Razvoj fetusa po tjednu: tablica

Bol

Žena je stvorena prirodom na takav način da barem jednom u životu može dati svijetu novu osobu. Razdoblje čekanja i porođaja je najsvjetlije i istodobno uznemireno vrijeme. Ali se trudna majka ne bi trebala brinuti uzalud. Trebala bi znati da je normalna trudnoća ključ za pravilan razvoj djeteta.

Ako žena ima jasnu predodžbu o tome kako se tijelo beba formira tijekom trudnoće, tada će joj biti prilično lako učiniti sve što je potrebno kako bi se izbjegao razvoj patologija.

Treba li žena znati kako se dijete razvija?

Znajući kako se intrauterni razvoj fetusa odvija tjednima, trudna majka može pravilno organizirati vlastitu prehranu i dnevni režim. Također, dostupnost potpune informacije o promjenama koje se smatraju normom, žena će izbjeći stanje nerazumne tjeskobe.

Izračunavanje intrauterinog razvoja fetusa tjednima treba napomenuti da traje 40 od ​​ovih kalendarskih razdoblja. Drugim riječima, ženska trudnoća traje 280 dana. Tijekom tog vremena, dijete ima potpuni proces formiranja i razvoja svih organa i sustava.

Liječnici i ginekolozi smatraju intrauterini razvoj fetusa tjedno i razdobljima, koji razlikuju dva: fetus i fetus. Prvo traje od trenutka oplodnje jaja do 8. tjedna trudnoće. U tom razdoblju nakon oplodnje formira se embrij koji se spušta u šupljinu i pridaje mu se. Fetalni period traje od početka 9. tjedna do trenutka isporuke. Zametak se pretvara u fetus, razvija se i raste.

Također je zajednička podjela trudnoće do trećeg tromjesečja:

 • Prvo tromjesečje (1 - 12 tjedana).
 • Drugi trimestar (13 - 27 tjedana).
 • Treći trimestar (28 - 40 tjedana).

Sada možete detaljnije razmotriti kako se fetalni razvoj fetusa odvija tjedno.

Što se događa u embrionalnom razdoblju?

Najvažnije od tog razdoblja razvoja je stvaranje embrija. S vremenom počinje steći oblik osobe. Zametak se formira od trenutka oplodnje jaja. To se obično javlja u jajovodu.

Od trenutka oplodnje jaja započinje razvoj fetusa.
Do tjedna trudnoće, morula se formira u prvih sedam dana. To je višestanični organizam, prototip embrija. Morula se pridružuje zidu maternice, a pupčana vrpca i vanjske membrane fetusa formiraju se iz vanjskih stanica. Od stanica koje su smještene unutar njega formiraju se organi i tkiva nerođenog djeteta.

Što se osjeća žena?

U prvom tjednu trudnoće, žena ima malo povećanu tjelesnu temperaturu, ona je blizu 37˚ê. Hormonalne promjene u tijelu još nisu, no očekivačka majka instinktivno osjeća promjene. Od ove točke, žena treba biti vrlo pažljiv prema prehrani i načinu života, ukloniti loše navike i slijediti savjete liječnika.

Svaka buduća majka bit će vrlo zainteresirana za to kako se fetus razvija kroz tjedna trudnoće. Ove informacije će pomoći ženi spriječiti mnoge opasne uvjete. Treći tjedan trudnoće uznemiruje jer je tijekom tog razdoblja najveći rizik od odbacivanja fetusa. Imunološki sustav ženskog tijela pokušava odbiti embrij. Međutim, kao odgovor, oslobađa se poseban protein koji potiskuje tu zaštitnu reakciju, a nerođeno dijete ima velike šanse za preživljavanje.

Što se događa s embrijom u prvih tjedana trudnoće?

Ovo razdoblje karakterizira i stvaranje posteljice. Neriješeno dijete u tri tjedna je kuglica promjera 0,2 mm. Ali tijekom tog razdoblja aktivno se formiraju pluća i respiratorni organi, kardiovaskularni sustav, leđna moždina i mozak, a lice i spol djeteta su položeni.
Žena počinje osjećati promjene raspoloženja, pospanost i umor, može se pojaviti rana toksikoza.

Daljnji razvoj fetusa (za tjedna trudnoće to je četvrti) vrlo je intenzivan. U nerođenog djeteta nastaju tri germinalna lišća:

 • endoderm - osnova za razvoj unutarnjih organa;
 • mesoderm - iz kojeg će se stvoriti kostur i kosti;
 • ektoderm - materijal za stvaranje živčanog sustava.

Embrij već ima pulsirajuću cijev koja se pretvara u srce. Na ultrazvuku tijekom ovog perioda, čuje se otkucaje srca. U dišnim organima, mozak i dalje nastaje, lice se čini jasnije. Udovi se pojavljuju u zametku, a do kraja tjedna su savijeni. Fetus se nalazi u posteljici i komunicira s majkom kroz ovaj organ.

Njegovo srce već premlaćuje!

Tijekom tog razdoblja, mnoge žene samo uče o svojoj trudnoći, pogotovo ako je ona prva. Saznajući za sebe ovu činjenicu, buduća majka zainteresirana je za glavno pitanje: kako je razvoj fetusa? Već tjednima trudnoće ovo je peto kalendarsko razdoblje. U ovom trenutku, embrij još uvijek malo sliči čovjeku, ali srce već premlaćuje, spol je jasno definiran, a formirani su bubrezi, jetra, gušterača i štitnjače.

Već u 8. tjednu, buduće dijete dobiva obrise osobe, visina je 3-4 cm. Već ima ruke i noge, čelo je jasno vidljivo, obrisi očiju, usana i nosa su obrisi. Aktivno oblikuje i razvija unutarnje organe. Želuca je već u stanju proizvesti sok, srce je ukrašeno, crijeva rastu, pojavljuju se dušnik i bronhi. Kralježnica, mozak i udovi aktivno se razvijaju.

Do kraja osmog tjedna trudnoće, embrionalno razdoblje razvoja završava, ali prvi trimestar još uvijek traje. Buduće dijete već je steklo ljudski izgled, oblikovana je krvotoka placente i uterusa.

Fetalni period

Ova faza počinje s devetom tjednom trudnoće i traje do rođenja. Fetalni period podijeljen je u dva dijela:

 • rano (9 - 28 tjedana);
 • kasno (29-40 tjedana).

U ranoj fetalnoj fazi, razvoj fetusa nastavlja se. Tjedna gestacija je deveta. Tijekom tog razdoblja, rast fetusa je 40-50 mm. Počinje biti aktivan: savijanje ruku i nogu, okreće glavu, prstima prstima u usta. No, majka to ne može osjetiti, fetus je još uvijek premalen.
Izvana, buduće dijete izgleda kao mali čovjek s velikom glavom. Oči su još uvijek prekrivene, a koža je prozirna. Započnite s formiranjem genitalija, a taj će se proces nastaviti do 20. tjedna. Razvija se cerebelum i pituitary gland. Srce ima četiri kamere. Nestaje rep, zamijenjen repom.

Zametak se pretvara u fetus

U desetom tjednu trudnoće, zametak se već naziva fetus, a težak je 5 grama. Na svojim fotografijama već su vidljivi izolirani prsti, vrat, laktovi, koljena kapaka i gornja usna. Jezik ima ukusne pupoljke, povećava se debljina pupčane pupkovine.

Jedanaesti tjedan trudnoće karakterizira daljnji razvoj fetusa. Već ima čile i mliječne zube. Obrađen je rektum. Spinalna moždina već proizvodi crvene krvne stanice. Intestina je spremna za izlazak.

Mnoge majke tijekom tog perioda šalje ginekolog na planirani ultrazvuk. Prolazeći ovaj postupak žene su zainteresirane za glavno pitanje: je li razvoj normalnog fetusa?

Već tjednima trudnoće dolazi dvanaesti. U tom razdoblju dijete ima lažne prste prstiju i ušnih prstiju, otvara i zatvara oči. Intestina se već smanjuje, a jetra može izlučiti žuči. Kružni sustav djeteta funkcionira, pojavljuju se leukociti.

Dvanaestog tjedna završava prvi trimestar trudnoće, a drugi počinje.

Dijete aktivno raste

Tijekom tog razdoblja formiraju se svi sustavi fetusa, postoji njihov razvoj i rast. Trinaesti tjedan, koji označava početak drugog tromjesečja, beba doseže 80 mm duljine i teži oko 20 g. U ovom trenutku kostur intenzivno nastaje u fetusu, a gušterača počinje proizvoditi inzulin.

Ginekolog će poslati buduću majku na prvo genetsko istraživanje. Nakon pregleda rezultata ultrazvuka, liječnik će vam moći reći kako fetalni razvoj fetusa javlja tjedno trudnoće i jesu li indikatori normalni.

U 14. tjednu, dijete nastavlja stvarati lice, mimikriju, obrve i kosu se pojavljuju na glavi. Na tijelu fetusa formirao je pepeljast i lubrikant poput sira. Štitnjača počinje raditi, razvija se vlastita hormonska podloga.
Izlučeni sustav funkcionira, dijete pokreće disanje.

U antenatalnoj klinici vjerojatno ste vidjeli stajanje koje pokazuje intrauterini razvoj fetusa tjedno. Tablica s takvim informacijama bit će korisna svakoj ženi.

U petnaesti tjedan trudnoće, dijete ima sluh, crijeva čine izvorni izmet, placenta se zgusne. Voće teži oko 50 g, njegov rast iznosi 60 mm.

Budućna mama osjeća prve pokrete djeteta

Šesnaesti tjedan trudnoće obilježen je povećanjem volumena amnionske tekućine. Dijete se aktivno kreće i majka ga počinje osjećati. Mišići su razvijeni na licu i izraz lica tipičan je za dijete u ovom trenutku. Kosti i nokti već su gotovo potpuno oblikovani, koža je vrlo tanka i kroz njega su jasno vidljive posude.

U tom razdoblju ginekolog šalje ženu na drugi genetički screening. Za to, buduća majka morat će proći ultrazvuk. To jasno pokazuje intrauterini razvoj fetusa tjednima. Fotografije koje se mogu napraviti u ovoj fazi prikazane su u nastavku.

U sedamnaest tjedana trudnoće, hrskavica se stvrdne, kostur djeteta postaje sve jači, a potkožni sloj masti se razvija. Fetus ima svoj imunološki sustav.

Dječak ili djevojčica

Osamnaesti tjedan trudnoće roditeljima omogućuje otkrivanje spola nerođenog djeteta. U ovoj fazi, već teži 200 g, a njezin rast iznosi 20 cm.

U devetnaest tjedana, fetalni pokreti već kontroliraju središnji živčani sustav, i oni nisu tako kaotični. Formirana dva seta zuba, dijete aktivno akumulira potkožnu masnoću. Već je u stanju razlikovati svjetlost od tame.

U dvadesetom tjednu nastavlja se intrauterini razvoj djeteta. Već tjednima, anatomija djeteta gotovo je nepromijenjena, gotovo se sve unutarnje organe formiraju i aktivno raste. Ovo je sredina trudnoće. Dijete ima zadebljanje kože, već ima četiri sloja. Kod djevojčica se maternica razvija. Aktivno poboljšava središnji živčani sustav.

Baby zna okuse

Dvadeset prvog tjedna trudnoće karakterizira aktivni razvoj probavnog sustava. Dijete proguta amnionske vode, probavlja ih i oslobađa ih. Tako on trenira i dišni sustav. U ovom trenutku formiraju se dječje sklonosti okusa, koje ovise o prehrani majke. Plod raste, a težina je već 360 g s rastom od 27 cm.

U 22. tjednu svog razvoja, dijete postaje proporcionalno, iako glava i dalje čini jednu petinu svoje težine. Koordinacija pokreta je poboljšana, jetra izlučuje enzime.

U dvadeset i trećem tjednu trudnoće, fetus otvara oči i može imati snove. Njegova slezena već radi i nastaju krvne stanice.
Njegova težina iznosi 500 g, a visina 30 cm.

U 24. i 25. tjednu beba akumulira već dovoljnu količinu masnog tkiva, a naboranje tijela i lica ide dalje. Ojačava se kostur, formira se kralježnica i svi zglobovi. Mozak bebe upravlja svim životnim sustavima.

U 26. i 27. tjednu trudnoće, bebin mozak već proizvodi hormon rasta. Dijete ima sve značajke novorođenčeta. Dijete se priprema za rođenje i nakuplja smeđu masnoću. Njegova težina je oko kilograma, a visina - 34 cm. Ovaj tjedan završava drugom tromjesečju.

Mama ide na rodiljni dopust

U ovom trenutku, žena ide na rodiljni dopust. Ima puno slobodnog vremena, a možete početi i psihoprofilaktički pripravci za porođaj. Tema jedne od lekcija bit će intrauterinski razvoj djeteta tjednima trudnoće. Ove informacije će biti od velikog interesa za trudnu majku. Također u ovim razredima, učenici će se naučiti kako se ponašati u procesu rođenja djeteta, kako se brinuti za novorođenčad. Oni parovi koji su odlučili da će rođenje biti partnerstvo također će morati podvrgnuti posebnoj obuci.

Ako analiziramo prenatalni razvoj djeteta za tjedan, treći je trimestir razdoblje kada je beba gotovo spremna za rođenje. I to se događa vrlo često, osobito u slučaju višestrukih trudnoća.

Smatramo fetalni pokret

Od 28. tjedna trudnoće počinje treći trimestar, a od 29. tjedna - kasno razdoblje fetusa. U ovom trenutku dijete je tijesno u maternici, a njegovi pokreti nisu toliko aktivni. Ipak, žena treba jasno pratiti šokove, njihov broj bi trebao biti najmanje 10 po satu. Mozak aktivno razvija, a na njemu se pojavljuju žljebovi. Zubi su emajlirani, oči su sposobne fokusirati. Težina djeteta je oko 1250 g, a visina - 37 cm.

U 30. i 31. tjednu trudnoće beba već preuzima završnu poziciju u maternici. Plod se aktivno povećava povećanjem mišićne mase i potkožnog masnog tkiva. Ako se dijete rodi tijekom tog razdoblja, ima svaku mogućnost preživljavanja.

Daljnji intrauterinski razvoj djeteta (tjedno već 32. kalendarski period) karakterizira poboljšanje imunološkog i živčanog sustava. Dijete ima svoju rutinu svjesnosti i spavanja, ima svoj temperament. Dijete je težilo 1800 g, a njegov rast iznosi 42 cm.

U 33. - 34. tjednu trudnoće, beba aktivno trenira pluća, cijelo je okruženje opaženo. Koža fetusa postaje glatka, kosti lubanje postaju sve jače.

Dijete se priprema za rođenje

Kod 36 - 37 tjedana trudnoće fetus se priprema za rođenje. U majčinom trbuhu već je gužva i postaje sve teže za njega. U tijelu ima dovoljno masnoća za termoregulaciju nakon rođenja, pluća su spremna za disanje. Tekućina na tijelu već je odsutna, ali kosa na glavi i marigold rastu.

U 38. i 40. tjednu, sve majke očekuju porod. To se može dogoditi u bilo kojem trenutku. Dijete diše i mama se lakše diše. Žena pažljivo prati ispuštanje sluznice i pojavu kontrakcija.

I konačno se upoznavala! Mama i beba sada zajedno. Mali je još uvijek vrlo mala, ali je pun snage za učenje novog svijeta. Sada mu je status novorođenčad.

Tablica intrauterinog razvoja fetusa tjedno trudnoće

Ovaj članak daje cjelovit opis kako intrauterini razvoj djeteta javlja tijekom nekoliko tjedana. Donja tablica poslužit će kao neka vrsta zaključka gore navedenog i služi kao podsjetnik za buduću majku.

Fetalni razvoj tjedno

Trudnoća je proces kojim se dijete razvija iz dvije male roditeljske stanice. Fetalni razvoj tjednom trudnoće fascinantna je priča o tome što se točno događa tijekom svakog tjedna trudnoće, kako se masi i rast fetusa mijenjaju, kakvi se osjećaji pojavljuju kod majki dok traje trajanje trudnoće. U članku ćemo vam reći o tome zašto je svaka buduća majka zainteresirana: kada dijete počinje čuti njezin govor, kada i kako se mijenja težina fetusa, kada možete fotografirati fetus tijekom ultrazvučnog pregleda, što je uzrokovalo osjećaje mame tijekom trudnoće i još mnogo toga.

Prvi i drugi tjedan trudnoće: beba? Što dijete?

fotografija: 1 tjedan trudnoće

U vrijeme embrija, razdoblje trudnoće već je 2 tjedna. Zašto? Odredite što ćemo razmotriti pojam. Postoje koncepti embrionalnih i opstetričkih pojmova. Embrionalni termin trudnoće pravi je pojam od trenutka začeća. Obstetrijski termin - od prvog dana posljednjeg menstruacije. Obstetrijsko razdoblje u prosjeku 2 tjedna više od embrionalnog. Tijekom ultrazvuka, na kartici trudnice, na bolničkom listu uvijek će se naznačiti razdoblje opstanka na datum posljednjeg menstruacije. No, od trećeg tjedna trudnoće počinje razvoj samog fetusa. Ispod ćete naći opis svakog tjedna trudnoće: kako se fetus razvija, što se događa s maternicom, kako se osjećaji buduće majke mijenjaju.

3. tjedan trudnoće: susret roditelja

fotografija: 3 tjedna trudnoće

Na kraju drugog i početkom trećeg tjedna (u prosjeku, 14. dana ciklusa) dolazi do ovulacije. U ovom trenutku ženina jajašac ostavlja jajnika u jajovodu i gdje se susreće s spermom u sljedećih 24 sata. Od 75-900 milijuna spermija koje su ušle u vaginu, cervikalni kanal doseže manje od tisuću. I samo će netko prodrijeti u jaje.

Sjemenke i jajne stanice nose polovicu kromosoma buduće osobe. Kao rezultat njihovog spajanja, nastaje prva stanica novog organizma s punim kromosomskim skupom, zigozom. Kromosomi određuju spol djeteta, boju očiju, pa čak i karakter. Zigot počinje podijeliti i kretati prema utornoj šupljini. Put do maternice trajat će oko 5 dana, po ovoj dobi embrij će se sastojati od oko 100 stanica. Sljedeća faza - implantacija - uvođenje embrija u zid uterusa.

4. tjedan trudnoće

fotografija: 4 tjedna trudnoće

Lopta stanica službeno se zove embrij. Veličina ploda u ovom trenutku - kao makska sjeme, oko 1,5 mm.

Na koncu ovog tjedna, očekivana majka primjećuje da očekivana menstruacija ne počinje. U ovom trenutku žena može osjećati pospanost, slabost, preosjetljivost mliječnih žlijezda, promjene raspoloženja. Test trudnoće pokazuje pozitivan rezultat. Test određuje hormon hCG, koji počinje proizvoditi nakon implantacije.

Embrionalno razdoblje traje do 12 tjedana. Postoji polaganje aksijalnih organa i tkiva djeteta. Formirana je vrećica žumanjka s opskrbom hranjivih tvari, amnionskog mjehura, fetalnih membrana i korijena, buduće placente, koje se kasnije razvijaju iz ovih ekstra-embrionalnih organa. U nastavku analiziramo što se događa u embrionalnom razdoblju svakog tjedna, kako se visina i težina fetusa mijenja i kakvi osjećaji očekuju od žene.

5. tjedan trudnoće

fotografija: 5 tjedana trudnoće

Zametak se sastoji od tri sloja - vanjski ektoderm, iz kojeg će se formirati uši, oči, unutarnji uho, vezivno tkivo; endoderma iz kojeg će se razviti crijeva, mjehur i pluća; i mezoderm - temelj kardiovaskularnog sustava, kostiju, mišića, bubrega i reproduktivnih organa.

Zametak određuje prednje i stražnje stupove - buduću glavu i noge. Tijelo embrija postavljeno je uzduž osi simetrije - akord. Svi će organi biti simetrični. Neki su upareni, na primjer, bubrezi. Drugi rastu iz simetričnih pupova, poput srca i jetre.

U 5 tjedana trudnoće s hCG razinom od 500-1000 IU / l, možete odrediti jaje veličine od 2 mm, što je veličina sezamskog sjemena. Svaka žena doživljava ovo razdoblje drugačije, no većina njih ima mučninu, pospanost, netoleranciju na miris - znakovi toksikoze.

6. tjedan trudnoće

fotografija: 6 tjedna trudnoće

Sada dijete nije ništa više od leća, na početku tjedna 3 mm, a do kraja - 6-7 mm. Fetus je nešto poput ribe i do sada malo sliči osobi. Pojavljuju se osnovni dijelovi nogu i nogu. Kada se pojave ruke, noge će i dalje biti u obliku osnovica. Formirane polukugle mozga. Mali puls srca, podijeljen je na dijelove.

Od korionskih sila položi se budućnost posteljice, krvne žile kroz koje se izmjenjuje krv i, prema tome, sve što je potrebno za nerođeno dijete između majke i djeteta aktivno raste.

U ovom trenutku, pojava toksemije može se povećati, može doći do teške slabosti i povraćanja. Dovoljna količina pića važna je u ovim tjednima trudnoće.

7. tjedan trudnoće

fotografija: 7 tjedana trudnoće

Embrion oko borovnice, visok 8-11 mm, težina do 1 gr. Pojavljuju se savjeti budućeg nosa, očiju, ušiju i usta. Postoji fantastična stopa rasta mozga - 100.000 stanica u minuti! Interdigitalni prostori već su se pojavili na ručkama, ali prsti još nisu odvojeni. Oblikuje se pupčana vrpca i sustav uteroplacentalne cirkulacije: dijete i prehrana djeteta dolaze iz majčine krvi.

U ovom trenutku mnoge očekivane majke često dolaze na prvi ultrazvuk tijekom trudnoće. Na 7-8 tjedana s KTR (kopchiko-parietal veličina) 10-15 mm. Ultrazvuk je određen otkucajem srca frekvencijom od 100 do 190 otkucaja u minuti, što je znatno više nego u odrasloj dobi. U ovom trenutku prva fotografija galerije za razvoj fetusa odvija se tjedno po tjedan. Bez uputa liječnika, a ne razumjeti gdje da izgleda. Kasnije će biti jasnije, osobito na trodimenzionalnom ultrazvuku.

Ali mama ne bilježi povećanje trbuha, a ginekolog može već reći o povećanju maternice. Žena je povećala mokrenje, što je povezano s povećanjem volumena tekućine u tijelu.

8. tjedan trudnoće

fotografija: 8 tjedna trudnoće

Dječak je veličina graha, od 15 do 40 mm, i teži oko 5 grama. Tijekom protekla dva tjedna odrastao je 4 puta! Okviri lica i dalje se razvijaju, postaju graciozniji, gornja usna i vrh nosa ističu, počinje formiranje kapaka.

U 8. tjednu trudnoće započinje lučenje kostiju - ruke, noge, lubanja. Strukturiranje gastrointestinalnog trakta, srca, bubrega, mjehura je završeno.

Negdje na 7-8 tjedana trudnoće, dijete se počinje kretati, ali majka neće osjetiti ove pokrete u narednim mjesecima. Mama se gotovo ne mijenja. Moglo bi postati lakše zbog prilagodbe državi i svijesti o svojoj novoj ulozi.

9. tjedan trudnoće

fotografija: 9 tjedana trudnoće

Mali muškarac je samo veličina grožđa - duljina 35-45 mm, a njezina težina doseže 10 grama. Postoji polaganje reproduktivnog sustava, a nadbubrežne žlijezde već proizvode hormone, uključujući adrenalin.

Mozak se intenzivno razvija, uključujući i mali mozak, koji je odgovoran za koordinaciju pokreta. Pokreti postaju sve kontrolirani. Sustav probavnog trakta aktivno se razvija. Jetra počinju proizvoditi nove krvne stanice. Glava zauzima polovicu cijele duljine tijela. Mali prsti postaju duži.

Količina cirkulirajuće DNA embrija u krvi majke dovoljna je za provođenje neinvazivnog prenatalnog testa.

Znakovi toksikoze u mami i dalje postoje. Obično u ovom trenutku se okreće ginekologu da se registrira.

10. tjedan trudnoće

fotografija: 10 tjedana trudnoće

Znate li takvo voće - kumquat? To je sada o toj veličini beba. Ovaj tjedan službeno će se zvati fetus, ali za sada ga zovemo embrijom. Ovo razdoblje smatra se kraj prvog kritičnog razdoblja. Sada je opasno djelovanje lijekova, što dovodi do malformacija, nije tako značajno.

Danas se događa mnogo događaja. Membrane između prstiju nestaju i prsti se odvajaju. Kosti se otvrdnu. Bubrezi počinju raditi, obavljajući svoju glavnu funkciju - proizvodnju urina. Svake minute, svake minute, u mozgu se formiraju 250.000 neurona. Između trbušne i prsne šupljine formira se dijafragma.

Mama su fenomeni toksičnosti. Zbog promjena u prehrani, metabolizmu, tonusu mišića i hormonskim skokovima, može se promijeniti oblik tijela i pokret tijela. Maternica ima veličinu grejpa, ali trudnoća još nije vidljiva drugima.

11. tjedan trudnoće

fotografija: 11 tjedana trudnoće

Od 11 do 13 tjedana beba prolazi ozbiljni medicinski pregled - ultrazvučni pregled. Odredite debljinu ovratnika, nosne kosti, provesti proučavanje krvnih žila, ukloniti bruto promjene u strukturi tijela. Pregledajte unutarnje organe, strukturu lica, mozak, ruke i noge, kralježnicu. Vaša beba je mala kao smokva, a liječnik opisuje anatomiju fetusa s takvim detaljima! Glava je još uvijek velika u odnosu na tijelo, ali proporcije se i dalje mijenjaju: glava je velika, tijelo je maleno, gornji su krajevi dugački, a donji su kratki i savijeni na koljenima. Pojavljuju se osnovni čvorovi i zubi.

S rezultatima ultrazvuka, majci dobivaju biokemijski test krvi za kromosomske abnormalnosti i rizik od razvoja komplikacija trudnoće.

Nove senzacije zamjenjuju simptome toksične: žgaravica, nadutost i zatvor. Žena bi trebala posvetiti više pažnje njezinoj prehrani i unosu tekućine.

12. tjedan trudnoće

fotografija: 12 tjedana trudnoće

Vaša beba je oko veličine vapna. Do razdoblja od 11-12 tjedana, nema značajnih ultrazvučnih razlika između dječaka i djevojčica. Vjerojatnost pravilnog određivanja spola fetusa već je iznad 50%. Voće težine oko 20 grama, a duljina oko 9 cm.

U tom razdoblju dijete počinje aktivno pomicati ruke, noge, ruke, prste. Zbog aktivnog rasta crijeva prestaje stati u trbuščić i počinje se sklapati petlje. Tijekom ovog razdoblja, crijeva se treniraju: prolazi kroz amnionsku tekućinu, koju plod proguta. Bijele krvne stanice pojavljuju se u krvnim leukocitima koji nose funkciju zaštite od infekcija.

Mamina težina do 12. tjedna trudnoće je oko 1-2 kg. Liječnici preporučuju gimnastiku za trudnice, prikazuju se plivanje.

13. tjedan trudnoće

fotografija: 13 tjedana trudnoće

Pea pod - tako da možete opisati veličinu djeteta u dimenzijama kućanstva. Ili 7-10 cm, 20-30 grama. Od 13. tjedna započinje drugi trimestar trudnoće. Svi glavni organi i sustavi su već formirani, a ostatak vremena prije isporuke, organi će rasti i razvijati.

Lice postaje sve više i više ljudsko. Uši se kreću bliže njihovom mjestu od vrata, a oči na boku do središta lica. Pojavljuju se prve vlasi. Formirani su 20 mliječnih zubi.

Glava je i dalje nerazmjerno velika, ali sada će tijelo rasti brže. Ruke i dalje rastu, beba može već doprijeti do lica. Često doktori tijekom ultrazvučnog pregleda pokazuju roditeljima kako dijete stavlja prst u usta.

U ovom trenutku, oblik trbuha se mijenja, stara odjeća postane skučena. Okruženje može primijetiti novo emocionalno raspoloženje žene, ona postaje mirnija i opuštena.

14. tjedan trudnoće

fotografija: 14 tjedana trudnoće

U 14. tjednu voće raste do 13 cm i 45 grama. Kod dječaka nastaje prostata, au djevojčicama jajnici se spuštaju u zdjelicu. Nebo je već u potpunosti formirana, počinje aktivno sisanje refleksa. Dijete imitira pokreta disanja kako bi učinkovito uzela prvi dah nakon rođenja.

Stvorena gušterača počinje proizvoditi najvažniji metabolizam hormonskog ugljikohidrata - inzulin. I u dubini mozga, hipofiza počinje raditi - glava svih organa endokrinog sustava, on je koji kasnije kontrolira sve žlijezde tijela.

Maternica je 10-15 cm iznad pubisa, sama žena može osjetiti njezin gornji dio. Preporučuje se uporaba posebne kozmetike za trbušnu kožu.

15. tjedan trudnoće

fotografija: 15 tjedana trudnoće

Veličina voća - s jabukom i težinom oko 70 grama. Cijela beba je prekrivena malim dlakavim dlačicama - oni su na leđima, ramenima, ušima, na čelu. Te dlake pomažu očuvati toplinu. Zatim, kada dijete skupi dovoljno masnog tkiva, vlasi će nestati. Dijete dijeli razne grimase, mršteći se, mršteći se i škiljavajući, ali to uopće ne odražava njegovo raspoloženje. Stalno se mijenja položaj, aktivno se kreće. No dijete je još uvijek premalo i ne pada na zidove maternice. Jedinstveni uzorak kože pojavljuje se na vrhovima prsta i posebnim bjelančevinama na crvenim krvnim stanicama koje određuju krvnu skupinu.

Mama može imati pigmentaciju na trbuhu.

16. tjedan trudnoće

fotografija: 16 tjedana trudnoće

Veličina djeteta nalikuje avokado. Kosturaste kosti postaju teže, ali dovoljno fleksibilne da beba prođe kroz rodni kanal. Pupčana vrpca sadrži jednu venu i dvije arterije, okružene želatinoznom supstancom, koja štiti plovila od štipanja i čini pupčani kabel sklizak za kretanje. U djevojkama ovih dana formiraju se spolne stanice - vaša buduća unučadi.

Dobitak težine za ovaj tjedan trudnoće - 2-3 kg.

17. tjedan trudnoće

fotografija: 17 tjedana trudnoće

Veličina bebe 12-13 cm i težina do 150 g, veličine repa. Ruke i noge su proporcionalne veličini tijela i glave. Masnoće počinje graditi pod kožom, razviti znoj žlijezde. Placenta osigurava dijete vitaminima, mineralima, bjelančevinama, mastima i kisikom, uklanjajući otpadni materijal.

Zbog povećanja volumena krvi koja cirkulira, mama može imati brzu otkucaja srca. U tom slučaju obratite pažnju liječnika, kako biste saznali je li sve u redu.

18. tjedan trudnoće

fotografija: 18 tjedana trudnoće

Vaše dijete je oko veličine paprike i teži 250 grama i spreman je za komunikaciju. Da, sada dijete može čuti, a glasni zvuk ga može uplašiti. On se navikne na glas svojih roditelja, i uskoro će ga moći prepoznati od drugih zvukova.

Endokrini sustav fetusa aktivno se razvija i funkcionira. "Dječji" hormoni su toliko mnogo da beba može čak isporučiti majčino tijelo.

Mama ovaj tjedan može osjetiti prvo kretanje fetusa. Iako su slabi i rijetki, ne brinite ako ne čujete dijete prečesto.

19. tjedan trudnoće

fotografija: 19 tjedna trudnoće

Rast voća je 25 cm, a težina je već 250-300 grama.

Masnoća od masnoće pokriva kožu bebe i pomaže regulirati tjelesnu temperaturu. Tu je tabulator kutnjaka, oni su pod osnovama mliječnih. Glava ne raste tako brzo, a udovi i tijelo i dalje rastu, tako da beba postaje simetričnija.

Maternica je 1-2 cm ispod pupka. Zbog intenzivnog rasta može doći do bolnih osjeta povezanih s istezanjem ligamenata maternice.

20. tjedna trudnoće

fotografija: 20 tjedana trudnoće

Ugodno dijete težilo je 240 grama. Posebno dobro u ovom trenutku daje flexion i proširenje ruke i noge. Postaje sve više i više kao njegovi roditelji.

Tjedan 20 - ekvator trudnoće. Raste uterus pritišće u unutarnje organe, tako da majka doživljava otežano disanje, često mokrenje.

U ovih tjedana majka sudjeluje u sljedećem rutinskom ultrazvučnom pregledu i provodi se doplerometrija. Ovo je dobro vrijeme za ultrazvuk na video i redovne fotografije nasljednika.

21. tjedan trudnoće

fotografija: 21 tjedan trudnoće

Rast voća čini 25 cm, a težina - 400 gr. Većina hranjivih tvari dolaze iz posteljice. Ako se proguta amnionska tekućina, želudac je već opremljen za probavu i dobivanje hranjivih tvari. Beba počinje kušati.

Mama dodaje više težine, jer intenzivno raste beba.

22. tjedna trudnoće

fotografija: 22 tjedna trudnoće

Do kraja tjedna beba će biti oko 500 grama. Koža više nije prozirna, ali ostaje crvena i naborana i obložena masnoćom. Završni živčevi sazrijevaju, a beba postaje osjetljiva na dodir. Od 21 do 25 tjedana mozak se povećava 5 puta - od 20 do 100 grama!

23. tjedan trudnoće

fotografija: 23 tjedna trudnoće

Milijarde moždanih stanica će se razviti tijekom narednih nekoliko tjedana. Njihov zadatak je kontrolirati sva pokreti vašeg djeteta, osjetila, kao i osnovne životne funkcije, kao što je disanje.

U plućima počinje stvarati tvar koja dopušta plućima da se progutaju i ispunjavaju zrakom nakon rođenja, a fetus počinje "disati". Učestalost pokreta disanja - 50-60 u minuti.

Visina dna maternice - 4 cm iznad pupka. Materta raste, što može uzrokovati nelagodu u kralježnici, zglobovima, pa vam je potreban poseban zavoj.

24. tjedan trudnoće

fotografija: 24 tjedna trudnoće

Beba je još uvijek mala, težina je 600 g, a visina oko 33 cm. Dijete aktivno odgovara na žalbu prema njemu. Unutarnje uho već je u potpunosti oblikovano (vestibularni aparat), počeo je shvatiti gdje vrh, a gdje dno, pokret u maternici, postaje značajniji.

Mama dodaje oko 500 grama tjedno. Može doći do bubrenja nogu, stoga je važno odabrati udobne cipele i odmoriti noge.

25. tjedan trudnoće

fotografija: 25 tjedana trudnoće

Fetalni rast - 30-32 cm, težina 750 grama. Mekonij se formira u debelom crijevu - prvom stolicu bebe, koja se potpuno oslobađa unutar nekoliko dana nakon rođenja. Osteo-zglobni sustav aktivno se razvija, kosti se pojačavaju.

Mama može osjetiti znakove anemije (anemija), koja se razvija zbog nedostatka željeza. Umor, bljedilo, umor i tahikardija - razlog da se obratite terapeutu i prođete krvne pretrage za anemiju.

26. tjedan trudnoće

fotografija: 26 tjedana trudnoće

Visina 34 cm, težina 900 grama.

Postoji aktivan razvoj pluća, ispunjeni su posebnom supstancom koja ne dopušta da se pluća pridruže nakon prvog daha.

Dijete jasno stoji u razdobljima spavanja i budnosti. Mama osjeća njegovu aktivnost na pokretu u trbuhu. Ako imate sreće, razdoblja spavanja i aktivnosti između vas i djeteta će se podudarati.

27. tjedan trudnoće

fotografija: 27 tjedana trudnoće

Tjelesna težina fetusa je već oko kilograma, a rast je 34 cm. Hormon rasta počinje se proizvoditi u hipofiza. A u štitnjači - hormoni koji reguliraju metabolizam.

U vezi s prisilnim kontrakcijama dijafragme, majka može osjetiti itkoopatske pokrete djeteta. U odraslih, ti pokreti su u pratnji zatvaranja glasnica, pa je karakterističan zvuk „uh”, a dijete prije rođenja je prostor ispunjen tekućinom, tako da je ovo „štucanje” zvuk.

U nogama može biti nova senzacija - trnci, guzice ili čak konvulzije. To je razlog da se posavjetujte s liječnikom radi daljnjeg pregleda i liječenja.

28. tjedan trudnoće

fotografija: 28 tjedana trudnoće

Sada beba počinje zatvarati i otvoriti oči, koje nisu bile potpuno zatvorene do ove točke. Iris oka stekao je boju zbog pigmenta, iako ta boja nije konačna. Djeca mogu promijeniti boju oka do godine dana.

U 28. tjednu, u slučaju višestruke trudnoće, majka prima "bolovanje". Dobitak težine do tog vremena iznosi 7-9 kg. U tom razdoblju Rh-negativne majke ubrizgavaju imunoglobulin.

29. tjedan trudnoće

fotografija: 29 tjedana trudnoće

Dijete ima duljinu od 36 do 37 cm, teče oko 1300 grama i postaje sve jače i jače. Možemo reći da on također pokazuje karakter. Dijete reagira drugačije na različite namirnice, zvukove, svjetla.

Žena mučila žgaravica, težina nakon jela. Postoji svibanj biti česte mokrenje ili čak i lažne poticaje.

fotografija: 30 tjedana trudnoće

U narednim tjednima vaša će beba aktivno dobiti težinu. Adipozno tkivo će obavljati funkciju termoregulacije nakon rođenja, dati energiju, zaštititi organe. Pokloni za bebe postat će manje aktivni, što je povezano s povećanjem njegove veličine. Ali ako ne osjetite udarce u uobičajenom načinu rada, obavezno obavijestite svog liječnika. Trudnice mogu doživjeti oticanje dojke i primjetiti kolostrum.

Potvrda o invalidnosti izdana je za ovo razdoblje tijekom trudnoće singletona.

Od 28-30 tjedana trudnoće, redoviti CTG (kardiotokografija) počinje procijeniti stanje fetusa. U CTG-u se procjenjuju fetalna srčana frekvencija, ton maternice i motorička aktivnost.

31. tjedan trudnoće

fotografija: 31 tjedan trudnoće

Prije rođenja, mali će muškarac biti u položaju fetusa, jer inače ne stane u šupljinu maternice, ima 1600 g težine i visoka je 40 cm.

Ovih dana važan je događaj u muškim fetusima - testisi na putu do skrotuma. Djevojke su gotovo formirale klitoris.

Tjedni dobitak težine - 300-400 grama. U tim vremenima može se pojaviti edem i pritisak, što može biti simptom strašne komplikacije - preeklampsije. Stoga bi buduća majka trebala biti što opreznija za sve promjene u blagostanju.

U razdoblju od 30 do 32 tjedna, ultrazvuk trećeg trimestra obavlja se s Dopplerovom procjenom protoka krvi.

32. tjedan trudnoće

fotografija: 32 tjedna trudnoće

Ovo je važan tjedan, prošlo je još jedno kritično razdoblje. Djeca rođena u takvom razdoblju su zdravi i potpuno funkcionalni. Do ovog tjedna svi glavni organi funkcioniraju u cijelosti, osim pluća, koji trebaju još malo vremena za punu sazrijevanje.

Buduća majka može imati bol u zglobovima, u stidnom zglobu. Oslobodite ove pojave mogu nositi zavoj, plivanje.

33. tjedan trudnoće

fotografija: 33 tjedna trudnoće

Dijete je teže kretati, on je već 44 cm i teži oko 2 kg. Mnoga djeca vole živjeti u ritmu majke: zvukovi, hrana i šetnje mogu utjecati na aktivnost djeteta.

Visina dna maternice - 34 cm od razine pubisa. Mama se sve teže ponaša ili vježba, ona treba odmor.

34. tjedan trudnoće

fotografija: 34 tjedna trudnoće

U roku od nekoliko tjedana, vaš dječak ili djevojčica će početi pripreme za sastanak sa svojim roditeljima. Izvorna bijela mast, koja je prekrivena kožom, počinje gubiti, akumulirajući se u aksijalnim i inguinalnim nabora, iza ušiju. U vrijeme prvog WC-a novorođenčeta mast će biti uklonjena. Visina 47 cm, težina 2200-2300 g.

Trudnice počinju osjećati lažne kontrakcije - pripremu mišića za proces porođaja.

35. tjedan trudnoće

fotografija: 35 tjedana trudnoće

Fetus se priprema za rođenje, konačno zauzima ispravnu poziciju, naopako. To je oko 97% djece. Preostalih 3% može zauzeti položaj zdjelice dolje ili čak poprečno. Fetalni rast 47-48 cm, težina 2300-2500 g.

Gotovo sve buduće majke u ovom razdoblju imaju kratak dah.

36. tjedan trudnoće

fotografija: 36 tjedna trudnoće

Dijete nastavlja akumulirati masnoću, izuzetno važno nakon rođenja za energiju i toplinu. Mišići usisavanja su spremni za rad: nakon rođenja, dijete će biti gladan i po prvi puta će ga tražiti da ga hrani.

Visina dna maternice - 36 cm Hormonska promjena ženskog tijela počinje se pripremati za porođaj - proizvodi se oksitocin i prostaglandini.

37. tjedan trudnoće

photo: 37 tjedan trudnoće

Pokreti prstiju postaju koordiniraniji, uskoro će moći uhvatiti vaš prst. Akumulacija potkožnog masnog tkiva nastavlja se, njezin volumen iznosi oko 15% težine djeteta. Rast 48-49 cm, težina 2600-2800 g. Nježna kosa koja pokriva tijelo postupno nestaje.

Trudnice osjećaju poremećaj porođaja - izostavljanje maternice, smanjenje volumena trbuha, slabljenje stolice, povećana borba treninga, ispuštanje sluznice.

38-40 tjedana trudnoće

fotografija: 39 tjedan trudnoće

U udžbenicima o porodici, točno 38 tjedana bilo je termin punoljetne trudnoće. Ako je beba rođena upravo sada, to će biti punopravna trudnoća, a beba neće imati ikakvih čimbenika rizika povezana s preranog rođenja. Sva daljnja događanja usmjerena su na pripremu za porođaj.

Odstranjivanje sluznice treba razlikovati od curenja amnionske tekućine. Ako ima previše pražnjenja, posavjetujte se s liječnikom radi posebnog testa.

U većini slučajeva, glava djeteta na 38-39 tjedana dolje u zdjelici, to se zove glava previa. Ako dijete leži ravno prema dolje, naziva se uzdužna pozicija, ako je malo pod kutom - tada je kosa. Tu je i pojam položaja fetusa: Položaj mi znači da je leđa okrenuta lijevom maternicom i II - desno. O tome kako se fetus nalazi, recite na ultrazvuku.

fotografija: 40 tjedana trudnoće

Pri rođenju, liječnici procjenjuju stanje djeteta prema nekoliko parametara: aktivnost, mišićni tonus, otkucaji srca, disanje, boja kože i refleksne reakcije. Što više bodova, to je zdraviji dijete.

Tako smo završili naš put nakon 40 tjedana razvoja fetusa tijekom trudnoće. Najvažnije je paziti na sebe i riječi svog liječnika, svrhu testova i ultrazvuka, obratiti pažnju na sva osjetila i uživati ​​u trudnoći i budućem majčinstvu.

Intrauterni razvoj fetusa po tjednu

sadržaj:

Trudnoća je fiziološki proces u kojem se novi organizam razvija u maternici uslijed gnojidbe. Prosječno trudnoće traje 40 tjedana (10 mjeseci opstetriranja).

U prenatalnom razvoju djeteta postoje dva razdoblja:

 1. Fetalni (do 8 tjedana trudnoće, uključivo). U ovom trenutku embrij se zove embrij i stječe osobine osobe;
 2. Fetal (od 9. tjedna do isporuke). U ovom trenutku, zametak se zove fetus.

Rast djeteta, formiranje njegovih organa i sustava redovito se odvija u različitim razdobljima prenatalnog razvoja, koji je podređen genetskom kodu ugrađenom u zametne stanice i fiksiran u procesu ljudske evolucije.

Razvoj embrija u prvom mjesečnom opsegu (1-4 tjedna)

Prvi tjedan (1-7 dana)

Trudnoća počinje od trenutka gnojidbe - spajanja zrele muške stanice (spermijska stanica) i ženske stanice jaja. Taj se proces obično javlja u ampularnom dijelu crijeva. Nakon nekoliko sati, oplođeno jaje počinje se podijeliti eksponencijalno i spušta se kroz jajovodnu cijev u utornu šupljinu (ovo putovanje traje do pet dana).

Kao rezultat podjele, dobiva se višestanični organizam koji je sličan berbi berbe (u latinskom "moru"), zbog čega se embrija naziva morula u ovoj fazi. Oko 7. dana morula se uvodi u maternicu (implantacija). Villi vanjskih stanica embrija povezani su s krvnim žilama maternice, a naknadno se formira placenta od njih. Ostale vanjske stanice morule dovode do razvoja pupkovine i membrane. Nakon nekog vremena razviti će se različita tkiva i organi fetusa iz unutarnjih stanica.

Informacije U trenutku implantacije, žena može imati mali krvarenje iz genitalnog trakta. Takve sekrete su fiziološke i ne zahtijevaju liječenje.

Drugi tjedan (8-14 dana)

Vanjske stanice morule gusto rastu u sluznicu maternice. Zametak počinje formiranje pupkovine, placente i neuralne cijevi, od kojih se fetalni živčani sustav kasnije razvija.

Treći tjedan (15-21 dan)

Treći tjedan trudnoće je teško i važno razdoblje. U ovom trenutku počinju se položiti važni organi i sustavi fetusa: pojavljuju se počeci dišnih, probavnih, cirkulacijskih, živčanih i izlučnih sustava. Na mjestu gdje će se fetalna glava uskoro pojaviti, formira se široka ploča koja će dovesti do mozga. 21 dan, srce djeteta počinje pobijediti.

Četvrti tjedan (22-28 dana)

Ovaj tjedan nastavlja polaganje fetalnih organa. Počeci crijeva, jetre, bubrega i pluća već su prisutni. Srce počinje raditi intenzivnije i pumpa više krvi kroz krvotok.

Od početka četvrtog tjedna pojavljuju se nabori tijela na zametku, a pojavljuje se kralježnica (akord).

Do 25. dana formiranje neuronske cijevi je dovršeno.

Do kraja tjedna (otprilike 27-28 dana) formira se mišićni sustav, kralježnica, koja dijeli zametak u dvije simetrične polovice i gornji i donji udovi.

U tom razdoblju počinje stvaranje jama na glavi, koje kasnije postaju oči fetusa.

Razvoj embrija u drugom mjesecu opstetrije (5-8 tjedana)

Peti tjedan (29-35 dana)

Tijekom tog perioda, embrij težak oko 0,4 grama, duljina od krune do kocciksa je 1,5-2,5 mm.

Započinje stvaranje sljedećih organa i sustava:

 1. Sustav probave: jetra i gušterače;
 2. Dišni sustav: grkljan, dušnik, pluća;
 3. Cirkulacijski sustav;
 4. Reproduktivni sustav: stvaraju se preteče zametnih stanica;
 5. Senzorni organi: stvaranje očiju i unutarnjeg uha nastavlja se;
 6. Živčani sustav: počinje stvaranje dijelova mozga.

U ovom trenutku postoji slabo vidljiva pupčana vrpca. Nastava udova se nastavlja, pojavljuju se prve osnove čavala.

Na licu se formira gornja usnica i nosna šupljina.

Šesti tjedan (36-42 dana)

Duljina embrija u tom razdoblju je oko 4-5 mm.

Šesti tjedan počinje formiranje posteljice. U ovom trenutku tek počinje funkcionirati, cirkulacija krvi između nje i embrija još nije formirana.

Nastajanje mozga i njegovih odjela nastavlja se. Šestoga tjedna, kada se izvodi encefalogram, već je moguće snimati signale iz mozga fetusa.

Počinje stvaranje mišića lica. Oči fetusa već su izražene i pokrivene tijekom stoljeća koja tek počinju formirati.

U tom razdoblju se gornji udovi počinju mijenjati: oni se produžuju i pojavljuju se pupoljci prstiju i prstiju. Donji udovi su još uvijek u djetinjstvu.

Postoje promjene u važnim organima:

 1. Srce. Završena je podjela na komore: ventrikuli i atriji;
 2. Mokraćni sustav. Osnovni su bubregovi, počinje razvoj uretera;
 3. Probavni sustav. Počinje stvaranje gastrointestinalnog trakta: trbuh, mali i veliki crijeva. Do tog razdoblja jetra i gušterača gotovo su završili svoj razvoj;

Sedmi tjedan (43-49 dana)

Sedmi tjedan je značajan po tome što je formiranje pupkovine napokon završeno i uteroplacentalna cirkulacija je uspostavljena. Sada disanje i hranjenje fetusa će se provoditi zbog cirkulacije krvi kroz krvne žile i placente.

Zametak je još uvijek savijen savijen, ima mali rep na zdjelici tijela. Veličina glave nije niža od cijele polovice embrija. Duljina od krune do sakra do kraja tjedna raste do 13-15 mm.

Razvoj gornjih ekstremiteta nastavlja se. Prsti su jasno vidljivi, ali njihovo razdvajanje još nije došlo. Dijete počinje izvoditi spontane kretnje svojih ruku na učinke podražaja.

Dobro oblikovane oči, već prekrivene kapcima, koje ih štite od sušenja. Dijete može otvoriti usta.

Postoji jezičac nosnih nabora i nosa, formiran na stranama glave dva uparena uzvišenja, od kojih se pilule počinju razvijati.

Intenzivni razvoj mozga i njegovih odjela nastavlja se.

Osmi tjedan (50-56 dana)

Tijelo embrija počinje izravnati, duljina od krune do tailbone je 15 mm na početku tjedna i 20-21 mm za 56 dana.

Nastavlja se stvaranje važnih organa i sustava: probavni sustav, srce, pluća, mozak, urinarni sustav, reproduktivni sustav (dječaci razvijaju testise). Razvijaju se organi sluha.

Do kraja osmog tjedna, lice djeteta postaje poznato osobi: oči prekrivene kapcima, nosu, čašicama su dobro izražene, formiranje usana završava.

Zapažen je intenzivan rast glave, gornjih i donjih ekstremiteta, razvija se oslabljivanje dugih kostiju ruku i nogu i lubanje. Prsti su dobro vidljivi, među njima već nema kožne membrane.

Osim toga, osmi tjedan završava embrionalno razdoblje razvoja i započinje fetus. Fetus iz tog vremena zove se fetus.

Razvoj fetusa u trećem mjesecu opstetrije (9-12 tjedana)

Deveti tjedan (57-63 dana)

Na početku devetog tjedna koccyx-parietala, veličina fetusa je oko 22 mm, do kraja tjedna - 31 mm.

Poboljšanje pluća posteljice, što poboljšava uteroplacentalni protok krvi.

Razvojem mišićno-koštanog sustava nastavlja se. Proces obnavljanja počinje, nastaju zglobovi prstiju i ruku. Voće počinje aktivnim pokretima, može pritijevati prste. Glava je spuštena, brada je čvrsto pritisnuta na prsa.

Promjene se javljaju u kardiovaskularnom sustavu. Srce čini do 150 otkucaja u minuti i pumpa krv kroz svoje krvne žile. Sastav krvi i dalje je vrlo različit od krvi odrasle osobe: sastoji se samo od crvenih krvnih stanica.

Daljnji rast i razvoj mozga nastaju, nastaju strukture malog mozga.

Organi endokrinog sustava intenzivno se razvijaju, posebno nadbubrežne žlijezde, koji proizvode važne hormone.

Poboljšano tkivo hrskavice: čašice, hrskavica žlijezda, je formiranje vokalnih užeta.

Deseti tjedan (64-70 dana)

Do kraja desetog tjedna duljina fetusa iz krme na krunu iznosi 35-40 mm.

Stražnjice se počinju razvijati, a postojeći rep nestaje ranije. Fetus je dovoljno u uterusu u slobodnom položaju u polu savijenom stanju.

Razvoj živčanog sustava nastavlja se. Sada fetus izvodi ne samo kaotične pokrete, nego i refleksne pokrete kao odgovor na nadražujuće. S nasumičnim dodirom na zidove maternice, dijete odgađa pokret kao odgovor: okreće glavu, savija ili izravnava ruke i noge, gura na stranu. Veličina fetusa je još uvijek vrlo mala, a žena još ne može osjetiti ove pokrete.

Usisni refleks formiran, dijete započinje reflektirajuće pokrete usnama.

Završava razvoj dijafragme, koji će aktivno sudjelovati u disanju.

Jedanaesti tjedan (71-77 dana)

Do kraja ovog tjedna veličina koštanog parijetalnog fetusa povećava se na 4-5 cm.

Tijelo fetusa ostaje nerazmjerno: maleno tijelo, velika glava, duge ruke i kratke noge, savijen u svim zglobovima i prešani na trbuh.

Placenta je već dostigla dostatan razvoj i rješava svoje funkcije: osigurava opskrbu kisikom i hranjivim tvarima fetusu i uklanja ugljični dioksid i metaboličke proizvode.

Postoji daljnje formacije oka fetusa: u ovom trenutku razvija se iris, koji će u budućnosti odrediti boju oka. Oči su dobro razvijene, polu-zatvorene stoljećima ili širom otvorene.

Dvanaesti tjedan (78-84 dana)

Koštano-parietalna veličina voća je 50-60 mm.

Razvoj genitalnih organa je ženski ili muški.

Daljnje poboljšanje probavnog sustava. Intestina se izvlači u dužinu i položi u petlje, kao u odrasloj dobi. Počinje svoju periodičnu kontrakciju - peristaltiku. Fetus počinje gutati, proguta amnionsku tekućinu.

Nastavlja se razvoj i poboljšanje fetalnog živčanog sustava. Mozak ima malu veličinu, ali točno ponavlja sve strukture mozga odrasle osobe. Velike hemisfere i drugi odjeli dobro su razvijeni. Refleksni pokreti su poboljšani: fetus može stisnuti i raskrčiti prste u šaku, dograbi palac i aktivira ga.

Ne samo crvene krvne stanice već su prisutne u fetalnoj krvi, već počinje proizvodnja bijelih krvnih stanica - leukocita.

U ovom trenutku dijete počinje registrirati jedan pokret respiratora. Prije rođenja fetus ne može disati, pluća ne funkcioniraju, ali izvodi ritmičke pokrete prsa, imitirajući disanje.

Do kraja tjedna pojavljuju se obrve i trepavice na fetusu, vrat je jasno vidljiv.

Razvoj fetusa u četvrtom mjesecu opstetrije (13-16 tjedana)

Tjedan 13 (85-91 dana)

Veličina kocciksa parietala do kraja tjedna iznosi 70-75 mm. Proporcije tijela počinju se mijenjati: gornji i donji udovi i torzo se produžuju, veličine glave više nisu toliko velike u odnosu na torzo.

Poboljšanje probavnog i živčanog sustava nastavlja se. Zametci mliječnih zuba počinju se pojavljivati ​​ispod gornje i donje čeljusti.

Lice je potpuno oblikovano, auricles, nose i oči su jasno vidljivi (stoljećima su potpuno zatvoreni).

Tjedan 14 (92-98 dana)

Veličina kocciksa-parijetala do kraja četrnaestog tjedna povećava se na 8-9 cm. Proporcije tijela se i dalje mijenjaju na više poznate. Čelo, nos, obraze i bradavice izgledaju dobro na licu. Prva kosa se pojavljuje na glavi (vrlo tanka i bezbojna). Površina tijela je prekrivena pahuljastim dlačicama koje zadržavaju podmazivanje kože i time provode zaštitne funkcije.

Sustav mišićno-koštanog sustava fetusa se poboljšava. Kosti su postale jače. Povećana tjelesna aktivnost: fetus može prevrnuti, savijati se, kretati plivanje.

Dovršen je razvoj bubrega, mokraćnog mjehura i uretera. Bubrezi počinju izlučivati ​​urin, koji se miješa s amnionskom tekućinom.

Poboljšava se endokrini sustav: stanice gušterače počinju raditi, proizvodnju inzulina i stanica hipofize.

Postoje promjene genitalija. U dječaka se stvara prostata, u djevojčicama, jajnici migriraju u šupljinu zdjelice. U četrnaestom tjednu, s dobrim osjetljivim ultrazvučnim strojem, već je moguće utvrditi spol djeteta.

Petnaesti tjedan (99-105 dana)

Veličina koštanog parijetalnog fetusa je oko 10 cm, težina fetusa je 70-75 grama. Glava je još uvijek prilično velika, ali rast ruku, nogu i torza počinje ga nadmašiti.

Cirkulacijski sustav se poboljšava. Dijete u četvrtom mjesecu može već odrediti krvnu skupinu i Rh faktor. Krvne žile (vene, arterije, kapilare) rastu duljine, zidovi postaju jači.

Započinje proizvodnja izvornog izmeta (meconium). To je zbog ingestije amnionske tekućine koja ulazi u želudac, potom u crijeva i napuni je.

Prsti i prsti su potpuno formirani, na njima se pojavljuje pojedinačni uzorak.

Šesnaesti tjedan (106-112 dana)

Voće se povećava do 100 grama, veličine koštanog parieta - do 12 cm.

Do kraja šesnaestog tjedna fetus je već u potpunosti formiran, ima sve organe i sustave. Bubrezi aktivno rade, svaki sat manja količina mokraće se izlučuje u amnionsku tekućinu.

Koža fetusa je vrlo mršava, potkožno masno tkivo praktički nema, stoga krvne žile sjaju kroz kožu. Koža izgleda sjajno crvena, prekrivena ružnim dlačicama i mastima. Dobro definirane obrve i trepavice. Formirani nokti, ali oni pokrivaju samo rub noktiju falange.

Mimični mišići nastaju, a fetus počinje "grimati": ima mrštenje obrva, svojevrstan osmijeh.

Razvoj fetusa u petom mjesecu opstetrije (17-20 tjedana)

Sedmog tjedna (113-119 dana)

Voćna masa je 120-150 grama, koštana parietalna veličina - 14-15 cm.

Koža ostaje vrlo tanka, ali ispod njega počinje razvijati potkožno masno tkivo. Nastavlja se razvoj mliječnih zuba, koji su prekriveni dentinom. Pod njima počinju stvarati zametke trajnih zuba.

Postoji reakcija na zvučne podražaje. Od ovog tjedna možete reći točno ono što je dijete počelo čuti. S pojavom jakih oštrih zvukova, fetus počinje aktivno kretati.

Položaj fetusa se mijenja. Glava je podignuta i gotovo je uspravna. Ruke su savijene s laktovima, prsti su se gotovo cijelo vrijeme stisnuli u šaku. Povremeno dijete počinje sisati palac.

Srčani ritam postaje različit. Od sada, liječnik ga može slušati stetoskopom.

Osamnaesti tjedan (120-126 dana)

Dijete teži oko 200 grama, duljine - do 20 cm.

Počinje formiranje sna i budnosti. Većinu vremena, fetus spava, pokreti u ovom trenutku prestaju.

U ovom trenutku žena može već početi osjećati kretanje djeteta, posebno tijekom ponovljenih trudnoća. Prvi pokreti se osjećaju kao nježni gurmani. Žena može osjećati aktivnije pokrete tijekom anksioznosti i stresa, što se odražava u emocionalnom stanju djeteta. U ovom trenutku, oko deset epizoda fetalnog kretanja po danu su norma.

Devetnaesti tjedan (127-133 dana)

Djetetova težina povećava se na 250-300 grama, duljina tijela je 22-23 cm. Proporcije tijela se mijenjaju: glava zaostaje iza tijela, ruke i noge počinju produljivati.

Mješanje postaje češće i opipljivo. Osjećaju se ne samo žene, već i drugi ljudi, stavljajući joj ruku u trbuh. U ovom trenutku primigraci mogu samo početi osjećati perturbacije.

Kroz endokrini sustav se poboljšava: gušterača, pituitary, nadbubrežne žlijezde, spolnih žlijezda, štitnjače i paratireoidnih žlijezda aktivno djeluju.

Sastav krvi je promijenjen: pored crvenih krvnih stanica i bijelih krvnih stanica, postoje monociti i limfociti u krvi. Slezena počinje sudjelovati u formiranju krvi.

Dvadeseti tjedan (134-140 dana)

Duljina tijela raste do 23-25 ​​cm, težina - do 340 grama.

Koža fetusa je još uvijek tanka, prekrivena zaštitnim mazivom i prigušenim dlačicama koje mogu trajati do samog rođenja. Intenzivno razvijaju potkožno masno tkivo.

Dobro oblikovane oči, u dvadeset tjedana, počinje treptati refleks.

Poboljšana koordinacija kretanja: dijete pouzdano stavlja prst u usta i počinje sisati. Izražava se izraz lica: plod se može zeznuti, osmjehnuti, namrštiti.

Ovog tjedna pokret je već osjetio sve žene, bez obzira na broj trudnoća. Aktivnost kretanja varira tijekom dana. Kada se pojavljuju iritanti (glasni zvukovi, začepljena soba), dijete se počinje vrlo brzo i aktivno kretati.

Razvoj fetusa u šestom mjesecu opstetrije (21-24 tjedna)

Dvadeset prva tjedna (141-147 dana)

Tjelesna težina raste do 380 grama, duljina fetusa - do 27 cm.

Sloja potkožnog tkiva se povećava. Koža fetusa je naborana, s mnogo nabora.

Fetalni pokreti postaju aktivniji i opipljiviji. Fetus se slobodno kreće u maternici: leži s glavom ili stražnjicom, preko maternice. Može li pupkovina, gurnuti ruke i noge sa zidova maternice.

Mijenja san i budnost. Sada fetus provodi manje vremena u snu (16-20 sati).

Dvadeset i drugi tjedan (148-154 dana)

U 22. tjednu fetalna veličina povećava se na 28 cm, težinu - do 450-500 grama. Dimenzije glave proporcionalne su deblu i udovima. Noge su gotovo uvijek u savijenom stanju.

Fetalna kralježnica je u potpunosti formirana: ima sve kralježnice, ligamenti i zglobove. Nastavlja se proces jačanja kostiju.

Fetalni živčani sustav se poboljšava: mozak već sadrži sve živčane stanice (neurone) i ima masu od oko 100 grama. Dijete počinje biti zainteresirano za svoje tijelo: osjeća njegovo lice, ruke, noge, zakreće glavu, prstima prstima u usta.

Značajno povećava veličinu srca, poboljšavajući funkcionalnost kardiovaskularnog sustava.

Dvadeset i treći tjedan (155-161 dan)

Duljina tijela fetusa je 28-30 cm, težina - oko 500 grama. U koži, pigment počinje sintetizirati, kao rezultat, koža postaje svijetlo crvena. Subkutano masno tkivo je još uvijek prilično tanko, kao rezultat, dijete izgleda vrlo tanko i naborano. Mazivo pokriva cijelu kožu, više se nalazi u naborima tijela (lakat, aksijalni, inguinalni i drugi nabori).

Razvoj unutarnjih genitalnih organa nastavlja: kod dječaka - skrotuma, kod djevojčica - jajnika.

Učestalost pokreta dišnih putova povećava se na 50-60 puta u minuti.

Gutanje je još uvijek dobro razvijeno: dijete stalno proguta amnionsku tekućinu s česticama zaštitnog maziva kože. Tekući dio amnionske tekućine apsorbira se u krv, u crijevu ostaje gusta supstanca zelene crne boje (meconium). Normalno, crijeva se ne bi trebali isprazniti sve dok se dijete ne rodi. Ponekad gutanje vode uzrokuje štucanje na fetus, žena ga može osjetiti u obliku ritmičkih pokreta nekoliko minuta.

Dvadeset četvrti tjedan (162-168 dana)

Do kraja ovog tjedna fetalna težina povećava se na 600 grama, duljinu tijela - do 30-32 cm.

Pokreti postaju sve jači i jasniji. Fetus zauzima gotovo cijelo mjesto u maternici, ali još uvijek može promijeniti položaj i preokrenuti se. Ojačani mišići rastu.

Dijete na kraju šestoga mjeseca ima dobro razvijene osjetilne organe. Vizija počinje funkcionirati. Ako se jarko svjetlo pada na trbuh žene, fetus se počinje okretati, čvrsto zatvarajući kapke. Dobro razvijeno uho. Plod određuje za sebe ugodne i neugodne zvukove i drugačije reagira na njih. S ugodnim zvukovima dijete se mirno ponaša, njegovi pokreti postaju mirni i mjerljivi. Kada neugodni zvukovi počnu blijedjeti, ili, obrnuto, vrlo aktivno kretati.

Između majke i djeteta uspostavljena je emocionalna veza. Ako žena doživljava negativne emocije (strah, anksioznost, čežnja), dijete počinje osjećati slične osjećaje.

Razvoj fetusa u sedmom mjesecu opstetrije (25-28 tjedana)

Dvadeset i petog tjedna (169-175 dana)

Duljina fetusa je 30-34 cm, tjelesna težina se povećava na 650-700 grama. Koža postaje elastična, broj i težina nabora se smanjuje zbog akumulacije potkožnog masnog tkiva. Koža ostaje tanka s velikim brojem kapilara, dajući mu crvenu boju.

Lice ima uobičajenu pojavu za osobu: oči, kapke, obrve, trepavice, obrazi, čaše su dobro izražene. Hrskavice ušiju još uvijek su tanke i mekane, njihovi zavoji i kovrče nisu potpuno oblikovani.

Intenzivno razvija koštanu srž, koja preuzima glavnu ulogu u stvaranju krvi. Jačanje kostiju fetusa nastavlja se.

Dolaze do važnih procesa u sazrijevanju pluća: formiraju se mali elementi plućnog tkiva (alveoli). Prije rođenja djeteta, oni su bez zraka i nalikuju ispuhanim balonima, koji su napuknuti tek nakon prvog krikova novorođenčeta. Od 25. tjedna alveoli počinju proizvoditi posebnu tvar (tenzid) potrebnu za održavanje njihovog oblika.

Dvadeset i šestog tjedna (176-182 dana)

Duljina voća je oko 35 cm, masa se povećava na 750-760 grama. Rast mišićnog tkiva i potkožnog masnog tkiva nastavlja se. Kosti su ojačane, a razvoj trajnih zuba nastavlja se.

Nastava genitalija se nastavlja. U dječaka se testisi počnu spuštati u skrotum (proces traje 3-4 tjedna). U djevojčicama je formirana vulva i vagina.

Poboljšajte osjetila. Dijete ima osjećaj mirisa (mirisa).

Dvadeset sedmi tjedan (183-189 dana)

Težina se povećava do 850 grama, duljina tijela - do 37 cm.

Organi endokrinog sustava, osobito gušterača, hipofiza i štitnjača, aktivno djeluju.

Fetus je vrlo aktivan, slobodno kreira razne pokrete unutar maternice.

Od dvadeset sedmog tjedna u djetetu počinje formirati individualni metabolizam.

Dvadeset i osmi tjedan (190-196 dana)

Težina djeteta povećava se na 950 grama, a duljina tijela iznosi 38 cm.

Po ovom vremenu, fetus postaje praktički održiv. U nedostatku patologije organa, dijete s dobrom brigom i liječenjem može preživjeti.

Subkutano masno tkivo i dalje se akumulira. Koža je još uvijek crvena boje, pahuljasta kosa počinje padati postupno, preostala samo na leđima i ramenima. Obrve, trepavice, kosa na glavi postaju tamnija. Dijete počinje često otvarati oči. Hrskavice nosa i ušiju ostaju meke. Nokti još ne dolaze do ruba falanxa noktiju.

Ovaj tjedan jedna od moždanih hemisfera počinje aktivnije djelovati. Ako desna hemisfera postane aktivna, dijete postaje lijevom rukom, ako lijevi postaje desna ruka.

Razvoj fetusa u osmom mjesecu (29-32 tjedna)

Dvadeset i deveti tjedan (197-203 dana)

Težina ploda je oko 1200 grama, rast se povećava na 39 cm.

Dijete je odraslo dovoljno i zauzima gotovo cijelo mjesto u maternici. Pokreti nisu tako kaotični. Pokreti se manifestiraju u obliku periodičnih guranja s nogama i rukama. Fetus počinje zauzeti određenu poziciju u maternici: glava ili stražnjica dolje.

Nastavite s poboljšavanjem svih organskih sustava. Bubrezi izlučuju do 500 ml mokraće dnevno. Povećava opterećenje kardiovaskularnog sustava. Krvotok krvi još se značajno razlikuje od cirkulacije krvi novorođenčeta.

30. tjedan (204-210 dana)

Tjelesna težina raste do 1300-1350 grama, rast ostaje otprilike isti - oko 38-39 cm.

Potkožno masno tkivo se stalno nakuplja, kože se omekšaju. Dijete se prilagođava nedostatku prostora i preuzima određenu poziciju: sruši, prekriju ruke i noge. Koža još uvijek ima svijetlu boju, smanjuje se količina masti i kose.

Nastavlja se razvoj alveola i razvoj tenzida. Pluća se priprema za rođenje djeteta i početak disanja.

Razvoj mozga se nastavlja, povećava se broj konvulzija i područje korteksa.

Trideset i prva tjedna (211-217 dan)

Težina djeteta je oko 1500-1700 grama, visina povećava do 40 cm.

Dijete mijenja san i budnost. Spavanje i dalje traje dugo, u ovom trenutku nema fizičke aktivnosti fetusa. Tijekom buđenja dijete se aktivno kreće i gura.

Oči u potpunosti oblikovane. Tijekom spavanja, dijete zatvori oči, dok je budno, oči su otvorene, povremeno dijete trepne. Boja šarenice u svim djecom je ista (plava), a nakon poroaja se počinje mijenjati. Plod reagira na jarku svjetlost suženjem ili dilatacijom učenika.

Povećava veličinu mozga. Sada je volumen oko 25% volumena mozga odrasle osobe.

Trideset drugi tjedan (218-224 dana)

Rast djeteta je oko 42 cm, težina - 1700-1800 grama.

Nastavlja se akumulacija potkožnog masnog tkiva, u vezi s tim, koža postaje lakša, na njemu praktički nema nikakvih nabora.

Unutarnji organi se poboljšavaju: organi endokrinog sustava intenzivno luče hormone, a tenzidi se akumuliraju u plućima.

Fetus stvara poseban hormon koji potiče stvaranje estrogena u majčinom tijelu, zbog čega se mliječne žlijezde počinju pripremati za proizvodnju mlijeka.

Razvoj fetusa u devetom mjesecu (33-36 tjedana)

Trideset i treći tjedan (225-231 dan)

Težina fetusa povećava se na 1900-2000 grama, rast je oko 43-44 cm.

Koža postaje sve više svjetla i glatka, povećava se sloj masnog tkiva. Pluta kosa više obrisana, sloja zaštitnog maziva, naprotiv, povećava. Nokti rastu do ruba falanxa noktiju.

Dijete postaje sve bliže u maternici, tako da njegovi pokreti postaju rjeđi, ali jaki. Položaj fetusa (glava ili stražnjica dolje) je fiksna, vjerojatnost da će se dijete vratiti nakon toga razdoblja je iznimno mala.

Rad unutarnjih organa sve se više poboljšava: masa srca raste, formiranje alveola je gotovo završeno, ton krvnih žila raste, mozak je potpuno formiran.

Trideset četvrti tjedan (232-238 dana)

Težina djeteta kreće se od 2000 do 2500 grama, što je povećanje od oko 44-45 cm.

Dijete je sada u stabilnom položaju u maternici. Kosti lubanje su mekane i pokretne zahvaljujući fontanelama koje se mogu zatvoriti tek nekoliko mjeseci nakon rođenja.

Intenzivno rastopiti kosu na glavi i uzeti određenu boju. Međutim, boja kose nakon isporuke može se promijeniti.

Poznato je intenzivno jačanje kostiju, u vezi s tim, fetus počinje uzimati kalcij iz majčinog tijela (žena u ovom trenutku može primijetiti pojavu konvulzija).

Dijete stalno proguta amnionsku tekućinu, potičući gastrointestinalni trakt i bubrege, koji proizvode najmanje 600 ml jasnog urina dnevno.

Trideset i petog tjedna (239-245 dana)

Svakog dana dijete dodaje 25-35 grama. Težina u ovom razdoblju može se jako razlikovati, a do kraja tjedna iznosi 2200-2700 grama. Rast se povećava na 46 cm.

Svi unutarnji organi djeteta i dalje se poboljšavaju, priprema tijelo za nadolazeće ekstuterinsko postojanje.

Intenzivno deponirano masno tkivo, dijete postaje dobro hranjeno. Količina dlake za kosu znatno se smanjuje. Nailovi su već stigli do vrha noktiju.

U crijevima fetusa je nakupila dovoljnu količinu meconija, koja bi obično trebala početi 6-7 sati nakon rođenja.

Trideset i šestog tjedna (246-252 dana)

Težina djeteta je vrlo različita i može biti od 2000 do 3000 grama, visine - u rasponu od 46-48 cm

Fet je već dobro razvijen potkožni masni tkivo, boja kože postaje lagana, bore i nabore potpuno nestanu.

Dijete zauzima određeni položaj u maternici: češće se nalazi naopako (rjeđe, s nogama ili stražnjicama, u nekim slučajevima, poprečno), glava je savijena, brada je pritisnuta na prsima, ruke i noge su pritisnute na tijelo.

Kosti lubanje, za razliku od ostalih kostiju, ostaju meke, s pukotinama (fontanelles), što će omogućiti da glava djeteta bude savitljiva prilikom prolaska kroz rodni kanal.

Svi organi i sustavi su potpuno razvijeni za postojanje djeteta izvan maternice majke.

Razvoj fetusa u desetom mjesecu opstetrije

Trideset i sedmi tjedan (254-259 dana)

Rast djeteta povećava se na 48-49 cm, masa može značajno varira. Koža postaje lakša i deblja, masni sloj se povećava za 14-15 grama dnevno svaki dan.

Hrskavice nosa i čašice postaju sve gusto i elastičnije.

Pluća su potpuno formirana i zrela, alveoli sadrže potrebnu količinu surfaktanta za disanje novorođenčeta.

Sazrijevanje probavnog sustava je gotov: trudovi se javljaju u želucu i crijevima, koji su potrebni za guranje hrane (peristaltika).

Trideset osmog tjedna (260-266 dana)

Težina i visina djeteta jako se razlikuju.

Voće je potpuno zrelo i spremno za rođenje. Izvana, dijete izgleda kao punopravno novorođenče. Koža je lagana, masno tkivo je dovoljno razvijeno, pahuljasta kosa gotovo je odsutna.

Trideset i deveti tjedan (267-273 dana)

U pravilu, dva tjedna prije rođenja, fetus počinje silaziti, prianjajući se na kosti zdjelice. Dijete je već dostiglo punu zrelost. Posteljica postupno počinje rasti i njezini se metabolički procesi pogoršavaju.

Masa fetusa značajno se povećava (30-35 grama dnevno). Proporcije tijela se potpuno mijenjaju: prsni i rameni pojas, zaobljeni trbuh, a dugački udovi dobro su razvijeni.

Osjećaji su dobro razvijeni: dijete preuzima sve zvukove, vidi svijetle boje, može usredotočiti svoj vid i okusni pupoljci se razvijaju.

Šesti četvrti tjedan (274-280 dana)

Svi pokazatelji razvoja fetusa odgovaraju novorođenčadi. Beba je potpuno spremna za porod. Masa može znatno varirati: od 250 do 4000 grama i više.

Maternica počinje povremeno smanjivati ​​(doći do tonusa), što se manifestira bolnim bolovima u donjem dijelu trbuha. Vrata se lagano otvaraju, a glava fetusa je pritisnuta bliže zdjeličnoj šupljini.

Kosti lubanje su još uvijek meke i podatne, što omogućuje da djetetova glava promijeni oblik i lakše proći rodni kanal.