Imobilizirana rana trudnoća

Liječenje

Pobačaj fetusa, u kojem se intrauterni razvoj spontano zaustavlja u 1. trimestru trudnoće (do 13 tjedana), naziva se propušteni pobačaj u ranom razdoblju.

Uzroci rane truljenja trudnoće:

1. Najčešće - to su izražene malformacije povezane s kromosomskim ili nasljednim bolestima; spolno prenosive infekcije. Neki znanstvenici smatraju da fetalni blijedi s razvojnim defektima predstavljaju očitovanje prirodne selekcije: priroda ne dopušta roditi bolesno, neodrživo dijete.

2. Kvarovi u sustavu hipotalamus-hipofize.

3. Rhesusni sukob između majke i fetusa. Opasnost od fetalne smrti posebno je dobra ako majka, koja ima negativni Rh faktor, prije imala nekoliko pobačaja. Svakom trudnoćom sve više antitijela neprijateljski raspadaju u krvi žene, a jedan dan se količina pretvori u kvalitetu. Zametak ne može izdržati masivni napad antitijela koji su joj strani i umre. Dakle, višestruki prethodni pobačaji su faktor rizika za propušteni pobačaj u ranom razdoblju.

4. Loše navike roditelja, osobito majki: alkohol, pušenje, droge.

Stoga je život fetusa krhko u prvim tjednima svog razvoja, da najneočekivniji čimbenici mogu negativno utjecati na njegov razvoj: majčinu nervozu, fizičko prekomjerno djelovanje, stresne situacije, čak i putovanje zrakoplovom, čak i produženu izloženost suncu. Za normalni razvoj trudnoće iz života trudnice treba isključiti prekomjeran fizički i psihički stres. Naravno, to je teško učiniti, ali zdravlje nerođenog djeteta vrijedno je truda.

Nažalost, fetalna slabljenje u ranim fazama najčešće se neprimijećuje trudnica. Zabilježeni su svi znakovi normalnog tijeka trudnoće: prestanak menstruacije, povećanje mliječnih žlijezda, povećanje veličine maternice.

Jedini znak nevolje može biti nestanak postojećih simptoma toksikoze: mučnina, povraćanje, hirovima u hrani. Ali to obično ne upliće ženu, naprotiv, smatra da je to poboljšanje dobrobiti.

Ispuštanja krvi ili krvi povezana s početnim udovima jajovoda mogu se pojaviti u kombinaciji s bolovima u abdomenu i donjem dijelu leđa; blagi porast tjelesne temperature. Ali ti subjektivni simptomi ne daju osnovu za preciznu dijagnozu propuštenog pobačaja. Dijagnozu može ustanoviti samo liječnik nakon dodatnih pregleda. Nedostatak srčanog ritma fetusa - pouzdan znak njegove smrti - bolje se određuje ultrazvukom nego subjektivnim slušanjem.

Događaji nakon dijagnoze propuštenog pobačaja

Mrtvi fetus mora biti uklonjen iz maternice, jer proizvodi razgradnje prodiru u krvotok žena i mogu izazvati sepsu ili upalu maternice. Nekoliko dana liječnici mogu promatrati ženu, očekujući spontani pobačaj. Ali ako se to ne dogodi, pribjegavajte drugim metodama uklanjanja mrtvog embrija.

U razdoblju trudnoće manje od osam tjedana može se primijeniti prekid liječenja lijekom: žena uzima pilule - progesteronske antagoniste, a prostaglandin E1 analog se vaginalno injektira. Nakon nekog vremena, kombinirani učinak tih lijekova uzrokuje pobačaj.

Ako je razdoblje trudnoće više od osam tjedana, ili nakon pobačaja u maternici, ultrazvučni pregled određuje ostatke jajne stanice, a zatim se izvodi curetaža maternice.

Prognoza nakon što je pretrpjela propušteni pobačaj u ranijem razdoblju prilično je povoljna.

Trudnoća: statistika

Pouzdana statistika incidencije trudnoće koja nije u razvoju ne postoji. Procjenjuje se da u prosjeku od 13 do 15% svih trudnoća završava fetusom blijedom.
Od velike važnosti je dob trudnoće:

Postotak propuštenih trudnoća

Zaustavljanje trudnoće - vrijeme, uzroci, simptomi

Novost trudnoće je radost za buduće roditelje, ali često se događa da nakon sretne euforije postoji razdoblje ozbiljnih suđenja, ako stručnjaci stavljaju razočaravajuću dijagnozu - propušteni pobačaj.

Fetus može prestati razvijati u tijelu svake žene, bez obzira na dob. Prema statistikama, za 176 normalno nastalih trudnoća postoji 1 smrznuta, koja završava s teškom operacijom i gubitkom djeteta.

Kako se zaštititi od prilično rijetke ali još uvijek moguće patologije? To pitanje postavljaju mnoge žene, jer, u djetetovom srcu, žene postaju nevjerojatno sumnjive i boje se nesreće. Stručnjaci kažu da se vjerojatnost propuštenog pobačaja može značajno smanjiti ako se ispravno približite procesu planiranja djeteta. Međutim, treba imati na umu da čak iu slučaju da je žena pretrpjela propušteni pobačaj, u većini slučajeva to ne sprječava da u budućnosti postane majka.

Što je propustili pobačaj?

Bacanje ili, kako se također naziva, ne razvija trudnoća je stanje u kojem fetus, koji je u utrobi žene, prestaje raste i umre. S gledišta zdravlja i mogućnosti da djeca budu za pravedni seks, vrlo je važno otkriti patologiju što je ranije moguće, jer će zanemareni oblik najvjerojatnije dovesti do teških upalnih procesa i neplodnosti.

Uzroci propuštenog pobačaja

Liječnici su proveli dosta istraživanja kako bi otkrili uzroke propuštenog pobačaja. Velika količina informacija dobivena rezultatom velikih znanstvenih i praktičnih radova omogućila je određivanje najčešćih uzroka patologije:

- hormonalni poremećaji koji se javljaju u tijelu trudne žene (koje proizlaze iz bolesti ili pretjerane uporabe lijekova);

- genetske (kromosomske) poremećaje u fetusu;

- kronične infekcije kod žena (uključujući spolno prenosive bolesti - klamidija, herpes, itd.);

- akutne zarazne bolesti (ARVI, FLU, itd.);

- loše navike (zlostavljanje alkohola, pušenje, uporaba narkotika, toksičnih i opojnih droga).

Najčešće, stručnjaci prepoznaju takve anomalije u trudnica koje su, neposredno prije začeća ili u razdoblju kada se dijete već pojavilo u utrobi fer spolnog odnosa, vodilo antisocijalni način života.

Koji je krajnji rok za trudnoću?

Trudnoća trudnoće može se pojaviti u bilo kojem trenutku, tako da liječnici preporučuju trudnice, cijelo vrijeme dok je dijete pod srcem, da obratite pažnju na njegovo stanje i ponašanje. Unatoč riziku pojavljivanja patologije tijekom cijelog razdoblja trudnoće, prvi se mjeseci smatraju osobito opasnima, a tijekom prvih 12 tjedana postoji najveća šansa za propušteni pobačaj. Prvi trimetar čini više od 50 posto trudnoća koje nisu u razvoju.

Znakovi i simptomi propuštenog pobačaja

Za trudnicu, vrlo je važno u ranoj fazi otkriti činjenicu da se fetus ne razvija u maternici, upravo je to trenutak koji može odrediti vjerojatnost da će u budućnosti postati zdrava majka djeteta. Zamerzhaschaya trudnoća ima određene znakove i simptome, koji u velikoj mjeri ovise o tome u kojoj se fazi nosi patologija bebe počeo razvijati.

U ranoj fazi trudnoće, prilično je teško identificirati anomalije, praktički nema gotovo nikakvih izraženih znakova, problem se otkriva samo na sljedećem preventivnom pregledu ginekologa. Kasna dijagnoza je puna posljedica, zbog čega liječnici preporučuju da odmah kontaktirate stručnjake kada nađete sljedeće točke:

- prestanak toksične (u pravilu, u prvom tromjesečju, u većini trudnica prisutna je mučnina u jutro, pogotovo ako je toksična bolest, ali naglo je nestala);

- smanjenje bazalne temperature (tijekom trudnoće uvijek se povećava za nekoliko podjela);

- odsutnost boli u mliječnim žlijezdama (tijekom razvoja fetusa mijenja struktura mliječnih žlijezda, žensko tijelo se priprema za period dojenja, grudi se povećavaju, taj proces uzrokuje ozbiljnu nelagodu u trudnici).

U kasnijim razdobljima, propušteni pobačaj može biti popraćen takvim znakovima i simptomima kao što su:

- nedostatak kretanja djeteta;

- krvarenje (može se pojaviti piling jaja).

U drugom i trećem tromjesečju puno je lakše otkriti prisutnost propuštenog trudnoće nego u prvom tromjesečju, ako se otkrije najmanje jedan od gore navedenih simptoma, fer spol treba konzultirati stručnjaka i proći temeljit pregled.

Istodobno, liječnici savjetuju trudnice koje su vrlo sumnjičavi u razdoblju djeteta da se ne bace u histerici, a ne paničnost ispred vremena. Postoje slučajevi kada nedostatak kretanja djeteta nije posljedica opasne patologije, već uobičajene smirenosti budućeg predstavnika potomaka. Ispitivanje treba biti brz, ali bez nepotrebnih emocija, treba imati na umu da je ova patologija još uvijek prilično rijetka.

Ginekolog će propisati testove i provesti ultrazvučni pregled, u procesu proučavanja informacija će biti ispravna dijagnoza. Ako se ispostavi da žena doista nosi u maternici zamrznutu u razvoju i izgubljenom fetusu, stručnjak će pozvati hitnu dostavu i ustanoviti uzrok koji je doveo do patologije. Taj je proces vrlo važan, jer ovisi o tome hoće li žena moći imati djecu u budućnosti i hoće li se situacija ponoviti s opadanjem druge trudnoće.

Trudnoća nakon propuštenog pobačaja

Odgođena propuštena trudnoća je prilično ozbiljan poziv da ozbiljno shvatite planiranje druge trudnoće. Vrlo je važno ispravno odrediti uzrok patologije koja je nastala nakon prvog začeća i pokušati učiniti sve što je moguće kako se ne bi ponovilo.

Prvo pravilo - nakon što ste za šest mjeseci imali zamrznutu trudnoću (možete stajati do intervala do godinu dana), nemojte zatrudnjeti dijete. Činjenica je da se tijelo lijepog seksa, koje nije moglo postati majka, trebalo odmoriti, proći rehabilitaciju i dobiti snagu za buduću trudnoću.

Tijekom rehabilitacijskog razdoblja potrebno je provesti liječenje, priroda joj ovisi o razlogu zbog kojeg je došlo do propuštanja pobačaja. Liječnik može propisati hormonsku terapiju za vraćanje ravnoteže ili ograničiti izbor vitamina potrebnih za tijelo.

Često, kršenje genetike djeteta postaje uzrok propuštenog pobačaja, ako je stručnjak smatrao da je taj fenomen uzrok razvoja patologije, oba partnera moraju biti ispitana prije sljedeće koncepcije. Nije nimalo neophodno da muž ili žena budu bolesni, vrlo je važno da su njihovi fiziološki parametri kompatibilni.

U pripremi za sljedeću trudnoću provode se studije o prisutnosti različitih infekcija organizama partnera, uključujući one koji se seksualno prenose. Važno je ultrazvučno ispitivanje genitalija očekivane majke. Ako se identificiraju bilo kakve abnormalnosti, liječenje bi trebalo započeti odmah, a tek nakon toga može se razmišljati o sljedećoj koncepciji.

Moguće je da se kao rezultat studije neće otkriti patologije u partnerima, sve će analize pokazati normu. U ovom slučaju, ima smisla govoriti o nasumičnoj genetskoj pogreškama koje su se dogodile tijekom koncepcije bebe ili razvoja fetusa. Vjerojatnost takvih patologija je izuzetno rijetka, dakle u 99 posto slučajeva druga trudnoća uspješno prolazi i završava sigurnim rođenjem zdravih potomaka. Međutim, žensko bi tijelo trebalo smjeti odmoriti nakon teških stresa povezanih s propuštenim pobačajem. Liječnici kažu da najbolja prevencija smrznute bolesti leži u zdravom načinu života, koji su i budući roditelji.

Svježe publikacije

Trudnoća blijedi

Prema medicinskoj statistici, oko 16% svih trudnica čuje dijagnozu - embrij ili propušteni pobačaj. Danas ćemo saznati što je to i reći vam o simptomima, uzrocima, znakovima, dijagnozi i liječenju ovog patološkog poremećaja. I što je najvažnije, razgovarati ćemo o tome kako izbjeći fenomen propuštenog pobačaja.

Opći koncept propuštenog pobačaja

Trudnoća je patologija tijekom koje dolazi do potpunog prestanka vitalne aktivnosti fetusa. Drugim riječima, fetus se smrzne. To se osobito čuje u kasnijim fazama trudnoće, a zatim žena prestaje slušati ne samo srčane udarce svoje bebe nego i njegovo kretanje. Smatra se da žene starije od 40 godina spadaju pod kategoriju rizika. U dobi od 20 do 35 godina, incidencija takve patologije kao propušteni pobačaj događa se rjeđe.

Ova anomalija može biti vrlo opasna za majku. To je zbog činjenice da je proces takve trudnoće sama skriven i samo stručnjak je u mogućnosti dijagnosticirati svoj početak ili kraj. Nakon mjerenja u ženskom tijelu, razina placentalnih hormona pada i nakon 14 dana ("+" "-" 2-3 dana) dolazi do spontanog pobačaja mrtvog fetusa. Ako se to ne dogodi, žena će trebati medicinsku njegu, jer će doći do zaraze ženskog tijela. U ovom slučaju, liječnici imaju umjetni pobačaj ili eliminiraju metodu lijeka (ako je razdoblje trudnoće 8 tjedana).

Kako odrediti propušteni pobačaj kod žena

Odredite propušteni pobačaj pomoću sljedećih značajki:

 1. Postoji opća slabost u cijelom tijelu;
 2. U donjem dijelu trbuha ima bolna, povlačenja (ponekad grčeva) boli;
 3. Prikazuju se svinjetine i tjelesna temperatura oštro raste;
 4. Odjednom se otpušta krvarenje;
 5. U kasnoj trudnoći, fetus se zaustavlja.

Koliko dugo se može pojaviti patologija i razlozi njezine pojave?

Trudnoća može nastupiti u ranijim fazama trudnoće (do 13 tjedana) iu kasnijim fazama (u 28. tjednu). Razlozi za takvo odstupanje mogu biti sasvim različiti, a ne uvijek ih liječnici mogu točno odrediti. Međutim, znanstveno je utvrdio nekoliko glavnih razloga koji mogu dovesti do razvoja propuštenog pobačaja. Oni spadaju u dvije kategorije:

 • Uzroci razvoja patologije u ranoj fazi trudnoće;
 • Uzroci patologije u kasnoj fazi trudnoće.

Prva kategorija uključuje sljedeće razloge:

 • Prisutnost anomalije u kromosomima fetusa (odvija se u 70% mogućih slučajeva);
 • Prisutnost raznih Rh faktora u fetusu i majci;
 • Prisutnost akutnih virusnih i kroničnih infekcija (TORCH, citomegalovirus, ureaplazmoza, klamidija, mikoplazmoza, toksoplazmoza itd.);
 • Prisutnost antifosfolipidnog sindroma ili APS (poremećaji cirkulacije u plućima, stvaranje krvnih ugrušaka);
 • Upotreba induciranog pobačaja;
 • Prisutnost stresnih situacija (klimatske promjene, pad temperature zraka, produljena izloženost ultraljubičastom zračenju);
 • Zlostavljanje alkohola, duhan i droga;
 • Uporaba droga;
 • Nasljedne bolesti i brak između rođaka;
 • Prisutnost bolesti kao što je rublja (u 40% slučajeva embrija umre, prijetnja se smanjuje u 16. tjednu trudnoće);
 • Zlouporaba tableta za spavanje i antidepresiva.

Druga kategorija uključuje sljedeće razloge:

 • Prisutnost genetskih abnormalnosti fetusa, koje nisu kompatibilne s njegovim životom;
 • Prisutnost endokrinih bolesti (na primjer, nekompenzirani dijabetes);
 • Prisutnost bolesti kardiovaskularnog sustava (kongenitalna bolest srca);
 • Prisutnost bolesti bubrega (akutno zatajenje bubrega).

Simptomi propuštenog pobačaja

Ponekad je ova patologija potpuno asimptomatska. Posebno za utvrđivanje prisutnosti propuštenog pobačaja u ranoj fazi je problematično. Jedan od simptoma u prvom tromjesečju može biti iznenadni prestanak takvog uobičajenog fenomena kao toksikoza (pod uvjetom da se to dogodilo). I u ranoj i kasnoj fazi trudnoće može doći do krvavih ispuštanja iz perinealnog područja, to je zbog činjenice da je jajašca odvojena i tijelo počinje odbacivati ​​mrtve stanice, tj. Ide na pobačaj.

Metode dijagnostike i liječenja

Otkrivanje propuštenog pobačaja može biti ginekolog tijekom rutinskog pregleda žene. Ovu anomaliju može odrediti nedostatak srčanog ritma djeteta, kao i veličina maternice trudnice (veličina neće odgovarati pojmu na kojem je rođena žena). Liječnik može dobiti preciznije podatke s ultrazvučne slike, što će upućivati ​​trudnicu. Također, informacije o prisutnosti patologije mogu se dobiti iz analize hCG. Dijagnoza će biti teško samo ako postoji višestruka trudnoća. Nakon što je dijagnosticirana žena - propušteni pobačaj, imao medicinski prekid ili je sam fetus izašao, onda je trebala proći liječenje. Obično, prije propisivanja liječenja, liječnik pokušava otkriti uzrok anomalije. Da bi to učinio, on ili sam provodi niz testova, ili šalje pacijenta u posebne privatne laboratorije. I proći testove potrebne ne samo žene u radu, već i njezin supružnik. Oba roditelja će biti provjerena zbog prisutnosti virusnih infekcija, hormonskih i kromosomskih poremećaja i sl. U njihovim tijelima. Osim ovih testova, liječnici analiziraju mrtve fetuse (njegove membrane), proučavaju placentu, PCR analizu (otkrivene nasljedne bolesti) i TORCH analizu.

Prema rezultatima pretrage liječnik će propisati liječenje. Na primjer, on može propisati niz imunostimulacijskih lijekova i imunoterapije, odnosno tijek antibiotika i vitamina. U svakom slučaju, tijekom razdoblja liječenja, pacijent treba uzeti kontraceptivne lijekove koji su odobreni od strane liječnika ili koristiti druge metode sigurnog seksa. Regenerativni proces u žena u radnoj dobi može trajati od 2 do 6 mjeseci.

Kako izbjeći u budućnosti zamrznuta trudnoća

Najznačajnija prevencija propuštenog pobačaja je odsutnost stresnih situacija, održavanje zdravog načina života oba roditelja i redoviti pregled ginekologa (koji se također može periodično poslati na ponovni test ako je uzrok anomalije virusna infekcija).

Nakon što je utvrđena trudna trudnoća, vjerojatno je da će ponovno moći zatrudnjeti, ali već nosi dijete. Pogotovo ovaj postotak raste ako oba supružnika budu zdravi. Trudnoća trudnoće je veliki psihološki test za roditelje, stoga moraju biti strpljivi i nadati se samo za bolji ishod. Tko zna, možda će uskoro moći konačno čuti kako plače dijete.

Što je propustili pobačaj?

Dijagnoza propuštenog pobačaja zvuči u oko 15% slučajeva svih trudnoća, a ne uvijek žene i liječnici imaju vremena saznati da postoji koncepcija.

Što znače propuštena trudnoća?

To je trudnoća koja je u početku normalno razvijena, a zatim iz jednog ili drugog razloga fetus je umro. U većini slučajeva to se događa u prvom tromjesečju trudnoće, a što je kraće razdoblje, to je veća vjerojatnost propuštanja pobačaja. Prema nedavnim istraživanjima, više od 50% svih koncepcija završava prekidom u prva dva tjedna, odnosno žene nemaju vremena ni naučiti da su u zanimljivom položaju. Tako propušteni pobačaj, čija statistika nije toliko utješna, nije neuobičajeno.

Simptomi propuštenog pobačaja trebali bi biti poznati bilo kojoj ženi, ali ipak vrijedi sjetiti se da oni možda dugo nisu odsutni, često je nemoguće da se fetus smrzne u ranim fazama zbog promjena u njegovom stanju.

Međutim, liječnik na ultrazvuku vidi da se oplođeno jaje s zamrznutom trudnoćom ne povećava, nema embrija u srcu. Ako je rano donijeti zaključke prije 5 tjedana trudnoće, kasnije, dijagnoza u ovom istraživanju postaje očita i nepogrešiva. Uobičajeno je da beba otkucaje srca, počevši od pete tjedna trudnoće uz pomoć ultrazvuka, ako imate ovo razdoblje, ali nije, pogreška u vremenu je moguća i vrijedi ponavljati studiju tjedan dana kasnije.

Koliko često propušteni pobačaj?

Postotak propuštenog pobačaja je najviši u prvom tromjesečju, au kasnijim razdobljima fetalna smrt je vrlo rijetka.

Kako se manifestira regresija trudnoće?

Manifestacije propuštenog pobačaja su simptomi koji su često rijetki i nisu očiti. Ako se smrt embrija dogodila u prva dva tjedna koncepcije, žena jednostavno dolazi do menstruacije, a mogu biti obilnije od uobičajene. U kasnijim razdobljima, toksikoza može nestati, a žene koje mjere baznu temperaturu mogu primijetiti njezin pad. Može biti bol u trbuhu i krvarenje karakteristično za pobačaj, ali nije svaki prijeteći pobačaj propušteni pobačaj, a ne svaki propušteni pobačaj manifestira se kao pobačaj.

Pogotovo često dolazi propušteni pobačaj, ako su trudni blizanci. Taj se fenomen naziva spontano smanjenje fetusa (nestanak blizanaca). Kada se propustila pobačaj u slučaju višestruke trudnoće, blizanci ne moraju nužno umrijeti potpuno, jedna klica može umrijeti, a druga ostaje živa i razvija se dalje.

Koliko često propušteni pobačaj ovisi o zdravstvenom statusu žena. Ako imate kroničnu bolest, upala, hormonske poremećaje, manjak progesterona, abnormalnosti u strukturi spolnih organa, vjerojatnost propuštenih pobačaja povećava mnogo puta. Trudnoća nakon propuštenog pobačaja može lako završiti u istom, ako se uzroci koji uzrokuju smrt fetusa ne uklanjaju.

Ako imate propalog pobačaja, što učiniti i kako se trebate pregledati, treba odlučiti kod svog ginekologa. Nije neophodno dopustiti da sve krene, važno je saznati zašto vam se to dogodilo i ukloniti ono što je spriječilo razvoj djeteta. Fetalna fetalna smrt uvijek je veliki stres za majku. Psihološki je jako teško žene preživjeti smrznutu trudnoću, strah od ponavljanja nesreće sprečava nastanak nove trudnoće, nemojte ostati sami s vašom nesrećom. Osim ginekologa, a ponekad je potrebna pomoć psihoterapeuta, gubitak djeteta, posebno u kasnijim fazama, unatoč težini, ne bi trebalo spriječiti gleda u budućnost s nadom.

Trudnoća, vrijeme

Predstavljamo našu partnericu - online trgovinu BAG RODDOM

Na mjestu trgovine postoji mogućnost da naručite gotove setove stvari za bolnicu za majku ili da pakirate vrećicu sa svime što vam je potrebno za bebu. Sve što je u bolnici za majku certificirano i dopušteno od strane SES-a za upotrebu u bolnici za majku, pakiranu u posebnu transparentnu torbu koja će vam biti dopušteno uzeti sa sobom i ambulantnom službom i bilo kakvom rodiljnom bolnicom. Pogledajte nekoliko stotina pravih recenzija o tome kako pomognemo mame u trudnoći.

Besplatna dostava kurirskom službom u Moskvi i St. Petersburgu na dan narudžbe.

Slanje narudžbi drugim regijama putem pošte Rusije i različitih prijevoznih tvrtki.

Ektopična trudnoća

Placentalni poremećaj

Trudnoća blijedi

Trudnoća je pravi čudo! Svaka žena na određenoj pozornici njenog života počinje sanjati o obitelji i djeci, a, naravno, za vrijeme nastupanja dugo očekivane trudnoće, malo ljudi misli da nešto može poći po zlu. Međutim, kako pokazuju nevjerojatne statistike, u našem vremenu postotak propuštenih trudnoća nije tako malen koliko bismo željeli. Pokušat ćemo otkriti što je propustili pobačaj, koji su njezini znakovi i kako takva dijagnoza može prijetiti ženi.

Trudnoća je fenomen kada se razvoj ploda zaustavlja (zaustavlja) i umire. Gnojidba i početni razvoj embrija pojavljuju se kao i obično, ali u nekoj fazi razvoj prestaje i dijete umire. Razlozi zbog kojih se normalno razvija trudnoća iznenada zaustavlja, jer svaka žena je individualna. U nekim slučajevima ni iskusni doktori ne mogu objasniti ono što je spriječilo uspješan razvoj trudnoće.

razlozi

 1. Genetski poremećaji. U ogromnoj većini slučajeva, to su genetski abnormalnosti u razvoju embrija koji uzrokuju propušteni pobačaj. U pravilu, trudnoća se u tom slučaju zaustavlja i do 8 tjedana, budući da se genetske patologije počinju manifestirati u ranoj fazi. Ako žena ima dvije ili više propuštenih trudnoća u nizu, onda s visokim stupnjem vjerojatnosti možemo reći da su geni krivi za sve.
 2. Hormonski poremećaji. Zamrzavanje trudnoće zbog toga se, u pravilu, nalazi u prvom tromjesečju, kada počinje preraspodjela hormona u ženskom tijelu. Za uspješno privitak zametaka potrebna je dovoljna količina progesterona. Također, uzrok pobačaja često postaje višak muškog hormona androgena.
 3. Zarazne bolesti. Trudnoća - ogroman teret na tijelu trudne majke, udarajući udarac imunološkom sustavu. Osim toga, tijekom tog razdoblja aktiviraju se svi unutarnji procesi, uključujući reprodukciju prirodnih bakterija sluznice, što dovodi do rizika intrauterine infekcije fetusa.
 4. Stres, puno emocionalnog i fizičkog stresa. Tijekom trudnoće, trudnice ne bi smjele zaboraviti na svoju "posebnu" poziciju. Nepravilna prehrana, stalni mentalni i fizički stres, stres - sve to negativno utječe na zdravlje djeteta i često postaje uzrok smrznute trudnoće. Niska tjelesna napetost također negativno utječe na razvoj fetusa, protok krvi može pogoršati, a rezultat toga da dijete ne prima potrebnu količinu kisika za normalan razvoj i rast.

U opasnosti su žene koje zlostavljaju alkohol, drogu i pušenje. Takav način života budućih majki nepovratno dovodi do poremećaja intrauterinalnog razvoja djeteta, pojave patologija u njemu i često dovodi do pojave zamrznute trudnoće.

Zatvaranje trudnoće često se primjećuje kod žena starijih od trideset godina ako je to prva trudnoća. Pobačaj i ektopska trudnoća također povećavaju rizik od propuštenog pobačaja.

Prisutnost bilo kojeg od opisanih uzroka ne mora nužno dovesti do propuštenog pobačaja, baš kao što njihova odsutnost ne isključuje vjerojatnost. Trudnoća je često zamrzava bez ikakvog razloga nesretnih okolnosti, tako da je glavna stvar za bilo trudnica brine o sebi i svom zdravstvenom (dobar san, dnevno šetnje na svježem zraku, zdrava raznolika prehrana, emocionalna mira).

Znakovi

U pravilu, većina žena ne osjeća nikakve simptome tijekom propuštenog pobačaja. Prvi znakovi u obliku donje trbušne boli, groznice, zimice, osjećaj boli i krvarenja ne pojavljuju se odmah nakon smrti fetusa, ali nakon nekoliko dana. U kasnijim razdobljima, kada se osjeća osjećaj fetusa, prvi "zvono" upozorenje o vjerojatnosti propuštenog pobačaja jest prestanak kretanja djeteta.

Tijekom trudnoće se ne može ignorirati rutinske posjete ginekologu, jer samo stručnjak može pravovremeno dijagnosticiranje propuštenih pobačaja slušajući bebe srca.

Rano vrijeme

Teško je identificirati propušteni pobačaj u prvom tromjesečju, kada je rizik njene pojave vrlo visok, stoga je potrebno govoriti odvojeno o blijedi trudnoće u ranoj fazi. Tijekom tog razdoblja dijete se još uvijek ne kreće, a tijelo većine žena iscrpljuje konstantna toksemija i gubitak apetita. Stoga, žene kao opuštenost i normalan razvoj trudnoće percipiraju naglo nestanak znakova trudnoće (jutarnje mučnine). Dok testovi i dalje ukazuju na prisutnost trudnoće, a uterus i dalje raste. Utvrditi smrt fetusa odmah moguće samo s planiranim posjetom ginekologu. Inače, žene će saznati o katastrofi nakon tjedan dana, kada se pojavljuju bol i krvarenje.

U nekim slučajevima, mjerenje bazalne temperature omogućuje vam da odmah odredite propušteni pobačaj. To se očituje smanjenjem u prvom tromjesečju, međutim, u nekim slučajevima i kada fetus umre, temperatura ostaje iznad 37 stupnjeva, kao u normalnoj trudnoći. Na najmanju sumnju zbog propuštenog pobačaja morate posjetiti sobu s ultrazvukom.

Opasna razdoblja

Liječnici su otkrili da se vjerojatnost propuštene trudnoće povećava tijekom razdoblja kada je beba najugroženija. Osmi tjedan se smatra osobito opasnim. U ovom trenutku se u majčinom tijelu pojavljuju velike promjene i polaganje svih vitalnih organa nerođenog djeteta. Postoji i velika vjerojatnost propuštanja pobačaja u 3-4 tjedna i 16-18 tjedana.

dijagnostika

Dijagnosticiranje propuštenog pobačaja može biti jedna od sljedećih metoda:

 • Tijekom zdjelice propustili pobačaj određuje veličinu maternice, što, kada fetalna smrt ne zadovoljava normalne veličine na ovaj termin (manje od normalne);
 • ultrazvučni pregled zdjeličnih organa otkriva odsutnost srčanog ritma fetusa i uspostavlja takav poremećaj kao prazno jaje djeteta koje ne sadrži embrij;
 • krvne testove za hormone kako bi se utvrdilo broj propuštenih hormon trudnoće pobačaj: smrt fetusa smanjuje hormona rasta ili potpuno zaustavlja (pokazatelji poremećajima sugerira smrt fetusa).

Što učiniti

Taktika ponašanja žena kod dijagnoze propuštenog pobačaja je individualna i ovisi o karakteristikama organizma i vremenu od smrti embrija. Ako je nedostatak pobačaja gotovo dijagnosticiran, liječnici preporučuju neko vrijeme čekanje na prirodni pobačaj. Ako se to ne dogodi, potrebno je operacije. Uz propušteni pobačaj u ranoj fazi (do 8 tjedana) pobačaj se pokreće lijekom uzimanjem posebnih lijekova.

Ako je razdoblje trudnoće dulje od 8 tjedana, a dijagnoza je izvršena neposredno nakon smrti embrija, preporučuje se hitna kirurška intervencija. Naravno, možete pričekati spontani pobačaj (pobačaj), ali imajte na umu da svaki dan čekanja izaziva veliku štetu zdravlju neke žene. Mrtvo dijete nakon nekoliko dana počinje raspadati, a proizvodi toksičnog raspadanja apsorbiraju se u krvotok, trovanja tijelom. Četiri tjedna nakon smrti trudnoće počinju promjene zgrušavanja krvi, što dovodi do krvarenja; dolazi do upale maternice - i to je prijetnja budućim trudnoćama. Sve to sugerira da nakon utvrđivanja propuštene trudnoće treba odmah izvršiti kiruršku intervenciju kako bi uklonili membrane i tkiva mrtvog embrija iz maternice. Izlučivanje ostataka mrtvog fetusa iz maternice izvodi se pod općom anestezijom kuretom maternice ili vakuumom.

Liječnički savjet

Dugo očekivana trudnoća, koja se iznenada zaustavlja, ogroman je stres ne samo za zdravlje žene nego i za cijelu obitelj. Međutim, ovo nije rečenica. U većini slučajeva, mlade žene, koje su se oporavile od iskusne tragedije, rađaju zdrave i jake bebe.

Trudnoća trudnoće je razlog za analizu vašeg načina života, kao i dijagnozu zdravlja i zdravlja partnera. U slučaju otkrivanja bilo kakvih problema potrebno je podvrgnuti odgovarajućem liječenju. Ako nema vidljivih razloga koji su doveli do pojave propuštenog pobačaja, preporučljivo je pričekati oko šest mjeseci kako bi planirali sljedeću trudnoću. Tijekom tog vremena, tijelo će se u potpunosti oporaviti, a žena će imati vremena za promisliti svoj život, izvući neke zaključke za sebe.

Većina žena nakon što doživljava zamrznutu trudnoću treba pomoć profesionalnog psihologa kako bi prevladala sve svoje strahove, brige i iskustva. Također je važno za brzu psihološku oporavak pomoći i podršku voljenima.

Oni koji su preživjeli smrznutu trudnoću, liječnici preporučuju radikalno mijenjanje uobičajenog načina života. Bolje je da budući otac i majka prestanu konzumirati alkohol, pušenje i junk food. Preporuča se provesti više vremena na otvorenom, koristiti vitamine, premjestiti više, pogotovo ako rad uključuje stalnu prisutnost u uredu. Nakon uspostave činjenice trudnoće, buduća majka, kako bi se izbjeglo ponavljanje iskusne tragedije, preporučuje se prekomjerno razmnožavanje, šetnja više i opuštanje. Potrebno je izbjegavati stresne situacije, brige i iskustva, potrebno je pozitivan stav. Također je važno slušati svoje tijelo i ne ignorirati čak i male bolesti.

Slijedeći gore navedene savjete, žene mogu izbjeći ponavljanje propuštenog pobačaja.

U slučaju da žena ima dvije ili više smrznutih trudnoća u nizu, oni govore o uobičajenom pobačaju, ali ova dijagnoza nije rečenica. Vjerojatnost uspješnog ishoda trudnoće u ovom slučaju je smanjena, a oba partnera preporučuje se podrobnim pregledom i naknadnim liječenjem. Statistike pokazuju da mnoge žene koje su preživjele nekoliko propuštenih trudnoća mogu izdržati i roditi zdravu bebu nakon liječenja i rehabilitacije. Važan čimbenik je psihološko raspoloženje i emocionalno stanje buduće majke, pa liječnici savjetuju da ne zanemaruju putovanja psihologu i da se postavljaju na pozitivan način.

Ako vam se sviđa naš članak i imate nešto za dodavanje, podijelite svoje misli. Vrlo je važno da znamo vaše mišljenje! Prijavite se za ažuriranja e-poštom:

Dodajte komentar

Vaša e-pošta neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Trudnoća blijedi

Trudnoća je prestanak razvoja fetusa i njegove smrti. Čudno je dovoljno, ali prvo pitanje na ultrazvučnom pregledu u ženskim klinikama ili centrima za planiranje obitelji jest: "Hoćete li napustiti dijete?". Općenito, liječnici se mogu razumjeti. Prosječno se dnevno obavlja 10-15 pobačaja u ginekološkom odjelu bolnice. Očigledno, unatoč dostupnosti kontraceptiva, imamo problema s njihovim korištenjem.

Nakon vesela odgovora: "Naravno, spasiti ću!", Oči liječnika-posjetitelja jasno se dobivaju. Studija počinje. Oni sretni mame koji rade dobro, sretno vraćaju kući, držeći prvu fotografiju beba u svojim rukama. Ali to se događa na drugačiji način...

U svakoj ženi može doći do smrznute ili ne-razvojne trudnoće. Povećan rizik od propuštenog pobačaja uočen je kod žena starijih od 35 do 40 godina, kao i kod žena koje su prethodno imale zamrznutu trudnoću.

Nakon začeća, oplodeni jaje (oplođeno jaje) vezano je uz zid maternice uz pomoć krvnih žila, ali ponekad, nažalost, može se dogoditi da trudnoća prestane razvijati.

Treba shvatiti da niste sami s takvim problemom. Oko 15 posto trudnoće, nažalost, završava zaustavljanjem razvoja fetusa. U ovoj statistici vrlo važnu ulogu ima doba majke. U 20 godina postotak propuštenih trudnoća iznosi oko 10 posto, u 35 godina - oko 20 posto, a 45 godina - oko 50 posto.

Ali morate znati glavnu stvar - 80-90 posto žena nakon propuštene prve trudnoće uspješno roditi zdravu djecu!

razlozi

Svaka žena, suočena s problemom propuštenog pobačaja, pita zašto se to dogodilo s njom. Postoji niz mogućih uzroka propuštenog pobačaja, ali uzrok svakog slučaja često nije utvrđen.

Dakle, najčešći uzroci propuštenog pobačaja su:

1. Genetika Najčešći uzrok propuštenog pobačaja su genetske abnormalnosti u fetusu, koje se javljaju prilikom udruživanja muških i ženskih zametnih stanica. Ti poremećaji mogu biti povezani s genetskim poremećajima samih roditelja, a također se mogu ponovno oblikovati u vrijeme oplodnje. Samo priroda ne dopušta razvoj "bolesnog" embrija i trudnoće. Ovo je zloglasni "prirodni odabir".

Sjetimo se naših bake, od kojih je dio mnogih trudnoća završio u pobačaju, koji su vjerojatno bili utemeljeni na trudnoći koja nije bila u razvoju. Samo tijekom nedostatka ultrazvuka bilo je teže dijagnosticirati ovu dijagnozu. Mnogo djece rođena također je umrlo, nesposobno izdržati postojanje u okolišu. Kao rezultat toga, samo su najsnažniji preživjeli, jačajući zdravlje nacije.

Sada, u mnogim zemljama svijeta, oni također ne nastoje održati prvu trudnoću ako nastave s znakovima ugroženog prestanka u žena bez ikakvog razloga. Moguće je pobačati, nakon čega slijedi pregled, identifikacija ili isključivanje mogućih uzroka i daljnje planiranje trudnoće.

2. Hormoni Uzrok propuštenog pobačaja može biti kršenje hormonske pozadine žene. Pored poremećaja u jajnicima, može biti uzrok i patologija štitnjače, nadbubrežnih žlijezda, dijabetesa itd. Prije planiranja trudnoće morate testirati hormone i, ako je potrebno, podvrgnuti liječenju, time ćete ubuduće ublažiti vjerojatnost propalog pobačaja. Ako identificirate hormonske uzroke planova trudnoće na pozadini hormona.

Tijekom trudnoće, hormonalne promjene uvelike i identificirati moguće probleme u to postaje gotovo nemoguće.

3. Infekcije Posebno opasno je pogoršanje postojećih zaraznih bolesti i infekcija s njima tijekom trudnoće. Infekcija nekim od njih (na primjer, piletina i rubeola) može dovesti ne samo na propušteni pobačaj, već i ono što je najstrašnije, abnormalni razvoj u fetusu. A onda morate odlučiti o pitanju pobačaja.

Kako izbjeći propušteni pobačaj zbog pogoršanja ili infekcije zarazne bolesti? Prvo, trebate pogledati zdravstvenu evidenciju svoje djece ili saznati od svojih roditelja (ako se ne sjećate) da li ste patili od bolesti u djetinjstvu kao što su rubeola i veslanje. Ako ne, a osim toga, vi ste u rizičnoj skupini (rad s djecom), a da biste izbjegli zaraze s njima i kao posljedica propuštene trudnoće ili pobačaja, bolje ih je cijepiti 3 mjeseca prije planiranja trudnoće. Ako imate STI (seksualno prenosive infekcije), onda biste se prije svega trebali riješiti i tek onda planirate trudnoću.

4. Sustav zgrušavanja krvi Fetalni jaje, embrij, fetus povezani su s maternicom uz pomoć najfinijih posuda, takve vrste pčela koja se u ranoj trudnoći zove korion, a nakon 16 tjedana placentu.

Stoga je posteljica organ krvožilnog sustava koji se sastoji od mikročestica, a od presudne je važnosti da su te mikroskopske žile prolazne za krv koja nosi hranjive tvari i kisik do embrija i fetusa. Ako se tromboza javlja u tim krvnim žilama, rad posteljice je uznemiren, hranjenje embrija prestaje i dolazi do smrti. Najčešći uzrok tromboze placental microvessel je gusta krv (hiperkoagulacija otkrivena u krvi).

Istovremeno, u životu mlade žene, ne može biti tromboze, bez udaraca i srčanih udara. Činjenica je da trudnoća djelomično povećava zgrušavanje krvi, priprema ženu zbog mogućeg gubitka krvi, na primjer u porodu. Stoga, ako žena ima predispoziciju za zadebljanje krvi, tada trudnoća uzrokuje patološku koagulabilnost, a istodobno su plastične posude s mikročascima, odnosno korion i posteljica, koje postaju meta.

Posljednjih godina, to je uzrok sindroma "fetalnog gubitka" koji se aktivno proučavao diljem svijeta iu našoj zemlji. Već znamo i sposobni smo identificirati uzroke koji vode žene na takvu patološku koagulaciju i mogu ih utjecati. Glavna stvar je obratiti pažnju i ispitati na vrijeme, osobito onima koji su imali moždani udar, srčani udar ili trombozu s roditeljem u mladoj dobi.

U tom slučaju, uzroci mogu biti i nasljedni: različite vrste mutacija u genima koji kodiraju koagulacijske čimbenike, kao i one koji su dobiveni. Liječnik će propisati takav pacijent za mutacije trombofilije (trombofiliju - tendenciju tromboze), kao i identificirati antifosfolipidni sindrom i odrediti koncentraciju homocisteina u krvi.

4. Više trudnoća i trudnoća nakon IVF-a: često uz smrt jednog ili čak svih embrija.

4. Pobačaji Ako žena u svom životu pretrpi barem jedan pobačaj (to uključuje čišćenje nakon propuštene pobačaja ili pobačaja), trebala bi provjeriti stanje endometrija. Nažalost, vrlo često nakon operacije je "ćelav". Tada se fetus jednostavno ne privodi ničemu ni jednostavno nema dovoljno hrane, što dovodi do još jednog neuspješnog pokušaja izdržavanja trudnoće.

Vrlo često, uz pomoć hormonske terapije, endometrija može, ako ne i vratiti, barem poboljšati njegovu strukturu. Bolje je provesti takvu terapiju pod vodstvom nadležnog liječnika, inače možete uništiti cijeli hormonalni sustav, u potpunosti "ubijati" ovulaciju.

Druga posljedica čišćenja može biti endometrioza, kada endometrij počinje rasti, ne samo tamo gdje bi trebao biti - unutar maternice, već nadilazi ta ograničenja. Može doći do neplodnosti, tj. nemogućnost trudnoće.

5. Lijekovi Apsolutno točno tijekom razdoblja planiranja i same trudnoće (kako bi se izbjeglo spontano pobačavanje i zamrzavanje) ne biste trebali koristiti lijekove bez liječničkog recepta. I prije nego što počnete uzimati ih, pažljivo pročitajte upute za lijek, možda postoje kontraindikacije za trudnoću. Osim toga, mnogi lijekovi dugo su imovinu uklonjeni iz tijela. Buduća majka možda nije svjesna činjenice da je došla trudnoća i uzela bilo koji lijek, a time i smrznuti.

No, u međuvremenu, propušteni pobačaj će uzrokovati štetu za uzimanje lijekova vrlo rano - 7-10 dana od dana oplodnje jaja, jer u tom razdoblju nema bliske veze između budućeg djeteta i njegove majke. I nakon 8-10 tjedana, dijete djelomično štiti posteljicu od izlaganja drogama i, prema tome, broj propuštenih trudnoća tijekom duljih razdoblja donekle se smanjuje.

6. Okoliš Ako radite u opasnoj industriji ili živite u nepovoljnom položaju, tada imate i povećani rizik od propuštenog pobačaja.

Prirodno nepopravljiva šteta za razvoj embrija može uzrokovati pušenje, alkohol i droge. Prema riječima liječnika koji rade u bolnicama, u velikim gradovima jasno se promatraju "valovi" zamrznutih trudnoća. Na vrhuncu takvog vala, 7-10 ljudi svakodnevno može stići do odjeljenja s dijagnozom "propuštenog pobačaja", a potom poskakivanje - i nitko se ne trči tjednima. Takvi valovi nemaju periodicitet. Što je ovo? Bilo kakve emisije ili nešto drugo? Nepoznata. Liječnici samo navode činjenicu. Očigledno, čovječanstvo još uvijek počinje plaćati svoje aktivnosti koje je stvorio čovjek.

6. Druge bolesti majke i oca (dijabetes, reumatoidni artritis...), abnormalnosti strukture maternice, prekomjerne težine majke i tako dalje.

simptomi

Nažalost, propušteni pobačaj u ranijem razdoblju možda se ne osjeća. Kasnije, simptomi smrznute trudnoće u ranom razdoblju u žena mogu postati grčevi i uočavanje. To se najčešće javlja na početku odvajanja jajovoda, tj. Početka pobačaja. Subjektivni simptomi propuštenog pobačaja u ranoj trudnoći također se mogu pripisati naglom prekidu toksemije (ako je to bilo). Također može proći osjetljivost mliječnih žlijezda i smanjiti bazalnu temperaturu. Obično ti simptomi propuštenog pobačaja ne prolaze nezapaženo od strane žene. Zameshaya trudnoća u kasnijim fazama karakterizira nedostatak kretanja djeteta.

dijagnostika

 • krvni test za hCG - nedosljednost s trajanjem trudnoće, bez povećanja koncentracije ili njezinog smanjenja tijekom vremena;
 • pregled ginekologa - nedostatak rasta veličine ili neusklađenosti veličine maternice s trajanjem trudnoće
 • Ultrazvučno ispitivanje odsutnosti srca embrija / fetusa, odsutnosti embrija, odstupanja između veličine maternice, jajne stanice i gestacije

taktika

Obično smrznuta trudnoća završava curettage maternice u stacionarnim uvjetima. No, u ranoj fazi, moguće je vakuumirati aspirirati ili uzrokovati pobačaj uz pomoć određenih lijekova (pod nadzorom liječnika).

Trudnoća nakon propuštenog pobačaja

Liječnici preporučuju planiranje trudnoće nakon smrznute trudnoće u šest mjeseci. Tijekom tog vremena, kako bi se spriječili budući slučajevi propuštenog pobačaja, dijagnostika i liječenje se provode. Ne postoji standard za liječenje, sve ovisi o uzroku propuštenog pobačaja. No, apsolutno svi žele poduzeti određene testove i testirati ih.

Ispitivanje u pripremi za trudnoću

1. procijeniti postoji li izloženost štetnim čimbenicima (lijekovi, okoliš, druge bolesti u ranoj fazi itd.);

2. Proučiti nasljedstvo rodbine: da li postoje izgubljene trudnoće među bližim rođacima obaju supružnika, bilo je li bilo poteza, srčani udar i tromboza u mladoj dobi od 50 godina;

3. Analiza spolno prenosivih infekcija, TORCH infekcija (Toxoplasma, herpes, rubeola, citomegalovirus);

4. Procjena hormonskog profila;

5. Procjena koagulacije krvi (hemostaza) - hemostasiogram screening ispitivanja Ddimer + BA + jedro-test, detekcija povreda - određivanje uzroka uzrokuje (AFA, AT na fosfolipida kofaktora, homocistein, mutacija i polimorfimzmy gena predispoziciju za tromboembolije ).

6. ultrazvuk zdjeličnih organa;

7. Konzultacijska genetika s definicijom kariotipa roditelja;

8. Procjena kompatibilnosti partnera.

Žena koja je preživjela takvo stanje kao propušteni pobačaj možda uopće ne treba liječenje ako su svi rezultati ispitivanja normalni. Kao što smo ranije napisali, propušteni pobačaj najčešće se događa zbog genetske pogreške koja se vjerojatno neće ponoviti.

Ali ako se propustili pobačaj ne po prvi puta (u našoj zemlji se zove "obični pobačaj", već u cijelom svijetu "Fetalni gubitak sindroma"), onda je vjerojatno da će liječenje biti potrebno u svakom slučaju.

Klinički primjer broj 1

Pacijent H, 29 godina, žalio se na pobačaj.

Iz anamneze: pobačaj 6 godina: 5 od njih su propuštene trudnoće, 3 spontane pobačaja.

Prema istraživanju isključene su glavni uzroci pobačaja: hormonalni, zarazne profila - granicama normale, sustav istražuju tkivne kompatibilnosti s kariotip aberacija i Suruga, SAD - u različitim fazama ciklusa, histeroskopija maternice - bez odstupanja.

Kada je studija pokazala homeostatski sustav multigenskog trombofilije (homozigotni mutaciju oblik MTHFRC677T dva homozigotna polimorfizam - „675 4G / 5G» PAI-1 i «163 gx / T” u genskom FXIII A-podjedinica);

Povećana AT na annexin V; istodobno aktiviranje koagulacije krvi: povišeni markeri DIC. Na pozadini terapije, koja je provedena na ambulantnoj osnovi, završila je planirana trudnoća koja je rezultirala rađanjem zdrave bebe tijekom punog trudnoće.

Analiza ovog kliničkog primjera dovodi do sljedećih zaključaka:

- svi pacijenti s ponavljajućim pobačajem prikazani su za ispitivanje uzroka reproduktivnih gubitaka prije planiranja trudnoće;

- zajedno s drugim poznatim uzrocima pobačaja trudnoće (hormonalni poremećaji, upalne bolesti itd.), potrebno je provesti probir u ranoj fazi - hemostasiogram s markerima RKFM i D-dimer, lupus antikoagulant (BA);

- To će ukloniti ili identificirati uzrok gubitka trudnoće i utjecati na ono što je važno za sprečavanje ponavljanja pobačaja.

Klinički primjer broj 2

Pacijent N., u dobi od 27 godina, žalio se na pobačaj.

Iz anamneze: pacijent je hospitaliziran u obitelji s kontrakcijom fetalnih pokreta tijekom dana. U rodnom domu pri prijemu - fetus ima bradikardiju, u vezi s kojim pacijent rodi po carskim rezima na hitnoj osnovi. Dijete je umrlo u uteri. Smrt morfološki zdravih fetusa uzrokovala je gušavost. Tromboza pluća pupkovine.

Obiteljska povijest - baka u 65 godina.

Somatska povijest nije opterećena

Ova prva trudnoća dogodila se u prirodnom ciklusu.

Heterozigotni oblik protrombina G20210A

PAI 4G / 5G homozigotni oblik

"163G / T" u genu A-podjedinice faktora XIII-heterozigotnog oblika

Daljnje taktike - sastavljen je algoritam liječenja, koji je uključivao pregravidnu pripremu i trudnoću.

Nakon 6 mjeseci, pacijent je imao trudnoću koja je završila srećom - imati bebu.

-Studija o skrivenim nedostacima hemostaze u ovom pacijenta pokazala multigenskog trombofilije (mutaciju u genu protrombinskog u kombiniranoj endogennymgipofibrinolizom) kao uzrok gubitka ploda u potpunom trudnoće, u zdravom primigravida 27 godina.

Ishod druge trudnoće - rođenje zdravog djeteta na phonopathogenetic terapiji - temelj je za sljedeće teze:

-latentni nedostaci su visoki čimbenik rizika za gubitak fetusa čak i kod neopterećenih somatskih trudnica; -

Važno je za sve trudnice s preventivnom svrhom provesti hemostasiogram screeninga s D-dimerom po trimestru (3 puta po trudnoći);

-to će vam omogućiti propisivanje preventivne terapije za očuvanje trudnoće;

- predklinička terapija u bolesnika s trombofilijom je najučinkovitija.

AUTORI: Baimuradova S.M. MD, Ginekolog najviše kategorije, Hemostaza, međunarodna zajednica na tromboze i hemostazu ISTH Demidova EV K.M.N, AKUSHER-GYNECOLOGIST DOKTOR, HEMOSTASIOLOŠKI ČLAN, MEĐUNARODNA ZAJEDNICA NA THROMBOSI I HEMOSTAZI