Optimalna temperatura vode za kupanje novorođenčeta

Hrana

Kupanje bebe nije samo i ne samo higijenski postupak. To daje djetetu zadovoljstvo i psihološku udobnost, mala, ali korisna tjelovježba, pomaže uspostaviti kontakt s majkom i vanjskim svijetom, a također jača zdravlje i ljutnju. Ali to je slučaj ako temperatura vode savršeno odgovara bebi. Što bi trebalo biti optimalna temperatura vode za kupanje novorođenče, razumijemo.

Vruće ili hladno?

Koža novorođenčeta još uvijek je vrlo mršava i nježna, a samo je formirana termoregulacija, zbog čega se djeca tako lako zamrzavaju i pregriju. Čak i odrasla osoba može postati bolesna nakon pregrijavanja u previše vrućoj kupelji, a beba još više. Ali ako možemo izaći iz kadom ili prilagoditi temperaturu vode, onda dijete ne može ni reći o tome niti sam ispraviti situaciju. Osim toga, vruća voda pridonosi otvaranju pora na koži djeteta i upale infekcije tamo: dječja koža je idealna "vrata" za bolesti koje ulaze u tijelo, jer imunitet djeteta, poput termoregulacije, još nije formiran. (pročitajte na temu: kožu novorođenčeta i pravilnu skrb za nju)

Previše hladna voda nije puno bolja. Ako je dijete hladno, nećete uživati ​​u kupanju. Također je rizik za uretru: ako se učvrsti, mokrenje će biti bolno.

Idealna temperatura vode

Što bi trebala biti optimalna temperatura za kupanje najmanjih. I pedijatri i majke se slažu u jednom mišljenju: ne više od 37 stupnjeva, ali ne manje od 34 godine. Za odrasle, takva voda može izgledati hladnokrvna, ali činjenica je da se dijete naviknulo na takvu vodu prije rođenja: amnionska tekućina ima temperaturu od 37 stupnjeva i U tim je uvjetima dijete razvilo prije rođenja. Temperature vode iznad 38 mogu dovesti do palpitacija srca i pregrijavanja djeteta. Previše hladna voda bez navika može uplašiti dijete i dugo ga obeshrabriti od bilo kakve želje da se okupa i dijete se može početi bojati kupaonice. Važno: Što učiniti ako se dijete plaši da se okupa u kupaonici.

Voda ove temperature će spriječiti prodiranje infekcija i korisno je za dječju kožu. Osim toga, umbilikalna rana kod djeteta brže se liječi vodom na 37 stupnjeva.

Važno je znati. Dok se umbilikalna rana nije izliječila, dijete bi trebalo okupati u kuhanoj vodi. Možete plivati ​​u toku od 10-14 dana života. Do tog trenutka, umbilikalna rana spušta se.

Nemojte se bojati da se voda brzo hladi i dijete će se zamrznuti, jer prvi plivaju ne traju dulje od 10-15 minuta. Čak i ako se voda tijekom ovog vremena hladi jedan stupanj ili dva, to neće biti presudno.

Također je važno pratiti temperaturu zraka dok plivate. Dijete neće točno voljeti veliku razliku između temperature vode i zraka, tako da kupaonica ne bi trebala biti pretjerano zagrijana i bolje je zatvoriti vrata.

Dakle, počnemo kupati na temperaturi od 34-37, a svaka 3-4 dana smanjujemo temperaturu vode za 1-2 stupnjeva. Općenito, što je niža temperatura vode, to bolje. Ali, ne zlostavljanje djece, trebate vidjeti mjeru.

Neka djeca vole toplom vodom, a drugi - hladnije. Kako razumjeti je li beba hladna u kadi ili vruće? - Ako je dijete hladno, komprimira u grumen, njegovo nasolabijalni trokut postaje plavo, nakon nekog vremena dijete počinje drhtati. Ako je vruće, koža postaje crvena i dijete postaje tromo. U oba slučaja dijete će vas obavijestiti plakanjem.

Zanimljiva tema:

 • Koju vodu kupiti novorođenče, da kuhati vodu, dodati kalijev permanganat?
 • Kako se okupati novorođenčadi čitati u ovom članku;
 • Optimalni pokazatelji temperature zraka u sobi za novorođenče: kako održavati temperaturni režim.

Kako provjeriti temperaturu? Termometar ili "lakat"

Najlakši način je kupiti posebnu kupelj s ugrađenim termometrom (vidi vrste beba kupelji). Ako ne, možete koristiti poseban termometar za vodu koji se prodaje u ljekarnama. I na kraju, možete koristiti "baka metoda" - za mjerenje temperature s vlastitim lakat. Koža na ovom području ruke posebno je nježna i osjetljiva na promjene temperature. Dakle, ako spuštate ruku u vodu temperature na kojoj smo navikli plivati, to će se činiti normalnim. Ako stavite lakat u njega, voda će izgledati vrlo vruće. Takvo će se pojaviti djetetu. Ako se voda čini normalnom kad se lakši spusti, ova temperatura će biti idealna za dojenčad.

Organizirajte optimalnu temperaturu

Kako bi voda bila idealna za kupanje jednostavno je stvar. Dovoljno je opremiti vodenom termometru, a sve je jednostavno.

 1. U kadi ulijte hladnu vodu. Ako dijete nije staro dvije tjedna, prethodno kuhano i hlađeno nekoliko sati.
 2. Stavljamo u njega toplomjer.
 3. Postupno dodajte toplom vodom sve dok termometar ne pokazuje 36-37. Potrebno je nadoknaditi hladnoću u hladnoći!
 4. Kako bi toplomjer mogao ispričati istinu, voda se mora cijelo vrijeme miješati.

Stvrdnjava ili ne?

Nitko ne sumnja u prednosti otvrdnjavanja i njegovog pozitivnog učinka na imunološki sustav bebe. Neki savjetuju čak i najmanje da se okupaju na 25-26 stupnjeva. Zapravo, novorođenče nije samo nepotrebno, već ponekad i štetno: previše hladna voda može naštetiti djetetu i obeshrabriti bilo kakav interes za vodene postupke. Bolje je čekati s gašenjem nekoliko mjeseci dok se ne formiraju mehanizmi termoregulacije. Ako želite početi sada, morate početi od 36-37 stupnjeva i hladiti vodu 1-2 stupnjeva u 3-4 dana. No, u svakom slučaju, temperatura zraka u sobi u kojoj se dijete oblaže ne smije biti niža od 27 stupnjeva, tako da dijete ne smrzne.

Ali najvažnija stvar u kupanju je slušati bebu, jer se njegove potrebe i mišljenja možda ne podudaraju s teorijama pedijatara!

Prvi kupanje nije zastrašujuće!

Plivajući jastučići

Starija djeca vole plivati, ali djeca često prosvjeduju kad se unesu u kadu i spuštaju u vodu. Da bi se umirilo dijete, nježno nježnim glasom, zazujte mu dok je kupanje.

Preuzmite i ispišite sve pite - https://yadi.sk/i/GrLzCqoQgKEFg

Tko će biti tamo kup-kup,
Prema nekoj vodi, gnojnica?
U kadi brzo skok-skok, skok,
u kupelji s nogu suhog-suha, jerk!
Sapun će pjeniti
I prljavština će ići negdje.

Plivamo, mi zapljusnuti,
I u vodi s vama se zabavite!
Noga, leg dolje!

Pen up, pen down!
Noge uganuće,
I plivam poput uti!
Splash Splash! Bum-bum!
Izlazi!

Nježno i nježno operite bebu mekom rukavicom za kupanje ili spužvom, pjesmom ili pjesmom:
Plivamo
I prskanje u vodi,
Splashing, frolicking,
Probuditi će oprati.
Operujemo noge
Naš slatki mali
Oprati ruke
Slatki dječak,
Natrag i trbuščić
Lice i usta -
Očistite to
Dragi moj sin!

Ai, šipke,
Ne bismo se bojali vode
Očistite pranje
Mama se nasmiješi.
Voda teče
Dijete je slatko
S gustom vodom -
S djetetom mršavosti.
Spustite vodu
A dijete je gore.

Vodicka, vodichka,
Moja lice
Pogledao je u oči
Za obraze rumenilo
Za smijeh rotok,
To je zub.

Ribe u jezeru živjele su,
S nama je plovio... (Istovremeno, vodite ruku pod vodom, kao da riba pliva).
Dijete, oprati ćemo,
Ribe ćemo uhvatiti.
Nismo hladna voda.
Gdje je riba? Ovdje je! (posipajte malo vode na bebu)

Optimalna temperatura vode za kupanje novorođenčeta

Novoizgrađeni roditelji vrlo često imaju niz pitanja vezanih uz kupanje djeteta. Naime: kakva bi trebala biti temperatura vode za kupanje novorođenčeta i koliko dugo treba trajati vodeni tretman? Pojava ovih problema vrlo je uvjetovana, jer je koža djeteta nježna, još nije prilagođena za okoliš, ranjiva i osjetljiva na bilo kakav mehanički stres. Dakle, proces kupanja treba ublažiti mrvicu, a ne smetati. A kako bi vodni postupci bili u skladu s voljenom novog člana obitelji, trebali biste znati nešto više o njima.

Potrebno je pažljivo razmotriti temperaturu vode za kupanje djeteta (bolje je koristiti termometar vode), budući da je njegova koža još uvijek vrlo osjetljiva na visoke i niske temperature.

Zašto je važno pratiti temperaturu vode?

Novorođenčad ima nesavršeno tijelo. Njihova termoregulacija još nije formirana, što je glavni razlog zbog kojeg se lako podvrgavaju hlađenju i pregrijavanju. Zato je vrlo važno pratiti temperaturu vode tijekom plivanja. Ne bi trebalo biti vruće niti hladno. Temperatura vode treba biti nešto iznad sobne temperature. Za odraslu osobu, takva voda može se činiti hladnom i to je razumljivo. Uostalom, svi smo navikli na dugi prijem opuštajućih vrućih kupelji.

Međutim, takvi postupci mogu naštetiti djetetu. Uostalom, čak i odrasla osoba s dugim boravkom u toploj vodi može se osjećati loše, ali što je s dojenčadi? Prvo, tople vode će mu donijeti nelagodu, a drugo, dijete može jednostavno postati bolesno, što vam, na žalost, neće moći reći.

Novorođene bebe više su osjetljive na ekstremne temperature od odraslih osoba. Stoga, upotreba hladne vode također može uzrokovati neke neugodne trenutke za vrijeme kupanja - prvo, dijete će biti hladno i on će početi plakati teško, obavještavajući roditelje o nelagodnosti, a drugo, kupanje u hladnoj vodi ispunjeno je zamrzavanjem mokraćnog sustava, što može dovesti do bolnih senzacija u bebi tijekom mokrenja.

Tijekom kupanja djetetu ne smije doživjeti nelagodu, tako da temperatura vode ne smije prijeći 38 stupnjeva

Koja je temperatura vode u kupanju bebe?

Novorođenče je gotovo cijeli život proveo u maternici. Tamo je bio mirno i ugodno. Što mislite, koja je temperatura amnionska tekućina? Točno, ne više od 38 °. Stoga, za vrijeme kupanja potrebno je djetetu pružiti poznato okruženje, pa stoga temperatura vode tijekom kupanja djeteta ne smije biti iznad 38 ° C. Liječnici preporučuju zagrijavanje vode na 36,6 ° C - 37 ° C.

Ne biste se trebali bojati činjenice da se tijekom kupanja voda ohladi i dijete će hladno, jer u prvim mjesecima beba života, vodeni postupci trebaju se provoditi svaki dan i ne smiju prijeći 7-10 minuta na vrijeme. Tijekom tog vremena voda se hladi do najviše 2 ° C, što u ovoj situaciji nije presudno.

Topla voda doprinosi:

 • stvaranje povoljnog okruženja za liječenje pupčane rane;
 • zaštita kože bebe od prodora različitih infekcija.

Tijekom kupanja u vrućoj vodi, koža se isparava, pora se otvaraju, a sva vrata otvorena za infekciju. Ali ako je odrasla osoba imuna na različite infekcije, tijelo novorođenog djeteta još nije uspjelo uspostaviti prepreku za zaštitu od njih.

Stari i provjereni način za provjeru temperature vode u kupelji za bebe - spustite lakat

Kako razumjeti da je temperatura vode dostigla potrebnu razinu?

Da biste shvatili da je temperatura vode za kupanje novorođenčad dostigla željenu razinu, potrebno je:

 • prethodno zagrijte vodu (preporuča se kuhati i hladiti), u kotlu ili u velikoj tavi;
 • sipati u kadu ohlađena prokušana voda;
 • stavite u termometar vode za kupanje;
 • polako početi sipati vruću vodu, dok je neophodno stalno miješati vodu u kadi;
 • čim toplomjer pokazuje 37 ° C - 38 ° C, to znači da je temperatura vode postala optimalna za kupanje djeteta.

Mnogi iskusni majki koriste drugačiju metodu za određivanje temperature vode - umjesto korištenja termometra za vodu, koriste se laktovima. Da, da, to je na taj način da možete shvatiti hoće li ova voda biti udobna za bebu. Koža na laktovima je osjetljivija na promjene temperature. Stoga, ako se voda čini normalnom, onda možete sigurno početi kupati bebu.

Možete čak i provesti mali eksperiment, sipati vodu u spremnik temperature u kojoj ste se navikli, a za vas se čini optimalnim. Upijajte ruku u nju, vodu će vam se činiti tek lagano vrućima, a zatim smanjiti lakat u nju - naći ćete da je voda jako vruća. To je isto toliko vaša beba će se osjećati kada normalno kupate, kao što mislite, vodu.

Ako odlučite otvrdnuti dijete, počnite postupno, tako da mrvica ne doživljava neugodne osjete.

Trebam li početi otvrdnjavati bebe?

Većina roditelja je uvjerena da je stvrdnjavanje jamstvo zdravlja, a što prije počnete otvrdnuti, to bolje. Možda je to istina, ali još uvijek ne biste trebali početi umirivati ​​novorođenče od prvog dana njegova života.

Ali ako podržavate stvrdnjavanje i smatrate potrebnim započeti postupak od rođenja, onda je to potrebno postupno. To je, u početku, da se beba kupi u vodi, temperaturu od 38 ° C, a zatim postupno svaki tjedan smanjuje temperaturu vode za 1 ° C, inače ćete jednostavno obeshrabriti cijeli lov za kupanje u djeteta.

Temperatura u sobi nakon kupanja ne smije biti ispod 27 ° C, jer dijete može zamrznuti!

Na kojoj će temperaturi kupovati novorođenče: kako ne bi štetilo mrvicama tijekom prvih postupaka

Prva beba za bebe

Prvo kupanje djeteta u vodi provodi se nakon što se umbilikalna rana potpuno osuši. Iscjeljenje obično javlja 1-3 tjedna nakon poroda.

Tijekom postupka roditelji bi trebali:

 • stalno razgovarati s djetetom, hvale;
 • kontinuirano održavati glavu i leđa;
 • držati kontakt očima;
 • slijedite raspoloženje djeteta.

Prije početka sesije morate osigurati da kupaonica ima sve uvjete za udobnost i sigurnost djeteta. Osim znanja o temperaturi koja bi trebala okupati novorođenče, trebali biste obratiti pozornost na navedene čimbenike.

 1. Čist kupka / beba kupka (čist s sodom za pečenje). Nemojte koristiti kemijske deterdžente.
 2. Na podu ima nepovezanu podlogu tako da se majka ili tata mogu udobno saviti prema djetetu.
 3. Postavite sapun, ručnik, termometar tako da je lako doći.
 4. U vrtiću, uredite mjesto gdje ćete odjenuti bebu: pripremite pelenu, odjeću i pelenu. U zasebnoj ladici stavite bebinu kožu i proizvode za njegu pupova: talk, krem, kalijev permanganat, pamučne jastučiće i štapove.
 5. Optimalno okruženje u kupaonici iznosi 25-27 ° C. Ako planirate umiriti bebu - stupanj kapi na 20-22 ° C.
Što je voda hladnija, to je veća aktivnost djeteta u vodi, a od samog rođenja moguće je koristiti takvu anatomsku kupelj za vodene postupke.

To je prikladno kupati bebu u bebu kade, kao iu samoj kupelji. Ono što je poželjno je vaša odluka. Prednosti korištenja prikazani su u donjoj tablici.

 1. Velika količina vode. Vaša beba ima mišiće dišnog sustava i cirkulaciju krvi.
 2. Voda može trajati dulje.
 3. Nije potrebno provjeriti čitanje termometra svake minute.
 4. Mnogo prostora za ručke, noge i pokret glave. Dječak troši više energije, a time se brže oporavlja.
 1. Dijete će se osjećati sigurnije.
 2. Manja površina za kupanje - manje vjerojatno da će učiniti nešto loše. Roditelji se osjećaju sigurnijima.

Prikladni uvjeti: hladni ili topli

Neke majke ne znaju na kojoj bi temperaturi trebala kupati dijete. Dječji pedijatri pridržavaju se ideja da termometar ne smije biti ispod 26 ° C i premašiti 37 ° C. Hladna voda doprinosi razvoju mišićno-koštanog sustava, respiratornih organa, potiče srce.

U ovom stanju, ne postoji želja za aktivnim pokretima. Proces će biti radostan, ali neće imati blagotvoran učinak na tijelo djeteta.

Kuhanje vode

Vjeruje se da se samo za kuhanu vodu treba koristiti za novorođenče, pogotovo ako dijete još nije ozdravilo pupak. Zapravo, nije nužno. Pedijatri preporučuju da je voda iz slavine zdravija od destilirane vode.

Ova voda sadrži potrebne sastojke u tragovima i bakterije koje pridonose ranoj adaptaciji djeteta u okoliš.

Korištenje tekuće vode važno je utvrditi koliko to suši kožu. Da biste spriječili piling kože kod bebe, instalirajte filteri i sredstva za čišćenje. Ako odlučite koristiti vodu iz kotla, nema potrebe da ga kuhate predugo - tako da neće biti obilnih šljiva.

Kako mjeriti temperaturu vode

Temperatura vode za kupanje djeteta može se mjeriti na dva načina. Prva je zastarjela i nepouzdana, iako su ga ispitivale naše majke i bake.

Lakat je uzeti kao mjerni instrument. Smatra se da je koža na ovom području tijela vrlo osjetljiva i najbolje prepoznaje toplinu ili hladnoću.

Ova metoda je izgubila svoju važnost, budući da su receptori kože kod novorođenčadi različiti od odraslih osoba. Prikladna temperatura za kupanje novorođenčadi bit će hladna za osobu koja se formirala.

Drugi način - poseban termometar za vodu. Može odrediti točnu temperaturu vode u nekoliko sekundi i može se koristiti tijekom cijelog procesa. Sve što trebate je staviti u vodu i pričekati dok ne pokaže potrebnu temperaturu za kupanje djeteta.

Odaberite termometar

Glavni uvjet za toplomjer je njegova sigurnost. Dječji termometar za vodu trebao bi biti izrađen od izdržljive, netoksične plastike. Često korištene vrste termometara:

 • živa;
 • e.

Prvi tip je više nesiguran, jer tijekom rada termometar može slučajno oštetiti nego stvoriti stvarnu prijetnju cijeloj obitelji.

Pri korištenju elektronskog termometra, temperatura vode za kupanje novorođenčeta bit će uspostavljena što je brže moguće. Takav alat bit će nezaobilazan pomoćnik za mumije.

Većina termometara izrađena je u obliku omiljenih likova i ukrašena svijetlim bojama. Dijete, pod strogom kontrolom majke, može koristiti objekt kao igračku dok se kupanje.

Učestalost i trajanje tretmana vodom

Nakon rođenja, dugotrajna koža djeteta zaštićena je jedinstvenom prirodnom maskom - mješavinom sebuma i tvari slične kvasca. Lakše je prilagoditi se novom okruženju, sve dok koža ne postane manje osjetljiva.

Teško je da se djeca zaprljavaju do te mjere da je tijelo odrasle osobe zagađeno. Pediatricima se u svojoj praksi savjetuje da obavljaju 2-3 sesije postupaka kupanja tjedno.

Trajanje prvog plivanja je 10-15 minuta. Naknadni postupci mogu se produžiti do 40 minuta.

Klase počinju čim se pupak bebe iscjeljuje. Prva 2-3 puta preporuča se pozvati instruktora i same roditelje da pomno prate kako se vježbe izvode.

kaljenje

Umiriti malu ili ne - pitanje je čisto individualno. Roditelji moraju sami odlučiti hoće li takve metode liječenja koristiti od tako male dobi. Ako odlučite poduzeti ovaj korak, zapamtite:

 • Stvrdnjavanje je najučinkovitiji način povećanja otpornosti djetetovog tijela na različite bolesti;
 • provoditi sustavno, bez prekida;
 • neophodno je postupati lagano, uz glatko smanjenje stupnja;
 • dijete bi trebalo biti u veselom raspoloženju.

Bilje i lijekovi

Možete koristiti:

 • tradicionalni kalijev permanganat za dezinfekciju;
 • decocija kamilice i serija;
 • izvarak hrasta lužnjaka;
 • decoction od koprive;
 • morska sol;
 • baby sapun;
 • dječji šampon (koristi se od 2-4 tjedna nakon rođenja).

Ne preporučuje se dodavanje bilja bez konzultacija s liječnikom, jer može izazvati alergijsku reakciju.

vježbe

Kao takav, nema igara za bebe u vodi, jer u toj dobi oni sami ne držati na površini, ne znam kako držati leđa i glavu. Da biste privukli pozornost malenih, možete koristiti nekoliko gumenih igračaka.

nalazi

Sada znate na kojoj se temperaturi nanose novorođene bebe, koje su alate i uređaji korišteni, koje su rokove za postupke. Možda ako uletite ljubav prema vodi iz prvog dana života, vaša će djeca odrasti prvaci plivanja!

Koliko često se okupa novorođenče? Temperatura vode za kupanje

Nakon izbacivanja iz rodilišta, roditelji napokon ostaju sami s djetetom. Čini se da prije rođenja djeteta čitate svu moguću literaturu o skrbi o djeci, ponekad najbeznačajnija pitanja mogu dovesti mlade roditelje u slijepu ulicu. Na primjer, koliko često se okupa novorođenče? I ne postoji ništa strašno u činjenici da ne znate odgovor na ovo pitanje, jer znanje dolazi s iskustvom. A prvi savjeti možete pronaći u ovom članku.

Prvo kupanje

Dakle, dijete je bilo u zidinama, vrijedilo li ga kupati istog dana? Pedijatri diljem svijeta ne mogu se složiti oko ovog pitanja. Stoga ćemo objasniti oba stajališta o ovom pitanju.

U pravilu, bebe se otpuštaju iz bolnice s nekontroliranom ranu pupčanu vrpcu. Stoga neki liječnici vjeruju da se prvo kupanje treba odgoditi do njezina potpunog iscjeljenja. Ali to ne znači da dijete ne mora biti oprano. Potrebno je. Samo bez potpune uranjanja djeteta u vodu.

Drugi pogled je da kupanje za bebu u prvim danima njegova života nije samo sigurno, nego i korisno. Uostalom, za dijete, prvi dani izvan maternice majke su najjači stres. Nekoliko je dana na dan letio u amnionskoj tekućini i osjećao se potpuno sigurno. Jednom u našem svijetu s vama osjeća dramatičnu promjenu. Stoga, ponovno uranjajući u vodu, dijete dolazi u poznatu atmosferu. Glavna stvar je da za kupanje novorođenčad njezina temperatura ne smije biti veća od 37 o C.

Ako ste solidarni s mišljenjem o prednostima postupaka vodoopskrbe, valja razmatrati neke nijanse. Ipak, rana od pupčane vrpce je ulazna vrata za sve vrste infekcija. Stoga, prije iscjeljenja, vrijedi kupati dijete u kuhanoj vodi uz dodatak slabe otopine kalijevog permanganata. Ali pitanje ostaje: koliko često se okupa novorođenče? Razgovarajmo o tome detaljno.

Kada trebate kupiti novorođenče?

Ovdje ne govorimo o danima u tjednu, već o dobu dana. Od prvih dana života vrlo je važno podučiti dijete na određenu dnevnu rutinu. Ako spavanje i hranjenje još ne mogu biti podređeni određenom rasporedu, onda je kupanje dosta.

Mnogi roditelji više vole da se dijete diše u večernjim satima. U pravilu to se događa prije zadnjeg hranjenja. I ovo ponašanje ima obrazloženje. Prvo, ne preporuča se kupati bebu nakon jela, jer prekomjerna aktivnost može dovesti do regurgitacije.

Drugo, mnoge bebe neposredno nakon jela slatko zaspe, a nema pitanja o kakvoj kupki. Stoga, ako niste potpuno sigurni kako pravilno kupati novorođenče, onda prije svega odlučite o vremenu postupanja s vodom. Ponašanje vaše bebe će vam pomoći u ovom najboljem.

Dodaci za kupanje

Drugi važan čimbenik u tome kako pravilno kupati novorođenče je cjelovitost kit za kupanje. Uostalom, prekomjerna previranja i užurbanost tijekom postupaka s vodom mogu uplašiti dijete i odvratiti ga od želje za uživanjem u tom procesu.

Standardni kit za kupanje novorođenčeta uključuje:

 • kupelj;
 • termometar za mjerenje temperature vode;
 • meka spužva;
 • peć za ispiranje;
 • veliki frotirni ručnik;
 • pamučne pupoljke ili diskovi (ne štapići!);
 • kremu ispod pelene.

Ako primijetite, standardni set ne uključuje tekući sapun, šampon i druga sredstva za pranje. Činjenica je da mogu uzrokovati suhu kožu novorođenčadi. Naravno, potrebno je oprati dijete sapunom, ali koliko često treba novorođeno dijete biti okupano u sapunici? Stručnjaci savjetuju korištenje sapuna ne više od jednom tjedno. Stoga ne smije biti uključena u dnevni set.

Događa se da roditelji iz nekog razloga nedostaju najvažniji atribut - beba kupka. Stoga su zainteresirani za kupanje novorođenčeta u velikoj kupki. Budući da je beba proveo devet mjeseci u vodi, on će se jednako dobro osjećati iu velikom i malom vodenom prostoru. No, za svoj mirni um, možete se kupati s bebom. Tako se osjećaj sigurnosti i udobnosti samo pojačava.

Također, mladi roditelji zainteresirani su za upotrebu raznih aditiva za bebensku kupelj, osobito dekocija bilja. Na primjer, je li moguće kupiti novorođenče u seriji? Reći ćemo vam više o prednostima biljnih dekocija za bebe.

bilje

Kupke s ljekovitim biljem mogu biti korisne ne samo za djecu nego i za odrasle. Danas nema potrebe lutati u potrazi za željenom biljkom u poljima i šumama naše bogate domovine, kao što su činile i naše bake. Sve vrste biljnih pripravaka mogu se naći u bilo kojoj obližnjoj ljekarni. Ali ne sve što je dostupno na policama ljekarne je prikladno za kupanje novorođenčeta. Stoga su mladi roditelji opet zarobljeni. Koje biljke kupiti novorođenče?

Da biste napravili pravi izbor, upotrijebite popis dopuštenih biljaka. To uključuje:

 • sukcesija;
 • kamilice;
 • koprive;
 • lavande;
 • hrasta kore;
 • valerijana;
 • nana;
 • Gospina trava.

Uobičajeno, učinci tih biljaka mogu se podijeliti na iscjeljivanje i umirujuće. Stoga, odaberite željeni izvarak, na temelju željenog učinka. Biljni juhu s ljekovitim i dezinficijskim svojstvima uključuju: sukcesiju, kamilicu, kore hrasta lužnjaka i sv. Ivana. Lavanda, valerijanca i paprene metvice imaju umirujuće djelovanje.

Među biljkama koje su strogo zabranjene za kupanje bebe su:

Također, nemojte koristiti dekacije bilja od prvog dana djetetova života. Najbolje je koristiti takve aditive samo nakon potpunog zacjeljivanja rane pupčane vrpce.

Koliko često se okupa novorođenče?

Kako bi bebino tijelo bilo čisto, dovoljno ga je okupati samo dva ili tri puta tjedno. Dojenčad još uvijek nema pretjeranu pokretljivost i sposobnost da se prljavi bilo gdje, čak i kad naizgled nema prljavštine, poput djece od jedne do tri godine. Stoga, ako je kupanje zbog čisto higijenskih razloga, tada će takva periodičnost biti prilično dovoljna.

Ako se kupka smatra izvorom užitka, opuštanja i smirivanja djeteta, postupak se može obaviti svakodnevno. Stoga, odlučite koliko puta kupiti novorođenče, samo tebe.

Kupanje novorođenčeta zimi i ljeti

Učestalost tretmana s vodom može varirati tijekom sezone. U osobito vrućim ljetnim danima trebate povećati broj kupači novorođenčadi do nekoliko puta dnevno. To će mu omogućiti da ne samo da postane čišći, već i da smanjuje tjelesnu temperaturu. Uostalom, termoregulacija u bebama ne može raditi, kao ni kod odraslih osoba.

Zimi, naprotiv, možete smanjiti broj kupanja. Na primjer, ako mislite da temperatura u kući nije dovoljno ugodno za bebu, tada možete voditi postupke samo nekoliko puta tjedno. Optimalna sobna temperatura je 21-22 ° C.

Trajanje trajanja kupanja

Mnogi roditelji su također zainteresirani za koliko dugo beba treba biti okupana? Budući da temperatura vode za kupanje novorođenčeta ne bi trebala prelaziti 37 ° C, sama kupanje ne traje dugo, jer se voda vrlo brzo hladi. U prosjeku, cijeli proces abdukcije traje 10-15 minuta. Brzina obično ovisi o vještini roditelja.

Malo kasnije, kada beba raste i postaje znatiželjnija, postupci kupanja će trajati mnogo dulje. Tada možete već razmišljati o kupnji igračaka i svih vrsta pribora za kupanje.

Prednosti tretmana vodom

Kupanje za dijete nije samo jedan od njegovih svakodnevnih postupaka, već i prvi korak prema razvoju odraslih. Takva uobičajena aktivnost za nas donosi neotuđive prednosti bebi. Na primjer, stvrdnjavanje vode je mnogo mekše od zraka. Temperatura vode se postupno smanjuje, a dinamika temperature zraka, u pravilu, ima oštar karakter.

Topla voda u kupelji za bebe može umiriti i opustiti dijete. Osim toga, tretmani vodom olakšavaju tonus mišića i uklanjaju koliku bolest.

Savjet za mlade roditelje

Uspješno smo proučavali glavne točke takvog važnog procesa kao što je kupanje novorođenčeta. Stoga ostaje samo odabrati ključne točke iz svih primljenih informacija i napraviti kratki popis preporuka koji će vam pomoći da to ispravno pristupite.

 1. Pripremite sav pribor za kupanje unaprijed.
 2. Odaberite prikladno vrijeme za kupanje, ovisno o načinu novorođenčeta.
 3. Koristite optimalnu temperaturu. Podsjetimo da je temperatura vode za kupanje novorođenčeta od 36 do 37 o C.
 4. Izaberite pravo decoctions od bilja, na temelju željenog učinka.
 5. Tijekom tretmana vodom u kupaonici treba ostati mirna i tiha atmosfera.
 6. Obrišite novorođenče nakon kupanja mekom ručnicima.

Ova pravila će vam pomoći ne samo promatrati higijenu vaše bebe, već i donijeti mu što više zadovoljstva od ovog procesa.

Što bi trebala biti temperatura vode za kupanje novorođenčadi

Kada se dijete rodi, s njim dolaze s njim mnogo ugodnih, ali vrlo uznemirujućih dužnosti: hranjenja, sklizanja i drugih važnih manipulacija. Popis uključuje i dnevno kupanje djeteta.

Oprati, plivati!

Ako su roditelji mladi i ovo je njihovo prvo dijete, prvi higijenski postupci postavljaju pitanja, a ponekad i strahove: što ako voda nije dovoljno čista ili previše hladna ili previše vruća za ovaj sitni kvržicu? Koja je optimalna temperatura vode za kupanje novorođenčeta? Gdje početi?

30 tjedana trudnoće: što se događa s trudnicom i djetetom može se naći u našoj publikaciji.

Kako napraviti djevojku lijepu kosu, možete naučiti iz ovog članka.

Odavde ćete naučiti o toplotnom udaru djece - njezinih znakova i prve pomoći.

Prvi "kupanje"

Ne preporuča se kupati bebu odmah nakon dolaska iz rodilišta - bolje je koristiti rubdown s mokrim wipes za bebe. No, drugi dan, postupci vode su prilično prihvatljivi - ako nema problema s pupakom. Ako jesu, posavjetujte se s pedijatrom o plivanju.

Odrasli bi trebali biti dobro pripremljeni za prvi "kupanje". Popis dodataka za kupanje je sljedeći:

 • Plastična kupka - obavezna stavka. Mora se temeljito očišćavati i očistiti. Nepotrebno je, nesigurno kupati bebu u velikom kupku za odrasle - može iznenada skliznuti iz svojih ruku - i nije higijenski.
 • Termometar, koji se koristi za određivanje točne temperature vode.
 • Veliki frotirni ručnik - čak i ako je posve nova, mora se oprati. Ručnik iz ovoga neće samo postati čišći, već i mekši.
 • Meka pelena.
 • Voda ili velika šalica gdje će biti voda za ispiranje.

37 - a ne stupanj veći

Pogledajmo što će temperatura vode za kupanje novorođenčadi biti normalna? Amnionska tekućina, u kojoj se odvija prenatalni razvoj fetusa, ima temperaturu blizu onoga tijela - oko 37 stupnjeva.

Iz tog razloga, samo je takav pokazatelj temperature vode za kupanje za bebe najoptimalniji. Za odraslu osobu, takva voda može izgledati previše super.

Prijelaz iz intrauterine na ono što obično zovemo život je veliki stres za dojenčad: tlak se mijenja, svi unutarnji organi počinju raditi u neobičnom načinu. I samo u toploj vodi, oslobodio se. Međutim, kada joj temperatura nije ugodno za njega, povećava opterećenje stresa.

Povećanje samo jednog stupnja, do +38, dovodi do pregrijavanja i uzrokuje porast srca. Koža djeteta postaje crvena, postaje trom. Ali ako je razlika u smjeru minusa viša od tri stupnja, tj. voda je hladnija od +34, što je također vrlo nepoželjno. Koža i usnice postaju plavkasto, beba pokuša da se skoči, a zatim počinje drhtati.

Na toj temperaturi vode, dijete može previše hraniti, što će dovesti do najmanje hladnoće. Novorođenče obavještava odrasle osobe da plaču o svim neugodnostima, pa moraju pažljivo pratiti izgled malog kupatelja, slušajući najmanji potres.

Termometar ili lakat?

Kako odrediti da je temperatura vode u kadi optimalna? Obično se u nju ulijeva neka voda, a zatim, spuštanjem termometra, počinju dodavati struju iz vrućeg čajnika, stalno miješajući i gledajući termometar. Čim njen učinak dosegne 37 ° C, prestanite dodavati tople vode.

Neke majke s iskustvom koriste vlastiti lakat umjesto termometra. Koža na lakat je osjetljivija na razlike u temperaturi nego u drugim dijelovima tijela. Dodirujući ih vodom, lako je vidjeti je li dovoljno dobra za kupanje djeteta.

Kao eksperiment, možete pokušati uranjati cijelu ruku na temperaturu na koju ste navikli, a ako se čini da je samo malo toplije da četka bude topla, to će biti vrlo vruće za lakat.

Često se roditelji boje da se voda može prebrzo hladiti. Nemojte se bojati toga: budući da higijenski postupak traje najmanje 7, ali ne više od 10 minuta, zagrijavanje tekućine za to vrijeme pada za samo 1-2 stupnjeva, što nikako nije kritično.

Kuhajte - nemojte kuhati

Grijana voda za kupanje ulijeva se u kupku za bebe, posteljinu na dnu čiste pelene. Stavljajući bebu tamo, glava mora biti držana na površini tako da tekućina ne ulazi u uši, nos i oči.

Održavajte udobnije ispod lopatica, pričvrstite tijelo dlanom na strani koja je dalje od vas.

Nakon toga, ako je kvaliteta vode iz slavine normalna - čista i prozirna, bez stranih nečistoća i mirisa, prethodno kuhanje, kao i dodavanje kalijevog permanganata je moguće, ali nije potrebno.

U prisustvu pelenskog osipa ili drugih kožnih problema (često u prvim tjednima života, kada se tijelo podvrgne adaptaciji, dječja koža, prema popularnom izrazu "cvjeta", prekrivena prištićima) možete dodati izvarak vlakova.

No, ako centralizirano čišćenje ostavlja mnogo želje, bit će potrebno kuhati i dezinficirati vodeni okoliš cijelo vrijeme. Kada je stanje vodovoda - iz ruke, za kupanje morate koristiti piće u bocama vode. Savjetujemo vam da odmah kupite velike kontejnere.

Ako želite biti zdravi!

Sada među roditeljima, osobito mladima, razne teorije o zdravlju i stvrdnjavanju beba vrlo su popularne.

To bi trebalo biti učinjeno, naravno, postupno, ne više od jednog stupnja u jednom koraku. Preporuke o tempom su različite: netko savjetuje da to napravi svaki dan, ali ipak je bolje da se ne žuri.

Jednom tjedno - vrlo prikladna frekvencija. No, u najmanjoj mjeri neodlučnosti djeteta, postupci kaljenja treba odmah zaustaviti - sve do potpunog oporavka.

Još nekoliko savjeta o kupanju djece iz Dr. Komarovskog u sljedećem videu.

Dr. Komarovsky o kupanju novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

Posebne značajke

Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

trening

Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
 2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
 3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
 4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
 5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

Temperatura vode za udobno kupanje novorođenčeta

Novorođenče je ranjivo prema uvjetima vanjskog svijeta. Bio je toplo i ugodno u majčinom trbuhu. Nakon rođenja beba će morati naučiti živjeti samostalno. Dišite, jedite, pomaknite se, izražavajte svoje neugodnosti, potrebe i želje uz glasno vapaj.

Novorođenčad treba brigu o majci i tati kako bi se navikla na nove uvjete života u prvim mjesecima života i ugodno se smjestila u veliki svijet. I svijet počinje majčinim mlijekom, roditeljskom toplinom, dječjim krevetom i kadom. Prvo kupanje djeteta ključni je trenutak. Što bi trebala biti temperatura vode za udobno kupanje novorođenčad?

Zašto je važno pratiti temperaturu vode?

Kupanje djeteta od prvog dana njegova rođenja bit će večernji događaj. Voda tretmani za novorođenče traju samo nekoliko minuta. Kupanje treba biti udobno i umirujuće. Važne informacije o kupanju novorođenčeta po prvi put kod kuće >>>

Pri pripremama za kupanje važno je uzeti u obzir osobine tijela vrlo male osobe i pravilno pripremiti vodu za kadu:

 • Voda ne smije biti jako vruća ili previše hladna;

Toplinska kontrola djetetovog tijela još nije uspostavljena, pa pogrešna temperatura vode kod kupanja može uzrokovati pregrijavanje ili hipotermiju bebe.

 • Topla voda doprinosi isparavanju kože;

Njega kože za njegu djeteta još nije razvila imunitet na infekcije, pa je u steamed stanju postaje ranjiva na bakterije.

 • Previše hladne vode u kupelji za bebe mogu naštetiti urinarnom sustavu djeteta, a nakon toga uzrokovati nelagodu tijekom mokrenja.

Pravilna temperatura za kupanje malog djeteta

Novorođenčad je nedavno u maternici i okružena je amnionskom tekućinom na najudobnijoj temperaturi za njega - 37-38 stupnjeva Celzijusa. To je temperatura vode koja će biti najprikladnija za kupanje djeteta u kadi. Pročitajte kako odabrati kadu za kupanje novorođenčeta >>>

Mi smo odrasli navikli dugo opustiti u vrućim kadama. Za bebu je takva mogućnost kupanja neprihvatljiva.

Odrasli, temperatura vode za kupanje u bebi na 37-38 stupnjeva izgleda cool. Međutim, koža bebe je toliko nježna i osjetljiva da je temperatura vode za kupanje samo najudobnija. Topla voda:

 1. ublažiti dijete i pomoći liječiti pupčanu ranu;
 2. pomoći će malom tijelu da stvori imunitet protiv različitih infekcija;
 3. pomoći će postupno razvijati i uspostaviti proces termoregulacije malog organizma.

Kako pripremiti vodu za kupanje idealne temperature?

Proces pripreme kupke za bebu je jednostavan. Potrebno je samo uzeti u obzir sljedeća pravila:

 • Za kupanje malog djeteta preporuča se kuhati vodu za kadu, a zatim ga ohladiti;
 • Možete dodati tratinčicu ili niz;
 • Temperatura vode u kadi može se mjeriti pomoću termometra za vodu;

Da biste to učinili, postavite termometar na dno kupke i dodajte vodu. Pričekajte dok se voda ne ohladi na željenu temperaturu, ili razrijedi vodu hladnom prokuhanom vodom.

 • Voda se mora miješati tako da je temperatura cijele tekućine ujednačena, a termometar će pokazati najpouzdaniju figuru;
 • Temperatura vode za kupanje novorođenčeta ne bi trebala prelaziti 38 stupnjeva Celzijusa;
 • Ako nemate termometar za vodu, možete koristiti staru "staromodnu" metodu mjerenja temperature vode u kadi za bebu;

Savijte ruku i uronite u lak. Ako je za vaš lakat temperatura vode djelovala udobno, onda bi to bilo idealno za kupanje bebe.

Zanimljivo! Činjenica je da je naša koža na području lakta vrlo osjetljiva. A ako se čini da je voda normalna za dlan, tada za osjetljive dijelove tijela može se činiti prilično vruće.

Mnoge majke od davnine mjere temperaturu vode u kadi za kupanje djeteta s lakat i nisu u zabludi.

 • Budući da dnevno kupanje bebe traje ne više od nekoliko minuta, ne brinite se da će se voda ohladiti i dijete će se zamrznuti. Ukupna temperatura vode će pasti za 1-2 stupnjeva, što neće učiniti oštećenje mrvice.

Važno je! Obratite pažnju na to kako je toplo u sobi u kojoj se kupa novorođenče. Temperatura zraka ne bi smjela biti ispod 25 stupnjeva.

Dakle, uklanjanje djeteta iz kupke, ne riskirate ga da ga ohladite. Pročitajte što temperatura treba biti u sobi za novorođenče >>>

O načelima pravilnog kupanja novorođenčadi pogledajte videozapis:

Treba li početi otvrdnjavati bebu kada se kupaju?

Stvrdnjavanje je trening sustava toplinske regulacije tijela. Mjere za otvrdnjavanje mrvica trebaju biti kratkoročne i prirodnije. Prekomjerna revnost s otvrdnjavanjem može dovesti do suprotnog učinka - iscrpljivanja zaštitnih rezervi tijela.

Suvremene mame tvrde da se beba učvršćuje uz pomoć vodenih postupaka. Stvrdnjavanje, prema mišljenju poznatih pedijatara, korisno je, ali ako je beba vrlo mala, ne biste trebali eksperimentirati s hladnim vodama.

Hladna voda i imunitet

Dousing s hladnom vodom je stres, neprirodna vježba za dijete. Staro dijete će se aktivno oduprijeti želji odrasle osobe da ga ispusti vodom na neugodnoj temperaturi.

Savjet! Prema promatranjima iskusnih roditelja, u obiteljima koji prakticiraju prisilno otvrdnjavanje, djeca su bolesna rjeđe.

Djeca bi trebala uživati ​​u užitku i radosti kupanja svake večeri. Umjesto toga, počnu se bojati kupanja, napeti, čekajući trik od odraslih kada vode vodene postupke. Kako bi se ne bi naškodili psihološkoj ravnoteži i zdravlju djeteta, vrijedno je započeti temperiranje prirodnim metodama, ali ne s hladnom vodom.

Samozakalivanie

Stvrdnjavanje bi trebalo biti nastavak djetetovog načina života, tzv. Self-hardening:

 1. Hodanje bosonogi;
 2. Pješačenje gola ljeti ili u prozračenim, a ne pregrijanim prostorijama;
 3. Nedostatak pretjeranog omatanja;
 4. Pranje, trljanje i prskanje vode s kontrastnom temperaturom;
 5. Ljeto plivanje.

Postupci samozavaravanja ulaze u život malog čovjeka na svoju vlastitu inicijativu, kroz igru, samozadovoljstvo. Zadatak roditelja da podupre pokuse malog čovjeka i štiti ih.

Ako u toploj sezoni beba igra s vodom, voli se tuširati i upuštati - to može biti prirodan početak postupaka stvrdnjavanja. U ovom slučaju, nezavisne manipulacije odrastanjem dijete s vodom će imati blagotvoran učinak za jačanje imuniteta. Dok lijevanje hladne vode na nespremne mrvice neće biti korisno, ali će samo naštetiti djetetovu fizičkom i psihičkom imunitetu.

Sjeti se! Djeca kopiraju odrasle osobe i, prije ili kasnije, svakako će se povezati s vježbama koje tata radi ujutro, zdravim životnim stilom i otvrdnjavanjem.

Ako se hladnjaci s hladnom vodom nakon trčanja ili intenzivnog punjenja u obitelji provode od strane roditelja, tada će za takvo dijete od trinaest godina takvi postupci također postati prirodni proces.

Što bi trebalo biti temperatura vode za kupanje novorođenčeta

Temperatura vode namijenjena kupanju novorođenčeta mora biti na razini od 37ºê. Ovo je optimalna temperatura koja vam omogućuje da ponovno stvorite okruženje intrauterinalnog razvoja i pomoći će bebi da se smiri. Kupanje nemirnih beba u vodi s temperaturom od oko 37 stupnjeva omogućuje vam da poboljšate njegovo stanje, ublažavate iritaciju živčanog sustava. Dijete spava, a majka se može odmoriti nakon napornog dana.

Da biste učinili sve što je u redu i da biste se okupali bez opeklina, pregrijavanja i kardijalnih abnormalnosti u djeteta, trebate kupiti sigurni bebin termometar u ljekarni i držati je u vodi tijekom postupka. Temperatura vode ne bi se trebala mjeriti lakat, kao što je učinjeno u prošlim vremenima. Pedijatri ne preporučuju ovu metodu jer može dovesti do opeklina, pregrijavanja ili hipotermije.

Kupujete bebu s ugrađenim termometrom. Nalazi se na jednom od zidova i ima dobro pregledanu ljestvicu, koja određuje koliko je udobno kupanje.

Zašto voda mora imati određenu temperaturu

U neonatalnom razdoblju kada kupanje, voda i temperatura tijela moraju biti isti. U novorođenom djetetu termoregulacijski mehanizmi su nesavršeni. Svaki neuspjeh u skladu s normama dovodi do poremećaja živčanog sustava, a to može biti uzrok razvoja raznih bolesti.

Večernja kupka trebala bi smiriti novorođenče, ublažiti živčanu napetost, dopustiti mu da se opusti, spavati cijelu noć. Optimalna temperatura vode je 37-38 ° C, spora uranjanja djeteta, omotane u pelene, omogućuju umjetno stvaranje novorođenčeta atmosferu intrauterinalnog razvoja.

Kakvu vodu će biti ugodno za dijete može se prepoznati tijekom vremena promatrajući svoje ponašanje tijekom večernjeg postupka. Treba imati na umu da temperatura dulje od 38 ° C uzrokuje ubrzano srce kod djeteta. Pregrijavanje izaziva otežano disanje u slabim bebama, dovodi do iritacije, tjeskobe, koja će biti popraćena nekontroliranim plakanjem.

Voda koja ima nižu temperaturu može uzrokovati negativnu reakciju u živčanom sustavu. Koža se reflektički smanjuje, cirkulacija krvi postaje neadekvatna, što dijete drhti. Gledanje djeteta koje kupanje u vodi previše hladno za njega, možete vidjeti kako nasolabijski trokut postaje plava. Dječak počinje ščepati, brinuti se, plakati. Ovi simptomi izravno upućuju na to da je dijete smrznuto tijekom kupanja i da je temperatura vode preniska za njega. Kako bi se to izbjeglo, potrebno je održavati temperaturu vode na istoj razini, ne dopuštajući joj da se mnogo ohladi, a ne dodavati previše vruću vodu u kadu, kao što često rade bake.

Kako provesti higijenske postupke za novorođenčad

Prvo kupanje djeteta preporučuje se nakon izbijanja iz bolnice. Ženu je dopušteno ići kući nakon rođenja, kada je umbilikalna rana u djetetu već zacjeljivana, a ništa ne ugrožava zdravlje djeteta prilikom kupanja. Za higijenske postupke trebat će:

 • soba s vlažnom i toplom mikroklima;
 • tri pelena;
 • sigurni termometar vode u plastičnom kućištu;
 • hladnu vodu i kipuću vodu;
 • spremnik za miješanje vode i pranje;
 • frizer;
 • dječji deterdžent;
 • beba kupka;
 • toplim ručnikom.

Nakon što je sve pripremao za kupanje, na dnu kupke postavlja se pelena koja se kotrlja, tako da dijete leži na mekanom dnu i ne klizi. Pod glavom stavite meki jastuk koji će podupirati glavu dok plivaju iznad razine vode.

Nakon toga pripremite dijete za postupak. On je potpuno uklonjen, omotan u pelenama s glavom, ostavljajući mu lice otvorenim. Kupanje novorođenčeta umotano u pelenu vraća bebu neko vrijeme osjećaj intrauterine udobnosti, a to je vrlo korisno u neonatalnom razdoblju razvoja.

Što učiniti tijekom pranja

Dijete se stavlja u suhu kupelj, provjeravajući je li udobno.

Zatim započinju voditi svoje tijelo s prethodno pripremljenom toplom vodom određene temperature. Termometar bi trebao uvijek biti u spremniku s vodom, koji se koristi za vodu bebe. Po potrebi, kipuću vodu postupno se dodaje ohlađenoj vodi, dovodeći je do normalne temperature ljudskog tijela.

Pelena postupno vlazi, a bebino tijelo se zagrijava ravnomjerno, bez iznenadnih promjena temperature. Nakon što su dječja ramena potpuno u vodi, pelena se razvaljuje i počinje isprati djetetovo tijelo. Učinite to pažljivo koristeći meku mitt obrađenu odgovarajućim deterdžentom. Svi dijelovi tijela ispiru se u kružnom gibanju bez pritiska:

Oprati leđa dijete staviti na svoju lijevu ruku, i on reflexively clasps to. Dijete se drži iza stražnjice s rukom kako bi je spriječilo klizanje, a sapun joj je leđa.

Držanje djeteta na težini, isprati sapun pjenu pripremljenom toplom vodom i omotati ga u toploj pelene ili velikog beba ručnika.

Što treba razmotriti u prvom mjesecu

Nema potrebe za kupanje djeteta u prokuhanu vodu ili dodavanje kristala kalijevog permanganata u vodu ako se pupčana vrpca ne gasi. Kalij permanganat ima snažnu antibakterijsku svojstva i suši osjetljivu kožu. Nitko ne zna kakva će reakcija doći nakon primjene ovog antiseptičkog.

Ponekad čak i slaba otopina gori sloj blagotvorne mikroflore na mukoznim tkivima djeteta, koja je već previše tanka. Treba imati na umu da:

 1. Detergentna otopina se koristi jednom svaka 3-4 dana kada koža postane prljava. Često korištenje sapuna uklanja prirodni sloj masti, a to pridonosi razvoju kožnih bolesti. Koji proizvođač će biti izabran, osobni posao roditelja, ali kupljeni proizvod treba biti namijenjen djeci i, štoviše, za brigu o djeci od prvog dana života.
 2. Korištenje biljnih infuzija korisno je samo u svrhu pedijatrije. Oni pomažu ublažavanju iritacije i upale kože.
 3. Zdrava djeca bez znakova dermatitisa mogu se okupati u čistoj vodi, tako da noću uživaju i dobro spavaju.
 4. Ako novorođenčad ima koru na glavi, ispred kupelji se obrađuju s kalcificiranim hlađenim biljnim uljem, a zatim operite glave s dječjim šamponom, odobrenim za upotrebu od prvog dana života.
 5. Masaža različitih dijelova tijela s mekim frizurama bez sapuna tijekom higijenskih postupaka vrlo je korisna za sveukupni razvoj novorođenčeta.

Nakon prolaska kroz neonatalno razdoblje, tijekom kojeg se otkrivaju različite kongenitalne abnormalnosti, dijete treba pokazati neurologa. Ako potvrdi da je dijete zdravo i može se otvrdnuti, tada će se stupanj vode postupno smanjivati. To čine jednom mjesečno, smanjujući temperaturu za 1 stupanj, postupno dovodeći vodu na 34 ° C i ispod, promatrajući kakav učinak imaju postupci stvrdnjavanja na njemu.

Mehanizmi termoregulacije će se poboljšati svaki mjesec, a dijete će se osjećati ugodno u hladnijoj vodi. Tada mu tijelo neće bolno reagirati na iznenadne promjene temperature, a prehlada će možda zaobići.