Mješovita hrana: pro i kontra

Hrana

Majčino mlijeko je prioritetna vrsta hranjenja dojenčadi, ali često zbog nekoliko razloga majke su prisiljene zamijeniti ovaj korisni proizvod posebnim mliječnim formulama. Odluku o prijelazu na umjetno hranjenje mora nužno poduzeti pedijatar.

Proces treba pažljiv i korektan pristup jer čak i najskuplje i kvalitetnije mješavine nisu u stanju zamijeniti majčino mlijeko i nadopuniti te tvari i elemente u tragovima koji se prenose od majke do djeteta tijekom prirodnog hranjenja.

Uzroci IW novorođenčadi

Često žene su nerazumno ne žele hraniti dijete prirodno, objašnjavajući to:

 1. želja da brzo odete na posao;
 2. strah da će pokvariti oblik dojke;
 3. nedovoljna laktacija.

Zbog tih predrasuda, dijete izgubi jedinstvenu prehranu i riskira suočavanje s problemima:

 • probavne smetnje;
 • slab imunitet;
 • alergije.

Zato je prijenos novorođenčeta na umjetno hranjenje uvijek dobar razlog.

Postoji nekoliko okolnosti kada pedijatri smatraju da je potrebno prenijeti dijete u posebne smjese:

 1. Prisutnost djeteta bolesti povezanih s metaboličkim poremećajima:
  • fenilketonuriju;
  • galaktozemija;
  • celijakija.
 2. Nedovoljna dojenja u majci ili njezina potpuna odsutnost.
 3. Prihvatite majke lijekove za njegu, kontraindicirane u dojenju.
 4. Bolesti kod žena koje nisu kompatibilne s dojenjem:
  • HIV;
  • gnojni mastitis;
  • hepatitis C i B;
  • sifilis;
  • mentalni poremećaji.
 5. Alkohol ili ovisnost o drogama u majci.

Vrlo često mlade majke čuvaju se kad mlijeko nije dovoljno proizvedeno, osobito u prvim danima beba života. Važno je biti strpljiv i raditi na poboljšanju dojenja, također možete koristiti posebne pripravke koji uspostavljaju normalnu proizvodnju mlijeka. Ako poduzete mjere nisu pomogle i dijete pati od neadekvatne prehrane, slabo raste dobitak, onda postaje neophodno uvesti mješavine.

Prednosti i nedostaci hranjenja smjesa

Prije nego što konačno odlučite o prijelazu na umjetno hranjenje, trebate razmišljati o pozitivnim i negativnim aspektima ove metode hranjenja.

Prednosti uključuju:

 1. Dijete može hraniti ne samo majka nego i rodbina, tako da ima priliku otići na posao i ne brinuti se da beba ostane gladna.
 2. Majka neprestano prati količinu hrane koju jede i može ju pravilno prilagoditi ovisno o djetetovoj dobrobiti.
 3. Postoji prilika da se brzo identificiraju uzroci alergija koje su se pojavile kod dojenčeta, a dojenje je mnogo teže i duže jer će biti nužno temeljito pregledati cijelu prehranu majke koje ga njeguje.
 4. Broj hranjenja dnevno je manji od dojenja, jer je formula digestirana dulje od majčinog mlijeka.

Unatoč prisutnosti tih pozitivnih razloga za umjetno hranjenje, nemoguće je zanemariti minuse. Što nije u redu s IV?

 1. Djeca koja hrane djecu imaju veći rizik od čestih prehlada, zaraznih bolesti i alergijskih reakcija, ne samo u prvim mjesecima života, već iu kasnijim godinama. To je zbog nepostojanja umjetne prehrane enzima koje dijete može dobiti samo od majčino mlijeka.
 2. Umjetni umjetnici češće pate od obilne regurgitacije, abdominalne distenzije i crijevne kolike zbog činjenice da je gastrointestinalni trakt teško probavljiva, osim što se puno gutanja zraka proguta bocu.
 3. Idealno mješavina koja ne uzrokuje negativne reakcije kod bebe teško je pronaći, potrebno je puno vremena i strpljenja.
 4. Boce i bradavice moraju se stalno sterilizirati i redovito navlažiti. Ako se to stanje ne promatra, dijete može dobiti poremećaj crijeva.
 5. Kada putujete ili putujete, roditelji moraju uzeti zasebnu torbu za mješavine, boce, bradavice i druge dodatke, a to je dodatna prtljaga i neugodnosti.
 6. Umjetna prehrana je prilično skupo, štoviše, tijekom vremena dijete sve više i više treba, povećavaju se financijski troškovi.
 7. Smjesa treba biti svježe pripremljena i topla, to stvara nelagodu majci, pogotovo noću. Majčino mlijeko je uvijek pri ruci, idealna je temperatura i uvijek u dovoljnoj količini.

Potrebno je pokušati uspostaviti prirodno hranjenje i, ako je moguće, napustiti mliječnu formulu ili ih koristiti samo u ekstremnim slučajevima.

Posljedice nemasnog mlijeka

Svjetska zdravstvena organizacija snažno preporučuje hranjenje djeteta isključivo s majčinskim mlijekom do pola godine, a zatim pokušajte hraniti, ali istodobno držati dojenje do djetetove dvije godine.

To je posljedica nekih posljedica za novorođenče koje mogu proizaći iz prijelaza na umjetno hranjenje i koje svaka majka mora biti svjesna:

 1. Oslabljeni imunitet, česte bolesti dišnog sustava, alergije, rizik od razvoja astme i upale pluća.
 2. Poremećaj probavnog sustava, crijevne infekcije, proljev.
 3. Povišeni kolesterol u krvi i kardiovaskularne bolesti.
 4. Pretilost i razvoj dijabetesa.
 5. Niža razina intelektualnog razvoja i kognitivnih sposobnosti.
 6. Stvaranje pogrešnog ugriza.

Dijete izgubi radost komuniciranja s majkom tijekom umjetnog hranjenja, navikavanje na bocu ga dijeli od svoje osobe i uništava fizičko "sklonište" ljubavi, brige i zaštite koja je tijesno povezana u njegovu umu s činom hranjenja.

zaključak

Ako je beba prisiljena jesti smjesu iz medicinskih razloga, trebali biste maksimalno paziti na njegovo zdravlje, slijediti sve preporuke stručnjaka, a zatim dijete će odrasti zdravo, snažno i aktivno.

U nedostatku kontraindikacija kod dojenja, neophodno je dati novorođenčadi mogućnost da se dobiju svi jedinstveni i neophodni vitamini, elementi u tragovima i tvari sadržane samo u majčinom mlijeku koje nikakva mješavina ne može zamijeniti.

Kada je potrebno miješano hranjenje?

Naravno, majčino mlijeko je idealni oblik prehrane za dojenčad, koji zadovoljava apsolutno sve svoje potrebe za esencijalnim vitaminima, mineralima i drugim korisnim hranjivim tvarima.

Svi liječnici, bez iznimke, uvjereni su da se dojenje treba nastaviti najmanje 6 mjeseci od trenutka rođenja djeteta, ali u nekim slučajevima to nije moguće.

U takvim okolnostima, većina pedijatara savjetuje da se prebaci na miješano hranjenje, međutim, kako bi se pravilno organizirali dopune, potrebno je poznavati određena pravila i preporuke. Inače, postoji velika vjerojatnost da će nanijeti štetu zdravlju i mlade majke i novorođenče.

prijevod djeteta u miješano hranjenje

Liječnici vam mogu savjetovati da u mješavinu ulaze u dijetne mrvice u sljedećim situacijama:

 • najvažniji razlog je nedovoljna količina majčinog mlijeka ili stanje hipogalaktike. U nekim se slučajevima ovo stanje prati od prvih dana nakon rođenja, dok se u drugima odjednom pojavljuje pod utjecajem nepovoljnih vanjskih čimbenika, na primjer, teškim živčanim stresom ili prekomjernom fizičkom iscrpljenosti.

Moguće je utvrditi da mlada majka nema dovoljno mlijeka pomoću sljedećih znakova:

 1. ispod težine beba;
 2. prekomjerna nemir ili apatija bebe;
 3. mokrenje manje od 7 puta dnevno. Istodobno, urin djeteta koncentriran, ima bogatu boju i jak miris;
 4. zatvor, tj. odsutnost izmeta više od 24 sata, kao i previše rijetka ili promijenjena stolica za bebe;
 • socijalnih uvjeta i obiteljskih okolnosti u kojima je majka često odsutna i ne može cijelo vrijeme provoditi s djetetom. Takva se situacija može povezati, primjerice, s potrebom nastavka studiranja ili odlaska na posao ispred vremena;
 • različite akutne i kronične bolesti majke koje se bave, u kojima je neophodan lijek koji je nespojiv s prirodnom prehranom;
 • neispravni nutritivni sastav majčinog mlijeka i njegov nedostatak masti;
 • ozbiljnih komplikacija tijekom porođaja i drugih razloga koji su doveli do mješovitog hranjenja od prvog dana života djeteta. U takvoj situaciji liječnici preporučuju nastavak hranjenja djeteta kao i u rodilištu, jer nagla promjena u prehrani može biti ozbiljan stres za mrvice.

Kako hraniti bebu s mješovitom hranom?

Prirodno je da je dodatak bolje pokušati izbjeći. Nažalost, to nije uvijek moguće, au nekim slučajevima ni metoda za poboljšanje laktacije ne može postići željeni rezultat. U ovoj situaciji morate organizirati mješovitu hranu za bebe, ali to mora biti ispravno kako ne bi štetilo njegovo zdravlje.

Postoje 3 vrste dodataka, od kojih se svaka može koristiti za organiziranje mješovite hrane:

 • prvo dojenje sve dok se u njoj ne završi mlijeko, a djetetu se hrani mješavinom do potpune zasićenosti;
 • dojenje se svaki put izmjenjuje s hranjenjem prilagođene mliječne formule;
 • Dojenje se vrši sa sustavom za smjesu pričvršćenu za dojku.

Bez obzira na vrstu dopune koju odaberete, trebali biste voditi sljedećim načelima:

 • Ako hranjenje istodobno uključuje majčino mlijeko i hranu, trebali biste početi s mlijekom. U rijetkim slučajevima dopušteno je hranjenje djeteta obrnutim redoslijedom, no to se odnosi samo na posebne terapijske smjese;
 • hranjenje s mješovitim hranjenjem je poželjno dati djetetu žlicu, jer boce doprinose odbacivanju mrvica iz dojke;
 • dojenje je potrebno što je više moguće i češće, naročito noću i ujutro, kada se maksimalna količina hranjive tekućine nakuplja u dojci mlade majke;
 • tijekom pumpanja potrebno je izraziti sve mlijeko, do posljednje kapi. Istodobno, moguće je koristiti i manualni postupak ili bilo koju pumpu dojke;
 • Pripremite smjesu prije nego što hranite bebu, koristeći samo kuhanu vodu i sterilna jela. Preostalo nakon hranjenja tekućine ne može se pohraniti, preporučljivo je odmah uliti u zahod;
 • Neophodno je promatrati režim prehrane koji je utvrdio pedijatar. Treba imati na umu da se prilagođene mliječne formule digesti mnogo dulje od majčinog mlijeka;
 • u slučaju mješovitog hranjenja, ni u kom slučaju se bebu ne bi trebalo ponuditi krava i kozje mlijeko. Ovi proizvodi preopterećuju gušteraču i bubrege, smanjuju imunitet i negativno utječu na funkcioniranje probavnog trakta mrvica;
 • pravilna organizacija mješovitog hranjenja podrazumijeva da dijete konzumira mliječnu formulu i majčino mlijeko svoje majke u istim količinama, međutim, dopušteni su proporcije ovisno o dojenju mlade majke, kao i dobi i apetite djeteta.

Nedostaci mješovitih dojenčadi

Potrebno je premjestiti djetetu na dopunu mješavinom samo u ekstremnim slučajevima, jer ova vrsta hranjenja ima ozbiljne nedostatke, i to:

 • Nijedna od prilagođenih mliječnih formula, uključujući najskuplje, sadrži što više vitamina, minerala i drugih korisnih tvari kao i majčino mlijeko. Osim toga, sama priroda koja je postavljena tako da je sastav majčinog mlijeka idealna za hranjenje vlastitog djeteta, tako da ta hranjiva tekućina zadovoljava apsolutno sve potrebe novorođenčeta;
 • kada se koristi bilo koja smjesa čak iu najmanjim količinama, flora sitnog crijeva mijenja se na isti način kao da je beba potpuno umjetno hranjena;
 • ako se mješavina nadopuni tijekom prva dva tjedna života mrvica, kiselo okruženje crijeva mijenja, što će biti nemoguće vratiti se na prvobitnu razinu;
 • produljena upotreba smjesa često izaziva pojavu alergijskih reakcija na mliječne proizvode;
 • s mješovitim hranjenjem, stolica novorođenčeta može biti nepravilna, često dolazi do konstipacije;
 • smjese također često uzrokuju disbakterizu, čiji se simptomi manifestiraju u obliku tekuće stolice i crijevne kolike.

miješano hranjenje

Na pitanje kada treba uvesti komplementarnu hranu za bilo koju vrstu hrane, nemoguće je dati jasan odgovor. Apsolutno u svim slučajevima, prije susretanja bebe s novim proizvodima za njega, potrebno je konzultirati liječnika koji će procijeniti opće stanje djeteta, njegove biometrijske parametre, učestalost i prirodu stolice i druge pokazatelje.

U pravilu se mješovito hranjenje uvodi za 5 mjeseci. U prisutnosti koštica, anemije, čestih regurgitacija i drugih okolnosti, djetetu se već 4 mjeseca može ponuditi teža hrana od mješavine i majčinog mlijeka, ali samo po receptu liječnika.

Najčešće, mamac počinje ulaziti s monokomponentnim pireom povrća, a povrće se uvodi u sljedećem slijedu: tikvice, cvjetača, brokule, bundeve, mrkve. Ako beba ima tekuću stolicu koja se događa 2-3 puta dnevno i češće, preporučljivo je da ga najprije upozna s žitaricama, počevši od heljde, ječma i kukuruza.

U svakom slučaju, uz uvođenje bilo kojeg novog proizvoda, morate postupati vrlo pažljivo. Počnite s pola žličice, postupno povećavajući količinu pire krumpira na dnevnu normu djeteta. Novi proizvod može se uvesti tek kada beba uči prvi, nakon 4-7 dana.

Tijekom uvođenja komplementarne hrane, preporučuje se poseban dnevnik u kojem morate zabilježiti sve proizvode s kojima je dijete susrelo i njegovu reakciju na njihovu upotrebu.

U budućnosti će vam pomoći odrediti koji je određeni sastojak izazvao alergijsku reakciju ili probavni poremećaj.

Dojenje (prirodno) hranjenje - pregled

Otišli su sve vrste: umjetni, mješani i potpuno dojeni. Pro i kontra na vlastito iskustvo.

Odmah ću naglasiti da su prednosti i nedostatci dojenja u ovom pregledu povezani s čistim domaćim aspektom života, budući da za dijete nema ništa bolje i korisnije od majčinog mlijeka, koje dijete daje barem prvih šest mjeseci života ne samo imunitet (jer majčino mlijeko sadrži zaštitna protutijela ), ali sadrži i skup korisnih supstanci i elemenata koji su stvoreni prirodom samo za ovu bebu (zašto se ne preporučuje davati majčino mlijeko starijoj djeci jer je hormonski prilagođeno određenom djetetu).

Moj je sin rođen hitnim carevima, tako da sam prvih 5 dana mog života ubrizgavao antibiotike. U skladu s tim, nije bilo riječi o privezivanju prsa. Prsa su se ponašala mirno, nije se otvorila, ništa nije propalo. 6. dan im je dopušteno priložiti se prsima (odnosno dijete je svejedno jeli smjesu). Stvarno nije pokazao što da kako. Sutradan smo bili ispušteni. Kod kuće sam odlučio dojiti, pomislio sam da u vrijeme kada su mi pokazali kako je to bilo, shvatio sam kako se prijaviti i da ništa nije teško. Pokazalo se da je sve puno složenije. Dječak s normalno normalnom težinom (2970) rođen je vrlo tanak. Kod kuće, počeo gubiti težinu po težini na iscjedak.

Pedijatar koji je došao u naš dom inzistirao na mješavini i uvjeravao sam da sam imao 2 kapi mlijeka. To me poticalo i odlučio sam svim sredstvima postići punu dojenja.

Dijete je visjelo na prsima, a onda je zaspao. Kakal je previše pristojno. Zato sam mislio da je sve u redu, sve dok ne kupimo vage na savjet liječnika. Ispalo je da dijete gubi na težini!

Pokušali su dati smjesu, on je odbio, samo doveo do očaja.

Proučio sam mnogo informacija o GW-u. Dijete je satima visjelo na prsima (kao da je trebalo stimulirati laktaciju), bradavice do krvi. Zaključujem također da stavljam krivo. Prema uputama na internetu s ovim tiho obrađenim. Postupno su rane na bradavicama izliječene. Mješavina je također, tiho, počela uzimati. Uvela je nešto poput režima za hranjenje nakon 2 sata, a zatim liječnik savjetovao ne nakon 2., ali nakon 3., tako da mlijeko može akumulirati. To je ovaj način koji nam se približio. Od dva mjeseca potpuno su prošli na GV.

U prvom mjesecu života, nevjerojatnim naporima, postigli smo minimalnu stopu od 600 g (onda slučajno vidjeli smo na karti da smo već dobili hipotrofiju kad smo došli u kuću). Onda su stvari otišle uzbrdo s setom, do mjeseca do 5-6. Naša težina na čistom GW-u čak je lagano premašila normu. U roku od 6 mjeseci na rutinskom pregledu, neurolog je čak primijetio da je bio lijen jer je bio sjajan.

Dakle, od 2 do 6 mjeseci bili smo potpuno na GW-u. Zatim, malo po malo, počeli su uvoditi komplementarne hrane. Sada smo skoro godinu i pet mjeseci, malo po malo isključujemo GW, imamo samo 1-2 puta dojilje.

I sada pro i kontra sa čisto domaćeg stajališta:

+ Zgodan, pogotovo ljeti. Hrana je uvijek s vama, ništa se neće pretvoriti u kiselinu, nema potrebe voditi kuću za hranu, barem cijeli dan provesti na ulici i hraniti bebu na istom mjestu.

+ Vrlo je ugodno noću. Nemojte se ustati da razrijedite smjesu. Mnogi od pola spavanja daju prsa.

+ Ekonomski. Nema potrebe trošiti novac na smjesu i boce. Nismo uzeli najjeftiniju smjesu, ali imali smo punu bateriju u našim bocama (opet, uzeli su skupe kinezice), kako bi se mogli sterilizirati u gomili, a ne prije svakog hranjenja.

+ Ako postoji puno mlijeka i postoji prilika za napor za buduću uporabu, možete otići kući da hranite bebu i odlazite na posao.

+ Na kraju, korisno je za mamu. Mnogi nakon GW nestaju ciste u prsima.

+ Neke tantrums mogao biti samo zaustaviti grudi.

- Često majka mora slijediti prehranu, ponekad strogi, ako je dijete alergično. (Imala sam sreću u tom smislu, počeo sam jesti čokoladu i sve ostalo, kad je beba bila 3 mjeseca, nisam dugo odbila ništa, ali poznata djevojka nije si priuštila gotovo ništa, odmah je poškropila dijete)

- Imunitet pada, kosa i zubi se pogoršavaju (iako da budem iskren, nisam primijetio nikakve posebne promjene kod kuće)

- Ako majka nije dobro, većina lijekova se ne može kombinirati s HB (čak i mnogi od onih koji se mogu koristiti tijekom trudnoće)

- Odmor u rasponu (u smislu čaše šampanjca za Novu godinu da ne pije), iako su mnoge djevojke iz mame dopuštale malo. Počeo sam to dopustiti kad je dijete bilo gotovo godinu dana i bilo je manje od 3 sata od trenutka pijenja, a ako naočale nisu bile manje od 6 (ali sa čistim GW-om, bolje je da ne, naravno, prošla posljednja Nova godina i moja godišnjica pod znakom sode)))

- U mom slučaju, više od dva sata nisam mogla napustiti kuću, nisam je mogla dobiti, tako da bi mi prsa trebala biti na pravom mjestu u pravo vrijeme)

PREDNOSTI UMJETNOSTI:

+ Ako je potrebno, možete se sigurno liječiti s bilo kojim lijekom.

+ Za odmor možete si priuštiti malo opuštanje;)

+ Možete napustiti kuću bez razmišljanja o vremenu hranjenja, ostavljajući upute kući.

MOLITI UČINKOVITOG LIJEKOVANJA:

- Mješavine nisu jeftine (ako ih ne hranite s mješavinom, daju mačku hranu u mliječnoj kuhinji)

- Puno je novca ostalo za boce, jer ponekad nije bilo dovoljno vremena za steriliziranje odvojeno, pa sam odmah sterilizirao sve za jedan dan. Usput, ne sve boce koje je volio. Također sam morao potrošiti novac na bojleru (da budem iskren, nije bilo korisno).

- Prije hranjenja potrebno je pripremni postupak (sterilizacija boce, vrelište vode, a zatim hlađenje do željene temperature). Ako morate hraniti izvan kuće, morate uzeti termos s vodom. Gotova mješavina može biti pohranjena ne više od sat vremena. I potrebno je napraviti još dodatnih pola sata nakon mješavine, a djeca uvijek ne uzimaju vodu povoljno.

Najviše vremena i dosadne mješovite hrane. To uključuje dojenje s vaganjem bebe prije i poslije hranjenja, a zatim hranjenje smjese do potrebne količine. Možete ga vagati tri puta i dobiti različite rezultate svaki put. Dakle, sve je na ćud.

Mnogi ljudi kažu da su s GW-om stekli težinu, imam obrnuti uzorak - kožu i kosti, tako da ova stavka nije ništa nosila u minusu.

U svakom slučaju želim mame koji žele dojiti svoje bebe, ali će biti problema, a ne odustati. Nemojte vjerovati da nemate mlijeko (prema stručnjacima u istinskim "ne-mliječnim" ženama, nekoliko posto, a ostatak je moguće popraviti.) Rekli su mi da nema mlijeka, nisam vjerovao i učinio to ispravno Kad naučite pravilno primjenjivati ​​lakta, sve će ići zveckanje i teškoće koje se brzo zaboravljaju.

Pišem svoje probleme zbog nepravilne privrženosti prsima i procesa uspostave laktacije. Dojka treba biti prilagođena djetetu, tijelo mora shvatiti koliko mlijeka treba proizvesti, a to traje puno vremena.

Pa ipak, kažu da su bebe manje vjerojatno da će se razboljeti s HBV, jer su zaštićene majčinskim antitijelima. U našem slučaju, slažem se s tim.

O poteškoćama s odvikavanjem. Na našem forumu većina mama bila je odsutna nakon godinu dana. Nitko nema poteškoća. Za neke je trebalo nekoliko dana, za nekoga najviše tjedan dana. Nisam u žurbi, postupno smo napustili dnevne hrane, potpuno zamijenivši uobičajenu hranu. Teže s polaganjem. Zaspala je na prsima. Isprva je bilo moguće odvojiti od prsa kada se zaspi tijekom dana, a sada se spušta za noć. Dakle, nemojte se bojati, nije tako teško, kao i mnoge plaše.

Ali ako se ispostavilo da je iz nekog razloga GW nemoguće, nemojte očajavati. Sada je smjesa vrlo visoka kakvoća, koja može pružiti bebu sve što vam treba. Oni su toliko blizu sastavu majčinog mlijeka. Tu su i hipopilergični, anti-refluks i kozji mlijeko.

Bez obzira na vaš izbor hranjenja, glavna stvar je da mama ne bi trebala biti nervozna i dati bebu više pozitivnih emocija. Djeca su vrlo osjetljiva na mamu.

Razvijajte zdravo i jedite na zdravlje ♡

I ovdje sam odlučio reći o mom rađanju hitnim carskim rezom

Sva pravila i tajne mješovitog hranjenja

Prije ili kasnije, mnogi od nas su prisiljeni prebaciti na mješovite hranjenje beba. Ovdje o pravilima mješovitog hranjenja, pro i kontra te mogućim posljedicama takvog hranidbenog režima, razgovarajmo danas. Prije svega: mješovito hranjenje je dječji prehrambeni sustav koji osim dojenja uključuje dodatno hranjenje s prilagođenom mliječnom formulom, čiji volumen ne prelazi 30-50% ukupnog volumena hrane.

Preporučujemo djetetu da mješovita hrana može iskusiti samo profesionalce i uvijek s individualnim pristupom svakom djetetu. Izuzetno je mudro donijeti takvu odluku na vlastitu mladu majku. I sve zato što je majčino mlijeko temelj majčinstva i zdravlja malog organizma, a mješovito hranjenje često dovodi do potpunog prijelaza na umjetno. Ipak, razumijmo pojedinosti.

Prihvatljivi razlozi za prijelaz na miješano hranjenje

Morate jasno razumjeti da samo ako postoje objektivni razlozi, moguće je ponuditi novorođenčadi mješovitu prehranu. To uključuje:

 • prijevremenost;
 • nemogućnost vraćanja lakta za nekoliko dana;
 • teška financijska situacija. Zbog čega je majka prisiljena ići na posao odmah nakon rođenja djeteta;
 • bolest majke skrbništvo i kao rezultat - uzimanje lijekova koji nisu dopušteni tijekom dojenja.

Sve ostalo nije težak razlog prijenosa dojenčadi u mješovito hranjenje. Pogledajmo ove "lažne razloge". Oni su glavni problemi s kojima se možete susresti i odlučite da dijete treba hitnu mješavinu hrane.

1. Neispravno tumačenje činjenica. Neke majke s očitom bilo koje tjeskobe u bebi odmah počinju misliti da dijete gladuje i da treba dodatnu hranu. Ali shvaćate koliko je važno vidjeti pravi uzrok djetetovog uzbuđenja zbog donošenja pravilne odluke. Dakle, nemojte žuriti da hranite bebu mješavinom ako:

 • Čini vam se da prsa nisu ispunjena i ostaju prazna;
 • beba se često odmakne od dojke, ponaša se nemirno oko nje;
 • tijekom izražavanja mlijeka gotovo ne;
 • beba ne dobiva dobro (manje od 600 g);
 • beba je imala osip, mučili su ga bolovi u trbuhu.

Svi ti pokazatelji upućuju na prvo mjesto da trebate konzultirati s odgovarajućim liječnikom, ali uopće ne pokazuju akutni nedostatak majčino mlijeka. Imajući na umu prva tri znaka, trebali biste povećati laktaciju uz pomoć poznatih sredstava: specijalno piće kupljeno od ljekarne, domaćeg čaja s mlijekom itd. (to je pojedinačna stvar, svaki organizam reagira na svoj način, ali kuhani kravlji mlijeko uvijek mi je pomogao). Najčešće se takvi problemi mogu izbjeći organiziranjem odgovarajuće prehrane majke koja njeguje.

2. Pogreške tijekom hranjenja. Vrlo često djeca od samog početka pogrešno oduzimaju bradavicu, zbog čega ne mogu potom sisati sve mlijeko iz grudi i ostati gladni. Ako vidite da beba uzima samo bradavicu u ustima i ne utječe na areolu, odmah ga obnovite. I još bolje - odmah saznajte, čak i kada ga po prvi put hranite. Nepravilan položaj ili hranjenje po satu također može utjecati na količinu mlijeka. Općenito, glavna stvar ovdje - pravilno hranjenje.

3. Napadi na kućnu pedijatriju. Neki liječnici jednostavno prikladni za praćenje prehrane djeteta na umjetnoj hrani. Samo pomislite kako je lako provjeriti količinu smjese koja se pojede na ploči i pratiti sve na vrijeme. Ali samo ovaj pristup ne uzima u obzir glavnu stvar - pojedinačne osobine malog organizma. Dakle, ti, mlada majka, prvo biste trebali bi bili sigurni u nadležnosti pedijatra, analizirati ponašanje njihovih potomaka, uzimajući u obzir gore navedene znakove, a zatim prevesti ga u mješovitim hranjenja.

4. Nesposobnost majke da dojite. Čudno, to je najčešći razlog. Čak i znajući sve prednosti mlijeka, mama ga nesvjesno ne želi ponuditi djetetu. Zašto? Mnogi razlozi. Moja prsa boli, moje bradavice krvare, mene mučila stalna prehrana i druge manje troškove dojenja. Ako primijetite iritaciju živčanog sloma u trenutku podnošenja zahtjeva bebu na grudima i počeo shvaćati da ne želite učiniti više, bolje, dapače, prijeđite na umjetno hranjenje. Nemojte mučiti dojenčad koja hrane "ne čistim srcem". Mješovita hrana nije izlaz iz ove situacije, ona postaje samo prijelazna faza.

Razmišljajući o odluku o prijenosu djeteta na dojenje, obratite pozornost na pro i kontra takve prehrane.

Posljedice prijelaza na miješano hranjenje. Pro i kontra

 1. Unatoč rijetkim hranama za majčino mlijeko, dijete i dalje prima od njega jedinstvene tvari koje čine njegov imunitet i utječu na razvoj organizma u cjelini (kao posljednje sredstvo, možete izraziti majčino mlijeko i hraniti dijete kroz bočicu).
 2. Mama ima priliku dugo ostaviti djeteta s nekim od rođaka, tako da je sama odgoda.
 3. Mama se također može vratiti na posao bez gubitka kontakta s djetetom, što se događa samo kod dojenja (to se postiže pod uvjetom da medicinska sestra stavlja bebu na prsa, barem ujutro i navečer).
 1. U većini slučajeva mješoviti omjer hrane neumoljivo dovodi do umjetnog, ali naravno da znate o njegovim nedostatcima.
 2. U prvim mjesecima života beba se treba prilagoditi novoj hrani, i samo jednoj vrsti. Ako odmah ponudite majčino mlijeko i mliječnu mješavinu, tada će želudac biti iznimno teško podnositi takve kapljice, što onda može utjecati na njegovo zdravlje.
 3. Zbog propuštenih hranjenja, pretrpane grudi mogu povrijediti, često se temperatura povećava, a mokraćom se stagnira. To se može izbjeći redovitim dekantiranjem, ali nije li lakše ostaviti dijete samo dojilje?
 4. Feediranjem mješavina možete propustiti trenutak kada se uspostavlja intimnost između majke i djeteta, što je izuzetno teško vratiti u zrelijoj dobi.

Ako ste uvjereni da je mješovito hranjenje jedini izlaz u vašoj situaciji, pokušajte ga prenijeti što je kompetentnije.

Kompetentni prijelaz na miješano hranjenje.

Prije svega, morate se obratiti liječniku koji ne samo da mora davati osnovne preporuke, već i pomoći u izračunavanju količine mlijeka koje dijete nedostaje u gramima. Nakon što se količine dodataka pojašnjavaju, ravnomjerno ih rasporedite tijekom dana između tri do četiri hranjenja. Zapamtite da je moguće davanje djeteta umjetnom hranom tek nakon što ispraznite obje dojke i vidjet ćete da je nakon toga gladan.

Sada biste trebali riješiti za sebe nekoliko pitanja. Prvo, hoćete li nastaviti prijenos bebe na umjetno hranjenje, ili ćete ipak pokušati zadržati dojenje? Ako ste skloni drugom odgovoru, odmah idite na obnovu laktacije pomoću poznatih metoda. To uključuje ne samo proizvode za laktaciju kao što su pića i čajevi, ali i stalna vezivanja djeteta na dojku (noću i prije zore su najvažnije). Također, pokušajte što je češće moguće da takav kontakt s djetetom bude povezan s vašim tijelima. To jest, pritisnite ga kada dajete smjesu i ne hranite kolicima ili krevetićima. Ako slijedite pravila u nastavku, za 6 mjeseci moći ćete se riješiti dodataka, ostavljajući samo majčino mlijeko i komplementarne hrane.

Drugo pitanje odnosi se na vaše psihičko stanje tijekom mješovitog hranjenja. Jasno je da razumijete - dijete treba majčino mlijeko, stoga morate učiniti sve što je moguće i nemoguće kako biste ga sačuvali. Nemojte se sumnjati, biti nervozan i uplašen. Sve je u tvojim rukama.

Osnovna pravila za miješano hranjenje

 1. Već smo razgovarali o ovome, ali vrijedi ponavljati: dajemo smjesu tek nakon što je beba ispraznila obje dojke pune. To je neophodno iz više razloga. Prvo, na samom početku, dijete će imati dobar apetit i on će sisati grudi do maksimuma, što znači da će dobiti jedinstvene tvari koje čine njegovo tijelo. Ako to učinite suprotno, jednostavno jede smjesu iz boce i ne želi piti majčino mlijeko, što će kasnije dovesti do potpunog prijelaza na umjetno hranjenje. Drugo, nakon prvo dojenja mješavinom, nećete moći odrediti koliko hrane još treba zadovoljiti.

U situacijama gdje je dijete prebačeno na miješano hranjenje zbog dugotrajne odsutnosti majke kod kuće (rad, medicinski postupci itd.), Moguće je davati samo jednu smjesu za hranjenje, a samo mlijeko drugoj. Ali ovo je krajnji slučaj.

 1. Djeca, iako naizgled bespomoćne, čini se lukavima. Stoga nemojte davati bocu dodataka, koristiti za ove šprice ili žlicu. Naravno, ako je volumen smjese dovoljno velik, možete se hraniti iz boce, ali samo onaj koji ima elastičnu bradavicu s malim rupama. Sve je to neophodno, tako da dijete tijekom hranjenja primjenjuje isti napor kao kod sisanja dojke, inače će shvatiti jednostavnost dobivanja takve prehrane i jednostavno odustati od dojke.
 2. Uvijek se pridržavajte slobodnog režima hranjenja na zahtjev. Ako želite učiniti sve sukladno rasporedu, smanjite učestalost dopunskog dodataka.
 3. Sve stavke koje se koriste za hranjenje moraju biti sterilne. Gledajte temperaturu pripremljene smjese. Trebao bi biti jednak 37-38 ° C.
 4. Ne zaboravite da hranjenje mješovitim hranjenim djetetom trebalo biti uvedeno najmanje dva tjedna ranije nego za dijete s dojenčadi.

I posljednji. Ako se, pod težinom okolnosti, ipak moralo prebaciti iz mješovitog hranjenja na umjetno hranjenje, nemojte se obeshrabriti i nemojte paničariti. Da, majčino mlijeko je idealna hrana za bebu, malo je vjerojatno da je nešto što može zamijeniti, čak i kravlje mlijeko. No, nakon svega, svaka je situacija individualna. Učinili ste sve što je moguće da biste održali dojenje, a nakon gubitka vaše bebe nisu pogoršale. On je još uvijek najbolji dijete na svijetu koji treba brigu, ljubav i naklonost. Dajte mu sve ovo!

Usput, jesi li sebi do koje dobi dijete je dojilo? Podijelite komentare na članak.

Umjetno hranjenje novorođenčeta od A do Z

Majčino mlijeko je optimalna dijeta za mjesečnu bebu i stariju. Zajedno s ovim proizvodom, dijete može primiti najvažnije i korisne tvari, kao i početne komunikacijske vještine i, naravno, majčinsku ljubav.

Međutim, zbog određenih okolnosti neke majke ne mogu dojiti, a novorođenče se prenose na alternativnu prehranu.

Umjetno hranjenje novorođenčeta postavlja mnoge probleme novoj majci: kakvu smjesu odabrati, kako ga pripremiti i dati, koliko treba dijete jesti tijekom prvog mjeseca života.

Uzroci umjetnog hranjenja

Umjetna hranidba ne bi trebala biti upravo takva, na zahtjev majke sestrinice. Nijedna najkvalitetnija mješavina ne može prenijeti novorođenče sve potrebne tvari koje daju majčino mlijeko.

Stručnjaci su identificirali nekoliko dobrih razloga kada je prilagođena prehrana novorođenčadi nužna i čak poželjna.

 • Prekomjeran rad, nakon čega žena treba vratiti energiju i vitalnost.
 • Prijem majke jednogodišnjeg djeteta ozbiljnih lijekova, u uputama za koje je laktacija među kontraindikacijama (često nakon nekog vremena može se obnoviti).
 • Zarazne bolesti žena nespojive s dojenjem. WHO alocira samo 2 istinite indikacije kada majka ne može dojiti novorođenče: HIV i tuberkuloza u otvorenom obliku. Treba shvatiti da bolesti srca, bubrega i drugih organa nisu kategorične indikacije za ukidanje HB.
 • Majčino mlijeko potpuno je odsutno (agalaktia) ili je njezina količina nedovoljna (hipogalaktika) za puni razvoj djece. Nedostatak prirodne prehrane može se odrediti kontroliranjem vaganja novorođenčeta nakon jela. Stručnjaci tvrde da se odsutnost majčinog mlijeka nalazi samo u 1% žena koje dojiljuju zbog ozbiljne hormonske neravnoteže.
 • Dojenje je nemoguće, jer je majka dugo vremena daleko od djeteta. Međutim, ovo se stanje može smatrati dostatno opravdanom, ako samo nema mjesta za pohranu mlijeka ili ako žena nedostaje tjednima i mjesecima.

Prije svega, majčino mlijeko treba pokušati oporaviti uz pomoć narodnih lijekova i lijekova koji poboljšavaju laktaciju.

Adaptivna prehrana novorođenčadi provodi se samo ako takvi lijekovi ne donose tražene rezultate.

Pro i kontra umjetne hranidbe

Prije prelaska na umjetno hranjenje novorođenčadi, svaka majka mora znati sve prednosti i nedostatke prilagođene prehrane.

Vrlo često se novi roditelji preseljavaju u smjesu zbog nekih dalekih načela, čime se lišavaju djece važnih vitamina i minerala.

Prednosti IV su kako slijedi:

 • Novorođenče može biti hranjen od strane oca i drugih bliskih srodnika. Žena se oslobađa iz svake minute da se s djetetom, a sada je u stanju napustiti dosta dugo vremena, ne brinući se da će beba ostati gladna (bolje je, naravno, ne dugo zadržati).
 • Kod dojenja, majka ne može uvijek kontrolirati broj porcija, tako da dijete ponekad ostaje gladno ili, naprotiv, preživi, ​​a potom se regurgitiralo. Osim toga, hranjenje bočicom omogućuje vam praćenje pogoršanja zdravlja, što pokazuje smanjenje apetita (to možete vidjeti po količini preostale smjese).
 • Ako novorođenčad koja jede smjesu započinje alergijsku reakciju, majka uvijek ima određeni "osumnjičeni". U slučaju dojenja, žene će morati ozbiljno preispitati svoju prehranu i napustiti mnoge proizvode.
 • Umjetna prehrana se digesti dugo (puno dulje od majčinog mlijeka), zbog čega se broj obroka može smanjiti.

To su prednosti prilagođenog hranjenja, međutim, prema mišljenju mnogih stručnjaka, nedostaci umjetnog hranjenja su puno težim i ozbiljnijim.

 • Djeca s IW često imaju prehlade, zarazne bolesti i alergijske reakcije tijekom prvog mjeseca života i ranog djetinjstva. Liječnici objašnjavaju taj fenomen činjenicom da nema bitnih antitijela u mješavinama koje majka treba dati djetetu zajedno s mlijekom.
 • Korištenje spremnika za hranjenje zahtijeva redovito pranje, pa čak i sterilizaciju. Ako se ti uvjeti ne slijede, poremećaj crijeva ili drugi dispeptični čimbenici mogu se razviti u novorođenčadi.
 • Za IV. Dijete je prilično teško probaviti proizvod koji nije karakterističan za njegov gastrointestinalni trakt. Zbog toga umjetnici često pate od kolike, stalno plijevanje od gutanja zraka.
 • Tijekom dugih putovanja s djetetom, majke se trebaju pripremiti i donijeti sa sobom veliki broj stvari, uključujući samu suhu smjesu, čiste boca, prikladnu sterilizaciju. Mislim, morate skupiti cijelu torbu i negdje drugdje pripremati hranu.
 • Nije uvijek moguće odmah odabrati idealnu mješavinu za novorođenčad, tako da nove majke često moraju mijenjati različite vrste hrane kako bi odabrali najprikladnije za određeno dijete.
 • Prilagođena prehrana djeteta zahtijeva određenu količinu novca od majke. Balansirani i punopravni proizvod ne može biti jeftin, pogotovo jer će odraslo dijete trebati mnogo veću količinu smjese.

Dakle, još uvijek postoje prednosti iz umjetne hranidbe, međutim, ima više nedostataka takve prehrane. Zato je izuzetno nepoželjno odbiti dojenje zbog svojih vlastitih principa, mišljenja medija i želje da se osjećaju "slobodi" u prvim mjesecima života djeteta.

Što kaže Komarovsky?

Pedijatar Komarovsky, neosporan autoritet među mnogim majkama, uvjeren je da je majčino mlijeko neophodan proizvod, unatoč najnovijim znanstvenim i tehničkim dostignućima.

Majčino mlijeko sadrži takav broj bitnih sastojaka (antitijela, hormonskih tvari, probavni enzimi) da njezin sastav ne može dugo biti nadmašen. Komarovsky se ne umara da ponavlja da je u svim okolnostima majčino mlijeko poželjno za smjesu.

Umjetno hranjenje djeteta je problem koji brine mnoge mlade majke koje, zbog različitih okolnosti, ne mogu dojiti novorođenče.

Komarovsky predlaže fokusiranje na 2 glavna aksioma:

 1. Nijedna mješavina, čak ni prilagođena, ne može zamijeniti majčino mlijeko.
 2. Kravlje ili kozje mlijeko nije tako dobar proizvod za dojenčad kao uravnotežena smjesa.

Komarovsky zapaža neobičan uzorak: tijekom posljednja tri desetljeća, broj slučajeva alergije na hranu ili poremećaja crijeva u dojenčadi prvog mjeseca smanjio se mnogo puta (tisuću ili više puta), jer su majke prešle s životinjskog mlijeka u industrijske mješavine.

Komarovsky navodi podatke da bebe mlađe od jedne godine ne mogu biti hranjene kravljim ili kozjim mlijekom. Nakon 12 mjeseci i do 3 godine volumen ovog proizvoda trebao bi biti minimalan, a od predškolske dobi dijete može konzumirati takvo mlijeko u razumnim količinama.

Takva ograničenja povezana su s povećanim udjelom fosfora i kalcijevih spojeva u životinjskom mlijeku. Takav višak normi ovih minerala je pun bubrežnih bolesti i patoloških razvoja mišićno-koštanog sustava.

Koje vrste miješanja postoje?

Dakle, izmjerili ste sve prednosti i nedostatke i odlučili da dijete treba umjetno hranjenje. Važno je slijediti određena načela i uzeti u obzir određene uvjete. Među njima su:

 • izbor prilagođene prehrane;
 • način hranjenja i volumen dijela;
 • tehnika dojenja.

Da biste odabrali kvalitetne proizvode za djecu, trebate slijediti savjete iskusnog liječnika. Roditeljima se nude mješavine za potpunu hranidbu zdravih novorođenčadi, bebe s probavnim poremećajima, alergijama i preranima novorođenčadi. Razmotrite ih detaljnije.

Prilagođene mješavine

Ovi proizvodi su napravljeni od kravljeg mlijeka, ali se volumen proteina u njoj značajno smanjuje uvođenjem demineralizirane sirutke.

Sadrži prilagođene mješavine različitih bitnih sastojaka: aminokiseline, uključujući taurin (važan za organe vida i mozga), nukleotide, komplekse vitamina i minerala, lako probavljivih ugljikohidrata (saharoza, na primjer).

Za 6 mjeseci, djetetu se moraju dati proizvodi s tzv. Follow-up formulom. One se nazivaju i manje prilagođene mješavine. Oni sadrže veću količinu mliječnih bjelančevina i ugljikohidratnih komponenti kako bi se osigurala povećana energetska potreba.

Mješavina fermentiranog mlijeka

Razlikuju se od prethodnog proizvoda, ne u količini već u kvaliteti proteinskog elementa.

Mliječni protein podvrgnut je poseban enzimski učinak, što znači da se dovodi do sireva stanja. Kao rezultat, smjesa je bliska u sastavu za majčino mlijeko.

Zbog tog postupka smjesa se bolje probavlja u gastrointestinalnom traktu novorođenčeta i prilično apsorbira. Sirasti sastojci tvore optimalnu crijevnu mikroflora, sadnju korisnih bakterija u tijelo.

Takvi su proizvodi indicirani za hranjenje novorođenčadi s disbakterijem, smetenoj stolici, osjetljivosti na alergije.

Također, takvo se umjetno hranjenje propisuje slaboj i preranoj dojenčadi.

Neupotrebljive mješavine

Napravite ih od svježeg ili sušenog životinjskog mlijeka. Volumen komponenata proteina u njihovom sastavu je znatno veći nego kod ženske žele.

Budući da je glavni element takvih proizvoda kazein neprirodan novorođenčadi, mogu se razviti neki nesigurni uvjeti:

 • kršenje intestinalne mikroflore;
 • probavni poremećaji;
 • niska tjelesna težina u djeteta;
 • usporeni razvoj.

IV stručnjaci ne savjetuju davanje djeteta djetetu ispod 12 mjeseci sličan proizvod. Ne ispunjava potrebe dojenčadi i čak prijeti njegovu dobrobit. Također, stručnjaci ne dopuštaju korištenje kravljeg mlijeka ili koza za kuhanje kašu.

Pravila odabira

Ako ne možete dojiti bebu i vrijeme je za alternativni proizvod, najbolje je da se slažete o izboru smjese s specijalistom. Pediatrician, znajući karakteristike djetetovog tijela, preporučit će najbogatiju prehranu.

Da biste pronašli najbolji proizvod, morate uzeti u obzir određene nijanse i najvažnije kriterije.

 • Obavezno provjerite datum isteka mješavine. Svježe proizvode pomoći će izbjeći negativne posljedice. Zato biste trebali odabrati takve pakete, na kojima je rok trajanja nekoliko mjeseci.
 • Pratite integritet okvira. Ako je pakiranje deformirano, zgužvano, otvoreno ili ogrebeno, ovaj proizvod više nije prikladan za hranjenje novorođenčeta.
 • Kada kupujete smjesu treba voditi prema dobi djeteta. Dakle, proizvod koji preporučuje bebe sedmog mjeseca života neće raditi za novorođenče. Osim toga, idealna je opcija za mjesečno bebe hipoalergijske smjese, prilagođene probavnom traktu takvih mrvica.
 • Mješavine kvalitete su vrlo skupe. Optimalni sastav proizvoda rezultat je najozbiljnijih eksperimentalnih istraživanja cijelih znanstvenih institucija. Sirovine su također vrlo skupe, zbog čega gotova smjesa nije među dostupnim proizvodima. Mumije su prisiljene kupiti niske cijene nadomjestaka za majčino mlijeko, ali stručnjaci ne preporučuju spremanje na kupnju mješavine, jer zdravlje djeteta ovisi o pravom izboru.
 • Važno je kupiti proizvode poznatih robnih marki, a to nije priznanje oglašavanju marketingu, već uklanjanju rizika odabira malobrojnih mliječnih proizvoda. Poznati i ugledni svjetski proizvođači njeguju svoje dobro zaslužene reputacije i neće skliznuti "mačku u torbi" svojim majkama.
 • Budući da se smjesa ne čuva duže vrijeme, treba ga koristiti u naznačenim vremenskim razmacima. Otvorena ambalaža treba ostaviti na suhim i tamnim mjestima, ali ne smije se stavljati u hladnjake jer će mlijeko u prahu postati sirovo i postati neupotrebljivo.
 • Ako novorođenče pati od bilo kakvih zdravstvenih problema, mliječne formule mogu sadržavati različite dodatke. Za bebe s anemijom proizvodi specijalne proizvode utvrđene željezom. Ako se mrvica neprestano pljuje, trebate kupiti smjesu protiv refluksa.

Kada prvi put susretnete dijete s mliječnim proizvodom, morate stalno pratiti njegove reakcije i ponašanje: pogledati koliko je oprezan, pratiti boju kože, učestalost i prirodu njegovih izmeta.

Kako kuhati smjesu?

Treba razumjeti da bez obzira na to jeste li dojili ili dojili, trebate ispravno poslužiti "jelo".

Prije proizvodnje je neophodno ispitati pakiranje kako bi se razumjelo kako pripremiti kupljenu smjesu. Standardni zahtjevi za pripremu proizvoda suhog mlijeka su sljedeći:

 1. Voda za proizvodnju smjese mora biti visoka kakvoća. Idealno - posebna dječja voda, po stopi od jednog standardnog spremnika dnevno, u ovom slučaju voda će uvijek ostati u svježem stanju. Ako uzmete takvu tekućinu, ključanje nije neophodno, jer će se kvaliteta toga samo pogoršati. Ako voda iz sustava za opskrbu vodom, dobro vodu ili vodu, onda treba kuhati.
 2. Pratite dozu. Ako prekoračite količinu suhe praškaste mase, gastrointestinalni trakt novorođenčeta osvaja se mješavinom hranjivih sastojaka, a to je ispunjeno nestabilnom stolicom, stalnom regurgitacijom, alergijskim reakcijama, povraćanjem ili prebrznom težinom. Ako voda prevlada u proizvodu, dijete ne prima potrebnu količinu hranjivih tvari, zbog čega ostaje gladna, kapriciozna, nemirna i nema dobru težinu.
 3. Sljedeći korak - kuhana voda se hladi, a temperatura ne smije prelaziti 50 ° C. Viša temperatura dovodi do smrti dobrih mikroorganizama i uništavanja vitamina. Voda je izlivena u spremnik za hranjenje, zatim joj je dodana potrebna količina praha.
 4. Zatim se proizvod temeljito miješa, osiguravajući da se ne stvori grumen. Možete provjeriti ujednačenost mješavine mlijeka pregledavanjem boce na svjetlu.
 5. Ako kuhate ovu hranu po prvi put, morate znati kako se provjerava temperatura proizvoda. Trebalo bi ispustiti nekoliko kapljica mlijeka na zavojnicu. Optimalna temperatura je 36-37 ° C (tj. Osoba ne osjeća taj učinak).

U trgovinama se prodaju posebni grijači, tople vode (ili vodu iz slavine) također su pogodne za grijanje. Zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici nije preporučljivo, jer se proizvod zagrijava previše neravnomjerno, što znači da dijete može izgorjeti.

Slobodan način ili hranjenje po satu?

Stručnjaci prepoznaju dva glavna načina prehrane novorođenčeta koji je na umjetnoj hrani: način rada na sat i slobodno hranjenje.

Način sata

Umjetno hranjenje treba biti točno. Stručnjaci često savjetuju novim majkama da promatraju režim, održavajući određene intervala između hranjenja i promatranjem normi u doziranju.

Koliko puta hraniti novorođenčad mješavinom? Broj jela po mjesecu izgleda ovako:

 • Od 0 do 3 mjeseca. Kuhajte i hranite dijete svakih 3 sata, a noću pauza je 6 sati. Tijekom dana ima oko 7 hranjenja.
 • Od 3 do 6 mjeseci. Nakon 3,5 sata poslijepodne, noću se prekida oko 6 sati. To jest, tijekom dana dijete će trebati biti hranjeno 6 puta.
 • S pola godine. Do dobi od 6 mjeseci, dijete umjetnog umjetnika počinje upoznati s hranom. Otprilike iste dobi, komplementarne hrane također se primjenjuju na dojene bebe. Za stariju bebu, jedno hranjenje treba promijeniti u kašu ili povrtnu kugu. Sada je broj obroka 5 sati nakon 4 sata, noćni san je oko 8 sati.

Slobodno hranjenje

Stručnjaci ne preporučuju korištenje metode besplatnog hranjenja, što je nešto slično popularnoj tehnici dojenja "na zahtjev" djeteta.

Međutim, drugi stručnjaci sugeriraju da se djelomično slobodno hranjenje, metoda koju karakterizira određeno vrijeme hranjenja. Volumen smjese u ovom slučaju ovisi o želji djeteta, ali je unutar specifičnih granica.

Kuhajte i ulijte smjesu u posudu oko 25 mililitara više, ali hranu treba dati u točno određeno vrijeme. To će vam omogućiti da preciznije odredite optimalnu količinu obroka potrebnih od strane djeteta. Ako napusti mlijeko u bocu, ne možete prisilno hraniti.

Pravila za hranjenje umjetnog djeteta

Kako bi dijete dojilo grudima nije tako jednostavno, što možemo reći o bebi-umjetničkom. U nekim situacijama, dijete dobiva na težini loše, u drugima - govori o overfeeding. Zato majke trebaju slijediti određena pravila umjetnog hranjenja.

 1. Dijete treba držati u "stupcu" (gotovo okomito), sličan položaj optimizira proces usisavanja, a dijete ne guši.
 2. Važno je pratiti da smjesa potpuno ispunjava bradavicu, a zrak ostaje samo na dnu spremnika za punjenje. To će pomoći u izbjegavanju regurgitacije. Nakon jela, dijete se ne održava vrlo dugo s "stupom" za izlaz, kako bi "izbacili" moguće zrake.
 3. Kapice za boce trebaju se redovito mijenjati. Prvo, dijete ga može oštetiti zubnim mesom, a drugo, materijal može postati razrjeđivač, zbog čega će tekućina proći. To jest, morate promijeniti, da mrvica nije gušila.
 4. Mama hrani mjesec dana staru bebu, držeći se na rukama, starija beba može sjediti u stolici. Međutim, strogo je zabranjeno ostaviti ga na miru s bocom. Može gušiti s mješavinom ili ispustiti lonac.
 5. Tijekom prvog mjeseca spremnici za hranjenje i mlaznice sterilizirani su nakon svakog obroka. Isprva, boca se jednostavno ispere toplom vodom, a zatim cijeli uređaj treba kuhati. To se može obaviti ručno ili na posebnom uređaju - sterilizatoru. Od drugog mjeseca, posuda i bradavica se isperu i samo se ispiru kipućom vodom.

Ne treba misliti da umjetnik treba manje skrbi o svojoj majci nego prirodoslovcu. Čini se da ga otac ili drugi rođaci mogu dati bocu, a bradavica ga može utješiti. Međutim, stručnjaci preporučuju majci da osigura najbliži kontakt s djetetom, pritiskom na nju, postavljajući jedan pored drugoga.

Koliko miješa novorođenče jede?

U pojednostavljenoj shemi norme napajanja umjetnog umjetnika su kako slijedi:

 • u prvih 10 dana dnevni volumen smjese može se izračunati na temelju broja dana života djeteta pomnožen s 70 ili 80 (ovisi o tjelesnoj masi, 80 - ako je pri rođenju veća od 3200 g);
 • od 10 dana do 60 dana - dijete jede do 800 mililitara prilagođene prehrane 7 ili 8 puta;
 • od 2 do 4 mjeseca - maksimalni volumen mlijeka povećava se na 900 mililitara (ili čini šestinu težine djeteta).

Kada treba mijenjati smjesu?

Potrebno je hranjenje u skladu s karakteristikama mrvica. Međutim, nisu svi umjetni proizvodi pogodni za djecu, stoga se svaka smjesa najprije daje u malom volumenu, a ne vrlo dugoj, pažljivoj praćenju bilo kakve reakcije.

Stručnjaci savjetuju promijeniti proizvod u sljedećim situacijama:

 • dijete ne podnosi smjesu, osip, crvenilo, regurgitacija, konstipacija ili proljev;
 • beba je dostigla određene dobne granice kada je potrebno prebaciti se na manje prilagođenu smjesu (u ovom se slučaju preporuča mijenjati proizvod u kašu iste marke);
 • postoji potreba za prebacivanje na posebnu terapeutsku hranu (primjerice alergijsku reakciju), a zatim se vratiti uobičajenom proizvodu.

Potrebno je proći dosljedno, promatrajući neke nijanse. Prvo, uvesti novi proizvod, miješajući ga sa starim (dvije trećine stare smjese i jedna trećina uvedena). Zatim se počinje primjenjivati ​​proporcionalnost, do kraja tjedna dijete se potpuno prebacuje na prethodno nepoznat proizvod.

Ako majka hrani dijete s mješavinom, pedijatar joj sve može reći o umjetnom hranjenju. Savjet stručnjaka osobito je vrijedan prilikom odabira prvog proizvoda i zamjene prilagodljive snage. Iako mješavina ne može postati apsolutna kopija majčino mlijeka, ako slijedite sva osnovna pravila, beba-umjetna će nužno rasti snažna i zdrava.