Mišljenje dr. Komarovskog o novorođenim mješavinama, pravilima o hranjenju bebe i prebacivanju na novu prehranu.

Bol

Rođenje djeteta najsretniji je trenutak u životu svakog roditelja. Stoga, uvijek želite dati bebu najbolje.

Dojenje je idealan način za hranjenje bebe, ali ako iz nekog razloga majka ne može dojiti, boce s mješavinom će doći do spašavanja.

A kako odabrati pravu mješavinu pomoći će dr. Komarovsky: njegove preporuke i opis mješavina u ovom članku.

Jesu li korisni?

Komarovsky Evgenij Olegovich primjećuje da nema ništa bolje od majčine majčino mlijeko. Ali ako dijete nije hranjeno ili dojenje nije moguće iz određenih razloga, dijete mora početi hraniti smjesom ili biti potpuno prebačena u umjetnu prehranu.

Ne biste trebali slušati bake i dati bebu kravlje mlijeko. U njemu postoji velika količina kalcija i fosfora, koje dijete ne može prikazati u takvoj količini. To može dovesti do alergija i drugih bolesti.

Proizvođači mješavine pokušavaju ga približiti majčinom mlijeku. Ovisno o uspješno riješenom problemu, smjese su podijeljene u visoko prilagođene, manje prilagođene i nisko prilagođene. Ali to uopće ne znači da je jedna od tih smjesa gora od druge. Baš kao i majčino mlijeko, ona se mijenja dok dijete raste.

Sastav prilagođenih smjesa uključuje lagane globuline i albumin, ugljikohidrate, vitamine i masti, laktulozu, lizozim i druge korisne tvari. Mliječne mješavine se nadopunjuju bifidobakterijama za poboljšanje probave.

Kako odabrati dijete?

U našem vremenu raspon smjesa je prilično velik. Mladi roditelji iz neznanja mogu biti malo zbunjeni u trgovini. Kako bi odabrali pravu smjesu, dr. Komarovsky savjetuje da se pridržavaju osnovnih pravila.

 • Za novorođenčad do šest mjeseci, postoje prilagođene smjese, na pakiranju čiji je broj 1 ili oznaka 0-6.
 • Za djecu od 6 mjeseci do godinu dana stavljaju broj 2 na pakiranje mješavine. Nakon godinu dana pišu 3 na pakiranju.
 • Za bolju apsorpciju masnih smjesa sadrže taurin, koji je prisutan u majčinom mlijeku. No, kod kravljeg i kozjeg mlijeka nije.
 • Sastav prilagođenih smjesa povećava količinu vitamina i elemenata u tragovima. Količina proteina u pripravku je smanjena. Da bi se olakšala probava, koriste se proteini sirutke.
 • Sastav mješavina s brojem 2 zadovoljava potrebe djeteta, počevši od šest mjeseci.
 • Postoje posebne mješavine za posebne situacije. Mogu ih propisati samo liječnik, a namijenjeni su za prerane bebe ili alergijske djece.

Koji proizvod je bolje hraniti dijete?

Ako majčino mlijeko nije dovoljno za bebu, ne jede dovoljno, ne dobiva na težini i stalno je nestašan, liječnici preporučuju da počnu hraniti dijete mješavinom. Bolje je to učiniti žlicom ili s bocom s bradavicom u obliku dojke. To će pomoći budućem djetetu da ne baci grudi.

Liječnik Komarovsky preporučuje raspored slobodnog hranjenja. Neophodno je primijeniti bebu na dojku što je češće moguće, a ako je nakon hranjenja beba nestašna, traži grudi i smacking, onda mora biti hranjena smjesom.

Mješavinu treba podučavati postupno, a dijelovi bi trebali biti minimalni, što bi trebalo povećati svaki dan. To će vam pomoći da shvatite je li smjesa pogodna za bebu. Za dopunu, kao i za umjetno hranjenje prikladne su vrlo prilagođene smjese s brojem 1.

Najpopularnija formula za hranjenje bebe:

Kako prenijeti bebu u drugu?

Prijelazno dijete iz jedne mješavine u drugu je potrebno u ekstremnim slučajevima. Na primjer, ako se dječja stolica promijenila ili se pojavi osip.

Prema Komarovsky, možete se postupno prebaciti na bilo koju drugu mješavinu. Ne možete miješati različite mješavine, čak i ako su iste tvrtke, jer je njihov sastav različit. Nova mješavina je bolje dati ujutro, a stari - u drugoj. Novu i staru hranu prilikom mijenjanja treba dati iz različitih bočica, ne možete ih miješati.

Dijete se pljune nakon hranjenja

Osam od deset novorođenčadi poslije hranjenja, razlika u učestalosti i količini. U prvim mjesecima života takav se fenomen smatra normalnim. Za većinu, to ide na 4-5 mjeseci, a za nekoliko, probavu se normalizira samo do godine. Ako beba dobiva na težini normalno, pedijatar i neurolog ne vide nikakve abnormalnosti, onda ne biste trebali brinuti o tome.

Važno je zapamtiti da povraćanje ne povraćanje, zbog čega se odmah trebate posavjetovati s liječnikom.

Pogađanje može doći zbog pojave bebe, u ovom slučaju Dr. Komarovsky preporučuje povećanje vremena između hranjenja, a ne smanjenje doze mješavine, kao što neki roditelji rade.

Oleg E. savjetuje kupiti dijete ne samo prilagođenu smjesu, već i proizvod s oznakom "anti-refluks". Sadrži posebne zgušnjivače, kao što je rižin škrob. Budite sigurni da to raspravljate sa svojim pedijatrom.

Ako dijete slabo poveća težinu, znatno zaostaje u razvoju, potom rehukulaciju treba korekciju, koju će stručnjak razmišljati nakon pregleda.

Savjeti za roditelje

Kako bi hranjenje djeteta mješavinom samo donijelo koristi, ne uzrokuje alergije i druge negativne posljedice, vrijedno je preuzeti punu odgovornost.

 1. Izaberite točno smjesu koja je pogodna za dijete u skladu s dobi. Nemojte hraniti različite mješavine, ili se dramatično pomaknuti iz jednog proizvoda u drugi.
 2. Kada se umjetno hranjenje bolje pridržava određenog načina, neće nadjačati dijete i izbjeći česte regurgitacije i druge probleme s probavom.
 3. Potrebno je samo hraniti bebu ako je, nakon dojenja, jasno da beba nema dovoljno. Važno je zapamtiti da za dopunu nije potrebno puni dio smjese, prema uputama na pakiranju.
 4. Voda za kuhanje trebala bi se kuhati, iz slavine ili bocama.
 5. Dr. Komarovsky tvrdi da prekomjerna sterilizacija može dovesti do alergija, pa je dovoljno dobro pranje.
 6. Čuvati otvoreni proizvod ne može biti dulji od dva tjedna. Nakon toga, kako bi izbjegli zdravstvene probleme, bolje je izbaciti smjesu.

Ako slijedite sva ova jednostavna pravila, dijete će odrasti zdravo i sretno.

Naravno, za dojenje majčino mlijeko je najbolje. Ako prirodno hranjenje iz nekog razloga nije moguće, morate odabrati najbolju mješavinu za bebu. A najbolji je onaj koji je prikladan za vaše dijete. Važno je konzultirati se sa svojim pedijatarom koji će vam pomoći u rješavanju ovog problema.

Povezani videozapisi

Nudimo gledanje videozapisa na temu:

Mješovita hranjenja

Kako hraniti novorođenče na mješovitoj hrani

Mješovita i umjetna hranjenja - nije neuobičajeno u naše vrijeme. Zašto majke moraju izbaciti HBV ili ograničiti dijete da ostane na dojci? Ponekad postoje dobri razlozi za to, ali češće strah od majke i osude bliskih ljudi i liječnika.

"Nije dovoljno mlijeka", svaka druga mama vjerojatno je čula tu presudu. "Počnite mješoviti hraniti i pitajte liječnika koliko će dati mješavinu i koja je bolja." Zaključak o količini mlijeka u majci za njegu obično se vrši na temelju slijedećih opažanja djeteta.

1. Često sisati grudi. To znači mliječnu krizu za mamu. Situacija je vrlo česta, prirodna i rješiva. Samo trebate nastaviti hraniti dijete. U roku od najviše 7 dana sve se normalizira, a beba će rjeđe pitati za dojku.

2. Loše spavajte noću. Mnoga djeca, bez obzira na vrstu hrane, često se noću probiju na 1-2 godine. To je njihov živčani sustav. Osim toga, postoji mnogo razloga za česte buđenja. Ne samo glad. Možda dijete ne voli posteljinu, madrac izgleda neugodno, krevet je previše tjeskoban. Ili u sobi suhi zrak i jako začepljen. Usput, visokokvalitetno zračenje i otvoreno okno noću su vrlo korisni u utvrđivanju dječjeg sna.

3. Vrlo često vrisne, kapriciozne. Do 3-4 mjeseca života, gotovo sva djeca pate od crijevne kolike. Obično ih razlikuju slijedeći znakovi - dijete počinje vrištati, ne smiruje se 1-2 sata svaki dan u isto vrijeme. Na primjer, prije noćnog sna. U ovom slučaju sigurno mu neće biti pomoglo mješovito hranjenje, a dr. Komarovsky jednostavno savjetuje da će preživjeti ovaj put - nositi bebu više na rukama, primijeniti toploj pelenama na trbuhu, masažu trbuha, ali ne i prečesto dojenja.

4. Usisava dojku, ali nakon nekog vremena baca ga i vika. Provjerite usta djeteta. To može biti u slučaju kandidijaze (dlačica) u ustima djeteta ili stomatitisa.
Ako dijete pritisne noge kad baca prsa, otkače ili prdeže, boli mu trbuh. Količina mlijeka nema nikakve veze s time. Možda problemi u nedostatku djeteta enzima laktaze u crijevu. To prolazi s dobi i nakon uvođenja komplementarne hrane. Ponekad kako bi se poboljšalo dobrobit djeteta, prije nego što se hrani, mora se dati piti ovaj enzim u obliku dodataka prehrani.

5. Prsa su prazna. Pogotovo u večernjim satima. To je zbog hormonalnih udara i umornih žena. Međutim, činjenica da dojka izgleda prazna uopće ne znači da ako beba počne sisati, neće primiti mlijeko. Prazan prseni je lažan dojam.
Osim toga, takav mekani prsima - to je apsolutna norma sa stalnom laktacijom.

6. Dijete dobiva malu težinu. Uobičajeno, bebe u prvim mjesecima života dobivaju od 600 grama mjesečno. No, 500 grama je apsolutna norma. Ako je tijekom prvog mjeseca dijete postiglo manje od 500 grama, ali istodobno izgleda zdravo i razvijeno po dobi, majka prvo mora pokušati povećati proizvodnju mlijeka u njoj. A samo ako to ne uspije, razmislite o mješovitoj hranjenju novorođenčadi i djece u prvoj godini života. Kao što praksa i statistika pokazuju, ako majka želi dojiti, sve će biti u redu. Ako se nešto u njoj suprotstavlja - ne daleko od umjetnog hranjenja.

7. Malo je mlijeka. Pravilno dekantirati - nije lako. Mnoge žene samo "zadirkivaju" bradavice, ranjavajući se. Mlijeko ne ide, a ovdje je zaključeno da je odsutan ili mali. Ali koliko je mlijeka dekantirano nije pokazatelj njegove količine u mliječnim žlijezdama. Da biste dobro izrazili, trebate vještinu. U prosjeku, 10 dana svakodnevnog crpljenja.

8. Mala količina mokrenja. 8 ili manje dnevno. Ovo je jedan od prilično specifičnih znakova prehrambenih nedostataka. Obično, dijete ima rijetke i uske stolice, a sam urin ima jak miris poput acetona.

9. Kontrolna vaganja pokazala je da je dijete usisalo mlijeko manje od norme. Ako dijete hranjenje na zahtjev, a ne na rasporedu, onda može isisati različite količine mlijeka. Ovaj izračun će biti informativan samo ako je dijete izvagano nakon svakog hranjenja tijekom dana. Tada će biti jasno koliko je isisan mlijeko.
Možete saznati koliko mlijeka vašeg djeteta treba dnevno od svog pedijatara. Postoje različite formule za izračunavanje.
Grubo, do kraja prvog mjeseca života to je 90 grama po 1 hranjenja. Do kraja drugog - 120 grama po 1 hranjenja. Do kraja trećeg - 150 grama. Istodobno, što je veće dijete rođeno, to je više mlijeka. Međutim, dijete mlađe od 6 mjeseci ne smije piti više od 1 litre dnevno. Dijete od 6-12 mjeseci - više od 1,1 litre dnevno.

Pravila za mješovita hranjenja

Ako imate najmanje kapljicu mlijeka u dojci, to znači da možete pokušati prilagoditi laktaciju. Obavezno pustite da nas dijete dijete. I po mogućnosti češće. Prsa bi trebala biti prioritet. Smjesa - nakon što je dijete sisalo 15-20 minuta jednu dojku i drugu. Tijekom tog vremena mora doći do zasićenja. Nakon dojenja, predlažite smjesu. Učinite to malom količinom. Na primjer, 40-60 grama po prvi put i vidjeti koliko dijete sranje.

Točnije je izračunavanje mješavine za mješovito hranjenje, ako provodite kontrolu vaganja djeteta 1-2 dana, izračunajte točnu količinu mlijeka koja se isisava. Zatim oduzmite taj iznos od prosječne stope. I rezultirajući broj gramova podijeljen brojem hranjenja. Na primjer, u 7 ili 8. Vrlo je poželjno da više od polovice prehrane, barem 70 posto još uvijek je majčino mlijeko. Mješovita laktacija mora se održavati. I idealno, ako je majka stalno s djetetom, postupno se trebate vratiti u garde.

Vrlo je važno odabrati dobru bradavicu za bocu. Tekućina iz nje ne bi trebala curiti, već kapljice. Dijete će usisati smjesu polako, što je usporedivo s sisanjem "polu-prazne" dojke. I tako će se rizik potpunog neuspjeha dojke smanjiti.

Izuzetno je nepoželjno provoditi hranu s mješavinom tijekom mješovitog hranjenja noću. Ako dijete diže noću od gladi - dajte mu dojku. Uostalom, tijekom noći hranjenje da je laktacijski hormon prolaktin proizvodi najviše aktivno.
I tijekom dana, što je češće moguće, dajte bebu dojke. Nije poželjno postaviti prehranu kada se miješa hrana, jer će to dodatno smanjiti količinu mlijeka u majci. Osim toga, dijete s mješovitim hranom mora sisati. Ako nije potrebno, nemojte davati izraženo majčino mlijeko. Naravno, lakše je kontrolirati količinu hrane koju jede, jasno je koliko će dati smjesu, ali količina majčinog mlijeka postaje sve manja.

Je li potrebno davati vodu kada se miješa hranjenje? Ponuda - potrebna. Vjeruje se da dijete nema potrebe za vodom samo u prvih 28 dana života. A onda, ako je temperatura zraka u sobi normalna, umjerena vlažnost, a dijete je zdravo i nema temperaturu. Zatvor u novorođenčadi s mješovitim hranjenjem, usput, često je rezultat nedostatka vlage u tijelu. Možete djetetu piti kuhanu vodu ili takozvani "grožđicu" (parajte žlicu prerađenih grožđica u čaši vode). Vjeruje se da je takva voda zdravija nego samo kuhana, jer se grožđice obogaćuju s korisnim elementima u tragovima. Uključujući kalij - pozitivan učinak na crijeva bebe.

Prvo hranjenje mješovitim hranjenjem dana je 6 mjeseci. Obično po ovoj dobi, djeca mogu već sjediti i imati interes za hranom. Ako beba ne dobiva dobro, tada će prva hrana biti ne-mliječna žitarica - riža, heljda i kukuruz uvode se u roku od mjesec dana. Možete staviti kašu iz gotovog odjela za pripremu dječje hrane ili se kuhati od grinja u mlinu za mljevenje kave, odgovarajućeg brašna za žitarice ili jednostavno mljeti žitarice u miješalicu i (ili) brusiti kroz sito.
Ako dijete dobiva na težini normalno, trebate početi hraniti jednim komponentama povrća - od tikvica, cvjetače ili brokule. Možete sami kuhati povrće. Prije posluživanja miješalice za djecu. Ili kupite gotove pire od krumpira u staklenke.

Nakon uvođenja povrća i žitarica dijete dobiva meso (obično u dobi od 8 mjeseci), zatim svježi sir i voće. Pa, bliže godini, dječji meni nadopunjuju se ribom i kefirom.

Prednosti i nedostaci mješovitog hranjenja

Počnimo s prednostima.

1. Možete se hraniti bilo gdje u bilo koje doba godine. Ako ljeti nije važno, budući da su odjeća lagana, otvorena, možete mirno hraniti negdje u parku, ali u jesen ili zimi na javnom mjestu samo će bočica pomoći.

2. Spavati bolje noću. Kada dijete dobro jede, a smjesa je vrlo hranjiva, spava duže noću bez buđenja.

3. Postoji apsolutna sigurnost da dijete nije gladno. Stoga, ako plače, onda roditelji počinju tražiti uzrok ovoga i ne krive sve o gladi.

4. Možete napustiti kuću. Ako, u slučaju isključivog dojenja, morate barem izraziti bocu mlijeka, a zatim u slučaju dodatnog hranjenja s mješavinom, nema potrebe za dekantiranjem, jer djetetu možete dati umjetnu prehranu.

A to su nedostaci mješovitog hranjenja, a postoji mnogo više od plusa.

1. Izumiranje laktacije. Što više mješavina daje majci djetetu, to manje diše dojku, a što manje mlijeka dobiva. A ako se ne odmah trudite vratiti za isključivo dojenje, količina mješavine će se vjerojatno povećati svaki tjedan dok majčino mlijeko ne nestane. Praksa pokazuje da gotovo sve mame koji se hrane "miješanim načinom" prije ili kasnije prelaze u potpuno umjetno hranjenje.

2. Atopijski dermatitis. Kravlji i kozji mlijeko, soja - temelj svih umjetnih smjesa, to je alergeni. Mnoge bebe imaju osip na licu i tijelu. Za razliku od majčinog mlijeka. Dijete neće imati alergiju na njemu ako sama majka često ne konzumira alergene u hrani.

3. Colic. Kod djece koja jedu mješavinu, češće dolazi do bolova u abdomenu. Čak iu slučaju korištenja skupe prilagođene mješavine. Međutim, tijekom vremena dijete se prilagođava ovoj vrsti hrane.

4. Neugodnosti i gubitak vremena na pripremi mješavine, boce za pranje i vrele. Barem u početku, sve dok se nisu prilagodili. Iako mumije na forumima aktivno dijele savjete o tome kako ubrzati proces stvaranja mješavine noću, prelijevanje odgovarajuće količine mješavine u večernjim satima i ostavljanje tople topline vode u termos. Takve jednostavne akcije pomoći će vam uštedjeti puno vremena.
Pa, ne možete kuhati bocu od drugog mjeseca života djeteta. Dovoljno ih je prati pomoću sigurnih sredstava za djecu.

5. Odricanje od prsa. Ako beba sranje smjesu boca, postoji veliki rizik da neće željeli sisati. Stoga, ako količina dodataka nije velika, bolje je davati ga iz žlice ili štrcaljke bez igle.

6. Financijski troškovi. Ako kupite skupu mješavinu, morat ćete potrošiti više od tisuću rubalja mjesečno. Međutim, uz uvođenje komplementarne hrane, potreba za majčinim mlijekom i mješavina će se smanjiti, paralelno s tim, i monetarnim izdacima.

7. Zatvor. Često se javlja u bebama koje su hranjene neadaptiranom ili djelomično prilagođenom formulom mlijeka. Do zatvora nije mučila beba, pri odabiru mješavine slijedite sljedeća pravila:

 • kupiti mješavinu po dobi (jedan za bebe do 6 mjeseci, dva za djecu od 6 do 12 mjeseci);
 • indeks bjelančevina nije veći od 1,6 g / 100 g za djecu prvih šest mjeseci života i 2,5 g na 100 g za one koji su stariji;
 • sadržaj masti - 3,5% (djelomično mliječne masti zamjenjuju se povrćem);
 • omjer kalcija i fluora je 2 do 1, pa se bolje apsorbiraju;
 • Zamjena kravljeg proteina (kazeina) s proteinom sirutke, najbolji omjer je 40% kazeina do 60% seruma.

Prednosti mješovitog hranjenja znatno su manje od minusa, ali to je u usporedbi s dojenjem. Međutim, ako ne postoji izlaz, bolje je ostaviti dijete barem djelomično na HB-u, a ne potpuno prevesti u umjetno hranjenje.

Odlučili smo se kako hraniti novorođenče s mješovitim hranjenjem. I na kraju drugog tipa - ni u kojem slučaju ne hranite dijete cijelo ili razvedeno kravlje mlijeko! Ili vodu s razvedenim u njoj. Da, žene su to radile prije, ali samo zato što u trgovinama nije bilo dojenčadi. Neupadljivi kravlji i kozji proizvodi mogu uzrokovati ozbiljne probavne smetnje i negativne reakcije kože kod dojenčadi. Cijelo mlijeko može se koristiti samo u pripremi žitarica za djecu stariju od 6 mjeseci. I vodu jedan komad nakon godinu dana. U količini od najviše 200 grama dnevno.

Kefir se može dati djeci u iznosu od najviše 200 grama dnevno od 8 mjeseci.

Dr. Komarovsky na mješovitoj hrani

Bolje od majčinog mlijeka za dijete nije imalo ništa. Međutim, nije uvijek moguće hraniti bebu na 100% s ovim, prirodom odobrenim proizvodom. Ponekad mamino mlijeko nije dovoljno, a zatim postoji potreba za mješovitim hranjenjem. Dakle, beba prima majčino mlijeko i nešto drugo kako ne bi ostala gladna. Ne zarađuje li dijete takvu hranu i kako je ispravno organizirati, kaže poznati dječji liječnik Evgeny Komarovsky.

Trebam se boriti za majčino mlijeko

Nedovoljna dojenja u majci može se promatrati iz potpuno različitih razloga - od hormonalnih poremećaja do neuropsiholoških stanja. Ovo, drugi razlog, obično je vodeći. Mama nema dovoljno mlijeka, počinje se kriviti zbog toga što ne može dati dijete nutricionu potrebnu za njegovo zdravlje i razvoj, pa se začarani krug zatvori. Žena je u stalnom stresu, što zauzvrat negativno utječe na mehanizme laktacije.

Naravno, majčino mlijeko je vrlo važno za dojenčad, ali normalna, zdrava i nasmijana majka nije ništa manje važno za njega, kaže Yevgeny Komarovsky. I stoga, ako se mlijeko jedva prikuplja iz jednog hranjenja od pet, onda nema posebnog razloga za držanje mješovitog hranjenja, možete se prebaciti na umjetno. Uostalom, ako ukupni volumen majčinog mlijeka u prehrani mrvica ne prelazi jednu petinu, onda gotovo nema nikakvog utjecaja na zdravlje, pa možemo to sigurno odbiti.

Druga je mogućnost promijeniti vaš stav prema problemu.

Ako majka prestane biti moralno izvršena zbog nedostatka mlijeka i počela mirno pumpa ili dojiti barem jednom dnevno, i hraniti ostatak hrane smjesama, onda ga možete ostaviti kakav jest (ako to odgovara svim strankama - djetetu i majci, i Papa).

Miješano hranjenje je optimalno u slučaju da udio majčinog mlijeka prelazi volumen jednog hranjenja. Na primjer, ako je polovica dnevne prehrane ili malo manje od toga, majčino mlijeko. Količina prirodne hrane u iznosu od 30% dnevne prehrane može se smatrati sasvim prihvatljivom.

O opasnosti mješovitog hranjenja

Do nedavno je vjerovao, a još neke medicinske referentne knjige pokazuju da mješavina majčinog mlijeka s drugim proizvodom kada je miješano hranjenje štetno za bebu. Neki liječnici to čak smatraju "ekološkom katastrofom za dječje tijelo". Yevgeny Komarovsky u žurbi je da uvjeri mame koji nemaju vlastito mlijeko. Moderna industrija, koja proizvodi mješavine i dječju hranu, kaže, učinio je sve da bi se ova šteta smanjila. I uspjela je.

Dakle, sastav većine dostupnih mliječnih formula (govorimo o prilagođenim smjesama) je što je moguće bliži sastavu majčino mlijeka.

Da, to nije ista stvar, a mješavina nije sposobna zamijeniti majčino mlijeko, ali bolje je od davanja kravljeg ili kozjeg mlijeka, koji su u stvari biološki neobični proizvodi.

Mješovita hrana, unatoč svom imenu, ne smije biti kaotična. Također mora biti u stanju organizirati ispravno.

Postoje dvije glavne vrste mješovitog hranjenja: alternativni i sekvencijalni.

S jednim hranom zauzvrat, majka će je učiniti potpuno prirodnim, a još jedan ili nekoliko sljedećih - umjetno. Kada se stalno njegujete, beba može usisati dok se mlijeko ne završi, nakon čega, s vidljivim znakovima anksioznosti (ako dijete plakanje, dostizanje dojki, smacking i zahtijeva nastavak "bankete"), dobiva se određena količina mješavine tako da ne osjeća glad. Važno je ne preopteretiti dijete.

Da biste znali točno koliko količina mješavine treba dopuniti, preporučljivo je vagati bebu prije i poslije hranjenja.

Mama može samostalno izabrati jednu ili drugu vrstu. Ovdje mnogo ovisi o količini mlijeka - bilo da je dovoljno za cijelo hranjenje, a iz drugih okolnosti, na primjer, koliko često žena može dekantirati. Nije tajna da se mješovito hranjenje često odabire kad majka treba ići na posao, a ona je odsutna tijekom dana. Najoptimalniji je hranjenje jednom - u 6 sati ujutro s mješavinom, u 9 ujutro - s grudima, u 12.00 - sa smjesom i tako dalje.

Mješovita hranjenja novorođenčadi: prednosti i mane

Prije nego što razgovaramo o značajkama mješovitog hranjenja, vidjet ćemo kakva je hranjenja novorođenčeta nazvana mješovita (kombinirana).

Kada se mješovito hranite, udio smjese u djetetovoj prehrani je pola količine konzumirane hrane dnevno. Ova vrsta hranjenja uključuje dijete koje konzumira 150 ml majčinskog mlijeka po danu.

Indikacije za miješano hranjenje

Svaka majka čvrsto je uvjerena da je zdravo dijete sustavno dobivanjem težine. Najčešće, razlog prijelaza na mješovitu prehranu je osjećaj da dijete ne dobiva dovoljno težine. Iz ostalih razloga, kada se kombinira dijeta, zaista je prikazano da uključuje sljedeće:

 1. Dijete je rođeno prerano (prerano). Zabrinjavajući život i zdravlje djeteta, majka je izgubila mlijeko.
 2. Materijalni zdravstveni problemi, uzimanje antibiotika koji sprečavaju dojenje.
 3. Mama ide na posao s punim radnim vremenom, sustavno dojenje je nemoguće.

Način hranjenja

Pedijatar Komarovsky preporučuje raspored slobodnog hranjenja, gdje će biti mjesto za dojenje i miješano hranjenje. Ova izjava ima smisla ako majčino mlijeko i dalje stigne. Novorođenče treba primijeniti na dojku što je češće moguće, trajanje hranjenja ne bi trebalo biti ograničeno.
Upotreba mješavine prikladna je ako nakon hranjenja dijete ostane gladno i nemirno se ponaša. Ponašanje djeteta bit će sljedeće: nastavit će tražiti prsa, plakati, udarati.

Izmiješajte odabir

Za šestomjesečnu bebu najbolje bi bilo prilagoditi mješavine, u njihovim kvalitativnim svojstvima što bliže majčinom mlijeku majke.

Kravlje mlijeko se koristi kao osnova za dopunu, pogodno je za hranjenje zdrave bebe. Ako je novorođenče alergična na laktozu, prikazane su konzistencije soje. Takve smjese su prikazane u širokom rasponu, proizvedene kako bi se osiguralo normalni proces probave i uravnotežili dijetu u bolnoj djeci.
Razdoblje navikavanja na smjesu je 2-3 dana. Nakon određenog vremena majka može zaključiti je li smjesa pogodna za novorođenče ili ne.

Kvalitetna mješavina za nadomjestak treba sadržavati picturenin, taurin, sirutku i linolensku kiselinu. Prisutnost ovih komponenata određuje vrijednost proizvoda i stupanj korisnosti za razvoj novorođenčeta.
Prilikom izbora u korist određene smjese, najprije se morate posavjetovati s pedijatrom koji prati bebu, preporučuje dr. Komarovsky. Pročitajte više o tome kako odabrati dojenčad →

Dodatak ili doziranje smjese

Miješano hranjenje beba pruža dopunu s prilagođenim mješavinama, ovisno o dobi. Pedijatar Komarovsky će vam pomoći ispravno izračunati količinu dodataka.
Za 5 dana, novorođenčad će morati biti vagati prije i nakon hranjenja. Tako će mama odrediti koliko novorođenčad dnevno troši mlijeko. Razlika između stvarne količine hrane i standardne dobne vrijednosti prikazat će iznos dodataka koji je potrebno za bebu.

Preporuča se postupno miješati. U početku, dijelovi bi trebali biti minimalni.

Dan jedan - 10 ml smjese 1-2 puta dnevno.

Dva dana - 15-20 ml smjese 1-2 puta dnevno.

U takvom omjeru povećajte volumen dnevnoj normi koju izračunate.

Je li moguće prijelaz na dojenje?

Komarovsky tvrdi da je to moguće. Bez obzira koliko je kvalitetna i skupo smjesa, majčino mlijeko ne može biti zamijenjeno. Majčino mlijeko je najprikladnije za dijete, njegov sastav stalno prolazi kroz promjene. Na to utječe zdravstveno stanje majke, stupanj zrelosti mlijeka, sezona, koja utječe na kvalitetu hrane majke, čak i na doba dana. Mješavina mlijeka nikada neće imati prirodna korisna svojstva majčinog mlijeka.

Uštedite dojenje i ostavite smjesu u budućnosti može se osigurati ako:

 • za hranjenje novorođenčeta iz pipete ili žlice. Malo je lakše da bebe usisaju dude koji nosi bocu. Problematičan je povratak na prsa;
 • ne vrijedi upoznati bebu s pacifier;
 • Mama mora čvrsto uvjeriti u svoje sposobnosti i sposobnosti za povratak na dojenje;
 • redovito noćno hranjenje značajno povećava laktaciju;
 • Preporuča se hraniti bebu s mješavinom nakon što jede majčino mlijeko obaju mliječnih žlijezda;
 • Učestalost privlačenja dojki treba biti najmanje 5 puta dnevno.

Ako je majka počela hraniti svoju mliječnu mliječnu mlijeku, ne treba se brinuti. Ako se majčino mlijeko ne može spasiti, nema razloga za razvoj kompleksa i iskustava. Dijete dobro osjeća majčino raspoloženje, morate biti mirni i dobronamjerni 24 sata dnevno.

Mješovita hranjenja novorođenčadi

Naravno, dojenje je najbolja prehrana za dijete, posebno novorođenče. Mlijeko žene je obogaćeno proteinima, mastima, ugljikohidratima. Jedinstvena je u svom sastavu i gotovo je potpuno apsorbira crijeva bebe. U prvim danima za dijete hranjenje majčinskog mlijeka je osobito važno jer sadrži potrebne bakterije za formiranje glavne crijevne mikroflore djeteta.

Ali se događa da zbog određenih okolnosti nije moguće utvrditi dojenje, ili je njezin volumen ograničen zbog ranijeg izlaska majke za rad. Zatim ima smisla prenijeti dijete u mješovito hranjenje, što uključuje hranjenje djeteta, u kojem, uz majčino mlijeko, dobiva prilagođenu mješavinu.

Zašto ići na mješovitu prehranu?

Da bi se od dojenja pomaknulo novorođenče u mješoviti, mora postojati hitna potreba za tim, što proizlazi iz takvih razloga:

 • nedostatak tjelesne težine kod djeteta;
 • česte prolongirane odsutnosti majki (odlazak na posao, putovanja, bolničko liječenje);
 • redovita proizvodnja nedovoljnih količina majčinog mlijeka (pravi hipogalaktika);
 • bolesti kada je potrebno smanjiti količinu konzumacije majčinog mlijeka od strane djeteta - manjka laktaze, exudativne diateze i drugih.

Međutim, ponekad loše informirani o svojstvima majki laktacije zbunjuju krize, kao i smanjenje količine mlijeka zbog prekomjerne radne snage ili živčanih šokova (koji se nazivaju i lažna hipogalaktika) s istinskim nedostatkom mlijeka i odmah pokušavaju hraniti smjesu. Češće se to događa zbog nedostatka povjerenja u vlastite snage za hranjenje, zbog pritiska rodbine ili u odsutnosti želje za dojenjem. Stoga se preporučuje da se savjetujete s liječnicima, kao što su pedijatri i savjetnici za dojenje, prije nego se prebacite na mješovitu prehranu djeteta.

Kako se prebaciti na miješano hranjenje?

Odlučiti hoće li prijenos novorođenčeta prenijeti na mješovitu dijetu ili ne, po mogućnosti s pedijatrom koji može predložiti koja bi smjesa trebala biti poželjna u ovom slučaju. Također morate paziti na korake uvođenja mješavine u dječju prehranu. Budući da je to nova hrana, u početku treba malo hraniti, počevši od 20 ml, postupno povećavajući volumen za 10 ml sa svakim hranom, dovodeći do željene brzine.

Kako hraniti bebu s mješovitom hranom?

Da bi se pravilno organizirala mješovita hranjenja novorođenčeta i da ne izgubimo vrlo dojku, potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

 • izračunajte količinu hrane koja nedostaje dnevno (to je lako učiniti, imajući redovno vaganje bebe).
 • postupno uvodite smjesu, počevši od 10 ml za hranjenje.
 • Prvo, obje grudi se nude naizmjenično, nakon čega se smjesa daje.
 • smjesu se daje iz žlice ili iz boce s elastičnom bradavicom (tako da dijete uopće ne odbije od majčine dojke).
 • dati djetetu mješavinu ne nakon svakog njegovog zahtjeva da jede, ali u skladu s intervalom od 3-4 sata. Dojka se može hraniti po želji.

Problemi s mješovitim hranjenjem novorođenčeta

Glavni problemi s mješovitom prehranom:

 • konstipacija - jer je smjesa za trbuh novorođenčadi smatra teškim obrokom;

 • uzrujana stolica - kao rezultat neprikladne mješavine, onda je neophodno promijeniti prehranu.
 • Mješovita hranjenja

  Da bi se ubrzao odmak od mješovitog hranjenja, oni počinju uvoditi dodatnu hranu u 4-5 mjeseci (ne u 6 mjeseci kao kod dojenja). To je učinjeno na sličan princip, kao u prirodnom, jedina razlika je da oni zamjenjuju hranjenje koje je provedeno s mješavinom, i zadržati hranjenje s mlijekom. Dakle, za 6-7 mjeseci beba može već potpuno napustiti smjesu, jer će dobiti najhranjiviju i raznovrsnu hranu.

  Prijelaz na mješoviti tip hranjenja novorođenčeta ne znači da je nemoguće vratiti se isključivo na dojku. To se može učiniti uklanjanjem razloga zbog kojih je prijelaz bio napravljen: povećati laktaciju, kako bi se osiguralo da je mama redovito s djetetom ili da liječi dijete.

  Mitovi o mješovitoj prehrani novorođenčadi

  Mješovita prehrana bebe uvijek pate od zatvora. Ovo nije istina. Gotovo sve bebe do 3-4 mjeseca pati od zatvora i nadutosti. Iz mješavine, dijete pati od konstipacije samo ako je pogrešno podignuto ili pripremljeno. Liječnik treba odabrati smjesu prema dobi djeteta i njegovim pojedinačnim značajkama. Za pripremu smjese mora biti strogo prema uputama. U ovom slučaju, inicijativa je kažnjiva.

  Mješovita prehrana mora se nužno prebaciti na potpuno umjetno, jer će zbog toga biti lijen i dojiti na dojci, jer mlijeko lakše izlazi iz boce. Istina, ipak, djelomično. Zapravo, ako napravite veliku rupu u bradavici, beba će početi napuštati dojku. Ako je bradavica tijesna, mrvica će jednako voljeti i dojku i bocu.

  Novorođenče na mješovitoj hrani raste bolno ili slabo. Da, smjesa ne sadrži sve potrebne imunološke stanice, kao i hormone, kao u majčinom mlijeku. Međutim, dijete dobiva većinu svog imuniteta u uteri, dopunjujući ga znojem od količine majčinog mlijeka primljenog od mame. Dodatno, prilagođene smjese pripremaju se na način da održavaju imunitet djeteta na punoj umjetnoj prehrani, a ne na mješovitoj prehrani.

  Mješovita hranjenja novorođenčadi

  Naravno, dojenje je najbolja prehrana za dijete, posebno novorođenče. Mlijeko žene je obogaćeno proteinima, mastima, ugljikohidratima. Jedinstvena je u svom sastavu i gotovo je potpuno apsorbira crijeva bebe. U prvim danima za dijete hranjenje majčinskog mlijeka je osobito važno jer sadrži potrebne bakterije za formiranje glavne crijevne mikroflore djeteta.

  Ali se događa da zbog određenih okolnosti nije moguće utvrditi dojenje, ili je njezin volumen ograničen zbog ranijeg izlaska majke za rad. Zatim ima smisla prenijeti dijete u mješovito hranjenje, što uključuje hranjenje djeteta, u kojem, uz majčino mlijeko, dobiva prilagođenu mješavinu.

  Zašto ići na mješovitu prehranu?

  Da bi se od dojenja pomaknulo novorođenče u mješoviti, mora postojati hitna potreba za tim, što proizlazi iz takvih razloga:

  • nedostatak tjelesne težine kod djeteta;
  • česte prolongirane odsutnosti majki (odlazak na posao, putovanja, bolničko liječenje);
  • redovita proizvodnja nedovoljnih količina majčinog mlijeka (pravi hipogalaktika);
  • bolesti kada je potrebno smanjiti količinu konzumacije majčinog mlijeka od strane djeteta - manjka laktaze, exudativne diateze i drugih.

  Međutim, ponekad loše informirani o svojstvima majki laktacije zbunjuju krize, kao i smanjenje količine mlijeka zbog prekomjerne radne snage ili živčanih šokova (koji se nazivaju i lažna hipogalaktika) s istinskim nedostatkom mlijeka i odmah pokušavaju hraniti smjesu. Češće se to događa zbog nedostatka povjerenja u vlastite snage za hranjenje, zbog pritiska rodbine ili u odsutnosti želje za dojenjem. Stoga se preporučuje da se savjetujete s liječnicima, kao što su pedijatri i savjetnici za dojenje, prije nego se prebacite na mješovitu prehranu djeteta.

  Kako se prebaciti na miješano hranjenje?

  Odlučiti hoće li prijenos novorođenčeta prenijeti na mješovitu dijetu ili ne, po mogućnosti s pedijatrom koji može predložiti koja bi smjesa trebala biti poželjna u ovom slučaju. Također morate paziti na korake uvođenja mješavine u dječju prehranu. Budući da je to nova hrana, u početku treba malo hraniti, počevši od 20 ml, postupno povećavajući volumen za 10 ml sa svakim hranom, dovodeći do željene brzine.

  Kako hraniti bebu s mješovitom hranom?

  Da bi se pravilno organizirala mješovita hranjenja novorođenčeta i da ne izgubimo vrlo dojku, potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

  • izračunajte količinu hrane koja nedostaje dnevno (to je lako učiniti, imajući redovno vaganje bebe).
  • postupno uvodite smjesu, počevši od 10 ml za hranjenje.
  • Prvo, obje grudi se nude naizmjenično, nakon čega se smjesa daje.
  • smjesu se daje iz žlice ili iz boce s elastičnom bradavicom (tako da dijete uopće ne odbije od majčine dojke).
  • dati djetetu mješavinu ne nakon svakog njegovog zahtjeva da jede, ali u skladu s intervalom od 3-4 sata. Dojka se može hraniti po želji.

  Problemi s mješovitim hranjenjem novorođenčeta

  Glavni problemi s mješovitom prehranom:

  • konstipacija - jer je smjesa za trbuh novorođenčadi smatra teškim obrokom;

 • uzrujana stolica - kao rezultat neprikladne mješavine, onda je neophodno promijeniti prehranu.
 • Mješovita hranjenja

  Da bi se ubrzao odmak od mješovitog hranjenja, oni počinju uvoditi dodatnu hranu u 4-5 mjeseci (ne u 6 mjeseci kao kod dojenja). To je učinjeno na sličan princip, kao u prirodnom, jedina razlika je da oni zamjenjuju hranjenje koje je provedeno s mješavinom, i zadržati hranjenje s mlijekom. Dakle, za 6-7 mjeseci beba može već potpuno napustiti smjesu, jer će dobiti najhranjiviju i raznovrsnu hranu.

  Prijelaz na mješoviti tip hranjenja novorođenčeta ne znači da je nemoguće vratiti se isključivo na dojku. To se može učiniti uklanjanjem razloga zbog kojih je prijelaz bio napravljen: povećati laktaciju, kako bi se osiguralo da je mama redovito s djetetom ili da liječi dijete.

  Mitovi o mješovitoj prehrani novorođenčadi

  Mješovita prehrana bebe uvijek pate od zatvora. Ovo nije istina. Gotovo sve bebe do 3-4 mjeseca pati od zatvora i nadutosti. Iz mješavine, dijete pati od konstipacije samo ako je pogrešno podignuto ili pripremljeno. Liječnik treba odabrati smjesu prema dobi djeteta i njegovim pojedinačnim značajkama. Za pripremu smjese mora biti strogo prema uputama. U ovom slučaju, inicijativa je kažnjiva.

  Mješovita prehrana mora se nužno prebaciti na potpuno umjetno, jer će zbog toga biti lijen i dojiti na dojci, jer mlijeko lakše izlazi iz boce. Istina, ipak, djelomično. Zapravo, ako napravite veliku rupu u bradavici, beba će početi napuštati dojku. Ako je bradavica tijesna, mrvica će jednako voljeti i dojku i bocu.

  Novorođenče na mješovitoj hrani raste bolno ili slabo. Da, smjesa ne sadrži sve potrebne imunološke stanice, kao i hormone, kao u majčinom mlijeku. Međutim, dijete dobiva većinu svog imuniteta u uteri, dopunjujući ga znojem od količine majčinog mlijeka primljenog od mame. Dodatno, prilagođene smjese pripremaju se na način da održavaju imunitet djeteta na punoj umjetnoj prehrani, a ne na mješovitoj prehrani.

  Komarovsky mješovito hranjenje

  Razgovarajte o prednostima majčinog mlijeka mogu biti beskrajno dugi. Ali ne sve mame mogu priuštiti da hrane svoje dijete na taj način. U tom slučaju, moraju znati pravilno organizirati mješovito hranjenje. Postoje objektivni razlozi koji uzrokuju da se žena prebaci na miješanu hranu:

  Ako je odbijanje dojenja bilo kratkotrajno, onda je dopušteno ponovno prilagoditi bebu majčinom mlijeku. Moguće je organizirati prijelaz iz mješovite prehrane u sljedećim slučajevima:

 • pauza s prsa je bila kratka
 • beba je primila majčino mlijeko čak iu odsutnosti majke,
 • nema navike usisavanja boca ili dude.
 • Ako je majka zbog posla bila prisiljena napustiti dnevno hranjenje sa očuvanjem noći, povratak na dojenje nakon miješanja bit će jednostavan i bezbolan.

  Nema alergija!

  medicinska referentna knjiga

  Zatvor u dojenčadi mješovitom hranom Komarovsky

  S pojavom djeteta, mnoge majke počinju naići na takav problem: za malo potomstvo potrebno je pažljivo promatrati i kad se nađu, potrebno je kontaktirati pedijatra.

  Simptomi zatvora kod beba

  Ako pronađete dijete:

  • Prisutnost rijetke stolice.
  • Izlazni izmet je vrlo težak.
  • I također, izmet u obliku malih graška.
  • Ili neprestani pokušaji djeteta da otkažu.

  Svi ovi pokazatelji su znakovi zatvora. U dobi bebe do šest mjeseci, zatvor ne samo da je nemoguće samoprazniti, nego i izgled krutog izmeta. Normalan oblik izmeta za bebe izgleda kao "žbuka", i ne bi trebao biti tekući. Ako su izmetovi duguljasti, to se smatra prvim znakom budućeg zatvora.

  Izgled šutnje

  Liječnici razlikuju nekoliko vrsta konstipacije: prvi je funkcionalan. S takvim se promjenama javljaju u tijelu, tijekom kojih se smeta poremećaj izlučivanja. Da bi se počelo liječenje potrebno je utvrditi uzrok zatvora.

  Drugi tip je Organski ili kako nazivaju Hirschsprung bolest. Ova bolest, zbog čega postoji kršenje uobičajene strukture crijeva. To je vrlo rijetka patološka bolest, koja se otkriva čak iu rodilištu. Liječenje ove bolesti dopušteno je samo uz intervenciju kirurga.

  Ako beba hrani dojenje, pojava zatvor je izravno povezana s prehranom majke. U ovom trenutku, hranu treba tretirati vrlo pažljivo i oprezno. Potrebno je ukloniti hranu iz prehrane koja izaziva opstipaciju kod dojenčadi. Potrebno je dodati vlakna, repe, šljive u hranu. I morate piti najmanje dvije litre vode tijekom dana.

  Drugi razlog pojave konstipacije kod novorođenčadi može biti prijelaz na umjetnu metodu hranjenja.

  Crijeva bebe koje još nisu u potpunosti oblikovane su osjetljive na novu hranu.

  Sve vrste tretmana

  Ako hranite bebu s mješavinom, prije jela potrebno je mu ponuditi toplu kuhanu vodu.

  Ako dijete stalno pregrije, može uzrokovati i zatvor. Potrebno je zaštititi dijete od mogućnosti hlađenja s umjerenošću. Ne vrijedi stalno ga zagrijati, pokrivajući ga toplim deke i sl.

  Vježbe su potrebne kako bi se spriječilo zatvor. Kako bi se spriječila mogućnost zatvora kod dojenčadi, neophodno je stalno napraviti posebne vježbe u kojima dijete leži na leđima, a njegova majka pomaže mu podići i spustiti noge. Ovaj postupak je učinjen ne više od deset puta.

  Također je potrebno provesti gimnastiku u koljenima, preporuča se savijati i odstupiti ne više od deset puta. Ladoga se može pomilovati djetetov trbuh, u smjeru kazaljke na satu.

  Prije poduzimanja bilo kakvih mjera za liječenje dojenčadi, potrebno je dobiti savjet pedijatru koji će odabrati pravi lijek za vaše dijete.

  Kaže dr. Komarovsky

  Dr. Komarovsky na zatvoru u dojenčadi rekao je da je gotovo sve zatvor je apsolutno bezopasno i ne nosi nikakvu opasnost. Samo djeca osjećaju nelagodu u tijelu. Zatvor u dojenčadi, ovo, naravno, nije dobro i stoga im je potrebna pomoć odraslih. No, za veliku radost opstanak novorođenčadi vrlo lako i jednostavno tretiraju.

  Yevgeny Komarovsky daje prednost liječenju Lactulose, što je idealno i sigurno sredstvo. Najpoznatiji lijek koji je među mladim majkama vrlo popularan je Duphalac.

  Kamarovsky također razlikuje takve lijekove kao što su: "Lizalak", "Normaze". Laktuloza pogodno utječe na tijelo male osobe, pomaže povećati količinu plina u crijevima. U tom smislu, liječnik također preporučuje uzimanje lijekova koji neutraliziraju plinove, na primjer, kao što su: "Espumizan" i drugi.

  Potrebno je koristiti lijekove s malom dozom, ako je u lijekovima preporučena doza pet mililitara, onda morate početi s jednim mililitrom, a zatim povećati dozu malo tijekom vremena. Posebna prednost Lactulose je da se ona može koristiti dugo vremena.

  Postoji i drugi način liječenja konstipacije od dr. Kamarovskog. Za to morate uzeti veliku svijeću, podijeliti ga nožem na 4 dijela. Od četvrtine oblika malu svijeću, okrenite dijete na leđima i stavite svijeću između nogu. Stisnite stražnjicu nekoliko sekundi i opustite se.

  Kada dijete starije od četiri godine, sok odrezaka pomaže u sprječavanju konstipacije. Za početak preporučuje se koristiti najviše jednu žličicu.

  Ako dijete već traje više od šest mjeseci i zatvora se brine, možete hraniti sušu od šljiva, koja se prodaje u staklenama.

  Postoje ti dani kad konstipirani zubi uzrokuju zatvor, ali ne brinite i očajavajte se. Sve će proći za nekoliko dana.

  Preporuke za zatvore u dojenčadi

  Komarovsky je uvijek rekao da postoje samo dva stanja pod kojima crijeva beba glatko funkcioniraju.

  • Prvo, tijelo mora stalno dobiti pravu količinu tekućine. To jest, dijete tijekom dana trebalo bi se dati između hrane za piće samo za piće.
  • Drugo, tijelo mora imati stabilnu razinu kalija. Kada djetetovo tijelo gubi veliku količinu tekućine, crijevni sokovi postaju neučinkoviti.

  To se događa kada se u novorođenčadi pojavljuje visoka tjelesna temperatura uzrokovana zaraznim bolestima, također kada je okoliš vrlo suha i ima visoku temperaturu zraka.

  Kada postoji nedostatak odgovarajuće količine kalija u tijelu, kontrakcija crijeva značajno slabi, ona također utječe na pojavu zatvor. Mnoge potrebne tvari, ali u punom kalija sadrže takve bobice kao:

  Također, još jedan razlog za pojavu zatvora u bebama je pregrijana voda koja ne sadrži mineralne tvari, jer kada kuhaju svi umiru. Najbolje piće za bebe smatra se izmetom grožđica.

  To je učinjeno vrlo jednostavno i jednostavno. Da biste to učinili, morate staviti veliku žlicu suhih grožđica u čašu kuhane vode i pare u termos.

  Razlozi za prebacivanje na miješano hranjenje

  Miješano hranjenje obično nije želja mladih mumija, već potreba koja se javlja kada se majčino mlijeko smanjuje i dijete treba biti hranjeno s nečim. Do danas postoji aktivna propaganda o kombinaciji smjese i majčinog mlijeka. Što se tiče potpunog prijelaza na umjetno hranjenje, onda definitivno nije ništa korisno.

  Iz kojih razloga je potrebno prebaciti se na miješano hranjenje:

  • Smanjena dojenja u majci.
  • Situacije u kojima majka ide na posao ili druge okolnosti u kojima nije moguće dojiti dijete.
  • Bolest majke na stazi, koja nije moguće u potpunosti hraniti bebu s majčinim mlijekom.
  • Grudi ne sadrže sve potrebne dječje komponente. Ovaj nedostatak može se identificirati pomoću pokazatelja. Ako dijete "visi" na prsima do šest mjeseci. Također, kada je dijete vrlo mirno, stolica ima gustu teksturu i dobiva zelenkastu boju koja ne izgleda kao stolica dojenčadi. Urin počinje mirisati miris, a dijete puno brže curi. Drugi glavni simptom je slaba dobitak težine.

  Dijete nakon mjesec dana života trebalo bi dobiti težinu ne manje od pet stotina grama.

  Pojava opstipacije kod novorođenčadi

  Kod mješovitog hranjenja dijete gotovo uvijek ima zatvor. To je zbog smanjene mikroflore i pokretljivosti crijeva kada dijete digestira mješovito mlijeko s mješavinom. Sve smjese su obično načinjene od kravljeg mlijeka, prošle temeljitu obradu. Mogu se naći i mješavine na kozjem mlijeku, koje je teško za dijete da probavljaju, pa čak i oštećuju zidove tankog crijeva, ima bolnu stolicu.

  U takvim slučajevima, razlog ponekad postaje ne samo dodatna mješavina hranjenja, već i struktura tijela djeteta. Pedijatri općenito preporučuju upotrebu mješavina u kojima se dodaju pre- i probiotička smjesa fermentiranog mlijeka, kao i droga Lactulose.

  S postupnim nestankom majčino mlijeka, mnogi liječnici savjetuju majke da ne očaju i ne odustaju nego da pokušaju svim sredstvima da sačuvaju laktaciju. Budući da mješovito hranjenje vrlo brzo raste u umjetno.

  Savjet za liječnika kod mješovitog hranjenja

  Komarovsky na konstipiranju dojenčadi s mješovitim hranjenjem uvijek je rekao da je za početak potrebno isključiti moguće uzroke koji utječu na pojavu zatvora.

  Podložno svim gore navedenim savjetima, stolica treba biti potpuno normalizirana. No, postoje iznimke, kada rezultat ostaje neidentificiran i zatvor nastavlja mučiti dijete. U tom slučaju, trebate kontaktirati endokrinologa, koji mora pažljivo pregledati bebu, također trebate kontaktirati gastroenterologa, neurologa, kako bi isključili moguće patologije.

  Ako liječnici otkriju povrede, potrebno je uzeti u obzir sve preporuke liječnika i tretirati dijete sa svim uputama.

  Nije potrebno neposredno nakon pojave konstipacije koristiti klistir, pa čak i više da se pribjegnu laksativnim lijekovima. Jedina stvar koja se može koristiti od lijekova je laktuloza, za bebe to je jedino spasenje. Ovaj lijek može pozitivno utjecati na pokret prirodnog reflektičkog crijeva.

  Prije primjene na liječenje zatvor u dojenčadi s lijekovima, potrebno je pokušati sve bezazlen način. Na primjer, kao što su:

  • Stavite dijete na trbuščić. I neko vrijeme neka leži u ovome položaju.
  • Učinite trbušnu masažu. Vrlo je dobro napraviti masažu u kružnom gibanju oko pupka u smjeru kazaljke na satu.
  • Također je dobar način da pritisnete noge protiv trbuha i da napravite pokrete koji ponavljaju biciklizam.
  • Često koristim toplu pelenu koja se stavlja na dječji trbuh. Topla pelena djeluje vrlo opuštajuće i smiruje živčani sustav djeteta, također stimulira crijeva.
  • Kada dijete pokuša gurnuti, možete lagano pritisnuti noge na trbuščić. Ako je tijekom ove vježbe početak malog pokreta crijeva, potrebno je nastaviti punjenje i masažu trbuha. Nakon toga možete pričekati dok dijete ne pokuša nositi se s problemom zatvora.
  • Kada je beba već stariji, oko šest mjeseci, kako bi se spriječilo neželjeno zatvor, potrebno je dodati pire od šljiva, aprilica, jabuka, breskve na dodatke. Davanje u ovo doba može biti voćni sokovi, komadići i dekocija suhog voća. Najbolje je početi s jednim ili dva žlice.
  • Također se preporučuje da ne kupujete porte i sokove trgovine, bolje je provesti malo vremena i sve kuhati sami kod kuće. Tijekom godina, statistika dokazuje da praktički nema korisnih tvari u komercijalnim pićima i pire krumpira, to je samo marketinški potez i lijepe reklame. Također, na tim proizvodima, vrlo često djeca razvijaju alergijske reakcije.
  • Za dobrobit i zdravlje, bolje je uzeti svježe jabuke ili kruške, šljive, breskve, mrkve i preživjeti na njihovom vlastitom soku, dodati malo kuhane vode i napraviti prekrasnu zdravu masku, jer to je bolje koristiti miješalicu.

  Zatvor u novorođenčadi

  Konstipacija kod dojenčadi s različitim tipovima hranjenja stalna je pojava. Pediatri kažu da pojava opstipacije, to znači pojavu kršenja probavnog sustava. Mnogi roditelji čak i ne razmišljaju o tome koliko je to ozbiljno i koliko često stolica treba biti u dojenčadi. Za novorođenče, normalna količina odlaska u zahod iznosi dva do šest puta dnevno. S dobi se smanjuje broj praznih mjesta. Više o tome u videozapisu:

  Komarovsky je rekao o konstipaciji kod novorođenčadi da, ako dijete ima dojenje, zatvora se činilo neophodnim da majka počne razumjeti i razmotriti svu hranu koju jede. Ako je novorođenče na umjetnom hranjenju potrebno je regulirati hranu i piće. Također je potrebno pomno pratiti aktivnost djeteta. Ako je potrebno, obratite se specijaliziranom liječniku.

  Kada je potrebno posegnuti za pomoć liječnicima

  • Kada se zatvor gotovo uvijek prati bol u trbuhu novorođenčeta.
  • Apetit se znatno smanjuje.
  • Pojavljuje se abdominalna distenzija.
  • Krv se također može pojaviti u stolici.
  • Ako novorođenče s dojenjem nema stolicu za nekoliko dana.
  • S pojavom tekućeg izmeta, koji se nenamjerno izlazi i čvrsti izmet ostaje u crijevu.

  Ako se pojave svi ovi simptomi, odmah nazovite hitnu pomoć ili se obratite svom liječniku-pedijatru.

  Često se javlja takav problem kao i konstipacija kod dojenčadi. Nisu svi roditelji znaju kako se pravilno ponašati u ovom slučaju. Poznati dječji liječnik E. O. Komarovsky preporučuje da mlade majke ne brinu, već prate stanje djeteta. Prije poduzimanja bilo kakvih mjera morate točno znati koji su simptomi popraćeni opstipacijom u bebi. Komarovsky vjeruje da ne bi trebalo uvijek biti tretirano rijetkim pražnjenjem crijeva bebe. U većini slučajeva dovoljno je prilagoditi prehranu i način djetetovog dana. To je ono što uči mlade roditelje, Dr. Komarovsky.

  Zatvor u dojenčadi

  U medicini se vjeruje da beba do tri mjeseca treba isprazniti crijeva dva do četiri puta dnevno. A zatvor se naziva stanje u kojem nema više od dva dana. Ali ovdje je sve individualno. Ponekad se dogodi da dijete na dojenju u potpunosti asimilira majčino mlijeko. I njegov pokret crijeva događa se svakih 3-5 dana. Prije paničarenja i davanja lijeka bebi, majka treba znati koji su simptomi opstipacije u djeteta u pratnji. Komarovsky kaže da ako beba dobro razvije i dobije težinu, vesela i normalno spava, a pražnjenje crijeva ne uzrokuje mu nelagodu, tada je rijetka stolica normalna. Možete govoriti o bolesti kada, pored opstipacije, dijete ima i druge simptome: plin, bol, nadutost, gubitak apetita. Osim toga, vrlo je važno obratiti pažnju na stanje izmeta. U dojenčadi treba biti gust, mekan, žućkast. Ako dijete ima zatvor, izmet će biti tamne boje, s neugodnim mirisom, čvrste.

  Simptomi zatvora

  Kada roditelji trebaju poduzeti bilo kakve mjere? Smatra se da dijete ima zatvor, ako se takvi simptomi opažaju:

  • izmet previše tvrdo, ukrašen ili u obliku graška;
  • miris izmeta je gadan;
  • kada pokušavate puknuti, beba je napeta, napete;
  • dijete je udaranje, grunting i plač;
  • trbuh bebe je tvrdi i natečen;
  • izgubio apetit u bebi;
  • ima stolicu rjeđe od jednom u tri dana.

  Uzroci zatvora

  Samo liječnik može utvrditi je li dijete bolesno ili ako su takvi bowelovi pokreti normalni za njega. Stoga, za sva odstupanja u ponašanju djeteta, potrebno je kontaktirati pedijatra. Uostalom, prije liječenja bebe morate znati što je uzrokovalo njegovu zatvor. To stanje može potaknuti mnogi čimbenici:

  • patologije razvoja crijeva, na primjer, Girshprungova bolest;
  • raznih upalnih i zaraznih bolesti, prehlada;
  • kršenje intestinalne mikroflore;
  • uzimanje određenih lijekova, osobito antibiotika;
  • alergijske reakcije na kravlje mlijeko i neke druge proizvode.

  U takvim slučajevima, samo liječnik može liječiti zatvor kod bebe. Komarovsky savjetuje majkama da sami poduzmu mjere, ukoliko je rijetko pražnjenje uzrokovano drugim razlozima:

  • nedostatak majčinog mlijeka, istodobno postoji takozvana "gladna" zatvor;
  • mama loša prehrana, jer sve što žena jede prolazi u svoje mlijeko;
  • nedostatak vode, koji pomaže eliminirati fekalne mase;
  • prijelaz od dojenja do umjetnog hranjenja, jer majčino mlijeko do 4 mjeseca ne samo da hrani dijete već i štiti od bolesti;
  • uvođenje komplementarne hrane, u ovom slučaju, zatvor, crijeva djeteta mogu reagirati na nepoznatu hranu;
  • promjena mliječne formule, u kojoj, eventualno, neka komponenta ne može podnijeti beba;
  • pregrijavanje djeteta je previše topao i suhi zrak, što uzrokuje dehidraciju;
  • stres i brige djeteta zbog promjene situacije, njegovog straha, kada je ostao sam.

  Norma stolica u novorođenčadi

  Nakon rođenja, djelovanje svih organa djeteta prilagođeno je neko vrijeme. U prva tri dana beba napušta crno-zeleni plastični kalimonij. Zatim, do jednog i pol mjeseca, dijete se guši onoliko puta koliko jede - 8-12. Stol je gusta, žućkasta, s kiselim mirisom. No, do 3 ili 4 mjeseca, dijete još nije u potpunosti oblikovalo crijevne funkcije, mnogi enzimi i korisne bakterije nedostaju. Stoga, često u ovom trenutku postoji konstipacija u novorođenčadi. Komarovsky poziva roditelje da ne paničnu, ali da pokuša poboljšati prehranu majke ili se savjetovati s liječnikom o izboru formule. Uobičajeno, dijete treba dojiti 4-5 puta dnevno tijekom dojenja. Umjetni crijeva manje su učestali u umjetnom crijevima - 1-2 puta. Štoviše, izmet bi trebao biti mekan, guste.

  Zatvor u dojenčadi tijekom dojenja

  Dijete koje jede majčino mlijeko ne može se sraniti do 3-4 dana. Smatra se normalnim ako dijete nije uznemireno ničim, ako je oprezan i vedar, dobro spava i dobiva na težini. To znači da je majčino mlijeko prikladno za njega i dobro se apsorbira. Samo u rijetkim slučajevima dolazi do prave zatvor u dojenčadi tijekom dojenja. Komarovsky smatra da je potrebno poduzeti mjere ako beba ne dobije na težini, nemirna je i plače. No prije korištenja bilo kakvih lijekova potrebno je konzultirati liječnika. U većini slučajeva možete se nositi s problemom jednostavnim mijenjanjem hrane majke.

  Koje vrste pravila treba slijediti žena kako bi dijete imalo redovnu stolicu?

  • morate piti najmanje 2 litre vode, pomoći će stimulirati crijevnu peristaltiku;
  • redovito jesti šljive, suhe marelice, grožđice i repa;
  • dnevni jelovnik bi trebao biti heljda ili zobena kaša, bundeva, marelica, šljiva i mliječnih proizvoda;
  • Iz prehrane je potrebno isključiti kavu, čaj, čokoladu, dimljenu hranu, masnu i začinjenu hranu;
  • Rice, grah, krumpir, svježe mlijeko, orasi i kolači trebaju biti ograničeni.

  No, čak i ako mama promatra sva pravila, ponekad postoji konstipacija kod dojenja tijekom dojenja. Komarovsky vjeruje da je to zbog nedostatka vode. On preporučuje dodavanje tople vode ili izvarak grožđica u toplom vremenu. Ali to je nepoželjno koristiti bocu s bradavicom za to, tako da dijete nije navikla na to. Dijete možete hraniti iz žlice ili posebnog pijanka, ali možete dodati sitnu količinu vode iz štrcaljke bez igle.

  Articulated constipation in infants

  Ako tijekom dojenja majke rijetko susreću stvarne probleme u pražnjenju djetetovih crijeva, tada se češće događa s umjetnim životinjama. Što učiniti kako bi se spriječilo zatvor kod umjetno hranjenih dojenčadi? Komarovsky preporučuje slijedeći ova pravila:

  • potrebno je razrijediti smjesu strogo prema uputama, ne smije se više koncentrirati;
  • budite sigurni da ćete davati vodu za bebe, možete uz dodatak nekoliko kapi odrezaka sjemena kopra;
  • Ako dijete često ima zatvor, potrebno je mijenjati smjesu odabirom onog koji sadrži laktobacila.

  Zatvor je nakon uvođenja komplementarne hrane

  Komarovsky preporučuje do 4-5 mjeseci da hrani dijete samo s majčinskim mlijekom. Ako majka ima dovoljno, beba će dobiti sve što vam treba. Vrlo često postoji zamor u dojenčadi s uvođenjem komplementarne hrane. Komarovsky savjetuje, kako bi to spriječio, da ne započne s žumanjcima i voćnim sokovima, već s kašom od povrća ili bez kaše bez mlijeka. Nakon nekog vremena prehrana mora biti diverzificirana tako da prima dovoljnu količinu dijetalnih vlakana. Stoga, juhe od povrća i pire krumpir, žitarice, posebno ne gotovi, ali majka, vrlo su važni u prehrani djece. Nakon 7-8 mjeseci trebate dati djetetu kruh od cjelovitog zrna, svježe voće i povrće.

  Ponekad se događa da u djeteta postoji konstipacija nakon uvođenja komplementarne hrane. Komarovsky savjetuje u ovom slučaju dati djetetu sok ili suhe šljive, bundeve, izvarak grožđica. Preporučljivo je uključiti te proizvode u prehranu, ako je dijete već 6 mjeseci. Hrana za dijete treba pripremiti neposredno prije upotrebe, nepoželjno je kuhati dobro. Ako slijedite ova pravila, možete spriječiti zatvor kod dojenčadi.

  Što učiniti

  Komarovsky daje nekoliko savjeta kako pomoći bebi. Uostalom, nije uvijek moguće odmah konzultirati liječnika. Ali svaka majka može ublažiti stanje djeteta. A samo ako ove mjere ne pomažu, svakako se morate obratiti zdravstvenoj ustanovi. Pa što da radimo ako dijete ima zatvor? Komarovsky preporučuje takve metode:

  • masaža beba s mekim pokretima s toplom rukom, držeći beba trbušasti u smjeru kazaljke na satu;
  • pomaže aktivirati funkcije cestovnog vježbanja "bicikl": trebate uzeti djetetove noge i nježno ih naizmjenično savijati barem 10 puta;
  • pelena koju grije željezo može se staviti na dječji trbuh;
  • pomaže bebini da se opusti topla kupka;
  • liječnik smatra supozitorije glicerina da budu učinkoviti u zatvoru;
  • u ekstremnim slučajevima, dijete može dati laksativni lijek propisan od strane liječnika.

  Potrebno je nazvati hitnu pomoć ili se savjetovati s liječnikom što je prije moguće ako dijete ima takve simptome:

  • bol u trbuhu, plin, nadutost;
  • gubitak apetita, odbijanje jesti;
  • nečistoće krvi pojavljuju se u izmetu;
  • česte povraćanje;
  • izmet i urin bebe su tamni, s neugodnim mirisom.

  Koji lijekovi se mogu koristiti za dojenčad s zatvorom

  Ne preporuča se davati bebama nikakve lijekove bez konzultacija s liječnikom. Čak i najsigurniji i najviše odobreni lijekovi od rođenja mogu naštetiti neformiranoj crijevnoj mikroflori djeteta. Stoga, samo u ekstremnim slučajevima, preporuča se korištenje lijekova za liječenje zatvora kod dojenčadi.

  • Najbolje je koristiti lijekove koji sadrže laktulozu. Ovo je najsigurniji laksativ. Laktulozni sirup je prebiotik. Potiče proizvodnju korisnih bakterija u crijevu i pomaže u izlučivanju fekalne tvari. Takvi pripravci koji sadrže laktulozu preporučuju se: Duphalac, Normaze, Portalak, Lizalak i neki drugi. Za početnike, bolje je davati te lijekove u smanjenoj dozi. I ako je potrebno, dugotrajni prijem uvijek se savjetujte s liječnikom.
  • Da bi se smanjila nadutost, djeca, liječnici propisuju ove lijekove, „Espumizan”, „Plantex” ili „Sub-simpleksa.” Oni pomažu osloboditi grčeve i nježno ukloniti plinove, olakšavajući nadutost.
  • Komarovsky smatra supozitorije glicerina da budu najbolji lijek za zatvore u dojenčadi. Djeca u prodaji su vrlo rijetka, ali možete koristiti uobičajene. Jedna svijeća treba biti odrezana na pola, a potom preko. Četiri će dijela izaći. Jedan komad svijeće s čistim rukama mora izgladiti sve rubove i nježno ga umetati u anus djeteta. Nježno držite stražnjicu i držite je malo. Takva svijeća pomoći će ublažiti fekalne mase i nježno ih izvesti.

  Kako staviti bebu kremu

  Mnogi vjeruju da je jedini način liječenja konstipacije kod dojenčadi. Komarovsky također preporučuje uporabu klistera samo u ekstremnim slučajevima. Njihova česta upotreba ispire korisne bakterije iz crijeva i slabi ton. Kako pravilno napraviti zarazu bebe?

  1. Uzmite gumenu krušku s mekim vrškom, to bi trebalo biti do 60 ml.
  2. Obično za bebe koriste se kamilice iz usta. Trebao bi biti na sobnoj temperaturi. Previše tople vode odmah apsorbira kroz crijevni zid.
  3. Postavite dijete na stranu ili na leđa. Podmažite anus i vrh klistirke s kremom za bebe.
  4. Lagano stisnite krušku da biste uklonili zrak iz njega. Nježno umetnite vrh ne više od nekoliko centimetara u crijeva djeteta. Ako osjećate otpor, ne možete ga gurnuti.
  5. Polako otpustite vodu, a ne koristite silu. Proces kontrakcije crijeva odvija se u valovima, pa ako osjetite otpor, morate pričekati malo. Izvucite klistir.
  6. Stisnite dječakove stražnjice i držite se par minuta.

  No, prikladnije za upotrebu i sigurnost za dijete su spremni mikročesteri, koji se prodaju u ljekarni. Na primjer, možete kupiti Mikrolaks. Ali nemojte ih često raditi kako biste spriječili ovisnost.

  Folk lijekovi za zatvor

  Mnoge majke pokušavaju pomoći svom djetetu uz pomoć recepata koje su koristile njihove bake. Guraju bebu u anus komad sapuna, pamučni štapić zamrljan vazelinom ili termometrom. Znači prije, često se liječi konstipacija kod djeteta. Komarovsky upozorava roditelje na korištenje tih sredstava. On smatra da je to ruganje djeteta. Osim toga, ti alati mogu ozlijediti sluznicu, izazvati iritaciju u anusu i dodatno pogoršati problem.

  Od narodnih lijekova, liječnik preferira juhe koji pomažu uklanjanju plinova. Najbolje je napraviti sjeme od sjemenja, anis ili koromač. Komarovsky smatra da je izvarivanje grožđica vrlo korisno. Osim laksativnog učinka, ovo piće obogaćuje tijelo kalijem, što je vrlo važno za normalno funkcioniranje crijeva. Postoji veći izbor lijekova ako dijete ima zatvora za 6 mjeseci. Komarovsky preporučuje davanje sokova, dekocija ili pire od šljiva, uključujući hranu bogatu vlaknima u prehrani.

  Prevencija konstipacije

  Svi znaju da se problem najbolje sprječava nego tražiti načine kako se nositi s tim. Dr. Komarovsky puno govori o zatvori u dojenčadi, ali glavna stvar na koju se usredotočuje je da trebate uspostaviti pravilnu prehranu za bebu. Kako djelovati da spriječi zatvor?

  • Dijete koju je hranio bocu trebalo bi dobiti dovoljno vode.
  • Ako dijete jede majčino mlijeko, majka mora popiti najmanje 2 litre tekućine i pojesti hranu bogatu kalijem.
  • Češće širi bebu na trbuščić, idealno - svaki put prije hranjenja 5 minuta.
  • Redovito vježbanje s djetetom: podizanje nogu, savijanje na koljenima, vježbe na gimnastici su korisne.
  • Potrebno je napraviti bebu laganu masažu trbuha, pomaže u ublažavanju mišićnih grčeva i smanjuje stvaranje plina.
  • Nemojte dopustiti da se dijete pregrije.
  • Hrana za bebe koje već primaju komplementarne hrane ne smije biti jako toplo tretirana i vrlo meka.

  Neovisno je potrebno liječiti zatvor kod dojenčadi samo ako je to jedini simptom. A kad beba doživljava bol u trbuhu, ima povećanu nadutost i nedostatak apetita, potrebno je odmah konzultirati liječnika.

  Što je zatvor? Ovo je težak, nepravilan ili nepotpuni akt izuzeća. Zatvor u djece mlađe od jedne godine života često se događa da nosi patnju djeteta i njegovih roditelja. Glavni simptomi opstipacija u dojenčadi su rijetki utroba pokret, tvrdi izmet, prisutnost krvi u stolici ili neuspjelih pokušaja pokakat dijete.

  Pojava takvih problema s defekacijom mora nužno dovesti roditelje na ideju o posjeti pedijatru. U nazočnosti krvi u izmetu treba hitno potražiti medicinsku njegu i nazvati hitnu pomoć!

  Stopa broja izmeta u dojenčadi

  Svako novorođeno dijete je potpuno individualno i jedinstveno. Ima jedinstvene značajke i potrebe. Često, zatvor u bebi je izmišljeni problem koji njegovi roditelji i bake izmisle. Mnogi su čvrsto uvjereni da se normalno pražnjenje crijeva djeteta mora nužno pojaviti barem jednom dnevno. O tome govori poznati liječnik Komarovsky, koji je postao poznat po svom novom znanstvenom pristupu liječenju djece i odbacivanju medicinskih metoda "sovjetskih". "Netko je mislio da dijete treba sranje svaki dan! Ali! Ako je dojen, rijetko ispražnjen, to samo znači da je majčino mlijeko savršeno za njega i gotovo je apsorbirano. " Isto se odnosi i na dojene bebe. Rijetka stolica može ukazivati ​​da je formula idealna za bebu.

  Prema riječima Komarovskog, u ovom slučaju vrijedno je obratiti pozornost samo na stanje djeteta, a ne na sadržaj pelene. Dobra beba i dovoljna dobitka na težini ukazuju na to da se proces probave i pražnjenja optimalno prilagođava. U tom slučaju ne biste trebali ništa raditi, uzalud uzalud i pokušajte ga natjerati da izvrši čin defekacije. Ne biste trebali mučiti sebe i dijete, trčati oko svih liječnika, čitati knjige i članke o zatvoru, gledati razne videozapise o ovoj temi.

  Ako dijete s rijetkom stolice osjeća loše, ne dobiva na težini, odbija hraniti i često plače, onda morate doći do recepcije do pedijatra primarne zdravstvene zaštite. On će biti u stanju točno utvrditi prisutnost i uzrok zatvor kod dojenčadi, kao i odgovarajući tretman. Vi ne bi trebali samostalno liječiti dijete, više ne anusa masažu beba sapun, termometrom, i slične „alat”. Komarovsky je izuzetno negativan zbog ove vrste liječenja. Liječnik kaže da takve metode mogu samo pogoršati stanje novorođenčeta, ozlijediti crijeva i zarazna dijete na „mehanički” akciju. Samo iskusni pedijatar nakon pregleda grudnichka mogli utvrditi uzrok loša pražnjenje mu utrobu.

  Uzroci zatvora prema Dr. Komarovsky

  Glavni uzroci lošeg pražnjenja tijela djeteta Komarovskoga naziva nedostatak vlage i kalija u dječjem tijelu. Tijekom dehidracije, opaženo je suhoće masa stolice i neučinkovitost crijeva, što dovodi do teškog pražnjenja. Nedostatak kalija u tijelu bebe do godine života zauzvrat negativno utječe na pravilno funkcioniranje pokretljivosti crijeva. To dovodi do slabih kontrakcija debelog crijeva, zbog čega je defekacija prilično teško za dijete.

  Vrste teških pražnjenja u dojenčadi

  Postoje dvije vrste zatvora kod djece prve godine života:

  • Funkcionalna zatvor. Ovaj tip karakterizira činjenica da se teško kretanje crijeva javlja zbog kršenja intestinalne funkcije djeteta.
  • Organska zatvor. Ova vrsta je iznimno rijetka i od rođenja djeteta očituje se kongenitalne anomalije debelog crijeva.
  • Lažna zatvor. Prekidi u dječjoj prehrani također mogu nepovoljno utjecati na njegovu stolicu. Dojenje bebe i "umjetnost", poželjno je jesti u određenom načinu. Nije poželjno napraviti oštre skokove u prehrani dojenčadi, ali ako se to već dogodilo, ne biste trebali brinuti previše. Nakon normalizacije uobičajenog hranjenja, lažna zatvor ostaje sama po sebi.
  • Epizodična zatvor. Ovo privremeno stanje tijela se najčešće pojavljuje u slučaju bolesti bebe. Povišena tjelesna temperatura dovodi do dehidracije i suhog izmeta. Problem s defekacijom odlazi nakon što je dijete potpuno izliječeno.
  • Psihološka zatvor. To se javlja kao posljedica neuspjelog iskustva djeteta tijekom pokreta crijeva. Prljavština, hladna ili vlažna površina posude, neugodni mirisi mogu trajno obeshrabriti djetetovu želju za takvim radnjama.

  Vrste teškoća koje defekiraju dojenčad

  Na temelju trajanja, zatvor je također podijeljen u dvije vrste:

  • Akutna zatvor. Oštro kašnjenje u dječjoj stolici uzrokovano određenim uzrokom i eliminirano je pravilnim i pravodobnim liječenjem.
  • Kronična opstipacija. Ova vrsta bolesti karakterizira prilično dugo poteškoće s stolicom. Sustavna konstipacija tijekom vremena je očitovanje određenih problema u tijelu djeteta ili kasni tretman akutnog zatvora. U pravilu, liječenje kroničnog niza oštećenih defekata karakterizira i dugotrajna terapija.

  Dr. Komarovsky na liječenju i prevenciji zatvora kod novorođenčadi

  Što je poznati liječnik preporučio za liječenje ove bolesti kod male djece? Kako postupati, što učiniti i kako izbjeći ove "teške" dane? U svom video programu "Škola liječnika Komarovskog" ovaj stručnjak za djecu usmjerava pažnju roditelja na potrebu uklanjanja dva glavna uzroka zatvora u dojenčadi prije prve godine života.

  Izbjegavajte dehidraciju tijela djeteta! Suhe i povišene temperature okoline imaju izravan utjecaj na stolice. Potrebno je redovito pratiti parametre vlažnosti u prostoriji, zrak i mokro čišćenje. Nije potrebno pretjerano omotavati dijete u velikoj količini odjeće i češće mu omogućiti da se u zraku kupaju zračne kupke. Također, redovite šetnje na svježem zraku imaju pozitivan učinak na zdravlje stolca, a jutarnje vježbe s njim.

  Kada beba dosegne određenu dob, trebao je injektirati komplementarnu hranu "odrasle", kao i obveznu nadopunu!

  Prema riječima Komarovskog, uobičajena prokušana voda nije prikladna za te svrhe! Sadrži zanemarivu količinu korisnih minerala, pa se mora zamijeniti korisnijom tekućinom. Idealna opcija bila bi izvarak grožđica, što je mnogo povoljniji učinak na cjelokupno zdravlje djetetovog tijela. To možete učiniti u termos, uvalu uvlači kipuću vodu.

  Također, Komarovsky inzistira na dovoljnoj upotrebi kalija kako bi stvorio normalnu stolicu za bebe. Nedostatak ovog elementa u tijelu nepovoljno utječe na funkcioniranje crijeva. Kalij je bogat u hrani kao što su grožđice, smokve i suhe šljive. Kompozicije i dekocije od njih će pomoći djeci da se lakše nositi s pražnjenjem njihovih crijeva. Liječnik često uspoređuje kalij benzinu za automobile, bez kojih se ništa ne može učiniti.

  Komarovsky smatra da laktulozni sirup predstavlja najsigurniji tretman za zatvora kod djece, a dostupan je apsolutno u bilo kojoj ljekarni bez liječničkog recepta. Postoji nekoliko komercijalnih tvrtki uključenih u oslobađanje ovih lijekova. Stoga se laktulozni sirup može naći pod nazivom "Duphalac", "Lazilak", "Normaz" i drugi. Liječnik preporučuje uzimanje ovog lijeka u fazama, počevši od 2 ml i postupno povećavajući se do 5 ml. U prvim danima uzimanja laktuloznog sirupa, dojenčad može razviti prekomjerno stvaranje plina, što će na kraju proći.

  U slučajevima gdje dijete ima pukotine u anusu i debelom crijevu, Komarovsky predlaže korištenje sigurnih svijeća s glicerinom ili morskom krmom uljem. Bolovi tijekom pokreta crijeva postupno će se povlačiti.

  Komarovsky snažno preporučuje da promatrate sanitarne uvjete u zahodu za bebu, kako ne bi postavili psihološki prema samom procesu pražnjenja. Moramo pokušati podučiti dijete da to učini u određeno vrijeme i pod odgovarajućim uvjetima. Tada ne bi trebalo biti nikakvih posebnih problema za dijete!

  Sami možete gledati videozapis i saznati što drugo govori doktor Komarovsky pri raspravljanju o takvom osjetljivom problemu kod dojenčadi.

  Opstanak mješovitog hranjenja u novorođenčadi

  Mješovita stolica za hranjenje

  Miješano hranjenje uvijek je povezano s brojnim problemima. Međutim, ova vrsta hranjenja je bolja nego umjetna. I mnogi se problemi mogu uspješno riješiti. Uključujući ako postoji konstipacija kod mješovitog hranjenja u novorođenčadi i dojenčadi.

  Mnoge mame smatraju da je problem za stolac kriv za smjesu. Postoji neka istina u tome. No, ne uvijek je nedostatak dnevne stolice problem. Na primjer, djeca prvih šest mjeseci života, koji još uvijek ne dobivaju komplementarne hrane, ponekad apsorbiraju majčino mlijeko i smjesu tako dobro da se njihova izmet praktički ne formira. Kažu da bebe ne mogu ići na zahod do 6-7 dana. Međutim, ovo pravilo ne djeluje kada dijete ima očigledne probleme: bol u trbuhu (dijete pritisne noge, želudac se osjeća napetima do dodira), teška tvorba plina. Dr. Komarovsky o konstipaciji s mješovitim hranom govori upravo to. Ako dijete pati, treba mu pomoć. Najjednostavniji način za to je uz pomoć glicerinskog supozitorija (postoje posebni dječji oblici ovog laksativnog sredstva) ili mikrolaks mikroklijenata. Glicerinske svijeće su jeftinije od Microlaxa, ali mnoge se mame žale da uzrokuju previše abdominalnih grčeva, a njihov učinak javlja tek nakon 15 minuta, a cijelo to vrijeme dijete plače. "Mikrolaks" djeluje, opet, prema mišljenjima mama, brže i udobnije za dijete.

  Što uzrokuje opstipaciju kod dojenčadi mješovitim hranjenjem nakon uvođenja komplementarne hrane? Obično se problem nalazi u nedostatku povrća u prehrani djeteta i nedostatka unosa tekućine. Što se može učiniti?

  1. Zatvor u novorođenčadi s mješovitim hranjenjem može nestati kada se biljno ulje dodaje u povrtnu kau. Možete dodati do jedne žličice po 150 grama pire krumpira.

  2. Najprije se uvode povrće za djecu sklona opstipaciji. Ponekad čak i malo prije 6 mjeseci. I tek nakon što povrće počne polako ulaze u kašu, meso, mliječne proizvode itd.

  Nakon uvođenja drugih proizvoda, potrebno je zadržati povrće kao primarno. Neka dijete jede 300 grama povrća i 200 grama žitarica dnevno, a ne obrnuto. U malim obrocima možete dati povrće tijekom dana. Kada je dijete malo, gotova beba (konzervirana) hrana je vrlo prikladna za te svrhe.

  3. Nemojte dodavati šećer u hranu. Ne dajte kolačiće, puno kruha. Sigurno, sami znate kako to sve "začepi" crijeva.

  4. Nemojte povlačiti dijete u povrtnu hranu u obliku komadića povrća, tj. Ne mljeti povrće u miješalici. Takva hrana apsorbira se još gore. U crijevima ostaje grubo vlakno, nabubre, a beba se prazni.

  5. Dijete bi trebalo piti oko iste količine tekućine dnevno, koliko grama hrane jede. Moguće je više. Preporučljivo je odmah poučiti dijete da pijete običnu vodu, budući da će kompoti, osobito slatki, obeshrabriti da će ga piti u budućnosti.

  6. stolica u dojenčadi s mješovitim hranjenjem normalizira dobro tzv. Grožđice vode. Maslac se pere u količini od jedne žlice po šalici kipuće vode i daju djetetu. Piće ima laksativni učinak zbog visokog sadržaja kalijuma u grožđicama, što povećava crijevnu peristaltiku. Alergijske reakcije na grožđice su iznimno rijetke. Ali ipak, počnite davati žestokoj vodi bolje malo bolje.

  Za mješovito hranjenje novorođenčadi nije izazvao zatvor, možete ući u djetetov izbornik izvarak suhe šljive i suhe marelice. I iz kuhanog sušenog voća pomoću miješalice da biste dobili pire krumpir.

  Ostala hrana koja ima laksativni učinak su zobena kaša i repa. Uz zobene pahuljice, morate paziti, jer je bogat glutenom, a djeca često imaju alergijske reakcije.
  No, na govedima, čudno, alergije se gotovo nikada ne pojavljuju. Dobar učinak laksativnosti i ukusa, pire od kuhane repe sa šljive.

  7. Fermentirani mliječni proizvodi, smjesa fermentiranog mlijeka. U trenutku uvođenja "kiselog mlijeka" pedijatri razlikuju mišljenja. Na primjer, dr. Komarovsky savjetuje da ga prvo upozna s djetetom, već u roku od 6 mjeseci. Većina ruskih pedijatara govori o uvođenju fermentiranih mliječnih proizvoda nakon 7-8 mjeseci. Pa, netko savjetuje da odgodi do jedne godine. Ovdje morate pogledati svako dijete pojedinačno. Ako su kefir i sirni sir dobro podnijeli, nema alergija na protein kravljeg mlijeka, tada možete dobiti malo fermentirano mlijeko od 7-8 mjeseci. Djeca do jedne godine ne preporučuju se da ne daju više od 200 grama kefira i 50 grama svježeg sira dnevno.
  No, na fermentiranoj smjesi mlijeka nije dana preporuka za volumen. Dijete možete hraniti izuzetnom smjesom fermentirane mlijeka, ako je prikladno za dijete. Nije nimalo štetno.

  Što učiniti ako novorođenče s mješovitim hranjenjem ima zatvor koji se ne može liječiti takvim metodama? U ovom slučaju, liječnici preporučuju laktoza sirup ("Duphalac", na primjer). Ovo je ukusni slatki sirup koji se daje svakodnevno ujutro. Nakon određivanja optimalne doze za dijete, možete postići dnevno mekanu stolicu.

  Ako i laktoza sirup ne pomaže, potrebno je liječnički pregled. Ponekad uzrok trajne zatvor je nedostatke i teške bolesti crijeva i probavnog sustava. Liječenje zatvora kod novorođenčadi i dojenčadi mješovitim hranjenjem zahtijeva integrirani pristup.

  Jeste li pronašli odgovor na svoje pitanje? Zanimljiva tema videozapisa: