Trajanje trudnoće po tjednima i trimestrima, kritične i opasne datume - opis i preporuke

Rođenja

Nositi bebu je poseban trenutak u životu žene koja čeka čudo. Vrlo je važno kretati se u razdobljima trudnoće kako bi se znalo kako dijete razvija tijekom tjedana i mjeseci, a koji su uvjeti formiranja njegovih unutarnjih organa. Svaka faza djetetovog rasta odvija se u ograničenom vremenskom intervalu - redoslijed svih procesa rijetko je poremećen.

Što je trudnoća?

U reproduktivnim organima žene koja se priprema postati majka, budućno dijete raste i razvija se. Prvo, embrij se zove embrij, a zatim fetus. Dijete dobiva prehranu kroz pupčanu vrpcu - cjevčicu s venama i arterijama koja ga povezuje s posteljicom, vaskularnom sacurom. Od majke do fetusa prima krv zasićenu kisikom i hranjivim tvarima, a natrag - s ugljičnim dioksidom i metaboličkim proizvodima.

Kao što se javlja

Trudnoća se javlja nakon uspješnog začeća. Ovaj proces je moguć u razdoblju ovulacije, kada jaje (oocita) sazrijeva u jajniku žene i počinje put do maternice. Spermatozoa u muškom sjemenkastom tekućinu, uđe u vaginu žene tijekom spolnog odnosa, teže do jaja. Mužjačke stanice "oslobađaju" površinu oocita, a spermatozoid, prvi koji dopire do unutarnje ljuske, spoji - jaje oplodi.

Vjeruje se da ako se dva sperma prodre u oocite, pojavit će se višestruka trudnoća, ali takav embrij je osuđen na smrt. Oplođeno jaje se pretvara u zigote u kojem je samo jedna sperma umirena. Budući fetus ne prestaje, ali se nastavlja kretati niz jajovodu s ciljem popravljanja na stijenku maternice, nakon čega se pojavljuje početak trudnoće.

Koliko dugo traje

Ako odbrojavanje počinje od trenutka začeća, razdoblje fetalnog života bit će 38 tjedana. Međutim, uobičajeno je računati razdoblje trudnoće počevši od prvog dana posljednjeg menstruacije. Zatim trudnoća traje 40 tjedana ili 10 mjeseci nakon opstetriranja. Ova praksa brojanja je zbog činjenice da uvijek nije moguće precizno odrediti dan začeća.

Tjedna trudnoća

Svaka faza nošenja djeteta ima svoje osobine za koju žena treba znati. Opstetričari podijele trudnoću u trimestre s jednakim trajanjem. Osim toga, postoji praksa razbijanja u razdoblja trudnoće zbog jednog ili drugog stupnja sazrijevanja fetusa: to su prije implantacije, implantata, organogeneza i faze fetusa.

Razdoblje predimplantacije

Od trenutka začeća i stvarnog početka prvog stupnja trudnoće, prolaze 6-7 dana. Zigot, u kojem dolazi do fragmentacije stanica, kreće se duž fallopijske cijevi. U ovom trenutku, klica je kuglica koja se sastoji od 200 stanica, što se naziva blastocist. Nakon što je stigao do maternice, blastocist je fiksiran na jednom od zidova. To se razdoblje naziva pre-implantacija.

Razdoblje implantacije

Unutarnja površina maternice prekrivena je posebnim tkivom - endometrijom, koja se zgušnjava u procesu implantacije. Blastocističke stanice su pričvršćene na endometrij s posebnim procesima. U ovom trenutku, buduća placenta izlučuje poseban hormon - korionski gonadotropin, koji, ulazeći u jajnike, sprečava početak menstruacije. Prisutnost ove tvari u tijelu pomaže kod određivanja trudnoće testom.

Organogeneza i placentacija

Nakon uspješnog uvođenja jajne stanice, embrij ulazi u proces formiranja organa, koji se naziva organogeneza. Stvara se takozvani aksijalni kompleks: neuralna cijev, notochord, crijeva. Paralelno s polaganjem organa nastaju tkiva - živčani, epitelni, vezivni, mišićavi. Ovo potonje služi kao osnova za srce, bubrege, genitalije i krv. Organogeneza se dovršava do kraja četvrtog mjeseca.

Paralelno s ovim procesima, posteljica se formira od kraja drugog mjeseca. Do tog trenutka, korion je definiran u embrij, koji služi kao vanjska ljuska. S razvojem jaja u chorion, pojavljuju se villi, koji postepeno prodiru krvne žile. Dalje, korion se spaja s endometrijskim stanicama, a kod 12-14 tjedana u šupljini maternice, postane placenta.

Plodan period

Počevši od 12. tjedna i završavajući porođaj, embrij se više ne smatra embrijom, naziva se fetusom. Opstetričari govore o fetalnom ili fetalnom razdoblju u kojem, ako postoji prijetnja pobačaja, pokušavaju očuvati fetus. Postoje i druga kritična razdoblja trudnoće, ali prva opasnost je gotova. Do tog vremena, mrvice su već formirale sve glavne organe i sustave, brzo raste, dobiva na težini i stječe ljudske osobine.

Koliko dana, tjedana i mjeseci traje trudnoća?

Unatoč svim bolestima i lošem zdravlju, gotovo svaka žena, prisjećajući se njezine trudnoće, ovaj puta poziva na najsretnijeg razdoblja u životu.

Međutim, svaka očekivačka majka neće čekati trenutak rođenja, i, naravno, nastoji izračunati ovaj dan što je točnije moguće. Ali ne svatko zna da kod izračuna trajanja trudnoće postoje neke suptilnosti.

Trajanje trudnoće

Koliko traje trudnoća u žena? Nažalost, apsolutno točno znati datum rođenja je nemoguće. Datum, nazvan liječnicima, je DA - očekivani datum rođenja.

Postoje slučajevi kada se stvarni datum isporuke podudara s procjenom. Ali svi ti slučajevi nisu ništa drugo nego jednostavne slučajnosti.

Čak i ako žena zna točno dan začeća i datum ovulacije, nemoguće je odrediti brzinu spermatozoida, koliko dana se jaje pomiče kroz jajovodne cijevi, kada se ugrađuje, koliko dugo fetus treba za potpuno sazrijevanje i kada je beba spremna za rođenje.

Budući da su svi naši organizmi individualni, u svakom se slučaju ti postupci odvijaju na različite načine. Liječnici koriste prosječni standard, koji je obično orijentiran.

Koliko tjedana traje ženska normalna trudnoća? Znanstvenici su izračunali da je u 80% slučajeva, od trenutka oplodnje do početka rada, odnosno 266 dana, to jednako 38 tjedana.

No teškoće u ovom izračunu leže u činjenici da, u pravilu, buduće majke ne znaju točan dan začeća.

Međutim, prvi dan početka mjesečne stvarne trudnoće još nije bio, dakle, vrijeme izračunato na ovaj način je približno. Naziva se terminom menstruacije ili gestacije.

Zapravo, starost fetusa je oko dva tjedna manje. Taj je pojam točniji. Zove se ovulacija ili gnojidba. Kako bi preciznije odredili datum njihova rođenja, trudnice trebale bi izračunati datum njihove ovulacije.

I u ovom se članku opisuje, a kasni porod može biti opasno.

Kako izračunati datum ovulacije?

To je vrlo teško vjerovati, ali u svakom mjesecu postoji samo jedan dan kada je moguće zatrudnjeti. U vrlo rijetkim slučajevima, tijekom mjeseca ovaj dan dolazi dva puta.

Postoji jednostavna formula s kojom možete izračunati dan ovulacije bez pomoćnih uređaja. Znanstvenici su otkrili da apsolutno svaka žena ovulacija javlja se 14 dana prije početka menstruacije.

Ako menstrualni ciklus traje 28 dana, ispada da ovulacija javlja 14. dana poslije zadnjeg dana ovulacije.

Slažem se, ovaj izračun je vrlo jednostavan. Međutim, postoji samo jedan ulov - ova metoda je prikladna samo za žene koje imaju redoviti ciklus. Osim toga, moguće je izračunati dan ovulacije samo u slučaju kada postoji točan raspored ciklusa najmanje šest mjeseci.

Zato liječnici nazivaju normalnu punopravnu trudnoću koja traje od 266 do 294 dana ili od 38 do 42 tjedna.

Pri izračunu lako je vidjeti da je 280 dana (40 tjedana) samo 9 mjeseci.

Međutim, primalje imaju svoj vlastiti mjesec. Prema njihovim računima, trudnoća traje 10 mjeseci. Činjenica je da se uzimaju u obzir tzv. Lunarni mjeseci, koji se sastoje od 28 dana. Ovo je razdoblje u kojem se ciklus nastavlja za većinu žena.

Čimbenici koji utječu na trajanje trudnoće

Prije svega, buduće majčino zdravlje i drugi čimbenici utječu na trajanje trudnoće. Na primjer:

 • nasljeđe;
 • psihološko stanje;
 • fetalni razvoj;
 • stanje fetusa.

U slučaju prijevremenog porođaja, kao i odgađanja, postoje dodatne prijetnje nepovoljnim radom koji mogu utjecati na zdravlje fetusa i majke.

Ove pojave mogu biti uzrokovane neuroendokrinim poremećajima, prethodnim bolestima i prethodno završenim pobačajima. Prema statistikama, češće se fetus prenosi na žene koje su liječene zbog prijetnje pobačaja. Dugotrajna trudnoća smatra se onaj čiji je pojam prešao crtu od 42 tjedna.

I ovdje možete pročitati članak o tome je li moguće da trudnice igraju sport.

Prevelika trudnoća

razlozi

Mnoge se trudnice počinju bježati od prijevremenog trudnoće. Međutim, zapravo je odgađanje trudnoće vrlo opasno.

Liječnici i dalje ne mogu dati točan odgovor, što je razlog za preveliku trudnoću. Uobičajeno je izdvojiti dva faktora perenashivaniya - medicinske i psihološke.

To se može objasniti sljedećim čimbenicima:

 • kasno zacjeljivanje maternice;
 • mišićni poremećaji maternice i miometrija;
 • spor razvoj fetusa;
 • hormonalni problemi;
 • endokrine i ginekološke bolesti žena;
 • patologija maternice;
 • nasljedstvo.

Štoviše, gestacijska dob ovisi o dobi majke. Najčešće perenashivu u prvoj kasnoj trudnoći.

Svi se razlozi koji se mogu pripisati medicinskom aspektu identificiraju uz pomoć dodatnih pregleda. Ali psihološka strana je teško identificirati.

Događa se da psihološki žena nije uopće spremna za porođaj. Razlog tome leži u nesvjesnom strahu od generičkih procesa. Žena se može bojati boli ili mogućnost gubitka djeteta, usporavajući početak prirodnog procesa.

Prvi znakovi odgađanja vrijedi kontaktirati liječnika. Nakon što je napravio dodatni ultrazvuk, stručnjak će moći odrediti stanje posteljice, amnionske tekućine i, naravno, djeteta.

Ni u kojem slučaju ne mogu odbiti ove zadatke, jer posljedice post-trudnoće mogu biti žalosne.

efekti

U 40% slučajeva, disfunkcija placente se javlja tijekom kasnog rada. Dakle, ona ne može pružiti djetetu potrebnu količinu hranjivih tvari i kisika.

Vrlo često, s post-trajanjem trudnoće, fetus dobiva prekomjernu težinu, što prirodno otežava proces djeteta.

Isto tako, u 20% djece u poslijeopodnevnoj dobi pojavljuje se tzv. Sindrom "prekomjerne zrelosti" u kojem se koža mijenja.

Previše je potkožnog masnog tkiva u tijelu djeteta, što kasni njezin rast. Osim toga, tijekom porođaja, koji je započeo nakon 42 tjedna, stopa ozljeda kod porođaja je veća.

Najčešće se to očituje u Erbovoj paralizaciji, prijeloma udova i kostiju, kao i kod displazije kuka.

U ovom slučaju, žena u radu također ima dodatni rizik, koji se sastoji od sljedećih točaka:

 • vjerojatnost rezanja prepone je velika;
 • rizik od oštećenja maternice;
 • produženi rad;
 • pojavu krvarenja u postpartum periodu.

Nije ni čudo što se ovo stanje naziva patologijom trudnoće. Stoga, da biste izbjegli takve neugodne posljedice, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Mnogo korisnije u posljednjim danima trudnoće psihološki i fizički se prilagođavaju porodu. U tom razdoblju buduće majke trebaju bolji odmor.

Rođenje je težak proces za tijelo svake žene, stoga vrijedi dosta vremena da posveti spavanje. Mnoge žene prisustvuju specijaliziranim tečajevima, gdje stručnjaci kažu kako preživjeti bolje i sigurnije dijete.

Štoviše, sada na Internetu možete pronaći mnogo informacija koje će pridonijeti sigurnosti žena i eliminirati nepotrebni strah.

Glavna stvar koju treba zapamtiti je da će nakon poroda biti susret s najdražom i bliskom osobom!

I ovaj članak će vam reći zašto trbuh boli u ranoj trudnoći.

Koliko traje trudnoća za žene?

Dok čeka dijete, mnoge žene pitaju koliko tjedana trudnoća traje. Točne informacije o razdoblju čekanja potrebne su za mnoge svrhe. Pomoću nje možete izračunati kada je toksična bolest završena, datum prvog stavka i procijenjeno vrijeme rođenja djeteta.

Trajanje trudnoće kod žena

Određivanje trajanja trudnoće u početnoj fazi pomoći će opstetričaru. Ručno pregledava ženu tijekom prvog posjeta i procjenjuje veličinu maternice kako bi se razumjelo koje razdoblje trudnoće odgovara. Ginekolog kod postavljanja razdoblja uzima u obzir prvi dan posljednje menstruacije - vjeruje se da se sluznica maternice od tog trenutka počinje pripremati za trudnoću.

Dakle, koliko mjeseci normalna trudnoća traje od trenutka začeća? Budući da je svaki organizam individualan, nemoguće je predvidjeti proces do najbližeg dana. Medicina za ovu svrhu koristi standard s prosjekom. Prema općeprihvaćenim standardima, uvjeti djetetova rođenja su:

 • u danima - 266-280 kalendarskih dana trudnoća traje od trenutka oplodnje do porođaja;
 • u tjednima - 38-40 * tjedana;
 • u mjesecima - 9 mjeseci prema kalendaru (ili 10 lunarnih mjeseci s 28-dnevnim ciklusom).

* 38 tjedana - embrionalno razdoblje (trajanje trudnoće od trenutka oplodnje do isporuke); 40 tjedana - opstetrički termin (trudnoća se računa od početka posljednjeg menstrualnog ciklusa do porođaja).

Što može utjecati na trajanje trudnoće?

Postoji niz čimbenika koji mogu utjecati na trajanje određene trudnoće. Neki od njih su izvan nadležnosti medicine, drugi su vrlo predvidljivi i uzimaju se u obzir od trenutka njihove identifikacije. Ti faktori uključuju:

 • stanje fetusa i njegov prenatalni razvoj;
 • zdravlje majke tijekom trudnoće;
 • psihičko stanje trudnice;
 • nasljedstvo.

Gore navedeni čimbenici mogu utjecati na to kako trudnoća prolazi i uzrokovati i prijevremeni porod i perenosheniya bebu u maternici.

 • Pretilna trudnoća je ona koja je završila porođaj u 37. tjednu trudnoće. Slučajevi preranog rođenja nisu neuobičajeni, učestalost ranih poroda do 16-20% svih trudnoća.
 • Dijagnoza "odgođene trudnoće" obično se provodi nakon 42. tjedna trudnoće, kada se pojam kreće iznad trećeg tromjesečja. To je mnogo rjeđe u prijevremenim trudnoćama i čini samo 4% od ukupnog broja poroda.

Oba stanja predstavljaju prijetnju u obliku nepovoljnih porođaja, au nedostatku odgovarajuće kontrole može ozbiljno utjecati ne samo na trajanje trudnoće, već i na stanje buduće majke i njezine bebe.

Trajanje trudnoće i ovulacija

Svaka žena može samostalno izračunati trajanje trudnoće ako zna datum njezine ovulacije. Ovo je jedini dan u mjesecu kada se može pojaviti trudnoća. U vrlo rijetkim slučajevima, ovulacija dolazi dvaput u 28 dana ciklusa, u kojem slučaju ženski ciklus prolazi kroz promjene.

Izračunajte dan ovulacije je vrlo jednostavan - potrebno je dodati točno 14 dana do prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa. U prosjeku, ženski ciklus traje 28 dana. Ispada da ovulacija javlja samo u sredini ciklusa.

Ako računate trajanje trudnoće od dana ovulacije, ispada da nošenje djeteta traje 266 dana. Ovo je normalna punopravna trudnoća. Na isti način možete predvidjeti datum rođenja.

Dobar vodič za videozapise o tome kako izračunati datum isporuke:

Fetalni pokreti i rok isporuke

Drugi faktor koji vam omogućuje da odredite trajanje rada i trajanje trudnoće općenito, smatraju se fetalnim pokretima.

 • U prvoj trudnoći, trudnica može osjetiti pokrete u razdoblju od 20 do 22 tjedna.
 • Druga i naknadna trudnoća omogućuju trudnici da osjeti kretanje djeteta od 18-20 tjedana.

No, svako dijete u utrobi, u pravilu, ima svoj specifičan ritam kretanja. Vrhunac fetalne aktivnosti dolazi između 28. i 37. tjedna opstetriranja. Broj dječjih šokova dnevno može biti najmanje dvadeset u roku od 12 sati.

Druga i kasnija trudnoća - razlike od prvog

Na forumima mladih majki možete naći mišljenje da je druga trudnoća nešto brža i jednostavnija od prvog. Ta je izjava neutemeljena, budući da je bilo kakvo rođenje individualan i nepredvidljiv proces. Redoslijed i broj trudnoća ne utječu na trajanje određenog razdoblja čekanja za dijete. Rođenja mogu početi dva tjedna ranije ili kasnije, ili kada dođe 40. tjedan opstanka, bez obzira je li prva trudnoća ili ne.

Nositi dječake i djevojčice - postoje li razlike u smislu?

Izjava da trudnoća s dječakom i trudnoća s djevojkom razlikuje se u smislu vremena, odnosi se na niz narodnih znakova. Vjeruje se da se djevojke rađaju prerano, a dječaci "prije pobjede" čekaju na očekivani dan rođenja. Zapravo, ovo mišljenje nije potvrđeno suvremenim znanstvenim teorijama. Nosivanje djeteta od određenog spola može utjecati na unutarnje stanje tjelesne majke, što je u nekim slučajevima zabilježeno od strane reproduktivnih liječnika. No, tijek i trajanje trudnoće ne utječe na spol budućeg djeteta.

Čekanje blizanaca: vrijeme nošenja višestruke trudnoće

Za buduće roditelje, očekujući rođenje nekoliko beba odjednom, postavlja se pitanje - koliko dugo traje trudnoća za blizance? Određivanje trajanja trajanja trudnoće je individualno, ne može se izračunati bez ultrazvučne preglede i tjednog liječničkog pregleda.

Jedino što se može potvrditi jest da se više trudnoće gotovo nikada ne odgađa. U pravilu, žena koja nosi nekoliko voća, rođena ispred vremena. To je zbog prekomjernog stezanja maternice, što uzrokuje prijevremeni rad. Ovdje su opstetri i ginekolozi izvedeni mali uzorak:

 • Uz normalnu trudnoću s dvostrukim rođenjem, porođaj se javlja u 36-37 tjedana trudnoće.
 • Ako žena nosi trojke, porod može se dogoditi 33-35 tjedana trudnoće.
 • U slučaju kvadrata, rođenje djece može se pojaviti između 31 i 33 tjedna.

Post-trudnoća: maksimalni uvjeti, uzroci i posljedice

Kada dođe procijenjeni datum rađanja žene, a nema znakova ženske spremnosti za porođaj, mnogi se pitaju što je moguće maksimalno trajanje trudnoće.

Također je vrlo važno pitanje kako odrediti pravi pererashivanie, što posljedice kasnog rođenja mogu biti za majku i fetus. A ovdje su izjave poput: "kronična trudnoća se ne dogodi apsolutno neprihvatljiva, ako rodiš - gdje ćeš ići".

Zamjena je patološki fenomen u kojem postoji kašnjenje ili nema radne aktivnosti na kraju trudnoće. Kada dođe do odgođene radne aktivnosti, često se navode njegove različite anomalije (na primjer, slabost i diskucija) i kršenja kontraktilne spremnosti maternice.

Ova pojava je vrlo ozbiljan problem u porodništvu i javlja se u 4% slučajeva. Zbog velike vjerojatnosti poremećaja procesa porođaja s kasnošću rada, povećava se broj kirurških zahvata. Rizik od komplikacija kod žena u porođaju tijekom i nakon porođaja raste. Povećava rizik od poremećaja fetusa u razvoju djeteta, pa čak i njegove smrti.

Koji je maksimalni period gestacije u danima i tjednima?

Gestacijska dob, a time i datum rođenja, izračunava se na nekoliko načina. Može se smatrati prvim danom posljednje menstruacije, na datumu začeća, veličine maternice pri prvom pojavljivanju kod liječnika i na prvom ultrazvučnom, na datum prvog miješanja mrvica.

Najpouzdaniji način izračuna datuma rođenja je računati na prvi dan posljednjih "kritičnih dana". Od prvog dana broje se prije tri mjeseca i dodaju 7 dana. To će biti procijenjeni datum rođenja bebe u svijet s normalnim porodom od 280 dana.

Unatoč činjenici da tijekom menstruacije ne postoji pitanje oplodnje, izračuni se izvode tako da trudnoća traje 280 dana i plus ili minus dva tjedna. Tako se ispostavlja da trudnoća traje 40 tjedana, a rođenje na 38 tjedana ne može biti preuranjeno, baš kao i rođenje u dobi od 42 tjedna.

U opstetriji, postoje dva pojma perenashivaniya - pravi i imaginarni perenashivanie.

Prva opcija potvrđuje se kada se trudnoća nastavlja više od 14 dana nakon računanja datuma rođenja djeteta (tj. Trajanje trudnoće je 294 dana ili više) i kod rođenja bebe s znakovima zakašnjenja.

U tom slučaju, dolazi do razvoja patoloških poremećaja u strukturi posteljice (masna degeneracija, višestruka petrifikacija - taloženje kalcijevih soli u posteljici).

Konačni zaključak može se dati nakon ispitivanja novorođenčeta i ispitivanja potomstva.

Druga mogućnost je zamišljeni repurposing. Također se zove produljena trudnoća. U ovom slučaju, trudnoća je karakterizirana produženim razdobljem svojeg tijeka za fiziološko sazrijevanje djeteta. Takva trudnoća završava 294 dana ili kasnije s rođenjem zrele bebe bez ikakvih komplikacija.

U procesu ispitivanja trudnice s sumnjom na pererashivaniya važno je izuzeti kronološku perenashivan (pogrešno izračunati period trudnoće i porođaja).

razlozi

Ovdje moramo više govoriti o čimbenicima rizika za razvoj kasne radne aktivnosti.

Razmotrite ove rizike od majčinog organizma i od bebe.

Čimbenici rizika za majčin organizam:

 • poremećaja u reproduktivnom zdravlju trudnice. Takvi poremećaji mogu biti upalne bolesti reproduktivnog sustava, što dovodi do endokrinih poremećaja i promjena u neuromuskularnom sustavu maternice, abortusu u povijesti, infantilizmu majčinog organizma, nepravilnosti menstrualnog ciklusa;
 • godina žena koja se prvi put priprema za majčinstvo je preko 35 godina;
 • istodobna patologija trudnoće majke. To mogu biti metaboličke bolesti, endokrinska patologija, patologija unutarnjih organa, gestoza i toksoza, mentalni poremećaji;
 • sjedeći način života tijekom trudnoće, osobito u završnim fazama;
 • genetska predispozicija. Često postoji uzorak ponovljenih slučajeva odgađanja trudnoće u obitelji, gdje je sljedeći rođak već imao kasno rođenje.

Mogući uzroci fetusa:

 • Često uzroci zakašnjelog razvoja fetusa dovode do produljenja trudnoće. U ovom slučaju, fenomen produljenja trudnoće može se smatrati adaptivnim mehanizmom koji pridonosi zrenja fetusa;
 • veliki voće težak više od 4000 g. Velika beba često ne može potonuti na ulaz u malu zdjelicu. To ometa pravilno otkrivanje i pripremu grla maternice za porođaj;
 • iz istog razloga - nemogućnost pada u zdjelicu - križ ili prsni prikaz djeteta također doprinosi povećanju trajanja trudnoće;
 • Nedozvani imunološki sustav bebe zbog nedostatka hranjivih tvari.

Istraživanja koja mogu potvrditi da je trudnoća prekoračena

Dijagnoza post-trudnoće trudnoća je teška jer se kliničke manifestacije ove patologije brišu.

U početku se gestacijsko razdoblje ponovo izračunava i provjerava se datum rođenja djeteta. Određivanje čimbenika rizika za perenashivaniya. Tada se provodi više opsjednutosti.

O načinu utvrđivanja gore navedenih datuma i datuma. Odmah se prebacimo na opstetrički pregled.

Podaci o inspekcijskom pregledu u korist trudnoće nakon trudnoće:

 • gubitak težine buduće mame za 800-1000 g tjedno (ponekad više) nakon 41 tjedna, zajedno s pojavom znakova smanjenja elastičnosti kože;
 • smanjenje veličine opsega abdomena za 5-10 cm nakon 290. dana trudnoće;
 • visina stanja dna maternice prestaje rasti ili se smanjuje;
 • smanjena mobilnost fetusa zbog plitke vode. Žena rjeđe osjeća pokret. Štoviše, ti pokreti nisu intenzivni, već tromi, "lijeni";

Vaginalni pregled omogućuje da se utvrdi da:

 • cerviks nije pripremljen za porođaj (cerviks je duga, nije elastična, cervikalni kanal je čvrsto zatvoren);
 • Kosti djetetove glave su guste, ne mogu se palpirati kosti i fasadne kosti.

Opstetričari i ginekolozi redovito slušaju dječje srčane tonove s opstetrijskim stetoskopom. Pri produženju, karakter srčanih tonova mrvica mijenja - njihova sonoriteta, brzina otkucaja srca, ritam promjene. Međutim, te promjene nisu specifične za perenosheniya, ali u većoj mjeri ukazuju na gladovanje kisika mrvica.

Ginekolog koji promatra trudnoću nakon provedbe gore opisanog pregleda u četrdesetjednom razdoblju trudnoće preporučuje hospitalizaciju u rodilištu. Svrha hospitalizacije je razjasniti roditeljski status buduće majke i stanje bebe. Specijalizirana bolnica ima više mogućnosti za detaljan, dublji pregled budućih majki, tako da se ne biste trebali bojati i izbjeći hospitalizaciju.

Instrumentalne metode ispitivanja trudnice u bolnici koriste se za određivanje funkcionalnog stanja fetoplanktonskog sustava, određivanje budućih taktika upravljanja trudnice i odabir metode isporuke u ovom konkretnom slučaju.

Fetalni kardiotokografija

Fetalna kardiotokografija (CTG) omogućuje otkrivanje promjena u kardiovaskularnom sustavu fetusa. Ove pokazatelje kao nedostatak reaktivnosti djetetovog kardiovaskularnog sustava prema njegovim pokretima (ne-stres test) ili kontrakcije maternice (test stresa), iako nije specifičan za produženu trudnoću, ali ukazuju da fetus nije u redu.

One se manifestiraju monotonijom ritma srca, povećanim otkucajima srca više od 150 otkucaja u minuti ili smanjenjem njihove frekvencije manje od 110 otkucaja u minuti. Ako se takve promjene otkriju, taktika čekanja i vidljivosti ne primjenjuje se, jer treba poduzeti hitne mjere da biste spasili dijete.

amnioscopy

Amnioscopy je postupak za provjeru donjeg pola jaja, koji se provodi samo u bolnici. Ovaj pregled pomoći će nakon operacije:

 • odrediti nedostatak vode (smanjenje volumena amnionske tekućine);
 • pronađite nečistoće meconija (izvorni izmet) u amnionskoj tekućini. Pri produženju, amnionska tekućina s mekonskim nečistoćama postaje zelena. Zelena amnionska tekućina - jedan od glavnih znakova hipoksije bebe;
 • kako bi se utvrdilo odsutnost suspenzije pahuljica originalnog lubrikanta u amnionskoj tekućini.

Ultrazvučni pregled.

Ultrazvuk može odrediti količinu amnionske tekućine, uključujući i dinamiku. Znanstveno je potvrđeno da se maksimalna količina amnionskih voda promatra s razdobljem od 38 tjedana. U budućnosti se njihov volumen brzo smanjuje. U literaturi, dati prosječne vrijednosti za smanjenje volumena amnionske tekućine za 145-150 ml tjedno. Kao rezultat, do 43. tjedna smanjenje je 244 ml.

Smanjenje volumena amnionske tekućine smatra se redovitim procesom disfunkcije placente zbog starenja tijekom repozicioniranja.

Također, kada se ponovno odašilje na ultrazvuku, otkrivaju se takozvane eho-pozitivne promjene u amnionskim vodama zbog sadržaja meconium, fetalnog epitela u njima. Echo pozitivni znakovi upućuju na to da vode više nisu transparentne.

U isto vrijeme ultrazvuk može pokazati smanjenje debljine posteljice, identificirati njegove strukturne promjene (heterogenost, ciste, ponovni rađanje, petrifikacija).

U prilog prekoračenju vremenskog ograničenja, ovi ultrazvučni podaci pokazuju da je veličina djeteta velika, ali u dinamici nema povećanja, kosti lubanje zadebljane, njihova gustoća se povećava.

Doppler ultrazvuk

Doppler ultrazvuk omogućuje vam istraživanje stanja protoka krvi u maternici, što omogućuje iznošenje zaključka o stanju cirkulacije krvi u uteroplaznom bazenu.

Za dopplerometrija, pupčane moždine arterije su pristupačnije, a procjena stanja krvotoka u njima je najodgovornija. Također se procjenjuje stanje perifernog kanala, vaskularne mreže fetalnog dijela posteljice.

S produljenom trudnoćom dolazi do poremećaja krvnog protoka u mikročestalima živaca i njihova vaskularizacija (opskrba krvlju) je smanjena, što dovodi do propadanja opskrbe krvlju djetetu. Kao rezultat toga, postoji nedostatak opskrbe kisikom, to jest, deprivacija kisika (hipoksija) fetusa.

Biokemijske studije razine hormona

Biokemijske studije razine hormona tijekom odgađanja pokazuju smanjenje razine estrogena. Prema parametrima frakcije estriola u krvi i razini izlučivanja s mokraćom, moguće je procijeniti funkcionalno stanje sustava majke-placente-fetus. Samo liječnik analizira rezultate, a zadatak mame je pažljivo slušati i slijediti njegove upute.

Da bi potvrdili post-trudnoću, potrebno je pratiti laboratorijske parametre i podatke instrumentalnih metoda istraživanja u intervalu od 24 do 48 sati.

Znakovi novorođenčeta nakon poroda

 • suha, crvena koža;
 • nema originalnog maziva;
 • maceracija kože - povećano strijavanje kože dlanova i šalica djeteta (stopala i ruke za kupanje);
 • guste kosti lubanje, uske šavove, male fontane veličine. Kranijalne kosti gube sposobnost promjene položaja tijekom prolaska kroz rodni kanal (slabo izražena konfiguracija);
 • slabo definirana potkožna masnoća;
 • velika veličina fetusa (rjeđe hipotrofija - gubitak težine zbog poremećaja prehrane);
 • višestruke nabore na koži uslijed smanjenja njegove elastičnosti ("stari" tip djeteta);
 • dugih noktiju na dječjim nožnim prstima;
 • meconium bojenje kože mrvica, pupak, fetalne membrane (prljavo zeleno ili sivo).

Fetalni prekomjerni zrelost potvrđuje se kombinacijom tri ili više gore navedenih znakova u novorođenčadi.

Implikacije za majku i dijete

Gotovo svi učinci ablacije povezani su s oštećenom funkcijom placente zbog starenja. Dakle, fetus prima nedovoljne hranjive tvari i kisik. S obzirom da se u kasnijim razdobljima povećava potreba tijela, a posebno djetetovog mozga, za intenzivnom prehranom i opskrbom krvlju, ta neusklađenost između onoga što je potrebno i primljeno može imati ozbiljne posljedice.

Razvoj fetusa se usporava. Nakon rođenja, ta djeca često doživljavaju nepravilnosti u respiratornom i kardiovaskularnom sustavu. U krilu majčinske bebe često se nalazila mekanska amnionska tekućina u pluća. To dovodi do upalnih procesa u plućnom tkivu, koji se očituje odmah nakon poroda respiratornih poremećaja.

Zrele su djeca obično velike, kostiju lubanje su guste i slabo oblikovane (mijenjaju položaj prilikom prolaska kroz rodni kanal). Stoga je u post-trajanju trudnoće rizik od ozljeda majke i dojenčadi tijekom porođaja vrlo visok. Kod djece, kada napreduju kroz rođeni kanal, mogu se javiti cefalohematomas, pa čak i cerebralna krvarenja mogu nastati, a postoji velika vjerojatnost lomljenja klavikula ili dislokacija u zglobovima.

Za majke, rođenje takve djece na prirodan način može prijetiti raskidom rodnog kanala (vagine, cerviksa, perineuma) i opsežnog gubitka krvi. Također, zbog slabe kontraktilne aktivnosti maternice, takve žene često imaju krvarenje maternice nakon poroda, osobito u ranoj postpartum period.

Na temelju svega navedenog možemo sa sigurnošću reći da prilikom potvrdivanja prijenosa jedne žene da je rađaju na prirodan način, postoji malo šanse. Dakle, uobičajena taktika većine liječnika u takvim slučajevima je isporuka takvih žena od carskog reza.

Naravno, pitanje načina isporuke rješava se pojedinačno, uzimajući u obzir mnoge čimbenike kao što su:

 • zrelost maternice,
 • spremnost rodnog kanala,
 • veličine zdjelice žene
 • fetalnog položaja
 • linearne dimenzije i težinu djeteta,
 • podaci o gladovanje kisika bebe,
 • učinkovitost pripreme grlića maternice,
 • istodobna patologija buduće mame i tako dalje.

Ukratko, kažem da je najvažnija stvar za ženu u kasnoj trudnoći ne dopustiti da stvari idu na sreću, već da se i dalje promatraju i pregledaju. Uostalom, uopće ne želim da ono što god najdraža i radosnija događaj u životu svake žene bio zasjenjen problemima zdravlja mame ili bebe.

Normalna trudnoća ne bi trebala trajati 9 mjeseci, kao službeno prihvaćena, ali deset

Američki znanstvenici s University of North Carolina ispitivali su "tradicionalnu" duljinu trudnoće za žene

03/02/2015 u 16:03, Posjeta: 81540

Najnovija istraživanja pokazala su da normalna trudnoća treba biti 10 mjeseci. Da bi došli do ovog zaključka, znanstvenici su gledali 125 trudnica. Prema njihovim istraživanjima, samo 4% trudnica postalo je majke u propisanom razdoblju. Oko 70 posto žena rađa djecu samo desetljeće nakon datuma porođaja postavljenog ultrazvukom, kažu američki stručnjaci. Sve to znači da se trudnoća koja traje 10 mjeseci treba smatrati normom, a ne uobičajenim 9 mjeseci.

Tradicionalno, prema pravilu Negale, koja se koristi za izračun datuma rođenja, trudnoća osobe traje oko 40 tjedana ili 280 dana od posljednjeg menstrualnog ciklusa. Dijete rođeno prije 37 tjedana smatra se preuranjeno, onda, kada je nakon 43 tjedna prerano. Međutim, znanstvenici su to ispitali.

Stručnjaci su isključili šest slučajeva prijevremenog rada. No, čak i uz to, trajanje trudnoća razlikuje se za 37 dana, izvještava novostiua.net.

Svake godine jedna žena nosi dijete još 1 dan. To jest, što je stariji žena, to joj duže traje trudnoća. Osim toga, pokazalo se da će žena koja je sama rođena s većom težinom nositi dijete dulje. Za svaki 100 grama prekomjerne tjelesne mase pri rođenju, trebate dodati 1 dan trudnoće kada nosite svoje dijete, piše MyJane.ru.

metodu koja se koristi za izračunavanje mogućeg datuma nastupa rada: devet mjeseci i sedam dana dodaju se datumu prvog dana posljednjeg menstruacije. Ako se ženski menstrualni ciklus razlikuje od 28 dana, potrebno je izmijeniti i dopuniti prilikom korištenja ovog pravila. ("Medicinski rječnik").

Kod porodništva razlikuju se fiziološke i patološke trudnoće. Uobičajeno, bilo koja trudnoća završava porodom - rođeno je dijete, a u slučaju višestrukih trudnoća blizanci (homo-identični ili heterozigotni - različiti).

Trudnice su podijeljene na tzv. "Trimestre" (razdoblja od tri mjeseca), informira wikipedia.org. Prema tome, oni govore o prvom, drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Svako tromjesečje karakterizira određene opstetrije i rizike.

Ljudski razvoj počinje od trenutka oplodnje ženskog jaja čovječjem spermom. Gnojidba je moguća tijekom razdoblja ovulacije, kada zrelo jaje ostavlja jajnika. Razdoblje ovulacije obično pada na 10-16. Dan menstrualnog ciklusa, ali može biti jako raseljeno. Nakon ovulacije, jaje ulazi u jajovod i održava vitalnost otprilike jedan dan. Spermske stanice su sposobne oploditi unutar 2-3 dana nakon ejakulacije.

 • Najzanimljivije
 • Po temi
 • komentari

Ostavite svoj komentar

Popularno u društvenim mrežama

© CJSC "Uredništvo novina" Moskovsky Komsomolets "Elektronički časopis" MK.ru "

Registriran od Federalne službe za nadzor komunikacija, informacijske tehnologije i masovnih komunikacija (Roskomnadzor). Certifikat br. FS77-45245 Uredništvo - CJSC "Uredništvo lista Moskovsky Komsomolets Uredništvo: 125993, Moskva, 1905, 7 st., Bld. 1. Telefon: +7 (495) 609-44- 44, +7 (495) 609-44-33, e-mail [email protected] Glavni urednik i osnivač - P.N. Gusev.

Sva prava na materijale objavljene na web stranici www.mk.ru pripadaju uredništvu i zaštićene su u skladu sa zakonodavstvom Ruske Federacije.
Korištenje materijala objavljenih na stranicama www.mk.ru dopušteno je samo uz pismeno dopuštenje vlasnika autorskih prava i uz obaveznu izravnu hipervezu na stranicu na kojoj je materijal posuđen. Hiperlink treba staviti izravno u tekst koji reproducira izvorni materijal mk.ru, prije ili poslije citiranog bloka.

Za čitatelje: Nacionalna boljševička stranka, Jehovini svjedoci, Vojska narodne volje, Ruski nacionalni savez, Pokret protiv ilegalne imigracije, Pravi sektor, UNA-UNSO, UPA, "Trident ih. Stepan Bandera "," Mizantropik divizija "," Mejlis iz krimskog tatara "," Artprepodka "pokret, sva ruska politička stranka" Volja ".
Poznat kao terorist i zabranjen: "Talibanski pokret", "Kavkazni Emirat", "Islamska država" (ISIS, ISIL), Jabhad al-Nusra, "AUM Shinrike", "Muslimanski bratstvo", "Al Qaeda u Islamskom Magrebu ”.

VRIJEME ZADOVOLJSTVA I ODGOVORNOSTI

Ženska trudnoća traje prosječno 280 dana, odnosno 40 tjedana ili 10 mjeseci nakon poroda. Često trajanje trudnoće prelazi 280 dana; postoje slučajevi rađanja zrele djece tijekom trudnoće, koja je trajala manje od ovog razdoblja (230-240 dana).

Za preciznije određivanje razdoblja trudnoće i porođaja, potrebno je 1) trudnice se prijaviti u najranijim mogućim fazama trudnoće i ispitati ih 1-2 puta mjesečno; 2) uzeti u obzir anamnestičke podatke zajedno s objektivnim ispitom.

Da biste izračunali rok rođenja do prvog dana posljednjeg menstruacije, dodajte 280 dana, tj. 10 opstruktivnih, ili 9 kalendarskih mjeseci i 7 dana. Obično je izračun jednostavniji: od datuma prvog dana posljednjeg menstruacije, 3 kalendarska mjeseca se broje i dodaju se 7 dana. Na primjer, ako je posljednja menstruacija započela 11. prosinca, tada, računajući prije 3 mjeseca (11. studenoga, 11. listopada, 11. rujna) i dodajući 7 dana, utvrditi da je termin rada 18. rujna. Prilikom određivanja razdoblja trudnoće i porođaja potrebno je uzeti u obzir vrijeme prvog kretanja fetusa: kod primigranata to se događa 20 tjedana, u višeparativnim - na 18 godina. Do datuma prvog kretanja fetusa dodano je 5 obstetrijskih mjeseci (20 tjedana) u permeabirm i 51/2 porodničkim mjesecima (22 tjedna ) u multiparousu.

Umiješanje fetusa subjektivni je znak koji se broji kao pomoćni.

Kako bi se odredilo trajanje trudnoće, od velike važnosti su objektivni podaci istraživanja: veličina i oblik maternice, volumen abdoma, duljina fetusa, veličina glave. U prva tri mjeseca trudnoće termin se određuje veličinom maternice, nakon 4 mjeseca - po visini maternice; kasnije izmjeriti volumen abdomen i veličinu fetusa.

Na kraju jednog porodnog mjeseca, veličina maternice odgovara otprilike na kokošje jaje, na kraju II mjeseca do jajovog jaja, a na kraju III mjeseca maternica doseže veličinu glave novorođenčeta; Počevši od IV mjeseca, veličina maternice se procjenjuje prema visini dna. Na kraju IV mjeseca (16 tjedana) dno maternice stoji u sredini između pubisa i pupka (4 poprečna prsta iznad simfize); na kraju V. mjeseca (20 tjedana) - 2 prstiju ispod pupka; na kraju VI. mjeseca (24 tjedna) - na razini pupka; krajem VII mjeseca (28 tjedana) - 2-3 prsta iznad pupka; krajem VIII mjeseca (32 tjedna) - u sredini između pupka i procesa xiphoida, pupak počinje raspoređivati, opseg abdomena je na razini pupka - 80-85 cm Na kraju XI mjeseca (36 tjedana) dno maternice je u xiphoid procesu (najviša razina maternice ), opseg abdomena 90 cm, pupak glatka. Na kraju X mjeseca (40 tjedana) dno maternice stoji na razini VIII mjeseca (usred razmaka između pupka i procesa xipoida), pupak je izbačen, opseg abdomena je 95-98 cm.

S istim položajem dna maternice u VIII i X opstetričnim mjesecima, opseg abdomena je drugačiji, položaj glave također je različit; u osmom mjesecu, glava stoji visoko iznad ulaza u malu zdjelicu, u desetom mjesecu, u pravilu, spušta se, au primigranima pritisnutom ili u malom segmentu nalazi se na ulazu u malu zdjelicu.

Gestacijsko doba se procjenjuje mjerenjem visine dna maternice pomoću centimetarske vrpce. Na kartici. Slika 10 prikazuje visinu stanja dna maternice u različitim razdobljima trudnoće.

Mjerenje duljine fetusa vrši se tazomerom, od čega je jedan gumb postavljen na donji stup glave, a drugi na dnu maternice, dobivena vrijednost pomnožena s 2 i 2-3 cm od nje oduzeta (ovisno o debljini trbušne stijenke). Utvrdivši duljinu fetusa, dijeli taj broj za 5 i dobije trajanje trudnoće (u drugoj polovici).

Mjerenje glave fetusa proizvodi mjerač plina, čiji su gumbi postavljeni na najistaknutije točke glave (obično čelo i stražnji dio glave). Veličina glave-okcipitalne glave osmog mjeseca je prosječno 9,5 cm, na kraju IX - 11 cm, na kraju X - 11,5-12 cm.

Koliko dana trudnoća traje od dana začeća?

Teško razdoblje trudnoće, većina žena kasnije podsjeća na najsretnije vrijeme, jarko vrijeme, ispunjeno iznenađujućim osjećajima i fascinantnim otkrićima. Teško je naći ženu na svijetu koja više ne bi voljela doživjeti te osjećaje. Oni su čvrsto zakopani u sjećanje. Kakav je pojam nošenja bebe i koliko dugo to traje, reći ćemo u ovom članku.

Razdoblje do isporuke u brojevima

Trudnoća od dana začeća do dana rođenja može imati drugačije trajanje. Dan, koji je definiran kao očekivani dan porođaja, samo je približna smjernica koja omogućuje liječnicima i budućoj budućoj majci da se ne zbune u terminima.

U opstetrici je uobičajeno izračunati trajanje trudnoće u skladu s pravilom Negale. Navodi da trudnoća traje točno 280 dana od početka ciklusa. Drugim riječima, odbrojavanje počinje od prvog dana posljednje menstruacije, koja se dogodila prije početka trudnoće.

Kao što znate, koncepcija je najvjerojatnije na dan ovulacije ili tijekom dana nakon njega. Ovulacija se događa usred ciklusa, dakle prosječno 38 tjedana ili 266 dana prolazi od začeća do isporuke.

Trudnoća se obračunava u mjesečadi koja se razlikuje od kalendarskog mjeseca koji je uobičajen za razumijevanje većine ljudi. U kalendarskom mjesecu može biti 30 dana i 31 dan, najkraći mjesec - veljača - obično ima 28, au skokovima 29 dana. Obstetrijski mjesec - točno 4 tjedna, bez obzira na to kako se zove u kalendaru.

Dakle, 9 mjeseci trudnoće u nacionalnom smislu je 10 mjeseci nakon opstetriranja, odnosno točno 40 tjedana od datuma posljednje menstruacije ili 38 tjedana od datuma začeća.

Cijelo ovo razdoblje podijeljeno je u tri glavna razdoblja, od kojih se svaka naziva trimestar. Prvi trimestar je vrijeme od početka trudnoće do 13 tjedana. U tom razdoblju odvijaju se najvažniji procesi - polaganje organa i sustava bebe, njihovo formiranje. Drugo tromjesečje je razdoblje od 14 do 27 tjedana, tijekom tog razdoblja dijete brzo raste, interakcija u radu svih svojih organa debugging je. Tijekom trećeg trimestra od 28 do 40 tjedana beba dobiva na težini i priprema za rođenje.

Što utječe na vrijeme?

Trudnoća može trajati 38 porodnih tjedana, 40 i 42 tjedna. Svi ovi uvjeti sugeriraju da je dijete punopravno, spremno za rođenje. Trudnoća od 42-43 tjedna smatra se istrošenim. Na procijenjeni datum rođenja, koji se izračunava prema pravilu Negale, rođena je samo 5% djece, prema statistikama. Zašto jedna žena ima dulju trudnoću i još manje?

Odgovor na ovo pitanje je medicina nepoznata. Religiozni ljudi kažu u ovom slučaju da samo najvišu snagu znaju kada se dijete pojavi na zemlji. Liječnici vjeruju da je trajanje trudnoće pod utjecajem trajanja razdoblja implantacije, kada se jaje pomiče duž jajovoda do maternice, trajanje implantacije, kao i tijekom same trudnoće.

Dakle, za žene koje su rođene u 43. tjednu trudnoće, šanse za nošenje djeteta više od standardnih 40 tjedana su veće. Nasljedni razlozi za produljenje trudnoće jedan su od najvjerojatnijih.

Dugo je uočeno da trudnoća traje dulje u žena koje vode mjereno i opušteno lifestyle. Nesigurne buduće mame imaju sposobnost da pererenuju svoju djecu, dok se lako razdražljivi i nervozni fer spol često rađaju 39 tjedana trudnoće.

Uočeno je da se žene koje se boje rada boli rađaju kasnije od žena koje su moralno spremne za porođaj. Stanje zdravlja majke i fetusa, stanje posteljice, prehrambene navike i način života budućnosti majke može utjecati na trajanje intrauterinog boravka djeteta.

Češće nego drugo, žene koje odluče rađati nakon 36 godina prenose dijete, a prerano rođenje češće dolazi kod žena koje već imaju više djece.

Komponente prirodnih procesa

Znanstvenici su izračunali i saznali da je ljudski mladunac za potpuniji razvoj potreban da bude u maternici najmanje 16 mjeseci od trenutka začeća. Tada će se dečki i djevojčice roditi snažnije, spremni da odbijaju sve prijetnje agresivnog okruženja, razvijajući instinkte za samoodržanje i preživljavanje.

No, anatomska obilježja strukture ženskog tijela neće dopustiti takvom velikom djetetu da prođe kroz rodni kanal, tako da je priroda bila sigurna da je trudnoća trajala što je duže, kako bi dijete moglo prirodno rađati.

Vjeruje se da se prvih 7 mjeseci nakon rođenja beba nastavlja razvijati u istom ritmu koji je postavila priroda u majčinoj utrobi, a zatim intenzitet procesa i biološki ritmovi djetetovog tijela mijenjaju se, usporavaju i postaju "zemaljski".

40 tjedana - optimalno trajanje trudnoće. Nakon 42 tjedna beba postaje nelagodno u bliskoj maternici, gdje se količina vode smanjuje, a iscrpljena placenta više ne može u potpunosti hraniti bebu i osigurati ga kisikom. Preuranjeno rođenje prije 37. tjedna trudnoće izravna je prijetnja za opstanak djeteta, jer njegova pluća još nisu zrela, živčani sustav nije spreman raditi izvan majčine trbuha, a količina potkožnog masnog tkiva ne može jamčiti da dijete može održati željenu tjelesnu temperaturu u novom stanište.

Stimulacija porođaja

Prije nekoliko godina u porodništvu smatra se prilično normalnom i uobičajenom praksom poticanje porođaja svim ženama koje su prešle datum označen kao očekivani datum rođenja. Međutim, veliki broj komplikacija u radnoj aktivnosti i daljnji razvoj djece koji su "žurili" da se rodi, doveli su liječnike na ideju da uplitanje u zakone prirode ne može završiti ničim dobrom za osobu.

Stoga se sada poticanje radne aktivnosti pribjegava samo u ekstremnim slučajevima, kada daljnji intrauterinski boravak može predstavljati opasnost za život i zdravlje bebe ili njegove majke. Postupno, progresivna medicina počinje pronaći zajednički jezik s mudrom prirodom, glavno načelo je načelo neometanja u zakonima svemira.

Rođenje djeteta jedna je od najvećih misterija i misterija, tako da samo dijete sigurno zna kada će doći njegov dan.

O koliko dana trudnoća traje od dana začeća, pogledajte sljedeći videozapis.

Uvjeti trudnoće: opstetrički i fetalni - kako odrediti i ne zbuniti se u terminima

Jednom za svaku buduću majku dolazi isti, vrlo poseban dan. Ona uči o svom novom stanju. Ubrzo će žena često čuti pitanje: "Koji je vaš (vaš) termin?" Kako izračunati trajanje trudnoće kako bi točno odgovorili?

To je prilično jednostavno!

Gotovo uvijek odgovor na pitanje o trajanju trudnoće temelji se na dvije najpoznatije i najpopularnije metode izračuna - opstetričkih i fetalnih (od začeća) pojmova

Opstetrički pojam

Početak trudnoće prvi je dan posljednjeg menstruacije. Ova metoda se zove opstetrički. Ona ne uzima u obzir individualna obilježja ženskog tijela, već je gotovo univerzalna. Koristit će ga svaki liječnik.

Obstetrijska metoda ima svoju vlastitu logiku. Izraz se izračunava od najranije faze trudnoće - početak sazrijevanja jaja.

Prema metodi opstetrije, liječnik će odrediti očekivani datum isporuke (DA), kao i razdoblje porodnog dopusta. U medicini se općenito prihvaća da trudnoća traje 280 dana. To su poznati 40 tjedana ili 10 lunarnih mjeseci.

Zašto 10 mjeseci, a ne 9 godina? A zašto su lunarni mjeseci? "Krivi" za ovu astronomiju. Mjesec ponavlja svoje faze u intervalima od 28 dana (4 tjedna). Ovo je mjesečev mjesec. A ako računamo u kalendarskim mjesecima, samo ih ih 9 zapravo uklapa u normalnu trudnoću.

Fetalni (istinski) pojam - od začeća

Početak trudnoće prvi je dan posljednje menstruacije plus 2 tjedna. Vjeruje se da se u sredini ciklusa javlja ovulacija. U ovom slučaju, razdoblje od jednog do drugog razdoblja traje prosjek - 28 dana.

Ova metoda izračuna pojma zove se embrionalna ili istinita. Ali vrijedi razmisliti: je li se istina skrila negdje drugdje? Iz medicinske točke gledišta, ovulacija se može javiti u roku od 12-18 dana od početka ciklusa.

Primjer. Oksanin je muž od početka proljeća do kasne jeseni stalno krenuo na poslovna putovanja. Ponekad sam bio kod kuće samo jedan ili dva dana mjesečno. Ubrzo nakon sljedećeg posjeta supruga, Oksana je shvatila da je trudna. I s osmijehom, mislila je da zna točno datum začeća - 2. lipnja. Uostalom, prije i poslije toga, ona i njezin suprug nisu vidjeli gotovo dva tjedna. Oksanin posljednji mjeseci bili su 18. i 21. svibnja. A ako bi 22. svibnja trebalo razmotriti početak ciklusa, tada se koncepcija dogodila dvanaestog dana. A jaje je već bilo zrelo. Ili ne?

Ovdje je još jedno pitanje važno - koliko dugo ovulacija traje? Ako je strogo prema znanosti, a zatim nekoliko sekundi. Uostalom, ovulacija je samo oslobađanje zrelog jaja od folikula. No, većina nas smatra ovulaciju i sljedećih nekoliko (ili čak mnogo) sati koje jaje će živjeti u ženskom tijelu. Koliko Ponekad do dva dana. Usput, oko iste će živjeti u ženskom tijelu i spermi nakon spolnog odnosa. A ponekad i duže - do tjedan dana.

Pravi dan začeća pravi je misterij! Uostalom, možda postoje dvije različite situacije. Jaja se kreće u uterus drugi dan i doslovno na kraju svog života to ispada da se oplodi. Ili obrnuto. Spermatozoa je ušla u žensko tijelo prije ovulacije i zapravo "čekala" za oslobađanje jaja.

Kao što je točnije moguće, dan začeća poznat je parovima koji su pažljivo planirali trudnoću. U tom slučaju, dan ovulacije određuje se posebnim testom (prodan u ljekarni) ili ultrazvukom.

Postoji još jedna stara metoda za određivanje ovulacije. Ovo je mjerenje bazalne temperature. Održava se u jutarnjim satima, istodobno, prije nego što izađe iz kreveta (čak se preporučuje da ne otvaraju oči). Termometar se stavlja u usta, vaginu ili rektum. Prije ovulacije, bazalna temperatura lagano se smanjuje, a zatim se povećava. To znači oslobađanje zrelog jajašca.

A ponekad i sami žene osjećaju da je ovulacija došla. Donji trbuh bolan, vaginalni iscjedak postaje malo viskozniji. A atrakcija ljubljenom čovjeku postaje jača.

Zato mnoge trudnice promatraju gestacijsku dob kao metodu fetusa: početak ciklusa plus 2 tjedna ili dan poznavanja ovulacije. U ovom slučaju, riječ je o pojmu iz začeća.

Može li biti poteškoća?

Lyudmila je mjesečno često došao doslovce "kroz vrijeme". Presuda liječnika je disfunkcija jajnika. Dok Luda nije živjela seksualno, nije se previše brinula. Ali nakon vjenčanja često je došlo isto pitanje. Odgoda je manifestacija disfunkcije? Ili kontracepcija nije uspjela? Nakon što se druga opcija ispostavila istinita. No, liječnici nisu mogli izračunati rok uobičajenom metodom - bilo je jasno odstupanje.

Bivši sportaš Valeria prvi mjesečno došao je samo za 16 godina. A ciklus nije instaliran. Između kritičnih dana može potrajati i do šest mjeseci. Nije otišla liječniku. Nekako nisam našao vremena - tu studiju, onda moj osobni život. Jednog dana tanak Valeria je primijetio da je očito oporavila. Prva reakcija je želja za strogom prehranom i podsjetiti na prethodna sportska opterećenja. Dobro je da se prva djevojčica konzultirala s majkom. Preciznije, s budućom baka svojeg djeteta.

Lena prvenac samo je navršio deset mjeseci. Dijete je odrastao zdravo, a majka koja je skrbila, u povodu tog datuma, odlučila je jesti dinja. Nekoliko sati nakon toga povraćao se. Lena je mislila da je otrovana. Ali uskoro su liječnici razjasnili situaciju: Lena je ponovno bila trudna. Prva menstruacija nakon porođaja jednostavno nije počela.

Koliko još takvih slučajeva! Ako ženska razdoblja idu nepravilno ili nemaju vremena za sve, kao u situaciji s Lenom, tradicionalni izračuni neće pomoći. Dobro je da postoje alternativne metode.

Kako još odrediti datum?

Ako se opstetrički izraz ne broji, liječnici će koristiti druge metode izračuna. Postoji nekoliko:

 • na temelju ginekološkog pregleda;
 • pomoću ultrazvuka;
 • na prvom miješanju fetusa;
 • prema veličini maternice.

U nekim slučajevima, liječnik "brine" o svim znakovima kako bi bio manje pogrešan u izračunavanju pojma.

Ginekološki pregled

Iskusni ginekolog može samo izračunati točan vrijeme po veličini maternice. Ruke liječnika precizno određuju granice utorne šupljine. Ako je maternica slična veličini u odnosu na kokošje jaje, razdoblje je 4 tjedna. A ako je bliži gusci, onda se radi o osam tjedana.

Ova metoda učinkovito funkcionira ako je razdoblje trudnoće kraće od 12 tjedana.

Ultrazvučno skeniranje danas vam omogućuje da učinkovito pregledate fetus, pa čak i napravite određena mjerenja. U prvom tromjesečju liječnik će odrediti veličinu jaja i usporediti ih s tradicionalnim podacima. U drugoj i trećoj, liječnik će izmjeriti opseg prsa, trbuha ili glave. Posljednja "mjera" smatra se najtočnijom za određivanje datuma.

U prvih tjedana trudnoće, izračun termin na taj način daje vrlo precizan rezultat. Kasnije, buduća djeca počinju se jako razlikovati: netko je veći, netko manji. Baš kao u životu koji ih čeka u budućnosti.

Beba gura!

Prvo kretanje fetusa - još jedan pokazatelj. Ako se žena priprema za roditi svoje prvo dijete, osjetit će njegove pokrete u 20 tjedana. Ako je dijete drugo, treće i tako dalje, prva promjena se očekuje u 18 tjedana. To su službeni medicinski podaci. A buduća djeca ne misle da bi ih trebali slijediti!

Fetus zapravo čini svoje prve pokrete čak iu prvom tromjesečju trudnoće. Ali buduće dijete je još uvijek toliko maleno da majka još uvijek ne osjeća ništa više tjedana. Ali postoje iznimke.

Inna je čekala drugo dijete. I tako je bila mršava, au prvim tjednima i dalje je izgubila na težini. Visina od 167 cm - 46 kg. A ovo je u drugom tromjesečju! Liječnik je neodobravno odmahnuo glavom i zabrinut. I Inna se osjećala sjajno. Mučnina se gotovo nije mučila, povremeno je povraćanje. Istina, uvijek sam želio naranče, a jedan crveni "zgodan" uvijek je ležao u torbi. Općenito, nije bilo problema.

Dijete je gurnulo sedamnaesti tjedan. Prvo, jednom, i nakon nekoliko sati - još jednom. I sljedećeg dana, i dan poslije, žena je doživjela iste osjećaje. Na sljedećem sastanku s ginekologom, Inna je nazvao datum. Liječnik je ponovno odmahnuo glavom, nasmiješio se i pojasnio - možda je to plin? Inna se nasmijala - savršeno se sjećala pokreta djeteta i nakon prve trudnoće i nije se mogla pogriješiti.

Istina, ponekad svejedno može biti zbunjena. Ako trudna majka redovito pati od nadutosti, a čak i prvi put čeka dijete, kretanje plina kroz crijeva ponekad preuzima od nje zbog kretanja bebe.

Kada su tjedni centimetri

I još jedan način koji je povezan s veličinom maternice. Točnije, sa svojom visinom. Ova metoda je dostupna samo liječnicima. Trudna žena leži na kauču. Liječnik uzima centimetarsku vrpcu ili poseban instrument - tahometar. Određuje gornju i donju granicu utorne šupljine i čini mjerenja.

Visina maternice u centimetrima - ovo je gestacijsko doba. To jest, ako liječnik namjerava 30 cm, tada je trudnoća 30 tjedana.

Ove četiri metode (obično u kombinaciji jedna s drugom) pružaju najtočnije određivanje trajanja trudnoće.

A kada će se roditi?

Procijenjeni datum rođenja će reći mami kada se dijete rodi. Ali ovo je teorija. Djeca vrlo rijetko prate izračune liječnika. Istina, ovdje su iznimke.

Na ultrazvuku u 12 tjedana, Lika se zvala DA - 10. ožujka. Lika je samo slegnula ramenima. Rodila joj je prvi bebu točno tjedan dana. Liječnici su tada rekli da beba vjerojatno želi odrasti. I istina je da čak i preneseni, sin koji je težio pri rođenju samo 2 kg 700 g.

Stoga, rano ujutro 10. ožujka, Lika nije ni odmah shvatila da su kontrakcije počele, a ona je uporno pokušavala malo više spavati. Ali nije uspjelo. Uskoro je postalo jasno - počelo je. Tako je rođena kći - točno prechochno u vremenu.

Formula Negele:

Vrlo točno, trudna majka može sama izračunati DA. Naravno, ako su mjesečni do začeća bili redoviti.

 1. Potrebno je dodati još sedam dana do prvog dana posljednjeg menstruacije i potrajati tri mjeseca.
 2. Ili dodajte prvi dan posljednje mjesečnice 9 mjeseci i 7 dana.

Evo približnog datuma rođenja budućih mrvica!

Možete naučiti DA, koristeći najnoviji kalendar trudnoće u mjesecu od trudnoće. U crvenoj crti tražimo datum početka posljednjeg menstruacije, pored nje, u žutoj liniji, vidimo datum vjerojatnog dana rođenja.

procijenjena tablica isporuke

Na primjer, zadnji mjesec započeo je 28. siječnja. Osim toga, sedam dana je 4. veljače. Manje tri mjeseca - dobiti 4. studenog. I kako će to biti u stvarnosti - život će se pokazati.

Glavna stvar je da je u bilo kojem trenutku trudnoća bila jednostavna.