativne reakcije kože kod dojenčadi. Cijelo mlijeko može se koristiti samo u pripremi žitarica za djecu stariju od 6 mjeseci. I vodu jedan komad nakon godinu dana. U količini od najviše 200 grama dnevno.

  Kefir se može dati djeci u iznosu od najviše 200 grama dnevno od 8 mjeseci.

  Kako organizirati mješovitu hranidbu novorođenčeta sa očuvanjem laktacije?

  Teško je precijeniti prednosti majčinog mlijeka, čiji jedinstveni sastav sadrži sve najvrednije za mrvice. Nažalost, situacije često nastaju kada, iz raznih razloga, uključujući i iz medicinskih razloga, postaje neophodno uvesti umjetnu smjesu. Danas proizvođači pokušavaju maksimizirati svojstva svojstvima majčinog mlijeka, ali nijedna prilagođena smjesa ne može biti puna zamjena za to. A ako novorođenče može dobiti barem majčino mlijeko, najbolje bi bilo slijediti načela kombiniranog hranjenja.

  Osnove mješovitog hranjenja

  Stručnjaci u dojenju identificiraju nekoliko važnih točaka na kojima je potrebno usmjeriti pozornost ako se uvede mješavina u dojenčad.

  Majčino mlijeko, kad god je to moguće, treba uvijek ostati temelj prehrane za novorođenče. Ako majka nema dovoljno, dodatak mješavine pomoći će bebi da dobije potrebnu količinu hranjivih tvari. No majčino mlijeko ne smije potpuno zamijeniti s prilagođenim smjesama, čija vrijednost je neusporediva s bilo kojim, čak i najskupljim i najkvalitetnijim zamjenama.

  Hrana za mlijeko je potrebna tek do trenutka kad možete unijeti dječju hranu u obliku pire od jabuka i povrća. To se događa bliže šestomjesečnom dobu. Sokovi i pire krumpir su dani djetetu umjesto prilagođene mješavine, a majčino mlijeko i dalje ostaje u prehrani djeteta.

  Važno je da majke skrbe o laktaciji. To najbolje može učiniti česta povezanost djeteta s grudima. Zahvaljujući ovoj stimulaciji mliječnih žlijezda, mlijeko će aktivno stići. Noćna hranjenja su najvrednija u smislu produženja laktacije, naročito u drugoj polovici noći, kada je hormonski prolaktin, koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka, aktivniji. Dummy ne bi smio zamijeniti hranu na zahtjev, čak i ako se ne uklapaju u način vašeg djeteta.

  Prirodno hranjenje je lakše u smislu organiziranja procesa, budući da nema potrebe sterilizirati boce i zadržati smjesu toplo. Dakle, prije nego što se prebacite na miješanu ili umjetnu vrstu hrane, valja dobro razmisliti o svemu.

  Kada hraniti smjesu?

  To se događa da mama nema dovoljno majčino mlijeko. Taj se fenomen naziva hipogalaktika. Hipogalaktika ponekad javlja odmah nakon rođenja (primarno) ili nakon nekog vremena (sekundarna). Ako nijedan od načina za povećanje količine mlijeka ne pomaže, trebali biste uvesti prilagođenu smjesu koja će pokriti nedostatak dobrih tvari.

  Nedostatak mlijeka može se identificirati sljedećim značajkama:

  Nemirno ponašanje bebe tijekom dojenja ili nakon njega.

  Mama osjeća kako dojka postaje prazna čak i tijekom hranjenja.

  Odredite da dijete nije dovoljno mlijeka, lako je prema broju uriniranja. Tri mjeseca beba u prosjeku otprilike 12 puta dnevno. Test za mokre pelene omogućuje vam da shvatite ima li dijete dovoljno hrane.

  Mala dobitak težine u mrvicama, razvojni kašnjenje, i psihički i fizički, također može ukazivati ​​na to da majčino mlijeko proizvede u nedovoljnoj količini kako bi se zadovoljile prehrambene potrebe djeteta.

  Čak i uz jedan od gore navedenih znakova, ne biste trebali žuriti da ubrizgate smjesu. U tom slučaju potrebno je posavjetovati se s specijalistom za dojenje ili pedijatrom koji će moći davati preporuke o očuvanju laktacije.

  Nije uvijek mala proizvodnja mlijeka od majke postaje konstantan problem. Postoje periodi u dojenju, koji se nazivaju "mliječne krize". Tijekom takve "krize", čini se da dijete ne dobiva dovoljno hrane, a majka je u žurbi da ga hrani mješavinom. Ali samo s čestim dojenjem može se riješiti ovaj problem, a za nekoliko dana opet će se utvrditi laktacija.

  Organizacija za hranjenje

  Dnevna stopa mješavine je podijeljena u 5 recepcija, koji se distribuiraju tijekom dana. Tijekom noći, djetetu treba ponuditi samo grudi, što će vam pomoći u očuvanju laktacije.

  Dijelovi se obično čine otprilike isti, nemojte preopteretiti dijete. Treba imati na umu da ih je nemoguće pripremiti unaprijed. Svakom obroku djetetu se nudi boca sa svježom smjesom.

  Kako izračunati potrebni volumen smjese?

  Da bi se kompetentno organiziralo miješano hranjenje, važno je točno odrediti koliko je mješavine potrebne za hranjenje djeteta. Domaći pedijatri nude vaganje djeteta prije i nakon primjene dojke. Razlika u težini oduzima se od volumena potrebnog za punjenje hrane.

  Vanjski stručnjaci se ne pridržavaju ove metode, tvrdeći njihov stav da volumen mlijeka jede može biti različit svaki put. Oni određuju pravu količinu smjese prema gore navedenom testu za "mokre pelene".

  U različitim dobima, bebe trebaju određenu količinu smjese, koja može pokriti nedostatak mokrenja:

  3 mjeseca - 30 ml;

  4 mjeseca - 40 ml;

  5 mjeseci - 50 ml;

  6 mjeseci - 60 ml.

  Prema ovoj shemi, lako je izračunati potrebnu dnevnu dozu. Ako tri mjeseca pee samo 10 puta, ona se hrani 60 ml smjese tijekom dana. Ako dijete u dobi od 4 mjeseca ima mokro pelene tijekom cijelog dana, samo 8 puta, treba dodati 160 ml dodatne hrane.

  Kako odabrati smjesu?

  Ako dijete ne narušava ništa i nema kontraindikacija, nudi se bilo koji od sljedećih: "Nestozhen", "Hainz", "Humana", "Mamex", "Nan", "Hipp" ili "Nutrilon". Preporuča se za djecu s problemima stolice, koje pate od zatvora, kolika, "Nan fermentirano mlijeko 1". Može hraniti bebe ne starije od 6 mjeseci.

  Ako dijete ima nasljednu sklonost netoleranciji na kravlje mlijeko, dodjeljuje se hipoalergenske linije "Nan", "Hipp" ili "Nutrilak". Sadrže djelomično hidrolizirani protein. S očitom alergijom kod kravljeg proteina kod djeteta treba odabrati sljedeće: "Damil Pepti", "Nutrilak Pepti SCT", "Frisopep", "Pregestimil", "Nutrilon Pepti TSC", "Nutramigen" itd. U tim smjesama mogući su alergeni potpuno uništeni hidrolizom. U svakom slučaju, prije odabira, potrebno je konzultirati kvalificiranog stručnjaka.

  Metode hranjenja mješavinom

  Ne biste trebali odmah napraviti jednoznačan izbor u korist boca, budući da beba kasnije može napustiti majčinu dojku. Smjesa se može ponuditi u malim obrocima i na druge načine:

  Možete pokušati upotrijebiti silikonsku žlicu kako bi lagano davali smjesu. Na internetu postoji mnogo obrazovnih videozapisa koji će vam pomoći da naučite kako to učiniti ispravno.

  Također koristite kapaljku. U njemu se skuplja mala količina dodataka i nježno ulijeva u usta djeteta, držeći pipetu na uglovima usana.

  Takve metode su savršene ako djetetu treba dati malu količinu smjese. Za velike količine preporučuje se odabrati bocu s vrlo širokim zubima s malom rupom. Dakle, postupak hranjenja boca bit će što je moguće bliži prirodnom dojenju, a beba se neće naviknuti na lako ispuštanje tekućine.

  Značajke dokorma

  Stručnjaci za dojenje savjetuju vam da se pridržavate sljedećih pravila prilikom uvođenja dodataka kako biste sačuvali laktaciju što je dulje moguće:

  Svako hranjenje uvijek započinje privrženjem grudi. Tek nakon što je beba ispraznila obje dojke, može se početi dovršiti mješavinom ili vodom.

  Hranjenje također mora završiti privitkom tako da se beba može smiriti i zaspati na prsima.

  Dijete bi se trebalo osjećati ugodno tijekom obroka. Miješano hranjenje i nedostatak majčinskog mlijeka ne bi trebali izazvati zabrinutost.

  Nema potrebe za prekomjernim djetetom. Pored postojećih normi, prvo se treba usredotočiti na potrebe djeteta. Nemojte povećavati sljedeću dozu, ako prethodni nije bio posve napunjen.

  Poznat svima, dr. Komarovsky tvrdi da česti fizički kontakt između majke i bebe pridonosi aktivnoj proizvodnji mlijeka, što je vrlo važno za održavanje laktacije tijekom mješovitog hranjenja. Dijete bi se trebalo češće nositi na rukama, organizirati zajednički san, laganu masažu i primijeniti na prsa što je češće moguće kako bi se prilagodili laktaciji. Okružujući bebu s pažnjom i ljubavlju, stvarajući mirno okruženje, majka će mu pomoći da uživa u prirodnom hranjenju.

  Zablude o miješanom hranjenju

  Postoji nekoliko mitova povezanih s mješovitom hranom:

  Kombinirani tip brzo postaje umjetan. Ta tvrdnja vrijedi samo ako majka nema želju i svrhu očuvanja laktacije. Ako se majka kompetentno približi organizaciji prehrane novorođenčeta i koristi pomoć stručnjaka, moći će hraniti bebu majčinskim mlijekom dulje vrijeme.

  U mješovitoj prehrani, slaba imunološka zaštita. U stvari, majčino mlijeko, čak iu malim količinama, može dati djetetu potrebne zaštitne tvari. U tom smislu, kombinirani tip ima jasnu prednost nad umjetnim.

  Svaka odluka majke o uvođenju mješavine ili prijelazu na drugu vrstu hranjenja mora nužno biti dogovorena s kvalificiranim stručnjacima.