Dobrobit u ranoj trudnoći

Zasnivanje

Saznali ste da očekujete dijete. Možda i dalje to sumnjaš. Što dalje? Gdje ići? Koje testove treba poduzeti? Prvo, prvo.

Test ili analiza?

Najpristupačniji način utvrđivanja trudnoće je test. To je jeftino, i sada ga možete kupiti čak i na blagajni massmarket.

Može se upotrijebiti bilo koji dan nakon kašnjenja, preporučuje se test ujutro.

Najčešći tipovi testova - test traka. Tanka bijela pruga s plavom (možda drugačije boje) i strelice. Treba ga spustiti na oznaku nekoliko sekundi u spremniku sa svježim mokraćom, a nakon 2-5 minuta možete pratiti rezultat.

Dvije trake - potvrđena je trudnoća. Štoviše, intenzitet bojenja druge trake nije bitan, ako u načelu ne ostaje svjetlo, prazno, pa čak i ako je već svjetlo, ali još uvijek ljubičasto, postoji trudnoća.

Obično žene rade jedan ili više testnih slučajeva.

Ako druga traka nije dovoljno zasićena, vjerojatno je da je razdoblje posebnog položaja još uvijek mala. Pokušajte napraviti test još tri dana, a zatim još tri dana. Traka bi trebala potamnjeti.

Možete se obratiti klinici za analizu na razini hCG-a. Chorionic gonadotropin je poseban ljudski hormon koji se proizvodi tijekom trudnoće.

Nakon 6-10 dana nakon začeća hCG pokazatelji će biti informativni, pokazalo se da se trudnoća može odrediti već u tako ranom razdoblju.

Razina hCG do određenog razdoblja trudnoće će brzo rasti.

Analiza hCG-a također može propisati liječnik, to se provodi u slučajevima kada:

 • zahtijeva dinamičko praćenje trudnoće;
 • postoji opasnost od pobačaja ili propuštenog pobačaja;
 • potrebna je procjena cjelovitosti pobačaja.

Postoji još nekoliko slučajeva koji nisu povezani s trudnoćom.

Analiza hCG-a plaća se, a ne u svim poliklinicima se provodi, stoga unaprijed provjeravajte svoje zdravstvene ustanove da li postoji takva usluga.

10 glavnih znakova trudnoće

Iako je svaka priča o rođenju individualna, najčešći su znakovi trudnoće. Major - deset.

Odgoda - najsigurniji znak prediagnostike. To znači da je prije testiranja i pregleda liječnika najvažniji simptom trudnoće kašnjenje menstruacije.

Mučnina, povraćanje. Tako se manifestira toksikoza - specifična reakcija organizma do rođenja novog života.

Do sada, nema konsenzusa o prirodi toksikoze i njezine uloge. Neke žene nemaju ni najmanji nagovještaj ovog stanja, postoji i kategorija onih koji pate od mučnine koja se boluje tijekom svih devet mjeseci.

U prosjeku, do kraja prvog tromjesečja, prolazi sigurno.

Oticanje grudi. Prsa se povećavaju, postaju osjetljiva, ponekad i bolna. To se može dogoditi u predmenstruacijskom razdoblju, ali tijekom trudnoće ovaj fenomen je izraženiji.

Osjetljivost na mirise. Postoji osjećaj da je moć mirisa porasla za nekoliko redova veličine. Nije neophodno da će neko davno omiljeni miris postati mržnja, samo će olfaktorni refleks biti jači.

Psihološka neravnoteža. Slaba raspoloženja: oštro ispadne, razdražljivost proizlazi iz svake sitnice, a zatim dolazi do iznenadnih neprilika radosti, valova snage. To su hormonske igre, s fiziološkog stajališta, sasvim normalne.

Česti mokrenje. Maternica još nije toliko narasla da je česti poriv za toaletom prirodan, ali tijelo se već priprema za takav tijek događaja.

Volumen krvi u tijelu raste, a to svakako dovodi do dodatnog volumena tekućine u mjehuru.

Abdominalna distenzija. Postoji osjećaj nelagode, želim otkopčati gumbe na trapericama ili se udobno smjestiti. To je također posljedica hormonalnih promjena.

Neadekvatno krvarenje. To se ne događa svima, ali često se često događa. Nekoliko dana trudna promatra mali vaginalni iscjedak od svijetlo smeđe do tamno smeđe boje.

To se može objasniti implantacijskim krvarenjem koje je povezano s takvom reakcijom tijela u proces vezanja jajašca na stijenku maternice.

Ponekad iscjedak pada na dane kada treba početi s menstruacijom. Oni prolaze nakon nekoliko dana, ali ako liječnik savjetuje da ide u bolnicu, onda postoji opasnost od trudnoće, i to je bolje to učiniti.

Povišenje bazalne temperature. Ako stalno mjerite bazalnu temperaturu (temperatura u rektumu), onda biste trebali znati da je u običnim danima ispod 37 stupnjeva.

Ona raste u razdoblju ovulacije, a početak menstruacije opet pada. Ako je bazalna temperatura porasla, nije se smanjila nekoliko dana, nema mjesečnih razdoblja - visoka vjerojatnost da je koncepcija bila uspješna.

Povećana salivacija. Prethodno toksično djelovanje. Najčešće se promatraju ujutro. Postoji osjećaj da se u ustima u jutarnjim satima nakuplja puno sline, što može biti popraćeno oštrim osjećajem gladi.

To su prvi znak trudnoće. Možda nisu, ali morate biti spremni za njih, svi se uklapaju u fiziološku normu.

Prijetnja u ranoj trudnoći

Najčešće, prijetnja prestanka trudnoće događa se u ranoj fazi. Ponekad nije moguće utvrditi uzroke ovog fenomena. Svaka peta trudnoća završava pobačajem u ranom razdoblju.

Zanimljivo je da na Zapadu često ne pokušava sačuvati trudnoću u prvih tjedana, ako postoji prijetnja. Vjeruje se da je tijelo sama sposobna odlučiti hoće li se fetus održati.

Domaća medicina nije toliko kategoricna: svaka prijetnja pobačajem znači upućivanje žene na hospitalizaciju.

Najčešći uzroci prijetnje spontanog pobačaja:

 1. Hormonski poremećaji. Nedostatak progesterona može ometati uspješan razvoj trudnoće. Ako se korpus luteum ne može adekvatno nositi s njegovom funkcijom, javlja se hormonsko zatajenje. Žensko tijelo nema hormon koji podržava trudnoću. To može biti posljedica endokrinih problema, povišenih razina muških hormona i određenih lijekova.

 • Patologija strukture reproduktivnih organa. Na primjer, maternica u obliku rožnice ili sedla. Pogrešna struktura organa nije zapreka trudnoći, ali povećani nadzor liječnika neće biti suvišan.

 • Genetske abnormalnosti. Ozbiljne kromosomske mutacije dovode do spontanog pobačaja, priroda odbacuje neprihvatljiv fetus.

 • Cervikalna insuficijencija. Ozbiljna i uobičajena patologija. Cerviks iz nekog razloga gubi sposobnost da bude čuvar za intrauterinski život bebe i počinje se razvijati. Ako to ne spriječite, doći će do pobačaja.

 • Ozljede. Padove, fizički napor, rane mogu uzrokovati pobačaj.

 • Prijam neovlaštenih lijekova. U prvom tromjesečju zabranjuju se lijekovi: liječnik ih može propisati i on to radi samo kada je apsolutno neophodan.
 • Prijetnju možete identificirati prema sljedećim kriterijima:

  • teške ili uporni bolovi u donjem dijelu trbuha;
  • krvarenja;
  • krvarenje iz vagine;
  • oštro pogoršalo stanje zdravlja;
  • teška iscrpljujuća povraćanja.

  Problemi u ranoj fazi trudnoće mogu se pojaviti u najzgodnijim ženama. Samo liječnik može razriješiti strah i pružiti pravovremenu stručnu pomoć.

  Rani testovi trudnoće

  U prvom tromjesečju žena postaje registrirana za trudnoću. U tom smislu, ona se ispituje od specijalističkih liječnika i podvrgava se raznim testovima.

  Barem ovo:

  1. Opći test krvi.
  2. Biokemijska analiza krvi.
  3. Analiza mokraće.
  4. Krvni test za HIV, hepatitis B, C i sifilis.
  5. Analiza za određivanje krvne grupe i Rh faktora.
  6. Koagulogram (test zgrušavanja krvi).
  7. Razmažite vaginalnu floru, uretru, cervikalni kanal.
  8. Razmišljajte o STIs.

  Analiza se uzima iz vena i iz prsta. Posljednji postupak je neugodan za mnoge žene, u većini velikih poliklinika i konzultacija moguće je kupiti jeftine specijalne uređaje za bezbolno crpljenje krvi iz prsta.

  Bolji je urin prikupiti kod kuće. I ujutro, i samo na prazan želudac. Kao kontejner, pravilno stakleno posuđe iz krumpira za djecu će odgovarati. Mora se temeljito isprati i sterilizirati. Prije pražnjenja mokraćnog mjehura za pranje genitalija pod tušem.

  Liječnik uzima ginekolog, priprema nije potrebna.

  Možete i trebate razgovarati sa svojim ginekologom o svim značajkama prvog tromjesečja, oprezu, promjenama u načinu života i prehrani.

  Ako iz nekog razloga liječnik ne govori o vama, ne objašnjava najvažnije točke, imate pravo postavljati pitanja i zahtijevati pozornost (u razumnim mjerama, naravno).

  Nemojte zaboraviti na psihološki stav, čiji je udio u sigurnom rođenju više nego super.

  Problemi s blagostanjem u ranoj trudnoći

  Tijekom trudnoće, žensko tijelo mora se prilagoditi mnogim promjenama povezanim s rastom fetusa i pripremom za porođaj. Stanje pomaže prilagodbi povećanju opterećenja, ali je popraćeno svim vrstama bolesti.

  Mogući simptomi

  Većina pritužbi je normalni fiziološki odgovor tijela i ne smije izazvati zabrinutost u trudnoj ženi. Znakovi neudobnosti mogu se lagano razlikovati, ovisno o razdoblju. Neke se žene osjećaju dobro tijekom trudnoće.

  Povećanje opterećenja odnosi se na sve sustave karoserije. Za razvoj fetusa zahtijeva veliku količinu hranjivih tvari, osigurava im povećanje volumena krvi u krvožilnom sustavu. Da bi se borila s povećanim opterećenjem, srce je prisiljeno da se češće ugovorne, žena razvija brzu umor. Zbog povećanog volumena krvi, bubrezi moraju raditi brže, a mokraćni mjehur ugovara zbog rastućeg maternice. Kao rezultat toga, urination postaje češći.

  U različitim fazama trudnoće, žene će se osjećati drugačije. Stoga je vrijedno razmotriti ovaj problem detaljnije.

  U ranim fazama

  Jedna od prvih reakcija na razvoj fetusa je toksoza. Osjećaj lošije u ranoj trudnoći zbog učinka na:

  1. Probavni sustav. Mučnina, povećana ili manjka apetita, netrpeljivost nekim proizvodima. Žgaravica, ozbiljna stvaranja plina, probavne smetnje, konstipacija, crijevna kolika moguća je.
  2. Cirkulacijski sustav. Postoji slabost, umor, pritisak, vrtoglavica, varikozne vene.
  3. Genitourinarni sustav. Zabraniti odabir, koji normalno treba biti normalna boja, bez jakog mirisa. Česti mokrenje, ali simptom ne bi trebao izazvati zabrinutost, ako ne prati oštar, gori, bol u donjem abdomenu. U nedostatku dodatnih patoloških znakova, promjene nisu opasne i privremene.
  4. Koža. Uz povećanu pigmentaciju, povećani sadržaj masti. Promjene utječu na stanje kose, može se pojaviti perut.
  5. Stanje mliječnih žlijezda. Mogu postati osjetljiviji, pojavljuje se bol, može doći do izbijanja bradavica. To je uzrokovano pripremom mliječnih žlijezda za dojenje. Često dovodi do nelagode tijekom nošenja djeteta.

  Prije svega, žene se žale na snažnu toksemiju u prvom tromjesečju.

  Mnogi proizvodi koje tijelo odbacuje, mučnina i povraćanje uzrokuju gotovo sve snažne mirise. Nažalost, toksičnost se ne može potpuno prevladati, moguće je samo ublažiti stanje.

  Drugo tromjesečje

  Gestacijsko razdoblje od 3 do 6 mjeseci smatra se vremenom s malom vjerojatnosti komplikacija. Ali mogu se pojaviti razni poremećaji zbog povećanog opterećenja ženskog tijela.

  Zbog hormonskih poremećaja, krvarenje krvi u trbušne organe, oticanje crijeva i smanjenje pokretljivosti, može doći do konstipacije. Drugi čest uzrok bolesti je hemoroide. Njegovo obrazovanje je najvjerojatnije u žena sklone varikoznim žilama. Hemoroidi mogu izazvati svrbež, bol, krvarenje. Jedan od izazivačkih čimbenika je zatvor, potrebno je voditi brigu o njegovoj prevenciji.

  Sljedeći simptomi su također mogući:

  • Anemija, oticanje nogu i sluznice nazofarinksa, snižavanje ili povećanje krvnog tlaka, pojava kratkog daha.
  • Karijes, problemi s gumama, probavni poremećaji, nadutost.
  • Rijetko uriniranje, upala u urinarnim organima.
  • Dysbakterija uzrokovana hormonskim poremećajem. Često dovodi do drozda.
  • Povećano znojenje, svrbež kože na abdomenu, formiranje strija, pojava dobnih mjesta.
  • Bol u donjem dijelu leđa, mišićima leđa, abdomenu, osjećaju napora i težini.

  U drugom tromjesečju, žgaravica se često povećava, što je uzrokovano povećanjem veličine maternice i povećanim pritiskom na želudac: stiskanje zidova dovodi do oslobađanja kiseline u jednjak.

  Treći trimestar

  Glavne pritužbe odnose se na porast tjelesne težine i veličine maternice, mišića, bolova u zglobovima. Najveće opterećenje pada na donji trbuh i lumbalni dio. Za pripremu za zglobove porođaja, ligamenti u području zdjelice postupno se razilaze, postoji nagging bol.

  Neudobnost nastaje uslijed pomicanja težišta zbog rastućeg abdomena. Kralježnica se savijala, opterećenje na leđima se povećava. Njihova konstantna napetost, osobito tijekom dugotrajnog stanja, neugodan položaj, dovodi do bolnih osjeta. Loše zdravlje tijekom trudnoće događa se kao posljedica napadi u mišićima, ligamenata koji podupiru želuca. Bol je različitog intenziteta, svojstava i trajanja.

  toksikoza

  Većina toksikoza manifestirana je u ranoj trudnoći, smatra se normalnim fiziološkim odgovorom tijela. Prvi znakovi su pretjerano slinjenje, povraćanje i mučnina. Također, toksičnost je popraćena promjenom preferencija u okusu, gubitkom apetita, metalnim okusom u ustima, gubitkom težine, pospanosti i razdražljivosti. Manje uobičajeno, popraćeno je boljem mišićima i zglobovima, pogoršanjem astme i manifestacijama dermatitisa.

  Toksikoza počinje na 5-6, ponekad na kraju trećeg tjedna, često postaje uzrok neodlučnosti. Sljedeći čimbenici mogu ga izazvati:

  1. Promjene u emocionalnom stanju.
  2. Promjena razine hormona.
  3. Stvaranje posteljice.
  4. Odziv tijela na tvari potencijalno opasne za razvoj fetusa.
  5. Višestruka trudnoća.
  6. Pogoršanje kroničnih bolesti.

  Kod većine trudnica, toksikoza se nastavlja do 5. mjeseca trudnoće i smatra se neopasnim, ako nema komplikacija ili rizika za fetus.

  Loše navike mogu pogoršati simptome. Naročito su opasni alkoholičari i cigarete, što uznemiruje mnoge žene koje su konzumirale alkohol ili pušile prije trudnoće.

  Teška toksikoza je prijetnja i zahtijeva hitnu hospitalizaciju jedne žene. U kasnijim razdobljima to može biti opasno za fetus.

  Donja bol u trbuhu

  Tijekom trudnoće, bol u trbuhu može biti uzrok lošeg zdravlja. Moraju se prijaviti liječniku. Bolovi se razlikuju po intenzitetu, lokalizaciji, popraćeni su i drugim simptomima, ovisno o uzrocima pojavljivanja.

  Neposredno nakon oplodnje, zbog malih veličina ljudskih stanica ne nastaju posebne senzacije: njihove prve podjele ne uzrokuju nikakve simptome.

  Prirodni uzroci

  Nakon gnojidbe, embrij se kreće u maternicu da bi se tamo smjestio za kasniji razvoj. Neke žene sada osjećaju blage povlačne bolove, ponekad slične trnci. Fenomen može biti popraćen malom količinom krvarenja uslijed mikroproliferacija kapilara uzrokovanih prodorom jajašca u stijenku maternice. U ovoj fazi, to je mala veličina i prisiljena povećati s rastom fetusa. Susjedni organi se mijenjaju, sve promjene prate crtež boli. Ovo nije patologija i ne zahtijeva liječenje.

  Često su žene koje su imale upalu zdjeličnih organa ili su operirane podvrgnute bolovima u trbuhu. Nakon takvih patologija mogu ostati adhezije koje se ne mogu protezati. Kako maternica raste, suzu, uzrokujući teške, oštre bolove povlačenja, pritiskanja ili rezanja prirode. Obično, trudnica nije propisana liječenje, preporučuje se promatranje odmora, kao i uzimanje sedativa.

  Nakon 30. tjedna moguća je kontrakcija treninga, maternica periodično se sklapa u kratkom vremenskom periodu, a u donjem dijelu trbuha postoje nagnuće boli. Nakon kratke stanke, prolaze. Također, može se pojaviti bol zbog kretanja djeteta.

  Hormonski poremećaji

  Tijekom trudnoće, hormoni se mijenjaju, razne abnormalnosti mogu dovesti do bolnih osjeta u abdomenu i leđima. Često postoji nedostatak progesterona, koji je odgovoran za normalan ton u maternici. Smanjuje njegovo smanjenje, ne dopuštajući odbacivanje oplođenog jajašca. S nedostatkom progesterona, započinje izdvajanje embrija. Ako ne poduzmete akciju, moguće je spontano ukidanje trudnoće.

  Da bi razjasnili uzroke boli u donjem dijelu trbuha potrebno je analizirati razinu hormona.

  Prijetnja prekida

  U većini slučajeva pobačaja i zamrzavanje embrija javljaju se u ranoj trudnoći. Oni izazivaju ne samo vanjske čimbenike, nego i prirodnu selekciju. U slučaju genetskih poremećaja, pogrešan skup kromosoma, razvoj fetusa prestaje. Istodobno, u donjem dijelu trbuha postoje bolni osjećaji, težina u donjem dijelu leđa uzrokovana kontrakcijama maternice.

  Prijetnja pobačaja može biti nakon 22 tjedna, ali se naziva prijevremena rođenja. Prate ih bolovi u grčevima, krvavi iscjedak, ponekad ispuštanje amnionske tekućine.

  Stanje zahtijeva hitnu hospitalizaciju. U ranoj fazi postupka poduzimaju se mjere za očuvanje trudnoće, a u kasnim fazama razvoja prijevremenog rada, prekinuta je.

  Ektopična trudnoća

  U ranoj fazi trudnoće teško je dijagnosticirati pomoću ultrazvuka. Neki se u ovom trenutku žale na povlačenje boli na jednoj strani trbuha. Ponekad su simptom ektopične trudnoće, kada je zametak fiksiran ne u maternici, već u jednoj od jajnika, trbuha ili jajovoda. To je patologija koja zahtijeva kiruršku intervenciju, inače može dovesti do nepopravljivih posljedica, uključujući i smrt.

  Ektopična trudnoća otkrivena je krvnim testom za sadržaj hormona hCG. Karakteristične značajke uključuju: kolicka bol, opća slabost, iscjedak s krvlju. Ako se ektopična trudnoća utvrdi prije značajnog pogoršanja zdravlja, tijekom operacije možete spasiti reproduktivne organe. U akutnom razdoblju crijeva maternice obično se uklanjaju, a naknadna funkcija rasadanja jajnika na ovoj strani je izgubljena.

  Patološki procesi

  Žena može biti uznemirena boli koja nije povezana s trudnoćom. Čest uzrok su problemi crijeva. Tijekom trudnoće, mišići u trbušnoj šupljini opuštaju se za očuvanje fetusa. To smanjuje pokretljivost crijeva, konstipaciju, nadutost i povlačenje boli. Stanje je olakšano pravilnom prehranom, unosom blagih laksativa dozvoljenih tijekom trudnoće.

  Drugi uzrok neugodnih osjeta su upalna bolest zdjeličnih organa. Mogu se pojaviti u ranoj trudnoći zbog smanjenog imuniteta. Proces je usmjeren na očuvanje fetusa tako da ga tijelo ne percipira kao strano tijelo i ne počinje odbaciti. Upalne bolesti moraju se liječiti, inače mogu nepovoljno utjecati na tijek trudnoće.

  Manje uobičajeni su uvjeti koji zahtijevaju operaciju. To može biti upala slijepog crijeva, formiranje cista, peritonitis. U takvim slučajevima, trudnice pate od bolova u donjem dijelu trbuha, natrag, može biti groznica. Operacija se provodi, pokušavajući zadržati trudnoću.

  Kada se posavjetovati s liječnikom?

  Malaise je norma. Ali istovremeno postaje razlog za traženje liječničke pomoći ako ga pratite:

  • Akutna bol u donjem dijelu trbuha, koja se ne može tolerirati, za razliku od prirodne nelagode. Ako se kombinira s krvarenjem, trebate odmah nazvati hitnu pomoć zbog mogućih prijetnji pobačaja. To je opasno i osjećaj "petrifikacije" u donjem abdomenu, koji se javlja kada jaka napetost - hipertenzija maternice.
  • Ispuštanje s neugodnim mirisom i neobičnim bojama, koji se gori na području genitalija. To mogu biti znakovi gljivičnih ili virusnih bolesti.
  • Temperatura raste iznad 37,5 stupnjeva - mogući simptom upalnog procesa u tijelu. Kombinacija simptoma s boli u mjehuru, donji dio leđa, može biti znak pielonefritisa, cistitisa.
  • Duže toksikoza, češće povraćanje tri puta dnevno. Nemogućnost asimilacije hrane dovodi do nedostatka hranjivih tvari važnih za razvoj fetusa.

  Trudnice se zabranjuju uzimati lijekove bez recepta. Većina ih je kontraindicirana zbog rizika od abnormalnosti u razvoju fetusa, neki se mogu uzeti samo za određeno vrijeme.

  Ne možete sami propisati komplekse vitamina, s obzirom da je to zabrinutost za zdravlje. Višak nekih elemenata, kao i nedostatak, može negativno utjecati na stanje djeteta.

  Što učiniti?

  Nije uvijek moguće riješiti se lošeg zdravlja. No, postoji nekoliko preporuka koje će trudnoj ženi lakše podnijeti bolest:

  1. Održavajte pozitivan emocionalni stav. Potrebno je češće razmišljati o bebu, kako biste potegnuli trbuh. Nakon buđenja, nemojte žuriti da izađete iz kreveta. Za češće slušanje ugodne glazbe, možete upotrijebiti posebnu meditaciju.
  2. Izbjegavajte pretjerano vježbanje, pokušajte pravilno planirati svoje vrijeme i, ako je moguće, prebacujte kućanske poslove na svoje najmilije. Slušajte svoje dobro, pokušajte se opustiti ili uživati ​​u laganju kad se osjećate.
  3. Pridržavajte se odgovarajuće prehrane, konzumirajte dovoljno vode i hrane bogate vlaknima. Normalizira probavu. Česti obroci malih količina hrane, isključujući masnu hranu, pomoći će u borbi protiv žgaravice. Pratite svoje prehrambene navike, ali jedite polako, osobito ujutro.
  4. Kada je toksična za pronalaženje proizvoda koji pomaže smanjiti mučninu. Tijelo svake žene je drukčije - pomaže jabukama, drugima - slatkim čajem ili običnom vodom.
  5. Da biste se borili protiv nesanice, češće ste u prirodi, izbjegavajte negativne informacije, ograničite gledanje televizije. Da biste smanjili žgaravicu, upotrijebite dodatni jastuk.
  6. Nosite posebnu odjeću za trudnice, prateće dojke, trbuh. Pomaže u sprječavanju strija, smanjenju stresa na donjem dijelu leđa, mišićima leđa i smanjenju boli.

  Ako se ne osjećate dobro tijekom trudnoće, važna je podrška i razumijevanje voljenih osoba. Pomažu lakše podnositi razne bolesti, smanjiti vjerojatnost stresa, opasnost za stanje žene i zdravlje budućeg djeteta. Značajno pogoršanje zahtijeva hitnu liječničku pomoć.

  Stanje zdravlja žena u ranoj trudnoći: norma i odstupanja

  Trudnice uvijek osjetljivo slušaju svoje stanje. Posebno pozoran na zdravlje tijekom trudnoće, one koji se prvi put pripremaju za majčinstvo. No, dovođenje druge i kasnije djece također može izazvati budućnost majke mnogo sumnji i iskustva, jer čak i ista žena može imati prve i druge trudnoće na potpuno drugačije načine. Stoga je važno znati koje su manifestacije tog razdoblja norma i u kojim slučajevima je potrebna hitna medicinska pomoć.

  Što se događa u tijelu u ranom razdoblju nošenja djeteta?

  Da bi se shvatilo kako bi trudnica normalno trebala biti dobro, potrebno je razumjeti procese koji se javljaju u ranim fazama trudnoće. Treba napomenuti da se prvi termin smatra prvim tromjesečjem, koji završava za 13 tjedana. Prijelaz u kalendarski period je približno 3 mjeseca trudnoće.

  Tijekom ovog važnog razdoblja u ženskom tijelu dolazi do ogromnih promjena koje počinju već od trenutka začeća. Njeno se tijelo postupno priprema za nosi i rođenje novog života i nastavit će se svih devet mjeseci. Međutim, u početnim fazama trudnoće, buduće majke još uvijek ne shvaćaju da se beba razvija u maternici koja do sada ne izgleda kao ljudsko biće i zove se embrij ili fetus. Ipak, u ovom trenutku već je postavio najvažnije organe - srce, mozak i pluća, kao i pupčanu vrpcu, koja će u narednim tjednima početi povezivati ​​s majkom.

  U prvom mjesecu trudnoće fetus ima doista malene dimenzije - oko 5 mm, tako da njena nova pozicija ne utječe na ravninu ženskog abdomenu. Okruglica u ovom dijelu tijela će se pojaviti mnogo kasnije. No, mliječne žlijezde počinju se pripremati za dojenje već u najranijim uvjetima, pa čak i nakon kratkog vremena nakon začeća, očekivana majka može primijetiti da se njezina dojka malo povećala. Osim toga, već u prvom mjesecu trudnoće aktivno se proizvodi specifični hormoni, koji su odgovorni za mnoge mehanizme u organizamima majke i djeteta. Djelovanje ovih supstanci ne traje dugo, au roku od nekoliko tjedana nakon začeća, žena može primijetiti da se njezino stanje promijenilo.

  Prvi simptomi rođenja novog života Mama počinje osjećati obično nakon kašnjenja. U većini slučajeva, trudnoća u ovom trenutku već je potvrđena ljekarnim testom, tako da žena obraća pozornost na stanje zdravlja, posebno loše, mnogo više nego obično.

  Kako se žena osjeća u prvim mjesecima

  Prvi trimestar smatra se najtežom fazom u nošenju djeteta - naravno, ne računajući porođaj. Prvo, u ranoj fazi trudnoće formiraju se svi vitalni sustavi djeteta, a svaki negativan utjecaj u ovom trenutku može uvelike utjecati na razvoj fetusa. Drugo, u početnom razdoblju još uvijek postoji visoka vjerojatnost spontanog pobačaja. I na kraju, treće, buduće majčino tijelo je pod ogromnim pritiskom u ovom trenutku zbog potpune restrukturiranja - i fizičke i hormonske. Žensko tijelo postupno se navikne na novu ulogu, a često je to stanje popraćeno specifičnim simptomima. No iako su neki od njih neugodni, a ponekad i pomalo bolni, mogu se sigurno pripisati normalnim znakovima trudnoće. Među njima su:

  • povećanje grudi i povećanje njezine osjetljivosti;
  • netrpeljivost na miris i okus uz mučninu i povraćanje (toksično djelovanje);
  • povećano mokrenje;
  • pospanost, slabost, vrtoglavica, umor, osjećaj nelagode;
  • suzu, razdražljivost, česte promjene u raspoloženju;
  • probavne smetnje: zatvor, nadutost, nadutost, težina u želucu;
  • slabe bolove u donjem dijelu trbuha;
  • povećano vaginalno izlučivanje;
  • lagano smanjenje tlaka.

  Svi ti simptomi su karakteristični za rane uvjete nošenja djeteta, ali ne i sve trudnice. Neke žene priznaju da uopće nisu osjećale svoju trudnoću sve do trenutka kada je trbuh počeo rasti. Treba imati na umu da se tijelo svake trudnice je individualno, pa neki od prvog tromjesečja prolazi gotovo nezapaženo, dok su drugi stalno se žale na osjećaj slabosti, jak trovanje i druge „čari” tog razdoblja.

  Koji osjećaji bi trebali čuvati?

  Mala nelagoda u prvim mjesecima trudnoće je norma, a ne patologija. Ali ako se stanje trudnice pogoršava, ona može odmah zatražiti liječničku pomoć. Često se u takvim situacijama radi o očuvanju života i zdravlja djeteta.

  Loše zdravlje u trudnica može biti uzrokovano ne samo fiziološkim razlozima već i određenim patološkim procesima unutar ženskog tijela. Jedan od najčešćih znakova abnormalne trudnoće je teška bol u donjem dijelu abdomena. Za razliku od nevažne boli prirodne prirode koja se pojavljuje u ranim fazama zbog istezanja mišića maternice i hormonalnih promjena, ti se osjećaji gotovo nemoguće podnijeti. Ako se, osim toga, bol provodi krvavim iscjetkom, to može signalizirati prijetnju pobačaja. U takvoj situaciji, nije potrebno čekati dok se stanje ne pogorša: rezultat može ići na sat. Dakle, trebate što prije nazvati ambulantnu brigadu. Vrijedi uzeti u obzir da se bolni osjećaji mogu kombinirati s osjećajem "petrifikacije" donjeg trbuha. To sugerira da maternica ima prekomjernu napetost. Taj se simptom naziva uterus hypertonus i često prati i spontani pobačaj.

  Porast tjelesne temperature iznad 37,5 ° C i slaba opća dobrobit vjerojatno će ukazivati ​​na to da se upalni proces razvija u ženskom tijelu. Vrlo je važno identificirati bolest što je prije moguće kako bi se postigao odgovarajući tretman i spriječio moguće posljedice za fetus. Visoka vrućica u kombinaciji s boli u donjem dijelu leđa ili u području mjehura najčešće je znak pijelonefritisa (upala bubrega) ili cistitisa. Te bolesti se posebno javljaju kod trudnica, budući da urinarni sustav doživljava dvostruki teret tijekom nošenja djeteta.

  Toksikoza, koja se smatra normalnim znakom trudnoće, također može izazvati neke komplikacije. Ovo stanje postaje opasno u slučaju kada se ženi u žena promatra tijekom dugo vremena i ne daje joj mogućnost da apsorbira hranu. Zbog toga dijete ne prima potrebne hranjive tvari, što se, pak, ogleda u njegovom rastu i razvoju. Ako trudnica ima jaku i dugotrajnu toksikozu, to postaje razlog za hospitalizaciju.

  Liječnici preporučuju da trudnice uvijek obratite pažnju na neugodan osjećaj i ako otkrivaju sumnjive simptome, ne ustručavajte se tražiti savjet od stručnjaka. U vrijeme otkriveno patologija je ključ uspješnog liječenja i zdravog tijeka trudnoće.

  Kako se dobro osjećati u prvom tromjesečju?

  Često je trudnoća apsolutno normalna, a stanje žene, kao i zdravlje djeteta, ne uzrokuje zabrinutost ginekologu. Ako buduća majka istodobno i dalje doživljava neke neugodne simptome njezina položaja, može se posvetiti jednostavnim savjetima o tome kako se bolje osjećati u prvom tromjesečju prenatalnog razdoblja:

  1. Dopustite sebi da se opustite više, hodajte na svježem zraku i potpuno spavate. Ovo ima pozitivan učinak na stanje trudnice i razvoj bebe.
  2. Pokušajte ostaviti loše raspoloženje, manje iskustva i nervoznu napetost u prošlosti: majčino raspoloženje prenosi se djetetu u maternici. Razmislite o tome svaki put kada se počnete uzrujati zbog sitnica: misli o djetetu vrlo su korisne za odvraćanje pozornosti.
  3. Da biste se nosili s toksikozom, jesti često, ali u malim količinama. Nije zabranjeno organiziranje zdravih i ukusnih zalogaja (na primjer, za korištenje suhog voća). Možete se riješiti mučnine s limunom ili mentom, dodano čajevima ili mineralnoj vodi bez plina. Zapamtite da je ovo privremeni uvjet koji obično prolazi za 13 tjedana.
  4. Počnite jesti i uzimati vitamine: učinit će vam da se osjećate puno bolje. Trudnice bi iz prehrane trebale isključiti junk hranu: masno, začinjeno, prženo, pušeno. Ali veliki broj svježeg voća i povrća je dobrodošao. Nemojte zaboraviti na meso: ovo je jedna od najvažnijih namirnica u prehrani trudnica.
  5. Obavezno odustati od loših navika. Država i razvoj vaše bebe izravno ovise o tome, ne samo tijekom trudnoće, već i nakon rođenja. Osim toga, nikotin i alkohol mogu izazvati loše zdravlje, uključujući povećanu toksiciju.
  6. Počnite nositi posebne donje rublje koje podupire grudi i smanjuje bol koja se javlja kada hormonalne promjene u mliječnim žlijezdama. Osim toga, posebni antenatalni remeni pomažu u sprječavanju strija.

  Kao što znate, način na koji se dijete razvija u utrobi izravno ovisi o zdravlju majke. Važno je uzeti u obzir ne samo fizičko nego i psihološko stanje. Loše raspoloženje i sve, čak i najznačajnije bolesti, nisu najbolje susjedstvo vaše bebe. Zato liječnici snažno preporučuju trudnicama da budu pozorni na njihovo zdravlje i dobrobit u ranoj fazi nosi dijete.