Savjeti za mame kako ispravno naučiti novorođenče na lutku

Liječenje

Nakon rađanja majke, postavlja se pitanje upotrebe mačjaka. U procesu podučavanja djeteta novoj stvari može doći do nekih poteškoća.

Neka djeca odmah podupiru bradavicu i voljno ga sisati, dok drugi pljuju i odbacuju. Dummy je neophodan dodatak koji pomaže u zadovoljavanju refleksa usisavanja i smirivanja plače.

Bradavica ili čašica imitiraju bradavicu i pomažu u zadovoljavanju refleksa usisavanja u dojenčadi. Ovaj je predmet osobito potreban za djecu koja su na umjetnom ili mješovitom hranjenju. U ovom slučaju, dojenčad koja hrani majčino mlijeko možda uopće ne treba bradavicu.

Opće preporuke

Pedijatri se ne slažu o tome je li ovaj uređaj nužan za novorođenče, ali konačna odluka uvijek ostaje kod roditelja. Ako je, nakon proučavanja prednosti i nedostataka, izbor ipak napravljen u njegovu korist, često postoje situacije kada se dijete protivi i ne prihvaća bradavicu.

U ovom slučaju potrebno je ponuditi mrvicama različite vrste pacifiera. Razlikuju se u obliku i vrsti materijala, proizvođači jamče kvalitetu i sigurnost svojih proizvoda.

Neke bebe preferiraju bradavice od lateksa, a druge poput silikona, svijetle izgled također može pridonijeti lokaciji djeteta da se upozna s novim priborom.

Metode poučavanja djeteta na bradavicu

Folk dokazane metode

Ako dijete ustrajno odbacuje lutku, a roditelji su sigurni u njegovu nužnost, dokazane metode pomoći će vam da riješite problem.

Kako bi bilo ispravno, prema popularnom iskustvu, dati djetetu kakvoću:

 • Bradavica je podmazana majčinim mlijekom, smjesom ili umočenim u vodu s glukozom. Dijete osjeća poznati okus i rado uzima pacifier u usta. Međutim, treba zapamtiti da je način ispunjen činjenicom da će, nakon nestanka ugodnog okusa u ustima, beba ispljunuti mačkicu i pričekati sljedeći dio slatkog dudera.

Komarovsky metode

Poznati pedijatar E. O. Komarovsky ima svoje mišljenje i preporuke u vezi s podučavanjem djeteta na bradavicu. Umjetna djeca mogu dobiti dude od rođenja, zadovoljavajući njihovu potrebu za sisanjem. Ako beba bude dojena, prvi mu je mjesec bolje da mu ne ponudi dude, jer to može komplicirati proces dojenja.

Učiti bebu na bradavicu Komarovsky nudi sljedeće radnje:

 1. Bolje je davati dude djetetu prije odlaska u krevet ili s nemirnim ponašanjem, ako nije povezano s lošim zdravljem i gladom. Može držati čašu rukom tako da ne pada, a dijete ga više može sisati.
 2. Kada beba bude puna i usisava dojku ili bočicu kako bi zadovoljila refleks sisanja, a ne zbog gladi, potrebno je pažljivo ih zamijeniti dudom.
 3. Moguće je uzimati uobičajenu poziciju zajedno s djetetom, kao kod hranjenja, i nježno staviti bradavicu u usta, tresti ga i odvratiti, na primjer, tihim glasom ili poznatom pjesmom.
 4. Važno je pravilno dati bradavicu. Liječnik savjetuje da prvo pomakne lutku nad usnama, beba će pokazati interes i instinktivno ga želi sisati. Nakon toga, pažljivo stavite bradavicu u usta tako da je udobna na jeziku, a dijete ga može pritisnuti na nebo.

Međutim, prema pedijatru, nije potrebno navesti djetetu na djetinju djeteta, pogotovo ako sve metode ne daju rezultate. Morate slušati dijete i dati mu priliku sisati ako želi, a ne inzistirati na odbijanju.

Savjeti za roditelje dojenčadi

Ako dijete odbije mač i nikako ne pomaže da ga nagovori da koristi tu stvar, tada nema potrebe za silom i uzrujanjem zbog neuspjeha. Pokušaji se mogu periodično ponavljati, svaki put nudeći novu lutku. Možda je dijete u nekom trenutku poput ovoga ili bradavice, a problem će se riješiti.

Ako se roditelji nekoliko mjeseci odbace, onda morate prihvatiti izbor djeteta, neka djeca imaju dovoljno dojke majke ili bocu smjese kako bi zadovoljila refleks sisanja.

zaključak

Važno je zapamtiti da je svako dijete jedinstveno i individualno. Neka djeca lako prihvaćaju inovacije, a drugima je teško podučavati na nepoznatim stvarima.

Pacijenti su dužni imati strpljenje i pažljivo promatranje reakcije djeteta, morate biti u stanju razlikovati jednostavna raspoloženja od želje da komunicirate s majkom, što neće zamijeniti bilo koji način. Dummy je pomoćnik, a ne zamjena za roditeljsku ljubav i ljubav.

Je li potrebno podučiti djetetu pacifieru i kako to ispravno

Dummy za novorođenče je izvrstan sedativ, ali mnogi stručnjaci protive se uporabi ovog proizvoda, jer postoji opasnost od nepravilnog ugriza, navikavanja i odbijanja majčinog mlijeka. Osim toga, bradavica može dovesti do prijevremenog završetka dojenja. Znači li beba treba lutku?

Kad ti treba lutka

Dummy zadovoljava refleks dojenčadi. Ako je beba potpuno dojena, bradavica možda uopće nije potrebna. Pravilno utemeljeno dojenje i češljanje hranjenja zadovoljit će potrebe djeteta, ne samo u prehrani već i usisavanju.

Za djecu s umjetnom i mješovitom hranom potrebna je bradavica, jer dijete ne ispunjava potrebu za potpunim sisanjem. Osim toga, umjetnošću se često promatra nerazvijenost gornje čeljusti. Pravilno odabrani oblik bradavice pomoći će u ispravljanju ugriza.

Lažanica ima neke korisne stvari:

 • Potiče refleks usisavanja;
 • Umiruje, dijete prestaje biti kapriciozan i plakati;
 • Normalizira san, beba brzo spava i mirno spava;
 • Potiče rad probave, smanjuje koliku dojenčad;
 • Sprječava pad jezika, osigurava sigurnost djeteta dok spava na leđima i štiti od sindroma iznenadne smrti dojenčadi;
 • S pravilnim izborom bradavica poboljšava ugriz;
 • Sprječava takve loše navike kao što je usisavanje, čak i pušenje;
 • To distracts od nelagode i bolesti, smanjuje bol i u nekim situacijama zamjenjuje lijekove.

Djeteta djeteta može se koristiti prije spavanja, tako da dijete brže zaspati. Pacifier se koristi na šetnji, tijekom dugog odvajanja od majke i bolesti djeteta. Ovaj će proizvod postati nezamjenjiv alat za roditelje. Međutim, zlouporaba lutke, česte upotrebe i dugotrajnog sisanja dovest će do problema!

Negativne posljedice kod upotrebe lutke

Unatoč pozitivnim aspektima korištenja bradavica, postoje i negativni aspekti, među kojima su:

 • S produljenim sisanjem ili nepravilno odabranim češaljom pojavljuju se nedostaci okluzije;
 • Vodi do rano odbića;
 • Smanjuje se broj privitaka koji ometaju laktaciju i dovode do gubitka majčinog mlijeka;
 • Produljeno i česte usisavanje uzrokuje infekciju srednjeg uha i promjene u strukturi usta;
 • Ako ne slijedite higijenske standarde, pacifier postaje izvor bakterija i infekcija;
 • Ponekad se djeca navikla na dusu počnu kasnije razgovarati;
 • Dijete se brzo navikne na dude, a bebu je teško odbijati, osobito nakon godinu dana.

Odlučite li se djeci na dude ili ne, roditelji sami odlučuju. S pravilno odabranom bradavicom i usklađenost s preporukama o upotrebi lutke neće naštetiti djetetu.

Kako i kada podučavati bradavicu

Kao što pokazuje praksa, vrlo je teško podučiti djecu da dojku do bradavice. Maleni osjećaju razliku i zahtijevat će majčinu dojku. Međutim, neke majke ne mogu stalno dojiti zbog posla, uzimanja antibiotika i iz drugih razloga. U tom slučaju, bradavica će služiti kao zamjena za mamu i smiriti bebu. Ali kako podučiti dijete za lutku ako odbije?

Postoje dva glavna načina za podučavanje djeteta:

 1. Uzmi bebu kao da doji. Kakvo je držanje tijekom dojenja bolje odabrati, pročitajte ovdje. Ali umjesto dojke, djetetu postavite dude premazan mlijekom ili mliječnom smjesom. Ova je opcija prikladna za bebe do 3 mjeseca;
 2. Učinkovita metoda je ponuditi pacifiera kada zubi počinju izbacivati. Tijekom tog razdoblja, dijete sretno grickaju i ugrize razne predmete.

Neke majke vole podmazivati ​​pacifiera s medom ili drugim slatkišima. To je apsolutno nemoguće učiniti! Sladak ima negativan učinak na probavu novorođenčeta i ne uzrokuje alergije rijetko. Osim toga, kod dojenčadi povećava se rizik nastanka i razvoja karijesa.

Mnogi roditelji počinju davati pacifiera od rođenja. Međutim, stručnjaci to ne preporučuju dok dojite i savjetujemo vam da pričekate dok se dojenje ne poboljšava. To zahtijeva 2-8 tjedana. Kako utvrditi dojenje, pročitajte vezu http://vskormi.ru/breast-feeding/grudnoe-vskarmlivanie/.

Za prerane i slabe bebe, bradavica se može koristiti već 2-3 mjeseca, a pacifiers koji formiraju gristi mogu se dati samo od 7-10 mjeseci.

Što bradavica izabrati

Bradavice su različite u materijalu i obliku proizvodnje. Osim toga, odvojeni su od starosti bebe za koje su namijenjeni. Važno je da proizvod odgovara dobi djeteta! Dakle, bradavice su za novorođenčad do 3 mjeseca, za djecu od 3-6 mjeseci i bebe za godinu dana. Svaki paket označava za koje doba je proizvod namijenjen.

Od velike važnosti je materijal iz kojeg se izrađuje bradavica. Latex soother mekši i elastičniji. Proizvodi su prikladni za bebe u trajanju od 2-3 mjeseca, dok se zubi još nisu počeli smanjivati. Latex bradavica djelotvorna je za preranu i slabu djecu. Međutim, budite spremni za činjenicu da lateks ponekad uzrokuje alergije. Materijal ne podnosi visoke temperature i ključanje.

Silikonska lutka je sigurna i ne uzrokuje alergije. Ono se razlikuje u izdržljivosti, elastičnosti i elastičnosti. Održavajte vrelište, nema mirisa i boje. Međutim, zbog jake krutosti proizvoda može deformirati zube. Stoga se preporuča da se silikonsko mačje koristi samo prije pojave prvih zubi.

Čini se da je gumena bradavica stvar prošlosti. Međutim, to je neophodno u vrijeme kada dijete izbacuje zube. Omekšava bol i distracts baby. Guma je jednostavna i zgodna za grickanje. Može izdržati vrenje i trajan je. U pravilu, prvi zubi počinju eruptiraju 6 mjeseci nakon rođenja djeteta. No, kod nekih se djeca već 3-4 mjeseca pojavljuju.

Pored toga, pacifieri su različiti u obliku. Odvojene su anatomske i otodontske bradavice. Bivši ima standardnu ​​spljoštenu ili izduženu bradavicu. Ova lutka može biti izabrana za dojenčad s normalnim razvojem. On pruža jednoliki pritisak na nebo. Ortodontska bradavica s zakrivljenim rubom u obliku kapljice pogodna je za dijete s abnormalnim razvojem gornje ili donje čeljusti. To čini gornju čeljust projuriti naprijed, što čini pravi ugriz.

Za djecu s velikim nebom, morate odabrati proizvod u obliku trešnje, a za sisanje leži na trbuhu - u obliku leptira. Prilikom odabira pažljivo obratite pozornost na integritet proizvoda, nedostatak pukotina, rupa i drugih nedostataka.

Uvjeti korištenja bradavica

 • Pedijatri ne preporučuju davanje bradavice prije dojenja;
 • Važno je odabrati prave lutke, uzimajući u obzir dob i karakteristike razvoja djeteta
 • Stručnjaci preporučuju promjenu bradavice svaki mjesec. I bolje je to raditi svaka 2-3 tjedna. A značajke česte zamjene zahtijevaju latex soother;
 • Nemojte koristiti proizvode s pukotinama i rupe. Prikupljaju klice i šire infekciju. Nadalje, ove bradavice ne mogu izdržati vrenje;
 • Nemojte koristiti dlake dugo i često. Produljeno i česte usisavanje mačjaka pogoršava laktaciju i dovodi do poremećaja u razvoju djeteta;
 • Kupite bradavice u posebnim trgovinama ili ljekarnama, pažljivo proučite ambalažu, opis i rok trajanja;
 • Pazite na higijenske proizvode. Redovito isperite bradavicu i kuhajte 2-3 minute. Obavezno dezinficirati proizvod prije prve uporabe;
 • Ne lizati!
 • Nemojte dopustiti da je pacifier u medu, slatke napitke i proizvode. Kao što je već spomenuto, slatko uzrokuje alergiju i propadanje zuba. Ako je potrebno, podmažite proizvod majčinim mlijekom ili formulom;
 • Prije odabira i korištenja pacifiera, obratite se svom pedijatru. Pomoći će vam da odaberete pravi proizvod i dajte preporuke u skladu s razvojem vaše bebe.

Još jedno pitanje koje brine mame za njegu kad trebate odvojiti bebe od bradavica. Razmislite, kasnije ćete isušiti dijete, to je teže učiniti. Pogodna dob je 8-9 mjeseci. U svakom slučaju, trebamo odstupiti najkasnije godinu dana. Skrenite pozornost mrvica na zube za zube. Kada koristite pacifier nakon 12-18 mjeseci, dijete ugrize, a ponekad infekcija srednjeg uha razvija.

Moram li učiti bebu na lutku?

Mladi roditelji trebaju odlučiti hoće li njihovo dijete trebati lutku. Naravno, mnoge različita mišljenja o tome mogu se čuti od iskusnih majki i baka o prednostima i opasnostima bradavica. No lutka je pojedinačna stvar. Uostalom, neka djeca gotovo od prvog dana života to uzimaju, a drugi to odbijati.

Roditelji čija djeca sisati umak, u određenim situacijama to smatrati gotovo spasilac. Uostalom, s bradavicom beba se brzo smiruje, dobiva zadovoljstvo i razvija refleks sisanja. Bradavica često dolazi do spašavanja kada drugi načini za smirivanje bebe ne rade. Jedina negativna točka u lutki navikla se na to. Što dulje dijete sranje, to je teže i bolno trenutak kada dođe vrijeme da se odrekne bradavica. Nema ostalih minusa od pacifiera.

Kada bih trebao koristiti lutku?

Dijete ne smije stalno koristiti bradavicu. Ali postoje određene situacije kada je jednostavno potrebno.

 • Snažni refleks u dojenčadi je način da se opustite i umirite. Tijekom sisanja beba brže spava. Stoga, možete upotrijebiti lutku prije spavanja.
 • Djeca se ne vole odijevati, počinju biti hirovita u procesu naknada za šetnju. Ovdje će opet bradavica doći do spašavanja. Da, i za vrijeme šetnje, to ne povrijedi.
 • Duga i dosadna razonoda za dijete dok čekaju na sastanak s liječnikom ili drugim državnim institucijama neće biti potpuna bez pacifiera.
 • Duga putovanja, putovanja, prisilni izleti također su razlog za korištenje bradavica.

Zašto je nemoguće podučiti bebu na bradavici tijekom dojenja?

Djeca koja dugo doju (na primjer, do godinu dana ili više) najvjerojatnije neće ni u konačnici ni u kavu. Uostalom, dojke tople majke uvijek su tamo i to je ljepše od bradavice. Što je stariji dijete, to bolje razumije razliku i, najvjerojatnije, neće htjeti uzeti mač.

Na žalost, mnoge su majke prisiljene rano odbiti dojenje. Može biti raznih razloga - zdravstveni problemi, nedostatak majčinog mlijeka ili nedostatak toga, domaći i materijalni problemi. Tada dijete raste na umjetnoj hrani, jede iz boce i dobro uzima bradavicu.

Što može pacifier biti koristan?

 • Dijete koje dobro tretira bradavicu može sam zaspati, bez dugotrajne ozljede kretnje. Naposljetku, svaka majka nema puno vremena i asistenti koji tijekom dana mogu posvetiti nekoliko sati ovom procesu. Djeteta djeteta pomoći će bebi da se brzo opusti i mirno zaspati na svoju vlastitu.
 • Suckanje čaše sprema dijete iz akumulacije džipa. Snažni refleks pomaže u radu crijeva.
 • Ako tijekom šetnje u ustima djeteta postoji lutka, to će smanjiti vjerojatnost da će nešto povući u usta.
 • Ako odaberete desnu bradavicu, to će vam pomoći u pravilnom oblikovanju ugriza.
 • Dummy - ovo je brz način za smirivanje djeteta na bilo kojem mjestu iu najneočekivanijoj situaciji.
 • Pacifier može ublažiti dijete čak iu odsutnosti majke. Svaka odrasla ili starija djeca koja će biti tamo lako će vratiti dijete u stanje mirnoće.
 • Djetetova lutka razvija vještine za dijete kao što su koncentracija i pažnja koja će imati koristi u budućnosti u procesu učenja.

Negativna strana upotrebe bradavica

 • Proces odvajanja od bradavica vrlo je bolan za dijete. Ponekad taj proces negativno utječe na psihičku njegu djeteta i može uzrokovati i živčani slom.
 • Dijete s lutkom usredotočuje samo na proces usisavanja, a za razvoj bebe zahtijeva što više pozornosti da se isplati proučiti okolni svijet i okolne predmete.
 • Djeca navikla na bradavicu, često imaju problema s izgovorom određenih zvukova. Počinju razgovarati kasnije od druge djece.
 • Često se bebe prebacuju na reflektirajuće reflekse drugim subjektima. To mogu biti igračke ili vlastiti prsti. Odvajanje od ovoga je još teže nego od pacifiera. Ovaj refleks može nastaviti školsku dob, što će dovesti do loših navika - usisavanje olovaka ili naviku ugriza noktiju, ponekad i pušenja.

Dijete ne želi uzeti pacifiera - vrijedi li insistirati?

Neki mladi roditelji koriste mačjaka kao alat koji u bilo kojem trenutku može ušutkati dijete. No, zrelo dijete počinje pokazivati ​​svoj karakter i ravnomjerno odbije isprazniti mač. Treba li inzistirati mame i tate?

Previše aktivno dijete će imati koristi od bradavica, jer će ga naučiti da se usredotoče i kontrolira svoje emocije (barem na inzistiranje roditelja).

Podučavanje lutke - male trikove

Metoda jedan. Bebe mlađe od tri mjeseca mogu biti naviknute na bradavicu zamjenom dojke sa dudom. Morate staviti dijete u svoje ruke u položaj u kojemu uzima dojku. Ali umjesto majčinske dojke, dajte bebu mačja umočenu u mlijeko. Ova metoda uzrokuje stotinu postotaka ljubavi. Bebe tijekom ove godine su teže varati.

Drugi način. Djeca nakon dobi od šest mjeseci povlače se u usta, gnjevaju, sisaju i grize kako bi ogrebali zube tijekom zubiranja. U ovom trenutku to neće biti teško priviknuti na bradavicu. Dijete će uzeti bradavicu kao još jednu novu i zanimljivu stavku koju možete probati. Istovremeno, on će, po vlastitom nahođenju, uzeti u usta i izvaditi ga kad god to želi.

Roditelji napomenuti! Ni u kojem slučaju ne trebate podučavati mrvicu na bradavici, podmazivati ​​je s raznim slatkišima (na primjer med ili džem). U ovom dobu, dijete može doživjeti brojne negativne reakcije na slatkiše. To može biti ozbiljna alergijska reakcija ili dijaza. Iz istih razloga, nemoguće je razmazati bradavicu s gorčinom tvari kada roditelji pokušaju odvući bebu od dude. Nemojte davati dude djetetu prije no što je lizete. U ustima odrasle osobe postoji veliki broj bakterija koje su opasne za malog čovjeka. To može dovesti do razvoja raznih infekcija.

Kako odabrati lutku?

Danas, ljekarne nude širok raspon dojki bradavica. Razlikuju se u obliku, veličini (za različite dobi) i materijala (guma, silikon i lateks). Djeteta djeteta može se dati djetetu već od prvog dana.

Najčešće su okrugle bradavice, no vjeruje se da produljena upotreba može utjecati na točan zagriz. Popularna novost je ortodontska bradavica koja kopira oblik bradavice majčinske dojke i najprikladnija je za dijete.

Veličina bradavica može se odrediti prema dobi i visini djeteta. Do šest mjeseci koristite manju veličinu, a nakon šest mjeseci - vrijedi zamijeniti drugom, nešto većom. Ljekarne mogu ponuditi bradavice od tri veličine, prema odobrenoj klasifikaciji. Postoje posebne bradavice koje čine pravi ugriz. Treba ih dati djetetu nakon sedam mjeseci.

Trebam li kombinirati dojenje i korištenje bradavica?

Stručnjaci savjetuju da to ne čine. Dijete koje sranje odbačaja ponekad pokušava njuškati i čak je grickati (kad prve zube izbliječe). Dijete koje zna samo majčinu dojku, nježno se tretira, nikada ne boli. Ako majka pokušava kombinirati dojku i dude, dijete se neće uvijek moći prebaciti. U ovom slučaju, sljedeća hranjenja mogu se okrenuti za majke koje se bave djetetom stvarne mučenje. Bolni osjećaji usta neće samo donijeti bol, već i izazvati iritaciju procesa. Djetetu će biti nemoguće objasniti da je to nemoguće. Najvjerojatnije će rezultat takvih hranjenja biti postupan prijelaz na mliječne formule.

Dummy ima svoje pro i kontra. Svatko bi trebao pristupiti ovom problemu pojedinačno. Uopće ne mora biti potrebna ako majka ima priliku provesti veći dio svog vremena s djetetom, nositi je u naručju, usporiti, pjevati uspavanke i upuštati se u higijenu bebe. Kada postoje pomoćnici u obitelji, a kućanske poslove ne samo na majci, ona može priuštiti da ispuni zahtjeve mrvica u bilo koje doba dana. I onda se opustite s njim. U tom slučaju možete učiniti bez bradavica.

Ali kad beba bude previše aktivna i nemirna, majka ne dobiva dovoljno snage i nema vremena da učini bilo što, tada će praznina biti pravi spas. Ona će smiriti dijete i dati joj priliku dati se pravom trenutku, nositi se sa svojim poslovima i opustiti se.

Kako podučiti bebu na bradavici: 5 učinkovitih načina

Oko 70% majki nakon rođenja djeteta odluči da ne daju bečaku svojoj bebi.

No, nakon 3-4 tjedna, i ponos ustupa iritacije i umora, kao dijete je stalno „visi” na prsima i ne želi ići spavati, ako majka pokušava ga prebaciti na jasle. Ovdje je mjesto gdje se postavlja pitanje o tome kako naučiti dijete na bradavicu.

Većina dojenačkih beba nerado se upoznaju s novim priborom, a neki kategorizirano odbiju uzimanje pacifiera i stalno ga ispljuju. Što se može učiniti u takvim situacijama?

Štetu ili korist?

Do sada, možete upoznati različita mišljenja pedijatara o pacifier. Neki vjeruju da usisavanje dude doprinosi formiranju abnormalnog ugriza i zaostajanja u razvoju govora, stoga, ni u kojem slučaju ne biste trebali dati vašem djetetu.

Drugi ne vide ništa loše u bradavici, pa čak i odobravaju njegovu upotrebu u prvim mjesecima beba života. Ali istina je, kao i uvijek, negdje u sredini.

Što je korisno za sisanje jednog pacifiera?

Snažni refleks je najmoćniji od svih refleksa koje dijete ima. Da bi se zadovoljila potreba za sisanjem, mrvica može sisati na bilo što: kut deke, rukav bluze, njezini prsti, ali glavni izvor je majčinska dojka.

Važno je razumjeti da je dijete ne može dojiti stalno, jer je pun overfeeding, nadutost, crijevnih grčeva i često izobilju regurgitacije.

U slučaju kada refleks sisanja nije zadovoljan, a beba je već puna, pacifier može biti spas.

Koje su prednosti dječjih liječnika?

Djeca navikli na dudom, zaspi gotovo odmah, kako bi dobili svoj omiljeni predmet. spavati sam više - pišljivom rijetko se probudi za hranjenje, kao u većini slučajeva, česte pokušaje sisati dojku nisu uzrokovane gladi i potrebu da ispuni refleks.

Većina beba se navikla na zaspati s majčinom dojkom u ustima, i sve ih pokušava pomaknuti do kraja kreveta u neuspjehu. Kao rezultat, oba ne dobivaju dovoljno sna.

Djeteta djeteta omogućuje ležanje beba na san u krevetu. Dovoljno mu je dati pacifier, a za 5 minuta dijete će već spavati.

 • Stabilno emocionalno stanje.

Djeca s slabim živčanim sustavom često doživljavaju negativne emocije (ljutnju, ljutnju, ljutnju), izražavajući to plakanjem. Bradavica pomaže smirivanju djeteta i sprječavanju dječjih tantruma, što je važno za skladan razvoj.

 • Refleksno usisavanje zadovoljstva.

Uz pomoć dude, dijete će moći zadovoljiti svoje potrebe 100%, budući da je bradavica uvijek pri ruci (za razliku od majčine dojke). Djeca koja sisaju umak, nemojte to raditi prstima i predmetima na ulici.

Kada dijete izvodi pokrete usta, crijevni mišići ugovore, guraju se suvišni zrak i potiču ispuštanje plinova i izlučivanje izmeta. Ovo je izvrsna prevencija crijevne kolike i konstipacije.

 • Normalizacija režima hranjenja.

Ako beba ima priliku sisati na dude, on neće stalno tražiti dojku. To će pomoći u izbjegavanju preopterećenja i povezanih poremećaja probavnog trakta.

 • Slobodno vrijeme za mamu.

Ako majka treba otići 3-4 sata (na primjer, u bolnicu), bradavica će pomoći da smiruje dijete.

 • Pomozite kod dojenja.

Kada dijete ima zube, osjeća bol i nelagodu, što utječe na emocionalno stanje. Lakše je pomoći bebi da preživi ovaj period pomoću pacifiera.

Utjecaj na dojenje

Potrebno je podučiti bebu lutke tek nakon što žena ima laktaciju. Ranija upotreba bradavice može dovesti do smanjenja mlijeka, pa čak i zatajenja dojke.

Činjenica je da se pacifiers razlikuju u obliku od ženskog bradavica. Ako beba počne sisati na pršut prerano, može uzeti grudi na isti način, sisavši samo prednje mlijeko.

Posljedice mogu biti sljedeće:

 • pothranjenost i gubitak težine;
 • laktozaza uzrokovana stagnacijom povratnog mlijeka u mliječnim žlijezdama;
 • mastitis;
 • smanjena proizvodnja mlijeka;
 • neuspjeh prsnog koša.

Nakon djeteta djeteta, dojenje se može činiti teškim za bebu, a on će jednostavno odbiti majčino mlijeko. Stoga je nemoguće podučiti dijete do bradavice sve dok se u žena ne uspostavi dobra dojenje, a dijete nije naučilo pravilno uzimati grudi.

Utjecaj na razvoj govora

Zakašnjenje u razvoju govora može se opaziti kod djece koja sisaju bradavicu, ali to se odnosi samo na dugotrajnu uporabu dodatne opreme. Preporucuje se beba od mahunarke u dobi od 2 godine. Ako to nije učinjeno, dijete može pogrešno izgovoriti određene zvukove. Samo dječji logopedac može riješiti problem.

U kojoj dobi treba podučavati bradavicu i vrijedi li?

Mišljenja stručnjaka o ovoj temi također se razlikuju. Neki ljudi misle da bi upoznavanje novorođenčadi s pacifierom trebalo biti odmah nakon iskrcavanja iz rodilišta, jer će to biti puno teže kad dijete raste.

No, većina neonatologa i pedijatara uvjerena je da je najbolje vrijeme da se navikne na bradavicu da dosegne mjesec dana. Tijekom tog vremena, žena je poboljšala laktaciju, a mrvica dobiva maksimalni taktilni kontakt s majkom, koji postavlja temelje za skladan i pravilan razvoj.

Da biste shvatili da beba treba lutku, možete sljedeće značajke:

 • sisanje pelene ili pokrivača;
 • popunjavajući kamere u ustima i pokušavajući sisati;
 • plakati nakon hranjenja i pokušavajući ponovno dograbiti dojku (pod uvjetom da je dijete jasno izraslo);
 • odbijanje zaspati u krevetiću (bez majčine dojke).

Ako se barem jedan od navedenih znakova može pripisati djetetu, roditelji bi trebali uzeti u obzir upotrebu pacifiera.

Pravila odabira

Čovječe za djecu razlikuju se po tri glavne karakteristike: oblik, veličinu i materijal koji je napravljen. U ljekarnama možete pronaći lateksa i silikonske bradavice. Kakav materijal kojeg će dijete izabrati ovisi o njegovim osobnim sklonostima.

Novorođenčad se može ponuditi dudom od lateksa - lateks je mekši od silikona, tako da se najmanji bebe naviknu na to bolje i brže. Starija djeca će trebati silikonske dude: oni su ugodnije sisati, a osim toga, silikon je jači od lateksa. Ono što je važno u razdoblju zubiranja prvih zuba.

S veličinom sve je jednostavno: trebate obratiti pažnju na označavanje proizvoda: 0-3, 3-6, 6-12. Ali ovdje biste trebali uzeti u obzir ukuse i karakteristike djeteta. Ako beba na 4 mjeseca odbija bradavice s oznakama 3-6, možete ostaviti dude koji je isisan prije, čak i ako ga ne odgovara prema dobi.

Svi podaci o paketima su približni. Posljednji čimbenik odluke trebao bi biti izbor djeteta i njegovih potreba.

Oblik bradavica može biti:

 • anatomski (ponovite obrise ženskog bradavica);
 • ortodontski (sprječava patologiju ugriza);
 • s izduženim bradavicama;
 • s volumetrijskom bradavicom.

Konačna odluka je uvijek za dijete. Roditelji će morati probati nekoliko proizvoda različitih oblika i veličina prije nego što mrvica odabere ono što on voli.

Neke od pravila za odabir lutke za novorođenče opisane su u ovom videozapisu.

Metode koje pomažu pri upotrebi lutke

Metoda 1

Uzmi dijete u naručju u pozi koju majka najčešće koristi za hranjenje. Jedna se ruka vrijedi ublažiti mrvicu dok mu je nježno pričala.

Umjesto dojke u ustima djeteta, stavite dude, nježno pritiskajući prstom tako da bradavica nije na podu. Ako se dijete odupre, ne trebate inzistirati. Bolje je odgoditi trening za nekoliko dana.

Metoda 2

Četka dude s nečim slatkim. Često se preporuča baka da na vrh dude stavlja malo meda. To se ne bi trebalo učiniti, jer pčelinji proizvodi imaju visoka alergijska svojstva. Bolje je koristiti otopinu glukoze ili zaslađene vode.

Djeca vole slatkiše, tako da ova metoda može biti vrlo učinkovita.

Metoda 3

Neke majke uspijevaju nadmudriti malu buku četkom četkanja bradavice majčinim mlijekom (ili smjesom koju dijete jede). Uobičajeni okus pomaže u ubrzavanju obuke za pacifiera i učinit će taj proces ugodnim i bezbolnim.

Metoda 4

Najbolje je pribjeći bradavici u vodoravnom položaju, odmah nakon hranjenja. Ako dijete izbaci dude, možete staviti valjak koji neće dopustiti da bradavica ispadne iz usta. Neka djeca poslije nekoliko takvih vježbi uspavljuju se s pacifirom.

Metoda 5

Ako dijete dobije piće, možete ga piti ne iz žlice, već iz boce. Nakon što je beba ovladala bocom, trening za dude postaje 2-3 dana.

Pravila za njegu

Važno je da bradavica uvijek bude čista - to će spriječiti razvoj infektivnih bolesti (osobito crijeva). Kako bi se postigla sterilnost, bradavice treba kuhati svaki dan.

U tu svrhu, bolje je kupiti više (5-6 komada) lutke odjednom, tako da ih možete mijenjati tijekom dana ako padnu na pod.

Zgodan u tom pogledu, posebne privitke za dude, s kojima ih možete pričvrstiti na odjeću. Ako beba ispusti dude, neće pasti na pod ili prljavo tlo ako je dijete u šetnji.

Što se ne može učiniti ako je lutka pala na pod:

 • lizati (u ustima odrasle osobe je veliki broj bakterija);
 • sipati vodu iz slavine (bradavice moraju kuhati!);
 • obrišite rupčićem, osobito ako nije sasvim čist.

Ako je dječja lutka pala na ulicu, a zamjenjiva osoba nije bila pri ruci, potrebno je smiriti dijete i vratiti se kući da bi dobili čistu bradavicu.

Sve treba mjeriti

Da bi se izbjegle daljnje poteškoće u odvikavanju djeteta od sisanja pacifiera, važno je promatrati mjeru i ne koristiti češku češće od djeteta.

Jednostavni savjeti pomoći će u izbjegavanju prekomjerne ovisnosti:

 • Nemojte djetetu dati duda pacifira, jer će plakati. Prvo ga morate pokušati smiriti na druge načine. Ako sve ostalo ne uspije, nudi sićušnu bradavicu.
 • Nakon što beba zaspati, lutka za bebu mora biti pažljivo uklonjena iz usta, inače se spavanje može postati uznemirujuće i dijete će se probuditi svaki put kada bradavica ispadne.
 • Ako dijete zaspati na ulici s pacifierom, trebali biste ga ukloniti i nakon što san uđe u duboku fazu.
 • Ako beba plače nakon hranjenja, možete mu ponuditi babi, ali ne dugo (ne više od 5-10 minuta).

Ako dijete odbija čašu

Oko 22% djece uopće ne prepoznaje lutku pa roditelji nemaju razloga za brigu i brigu. Dosta je ljubavi i brige da takva djeca odraste zdrava i nisu se razlikovala od svojih vršnjaka.

Moram li učiti bebu na lutku?

Neki ne mogu odvojiti dijete od bradavica, drugi ne mogu staviti dijete u bradavicu. Da, da, ponekad djeca odbijaju pacifira, a prilično često je bradavica koja pomaže roditeljima u različitim situacijama. Ona savršeno smiruje dijete, potiče refleks usisavanja. Tijekom sisanja bradavica mozak se stimulira, proizvodi se određena koncentracija, proizvodnja hormona za užitak. Dijete se brzo smiruje, usredotočuje se na usisavanje i zaspanje. Bilo je uvijek neprilika o činjenici da se dijete uopće ne bi trebalo naviknuti na bradavicu pa svaki roditelj odlučuje za sebe hoće li mu se pridružiti ili ne. No, također biste trebali znati da beba neće biti gora od bradavica, jedini pravi nedostatak je da će doći do poteškoća kada dođe vrijeme da se vaša beba od bradavice i wean (ovdje smo pisali o tome: kako odstupiti od bradavice).

Kada bih trebao koristiti lutku?

 • Optimalna upotreba lutke prije spavanja. U tom slučaju, stimulacija refleksnog usta pomoći će smiriti dijete, zamjenjujući uobičajenu i normalnu bebu dojenju prije spavanja;
 • Tijekom dugih okupljanja za šetnju i šetnju kada se dijete igra u pješčaniku;
 • Kada morate čekati u velikim redovima, na primjer, u klinici;
 • Tijekom kupovnih putovanja (novu odjeću na mrvicama);
 • Sve vrste putovanja i putovanja.

Zašto je nemoguće podučiti bebu na bradavici tijekom dojenja?

Ako dojenje traje do godinu dana ili godinu i pol dana, neće biti potrebna lutka. Naprotiv, s velikom vjerojatnošću, to će biti ogorčeno odbijeno. Gotovo je nemoguće podučiti bebu koja je dojena pacifieru. Djeca savršeno osjećaju razliku i neće zahtijevati dud, već toplu i živu majčinu dojku.

Ne može svatko priuštiti dugo dojenje. Korištenje brojnih lijekova, antibiotika, nepridržavanja posebne prehrane, stresa, ranog izlaska na posao. Sve to dovodi do prisilnog odbijanja dojenja.

Što može pacifier biti koristan?

 • Dijete koje je naviklo na pacifiera ne zahtijeva pozornost prije odlaska u krevet, on treba samo kolačiće. Ovo je vrlo važno pitanje. Robbing beba prije spavanja bez korištenja duda zahtijeva barem jedan sat, ili čak dva, dnevno (tj. Tijekom dana). Ako imate toliko vremena, ne možete se brinuti o potrebi za lutku. Ako ne, to je više racionalno odabrati dobru bradavicu;
 • Dummy potiče crijeva i spašava dijete iz džipa;
 • Dok hodate na ulici i igraju dijete u pješčaniku (naposljetku, djeca vuče sve vrste "Kaku" u njihova usta);
 • Postoje posebne bradavice koje pridonose formiranju točnog ugriza;
 • Dijete se može brzo uvjeriti u bilo koju situaciju nudeći mu bečaku;
 • Dummy se može koristiti za mirno dijete od bilo kojeg člana obitelji. I otac i baku djeteta i stariju djecu. Da bi beba dovela u stanje miroljubivosti, obvezno sudjelovanje majke nije nužno;
 • Postoji razvoj sposobnosti koncentracije, koji će kasnije biti vrlo koristan u studijama ili intelektualnom radu. Vrlo je važno osigurati da se ovaj privitak ne prebacuje, na primjer, na pušenje. Ali adolescentu se lako može objasniti šteta pušenja i pronaći alternativu za postizanje koncentrirane države.

Što bi moglo biti negativna strana korištenja bradavica?

 • Manje je pažnje posvećeno proučavanju okolnog svijeta, dijete je usredotočeno na usisavanje;
 • Djeca koja su se naviknula na pacifiera počinju kasnije razgovarati, češće je potrebna pomoć logičkog terapeuta (to je naravno moguće i mit);
 • Teško je odstupati od upotrebe lutke. Ponekad je to (kako odvojiti vezu na početku članka);
 • U nekim slučajevima, dijete se prebacuje na druge predmete (sve što mu uđe u oči) i usisava ih, uključujući i prste. Usput, lakše je odstraniti dijete iz bradavica nego od sisanja prstiju (vidi članak o odbacivanju djeteta da sisati prste);
 • Djeteta dječje može sisati nekoliko sati bez stanke. To je mnogo dulje od dojenja;
 • Budući da se lutka upotrebljava dulje od dojenja fiziološki je opravdana, a bez vremenskih ograničenja, pretjerano razvijeni refleks usisavanja može dugo trajati i odražavati se u usisavanju olovaka i olovaka u školi, naviku grickanja noktiju, pušenja.

Postoje i pozitivne strane s pretjerano razvijenim refleksom usta. Kod sisanja objekata, na primjer, olovka, uobičajena stimulacija mozga, lako se postiže koncentrirana stanja, proizvodi se hormoni za užitak. I problem algebre je riješen, tako i sa zadovoljstvom. Ali umjesto olovaka koje su pojedene na odluku, možete kupiti još jednu kutiju, to je u redu.

Neka djeca apsolutno ne žele koristiti pacifier. Trebam li inzistirati?

Naravno, lutka je prikladan alat za upravljanje djetetom. Većina roditelja smatra da je prikladna, u svakom trenutku da utišava dijete i smiri se. Češće, aktivna djeca odbijaju bradavice koji samostalno žele kontrolirati svaku situaciju. Moguće je da za takvu djecu koja odbijaju bradavice, navika koncentriranih stanja bit će osobito korisna. Pa, sve prednosti korištenja bradavica, napisali smo gore.

Podučavanje lutke - male trikove

Postoje dvije glavne metode podučavanja djeteta:

 1. Da zavede bebu tako što sklizne dude umjesto dojke. U tom slučaju, pričvršćivanje na bradavicu će biti maksimalno. Uzmite bebu u svoje ruke u pozi u kojoj se dojenje javlja, ali umjesto dojke nudite bradavicu podmazanu mlijekom ili formulom. Ova metoda je idealna za djecu mlađu od 3 mjeseca. Starije bebe teško se mogu nositi na ovaj način.
 2. Ponudite pacifiera u razdoblju pojavljivanja zuba, kada je beba spremna za grickanje i sisanje na bilo što. Dijete će uzeti pacifiera kao zgodnu i korisnu igračku, gnječiti i ugristi, naučiti ga staviti na svoje u ustima i ukloniti ga po volji.

O da, mnogi vas savjetuju da razmazite bradavicu sa slatkim pekmezom ili medom, tako da dijete ne pljune; malo dijete može imati diatezu, karijes, alergije i ovisno o okusu. Također ne morate lizati bradavicu prije nego što ga dajte djetetu, u slini odrasle osobe postoji ogromna količina bakterija.

Od koje dobi može biti ponuđena lutka?

Pacifier se može dati od rođenja. Dobre ljekarne imaju širok izbor bradavica za bebe, počevši od rođenja. Ako novorođenče odlučno odbije isprazniti lutku, pričekajte malo i pokušajte ponovo za 1 mjesec. Bradavice za bojenje mogu se koristiti od 7-12 mjeseci.

Kako odabrati?

Kupnja bradavica prema dobi djeteta (lutke se prodaju u veličinama od 0 do 3 mjeseca, od 3 do 6, od 12 i 18 mjeseci). Također obratite pažnju na materijal bradavica - može biti silikon i lateks (lateks je mekši od silikona) i na obrascu.

Usput, mnoge bebe često odbijaju i pljuvaju bradavice, jer ih ne odgovara veličinom i oblikom (premalo ili veliko), ili dijete ne voli materijal iz kojeg se izrađuje bradavica (preporučujemo da kupujete i lateks i silikon - beba će odabrati koji će mu odgovarati i uživati). Pročitali smo detaljno kako odabrati pacifier >>>

Trebam li kombinirati dojenje i korištenje dude?

Ovo je nepoželjno. Razlozi su sljedeći. Kada dojite, dijete uči da je vrlo pažljivo o majčinoj dojci. Djeca koja ne koriste bradavice gotovo nikada ne ugrize grudi.

Ali pacifier je vrlo prikladan za grickanje. I djeca gnuju na dude, kada se zubi rezu, kao rezultat toga, kada se dojka opet pojavljuje u ustima, teško je da se djeca prebace i mogu ugristi. Za toleriranje i oprost takvih ugriza ne može se kažnjavati, ni zbog toga.

Treba shvatiti da svaka odluka ima svoje pozitivne i negativne strane. Nastavite s racionalnim preferencijama. Ako imate dovoljno vremena, smireno reagirati na zahtjeve djeteta fokus u sredini noći, spremni za rock vaše dijete satima, ako on ima trbuščić bol ili zuba - problem s dudom može ostaviti otvorenim.

Ako želite imati malo vremena za sebe osobno, nemojte stalno gledati iscrpljen kontinuiranim nedostatkom sna, radite nešto oko kuće - odaberite čašu.

Top 10 kravata: odaberite dojilicu za dijete (ocjena):

Top 10 glavnih proizvođača (marki) bradavica pacifiers, koje možete naći na tržištu dječjih proizvoda. Proizvođač, značajke, svojstva, prednosti i nedostaci, cijena - http://razvitie-krohi.ru/veshhi-dlya-malyisha/top-10-pustyishek-vyibiraem-sosku-dlya-rebenka-reyting.html

Ali ako vaše dijete još uvijek ne želi uzeti lutku na bilo koji način, radujte se, nemojte se odmažiti

Ostavi ga ovdje.

Video mišljenje: Dummy - dati ili ne dati?

Pogledajte mišljenje 5. majke mame i mišljenja dr. Komarovskog

Čitava istina o tome je li lutka nužna za novorođenče tijekom dojenja

12.8.2016 u 10:51 sati

Pozdrav, dragi čitatelji, s vama danas Lena Žhabinskaya s temom za raspravu, dijete treba dummy prilikom dojenja.

Pitanje je relevantno i nije jednostavno. S jedne strane, dijete plače, koje je udobno umirivalo bradavica, s druge - horor priče o pogrešnom ugriza i neuspjeh djeteta s dojke zbog bradavice. Istina, to su mitovi i kako voditi pitanje je li moguće dati lutku, ili ne vrijedi, saznajemo danas.

Zašto trebate

Kako bi se razumjelo treba li vaša dijete trebati lutku, morate razumjeti glavnu svrhu njegove uporabe.

Priroda je dojenčadi davala refleks sisanja. Zahvaljujući njemu, mogu pronaći majčinu dojku i dobiti mlijeko od nje. Ovo je prirodni instinkt kako bi se osiguralo da beba ne umre od gladi.

U međuvremenu, u nekim dojenčadi ovaj refleks se pretjerano razvija. Do te mjere da žele sisati, čak i kada su potpuno hranjeni.

Takvo dijete može danju i noću objesiti majčino dojke, sisati grudi bez gutanja. Samo u ovom stanju je mirno i dobro. No, vrijedi da se majka odmakne, jer mrvica počinje pucati od plakanja, prisiljavajući iscrpljenu ženu da ga ponovi u naručju i dade joj dojku.

Pročitajte i kako saznati zašto plava novorođenčad.

Poznata situacija? Ovo je upravo glavna svrha lutke. Potrebno je da zadovolji refleks sisanja dobro hranjene, suhe i zdrave bebe, dopuštajući svojoj majci da ide o svom poslu, domu, ocu, odmoru, starijoj djeci i nikada ne znate o modernoj ženi! Svatko je sretan i sretan.

Kada ne dati

U međuvremenu, postoje situacije kada ne možete dati pacifier:

 1. Neonatalno razdoblje. Sa stajališta medicinske znanosti, novorođenčad se smatra bebom od rođenja do 28 dana.

Ova zabrana je lako objasniti. Sada je formacija i normalizacija laktacije. Tijelo žene uči da proizvodi pravu količinu mlijeka, majke i bebe se priviknu jedni drugima.

Znanstveno je dokazano da je stimulacija dojke majke djeteta u procesu sisanja što je najsnažniji stimulator proizvodnje mlijeka.

Slijedom toga, u tom razdoblju, kada je vitalno potrebno uspješno uspostaviti dojenje, sve snage mrvica trebaju biti usmjerene isključivo na majčinu dojku. Ovo je glavni cilj i zadatak oboje.

Dok je novorođenče budna, optimalno je da je blizak majčinoj dojci. Nije teško postići ovo, jer upravo sada mrvice puno vremena spavaju, a ostatak vremena uopće nije opterećena majci.

 1. Ako majka ima problema s količinom mlijeka.

U bilo kojoj dobi djeteta, ako žensko tijelo proizvodi nedovoljnu količinu mlijeka ili je došlo vrijeme krize dojenja, vrijedi baciti svu snagu refleksa usisavanja djeteta na usisavanje majčinske dojke.

Kao što smo već napomenuli, ovo je glavni način stimuliranja laktacije. Na ostale načine kako povećati količinu proizvodnje mlijeka, pročitajte ovdje.

Vrijedno je podučavati

Dakle, imate sve što je u redu s prirodnim hranjenjem, laktacija se poboljšala, a vi se zapitajte: je li zaista vrijedno toga da se priviknete djetetu djeteta?

Učiniti to namjerno nije potrebno. Ako vaše dijete postane mirno, jede kada vas i on udobno spava, igra, ne uzrokuje bilo kakve neugodnosti i pitate se u kojim trenucima dati pacifiera, samo vam se čestitamo!

A takve se bebe doista dogode - koji sigurno raste, ne znaju ništa osim majčine dojke, ali istodobno ne uzrokuju mama neugodnosti njezinog usredotočenja.

Dakle, davanje dusa za djeteta zbog svoje činjenice i zbog toga što ostatak djece, kao što je s njom, ne isplati. Nije vam potrebno dijete - i vrlo dobro.

Još jedna stvar, kada je temperament bebe previše aktivan, a refleks usisa je previše razvijen. Razgovarajmo o tome u nastavku.

Kada trebam lutku

Već smo saznali da svatko ne treba lutku, a ne uvijek. Optimalno je ako kikiriki troši što je moguće manje vremena s njom u ustima.

No, budući da je to moguće, njegova upotreba je potpuno opravdana, a prednosti su očite u sljedećim slučajevima.

 1. Dijete je hranjeno u bocama. Postupak dobivanja mješavine bočica je mnogo lakši i brži od istog - od majčine dojke. U skladu s tim, kikiriki nema vremena da zadovolji svoj refleks sisanja. Već je pun, ali još uvijek želi sisati. U ovom slučaju, upotreba bradavica često je samo nužna i neophodna mjera.
 2. Dijete je dojilo, majka ima dovoljno mlijeka, dijete ga uspješno jede, jede, ali nakon nekoliko minuta nakon dojenja počinje djelovati. Nema razloga za ovo (puna, suha, zdrava). Istodobno, kao da se magijom, smiruje, ako mu opet dajete dojku. Ali ne za hranu, jer nema gutanja, naime za sisanje i seks. Ponudom pacifiera u ovom slučaju, taj se problem može riješiti bez prisutnosti majke tijekom cijelog dana.
 3. Nalazite se na javnom mjestu ili na ulici, dijete je postalo hirovito, ali ga u ovom trenutku ne može ni hraniti.
 4. Imat ćete bolan ili neugodan postupak u klinici (cijepljenje, ultrazvuk, pedijatricki pregled).
 5. Tijekom odijevanja, svlačenje bebe, ako mu se ne sviđa ovaj proces.
 6. Dok kupanje tako da mrvica ne proguta vodu.
 7. Kada je potrebno napustiti posao i ostaviti bebu suprugu ili rođacima.

Ovaj popis daleko je od iscrpnog, a možete je jednostavno dodati sami.

Mišljenja stručnjaka

Apsolutna većina modernih pedijatara će se složiti da je moguće koristiti bradavicu, osim u neonatalnom razdoblju i pod uvjetom da majka nema problema s laktacijom.

Postoji mit o tome da dijete, nakon sastanka lutke, odbije dojku, budući da je lakše sisati dude nego dojku. Postoji zamjena pojmova. Ako se dojena beba ponudi povremeno kako bi ponudila hranu iz boce, onda doista postoji takav rizik. I jednostavno je objašnjeno.

Dijete je također ljudsko biće, tražeći jednostavne načine, a mlijeko iz bradavica mnogo je lakše nego što se izvlači iz dojke. Dakle, to će zahtijevati hranu koja se lakše. No, u procesu sisanja pacifiera, dijete nije zasićeno, još uvijek prima hranu samo od prsa i nigdje drugdje. Stoga, zdravo gladno dijete nikada neće odustati od dojke, jer sisanje čašu.

Mišljenja stomatologa o tom pitanju su podijeljena. Neki predstavnici vjeruju da prekomjerno i dugotrajno usisavanje pacifiera može utjecati na formiranje ugriza. Što se tiče ovog prigovora, okrenimo se zdravom razumu.

U vrijeme naših roditelja s vama, nitko nije brinuo o pitanjima prirodnih hranjenja, a bez iznimke sve je Lyalka odrastao s pacifiera u ustima. Postoje li mnogi sada među vašim poznatim ljudima s iskreno pogrešnim zagrizom? Siguran sam da ne - ne znam o takvoj osobi.

Drugi prigovor zubara odnosi se na povećani rizik od karijesa. Ali - pažnja - taj se rizik povećava kada sustavno koristite prljavi objekt. U slučaju pravilne dezinfekcije pacifiera, rizik razvoja karijesa je isti kao i bez njega.

Sada je zabavan dio. Neki pojedinačni psiholozi su gorljivi protivnici upotrebe dude. Ponavljaju ih savjetnici za dojenje koji su podigli dojenje na čin religije.

Ovi drugovi nazivaju lutke "zamjenske gume" i "zamjene majke". Žena, oni su sigurni, moraju pružiti dijete s okruglim toplinom svoga tijela i pristupom prsima. Inače je ona lijena, a ne majka. Dijete plače? Je li doista teško - agresivno se pitaju - da ga odvedu na ruke i daju ljubav? Ako to nije učinjeno, dijete će se osjećati napušteno i postat će nemirno i nepoželjno.

Ne znam u kojem zračnom i bajkovitom svijetu žive oni koji takav savjet daju. Možda je cijeli život sa bebom u vašim rukama i prtljažnikom u ustima moguć ako imate osobnu sobaricu, kuharicu i praonicu kod kuće, a nema muža ili stariju djecu. Također je poželjno, a ne biti na javnim mjestima i na ulicama zimi. Tada - da, možete se potpuno posvetiti služenju djeteta.

Ali većina majki živi u stvarnom svijetu, u kojem morate imati vremena za čišćenje, pranje, kuhanje, pospremanje, vožnju u dućan, manikuru, pedikuru, kondiciju, susret starijem djetetu, pomoći mu da napravi domaću zadaću, odvede u odjeljke, susreće muža, razgovara s mojim mužem noću.

Ako je cijena sve to činjenica da će beba neko vrijeme razgovarati s gumenom bradavicom umjesto majke, razumno je platiti i živjeti normalan život, misleći ne samo o bebi, nego io sebi i ostatku obitelji.

A što ćemo sljedeće? Tako je - idemo odabrati pacifiera.

Kako odabrati

Mlada mama doslovno može ići oko glave iz različitih izbora na policama. Koji lutki je bolje odabrati i kako se ne bi izgubio u rasponu? Tako se razlikuju:

Veličina bradavice sama varira ovisno o dobi djeteta. To je obično od 0 do 6 mjeseci, od 6 do 12 mjeseci i od 12 do 18 mjeseci.

Naravno, prilikom kupnje, trebate obratiti pozornost na to, jer mjesec dana starog beba neće stati u bradavicu veličine za jednogodišnjaka.

Moderne bradavice izrađene su od silikona ili lateksa. Razlika između njih je nekritična, ali je sljedeća.

Latex soothers su obično žute, mekše i ugodnije na dodir, teže ih je ugriz. Međutim, oni brže troše, osjetljiviji su na deformacije, oštećenje od ključanja, itd. Promijenite ove bradavice treba biti svaka 2-3 tjedna korištenja.

Proizvodi od silikona su općenito transparentni, teži i izdržljivi na dodir. Lakše je ugristi, stoga, nakon erupcije mrvica zuba, preporuča se zaustaviti njihovu upotrebu i prebaciti se na lateks. Silikonske sluznice su izdržljive i otporne na habanje, te ih treba mijenjati u intervalima od 1,5 mjeseca.

Fantazija modernih proizvođača lutke doista je neograničena. Na policama se nalaze klasične okrugle bradavice, ravne ortodontske bradavice u obliku kapljica i imitaciju ženskog bradavica.

Neke majke preporučuju kupnju nekoliko, a mrvicama daje izbor oblika. Za mene je vrijedno odmah probati bradavicu ispravnog oblika koji će, prema proizvođaču, smanjiti negativne posljedice njegove uporabe i neće točno utjecati na ugrize, to jest posebnu ortodontsku.

Tako ćete staviti križić na savjest - da ste stekli sigurnu i kvalitetnu zamjenu majke. Ako dijete nema izbora, sisati će bradavicu koju mu dajete, a ona će joj se na kraju naviknuti na bilo koji oblik. Zato neka bude točan ortodontski oblik.

Iako - ponavljam - to je više za umirujuću mamu, budući da čitave generacije djece koja su odrasle na najobičnijim okruglim bradavicama nemaju ogromne poteškoće.

 1. Tu su i lutke potpuno silikon ili silikonski prsten.

Oni ne uzrokuju mrvice neugodnosti kada zaspaju, kad ispadaju iz usta, a dijete se okreće na njih i leži s obrazom.

 1. Glowing u mraku, noću.

Takvi pacifiers apsorbiraju dnevno svjetlo u sebi, kao da ih se tereti za njih, a neko vrijeme noću sjaji, što ih čini lako pronaći u krevetu.

Osim toga, ne zaboravite kupiti poseban slučaj za bradavicu (ako kit ne dolazi s vlastitim kapom) i mamac za uši.

Zamotajnica je pričvršćena na dude i odjeću djeteta, zbog čega se ne gubi i ne pada na pod na javnim mjestima. U istu svrhu, strogo je zabranjeno korištenje kućnog kabela ili vrpce i objesiti bradavicu na vratu, zbog opasnosti od gušenja.

Kako se pravilno brinuti za pacifiera

Prije prve uporabe preporuča se nježno uklanjanje bradavice iz pakiranja i temeljito oprati sapunom.

Nakon toga, sterilizirajte na prikladan način za vas:

 1. U posebnoj posudi za bocu i bradavicama.
 2. U kipućoj vodi u tavi za nekoliko minuta.
 3. U dvostrukom kotlu 2-3 minute nakon kipuće vode.

Kao izričita metoda, možete koristiti obradu kipuće vode izravno iz kotla. Ali to bi trebalo biti vrlo pažljivo, kako se ne bi spali i pažljivo, okrećući bradavicu ispod potoka sa svih strana i kutova.

A što mislite o korištenju dude, kakav je bio vaš osobni doživljaj, podijelite ga s sumnjom mame i sa mnom.

Zadržite članak na zidu u društvenim mrežama, a web stranica će biti označena, ja ću vas opet čekati, Lena Žhabinskaya bila je s tobom, oproštaj!