Standardne veličine kreveta za novorođenčad i dimenzije ostalih modela

Zasnivanje

Uobičajena situacija: dijete još nije rođeno, a izuzetno važno pitanje kreveta za njega već se suočava s budućim roditeljima i zbunjuje ih. I ne čudi, jer danas trgovine nude ogroman broj kreveta, pa čak i svi su potpuno različite vrste, modeli i veličine, da je vrlo teško napraviti vaš izbor. U ovom ćete članku saznati o pet najčešćih modela kreveta za novorođenče. Također ćete shvatiti razliku između njih i koji model je pravo za vaše dijete.

Kako napraviti pravi izbor?

Kada budući roditelji dođu u dječju trgovinu, većina ih se upravo pokreće, tako da je izbor toliko ogroman i raznolik. Svaki krevet ima svoje prednosti i nedostatke, a njihov izgled i veličina se razlikuju.

Najčešći modeli dječjih krevetića koje možete pronaći u trgovini su 120 × 60 cm ili 140 × 70 cm, no ako pretražujete možete pronaći i srednje veličine. Na primjer, veličine 125 × 68 cm ili 170 × 60 cm popularni su u inozemstvu.

Odabir kreveta, prvo morate razmisliti o tome gdje da ga stavite u svoj stan. Takvi moderni sada okrugli ili ovalni kreveti izgledaju stilski i zanimljivo, ali morate uzeti u obzir da treba postojati dovoljno prostora oko takvih kreveta kako bi se s bilo koje strane moglo doći do djeteta.

Sljedeći kriterij trebao bi biti pitanje: koliko godina planiraš staviti dijete tamo? Mali kolijevci idealni su za novorođenčad, a prikladni su ih staviti u male apartmane ili čak studije, savršeno se uklapaju u bilo koji kut, ali djeca starija od šest mjeseci bit će skučena i morate nešto kupiti.

Standardne veličine različitih modela i fotografija

transformator

Ako novi roditelji nemaju sposobnost ili želju za mijenjanjem namještaja dok dijete odrasta, preobrazni krevet je idealan jer ako je potrebno, u bilo kojem trenutku možete ukloniti ugrađeni stol za presvlačenje (druga prednost) i premjestiti mjesto spavanja do 170 cm duljine !

kolijevka

Krevetić će postati najomiljenije mjesto vašeg novorođenčeta, jer će mrvica u njemu provesti većinu svog vremena. Jedna od glavnih prednosti dječjeg krevetića je njegova mala veličina i stoga joj je lako naći mjesto u svakom apartmanu, bez obzira na veličinu, a beba će biti mnogo ugodnija u kolijevci, čije će strane nježno prihvatiti, poput majčinih ruku, a ne u veliki kreveti.

standard

Usprkos modi kreveta od nestandardnih, a ne uvijek prikladnih veličina i oblika, najpopularniji su već desetljećima klasični, pravokutni modeli drva s uklonjivom ili spuštenom prednjom tračnicom, dimenzija 120 cm i širine 60 cm - to je standard. U tom slučaju, sigurno ćete biti sigurni da sigurno neće biti problema s odabirom posteljine i madraca za novi krevetić za novorođenče.

nastavak

Priloženi modeli su prilično prikladni, ali imaju i svoje zamke. Na primjer, vrlo je važno odabrati visinu dječjeg kreveta kako bi odgovarala roditeljskom krevetu. Ako to ne učinite, riskirate ostati na slomljenom koritu - nepravilni odabir veličine kreveta prijeti nestabilnošću, što svakako ne biste trebali dopustiti da biste izbjegli moguću ozljedu vašeg djeteta.

Objesi / kolijevci

Kreveti za spavanje su dobri jer se savršeno uklapaju u male stanove ili čak studije. Međutim, nažalost, uskoro će krevet još uvijek morati biti promijenjen, jer djeca brzo rastu, a vaša će beba postati tjeskobna, neugodno i neugodna.

Oni roditelji koji odaberu ovaj model češće vole ručni rad: takvi kreveti su napravljeni ili za naručivanje ili samostalno. U oba slučaja veličina (i dužina i širina) odabire se pojedinačno za svako novorođeno dijete.

Prilikom odabira novorođenčeta, molimo imajte na umu da će u njemu provesti većinu svog vremena, i stoga treba biti pogodnost mrvica koje dolaze prvi. Zbog širokog raspona nećete morati izdržati neugodnosti, budući da možete odabrati krevet bez obzira na veličinu bez oštećenja životnog prostora i, naravno, novorođenčeta.

zaključak

Što će biti krevet vašeg djeteta, standardne klasične veličine ili novog i nepristupačnog - vaš izbor, to je do vas. Možete započeti s malim i udobnim kolijevkom, a nakon nekoliko mjeseci, kada dijete odrasta, kupiti veći krevet, ili odabrati stabilan i višenamjenski transformator odjednom za nekoliko godina, ili dati prednost dobrim starim klasicima - standardni pravokutni model koji je već već desetljećima osvaja roditeljska srca.

Nije važno što odaberete, sve dok novorođenče bude udobno i udobno u krevetiću.

Veličine cotova

Zdrav i zdrav san je jamstvo dobrog zdravlja, snage i snage. Roditelji trebaju znati ne samo standardne veličine krevetića za novorođenčad, već i parametre namještaja za dijete bilo koje dobi, uključujući adolescente. Za spavanje, dijete treba osnovni skup stvari koje mu odgovaraju prema dobi. To uključuje ne samo posteljinu nego i madrac i stvarnu veličinu kreveta. Važna je i veličina krevetića kao i pouzdanost madraca, tako da ne utječu na rast i razvoj dječjeg kostiju i mišićnog tkiva.

Značajke kreveta

Djeca provode puno vremena u stanju spavanja. Djeca služe kao mjesto odmora. Dojenčad može spavati 12-15 sati dnevno. S dobi, ovo razdoblje je smanjeno na 8-10 sati. Tijekom odmora, tijelo djeteta dobiva snagu, ali istovremeno i dalje raste i razvija se. Značajke i promjene u tijelu treba pažljivo razmotriti, odabirom alternativnih veličina za vrijeme spavanja, kako ne biste oštetili bebu. I dalje možete očekivati ​​banalne tjelesne ozljede iz skučenog dječjeg kreveta, koji neće dati puni osjećaj opuštanja i ograničiti pokret.

Dimenzije kreveta mogu se razlikovati od fizičkih osobina malog čovjeka i njegove dobi. Prihvaćeno je podijeliti dječje vezove u sljedeće kategorije:

kolijevka za djecu, kolijevke za bebe i dojenčad (0-4 godina);

dječji krevetić za djecu od predškolske dobi (5-11 godina);

dječji krevet za mlade (12-16 godina);

kreveti za odrasle (16 i više godina);

dječji krevetić ili transformator.

Potonja opcija je vrlo popularna i uobičajena kod obitelji u kojima postoji više djece. Transformator istovremeno omogućuje razmatranje veličine veza dječjeg kreveta, ovisno o fiziološkim podacima djeteta. Ova je opcija vrlo ekonomično korisna ako obitelj nema velike financijske resurse i ne može si priuštiti kupnju novog namještaja svake 5 godine. Uz njega, vrtić će izgledati prostranije i cozier.

Moderni roditelji vrlo rijetko uzimaju ovo pitanje ozbiljno, pogotovo ako samo jedna beba raste u obitelji. Često je beba zamijenjena roditeljskim krevetom, a malo starija je opremljena krevetom pune veličine "za rast". Takav pristup nije točan i razumljiv. Stvari su bolje u obiteljima gdje postoje dvije ili više djece različitih dobnih skupina. S vremenom mijenjaju svoje krevete, otvaraju mjesta mlađima, dopuštajući im da i sami ostanu udobni i ispravni zdravi san.

Točni parametri kolijevke

Novorođenčad uvijek čeka kod kuće prekrasni krevetić ili dječji krevet, koji bi trebao postati mjesto za odmor i spavanje. Umjesto toga, prekomjerna roditeljska skrb tjera apsurdno. Socijalno prihvaćena opcija za spavanje zamijenjena je roditeljskim krevetom, koji je ispunjen mnogim opasnostima. Kako bi se pravilno priviknulo dijete do godine dana do režima i neovisnog sna, mora se naviknuti od rođenja do beba, koji će sa svih strana podsjetiti na sigurno i ugodno mjesto. Stvorena je jastucima i posebnim mekanim bočnim dijelovima.

Do 6 mjeseci veličine krevetići za bebe može doseći veličinu 80h40 cm Oni mogu imati znatna odstupanja, ali stvarna dizajn djeca u isto vrijeme imati željenim funkcionalnim svojstvima :. kinetoza liječenje, posebne kotače, suspenziju ili fiksni postolje. Moderni proizvođači često dopunjuju takav krevet s svjetlosnim efektima, glazbenim igračkama, dodatnim zvečanicama. Međutim, često se ove opcije ne koriste, ali značajno povećavaju cijenu takvog namještaja.

Mnogi roditelji odbijaju kolijevke i odmah kupuju cijeli krevetić koji može služiti djetetu do 3-5 godina. To štedi novac i omogućuje vam da odmah dobijete madrac i posteljinu željenih parametara. Prema standardu, veličina dječjeg kreveta ove vrste doseže 120x60 cm, a istodobno mora biti opremljena i odvojivim dijelovima:

odbojnici podesivi po visini;

zaštitne rešetke ili bočne ploče;

donja baza koja regulira visinu madraca;

gornji okvir za nadstrešnicu i montažu zveckanja.

Donja šperploča u ovom slučaju je isključena. Posebna pozornost treba posvetiti dijelovima koji se mogu ukloniti i podesivim odbojnicima koji će omogućiti bebi da ne ispadne tijekom spavanja ili budnosti.

Idealni krevet za predškolsku djecu

S dobi, standard za dijete nesumnjivo će se promijeniti. Reiki i drugi nosači i ograde već su potpuno nepotrebni za odrasle dijete. Ona ne samo da ima funkciju odmora i spavanja, već i elementa igre. Djeca uživaju u čitanju ili aktivnom provođenju slobodnog vremena na svojim krevetima. Stoga bi se njezina veličina trebala povećati, a sam dječija struktura bit će značajno promijenjena. U prosjeku, širina doseže 80 cm, a duljina može varirati od 130 do 160 cm, ovisno o fizičkim podacima, veličini bebe i smještaju ovog namještaja u prostoriji.

Često veličinu krevetića za uzraste nastoje se stisnuti u jedan dizajn. Ova vrsta namještaja zove se transformator. Može "rasti" s djetetom, s obzirom na njegovu veličinu tijela i pogodnost za spavanje. U ovom slučaju, njegovi bočni dijelovi mogu imati male zaštitne ploče koje će zaštititi dijete ako se previše vrti u snu ili još nije upravljao njegovim položajem tijela.

Najbolje je odabrati dječje krevete za predškolske dobi od trajnih i kvalitetnih materijala. To mogu biti različite drvene vrste: hrast, orah, grab. Oni će moći izdržati aktivno razdoblje, dok će ostati pouzdani i ekološki prihvatljivi.

Noćenje za tinejdžera

S veličinom kreveta za dijete, sve je već otkriveno, ali što ako je dijete odavno postalo odraslo i dočekuje svoje roditelje u visini? U takvim slučajevima dječji predškolski odgoj već treba postati mjesto za spavanje za mlađe drugove, braću i sestre. U tinejdžeru, ritam i tempo života dramatično se mijenjaju, ima svoje hobije. U tom slučaju gosti mogu doći k njemu ili jednostavno zahtijeva više prostora za proučavanje i odmor. Zahtjevi za takav dječji namještaj već imaju druge koncepte.

Mnogi roditelji mijenjaju dječje krevete malih dimenzija za blago povećane kopije dimenzija 120x60 cm, no to će rezultirati samo nekoliko godina, a onda će krevet biti još malo. Stoga je najbolje odmah kupiti jedan krevet za jednu osobu. Dobar izbor za odrasle dijete bit će namještaj veličine 200x90 cm, koji bi trebao biti kupljen zajedno, oslanjajući se na izbor sina ili kćeri. Dobro je ako je krevet ekološki i bez oštrih opasnih kutova.

Ima krevete na kat

Trenutno postoje različite vrste kreveta za velike obitelji. Međutim, vodeća pozicija uvijek ostaje dječji namještaj s dvije razine, koji se distribuira između starijih i najmlađih djeteta. Veličina je idealno smještena u prostoriju za djecu i ne zauzima puno prostora. Takav krevetić treba imati niz funkcija i kvaliteta:

imati posebnu dječju ljestve ili zidne trake za penjanje na drugom katu;

biti jak i otporan na prevrtanje;

imati dodatne dijelove i ladice za posteljinu, igračke i odjeću s dna;

biti opremljen posebnim podiznim policama ili ladicama.

Takav dječji krevet bi trebao biti vrlo kompetentan u svojim dimenzijama. Spavanje na vrhu djeteta ne bi trebalo udariti glavu na strop i ne osjećati se neugodno na vrhu. Idealna veličina visine takvog namještaja je od 1,5 do 1,8 m. Spavaća mjesta mogu se razlikovati ovisno o podu. Donji krevet može biti dovoljno širok čak i za spavanje dvoje djece u isto vrijeme. Gornji krevet mora biti manji i uži.

Odabir madraca

Osim dječjeg krevetića, posebnu pažnju treba posvetiti madracu, koji bi trebao odgovarati dobi djeteta. To bi trebalo biti srednje gustoće i tvrdoće. Što je mlado dijete, to je krutiji za stvaranje odgovarajućeg mišićnog kostura. Dimenzije madraca koje treba kupiti trebaju idealno odgovarati namještaju za koji su kupljeni. Treba se dobro približiti i ostati na okviru. Dječji madrac se može kupiti s namještajem ili kupiti zasebno, s obzirom na njihove parametre i dimenzije.

Veličina kreveta za bebe: standardne veličine za novorođenčad i djecu stariju od 3 godine

Pojava novog člana obitelji popraćena je mnogim brigama i zadacima koji se pojavljuju za buduće roditelje. Neki od njih trebaju se obratiti prije nego što se dijete rodi. Na primjer, kupujete kolica ili dajte bebu bebu na spavanje. Odabir pravog krevetića za novorođenče prilično je teška, jer moderni proizvođači dječjih dobara nude najširi raspon modela kreveta za djecu. U trgovinama možete pronaći kompaktne kolijevke i velike krevete, transformatore, koji su prikladni ne samo za dojenčad, već i za djecu u osnovnoj školi.

Važno je shvatiti da je krevet mjesto gdje će dijete provesti značajan dio svog života. To bi mu trebalo pružiti ugodne uvjete za spavanje, koji igra jednu od najvažnijih uloga u skladnom razvoju zdravog djeteta.

U krevetiću dijete mora biti udobno i mirno.

Dimenzije standardnih modela

Potrebno je odabrati dječji krevet u skladu s dobi djeteta, budući da njegove dimenzije izravno ovise o njemu. Postoje 4 glavne inačice standardnih modela dizajniranih za djecu različitih dobnih skupina:

  • za bebe od rođenja do 3 godine;
  • za predškolske dobi;
  • za učenike;
  • za tinejdžere.

Tablica u nastavku prikazuje dimenzije kreveta prema dobi djeteta:

Tablični podaci zadovoljavaju standarde domaćih proizvođača. Na uvezenim krevetima, primjerice, njemačkoj, talijanskoj ili grčkoj proizvodnji, koja je velika potražnja na tržištu, veličina se povećava za 5-10 cm, ali klasifikacija ostaje ista. Dječji krevet iz Italije i Njemačke, namijenjen za novorođenče, može imati duljinu i širinu od 125 cm i 65 cm.

Europski dječji kreveti često se šire, što je prikladno za roditelje i djecu.

Vrste krevetića i njihova obilježja

Tijekom proteklih deset godina raspon kreveta je porastao. Ako je ranije predstavljena dva ili tri modela u različitim bojama, onda sada svaki krevet može biti drugačiji:

 • prisutnost ili odsutnost kotača;
 • prisutnost ili odsutnost mehanizma nagiba;
 • dimenzije, ovisno o dobi djeteta;
 • broj djece - već izrađuju krevete namijenjene dvoje djece.

kolijevka

Kolijevka je namijenjena novorođenčadi od rođenja do 6 mjeseci. Karakteriziraju ih dimenzije: 97 cm duljine i 55 cm širine. Ovaj je model prikladan jer ne zahtijeva puno prostora u stanu, a visina takvog dječjeg kreveta je podesiva i može se postaviti prema potrebama. Osim toga, u većini kolijevki nema dijelova koje beba može doprijeti. Oni su presvučeni mekanim i bezopasnim materijalima mrvica. Ovi dječji kreveti obično imaju dvije vrste privitaka:

Što se tiče sigurnosti, vanjski namještaj je poželjniji. Strop u ovom broju gubi. Međutim, izbor ostaje kod roditelja.

Suspendirana kolijevka koja se upotrebljava od davnih vremena, ali sada se njezin dizajn poboljšao

Krevet za ljuljanje

Model kreveta za ljuljanje temelji se na načelu da veliki broj beba zaspati dobro kad su potreseni. Zbog činjenice da djeca brzo rastu i dobivaju na težini, brzo su postali toliko tvrdi da mogu nositi svoje ruke - ovo je najbolji krevet moguć u ovom slučaju. Uobičajene dimenzije takvog dječjeg kreveta: 120 cm do 60 cm.

Priloženi modeli

Dodatni kreveti razlikuju se po dobi. Na primjer, modeli za dojenčad od 0 do 9 mjeseci duljine 90 cm i širine 60 do 55 cm, ali mogu se smanjiti na 40 cm ako je u dizajnu bočni rub. Svestrani model smatra se bočnim krevetom koji mjeri 120 do 60 cm, a na njemu beba može spavati do tri godine života.

Ovakve krevete različitih proizvođača razlikuju se po vanjskim i unutarnjim parametrima za 5-10 cm, a visina dječjeg kreveta dodatnog modela iznosi oko 80 cm, a dimenzije kreveta u rasponu od 30 do 50 cm, visina treba biti postavljena u skladu s visinom kreveta na kojoj roditelji spavaju.

Krevetić se izravnava s roditeljima

Standardni modeli i kreveti na kotačima

Najčešći modeli veličine od 120 do 60 cm namijenjeni su djeci do tri godine. Oni također imaju podešavanje visine zbog pomičnog dna. Zahvaljujući odvojivoj strani, koja se može spustiti ili potpuno ukloniti, dijete se može penjati u krevet. Noge u tim modelima su stabilne ili s trkačima da gmižu dijete. Tijekom vremena, kada mrvica više neće trebati bolest kretanja, trkači se mogu učvrstiti kako bi se izbjeglo prevrtanje. Osim toga, mnogi od tih modela imaju ladice za odjeću, posteljinu ili igračke, koje se nalaze na dnu ili na strani.

Jedna od inačica standardnog modela je krevet s kotačima, koji su pričvršćeni za njene noge. Ova dodatna značajka olakšava kretanje po sobi. To je idealno u slučajevima kada dijete često nemirno spava, a roditelji su prisiljeni stalno se približiti njemu. U ovom modelu važno je razmotriti koliko to teži. Budući da će krevet morati biti premještan često, puno težine može biti neugodan.

Pretvorba kreveta

Krevet koji se pretvara može se nazvati punopravni kompleks namještaja. Izvorni model-transformator je dizajn koji ima prednju stranu rešetke i ugrađen ormar. Kada dijete starije, ormar može biti uklonjen iz krevetića postavljanjem pokraj njega, ali izvana, a ne iznutra. Uz preobrazbu ove vrste ugrađenog namještaja može se pretvoriti u stol, ormar s poklopcem s jednim vratima ili zasebnim ladicama.

Parametri kreveta u takvim strukturama - transformatori se mijenjaju samo u duljini, u većini slučajeva povećava se od 120 do 170 centimetara. Ostale veličine ostaju standardne. Zbog činjenice da je krevetica uklonjena, dijete može spavati u njoj do 10-12 godina. Pregradni sloj u samom sklopu ima sljedeće dimenzije: 175-180 × 65-70 × 100-110 cm, što odgovara: d × w × h.

Noćenje za dvije osobe

Ako u obitelji postoje dvoje djece, obično su roditelji prisiljeni kupiti dva odvojena krevetića za svako dijete. To je zbog nekoliko razloga:

 • Prvo, dizajn koji je dizajniran za dvoje djece odjednom, može biti teško postaviti u stan.
 • Drugo, nije takav popularan proizvod. Kao rezultat, to nije posvuda možete pronaći.

Glavna osobitost takvih konstrukcija od običnih modela je veličina. Standardno se izrađuju s dimenzija od 130 x 125 centimetara. Za starije blizanke ili blizanke idealna je opcija koja će uštedjeti prostor u kući - krevet na kat.

Često roditelji blizanaca čine izbor u korist dva dječja krevetića.

Bed arena

U ovom su modelu sve 4 strane ograđene zidovima rešetke, a horizontalna površina može se postaviti na dvije razine visine, ponekad i više. Najviši položaj dna - 50 cm od poda, namijenjen bebama do 3 mjeseca. Na toj visini, mama je prikladna da se posvećuje djetetu i vrati ga u krevetić, osim toga, dijete u ovom dobu još uvijek ne može pasti iz nje. Postavljanje dna 30 cm od poda treba biti u vrijeme kada mrvica već počinje sjesti, držeći se na rešetki. U tom položaju, visina bočne strane iznosi 60-65 centimetara, dijete će se moći penjati iznad njih prije 2-3 godine. Takvi rešetke, koji se nalaze na udaljenosti od 6-10 cm jedni od drugih, služe kao izvrstan simulator na kojem dijete uči da stoji na nogama.

Dimenzije spavaćeg prostora za takav dječji namještaj iznose 120 x 60 cm, a dimenzije cijele strukture su 140 x 70 cm. Visina obično kreće se od 1-1,10 metara. Od dodatnih elemenata koji čine strukturu, može se primijetiti: kutiju za stvari i donje podupire, izrađene u obliku lukova, koji se koriste za bolest pokreta. Osim toga, jedna od strana je uklonjiva i može se dodati takav krevet.

Kreveti za predškolsku djecu, školsku djecu i teen modele

Standardna veličina mjesta za spavanje, namijenjena djetetu predškolske dobi, je 150 do 75 cm, ali često roditelji djece ove dobi više ne vole obični model, već potkrovni krevet.

Njihova je značajka prisutnost ne samo dodatnih ladica, ormara i stolova, već i ugrađenog sportskog područja. Na primjer, postoje građevine u kojima je namještena švedska ljestvica ili užad kako bi se popeli na drugi kat i da bi se spustili s kliznim ili bočnim zidom s otvorima nogu. Po dizajnu, takav kompleks namještaja može biti izrađen u obliku aviona ili vlakova, a njezini vanjski parametri ovise o tome. Obično u visini, pokriva područje od 150 cm, a krevet se nalazi na udaljenosti od 130 cm od poda.

Takve mogućnosti za krevete su dizajnirane za prilično širok raspon godina. Djeca od 6-10 godina mogu spavati na njih, to jest, i predškolska i školska djeca. Za djecu školske dobi, dimenzije kreveta su u rasponu od 170 do 70 cm, pa ako je ugrađeni namještaj kompaktan onda će dimenzije cijele strukture biti 180 x 80 cm.

Nasloni modeli

Krevet na kat je savršeno rješenje kada postoje dvije djece u obitelji, osobito u malim apartmanima. To štedi prostor i oslobađa prostor za igre. Vezovi se nalaze jedan iznad drugog ili s pomakom.

Dva tinejdžera sigurno će voljeti krevet na kat.

Za penjanje se nalazi posebna ljestvica u obliku švedskog zida ili širokih stepenica, koji su također ladice. U nekim modelima ugrađene tablice na kojima možete napraviti domaću zadaću crtati ili oblikovati.

Visina parametara kreveta na krevetu je 1,5-1,8 metara. Udaljenost između slojeva ovisi o visini stropa iznad djeteta. Mora postojati dovoljno prostora da se mrvica osjeća ugodno. Vezovi dolaze s tipičnim parametrima: 200x80 ili 200x90 cm, ali dimenzije cijele konstrukcije ležaja mogu uvelike varirati ovisno o modelu.

Veličina dječjih krevetića za novorođenčad - odaberite svoj

Fotografije s web mjesta: howmeb.com

Čak i prije nego što se dijete rodilo, roditelji su suočeni s izuzetno ozbiljnim pitanjem odabira dječjeg krevetića. Moderna industrija nudi takav širok izbor različitih vrsta, vrsta i veličina sličnih proizvoda, što nije čudo da nije čudo da se nepripremljena osoba zbunila. Standardna veličina dječji krevetić može biti u rasponu od vrlo malen, kao lutka kolijevke i ljulja stolica, do pune pomodarski transformatora, gdje će biti udoban za dijete što prije nakon poroda i tijekom adolescencije. Važno je razjasniti ova pitanja unaprijed, tako da nakon povratka iz bolnice, pišljivom odmah osjećao ugodno i udobno, a roditelji ne moraju tražiti mjesto pod prostran ležaj u sitnim Hruščov.

Idealna krevetić: veličina i standard

Fotografije sa stranice: Strport.ru

Počevši da razumijemo koju veličinu krevetić treba odabrati na ovaj ili onaj način, ne boli se upoznati s općim informacijama, jer morate uzeti u obzir mnoge čimbenike. Dijete bi trebalo biti što udobnije, a roditelji, jednostavnost njege, imaju veliku ulogu u osiguravanju visoke kvalitete života. Štoviše, proizvođači namještaja, pri razvoju dječjih modela, obratiti pažnju ne samo na pitanja potražnje, već i uzeti u obzir anatomiju bebe. Čak i najmanji koljevi pružaju maksimalnu udobnost za mrvice, međutim, samo u prvim mjesecima života.

Razumijevanje standardne veličine dječjeg krevetića za novorođenčad, ne bi ozlijedilo uzeti u obzir dobne kriterije. Ako odlučite da dijete može spavati nekoliko mjeseci u kolicima i tek onda "preseliti" u svoje mjesto za spavanje, onda je bolje uzeti veći krevet. Ako vam je potreban univerzalni "krevet", tada će biti optimalno odabrati inovativni transformator od 0 do 12 godina.

Čak i odabir velikog kreveta ne treba brinuti da će dijete biti neugodno, prazno i ​​usamljeno. Danas postoji velika raznolikost dodatnih pribora na tržištu, kao što su košuljice i mekani "gnijezda", koji su umetnuti u veliki krevet, gdje možete vrlo udobno organizirati mali maleni.

Fotografije sa stranice: fly-mama.ru

Važno je zapamtiti da će u prvim mjesecima života beba provesti većinu svog vremena u snu, što osigurava njegov pravilan razvoj i brz rast. Stoga je poželjno da je u početku imao svoje spavaće mjesto, a roditelji ne mogu naučiti dijete da spava u krevetu, jer onda bi moglo doći do problema s "preseljavanjem", o čemu se nalazi detaljan članak na našem web mjestu.

U krevetu beba će stvarno potrošiti gotovo cijelo vrijeme, jer tamo ne možete samo spavati, nego i istraživati ​​svijet oko sebe, igrati se s vješalim modulima i zvukovima, slušati majčinske pjesme. Čak i ako vaša baka preporučuje da se spasi, a ne kupiti poseban krevet dok dijete raste, s obzirom na činjenicu da su joj djeca spavala u velikoj pletenoj košari, komoda s ladicama ili suspendirane u viseća list, nije vrijedno slušanja.

Uostalom, dvadeset i prvo stoljeće je iza prozora i vrijedno je osigurati svoje potomke sa svime što vam je potrebno, što nije tako teško. Prije toga, potrebno je proučiti omjere standardnih veličina kreveta i madraca u njima, kao i posteljinu prikazanu u gornjoj tablici. Zato će biti puno lakše shvatiti i konačno napraviti pravi izbor.

Veličina dječjih krevetića za novorođenčad: kolijevke, dodatne modele

Obično, najmanji modeli kreveta odabiru oni roditelji čija veličina živi prostor ostavlja mnogo da se želi. Na primjer, u jednosobnom apartmanu u kojem žive dvije odrasle osobe, teško je kupiti prostran krevet za prelazak, pogotovo u početku. Ali ne biste se trebali uzrujati jer postoji nekoliko vrlo pristupačnih i kompaktnih opcija.

Fotografije sa stranice: Design-homes.ru

 • Najmanji su kolijevci i koljevi, veličine od 80 do 43 (86 by 47) centimetara, prema standardu. Pod takvim krevetom lako je pronaći prostor čak iu najmanjem stanu. U kolijevci beba će biti udobna i udobna, ali u roku od 5 do 6 mjeseci sigurno će izrasti iz njega.
 • Druga mogućnost je priloženi model. Istodobno, veličina krevetića za bebe prema standardu iznosi 90 do 50 centimetara. Ovi kreveti su konstrukcije prekrivene ograde na samo tri strane. Važno je odabrati visinu kreveta kako bi se podudarala s visinom roditeljskog kreveta ili da biste preferirali model s podesivom visinom dna.

Fotografije sa stranice: kiddybest.de

Glavni problem tih sićušnih modela je izuzetna nestabilnost, što može biti kritično kada dijete počinje kotrljati i povući na ručke. Prije kupnje, provjerite ovaj čimbenik kako biste izbjegli moguće ozljede.

Dječji krevetić za novorođenče: standardne veličine

Najpopularniji izbor većine roditelja danas je običan pravokutni drveni krevet s kapom ili odvojivom prednjom tračnicom. Međutim, između domaćih i europskih standarda postoji mala razlika, ima smisla upoznati se s obje opcije za veličinu krevetića za novorođenčad.

Fotografije s web mjesta: GdeRemont.com

Domaći standardi:

 • 120x60 centimetara.
 • 140x70 centimetara.

Inozemni standardi:

 • 125x68 centimetara.
 • 170 x 60 centimetara.

Fotografije sa stranice: babymarket.pro

Domaći krevetići su obično podesivi dno, kao i visina bočnih strana, što uvelike olakšava brigu o djetetu i djetetu. Čak i najmanji modeli pružaju maksimalnu udobnost za dijete do 3-5 godina. Međutim, prilikom odabira stranog standarda veličine, postoji svibanj biti problem s izborom madraca. Ali moderni proizvođači često nude proizvodnju takvih komponenata kako bi naručili vlastitu, apsolutno svaku veličinu.

Nevjerojatno pretvorbena dječja kreveta: standardne veličine

Ako nakon nekoliko godina mijenjate krevete, jednostavno nemate priliku u uvjetima ekonomske krize, trebali biste pokupiti nešto veće, ili preobrazujuće krevete, što znači da je proširenje kreveta kad je to potrebno. Najčešće, ti kreveti imaju standardnu ​​veličinu od 170 do 60 centimetara kada se razvijaju i 140 do 60 kada su presavijeni.

Fotografije sa stranice: lakinaki.ru

Odvojivi moduli takvog kreveta prvi put služe kao stolovi za mijenjanje djeteta, a kasnije se mogu odvojiti i odvojeno upotrebljavati kao nezavisni komad namještaja koji će pohraniti dječje stvari ili igračke. Na dnu transformatora mogu se postaviti dodatne kutije za spremanje odjeće, što dodatno povećava atraktivnost potrošačima.

Fotografije sa stranice: fprspr.ro

Ukratko

Dakle, već ste više ili manje upoznati s osnovnim standardima za dječake raznovrsnih modela, ostaje samo napraviti konačni odabir i pružiti svom djetetu izvrsno mjesto za spavanje ili odmor. Kako će biti, na vama je odlučiti, možda ćete početi s kolijevke, a zatim nabaviti nešto drugo, ili možda odmah odabrati veliki i višenamjenski transformator.

Odabirom veličine krevetića, ne možemo zaboraviti na dodatne pokazatelje, jer je izuzetno važno. Na primjer, visina rukohvata mora biti najmanje 60 centimetara, a udaljenost između šipki nije veća od osam centimetara, inače je dijete ozlijeđeno.

Treba razmišljati o kupnji krevetića unaprijed, čak i prije rođenja djeteta. Nekoliko dana u rodilištu vrlo brzo će letjeti, a oni će biti zauzeti sasvim različitim problemima. Odlučite na najprikladniju veličinu, model i postavite krevetić u prostor koji je predviđen za to. Ako još uvijek vjerujete u predmete, a zatim stavite bebu lutku ili smiješnu zeca, tako da bi očekivao izgled budućeg malog vlasnika.

Izbor krevetića od 3 godine: značajke i uspješna rješenja

Najvažnija stavka svake spavaće sobe ili vrtića je krevet. I premda trogodišnje dijete ne troši toliko vremena u snu kao bebu, ali i 8-12 sati je lijepo. A ovisnost dobrobiti na mirnom spavanju kod djece je još ozbiljnija nego kod odraslih.

Opći zahtjevi

Odgovarajući dobi i visini djeteta glavni je zadatak dječjeg namještaja, to je i najteže učiniti. Namještaj u vrtiću je potpuno zamijenjen najmanje tri puta, a korisni mehanizmi poput podešavanja visine ne rješavaju sve poteškoće.

Za krevet na prvom mjestu nema toliko duljine i širine kao visina dna, kao i instalacija različitih uređaja kako bi se izbjeglo pada tijekom spavanja. U starijoj dobi ti čimbenici prestaju važiti, a roditelji su suočeni s još jednim problemom: postavljanje novog prilično velikog kreveta u mali vrtić.

Teenage krevet (fotografija)

sigurnosni

Siguran krevet za bebu ili mali odraslo dijete je dizajn s vrlo visokim dnom i ograde. U pravilu, služi kao dijete u posljednjim godinama do tri godine starosti, jer je njegova veličina sasvim dovoljna.

Čim dijete vrši tehniku ​​"penjanja", a to se događa prilično brzo, ograde se uklanjaju. Da biste spriječili pad, krevet je instaliran u blizini odrasle osobe. Međutim, dijete od 4-5 godina staro treba spavati zasebno, što znači da su potrebni drugi uređaji.

 • Strane - drvene ili plastične niske ograde oko 1/3 duljine kreveta. Stranice se mogu postaviti na jednu ili dvije strane, biti nepomične ili uklonjive. Ponekad je uređaj tapeciran mekom krpom kako bi se spriječila mogućnost ozljede. Svrha strane nije toliko da zaustavi pad beba tijekom nemirnog sna, kao da ga upozorava. Kontakt s iznenadnom preprekom već je dovoljno da probudite dijete koje spava ili se zaustavi natrag. Stoga posebna snaga sa strane ne zahtijeva. No, greda bi trebala biti pouzdana: dijete će se vjerojatno nasloniti na njega da se popne na krevet.
 • Drugi sigurnosni zahtjev je održivost. Dječje dijete koristi ne samo za spavanje, već i za igre, ponekad vrlo aktivne. Uske i visoke strukture su skloniji naginjanju nego širokim i niskim.
 • Treći zahtjev su zaobljeni uglovi i konture. Dijete se lako može ozlijediti oštrim rubovima.

materijal

 • Najbolja opcija je uzeti stablo. U većini kolekcija, ostatak dječjeg namještaja izrađen je od iverice ili MDF-a, ali krevet je izrađen od drva. Poželjan tvrdo drvo - jasen, bukva, hrast. Tvrdo drvo čuva brušenje i poliranje izvrsno, što eliminira stvaranje krhotina.
 • Dobra kombinacija je drvo s MDF-om ili iver ploča. No, potrebno je razjasniti klasu materijala - ne više od E1. Isti zahtjev treba uzeti u obzir prilikom odabira kreveta u cijelosti od iverice. Niski emisijski materijal je siguran i ne uzrokuje alergije.
 • Postoje mnogi modeli gdje se plastika kombinira s drvom ili metalom. Ništa loše ne može se reći o takvim varijantama ako se u proizvodnji koristi visokokvalitetni materijal. Sjedala i podnožja krevetića u pravilu su izrađene od plastike: polimeri su plastični, lako se boje, pa im je puno lakše dati neobičan oblik i boju.

Ortopedska osnova od uobičajene reechny razlikuje se u obliku reiki. Ne može se reći da će ova odluka biti suvišna, ali je njezin trošak veći.

Madrac za dječje krevete

Važnost madraca za ugodan san, odnosno, za pravilan san, teško je precijeniti. Osobito kada je riječ o djetetu čija okosnica još nije formirana. Zato je izbor nedvosmislen: u dječjem krevetu od 0 do 14 godina potreban vam je ortopedski madrac.

Postoji velika razlika između ortopedskog i anatomskog madraca za dječji krevet: prva pruža potporu kralježnice u željenom položaju, drugi ponavlja oblik tijela. Ovi proizvodi nisu zamjenjivi, iako ortopedski mogu imati anatomska svojstva.

Dječji ortopedski madrac (fotografija)

Veličina madraca u dječjem krevetu:

 • Od 3 do 6, niti cervikalna ni lumbalna krivulja još nisu formirana, ali se mišićno tkivo aktivno razvija. U ovom dobu dopušteni su madraci visoke i srednje tvrdoće. Međutim, proljeće je ipak poželjno izbjegavati. Krutost proizvoda još je važnija od elastičnosti.
 • Od 6 do 12 - cervikalna zavoja formirana je na 7 godina, a lumbalni do 12. Ukočenost ostaje iste - visoke ili srednje visoke klase. Dopušteni su modeli s opružnim blokom, po mogućnosti neovisni.
 • Od 12 i starijih - proces spinalne formacije je dovršen, a sada, glavna stvar je ne deformirati ga netočnim položajem na stolu ili u snu. Da biste to učinili, odabire se madrac srednje tvrdoće, opruga ili opruga, po želji.

Za bilo koju dob, preporučljivo je kupiti model s uklonljivim poklopcem dobro oprane tkanine. U pravilu, to su miješane tkanine jacquard tkanja s određenom količinom poliestera. Nisu opasne, ali pružaju otpornost na habanje i jednostavnost čišćenja. Pamučni i grubi pokrivači su jeftiniji, ali su također brzo postali neupotrebljivi.

Također je važno da veličina madraca točno odgovara veličini dječjeg kreveta. Prevelika će se bore, kratko - pomaknuti dno s djetetom. Osim toga, ako govorimo o trogodišnjem djetetu, ostaje prijetnja da se štap ili noga zaglavi u jaz između bočne strane i madraca.

Budući da su kreveti dostupni u standardnim veličinama, madraci imaju odgovarajuće parametre. Puno proizvođačkih tvrtki nudi ortopedske madrace po narudžbi, no trošak takve usluge je prikladan.

Veličine kreveta

Veličine kreveta standardizirane su, uključujući djecu. Podignite ih po dobi, i najvažnije, po visini djeteta.

Veličina obroka po osobi po noći:

 • Od 0 do 3 - optimalni parametar jednog dječjeg kreveta je 120 x 60 cm, a europski standardi su malo više - 120 x 65 cm, a ako beba nije visoka može koristiti takav krevet na 4-5 godina, samo trebate prilagoditi visinu dna.
 • Za 3-5 godina, standardne veličine su 140 * 70, 160 * 70, 80 * 190 ili 195 cm. Visina dna nije veća od 1 m.
 • Srednja školska djeca će biti prikladnija veličina 80 * 190 ili 90 * 200, što odgovara jednom "odraslom" krevetu.

Kako bi se spasili prostor u vrtiću, dobivaju kreveti na kat, gdje se krevet nalazi na "drugom" katu, a stol je na prvom katu. Za studenta ovaj dizajn je prilično siguran i prikladan. Visina ležaljki je oko 1,5 m, a parametri spavaćeg prostora odgovaraju krevetu - 80 x 190 cm. Za naručivanje možete napraviti dječje krevete prema individualnim veličinama.

Krevet za bebe "Slon", veličina veza 700h1400 mm (fotografija)

Izgradnja i dizajn

Krevet u uobičajenoj izvedbi je okvir s dnom postavljenim na noge. Naslonjači i podnožja, usput, su izborni elementi. Međutim, mala površina dječjih soba, kao i brzi rast korisnika kreveta, potaknuli su pojavljivanje velikog broja transformatora.

 • Pregradna krema s ladicama - u izvornom sklopu, krevet za bebu s visokim stranama i podesivo dno. Škrinja s stolom za promjenu čine jednu cjelinu s njom. Kako dijete raste, ograde se uklanjaju i zamjenjuju odbojnicima. Zatim, kad krevet postane grubo, ladica za komade se pomiče na pod i krevet se produžuje za 60-70 cm.
 • Krevet na kat nudi još više mogućnosti. Ako je model namijenjen jednom djetetu, mjesto za spavanje se organizira na gornjoj razini, a na prvom, po potrebi se stvara ladica za komode ili kabinet s ladicama, pisaći stol ili računalo, sportski kutak ili sve zajedno. Varijanta je vrlo funkcionalna i štedi puno prostora, ali se može koristiti tek nakon što dijete dosegne 3-4 godine.

Izgubiti tinejdžerski krevet (fotografija)

 • Kreveti na razvlačenje namijenjeni su za dvoje djece i razlikuju se od činjenice da je gornji ležaj smješten na nižoj visini. Da bi stvorili dva kreveta, donji se krevet mora gurnuti ispod gornjeg dijela.
 • Noćni stol - primjenjuje se za starije djece, jer podrazumijeva koordinirane manipulacije sa ravninama stola i kreveta. Za predškolsku djecu, to je jednostavno previše teško.
 • Teen verzija - kauč na razvlačenje. Za odrasle dijete, vrtić nije samo radno područje, već i mjesto za primanje gostiju. Sofa u ovoj situaciji je neophodna.

Transformatori imaju veći teret od običnog namještaja, stoga bi prednost trebalo dati modelima od drveta ili kombinaciji: drveni krevet i komodni stol, stolni stroj, police - od iverice.

Dizajn dječjeg namještaja je najraznolikiji, ali krevet u tom smislu nije najcjenjeniji materijal, jer je većina skrivena pokrivačem. U modelima za djecu od 3-6 godina stranice i naslonjača pretvorit će se u dizajnersko rješenje. Napravljeni su u obliku dvorca, imitiraju automobile ili jahte, pa čak i "svemirske brodove".

Modeli za starije doba pokušavaju odabrati u skladu s paletom boja. U svakom slučaju, svjetlo drvo namještaj ili oslikane u svijetle boje dovoljno je najbolje za vrtić. Ovim se zadatkom obrađuje MDF s akrilnom bojom.

U sobi tinejdžera namještaj treba biti u skladu s odabranim stilom. Srećom, pretvaranje kreveta je jednostavno: samo zamijenite glavu.

Odabir kreveta za bebe nije najjednostavnija stvar. Kao i u spavaćoj sobi za odrasle, ovaj predmet definira stilist sobe, iako nije tako jasno. Međutim, mora biti odgovarajuće za dob. Steknite novu dok rastu ili pokupite višenamjenski transformator - individualni izbor.

Veličine krevetića

Odrasla osoba odspava 8-9 sati na spavanje, a dijete značajno više - od 15 do 20 sati. Za mlado i rastuće tijelo, važno je ne samo trajanje sna, nego i njegova kvaliteta. Točna veličina krevetića pomoći će djetetu brzo zaspati, pridonijet će njegovom fizičkom razvoju.

standard

Prvi komad namještaja je dječji krevet. Stoga je važno uzeti u obzir karakteristike svih vrsta dječjeg namještaja.

Sljedeći modeli kreveta smatraju se standardnim: kolijevka, priloženi model, arena, pretvarajući krevetić i tavanski krevet.

kolijevka

Kolijevka kolijevke pomogla je od davnih vremena predaka podići djecu. Prednosti ovog kreveta su u svojoj kompaktnosti, jednostavnosti procesa bolesti kretanja, u mogućnosti prijenosa iz jedne prostorije u drugu. Ali možete koristiti ovaj namještaj samo dok beba ne počne prebacivati ​​i sjesti, inače postoji mogućnost da će pasti.

Prije, kolijevci su se koristili dulje vrijeme, ali dijete je bilo čvrsto pričvršćeno. Zapravo, dijete je imobilizirano. To je učinjeno kako bi pomogla mladoj majci da ima vremena za napraviti neke druge stvari oko kuće: šivati ​​nešto, vezati, kuhati.

Veličina je obično od 40 cm širine do 90 cm duljine. Visina - od 50 do 90 cm.

Pomoćni ležaj

Dopunski kreveti, u usporedbi s analogima, imaju svoje prednosti.

Dijete je u snu pored majke, što olakšava proces hranjenja, kontrolu nad poklopcem koji klizi. Istodobno, leži odvojeno. Mama može spavati i ne boj se udariti ga ili ga slomiti. Takav model dječjeg krevetića je najviše psihološki ugodan za dijete: majka je uvijek tu.

Kao i kod prethodnog modela, razdoblje njegove uporabe je kratko zbog veličine (do dvije godine, ako veličina dječjeg krevetića omogućuje razvoj djeteta). Širina dodatnog kreveta je od 55 do 60 cm, a dužine od 90 do 120 cm, model ne prelazi 80 cm visine.

Većina modela krevetića opremljena su zasunima koji vam omogućuju da se pridružite krevetu roditelja. Ovisno o razini kreveta roditelja, krevet može porasti ili pasti od 30 do 50 cm od razine poda.

Postoje modeli u kojima je pričvršćen bočni zid, no tada će beba spavati za 10 centimetara.

S druge strane se koristi za odstranjivanje bebe na spavanje sa svojim roditeljima i navikavanje na potpuno odvojeni krevet.

Bed arena

Najpopularniji model za novorođenčad smatra se igralištem koji zbog veličine i parametara može biti korišten dok beba ne dosegne trogodišnju dob. Parametri ovog modela kreveta regulira GOST.

Dizajniran je ne samo za dijete da udobno spava, nego i za svoje prve korake. Uz rub dječje kolibe nalaze se strane, na koje dijete može prianjati za preokrenuti ili ustati. Dijete može samostalno igrati, a dobro je vidjeti što majka radi. Između vertikalnih prepreka nalazi se udaljenost (do 7,5 cm).

Ovisno o aktivnosti djeteta, dno kreveta može pasti, pa se roditelji ne moraju bojati da beba pada iz krevetića. Većina modela ima mehanizme za bolest kretanja, opremljenih platnenim ladicama.

Ako je potrebno, uklanjanje prethodne strane, krevet se može dodati roditeljskom krevetu. Nakon sazrijevanja, dijete će moći samostalno izroniti iz kreveta.

Njegova veličina najčešće čini 120 cm duljine i 70 cm širine.

Pretvorba kreveta

Pregradni krevet je cijeli set namještaja, uključujući izravno krevetić, komodalice i ladice za posteljinu. Kao što dijete raste, komoda se može koristiti kao nezavisni komad namještaja: noćni ormarić, stol, ormarić.

Ovaj krevet može biti dizajniran za više odraslog djeteta do 10-12 godina. Duljina kreveta može biti od 140 do 180 cm, a širina, u pravilu, je 60 cm.

Za djecu je poželjno kupiti drvene krevete (od masivnog drva) od kreveta od šperploče ili iverice. To se posebno odnosi na djecu u dobi od 5 do 12 godina, što je povezano s njihovom povećanom aktivnošću.

Kreveti za jednu osobu

Školska djeca su najbolje kupiti modele s jednim krevetom. U veličini, oni ne moraju biti niži od odraslih kreveta, ali se razlikuju po zahtjevima kvalitete za upotrijebljene materijale i dizajn.

Standardna jednokrevetna soba je širina 100 cm, dužine 190 cm.

Kreveti na kat i potkrovlje

Za obitelji s dvije ili više djece, kako bi spasili krevet, možete razmotriti mogućnosti kreveta na kat ili potkrovlja. No uporaba tih namještaja moguće je samo djeci starijima od 7 godina.

Djetetu koje spava visoko, dovoljno zraka, drugi stup ne smije biti na stropu. Ljestve za uspinjanje i spuštanje, a preklapanje kreveta drugog stupnja trebalo bi biti sigurno i izdržljivo. Dijete koje spava na visini može skočiti na krevet, ustati, pa je važno da model predviđa sve mogućnosti za njegovu neprikladnu upotrebu.

Potkrovlje je prikladno jer omogućuje spremanje prostora za igru. U takvim modelima, u pravilu, predviđeni su ormar i police za posteljinu. U prizemlju se može nalaziti radni prostor u obliku pisaćeg stola ili kauča.

Ova mogućnost kreveta bit će zanimljiva za tinejdžersku djecu. Ovo je varijanta prostorije u sobi koja uči djetetu da racionalno organizira svoj prostor, orijentira ga na studij. Dijete je u svom vlastitom svijetu.

Veličina kreveta na kat i kreveta na potkrovlju varira, no za modele za odraslu djecu obično je ista kao i kod jednog modela - 100 cm širine i 190 cm duljine.

običaj

Ovisno o dizajnu, dječji krevetići za učenike mogu biti u obliku morskih brodova, kreveta za automobile, spremnika. No, unatoč originalnim rješenjima dizajna, potrebno je da veličina djetetova mjesta za spavanje odgovara parametrima koje je odobrila GOST, a ne suziti, uzimajući u obzir dob i aktivnost djeteta.

Važno je da dijete bude udobno i psihološki ugodno za spavanje u takvom krevetu.

Pri razmatranju kupnje takvih modela trebalo bi uzeti u obzir vremensko razdoblje tijekom koje će namještaj biti korišten. Svijetli dizajn može brzo nositi dijete, a veličina kreveta neće uzeti u obzir rastuće potrebe djeteta, uključujući i fiziološku prirodu.

U zapadnim modelima kreveta za tinejdžere, naglasak nije toliko na odlučnoj odluci o dizajnu, već o udobnosti korištenja kreveta. Širina kreveta za jedno dijete ne smije biti 90 cm, već 100 ili 120 cm.

Ruski krevetići su male veličine, prilagođeni za male dječje sobe. Bolje je ne koristiti takve krevete ako prostor dopušta.

U tim modelima, dijete će se osjećati neugodno, kvaliteta sna će patiti. Neće biti u stanju spavati, nervozno će se probuditi i cviliti.

Veličine po dobi

Prema zahtjevima GOST 19301.3-94, kreveti za djecu predškolske dobi koji žive na teritoriju zemalja ZND-a mogu biti od dvije vrste.

Za djecu mlađu od 3 godine, širina kreveta mora biti najmanje 60 cm, duljina - najmanje 120 cm, visina bočnih šina - ne više od 95 cm. Krevet se može spustiti do 30 cm od razine poda, porasti na visinu od 50 cm od razini poda.

Visina bočnih tračnica može varirati: 81,5 cm od razine poda ili 95 cm, a na zahtjev kupca može biti odsutan kretanje bočnih tračnica.

Iz sigurnosnih razloga, udaljenost između stalaka bočnih tračnica je osigurana tako da dijete ne pada ili je udica zaglađena. Ne bi trebalo biti više od 7,5 cm.

Za djecu od 3 do 6 do 7 godina, širina kreveta ne smije biti manja od 60 cm, duljina manja od 140 cm. Preporuča se postaviti vez 30 cm iznad razine poda. Standardi predviđali su predškolsku uporabu kreveta manjeg duljine - 120 cm.

U zemljama Europske unije uspostavljeni su i drugi parametri dječjeg kreveta za novorođenčad i djecu do 3 godine. U Francuskoj veličine kreveta identične su domaćim zahtjevima, udaljenost između vertikalnih bočnih šina postavljena je: 4,5 do 6,5 cm. Maksimalna visina ograde je 20 cm za kolijevke. Kolijevci se mogu koristiti od rođenja do 6 mjeseci. Dimenzije kolaca kreću se od 60 do 90 cm.

Talijanski, njemački, skandinavski kreveti u pravilu su 5-10 cm dulji od ruskih kreveta.

Ruski standardi pružaju parametre za pravokutne krevete. Ali postoji mnogo zanimljivih dizajnerskih kreveta na tržištu, koji mogu biti okrugli, ovalni. Za sigurnost djeteta preporučuju se modeli u kojima se promatraju gore navedeni parametri. Krevet ne bi trebao biti sužen zbog oblika koji je veći od minimalnih zahtjeva za njegovu širinu.

Za krevete školske djece, domaći su standardi predviđeni za sljedeće parametre:

 • Za djecu osnovne škole (od 6-7 godina do 10-12 godina) širina kreveta je 80 cm, duljina manja od 160 cm, visina kreveta od poda iznosi 40 cm. Promjena parametara vezana je uz stalni rast djeteta koji se treba osjećati ugodno kreveta na svim mjestima.
 • Za srednje i srednje škole, širina kreveta ne smije biti manja od 90 cm, duljina - manje od 180 cm, visina kreveta - 50 cm od razine poda.

Važno je imati na umu da dijete mijenja prosječno 3 kreveta od djetinjstva do adolescencije. Djeca stalno rastu: u prvoj godini života mogu narasti do 40 cm, u kasnijim godinama usporava proces rasta.

Preporučuje se, međutim, odabrati veličinu kreveta uzimajući u obzir njegovu dinamiku rasta i individualne značajke razvoja.

Kako odabrati?

Na modernom tržištu kreveta za djecu postoji veliki broj različitih modela i dizajnerskih rješenja za novorođenčad i adolescente. Trebao bi biti vrlo odgovoran pristup izboru kreveta za dijete, temeljeći njegov izbor na slijedeće kriterije: sigurnost, udobnost, dizajn.

Sigurnost. Ovaj kriterij je osobito važan prilikom odabira krevetića za novorođenče. Tijekom prve godine dijete uči da se prevrće kako bi puzala i hodala.

Krevet postaje ne samo mjesto za spavanje, nego i mali svijet za novorođenče, gdje se sve treba dotaknuti, ugrizati, lizati.

Krevet treba uzeti u obzir rastuće potrebe djeteta: imati poseban odbojnik, da bude stabilan, izrađen od visokokvalitetnih materijala koji se ne mogu lako slomiti. Redovi kreveta bi trebali biti glatki. Ako je to krevet od masivnog drva, furnira, onda premaz ne smije ispuštati miris.

Nemojte koristiti krevetić nakon 6 mjeseci. Njihovi parametri nisu prilagođeni za kasniju uporabu.

Fiziologija. Kreveti za bebe ne bi trebali biti neuravnoteženi, u protivnom dijete će imati "zapaljivu" efekt, što može dovesti do toga da postane krivudav.

Bez obzira na dob djeteta, potrebno je da krevet bude jednak. Za hiperaktivnu i lako uzbudljivu djecu, kupite model s visokim odbojnicima tako da dijete ne može pasti u snu.

Bolje je kad se krevet za spavanje može odstraniti, lakše ju je očistiti od prljavštine, prašine i prašine novčića.

Comfort. Dječji krevetić je posebno mjesto gdje prvi put dijete ostaje sami bez roditelja s vlastitim osjećajima i mislima. Trebao bi biti udoban i spavati. Važno je da ništa u njemu ne odvaja od ovog fiziološkog procesa: ni boja, ni približnost kreveta, niti madraca, ni druge svjetske buke (škripanje, dodirivanje detalja).

Mnogi roditelji kupuju krevete sa strane na sve četiri strane. Kao rezultat toga, dijete nema pregled, ne vidi svijet oko sebe.

Kada kupujete modele s nadstrešnicama koje su popularne kod djevojaka, ne zaboravite da je briga o njima dugotrajan - potrebno ih je povremeno prati i čistiti od prašine.

Dizajn. Djeca su vrlo osjetljiva na svijet oko sebe. Važno je da su okruženi ne samo funkcionalnim komadima namještaja, nego i prekrasnim.

S djetetom starijim od tri godine bolje je odabrati krevet zajedno. Dakle, on će naučiti napraviti svoj izbor, on će moći otkriti svoje sklonosti. U krevetiću, koji je izabrao, osjeća se samouvjereno.

Veličina ima jednu od primarnih vrijednosti pri odabiru krevetića.

Prema riječima stručnjaka, krevet bi trebao uvijek biti kupljen s znatnom marginom, "za rast", kako u širini tako iu duljini. Dijete raste u snu, aktivno se kreće i preokreće. Ne možemo mu dopustiti da nema mjesta za rotaciju i rast.

Za novorođenčad su prikladni krevetići, koji su 60 cm više od dječje visine.Koruke se mogu koristiti samo do 6 mjeseci, jer do godine djetetova visina može već doseći 90 cm.U budućnosti, trebate odabrati krevetić po stopi od 10-15 cm godišnje i termin koju je kupila.

Treba napomenuti da novorođenčadi ne vole velike krevete. U areni djeteta će se osjećati neugodno. Stoga se preporučuje izraditi valjke iz pokrivača kako bi se ograničio do četiri mjeseca njegova kretanja. Zahvaljujući njima, mjesto za spavanje će nalikovati na gnijezdo u kojem će beba biti udobno i sigurno.