Značajke razvoja preranog djeteta. Kako se to događa za mjesec?

Zasnivanje

Dijete rođeno prerano zahtijeva pažljivu pažnju i puno pažnje. Za roditelje, brigu o bebi je stvar života i smrti.

Stanje zdravlja i razvoj takve djece u velikoj mjeri ovisi o stupnju njihove prijevremenosti, razini pomoći koju pružaju zdravstveni radnici i snazi ​​i ljubavi svojih roditelja.

Posebne značajke

Bebe rođene prerano razlikuju se od nekih značajki u usporedbi s pojmom bebe. Roditelji trebaju znati o njima:

 • Često su djeca rođena slaba i ne mogu disati i primati hranu sami;
 • dijete provodi prve tjedne života u posebnom inkubatoru - inkubatoru, koji prima hranu i kisik kroz cijevi;
 • neki organi djeteta možda još nisu u potpunosti formirani;
 • takva djeca pod strogim nadzorom neonatolozima, koji prate sve procese života bebe;
 • imunitet je vrlo slab, dijete reagira oštećeno na infekcije; paramedici i mladi roditelji trebaju se brinuti o higijeni.

Preuranjene bebe zahtijevaju posebnu skrb. Uz pravilnu njegu, dječaci i djevojčice iznimno zdravi. Oni praktički ne zaostaju u razvoju, međutim, oni se razvijaju prema vlastitoj shemi. Priroda njihove zadaće u budućnosti će se nadoknaditi, i kada prerasti njihovi punoljetni vršnjaci. Stoga, u prvoj godini života, prerane bebe povećavaju težinu i visinu brže nego punoljetne bebe.

Točan stol za dječake i djevojčice po mjesecu

ljestvica

Neonatolozi razlikuju 4 stupnja preranosti djece:

 1. 1 stupanj - blago prerane bebe - rođene su na 35-37 tjedno s težinom od 2000-2500 grama;
 2. umjereno prerano - rođen u 32-34 tjednu težine od 1500 do 2000 grama;
 3. duboko prerane bebe - pojavljuju se u 29-31 tjednu trudnoće, njihova težina iznosi 1000-1500 grama;
 4. iznimno prerano - rođeni su prije 29. tjedna i njihova je težina manja od 1000 grama.

U prvoj godini života, razlika u razvoju s punim radnim vremenom djece je oko 1-3 mjeseca. To ovisi o stupnju preuranjenosti bebe, kao i genetskoj predispoziciji djeteta. Za oko 6 mjeseci, oni počinju nadoknaditi svojim vršnjacima.

Što i koliko treba umjereno prerane bebe moći uzimati mjesecima do jedne godine kad počnu samostalno držati glavu:

 • 1 mjesec. Dijete slabo osvaja težinu. Trenutačno je slabo razvio usisavanje i gutanje refleksa.
 • 2 mjeseca. U ovom trenutku, dijete počinje koncentrirati svoje oči na određene objekte i zvukove.
 • 3 mjeseca. Dijete se postupno širi na trbuščić. Pokušavajući podići glavu. U ovo doba, spavanje i hrana su vrlo važni za dijete. Njegova masa udvostručuje. Dijete reagira na dodir, oponaša reakcije koje počinju pojavljivati, ali sve dok se ne nasmiješi. Može popraviti pogled na mamu. U ovom mjesecu važno je osigurati da mrvica ne okreće glavu u jednom smjeru i s vremena na vrijeme mijenja položaj.
 • 4 mjeseca. Počne se zgrabiti igračke, podiže i drži glavu, a pojavljuju se i prvi zvukovi - sve što mora biti u stanju učiniti za 4 mjeseca.
 • 5 mjeseci. Dijete točno određuje izvor zvuka i okreće glavu prema njemu. Prvi smiješi se pojavljuju. Može držati igračku u ruci.
 • 6 mjeseci. Sam mrvica pokušava se prebaciti iz leđa u trbuščić. Tijekom komunikacije, uči voljene osobe, animira, udara udove, gulit.
 • 7 mjeseci. Do tog trenutka dijete je u stanju zadržati dobru igračku, okreće se na trbuhu, kada se počinje pokušavati puzati u trbuhe. U ovom dobu počinje izbijati prvi zub.
 • 8 mjeseci. Ovo je vrijeme kada beba pokuša sama sjediti i stajati na svim četveronožama, počinje ljuljanje. Sada je zainteresiran za komunikaciju, razumije zahtjeve da pokaže nešto. Voli pjesme, pjesme i pjesme.
 • 9 mjeseci. Dijete sjedi pouzdano, pokušavajući puzati. Postoje pokušaji samostalnosti. U govoru, prvi zvukovi.
 • 10 mjeseci. Sam klinac sam pouzdano stoji i počinje se kretati pokraj potpore. Međutim, preferira pušenje. Već je u stanju brzo reagirati na zvukove i zna njegovo ime.
 • 11 mjeseci. U ovom dobu dijete nastavlja aktivno puzati, iako već zna kako se kretati uz pomoć podrške i poduzeti nekoliko koraka bez podrške. Dobro je kontaktirati s rodbinom. Zainteresirani ste za kocke i piramide.
 • 12 mjeseci. Dijete može ići sami. Do tog vremena, on je uhvatio korak sa svojim punopravnim vršnjacima u tjelesnom razvoju.

Što bi trebalo biti u mogućnosti da djeca 3 i 4 stupnja od rođenja do jedne godine?

Ova se djeca razlikuju u svom razvoju ne samo od punoljetnih beba, već i od umjereno preranih beba. To se jasno vidi u prvim mjesecima života. U ovom trenutku dijete posebno treba medicinsku podršku i roditeljsku skrb. Uz pravi stav prema godini, beba se praktički ne razlikuje od druge djece.

 • 1 mjesec. Duboko prerano dijete u prvom mjesecu pod strogim nadzorom liječnika. Nalazi se u inkubatoru, prima hranu i kisik kroz posebne cijevi.
 • 2 mjeseca - ako je dijete već otpušteno, u ovom trenutku treba naučiti sisati i progutati, što trenutno ne zna kako da to učini.
 • Što bi trebalo biti u mogućnosti za 3 mjeseca? Beba počne dobivati ​​na težini bolje. Pokušava se usredotočiti na zvukove i okolinu.
 • 4 mjeseca. Ako se beba osjeća dobro, možete ga početi širiti na trbuhu. Pokušava malo podići glavu i okrenuti ga, najčešće u jednom smjeru. Roditelji trebaju obratiti pažnju na to i povremeno ga obratiti na drugi način.
 • 5 mjeseci. Što bi trebalo biti do 5 mjeseci duboko preranog djeteta? Započinje samostalno i pouzdano drži glavu.
 • 6 mjeseci. Rijetko pokušava zgrabiti igračku. Ovo je vrijeme kada se počinje nasmijati. Pokušava uključiti trbuščić.
 • 7 mjeseci. Self se okreće na trbuhu. Razvija se aktivnost motora - trzanje ruku i nogu. Prepoznaje rođake, sedam mjeseci djeteta čini zvukove - "gulit".
 • 8 mjeseci. Dobro drži igračku ili druge predmete. Pokušavate malo puzati.
 • 9 mjeseci. Dijete pokušava sama sjediti, dobiva na sva četiri.
 • 10 mjeseci. Pouzdano sjedi. Kaže prva jednostavna slogova. Pokušavao je puzati. Prvi zub počinje izbacivati.
 • 11 mjeseci. Mrvica koja pokušava stajati uz pomoć rodbine ili pomoću podrške. Do kraja mjeseca on bi trebao imati.
 • 12 mjeseci. Pa vrijedi, držeći se na podršci. Uz njezinu pomoć pokušavajući se kretati. Ali do sada nije dosta. Dijete počinje hodati neovisno bliže 14-16 mjeseci. Do oko godinu i pol dana dijete se približava svojim vršnjacima i ne razlikuje se od njih.

Kako razviti nakon 1 godine: faze

Nakon godinu dana, prerano beba se malo razlikuje od svojih vršnjaka, ali psiho-emocionalni razvoj će zaostajati. Novorođenčad koja je rođena prije vremena ima svoje osobine prilagodbe, čak i nakon godinu dana.

Liječnici primjećuju takve značajke:

 1. kasnije formiranje govornog aparata, pogrešan izgovor zvuka, možda će biti potrebno tražiti pomoć od govornog terapeuta;
 2. djeca su više suza, hirovita;
 3. procesi spoznaje o okolišu i pamćenje informacija se pogoršavaju;
 4. Teško je prerano bebu prihvatiti nešto novo, navikavati se na nove ljude.

Preporuke roditeljima

Dijete, koje je rođeno prerano, zahtijeva posebnu pozornost. Svaki dobiveni gram je mala pobjeda. Roditelji trebaju strogo kontrolirati težinu djeteta. Da biste to učinili, možda ćete morati kupiti elektronske vage i vagati dijete svaki dan.

Prilikom propisivanja preranog djeteta liječnici daju niz preporuka za njegu i prehranu djeteta. Roditelji trebaju strogo slijediti upute. Treba također imati na umu da se dijete razvija u vlastitom uzorku, ovisno o stupnju prijevremenosti.

Nemojte se previše brinuti zbog činjenice da je dijete malo iza svojih vršnjaka i da ih ravnaju. Dijete treba više vremena da razviju vještine, a roditelji bi trebali biti strpljivi i okružuju dijete s pažnjom i ljubavlju.

Korisni videozapis

Na ovom videozapisu možete saznati više o značajkama razvoja preranog beba:

zaključak

Preuranentnost nije patologija, već samo određena osobina djeteta. Briga za ovu djecu je malo drugačija od brige za drugu djecu. Međutim, slijedeći preporuke liječnika, moguće je brzo nadvladati te poteškoće i za nekoliko će mjeseci sve terete biti zaboravljene.

Prerane bebe: razvoj mjesecima od rođenja do jedne godine (tablica)

Dijete rođeno prije određenog vremena zahtijeva pažnju i vrlo pažljiv stav. U budućnosti, takva djeca rijetko zaostaju za svojim vršnjacima u razvoju, ali u prvim mjesecima još uvijek postoji nešto zaostajanje. U našem članku ćemo govoriti o tome što značajke fizičke i mentalne razvoj prerane bebe imaju. Razvoj po mjesecima prikazan je dolje, ali prvo ćemo opisati opće informacije o preuranjenosti.

Opće informacije o preuranjenim bebama

Prerano novorođenčad zove se dijete rođeno u svijetu od 21 do 37 tjedana. Imaju niz mogućnosti:

 1. Dijete je za nekoliko mjeseci zaostajalo za vršnjacima u tjelesnom razvoju;
 2. Ako je težina rođenja manja od 1,5 kg, dijete se stavlja u poseban jarak, gdje se njeguje;
 3. Prerano beba još nije formirala živčani sustav, jer je od vitalnog značaja za njih da osjete privlačnost, ljubav i ljubav.

Postoji i nekoliko stupnjeva prijevremenog trajanja, koja uzima u obzir težinu, visinu djeteta. Najgori stupanj je četvrti, u kojem se dijete rodi manje od 1 kg. Ali sada je lijek napravio veliki napredak, pa čak i liječnici spasavaju ovu djecu.

Zatim ćemo razgovarati o procjeni psihičkog i fizičkog razvoja prerane bebe u svakom mjesecu svog života. Svi podaci prikazani su u donjoj tablici.

Razvoj preranih beba po mjesecima: tablica

Značajke razvoja preranog beba

Razmislite o razvojnom kalendaru preranog djeteta po mjesecu.

Prvi mjesec

U prvom mjesecu dijete još uvijek slabo osvaja težinu, što je povezano s nerazvijenom aktivnošću usisavanja. Teško je da dijete sisati majčino mlijeko, jer majka često mora to izraziti i hraniti bebu posebnom sondom. Prehrana bebe daje posebnu pozornost. Kod kuće, dijete treba stalnu brigu. Ne može biti bolestan, jer soba mora uvijek održavati ugodnu temperaturu.

Duboko prerano dijete rođeno u razdoblju od 21 tjedna, u prvom mjesecu i sljedećem 3-4, mora biti pod nadzorom liječnika.

Prerano beba je malo aktivna, oslabljen je mišićni ton. Sve što može učiniti je disati i progutati hranu. Kontakt s tijelom s mama je vrlo važan.

Drugi mjesec

Reflektirajući sloj je još uvijek nerazvijen, a hranjenje s izraženim mlijekom iz boce je moguće. Izračun hrane se vrši prema težini djeteta. Već za dva mjeseca, liječnici savjetuju mamu kako bi položio bebu na trbuščić. Tu je brz umor, česti san. Glava takvih mrvica ne drže sama. Unatoč porastu težine, dijete je još uvijek zaostaje u razvoju i vrlo slabo.

Treći mjesec

U ovom dobu, dijete najviše voli jesti i spavati. U sklonoj poziciji, pratite okret glave bebe - svakako stavite dijete, okrećući glavu ulijevo, a zatim desno. Dječak već može popraviti pogled na svoju majku, pokušavajući malo podići glavu. Pokušavajući zgrabiti predmete ispred sebe, što je dobar znak. Težina bi trebala udvostručiti do tog vremena.

Četvrti mjesec

U 4 mjeseca dijete sam već drži glavu i može zvukove, uhvatiti igračku. Preporučena masaža za ublažavanje mišićnog tonusa i hodanje na svježem zraku. Neka djeca u toj dobi već znaju kako se nasmiješiti.

Unatoč razvoju, dijete i dalje treba majčino mlijeko, pa se laktaciju ne smije zaustaviti.

Peti mjesec

Dječak već zna kako držati igračku u olovku. Ima zanimanje za ono što ga okružuje, može okrenuti glavu u smjeru zvuka. Dakle, dijete, čuje majčin glas, odmah okreće glavu prema njemu. U ovom dobu, beba ima prvi svjesni osmijeh. Neuropsihološki razvoj preranog djeteta u tom razdoblju vrlo je aktivan.

Šesti mjesec

Do tog vremena, težina preranog beba treba trostruko. U roku od 6 mjeseci beba sama pokušava prevaliti s leđa u trbuščić. Njegov razvoj se već malo razlikuje od vršnjaka koji su rođeni na vrijeme. Mnogi liječnici preporučuju u ovoj dobi da uvode komplementarne hrane. Sve je zanimljivije za bebu da komunicira s odraslima i prati njihove reakcije, igra s igračkama, igrati s njima.

Sedmi mjesec

Dijete je vrlo aktivno, društveno, već zna kako se prevrtati na trbuhu i pokušava puzati. Do sada to samo radi naprijed, ili kao da se povuče uz dno ispred ruke. Ovo sugerira da će uskoro dijete početi puzati pouzdano. On je u stanju samostalno uzeti predmet u ruci, žele naučiti kako se jedu iz žlice. Neke bebe imaju svoje prve zube.

Osmi mjesec

U ovom dobu, prerano beba već pokušava sama sjediti. Vrlo je aktivan, stalno u pokretu, zainteresiran je za sve, razumije govor odraslih koji su mu adresirani. Ako vam se traži da nešto prikažete - prikazuje isti predmet. U 8 mjeseci dijete je zainteresirano za bajke, pjesme, osip, vole pogledati slike. Mogla bi ustati na sva četiri i utjecati.

Deveti mjesec

Ranije prerano dijete se ne razlikuje od drugih beba. Sjedi, pokušava puzati naprijed na sva četiri, treba komunikaciju. Roditelji bi trebali razgovarati s djetetom što je više moguće, objašnjavajući sve svoje postupke riječima. Neke djeca uspijevaju ustajati sami, držeći se na podršci. Dijete već spava manje, igrajući više s igračkama. Možete čuti prve slogove: "ma", "ba".

Desetog mjeseca

Dijete dobro vrijedi za potporom, ali on još uvijek penje više. Ona reagira na njeno ime, kao i na vanjske zvukove. Pouzdano sjedi, držeći leđa ravno. U ovom dobu dijete je zainteresirano za igračke. Može privući pozornost zvukovima ili bojama. Dijete želi probati hranu za odrasle i pokazati zanimanje za to.

Jedanaesti mjesec

Ipak, dijete aktivno puze, neka djeca već pokušavaju napraviti prve male korake. U ovom dobu beba je zainteresirana za igračke koje se mogu kretati, kao i različite piramide, kocke. Voli komunicirati s voljenima. U govoru postoje nove riječi i zvukovi.

Dvanaesti mjesec

U godini je već nemoguće reći da je ranije ovo dijete bilo preuranjeno, jer njegov razvoj odgovara normama. Liječnici kažu da je tjelesni razvoj u preuranjenim bebama brži od mentalnih, što je opet norma. Pokreti mogu biti nekoordinirani, ali to ne sprječava djecu da budu znatiželjni i vrlo pokretljivi.

Iznad, razgovarali smo o tome kako prerane bebe rastu. Razvoj po mjesecima jasno pokazuje da se do ove godine djeca približavaju svojim kolegama, mogu čak biti ispred njih u fizičkoj ravnini. Da, prerane bebe mogu biti više emocionalno nestabilne, suzne. Govor se razvija sporije, teško je pamtiti novi materijal. Ali uz pravu podršku roditelja, takvo dijete će biti lakše prilagoditi se okolnom svijetu. Glavna stvar je strpljenje i smirenost, kao i pozornost na bebu.

Facebook grupa: mješavina

Objavljeno u odjeljku: Majčinstvo

Komentari (8)

Prerane bebe u početku trebaju posebnu brigu i podršku. S vremenom, razvoj po mjesecima od rođenja do jedne godine hvata se s djecom koja su rođena u terminima. Nakon godinu dana ne možete reći koja su djeca rođena prerano. Moji prijatelji su imali kćer koja je rođena prerano, dugo su bili u bolnici, imali su kapljice i injekcije. I sada je izrasla u prekrasnu zdrava djevojka.

Kad smo bili u bolnici s teškom neurološkom bolesti, djevojka koja je rođena s težinom od 900 grama bila je s nama u odjelu. U devet mjeseci izgledala je poput tri mjeseca starog djeteta i bila je pola veličine moje kćeri, koja je također imala devet mjeseci. Razvoj preranog djeteta kreće se različitim tempom, ali ako je tijekom prvih mjeseci osigurana odgovarajuća skrb i zdravlje djeteta, s vremenom se ta djeca brzo sustižu sa svojim vršnjacima u razvoju.

Nažalost, u naše doba rađaju se mnoge preuranjene bebe koje dugo borave u bolnicama i ne mogu se vratiti kući. Uostalom, što je niža težina djeteta u vrijeme rođenja, to će teže doći do normalnog života. No medicina je otišla daleko, a gotovo je i svaka šansa za takvu djecu.

Moja sonulka u tjednu 4 mjeseca. Rođena 32 tjedna, carski. Sada drži glavu kako leži na trbuhu. Osmijeh i šetnje, stvara nove zvukove i gleda igračke i slike sa zanimanjem. Prepoznaje mene i njezin suprug, smatra duge strance. On valove rukama i otkucava igračke koje se vješaju nad njim, ne znam da se on slučajno ispostavlja na taj način ili je već svjesno. Ne drži zveckanje, ali može držati kosu ili stvari na brijestu. Težina udvostručena, rođena je 2.140 sada skoro 6 kg. Nažalost, nije bilo moguće dojiti, od rođenja do IV. Za mene je on najbolji klinac. Da, malo je manje od vršnjaka, ali vrlo aktivan i znatižljiv. Nema potrebe liječiti prerano nekako drugačije, ova djeca su borci i vrlo jaka u njihovoj žeđi za životom!
Samo doktori odbjegli, kada se pitaju o koliku ili raspoloženju, imaju jedan odgovor: "Pa, što hoćeš, prerano je." Zvuči gotovo kao "drugo dijete".
Savjeti za sve mame s ubrzanim djecom - volite svoju djecu i vjerujte u njih, naša će djeca brzo nadoknaditi i nadići svoje vršnjake. I pobrinite se osvojiti svijet! )))) Kao i Leonardo Da Vinci, Isaac Newton ili Albert Einstein!

Slažem se s tobom, već pet mjeseci učimo kako se prevrnuti i puzati po trbuhu, svi mi povlačimo u usta i povlačim se na čekiće, čvrsto držimo glavu, rođeni su u 32. st., Težina se utrostručila.

Moj sin, prerano rođen 34 tjedna, na 2.654 sada ima 7 mjeseci star, težina 8.656, puzeći se samo unazad na plastonski način, on ne sjede, nego pokušava,

Moja djeca su rođena za 32 tjedna, djevojka i dječak, s težinom od 1,5 i 1,8 kg. Sada imamo 8 mjeseci, ne sjedimo sami, ali težimo vrlo teško, pa čak i po oružju već se penjemo na noge. Siguran sam da ćemo prije godine nadoknaditi ostatku djece, i nije bitno da sjedimo, pušujemo ili idemo mjesec dana ranije ili kasnije, glavna stvar je zdravlje. Sretno i strpljivo svima.

Moja beba je također rođena s težinom od 980 grama, u 28 tjedana. Sada imamo 2 mjeseca, ali već podiže glavu koja leži na trbuhu. Kada leži na leđima, možete se sigurno uključiti na svoju stranu. I sada imamo razdoblje trudnoće od 37 tjedana, a vagamo 2300

Dobitak težine u preuranjenim bebama

Dobitak težine u preuranjenim bebama

Prerane bebe su bebe rođene prije 37 tjedana trudnoće, počevši od posljednjeg datuma menstruacije i imaju tjelesnu težinu ispod 2500 grama. Postoji 4 stupnja prijevremenosti ovisno o gestacijskoj dobi i težini djeteta pri rođenju:

Ja stupanj - prerane bebe rođene 35-37 tjedana s težinom od rođenja 2000-2500 grama;

Grade II - prerane bebe rođene u tjednu 32-34 s težinom od 1500-2000 grama;

Grade III - duboko prerane bebe rođene na tjednu 29-31 s težinom od 1000-1500 grama;

Grade IV - iznimno prerane bebe rođene prije 29. tjedna s težinom manjom od 1000 grama.

Naravno, za takvu djecu, dobivanje tjelesne težine jedan je od faktora razvoja djetetova tjelesnog razvoja i zdravlja. Dobar dobitak težine može se postići samo s uravnoteženom prehranom djeteta, zadovoljavajući njegove troškove energije, kada dijete dobiva sve hranjive sastojke, elemente u tragovima i zaštitne komplekse koje mu treba. Poteškoće s hranjenjem mogu nastati uslijed nezrelosti gastrointestinalnog trakta djeteta, niske enzimske aktivnosti, česte regurgitacije, želudac ne prihvaća hranu, nedostatak gutanja i refleksa sisanja. Ovisno o problemu, liječnici hrane dijete kroz cjevčicu, koriste parenteralnu prehranu, kada se hranjiva otopina daju bebu intravenozno.

Najbolja hrana za prerano dijete je majčino mlijeko. Znanstvenici su dokazali da se mlijeko prilagođava potrebama djeteta, jer mlijeko žene koja je rodila rano, ima svoj jedinstveni sastav, prilagođen preuranjenoj bebi. Iako beba ne može sisati dojku, hranjena je izraženim mlijekom, nakon što se mrvica uči kako proguta i proguta (obično kad dobije 1,6 kg, pojavljuju se ti refleksi) postupno se prenosi najprije na djelomično, a potom na punu dojenčad. Ako je nemoguće dojiti, dijete se prenosi na donorsko mlijeko ili posebnu prilagođenu smjesu za prerane bebe. Pokazatelji prirasta tjelesne težine određuju kvalitetu i korisnost hrane, potrebu za uvođenjem ili ukidanjem dodataka.

Neonatalno razdoblje za prerane bebe podijeljeno je u tri glavne faze, koje se razlikuju u prehrambenim potrebama i dobitku na težini.

U prvoj fazi novorođenče ne dobiva, već gubi na težini. To je fiziološka osobina svake djece, ali ako beba u punom roku obično izgubi 5-6% težine, prerano - s težinom od više od 1,5kg - 10% i duboko prerano s težinom do 1,5kg - 15%. Ovo razdoblje obično traje prvih 7 dana od rođenja. Unatoč činjenici da je tijekom tog razdoblja količina prehrane minimalna, ona bi trebala osigurati tijelo mrvica sa svim potrebnim hranjivim tvarima.

U drugoj fazi postiže se konstantno povećanje težine, barem na razini prenatalnog razdoblja. Kada se stanje djeteta stabilizira, on može sisati na prsa ili bocu na vlastitu, doseže težinu od 2,5 kg, majka i dijete su otpušteni iz odjela za preuranjene bebe. Dobitak težine tjedno trebao bi biti 125-200 grama, ovisno o težini djeteta pri rođenju. Izračun povećanja je sljedeći: + 15 g / kg dnevno.

U 3. stupnju, težina djeteta se normalizira, razdoblje traje do godinu dana (za duboko preuranjene bebe duže). Zadatak roditelja u ovom razdoblju je pružiti djetetu dobru prehranu dovoljnim brojem kalorija i svim hranjivim tvarima koje su potrebne za rast djeteta, jer se prerano dijete mora intenzivnije razvijati kako bi nadoknadilo svoje vršnjake. Obično, ako je beba rođena 1 mjesec ispred vremena, tada se hvata u razvoju svojih vršnjaka za 1 godinu, 2 mjeseca ispred vremena - za 2 godine i za 3 mjeseca - za 3 godine.

Ispod je tabela dobitka na težini za prerane bebe, ovisno o dobi i stupnju preuranjenosti.

Tablica daje približan rezultat za djecu koja su dojena, brojevi se mogu razlikovati, kako gore tako i prema dolje. Mjesečno, dijete treba pregledati pedijatar koji će procijeniti fizički razvoj i zdravlje djeteta. Hranidbenu prilagodbu, izračun stopa dopunjavanja, preporuke za uvođenje komplementarne hrane i dodatke vitaminima trebali bi obavljati samo liječnik.

Razvoj prerane bebe mjesecima do godine dana

Maloljetnici koji su rođeni ranije nego što se očekivalo, razvijaju se malo drugačije nego punoljetne bebe. Njihov razvoj napreduje bržim tempom, a već se u dobi preranog beba praktički ne razlikuje od beba rođenog na vrijeme.

Međutim, u prvim mjesecima nakon rođenja, razlike će biti značajne - u izgledu, u stopi dobitka težine, te u razvoju različitih vještina.

Značajke razvoja u predškolskoj dobi

Za prerane bebe uključuju se bebe rođene u gestacijskoj dobi od 21 do 37 tjedana. Njihov razvoj karakteriziraju takve osobine:

 • Djeca uče osnovne vještine nekoliko mjeseci kasnije od punoljetnih vršnjaka. Ako je beba rođena prije 32 tjedna trudnoće, onda je kašnjenje 3-4 mjeseca, a za bebe rođene nakon tog razdoblja, zaostajanje će trajati samo 1-2 mjeseca.
 • Bebe mase manje od 1500 g trebaju posebne uvjete neposredno nakon isporuke, pa se čuvaju u inkubatorima u kojima su uvjeti blizu intrauterini. Nakon što dobije težinu do 1700 g, dijete će biti pomiješano u krevetiću koji ima grijanje. Kada tjelesna težina djeteta doseže 2000 g, više nije potrebna posebna toplinska podloga.
 • Zbog posebnog funkcioniranja živčanog sustava mrvica pri rođenju prije vremena, takve bebe trebaju povećanu pažnju. Vrlo je važno okružiti dijete s ljubavlju i nakon iscjetka stvoriti udoban okoliš kod kuće.

Termoregulacija preranog djeteta ima svoje osobine. Soba bi trebala imati temperaturu u rasponu od 20-22 ° C, a vlažnost - 50-70%. Više o tome pogledajte u prijenosu dr. Komarovskog.

izgled

Prerano beba izgleda ovako:

 • Tjelesna težina bebe je vrlo niska, a rast je sitan.
 • Koža bebe je mršava, s mnogo bora, u prvim danima se izgovara crveno.
 • Auricles su tanke i mekane, mogu se držati zajedno.
 • Na leđima i na udovima (a ponekad na licu) nalazi se meka kosa koja se naziva lanugo.
 • Glava djeteta izgleda neproporcionalno velika, odgovara otprilike 1/3 duljine tijela.
 • Trbuh djeteta je velik i pupak je niži.
 • Vrat i udovi kratki karapuz.
 • Ploče na noktima su vrlo tanke, gotovo prozirne.
 • Vanjski genitalni organi nisu u potpunosti formirani - kod dječaka testisi nisu spušteni u skrotum, dok su kod djevojčica zapaženi jaz u genitalnom području.
 • Veliko proljeće raseljeno je zbog nerazvijene lubanje.
 • Na malom proljeću mogu biti područja bez kože.
 • Dijete je letargično i slabo.

Visina i težina u tablici

Ovisno o početnoj težini novorođenčeta razlikuju se nekoliko stupnjeva ranosti:

 • 1 stupanj - djeca težine od 2 kg do 2,5 kg. Obično se rađaju u razdoblju od 36-37 tjedana. Do godine, takve bebe povećavaju svoju masu za 4-5 puta.
 • 2 stupnja - bebe s težinom od 1,5 kg do 2 kg. Ta težina je tipična za bebe rođene 32-35 tjedana trudnoće. Do godine njihova tjelesna težina raste za 5-7 puta.
 • 3 stupnja - djeca mase 1-1,5 kg. Takve se bebe nazivaju malenjem bebe ili vrlo preuranjenim bebama. Rođeni su na 28-31 tjednu trudnoće, a do godine njihova težina raste za 6-7 puta.
 • 4. stupanj - dojenčad mase manje od 1000 g. Takva težina naziva se ekstremno. Rođeni su na razdoblje od najviše 28 tjedana i povećali masu za godinu za 8-10 puta.

Stopa dobitka na težini u prijevremenoj prvoj godini života bit će ovako:

Preuranjene bebe: grupe, razvoj do godine do mjeseca, skrb

Kako je razvoj preranog beba do mjesec dana po mjesecu? Za roditelje koji dijele skrb o takvoj mrvici često se radi o životu i smrti. Zdravlje i razvoj preranog djeteta uvelike ovisi o stupnju preuranjenosti. Primarna uloga koju pruža razina pružene medicinske skrbi. Međutim, ljubav i ustrajnost roditelja jednako su važni.

Od preranih beba raste zdrav, snažan, inteligentni dječaci i djevojčice. Oni ne zaostaju u razvoju vještina, već se razvijaju prema vlastitoj shemi. Težina i duljina tijela u prerane bebe tijekom prve godine života brzo se povećavaju u usporedbi s punim novorođenčadi. Priroda ih je postavila kao zadatak "uhvatiti se", au nekim slučajevima "pretjecanje".

Skupine preranih beba

 • Ako je dijete rođeno s tjelesnom težinom ispod 1000 g, naziva se "izuzetno preuranjeno". Bebe s tom težinom čine manje od 5% svih preranih beba. Jer se život takvog djeteta mora boriti teško i dugo. Sve vitalne funkcije njegovog tijela zahtijevaju umjetnu podršku. Uz suvremene napretke u neonatologiji, brine se čak i djeca mase 500 g, no u tim slučajevima postoji visok postotak komplikacija i invaliditeta. Usput, u Rusiji 2012. godine, zakon o obveznom upisu skrb i djece s težinom od 500 grama oko ove teme puno rasprava, uključujući i moralnog karaktera.
 • Posebna se pozornost posvećuje djeci rođenoj s tjelesnom težinom od 1000 g do 1500 g. Pozvani su "duboko prerano", ali imaju mnogo šansi ne samo preživljavati nego i biti cjeloviti, zdravi ljudi. Ova djeca trebaju umjetnu ventilaciju pluća, opskrbu kisikom, enteral (kroz probavu u želucu) i parenteralnu (putem vene) hrane. Hormoni, aminokiseline, enzimi, glukoza se dodaju u posebne prehrambene smjese, koje pridonose brzom rastu i razvoju djeteta.
 • Posebni uvjeti. Djeca do 1500 g ne pripremaju za neovisno funkcioniranje. Za njihovu skrb, morate stvoriti adekvatne intrauterine uvjete. Bebe se smještaju u inkubator (inkubator) - inkubatori za prerane bebe. Ovdje se održava potrebna temperatura i vlažnost zraka, provode se potrebna istraživanja i podrška. U inkubatoru nalaze se djeca do 1700 g, a zatim se nalaze u grijanom krevetu. S težinom od 2000 g, dijete, u pravilu, više ne treba posebnu toplinsku podršku.
 • Značajke razvoja prerane bebe u razdoblju od 34 tjedna. Dijete je u stanju sami sisati. Ovo je važan pokazatelj brige za prerane bebe. Bebe u ovoj skupini imaju rizik od apneje - naglo i prisilno prestanak disanja, najčešće u snu. Stoga ih je potrebno podvrgnuti dodatnim pregledima. Uzroci apneje slabo su poznati. Oni su povezani s mišićnim, respiratornim i neurološkim poremećajima. Ako nema komplikacija, beba brzo dobiva na težini i odlazi kući s sretnim roditeljima.
 • Razvoj preranog beba rođenog u 36 tjedana. Ova djeca, u pravilu, nemaju nikakve komplikacije. Oni mogu disati i sisati sami. Možda ne trebaju intenzivnu njegu. Međutim, takve se bebe moraju podvrgnuti dodatnim pregledima i, nakon iscrpljivanja, pod nadzorom pedijatra.
 • Stupanj preuranjenosti povezan je ne samo s pokazateljem težine, već s ukupnom zrelosti tijela. Događa se da su djeca rođena s težinom od 2500 g, ali u zrelosti organa, sustavi i funkcije su inferiorniji od onih koji imaju 2000 godina.

Što izgleda prerano beba?

Prerano rođene bebe imaju niz mogućnosti. Vanjski znakovi pojavljuju se u različitim stupnjevima.

 • Mala težina i visina. Duljina i tjelesna težina dojenčadi mogu biti impresivna s malom veličinom.
 • Neproporcionalnost u tijelu. Dijete ima veliku glavu. To je 1/3 duljine tijela (za usporedbu, u punom trajanju bebe - 1/4). Moždani dio lubanje je više lica. A trbuh s obzirom na cijelu dužinu je također velik i proširen. Navel je znatno niži od onih punoljetnih beba. Vrat, noge i ruke su kratki.
 • Mekoća i lomljivosti kosti lubanje. Springwell je otvoren. Kosti se mogu pomicati, kranijalne šavove se razilaze.
 • Mekoća ušiju. Uši su toliko nježne da se mogu savijati prema unutra, držati se zajedno.
 • Pljusak na tijelu. Leđa, ramena, bokovi, čelo, obrazi prekriveni su mekom kosom. U medicini se taj fenomen naziva lanugo.
 • Nedostatak potkožnog masnog tkiva. Koža bebe, kao da je prozirna. Ispod možete vidjeti krvne žile.
 • Slabost i letargija. Motorička aktivnost se smanjuje, slab krik, nedostatak gladi, hipotonija, nerazvijena refleksa sisanja - svi ti simptomi u medicini poznat kao adinamija. One su samo duboko prerane.
 • Slabi i kratki nokti. Simptom je manje uobičajen od ostalih.
 • Exophthalmia. Ne pojavljuje se odmah, ali dva tjedna nakon rođenja. Karakterističan za djecu s visokim stupnjem prijevremenosti.
 • Nerazvijenost genitalija. Djevojke mogu imati otvorenu genitaličnu rupu s nerazvijenim usnama majora. U duboko preranog dječaka - testisi nisu spuštali u skrotum.
 • Nedostatak otekline mliječnih žlijezda. Događa se duboko prerano.

Navedeni znakovi mogu se prikazati u kompleksu ili djelomično. Neki od njih mogu se pojaviti čak iu punoljetnim bebama.

Kad se mrvica vrati kući

Ovisi o stupnju prijevremenosti. U bolnici može provesti od tjedan dana do šest mjeseci. Faze preranog beba u skrbi su: prva pomoć u bolnici; prijenos u jedinicu za intenzivnu njegu djece; zatim u jedinicu intenzivne skrbi; već odavde, s dobrom dinamikom, dijete je otpušteno kući. Mama može ostati u blizini djeteta u bolnici, pomno skrbiti sestrinskom osoblju i donijeti izraženo mlijeko. I čak uzmite dijete u svoje ruke. Usput, ovo je jedna od najutjecajnijih i najdjelotvornijih metoda skrbi. Naziva se metodom "klokan". Pod kojim uvjetima je dijete otpušteno kući?

 • Nema komplikacija, stalni napredak u ukupnom razvoju.
 • Dobro uspostavljena termoregulacija.
 • Dijete radi bez podrške i kontrole disanja, kardiovaskularnog sustava.
 • Može li sisati dojku ili bocu, dobitak težine porastao je do 2000. godine

I još jedan, a ne manje važan uvjet: roditelji znaju kako hraniti prerano dijete, kako pružiti bebu pravilnu njegu i gdje se okrenuti ako je potrebno.

Razvoj po mjesecima

Tablica - Dobitak težine i rast prerane bebe po mjesecima i godinama.

Tablica - Komparativna obilježja motoričkih sposobnosti punoljetnih i prijevremenih beba

Što treba tražiti kada se s obzirom na stol?

 • Ne postoji grupa "ekstra preranog" djece. Stopa nataliteta takve djece je niska. Metode njihove skrbi usporedive su sa svemirskim tehnologijama, a faze razvoja mogu biti vrlo kasne.
 • Prosječne vrijednosti dane su po mjesecima. Potrebno je uzeti u obzir individualni razvoj, genetsku predispoziciju, opće stanje zdravlja.
 • Nakon šest mjeseci, pokazatelji preuranjenih beba postupno se usklađuju s razinom punog roka. Psihomotorske vještine se razvijaju u isto vrijeme, ako mrvice nemaju komplikacija.

Razlika u razvoju vještina u usporedbi sa zrelim novorođenčima je 1-3
u mjesecu. To ovisi o stupnju prijevremenosti djeteta.

 • 1 mjesec. Za razliku od punoljetnih beba, dijete ne dobiva na težini tijekom prvog mjeseca. To je zbog slabe aktivnosti sisanja, nerazvijenog refleksa gutanja. Ako je beba kod kuće, zadatak roditelja je da ih zaštiti od posljedica hladnoće, patogena i virusa. Kontakt s vanjskim svijetom trebao bi biti ograničen.
 • 2 mjeseca. Dodaje se snage, ali djetetu je još uvijek teško sisati. U tom razdoblju postoji značajna debljanje, što je glavni pokazatelj zdravog razvoja preranog djeteta. Od početka drugog mjeseca, bebe se mogu širiti na trbuhu.
 • 3 mjeseca. Spavanje i hrana su dvije osnovne stvari za mrvice u ovom dobu. Potrebno je samo osigurati da dijete ne okreće glavu u jednom smjeru i da promijeni svoj položaj. Također u ovom dobu pojavljuju se reakcije oponašanja, dijete popravlja oči na majčino lice, pokuša podići glavu. Iako se ne smiješi, ali odgovara na taktilni kontakt. Razvija se refleksna, vizualna i slušna pozornost. Tjelesna težina udvostručuje.
 • 4 mjeseca. Dječak diže i pouzdano drži glavu, čini zvukove. Grabbing igračku. Tijekom tog perioda moguće je povećati mišićni ton, koji je dobro uklonjen masažom i gimnastikom.
 • 5 mjeseci. Drži igračku u ruci. Smiješi, počinje pokazivati ​​zanimanje za okolni svijet. Zvučne i vizualne reakcije znatno su poboljšane. Dijete okreće glavu na zvuk i točno određuje svoj izvor.
 • 6 mjeseci. Tjelesna težina troje. Dijete pokuša prevrnuti s leđima u trbuh. Pri komunikaciji, on oštro živi, ​​prepoznaje svoje rođake, trese noge i ruke, i gulite. Ako držite mrvice pod rukama, noge na površinu, lagano čučnite. Nakon šest mjeseci, briga za prerano dijete ne razlikuje se od brige za bebe rođene na vrijeme.
 • 7 mjeseci. Pokazuje aktivnost, lako se prevrće na trbuhu, počinje puzati u trbuhu, dobro drži igračku u ruci. U ovom dobu prve se zube izrezuju, ako je dijete rođeno 35-37 tjedno.
 • 8 mjeseci. Prvi pokušaji da sjede sami, stoji na svim četveronožama, pokušavajući utjecati. Sve motorne vještine su svjesne i vješte. U ovom je dobu zainteresiran ne samo u njegovim poslovima, nego iu komunikaciji. On razumije kada ga je zamoljen da pokaže objekt. Dijete je zainteresirano za verbalne kontakte - riječi, intonacije, pjesme, tokene, bajke.
 • 9 mjeseci. Služi više pouzdano, pokušava puzati. Potreba za komunikacijom se još više povećava. Prvi zubi su izrezani ako je beba rođena 32-34 tjedna. Kaže prvo slogove.
 • 10 mjeseci. Sigurno stoji, krećeći, držeći podršku. No, prednost se daje puzanju. Voli gledati objekte koji se kreću. Brzo reagira na zvukove, sluša ih, zna svoje ime. U ovom dobu prve se zube rezaju ako se dijete rodi prije 31 tjedna.
 • 11 mjeseci. Traje se aktivno indeksiranje. Iako beba već može samopouzdano ustati i sjesti. Može stajati bez podrške dulje vrijeme, pa čak i poduzeti nekoliko koraka bez podrške. Tijekom tog razdoblja privlači kocke, piramide, sve pokretne igračke. U dobrom je kontaktu sa voljenima.
 • 12 mjeseci. Dijete može ići samostalno. To još jednom potvrđuje da prerane bebe "nadoknule" sa svojim vršnjacima u razvoju do godine. Ponekad se dogodi kasnije - za godinu i pol. Pedijatri napominju da prerane bebe više uspijevaju u fizičkom razvoju nego u neuropsihijskim. Dobna zrelost neuropsihijskih procesa u takvoj djeci može nastati za 2-3 godine. Ti su pokazatelji u granicama normalne granice.

Značajke njege: 6 važnih bodova

Preuranjeno bebe zahtijevaju više pažnje i brige. Što točno?

 1. Odjeća. Proizvodi za bebe i prerane bebe prodaju se u specijaliziranim dječjim trgovinama. Mogu se naručiti na mreži. Raspon stvari za takve mrvice je opsežan i raznolik. Koje su značajke odjeće? Mala veličina (od 32 do 50), prirodna i osjetljiva tkanina, pričvršćivači samo u obliku gumba, s mogućnošću spajanja medicinske opreme.

Pelene za prerane bebe i djecu s malom težinom.

Proizvodi za njegu. Važno je obratiti pozornost na kvalitetu robe, uzimajući u obzir njihovu hipoalergenciju prema kategoriji djece. Koža preuranjenih beba je nježna i osjetljiva. U bolnici i kod kuće nakon izbijanja, trebate posebne pelene za prerane bebe. Postoje proizvođači koji proizvode pelene "nulte" veličine do 1 kg, od 1 kg do 3 kg.

 • Pokazatelji zraka u sobi. Vlaga u sobi bi trebala biti 50%, optimalna stopa - 70%. Temperatura zraka u sobi je 23-24 ° C, oko tijela djeteta - oko 28 ° C. Ako je potrebno, potrebno je stvoriti dodatno grijanje s grijačima. Takve toplinske mjere potrebne su samo tijekom prvog mjeseca.
 • Kupanje. Što je važno zapamtiti? Ne bi trebalo postojati jaka temperaturna razlika. Da bi to učinili, beba je umotana u tanku pelenu, staviti u kadu, razviti pelenu i oprati. Temperatura vode je najmanje 36 ° C, u sobi barem 25 ° C. Morate omotati bebu u grijanom ručniku. Poželjno je da se prva beba majka i tata prvo okupaju.
 • Pješačka. Oštra promjena temperature, hipotermija je kontraindicirana u mrvicama. Ako je rođen u ljeto, a zatim nakon iscjedka možete odmah hodati (s težinom iznad 2000 g). Prva mjesta trebala bi biti kratka - ne više od 15 minuta. Temperatura zraka izvan prozora trebala bi biti oko 25 ° C. U off-sezoni s dojenčadi dopušteno je hodati kada je dostigao težinu veću od 2500 g, po prvi puta izaći za 1,5 mjeseca. Zimi, možete hodati pod ovim uvjetima: tjelesna težina ne manje od 3000 g, vanjska temperatura nije niža od -10 ° C.
 • Masaža i gimnastika. Bez njih, ne mogu učiniti bilo koji beba rođen prerano. Bolje je da ove postupke provede stručnjak. Masaža i gimnastika pomoći će povećati mišićni tonus, ojačati sve mišiće i kosti, poboljšati metabolizam i probavu. Dijete će sjediti na vrijeme, stajati, puzati, hodati.
 • Roditelji trebaju zaliha ne samo znanja i vještina, nego i strpljenja, ljubavi i vjere u njihovu bebu.

  Odvojeno o hranjenju

  Hranjenje preuranjenih beba ima brojne značajke koje roditelji trebaju znati.

  • Dojenje. Nakon pražnjenja beba bi trebala moći samostalno uzeti i sisati dojku. U prvih mjeseci beba ima još malo snage, a troškovi energije za sisanje su izvrsni. Stoga se preporučuje da ga hranite iz žlice s izraženim mlijekom. Glavna zadaća majke je da zadrži dojenje i hrani dijete što je dulje moguće.
  • Umjetno hranjenje. Ako dojenje nije moguće, koriste se prilagođene smjese za prerane bebe s visokim sadržajem proteina, vitamina i masnih kiselina. Potrebno je savjetovati se s pedijatrom prilikom odabira mješavine za dijete.
  • Koliko puta hraniti bebu? Ovisno o stupnju prijevremenosti: od 10 do 20 puta dnevno, u frakcijskim dijelovima. Kada beba počne težiti od drugog mjeseca života, dovoljno je 8 hranjenja dnevno.
  • Mamac. Ušao tek nakon 7 mjeseci, to je zbog nezrelosti probavnog sustava. Zahvaća se s mamcem također nemoguće, jer tijelo djeteta treba vitamina i minerala. Prvi u mamcu bi trebao biti kaša (heljda, kukuruz, riža), zatim povrće i meso kvasca, svježi sokovi i najnoviji mliječni proizvodi. Šećer i slatki plodovi trebaju biti isključeni. Nakon svakog hranjenja trebate hraniti bebu s majčinim mlijekom ili formulom.

  Za prerano dijete svaki dodani gram je pobjeda. Kontrola tjelesne težine se strogo pridržava. Preporučljivo je kupovati elektronske ljestvice za novorođenčad i vaganje dnevno.

  Nakon izbijanja, roditelji dobivaju niz preporuka od neonatologa i pedijatara. Važno je ispuniti zahtjeve za skrb i ne baviti se amaterskim aktivnostima. Također je važno znati: razvoj preranog djeteta po mjesecu ovisi o stupnju preuranjenosti. Što je veći, to će više vremena biti potrebno razviti psihomotorske vještine.

  Značajke razvoja preranog beba mjesecima do godine: pravila za plivanje, komplementarne hrane i raspored cijepljenja

  Kako se prerano dijete razvija? Postoje li razlike u skrbi o preuranjenoj bebi? Ova i druga pitanja zanimaju roditelje koji žele osigurati maksimalnu udobnost za mrvice.

  Korisne informacije od neonatologa i pedijatara pomoći će vam da shvatite kako se prerano dijete razvija tijekom mjeseci u prvoj godini života. Saznajte više o kupanju, šetnjama, pravilima hranjenja, rasporedu transplantata.

  Fiziološki i psihomotorni razvoj

  Značajke:

  • prerano beba rodi prerano, nije u potpunosti formirala odvojene organe;
  • rana djeca su slaba, često ne mogu disati i dobiti mlijeko;
  • prvih tjedana nakon rođenja, mrvica troši u posebnom inkubatoru, prima kisik i hranu kroz posebne cijevi;
  • prerano dijete pod nadzorom neonatologa koji kontroliraju vitalne procese, razvoj malog čovjeka;
  • Imunološki sustav je vrlo slab, mrvica senzitivno reagira na prodor infektivnih sredstava. U početku, osoblje i roditelji trebaju vršiti najveću pažnju i pažljivo pratiti higijenu: bolesti u ranoj dobi nepovoljno utječu na razvoj malog organizma.

  Koji čimbenici utječu na razvoj preranog djeteta u prvoj godini života? Ono što je važno jest datum rođenja, težina i visina kada se rodi.

  Neonatolozi razlikuju četiri kategorije prijevremenosti:

  • kategorija 1. Masa težine: 2100-2500 g;
  • kategorija 2. Masa rođenja: 1500-2000 g;
  • kategorija 3. Masa težine: 1000-1500 g;
  • kategorija 4. Tjelesna težina novorođenčadi - do 1000

  Razvoj preranih beba mjesecima

  Usredotočite se na glavne pokazatelje koje dijete karakterizira u određenoj fazi života. Godinu dana beba raste, dobiva dovoljno težine, stječući mnoge korisne vještine.

  Prvi mjesec

  značajka:

  • novorođenče je slabo, pogotovo kada je težilo manje od 1000 g;
  • u ovoj fazi, refleks sisanja i gutanja često se ne razvija, hranjenje se provodi putem sonde;
  • u slučaju nestabilnog disanja, dijete dobiva kisik kroz posebne cijevi;
  • tjelesna težina se polako povećava;
  • zarazne bolesti su teške;
  • najteže razdoblje u životu prerane bebe.

  Drugi

  Značajke:

  • formirani refleksi za jelo;
  • mala ventrikula, prerano bebe brzo se umora, hraneći se u kratkim intervalima;
  • početak težine;
  • mrvica još uvijek ne drži glavu, leži na trbuhu, za razliku od beba rođenih na vrijeme.

  Saznajte kako koristiti Espumizana za novorođenčad.

  Od koje dobi možete staviti djecu u skakače? Pročitajte odgovor u ovom članku.

  treći

  značajka:

  • tjelesna težina udvostručuje se u jednom i polu - dva puta;
  • gotovo 16 sati beba spava;
  • najbolja temperatura u sobi - od +23 stupnjeva;
  • jaka svjetlost nadražuje prerano dijete;
  • preduvjet za pravilan psiho-emocionalni razvoj - njegu, meki dodir ruku mame;
  • mišići su slabo razvijeni, potrebna je masaža;
  • mrvica reagira na zvukove, mimikriju se i razvijaju osnovni refleksi.

  četvrta

  Značajke:

  • mišići se pojačavaju, dijete uči držati glavu;
  • visina i težina postupno se povećavaju;
  • pogled postaje svjesniji, dijete se kratko usredotočuje na svijetle objekte;
  • pojavljuju se prvi nerazumljivi zvukovi;
  • poboljšava stanje probavnog sustava, kolik je manje vjerojatno da će ometati mrvice, postupno proći.

  peti

  značajka:

  • beba razumije odakle zvuk dolazi, okreće glavu;
  • dijete prepoznaje svoje voljene, osmjehuje se u očima mame, šetnje, aktivno pomiče noge, mahne rukama;
  • dijete drži zvijeri, lagano valovi zvučni objekt;
  • hodanje postaje dulje, dijete reagira na događaje "govori" na svojem jeziku;
  • tonus mišića nije normaliziran, ponekad postoje konvulzije;
  • povećava se uloga komunikacije između odraslih i djece, izraz ljubavi i njege.

  šesti

  Značajke:

  • postupno prerano dijete ulovi s vršnjacima;
  • tjelesna težina povećava se 2,5-3 puta;
  • mrvica postaje aktivnija, razvija se brzom tempom;
  • dijete sretno reagira na poznata lica, oprezno komunicira sa strancima;
  • ako je mama napravila masažu iz prvog mjeseca života, mrvica sigurno može prevaliti na trbuhu i natrag;
  • s potporom u pazuhu, beba izvlači noge, gurajući se s površine.

  sedmi

  značajka:

  • potresi od leđa u trbuhu samopouzdani, svjetlo;
  • beba dobro drži igračke s udobnom ručkom, pokušava puzati;
  • dijete često babbles, lako komunicira s odraslima;
  • dobra podrška - razvijanje prostirke za malu djecu;
  • Važno je pratiti rastuće bebe: u toj dobi djeca često pada s kauča, trebali biste gledati na minutu;
  • raste mrvice aktivnosti. Uz pravilnu prehranu, masažu, gimnastiku, beba se ne razvija brže nego vršnjaci rođeni pravodobno.

  Saznajte kako organizirati i voditi rođendanske natječaje za djecu.

  Upute za korištenje dječjih kapi nosa opisane u ovom članku.

  Na http://razvitie-malysha.com/zdorovie/bolezet/lor/zalozhennost-nosa.html pročitajte recepte folklornih lijekova za prehladu i nosnu zagušenja kod djeteta.

  Osmi

  Značajke:

  • starije dijete pokuša da se na sve četiri, sways s jedne na drugu stranu, malo naklonjen;
  • većina beba dobro puze, naučiti sjesti na svoje;
  • prerane bebe se ne razlikuju mnogo od beba rođenih na vrijeme;
  • na zahtjev roditelja, dijete traži igračku, poznati objekt, voljenu odraslu osobu ("Prikaži medvjediće", "Gdje je mama");
  • dijete dobro jede žlicom. Dijeta je ista kao i kod punoljetnih beba;
  • vrijeme je da naučite prve slogove. Slušalice, pjesme za najmane, kratke bajke će vam pomoći.

  Deveti

  Značajke razvoja:

  • beba pokušava ustati, pokušavajući sjesti, naslonjena na ruku odrasle osobe;
  • Igračke zanimaju bebu sve više i više. Povećana pozornost na kutije, staklenke, koje se mogu presavijati "vrijednosti": krpe, prstenje, lopte, kocke;
  • za neko vrijeme beba može biti angažirana s igračkama bez sudjelovanja odraslih;
  • mladi istraživač uzima komadiće hrane svojim prstima, ukusima. U preuranjenim bebama češće počinje češće, često samo na 10-11 mjeseci;
  • broj slogova se povećava, pojavljuju se prve kratke riječi. Što je aktivnije roditelji komuniciraju s mrvicama, to će biti bogatija govorna rezerva.

  deseti

  značajka:

  • dijete promatra pokretne predmete, usredotočuje se na sjajne detalje;
  • beba aktivno uči svijet, zanima sve što je u stanu i na ulici;
  • dijete imitira odrasle, voli komunicirati. Psiholozima se savjetuje da češće razgovaraju s bebom, pozovu akcije i objekte, pjevaju pjesme, igraju žene, "soroku-ravenu";
  • dijete se ne može dugo ostaviti samostalno: roditelji nemaju vremena da se osvrnete kad se mladi istraživač uspinje u najneočekivaniji kut;
  • jaki mišići dobro zadržavaju starije dijete na nogama. Pomagač se kreće uz potporu na rukama odrasle osobe.

  jedanaesti

  Značajke:

  • dijete se aktivno razvija;
  • beba brzo puze, pokušavajući hodati bez podrške, oslanjajući se na namještaj;
  • dijete razlikuje svoje ime, voli komunikaciju s ljudima koje zna;
  • djeca su zainteresirana za igračke različitih planova;
  • s kategorijama 3 i 4 prijevremenog zacrnjenja, mliječni zubi se pojavljuju samo za ovo razdoblje;
  • djeca poput masaže, gimnastike, fitball vježbi.

  Malog jednogodišnjeg

  Značajke:

  • za 12 mjeseci, prerano beba je prevladala zaostajanje u visini i težini, uhvaćeno s bebama rođenim u vremenu;
  • dijete pokušava izgovoriti kratke riječi, također govori svoj jezik;
  • beba počne hodati, aktivno istražujući okolni prostor.

  Značajke i pravila načina rada

  preporuke:

  • plivanje. Uz tjelesnu težinu manju od 1500 g, odložite kupanje 20 do 22 dana. Ako je težina više, kupajte bebu u tjedan dana. Prva tri mjeseca, koristite samo kuhanu vodu, topline tekućinu više. Optimalna temperatura vode kad kupanje dostigne + 38 stupnjeva;
  • Mamac. Dijeta se mijenja malo kasnije nego kod beba s punim radnim vremenom. Prije toga pola godine ne može se nadopuniti hranom za odrasle: nema dovoljno enzima, novi proizvodi nadražuju želuca, dugo ostaju u crijevima. Predstavlja komplementarne hrane do dobi od sedam mjeseci, najprije dati visokokalorične žitarice za dovoljnu težinu dobitka;
  • hodati. Pažljivo s temperaturom zraka: mrvica je vrlo slaba u prvim tjednima života, lako je super-hlađenje, hvata hladno. U slučaju nesavršene termoregulacije, kapi temperature štetni su. Uz težinu djeteta od 1500 g i više, ljeti hodajte na temperaturi od + 25 C. U proljeće i jesen izađite s bebom koji je dosegao težinu od 2500 g, ako je +10 stupnjeva vani, a ne manje.

  Napomena:

  • prerane bebe zahtijevaju veću pozornost, osobito odmah nakon rođenja;
  • mala težina, minimalni imunitet, objasniti pomak u rasporedu cijepljenja;
  • liječnici uzimaju u obzir osobine svakog djeteta, razvijaju "osobni" raspored cijepljenja;
  • s težinom do 1500 g sve cijepljenja se provode u drugoj godini života;
  • ako je novorođenče težilo manje od 2000 grama, BCG cjepivo protiv tuberkuloze u porodničkoj bolnici nije učinjeno. Cijepljenje je dopušteno kada mrvica uzima još 500 g.

  Razvoj prerane bebe mjesecima prije doba jedne prolazi s nekim osobitostima. U prvih šest mjeseci odstupanje je vidljivo u mnogim aspektima, kasnije se brišu razlike među vršnjacima rođenim u različitim fazama trudnoće.

  Specijalist o značajkama razvoja preranog beba u sljedećem videu: