Dr. Komarovsky o lutki

Zasnivanje

Ponekad ni jedan nered ne uzrokuje takve žestoke rasprave u okviru jedne obitelji kao najčešća bradavica - čašu. Mama, na primjer, ne vidi ništa loše s njom, a baka mahnito protestira i inzistira na tome da je bradavica nevjerojatno štetna za ugriz djeteta. Tata ima neutralan položaj, ali samo do trenutka kad beba počne vrištati.

I koliko je nevolje gubitak dude, ako je dijete već naviklo na to! Roditelji su spremni za vožnju u ljekarnu usred noći za novu, sve dok se dijete smiri. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky govori je li takva bradavica neophodna za dijete, kako ga se odvojiti na vrijeme i da li postoji šteta zbog činjenice da beba sranje dude.

Pro i kontra

Ako se pacifier ne daje fundamentalno, onda će beba imati veću vjerojatnost da će početi sisavati prst čim stigne do usta. Ovo je nezadovoljavajući refleks sisanja, koji je apsolutno za sve novorođenče, a koji samostalno prolazi u određenoj dobi. Dijete sranje prstom, ne zato što tako želi, a ne iz dosade. To je instinkt, i apsolutno je beskoristan boriti se, kaže Yevgeny Komarovsky.

Ako odaberete između prsta i bradavice, Komarovsky kaže da je bradavica optimalnija. Njezina šteta je uvelike pretjerana, ali prednosti su nedvojbene, jer:

pomaže zadovoljiti refleks sisanja;

smiruje dijete, usporava ga;

stimulira crijevnu peristaltiku, razvija mišiće lica.

Ne postoji konsenzus o opasnostima i prednostima bradavica u pedijatriji. Neki liječnici kažu da je štetno, drugi preporučuju davanje djetetu. Jedno je sigurno poznato, kaže Yevgeny Komarovsky: trebate sami slušati dijete. Ako želi sisati, neka sisa. Ako pljune pacifiera, ne treba ga inzistirati. Posebno je naučiti na 2 mjeseca, 3 mjeseca ili kasnije, kada zubi počnu izbacivati ​​- nije dobra ideja.

Ako dječja lutka rješava neke posebne probleme djeteta, u njemu nema ništa loše, ali ako se sama bradavica pretvori u problem, morate pokušati dijeliti s njom ili je podnijeti. Dakle, mnoga djeca u 5-7 mjeseci kada zaspaju "izgube" bradavicu ili se izvuče iz usta, a onda se zaplače i počnu vrištati noću, sve dok rodbina ne dođe u pomoć i vrati nazad pacijentu. U takvoj situaciji samo roditelji trebaju procijeniti prednosti i nedostatke i odlučiti što im je lakše preživjeti - vrisak bez lutke za nekoliko noći ili vrisak epizoda zbog lutke koje će proći kad mrvica shvati da nije nužno da je dotakne.

Često se majke boje: kada dođe vrijeme da se dijete odvoji od bradavice, njegov um će patiti.

To je neistinito, liječnik je siguran, uklanjanje duda ne uzrokuje nikakve povrede u mentalnom i emocionalnom razvoju. Takve se informacije distribuiraju ne previše kompetentne i obrazovane osobe.

Drugi argument protivnika bradavica - smanjuje laktaciju. Kažu da će dijete, nakon usisavanja dosta pacifiera, jesti manje majčinog mlijeka, a njegova proizvodnja istog mlijeka će se smanjivati. Komarovsky savjetuje da ne paniče, nego da se oslanja samo na činjenice: ako dijete dobro raste, dodaje težinu, ne morate se brinuti zbog činjenice da nije nešto pojelo zbog bradavica.

Ako postoje znakovi pothranjenosti, niske tjelesne težine, drugih simptoma fizičke razvojne kašnjenja, trebate pronaći uzrok, a to vjerojatno neće biti bradavica. Usisavanje tijekom obroka određuje se instinktom poput gladi, a usisavanje dude je zadovoljstvo drugog instiktora, sisanje.

Kako odabrati "pravi" lutku

Danas na policama ljekarni i dječjim trgovinama predstavlja veliki izbor lutki. Postoje silikoni i lateks, s prstenima i bez, velikih i malih. Roditelji, osobito bez iskustva odabira takvih predmeta, teško je razumjeti kakva je prazna da se smatra "ispravnim".

Yevgeny Komarovsky tvrdi da dobro odabrana bradavica utječe na ugriz u manjoj mjeri.

Uobičajeno, dijete u trenutku sisanja treba stvoriti značajan opterećenje na jeziku, a perioralni i mišići lica trebali bi dobro funkcionirati. Niža čeljust, koja je manja od gornje na rođenju, uz pomoć takvih "vježbi" intenzivnije raste i za pola godine privlači gornju čeljust. Prilikom odabira bradavice, morate shvatiti da treba biti što bliže ženskoj bradavici, tj. Fiziološki prilagođenom.

Latex soothers su žute, silikon - bijele boje. I oni i drugi služe dugo vremena, za razliku od gumenih koje su naše bake koristile kad su bile male. Ipak, silikonski se materijal bolje podnosi ponovljenim vrenjem i ne uzrokuje alergijsku reakciju.

Među svim raznolikostima, Komarovsky preporučuje davanje prednosti silikonskih pacifiera, koji imaju anatomski ili ortodontski oblik i koji su iste dobi kao i dijete. "Jedinica" veličine je dob do šest mjeseci, a "dva" - nakon šest mjeseci. Tu je i "trojka" - nakon jedne i pol godine. Strani proizvođači označavaju te veličine odnosno slova latinske abecede - A, B, C.

Dummy: Pros i Cons

Soother smiruje bebu, bolje spava i ne smeta roditeljima. Zadovoljava refleks sisanja djeteta. Međutim, neke majke i liječnici tvrde da lutka vodi do abnormalnog ugriza. Pored toga, dijete je teško odvojiti i umiriti bez bradavica. Je li stvarno potrebno za bebu i treba li djetetu dati lutku? Pogledajmo pro i kontra.

Dummy prednosti

Dummy smanjuje osjetljivost na bol, dosadne boli i, naravno, korisniji od droga. Nasuprot lažnom javnom mišljenju, poboljšava zagriz, ali samo kada je pravilno odabran oblik. To je osobito važno za bebe na umjetnom i mješovitom hranjenju. Među tim djecom često je nerazvijenost gornje čeljusti.

Refleks za usisavanje odvaja od neugodnih osjeta i uklanja nelagodu koja smiruje bebu i poboljšava san. Dijete, kada prima bradavice, prestaje biti hirovito i bolje spava. Zanimljivo je da lutka sprječava neke loše navike. Na primjer, beba neće sisati prst.

Važno je da lutka sprečava recesiju jezika, koja može blokirati dišne ​​putove. Osim toga, osigurava sigurnost dojenčadi dok spava na leđima. Usisavanje štiti bebu od sindroma iznenadne smrti dojenčadi!

Negativan utjecaj lutke

Nedavno je sve više i više ljudi koji se snažno protive majčinima. Prije svega, kada bradavice nisu pravilno odabrane, ugriza dijete je slomljena. Kad se dulje vrijeme zalijepljuje u pronalaženju pacifiera u ustima, dolazi do prekomjernog opterećenja parodonta. Periodontium je kompleks tkiva koji se nalaze između korijena zuba i zubne rupe. naknadno, takvo opterećenje postaje uzrok abnormalnog ugriza.

Dummy ostaje izvor infekcija i klica, čak i kada je higijena i pravila korištenja. Dovoljno je teško osigurati konstantnu sterilnost subjekta. Neurolozi često primjećuju da bradavica zapravo zamjenjuje majku, što dovodi do toga da beba nedostaje komunikacija. Odgađa se u razvoju i počinje govoriti kasnije od drugih.

Istraživanja su pokazala da prevelika usisavanje bradavica dovodi do infekcije srednjeg uha i promjena u strukturi usta. Međutim, s ograničenim sisanjem vremena te bolesti neće utjecati na bebu!

Stručnjaci, uključujući poznati TV liječnik Komarovsky, ne preporučuju da daju bečaku bebe s punim dojenjem. Naime, Komarovsky inzistira na takvom hranjenju, jer samo majčino mlijeko sadrži sve potrebne vitamine i korisne elemente za puni razvoj djeteta. Majčino mlijeko ima najveću vrijednost za dijete. Ojačava imunološki sustav, sprječava razvoj različitih bolesti i patologija.

Dummy i dojenje

Komarovsky i drugi liječnici uvjereni su da je sisanje pacifiera negativno utječe na dojenje. Osim toga, oni se protive uporabi bradavica dok mama ne prilagodi dojenju. Obično je potrebno 2-8 tjedana od dana rođenja djeteta. Kako organizirati dojenje, pročitajte vezu http://vskormi.ru/breast-feeding/grudnoe-vskarmlivanie/.

Praksa pokazuje da upotreba bradavice dovodi do rano odbića, a ustajući pacifira smanjuje broj privitaka na dojku, što pogoršava laktaciju. Smanjena dojenja dovodi do smanjenja količine majčinog mlijeka. Nažalost, mnoge majke koje se bave dojiljama suočene su s nedostatkom mlijeka. Često korištenje pacifiera postaje jedan od uzroka ovog problema. Savjeti iz članka "Kako povećati količinu majčinog mlijeka" pomoći će poboljšanju laktacije.

Unatoč negativnim čimbenicima, liječnici, uključujući Komarovskog, nisu savjetovani da uopće napuste lutke. Pridržavajući se preporuka o upotrebi, ispravan izbor proizvoda, rijetke i dugotrajne bradavice neće štetiti djetetu. Ako još niste odlučili je li vaša beba potrebna bradavica, razmotrimo sve prednosti i nedostatke, za i protiv.

Prednosti i nedostaci pacifiera

Dummy Savjeti

 • Nemojte davati dude djetetu u svakoj prilici. Pričekajte dok dijete stvarno ne treba. Na primjer, s kolikom, abnormalnom stolicom, groznicom ili drugim zdravstvenim problemima. Osim toga, postoje mnogi načini za ublažavanje dojenčadi neugode. Kako pomoći novorođenčadi s kolikom, pročitajte ovdje. Važno je da usisavanje pacifiera nije navika!
 • Ne upotrebljavajte pacifiera često i dugo vremena. Komarovsky ne preporučuje uporabu dude prije spavanja. Na bebu je zaspao, bolje je dati djetetu dojku i gurati bebu u naručju.
 • Nemojte davati dječaku bebu dok dojenje ne bude prilagođeno;
 • Kupite bradavice u specijaliziranim prodavaonicama i ljekarnama, po mogućnosti nakon savjetovanja s pedijatrom. Zapamtite da je važno odabrati pravilan oblik, veličinu i materijal proizvoda. Ugriza i dobrobit bebe ovisi o izboru;
 • Pažljivo držite bradavice čistim. Kuhajte i sterilizirajte predmet redovito. Dummy ne može lizati ako padne na pod! To krši standarde higijene i povećava rizik od razvoja zarazne bolesti u bebi;
 • Redovito provjeravajte dummy za integritet. Pukotine i rupe pokupiti klice! Ako postoje nedostaci, svakako zamijenite proizvod novim;
 • Nemojte umočiti bradavicu u slatku hranu i piće, jer mogu uzrokovati alergije i poremećaje probavnog trakta. Osim toga, slatkiši dovode do karijesa;
 • Izbjegavamo dijete iz bradavica je bolje do jedne godine. Nakon godinu dana teže je učiniti.

Kako odabrati pacifier

Važno je da se dob djeteta podudara s dobi za koju je namijenjena. Informacije su navedene na pakiranju proizvoda. Pažljivo pregledajte bradavicu za mjehuriće ili pukotine. Prisutnost grešaka će brzo dovesti proizvod u zapuštenost, takav proizvod neće izdržati ni jedan ključanje. Provjerite da restriktivni prsten ne leži na nosu novorođenčeta. Uz to, proizvod mora sadržavati ventil za izlaz zraka u podnožju.

Kapljice specijalnih preventivnih bradavica imaju nagnuto vrh i pogodne su za bebe s nerazvijenom donjom čeljustom. Da biste uhvatili takav proizvod, potrebno je gurnuti donju čeljust prema naprijed, što poboljšava ugriz. Za bebe koje nemaju problema s donjom čeljustom, trebate bradavicu u obliku trešnje.

Obratite pozornost na materijal iz kojeg je proizvod napravljen. Latex soothers se razlikuju po njihovoj elastičnosti i mekoću, budući da se prirodna guma koristi u njihovoj proizvodnji. Međutim, može izazvati alergijsku reakciju. Osim toga, lateks ne podnosi visoke temperature, a čađa neće izdržati vrenje. Laktoza je prikladna za slabe i prerane bebe, za bebe u prvih 2-3 mjeseca života. Imajte na umu da se ova lutka mora mijenjati svaki mjesec!

Gumene bradavice su stvar prošlosti, jer guma rijetko uzrokuje diatozu. Međutim, samo je takva lutka potrebna za bebe čiji zubi počinju izbacivati. U pravilu, to se događa 6 mjeseci od datuma rođenja djeteta. Međutim, kod nekih djece zubi se počnu rezati već 3-4 mjeseca.

Silikonska lutka je sigurniji lateks. Otporan je na povišene temperature i vrelište, karakteriziran elastičnost i elastičnost, nedostatak mirisa i boje. Ne uzrokuje alergije. Međutim, materijal je tvrđi od lateksa, koji može deformirati mliječne zube. Stoga se preporučuje korištenje silikonskog bradavica prije prvih zubi. Proizvod se mijenja svakih 1,5 mjeseci.

Tako se u prvim mjesecima života djeteta koriste lateks ili silikonske bradavice. I nakon erupcije prvih zuba, potrebna je guma. No, bez obzira na odabrani materijal, proizvod mora biti izrađen od samo jednog komada! Inače će beba moći slomiti bradavicu i gušiti.

Pacifier: Pros i Cons

Svjetska zdravstvena organizacija razvila je jasne smjernice za uspješno dojenje. Prema njima, dojenčad koja dijete treba sisati samo majčinu dojku. Nemoguće je koristiti boce, bradavice i druge uređaje koji imitiraju mliječne žlijezde. Ali prednosti i štete dude su još uvijek kontroverzne.

Koristite bradavice

Ima snažan sedativni učinak i zadovoljava potrebu za sisanjem.

Novorođenče, suočene s vanjskim svijetom, osjeća puno pozitivnih i negativnih emocija. Brzo uspostavlja kontakt s majkom, a dojenje dok je hranjenje povezano ne samo sa sitosti, nego i sa smirenošću - nema mjesta pouzdanija od ruku moje majke. U budućnosti, beba se smiruje samo od sisanja pacifiera.

Sada o refleksu usisavanja. To je urođena sposobnost koja novorođenčadi daje priliku za jesti. Ovo nije samo refleks, već potreba koja treba ispuniti, s tim što bradavica izvrsno radi.

Njezine prednosti za majke su očite: dijete koje sisa dude je zauzet s važnim stvarima. Ne plače, bolje spava i spava više. Žena ima slobodno vrijeme.

Loša krivnja

To negativno utječe na dojenje. Ako ga dijete dugo sranje, umorne i nema snage na prsima.

Zbog bradavica povećava se interval između hranjenja, što smanjuje proizvodnju mlijeka. Babe koje sisaju na pršku slabo dobivaju težinu, koriste se za hranjenje životinja prije nego što se rano odmađuju. Zbog neodgovarajućeg prianjanja, može doći do pukotina u bradavicama, njegovom obliku i areoli, a može doći do stagnacije mlijeka.

Prilikom sisanja dojke, čeljusti novorođenčeta podvrgavaju se intenzivnom fizičkom naporu, dok mušica ne zahtijeva takav napor. Kao rezultat toga, čeljust zaostaje za razvojem, stvara se pogrešan ugriz, dijete čini pogrešne zvukove.

Umjesto da je aktivno zainteresiran za vanjski svijet, beba koja sisa bradavicu postaje pasivni promatrač. Takva djeca kasnije počinju govoriti, manje društveno, češće se povlače u sebe, zbog čega u budućnosti mogu postojati problemi u uspostavljanju međuljudskih odnosa, pogrešnom pristupu potrebama susreta.

Dummy: Pros i Cons

Ne postoji konsenzus o tome - među liječnicima i roditeljima postoje oni koji podržavaju njihovu upotrebu, a također postoje i oni koji su potpuno protiv njega. Iz vlastitog iskustva, mogu reći: ako su bebe dojene i dobiti dojke na zahtjev, to čine bez bradavice. Neke bebe sisaju palac, no oko dvije godine ova navika odlazi.

Naši stručnjaci Julia Guseva i Anna Fedosova slažu se da je bradavica mehanizam koji je koristan s umjerenom i razumnom uporabom.

Julija Guseva, psiholog, kandidat psihologije:

- Glavni zadatak pacifiera je zadovoljstvo refluksa usisavanja. Za novorođenče je važno sisati. Refleksni sisa je obično potpuno zadovoljan tijekom dojenja, posebno kada se hrane na zahtjev. No tijekom umjetnog hranjenja, dijete ne diše dovoljno, pa mu se ponudi ta stavka ili počinje sisati prste. U ovom slučaju, usisavanje dude je korisno za novorođenče.

Ali često bradavica počinje igrati ulogu sedativ i postaje opsesivna navika. Često u dvije ili tri godine, a ponekad kasnije, beba i dalje upotrebljava, postaje način postizanja psihološke udobnosti.

Što roditelji trebaju učiniti? Nemojte žuriti u krajnosti. Nije potrebno potpuno odustati od pacifiera, posebno ako je dijete u bocama. Važno je osigurati da ga ne usisava cijelo vrijeme. Nemojte učiniti ovaj objekt jedino sredstvo udobnosti jer će u ovom slučaju biti teško odbiti ga kasnije. Ako u prvoj godini života dijete nađe utjehu ne samo u bradavici, nego iu rukama odraslih, slušajući glas majke ili oca, ometajući ga igračke i glazbu, tada će u budućnosti regulirati svoje emocionalno stanje na različite načine.

Anna Fedosova, dječja psihologinja, učitelj Montessori (AMI 0-3):

"Zub je objekt nevjerojatne sudbine: poznato je da je postao jedan od simbola ranog djetinjstva, ali gotovo nitko ne zna svoju korisnu svrhu. Ako se dragi čitatelj dogodio među onima koji su lišeni ovog svetog znanja, otkriti ću tajnu.

Ako je dijete hranjeno u bocama, iz čisto tehničkih razloga, svaki dio hrane jede znatno brže nego ako je uzimao hranu iz grudi kroz znoj lica. U ovom slučaju, potrebe bebe u kontaktu s majkom i iskustvo sisanja, koje su obično zadovoljne tijekom dojenja, ima isti kao i svi ostali vršnjaci. Dakle, kako bi djetetu dali potrebno senzualno i emocionalno iskustvo, važno je ne samo ga hraniti iz boce dok držati ruke, već i dopustiti mu da se potopiti u naručju svoje majke dulje vrijeme, možda sisavši na pacifier. Ovaj uređaj je potreban samo kada sisanje radi dobivanja ispravne prehrane više nije neophodno, a potreba za aktivnim sisanjem koja je inherentna prirodi nije potpuno zadovoljena. Ako koristite pastu za namjeravanu namjenu - ovo je divno. Vjerojatno postoje pojedinačne pojedinačne okolnosti u kojima bi lutka bila koristan izbor, ali u općem slučaju bradavica je samo mehanizam koji pomaže izjednačavanju "sisanja za hranom" i "sisanjem za dušu" u prisutnosti smislene odrasle osobe. Jao! Najčešće nije sredstvo za jačanje veze između majke i djeteta, već da oslabi vezu odraslih, izbjegavajući prosvjed mrvica. Ako dajte bradavicu da utješi bebu u nedostatku kontakta s vama, da ga ušutka, da bi odvratila od iskustva usamljenosti - štete. A ako ta šteta nije velika, onda to nije toliko vaša isprika kao i zasluga djeteta.

Da, postoje dokazi o štetnom djelovanju na zagriz, o formiranju sklonosti otitisu kod djece koja su naviknuta na bradavicu i aktivno su je sisala. Da, usisavanje može značajno utjecati na razvoj govora, jer u vrijeme kada se roditelji toliko boje plače djeteta, dijete živi kroz važne stupnjeve hodanja i plačanja kad treba istražiti mogućnosti svog govornog aparata i naučiti ga svladati. Aktivni korisnici pacifiera mnogo su manje popularni od onih koji nisu lišeni slobode govora. Iz vlastitog iskustva vidim da sve više i više djece zaostaju za prosječnim tempom razvoja govora u ranoj dobi. Po mom mišljenju, ovo je alarmantan trend. Moguće je objasniti pojedinačne značajke uobičajenog razvoja usporenim tempom individualnog djeteta. Ali ako se većina moderne djece ne može nositi s zadacima razvoja govora, a zatim, kao što je to bilo u okviru moći generacije svojih roditelja, vjerojatnije je da je to u najgorim uvjetima za djecu, a ne u njihovoj sposobnosti i individualnosti. Dummy - nije jedina stvar koja inhibira razvoj govora djece 21. stoljeća, ali to je jedan od značajnih čimbenika.

Ali, po mom mišljenju, navedene opasnosti od neprikladne uporabe bradavica ne mogu se usporediti s štetnošću koncepta prazne ljuske kao sredstvo "spajanja plače", način odvajanja djeteta od roditelja, a ne da se ujedine. Ovo ne samo da šteti djetetu, kao što sam već rekao. To mijenja nesiguran stav odraslih. Dječja plač nije nešto što se treba isplatiti po svaku cijenu. Dužnost odrasle osobe je u osnovi razumjeti dijete i u osnovi zadovoljiti svoje potrebe. Plač je vrijedna povratna informacija za roditelje, pomažući im da odmah saznaju odgovaraju li se djetetu. Ako je beba zdrava, dobro hranjena, čista, udobna i ne dosadno - neće plakati. Neodgovarajuća bradavica je začarana iskušenja za roditelja: ako se plač beba smirila od pacifiera, onda i odrasla osoba i dijete ne mogu doći do prave uzroke nezadovoljstva. Zašto? Što dijete ne bi zabavljalo, samo da ne plakala. No s gledišta obrazovanja, stvaranje uvjeta za razvoj zrelih i kulturno produktivnih ličnosti, koje dijete razmišlja, od najveće je važnosti. Čak i više od nedostatka plakanja. Iskusite razumijevanje, a ne razumijevanje; iskustvo činjenice da odrasla osoba u osnovi odgovara potrebama djeteta, i činjenica da, napokon, ne sve, a ne odmah se može dobiti - sve to je jednako važno za duhovni razvoj djeteta. Glup ne samo u djece već iu roditeljima izaziva loše navike. A za svaki problem maskiranja umjesto da to riješite, morate platiti jako kasnije. To vrijedi za toliko mnogo trenutaka u odgoju, a bradavica je jedan od najjasnijih primjera kako roditelji, zbog trenutnog olakšanja, stvaraju dodatne poteškoće za sebe i svoju djecu u budućnosti.

Što učiniti ako beba sranje dude

Ako su roditelji podučavali dijete do bradavice, trebali bi poduzeti sve napore, tako da je šteta od nje minimalna.

Ova pravila pomoći će:

 • Koristite stavku doziranu samo kada je beba vrlo nemirna;
 • nemojte se usuđivati ​​s bradavicom u ustima;
 • odaberite ortodontalnye dude izrađene od silikona - oni nisu tako uvelike utjecati na formiranje okluzije i tijekom sisanja postati mekana, kao bradavice;
 • pažljivo slijedite pravila higijene, koristite posebne kape;
 • nemojte objesiti objekt oko beba vrata s vrpcom.

Pokušajte odvojiti dijete od bradavica za oko godinu i pol dana. Do tog trenutka, refleks sisanja je zaustavljen, pa je ovo razdoblje najpovoljnije za uzimanje osloboditi od pacifiera. Wean postupno - "zaboraviti" to kod kuće, idući u šetnju ili posjetiti, naučiti ublažiti beba s pjesmom, pjesmom, igračka. Također naučite spavati bez bradavice - prvo samo tijekom dana i onda noću. Samo ne podsjećaj svoje dijete na postojanje lutke, i vrlo brzo će zaboraviti na nju.

Dummy Pros i Cons

Od svih dječjih pribora samo oko bradavica su brojni sporovi. S povjerenjem o lutkama može se reći samo jedna stvar: svaka osoba ima svoje mišljenje o ovom pitanju. Postoje bebe koje se odbijaju podlegnuti. No, većina djece još uvijek voli bradavicu, jer refleks sisanja odnosi se na urođene instinkte. Čak i na ultrazvučnom pregledu fetusa, možete vidjeti kako dijete usisava prst. U mnogim slučajevima dječak koji plače može samo smiriti bradavicu, a pedijatri tvrde da preuranjene bebe rastu brže i nadoknaditi svojim vršnjacima ako im redovito daju zalogaj. Čak i ako roditelji odluče prestati koristiti bradavice, priroda će sama doći u pomoć djetetu, a on će rado sisati palac. Ova je navika gora od dude, jer je ponekad mnogo teže odvojiti od toga nego vas uvjeriti da se dijelite s bradavicom. Štoviše, usisavanje palca dovodi do neodgovarajućeg formiranja zuba.

Harm i Benefit

Neki stručnjaci tvrde da je lutka štetna za zdravlje djeteta. Ali nemoguće je reći s apsolutnom sigurnošću, sve ovisi o djetetu.

Po prvi put se bradavica pojavila prilično davno Prije dva stoljeća u Europi uz pomoć ove jednostavne naprave smirila se djeca. Početkom prošlog stoljeća, pacifier je prepoznat kao nehigijensko i neugodna navika koja treba biti iskorijenjena. Ali danas, bradavica ponovno dobiva popularnost kod roditelja i pedijatara. Jedan od razloga je pozitivan učinak pacifiera na crijevnu koliku i ispuštanje plina, što je znanstveno potvrđeno. Međutim, neki se roditelji i dalje protive bradavicama. Zovu ga više štetno nego usisavanje palca. Slažem se s njima je teško. Istraživanja su pokazala da većina djece koji su dobili lutku za samo šest mjeseci ga odbiti, a potreba za sisati prst je predstaviti do tri godine, a ponekad i duže. Osim toga, bradavica nema tako snažan utjecaj na rast zuba.

Prva tri do četiri mjeseca refleks sisanja je osobito jak. Ako se ova potreba zadovolji na vrijeme, ona će nestati u roku od godinu dana. Aktivno sisanje doprinosi razvoju maksilofacijalnog aparata, a pacifier je uključen u to.

Najbolje je dati djetetu bečad kada je već pojede, ali još uvijek pokušava sisati. Glavni simptom je popunjavanje jezika, pokret s nogama i rukama. Ako dijete loše zaspati, uzbuđeno je, dajte mu dude, ali kad zaspi, pažljivo ga uklonite. Ako nema problema s zaspu, ne biste trebali eksperimentirati s bradavicom. Dummy će vam pomoći kada čekate na liniji u javnoj ustanovi, dok je maca nervozna ili nestašna.

Ne preporučuje se uporaba dude u sljedećim slučajevima:

 • Prvi tjedni života djeteta, kada vještina sisanja nije u potpunosti formirana, najprije se mora naviknuti na majčin prsima, a zatim na bradavicu. To je zbog činjenice da beba sranje dojke drukčije nego pacifier. Stoga, ako žuriš, može doći do problema s hranom. Bolje je držati bradavicu u ustima, zbog čega mrvica može odbiti dojku ili ga pogrešno usisavati.
 • Nemojte koristiti pidžicu za zamjenu hranjenja ili povećati vrijeme između jela. Danas, hranjenje po satu praktički ne koriste mame. Štetno je i kada bradavica zamijeni pažnju roditelja: dijete traži ruke i dobiva dude - to je pogreška.

Korištenje lutke

Ako odlučite da ćete koristiti mačje, dobro je pokupite. Ne usredotočite se na ljepotu, kupite onu koja odgovara mrvicama u obliku i drugim kriterijima. Veličina bradavica treba biti odabrana prema dobi djeteta. U prvih mjeseci, kratke i male bradavice su relevantne, one su posebno dizajnirane za novorođenčad. Njihov oblik može biti različit. Kupite nekoliko i neka beba izabere najprikladniji. Ono što je bitno je materijal iz kojeg je napravljena lutka. Za najmanja, uzeti modele od silikonske transparentne gume, oni lako podnose kipuće i ne gube oblik. Prikladno, ako na bazi postoje rupe, ne dopuštaju da bradavica drži lice djeteta.

Postoje anatomske bradavice, koje sami nađu željenu poziciju u ustima i pružaju maksimalnu udobnost, pravi ugriz. Moderne bradavice su veće od onih prije korištene. Pokušavaju ih napraviti tako da je proces sisanja bio što bliži prirodnom, a to zahtijeva lutku, sličnu formi ženske dojke.

Nikada nemoj vezati pacifiera na pletenicu da ga stavite na vrat. U slučaju nemarnog kretanja moguće je gušenja. Također, zaslađujte dude s medom ili sirupom. Naravno, u ovom je obliku zanimljivije za dijete, ali rezultat može biti drozd ili karijes.

Kako se riješiti bradavica

Kada beba bude starija, pokušajte se odreći bradavica. Već godinu dana to možete učiniti. Ako se mrvica ravno odbije, nemoj inzistirati, pričekajte malo duže. Najbolje je uzeti pacifiera kada je dijete mirno i interes za to je minimalan. Proces odvikavanja treba biti postupan. Prvo, odustanite od bradavica kad spavate noću, odvlače bebu čitajući bajku ili čašu mlijeka. Važno je ne propustiti trenutak kada prirodni refleks usisa postaje nepotrebna navika. Djeca koja se naviknu na bradavicu, kod odbića, doživljavaju velike poteškoće i počnu sisati sve što dolazi ruku pod ruku. Problem se mora nužno riješiti, jer loša navika dovodi do povrede ugriza, kao i izobličenja govora, pa čak i mentalne retardacije.

Kada prvi dječji zubi izbace, dijete postaje opasno. Uostalom, sada mrvica može ugristi svoje čestice, koje lako pada u respiratorni grlo. Najčešće se to događa s bradavicama, koje su već dugo korištene, tako da nadziru njihovo stanje.

Argumenti za pacifiera

Dummy smanjuje stupanj osjetljivosti boli i uzbuđenja djeteta. Ako imate izbor: dati pacifier ili lijek, poželjno je odabrati prvi.

Dummy štiti od nagle smrti dojenčadi. Znanstvenici su pokazali da mirotvorac sprječava jezik prestanka, ne dopušta dijete doći do spavati duboko, neobuzdano i nagli prestanak disanja pomaže probuditi mrvice.

Dummy uspavljuje spavanje na leđima. U prvim mjesecima života novorođenčeta, liječnici ne preporučuju da ga polože, oni se boje da će se djeca možda utopiti kad dođe do regurgitacije. Ali ako beba sranje dude, rizici se znatno smanjuju.

Bradavica poboljšava ugriz. Danas postoje kapljice preventivne bradavice koje imaju vrhove skošenih. Oni osiguravaju normalni razvoj gornje čeljusti, a problemi s kojima se često nalaze u bebama koje jedu mliječnu formulu. Da biste uhvatili sličan pacifier, beba će morati pokušati - gurnuti donju čeljust prema naprijed. Bolje je da bebe odaberu kozoricu u obliku trešnje.

Ako dijete radi na umjetnom hranjenju, djeteta za bebu jednostavno je potrebna za njega. Novorođenčad ima veliku potrebu za usisavanjem, a bočica s mješavinom nije dovoljna za to.

Dummy Argumenti

Iako bradavica olakšava život roditeljima, to može naškoditi zdravlju djeteta. Prirodni lateks, koji se koristi za njihovu proizvodnju, često uzrokuje alergijske reakcije, stoga ih sve češće zamjenjuju silikonske.

Dummy može uzrokovati probleme govora - ne govoreći nekim zvukovima, neurednim govorom. Sve to komplicira prilagodbu djeteta u društvu. Bolesti gastrointestinalnog trakta moguća su zbog nepravilnog i neučinkovitog žvakanja hrane, a time i zbog slabe kvalitete enzimske obrade hrane.

Glup je trajni izvor infekcije. Mora se redovito sterilizirati. Svi to znaju, ali u praksi bradavica često visi na kabelu vezanu za vanjsku odjeću. Dok hoda, dotakne različite teme, zbog čega mikroba pada na nju. Kada beba uzme takvu bradavicu u usta, jasno je što će se dogoditi.

Problemi dojenja mogu se pojaviti kod uporabe čaše. Osim toga, može spriječiti uspostavljanje dubokog emotivnog kontakta između majke i djeteta.

Postoje situacije u kojima ni majka ni beba ne mogu upravljati bez bradavice. Dajte djetetu bečake ili ne, odlučite. Glavna stvar je zapamtiti i uzeti u obzir značajke rasta i razvoja vaših dragi mrvica.

Dummy i dojenje: moje pro i kontra

Dok sam još trudna sa svojim prvim djetetom, suočila sam se s dijametralno suprotstavljenim stajalištima glede uporabe pacifiera. Neki pedijatri se savjetuje da koriste mirotvorac, kako bi se izbjegle takve loše navike sisanja prstiju i odjeće, dok su drugi, s druge strane, upozorio je da ne-nutritivna sisa može uzrokovati zagriza deformiteta i smanjiti izlučivanje mlijeka kod majke.

Do trenutka rođenja mog prvog sina, nisam odrediti koji je „škola” pridržavati se meni, a u svakom slučaju bio je rezerviran nekoliko praznih ljuski različitih tvrtki (u obliku trešanja u obliku kapi i ortodontskih s skošenja vrhu).

Rođena je beba, pa sam čak i u bolnici primijetio koliko je snažna fetalna navika prstiju. Sjećanje na upozorenja stručnjaka o tome koliko je to nehigijenski i pun poteškoća odvikavanju od sisanče prste u starijoj dobi, ja svjesno ponudio novorođenče dudom. Dječak je uzeo dude i... ovo je bio početak naših prvih poteškoća.

Mlijeko je stiglo četvrti dan. Prije toga pokušavala sam hraniti bebu kolostrumom, ali bila mi je strašna bol koja mi je dala - činilo se da je dijete snizilo prsa punom snage za koju je bio sposoban. Liječnik mi je savjetovao da ozdravi grudi prije dolaska velikog mlijeka: razmazati bradavice s bepantenom, više zraka i, što je najvažnije, ne davati djetetu.

Dva dana pokušavala sam hraniti dijete mješavinom, koju je tvrdoglavo odbio, traži titus i smirio se samo od dude. U kiosku za majčinsku bolnicu kupio sam silikonske pokrivače, ali nisam se mogao prilagoditi njima. Općenito, nešto nezamislivo dogodilo se tri dana.

Kad je došlo mlijeko, nije bilo lakše. Moj je sin oduševljeno zakačio prsa, ali mi se bol nije smanjivao. Ja sam hranio i doslovno plakao. Naravno, podsvjesno, pokušao sam rjeđe primijeniti bebu i ograničiti trajanje sisanja. Štoviše, liječnici maternice vjerovali su da je dovoljno da dijete uzme dovoljno pet minuta jednom svaka tri sata kako bi se dovoljno. Ostatak vremena, on jednostavno tiranizira majčinu dojku - i za to postoji lutka.

U ovom načinu živjeli smo oko mjesec dana: dijete je sisalo prsima - bio sam strpljiv. Trebalo mi je oko pet minuta, nisam mogla podnijeti, raskomadivši bijesno dijete iz prsa i zagrliti ga. Strašno je razmišljati, ali onda mi se činilo apsolutno normalnim. Nitko nije zatražio nikakve praktične savjete - u to je vrijeme Internet bio nepristupačan, četvrti pedijatar nije "bio u predmetu", a moja rodbina i prijatelji nisu imali svoje pozitivno iskustvo na području prirodnog hranjenja.

Mjesec dana kasnije, na kontrolu vaganja, ispostavilo se da je moj sin prikupio samo 500 grama. Prva stvar koju je četvrti pedijatar predložio bio je ubrizgavanje dodataka smjesi.

Htjela sam se hraniti, i shvatila sam da bih trebala riješiti taj problem po svaku cijenu.

Bio sam sretan. Upoznao sam se s konzultantom o HBG-u, a ona mi je objasnila da je razlog moje nevolje bio u pogrešnom položaju bradavice djetetovih usta, koju je podržavala čašica. Budući da usisavanje mačjeg djeteta donja usna djeteta nije ispuštena, već je pritisnuta na bradavicu, dijete usisava dojku na isti način pritisne dojku na bradavicu. I to uzrokuje bol, a potom dovodi do pukotina i lactostasis. S pogrešnim zahvatom, sisanje postaje neproduktivno, a dojku nije dovoljno stimulirano.

Iznenađujuće, samo je trebalo podučiti djetetu da pravilno uzme dojku, jer se bol više nije osjećao tako velikoj, unatoč dugoj i čestoj sisati koja je bila nužna za vraćanje laktacije. I nakon nekog vremena pukotine i abrazije na prsima potpuno su se izliječile i nikada više nisu pojavile.

Na temelju mog iskustva, napravio sam prvi zaključak: ne biste trebali ponuditi bebu lutku dok ne nauči kako ispravno uhvatiti grudi.

Da bi vratio laktaciju, trebalo mi je oko dva tjedna da gotovo dojke dojke dojke neprestano usisavaju. Konačno, uzimajući svoje, dijete je počelo postavljati način. Primijenjen je prije spavanja i nakon spavanja, dvaput je spavao tijekom dana i probudio se 2-3 puta noću. Ukupno dnevno počeo je dobiti 8-10 aplikacija. U isto vrijeme imali smo lutku, ali više nas nije isporučilo.

Napravio sam drugi zaključak: nije potrebno ponuditi djetetu bečad do trenutka kad majka nema laktaciju, a dijete neće početi uspostavljati režim za sebe.

Nakon nekog vremena, osim nedostataka korištenja dude, otkrio sam neke prednosti njegove uporabe. Dijete bi moglo zaspati na svojem krevetu u dnevnoj drijemati, moglo se smiriti dudom, ako ga u nekom trenutku ne mogu smiriti uz pomoć prsa, na primjer, za vrijeme hodanja, mogao bih dugo ostati s drugom odraslom osobom. Drugim riječima, lutka je zamijenila dojku u različitim situacijama, preostala, ipak, na drugom mjestu nakon dojke. Naše bake su uspješno dojile svoju djecu, zajedno s kućnim analogom mačjaka - mrvice umotane u krpu, u slučaju kad je bilo potrebno odvratiti od djeteta i voditi brigu o domaćinstvu.

A onda sam napravio i treći zaključak: lutka nije apsolutno zlo.

Među mojim prijateljima na igralištu bilo je mnogo majki čija su djeca umjetno hranjena. U osnovi, te su bebe sretno usisale mačjake. Postoji jednostavno objašnjenje za to: kratko sisanje smjese iz boce nije moglo u potpunosti zadovoljiti instinkt sisanja, a za normalni razvoj bebe su trebale sisati nešto. Dummy je poslužio kao najbolja opcija za zadovoljavanje potreba.

A ako neki istraživači vide u lutki uzročnik ovisnosti o nikotinu, ovisnosti o drogama itd., Drugi znanstvenici povezuju slične pojave, naprotiv, nezadovoljstvo samim instinktom sisanja. Osobno, druga pozicija je bliža meni.

I odatle sam napravio četvrti zaključak: za bebe koje se hrane bocama, lutka je jednostavno neophodna.

I sada, za svog sina, došlo je vrijeme aktivnog znanja o svijetu. Počeo je kušati sve, lizati, žvakati, jer, kao što znate, najosjetljivije područje dojenčadi je u ustima. Ali u nekom sam trenutku primijetio da laž nešto usporava proces znanja. Nije, međutim, uvijek bila potrebna lutka za sinu, na primjer, kao mirna, međutim, nije se žurio pljunuti samostalno kako bi preusmjerio pozornost na objekt. A onda sam ja počeo procijeniti situaciju s gledišta svrhovitosti / nemogućnosti korištenja lutke.

Odavde dolazi peti zaključak, najjednostavniji: sve mora imati svoju mjeru.

Nakon jedne i pol godine uspješnog dojenja, počela sam razmišljati o odvikavanju. Trebalo mi je još nekoliko mjeseci da se mentalno zrele i pripremim dijete za to. Iako je odvikavanje bilo prilično iznenadno, doslovce za nekoliko dana, dijete je prilično lako razbijeno s grudima. Nismo ni plakali ni plakali - moj sin je jednostavno preuzeo vjeru da je mlijeko u prsima bilo gotovo, jer je on sam postao dovoljno star da ga dijete. Mislim malo na situaciju razbijanja i samu lutku. Za otprilike tjedan dana vrlo je usisavao, praktički bez da je izvadi iz usta. Ali uskoro se vratio svom bivšem režimu - lutki za spavanje i kako bi se smirilo.

Otprilike u isto vrijeme, moj prijatelj je također odlučio odbaciti kćer. Njezina kći nije imala dojku za bebu, a prirodno izumiranje instinktivnog usta očito još nije došlo. Na koncu, pokazalo se da bez dodira i bez zamjene, dijete je počelo gotovo sve staviti u usta: male predmete, igračke, odjeću. Osim toga, postojala je i navika grizu usana na krvave čireve.

A za budućnost sam učinio sljedeći šesti zaključak za sebe: ako dijete ne prepozna dude, odvikavanje se mora podudarati s prirodnim istrebljenjem sisavca instinkt.

Nekoliko mjeseci nakon prestanka dojenja, moj sin i ja odbili smo uzeti lutku. U dobi od dvije godine. Sa svih strana, čula sam da je dijete s pacifierom u ustima u dobi od dvije godine oblikovana sramota. Ali ona je bila prilično mirna u vezi s tim: prvo, moj sin je usisavao pahuljicu ukupno ne više od dva sata dnevno, a drugo, imao sam primjer moje djevojke pred mojim očima.

Konačno, vidio sam da potreba za sisanjem postupno nestaje za sina i lutka postaje vjerojatnije priznanje naviku. Na primjer, mogao je sisati dude dosade. Pokušao sam maknuti lutku i držati dijete nešto zanimljivo. I onda sam samo izrezao pacifiera, tako da je postalo nelagodno sisati. Dijete je samostalno bacio ga u smeće, a novi pacifier nikad nije tražio.

Odavde sam napravio još jedan zaključak, sedmi: intuicija je najbolji savjetnik. Ne biste trebali slušati savjet o tome kada trebate odvojiti dijete od mačjaka, samo majka može osjetiti ovaj trenutak.

Uskoro će se moje drugo dijete roditi. Hoće li sisati na dude ili ne - još ne znam. Ali se stvarno nadam da sam izveo prave zaključke i da ću moći izbjeći mnoge pogreške.

Vaš izbor: sve prednosti i nedostatke upotrebe lutke za novorođenče

Kupujete miraz za budućnost bebe, morate odlučiti trebate li lutku za novorođenče. Sposobnosti i nedostatke takve akvizicije moraju se vrlo pažljivo vagati.

U psihički osjetljivom razdoblju trudnoće i nakon porođaja, jako smo pod utjecajem raznih marketinških tehnika koje nude mješavine za bebe, boce, dude raznih tipova i skladbi, pa čak i uz najslađe nasmiješene bebe.

Kako je teško odoljeti! Štoviše, od ranog djetinjstva, slika bebe s bradavicom nalazi se u našoj svijesti. Čak se lutke za lutke prodaju, u pravilu, zajedno s ovim dodatkom. Ali, čekajući rođenje bebe, vjerojatno razmišljate o tome treba li beba lutke?

Negativni trenuci upotrebe lutki

 1. Gospođice mogu pokvariti ugriz djeteta, savijati zube, a vrlo je teško odbaciti dijete od njih. Odmah ćete prepoznati takvu djecu malo otvorenim ustima u odsustvu hladnoće. To može dovesti do čestih prehlada (pročitajte stvarni članak Kako zaštititi dijete od hladnoće? >>>);
 2. No mnogo ozbiljnije je šteta od dude za dojenje:
 • Smanjena laktacija;

Smanjenje laktacije uzrokovano je činjenicom da novorođenče, umjesto da jede, prima dude, ili je sranje prije jela. Mišići lica bebe se brzo umiru. Prema tome, kada se novorođenče nanese na dojku, ona će jesti mnogo manje nego što bi trebalo. Ali ne zato što je bio pun, već zato što je bio umoran.

U oba slučaja, žensko tijelo prima signal da je potrebno manje mlijeka i, naravno, smanjuje proizvodnju. Da biste se nosili s ovim problemom, pomoći će vam informacije iz članka Kako povećati dojenje >>>

Bez obzira na oblik bradavice, još uvijek ne odgovara pravi bradavica žene. Proces sisa dude i dojke razlikuju, novorođenče počinje se miješati u tome kako to učiniti, brige i kao rezultat toga, može isključiti iz procesa proizvodnje mlijeka radno-intenzivne.

Pogotovo ako neka nesigurna majka počne hraniti umjetne mješavine, vjerujući u špekulaciju o "lošoj kvaliteti mlijeka" ili "nespremnosti djeteta da uzme dojku".

Još jedna značajka nepravilnog pričvršćivanja na prsa, koju čini bradavica, je gutanje zraka tijekom hranjenja. I to je uzrok tumara u trbuhu, anksioznosti i krikovima djeteta. Obratite pažnju na članak na stranici: Pravilno pričvršćivanje djeteta na prsa >>>.

Glavno pravilo

Budite svjesni! Potrebno je zapamtiti i vjerno promatrati prvo i najvažnije pravilo: prije nego što uhvatite bradavicu, potrebno je otkriti uzrok plačanja bebe.

 1. Plašt je jedini oblik koji je dostupan novorođenčadi da prijavi da nešto nije u redu s njom. Još ne može reći: "Mama, želim jesti" ili "Imam glavobolju", "Ja sam hladno" ili "Ja sam vruće" i jednostavno "iznenada sam postao usamljen i uplašen u ovom velikom svijetu, mama!" (Usput, o tome kada beba počinje govoriti, možete saznati iz članka Kada dijete počinje razgovarati? >>>);
 2. Devet mjeseci beba je živjela u vama. Bio je sretan i zabrinut s tobom, hodio s tobom, spavao i jeli. Sada novorođenčad mora živjeti samostalno. I nada se da će onaj tko se tako dugo brinuo za njega i dalje spreman pomoći, nada se da će ga čuti i razumjeti.

Možda trebate vremena da naučite pametno što dijete treba. Ali, ako ne uložite napor, nikada to ne možete naučiti.

Nakon što ste proučavali materijale objavljene na vezi, naučit ćete razumjeti bebu, razumjeti osnovne potrebe dojenčadi i naučiti kako nježno i pravilno brinuti za bebu. Online tečaj Sretna majčinstvo >>>.

Također, s tečaja ćete naučiti:

 • Kako kupati dijete, tako da ne plače;
 • Učite pravilno nošenje djeteta u svojim rukama, bez oštećenja na leđima i leđima;
 • Počnite pravilno kretati novorođenče kako biste spriječili poremećaje kralježnice.
 1. Okrenuvši se majci, dijete se nada da će odgovor na svoj krik biti majka, a ne stvar bez duše. Pa, novorođenče nema nikakav apstraktni refleks sisanja. Potrebno joj je točno majčino grudi, mlijeko, toplina, uobičajeni zvuk otkucaja srca, koji je čuo mjesecima prije nego što se rodila;
 2. Neki od vas mogu primijetiti da dojenčad ne jede uvijek tijekom dojenja. Dogodilo se da samo drži prsa u ustima, ali odmah počinje aktivnije sisati kad ga pokušava ukloniti. To znači da novorođenče doživljava neku psihičku nelagodu i traži zaštitu i udobnost u majčinim rukama. Uostalom, ne možete otkopčati prsa i otići.

Dajući djetetu bečad u ovom trenutku, jednostavno ga obmanjivati ​​i ostaviti ga sam s problemima. Ništa neće umiriti dijete bolje nego majčin zagrljaj.

Moderni neurolozi su otkrili da je stalna uporaba dudom dovodi do nedostatka majke i djeteta komunikacije, što je štetno za njegov razvoj i psihičku stabilnost. To postavlja buduće izazove u interakciji s okolinom odrasle osobe, njegovog nepovjerenja obitelji, nemogućnost izgradnje odnosa, izbor loših navika kao sredstvo za uklanjanje stresa.

Kad lutka nije štetna

Dakle, dajte lutku novorođenčadi? - mislite i odlučite da ga ne kupite. Ne biste to trebali kategorizirati. Postoje situacije kada je nemoguće bez pacifiera.

 • Viša sila tijekom dojenja;
 • Umjetno hranjenje;
 • Bolest usne šupljine i mišićno-koštanog sustava čeljusti;
 • Kao sredstvo distrakcije i mirnoće u teškim okolnostima;

Općenito, kod dojenja nije potrebna lutka novorođenčeta: majčinska dojka pomaže sisati i smiriti se i odvratiti. Ali postoje izvanredne situacije kada to nema nikakve prilike.

 1. Najjednostavniji primjer: Ostao si u klinici, beba, ući u puno buke na nepoznatom mjestu, ne mogu to dovoljno dobar za jesti i misli o gladi na cesti. I na ulici zima i mraz. Dojenje djeteta u takvoj situaciji je vrlo problematično i treba se radije vratiti kući.

To je kada daju dud za novorođenčad dok dojenje može spriječiti dijete da plakati u hladnom sve ovo vrijeme;

 1. Umjetno hranjenje ne podrazumijeva hranjenje novorođenčadi na zahtjev, jer postoji opasnost da ga samo hranite. Doista, za razliku od majčinog mlijeka, umjetne mješavine nisu u potpunosti prilagođene za svako pojedino dijete;

Stoga je prekomjerna konzumacija takve prehrane štetna i, u intervalima između hranjenja, novorođenčad dobiva dude. Pokušajte smiriti komunikaciju bebe, ali ako je potrebno, bradavica je korisna.

Obratite pažnju! Često dovoljno dojenčadi na umjetnom ili mješovitom hranjenju plakaju iz kolike u trbuhu. No lutka ne pomaže u uklanjanju tih fenomena (važne informacije o ovom pitanju mogu se naći u članku Lijek za koliku u novorođenčadi >>>.

Bolje je uzeti dijete na rukama, pritisnuti trbuh na trbuh da se zagrije. Postoje i druge učinkovite mjere, bez uporabe lijekova, kako bi se dijete moglo nositi s kolikom i plinom. Više informacija o njima potražite u trbuhu Interneta Meka trbuh >>>.

 1. Dijete može imati zarazne bolesti usne šupljine, koje sprječavaju dojenje ili bol koja ne dopušta da se novorođenče smiri. Davanje grudi u takvim slučajevima nije samo besmisleno, već i opasno - dijete može ozlijediti osjetljivu kožu tako da ga grize ili trlja gumama;
 2. Drugi slučaj kada daje mirotvorac novorođenče će imati je prisutnost prirođenih mana usne šupljine, nerazvijenost donje čeljusti i malokluzija u djeteta. No, u ovom slučaju, preporuku za upotrebu pacifiera i njegov odabir treba obaviti isključivo stručnjak!

Vrste lutki

Koje lutke možete naći na prodaji?

 • Latex soothers;
 • Silikonske cvjetnice;
 • Gumeni pacifiers;
 • Standardni obrazac ("trešnja");
 • Oblik s vrhom skošenim ("kapljica") za ispravak ugriza.

Latex soothers su lijepe i mekane. Pri njihovoj proizvodnji koristi se prirodna guma. No, to je ono što se ispostavlja kao njihov glavni nedostatak: takvi proizvodi mogu uzrokovati alergije u bebi, a osim toga, ne mogu se kuhati.

To znači da je nemoguće dovoljno ukloniti mikroorganizme sa svoje površine. Takve pacifiere treba koristiti u izuzetnim slučajevima za novorođenčad 1-3 mjeseca života i mijenjati ih što je češće moguće, najmanje 1 put u 3 tjedna.

Silikonska čaša znatno je krutija od lateksa. Stoga može deformirati mliječne zube. No, može se sterilizirati bez ugrožavanja kvalitete. Dovoljno je promijeniti takvu lutku jednom za 1,5 mjeseca. No, potrebno je prestati koristiti nakon pojave prvih zuba.

Gumeni dude su ponekad nespretni u izgledu i mogu uzrokovati diatezu, ali se odijele bebu nakon pojave zuba. Može se kuhati.

Važne napomene

 1. Ako iz bilo kojeg razloga odlučite upotrijebiti kozoricu, svakako ga odaberite prema dobi djeteta, ispravan oblik, bez nedostataka i integriteta;
 2. Obratite pažnju na sastav materijala iz kojeg je izrađen;
 3. Možete kupiti dude samo u ljekarnama i certificiranim trgovinama;
 4. Obavezno održavajte savršenu čistoću, lažnu sterilnost. Kuhajte je. I prije uporabe, pohranite u sterilnom spremniku, inače riskirate dodijeliti novorođenče s masom zaraznih bolesti.

U skrbi novorođenčeta nema sitnica. Bez obzira na to upotrebljavate lijevanje, sigurno odlučite za sebe. No, bez obzira na vaš izbor, nikada ne zaboravite na zdravlje i dobrobit bebe.