Krvarenje nakon porođaja

Rođenja

Bez obzira na način isporuke i dobrobit rođenja, žena uvijek ima uočavanje nakon isporuke. Placenta ili, kao što se također naziva drugačije, dječje mjesto je pričvršćeno na maternicu uz pomoć živica i povezano s fetusom pomoću pupčane vrpce. Odbijanje fetusa i posteljice u porodu na prirodan način popraćeno je raskidom kapilara i plovila. No, u nekim slučajevima, postpartum razdoblje može uzrokovati krvarenje zbog patoloških uzroka.

Uzroci krvarenja nakon porođaja

U posljednjoj fazi rada posteljica se odbacuje iz maternice, a na površini endometrija formira se rana. Krvari sve dok se ne izliječi i liječnici zovu ove krvave prašine lochia. Često žene uzimaju lochia za prvo nakon menstruacije porođaja, ali ovo iscjedak ima drugačiji uzrok i prirodu.

Lochia ne zahtijeva nikakav tretman, ali tijekom tog razdoblja treba posvetiti posebnu pažnju intimnoj higijeni. Ali patološko krvarenje treba biti razlog neposrednog liječenja liječniku.

"Dobro" krvarenje nakon porođaja

Lochia je fiziološki, normalno krvarenje koje prati postpartum razdoblje. Međutim, postoji svibanj biti patološki, opasno za zdravlje, pa čak i život ženskog stanja, kada gubitak krvi prelazi prihvatljive granice. Za njihovu profilaksu, liječnici koji rađaju trebaju nametnuti ledeni grijač na abdominalnu šupljinu puerperala odmah nakon isporuke, i po potrebi poduzeti druge mjere (napraviti vanjsku masu maternice, unijeti hemostatičke lijekove).

Do rane površine maternice na mjestu bivšeg vezanja posteljice ne iscjeljuje se potpuno, lochia će se nastaviti. Prvi dan nakon rođenja, oni mogu biti vrlo bogati, ali postupno će se promijeniti njihov broj, priroda i boja. Uskoro će postati crvena boja, zatim žuta i, naposljetku, prenatalni normalni iscjedak će vam se vratiti.

"Loše" krvarenje nakon porođaja

Međutim, u nekim je slučajevima potrebno odmah konzultirati liječnika. Sljedeći znakovi trebali bi vas upozoriti:

 • * Lochia ne mijenja svijetlu skrletnu boju više od 4 dana nakon rođenja;
 • * morate mijenjati sanitarne jastučiće svaki sat;
 • * krvarenje ima neugodan miris;

U takvim je slučajevima najvjerojatnije patologija koja zahtijeva medicinsku intervenciju.

Pravi "loš" krvarenje nakon porođaja može se otvoriti iz nekoliko razloga:

 • Niska kontraktilna aktivnost maternice - atonija ili hipotenzija povezana sa slabljenjem, prekomjernim istezanjem i progibom. U tom slučaju, krv može proći u odvojenim dijelovima ili u kontinuiranom toku. Situacija je kritična i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Žensko stanje brzo se pogoršava, a bez poduzimanja odgovarajućih mjera, to je kobno.
 • Ostaci placente i fetalnih membrana. Kada se posteljica odvoji, kapilare koje ga povezuju s maternicom odbijaju, a stegnuti mišićnim slojem maternice, ožiljak. Ali ako ostanu fragmenti placente i fetalnih membrana, proces ozdravljenja je suspendiran, a postoji jak iznenadni krvarenje bez boli. Da bi se spriječili mogući problemi, potrebno je dan nakon rođenja proći ultrazvuk maternice.
 • Loša zgrušavanje krvi - hipofibrinogenemija ili afibrinogenemija. Iz vagine se krv oslobađa bez zgrušavanja u velikim količinama. Hitno je donirati krv iz vena radi analize.

Patološko krvarenje nakon porođaja najčešće se primjećuje u ranoj postpartum periodu, ali se mogu pojaviti i nakon više od mjesec dana.

Ako vaše krvarenje nakon poroda ne izgleda normalno za vas, posavjetujte se s liječnikom kako biste utvrdili uzrok krvarenja i uklonili ga. Liječenje krvarenja nakon porođaja provodi se samo u bolnici.

Koliko dugo krvarenje poslije porođaja

Lochia može normalno nastaviti do 6 tjedana nakon isporuke. I za sve to razdoblje otpušta se oko 1,5 litara krvi. Treba reći da je žensko tijelo spremno za takve gubitke, jer je tijekom trudnoće volumen krvi značajno porastao. Stoga, ne brinite.

Trajanje lohije u velikoj mjeri ovisi o tome da li žena doji, jer pod utjecajem "mlijeka" hormona prolaktina, uterus se smanjuje bolje - i taj proces postaje življi. Nakon carski rez, maternica ugovara još gore (zbog šava na njemu), au ovom slučaju, lochia obično može ići dulje.

Kao što smo rekli, Lochia bi se trebala postupno izblijedjeti. Ako se nakon njihove redukcije ponovno povećava količina krvarenja, žena bi trebala odmarati i oporaviti se više.

Krvarenje nakon poroda: kako razlikovati normu od patologije?

Krvarenje nakon porođaja je normalni fiziološki proces. Omogućuje žensko tijelo da se vrati u svoju bivšu državu: maternica se čisti od poroda, slojnih i placentnih komada. Raspodjela počinje odmah nakon rođenja djeteta i nastavlja se oko pola i pol.

Ali ponekad ovaj proces postaje patološki. Glavni kriterij za procjenu je priroda i volumen gubitka krvi. Posebno je važno za žene u kasnoj trudnoći i novorođenčad da znaju krvarenje koje se smatra normalnim i koje mjere poduzimaju kako bi se spriječile komplikacije.

Koliko dugo krvariti nakon poroda?

Pitanje koliko dugo traje krvarenje nakon poroda nastaje kod gotovo svih mladih majki. Trajanje ovog procesa može biti od 2 do 6 tjedana ili čak malo više. Trajanje ovisi o nekoliko čimbenika: sposobnosti maternice da se smanji, zgrušavanje krvi, brzina regeneracije tkiva itd. U žena koje dojče oporavak se događa brže.

Važno je procijeniti ne samo trajanje krvarenja, već i opću prirodu: oni bi trebali postupno postati manje bogati. Prvi dan nakon rođenja iscjedak je jak, a zatim postaje manji i na kraju se pretvara u smećkastu "žeravu". Takav slijed je norma.

Uzroci krvarenja nakon porođaja

Iscrpljujuće patološko krvarenje u ranoj postpartum period, koja traje oko 2 sata nakon pojave djeteta, uzrokovano je sljedećim razlozima:

 1. Nedovoljno zgrušavanje krvi. S takvom komplikacijom, teče u struji bez stvaranja ugrušaka i grudica (kršenje stvaranja tromba). Kako bi se spriječila situacija, potrebno je donirati krv za opću analizu prije poroda, otkazati sve lijekove s antikoagulanskim učinkom.
 2. Brza radna aktivnost. Popraćena je ruptura rotirajućeg kanala: oštećenje cerviksa, vagina, u rijetkim slučajevima - maternicu. Pročitajte više o brzoj dostavi →
 3. Povećana posteljica. Kada je ova komplikacija teško preokrenuti razvoj uterusa, što dovodi do obilnih krvarenja.
 4. Nedovoljna sposobnost maternice da se smanji. Najčešće se to događa kada su zidovi snažno rastegnuti (veliki plodovi, blizanci, polihidramniosi);
 5. Prisutnost fibroida i mioma u maternici. Više o mioma uterusa →

Uzroci postpartum hemorrhage od 2 do 6 su:

 1. Oslobađanje čestica posteljice preostale u šupljini maternice.
 2. Izlaz krvnih ugrušaka, otežan spazmom kontrakcijom cerviksa nakon operativne dostave (carski rez).
 3. Sporo oporavak zbog upale u području zdjelice (također je zabilježena visoka temperatura).

Značajke nakon poroda krvarenja

Simptomi postkrvarenja krvarenja mogu se opisati u dva parametra: volumen i priroda iscjedak. Također je moguće kršenje srčanog ritma, promjene u arterijskom i venskom pritisku, pogoršanje općeg blagostanja.

Fiziološki prihvatljivo je gubitak krvi u količini od 0,5% ili manje ženske tjelesne težine. Ako je ovaj pokazatelj veći, tada se dijagnosticira patološki poremećaj nakon poroda. Masivni gubitak krvi zove se njegovo otpuštanje u iznosu od 0,5 do 1% težine obroka. To može smanjiti krvni tlak, slabost i vrtoglavicu.

Kada je stopa veća od 1%, kritični gubitak krvi se razvija. Može biti praćeno hemoragičnim šokom i DIC (poremećajem zgrušavanja). Te komplikacije dovode do nepovratnih promjena u organima.

Obilje postpartum krvarenje razvija s smanjenjem ili odsutnosti maternice. Što je naglašenija atonija, to je još gore prikladnije za terapijske mjere. Lijekovi koji uzrokuju smanjenje miometrija eliminiraju krvarenje samo neko vrijeme. Stanje je popraćeno arterijskom hipotenzijom, tahikardijom, bljeduljom kože, vrtoglavicom.

Dijagnostički postupci

Dijagnostički postupak počinje tijekom trudnoće. U suvremenoj opstetričnoj i ginekološkoj praksi procjena rizika od postpartalnog krvarenja temelji se na praćenju podataka o promjenama razine hemoglobina, crvenih krvnih stanica i trombocita u krvi u različitim razdobljima trudnoće. Uzimaju se u obzir pokazatelji koagulacije (koagulogram).

Hipotenzija i atonija mišića maternice se dijagnosticiraju u trećem razdoblju rada. Ta stanja su naznačena slabostima i slabim kontrakcijama miometrija, što je povećanje vremena kasnije faze.

Dijagnoza krvarenja nakon porođaja uključuje temeljitu studiju integriteta izlučene placente, fetalnih membrana, ispitivanje rodnog kanala kako bi se identificirale eventualne ozljede. Ako je potrebno, ženi se dobiva opća anestezija, a liječnik ručno pregledava šupljinu maternice kako bi utvrdio postoje li suze, potomci, krvni ugrušci, malformacije ili tumori koji mogu ometati kontrakciju miometrija.

Kada se krvare u kasnom postpartum periodu, dijagnoza se izvodi ultrazvukom. Na 2 ili 3 dana nakon rođenja djeteta pregledava se stanje zdjeličnih organa. Postupak omogućuje otkrivanje ostataka posteljice i fetalnih membrana u maternici.

Normalno krvarenje nakon poroda

Normalno krvarenje u postpartum periodu uzrokovano je otpuštanjem ostataka posteljice i fetalnih membrana njihovih maternica. Taj je postupak podijeljen u nekoliko razdoblja od kojih svaka obilježava određeni znak: boja i intenzitet pražnjenja.

Prva tri dana nakon rođenja djeteta obiluje krvarenje, volumen - više nego tijekom menstruacije. Boja je svijetlo crvena. Krv dolazi iz onih posuda koje su bile na mjestu vezanja posteljice. Ovo stanje se razvija zbog nedovoljne kontraktilnosti maternice u prvim danima nakon rođenja. Smatra se normalnim i ne zahtijeva medicinsku intervenciju. Postkrvarenje krvarenja nakon cezariannog dijela može biti dulje, budući da je diseksirani maternica manje vjerojatno da će se ugovoriti.

Tijekom sljedeća dva tjedna intenzitet ispuštanja značajno se smanjuje. Postaju svjetlo ružičasto, smeđe ili žućkasto bijelo. Maternica ugovara postupno, a do kraja drugog tjedna krvarenje u potpunosti nestaje. Ova se opcija smatra normom.

U nekim slučajevima krvarenje je u kasnom dobu. To može biti i normalno i patološko, koje zahtijevaju medicinsku intervenciju. Ako u razdoblju od 2 do 6 tjedana nakon rođenja djeteta, ima mala iscjedak iz maternice s nečistoćama u krvi, onda ne biste trebali brinuti. Ovaj simptom može biti prisutan stalno ili se ponekad pojavljuje ili nestaje nekoliko dana. Ovaj isprekidani način tipičan je za žene koje su se brzo vratile u sportsko osposobljavanje ili druge fizičke aktivnosti.

Ponekad krvarenje nestaje do kraja drugog tjedna, a zatim se pojavljuje nekoliko dana između 3 i 6 tjedana nakon isporuke. Mala i bezbolna pražnjenje je normalna varijanta.

Patološko krvarenje nakon porođaja

Odstupanje od norme koja zahtijeva pomoć liječnika je kasno krvarenje sa sljedećim značajkama:

 • Trajanje dulje od 6 tjedana;
 • slabo usisavanje otpada zamijenjeno crvenom krvlju;
 • opće stanje žene postaje sve gore;
 • krvarenje prati bol u donjem dijelu trbuha;
 • pojavljuju se znakovi opijenosti (groznica, vrtoglavica, mučnina, itd.);
 • ispuštanje dobiva smeđu ili žuto-zelenu boju i neugodan miris.

S intenzivnim protokom krvi, osobito ako je grimizan, trebate odmah nazvati ambulantnu brigadu. Bol, groznica, obezbojenje sekreta ukazuju na razvoj komplikacija: endometrioza, zarazne bolesti itd. Takvi uvjeti zahtijevaju najraniju moguću dijagnozu i liječenje.

Metode liječenja

Akutni poremećaji nakon poroda zahtijevaju prije svega određivanje uzroka, kao i brzi prestanak. Liječenje koristi integrirani pristup i često se terapija lijekovima mora kombinirati s invazivnim metodama.

Kako bi se stimulirala kontraktilna aktivnost maternice, kateter se umetne u uretru kako bi se ispraznio mjehur, a led se nanosi na donji trbuh. Ponekad se izvodi nježna vanjska masaža maternice. Ako svi ovi postupci ne daju rezultate, tada se uterotonični lijekovi, na primjer Metilergometrin i oksitocin, intravenski injektiraju i injekcije u maternicu maternice s prostaglandinima.

Napunjenost cirkulirajućeg volumena krvi i uklanjanje posljedica njegovog gubitka provodi se pomoću infuzijske-transfuzijske terapije. Lijekovi koji zamjenjuju plazme i komponente krvi (prije svega - crvene krvne stanice) ubrizgavaju se u venu.

Ako se otkrije uz pomoć zrcala, otkrivaju se praznine u rožnicom i perineumu, primjenjuje se lokalni anestetik i liječnik uklanja lezije. Ručno ispitivanje i čišćenje maternice je ručno označeno zbog kršenja integriteta placente i hipotoničkih procesa u miometrijumu. Postupak se odvija pod općom anestezijom.

Ako je tijekom ručnog pregleda otkrio rupturu maternice, potrebna je laparotomija za nuždu, zatvaranje ili potpuno uklanjanje maternice. Kirurška intervencija također je potrebna za povećanje posteljice iu slučajevima kada je krvarenje masivno i ne može se zaustaviti. Slični postupci se provode uz istodobnu akciju reanimacije: gubitak krvi se nadoknađuje, stabilizira se hemodinamika i krvni tlak.

Preventivne mjere

Sprječavanje poslijeporođajne hemoragije pomaže smanjiti njezino trajanje i intenzitet, kao i izbjeći komplikacije.

To uključuje provedbu sljedećih preporuka:

 • redovito ići u toalet: prepunoj mokraćni mjehur i crijeva stavljaju pritisak na maternicu i sprječavaju ga da se ugovaraju;
 • poduzeti sve moguće mjere da se spriječi infekcija maternice: promatrati pravila intimne higijene, ne plivati ​​u otvorenoj vodi, suzdržati se od seksa i kupanja;
 • u roku od jednog i pol mjeseca da ne ulaze u sportske i druge intenzivne tjelesne aktivnosti;
 • razviti naviku spavanja na trbuhu, tako da je maternica skraćena i brža;
 • hrane dojke;
 • izbjegavajte pregrijavanje: ne idite u kupke, saune, nemojte se vani vrućim danom.

Krvarenje nakon porođaja je normalni fiziološki proces koji još treba kontrolirati. Važno je obratiti pažnju na trajanje, intenzitet i prirodu iscjedak. Ako sumnjate na komplikacije, u najkraćem mogućem roku treba doći do pregleda liječnika, a ako osjetite intenzivno crveno krvarenje, nazovite hitnu pomoć.

Autor: Olga Khanova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Koliko dugo krvarenje poslije porođaja

✓ Članak ovjeren od strane liječnika

Krvarenje u ranoj postpartum period je normalni fiziološki proces koji ne bi trebao prestrašiti ženu. Nakon protjerivanja fetusa i posteljice, maternica se aktivno smanjuje, "istiskujući" preostalu krv, ugruške i sve ostalo u svojoj šupljini nakon isporuke. Nekoliko dana nakon poroda, krvarenje postaje manje i otpušta krvarenje - lochia. Oni će poremetiti ženu oko 5-8 tjedana, sve dok endometrija u maternici nije potpuno izliječena.

Lochia ne predstavlja opasnost za žensko tijelo, ali je neophodno stalno pratiti njihovu količinu i dosljednost kako ne bi propustili početak istinskog krvarenja maternice.

Koliko dugo krvarenje poslije porođaja

Kako razlikovati lochia od krvarenja?

Krvarenje koje se javlja u postpartum period je jedan od najčešćih uzroka smrti za žene. Da ne izgubite vrijeme i zatražite medicinsku pomoć u vremenu, važno je znati znakove kojima se može razlikovati patološko krvarenje od normalnog pražnjenja.

Važno je! Pojava bilo kojeg od znakova (glavni je potreba za promjenom higijene znači svaki sat), što ukazuje na mogućnost krvarenja, morate nazvati hitnu pomoć. Prije dolaska, na krevet bi trebala biti položena žena, lagano podižući noge. Ta će situacija pomoći u izbjegavanju velikog gubitka krvi.

Lochia obično javlja u žena 2-3 dana nakon rođenja. Do ovog trenutka krvarenje se smatra normalnim, no ovdje je potrebno pratiti količinu izlučene krvi. Ako se tijekom razdoblja u kojem se nalazi majčinska bolnica, puerperalni pacijent mora mijenjati sanitarne jastučiće svakih 45-60 minuta, morate obavijestiti primalja ili medicinsku sestru na dužnosti.

Koliko dugo krvarenje poslije porođaja?

Uočavanje nakon poroda normalno može trajati do 8 tjedana. U mladim ženama proces oporavka je brži, tako da je ovo razdoblje obično skraćeno na 5-6 tjedana. Veliku ulogu u tome igraju prehrana žena u postpartum periodu. Da bi se endometrij brže mogao izliječiti, trebate uključiti sljedeću hranu u svoju prehranu:

 • hladno prešana biljna ulja (premium klasa);
 • orasi (brazilski, orah, lješnjak);
 • sušeno voće (suho marelice, smokve);
 • zelenila (bilo koje vrste zelenila i lisnatog salata);
 • masne ribe;
 • meso (teletina, govedina, tanak svinjetina i janjetina);
 • voće i povrće.

Uzroci postpartumnog krvarenja

Nakon istiskivanja placente, otvorena rana formira se na mjestu njegovog pričvršćivanja na stijenku maternice, koja krvari do potpunog izliječenja. Da bi se oštećeni endometrij brže mogao izliječiti, žena mora mirno držati, ne podići teške stvari i predmete koji premašuju težinu novorođenčeta, kako bi uključili više hrane s vitaminima E, A i askorbinskom kiselinom u izborniku. Iz pića osobito korisno izlučivanje divlje ruže i grimiznog lišća. Ekstrakti sadržani u listovima malina stimuliraju kontrakcije maternice i pomažu u rješavanju bržeg krvarenja nakon poroda.

Krvarenje je poraslo mjesec dana nakon isporuke

Svaka promjena količine iscjedka nekoliko tjedana nakon isporuke znak je upozorenja koji može ukazivati ​​na razvoj ozbiljnih bolesti. Ako se količina izlučene krvi dramatično povećala, potrebno je konzultirati ginekologa. Liječnik će pregledati, proučiti maternicu, utvrditi je li bolan i donijeti zaključak o potrebi pregleda poliklinike.

Neke majke odbijaju predloženu hospitalizaciju, jer ne žele sudjelovati s djetetom. Ni u kojem slučaju to ne bi trebalo učiniti, pogotovo ako žena planira imati još jedno dijete u budućnosti. Najčešća patologija koja se javlja kod novih rođenih žena je upala maternice (endometritis). To je ozbiljna bolest koja može dovesti do infekcije organa i pojave purulentnog upalnog procesa. Ako bakterijski organizmi i toksini uđu u sustavnu cirkulaciju, vjerojatnost sepne (infekcije krvi) bit će vrlo visoka. U nedostatku pravovremene pomoći i nepravilnog liječenja moguće je smrt.

Čimbenici rizika za postpartum krvarenje

Obratite pažnju! Svake godine oko 11.000 žena diljem svijeta umire od teških gubitaka krvi nakon poroda. Prema riječima stručnjaka, više od polovice njih moglo je biti spašeno ako su otišle u bolnicu na vrijeme.

Kada trebam vidjeti liječnika?

Postpartum razdoblje je opasno vrijeme kada se vjerojatnost komplikacija povećava nekoliko puta. Žensko tijelo oslabljeno je trudnoćom i radom, stoga se ne može nositi s opterećenjima koja se značajno povećavaju nakon pojave djeteta u kući. Ako postoji prilika, tijekom tog razdoblja bolje je uzeti pomoć baka, sestara ili djevojaka, koji bi mogli preuzeti odgovornost za njegovanje za bebom. Ako se žena mora sama nositi sa svime, moraš biti pažljiv prema vlastitom tijelu. Posavjetujte se s ginekologom koji je oprezan ako je potrebno u sljedećim slučajevima:

 • iscjedak je dobio svijetlu crvenu boju;
 • izlučivanje krvi povećalo se 2-4 tjedna nakon isporuke;
 • bol u abdomenu ili donjem dijelu leđa;
 • iscjedak je dobio neugodan miris;
 • ugrušci su se počeli isticati iz maternice;
 • temperatura je počela redovito rasti.

Dijagnostički kriteriji za krvarenje

Savjet! U žena koje dojče, mjerenje temperature u pazuhu nije informativno, osobito u prvim danima nakon rođenja djeteta. Ako se laktacija još nije ustanovila, uslijed malih laktozaza moguće je porast temperature, stoga se puerperama preporuča mjerenje tjelesne temperature na lakat.

Može li se krvarenje zaustaviti nakon nekoliko dana?

U nekim slučajevima, žena može primijetiti da je nakon 4-7 dana nakon porođaja iscjedak potpuno zaustavljen. To se događa naglo i često se prati pogoršanje zdravlja. Ako se takva situacija pojavi, potrebno je hitno otići u bolnicu, jer je jedini razlog za taj fenomen hematometar (akumulacija krvi u maternici).

Krv se može akumulirati zbog nedovoljne kontrakcije maternice, pa se preporučuje žena da poduzme sve mjere da spriječi takvo stanje. Sestra će vam to detaljno reći nakon što je žena prebačena na postpartum. Da bi maternica bila dobro smanjena i da bi se olakšala edem, mlade majke trebaju:

 • leći i spavati na trbuhu češće;
 • češće izlazi iz kreveta i hoda po odjelu ili niz hodnik;
 • Stavite hladno na donji trbuh (grijaći jastučići ili boce s ledom mogu se unijeti u pretinac hladnjaka).

Metode određivanja količine gubitka krvi

Ako ipak nije bilo moguće izbjeći stvaranje hematometara, važno je otići u bolnicu na vrijeme jer stagnacija krvi u maternici može dovesti do širenja infekcije i upale u orguljskoj šupljini. Glavni simptomi patologije su prestanak pražnjenja i teške bolove u donjem dijelu trbuha. Kada se pojave ti simptomi, žena mora nazvati hitnu pomoć.

Liječnik u odjelu će provesti ultrazvučnu dijagnozu, odrediti točnu dijagnozu i, ako bude potvrđen, propisat će liječenje. Poticanje kontrakcije maternice može se provesti uz pomoć hormona oksitocina, ali većina stručnjaka preferira učinkovitiji način - kirurški zahvat ili vakumski aspiration. Oba postupka su prilično traumatska, ali je njihova upotreba neophodna kako bi se spriječile opasne komplikacije.

Video - Postpartum. Oporavak. Uzi. Snaga. higijena

Može li krvarenje biti menstruacija?

Ako se pražnjenje zaustavlja nakon 1-1,5 mjeseci nakon poroda, a nakon nekoliko tjedana ponovno je počelo, to može biti rana menstruacija. Ako žena nije zabrinuta zbog mučnine i vrtoglavice, temperatura je normalna, a iscjedak je umjeren, ne brinite se. Potrebno je promatrati situaciju u roku od 3-5 dana. Menstruacijska krv ima tamniju nijansu i neobičan miris, tako da je prilično jednostavno razlikovati menstruaciju od krvarenja.

Važno je! Neke žene vjeruju da je laktacija 100% učinkovita metoda zaštite od neželjenih trudnoća i vjeruje se da tijekom dojenja ne može biti menstruacija. U 85% slučajeva to je točno, ali ponekad ženska menstruacija počinje dva mjeseca nakon rođenja djeteta. U istom razdoblju obnavlja se sposobnost začeća, stoga se morate brinuti o kontracepciji, ako u bliskoj budućnosti djeca nisu uključena u planove novootvorene majke.

Istinito krvarenje maternice nakon porođaja je rijetka komplikacija, stoga nemojte paničariti ako se odjednom iscjedak povećao. To može biti posljedica povećane tjelesne aktivnosti ili dizanja utega, pa se morate smiriti i prilagoditi način rada i odmora. Ali ako se oslobodi previše krvi, a stanje žene pogorša, potrebna je medicinska pomoć što je prije moguće.

Poput ovog članka?
Spremite se da ne izgubite!

Teško krvarenje nakon porođaja, uzroka, znakova, liječenja

Ozbiljno krvarenje nakon porođaja nije normalno.

Pojavljuje se u malom postotku slučajeva i obično se javlja tijekom poroda ili unutar 24 sata poslije. Manje česte, krvarenje može doći do nekoliko (do 6) tjedana nakon isporuke.

Teška krvarenja nakon porođaja mogu imati različite uzroke.

Uglavnom, ovo je jedno od sljedećeg:

Atonija maternice. Nakon isporuke, maternica mora ugovoriti da se zaustavi krvarenje na mjestu vezivanja posteljice. Iz tog razloga, nakon poroda, trbuh se periodički masira kako bi stimulirao kontrakciju maternice. Kod atonije, mišići maternice slabe su slabosti. Vjerojatnost ovog stanja povećava malo ako je maternica jako je pružio veliku bebu ili blizanaca, ako ste već imali višestruke trudnoće, ili ako se dostavljanje jako dugo. Da bi se smanjila vjerojatnost atonije, oksitocin se može dati nakon što se dijete rodi. U slučaju atonije, također se koriste i drugi lijekovi.

Odgođeno odjeljivanje posteljice. Ako placenta ne izađe samostalno u roku od 30 minuta nakon rođenja djeteta, može doći do teškog krvarenja. Čak i ako posteljica izlazi sama po sebi, liječnik mora pažljivo provjeriti njezin integritet. Ako ostaje dio, krvarenje je moguće.

Pauze. Ako se vagina ili cerviks rupture tijekom porođaja, to može dovesti do krvarenja. Uzrok pukne može biti velika beba, korištenje pincetom ili vakuum previše brzo napredovanje djeteta kroz porođajni kanal ili krvarenja epiziotomije.

Nenormalan pričvršćivanje. U vrlo rijetkim slučajevima placenta je učvršćena na stijenku maternice dublje nego što je potrebno. Kao rezultat toga, nakon porođaja, njezino razdvajanje je teško. To može uzrokovati teške krvarenje.

Inverzija maternice. U tom se slučaju uterus pretvara u van nakon rođenja djeteta i placentalnog razdvajanja. To je vjerojatnije ako se dogodila abnormalna fiksacija posteljice.

Ruptura maternice. Povremeno, uterus je rastrgan tijekom trudnoće ili tijekom porođaja. Ako se to dogodi, žena izgubi krv, a opskrba kisikom za bebom pogoršava.

Rizik od krvarenja je veći ako se to već dogodilo kod ranijih rađanja. Također, rizik je veći ako imate placentu previa kada se nalazi u maternici nisko i potpuno ili djelomično pokriva otvaranje cerviksa.

Osim gubitka krvi, teške simptome poslijeporođajne krvarenja su bljedilo kože, zimice, vrtoglavica ili sinkopa, vlažne ruke, mučnina ili povraćanje, lupanje srca. Ako je potrebno krvarenje kako bi hitno poduzeli mjere.

Svakog dana oko 1.600 žena umire tijekom porođaja. Od tog iznosa, oko 500 smrtnih slučajeva uzrokovano je krvarenjem. Većina slučajeva odnosi se na atoničko krvarenje u postpartum period (CPR), od čega oko 99% u zemljama u razvoju. Smrtonosni ishodi povezani su s tri odgode: kašnjenje odluke o traženju medicinske pomoći, odgađanje prijevoza u bolnicu i odgađanje pružanja medicinske pomoći. Ovaj problem je vrlo akutan u zemljama u razvoju, ali se također nalazi u liječnicima iz razvijenih zemalja. U izvještaju britanske majke o mortalitetu navodi se da je smrtnost zbog CPR često povezana s tretmanom koji je proveden "prekasno i premalo". Krvarenje je na petoj ili šestoj liniji među najznačajnijim uzrocima smrtnosti majki u razvijenim zemljama.

Primarno krvarenje u postpartum periodu

Zbog subjektivnosti dijagnoze, učestalost ove patologije varira od 2 do 10%. Općenito, promatra se sljedeći trend: medicinsko osoblje podcjenjuje gubitak krvi, a pacijenti ga preuveličavaju. Na primjer, ako liječnik procjenjuje gubitak krvi kao "iznad 500 ml, tada stvarni gubitak krvi obično je oko 1000 ml. Osim toga, treba imati na umu da BCC korelira s težinom pacijenta. Prema tome, mršavi, anemični pacijent neće tolerirati ni mali gubitak krvi.

Fiziologija treće faze rada

Prije razmatranja uzroka i taktike liječenja primarnog CPR, potrebno je razmotriti fiziologiju treće faze rada. Ovo je najkraće razdoblje porođaja koje, međutim, predstavlja veliku opasnost za majku.

Tijekom trudnoće miositi su vrlo rastegnuti; u skladu s tim, maternica može primiti sve veći volumen. Nakon rođenja fetusa maternica nastavlja s kontrakcijom, što dovodi do izraženog skraćenja dugačkih vlakana. Ovaj proces osigurava retrakcija - jedinstveno svojstvo koje ne zahtijeva potrošnju energije i karakteristično je samo za mioometrij.

Razdvajanje placente se javlja uslijed kontrakcije i povlačenja mijelometrijskih vlakana, što dovodi do značajnog smanjenja vezne površine posteljice. Odvojena je od stjenke maternice, jer se poštanska marka odvaja od površine balona iz kojeg je pušten zrak. Nakon odvajanja posteljice od položaja za pričvršćivanje zbog kontrakcija maternice se doselila u donjem dijelu maternice, a zatim kroz vrata maternice u rodnicu.

Klinički znakovi odvajanja placente

Razdvajanje placente odgovara tri kliničke znakove.

 1. Nakon odvajanja placente i da se kreće u donjem palpaciju segmenta maternice može se odrediti promjena u obliku maternice - • njezino tijelo postaje uska i izdužena (prije posteljica je široka i spljoštena). Promjena oblika dna maternice je klinički teško odrediti, s izuzetkom samo vrlo tankih pacijenata. Međutim, uterus postaje teži zbog kontrakcije i lako se odmakne.
 2. Izlučivanje krvi prati odvajanje posteljice od maternice. Ovaj simptom ima manje kliničkog značaja, otkad može doći do krvarenja s djelomičnom odvajanjem placente. Skriveno krvarenje je moguće kada se krv nakuplja između membrana i stoga se ne vizualizira.
 3. Nakon razdvajanja posteljice i premještanja u donji dio maternice i cerviksa, vidljiv dio pupkovine povećava se za 8-15 cm, što je najpouzdaniji znak razdvajanja placente.

Mehanizam hemostaze na mjestu placente jedan je od anatomskih i fizioloških čuda prirode. Vlakna mijelometrija se preuređuju i međusobno se presijecaju, stvarajući rešetku kroz koju plutaju hrane placentni ležaj. S kontrakcijom stjenke maternice, takva struktura osigurava pouzdanu kompresiju posuda. Ta arhitektura miometrija ponekad se naziva živim ligatom ili fiziološkim šavovima maternice.

Taktike provođenja trećeg razdoblja rada

Nakon rođenja fetusa, pupak se pričvrsti i prekriži, ako je potrebno, prikuplja krv iz pupkovine. Vrlo lagano povucite pupčanu vrpcu na sebe kako biste bili sigurni da nema veze u vagini. Zatim, na razini prihvata, pupkovina se stavlja na pupčanu vrpcu, što olakšava vizualizaciju njezine istezanja nakon uklanjanja posteljice. Jedna ruka palpa dnu maternice kako bi se utvrdile promjene karakteristične za odvajanje placente, ili za identifikaciju atoničnog maternice, proširene krvlju. Ruka, smještena na dnu maternice, zabranjena je za obavljanje svih masažnih pokreta jer to pridonosi parcijalnom prijevremenom razdvajanju placente, povećanom gubitku krvi, formiranju kontrakcijskog prstena i odgođenim dijelovima placente. Nakon pojave znakova odvajanja placente, izolira se, nježno pijuckaju pupčanu vrpcu. Druga se ruka premješta ispod, izravno iznad stidne simfize, a naizmjence zamjenjuje maternicu gore i dolje, a druga stalno stezne pupčanu vrpcu. Potrebno je da između dvije ruke bude dovoljno udaljena, što će omogućiti da se izbjegne inverzija maternice.

Postoje dvije taktike trećeg razdoblja rada.

 1. Taktike očekivane uključuju čekanje da se posteljica odvoji. To se obično događa unutar 10-20 minuta. Takvu taktiku odabiru oni koji vole minimalnu intervenciju u procesu porođaja. Neki stručnjaci preporučuju privjesak na prsima odmah nakon porođaja kako bi stimulirali fiziološku oslobađanje oksitocina. Nažalost, ova taktika ne smanjuje vjerojatnost CPR u usporedbi s aktivnim lijekom.
 2. Aktivna taktika uključuje propisivanje oksitocina na kraju drugog ili početka treće faze rada, kako bi se ubrzao kontrakcija maternice, pridonoseći odvajanju placente. Aktivna taktika rađanja uvedena je u praksi u zadnjih 50 godina. Tijekom tog razdoblja pokazalo se da aktivnu taktiku u usporedbi s onim čekanjem karakterizira 50-70% smanjenje gubitka krvi, učestalost propisivanja terapijskih doza oksitocina, učestalost CAT i potreba za transfuzijom krvnih pripravaka. Podaci o medicini temeljenim na dokazima i akumuliranom iskustvu pridonijeli su činjenici da je takva taktika trenutačno postala standardom skrbi. Taktike očekivane prate samo na hitnom zahtjevu pacijenta i pisanom informiranom pristankom.

Izbor lijeka za aktivnu taktiku upravljanja trećom fazom rada obično se provodi između low-cost injectables, oksitocina i ergometrina ili njihove kombinacije (sintometrina). Među tim lijekovima, oksitocin je najjeftiniji, osim toga, ima najniži postotak nuspojava, naročito, ne uzrokuje odgađanje dijelova posteljice. Ipak, to je lijek kratkog djelovanja (15-30 minuta). Ergometrin je djelotvoran lijek čiji je trajan dulji (60-120 minuta), ali ima više nuspojava (vidi dolje), uključujući blagi porast učestalosti zadržavanja dijelova placente.

Trajanje djelovanja ergometrina ili oksitocina obično je dostatno za određeno razdoblje. U bolesnika s visokim rizikom od atonske CPR (na primjer višestruke trudnoće), preporučena profilaksa je dugotrajno davati oksitocin intravenozno ili, u nekim slučajevima, prostaglandinima.

Oksitocin pripravci

Upoznajte karakteristike i moguće nuspojave raspoloživih lijekova s ​​nizom oksitocina, od kojih svaka ima specifične indikacije za uporabu u različitim kliničkim situacijama.

oksitocin

Oksitocin je najjeftiniji i najsigurniji uterotonski lijek. Djeluje prilično brzo, uzrokujući snažne i ritmičke kontrakcije maternice u roku od 15-30 minuta. Oksitocin se uglavnom djeluje na gornji dio maternice, a također ima kratkotrajni opuštajući učinak na glatke mišiće krvnih žila, što može uzrokovati manju hipotenziju uslijed smanjenja ukupne periferne otpornosti.

ergometrina

Ergometrin je prvi uterotonski pripravak za intramuskularnu primjenu, koji je korišten više od 70 godina. To uzrokuje produžene kontrakcije (60-120 min), djelujući na gornji i donji dio maternice. Ergometrin utječe na sve glatke mišiće, koji utječu na krvotok. Periferna vazokonstrikcija, koja obično nema klinički značaj, može uzrokovati značajno povećanje krvnog tlaka u bolesnika s hipertenzivnim poremećajima i preeklampsijom. Ergometrin je kontraindiciran kod takvih pacijenata. Istodobno, koronarne arterije srčanih spazma, što u rijetkim slučajevima uzrokuje miokardijalni infarkt u bolesnika s predisponirajućim čimbenicima. Terapija za vazospazam povezana s endometrinom sastoji se od davanja nitroglicerina.

Zbog trajanja učinka, ergometrin može uzrokovati kršenje odvojene placente u donjem dijelu maternice. Prilikom postavljanja ergometrina ponekad je potrebno ručno odabiranje potomstva (1: 200 vrsta).

Mučnina i / ili povraćanje opaženo je u 20-25% bolesnika. Ergometrin je propisan intramuskularno. S obzirom na izražen učinak vazopresorina, lijek se ne preporučuje intravenozno (osim u hitnim slučajevima u kojima je moguće polagano davati 0,2 mg bolusa). Početna doza ne smije se povećati na 0,5 mg, budući da istodobno su nuspojave izrazito izražene i ne očekuje se povećanje uterotonskog učinka.

syntometrine

Sintometrin je kombinacija lijeka, od kojih jedna ampula sadrži 5 U oksitocina i 0,5 mg ergometrina. Uz intramuskularnu injekciju, oksitocin počinje djelovati nakon 2-3 minute, ergometrin - nakon 4-5 minuta. Nuspojave sintometina su kombinacija nuspojava obje tvari u svom sastavu. Neznatan vazodilatni učinak oksitocina malo smanjuje ergometrin vazokonstrikciju. Ova kombinacija kombinira prednosti oksitocina kratkog djelovanja i duljeg učinka uterotoničnog ergometrina. Prema tome, lijek dozvoljava uterotonsku terapiju 2 sata nakon isporuke bez potrebe za intravenskom primjenom doza održavanja oksitocina.

15-metil PGF

15-metil PGF, ili karboprost, je metilirani derivat PGF.

To je najskuplji lijek iz uterotonika za parenteralnu primjenu. Njegova nedvojbena prednost je izražen uterotonski učinak s manjim učinkom na glatke mišiće i pojavu takvih nuspojava kao što su mučnina, povraćanje, proljev, vazospazam i bronhospazam. U tom smislu, metilirani derivat počinje se češće koristiti u izvornoj tvari. Ostale nuspojave koje obično nisu klinički značajne uključuju zimice, vrućinu i vrućine. Trajanje djelovanja je do 6 sati, a uzimajući u obzir trošak lijeka i nuspojave, ne preporučuje se rutinska profilaksa CPR-a. Međutim, ako je potrebna dugotrajna uterotonska terapija, lijek se može koristiti vrlo široko.

Doza lijeka - 0,25 mg, metoda uvođenja - intramuskularno u miometriju ili intravenozno 0,25 mg tvari u 500 ml fiziološke otopine. Najbrži učinak postiže se intramiometrijskom metodom primjene. 15-metil PGF mogu se propisati pacijentima s hipertenzivnim poremećajima i astmom, iako su relativne kontraindikacije. Ovaj lijek je dobar lijek u drugom retku koji se primjenjuje s nedovoljnim učinkom oksitocina ili ergometrina u slučajevima kada je potreban dugoročni uterotonski učinak.

mizoprostol

Analogni PGE1 Misoprostol je jeftin uterotonski agens i jedini lijek u ovoj seriji koji se može primijeniti ne-parenteralno. U tim je slučajevima misoprostol propisan "izvan uputa", tj. prema indikacijama koje nisu navedene u službenim obrascima za registraciju, ali ih koristi opstetričari i ginekolozi kod CPR-a u većini zemalja. Lijek ima dugi rok trajanja, stabilan je u velikom temperaturnom rasponu, što ga razlikuje od oksitocina i ergometrina, koji se mora pohraniti u mraku na temperaturi od 0-8 ° C. Ovisno o kliničkoj situaciji, misoprostol se može davati oralno, pod jezikom, vaginalno ili rektalno. Nuspojave uključuju zimice, blagu hipertermiju i proljev (postupno se razvijaju). Istraživanja su pokazala da je misoprostol učinkovitiji od placeba u prevenciji CPR, ali manje učinkovit nego parenteralni uterotonici. Međutim, prethodno spomenuta svojstva čine misoprostol iznimno prikladnim lijekom za uporabu u zemljama u razvoju, s obzirom na ograničenu dostupnost opstetrijskih usluga. Profilaktički se lijek propisuje u dozi od 400-600 μg oralno ili sublingvalno, u slučaju krvarenja - rektalno 800-1000 μg. Trajanje akcije je oko 2 sata.

carbetocin

Obično se propisuje u dozi od 100 mg intramuskularno ili intravenozno. Nuspojave su slične onima oksitocina: osjećaj vrućih treptaja i lagana hipotenzija. Najvažnije svojstvo lijeka je njegov dugoročni uterotonski učinak, usporediv s oksitocinom, dok nema dugotrajne intravenozne infuzije. Lijek je skuplji od oksitocina, ali je jeftiniji od 15-metil PGF.

Uzroci primarnog krvarenja u postpartum periodu

Atonija maternice

Uzroci atonije - bilo koji proces ili pojava koja krši sposobnost maternice na kontrakciju i povlačenje i pronađena u većini (80-85%) slučajeva CPR. Atonia se također može razviti u bolesnika bez predisponirajućih čimbenika. Povreda kontrakcije i povlačenja pridonosi brojnim kliničkim situacijama:

 • visok paritet;
 • produženu prvu ili drugu fazu rada, posebno u prisutnosti korioamnionitisa. "Iscrpljena" inficirana maternica je sklona atoni i često ne odgovara na uvođenje uterotonics;
 • brzu isporuku Ova situacija je klinička suprotnost od prethodne, ali je također karakterizirana povećanjem učestalosti PPC;
 • potiskivanje maternice: višestruka trudnoća, makrozomija, polihidramniosi;
 • odgađanje dijelova potomstva;
 • prisutnost krvnih ugrušaka u maternici. Nakon rođenja poroda, potrebno je masaža dna maternice, u prisutnosti znakova atonije - za primjenu oksitocina u roku od 2-3 sata. Inače, čak i mali krvarenje s mjesta plašta doprinosi akumulaciji krvnih ugrušaka u maternici. Ovaj proces može poremetiti kontrakciju i povlačenje, što će zauzvrat potaknuti patološki krug;
 • upotrebu tocolytics, kao što su nitroglycerin ili terbutaline, duboke anestezije, osobito fluoriranih ugljikovodika;
 • anatomska svojstva maternice, uključujući malformacije i miome maternice;
 • Placenta previa: implantacija posteljice u donjem dijelu maternice koja ima smanjenu sposobnost kontrakcije i retrakcije;
 • pogrešne taktike trećoj fazi rada, posebno prerano masaža: maternica i kabel za vuču, što dovodi do kašnjenja djelomičnog odvajanja placente i povećati gubitak krvi.

Ozljede ramenog kanala

Ovo je drugi najčešći uzrok, koji se javlja u 10-15% slučajeva.

 • rupture perineuma, vagine i cerviksa;
 • epiziotomije;
 • ruptura maternice;
 • vulvovaginalnih hematoma i širokih ligamenta maternice.

Ostali razlozi

Drugi uzroci primarnog CPR su ukidanje uterusa i oslabljena hemostaza.

Sprječavanje primarnog krvarenja u postpartum periodu

Svi bolesnici s faktorima rizika za primarnu PPC rodorazresheny bi trebao biti u bolnici, opremljenu odgovarajućim anestezija, poroda i transfuziju, i biti pod nadzorom medicinskog osoblja. Potrebno je pravilno provesti treću fazu rada:

 • davanje oksitocina pri ramenu prednjeg ramena ili što je prije moguće;
 • eliminirati nepotrebnu manipulaciju maternice i / ili trakcije za pupčanu vrpcu sve dok jasni znakovi odvajanja posteljice;
 • procijeniti integritet posteljice nakon rođenja;
 • provesti temeljitu masažu maternice kako bi se uklonili svi ugrušci iz maternice;
 • održavanje tonusa maternice davanjem oksitocina tijekom 2 sata i pri visokom riziku razvoja PPC-a, duže razdoblje;
 • stalno pratiti ženu koja radi 2-3 sata nakon isporuke, uključujući pražnjenje mjehura.

Taktike upravljanja primarnim krvarenjem u postpartum periodu

Ovaj je odjeljak posvećen taktici upravljanja u slučajevima atonije maternice. Temelj tretmana atonije maternice je brza normalizacija fiziološke hemostaze, to jest kontrakcija i retrakcija. Tijekom pripreme i primjene lijeka maternica se pažljivo masira.

Uterotonični lijekovi

Treba imati na umu da primjena oksitocina ima negativan učinak na njegove receptore. Dakle, ako je u prvom ili drugom razdoblju rada, roaktivacija provedena s oksitocinom, njegovi receptori bi bili manje osjetljivi. Kod fiziološkog rođenja, oslobađanje oksitocina u trećem razdoblju se ne povećava, ali je zabilježen porast koncentracije endogenih prostaglandina. Myometrij sadrži različite receptore za svaki od uterotonskih lijekova, stoga, ako netko ne uspije, odmah se prebacite na drugi. Preporuča se pridržavanje sljedećeg uterotonskog slijeda:

 • intravenozno 5 IU oksitocina, zatim 40 IU u 500 ml kristaloida, brzina primjene trebala bi biti dovoljna da osigura dobru kontrakciju;
 • s neučinkovitosti - ergometrin 0,2 mg intravenozno (unaprijed je potrebno odrediti odsutnost kontraindikacija);
 • oksitocin i ergometrin mogu se ponovno davati u istim dozama. S neučinkovitosti oksitocina i ergometrina odmah se nastavlja s uvođenjem prostaglandina;
 • 0,25 mg 15-metil P1T2a može se davati intramuskularno, ali je poželjna metoda uvođenja u miometrij. Ako je potrebno, možete unijeti do 4 doze. Alternativna je intravenozna primjena od 0,25 mg u 500 ml kristaloida;
 • u prisustvu krvarenja, usmene i vaginalne metode davanja misoprostola nisu vrlo pogodne, potonje je zbog činjenice da se lijek jednostavno ispire s izlučevinama krvi. Preferirani način primjene je rektalna, doza je 1000 ug. Budući da je lijek jeftin i jednostavan za korištenje, mnogi stručnjaci to odmah propisuju u odsustvu učinka oksitocina;
 • liječenje hipovolemije treba provesti intravenskom primjenom koloida, kristaloida, krvnih pripravaka.

Uz neučinkovitost liječenja lijekovima koriste se razne kirurške metode, uključujući tamponade maternice, implantaciju kompresijskih šavova na maternicu, ligaciju i emboliju zdjelice te histerektomiju.

U pripremi za bilo koju od kirurških zahvata, možete izvesti bimanualni kompresiju maternice ili masažu maternice na šakama. Ruka koja se umetne u prednji pružak vagine komprimira se u šaku, a drugu ruku donji dio maternice pomakne prema prvoj ruci. Zbog ruke umetnute u vaginu, uterus donekle raste, posude malo trzaju i krvarenje se smanjuje. Ruke bi trebale obavljati rotirajuće kretnje koje mogu potaknuti kontrakciju maternice.

U teškim slučajevima, dok se čeka priprema za operaciju, može se primijeniti vanjska kompresija aorte. S obje ruke dno maternice se pomakne, a jedna ruka se nalazi na području donjeg dijela maternice, a druga je pritisnuta na dno maternice u aortu. Ako je maternica atonična, učinkovitost postupka je niska, jer aorta se pritisne na labav objekt. Alternativna metoda uključuje prešanje aorte s šakom, koja se nalazi iznad pupka.

Sekundarno krvarenje u postpartum periodu

Sekundarni CAT definira se kao abnormalno krvarenje iz genitalnog trakta, koje se dogodilo od 24 sata do 6 tjedana. nakon poroda. Ova vrsta krvarenja je manje uobičajena od primarnog - u oko 1% rođenih. Najčešći sekundarni prijenosi javljaju se unutar 3 tjedna. nakon poroda.

razlozi

 1. Odgoda dijelova placente se javlja u oko 30% slučajeva.
 2. Endo (mio) metritis često prati zadržavanje dijelova posteljice. Pacijenti s poviješću, u pravilu, bili su primarni CPR.
 3. Izuzetno rijetki uzroci koji se, međutim, moraju isključiti, su trofoblastična bolest, kronična promjena maternice, stvaranje lažnog aneurizma ili arteriovenska malformacija na mjestu ožiljka na maternici nakon cezariannog dijela.

Referentne taktike

Ako se krvarenje već zaustavilo u vrijeme pregleda, maternica je bezbolna pri palpaciji, njegova veličina odgovara normi za ovo razdoblje nakon poroda, a nema simptoma sepsa, preporučuje se trudno liječenje. Da biste uklonili kašnjenje dijelovi placente provodi ultrazvuk.

Ako krvarenje ima obilje, postoje naznake sepsije ili subinvolucije maternice, treba sumnjati u razvoj sekundarne intrauterine infekcije u pozadini kašnjenja dijelova placente. Takvi bolesnici pregledavaju maternica pod anestezijom. Ultrazvuk može razjasniti kliničku sliku, ali to nije uvijek točno, pa u ovoj situaciji

na prvom mjestu treba biti vođena od strane kliničke slike. U takvim slučajevima potrebno je provoditi infuzijsku terapiju s kristaloidima, odrediti individualnu kompatibilnost krvi, te propisati antibiotike širokog spektra, preklapajući gram-pozitivnu, gram-negativnu i anaerobnu floru. U nekim slučajevima, krvarenje je tako masivan da bi trebao biti imenovanje krvi.

Potrebno je u lokalnoj anesteziji pregledati mekani rodni kanal zbog prisutnosti suza ili hematoma. U pravilu, cervikalni kanal propušta jedan prst. Prsti se umetnu u maternicu i pažljivo pregledaju njegove zidove. Ponekad je moguće palpirati dio placentnog tkiva, koji se uklanja pomoću fenestriranih pinceta, nakon čega se izvodi precizna aspiracija vakuuma ili curettage.

Uklonjeno tkivo je poslano na histološko ispitivanje kako bi se isključilo trofoblastična bolest; Ako imate simptome sepsa, uzorke se mogu koristiti za mikrobiološka ispitivanja i osjetljivost na antibiotike.

Maternica nakon poroda je vrlo meka, zbog čega je vjerojatnost njegove perforacije visoka. Prilikom struganja, potrebno je biti iznimno oprezan ako je isporuka obavljena od carskog reza. Nemojte strugati područje predviđenog ožiljka na maternici. Ognjevanje maternice može uzrokovati masivno krvarenje, kao formirani trombi i organizirana područja placentnog tkiva, od kojih su neki, u pravilu, s patološkom invazijom placentacije uklonjeni. Uterotonični lijekovi za takvo krvarenje u pravilu su neučinkoviti. Treba razmotriti mogućnost kirurškog liječenja kao što je tamponada maternice, embolizacija velikih žila ili histerektomije.

Liječenje teških krvarenja nakon porođaja

Liječnici mogu poduzeti različite mjere za zaustavljanje krvarenja, uključujući i masažu maternice. Možete dobiti intravenozne tekućine i oksitocin. Oksitocin je hormon koji stimulira kontrakciju maternice. Drugi tretman može se sastojati u upotrebi lijekova koji stimuliraju smanjenje maternice, operacije i transfuzije krvi. Liječenje ovisi o uzroku i ozbiljnosti problema. Čak iu najtežim slučajevima, uklanjanje maternice nije neizbježan.