Pravila za uvođenje smjese u djece s alergijama

Liječenje

Situacija kada je umjetno hranjena beba također alergijska daleko je od neuobičajenog. Prema podacima, broj bolesnika koji pate od alergija dojenčadi povećava se iz godine u godinu i postoji mnogo razloga za to.

Hranjenje takvih beba treba provoditi prema posebnim propisima, posebnim formulacijama, značajke će se primjenjivati ​​i na uvođenje komplementarne hrane.

Alergije na hranu: što je to?

Alergije na hranu - individualna netolerancija na određene sastojke hrane uz sudjelovanje imuniteta i krvnih stanica. U 20-40% modernih dojenčadi zabilježene su alergije na hranu, u starijoj djeci, domaćinstva, sezonskih, alergija na lijekove itd. Mogu se razviti u odnosu na njegovu pozadinu.

Manifestacije alergija su raznovrsne: atopijski dermatitis, tvrdoglavi pelensni osip, razni osipa, regurgitacija, nadutost, nestabilna stolica i još mnogo toga.

U dojenčadi, alergije se manifestiraju kao kombinirana lezija kože i probavnog trakta. Glavna metoda liječenja PA je terapijska prehrana s potpuno isključivanjem potencijalnih alergena u hrani.

Sve namirnice su klasificirane u 3 skupine ovisno o njihovom alergijskom potencijalu:

 1. visoki, proizvodi koji sadrže protein kravljeg mlijeka, u 85% slučajeva je taj protein koji izaziva alergijske reakcije;
 2. medij: proteina janjetine i piletina, gluten;
 3. niska: proteina od heljde, krumpira, soje, kukuruza.

Mješavine za bebe s alergijama

Kod alergija na hranu, liječnici će preporučiti korištenje hipoalergenskih proizvoda koji su podijeljeni na:

 • prevencija;
 • terapeutski i profilaktički;
 • tretman.

Preventivno liječenje će se preporučiti djeci s predispozicijom za alergije. Smjese su načinjene na osnovi kozjeg mlijeka. Protein koza razlikuje se značajno u antigenskoj strukturi od proteina kravljeg mlijeka, što će objasniti dobru podnošljivost. Formulacije fermentiranog mlijeka mogu se davati u kojima se protein djelomično cijepa. Ali oni mogu zamijeniti ne više od 30 - 50% dnevnog obujma hrane.

Mješavina soje

Oni su među tretmanom i profilaktičkim, sadrže visoko pročišćeni soja protein izolat, koji sadrži samo tragove komponenti soje. Za razliku od proizvoda od kravljeg mlijeka, sojino mlijeko ne sadrži laktozu (mliječni šećer). Laktoza - glavni izvor ugljikohidrata kod ženskog i kravljeg mlijeka.

Sukladno tome, čitanja su formirana:

 • netolerancije proteina kravljeg mlijeka;
 • nedostatak laktoze;
 • galaktozemija.

Masni dio smjese predstavlja kukuruz, suncokret, soja, kokosovo ulje i druga ulja. Za bolju probavu masti, karnitina, soje lecitina ili digleteridnih masnih kiselina uvede se u smjesu radi poboljšanja apsorpcije intestina.

Kao i svaka druga, sojinska smjesa sadrži neophodan skup vitamina, mikro i makronutrijenata, za puni rast i razvoj bebe, a njihova koncentracija je nešto veća u usporedbi s drugim vrstama.

Nedavno je zanimanje za imenovanje smanjeno zbog čestih križnih alergija.

Prema tome, u slučaju alergija kod djeteta, sojine mješavine treba koristiti s oprezom, ali to je jedina vrsta hrane propisana za nedostatak laktaze, celijakijsku bolest itd. U pravilu, mješavine soje propisane su za djecu od šest mjeseci. Učinak uporabe može se pratiti ne prije nego što je nakon nekoliko tjedana korištenja.

No, ipak, protein soje je povrtnjak, iako je blizak kvalitetu životinje. Udio životinjskih bjelančevina u djetetovom jelovniku trebao bi biti oko 80% ukupnog broja, koji su neophodni za aktivno formiranje živčanog sustava i opskrbu esencijalnih aminokiselina. Nezamjenjive aminokiseline se ne sintetiziraju u tijelu, i mogu dolaziti samo izvana - s hranom.

Mješavine za alergije proteina kravljeg mlijeka na bazi hidrolizata

Dojenčad su propisani proizvodi s niskim stupnjem hidrolize, na primjer "NAN", "Nutrilon" s prefiksom GA - to su terapeutski tipovi propisani za teške alergije na kravlje mlijeko i proteine ​​soje, celijakiju i različite poremećaje upijanja usta. Liječnici su propisani i djeca s hipotrofijom, jer proteini i masti dobro apsorbiraju. Tijekom hidrolize uništavaju se antigenska mjesta koja eliminiraju pojavu alergijskih reakcija.

U 90-95% dojenčadi nakon nekoliko tjedana korištenja smjese postoje poboljšanja u koži, stanje probavnog trakta i nestanak drugih manifestacija alergije.

Pravila za uvođenje komplementarne hrane za bebe s alergijama

Uvođenje komplementarne hrane za bebe s alergijama zahtijeva strogo pridržavanje nekih pravila, koja će biti ključ za prevenciju i istodobno terapijske mjere.

Uvođenje tri glavne vrste komplementarne hrane - povrće, žitarice, meso - zahtijeva poštivanje pravila:

 1. Prvi put je moguće davati dječju hranu za alergije samo na pozadini relativnog zdravlja - nema znakova PA;
 2. Novi tip komplementarne hrane može se uvesti samo nakon što je stari osigurao;
 3. prvi dodaci primaju se djeci s alergijama kasnije, u odnosu na glavni raspored, uzimajući u obzir individualnu toleranciju; Liječnici preporučuju da počnu s mikrodozom, po mogućnosti ujutro, i dvostruko povećavaju volumen svaki dan;
 4. roditelji bi trebali provoditi dnevno ispitivanje djeteta, procijeniti njegovu probavu, i sve promjene koje će signalizirati suspenziju komplementarne hrane.

Koja je shema za uvođenje komplementarne hrane?

Ako se prvo dijete unese u povrće, uvode se meso, žitarice, voćni sokovi i pire krumpir. Ako se uvode žitarice, uvedene su kulture od povrća, meso, voćni sokovi i purei. U bebama s PA, pire krumpir od bilo koje vrste - tikvice, kupus, brokula itd. Uvedeni su kao povrće (6-7 mjeseci). Davanje djeteta višekomponentnom psu ne može biti i ignoriranje prekida. Prije nego ponudite povrće za bebu, trebate uzeti stanku od nekoliko dana. Dakle, moguće je izračunati koje povrće dobro podnosi dijete.

Zobena kaša mora biti bez mlijeka i bez glutena - heljda, kukuruz, riža. Kruh se može pripremiti na temelju prilagođene mješavine mlijeka uz dodatak 5 g maslaca (povrće, vrhnje, rastopljeno) po porciji od 200 g. Porcija se uvodi na isti princip kao i povrće.

Meso se primjenjuje u 7 - 7,5 mjeseci. počevši od monokomponentnog pirećeg krumpira, ali roditelji bi trebali pomno pratiti reakciju djeteta. Potrebno je uvesti mamac iz mikro doza, postupno povećavajući se prema dobnoj normi. Bolje je davati prednost zečevom mesu, mršavoj janjetini, svinjetini. Samo 8 - 9 mjeseci. U prehranu možete unijeti mješovitu jelo - povrće + žitarice.

Mliječni proizvodi manje su alergični, ali se primjenjuju najranije godinu dana i s velikom pažnjom.

Voće ubrizgano nakon sokova, zelene ili žute boje - jabuke bez šećera.

U prehrani dijete je alergijsko, važno je promatrati osnovno pravilo - isključiti alergen. Nemojte se bojati da dijete neće dobiti sve potrebne minerale i vitamine zbog ograničenog izbornika. Čak i uz ograničeni broj proizvoda, unos hrane za bebe može biti potpun i raznovrstan.

Popis hipoalergenskih smjesa za novorođenčad: odaberite najbolju dječju hranu za djecu s alergijama do jedne godine

U idealnoj situaciji beba bi trebala biti potpuno dojeno tijekom prvih 6 mjeseci života, a zatim prije godine dodaje se dodatak s glavnom mliječnom prehranom. Iz određenih razloga, majka ne može uvijek dojiti bebu, a zatim se mrvica mora prenijeti na dojenčad. Određivanje koji je bolji za hranjenje bebe je težak zadatak, osobito kada je riječ o odabiru pravih hipoalergenskih smjesa za novorođenčad s alergijama i bebama koji su skloni alergijama na hranu.

Ako mama ne može nastaviti dojenje, trebate pronaći odgovarajuću mješavinu za bebu.

Vrste hipoalergenskih smjesa

Neke bebe koje se hrane u bocama mogu doživjeti alergijske reakcije na kravlje mlijeko, što je osnova za većinu dojenčadi. Alergije se mogu očitovati kao:

 • osip na koži djeteta;
 • kolike;
 • kršenje stabilne defekacije;
 • česte regurgitacije i druge probleme vezane uz funkcioniranje gastrointestinalnog trakta.

U takvim slučajevima, pedijatri preporučuju da roditelji zamijene smjesu s hipoalergenskim. Ukupno se razlikuju po tri vrste:

 1. Preventivna. To je propisano djeci koja su sklona alergijama.
 2. Terapeutski i profilaktički. Ova hipoalergenska smjesa se koristi u prisutnosti blagih simptoma alergije na hranu.
 3. Terapijski. Njezina se upotreba obično odnosi na slučajeve gdje dijete ima visok stupanj netolerancije bjelančevina u kravljem mlijeku.

Izbor suvremenih hipoalergenskih formula za mlijeko je ogroman. Osnova nekih je proteina podijeljenog mlijeka (hidrolizat), a osnova druge mliječne mlijeko je izolat soje proteina.

Mješavina na bazi soje bez mlijeka

Kada dijete nije netolerantno od dojenčadi, čija je osnova kravlje mlijeko, njihovi analozi soje koriste se za hranjenje mrvica. Oni imaju slađi okus u usporedbi s mliječnim proizvodima. Ako nakon nekoliko hranjenja, dijete dobro percipira tijelo i apsorbira hypoallergenic smjesu soje, onda se može sigurno ostaviti za buduću uporabu u prehrani djeteta. Ispod je popis najpoznatijih mješavina soje bez mlijeka:

 • Nizozemski: Frisosa i Nutrilon soja iz FrieslandCampina i Nutricia;
 • gost iz Njemačke, Humana SL, proizvođač Humana;
 • Američka reprezentativka Endfamil soja, koju proizvodi Mead Johnson Nutritionals;
 • Bjeloruska tvrtka Volkovysk OJSC Bellakt nudi BelTA SON potrošač;
 • Ukrajinski Detolact Soya iz Balta mliječne konzerve za dječje proizvode;
 • Danski Similac Isomil.

Kako ući u smjesu soje?

Formule mlijeka na bazi soje zahtijevaju pridržavanje određenih pravila unosa:

 1. Bliski rođaci mrvica ne smiju biti alergični na proizvode soje ili grah.
 2. Postizanje djeteta 5-6 mjeseci starosti.
 3. Faza uvođenja u prehranu 5 dana ili tjedan dana.
 4. Potreba za potpuno uklanjanjem iz jelovnika mliječnih proizvoda, s obzirom na sekundarne proizvode poput sira, svježeg sira i maslaca.
 5. Zabrana ulaska - osobna netrpeljivost na komponente hipoalergenske smjese. Može biti praćeno pojavljivanjem novih lezija na koži ili povećanim starim dermatitisom, povraćanjem, regurgitiranjem, poremećajem normalnih stolica i drugih manifestacija.
 6. Prijava u roku od tri mjeseca.
Regurgitacija nakon pijenja određene smjese može ukazivati ​​na pojedinačno netrpeljivost tijelu.

Nažalost, hipoalergenska smjesa soje ne može uvijek pomoći u rješavanju problema prehrane bebe, posebno za djecu izravno u razdoblju nakon rođenja. Prema statističkim podacima, 30-40% djece koja su alergična na protein kravljeg mlijeka neće tolerirati niti protein soje. U slučaju kada je dijete plus alergijski enterokolititis prisutan, ti brojevi rastu do 60%.

Prednosti i štete koje se koriste mješavinama sojinih mlijeka u prehrani najmlađe djece već dugo se razgovaralo, ali već 60 godina upotreba formula soje dojenača za hranjenje bebe još nije bila u stanju dokazati da je ta vrsta prehrane opasna za zdravlje djeteta.

Mješavina hidrolize

Nedostatak dokaza o štetnosti proteina soje za umjetno zahvaćene djece, koji su skloni alergijama na hranu, ne čini mješavine soje djece više popularnima. U većini slučajeva, liječnici i roditelji vole hipoalergenske mješavine hidrolize. Oni se proizvode hidrolizom proteina koji se nalaze u kravljem mlijeku. Mogu se podijeliti u dvije skupine: kazein i hidrolizat proteina sirutke.

Temelj kazeina uključuje hidrolizirani kazein. Rijetki su na našem tržištu, iako je njihova upotreba za liječenje djece s alergijama na hranu vrlo česta. Primjeri kazein hidrolizata su:

 • Alimentum tvrtke Abbott Laboratories. Izrađen je u SAD-u.
 • Frisopep AU iz Nizozemske. Proizvođač FrieslandCampina.
 • Nutramigen i Pregestimil iz američke tvrtke Mead Johnson Nutritionals.
Frisopep AS je jedna od najpopularnijih mješavina hidrolize dostupnih na našem tržištu.

U usporedbi s kazeinom, hidrolizati proteina sirutke imaju važnu prednost, naime, blizinu standardnog sastava majčinog mlijeka. One se mogu nazvati punopravnim zamjenama za majčino mlijeko, ali zbog gorkih okusa, oni nisu uvijek popularni kod beba. Ako novorođenče odbije hraniti hidrolizu ove vrste, potrebno je prvo napraviti smjesu manje koncentriranu, tj. Razrijediti manju količinu suhog praha u propisanom iznosu vode.

Vrlo hidrolizirano

U skladu s stupnjem cijepanja proteina, izolirane su visoko hidrolizirane i djelomično hidrolizirane smjese. Visoko hidrolizirani uključuju:

 • Alfaro. Proizvođač Švicarska tvrtka Nestle.
 • Frisopep. Proizvodi se u Nizozemskoj, tvrtki FrieslandCampina.
 • Nutrilak PEPTIDI STR proizvodnja ruske tvrtke Nutritek.
 • Nutrilon Pepti Allergy iz tvrtke Nutricia iz Nizozemske.

Njihova je svrha važna za izraženu alergijsku reakciju, popraćenu atopijskim dermatitisom ili poremećajima u funkcioniranju probavnog trakta. Korištenje takvih smjesa dovodi do dobrog i brzog rezultata.

Djelomično hidrolizirane smjese

Ocjena djelomično hidroliziranih smjesa:

 • Frisolak 1 HA i Frisolak 2 HA. Proizvedeno u Nizozemskoj od strane FrieslandCampina.
 • Humana GA 1, Humana GA 2 i Humana GA 3. Proizvedeno od njemačke tvrtke Humana.
 • Austrijska tvrtka HiPP proizvodi HiPP Combiotic GA 1 i HiPP Combiotic GA 2.
 • Nutrilak Hypoallergenic 1 i Nutrilak Hypoallergenic 2 iz Nutriteka, Rusija.
 • NAS je hipoalergenska smjesa NAS GA 1 i NAS GA 2. Proizvodnja Nestle, Švicarska (preporučamo čitanje: pregled mješavine NAS hypoallergenic 1).
 • Tema 1 HA i Tema 2 HA ruske tvrtke Unimilk.

Te se opcije preporučuju djeci koja su sklona alergijama. Njihova uporaba doprinosi razvoju dobre podnošljivosti mliječnih proizvoda u budućnosti.

Aminokiselina i fermentirane mliječne mješavine

U smjesama aminokiselina ne sadrže bjelančevine, a postoje samo aminokiseline koje ne mogu izazvati alergiju. Među njima su:

 • nutrilon aminokiseline;
 • Alphare Amino;
 • Neocate LCP.

U prisutnosti alergija, posebne fermentirane mješavine mlijeka su izvrsne, ali njihov udio u prehrani djeteta ne smije prelaziti 50% dnevne količine hrane. Druga polovica pada na svježe kolege.

Ako se alergijske manifestacije ne umanjuju, mješavinu fermentiranog mlijeka trebate zamijeniti hipoalergenskom smjesom od soje ili hidrolizatom. Oni bi trebali biti uvedeni u fazama tijekom tjedan dana i ne bi trebali biti korišteni predugo četveromjesečno razdoblje (vidi također: racionalni režim dana četveromjesečnog djeteta).

Nakon što su alergični simptomi potpuno nestali, dijete bi se prvo trebalo prenijeti na liječenje-profilaktičku, a zatim na profilaktičku, a tek na kraju običnih smjesa. Takav slijed prijelaza objašnjava činjenicom da terapeutske i terapeutske smjese ne sadrže alergene, pa se u tijelu djeteta ne pojavljuje razvoj zaštitnih mehanizama za mlijeko.

Mliječna formula za bebe

Sažetak članka

Koncept mješavina bez mlijeka kombinira dojenačku formulu koja ne sadrži takve komponente mlijeka kao što su proteini i laktoza. U većini slučajeva, oni su uzrok alergije na hranu i netoleranciju na kravlje mlijeko. Sve ove smjese pripadaju prilagođenoj terapijskoj ili terapijskoj i profilaktičkoj prehrani koja se može koristiti ako je potrebno od rođenja do jedne godine. Uporaba svih vrsta mješavina bez mlijeka provodi se samo nakon savjetovanja s liječnikom.

Mliječne formule za dječju hranu uključuju:

 • mješavine bez laktoze;
 • neke vrste hipoalergenskih smjesa;
 • soje miješa.

Strogo govoreći, samo mješavine hypoallergenih bez laktoze zasnovane na sintetičkim aminokiselinama i sojinim mješavinama pripadaju mliječnim onima na ovom popisu. Samo oni ne sadrže istodobno laktozu i mliječne bjelančevine. Većina formula bez laktoze nema samo laktozu.

Važno je! Potpuno bez mliječnih mješavina (ne sadrže i laktozu i mliječni protein) su samo hipoalergijske smjese bez laktoze temeljene na sintetičkim aminokiselinama i smjesama soje.

Sastav mješavina bez mlijeka

Mješavine koje ne sadrže laktozu u njihovom sastavu ili tragove koji ga sadrže (manje od 0,1 g / l gotovog proizvoda) nazivaju se bez laktoze. Da bi ih se razlikovalo od običnih smjesa, označene su kao "BL" ili jednostavno napisane da je smjesa bez laktoze.

Smjese bez laktoze koje sadrže demineraliziranu sirutku (jednu od proteinskih sastavnica smjese) sadrže tragove laktoze i pripadaju tretmanima i profilaktičkim smjesama ("Nan bez laktoze", "Nutrilon Premium bez laktoze"). Da bi se potpuno zajamčilo odsutnost laktoze, izvor aminokiselina smjese mora biti predstavljen temeljno drugačijom komponentom:

 • Kalcij kazeinat ("Nutrilon Premium Lactose Free", "baka koš bez laktoze");
 • soja protein izolat ("Nutrilak soja", "Similac izomil", "Frisosoy");
 • visoko hidrolizirani protein sirutke ("Alfar", "Pepticate", "Frisopep");
 • kazein hidrolizat (Nutramigen Lipil 1, Frisopep AU);
 • mješavina sintetičkih aminokiselina ("Nutrilon Amino Acids", "Alfar Amino", "Neocate LCP").

U odvajanju mliječnih bjelančevina nastaju dvije frakcije - sirutka i kazein. Ako se nakon toga kazein tretira slabom otopinom kalcijevog hidroksida, dobiva se kazein s kalcijem (kalcij kazeinat). Takva tehnologija omogućuje da kazein bude topiv u vodi.

Visoko hidroliziranim proteinima (sirutka, kazein) podrazumijeva se protein koji se cijepa u male dijelove - peptide i pojedinačne aminokiseline, što smanjuje njegovu alergenost. Smjese koje sadrže sintetičke aminokiseline potpuno su bez ikakvih proteina.

Bjelančevina sastojaka soje - soja izolat ("Nutrilak soja", "Similak izomil", "Frisosoy"), izolirana od soje. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, osim metionina, koji se dodatno uvodi u smjesu kako bi se poboljšala biološka vrijednost. Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da je sojina u sastavu takvih smjesa štetna, budući da je genetski modificirana. Ta je izjava netočna, jer postoji stroga zabrana korištenja bilo koje genetski modificirane sirovine za svu dječju hranu.

Budući da laktoza, koja ima slatki okus, nije prisutna u mješavinama bez mlijeka, zamijenjena je drugim ugljikohidratima: maltodekstrinom, glukozom, djelomično hidroliziranim škrobom bez glutena i saharozom. Mliječna mast, kao uobičajene mliječne formule, zamjenjuje biljna mast uz dodatak nekih polinezasićenih masnih kiselina potrebnih za rast i razvoj djeteta iz drugih izvora. Svi sadrže kompleks vitamina i minerala i druge korisne dodatke.

Važno je! Mješavine s visoko hidroliziranim proteinom sirutke, kazein hidrolizat, a također se temelje na sintetičkim aminokiselinama pripadaju hipoalergenskim smjesama. Unatoč nedostatku proteina kravljeg mlijeka u sojinskim smjesama, ove smjese nisu hipoalergene.

Primjeri mješavina bez mlijeka

Kada je propisana formula bez mlijeka

Indikacije za imenovanje smjesa bez laktoze su bolesti povezane s potpunom ili djelomičnom netolerancijom na laktozu ili galaktozu (komponenta laktoze). Kompletnom netolerancijom na laktozu podrazumijeva se genetički nesposobnost tijela da proizvodi enzim koji razgrađuje laktozu, a sekundarnom, nedovoljnom proizvodnjom. U prvom slučaju, dijete se odmah prenosi u mliječnu mlijeku bez laktoze i dijetom bez laktoze tijekom čitavog života. U drugom slučaju, taktiku smjese određuje liječnik i ovisi o vrsti hranjenja djeteta.

Prilikom dojenja prije svega pokušavaju sačuvati majčino mlijeko, stoga se najprije obvezuju pripravci za laktozu, a samo ako je tretman neučinkovit, dio majčinog mlijeka postupno zamjenjuje mješavinom. S umjetnom hranom mješavine bez laktoze nisu propisane. Umjesto toga, koriste mješavine niske laktoze, jer je potpuno uklanjanje laktoze nepoželjno za dijete. Nakon 5-7 dana od početka liječenja, simptomi nedostatka laktaze, u pravilu, nestaju. Kada galaktozemija, kongenitalne bolesti koja je povezana s nepodnošenja galaktoze, koriste se samo pomiješa s potpunom nedostatku galaktoze i laktoza (s kazein hidrolizata, kazeindominiruyuschie smjesu na osnovi amino kiselina sa sojinim izolata), što čini neprihvatljive mješavine koja sadrži 50-60% seruma proteini. Najbolje je koristiti smjese na osnovi proteina soje izolata, u slučaju alergije na pomaknuti u cijelosti ili djelomično, u smjesi s hidrolizata kazeina ili sintetske smjese aminokiselina. Prijelaz na novu smjesu provodi se postupno, počevši od malih dijelova.

Mješavine s kazein hidrolizom, visoko hidrolizirani proteini sirutke i mješavine s aminokiselinama koriste se u umjerenim do teškim oblicima alergije na protein kravljeg mlijeka. Pročitajte više o hipoalergenskim smjesama u članku.

Odsutnost proteina kravljeg mlijeka i laktoze u sastavu sojinskih mješavina omogućuje njihovu uporabu kada dijete odraste dobi od 5-6 mjeseci kao terapeutsku hranu za alergiju na hranu kod proteina kravljeg mlijeka, galaktozemije i nedostatka laktaze.

Prije uporabe sojinih mješavina potrebno je osigurati da najbliži rodbini djeteta nisu alergični na protein mahunarki, jer je vjerojatno da će se slična reakcija dogoditi kod djeteta. Čak i ako sljedeći rođak nema takve vrste, još uvijek je potrebno pratiti dijete zbog osipa, proljeva i regurgitacije.

Sojine mješavine počinju davati iz malih dijelova, postupno povećavajući volumen mješavine do potrebne količine u roku od 5-7 dana. Ne biste trebali odmah očekivati ​​terapeutski učinak, opipljiv rezultat će se pojaviti samo 3-4 tjedna od početka njihove uporabe. U prosjeku, tijek liječenja s mješavinama soje je 3-6 mjeseci.

Jedan pregled

Odgovor korisnika

Imali smo bolest od mjesec dana do dva, a zatim smo identificirali nedostatak laktoze i alergiju proteina krava, prebačeni na soje, a svi problemi s trbuščićem i diatomijom su nestali, počeli su davati Materna 30 grama. 5 dana dalje na 60 gr. 5 dana i tako dalje sve do pune doze od 180 gr. na jednom hranjenju, a zatim i sa zlouporabom normalnog. Sada je sve u redu od soje potpuno nestalo. Prva kaša također je miješana na soju.

Mješavine bez mlijeka: popis i opis

Ne mliječne mješavine se koriste za hranjenje djece s određenom alergijom hrane. Najčešće je alergičan na protein kravljeg mlijeka. Mješavine bez mlijeka jednostavno ne sadrže one komponente koje uzrokuju ovu alergiju - protein i laktozu.

Mliječne mješavine se koriste samo na preporuku liječnika i samo kao preventivnu prehranu za djecu.

Mješavine bez mlijeka mogu se podijeliti na:

Ovo odvajanje je nešto proizvoljno, u stvari, strogo bez mlijeka je smjesa koja ne sadrži dvije komponente - laktoza i mliječni protein.

Smjese bez laktoze ne sadrže samo laktozu.

Soja miješa umjesto mliječnih proteina sadrži soje izolat.

Smjese u kozjem mlijeku kao izvoru aminokiselina sadrže kozji mlijeko, što se smatra bližim sastavom majčinog mlijeka.

Slobodne formulacije bez mlijeka

Mliječna formula bez laktoze umjesto tradicionalnog izvora aminokiselina - mliječni protein - sadrži različite komponente.

Kalcij kazeinata. Kazein je glavna i najkorisnija komponenta mliječnog proteina. Da bi se smjesa pripremila na kazein, mliječni je protein podijeljen u kazein i sirutku. Kazein se tretira otopinom kalcija, tako da dobiva sposobnost otapanja u vodi.

Kazein hidrolizat. Da bi se dobio kazein hidrolizat, mliječni protein se cijepa u peptide i aminokiseline. Takve smjese zadržavaju korisna svojstva, međutim, one su bez okusa, a ponekad čak imaju gorak okus zbog velikog broja aminokiselina.

Mješavine na temelju ove komponente propisane su za djecu s akutnim oblicima alergije na hranu, uključujući proteine ​​kravljeg mlijeka.

Protein sirutke (visoko hidroliziran). Ovo je mliječni protein koji je podvrgnut postupku dubokog cijepanja u peptide i aminokiseline. Takav razdijeljeni protein ponekad dobro apsorbira organizam djece alergičnih na krave, budući da smanjuje prag alergenosti.

Sintetski aminokiseline. Sastav tih mješavina proteina nije uključen. U pravilu, pedijatri propisuju mješavinu aminokiselina za ranu dijagnozu alergije na kravlji protein u djeteta. Simptomi ove alergije otići su 3-4. Dan, ako hranite dijete takvom mješavinom.

Takve smjese smatraju se "spasenjem" za djecu s visokom osjetljivošću probavnog sustava, za one djece koja nisu prikladna za bilo koju mješavinu kozjeg mlijeka, niti s kazeinom ili sojinim mješavinama. Sastav mješavina nadopunjenim vitaminima i mineralima, kao i oni koji nisu bez okusa jer većina bezbojnih mješavina i djeca uživaju u hrani mješavinama aminokiselina.

Smjese bez laktoze imaju "prazan" okus, jer je laktoza koja daje slatkoću dječjoj hrani. Stoga proizvođači dodaju škrob, saharozu ili glukozu u svoje proizvode.

Mliječna se mast obično zamjenjuje povrćem.

Također u smjesi bez laktoze dodati vitamine i minerale koji povećavaju nutritivnu vrijednost smjese.

Da bi se razlikovale mješavine bez laktoze, proizvođač stavlja na banku oznaku "BL" (bez laktoze) ili "LF" (bez laktoze).

Popis smjesa bez laktoze

Ne-mliječne mješavine soje

Glavni zamjena bjelančevina u sojinim mješavinama jest izolirajući soja. U sastavu je blizu bjelančevina mlijeka i ne sadrži samo metionin. Ali ti proizvođači komponenti dodaju smjesu zasebno.

Mnogi roditelji sumnjaju i ne žele hraniti bebu s mješavinom soje zbog predrasuda da je soja genetski modificirana. Ovo nije tako! U formulama za dojenčad koriste se samo prirodni sojevi i druge komponente. Proizvodnja i sastav dječje hrane strogo kontrolira država.

Sojine mješavine su vrlo popularne kod roditelja čija su djeca alergična na krave. Međutim, treba ih koristiti s oprezom - dijete može biti alergično na soje. Mješavine soje su mliječne i bez laktoze, ali nisu hipoalergene.

Također, mješavine soje ne preporuča se hraniti novorođenčad mlađe od šest mjeseci.

Popis sojinskih mješavina

 • Nutrilak soja;
 • Nutrilon Soy;
 • Frisosoy;
 • Humana SL;
 • Enfamil Soy;
 • Similac Isomil.

Općenito, popis sojinih mješavina je prilično velik: proizvodi ih svaki veliki proizvođač dječje hrane. Na pakiranju je označen "soja".

Mješavine na kozjem mlijeku

Koza kozjeg mlijeka smatra se više vrijednim u sastavu od kravljeg mlijeka i, štoviše, zove se bliže sastavu ženskog majčinog mlijeka.

Glavna prednost mješavina kozjeg mlijeka u odnosu na mliječnu mješavinu je da se dojenčad i bebe lakše apsorbiraju proteini kozjeg mlijeka, au želucu se pretvara u vodenu masu, za razliku od kravljeg mlijeka, koje ima gustu strukturu. Tekući kozji protein je lakše probaviti u crijevima bebe. Međutim, to nije uvijek slučaj, a neka djeca koja su alergična na kravlji protein također ne mogu jesti mješavinu kozjeg mlijeka.

Mlijeko je također lakše probaviti u crijevima bebe, budući da stvaraju mjehuriće manjih od masti od kravljeg mlijeka.

Mješavine na kozjem mlijeku - novina na ruskom tržištu. Sada 4 proizvođača proizvodi takvu dječju hranu. Takve mješavine su znatno skuplje od drugih dojenačkih formula, čak i hipoalergenske, njihova cijena objašnjava potpuno prirodne komponente.

Popis mješavina kozji mlijeko

Dakle, mješavine bez mlijeka mogu biti bez laktoze (prerađene), soje (umjesto mlijeka - soje) i kozjim mlijekom. Takve smjese koriste se za hranjenje umjetnih beba s alergijama na protein kravljeg mlijeka.

Koja je smjesa bolja - bez laktoze, na soja ili na kozje mlijeko? Razmišljanje i odabir beskorisno je. Smjesa bi trebala odrediti pedijatar, temeljenu na karakteristikama tijeka alergija u svakom pojedinom djetetu.

Vrste i popis najboljih mliječnih formula za djecu

Bit upotrebe mješavina bez mlijeka za djecu prve godine života u sprečavanju pojave alergijskih reakcija kada je dijete sklono njima. Ti proizvodi ne sadrže proteine ​​laktoze i kravlje mlijeko. Oni se uvijek primjenjuju na preporuku pedijatara kao preventivne ili terapijske hrane za bebe. Takva prehrana smanjuje opterećenje djetetova tijela i pomaže da znakovi alergije nestaju.

Sastav mješavina bez mlijeka

Formule dojenčeta bez kravljeg mlijeka označene su "BL", a na engleskom jeziku - LF.

U prehrani bez laktoze, laktoza se zamjenjuje drugim proteinom. Možda postoje takve opcije:

 1. Kalcij kazeinata. Ovaj spoj je dobiven odvajanjem proteina i tretmanom kalcijevim hidroksidom.
 2. Protein sirutke je visoko hidroliziran. Može se dobiti ako se uobičajeni mliječni protein dijeli na pojedinačne sastojke. Ovaj postupak smanjuje alergenost proizvoda za djecu.
 3. Kazein hidrolizat. Za svoju proizvodnju uzme kazein i otapa je u vodi. Na taj način dobiva se suspenzija koja je podvrgnuta proteolitičkoj hidrolizi.
 4. Izolirani protein soje. Izrađen je od soje. Ovaj protein sadrži sve aminokiseline, osim metionina. Dodana je u pripravku kako bi se poboljšala vrijednost proizvoda.
 5. Smjesa aminokiselina iz sintetskog podrijetla. Takva hrana nema ni male dijelove proteina.

Osim zamjene laktoze, ugljikohidrati su također prisutni u mliječnoj formuli:

 • glukozu;
 • hidrolizirani škrob bez glutena;
 • sukroza;
 • maltodekstrin.

Kao i kod mliječnih proizvoda dječje hrane, mliječne masti zamjenjuju se povrćem, a tu su i vitamini, minerali i druge korisne komponente.

Kada je propisana?

Prehrana bez laktoze propisana je djeci do godinu dana od strane pedijatara uslijed netolerancije laktoze (galaktosemije) ili nedostatka. Pod ovim uvjetima misli se na nasljednu nesposobnost organizma da proizvodi enzim koji razgrađuje laktozu ili nedostatak. Zbog netolerancije laktoze pojavljuju se razne alergijske manifestacije.

Nakon pritužbi roditelja, stručnjak se odnosi na dijagnozu i određuje stanje zdravlja djeteta na temelju rezultata. S potpunom nesposobnošću probavljivanja mliječne komponente, ona se odmah prenosi u mješavine bez laktoze, a ostatak svog života bit će prisiljen pridržavati se prehrane bez laktoze.

U slučaju nedostatka enzima prehrambene taktike odlučuje liječnik, vodeći računa o vrsti hranjenja bebe.

Sve mješavine koje sadrže zamjenske kravlje mlijeko mogu biti u prehrani djeteta od rođenja. Da biste to učinili, unesite proizvode koji sadrže kazein hidrolizat ili sintetičke aminokiseline. Izuzeci su sojine mješavine - oni se preporučuju za upotrebu nakon šest mjeseci starosti. Proizvodi napravljeni na temelju soje mogu uzrokovati alergije na svoj protein.

Vrste mliječne mliječne formule

Proizvodi bez mliječnih proizvoda podijeljeni su u tri velike vrste:

 1. Bez mlijeka bez laktoze. Posebnost ovih smjesa je da bez mlijeka nisu ukusni, jer laktoza daje svjetlo slatkoću koja je prisutna u zajedničkim zamjenskim dojkama mlijeka. Stoga proizvođači dodaju gore navedene ugljikohidrate.
 2. Soja bez mlijeka. Smjese na izolatu soje bliske su sastavu uobičajenim prilagođenim smjesama, samo postoji metionin. Dodana je dodatno. Roditelji se ne moraju brinuti da koriste genetski modificirane soje, jer vlada kontrolira puštanje dječje hrane.
 3. Na kozje mlijeko. Danas se vjeruje da je kozje mlijeko mnogo bliže u sastavu ženskog mlijeka od kravljeg mlijeka. Ova mješavina je lakše probaviti bjelančevine, tako da je lakše probaviti dijete. Ali postoje djeca koja, kada su alergični na protein kravljeg mlijeka, također imaju negativnu reakciju tijela na kozu. Iako je ovo mlijeko više masti, lakše je probaviti u probavnom sustavu bebe.

Glavna stvar koju roditelji trebaju zapamtiti jest da se neće odrediti odabirom mješavine za njihove mrvice, a to bi trebao obaviti stručnjak nakon što dobije rezultate istraživanja i karakteristike alergijskih reakcija na pojedinačnoj osnovi.

Popis najboljih proizvoda

Svaki se roditelj nastoji dati svom djetetu najvišu kvalitetu, posebno za hranu. No, koje su miksete najbolje za bebu?

Svaki od postojećih proizvoda ima i nedostatke i prednosti:

 1. "Bellakt" bez laktoze. Proizvod je namijenjen bebama s nedostatkom laktoze i kolikom, proljevom. Ima udio proteina sirutke u kazein - 60/40, maltodekstrin je uključen u pripravak.
 2. "Celia" bez laktoze. Prehrana preporučena za dojenčad s galaktozom, akutnim gastroenteritisom, proljevom. Udio proteina sirutke u kazein je 60/40, postoji maltodekstrin.
 3. Nutrilon Premium. Protein u obliku kazeina, dodao je sirup glukoze. Za bebe s netolerancijom na laktozu.
 4. "Baka košarku" bez laktoze. Smjesa je namijenjena djeci s galaktozom. Protein - kazein je glukozni sirup i maltodekstrin.
 5. "Nan" bez laktoze. Proizvod je napravljen za bebe 1. godine života s nedostatkom laktoze i oslabljenom apsorpcijom određenih sastojaka hrane iz tankog crijeva. Udio proteina sirutke u odnosu na kazein iznosi 60/40, uključen je maltodekstrin.

Prezentirana hrana bez kravljeg mlijeka vrlo je raznolika, tako da tijekom odabira vode sastav, zemlja podrijetla i trošak proizvoda.

Suptilnosti hranjenja bebe bez mliječnih proizvoda

Svi roditelji beba s galaktozomijom ili nedostatkom laktoze trebaju znati kako pravilno primijeniti mliječnu formulu. Nemoguće je bez preporuke liječnika da sami daje ovaj proizvod, čak i ako se koristi za prevenciju. Ako beba ima visoki stupanj osjetljivosti na alergijske reakcije, onda bi pedijatra trebao znati o tome. Odlučuje, po vlastitom nahođenju, pružiti terapeutsku ili profilaktičku prehranu.

Potrebno je postupno pomicati od uobičajene prilagođene smjese do proizvoda bez mlijeka.

Hipoalergensku hranu prvo se dodaje na 30 ml do drugog hranjenja. Svaki put kad se doziranje postupno povećava. Prvo, druga i posljednja hranjenja potpuno su zamijenjena, a vremenom svi ostali.

Ne možete povezati hypoallergenic s prilagođenim smjesama. Proces hranjenja novorođenčadi je sljedeći: prvo, uobičajena hrana, a zatim medicinska prehrana. Nakon 14 dana primijetit ćete prve promjene.

Morate biti pažljivi na vaše dijete i vidjeti je li alergijska reakcija na proizvod bez mliječnih proizvoda. Zvuči čudno, ali takva reakcija djetetovog tijela nije neuobičajena.

Pro i kontra specijalizirane hrane za alergije

Prednosti ne-mliječnih proizvoda su njezina terapijska i profilaktička djelovanja kod nedostatka laktoze ili galaktosemije.

To je lakše podnošljivo od malog tijela s nedostatkom ili odsutnosti enzima koji pomaže probaviti laktozu.

Nedostaci uključuju činjenicu da trošak takve prehrane znatno premašuje tradicionalnu mješavinu. Čak i ti antialergijski proizvodi mogu uzrokovati alergijske reakcije kod beba. To je osobito vrijedno za prehranu soje.

Preventivne hipoalergijske smjese

Danas tržište nudi širok raspon hipoalergenskih smjesa za sprječavanje nepoželjnih stanja. Imenuje ih pedijatar u slučaju znakova ili alergija na alergije.

Takvi dječji prehrambeni proizvodi napravljeni su od djelomično hidroliziranog proteina iz kravljeg mlijeka.

Nakon takvog procesa, probavljivost smjese se povećava i kao rezultat, povećava se vjerojatnost odsutnosti alergijske reakcije sa strane djetetova tijela. No, u slučaju znakova atopije na proteini kravljeg mlijeka ranije, takvi proizvodi neće raditi. Stoga se prehrana u svrhu prevencije ne koristi za umjerene do teške alergije. Preventivne smjese označene su s HA, što znači da je hrana niska alergijska.

Ako roditelji primijetiti da djetetova prehrana treba ispraviti, trebali bi zatražiti savjet od pedijatarskog pedijatara, ali ni u kojem slučaju ne bi trebali sami eksperimentirati. Nakon liječenja, liječnik će dijagnosticirati i reći vam koji će proizvodi biti optimalni za mrvice.

Kriteriji za izbor dojenačke formule

Ako niste pronašli odgovor, ili vam pomoć liječnika može biti korisna - možete kontaktirati naše stručnjake i dobiti odgovor u roku od sat vremena.

Kriteriji za odabir

Mogu samo reći da pri odabiru mješavine samo trebate pogledati reakciju djeteta. Ako se nešto ne uklapa, tijelo će reagirati s zatvorom ili frustracijom ili osipom, kolikom, itd. Mi smo s djetetom prošli sve to. Zaustavili smo se kod dadilja. Ona sama nije izazvala negativne reakcije.

u teoriji, ako se mješavina prilagodi, dijete ga dobro shvaća. Ali nije uvijek ono što je "prilagođena mješavina" zvala paket stvarno... (moja 5-mjesečna kćer odbijao je dvije popularne mješavine, a ona je nevoljko jela, ali reakcija na nju bila je previše labav stolica (intestinalni uzrujanost) i uporni kolik Nakon dugog pretraživanja, počeo sam obratiti pažnju na sastav i proučiti koliko su dobro prilagođene prezentirane mješavine. Sa sjajanjem mogu reći da nisu sve smjese sadrže takve važne komponente kao nukleotidi, prebiotici, lutein, omjer proteina sirutke i ka Sadržaj vitamina i minerala (kao što su jod, folk, taurin, željezo) - sve su mješavine otprilike jednake. Kupio sam estonsku mješavinu Nuppi za testiranje prije samo nekoliko tjedana (voljela sam sastav i proizvođača) - sad je vrlo tih Drago mi je da je moja kćer jede, stolica se popravila, nema kolikusa, čini se da jede s užitkom. Nadam se da će nakon 2 tjedna sve biti u redu, nastavit će se ovako)) Tako - izgleda, pokušaj. Prije ili kasnije dobijete pravu smjesu)

Naši nikad nisu imali kolik i probavu sve na putu. U početku je hranila bebu, ali onda, na žalost, završila... Sada jede kozu smjesu - Kabrita, ne vidim veliku razliku u ponašanju djeteta: težina, mentalni i fizički razvoj su sve što se očekivalo. U početku bilo je teško, dok sam se sjetila "Titya", a onda sam počeo normalno spavati čak i noću.

"Tita" se može produžiti već godinama. Potrebno je odstupiti na vrijeme. Nema izlaza, bebe više od godinu dana - 1,5 dojenje.

Također jedemo Nuppies, pogledam, prema ocjenama, okusio))) Kupujem Nuppi Gold, u sastavu i pre- i probiotici, za nas je bilo važno. Dijete dobro jede, nema alergijskih reakcija i što je najvažnije zatvor, trpjeli smo s trbuščićem i stolicom ((Vrlo sam zadovoljan, mislim da su autori, stručnjaci koji čine ocjene, nepravedno zaobilaze ovu smjesu!

Hvala vam! Veliki članak, napokon sam shvatio mješavine! Preciznije kako ih odabrati i kome odgovaraju! Maternu smo jeli bez laktoze tjedan dana. Prošli su testovi za ugljikohidrate i pokazalo se da imamo nedostatak laktoze. Nutrilon nije došao i odlučio da se Materna zatvori. Bilo je gotovo nikakvih generacija plina, nije bilo osipa, pa, najvažnija stvar je da stvarno okusa vrlo ugodna, jede sina s užitkom!

Želio bih dodati da nerazumna promjena smjese utječe ne samo na imunitet, već i na probavu. Ako mijenjate smjesu, može smanjiti normalni rad crijeva, što zauzvrat prijeti zatvorskom i kolikom. Već šestomjesečno sam hranio kćer Nestogen s mješavinom Nestogena, to je bilo savršeno za nas i nije mi se ni pomalo promijenilo.

Vrlo dobar članak. Sve je točno i jasno napisano. Moja prva kći dojila je više od godinu dana. Kad sam je morao napustiti, pedijatar je preporučio bebu, od nje, od prvog trenutka počelo povraćanje. Nema više eksperimentiranja. Napeti i hraniti juhom. Bilo je 6 mjeseci doche. Od drugog se dogodilo da mlijeko nije bilo dovoljno za mjesec dana, bilo je mala težina dobitak. Počeli su s similac, pojavile su se alergije, promijenile su se u himalgensku boju s similacom. Podoshol. Nije bilo problema. Bilo je upravo skupo i teško ga je naći u ljekarnama ((sada treća kći, uskoro mjesec dana, ali mlijeko nije dovoljno, odabrao sam vrhunsku nutrilak, volio sam da sastav i formula budu dobri, završavam nekoliko puta dnevno, a do sada nema problema. Neće se pojaviti, ne bih htio promijeniti mješavinu.

Hipoalergenska dojenčeta

Sažetak članka

Alergije na hranu prilično su česte pojave u maloj djeci, dojene i hranjene bočicom. U drugom slučaju, najvažnija komponenta u liječenju i prevenciji je terapija dijetama hipoalergenskih smjesa, koja omogućuje smanjenje opterećenja lijeka na tijelu i postizanje bržeg nestanka simptoma bolesti.

Važno je! Alergija na dojenčadi kod djeteta ne zahtijeva prijenos dijete u hipoalergensku smjesu. U ovom slučaju, preporučuje se korekcija prehrane majke koje se brine. Ako dijete dobije dodatke, tada se njezin uvod revidira s obzirom na sastav.

Vrste hipoalergenskih smjesa

Glavna svrha hipoalergenskih smjesa je liječenje i prevencija alergija na hranu kod proteina kravljeg mlijeka. U tom pogledu, njihova proteinska komponenta razlikuje se od konvencionalnih smjesa i može se predstaviti:

 • djelomično hidrolizirani mliječni protein;
 • visoko hidrolizirani mliječni protein;
 • proteinske komponente - mješavina aminokiselina.

Glavna zadaća ove transformacije je osigurati da tijelo ne može prepoznati alergen u modificiranom kravskom proteinu. Manji dijelovi proteina nastaju tijekom hidrolize, to je manje vjerojatno da ih tijelo "prepoznaje" i reagira alergijskom reakcijom. Nakon hidrolize rezultirajuća smjesa peptida i aminokiselina oslobođena je od molekula bez molekula i njihovih velikih fragmenata ultrafiltracijom i tretirana sorbentima.

Ovisno o svrsi, sve hipoalergijske smjese podijeljene su na preventivno i kurativno. Ponekad se u skupini profilaktičkih smjesa razlikuje podskupina liječenja i profilaktičke bolesti koja se više ne koristi za prevenciju, već za liječenje blage manifestacije alergije. Dodjeljivanje smjese za profilaktičko ili terapeutsko i profilaktično ovisi o stupnju sloma proteina i preporukama za njegovu uporabu od strane proizvođača.

Preventivne hipoalergijske smjese

Ovisno o stupnju adaptacije preventivnih smjesa može se prilagoditi od rođenja do šest mjeseci (Formula 1 smjesa), prilagođen za djecu od rođenja do jedne godine, a djelomično prilagođena od šest mjeseci (Formula 2 smjesa). Možete razlikovati hipoalergijske smjese označavanjem na banci "GA" ili riječju: "Niska alergena".

Protein u takvim smjesama je predmet djelomičnom hidrolizom, kao rezultat toga što su cijepa fragmente - peptide koji smanjena alergenost u 300-1000 puta u odnosu na protein kravljeg mlijeka. U smjesi "Hipp Combiotic HA 1" protein ima veći stupanj hidrolize u usporedbi s drugim profilaktičkim smjesama, ali, ipak, ta smjesa nije terapijska. Laktoza je dio praktički svih mješavina s djelomično hidroliziranim bjelančevinama mlijeka, stoga se ne preporučuje davati te mješavine netolerancijom. Iznimka je smjesa "Bellakt HA 1 i 2", koja pripada hipoalergenskim smjesama bez laktoze i može se koristiti za nedostatak laktoze.

Profilaktičke smjese sadrže prilično veliki broj proteina velikih molekulskih masa, koji mogu pod određenim uvjetima uzrokovati alergijsku reakciju i stoga se koriste:

 • za hranjenje zdrave djece koja imaju predispoziciju za alergiju hrane na proteine ​​kravljeg mlijeka (otac ili majka imaju alergiju);
 • s postupnim premještanjem djeteta iz medicinskih smjesa u konvencionalne smjese;
 • kada alergija na kravlje mlijeko proteina nije potvrđena i njegove vanjske manifestacije su umjerene.

Važno je! Djelomično hidrolizirane mješavine na bazi proteina se ne preporučuju za uporabu s dokazanom alergijom na protein kravljeg mlijeka, čak i ako je blaga.

Ako je dijete navrši 5-6 mjeseci, nema alergiju na sojinih proteina, a dijagnozu kravljeg netolerancija mliječni protein certificirani laboratorij, umjesto mješavine na osnovi djelomično hidrolizirane mliječne bjelančevine mogu koristiti u smjesi na osnovi proteina soje izolirati. Oni su terapijske ne-mliječne mješavine bez laktoze i mogu ih propisati samo liječnik. Dijete koje prima takve smjese mora biti pod stalnim promatranjem jer postoji rizik od netolerancije na soje.

Druga alternativa mješavine na osnovi djelomično hidrolizirana mliječnih proteina može biti konvencionalni prilagoditi mješavine kozjeg mlijeka ( „Cabrita-” i „Nannie”), ali primjenjujući ih biti vrlo oprezni, jer postoje slučajevi kada nakon pojave alergija na kravlje mlijeko proteina razvija alergični na proteine kozje mlijeko.

Važno je! Smjese na osnovi kozjeg mlijeka i izolata soje bjelančevina nisu hipoalergene. Njihova uporaba umjesto profilaktičkih hipoalergenskih smjesa trebala bi biti dogovorena s liječnikom.

Fermentirano mlijeko i probiotičke mješavine također nisu hipoalergenske, au slučaju netolerancije proteina kravljeg mlijeka koriste se samo tijekom faze oporavka kada se dijeta bez mlijeka ekspandira. Korištenje proizvoda s probiotikom osobito je važno kod čestih infekcija ili zaraznih komplikacija alergijske bolesti.

Popis hipoalergenskih profilaktičkih smjesa

Popis hipoalergenskih tretmana i profilaktičkih smjesa

Hypo-alergijske terapijske smjese

Većina terapeutskih smjesa, za razliku od profilaktičkih, nema podjelu u mješavine prilagođene (s formulom 1) i djelomično prilagođene (s formulom 2), ali su prilagođene smjese namijenjene za hranjenje od rođenja do jedne godine. Iznimka je mješavina "Nutramigen Lipil" koja ima stupnjeve adaptacije s formulama 1 i 2.

Upozorenja za imenovanje ovih smjesa su:

 • akutne alergijske reakcije;
 • sindrom slabije apsorpcije i probave (neinfektivna proljev, akutna intestinalna infekcija, galaktosemija, celijakija, itd.);
 • pothranjenost;
 • nakon operacija na želucu ili crijevima;
 • hranjenja preranog dojenčadi.

U terapijske smjese uključuju se mješavine na bazi visoko hidroliziranih proteina (sirutke ili kazein) i sintetičke aminokiseline.

Visoko hidrolizirane mješavine bjelančevina

Alergenost smjesa na bazi visoko hidroliziranog goveđeg mlijeka smanjena je u usporedbi s nepromijenjenim proteinom krava za 10.000-100.000 puta. Oni su dosta peptida s molekularnom težinom od 1,5 kilograma Dalton, imaju minimalan alergenost, ali u isto vrijeme, postoje proteinski antigeni s molekulskom masom od 3,5-5 kilograma Dalton, sposoban u nekim slučajevima uzrokovati alergije na hranu. Stoga kriterij njihove učinkovitosti nije dubina hidrolize, već rezultati kliničkih ispitivanja, zbog čega 90% djece nema alergijsku reakciju na proteine ​​kravljeg mlijeka.

Osnova proteinske komponente smjesa na osnovi visoko hidroliziranog proteina može biti hidrolizat proteina sirutke i hidrolizat kazeina.

 1. Smjese koje se temelje na hidrolizatu proteina sirutke. Smatraju se više alergičnijima od mješavina baziranih na kazein hidrolizatima, budući da imaju dosta peptida molekularne mase reda od 5 kilograma Dalton. Većina tih smjesa može se koristiti za manjak laktaze i lipaze jer su bez laktoze i imaju lako probavljiv trigliceridi srednjeg lanca (do 50% svih lipida). Iznimka je mješavina na osnovi proteina sirutke vysokogidrolizovannogo „Pepto Nutrilon Allergy” i „alfar Allergv”, gdje nema laktoza i trigliceridi srednjeg lanca. Koristi se za umjereni oblik alergije. Hidrolizati proteina sirutke imaju veću nutritivnu vrijednost od kazeinskih hidrolizata, i stoga, kada se koriste ove smjese, postoji veliko povećanje tjelesne težine, što je važno za pothranjenost i za prerane bebe. Oni imaju gorak okus zbog značajne količine slobodnih aminokiselina.
 2. Kazein hidrolizatne smjese. Prosječna molekularna težina smjese peptida bio je 3,5 kilo daltona do smjese na bazi kazeina hidrolizate izazvati alergijske reakcije i rijetko preporučuje se za jake alergije na hranu ili preosjetljivost na proteine ​​sirutke. Zbog velike količine slobodnih aminokiselina, oni imaju još gorljivi okus nego mješavine na bazi proteina sirutke.