Mama nakon cezariannog dijela. Značajke obnavljanja

Zasnivanje

Mama nakon cezariannog dijela. Značajke obnavljanja

Cezarianni dio je operativni rad.

Ponekad je situacija takva da carski rez postaje jedini način da se rodite zdravom djetetu. Različite okolnosti mogu uzrokovati prirodno porođanje nemoguće. Ne brini ako se sve tako dogodilo. Najvažnije je rođenje novog života, rođenje malog zdravog čovjeka, vaše kćeri ili sina.

Što je carski rez?

Cezarianni dio je kirurška operacija u porodici, u kojoj dijete rodi na svijet ne kroz rodni kanal, već kroz disekciju trbušnog zida i maternice.

Priprema i provođenje ove operacije ovisi o tome je li planiran carski rez ili izvanredan. U prvom slučaju ležirat ćete unaprijed u rodilištu, najčešće se to događa u 38. tjednu trudnoće (ako imate blizanke ili triplete, a zatim ranije). U drugom slučaju, liječnik obično odluči obavljati operativne porode već u procesu rada, ako postoje dobri razlozi. Vrsta anestezije odabrat će liječnik pojedinačno, na temelju specifične situacije i stanja.

Ako vam se daje leđna anestezija (epiduralna, epiduralna), vjerojatno ćete moći vidjeti bebu odmah nakon rođenja. Ako vam se daje opća anestezija, tada ćete se malo susresti s mrvicama.

Ako usporedite operaciju abdomena s prirodnim porođajem, možete vidjeti neke značajke:

- Gubitak krvi tijekom operacije znatno je veći nego kod normalnog rada, a možda će biti potrebno napuniti određenu količinu krvi na jedan ili drugi način.

- Bilo koji ulazak u trbušnu šupljinu pun je formiranja adhezija, što ne može ometati život žene i može utjecati na njegovu kvalitetu (bol u donjem dijelu trbuha, problemi s stolicom).

- Uterus nakon cezariannog dijela znatno se smanjuje nego nakon prirodnog porođaja i stoga je moguće uvođenje lijekova.

- Nakon bilo kakvog rađanja, može doći do takve komplikacije kao što je upala maternice, ali nakon operacije češće se događa, stoga bi moglo biti potrebno antibakterijsko liječenje.

- Nakon prirodnog porođaja, mlada majka diže se za nekoliko sati, a nakon operatora provodi još jedan dan u jedinici intenzivne njege pod stalnim nadzorom stručnjaka.

Čini se da žena misli da će morati ponovno proći operaciju ako mora ponovno rađati. I iako je teoretska mogućnost prirodnog porođaja nakon carskog dijela, nažalost, u praksi u našoj zemlji češće se suočava s činjenicom da liječnici i žene ne uzimaju takav rizik. Naravno, to je vrijedno razgovarati o takvoj mogućnosti. Sve u takvim slučajevima rješava pojedinačno, zajedno s liječnikom (dužničkim timom) i ženom.

Fiziološke i psihološke značajke postoperativnog razdoblja

Tijekom postpartum razdoblja u slučaju prirodnog porođaja i nakon operacije će se odvijati na različite načine. Pogledajmo značajke obnove nakon cezariannog dijela detaljnije.

Prvi dan nakon abdominalne operacije, žena provodi u BIT (jedinica intenzivne njege). Obično, prva ili dva dana, dobiva anesteziju za lijekove u obliku injekcija.

Ako postoperativno razdoblje nastavi normalno, mladi majka može početi ustati i korak nakon prebacivanja na uobičajeni postnatalni odjel (od reanimacijske kutije).

Prve dane žena je ograničeno u hrani: obično prvog dana je dopušteno koristiti samo vodu bez plina, drugi i treći dan moguće je dodati mršave juhe, četvrti i peti dan je obično dopušteno dodati kuhano i pire mršavo meso, prirodno voće voće. Postupno, crijeva vraćaju svoj posao, a žena se vraća u normalnu prehranu, ograničenje na koje će uskoro biti nametnuto dojenjem.

Tijekom bolničkog postoperativnog dana, medicinsko osoblje nadgleda vašu šav, obrađuje se i oblači se mijenjaju.

Ako oporavak ide bez ikakvih komplikacija, bit će vam ispražnjen s domom za bebe 7. dan nakon cezariannog dijela.

Ako šav nije izazvao zabrinutost vašem liječniku i bio ste siguran od roditeljske bolnice, on ne zahtijeva posebnu njegu (naravno, ako vam liječnik nije dao druge preporuke). Istina, prvi put, tuširanje, šav ne preporučuje se utrljati s krpom.

Moms nakon carskog reza obično počinje dojiti bebe kasnije nego žene nakon prirodnog porođaja, jer kasnije dobivaju mlijeko. Ali to ne znači da ne biste trebali staviti dijete na prsa. Nemojte zaboraviti da dijete treba kolostrum da ojača svoj imunitet i normalizira rad gastrointestinalnog trakta, a zadovoljstvo bliskog kontakta je zbog svoje smirenosti i osjećaja sigurnosti.

Obično, nakon operacija abdomena, pacijentu nije dopušteno dizati težine oko 2 mjeseca. Ako imate pomoćnike - dobro, a ako ne, još uvijek morate uzeti bebu u svoje ruke. Samo pokušajte to pažljivo i uštedite se što je više moguće u prva dva mjeseca.

Intimnost s partnerom nakon cezariannog dijela je moguća nakon 2 mjeseca, kada se postpartumski iscjedak - lochia zaustavi, kako ne bi zarazila šupljinu maternice koja još nije spremna za takve upoznavanje.

Obnova menstruacije nakon carskog reza najčešće se javlja u isto vrijeme kao i prirodno rađanje žena, ali ponekad se maternica može pogoršati ugovoriti i oporaviti duže zbog ožiljaka na njemu.

Tijekom seksualnog odnosa nemojte zaboraviti na eventualnu trudnoću jer ovulacija može nastati u žena već nakon 6 tjedana (5-15% slučajeva), a mogućnost nošenja nove trudnoće nakon carskog reza pojavit će se najdulje dvije godine zbog insolventnosti ožiljka na maternica (potrebno mu je vrijeme da ozdravi).

Pitanja o kontracepciji razgovaraju sa svojim liječnikom. Izbor načina zaštite ne ovisi samo o tome jeste li hranili bebu ili ne, već i na svoje stanje i želju.

Cezarski dio je poseban rod, tako da možete imati poseban fiziološki i psihološki oporavak i iskustva nakon rođenja. Uobičajeni osjećaji i raspoloženja nakon poroda mogu se pomiješati s osjećajem "neaktivnosti", neprirodnosti takve vrste, kao i možda osjećaj krivnje uzrokovan činjenicom da ne možete roditi dijete na prirodan način.

Žena koja je dijete rodila djetetu putem carskog dijela može nešto razlikovati od majke nešto drugo nego žena nakon prirodnog porođaja. Možda je to zbog činjenice da nije osjetila bolove u radu i nije sudjelovala u procesu rođenja djeteta (u uobičajenom smislu). Ako je carski rez postao hitno nakon boli koji je već bio iskusan, žena ne dobiva "rezoluciju" stanja boli od rađanja, kao da taj proces ostaje nedovršen za nju, unatoč činjenici da ima bebu u naručju.

Osjetite duboku emocionalnu vezu s mrvicama, takva majka ne može odmah. Ali sve će sigurno poboljšati, čak i ako traje još malo vremena, glavna stvar je želja i nastojanja za njom.

Ponekad je psihološki oporavak nakon operacije dulji. Može doći do promjene raspoloženja od olakšanja do tuga, i obrnuto. Za sve ovo razdoblje prolazi na svoj način, nije nužno usredotočiti se isključivo na prosječne pokazatelje. Samo znajte da je imate.

Sve mame nose postoperativno razdoblje na različite načine, fiziološki i psihološki. Neki od njih su lako obnovljeni i vrlo brzo zaboravljaju njihov porod. Često to ovisi o osobnim karakteristikama žene (optimizam, aktivnost), o motivaciji za rođenje djeteta (briga za željeno dijete skriva sve poteškoće). A neke žene općenito gledaju na operaciju spasenja od "boli i muka" koje su mogli čekati tijekom prirodnog porođaja.

U svakom slučaju, idite na negativna iskustva i nemojte se mučiti.

Ne zaboravite da je dovoljno velik postotak porođaja je carski rez, što znači da niti vi ni vaša beba nisu iznimka.

Ako ste prikazani carski rez, to je najsigurniji način da se beba rodi, a ne tragedija!

Uzmite i vrijeme za sebe, slušajte se, ako vam se čini da je razdoblje oporavka nekako pogrešno, ako se ne možete nositi s rastućim negativnim osjećajima, kontaktirajte svog psihologa za pomoć. Vaša beba treba te sretno!

Čini se da žena u žurbi ne nastavlja aktivan seksualni život nakon rođenja zbog straha: "kako će to biti sada?", "Je li sve ozdravljeno?", "Hoće li me ozlijediti?", "Neću li povrijediti ništa?" ? ", Itd. Osim ovih iskustava, umor od neprospavanih noći, neobične dužnosti, odgovornost za bebu se pridružuje. I nakon carski rez, sve ove "užitke" dodaju s više neugodnosti i misli o postoperativnom šav. Prvo, mama se boji da ga "uznemiri". Drugo, ona vjeruje da izgled neizazvanog uboda na neprivlačan želudac može uzrokovati negativne emocije u mužu. Ali sva su pitanja riješena. Ako se još niste vratili izvana, možete upotrijebiti lijepe donje rublje, pokrivajući ono što vidite svome mužu, a ne.

Prva intimnost nakon cezariannog dijela možda neće biti najprivlačnija od fizioloških razloga, a vaši strahovi i strahovi, što će značajno smanjiti raspoloženje i želju obaju partnera, također mogu utjecati. Strah će sigurno nestati s vremenom, jer senzacije postaju življe i ugodnije od blizine bliskosti. I dok tek počinjete seksati nakon rođenja, uvijek pokušavajte podići svoje duhove prije intimnih odnosa. Nije naštetiti razgovarati sa svojim mužem o svojim strahovima (naravno, prije navodne intimnosti), usput, suprug također može paziti na neke točke, pa će ovaj otvoreni razgovor biti koristan i za vas. No najvjerojatnije će se osmijeh na vaše brige, jer on ne samo razumije sve, već najvažnije - voli te.

Doista, prva intimnost nakon porođaja može biti pomalo bolna, ali uskoro će proći (oko 3-6 mjeseci nakon rođenja). Pa još nekoliko tjedana, i u potpunosti ćete se oporaviti.

Razmislite o činjenici da ćete uskoro postati ne manje atraktivni nego što ste prije bili (i neki ljudi vjeruju da je žena s djecom još privlačnija), a samo će vam trag ili tanka, neprimjetna linija ostati iz vašeg šavova.

Neke značajke psihološkog oporavka nakon carskog dijela

* Cezarejska sekcija puno je bolje tolerirati žene koje su unaprijed znale i pripremale se za to.

To je objašnjeno činjenicom da su oni više puta raspravljali o ovoj situaciji, prihvatili dovoljno potpune informacije, značajno smanjili njihovu anksioznost i navikli na tu neizbježnost. Iz toga možemo zaključiti da je potrebno pripremiti takav prijelaz događaja unaprijed u pripremne tečajeve za porođaj, budući da je proces rođenja nepredvidljiv. Cesarejska sekcija mame, koja su protivnici ove metode opstanka i sigurni su da se to neće dogoditi, trpe najgore.

Stoga, ako se pripremate za porođaj, svakako pitajte moderatora da obratite pozornost na carski rez i objasnite detaljno točke koje uzrokuju pitanja i strahove.

* Da biste "napustili" negativna pojavljivanja, što je češće moguće, govorite o vašim iskustvima.

Bilo koji rod - stres za tijelo, nakon čega će biti obnovljen. S vremenom nećete htjeti podijeliti te emocije, ali za sada su takve priče vrlo korisne. Sipajte dušu prijateljicama, poznanicima, rođacima.

Dovoljno je da se njezin suprug "žali" samo jednom, nakon povratka iz rodilišta. Tada će biti prikladno, ali često ponavljani rituali često teško prepoznaju muškarci. Činjenica je da oni ne razumiju što i kako vam mogu pomoći u takvoj situaciji, ali samo je teško slušati kako je teško i bolno za vas. I pretpostavimo da to pete putujete samo da kažete, oni ne mogu. Ovo nije ni loše ni dobro, muškarci i žene samo su drugačije uređeni. Muškarci vole radnje i emocije žena (ovo se ne odnosi na žene koje su morale poduzeti mnoge muške odgovornosti, zbog nužnosti ili vlastite želje).

* Bebe blues i postpartum depresija mogu imati svoje osobine, potonje, nažalost, nakon operativne isporuke javlja češće nego nakon prirodnih.

Budite pažljivi i budite oprezniji. Ponovno pročitajte preporuke o tome što učiniti u slučaju depresije nakon poroda. Čini se da je žena nakon carezijalnog dijela teško podnijeti situaciju, okrivljavajući se za "ne može kontrolirati proces rođenja", "ne biti u mogućnosti sudjelovati u njemu", "rođenje djeteta prošlo je kao majka sama". Misli o tome, zajedno s tjelesnom nelagodom, mogu izazvati depresivno stanje majke nakon carskog dijela, pa čak i utjecati na njezino samopouzdanje i samopoštovanje u budućnosti. Također, žene nakon carskog dijela žale se na "nedostatak komunikacije s djetetom", rekavši da ne osjećaju ništa posebno o njemu.

Ako se proces porođaja ne odvija dobro, žene, prije svega, okrivljuju se sve više, a nakon operativnog rođenja majka često osjeća krivnju, stalno se "vraća" u situaciju trudnoće i operacije.

Ako tuga, melankolija će vas potpuno mučiti, ako shvatite da su negativne emocije puno jače nego što bi trebale biti tijekom normalnih hormonalnih promjena, trebali biste potražiti pomoć od stručnjaka. Možda ste u takvom trenutku ne smeta što će se dogoditi s vama, a zatim razmislite o djetetu: to ovisi o vama ne samo fizički (hranjenje, hodanje, kupanje), već najvažnije, emocionalno.

* Pokušajte staviti bebu na prsa što je češće moguće, unatoč činjenici da je laktacija loša ili čak i odsutna (to se događa nakon operacije).

Prvo, dijete treba colostrum. Jedući ih, on će ojačati svoj imunitet, čime se štiti od mogućih infekcija.

Drugo, dojenje će pomoći poboljšanju (početka) dojenja.

Treće, takav afinitet zasigurno će uspostaviti emocionalnu vezu između vas. S bliskim fizičkim kontaktom, gledajući "vlastito stvorenje", smacking vašeg prsa, osjetit ćete val ljubavi i topline. Sve to neće biti sporo da odražava ne samo na vas, nego i na dobrobit djeteta.

Kada počnete dojenje, a zatim dajte bebu bocu (ako još nema mlijeka), nemojte stavljati bebu u krevetić. Uvijek ga hranite u rukama ili leži na krevetu s njim. Dijete bi trebalo osjetiti toplinu i otkucaje srca tijekom jela.

Biti majka, osjećaj svoje bebe, dajući mu svoju ljubav je divno bez obzira na to kako je vaše dijete došlo na svijet! :)

Tel: +7 929 9020234, +7 916 4015150 (bolje je napisati, jer često ne mogu odgovoriti na poziv zbog zauzetosti, nazvat ću vas ili pisati)

Ako živimo u različitim gradovima ili ne možete doći na recepciju na licu mjesta, samo upotrijebite Skype savjet.

Saznajte više o trudnoći, porodu, poslijepodnevnom oporavku i podizanju djeteta, možete iz mojih knjiga: "Kako je lako roditi, ili rodni vodič", "Ja sam rođen, hvala majci, ili prvoj godini života majke i bebe", "Trudnoća nakon 30 godina, ili Svjesno majčinstvo, "Strahovi budućih majki, ili Kako se nositi s poteškoćama trudnoće".

Stanje žene nakon cezariannog dijela


Nitko nije tajno da je nakon carezije oporavak sporije i teže nego nakon prirodnog rođenja. Važno je da ste unaprijed spremni za to. Ovaj članak opisuje nekoliko korisnih načina za brže i jednostavno stabiliziranje stanja žene nakon carskog rezima i približavanje njezinog oporavka.

Prvih nekoliko sati nakon operacije osjećat ćete se vrlo iscrpljeno. Nećete biti u stanju ustati, imat ćete glavobolju, nećete imati nikakvih snaga za ništa. Prvi dan provodite u intenzivnoj njezi. Ovo je obično najozbiljniji test za ženu, jer ona ne vidi dijete, ne zna gdje je i što mu se događa. Ali glavna stvar nije brinuti. Dijete je pod liječničkim nadzorom, brinuti će se za njega, a vaš zadatak je da se što prije oporavim kako bismo ga vidjeli brže.

Možete se pomicati samo 7-10 sati nakon operacije. U početku će svi pokreti biti vrlo teški. Čak i samo sjedenje bit će pravi problem. Želuca će se divlje spustiti, kao da su utezi otpušteni. Stoga, budite vrlo pažljivi s pokretima koji izravno utječu na trbušne mišiće kada stojite, leže, sneezing ili kašljanje. Procijedite trbušnu šupljinu što je manje moguće kako ne bi uzrokovali divergenciju šavova. To ne znači da su vam svi pokreti zabranjeni. Naprotiv! Što se više pokušavate kretati, brže će biti prilagodba. Glavna stvar je činiti sve glatko i pažljivo. I slušanje vašeg tijela nije "suzenje" kroz silu.
Uklanjanje šavova izvodi se otprilike tjedan dana nakon carskog rezanja. Nakon toga morate nastaviti strogo slijediti preporuke liječnika. Vjerojatno nećete moći potopiti ranu tijekom prvih nekoliko dana, a samo medicinsko osoblje će obaviti presvlačenje. Za bilo koji crvenilo ili upalu šava, odmah se posavjetujte s liječnikom. Problemi mogu nastati čak i kada ste već kod kuće.

Po prvi puta nakon cezariannog dijela, vjerojatno će biti propisana posebna dijeta. Zajedničko je svim ljudima koji su prošli bilo koju operaciju. Opterećenje na želucu u ovom trenutku je vrlo nepoželjno, jer obično hrane pileća juha i kaša prvih nekoliko dana nakon operacije. Na dan carskog cara uopće ne smijete jesti, ograničavajući se samo s malom količinom vode.

Stanje žene nakon cezariannog dijela često je povezano s povećanom proizvodnjom plina. Ovo je neizbježno nakon bilo kakve operacije. Zatvor je također uobičajen. Izbjegavajte grah u vašem jelovniku, kupus i sve proizvode koji mogu "pušiti" i koji krši pokretljivost crijeva. Jedi juhu i voće.

Morate početi s općim vježbama koje radimo s jutarnjim vježbama. Nemoj odmah pokušati zamahnuti. To neće dovesti do ničeg dobrog. Mišićna masa neće rasti sve dok tijelo ne bude uspostavljeno hormonskom ravnotežom. Jednostavno ćete riskirati svoje zdravlje za ništa. Najvažnija stvar za vas je privući trbušni zid, koji se proteže nekoliko mjeseci. Ako odlučite napraviti gimnastiku prije nego što je potrebno, najvjerojatnije ćete prekinuti prirodni proces crtanja u trbušni zid i dobiti suprotan učinak.

Koliko je dobro vaše fizičko stanje prije rođenja, koliko će brzo biti oporavak. Ako ste ranije imali nepotrebne mišiće, nakon operacije teško će ih vratiti. Ali to mora biti učinjeno u svakom slučaju.

Ne brinite o ukupnom gubitku težine. Ovo je normalno. Mnoge majke odmah nakon cezariana postaju još vitko nego prije rođenja djeteta. Glavna stvar je pratiti proizvodnju mlijeka. Ako je dovoljno, sve je u redu.
Važno pravilo za brzi oporavak i normalizaciju žene nakon carskog rezima je dojenje. Tvrdio je da nakon operacije mlijeko nestaje. Ovo nije točno! Da, doista, prvih dana nakon cezariana s odljevom mlijeka mogu uzrokovati probleme, jer dijete nije blizu vas. Ali sve se normalizira odmah nakon prvog dojenja. Sve ovisi o raspoloženju i internoj instalaciji. Ako odlučite za sebe da želite dojiti - priroda će vam dati sve što vam treba za to.

Oporavak nakon carskog dijela: oporavak bez gubitka

Nažalost, nije svaka trudnoća bez poteškoća i završava prirodnim porođajem, kao što to priznaje priroda. Ali mi, žene, imamo sreće što se rodimo u vrijeme kada možemo postati majke u slučaju teške trudnoće.

Milijuni žena koje rade u cijelom svijetu pomažu carski rez. Netko unaprijed zna da će se isporuka odvijati na ovaj način, jer netko češeran se hitno koristi, kako bi spasio život.

Što je carski rez?

Spinalna anestezija može biti dovoljna za njegovu primjenu - lijek se umetne u epiduralnu regiju kralježnice kroz kateter.

Oslobađanje boli i opuštanje mišića javljaju se samo u donjoj polovici tijela. Odmah nakon poroda, žena ima priliku uhvatiti bebu u naručju i pričvrstiti je na grudi.

Ako je unaprijed poznato da se carski rez očekuje trudnoće, zove se planirano. Postoji niz apsolutnih pokazatelja kada se alternativa i ne razmatra (nedosljednost između veličine djeteta i rodnog kanala, punog placenta previa, kao i određenih bolesti trudnice i određenog položaja fetusa u maternici) i indikacije izbora kada liječnik preferira operaciju kako bi se izbjegle moguće komplikacije,

Ako se u prirodnom porođaju, životno ugrožavaju komplikacije djeteta ili majke, otkrivaju hitnu kirurgiju zbog zdravstvenih razloga.

Planirani i izvanredni cesarijski odjel izvodi se različitim metodama.

Ovaj članak pruža popis stvari za novorođenče u ljeto. Što da se s vama u bolnicu i bez onoga što možete učiniti?

Duphalac za novorođenčad: upute, doza, cijena - u ovom članku.

Tehnika rada

Majke briju pubis, uvode kateter za obvezno potpuno pražnjenje mokraćnog mjehura. Napunjeni mjehur ometa redukciju, a time i brzo ozdravljenje maternice. Dosljedno izrezati kroz kožu, mišiće, peritoneum, maternicu, fetalni mjehur i ukloniti dijete.

Zatim se umbilikalna vrpca odsiše, prerada se ukloni, a uterus, peritonej također se sukcesivno spaja. Na koži nametnuti ili ubod, ili zagrade. Ponekad se ostavi drenaža da isprazni tekućinu iz trbušnih mišića, koja se uklanja nakon 2-3 dana. Kožne šavove će biti uklonjene 5-6 dana.

Važno: s planiranim carski rez, rez je horizontalno, s hitnim, u nekim slučajevima okomito.

Moguće komplikacije nakon operacije

Postotak komplikacija nakon ponašanja Cesarean sekcije je prilično visok, pojavljuju se u 10-40 posto žena u radnoj snazi.

U pravilu, prva su upala raznih lokalizacija i ozbiljnosti. Razlozi mogu biti i žarišta infekcije prisutnih u ženskom tijelu i pogreške u operaciji.

Najčešće se brine:

 • infekcija rana i endometritis;
 • simptomi upale na području šavova - bol, nepodudarnost, gubljenje;
 • vaginalni iscjedak, različit od uobičajene lohije, jasan signal problema u maternici;
 • peritonitis s razvojem sepsa - najteže moguće komplikacije koje se mogu razviti do smrti.

Ali manje opasne upale, kao što su endometritis (unutarnji sloj maternice), adnexitis (upala prstena), parametritis (upala krvožilnog tkiva), može dovesti do menstrualnih poremećaja, sindroma redovite boli, pobačaja i neplodnosti.

Anemija zbog opsežnog gubitka krvi tijekom operacije jedna je od najčešćih komplikacija. Važno je da tijekom ili nakon operacije treba imenovati manipulacije za nadoknadu gubitka krvi i da se žena treba u potpunosti hraniti za vrijeme perioda oporavka.

Druga ozbiljna komplikacija češkog dijela je tromboembolizam. Vrlo je važno prepoznati predispoziciju žene do nastanka čak i prije slanja u carski rez, te poduzimanje preventivnih mjera i liječenja na vrijeme.

Mislite li da je moguće odrediti trudnoću kod kuće? Možeš! Postoji nekoliko načina - ovdje.

Incision tijekom poroda - kako izbjeći i spriječiti suze? Učimo iz ovog članka.

Oporavak nakon operacije. Što može i ne može?

Prvi dan nakon operacije, žena se nalazi u jedinici intenzivne skrbi, gdje je njegovo stanje praćeno kvalificiranim osobljem.

Anestezija nakon operacije traje 2-3 dana.

Za sprečavanje pojave stagnacije, tromboembolizma i razvoja adhezivnih procesa vrlo je važno da žena promatra način kretanja. Prvo se okrenite u krevetu, ustajte do kraja prvog dana.

Važno je provesti terapeutsku gimnastiku 2-3 puta dnevno, a prva lekcija je 6 sati nakon operacije, ako nema medicinskih kontraindikacija.

 1. Stroking abdomen u smjeru kazaljke na satu.
 2. Udaranje prsa od donje desne - desne lijeve strane i obratno.
 3. Stroking donji back up.
 4. Izvršite duboko disanje dlana (dlan na membrani).
 5. Duboko trbušni disanje (dlan drži šav), s kontrakcijom i oteklinom abdomena.
 6. Alternativne klizne noge na limu, ležeći.
 7. Zakretanje stopala bez razbijanja peta.
 8. Kašljanje (dlan drži šav).

Potrebno je sjesti nakon carskog dijela (2 dana) s oprezom, pokušavajući ne pritiskati na površinu skuta, po mogućnosti ležeći natrag.

Prvi dan nakon anestezije nemojte uzimati čvrstu hranu. Bitni elementi u tragovima i vitamini propisani su kapljicama, žene mogu piti mineralnu vodu bez plina, obogaćene sokom limuna.

Sljedeći dan, dijeta uključuje proteinski bogati kuhano meso, kajgana jaja i sluzav. Prilikom odabira prehrane, važno je zapamtiti da hrana koja uzrokuje plin i fermentaciju u crijevima ne smije biti konzumirana, a osim toga, majke koje ne bi smjele jesti ono što je štetno za bebu.

Od 4 dana - zajednički stol.

Oslobođen je iz bolnice nakon cezarianog dijela 6-7 dana.

Kod kuće možete uzeti topli tuš s bebom sapunom, prije nego što je dopušteno samo djelomično zalijevanje s vodom. Kade su kontraindicirane, mogu se uzimati samo 2 mjeseca nakon operacije.

Zašto postoji vrtoglavica tijekom trudnoće? A o čemu se oni upozoravaju? Pitajte liječnika!

Zašto leđa boluje nakon poroda? Pročitajte o tome u našem članku.

Nakon izbacivanja iz bolnice

Kako pripremiti apartman za dolazak iz bolnice?

U idealnom slučaju, sve kućanske poslove u prvim danima nakon dolaska iz rodilišta trebaju preuzeti ostatak obitelji.

Sve akcije s bebom - mijenjanje odjeće, kupanja, hranjenja ne bi trebale biti organizirane tako da se majka morala presaviti. Stoga morate pripremiti stol za presvlačenje i visoki krevetić za dijete.

Kako prilagoditi dojenje?

Poteškoće s prehranom djeteta nakon cezariannog dijela javljaju se vrlo često. To je zbog brojnih razloga, uključujući gotovo obvezno hranjenje djeteta s mješavinama u rodilištu.

Mami se trebaju usredotočiti na povećanje količine proizvodnje mlijeka (masaža dojke, stalna pumpanja) i poboljšanje njegovog kvalitativnog sastava. Da biste to učinili, potrebno je uzeti specijalizirane dodatke i jesti u potpunosti.

Koja su ograničenja tijekom perioda oporavka?

Žena koja je prošla carski rez, mora pokazati dovoljno brige za sebe, tako da je oporavak potpun i nema utjecaja na njeno zdravlje. Stoga ne smije:

 • težine dizanja više od 3-4 kilograma. Dijete, prešano na prsa, može se nositi;
 • nositi odjeću izvan sezone, uhvatiti hladno;
 • seks je stroga zabrana do prestanka iscjedka (lohii). Nakon, obično nakon 8 tjedana - samo s pouzdanom kontracepcijom koju propisuje liječnik.

Ljudi često pitaju: što obrađuju šavove nakon porođaja? Pitali ste - mi odgovorimo.

Koliko tjedana traje trudnoća? Broji se zajedno - ovdje.

Nakon oporavka

Kada će početi menstruacija?

Obnova mjesečnog ciklusa je ista, i nakon vaginalne dostave i nakon operacije na maternici. Ovisno o laktaciji, to se može dogoditi nakon 2 mjeseca i nakon osam.

Još jednom, prikazana je carevinska, obvezna kontracepcija, čak i ako se mjesec još nije oporavio.

Kada treba posjetiti liječnika?

Ultrazvučno skeniranje također se provodi u bolnici za majčinstvo kako bi se pratilo proces iscjeljivanja maternice.

Ako je postupak normalan, trebate posjetiti ginekolog nakon završetka iscjedak.

Ako žena koja je prolazila kroz carski rez, postoje znakovi povećane upale - abnormalni iscjedak, bol, groznica, odmah se posavjetujte s liječnikom. Ginekolog će staviti ženu na poseban račun i pratiti obnovu reproduktivne funkcije.

Kada mogu planirati sljedeću trudnoću?

Bez obzira na to koliko dobro ide proces iscjeljivanja maternice, uvijek postoji opasnost od rupture na mjestu šavova tijekom sljedeće trudnoće. Osim ako se razdoblje između trudnoća skrati, vjerojatno je da će žena moći prirodno rađati.

Što će biti naknadna dostava nakon cezariannog dijela?

Ako je žena zdrava i neće biti nikakvih komplikacija razvoja trudnoće i položaja fetusa, tada će se u budućnosti moći roditi.

Ako vam je još potreban drugi carski rez, tada će se držati na mjestu prvog šavova, prije nego što se oživi ožiljak.

Treba biti dobro poznato da je nakon što je prolazila kroz carski rez, žena je podvrgnuta operaciji abdomena. Ispravno ispunjavajući sve recepte liječnika i pomno razmatrajući njezin životni stil, ima svaku mogućnost obnavljanja svoje zdravstvene i reproduktivne funkcije.

Što je Elevit propisano za planiranje trudnoće? Koji su ti prekrasni vitamini? Pročitajte ovaj članak.

Za što i kako CTG tijekom trudnoće? Možete naučiti iz ovog članka.

Oporavak nakon operacije

Postoperativno razdoblje nakon cezariannog dijela ovisi o karakteristikama operacije. Treba podrazumijevati da kirurške intervencije prati značajna oštećenja nekoliko tkiva. Postoje i negativni učinci anestezije. Sve ove promjene zahtijevaju od žena da slijede niz posebnih pravila usmjerenih na bržu obnovu zdravlja.

Posljedice operacije

A carski rez ima posljedice za opću dobrobiti žene. Potrebno je razmotriti takve pojave kao:

 • prisutnost i obrada šava;
 • izgled iscjedka iz maternice;
 • uklanjanje anestezije;
 • liječenje genitalnih organa;
 • pojava laktacije.

Svi ovi procesi moraju se pažljivo pratiti. Ako žena ne zna što učiniti nakon carskog rezima, trebate pomoć liječnika. Vaš liječnik će objasniti što učiniti i kako se ponašati nakon operacije.

Otpuštanje nakon operacije

Kirurška intervencija provodi se pod utjecajem anestezije. Moderni liječnici koriste dvije vrste anestezije. Za mnoge pacijente operacija se provodi pod općom anestezijom. Time se eliminira psihološka trauma majke. Ali ova metoda negativno utječe na stanje bolesnika u postpartum periodu.

U ranim danima, liječenje nakon carskog rezima osigurava medicinsko osoblje. Žena u radu je zabranjena ustati i hodati nekoliko dana. To je zbog preostalog učinka anestezije. Pod utjecajem lijeka mogu se pojaviti različite patologije živčanog sustava. Većina pacijenata navodi vrtoglavicu i tešku mučninu. Ako se u prvim danima žene u porođaju pokuša sjesti ili ustati, ti fenomeni se povećavaju.

Anestezija utječe i na dobrobit djeteta. Mala količina lijeka ulazi u tijelo fetusa tijekom operacije. Tvar uzrokuje smanjenje motoričke aktivnosti djeteta. Postaje trom. Dugo se dijete spava. Snažni refleks također može biti poremećen. Takve bebe mogu odbiti dojku. Zbog toga velik broj beba rođenih tijekom operacije hranjen je umjetnim mješavinama.

Lijek koji se koristi za anesteziju potpuno se ispire iz tijela petoga dana. Nakon toga, tijelo se počinje oporavljati. Prvi znak uklanjanja tvari je jaka bol u području šavova. Da biste smanjili bol, morate koristiti analgetske lijekove. Veliki broj analgetika isključuje dojenje. Alat bi trebao izabrati samo liječnik. Nezavisna uporaba analgetika može dovesti do razvoja problema u majci ili djetetu.

Drugi znak uklanjanja tvari iz tijela je smanjenje vrtoglavice. Žena se počinje osjećati bolje. Njezino stanje je normalizirano.

Obrada zapisa

Postpartum razdoblje nakon cezariannog odjeljka zahtijeva da žena pravilno brine o šavovima. Rez u ovoj intervenciji može imati drugačiji oblik. Često, kako bi uklonili fetus, doktori raščlanjuju područje abdomena duž fiziološkog puta. U tom području ožiljak koji se pojavljuje na mjestu rane neće biti vidljiv. Također, ovaj rez smanjuje rizik od oštećenja djeteta.

Ako je žena podvrgnuta izlaganju opasnosti, rana se može postaviti uzdužno. Ova intervencija omogućuje liječniku da brzo djetetu daje pristup kisiku. Ali rana će dugo biti izliječena. Ožiljak nakon uzdužnog dijela za nuždu je grub.

Rubovi reznog dijela pričvršćeni su na različite načine. Većina liječnika koristi svilenu i samoupojivu nit za tu svrhu. Svileno vlakno ne ostavlja tragove na buragu. Ova se nit primjenjuje samo na vanjskim rubovima rane. Tkivo mišića pričvršćeno je s topljivom nitom. Potpuni nestanak čvorova javlja se za nekoliko tjedana. Maternica je povezana s istim materijalom. Za hitnu carski rez, ponekad se koriste zavoji. Izrađene su od medicinskog metala koji ne prolazi kemijske reakcije u tijelu pacijenta.

Nakon operacije, šavovi trebaju biti pravilno obrađeni. U bolnici, liječenje šavovima obavlja medicinska sestra. Površina rane se ispire antiseptičkom otopinom i bogato podmazuje sa sredstvom za sušenje. Da biste to učinili, bolnica koristi sjajno zelenu boju. Fukortsin se rjeđe koristi. Nakon temeljitog čišćenja, šavovi se zatvaraju postoperativnom krpom. Obloga je izrađena od prirodnih materijala i ima posebnu podlogu. Ne drži se rane i bezbolno se uklanja. Prvi tjedan šava se obrađuje 2 puta dnevno. U drugom tjednu obrada se može smanjiti na jednom.

Žena bi trebala shvatiti da nepravilno i nepravodobno čišćenje šavova može dovesti do razvoja komplikacija koje je teško liječiti. Ako pacijent pravilno brine o rani, uklanjanje šavova javlja se 10 dana nakon operacije.

Prvi dani trebali bi naučiti ispravno ustati. To će pomoći u izbjegavanju divergencije šavova. Zbog toga pacijent leži na njezinoj strani i spušta noge s kreveta. Nakon toga uzima se sjedeći položaj s ravnim leđima. Tek nakon toga možete ustati. Svi pokreti trebaju biti glatki i spori.

komplikacije

Nisu sve trudnice zalijepljene bez komplikacija. Prvih dana nakon carskog reza, liječnik prati stanje rane. Nepravilna briga i kontaminacija rane može dovesti do problema poput nedosljednosti. Taj se problem pojavljuje zbog visokog fizičkog napora. Da biste razumjeli što se može učiniti u nazočnosti šavova, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Ako se liječenje rane provede s prekršajima, postoji opasnost od upale. Izgleda zbog teške kontaminacije rane. Patogeni mikroorganizmi naseljavaju se na površini rane koja mijenja tkivo. Teška onečišćenja također su ispunjena pretvaranjem. Pus u rezu može se pojaviti zbog akumulacije leukocita, mrtvih stanica i mikroorganizama. Kako bi se uklonio uzrok gubljenja, potrebno je pregledati terapijski postupak.

Nakon carskog režima, žena treba pratiti iscjedak rane. Prvi tjedan na njegovoj površini trebao bi izgledati ichor. Ova tekućina nastaje u oštećenim tkivima i sadrži veliki broj bijelih krvnih stanica. Ako se ne pojavi, morate obavijestiti liječnika. Vjerojatni uzrok je stvaranje šupljine između tkiva. Da bi se smanjio rizik od komplikacija je moguće uz pomoć drenaže, koji je instaliran u šav s operacijom.

I kostur se može istaknuti. Ako se šava dugo boji, smrtonosno krvarenje se smatra mogućim uzrokom. Pacijent je u hitnom ultrazvučnom pregledu koji omogućuje utvrđivanje uzroka bolesti. Da biste ispravno liječili, trebali biste slijediti propisani tretman.

Rijetki na šavu pojavljuje se fistulous kanal. Nastala je zbog djelomičnog očuvanja niti nakon operacije. Tkanine koje okružuju nit postaju upaljene. Oblikuju gnojna tekućina. Postupno, stanice tkiva umiru. Atrofija stanica potiče stvaranje kanala. Na površini šavova formira se tumor, ispunjen gnojem. Može se otvoriti samostalno. Iscjeljenje čistog kanala je dugo. Ako je pacijent primijetio bolno otvrdnjavanje tijekom palpacije, o tome obavijestiti liječnika.

Otpuštanje nakon operacije

Žena nakon carske sekcije treba pomno pratiti iscjedak. Preporuke se odnose na prva 4 tjedna poslijeoperacijskog razdoblja.

Žena trudnoća započinje s embrijom koji se pričvršćuje na zid uterusa. Za ovaj endometrija je formirana u njemu. Ovo tkivo do početka ovulacije sastoji se od nekoliko slojeva i ima debljinu od 12 mm. Tijekom trudnoće, endometrija nastavlja ljuštiti. Oblikovane su pahuljice. Nakon operacije, pahuljice se pomiješaju s krvlju i tekućinom. Ova mješavina liječnika zvala lochia. Moraju se samostalno ukloniti iz maternice. Nekoliko dana lohe su u izobilju. Zbog ove osobine, preporučuje se korištenje posebnih puerperal jastučića koji mogu apsorbirati veliku količinu tekućine. Za neko vrijeme odabir ima tamnu boju. Od drugog tjedna postoji promjena u kvaliteti lohii. Ispuštanje postaje lagano, volumen se smanjuje. Do kraja prvog mjeseca poslijeoperacijskog razdoblja, pražnjenje se zaustavlja.

Lochia nije uvijek znak čišćenja maternice. Ako je krvarenje u pražnjenju, trebate savjet liječnika. Dugotrajno pražnjenje krvi može dovesti do pogoršanja zdravlja žene. Postoji rizik od krvarenja. Hitno je tražiti njezin uzrok. Od velikog gubitka krvi žena može umrijeti.

Nemojte zbuniti lochia s uobičajenim mjesečnim. Menstruacija nakon cezariana može početi za šest mjeseci ili više. Ako se iscjedak pojavi ranije, potrebna je pomoć stručnjaka. Ispitivanje ginekologa eliminirat će odstupanje unutarnjih šavova.

Početak dojenja

Ograničenja nakon cezariannog dijela također se javljaju zbog pojave laktacije. Sposobnost dojenja se javlja pod utjecajem prolaktina. Ovaj hormon nastaje u ženskom tijelu pod utjecajem prirodnog rada.

Prije početka kontrakcija hipofiza proizvodi oksitocin. Pomaže maternici da se ugovara. Također, njegova aktivnost pridonosi povećanju razine prolaktina. Hormon dopušta mliječne žlijezde da proizvode tekućinu. U prvim danima dojke pojavljuje se kolostrum. Ova tekućina sadrži veliku količinu hranjivih tvari za bebu. Postupno se kolostrum zamjenjuje mlijekom.

Kirurška intervencija propisuje liječnik na kraju posljednjeg tromjesečja. Često, carski se provodi u 37. tjednu. U ovom trenutku, tijelo ne počinje prenatalnu pripremu. Oksitocin i prolaktin nisu formirani.

Rast prolaktina može se pojaviti na kraju prvog tjedna postoperativnog razdoblja. Da biste ubrzali izgled mlijeka, možete koristiti sljedeće metode:

 • Često povezivanje djeteta s grudima;
 • uzimanje stimulirajućih lijekova;
 • primanje smjese radi laktacije;
 • dijeta za njegu.

Mnoge žene pitaju se što se može učiniti kako bi se povećala laktacija u bolničkom okruženju. Liječnici savjetuju češće staviti dijete na prsa. Reflektirajuće dijete čini djetetu da uzima praznu žlijezdu. Pod utjecajem masažnih pokreta mlijeko počinje aktivnije proizvoditi. Ako nije moguće priložiti dijete, možete koristiti poseban uređaj.

Pumpa za grudi možete kupiti u bilo kojoj trgovini ljekarni. Postoje dvije vrste crpki dojki: ručno i električno. Ručni uređaj se nanosi na prsa i uz pomoć posebne ručice žena može dekantirati. Električni uređaj je prikladniji za uporabu. Ne treba zadržati. Kontakt s dojkama stvara vakuum. Takav uređaj vam omogućuje povećanje cirkulacije krvi u dojci i povećanje protoka mlijeka.

Tijekom operacije carske operacije, postoperativno razdoblje odvija se u bolnici. Kako biste povećali količinu mlijeka, možete se savjetovati s drugim majkama. Mnoge žene znaju da možete uzeti posebnu mješavinu koja povećava laktaciju. Također možete koristiti posebnu prehranu. To bi trebalo povećati konzumaciju durum sira i vrhnja. Može također pomoći bee mlijeku. Dolazi u obliku tableta i prodaje se u ljekarnama. Prije korištenja savjeta, potrebno je konzultirati liječnika. On će reći da ne možete koristiti za povećanje laktacije.

Ali laktacija nakon operacije nije uvijek moguća. Mnoge žene nemaju mlijeko. Liječnik također može zabraniti dojenje. Razlozi zabrane su uporaba antibiotika, negativni učinci anestezije, antibakterijska terapija.

Intimni problemi

Svi pacijenti su zainteresirani za seks kada je moguće nakon cezariana. Dopuštenje za pokretanje seksualne aktivnosti ovisi o duljini postoperativnog razdoblja. Liječnik je zainteresiran za stanje šava na stjenci maternice. Prije spolne aktivnosti trebalo bi utvrditi sljedeće pojave:

 • završetak čišćenja maternice;
 • prestanak kontraktilne aktivnosti;
 • stvaranje gustog ožiljka;
 • nema genitalne infekcije.

U drugom mjesecu nakon operacije, liječnik obavlja kontrolni pregled maternice. Provodi se pomoću ultrazvučnog uređaja. Na zaslonu liječnik pregledava prisutnost preostale tekućine u šupljini. Ako postoji nakupljanje krvi, postoji rizik od latentnog krvarenja. Prisutnost tekućine ne dopušta ženi da ima seksualni kontakt.

Važna točka studije je proučavanje debljine ožiljaka i prestanka kontraktilne aktivnosti glatkih mišića maternice. Normalna debljina ožiljnog tkiva trebala bi biti 2 mm. Ako je manje, postoji opasnost od rupture stijenke maternice tijekom spolnog odnosa. Dopuštenje se daje samo kada tkanina dosegne potrebnu debljinu.

Trebali biste ispitati stanje vaginalne mikroflore. Cezarianni dio nakon operacije povećava šanse za zamjenu zdrave patogene mikroflore. Rizik proizlazi iz oštećenja unutarnjeg sloja maternice. Tijelo svake žene sadrži uvjetno patogene mikroorganizme. Pod utjecajem kirurške intervencije može se promijeniti flora. U tom slučaju liječnik ispituje razmazivanje sastava mikroflore. Ako ne sadrži patogene mikroorganizme, liječnik dopušta seksualni život.

Prvi kontakt nakon operacije može biti neugodan za roditelja. Mišići maternice potpuno su obnovljeni tek do kraja petog mjeseca. Ožilom se također boli. Postupno, maternica uzima normalnu veličinu. Seksualni život normalizira.

Smanjen libido

Nije uvijek odmah uspostavljena seksualna aktivnost žene u postoperativnom razdoblju. Ponekad postoje problemi. Smanjeni libido može se pojaviti iz sljedećih razloga:

 • psihološko stanje;
 • nepotrebne brige za dijete;
 • umor;
 • osjećaj loše.

Tijekom prvog mjeseca kod kuće, žena može biti naglašena. To se događa zbog hormonske prilagodbe. Da pacijent ne padne u depresiju, rođaci bi trebali podupirati i pomoći. Postupno, žena će se naviknuti na novi status. Seksualna aktivnost će se vratiti u normalu.

Libido se također smanjuje zbog aktivnosti prolaktina. Na pozadini laktacije, žena je stalno zabrinuta zbog djeteta. Samo psiholog može pomoći u smanjivanju anksioznosti.

Tu je i umor. Stajanje u bolnici duže vrijeme gume ženu koja radi. Nakon operacije, ona treba odmor. Kod kuće, ne mogu se svi opustiti. Čišćenje, kuhanje, hranjenje i kupanje dijete ne dopušta disanje. U tom slučaju pomoć može promijeniti situaciju.

Problem s intimnim životom javlja se zbog pogoršanja izgleda. Žene u radu sramežljive da se uklone. Nemoguće je smanjiti težinu u postoperativnom razdoblju korištenjem uobičajenih metoda. Dijeta je zabranjena zbog laktacije. Aktivna tjelesna aktivnost je zabranjena zbog operacije. Potrajat će neko vrijeme da se vrati lik. Kako bi podržao majku, čovjek mora objasniti sve pozitivne osobine njenog novog statusa.

Cezarianna sekcija izbjegava veliki broj problema koji mogu biti uzrokovani prirodnim porođajem. Oporavak nakon operacije treba provesti prema pravilima koje izgovara liječnik. Točne aktivnosti pacijenta će smanjiti postoperativno razdoblje.

Cesarov oporavak

Oporavak nakon porođaja nije jednostavan proces, čak i za žene koje rađaju rođendanski kanal. Što reći o carski rez, kada se postoperativni problemi pridružuju postnatalnim problemima! Razgovarat ćemo o tome što mlada majka može učiniti da se brže oporavi od ove kirurške intervencije.

Lyudmila Petrova
Liječnik opstetričar-ginekolog u najvišoj kvalifikacijskoj kategoriji, voditelj rodilišnog odjela majčinske bolnice br. 16, St. Petersburg

Moguće posljedice operacije

Cezarianna sekcija je rad rođenja fetusa izlučivanjem abdominalnog zida i maternice kroz rez. Postpartum uterus vraća se u prvobitno stanje u roku od 6-8 tjedana. Traume u maternicu tijekom operacije, otekline,

prisutnost krvarenja u zavarenom području, veliki broj šivanje sporo maternice involucije i pridobiti pojavu postoperativne komplikacije septičku prsni uključuju proces maternicu i dodacima. Te komplikacije nakon cezariannog dijela javljaju se 8 do 10 puta češće nego nakon vaginalne dostave. Komplikacije kao što su endometritis (upala unutrašnjeg sloja maternice), adnexitis (upala prstena), parametritis (upala cirkulacijskog tkiva), naknadno utječu na reproduktivnu funkciju žena, jer može dovesti do menstrualnih poremećaja, sindroma zdjelične boli, pobačaja, neplodnosti.

Početno stanje zdravlja žena racionalan odabir metoda i opreme rad, a kvaliteta šava antibakterijske terapije, kao i racionalno postoperativna skrb, prevenciju i liječenje komplikacija povezanih s operativnim isporuke, određivanje povoljan rezultat operacije.

Poprečni presjek donjeg dijela maternice izvodi se paralelno s kružnim mišićnim vlaknima, na mjestu gdje gotovo da nema krvnih žila. Stoga je manje vjerojatno da će ozlijediti anatomske strukture maternice, te stoga, u manjoj mjeri, poremetiti proces ozdravljenja u operativnom području. Korištenje suvremenih sintetičkih apsorpcijskih niti pridonosi dugoročnom zadržavanju rubova rane u maternici, što dovodi do optimalnog procesa ozdravljenja i stvaranja bogatog ožiljka uterusa, što je iznimno važno za naknadne trudnoće i porođaj.

Prevencija komplikacija nakon cezariana

Trenutno, kako bi se spriječilo majčinsku morbiditet nakon carskog reza primjenjivati ​​moderne visoko učinkovite antibiotika širokog spektra, kao što je u razvoju infekcije važnu ulogu udruga mikrobnih, virusi, mikoplazme, klamidija i drugi. U vrijeme carskog reza profilaktičke primjene antibiotika vrši nakon križanja kabel smanjiti negativan utjecaj na dijete. U postoperativnom razdoblju, prednost se daje kratkim oblicima antibiotske terapije kako bi se smanjila unos droga djetetu kroz majčino mlijeko; s povoljnim tijekom carskog reza nakon operacije, antibiotici se uopće ne primjenjuju.

Prvi dan nakon carskog rezima, puerperal je u jedinici intenzivne njege pod nadzorom medicinskog osoblja, praćenjem aktivnosti cijelog tijela. Razvijeni su algoritmi za upravljanje puerperama nakon carskog rezka: odgovarajuća zamjena gubitka krvi, anestezije, održavanja kardiovaskularnih, respiratornih i drugih sustava u tijelu. Vrlo je važno u prvim satima nakon operacije pratiti sekrecije iz genitalnog trakta, jer visoki rizik od krvarenja maternice zbog smanjene kontraktilnosti maternice uzrokovane operativnim traumama i djelovanjem lijekova. U prva dva sata nakon operacije, provodi se kontinuirano intravenozno kapanje pripravaka za smanjenje maternice: OXYTOCINA, METILEROMETRINA, na donjem trbuhu stavlja se mjehurić leda.

Nakon opće anestezije mogu biti bolovi i bolovi u grlu, mučnina i povraćanje.

Odstranjivanje boli nakon operacije daje veliku važnost. Već nakon 2-3 sata, ne-narkotički analgetici su propisani, 2-3 dana nakon operacije, anestezija se provodi prema indikacijama.

Operativni traumu, ulazeći u peritonejsku šupljinu u sadržaju operacije maternice (amnionska tekućina, krv) uzrokuje smanjenje pokretljivosti crijeva, razvio pareze - nadutost, zadržavanje plina, što može dovesti do infekcije peritoneuma, spaja se na maternicu priraslica. Povećanje viskoznosti krvi za vrijeme i nakon operacije pridonosi formiranju krvnih ugrušaka i mogućim začepljenjem različitih posuda.

Da bi se spriječila intestinalna pareza, tromboembolijske komplikacije, poboljšala periferna cirkulacija krvi, uklonila zagušenja u plućima nakon mehaničke ventilacije, važno je rano aktivacija puerperala u krevetu.

Nakon operacije preporuča se okretanje u krevetu s jedne strane na drugu, do kraja prvog dana preporučuje se rano ustati: najprije morate sjesti u krevet, spustiti noge, a zatim početi ustajati i malo hodati. Morate se ustati samo uz pomoć ili pod nadzorom medicinskog osoblja: nakon dovoljno dugog ležanja, vrtoglavice, pad može biti moguć.

Ne kasnije od prvog dana nakon operacije, potrebno je započeti stimulaciju trudnoće i crijeva. Za to se koristi PROZERIN, CERUKAL ili UBRETID, a koristi se i klistir. U nekompliciranom poslijeoperacijskom razdoblju crijevna peristaltika aktivira se drugi dan nakon operacije, plinovi se napuštaju, a treći dan, u pravilu, postoji nezavisna stolica.

1. dan, puerperal je dao piti mineralnu vodu bez plina, čaj bez šećera s limunom u malim porcijama. Drugi dan propisuje se niska kalorijska dijeta: tekuće prasine, meso, mekano kuhano jaje. Od 3-4 dana nakon nezavisne stolice, puerperal se prenosi na opću prehranu. Prihvat previše vruće i previše hladno hrane nije preporučljivo, čvrste hrane trebaju biti uvedene u vašu prehranu postupno.

Na 5. - 6. dan, obavljaju se ultrazvučni pregled maternice kako bi se razjasnilo njezino pravodobno smanjenje.

Tijekom poslijeoperacijskog razdoblja obrada se svakodnevno mijenja, poslijeoperacijske šavove se ispituje i liječi s jednim od antiseptika (70% etilnog alkohola, 2% tinktura joda i 5% -tna otopina kalij permanganata). Šavovi s prednjeg trbušnog zida uklanjaju se 5-7. Dan, nakon čega se odlučuje o izdavanju kuće. Dogodilo se da se rana na prednjem trbušnom zidu zaklanja intrakutanom "kozmetičkom" šavom s apsorbirajućim materijalom za šivanje; u takvim slučajevima nema vanjskih uklonjivih šavova. Izjava se obično provodi 7-8. Dan.

Poboljšanje dojenja nakon cezariana

Nakon cezariannog dijela, dojenje je često teško. Oni su zbog nekoliko razloga, uključujući bol i slabost nakon operacije, pospanost djeteta na pozadini uporabe lijekova protiv bolova ili slabije prilagodbe novorođenčeta tijekom operativne dostave, korištenje smjesa kako bi majci "odmarali". Ti čimbenici otežavaju uspostavljanje dojenja. Zbog potrebe za niskokaloričnom prehranom tijekom 4 dana, stvaranje laktacije javlja se u pozadini nedostatka prehrane žene koja se brine za makro i mikroelemente, što utječe ne samo na količinu već i na kvalitetu mlijeka. Dakle, dnevno izlučivanje mlijeka nakon carskog reza gotovo je dvostruko niže od spontanog rada; mlijeko ima mali sadržaj osnovnih sastojaka.

Važno je osigurati da je beba pričvršćena na prsa u prva 2 sata nakon operacije. Trenutno, većina opstetričkih institucija radi na načelu zajedničkog boravka majke i djeteta.

Stoga, ako je sve prošlo bez komplikacija, možete izraziti želju da ostavite bebu pored vas i počnite dojenje pod nadzorom osoblja čim anestezija nestane i imate snage preuzeti bebu u ruke (oko 6 sati nakon operacije). Maternice žene čije hranjenje iz raznih razloga odgađa kasniji datum (rođenje djece koja zahtijevaju poseban tretman, pojava komplikacija u majci), treba pribjeći izražavanju mlijeka tijekom hranjenja kako bi stimulirala laktaciju.

Jedan od glavnih uvjeta za uspješno dojenje nakon carskog reza je pronaći položaj u kojem je prikladno za ženu da hrani dijete. Prvi dan nakon operacije, lakše je hraniti ležeći na svojoj strani. Neke žene smatraju da je ta pozicija neudobna, jer istodobno dolazi do šivanja, tako da možete hraniti dok sjedite i držite dijete pod rukom ("ispod nogometne lopte" i "leži preko kreveta"). U tim položajima jastuci se postavljaju na koljena, dijete leži u ispravnom položaju, a istodobno se uklanja opterećenje s područja šavova. Kao što se majka oporavlja, majka može hraniti bebu, kako laže, sjedi i stoji.

U cilju poticanja dojenje korištene metode fizioterapije potaknuti laktaciju (UVR grudi, UHF, masaža vibracija, ultrazvuk utjecaj zvuka „bioacoustic” stimulacije), biljni lijek :. Uvarak kumin, kopar, origano, anis, itd moraju se primijeniti kako bi poboljšali majčino mlijeko kvalitativni sastav prehrambenih dodataka (specijalizirani proizvodi protein-vitamin): Femilak-2, Mliječni put, Mama Plus, Enfimama. Sve ove aktivnosti blagotvorno utječu na tjelesni razvoj djece tijekom boravka u porodničkoj bolnici, a majka se ispušta dobro utvrđenim laktacijama.

Gimnastika nakon cezariana

6 sati nakon operacije, možete započeti najjednostavniju terapijsku gimnastiku i masažu prsa i trbuha. Možete ih izvesti bez instruktora, ležeći u krevetu s koljenima lagano savijenim:

 • Kružni ruka milovati po površini trbuha u smjeru kazaljke na satu s desna na lijevo, gore i dolje duž RECTI, prema gore i prema dolje ukoso - uz kosim trbušnim mišićima - unutar 2-3 minuta;

 • milovanje prednje i bočne strane prsa od dna do aksilarne regije, lijeva se masaža s desne strane, desna strana s lijeve strane;

 • ruke su okrenute iza leđa i milovati lumbalnu regiju s leđima i dlanom rukama u smjeru od vrha prema dnu i do strane obavlja;

 • duboko disanje prsa, kontrolirati dlanove su smješteni na vrhu prsa: na 1-2 je dubok dah grudi (prsa diže) na 3-4 duboko disanje, a prsa lagano pritisne rukama;

 • duboko disanje s abdomena, dlanova, držeći šavna područja, na trošak od 1-2 udahnuti, napuhati abdomen, na trošak od 3-4 disanje, crtanje želudac u što je više moguće;

 • rotacija stopala, držeći pete s kreveta, naizmjenično u jednom i drugom smjeru, opisujući najširi mogući krug, savijajući noge prema sebi i od sebe;

 • alternativna fleksija i produžetak lijevog i desnog nogu, peta slajdova na krevetu;

 • kašalj, dlanovi koji podupiru područje šivanja.

  Vježba se ponavlja 2-3 puta dnevno.

  Fizički oporavak nakon carskog reza

  Toplo izlijevanje tijela u dijelove iz tuširanja moguće je već od 2 dana nakon operacije, ali nakon iscrpljenja iz porodničke bolnice možete uzeti puni tuš. Prilikom pranja šavova, bolje je koristiti sapun bez mirisa, kako ne biste ozlijedili koru. Ulijevanje u kadu ne može biti ranije od 6-8 tjedana nakon operacije, jer Do tog vremena unutarnja površina maternice iscjeljuje se potpuno i maternica se vraća na normalu. Pješačenje do kupelji moguće je samo 2 mjeseca nakon pregleda liječnika.

  Da bi postoperativni ožiljak bio brže apsorbiran, može se podmazivati ​​s prednisonom ili gelom CONTRACT TUBE. U području ožiljka do 3 mjeseca može se osjetiti ukočenost dok se živci presijecaju tijekom operacije.

  Jednako je važno obnavljanje tjelesne kondicije nakon cezariannog dijela. Od prvog dana preporuča se nositi postpartum braçe. Vlakna olakšavaju bol u leđima, pomažu u održavanju pravilnog držanja tijela, ubrzava obnavljanje elastičnosti mišića i kože, štiti šavove od razlika, pomažući liječenju postoperativnih rana. Međutim, dugo nošenje je nepoželjno, otkad mišići bi trebali raditi, ugovoriti. U pravilu, zavoj se nosi nekoliko tjedana nakon isporuke, usredotočujući se na stanje trbušnih mišića i opće blagostanje. Terapijska gimnastika treba početi 6 sati nakon operacije, postupno povećavajući intenzitet. Nakon uklanjanja šavova i konzultirati liječnik može početi vježbe za jačanje mišića dna zdjelice i mišića prednjeg trbušnog zida (Kegelove vježbe - kontrakcije i relaksacije mišića dna zdjelice uz postupno povećanje u trajanju od 20 sekundi, uvlačenjem trbuha, zdjelice za podizanje i druge vježbe) uzrokuje krvarenje krvi u prsni organi i ubrzava oporavak. Prilikom vježbanja vraća se ne samo tjelesna kondicija, nego se oslobađaju i endorfini - biološki aktivne tvari koje poboljšavaju psihološko stanje žene, smanjuju napetost, osjećaju depresije i niskog samopoštovanja.

  Nakon operacije od 1,5 do 2 mjeseca, težine dizanja više od 3-4 kg se ne preporučuju. Više aktivne nastave može se početi 6 tjedana nakon isporuke, s obzirom na razinu njihove fizičke sposobnosti prije trudnoće. Povećajte opterećenje postupno, izbjegavajući vježbe snage na gornjem dijelu tijela, jer može smanjiti laktaciju. Ne preporučuje se aktivna aerobika i trčanje. U budućnosti, ako je moguće, poželjno je sudjelovati u individualnom programu s trenerom. Nakon vježbanja s visokim intenzitetom, razina mliječne kiseline može se povećati, a kao rezultat toga, okus mlijeka pogoršava: postaje kiselkast i dijete odbija dojiti. Zato je okupacija bilo kojeg sporta za ženu koja se brine može samo na kraju dojenja, a ne skrbi - nakon obnove menstrualnog ciklusa.

  Seksualne veze mogu se nastaviti nakon 6-8 tjedana nakon operacije, posjete ginekologu i konzultirajući metodu kontracepcije.

  Drugi i treći rođendan nakon cezariana

  Postupno oporavak mišićnog tkiva na području ožiljka na maternici javlja se unutar 1-2 godine nakon operacije. Oko 30% žena nakon češkog dijela u budućnosti planira imati više djece. Vjeruje se da je povoljnije za početak trudnoće i porođaja razdoblje nakon 2-3 godine nakon što prolazi kroz carski rez. Teza "nakon cezariannog dijela, dostava kroz rodni kanal je nemoguća" sada postaje irelevantna. Zbog raznih razloga, mnoge žene pokušavaju vaginalnu isporuku nakon carskog reza. U nekim je ustanovama postotak prirodnog poroaja s ožiljkom na maternici nakon carskog dijela 40-60%.