Razvoj fetusa, veličina i težina tjedno trudnoće

Rođenja

Nakon saznanja o trudnoći, mnoge žene žele dobiti što više informacija o tome kako se dijete razvija unutar maternice. Cijeli rok gestacije obično je 40 tjedana.

U opstetriji je uobičajeno započeti prebrojavanje tog razdoblja od početka posljednjeg menstruacije. Prema tome, prva dva tjedna uvjetovana su, budući da se oplodnja javlja u sredini ciklusa, tj. u trećem tjednu trudnoće.

Fetalni razvoj tjedno

Prenatalni život počinje samo jednom oplođenom ćelijom, koja je do rođenja postaje potpuno formirana osoba. Tijekom trudnoće pojavljuju se prvi refleksi djeteta, položeni su karakter i fiziološke značajke. Razvoj fetusa tijekom tjedna trudnoće događa se vrlo brzo, a beba se stalno mijenja.

 • 3. - 4. tjedan. Jaje je spojeno s spermom. Zametak iz jajnika duž fallopijske cijevi šalje se maternici i učvrsti u njegovu šupljinu. Njegova ljuska se stapa s mukoznom membranom maternice, kasnije će se formirati u posteljicu.
 • 5. - 8. tjedan. Postoji podjela stanica u ektodermu, endodermu i mezodermu. Svaki sloj je odgovoran za svoju skupinu organa. Kralježnica počinje izlaziti, u početnim fazama razvoja - akorda, na kojem se formira tijelo. Cirkulacijski i živčani sustavi počinju funkcionirati.
 • 7. - 8. tjedan. Zametak je simetričan, možete razlikovati udove, a kralježnica završava u malom procesu u obliku repa. Mozak aktivno formira, živčani sustav nastavlja svoj razvoj. U 8. tjednu, embrij je već sličan formi prema osobi, a u porodništvu se smatra fetusom.
 • 9-10. Tjedan. Tijekom tog razdoblja mozak aktivno razvija i podijeljen je na dvije hemisfere. Pojavljuje se koordinacija pokreta, dijete počinje pomicati svoje udove, u potpunosti nestaje proces u obliku repa. Prsti i prsti su razdvojeni, vrat se napokon formira. Glava postaje veličina ostatka tijela. Razvija se probavni sustav, jetra i bubrezi aktivno djeluju, oblike dijafragme.
 • 11. - 12. tjedan. U ovom trenutku, obično se obavlja prvi ultrazvuk za screening, koji se može koristiti za praćenje razvoja fetusa u skladu s pojmom i identificirati eventualne nedostatke. Kosti postaju sve jače, nokti na nožnim prstima i ruke počinju rasti. Glava u odnosu na tijelo postaje manja, noge savijene na koljenima i još kraće od ruku. Dijete gubi amnionsku tekućinu. Crijeva se razvijaju i počinju savijati, ne smiju se nalaziti unutar abdomen.
 • 13. - 14. tjedan. Osnovni su najvažniji organi, nastaju njihovi daljnji rast. Lice dobiva jasnije obrise, početnice mliječnih zuba već su se formirale. Počnite rasti prvu kosu. Koža je još uvijek prozirna. Dijete se sve više i više aktivira - majka već može osjetiti jedva zamjetne šokove.
 • 15. - 16. tjedan. Mimika se razvija. Dijete uči da rukama stiska hvataljka, pojave vještine disanja i sisanja.
 • 17. - 20. tjedan. Tijekom tog razdoblja, spolne razlike su već jasno vidljive, a to se može vidjeti na ultrazvuku. Postoji aktivan razvoj urogenitalnog sustava. U djevojčicama se formiraju jaja. Osjećaji počinju raditi s novom silom: dijete čuje majčin glas, osjeća dodir na trbuhu. Početni zubi počinju se polagati.
 • 20. - 25. tjedan. Glavna hrana dolazi iz posteljice, a dijete osjeća okus amnionske tekućine kada se proguta. Može se namrštiti ako mu se ne sviđa ukus (kada je mama nešto pojela kiselo ili gorko). Vibibularni aparat završava stvaranje, pluća se razvijaju, pojavljuje se gotovo potpuno disanje.
 • 26. - 32. tjedna. Pluća završavaju formiranje, a kod rođenja u tom razdoblju dijete će moći disati. Pojavljuju se fazi budnosti i spavanja, beba uči otvoriti i zatvoriti oči. Općenito, svi organi nastavljaju razvijati, povećava se težina.
 • 33 - 37. tjedan. Ovo je gotovo posljednje razdoblje bez značajnih promjena. U ovom trenutku, veliki postotak preživljavanja u porođaju, budući da su svi organi već formirani.
 • 38 - 42. tjedan. Posljednja faza - porod. Ovo razdoblje je norma za rođenje djeteta. Kasnije razdoblje već se smatra patologijom i zahtijeva stimulaciju generičkog procesa.

Najvažnije razdoblje u razvoju djeteta je prvi trimestar (od 1. do 12. tjedna), kada se formiraju svi glavni organi. U ovom trenutku, posebno je važno izbjegavati stres, ne uzimati opasne lijekove i suzdržati se od utjecaja negativnih čimbenika.

Veličina i težina fetusa tjedno trudnoće

Postoje određeni standardi za razvoj djeteta. Stalno praćenje njegove težine i visine omogućit će otkrivanje mogućih kašnjenja i sprečavanje mogućih komplikacija.

Fetalna težina tjedno trudnoće određena je rezultatima ultrazvuka. Ova metoda se može primijeniti najkasnije do 8. tjedna, jer je do tog razdoblja fetus još uvijek premalen. U različitim fazama trudnoće dobitak težine bit će drugačiji. Na primjer, na početku trudnoće povećanje će biti beznačajno i na kraju će doseći 200 do 300 g tjedno.

Ispod je tablica veličine fetusa tjedno trudnoće, počevši od 8. tjedna.

U prvom tromjesečju, kada je formacija tek počela, dijete u opstetriji ne smatra se fetusom, koristeći se pojmom "embrij" ili "embrij". Tablica veličine jaja pokazuje normalnu izvedbu tog razdoblja.

Treba imati na umu da su norme fetalne težine tijekom trudnoće prosječne vrijednosti. Svaki organizam je individualan i razvija se na različite načine. Strah se može dogoditi kada se težina i visina značajno razlikuju od standardnih. To može značiti kašnjenje u razvoju ili propušteni pobačaj.

Nemojte se baviti samo-dijagnozom. Rezultati ultrazvuka mogu procijeniti samo liječnik koji vodi trudnoću.

Svaka trudnica, očekujući dijete, želi da se rodio zdrav. Naravno, važno je stalno pratiti kliniku i podvrgnuti planiranim ultrazvukima, ali nije potrebno proučavati sve brojeve i vrijednosti u rezultatima, otkrivajući nepodudarnost u normi. Da bi se identificirale sve patologije, liječnik procjenjuje mnoge čimbenike, izgradnju cjelovite slike tijeka trudnoće.

Razvoj fetusa po tjednu: tablica

Žena je stvorena prirodom na takav način da barem jednom u životu može dati svijetu novu osobu. Razdoblje čekanja i porođaja je najsvjetlije i istodobno uznemireno vrijeme. Ali se trudna majka ne bi trebala brinuti uzalud. Trebala bi znati da je normalna trudnoća ključ za pravilan razvoj djeteta.

Ako žena ima jasnu predodžbu o tome kako se tijelo beba formira tijekom trudnoće, tada će joj biti prilično lako učiniti sve što je potrebno kako bi se izbjegao razvoj patologija.

Treba li žena znati kako se dijete razvija?

Znajući kako se intrauterni razvoj fetusa odvija tjednima, trudna majka može pravilno organizirati vlastitu prehranu i dnevni režim. Također, dostupnost potpune informacije o promjenama koje se smatraju normom, žena će izbjeći stanje nerazumne tjeskobe.

Izračunavanje intrauterinog razvoja fetusa tjednima treba napomenuti da traje 40 od ​​ovih kalendarskih razdoblja. Drugim riječima, ženska trudnoća traje 280 dana. Tijekom tog vremena, dijete ima potpuni proces formiranja i razvoja svih organa i sustava.

Liječnici i ginekolozi smatraju intrauterini razvoj fetusa tjedno i razdobljima, koji razlikuju dva: fetus i fetus. Prvo traje od trenutka oplodnje jaja do 8. tjedna trudnoće. U tom razdoblju nakon oplodnje formira se embrij koji se spušta u šupljinu i pridaje mu se. Fetalni period traje od početka 9. tjedna do trenutka isporuke. Zametak se pretvara u fetus, razvija se i raste.

Također je zajednička podjela trudnoće do trećeg tromjesečja:

 • Prvo tromjesečje (1 - 12 tjedana).
 • Drugi trimestar (13 - 27 tjedana).
 • Treći trimestar (28 - 40 tjedana).

Sada možete detaljnije razmotriti kako se fetalni razvoj fetusa odvija tjedno.

Što se događa u embrionalnom razdoblju?

Najvažnije od tog razdoblja razvoja je stvaranje embrija. S vremenom počinje steći oblik osobe. Zametak se formira od trenutka oplodnje jaja. To se obično javlja u jajovodu.

Od trenutka oplodnje jaja započinje razvoj fetusa.
Do tjedna trudnoće, morula se formira u prvih sedam dana. To je višestanični organizam, prototip embrija. Morula se pridružuje zidu maternice, a pupčana vrpca i vanjske membrane fetusa formiraju se iz vanjskih stanica. Od stanica koje su smještene unutar njega formiraju se organi i tkiva nerođenog djeteta.

Što se osjeća žena?

U prvom tjednu trudnoće, žena ima malo povećanu tjelesnu temperaturu, ona je blizu 37˚ê. Hormonalne promjene u tijelu još nisu, no očekivačka majka instinktivno osjeća promjene. Od ove točke, žena treba biti vrlo pažljiv prema prehrani i načinu života, ukloniti loše navike i slijediti savjete liječnika.

Svaka buduća majka bit će vrlo zainteresirana za to kako se fetus razvija kroz tjedna trudnoće. Ove informacije će pomoći ženi spriječiti mnoge opasne uvjete. Treći tjedan trudnoće uznemiruje jer je tijekom tog razdoblja najveći rizik od odbacivanja fetusa. Imunološki sustav ženskog tijela pokušava odbiti embrij. Međutim, kao odgovor, oslobađa se poseban protein koji potiskuje tu zaštitnu reakciju, a nerođeno dijete ima velike šanse za preživljavanje.

Što se događa s embrijom u prvih tjedana trudnoće?

Ovo razdoblje karakterizira i stvaranje posteljice. Neriješeno dijete u tri tjedna je kuglica promjera 0,2 mm. Ali tijekom tog razdoblja aktivno se formiraju pluća i respiratorni organi, kardiovaskularni sustav, leđna moždina i mozak, a lice i spol djeteta su položeni.
Žena počinje osjećati promjene raspoloženja, pospanost i umor, može se pojaviti rana toksikoza.

Daljnji razvoj fetusa (za tjedna trudnoće to je četvrti) vrlo je intenzivan. U nerođenog djeteta nastaju tri germinalna lišća:

 • endoderm - osnova za razvoj unutarnjih organa;
 • mesoderm - iz kojeg će se stvoriti kostur i kosti;
 • ektoderm - materijal za stvaranje živčanog sustava.

Embrij već ima pulsirajuću cijev koja se pretvara u srce. Na ultrazvuku tijekom ovog perioda, čuje se otkucaje srca. U dišnim organima, mozak i dalje nastaje, lice se čini jasnije. Udovi se pojavljuju u zametku, a do kraja tjedna su savijeni. Fetus se nalazi u posteljici i komunicira s majkom kroz ovaj organ.

Njegovo srce već premlaćuje!

Tijekom tog razdoblja, mnoge žene samo uče o svojoj trudnoći, pogotovo ako je ona prva. Saznajući za sebe ovu činjenicu, buduća majka zainteresirana je za glavno pitanje: kako je razvoj fetusa? Već tjednima trudnoće ovo je peto kalendarsko razdoblje. U ovom trenutku, embrij još uvijek malo sliči čovjeku, ali srce već premlaćuje, spol je jasno definiran, a formirani su bubrezi, jetra, gušterača i štitnjače.

Već u 8. tjednu, buduće dijete dobiva obrise osobe, visina je 3-4 cm. Već ima ruke i noge, čelo je jasno vidljivo, obrisi očiju, usana i nosa su obrisi. Aktivno oblikuje i razvija unutarnje organe. Želuca je već u stanju proizvesti sok, srce je ukrašeno, crijeva rastu, pojavljuju se dušnik i bronhi. Kralježnica, mozak i udovi aktivno se razvijaju.

Do kraja osmog tjedna trudnoće, embrionalno razdoblje razvoja završava, ali prvi trimestar još uvijek traje. Buduće dijete već je steklo ljudski izgled, oblikovana je krvotoka placente i uterusa.

Fetalni period

Ova faza počinje s devetom tjednom trudnoće i traje do rođenja. Fetalni period podijeljen je u dva dijela:

 • rano (9 - 28 tjedana);
 • kasno (29-40 tjedana).

U ranoj fetalnoj fazi, razvoj fetusa nastavlja se. Tjedna gestacija je deveta. Tijekom tog razdoblja, rast fetusa je 40-50 mm. Počinje biti aktivan: savijanje ruku i nogu, okreće glavu, prstima prstima u usta. No, majka to ne može osjetiti, fetus je još uvijek premalen.
Izvana, buduće dijete izgleda kao mali čovjek s velikom glavom. Oči su još uvijek prekrivene, a koža je prozirna. Započnite s formiranjem genitalija, a taj će se proces nastaviti do 20. tjedna. Razvija se cerebelum i pituitary gland. Srce ima četiri kamere. Nestaje rep, zamijenjen repom.

Zametak se pretvara u fetus

U desetom tjednu trudnoće, zametak se već naziva fetus, a težak je 5 grama. Na svojim fotografijama već su vidljivi izolirani prsti, vrat, laktovi, koljena kapaka i gornja usna. Jezik ima ukusne pupoljke, povećava se debljina pupčane pupkovine.

Jedanaesti tjedan trudnoće karakterizira daljnji razvoj fetusa. Već ima čile i mliječne zube. Obrađen je rektum. Spinalna moždina već proizvodi crvene krvne stanice. Intestina je spremna za izlazak.

Mnoge majke tijekom tog perioda šalje ginekolog na planirani ultrazvuk. Prolazeći ovaj postupak žene su zainteresirane za glavno pitanje: je li razvoj normalnog fetusa?

Već tjednima trudnoće dolazi dvanaesti. U tom razdoblju dijete ima lažne prste prstiju i ušnih prstiju, otvara i zatvara oči. Intestina se već smanjuje, a jetra može izlučiti žuči. Kružni sustav djeteta funkcionira, pojavljuju se leukociti.

Dvanaestog tjedna završava prvi trimestar trudnoće, a drugi počinje.

Dijete aktivno raste

Tijekom tog razdoblja formiraju se svi sustavi fetusa, postoji njihov razvoj i rast. Trinaesti tjedan, koji označava početak drugog tromjesečja, beba doseže 80 mm duljine i teži oko 20 g. U ovom trenutku kostur intenzivno nastaje u fetusu, a gušterača počinje proizvoditi inzulin.

Ginekolog će poslati buduću majku na prvo genetsko istraživanje. Nakon pregleda rezultata ultrazvuka, liječnik će vam moći reći kako fetalni razvoj fetusa javlja tjedno trudnoće i jesu li indikatori normalni.

U 14. tjednu, dijete nastavlja stvarati lice, mimikriju, obrve i kosu se pojavljuju na glavi. Na tijelu fetusa formirao je pepeljast i lubrikant poput sira. Štitnjača počinje raditi, razvija se vlastita hormonska podloga.
Izlučeni sustav funkcionira, dijete pokreće disanje.

U antenatalnoj klinici vjerojatno ste vidjeli stajanje koje pokazuje intrauterini razvoj fetusa tjedno. Tablica s takvim informacijama bit će korisna svakoj ženi.

U petnaesti tjedan trudnoće, dijete ima sluh, crijeva čine izvorni izmet, placenta se zgusne. Voće teži oko 50 g, njegov rast iznosi 60 mm.

Budućna mama osjeća prve pokrete djeteta

Šesnaesti tjedan trudnoće obilježen je povećanjem volumena amnionske tekućine. Dijete se aktivno kreće i majka ga počinje osjećati. Mišići su razvijeni na licu i izraz lica tipičan je za dijete u ovom trenutku. Kosti i nokti već su gotovo potpuno oblikovani, koža je vrlo tanka i kroz njega su jasno vidljive posude.

U tom razdoblju ginekolog šalje ženu na drugi genetički screening. Za to, buduća majka morat će proći ultrazvuk. To jasno pokazuje intrauterini razvoj fetusa tjednima. Fotografije koje se mogu napraviti u ovoj fazi prikazane su u nastavku.

U sedamnaest tjedana trudnoće, hrskavica se stvrdne, kostur djeteta postaje sve jači, a potkožni sloj masti se razvija. Fetus ima svoj imunološki sustav.

Dječak ili djevojčica

Osamnaesti tjedan trudnoće roditeljima omogućuje otkrivanje spola nerođenog djeteta. U ovoj fazi, već teži 200 g, a njezin rast iznosi 20 cm.

U devetnaest tjedana, fetalni pokreti već kontroliraju središnji živčani sustav, i oni nisu tako kaotični. Formirana dva seta zuba, dijete aktivno akumulira potkožnu masnoću. Već je u stanju razlikovati svjetlost od tame.

U dvadesetom tjednu nastavlja se intrauterini razvoj djeteta. Već tjednima, anatomija djeteta gotovo je nepromijenjena, gotovo se sve unutarnje organe formiraju i aktivno raste. Ovo je sredina trudnoće. Dijete ima zadebljanje kože, već ima četiri sloja. Kod djevojčica se maternica razvija. Aktivno poboljšava središnji živčani sustav.

Baby zna okuse

Dvadeset prvog tjedna trudnoće karakterizira aktivni razvoj probavnog sustava. Dijete proguta amnionske vode, probavlja ih i oslobađa ih. Tako on trenira i dišni sustav. U ovom trenutku formiraju se dječje sklonosti okusa, koje ovise o prehrani majke. Plod raste, a težina je već 360 g s rastom od 27 cm.

U 22. tjednu svog razvoja, dijete postaje proporcionalno, iako glava i dalje čini jednu petinu svoje težine. Koordinacija pokreta je poboljšana, jetra izlučuje enzime.

U dvadeset i trećem tjednu trudnoće, fetus otvara oči i može imati snove. Njegova slezena već radi i nastaju krvne stanice.
Njegova težina iznosi 500 g, a visina 30 cm.

U 24. i 25. tjednu beba akumulira već dovoljnu količinu masnog tkiva, a naboranje tijela i lica ide dalje. Ojačava se kostur, formira se kralježnica i svi zglobovi. Mozak bebe upravlja svim životnim sustavima.

U 26. i 27. tjednu trudnoće, bebin mozak već proizvodi hormon rasta. Dijete ima sve značajke novorođenčeta. Dijete se priprema za rođenje i nakuplja smeđu masnoću. Njegova težina je oko kilograma, a visina - 34 cm. Ovaj tjedan završava drugom tromjesečju.

Mama ide na rodiljni dopust

U ovom trenutku, žena ide na rodiljni dopust. Ima puno slobodnog vremena, a možete početi i psihoprofilaktički pripravci za porođaj. Tema jedne od lekcija bit će intrauterinski razvoj djeteta tjednima trudnoće. Ove informacije će biti od velikog interesa za trudnu majku. Također u ovim razredima, učenici će se naučiti kako se ponašati u procesu rođenja djeteta, kako se brinuti za novorođenčad. Oni parovi koji su odlučili da će rođenje biti partnerstvo također će morati podvrgnuti posebnoj obuci.

Ako analiziramo prenatalni razvoj djeteta za tjedan, treći je trimestir razdoblje kada je beba gotovo spremna za rođenje. I to se događa vrlo često, osobito u slučaju višestrukih trudnoća.

Smatramo fetalni pokret

Od 28. tjedna trudnoće počinje treći trimestar, a od 29. tjedna - kasno razdoblje fetusa. U ovom trenutku dijete je tijesno u maternici, a njegovi pokreti nisu toliko aktivni. Ipak, žena treba jasno pratiti šokove, njihov broj bi trebao biti najmanje 10 po satu. Mozak aktivno razvija, a na njemu se pojavljuju žljebovi. Zubi su emajlirani, oči su sposobne fokusirati. Težina djeteta je oko 1250 g, a visina - 37 cm.

U 30. i 31. tjednu trudnoće beba već preuzima završnu poziciju u maternici. Plod se aktivno povećava povećanjem mišićne mase i potkožnog masnog tkiva. Ako se dijete rodi tijekom tog razdoblja, ima svaku mogućnost preživljavanja.

Daljnji intrauterinski razvoj djeteta (tjedno već 32. kalendarski period) karakterizira poboljšanje imunološkog i živčanog sustava. Dijete ima svoju rutinu svjesnosti i spavanja, ima svoj temperament. Dijete je težilo 1800 g, a njegov rast iznosi 42 cm.

U 33. - 34. tjednu trudnoće, beba aktivno trenira pluća, cijelo je okruženje opaženo. Koža fetusa postaje glatka, kosti lubanje postaju sve jače.

Dijete se priprema za rođenje

Kod 36 - 37 tjedana trudnoće fetus se priprema za rođenje. U majčinom trbuhu već je gužva i postaje sve teže za njega. U tijelu ima dovoljno masnoća za termoregulaciju nakon rođenja, pluća su spremna za disanje. Tekućina na tijelu već je odsutna, ali kosa na glavi i marigold rastu.

U 38. i 40. tjednu, sve majke očekuju porod. To se može dogoditi u bilo kojem trenutku. Dijete diše i mama se lakše diše. Žena pažljivo prati ispuštanje sluznice i pojavu kontrakcija.

I konačno se upoznavala! Mama i beba sada zajedno. Mali je još uvijek vrlo mala, ali je pun snage za učenje novog svijeta. Sada mu je status novorođenčad.

Tablica intrauterinog razvoja fetusa tjedno trudnoće

Ovaj članak daje cjelovit opis kako intrauterini razvoj djeteta javlja tijekom nekoliko tjedana. Donja tablica poslužit će kao neka vrsta zaključka gore navedenog i služi kao podsjetnik za buduću majku.

Fetalni rast tijekom trudnoće: broj tjedno

Deset mjeseci nakon opstetriranja ili devet kalendarskih mjeseci žena ima dijete.

Tijekom tog vremena embrij postaje fetus, dobiva težinu i raste do oko pola metra.

I svaki tjedan mrvica dobiva na težini i visini, a liječnici u određenim uvjetima nadgledaju je li veličina fetusa normalna.

Norm je uvijek prosjek, a manja odstupanja su sasvim prihvatljiva.

Ali ne reagirati na stvarno uznemirujuća zvona također je pogrešna.

Koja je norma?

Fetalni rast je značajan kriterij za razvoj djeteta. Zajedno s drugim pokazateljima, on je uključen u brojne aspekte na kojima liječnik ocjenjuje sigurni postupak trudnoće.

Fetalni rast retardacije govori o nekim razvojnim poremećajima, au ranoj fazi može ukazivati ​​na smrznutu trudnoću.

Prije 8. tjedna trudnoće prolazi embrionalno razdoblje razvoja djeteta.

U ovom trenutku dijete se smatra embrijom, samo dobiva značajke koje su svojstvene čovjeku. Fetalni period počinje od devetog tjedna i završava s rođenjem djeteta.

Intenzivan rast prve embrije, a zatim embrija i fetusa govori o sigurnoj trudnoći. Povećanje veličine maternice upućuje na to da se trudnoća normalno razvija.

Usput, maternica sama čini dugu promjenu u 9 mjeseci, možda kao nitko drugi: od originalne veličine 7 cm, ona doseže 40 cm do rođenja.

Brzina rasta fetusa tjednima - to je puna usklađenost s normom ili nesuglasica s njom u razdoblju od najviše 14 dana u jednoj ili drugoj strani.

Ni razvojna kašnjenja ni napredovanje unutar granica takve dvotjedne razlike ne prihvaćaju se kao patologija. Štoviše, liječnik svibanj pitati, s kojom visinom i težinom su rođeni ti i otac djeteta.

Stope razvoja fetusa se mjere metodom kao što je fetometrija. Omogućuje vam:

 • s velikom točnošću kako bi se odredilo trajanje trudnoće;
 • dijagnosticira vidljivu patologiju intrauterinog razvoja.

Fetometrija je proučavanje sljedećih parametara:

 • KTR - pokazatelj rasta (veličina pariškoga kokusa);
 • BPR - veličina bijelih glava;
 • DHA je promjer prsa;
 • Rashladno sredstvo - opseg abdomena;
 • Db je duljina bedra.

Samo kombinacija dobivenih podataka može biti osnova za otkrivanje poremećaja razvoja.

Samo liječnik donosi presudu, pod vodstvom svih podataka, a majke se, u pravilu, bore čak i od slabog uspona s normom.

Fetalni razvoj tjedno

Trudnoća je proces kojim se dijete razvija iz dvije male roditeljske stanice. Fetalni razvoj tjednom trudnoće fascinantna je priča o tome što se točno događa tijekom svakog tjedna trudnoće, kako se masi i rast fetusa mijenjaju, kakvi se osjećaji pojavljuju kod majki dok traje trajanje trudnoće. U članku ćemo vam reći o tome zašto je svaka buduća majka zainteresirana: kada dijete počinje čuti njezin govor, kada i kako se mijenja težina fetusa, kada možete fotografirati fetus tijekom ultrazvučnog pregleda, što je uzrokovalo osjećaje mame tijekom trudnoće i još mnogo toga.

Prvi i drugi tjedan trudnoće: beba? Što dijete?

fotografija: 1 tjedan trudnoće

U vrijeme embrija, razdoblje trudnoće već je 2 tjedna. Zašto? Odredite što ćemo razmotriti pojam. Postoje koncepti embrionalnih i opstetričkih pojmova. Embrionalni termin trudnoće pravi je pojam od trenutka začeća. Obstetrijski termin - od prvog dana posljednjeg menstruacije. Obstetrijsko razdoblje u prosjeku 2 tjedna više od embrionalnog. Tijekom ultrazvuka, na kartici trudnice, na bolničkom listu uvijek će se naznačiti razdoblje opstanka na datum posljednjeg menstruacije. No, od trećeg tjedna trudnoće počinje razvoj samog fetusa. Ispod ćete naći opis svakog tjedna trudnoće: kako se fetus razvija, što se događa s maternicom, kako se osjećaji buduće majke mijenjaju.

3. tjedan trudnoće: susret roditelja

fotografija: 3 tjedna trudnoće

Na kraju drugog i početkom trećeg tjedna (u prosjeku, 14. dana ciklusa) dolazi do ovulacije. U ovom trenutku ženina jajašac ostavlja jajnika u jajovodu i gdje se susreće s spermom u sljedećih 24 sata. Od 75-900 milijuna spermija koje su ušle u vaginu, cervikalni kanal doseže manje od tisuću. I samo će netko prodrijeti u jaje.

Sjemenke i jajne stanice nose polovicu kromosoma buduće osobe. Kao rezultat njihovog spajanja, nastaje prva stanica novog organizma s punim kromosomskim skupom, zigozom. Kromosomi određuju spol djeteta, boju očiju, pa čak i karakter. Zigot počinje podijeliti i kretati prema utornoj šupljini. Put do maternice trajat će oko 5 dana, po ovoj dobi embrij će se sastojati od oko 100 stanica. Sljedeća faza - implantacija - uvođenje embrija u zid uterusa.

4. tjedan trudnoće

fotografija: 4 tjedna trudnoće

Lopta stanica službeno se zove embrij. Veličina ploda u ovom trenutku - kao makska sjeme, oko 1,5 mm.

Na koncu ovog tjedna, očekivana majka primjećuje da očekivana menstruacija ne počinje. U ovom trenutku žena može osjećati pospanost, slabost, preosjetljivost mliječnih žlijezda, promjene raspoloženja. Test trudnoće pokazuje pozitivan rezultat. Test određuje hormon hCG, koji počinje proizvoditi nakon implantacije.

Embrionalno razdoblje traje do 12 tjedana. Postoji polaganje aksijalnih organa i tkiva djeteta. Formirana je vrećica žumanjka s opskrbom hranjivih tvari, amnionskog mjehura, fetalnih membrana i korijena, buduće placente, koje se kasnije razvijaju iz ovih ekstra-embrionalnih organa. U nastavku analiziramo što se događa u embrionalnom razdoblju svakog tjedna, kako se visina i težina fetusa mijenja i kakvi osjećaji očekuju od žene.

5. tjedan trudnoće

fotografija: 5 tjedana trudnoće

Zametak se sastoji od tri sloja - vanjski ektoderm, iz kojeg će se formirati uši, oči, unutarnji uho, vezivno tkivo; endoderma iz kojeg će se razviti crijeva, mjehur i pluća; i mezoderm - temelj kardiovaskularnog sustava, kostiju, mišića, bubrega i reproduktivnih organa.

Zametak određuje prednje i stražnje stupove - buduću glavu i noge. Tijelo embrija postavljeno je uzduž osi simetrije - akord. Svi će organi biti simetrični. Neki su upareni, na primjer, bubrezi. Drugi rastu iz simetričnih pupova, poput srca i jetre.

U 5 tjedana trudnoće s hCG razinom od 500-1000 IU / l, možete odrediti jaje veličine od 2 mm, što je veličina sezamskog sjemena. Svaka žena doživljava ovo razdoblje drugačije, no većina njih ima mučninu, pospanost, netoleranciju na miris - znakovi toksikoze.

6. tjedan trudnoće

fotografija: 6 tjedna trudnoće

Sada dijete nije ništa više od leća, na početku tjedna 3 mm, a do kraja - 6-7 mm. Fetus je nešto poput ribe i do sada malo sliči osobi. Pojavljuju se osnovni dijelovi nogu i nogu. Kada se pojave ruke, noge će i dalje biti u obliku osnovica. Formirane polukugle mozga. Mali puls srca, podijeljen je na dijelove.

Od korionskih sila položi se budućnost posteljice, krvne žile kroz koje se izmjenjuje krv i, prema tome, sve što je potrebno za nerođeno dijete između majke i djeteta aktivno raste.

U ovom trenutku, pojava toksemije može se povećati, može doći do teške slabosti i povraćanja. Dovoljna količina pića važna je u ovim tjednima trudnoće.

7. tjedan trudnoće

fotografija: 7 tjedana trudnoće

Embrion oko borovnice, visok 8-11 mm, težina do 1 gr. Pojavljuju se savjeti budućeg nosa, očiju, ušiju i usta. Postoji fantastična stopa rasta mozga - 100.000 stanica u minuti! Interdigitalni prostori već su se pojavili na ručkama, ali prsti još nisu odvojeni. Oblikuje se pupčana vrpca i sustav uteroplacentalne cirkulacije: dijete i prehrana djeteta dolaze iz majčine krvi.

U ovom trenutku mnoge očekivane majke često dolaze na prvi ultrazvuk tijekom trudnoće. Na 7-8 tjedana s KTR (kopchiko-parietal veličina) 10-15 mm. Ultrazvuk je određen otkucajem srca frekvencijom od 100 do 190 otkucaja u minuti, što je znatno više nego u odrasloj dobi. U ovom trenutku prva fotografija galerije za razvoj fetusa odvija se tjedno po tjedan. Bez uputa liječnika, a ne razumjeti gdje da izgleda. Kasnije će biti jasnije, osobito na trodimenzionalnom ultrazvuku.

Ali mama ne bilježi povećanje trbuha, a ginekolog može već reći o povećanju maternice. Žena je povećala mokrenje, što je povezano s povećanjem volumena tekućine u tijelu.

8. tjedan trudnoće

fotografija: 8 tjedna trudnoće

Dječak je veličina graha, od 15 do 40 mm, i teži oko 5 grama. Tijekom protekla dva tjedna odrastao je 4 puta! Okviri lica i dalje se razvijaju, postaju graciozniji, gornja usna i vrh nosa ističu, počinje formiranje kapaka.

U 8. tjednu trudnoće započinje lučenje kostiju - ruke, noge, lubanja. Strukturiranje gastrointestinalnog trakta, srca, bubrega, mjehura je završeno.

Negdje na 7-8 tjedana trudnoće, dijete se počinje kretati, ali majka neće osjetiti ove pokrete u narednim mjesecima. Mama se gotovo ne mijenja. Moglo bi postati lakše zbog prilagodbe državi i svijesti o svojoj novoj ulozi.

9. tjedan trudnoće

fotografija: 9 tjedana trudnoće

Mali muškarac je samo veličina grožđa - duljina 35-45 mm, a njezina težina doseže 10 grama. Postoji polaganje reproduktivnog sustava, a nadbubrežne žlijezde već proizvode hormone, uključujući adrenalin.

Mozak se intenzivno razvija, uključujući i mali mozak, koji je odgovoran za koordinaciju pokreta. Pokreti postaju sve kontrolirani. Sustav probavnog trakta aktivno se razvija. Jetra počinju proizvoditi nove krvne stanice. Glava zauzima polovicu cijele duljine tijela. Mali prsti postaju duži.

Količina cirkulirajuće DNA embrija u krvi majke dovoljna je za provođenje neinvazivnog prenatalnog testa.

Znakovi toksikoze u mami i dalje postoje. Obično u ovom trenutku se okreće ginekologu da se registrira.

10. tjedan trudnoće

fotografija: 10 tjedana trudnoće

Znate li takvo voće - kumquat? To je sada o toj veličini beba. Ovaj tjedan službeno će se zvati fetus, ali za sada ga zovemo embrijom. Ovo razdoblje smatra se kraj prvog kritičnog razdoblja. Sada je opasno djelovanje lijekova, što dovodi do malformacija, nije tako značajno.

Danas se događa mnogo događaja. Membrane između prstiju nestaju i prsti se odvajaju. Kosti se otvrdnu. Bubrezi počinju raditi, obavljajući svoju glavnu funkciju - proizvodnju urina. Svake minute, svake minute, u mozgu se formiraju 250.000 neurona. Između trbušne i prsne šupljine formira se dijafragma.

Mama su fenomeni toksičnosti. Zbog promjena u prehrani, metabolizmu, tonusu mišića i hormonskim skokovima, može se promijeniti oblik tijela i pokret tijela. Maternica ima veličinu grejpa, ali trudnoća još nije vidljiva drugima.

11. tjedan trudnoće

fotografija: 11 tjedana trudnoće

Od 11 do 13 tjedana beba prolazi ozbiljni medicinski pregled - ultrazvučni pregled. Odredite debljinu ovratnika, nosne kosti, provesti proučavanje krvnih žila, ukloniti bruto promjene u strukturi tijela. Pregledajte unutarnje organe, strukturu lica, mozak, ruke i noge, kralježnicu. Vaša beba je mala kao smokva, a liječnik opisuje anatomiju fetusa s takvim detaljima! Glava je još uvijek velika u odnosu na tijelo, ali proporcije se i dalje mijenjaju: glava je velika, tijelo je maleno, gornji su krajevi dugački, a donji su kratki i savijeni na koljenima. Pojavljuju se osnovni čvorovi i zubi.

S rezultatima ultrazvuka, majci dobivaju biokemijski test krvi za kromosomske abnormalnosti i rizik od razvoja komplikacija trudnoće.

Nove senzacije zamjenjuju simptome toksične: žgaravica, nadutost i zatvor. Žena bi trebala posvetiti više pažnje njezinoj prehrani i unosu tekućine.

12. tjedan trudnoće

fotografija: 12 tjedana trudnoće

Vaša beba je oko veličine vapna. Do razdoblja od 11-12 tjedana, nema značajnih ultrazvučnih razlika između dječaka i djevojčica. Vjerojatnost pravilnog određivanja spola fetusa već je iznad 50%. Voće težine oko 20 grama, a duljina oko 9 cm.

U tom razdoblju dijete počinje aktivno pomicati ruke, noge, ruke, prste. Zbog aktivnog rasta crijeva prestaje stati u trbuščić i počinje se sklapati petlje. Tijekom ovog razdoblja, crijeva se treniraju: prolazi kroz amnionsku tekućinu, koju plod proguta. Bijele krvne stanice pojavljuju se u krvnim leukocitima koji nose funkciju zaštite od infekcija.

Mamina težina do 12. tjedna trudnoće je oko 1-2 kg. Liječnici preporučuju gimnastiku za trudnice, prikazuju se plivanje.

13. tjedan trudnoće

fotografija: 13 tjedana trudnoće

Pea pod - tako da možete opisati veličinu djeteta u dimenzijama kućanstva. Ili 7-10 cm, 20-30 grama. Od 13. tjedna započinje drugi trimestar trudnoće. Svi glavni organi i sustavi su već formirani, a ostatak vremena prije isporuke, organi će rasti i razvijati.

Lice postaje sve više i više ljudsko. Uši se kreću bliže njihovom mjestu od vrata, a oči na boku do središta lica. Pojavljuju se prve vlasi. Formirani su 20 mliječnih zubi.

Glava je i dalje nerazmjerno velika, ali sada će tijelo rasti brže. Ruke i dalje rastu, beba može već doprijeti do lica. Često doktori tijekom ultrazvučnog pregleda pokazuju roditeljima kako dijete stavlja prst u usta.

U ovom trenutku, oblik trbuha se mijenja, stara odjeća postane skučena. Okruženje može primijetiti novo emocionalno raspoloženje žene, ona postaje mirnija i opuštena.

14. tjedan trudnoće

fotografija: 14 tjedana trudnoće

U 14. tjednu voće raste do 13 cm i 45 grama. Kod dječaka nastaje prostata, au djevojčicama jajnici se spuštaju u zdjelicu. Nebo je već u potpunosti formirana, počinje aktivno sisanje refleksa. Dijete imitira pokreta disanja kako bi učinkovito uzela prvi dah nakon rođenja.

Stvorena gušterača počinje proizvoditi najvažniji metabolizam hormonskog ugljikohidrata - inzulin. I u dubini mozga, hipofiza počinje raditi - glava svih organa endokrinog sustava, on je koji kasnije kontrolira sve žlijezde tijela.

Maternica je 10-15 cm iznad pubisa, sama žena može osjetiti njezin gornji dio. Preporučuje se uporaba posebne kozmetike za trbušnu kožu.

15. tjedan trudnoće

fotografija: 15 tjedana trudnoće

Veličina voća - s jabukom i težinom oko 70 grama. Cijela beba je prekrivena malim dlakavim dlačicama - oni su na leđima, ramenima, ušima, na čelu. Te dlake pomažu očuvati toplinu. Zatim, kada dijete skupi dovoljno masnog tkiva, vlasi će nestati. Dijete dijeli razne grimase, mršteći se, mršteći se i škiljavajući, ali to uopće ne odražava njegovo raspoloženje. Stalno se mijenja položaj, aktivno se kreće. No dijete je još uvijek premalo i ne pada na zidove maternice. Jedinstveni uzorak kože pojavljuje se na vrhovima prsta i posebnim bjelančevinama na crvenim krvnim stanicama koje određuju krvnu skupinu.

Mama može imati pigmentaciju na trbuhu.

16. tjedan trudnoće

fotografija: 16 tjedana trudnoće

Veličina djeteta nalikuje avokado. Kosturaste kosti postaju teže, ali dovoljno fleksibilne da beba prođe kroz rodni kanal. Pupčana vrpca sadrži jednu venu i dvije arterije, okružene želatinoznom supstancom, koja štiti plovila od štipanja i čini pupčani kabel sklizak za kretanje. U djevojkama ovih dana formiraju se spolne stanice - vaša buduća unučadi.

Dobitak težine za ovaj tjedan trudnoće - 2-3 kg.

17. tjedan trudnoće

fotografija: 17 tjedana trudnoće

Veličina bebe 12-13 cm i težina do 150 g, veličine repa. Ruke i noge su proporcionalne veličini tijela i glave. Masnoće počinje graditi pod kožom, razviti znoj žlijezde. Placenta osigurava dijete vitaminima, mineralima, bjelančevinama, mastima i kisikom, uklanjajući otpadni materijal.

Zbog povećanja volumena krvi koja cirkulira, mama može imati brzu otkucaja srca. U tom slučaju obratite pažnju liječnika, kako biste saznali je li sve u redu.

18. tjedan trudnoće

fotografija: 18 tjedana trudnoće

Vaše dijete je oko veličine paprike i teži 250 grama i spreman je za komunikaciju. Da, sada dijete može čuti, a glasni zvuk ga može uplašiti. On se navikne na glas svojih roditelja, i uskoro će ga moći prepoznati od drugih zvukova.

Endokrini sustav fetusa aktivno se razvija i funkcionira. "Dječji" hormoni su toliko mnogo da beba može čak isporučiti majčino tijelo.

Mama ovaj tjedan može osjetiti prvo kretanje fetusa. Iako su slabi i rijetki, ne brinite ako ne čujete dijete prečesto.

19. tjedan trudnoće

fotografija: 19 tjedna trudnoće

Rast voća je 25 cm, a težina je već 250-300 grama.

Masnoća od masnoće pokriva kožu bebe i pomaže regulirati tjelesnu temperaturu. Tu je tabulator kutnjaka, oni su pod osnovama mliječnih. Glava ne raste tako brzo, a udovi i tijelo i dalje rastu, tako da beba postaje simetričnija.

Maternica je 1-2 cm ispod pupka. Zbog intenzivnog rasta može doći do bolnih osjeta povezanih s istezanjem ligamenata maternice.

20. tjedna trudnoće

fotografija: 20 tjedana trudnoće

Ugodno dijete težilo je 240 grama. Posebno dobro u ovom trenutku daje flexion i proširenje ruke i noge. Postaje sve više i više kao njegovi roditelji.

Tjedan 20 - ekvator trudnoće. Raste uterus pritišće u unutarnje organe, tako da majka doživljava otežano disanje, često mokrenje.

U ovih tjedana majka sudjeluje u sljedećem rutinskom ultrazvučnom pregledu i provodi se doplerometrija. Ovo je dobro vrijeme za ultrazvuk na video i redovne fotografije nasljednika.

21. tjedan trudnoće

fotografija: 21 tjedan trudnoće

Rast voća čini 25 cm, a težina - 400 gr. Većina hranjivih tvari dolaze iz posteljice. Ako se proguta amnionska tekućina, želudac je već opremljen za probavu i dobivanje hranjivih tvari. Beba počinje kušati.

Mama dodaje više težine, jer intenzivno raste beba.

22. tjedna trudnoće

fotografija: 22 tjedna trudnoće

Do kraja tjedna beba će biti oko 500 grama. Koža više nije prozirna, ali ostaje crvena i naborana i obložena masnoćom. Završni živčevi sazrijevaju, a beba postaje osjetljiva na dodir. Od 21 do 25 tjedana mozak se povećava 5 puta - od 20 do 100 grama!

23. tjedan trudnoće

fotografija: 23 tjedna trudnoće

Milijarde moždanih stanica će se razviti tijekom narednih nekoliko tjedana. Njihov zadatak je kontrolirati sva pokreti vašeg djeteta, osjetila, kao i osnovne životne funkcije, kao što je disanje.

U plućima počinje stvarati tvar koja dopušta plućima da se progutaju i ispunjavaju zrakom nakon rođenja, a fetus počinje "disati". Učestalost pokreta disanja - 50-60 u minuti.

Visina dna maternice - 4 cm iznad pupka. Materta raste, što može uzrokovati nelagodu u kralježnici, zglobovima, pa vam je potreban poseban zavoj.

24. tjedan trudnoće

fotografija: 24 tjedna trudnoće

Beba je još uvijek mala, težina je 600 g, a visina oko 33 cm. Dijete aktivno odgovara na žalbu prema njemu. Unutarnje uho već je u potpunosti oblikovano (vestibularni aparat), počeo je shvatiti gdje vrh, a gdje dno, pokret u maternici, postaje značajniji.

Mama dodaje oko 500 grama tjedno. Može doći do bubrenja nogu, stoga je važno odabrati udobne cipele i odmoriti noge.

25. tjedan trudnoće

fotografija: 25 tjedana trudnoće

Fetalni rast - 30-32 cm, težina 750 grama. Mekonij se formira u debelom crijevu - prvom stolicu bebe, koja se potpuno oslobađa unutar nekoliko dana nakon rođenja. Osteo-zglobni sustav aktivno se razvija, kosti se pojačavaju.

Mama može osjetiti znakove anemije (anemija), koja se razvija zbog nedostatka željeza. Umor, bljedilo, umor i tahikardija - razlog da se obratite terapeutu i prođete krvne pretrage za anemiju.

26. tjedan trudnoće

fotografija: 26 tjedana trudnoće

Visina 34 cm, težina 900 grama.

Postoji aktivan razvoj pluća, ispunjeni su posebnom supstancom koja ne dopušta da se pluća pridruže nakon prvog daha.

Dijete jasno stoji u razdobljima spavanja i budnosti. Mama osjeća njegovu aktivnost na pokretu u trbuhu. Ako imate sreće, razdoblja spavanja i aktivnosti između vas i djeteta će se podudarati.

27. tjedan trudnoće

fotografija: 27 tjedana trudnoće

Tjelesna težina fetusa je već oko kilograma, a rast je 34 cm. Hormon rasta počinje se proizvoditi u hipofiza. A u štitnjači - hormoni koji reguliraju metabolizam.

U vezi s prisilnim kontrakcijama dijafragme, majka može osjetiti itkoopatske pokrete djeteta. U odraslih, ti pokreti su u pratnji zatvaranja glasnica, pa je karakterističan zvuk „uh”, a dijete prije rođenja je prostor ispunjen tekućinom, tako da je ovo „štucanje” zvuk.

U nogama može biti nova senzacija - trnci, guzice ili čak konvulzije. To je razlog da se posavjetujte s liječnikom radi daljnjeg pregleda i liječenja.

28. tjedan trudnoće

fotografija: 28 tjedana trudnoće

Sada beba počinje zatvarati i otvoriti oči, koje nisu bile potpuno zatvorene do ove točke. Iris oka stekao je boju zbog pigmenta, iako ta boja nije konačna. Djeca mogu promijeniti boju oka do godine dana.

U 28. tjednu, u slučaju višestruke trudnoće, majka prima "bolovanje". Dobitak težine do tog vremena iznosi 7-9 kg. U tom razdoblju Rh-negativne majke ubrizgavaju imunoglobulin.

29. tjedan trudnoće

fotografija: 29 tjedana trudnoće

Dijete ima duljinu od 36 do 37 cm, teče oko 1300 grama i postaje sve jače i jače. Možemo reći da on također pokazuje karakter. Dijete reagira drugačije na različite namirnice, zvukove, svjetla.

Žena mučila žgaravica, težina nakon jela. Postoji svibanj biti česte mokrenje ili čak i lažne poticaje.

fotografija: 30 tjedana trudnoće

U narednim tjednima vaša će beba aktivno dobiti težinu. Adipozno tkivo će obavljati funkciju termoregulacije nakon rođenja, dati energiju, zaštititi organe. Pokloni za bebe postat će manje aktivni, što je povezano s povećanjem njegove veličine. Ali ako ne osjetite udarce u uobičajenom načinu rada, obavezno obavijestite svog liječnika. Trudnice mogu doživjeti oticanje dojke i primjetiti kolostrum.

Potvrda o invalidnosti izdana je za ovo razdoblje tijekom trudnoće singletona.

Od 28-30 tjedana trudnoće, redoviti CTG (kardiotokografija) počinje procijeniti stanje fetusa. U CTG-u se procjenjuju fetalna srčana frekvencija, ton maternice i motorička aktivnost.

31. tjedan trudnoće

fotografija: 31 tjedan trudnoće

Prije rođenja, mali će muškarac biti u položaju fetusa, jer inače ne stane u šupljinu maternice, ima 1600 g težine i visoka je 40 cm.

Ovih dana važan je događaj u muškim fetusima - testisi na putu do skrotuma. Djevojke su gotovo formirale klitoris.

Tjedni dobitak težine - 300-400 grama. U tim vremenima može se pojaviti edem i pritisak, što može biti simptom strašne komplikacije - preeklampsije. Stoga bi buduća majka trebala biti što opreznija za sve promjene u blagostanju.

U razdoblju od 30 do 32 tjedna, ultrazvuk trećeg trimestra obavlja se s Dopplerovom procjenom protoka krvi.

32. tjedan trudnoće

fotografija: 32 tjedna trudnoće

Ovo je važan tjedan, prošlo je još jedno kritično razdoblje. Djeca rođena u takvom razdoblju su zdravi i potpuno funkcionalni. Do ovog tjedna svi glavni organi funkcioniraju u cijelosti, osim pluća, koji trebaju još malo vremena za punu sazrijevanje.

Buduća majka može imati bol u zglobovima, u stidnom zglobu. Oslobodite ove pojave mogu nositi zavoj, plivanje.

33. tjedan trudnoće

fotografija: 33 tjedna trudnoće

Dijete je teže kretati, on je već 44 cm i teži oko 2 kg. Mnoga djeca vole živjeti u ritmu majke: zvukovi, hrana i šetnje mogu utjecati na aktivnost djeteta.

Visina dna maternice - 34 cm od razine pubisa. Mama se sve teže ponaša ili vježba, ona treba odmor.

34. tjedan trudnoće

fotografija: 34 tjedna trudnoće

U roku od nekoliko tjedana, vaš dječak ili djevojčica će početi pripreme za sastanak sa svojim roditeljima. Izvorna bijela mast, koja je prekrivena kožom, počinje gubiti, akumulirajući se u aksijalnim i inguinalnim nabora, iza ušiju. U vrijeme prvog WC-a novorođenčeta mast će biti uklonjena. Visina 47 cm, težina 2200-2300 g.

Trudnice počinju osjećati lažne kontrakcije - pripremu mišića za proces porođaja.

35. tjedan trudnoće

fotografija: 35 tjedana trudnoće

Fetus se priprema za rođenje, konačno zauzima ispravnu poziciju, naopako. To je oko 97% djece. Preostalih 3% može zauzeti položaj zdjelice dolje ili čak poprečno. Fetalni rast 47-48 cm, težina 2300-2500 g.

Gotovo sve buduće majke u ovom razdoblju imaju kratak dah.

36. tjedan trudnoće

fotografija: 36 tjedna trudnoće

Dijete nastavlja akumulirati masnoću, izuzetno važno nakon rođenja za energiju i toplinu. Mišići usisavanja su spremni za rad: nakon rođenja, dijete će biti gladan i po prvi puta će ga tražiti da ga hrani.

Visina dna maternice - 36 cm Hormonska promjena ženskog tijela počinje se pripremati za porođaj - proizvodi se oksitocin i prostaglandini.

37. tjedan trudnoće

photo: 37 tjedan trudnoće

Pokreti prstiju postaju koordiniraniji, uskoro će moći uhvatiti vaš prst. Akumulacija potkožnog masnog tkiva nastavlja se, njezin volumen iznosi oko 15% težine djeteta. Rast 48-49 cm, težina 2600-2800 g. Nježna kosa koja pokriva tijelo postupno nestaje.

Trudnice osjećaju poremećaj porođaja - izostavljanje maternice, smanjenje volumena trbuha, slabljenje stolice, povećana borba treninga, ispuštanje sluznice.

38-40 tjedana trudnoće

fotografija: 39 tjedan trudnoće

U udžbenicima o porodici, točno 38 tjedana bilo je termin punoljetne trudnoće. Ako je beba rođena upravo sada, to će biti punopravna trudnoća, a beba neće imati ikakvih čimbenika rizika povezana s preranog rođenja. Sva daljnja događanja usmjerena su na pripremu za porođaj.

Odstranjivanje sluznice treba razlikovati od curenja amnionske tekućine. Ako ima previše pražnjenja, posavjetujte se s liječnikom radi posebnog testa.

U većini slučajeva, glava djeteta na 38-39 tjedana dolje u zdjelici, to se zove glava previa. Ako dijete leži ravno prema dolje, naziva se uzdužna pozicija, ako je malo pod kutom - tada je kosa. Tu je i pojam položaja fetusa: Položaj mi znači da je leđa okrenuta lijevom maternicom i II - desno. O tome kako se fetus nalazi, recite na ultrazvuku.

fotografija: 40 tjedana trudnoće

Pri rođenju, liječnici procjenjuju stanje djeteta prema nekoliko parametara: aktivnost, mišićni tonus, otkucaji srca, disanje, boja kože i refleksne reakcije. Što više bodova, to je zdraviji dijete.

Tako smo završili naš put nakon 40 tjedana razvoja fetusa tijekom trudnoće. Najvažnije je paziti na sebe i riječi svog liječnika, svrhu testova i ultrazvuka, obratiti pažnju na sva osjetila i uživati ​​u trudnoći i budućem majčinstvu.

Tjedni kalendar za razvoj fetusa

Razdoblja razvoja fetusa

Tjedni kalendar za razvoj fetusa (tablica)

Fetalni razvoj po tjednu: fotografija

Fetalni razvoj po tjednu: video

Odjeljak nedavnih materijala:

Otpuštanje nakon začeća je praktički isto što i vaginalno izlučivanje tijekom razdoblja predložene ovulacije. U ovom trenutku, estrogen je pušten, zbog čega je vaginalni.

Kada žena nosi dijete, količina tekućine u njezinu tijelu udvostručuje se. U tom pogledu, žena može patiti od otekline nogu tijekom trudnoće. Taj fenomen.

Stimulacija trudnoće s klostilbegitom nastaje uslijed djelovanja lijeka na hipotalamus.

komentari na članak

Slažem se, vrlo zanimljiv i koristan članak. Buduće mame trebaju znati kako se dijete razvije u trbuhu tjednima.

Hvala, bilo je vrlo zanimljivo čitati o intrauterini razvoj fetusa. Dakle, sve je kratko i razumljivo.