Soja miješa: pro, kontra, mitove

Bol

Izvor ugljikohidrata u sojinim formulama je protein soje. Pedijatri obično preporučuju sojine mješavine za bebe koje su alergične na krave, zajedno s mješavinama kozjeg mlijeka.

Za informacije o ispravnom ubrizgavanju soje mješavine u prehranu djeteta, o sastavu i proizvođačima, pogledajte naš drugi članak. Ovdje ćemo govoriti o prednostima i nedostacima soje mješavina, kao i dati prave odgovore na najčešća pitanja o njima.

Prednosti smjesa za soje

Pored očitih prednosti koje daju smjesu odsutnost mlijeka i laktoze, može se spomenuti sljedeće:

 • Posebne tvari sadržane u prehrani (phytoestrogens) mogu imati terapeutski učinak ako je dijete razvilo virusnu proljev.
 • Takve smjese imaju nisku osmolarnost. Općenito, vrlo je važno za dječju hranu. Indeks osmolarnosti je pokazatelj količine proteina i soli u proizvodu (u smjesi) i njihov omjer. U našoj zemlji, usvojila maksimalnu veličinu ovog pokazatelja - 290 mOsm / l i nekoliko mješavina, a mi govorimo o soje i mliječnih, mogu se pohvaliti u skladu s ovim pragom. Međutim, u smjesi soje, ovaj pokazatelj je znatno niži od mliječnih proizvoda. A to znači da takva prehrana ne vrši snažno opterećenje bubrega i crijeva novorođenčadi.

Prepreke sojinim mješavinama

 • Biljna bjelančevina, što je protein soje, iako nisu inferiorni u prehrambene kvalitete i nutritivne vrijednosti životinjskih greda, ali ne sadrži sve potrebne aminokiseline na rastućem i razvoju organizma. Njihov komplet je samo u životinjskim bjelančevinama, poput proteina kravljeg mlijeka.

Naravno, proizvođači sojinih mješavina umjetno stabiliziraju sastav svog proizvoda, uvodeći dodatne aminokiseline, minerale i vitamine. No, pedijatri i dalje savjetuju kad god je to moguće da hrane dijete mješavinama mlijeka. Ako je vaša beba alergična na protein krava, onda možete ići na mješavinu s kozjim mlijekom. Ako dijete tijekom hranjenja mješavina soje simptoma alergija nestala na kravlje ili kozje proteina, možete pokušati prevesti na dojenčad i vidjeti ako ponovi alergija.

 • Proteini soje također mogu izazvati alergijsku reakciju kod djeteta.
 • Probavljivost soje proteina je znatno niža od kravljeg ili kozjeg. Stoga, sastav prehrane na soje sadrži jedan i pol puta više proteina nego u mliječnim formulama. Poseban sastav mješavine soje utječe na probavljivost elemenata u tragovima od tijela - željeza, fosfora, bakra, kalcija i cinka, stoga se njihov sadržaj također povećava.
 • Sojine mješavine za dojenčad imaju visok sadržaj mangana, koji mogu utjecati na razvoj hiperaktivnosti kod djeteta, to može biti negativni čimbenik.
 • Iako sojine mješavine ne sadrže laktozu, oni imaju i druge monosaharide - glukozu, fruktozu, saharozu. Oni mogu nepovoljno utjecati na tijelo djeteta, uzrokovati fermentaciju u crijevima, koliku i plinovima.
 • Mješavine soje ne sadrže prebiotike i probiotike, koji imaju pozitivan učinak na intestinalnu mikroflora djeteta.
 • Redak dječje hrane na soje nije tako raznolik kao linija mješavina mlijeka. Ne postoji razlika po dobi, na primjer, "sojina mješavina od rođenja do šest mjeseci" ili "sojina mješavina nakon godinu dana". Sve mješavine soje jednostavno se preporučuju za djecu od rođenja do jedne godine, jer sadrže otprilike isti popis i udio vitamina, elemenata i hranjivih tvari.

Nije istina o sojinim mješavinama

Svaka majka želi samo najbolje za svoju bebu. A ako govorimo o tome da ga počnemo hraniti soje, pokušat će otkriti sve o njoj. Postoji nekoliko popularnih mitova o soja mješavini koja zaustaviti pedantan mame od kupnje ove vrste mješavine. Pa što je istina i što nije?

U sojinim smjesama postoji GMO.

Riječ "soja" u umu ruskih potrošača snažno je povezana s neprirodnim i različitim aditivima. Naravno, soja, koja se nalazi u dječjoj hrani, je prirodna šupljina i sadrži samo korisne sastojke. Zakonodavstvo i standardi kvalitete za dječju hranu u Rusiji ne dopuštaju najmanju količinu genetski modificiranih aditiva u smjesi.

U sojinim smjesama postoje fitoesterogeni koji negativno utječu na razvoj djeteta.

Isti standardi kvalitete ograničavaju broj sastojaka koji se mogu naći u dječjoj hrani. To se također odnosi na figoesterogenov. Da, oni su sadržani u sojinim smjesama, ali u istoj količini koja je neophodna za normalnu apsorpciju bebinog tijela. Phytoesterogens se ne akumuliraju u krvi djeteta i ne utječu na njegov razvoj.

Svjetske medicinske korporacije specijalizirane za razvoj dojenčadi također su proveli istraživanje kako bi doznale je li prehrana djeteta utječe na njegov razvoj i zdravlje. Uspoređene su usporedne studije mentalnog i fizičkog stanja djece hranjene smjesom soje. I dokazali su da nema razlike što dijete jede u prvoj godini života - mlijeko ili sojina smjesa.

Smjese soje povećavaju sadržaj aluminija.

Navodno, visoki sadržaj aluminija može uzrokovati probavne smetnje, a čak i lošiju mineralizaciju kostiju.

Taj mit nije istina. Nema aluminijskih smjesa soje. Proteini soje u prehrani oslobođeni su svih nečistoća (koriste se izolati) i od aluminija i njegovih soli.
Pročitajte također o razlici između dječjih mikseva u sastavu i svojstvima ovdje.

TOP najbolje soje miješa za djecu, njihove pro i kontra

Kada se maleno dijete pojavi u obitelji, jedan od najvažnijih elemenata za njegovanje je pravilna i uravnotežena prehrana. Pa, ako majka doji. Ali postoje situacije kada je nemoguće iz raznih razloga, a zatim se umjetno hranjenje spasava.

No, još uvijek postoje mogućnosti kada je uobičajena mješavina djeteta kontraindicirana zbog zdravstvenih razloga. Zatim pedijatar propisuje soje mješavine za hranjenje djece.

Sastav mješavine soje

Sastav mješavine soje su identični, postoje samo male varijacije glavnih sastojaka:

 • Protein. Ovdje nije od životinjskog podrijetla. Koristi se izolat soje proteina. Ovo je najčišći oblik biljnog proteina. Da biste je dobili, uzmite soje i uklonite njihovu ljusku, istodobno uklanjavajući ne-bjelančevine. Kalcij i lecitin dodaju se izolatu prije uporabe. Značajna minus takvog proteina je odsutnost metionina u njemu. Da bi se to riješilo, ona se uvodi umjetno - to zahtijeva Svjetska zdravstvena organizacija.
 • Masti. Najčešće koriste kukuruz, suncokret ili kokosovo ulje. Često se dodaju kako bi se bolje apsorbira tijelo djeteta, karnitina, lecitina, mono- i diglicerida masnih kiselina.
 • Ugljikohidrata. Uglavnom se koristi maltodekstrin (polagano apsorbira tijelo, tako da osjećaj zasićenja ostaje dugo), glukoza ili hidrolizirani kukuruzni škrob. Laktoza je odsutna, dakle, s nedostatkom laktoze, ova mješavina je propisana.
 • Vitamini i minerali.

Kao što možete vidjeti, ovaj prehrambeni proizvod zadovoljava prehrambene zahtjeve male djece. Ne sadrži nikakvo životinjsko mlijeko (neki mogu biti sojino mlijeko), a također laktoza, ali nije posve sigurno, jer biljni proteini mogu uzrokovati alergijske reakcije.

Vrste sojinih mješavina za novorođenčad

Ako pregledate niz različitih ruskih i stranih proizvođača, primijetit ćete da vrlo malo njih proizvodi sojine mješavine. Ispod su najpopularnije marke s kratkim pregledom glavnih karakteristika.

Indikacije za upotrebu smjesa soje

Sojina mješavina je, prije svega, lijek, tako da pedijatar treba propisati. Nemojte početi davati djetetu sami. U pravilu je preporučljivo koristiti u sljedećim slučajevima:

 • netoleranciju na životinjski protein;
 • nedostatak laktoze;
 • atopijski dermatitis;
 • alergiju glutena;
 • galaktozemija;
 • teške intestinalne infekcije koje su popraćene proljevom.

Koja sojina soje je najbolja

Teško je reći koja je od postojećih smjesa soje za djecu najbolja. Kao iu mnogim drugim slučajevima, to se određuje individualnim odabirom proizvoda za svako dijete.

Gore u tablici bio je kratak popis najpopularnijih namirnica na ruskom tržištu zasnovanom na bjelančevinama proteina - najmodernije majke prestanu odabrati ih. Najčešće, pri propisivanju prehrane soje, pedijatar već savjetuje određene marke. Tada roditelji odluče što kupiti. A zatim promatrajte reakciju djeteta.

U pravilu, morate pokušati 2-3 različite tvrtke kako biste shvatili da je u optimalnom omjeru cijene i kvalitete to pravo za vas i vaše dijete. Nemojte zaboraviti glavno pravilo pri izboru hrane: skupo - ne uvijek najbolje.

Pro i kontra

Kao i svi proizvodi, sojina mješavina ima svoje prednosti i nedostatke. Pozitivni aspekti uključuju sljedeće kvalitete proizvoda:

 1. U potpunosti je odsutan životinjski protein, pa je idealan ako u djetinjstvu postoji alergija.
 2. Ne sadrži laktozu pa je prikladna za djecu s nedostatkom laktoze - kongenitalne i / ili stečene.
 3. Ima malu osmolarnost i stoga značajno smanjuje opterećenje bubrega djeteta, što je neizbježna prednost.
 4. Pogodan za djecu koja pate od virusnih proljeva i crijevnih infekcija.
 5. Sadrži potrebne vitamine, u kvaliteti nije niži od klasičnih smjesa mlijeka.
 6. Ovo je opcija za hranidbu u odnosu na mješavine bazirane na aminokiselinama ili hidrolizama proteina.

Ali ne da bez nedostataka:

 • Bjelančevina bjelančevina ne sadrži sve potrebne aminokiseline za rastući organizam koji su u životinjskom bjelančevinu, što ne može pozitivno utjecati na razvoj.
 • Alergijska reakcija na soja također je moguća i često se događa.
 • Smjesa se ne prilagođava dobi (na primjer, uobičajena smjesa ima klasifikaciju koja odgovara djetetovoj dobi, a kako dijete stari, mijenja se), stoga je volumen korisnih tvari vrlo prosječan.
 • Sadrži ugljikohidrate, koji mogu uzrokovati fermentaciju u crijevima, nadutost i tzv. Dječja kolika.
 • Bjelančevine, željezo, magnezij, fluor, kalcij, cink i bakar iz ovog proizvoda apsorbiraju se puno teže i sporije, pa njihov broj prelazi potrebnu brzinu.
 • Ima visok sadržaj mangana i željeza, što može dovesti do abnormalnog ponašanja djeteta, uključujući povećanu aktivnost.
 • Nisu sve sojine mješavine sadrže probiotike s nukleotidima koji su neophodni za rastući organizam.

Ovo još jednom naglašava da se prijenos u smjesu soje treba provesti samo odlukom liječnika, pod uvjetom da je dojenje ili hranjenje s klasičnom smjesom nemoguće. Neovisno imenovanje takvih proizvoda djetetu strogo je zabranjeno.

Kako unijeti mješavinu soje

Ako ga trebate unijeti u prehranu djeteta, morate slijediti neka jednostavna pravila:

 1. Pobrinite se da najbliži rođaci bebe nisu alergični na soje.
 2. Unesite proizvod polako, postupno, svaki dan povećavajući dozu. Prije zamjene punog hranjenja potrebno je najmanje 5 dana.
 3. Tijekom ulaska isključite sve mliječne proizvode iz dječje prehrane, uključujući sir, maslac, sir, sir, kefir, i još mnogo toga.
 4. Idealno, trebali biste davati djetetu takvu mješavinu u dobi od jedne godine ili barem ne prije pet mjeseci.
 5. Slijedite reakciju djeteta na novi proizvod: ne smije postojati nikakav problem s crijevima, stolicama, osipima, iritacijama i osipom kože, čestim i teškim regurgitiranjem i drugim neugodnim simptomima.

Ulazak u mješavinu soje u prehrani vašeg djeteta, znate: trenutni učinak od njegove uporabe neće biti. Prve rezultate možete primijetiti najranije nakon 21 dan, a tijek liječenja je 3-6 mjeseci.

I zapamtite da je glavna stvar slušati liječnika i promatrati djetetovu reakciju na proizvod.

Soja miješa za djecu

Sažetak članka

Sve dok mješavina na osnovi mlijeka proteinskih hidrolizata, i mješavine sintetičkih aminokiselina dobiti suglasnost za hranjenje dojenčadi soje mix su jedina vrsta prehrambene terapije za djecu s proteinskim komponentama, osim kravljeg mlijeka. Danas, ova vrsta hrane i dalje zadržava svoju važnost.

Sastav mješavine soje

Sojine mješavine su terapeutske mješavine bazirane na izolatu soje proteina izvedene od soje, koje ne bi trebale biti genetski modificirane. Ova zabrana je postavljen tehničkim propisima Carinske unije TR CU 021/2011 „o sigurnosti hrane” za dječje prehrambenih proizvoda i proizvoda za trudnice i dojilje, a njegovu provedbu nadzire na nacionalnoj Genetic sigurnost Association (prigovoriti) na državnoj razini i.

Protein soje proteina je najčišći oblik soje proteina. Proizvodi se od ljuštene i odmašćene soje uklanjanjem neproteinskih spojeva na sadržaj proteina od 90-92%. Prije dodavanja mješavine, soja se dodatno obogaćuje kalcijem i lecitiniziranim. Protein soje u usporedbi s idealnim za ljudske proteine, uspostavljen FAO / WHO standardom, ima visok sadržaj gotovo svih esencijalnih aminokiselina. Nedostaje samo metionin. U tom smislu, biološka vrijednost proteina soje nužno se povećava zbog uvođenja metionina. Lipid komponenta smjese soje se sastoji od smjese biljnih masti, kao komponente ugljikohidrata može sadržavati maltodekstrin, kukuruzni škrob, hidroliziranog sirup glukoze.

Važno je! Mješavine na bazi soje su mješavine bez mlijeka bez mlijeka bez laktoze, ali ne pripadaju hipoalergenskim smjesama, jer mogu uzrokovati alergije na soje.

Sve smjese na osnovi izolata soje proteina obogaćene su vitamin-mineralnim kompleksom i pripadaju prilagođenim smjesama namijenjene prehrani djeteta od rođenja do 12 mjeseci.

Pročitajte više o laktoza i hipoalergenskim smjesama u ovim člancima.

Razlika u kvantitativnom sastavu sojinih mješavina od mliječnih proizvoda

Komparativna analiza zahtjeva sastava, po 100 ml gotove propisuje u prilagođeni za dojenčad dizajniran za djecu od rođenja do 12 mjeseci (TR CU 033/2013 „Na sigurnosti mlijeka i mliječnih proizvoda”) i smjesa na bazi proteina soje izolirati za dojenčad (TR CU 027/2012 "O sigurnosti određenih vrsta specijaliziranih prehrambenih proizvoda, uključujući prehrambenu medicinsku i prehrambenu preventivnu prehranu") dan je u tablici.

Vrste sojinih mješavina

Kada su propisane sojeve

Budući da mješavine na bazi soje ne sadrže mliječne bjelančevine, laktozu i gluten, u nekim se slučajevima mogu koristiti kao terapijska hrana:

Svrha sojinih smjesa ima svoje osobine i ograničenja:

 • nema alergije na proteine ​​grahorica od najbližih rođaka djeteta;
 • dob djeteta je 5-6 mjeseci;
 • potpuno isključivanje mliječnih proizvoda (uključujući kiselo mlijeko i maslac);
 • promatranje reakcije djeteta (promjene kože, povraćanje, regurgitacija, proljev).
 • Sojine mješavine uvedene su u prehranu djeteta postupno, u roku od 5-7 dana;
 • Terapeutski učinak uporabe sojinih smjesa trebao bi se očekivati ​​najkasnije 3-4 tjedna nakon početka njihove uporabe;
 • tijek liječenja je u prosjeku 3-6 mjeseci.

Sojino mlijeko, mješavine i proizvodi.

Definitivno, podržavam dojenje. Dojenje s kćerima bilo je teško, točnije, njegovo uspostavljanje do 2 mjeseca, ali dugo je cijeli problem ostavljen.

Što god netko rekao, najbolje za djecu je dojka.

Ako mama nije uspjela prilagoditi laktaciju, ipak sam za mješavinu.

Ne tako davno, napisao sam članak o životinjskom mlijeku djeci (http://www.baby.ru/blogs/post/79860595-20797933/), a sada bih vam želio reći o soje mlijeku.

Za početak, što je to i od čega je. Kao što naziv implicira, soja je načinjena od soje, smatra se povrćem. Njegova domovina je Istočna Azija. Sojino mlijeko proizvodi tofu, soje i jogurta. Koristi se za kuhanje.

U Kini, koji se odnosi na sojino mlijeko, koristi se pojam koji doslovno znači "soja tekućina" (豆漿 / dòu jiāng). U Rusiji i zapadnim zemljama: dòu nǎi (豆奶 - "sojino mlijeko", u Kini, dòu nǎi (豆奶) odnosi se na suhi prah mlijeka pomiješan s prahom kravljeg i sojinog mlijeka U Japanu je tounyū (豆乳) U Njemačkoj je dopuštena prodaja sojinog mlijeka mlijeko nazivamo samo "sojino piće" (njega Sojadrink).

Sojino mlijeko sadrži 35-40% soje proteina, u kojem su 8 aminokiselina i elementi u tragovima. Osim toga, često se obogaćuje kalcijem i vitaminom B12. Sadrži 140 kalorija normalnih, 100 mlaka (250 ml).

Prednosti sojinog mlijeka nutricionistički su bliske kravljem mlijeku, u njihovom prirodnom obliku sadrže istu količinu proteina, ali se razlikuju u sadržaju aminokiselina (s marginom u korist soje mlijeka). Prirodni soja sadrži malo kalcija, ali mnogi proizvođači dodatno obogaćuju. Za razliku od krava, to je niska masnoća i ne sadrži kolesterol. Sojino mlijeko sadrži saharozu kao glavni disaharid koji se razgrađuje u glukozu i fruktozu.

Osim toga, to:

§ Je li izvor lecitina i vitamina E,

§ Sigurno za ljude koji imaju netoleranciju na laktozu i alergični na životinjsko mlijeko,

Sadrži mnogo manje zasićenih masnoća od kravljeg mlijeka.

§ Sadrži isoflavone - organske tvari koje su korisne za ljudsko tijelo.

· Visoka razina fitinske kiseline veže važne hranjive tvari kao što su kalcij, magnezij, željezo i cink tijekom probave. Ali - kravlje mlijeko značajno usporava apsorpciju željeza i kalcija iz drugih, ne-mliječnih izvora (na primjer, kupus i sezam).

· Muškarci čiji prosječni dnevni dijetalni sastojci čine polusasto proizvodi imaju nižu koncentraciju sperme.

Može li njegova djeca?

Neki roditelji zabrinuti su da su izoflavoni (vrsta proteina) sadržani u soje mogu imati estrogenski učinak na dječake koji konzumiraju soje. Zapravo, soja je apsolutno bezopasna za djecu. Koristi se kao zamjena za kravlje mlijeko dugi niz godina. Studije ne potvrđuju prisutnost hormonskih učinaka s dugotrajnom potrošnjom soje.

Soja nije samo sigurna za djecu, nego također može biti korisna. Istraživanja pokazuju da soje pića mogu imati dobar učinak na razinu kolesterola u djece s prekomjernom tjelesnom težinom. Konzumiranje soje pića također može poboljšati funkciju pluća kod djece i odraslih osoba s astmom.

Zaključak je da je sojino mlijeko konzumirano žitaricama sigurno i hranljivo. Soja je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, a često je i obogaćen kalcijem i vitaminom D.

A najvažnije pitanje - od koje dobi?

Piće koje se temelje na soje ne daju djeci mlađoj od tri godine, oni jednostavno nisu relevantni za njih. Ako dijete ima netoleranciju na protein krava, nije mu ponuđeno mlijeko, ali mješavine na temelju soje proteina prilagođene sastavu sojinog mlijeka. Stoga, odabir soje mlijeka za prehranu djece, bolje je odabrati obogaćenu verziju (smjesu).

U međuvremenu, želim se zadržati na formulama dojenčeta na bazi soje.

Napravljene su na temelju pročišćenog proteina soje, izolata, iz genetski neizmijenjenih sirovina. Sadrže samo biljne masti i ugljikohidrate, vitamine i minerale. Smjesa je lako probavljiva dječjim organizmima, pogodna za terapeutsku dječju hranu.

Mnogi proizvođači mješavine imaju soje - Nan, Bebelak, Enfamil, Friso, Neinz, Humana, Similac, Tuttelli.

Indikacije za prelazak na sojine mješavine mogu poslužiti kao:

 • Intolerancija na proteine ​​kravljeg mlijeka - kada se pojave alergije na hranu kod jedenja kravljeg proizvoda, uključujući mješavine, koje se manifestiraju kao diateza i abdominalna distenzija, proljev, konstipacija, regurgitacija,
 • Galaktosemija je nasljedni poremećaj metabolizma ugljikohidrata s tjelesnom i mentalnom retardacijom, povećanjem jetre, žuticom, kataraktama
 • Celijakija je probavni poremećaj koji je uzrokovan oštećenjem glina glista (gliadin), koji se nalazi u proizvodima žitarica (pšenica, raž, malto, ječam i zob).
 • Nedostatak laktaze je kongenitalno ili stečeno stanje u kojem tijelo, zbog nedostatka ili potpunog nedostatka enzima laktaze, ne može razbiti mliječni šećer - laktozu. Bolest je karakterizirana čestim, tekućim, pjenastim, s kiselom stolicom, bolovima u trbuhu, nadutosti, crijevnom koliku, u maloj djeci, moguća je dehidracija, nema dovoljno dobitaka na težini.

Primijetim da je prijelaz na sojin mješavinu moguć nakon konzultacije s liječnikom. Shema unosa je sljedeća:

 • postupno uvesti novu mješavinu - zamjenjujući ukupni volumen u ne manje od tjedan dana;
 • tijekom uvođenja nove smjese nije dopušteno koristiti novu hranu;
 • pažljivo kontroliraju manifestacije alergija, budući da sojine mješavine sadrže malu količinu prirodnog proteina (kao što je nepročišćeni protein u prirodnom stanju) i stoga su potencijalno alergični. Zbog visokog rizika od alergijske reakcije, ne preporučuje se prenošenje soje hrane za bebe mlađe od 4-5 mjeseci.

Proizvodi od soje

Osim specijaliziranih sojinih mješavina, na tržištu su zastupljene i namirnice sojinog soja kao što su sojino mlijeko, kefir, sir i sir. Mogu ih koristiti djeca starija od dvije godine, kao i proizvodi koji se temelje na kravljem mlijeku, pod uvjetom da se proizvod dobro podnosi. No, moramo se sjetiti da je za mlađu djecu od predškolske dobi mlijeko i mliječni proizvodi još uvijek temelj prehrane jer sadrže kalcij i vitamin D koji su nužni za rast i razvoj djeteta. A proizvodi od soje (zbog biljnog podrijetla) su bez tih svojstava. Zbog toga je potpuna zamjena kravljeg mlijeka nepoželjna.

Sljedeći put obećavam razgovarati o rižinoj mliječi.

Proizvodi od soje. Što može beba?

Sporovi o korisnosti soje još su u tijeku, mnogi se roditelji pitaju: može li se ovaj proizvod koristiti u dječjoj hrani?

Soja sadrži jedinstvene visoko-kvalitetne bjelančevine, praktički ne manje od prehrambene vrijednosti i nutritivne vrijednosti životinjskih bjelančevina. No budući da su rasprave o korisnosti soje još uvijek u tijeku, mnogi roditelji se pitaju: može li se ovaj proizvod koristiti u dječjoj hrani?

Što je korisno soje?

U prehrani se osoba koristi sjemenke soje - soje, koje karakteriziraju visoki sadržaj bjelančevina proteina, u prosjeku oko 40% mase sjemena. soja proteina u njihovoj biološkoj vrijednosti vrlo je sličan proteinima životinjskog podrijetla, što je u njima u optimalnom omjeru sadrži sve esencijalne aminokiseline (aminokiseline koje ne mogu biti proizvedene od strane tijela, a može doći samo od proteina hrane). Protein soje ima relativno nisku energetsku vrijednost od 215 kcal na 100 g (na primjer, 100 g mršavih svinjetina sadrži 357 kcal, a 100 g govedine sadrži 220 kcal).

Obilježje sadržaja ugljikohidrata sojino niska, predstavljen sa topljivim šećera - glukoza, fruktoza, saharoza i topivih polisaharida (škroba), strukturne polisaharida i netopivom (hemiceluloze, pektičnu tvari, sluz i slično). Ovi ugljikohidrati aktivno sudjeluju u gastrointestinalnom traktu, olakšavaju pražnjenje crijeva, kao i apsorpciju i uklanjanje teških metala i radionuklida iz tijela.

Mineralni sastav soje predstavlja kalij, fosfor, magnezij i natrij. Zrno soje sadrži cijeli niz vitamina: b-karoten, vitamin E, B1, B2, 6, kolina, biotina, folne kiseline.

Soje su najobilniji prirodni izvor izoflavona - biološki aktivnih tvari, koje uz pomoć proteina soje za smanjenje rizika od kroničnih bolesti probavnog sustava, kardiovaskularni sustav i raka. Izoflavoni su otporni na toplinsku obradu, a kuhanje ne smanjuje njihovu količinu i aktivnost.

"Štetne" komponente

Uz hranjive tvari, soja također sadrži tvari koje se obično smatraju anti-nutritivnim. To uključuje: inhibitore enzima koji razgrađuju proteine, lektine, urease, lipoksigenaze itd.

Inhibitori proteolitičkih enzima (enzimi koji razgrađuju proteine) blokiraju djelovanje ovih enzima stvarajući stabilne komplekse, što rezultira smanjenjem apsorpcije proteinskih tvari u prehrani. Ako je napajanje za dugo vremena dominirao soje hranu ili prehranu koja se sastojala isključivo od njih, blokada enzima gušterače dovodi do činjenice da je ona prisiljena raditi „do dna”, stvarajući dodatne količine enzima, što u konačnici dovodi do smetnji u svojoj funkciji.

Lectini krše funkciju apsorpcije crijevne sluznice, povećavajući njegovu propusnost bakterijskim toksinima i proizvodima propadanja.

Lipoksigenaza - enzim koji oksidira lipide (masti), kao rezultat, smanjuje okus soje. Inaktivacija štetnih tvari (gotovo 95%) javlja se tijekom toplinske i industrijske prerade soje, što znači da njihova koncentracija u soje proizvodi gotovo nula.

Izuzetna sastav soje, naime, njegov nedostatak kolesterola i laktoze, prisutnost jedinstvenih proteina čija je amino kiselina Sastav je gotovo identičan onome životinjskih proteina - omogućuje korištenje soje i proizvoda od svog procesorskom snagom, ne samo odraslih nego i djece.

Dječja formula koja se temelji na soje

Specijalizirane formulacije za dojenčad temeljene na pročišćenom proteinu soje (izolata) izrađene su od genetski neizmjenjivih sirovina, sadrže samo biljne masti i ugljikohidrate, uravnotežen vitamin i mineralni sastav i stoga ih dijete lako apsorbira i tolerira te su dobra osnova za dječju medicinsku prehranu.

Indikacije za prelazak na sojine mješavine mogu poslužiti kao:

 • Netolerancija na proteine ​​kravljeg mlijeka posebna je vrsta alergije na hranu, pri čemu uporaba kravljih mliječnih proizvoda, uključujući dojenčad, dovodi do razvoja alergijskih reakcija na koži (dijazu) i gastrointestinalnog trakta (nadutost, proljev ili opstipacija, regurgitacija, kolik).
 • Galaktosemija je nasljedna bolest uzrokovana kršenjem metabolizma ugljikohidrata i karakterizira odstupanje u tjelesnom i duševnom razvoju, povećanju jetre, žutica, katarakta (zamućenje očne leće).
 • Celijakija je probavni poremećaj koji je uzrokovan oštećenjem glina glista (gliadin), koji se nalazi u proizvodima žitarica (pšenica, raž, malto, ječam i zob). Ova bolest ima mješovitu autoimunu, alergijsku, nasljednu genezu, pojavljuje se u frekvenciji od 1: 3000.
 • Nedostatak laktaze je kongenitalno ili stečeno stanje u kojem tijelo, zbog nedostatka ili potpunog nedostatka enzima laktaze, ne može razbiti mliječni šećer - laktozu. Bolest je karakterizirana čestim, tekućim, pjenastim, s kiselom stolicom, bolovima u trbuhu, nadutosti, crijevnom koliku, u maloj djeci, moguća je dehidracija, nema dovoljno dobitaka na težini.

Budući da su smjese soje (NAN-soja, Nutri-soja, Nutrilon-soja, Peptid soja, Frisosa, Humana SL itd.) Terapijski, tj. namijenjen ispravljanju i prevenciji patoloških stanja, prijelaz na njih moguć je samo na savjet liječnika, a prilikom njihovog uvođenja potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

 • postupno uvesti novu mješavinu - zamjenjujući ukupni volumen u manje od tjedan dana;
 • tijekom uvođenja nove smjese nije dopušteno koristiti novu hranu;
 • pažljivo kontroliraju manifestacije alergija, budući da sojine mješavine sadrže malu količinu prirodnog proteina (kao što je nepročišćeni protein u prirodnom stanju) i stoga su potencijalno alergični. Zbog visokog rizika od alergijske reakcije, ne preporučuje se prenošenje soje hrane za bebe mlađe od 4-5 mjeseci.

Ali najvažnija stvar je pravi izbor alternativne prehrane za dijete, uzimajući u obzir njegove osobne karakteristike i stanje zdravlja, stoga, prilikom odabira smjese, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

U ishrani male djece preporučuje se koristiti samo specijalizirane proizvode s pravilnim označavanjem, tj. Oznaka mora navesti da se proizvod preporučuje za dječju hranu. To osigurava da medicinske sojine mješavine i drugi proizvodi na bazi soje budu u skladu s sanitarnim i epidemiološkim pravilima i propisima usvojenim u Ruskoj Federaciji te isključuju uporabu genetski modificiranih soje u njihovoj proizvodnji.

Proizvodi od soje

Osim specijaliziranih sojinih mješavina, na tržištu su zastupljene i namirnice sojinog soja kao što su sojino mlijeko, kefir, sir i sir. Mogu ih koristiti djeca starija od dvije godine, kao i proizvodi koji se temelje na kravljem mlijeku, pod uvjetom da se proizvod dobro podnosi. No, moramo se sjetiti da je za mlađu djecu od predškolske dobi mlijeko i mliječni proizvodi još uvijek temelj prehrane jer sadrže kalcij i vitamin D koji su nužni za rast i razvoj djeteta. A proizvodi od soje (zbog biljnog podrijetla) su bez tih svojstava. Zbog toga je potpuna zamjena kravljeg mlijeka nepoželjna.

Proizvodnja sojinih proizvoda može se konvencionalno predstavljati s dvije glavne linije: mliječni proizvodi i meso.

Mliječni proizvodi, koji se dopuštaju djeci starijoj od 2,5-3 godine, proizvode se pomoću posebne jedinice, takozvane soje, koja sadrži prethodno prerađene soje, od kojih se tekuće sojino mlijeko dobije pod visokim tlakom, što je kasnije rok trajanja se podvrgava pasterizaciji. Sojino mlijeko, slatko za okus, može se koristiti u prehrani, kao i kravljeg mlijeka, budući da nije niža u prehrambenoj vrijednosti, ali ne sadrži laktozu. U procesu proizvodnje mlijeka dobiva se i Okara - žbuka iz pulpe soje, koja je izvor velikih količina grubog vlakna. Stoga se ne preporuča koristiti u prehrani djece. Okara se dodaje mljevenom mesu i tijestu, čineći proizvode jeftinije bez gubitka okusa.

Genetski modificirana soja

Genetski modificirani proizvodi izrađeni su od tzv. Transgeničnih biljaka, a transgeni soja kao jeftin biljni protein široko se koristi i za proizvodnju samih proizvoda soje, a kao "proteinski fortifikantni" kobasice, mesni proizvodi. Transgenične biljke su hibridi koji imaju promijenjeni skup gena kako bi biljci donijeli neka korisna svojstva: otpornost na štetnike, otpornost na smrzavanje, prinos, kalorijski sadržaj itd. Kada "dodavanje" nove kvalitete, biljka nije potpuno svjesna kako će to utjecati na cijelu na svom genetskom kodu i stoga nije poznato kako će to utjecati na zdravlje osobe koja redovito konzumira hranu iz genetski modificiranih biljaka. Neovisni znanstvenici zaključili su da je aktivna uporaba genetski modificirane hrane povezana sa značajnim rizikom za zdravlje. To može dovesti do širenja novih patogenih bakterija koje imaju štetan učinak na tijelo, kada se umetanje "korisnih" gena u određeni lanac DNK, mogu ući i različiti tehnološki "smeće", na primjer, geni rezistentnosti na antibiotike. Korištenje genetski modificirane hrane može uzrokovati teške alergije, budući da su strani (modificirani) proteini potencijalni alergeni. Sve to čini neprihvatljivo korištenje transgenskih proizvoda u dječjoj hrani.

Kad se vreli sojino mlijeko na površini pjene - tzv juba, njegov okus je posve specifičan. Yubu se sakuplja sa žlicom s prorezom, osuši, okreće, a nakon potpunog sušenja dodaju se u salate i druga jela umjesto šparoga ili bambusa. Yubu se također ne preporučuje za uporabu u dječjoj hrani.

Sofijski kefir se dobiva dodavanjem startera. Nije više korisno od tradicionalnog kefira, naprotiv, iscrpljena je kalcijem i vitaminima, ali se može koristiti u prehrani vegetarijanske djece.

Kada se skuhati sojino mlijeko, dobivate soju tofu ili grah. Tofu je poput domaćeg sira. Ima neutralni okus (tj. Njegov ukus je skoro odsutan), što je jedna od prednosti tofua, budući da je moguće dodati sve vrste aditiva, kao što su morski kelj (u industrijskoj proizvodnji), svježe voće, orasi ili sušeno voće kod kuće, što poboljšava okus i nutritivne kvalitete proizvoda.

Masna masa soje pripremljena je od sojinog mlijeka u vrsti kuhanja tofu, samo uz dodatak šećera.

Mesna linija proizvoda (koja je dopuštena djeci starijoj od 5 godina) izrađena je od soje koncentrata, zamjenjujući meso, od kojih možete kuhati ogroman broj različitih jela - to može biti mesne, sjeckalice, itd. Meso soje ima neutralni okus i miris, stoga, da bi ga specifična mirisi moraju dodati zavoje i umaci, što je isključeno u prehrani male djece.

Sojino brašno, soja protein izolat se dodaje mesnim proizvodima (kobasicama, kobasicama, kobasicama), preporučljivo je ne koristiti u prehrani djece mlađe od 3 godine.

Na dječjem jelovniku ne preporučuje se uporaba miso - paste od soje, podvrgavanje fermentaciji, natto, koja je napravljena od cijelog kuhanog u soje, tempeh - proizvod fermentiranih soje, jer su svi izvor velike količine grubog vlakna, a njegova uporaba će dovesti do problema probavu kod djeteta. Umak od soje također je isključen iz dječje prehrane, zbog visokog sadržaja soli. Osim toga, često izaziva alergijske reakcije, budući da njegov "starter" zahtijeva dodavanje posebnih mikroorganizama. Sojino brašno u dječjoj prehrani može se uključiti samo nakon 5 godina, jer ovaj proizvod sadrži tvar koja inhibira aktivnost jednog od enzima koji digestira protein u dvanaesniku. Tijekom toplinske obrade, ova tvar je uništena, ali žitarice koje se temelje na takvom brašnu ne mogu se davati bebama. Brašno sadrži ugljikohidrate neprobavljive sastojke - rafinoza i stachyose, što može uzrokovati nadutost, proljev itd.

U bebenskoj hrani moguće je koristiti zdravo, hypoallergenic soje ulje, u istim količinama kao i uobičajena biljna i maslinova ulja.

Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji prerade metodom preliminarne klijavosti soje, izrađuju se novi proizvodi za dječju hranu dobrog ukusa i prehrambenih svojstava, koji uključuju proizvode ekstruzije u obliku žitarica i slatkiša za doručak, kao što su kolačići, kolačići.

U djetinjstvu se soja i proizvodi od nje koriste prije svega kao terapeutska hrana u određenim uvjetima. Osim toga, oni su izvor visoko vrijednih bjelančevina kao alternativa proizvodima životinjskoga podrijetla. Također, soja i proizvodi od soje pomoći će u širenju prehrane zdrave djece.

Mama je liječnica. Za svako dijete - najbolji liječnik - mama.

Mjesto za ljubav mame.

Mješavina soje

Što je mješavina sojinih sojeva? Dječje sojine mješavine su

 • adaptirana mliječna formula za prehranu djece prve godine života, pripremljena na bazi soje,
 • terapijske mješavine koje nisu namijenjene hranjenju zdravog djeteta, mogu se koristiti samo prema uputama liječnika,
 • Mješavine soje su bez mlijeka (ne sadrže mlijeko) i bez laktoze (ne sadrže laktozu), ali nisu hipoalergene, sadrže biljne bjelančevine i stoga mogu uzrokovati alergije.

Prednosti mješavina soje

 • Oni ne sadrže bjelančevine kravljeg i kozjeg mlijeka pa se mogu uspješno koristiti u hrani djece koja su alergična na proteine ​​kravljeg mlijeka,
 • Mješavine ne sadrže mliječni šećer od laktoze pa se stoga mogu davati dulje vrijeme za hranjenje beba s oba kongenitalna i prijelazna (kod nezrelih i preranih beba, kao i nakon nekih crijevnih infekcija) nedostatka laktaze i djece s galaktozom.
 • Sojine mješavine mogu se koristiti kao zdrava hrana u djece s virusnim proljevom, pa čak i imaju neki antivirusni učinak, zbog sadržaja phytoesterogen (isoflavones) u njima.
 • Sojine mješavine imaju nižu osmolarnost od mješavina od kravljeg mlijeka, što je prednost, jer se opterećenje na bubrezima smanjuje uz nisku osmolarnost.

Sojine mješavine Nedostaci

 • Protein soje je biljni protein, ne sadrži cijeli niz esencijalnih amino kiselina potrebnih za razvoj djeteta (prvenstveno za razvoj mozga i živčanog sustava). I, iako većina proizvođača dojenačkih dodataka dodatno dodaje neke aminokiseline (taurin, metionin) i omogućuju upotrebu smjesa soje kao glavne hrane djeteta tijekom prve godine života. Ipak, s produljenom remisijom bolesti (nestanak simptoma alergije ili nedostatka laktaze), bolje je postupno prenositi dijete na hranjenje smjesama na bazi kravljeg mlijeka.
 • Proteini soje, kao i svi ostali, mogu razviti alergiju kod djeteta.
 • Proteini soje se gori apsorbiraju u gastrointestinalnom traktu djeteta, tako da soja sadrži oko 1,5 puta više proteina nego što je normalno.
 • Sojine mješavine nisu visoko prilagođene. Sve mješavine soje na ruskom tržištu namijenjene su djeci starijoj od 0 do 1 godine (nemaju više formula od 0 do 6 mjeseci, od 6 mjeseci do 1 godine itd.), Pa su manje u skladu s dobnim potrebama djeteta za bjelančevine i masti, ugljikohidrata, vitamina i mikroelemenata.
 • Sojine mješavine ne sadrže laktozu, ali sadrže glukozu, fruktozu, saharozu ili maltodestrin - ti ugljikohidrati mogu poboljšati fermentacijske procese u crijevima i uzrokovati crijevne kolike i uzrujane stolice kod nekih djece.
 • Željezo, magnezij, bakar, kalcij, fosfor i cink iz sojine mješavine apsorbiraju se gore od standardne, zbog sadržaja fitata u njima (tvari koje inhibiraju njihovu apsorpciju), tako da sadržaj tih minerala u smjesi soje treba biti oko 20% nego inače.
 • Sve sojine mješavine sadrže znatno više mangana nego standardnih - to je također nedostatak i može dodatno dovesti do razvoja sindroma hiperaktivnosti kod djeteta.
 • Od soje nema smjesa s pre i probiotika, a samo Frisosa sadrži nukleotide.

Sojine mješavine su medicinska hrana i prodaju se u ljekarnama. Izbor mješavina je dovoljan: svi poznati proizvođači čine sojinaste mješavine, tamo su: Nan-soja, Nutrilon-soja, Frisosa, Humana SL, Enfamil soja, Similak izomil, Heinz soja,

U tablici se nalazi približan sastav najčešćih mješavina soje u Rusiji u usporedbi s početnom mliječnom formulom Nan Gold Premium.

Mitovi soje

Sojine mješavine sadrže GMO

Nemojte sadržavati. Dječja hrana je pod strogom kontrolom. Svi proizvođači ukazuju na ambalaži da smjesa ne sadrži genetski modificirane proizvode.

Sojine mješavine sadrže fitoestogene

Djeca koja se hrane sojinim mješavinama zaostaju za svojim vršnjacima u mentalnom razvoju, u mješavinama sadrže fitoestrogene koji krše hormone djeteta.

Većina fitoestrogena soje uništava enzime gastrointestinalnog trakta. Fitoestrogeni u krvi beba hranjenih mješavinama soje uglavnom su u neaktivnom obliku, samo 3% je aktivno. Phytoestrogens se ne akumuliraju u krvi djece i nemaju sustavni učinak.

Osim toga, provedene su brojne studije, a fizikalni, neuropsihološki i seksualni razvoj djece hranjenih mješavinama soje uspoređivani su s djecom koja su primila standardnu ​​dojenčad - u njihovom razvoju nisu pronađene uvjerljive razlike. Djeca hranjena s mješavinama soje razvijaju se na isti način kao i sve ostale bebe koje se hrane u bocama.

Sojine mješavine sadrže puno aluminija.

Proizvodi od soje sadrže previše aluminija, što uzrokuje probavne smetnje i mineralizaciju kosti u djeteta.

Smjesa sadrži izolat soje bjelančevina - ova tvar pročišćena je od nečistoća, uključujući aluminijske soli, koristeći posebne tehnologije, tako da je sadržaj aluminija u smjesama soje smanjen na nulu.

Zaključak: Sojine mješavine su ljekovite pa ih preporučujemo bez preporuke liječnika.

Pročitajte više o svim sastojcima dojenačke formule.

 1. Mješavine za preuranjene i niske bebe srodne težiniPosebne mješavine za preuranjene i niske bebe srodnih težini su različite.
 2. Mješavine aminokiselina za djecuMješavine aminokiselina za djecu - najnovija verzija smjese za djecu.
 3. Mješavine za zatvorUmjetne žene češće pate od zatvora nego djeca. Moms uvijek vezuju.
 4. Crijevna kolika Mješavine za udobnu probavuNovorođenče često plače, brine, ima noge zbog bola.
 5. Mješavine na kozjem mlijekuKoja je razlika između kozjeg mlijeka i druge mliječne masti?

26 Komentari: Sojine mješavine

Moja kći, 7 mjeseci, netolerancija na laktozu. Ne sjećam se svih kratica i pismenih imena... Kao što kažu na jednostavan, kompletan. Nastavljena je smjesa bez laktoze s goveđim bjelančevinama, proljev i obilna regurgitacija. I bilo je lice u bijelim prištićima, kao... kao da je labav. Liječnik je savjetovao da ide u ljudske sl. U našem gradu općenito sa sojinim mješavinama tijesno. Humana je samo u jednoj trgovini, a ponekad i Similak soja...
Općenito, od 4 mjeseca smo na Humane. Stalna opstipacija, jedina stvar koja se brine. Uvedena mamac. Potpuno zamijenjen doručkom sa žitaricama i ručkom s pireom povrća, napitcima, sokovima i vodom. Ovaj izbornik gotovo mjesec dana s povremenim uvođenjem novog proizvoda. Ali sada su zubi dobili. I zaustavio sam uvođenje novih proizvoda. Jedemo standardni set u kojem sam uvjeren. I nije jasno što se događa s mojom kćeri ionako! Noćni san ponovno je uznemiren, postala je strašno nestašna i razdražljiva. Povećana regurgitacija, uglavnom nakon hranjenja smjese! I najgore je što se problem s zatvorom povećavao. Sada se može parati nekoliko dana, a rezultat je jedna graška u pelenama. I može ići toliko tekućine da je prljavo na ramena, a pelena ne pomaže.
Pa ipak, do 4 mjeseca, iako je imala problema s stolicom, regurgitacija i dobila je težinu preko 1100 g. I danas smo bili u bolnici, treći mjesec nije dobivala težinu i gotovo se prestala rastegnuti visinom. Rođena je 56 cm s težinom od 3600, na 4 mjeseca 7800 i 68 cm. A za 7 mjeseci, danas je trebala biti 8kg i 73 cm.
Liječnik se pita što želim... To su zubi.
I čitala sam da se sojine mješavine ne mogu dugo koristiti, posebno kao glavna hrana. I vaš članak kaže da mogu izazvati hiperaktivnost...
Brinem, može li joj ovo stanje biti rezultat dugog prijema Humana SL? Može li sojina mješavina negativno utjecati na zdravlje mog djeteta?

Mješavine za atopijski dermatitis

Nemojte lagati zadatak da hranite bebu s atopijskim dermatitisom. Ovaj članak će govoriti o tome kako odabrati najbolju formulu za prehranu djece.

Najbolja hrana za novorođenče je majčino mlijeko. Ali ima vremena kad morate potražiti zamjenu za njega.

Dječja formula za dojenčad prilagođena je i ne. Morate odabrati samo prilagođene. Adaptacija znači maksimalnu aproksimaciju sastava sastava majčinog mlijeka. Prema sastavu proteina, majčino mlijeko sadrži 70% sirutke i samo 30% proteina, što je važno kod odabira dojene mliječne masti.

U početku, sve smjese za dječju hranu podijeljene su na kazein i sirutku. Kazein je visoko protein mliječna formula (60% ili više). To je mliječni protein koji uzrokuje alergijsku reakciju. Prema tome, takve smjese nisu prikladne za hranjenje atopičkog djeteta. Sirutka, međutim, ima u svom sastavu od 60% seruma i samo 40% ili manje proteina (to uključuje "Goat", "Nan"). One su preferirane.

I oni i drugi ne pripadaju medicinskoj prehrani.

Koje su smjese pokazale atopikam i alergije

Preventivnu prehranu propisat će liječnik ako crvenilo i svrbež izazvane atopijskim dermatitisom nisu previše intenzivni. Cilj je spriječiti njihovo dobivanje. Ova grupa smjesa koja se koristi za atopijski dermatitis uključuje:

 • hipoalergenske sojine mješavine
 • formulacije načinjene pomoću kozjeg mlijeka
 • smjese koje sadrže hidrolizirani protein

Korištenje terapijskih i profilaktičkih smjesa opravdano je kada je alergija umjereno zabrinuta za dijete.

Terapeutske smjese daju se djeci s teškom bolešću. U tom slučaju, cilj je smanjiti štetu i svrbež kože, te ukloniti kršenja gastrointestinalnog trakta. Korištenje tih smjesa omogućuje postizanje remisije u 2-3 mjeseca i normaliziranje tjelesne težine kod djece s smanjenom prehranom.

Što treba uzeti u obzir prilikom odabira mješavine za atopičku djecu

 • Potvrda dijagnoze je glavni prioritet. Budući da alergija bebe ne može biti hrana, nego kontakt, na primjer. Pediatric će zakazati sastanak s alergologom, a zajedno s rezultatima testova, liječnici će odlučiti o prirodi bebe bolesti. Ako je dijagnoza napravljena, onda je skretanje izbora hipoalergenske prehrane za dijete s atopijskim dermatitisom.
 • Dob je vrlo važan parametar, budući da dojenčeta nije preporučljiva za djecu s atopičnim dermatitisom. Na primjer, mješavina s kravljim ili kozjim mlijekom može se ponuditi tek nakon 8 mjeseci tijekom remisije.
 • Karakter atopije: jake manifestacije, umjereni intenzitet ili slab. Ovi znakovi određuju izbor mješavine s atopijskim dermatitisom. Na primjer, smjesa Alfara je indicirana za teški atopijski dermatitis s nedostatkom laktoze.
 • Prisutnost drugih bolesti povezanih s atopijskim dermatitisom, uspostaviti pedijatar. To mogu biti kongenitalne ili stečene bolesti gastrointestinalnog trakta, živčanog ili endokrinog sustava, zarazne komplikacije. Sve su to važne nijanse koje se moraju uzeti u obzir prilikom odabira mješavine atopijskog dermatitisa.

Kada se odlučimo na dijagnozu, vrijeme je da se prijelaz na hipoalergensku smjesu. Mješavine koje sadrže protein soje moraju biti injektirane s posebnim oprezom, budući da je atopična egzacerbacija moguće uz brzu prijelaz na ovaj proizvod. Čini se da atopijski dermatitis postaje pogoršan od ubrizgane mješavine, tada morate proći testove za podizanje mješavine.

Kakvi testovi prolaze

 • Laktest - test krvi kako bi saznali kakvu se smjesu može dati dijete s atopijskim dermatitisom. Studija pokriva sve vrste dječje hrane koja se prezentira u trgovinama i ljekarnama. Da bi se ovaj test provodio potrebno je donirati krv iz vena. Trošak analize je usporediv s troškovima limenke dobre medicinske smjese. On će vam pomoći da saznate kakvu vrstu mješavine možete hraniti ovo dijete.

Budući da ovaj test procjenjuje samo trenutno stanje imunoloških reakcija, ima smisla da se povremeno ponovi, na primjer, jednom svakih šest mjeseci, kako bi se sigurno proširila dječja prehrana.

 • Coprogram - fekalne analize sadržaja neprobavljenih sastojaka hrane. Ovaj test pomoći će utvrditi koliko je potpuno apsorbirana beba formula i da li postoje bilo kakve povezane bolesti gastrointestinalnog trakta, kao što je npr. Manjak laktoze.

Mješavine proteina soje

Protein dobiven iz soje nije sličan proteinu farmi životinja u antigenskim svojstvima pa stoga smjesa koja sadrži soje može se koristiti za atopijski dermatitis. U procesu proizvodnje (genetski modificirana soja se ne koristi za to), uklanjaju se sve nepotrebne komponente i ostaje izolirani protein. Dobivena smjesa je obogaćena nedostajućim aminokiselinama, ugljikohidratima i biljnim mastima, a dodaju se i vitamini i minerali. Dječja hrana s proteinima soje ne sadrži laktozu. Primjeri smjesa soje za atopijski dermatitis kod djece:

 • Nutrilak soja (Rusija)
 • "Nutrilon" Soja (Nizozemska)
 • "Gaul" Soja (Francuska)
 • "Frisose" (Nizozemska)
 • Humana SL (Njemačka)
 • "Enfamil" soja (SAD)

Unesite mješavinu koja sadrži protein soje u djece u dobi od najmanje 6 mjeseci. Novi proizvod postupno se uvodi više od tjedan dana. Primijeni najmanje 3 mjeseca. Pri imenovanju potrebno je provjeriti odsutnost alergije proteina soje u rođacima djeteta. Budući da je takva alergija pokazatelj moguće kongenitalne alergije kod bebe. Među nedostatcima takvih smjesa može se primijetiti da se ne mogu propisati preuranjenim bebama.

hidrolizati

Smjese ove skupine pripremljene su na bazi hidrolizata kazeina ili topivih proteina sirutke (albumin). Riječ "hidrolizat" znači da su proteini visoke molekulske mase u smjesi cijepani u manje fragmente. Sposobnost male čestice peptida da uzrokuju alergije znatno je niža od ukupnog proteina. To je zbog njihove lakše asimilacije. Koliin hidrolizati dobro se podnose i brzo se digestiraju. Hidrolizati proteina sirutke apsorbiraju mala djeca gotovo poput majčino mlijeka.

Odlučivanje koja će se smjesa odabrati za atopijski dermatitis pomoći će informirati o stupnju sloma proteina. Stupanj hidrolize može biti mali, tada proizvod pripada profilaktičkoj skupini, na primjer:

 • "NAN HA" (Švicarska, sirutka)
 • "Nutrilon HA" (Nizozemska, sirutka)

Terapeutski i profilaktički pripravci karakterizirani su prosječnim stupnjem hidrolize:

 • Damil Pepti (Danska, sirutka)
 • "Humana GA" (Njemačka, sirutka)
 • "Hipp" (Austrija, sirutka)

Terapeutske smjese uključuju proteine ​​s visokim stupnjem hidrolize:

 • "Aifare" (Švicarska, sirutka)
 • "Nutrilak peptid STT" (Rusija, sirutka)
 • "Nutrilon Pepti TSC" (Nizozemska, Whey)
 • Pregestimil (Nizozemska, kazein)

Smjese ove grupe obogaćene su vitaminima i mineralima. Također normaliziraju sadržaj masnoća i ugljikohidrata (neke mješavine ne sadrže laktozu). Ova svojstva mješavina hidrolize omogućuju odabir najboljeg sastava za hranjenje djece s različitim popratnim bolestima. Mješavine bez laktoze (Nutramigen, Frisopep AU) obogaćene lako probavljivim lipidima mogu se preporučiti kod bolesnika s atopičnim dermatitisom i teškim kršenjima probave masti i ugljikohidrata. Za posebno teške slučajeve atopičkog dermatitisa, liječnici preporučuju Neocateovu aminokiselinsku smjesu u kojoj se proteini hidroliziraju na pojedinačne aminokiseline. Mješavinu možete upotrijebiti na neodređeno vrijeme.

Nedostaci ovih smjesa uključuju njihov gorak okus i osebujni miris, kao i visoke cijene.

Mješavina fermentiranog mlijeka

Fermentirane mješavine mlijeka imaju izvanredna svojstva. Oni doprinose formiranju mikroflora u dječjim tummijama, poboljšavaju apsorpciju elemenata u tragovima. Mliječni protein u takvim smjesama prirodno se prerađuje u procesu zrenja i smanjuje antigensku aktivnost. Preporučuje se da se formula za fermentirano mlijeko odabere za djecu stariju od 8 mjeseci. Oni pripadaju profilaktičkim oblicima prehrane za atopijski dermatitis.

 • "Nutrilak KM" (Rusija)
 • "NAN fermentirano mlijeko" (Švedska)
 • "Semper Bifidus" (Švedska)
 • "Gallia Lactofidus" (Francuska)

Važno je da udio fermentiranog mlijeka u prehrani djece s alergijama ne prelazi 50%, a ostatak hrane treba biti normalan, svjež. Nedostatak smjesa ove skupine je da je nepoželjno koristiti ih za djecu mlađu od 1 mjeseca, a za vrijeme pogoršanja bolesti. Formulacije fermentiranog mlijeka mogu također poboljšati regurgitiranje u maloj djeci.

Mješavine napravljene pomoću kozjeg mlijeka.

Takve smjese su namijenjene preventivnoj prehrani djece. Ako je atopijski dermatitis uzrokovan proteinima kravljeg mlijeka, možete pokušati staviti u dijetu mješavinu kozjeg mlijeka. Proteini, osobito sirutka, kozji mlijeko razlikuju se u strukturi od kravljeg mlijeka i uvođenje kozjeg mješavine, omogućit će "obmanjivanje" budnosti imunosti. Međutim, kazein u kozjem mlijeku je isti kao kod krava, pa ako je kazein alergičan na kazein, takva zamjena neće donijeti nikakve koristi.

Primjeri smjese kozjeg mlijeka za djecu s atopičnim dermatitisom:

 • "Dadilja" (Novi Zeland) - 4 vrste za djecu različitih dobnih skupina
 • "Mamako" (Španjolska) - 3 vrste
 • "MD Mil SP Kozochka" (Španjolska ili Švicarska) - 3 vrste
 • "Cabrita" (Nizozemska) - također 3 vrste

Općenito, mješavine od kozjeg mlijeka imaju ugodan okus i punu kompoziciju. Mnoge majke ih odabiru za svoje bebe kao preventivnu prehranu za mješovito i umjetno hranjenje. Međutim, nemojte zbuniti prednosti cijelog kozjeg mlijeka i suhe mješavine. Za pripremu praškastog proizvoda, kozji mlijeko prolazi kroz duboku industrijsku preradu, a posebno se zamjenjuje sa životinjskim mastima iz biljnih ulja, optimizira se omjer proteina kazeina i albumina, doda se količina laktoze i dodaju se prebiotici i nukleotidi.

Dakle, suhe mješavine postaju prilagođene za male pacijente s tendencijom alergije. Potrebno je još jednom obratiti pažnju na činjenicu da, iako su neke od kozjih smjesa namijenjene djeci od rođenja, s atopičnim dermatitisom, bolje je da ih ne koristite 6-8 mjeseci, jer nisu hipoalergijski.