Što bi trebala biti temperatura vode za kupanje novorođenčadi

Rođenja

Kada se dijete rodi, s njim dolaze s njim mnogo ugodnih, ali vrlo uznemirujućih dužnosti: hranjenja, sklizanja i drugih važnih manipulacija. Popis uključuje i dnevno kupanje djeteta.

Oprati, plivati!

Ako su roditelji mladi i ovo je njihovo prvo dijete, prvi higijenski postupci postavljaju pitanja, a ponekad i strahove: što ako voda nije dovoljno čista ili previše hladna ili previše vruća za ovaj sitni kvržicu? Koja je optimalna temperatura vode za kupanje novorođenčeta? Gdje početi?

30 tjedana trudnoće: što se događa s trudnicom i djetetom može se naći u našoj publikaciji.

Kako napraviti djevojku lijepu kosu, možete naučiti iz ovog članka.

Odavde ćete naučiti o toplotnom udaru djece - njezinih znakova i prve pomoći.

Prvi "kupanje"

Ne preporuča se kupati bebu odmah nakon dolaska iz rodilišta - bolje je koristiti rubdown s mokrim wipes za bebe. No, drugi dan, postupci vode su prilično prihvatljivi - ako nema problema s pupakom. Ako jesu, posavjetujte se s pedijatrom o plivanju.

Odrasli bi trebali biti dobro pripremljeni za prvi "kupanje". Popis dodataka za kupanje je sljedeći:

 • Plastična kupka - obavezna stavka. Mora se temeljito očišćavati i očistiti. Nepotrebno je, nesigurno kupati bebu u velikom kupku za odrasle - može iznenada skliznuti iz svojih ruku - i nije higijenski.
 • Termometar, koji se koristi za određivanje točne temperature vode.
 • Veliki frotirni ručnik - čak i ako je posve nova, mora se oprati. Ručnik iz ovoga neće samo postati čišći, već i mekši.
 • Meka pelena.
 • Voda ili velika šalica gdje će biti voda za ispiranje.

37 - a ne stupanj veći

Pogledajmo što će temperatura vode za kupanje novorođenčadi biti normalna? Amnionska tekućina, u kojoj se odvija prenatalni razvoj fetusa, ima temperaturu blizu onoga tijela - oko 37 stupnjeva.

Iz tog razloga, samo je takav pokazatelj temperature vode za kupanje za bebe najoptimalniji. Za odraslu osobu, takva voda može izgledati previše super.

Prijelaz iz intrauterine na ono što obično zovemo život je veliki stres za dojenčad: tlak se mijenja, svi unutarnji organi počinju raditi u neobičnom načinu. I samo u toploj vodi, oslobodio se. Međutim, kada joj temperatura nije ugodno za njega, povećava opterećenje stresa.

Povećanje samo jednog stupnja, do +38, dovodi do pregrijavanja i uzrokuje porast srca. Koža djeteta postaje crvena, postaje trom. Ali ako je razlika u smjeru minusa viša od tri stupnja, tj. voda je hladnija od +34, što je također vrlo nepoželjno. Koža i usnice postaju plavkasto, beba pokuša da se skoči, a zatim počinje drhtati.

Na toj temperaturi vode, dijete može previše hraniti, što će dovesti do najmanje hladnoće. Novorođenče obavještava odrasle osobe da plaču o svim neugodnostima, pa moraju pažljivo pratiti izgled malog kupatelja, slušajući najmanji potres.

Termometar ili lakat?

Kako odrediti da je temperatura vode u kadi optimalna? Obično se u nju ulijeva neka voda, a zatim, spuštanjem termometra, počinju dodavati struju iz vrućeg čajnika, stalno miješajući i gledajući termometar. Čim njen učinak dosegne 37 ° C, prestanite dodavati tople vode.

Neke majke s iskustvom koriste vlastiti lakat umjesto termometra. Koža na lakat je osjetljivija na razlike u temperaturi nego u drugim dijelovima tijela. Dodirujući ih vodom, lako je vidjeti je li dovoljno dobra za kupanje djeteta.

Kao eksperiment, možete pokušati uranjati cijelu ruku na temperaturu na koju ste navikli, a ako se čini da je samo malo toplije da četka bude topla, to će biti vrlo vruće za lakat.

Često se roditelji boje da se voda može prebrzo hladiti. Nemojte se bojati toga: budući da higijenski postupak traje najmanje 7, ali ne više od 10 minuta, zagrijavanje tekućine za to vrijeme pada za samo 1-2 stupnjeva, što nikako nije kritično.

Kuhajte - nemojte kuhati

Grijana voda za kupanje ulijeva se u kupku za bebe, posteljinu na dnu čiste pelene. Stavljajući bebu tamo, glava mora biti držana na površini tako da tekućina ne ulazi u uši, nos i oči.

Održavajte udobnije ispod lopatica, pričvrstite tijelo dlanom na strani koja je dalje od vas.

Nakon toga, ako je kvaliteta vode iz slavine normalna - čista i prozirna, bez stranih nečistoća i mirisa, prethodno kuhanje, kao i dodavanje kalijevog permanganata je moguće, ali nije potrebno.

U prisustvu pelenskog osipa ili drugih kožnih problema (često u prvim tjednima života, kada se tijelo podvrgne adaptaciji, dječja koža, prema popularnom izrazu "cvjeta", prekrivena prištićima) možete dodati izvarak vlakova.

No, ako centralizirano čišćenje ostavlja mnogo želje, bit će potrebno kuhati i dezinficirati vodeni okoliš cijelo vrijeme. Kada je stanje vodovoda - iz ruke, za kupanje morate koristiti piće u bocama vode. Savjetujemo vam da odmah kupite velike kontejnere.

Ako želite biti zdravi!

Sada među roditeljima, osobito mladima, razne teorije o zdravlju i stvrdnjavanju beba vrlo su popularne.

To bi trebalo biti učinjeno, naravno, postupno, ne više od jednog stupnja u jednom koraku. Preporuke o tempom su različite: netko savjetuje da to napravi svaki dan, ali ipak je bolje da se ne žuri.

Jednom tjedno - vrlo prikladna frekvencija. No, u najmanjoj mjeri neodlučnosti djeteta, postupci kaljenja treba odmah zaustaviti - sve do potpunog oporavka.

Još nekoliko savjeta o kupanju djece iz Dr. Komarovskog u sljedećem videu.

Optimalna temperatura vode za kupanje novorođenčeta

Kupanje bebe nije samo i ne samo higijenski postupak. To daje djetetu zadovoljstvo i psihološku udobnost, mala, ali korisna tjelovježba, pomaže uspostaviti kontakt s majkom i vanjskim svijetom, a također jača zdravlje i ljutnju. Ali to je slučaj ako temperatura vode savršeno odgovara bebi. Što bi trebalo biti optimalna temperatura vode za kupanje novorođenče, razumijemo.

Vruće ili hladno?

Koža novorođenčeta još uvijek je vrlo mršava i nježna, a samo je formirana termoregulacija, zbog čega se djeca tako lako zamrzavaju i pregriju. Čak i odrasla osoba može postati bolesna nakon pregrijavanja u previše vrućoj kupelji, a beba još više. Ali ako možemo izaći iz kadom ili prilagoditi temperaturu vode, onda dijete ne može ni reći o tome niti sam ispraviti situaciju. Osim toga, vruća voda pridonosi otvaranju pora na koži djeteta i upale infekcije tamo: dječja koža je idealna "vrata" za bolesti koje ulaze u tijelo, jer imunitet djeteta, poput termoregulacije, još nije formiran. (pročitajte na temu: kožu novorođenčeta i pravilnu skrb za nju)

Previše hladna voda nije puno bolja. Ako je dijete hladno, nećete uživati ​​u kupanju. Također je rizik za uretru: ako se učvrsti, mokrenje će biti bolno.

Idealna temperatura vode

Što bi trebala biti optimalna temperatura za kupanje najmanjih. I pedijatri i majke se slažu u jednom mišljenju: ne više od 37 stupnjeva, ali ne manje od 34 godine. Za odrasle, takva voda može izgledati hladnokrvna, ali činjenica je da se dijete naviknulo na takvu vodu prije rođenja: amnionska tekućina ima temperaturu od 37 stupnjeva i U tim je uvjetima dijete razvilo prije rođenja. Temperature vode iznad 38 mogu dovesti do palpitacija srca i pregrijavanja djeteta. Previše hladna voda bez navika može uplašiti dijete i dugo ga obeshrabriti od bilo kakve želje da se okupa i dijete se može početi bojati kupaonice. Važno: Što učiniti ako se dijete plaši da se okupa u kupaonici.

Voda ove temperature će spriječiti prodiranje infekcija i korisno je za dječju kožu. Osim toga, umbilikalna rana kod djeteta brže se liječi vodom na 37 stupnjeva.

Važno je znati. Dok se umbilikalna rana nije izliječila, dijete bi trebalo okupati u kuhanoj vodi. Možete plivati ​​u toku od 10-14 dana života. Do tog trenutka, umbilikalna rana spušta se.

Nemojte se bojati da se voda brzo hladi i dijete će se zamrznuti, jer prvi plivaju ne traju dulje od 10-15 minuta. Čak i ako se voda tijekom ovog vremena hladi jedan stupanj ili dva, to neće biti presudno.

Također je važno pratiti temperaturu zraka dok plivate. Dijete neće točno voljeti veliku razliku između temperature vode i zraka, tako da kupaonica ne bi trebala biti pretjerano zagrijana i bolje je zatvoriti vrata.

Dakle, počnemo kupati na temperaturi od 34-37, a svaka 3-4 dana smanjujemo temperaturu vode za 1-2 stupnjeva. Općenito, što je niža temperatura vode, to bolje. Ali, ne zlostavljanje djece, trebate vidjeti mjeru.

Neka djeca vole toplom vodom, a drugi - hladnije. Kako razumjeti je li beba hladna u kadi ili vruće? - Ako je dijete hladno, komprimira u grumen, njegovo nasolabijalni trokut postaje plavo, nakon nekog vremena dijete počinje drhtati. Ako je vruće, koža postaje crvena i dijete postaje tromo. U oba slučaja dijete će vas obavijestiti plakanjem.

Zanimljiva tema:

 • Koju vodu kupiti novorođenče, da kuhati vodu, dodati kalijev permanganat?
 • Kako se okupati novorođenčadi čitati u ovom članku;
 • Optimalni pokazatelji temperature zraka u sobi za novorođenče: kako održavati temperaturni režim.

Kako provjeriti temperaturu? Termometar ili "lakat"

Najlakši način je kupiti posebnu kupelj s ugrađenim termometrom (vidi vrste beba kupelji). Ako ne, možete koristiti poseban termometar za vodu koji se prodaje u ljekarnama. I na kraju, možete koristiti "baka metoda" - za mjerenje temperature s vlastitim lakat. Koža na ovom području ruke posebno je nježna i osjetljiva na promjene temperature. Dakle, ako spuštate ruku u vodu temperature na kojoj smo navikli plivati, to će se činiti normalnim. Ako stavite lakat u njega, voda će izgledati vrlo vruće. Takvo će se pojaviti djetetu. Ako se voda čini normalnom kad se lakši spusti, ova temperatura će biti idealna za dojenčad.

Organizirajte optimalnu temperaturu

Kako bi voda bila idealna za kupanje jednostavno je stvar. Dovoljno je opremiti vodenom termometru, a sve je jednostavno.

 1. U kadi ulijte hladnu vodu. Ako dijete nije staro dvije tjedna, prethodno kuhano i hlađeno nekoliko sati.
 2. Stavljamo u njega toplomjer.
 3. Postupno dodajte toplom vodom sve dok termometar ne pokazuje 36-37. Potrebno je nadoknaditi hladnoću u hladnoći!
 4. Kako bi toplomjer mogao ispričati istinu, voda se mora cijelo vrijeme miješati.

Stvrdnjava ili ne?

Nitko ne sumnja u prednosti otvrdnjavanja i njegovog pozitivnog učinka na imunološki sustav bebe. Neki savjetuju čak i najmanje da se okupaju na 25-26 stupnjeva. Zapravo, novorođenče nije samo nepotrebno, već ponekad i štetno: previše hladna voda može naštetiti djetetu i obeshrabriti bilo kakav interes za vodene postupke. Bolje je čekati s gašenjem nekoliko mjeseci dok se ne formiraju mehanizmi termoregulacije. Ako želite početi sada, morate početi od 36-37 stupnjeva i hladiti vodu 1-2 stupnjeva u 3-4 dana. No, u svakom slučaju, temperatura zraka u sobi u kojoj se dijete oblaže ne smije biti niža od 27 stupnjeva, tako da dijete ne smrzne.

Ali najvažnija stvar u kupanju je slušati bebu, jer se njegove potrebe i mišljenja možda ne podudaraju s teorijama pedijatara!

Prvi kupanje nije zastrašujuće!

Plivajući jastučići

Starija djeca vole plivati, ali djeca često prosvjeduju kad se unesu u kadu i spuštaju u vodu. Da bi se umirilo dijete, nježno nježnim glasom, zazujte mu dok je kupanje.

Preuzmite i ispišite sve pite - https://yadi.sk/i/GrLzCqoQgKEFg

Tko će biti tamo kup-kup,
Prema nekoj vodi, gnojnica?
U kadi brzo skok-skok, skok,
u kupelji s nogu suhog-suha, jerk!
Sapun će pjeniti
I prljavština će ići negdje.

Plivamo, mi zapljusnuti,
I u vodi s vama se zabavite!
Noga, leg dolje!

Pen up, pen down!
Noge uganuće,
I plivam poput uti!
Splash Splash! Bum-bum!
Izlazi!

Nježno i nježno operite bebu mekom rukavicom za kupanje ili spužvom, pjesmom ili pjesmom:
Plivamo
I prskanje u vodi,
Splashing, frolicking,
Probuditi će oprati.
Operujemo noge
Naš slatki mali
Oprati ruke
Slatki dječak,
Natrag i trbuščić
Lice i usta -
Očistite to
Dragi moj sin!

Ai, šipke,
Ne bismo se bojali vode
Očistite pranje
Mama se nasmiješi.
Voda teče
Dijete je slatko
S gustom vodom -
S djetetom mršavosti.
Spustite vodu
A dijete je gore.

Vodicka, vodichka,
Moja lice
Pogledao je u oči
Za obraze rumenilo
Za smijeh rotok,
To je zub.

Ribe u jezeru živjele su,
S nama je plovio... (Istovremeno, vodite ruku pod vodom, kao da riba pliva).
Dijete, oprati ćemo,
Ribe ćemo uhvatiti.
Nismo hladna voda.
Gdje je riba? Ovdje je! (posipajte malo vode na bebu)

Koliko često se okupa novorođenče? Temperatura vode za kupanje

Nakon izbacivanja iz rodilišta, roditelji napokon ostaju sami s djetetom. Čini se da prije rođenja djeteta čitate svu moguću literaturu o skrbi o djeci, ponekad najbeznačajnija pitanja mogu dovesti mlade roditelje u slijepu ulicu. Na primjer, koliko često se okupa novorođenče? I ne postoji ništa strašno u činjenici da ne znate odgovor na ovo pitanje, jer znanje dolazi s iskustvom. A prvi savjeti možete pronaći u ovom članku.

Prvo kupanje

Dakle, dijete je bilo u zidinama, vrijedilo li ga kupati istog dana? Pedijatri diljem svijeta ne mogu se složiti oko ovog pitanja. Stoga ćemo objasniti oba stajališta o ovom pitanju.

U pravilu, bebe se otpuštaju iz bolnice s nekontroliranom ranu pupčanu vrpcu. Stoga neki liječnici vjeruju da se prvo kupanje treba odgoditi do njezina potpunog iscjeljenja. Ali to ne znači da dijete ne mora biti oprano. Potrebno je. Samo bez potpune uranjanja djeteta u vodu.

Drugi pogled je da kupanje za bebu u prvim danima njegova života nije samo sigurno, nego i korisno. Uostalom, za dijete, prvi dani izvan maternice majke su najjači stres. Nekoliko je dana na dan letio u amnionskoj tekućini i osjećao se potpuno sigurno. Jednom u našem svijetu s vama osjeća dramatičnu promjenu. Stoga, ponovno uranjajući u vodu, dijete dolazi u poznatu atmosferu. Glavna stvar je da za kupanje novorođenčad njezina temperatura ne smije biti veća od 37 o C.

Ako ste solidarni s mišljenjem o prednostima postupaka vodoopskrbe, valja razmatrati neke nijanse. Ipak, rana od pupčane vrpce je ulazna vrata za sve vrste infekcija. Stoga, prije iscjeljenja, vrijedi kupati dijete u kuhanoj vodi uz dodatak slabe otopine kalijevog permanganata. Ali pitanje ostaje: koliko često se okupa novorođenče? Razgovarajmo o tome detaljno.

Kada trebate kupiti novorođenče?

Ovdje ne govorimo o danima u tjednu, već o dobu dana. Od prvih dana života vrlo je važno podučiti dijete na određenu dnevnu rutinu. Ako spavanje i hranjenje još ne mogu biti podređeni određenom rasporedu, onda je kupanje dosta.

Mnogi roditelji više vole da se dijete diše u večernjim satima. U pravilu to se događa prije zadnjeg hranjenja. I ovo ponašanje ima obrazloženje. Prvo, ne preporuča se kupati bebu nakon jela, jer prekomjerna aktivnost može dovesti do regurgitacije.

Drugo, mnoge bebe neposredno nakon jela slatko zaspe, a nema pitanja o kakvoj kupki. Stoga, ako niste potpuno sigurni kako pravilno kupati novorođenče, onda prije svega odlučite o vremenu postupanja s vodom. Ponašanje vaše bebe će vam pomoći u ovom najboljem.

Dodaci za kupanje

Drugi važan čimbenik u tome kako pravilno kupati novorođenče je cjelovitost kit za kupanje. Uostalom, prekomjerna previranja i užurbanost tijekom postupaka s vodom mogu uplašiti dijete i odvratiti ga od želje za uživanjem u tom procesu.

Standardni kit za kupanje novorođenčeta uključuje:

 • kupelj;
 • termometar za mjerenje temperature vode;
 • meka spužva;
 • peć za ispiranje;
 • veliki frotirni ručnik;
 • pamučne pupoljke ili diskovi (ne štapići!);
 • kremu ispod pelene.

Ako primijetite, standardni set ne uključuje tekući sapun, šampon i druga sredstva za pranje. Činjenica je da mogu uzrokovati suhu kožu novorođenčadi. Naravno, potrebno je oprati dijete sapunom, ali koliko često treba novorođeno dijete biti okupano u sapunici? Stručnjaci savjetuju korištenje sapuna ne više od jednom tjedno. Stoga ne smije biti uključena u dnevni set.

Događa se da roditelji iz nekog razloga nedostaju najvažniji atribut - beba kupka. Stoga su zainteresirani za kupanje novorođenčeta u velikoj kupki. Budući da je beba proveo devet mjeseci u vodi, on će se jednako dobro osjećati iu velikom i malom vodenom prostoru. No, za svoj mirni um, možete se kupati s bebom. Tako se osjećaj sigurnosti i udobnosti samo pojačava.

Također, mladi roditelji zainteresirani su za upotrebu raznih aditiva za bebensku kupelj, osobito dekocija bilja. Na primjer, je li moguće kupiti novorođenče u seriji? Reći ćemo vam više o prednostima biljnih dekocija za bebe.

bilje

Kupke s ljekovitim biljem mogu biti korisne ne samo za djecu nego i za odrasle. Danas nema potrebe lutati u potrazi za željenom biljkom u poljima i šumama naše bogate domovine, kao što su činile i naše bake. Sve vrste biljnih pripravaka mogu se naći u bilo kojoj obližnjoj ljekarni. Ali ne sve što je dostupno na policama ljekarne je prikladno za kupanje novorođenčeta. Stoga su mladi roditelji opet zarobljeni. Koje biljke kupiti novorođenče?

Da biste napravili pravi izbor, upotrijebite popis dopuštenih biljaka. To uključuje:

 • sukcesija;
 • kamilice;
 • koprive;
 • lavande;
 • hrasta kore;
 • valerijana;
 • nana;
 • Gospina trava.

Uobičajeno, učinci tih biljaka mogu se podijeliti na iscjeljivanje i umirujuće. Stoga, odaberite željeni izvarak, na temelju željenog učinka. Biljni juhu s ljekovitim i dezinficijskim svojstvima uključuju: sukcesiju, kamilicu, kore hrasta lužnjaka i sv. Ivana. Lavanda, valerijanca i paprene metvice imaju umirujuće djelovanje.

Među biljkama koje su strogo zabranjene za kupanje bebe su:

Također, nemojte koristiti dekacije bilja od prvog dana djetetova života. Najbolje je koristiti takve aditive samo nakon potpunog zacjeljivanja rane pupčane vrpce.

Koliko često se okupa novorođenče?

Kako bi bebino tijelo bilo čisto, dovoljno ga je okupati samo dva ili tri puta tjedno. Dojenčad još uvijek nema pretjeranu pokretljivost i sposobnost da se prljavi bilo gdje, čak i kad naizgled nema prljavštine, poput djece od jedne do tri godine. Stoga, ako je kupanje zbog čisto higijenskih razloga, tada će takva periodičnost biti prilično dovoljna.

Ako se kupka smatra izvorom užitka, opuštanja i smirivanja djeteta, postupak se može obaviti svakodnevno. Stoga, odlučite koliko puta kupiti novorođenče, samo tebe.

Kupanje novorođenčeta zimi i ljeti

Učestalost tretmana s vodom može varirati tijekom sezone. U osobito vrućim ljetnim danima trebate povećati broj kupači novorođenčadi do nekoliko puta dnevno. To će mu omogućiti da ne samo da postane čišći, već i da smanjuje tjelesnu temperaturu. Uostalom, termoregulacija u bebama ne može raditi, kao ni kod odraslih osoba.

Zimi, naprotiv, možete smanjiti broj kupanja. Na primjer, ako mislite da temperatura u kući nije dovoljno ugodno za bebu, tada možete voditi postupke samo nekoliko puta tjedno. Optimalna sobna temperatura je 21-22 ° C.

Trajanje trajanja kupanja

Mnogi roditelji su također zainteresirani za koliko dugo beba treba biti okupana? Budući da temperatura vode za kupanje novorođenčeta ne bi trebala prelaziti 37 ° C, sama kupanje ne traje dugo, jer se voda vrlo brzo hladi. U prosjeku, cijeli proces abdukcije traje 10-15 minuta. Brzina obično ovisi o vještini roditelja.

Malo kasnije, kada beba raste i postaje znatiželjnija, postupci kupanja će trajati mnogo dulje. Tada možete već razmišljati o kupnji igračaka i svih vrsta pribora za kupanje.

Prednosti tretmana vodom

Kupanje za dijete nije samo jedan od njegovih svakodnevnih postupaka, već i prvi korak prema razvoju odraslih. Takva uobičajena aktivnost za nas donosi neotuđive prednosti bebi. Na primjer, stvrdnjavanje vode je mnogo mekše od zraka. Temperatura vode se postupno smanjuje, a dinamika temperature zraka, u pravilu, ima oštar karakter.

Topla voda u kupelji za bebe može umiriti i opustiti dijete. Osim toga, tretmani vodom olakšavaju tonus mišića i uklanjaju koliku bolest.

Savjet za mlade roditelje

Uspješno smo proučavali glavne točke takvog važnog procesa kao što je kupanje novorođenčeta. Stoga ostaje samo odabrati ključne točke iz svih primljenih informacija i napraviti kratki popis preporuka koji će vam pomoći da to ispravno pristupite.

 1. Pripremite sav pribor za kupanje unaprijed.
 2. Odaberite prikladno vrijeme za kupanje, ovisno o načinu novorođenčeta.
 3. Koristite optimalnu temperaturu. Podsjetimo da je temperatura vode za kupanje novorođenčeta od 36 do 37 o C.
 4. Izaberite pravo decoctions od bilja, na temelju željenog učinka.
 5. Tijekom tretmana vodom u kupaonici treba ostati mirna i tiha atmosfera.
 6. Obrišite novorođenče nakon kupanja mekom ručnicima.

Ova pravila će vam pomoći ne samo promatrati higijenu vaše bebe, već i donijeti mu što više zadovoljstva od ovog procesa.

Temperatura vode za kupanje novorođenčadi, opće preporuke roditeljima

Uz rođenje djeteta pojavljuju se ugodne i uzbudljive nevolje. Dijete je rođeno apsolutno bespomoćno, sve brigu za njega pada na roditelje.

Kupanje je važan dio higijenskih postupaka, tako da novorođenče osjeća ugodno, temperatura vode u kupaonici treba biti ugodna za svoje tijelo.

Osnovna pravila za kupanje novorođenčeta

Voda tretmani su dobri za zdravlje i dobrobit novorođenčeta.

 • uklanjanje povećane tonusa mišića;
 • održavanje normalnog stanja kože;
 • jačanje imuniteta;
 • opuštanje živčanog sustava.

Za kupanje djeca obično kupuju bebu kupku, ali možete koristiti zajedničku kupaonicu, pažljivo isprati prije svakog punjenja. Obrada mora biti korištenjem sode za pečenje. U prvom mjesecu, pupčana rana je podložna infekciji, pa se preporučuje kupanje u kuhanoj vodi.

Brodovi bilja - kamilica, sukcesija, plantaža pomažu u smanjenju upale, potiču ozdravljenje kože. Alternativa biljkama je kalijev permanganat, njegovo slabo rješenje savršeno dezinficira vodu. Nemojte zloupotrijebiti dodatke, one vrijede 1 put tjedno. Nježna koža nježna koža je osjetljiva na bilo kakve nadražujuće tvari, uz čestu uporabu dekocija, postaje pretjerano nadražena.

Kada kupate bebu, morate slijediti određena pravila:

 • temperatura zraka u prostoriji ne smije biti manja od + 24º;
 • procedure vode se poželjno izvode u večernjim satima, prije spavanja;
 • vrijeme kupanja - 5-10 minuta;
 • tijekom postupka, glava i ramena djeteta trebaju biti podržani;
 • potrebno je temeljito oprati sve nabore u kojima se skupljaju čestice prljavštine - ispod vrata, u prepona, ispod pazuha, između prstiju.

Koja je optimalna temperatura za kupanje novorođenčadi?

Tijelo novorođenčeta je u fazi formacije, nije sposobno za normalnu termoregulaciju. Vruća ili hladna voda zasigurno će izazvati nelagodu novorođenčadi. Stres zbog zamrzavanja ili pregrijavanja negativno će utjecati na stav djeteta na kupanje.

Koja je optimalna temperatura vode za kupanje? Biti u krilu majke dijete se navikne na temperaturu u rasponu od 36,6 do 37 stupnjeva C. Umetanje u sličnom okolišu bit će poznato i ugodno za bebu.

Što je opasno pregrijavanje djeteta?

Zbog bodeći se u vrućoj vodi kod djece, koža postaje crvena, temperatura može porasti, disanje postaje teško. Kada se pojave takvi znakovi, potrebno je izvući dijete iz kupaonice. Osim toga, grijana koža otvara pore koji dopuštaju infekcije da napadaju dječje tijelo. Kako ne bi pogriješili, svaka bi majka trebala kupiti vodeni termometar i pažljivo pratiti njezina očitanja. Termometar ne smije rasti iznad 37 ° C.

Hladna voda koriste roditelji kao sredstvo stvrdnjavanja djeteta. No, ovaj postupak zahtijeva postupno smanjenje stupnjeva. Ulijevanje u hladnu kupku uzrokuje nelagodu, dijete će plakati. Hipotermija prijeti nezrelom tijelu prehladama i problemima s urinarnim sustavom kod djece.

Prva kupka je važan događaj za mlade roditelje.

Prvo uranjanje djeteta u kadu postaje mali, ali nezaboravan događaj za mlade roditelje. Da biste ostavili samo lijepe uspomene, trebate učiniti sve što je u redu.

Pediatri ne daju definitivan odgovor kada se po prvi puta preporuča kupati novorođenče. Prije toga, liječnici su savjetovali da obrišu dijete mokrim maramicama tijekom prva dva tjedna, sve dok se umbilikalna rana ne obrati. Sada se preporuča kupati bebu nakon dolaska iz bolnice.

Kupnja zasebne kupelji trebala bi pojednostaviti život mlade majke. Mnogo je lakše oprati bebu postavljanjem kontejnera na ugodnu visinu. Dijete će se osjećati sigurnije u malom prostoru, a majka se neće morati malo spuštati.

Tijekom prvog kupanja koristi se kuhana voda, ohlađena na temperaturu od 36,5-37 ° C. Ako je dodan kalijev permanganat, najbolje je zamotati bebu u pelenama. Tkanina će isključiti kontakt nježne kože s kaustičnim neotopljenim kristalima. Posebna pozornost treba posvetiti izboru termometra za vodu, jer će to biti potrebno za svakodnevnu upotrebu.

Temperatura vode za kupanje novorođenčeta mjeri se posebnim termometrom za alkohol. Za razliku od žive, nema opasne toksične komponente. Uređaj je zatvoren u izdržljivu plastičnu kutiju koja se ne zagrijava ili ne tuku. Obično je napravljen u obliku svijetle igračke, ugodno dijete dok plivaju. Tako da mame ne zaboravite što temperatura kupanja novorođenčeta, na skali od oko 37º postoji posebna oznaka.

Neki roditelji provjeravaju temperaturu vode s laktovima. Unatoč činjenici da je koža toliko nježna, osjećaje odrasle osobe nisu objektivni. Kako bi se 100% sigurnije od djetetove sigurnosti, bolje je koristiti alkoholni termometar.

Prilikom popunjavanja kupke prvo ulijte hladnu vodu, a zatim ga razrijedite vrućom vodom. Temperatura treba izmjeriti nakon miješanja. Kada termometar pokazuje 36,6-37º, možete donijeti dijete.

Prvo kupanje ne bi trebalo trajati više od 5 minuta, a svaki dan se povećava. Do 6 mjeseci, dijete ostaje u kupaonici 15 minuta, a do godine - 40. Trebali biste lagano spustiti dijete u vodu, smirujući ga blagim riječima.

Optimalni deterdžent za pranje bebe je mekana rukavica, može se lako prati. Neće vam trebati šampon za vrijeme prvog kupanja, ako beba ima svjetlo, a kosu možete oprati bebom sapunom. Ručnik za djecu pripremljen je unaprijed, odmah je umotan, ali ne utrljava i lako se vlažna koža.

Roditelji trebaju odabrati vrijeme za plivanje, usredotočujući se na karakteristike dojenčadi. Ako se tretman vode djeluje opuštajuće, onda je potrebno provesti prije noći. U slučaju kada kupanje stimulira aktivnost, bolje je to raditi tijekom dana.

Stvrdnjavanje novorođenčeta - kada mogu pokrenuti postupak?

Stvrdnjavanje je dobro za djecu, ovaj postupak pomaže ojačati imunološki sustav. Dijete je manje bolesno od prehlade, njegov živčani sustav jača. Jako tijelo lakše se nositi s virusima i bakterijama koje napadaju dijete u hladnoj sezoni. Kako bi stvrdnjavanje imalo koristi, a ne štetu, postupak mora biti postupan.

Temperatura za kupanje novorođenčeta trebala bi se smanjiti za 1º u 4-5 dana. Ne smijemo zaboraviti da će nakon 15 minuta kupanja voda već biti hladna. Nježno otvrdnjavanje neće biti stresno za dijete. On će biti aktivan u hladnoj vodi ako se postupno navikne na to.

Posebnu pozornost treba paziti na otvrdnjavanje slabe djece. Preporuča se pokretanje postupka kada beba bude dobro raspoložena, ako plače i nestaje, bolje je odgoditi kupanje u hladnoj vodi.

Tijekom prva tri mjeseca temperatura vode ne smije pasti ispod 28º. Učinkovitost otvrdnjavanja utječe na sustavnu prirodu postupaka.

U procesu kupanja glavno je slušati osjetljivo raspoloženje i želje bebe. Ne možete ostaviti dijete samo u kadi, čak i kada već sjedi pouzdano.

Dr. Komarovsky o kupanju novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

Posebne značajke

Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

trening

Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
 2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
 3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
 4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
 5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

Kako se beba kupati udobno?

Nakon što umbilikalna rana u novorođenčadi ozdravi, dolazi vrijeme kada se možete krenuti na kupanje. Mnoge se majke brine o temperaturi u kupaonici i temperaturi vode. Strahovi su povezani sa strahom da će dijete uhvatiti hladnoću. Potrebno je odbaciti sve sumnje, pročitati preporuke pedijatara, kupiti termometar i započeti postupak. Važno je da, kao rezultat, beba percipira kupanje kao ugodnu zabavu, a to je moguće samo ako je majka mirna, jer je dijete izrazito svjesno raspoloženja njene najbliže osobe. Tako da su sve dvojbe konačno nestale, a vi shvaćate da radite sve u redu, bavimo se preporukama o temperaturi za kupanje.

Temperatura vode za kupanje novorođenčeta

Koliko stupnjeva treba pripremiti voda za kupanje novorođenčad? Da biste pronašli odgovor na to pitanje, potrebno je shvatiti da se regulacija tjelesne temperature djeteta i odrasle osobe značajno razlikuju. Odabir temperature vode, trebate voditi isključivo reakcijama bebe, a ne osjećajima. Čak i ako vam se čini da je voda hladna, to ne znači da će novorođenče imati sličnu reakciju.

Optimalna temperatura vode smatra se onim što nije štetno za zdravlje. Bez rizika od djeteta može se uranjati u vodu, čija se temperaturna očitanja kreću od 26 do 37 stupnjeva. Mnogi roditelji odabiru veću vrijednost, iako je to pogrešno. U vodi se dijete ne bi trebalo opustiti. Što je hladnija voda (unutar razloga), to je korisnije. Hladni učinak na kožu novorođenčeta potiče protok krvi u mišićima, zbog čega se njihov ton povećava. Ako je dovoljno niska temperatura vode (u rasponu od 26 - 37) odabrana za kupanje novorođenčeta, tada beba srce će raditi više aktivno tijekom postupka. Krv je zasićena hranjivim tvarima, što dovodi do stimulacije metaboličkih procesa i povećane otpornosti na zarazne bolesti.

Temperatura vode iznad 35 stupnjeva ne donosi zdravstvene prednosti. U takvoj vodi, dijete se opušta, nema poticaja za promjenom. Možete početi kupati s takvom temperaturom, ali u budućnosti je postupno snižavanje temperature.

Za sve mlade majke, ostaje pitanje: na kojoj temperaturi vode možete kupiti novorođenče prvi put? Čak i ako odlučite slijediti preporuke pedijatara i provesti postupak pri niskim temperaturama vode, još uvijek vrijedi početi od 33 - 34 stupnja. Jednom u toploj kupelji beba će se osjećati ugodno, iako je ta temperatura malo korisna. Kada se prvi put plivate, važno je da dijete voli postupak, ako odmah počnete plivati ​​od 30 stupnjeva, to može izazvati negativne emocije u bebi i on će dodatno povezati postupak s nečim neugodnim. Postupno smanjite temperaturu vode i povećajte trajanje plivanja. Kako to ispravno obaviti, recite pedijatru.

Temperatura ne smije biti iznad 38 stupnjeva, jer je novorođenče lako pregrijati. Pregrijavanje je moguće čak i ako mislite da je voda hladna.

Za mjerenje temperature vode je korištenje termometra za alkohol u zaštitnom kućištu. Takvi su termometri smatraju najpouzdanijima. Ako uređaj ostavite u vodi za cijelo vrijeme kupanja, možete stalno pratiti temperaturu.

Temperatura zraka u kupaonici pri kupanju novorođenčeta

Kada kupujete novorođenče, ključnu ulogu igraju ne samo indikatori temperature vode nego i izravno temperatura zraka u kupaonici. Najbolja opcija se smatra ako se temperatura održava na razini od 24 do 26 stupnjeva. Ako otvrdne novorođenče, temperatura zraka u kupaonici tijekom kupanja može biti manja: 21 - 23 °. Nije preporučljivo smanjiti temperaturu ispod 21 u sobi.

Mnogi roditelji vjeruju da bi za kupanje optimalna temperatura u kupaonici trebala biti veća od one u sobi novorođenčeta. Međutim, to nije slučaj. Dijete se navikne na temperaturni režim, stoga boravak u vrućoj sobi može dovesti do smrzavanja u normalnim uvjetima njegove sobe. Ako se bojite da će se dijete smrznuti nakon tretmana s vodom, bolje je ne podići temperaturu u kupaonici, a nakon postupka zamotajte bebu u toplom ručniku.

Na kojoj se sobnoj temperaturi možete kupati novorođenče tijekom razdoblja kada je bolestan, i može li se to uopće učiniti, trebate se obratiti liječniku. Nemojte obavljati postupak u ovom slučaju dok ne posavjetujete sa stručnjakom.

Na kojoj temperaturi u sobi provesti vodene postupke i kakav temperaturni režim vode izabrati da bi se okupali novorođenče, roditelji, nakon primanja preporuka u rodilištu, odlučuju za sebe. Međutim, imajte na umu da je važno ne pretjerivati ​​s pažnjom: pregrijavanje utječe na bebu mnogo gore od hladnoće.

U kojoj vodi kupati novorođeno dijete

Nakon što se odlučite o temperaturnim režimima kupaonice i vode, trebate saznati u kojoj se vodi preporuča kupati novorođeno dijete. Neki roditelji kupuju destiliranu vodu jer su posve sterilni. Ova je opcija neprikladna s gledišta gospodarstva. Ako se destilirana voda još uvijek može koristiti pri kupanju u beznim kupkama, a zatim za veliku kupaonicu, gdje pedijatri preporučuju kupanje, nećete dobiti dovoljno pročišćene vode. Voda iz slavine prikladna je za plivanje, ali treba paziti na njegovu tvrdoću kako bi se po potrebi poduzele mjere kako bi se omekšala voda što doprinosi udobnosti bebe tijekom postupka. Mnogi ugrađuju posebne filtere na slavinama, koji pomažu očistiti vodu od štetnih nečistoća. Međutim, to je rijetko povezano s kupanjem djeteta: obično se filtri mogu vidjeti u kućama gdje ljudi brinu o svom zdravlju.

Moguće je kupati bebu u vodi iz cijevi od trenutka kada je imao svoj pupak izliječen. Postoji mišljenje da je voda iz slavine koja pomaže bebi da se brže prilagodi uvjetima novog okruženja, jer u njemu žive različite bakterije s kojima osoba dolazi u kontakt tijekom svog života. Tijekom prvog kupanja, kako bi se osigurala dezinfekcija pupkovine, otopina morske soli može se dodati u vodu. Kada se kupanje, ljekovito bilje može koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom, jer ima jak utjecaj na djetetovo tijelo, pa je važno znati što se može koristiti u svakom pojedinom slučaju i u kojim razmjerima.

Trebam li kuhati vodu za kupanje novorođenčadi

Postoji mišljenje da se voda za kupanje novorođenog djeteta mora uvijek kuhati: je li to stvarno potrebno, je li potrebno samo kupati novorođenče samo u kuhanoj vodi? Ovo je jedan od najčešćih mitova s ​​kojima se mlada majka suočava. Na pitanje je li potrebno kuhati vodu iz slavine za kupanje novorođenčad, pedijatri će odgovoriti da je poželjno to učiniti samo u prvim vodenim postupcima. Koliko se dugo kupati u kuhanoj vodi novorođenčeta ovisi o brzini ozdravljenja pupčane rane. Obično liječi 18. i 22. dan života bebe. Oni kuhaju vodu samo da spriječe infekciju u rani, a nakon iscjeljivanja takvi postupci postaju nepraktični.

Koliko dugo kuhati vodu iz slavine za prvo kupanje novorođenčad? Ako se odlučite kuhati za kupanje novorođenčeta vodu, a zatim ga zadržati na štednjak potrebno toliko vremena koliko je potrebno za izravnu ključanja, a zatim možete uliti vodu u kupaonicu i sačekati da se ohladi na odgovarajućoj temperaturi.

Korištenje kuhane vode za dijete je popraćeno mnoštvom neugodnosti. Hoćete li okupati novorođenče u kuhanoj vodi, i koliko će se i dalje odlučivati ​​za sebe. Mnogi pedijatri slažu se da se u netaknutoj vodi možete kupati novorođenče od prvog dana života. To pomaže da ojača imunitet i spasi majku od nepotrebnih problema. Kako bi se izbjeglo nastanak upalnih reakcija u neželjenoj rani, možete koristiti posebne biljne infuzije koje daju dezinfekciju. Ako odlučite kuhati vodu, učinite to samo u prvih dvadesetak dana, nakon iscjeljenja pupka, takav pothvat će biti beskoristan.

Na kojoj će temperaturi kupovati novorođenče: kako ne bi štetilo mrvicama tijekom prvih postupaka

Prva beba za bebe

Prvo kupanje djeteta u vodi provodi se nakon što se umbilikalna rana potpuno osuši. Iscjeljenje obično javlja 1-3 tjedna nakon poroda.

Tijekom postupka roditelji bi trebali:

 • stalno razgovarati s djetetom, hvale;
 • kontinuirano održavati glavu i leđa;
 • držati kontakt očima;
 • slijedite raspoloženje djeteta.

Prije početka sesije morate osigurati da kupaonica ima sve uvjete za udobnost i sigurnost djeteta. Osim znanja o temperaturi koja bi trebala okupati novorođenče, trebali biste obratiti pozornost na navedene čimbenike.

 1. Čist kupka / beba kupka (čist s sodom za pečenje). Nemojte koristiti kemijske deterdžente.
 2. Na podu ima nepovezanu podlogu tako da se majka ili tata mogu udobno saviti prema djetetu.
 3. Postavite sapun, ručnik, termometar tako da je lako doći.
 4. U vrtiću, uredite mjesto gdje ćete odjenuti bebu: pripremite pelenu, odjeću i pelenu. U zasebnoj ladici stavite bebinu kožu i proizvode za njegu pupova: talk, krem, kalijev permanganat, pamučne jastučiće i štapove.
 5. Optimalno okruženje u kupaonici iznosi 25-27 ° C. Ako planirate umiriti bebu - stupanj kapi na 20-22 ° C.
Što je voda hladnija, to je veća aktivnost djeteta u vodi, a od samog rođenja moguće je koristiti takvu anatomsku kupelj za vodene postupke.

To je prikladno kupati bebu u bebu kade, kao iu samoj kupelji. Ono što je poželjno je vaša odluka. Prednosti korištenja prikazani su u donjoj tablici.

 1. Velika količina vode. Vaša beba ima mišiće dišnog sustava i cirkulaciju krvi.
 2. Voda može trajati dulje.
 3. Nije potrebno provjeriti čitanje termometra svake minute.
 4. Mnogo prostora za ručke, noge i pokret glave. Dječak troši više energije, a time se brže oporavlja.
 1. Dijete će se osjećati sigurnije.
 2. Manja površina za kupanje - manje vjerojatno da će učiniti nešto loše. Roditelji se osjećaju sigurnijima.

Prikladni uvjeti: hladni ili topli

Neke majke ne znaju na kojoj bi temperaturi trebala kupati dijete. Dječji pedijatri pridržavaju se ideja da termometar ne smije biti ispod 26 ° C i premašiti 37 ° C. Hladna voda doprinosi razvoju mišićno-koštanog sustava, respiratornih organa, potiče srce.

U ovom stanju, ne postoji želja za aktivnim pokretima. Proces će biti radostan, ali neće imati blagotvoran učinak na tijelo djeteta.

Kuhanje vode

Vjeruje se da se samo za kuhanu vodu treba koristiti za novorođenče, pogotovo ako dijete još nije ozdravilo pupak. Zapravo, nije nužno. Pedijatri preporučuju da je voda iz slavine zdravija od destilirane vode.

Ova voda sadrži potrebne sastojke u tragovima i bakterije koje pridonose ranoj adaptaciji djeteta u okoliš.

Korištenje tekuće vode važno je utvrditi koliko to suši kožu. Da biste spriječili piling kože kod bebe, instalirajte filteri i sredstva za čišćenje. Ako odlučite koristiti vodu iz kotla, nema potrebe da ga kuhate predugo - tako da neće biti obilnih šljiva.

Kako mjeriti temperaturu vode

Temperatura vode za kupanje djeteta može se mjeriti na dva načina. Prva je zastarjela i nepouzdana, iako su ga ispitivale naše majke i bake.

Lakat je uzeti kao mjerni instrument. Smatra se da je koža na ovom području tijela vrlo osjetljiva i najbolje prepoznaje toplinu ili hladnoću.

Ova metoda je izgubila svoju važnost, budući da su receptori kože kod novorođenčadi različiti od odraslih osoba. Prikladna temperatura za kupanje novorođenčadi bit će hladna za osobu koja se formirala.

Drugi način - poseban termometar za vodu. Može odrediti točnu temperaturu vode u nekoliko sekundi i može se koristiti tijekom cijelog procesa. Sve što trebate je staviti u vodu i pričekati dok ne pokaže potrebnu temperaturu za kupanje djeteta.

Odaberite termometar

Glavni uvjet za toplomjer je njegova sigurnost. Dječji termometar za vodu trebao bi biti izrađen od izdržljive, netoksične plastike. Često korištene vrste termometara:

 • živa;
 • e.

Prvi tip je više nesiguran, jer tijekom rada termometar može slučajno oštetiti nego stvoriti stvarnu prijetnju cijeloj obitelji.

Pri korištenju elektronskog termometra, temperatura vode za kupanje novorođenčeta bit će uspostavljena što je brže moguće. Takav alat bit će nezaobilazan pomoćnik za mumije.

Većina termometara izrađena je u obliku omiljenih likova i ukrašena svijetlim bojama. Dijete, pod strogom kontrolom majke, može koristiti objekt kao igračku dok se kupanje.

Učestalost i trajanje tretmana vodom

Nakon rođenja, dugotrajna koža djeteta zaštićena je jedinstvenom prirodnom maskom - mješavinom sebuma i tvari slične kvasca. Lakše je prilagoditi se novom okruženju, sve dok koža ne postane manje osjetljiva.

Teško je da se djeca zaprljavaju do te mjere da je tijelo odrasle osobe zagađeno. Pediatricima se u svojoj praksi savjetuje da obavljaju 2-3 sesije postupaka kupanja tjedno.

Trajanje prvog plivanja je 10-15 minuta. Naknadni postupci mogu se produžiti do 40 minuta.

Klase počinju čim se pupak bebe iscjeljuje. Prva 2-3 puta preporuča se pozvati instruktora i same roditelje da pomno prate kako se vježbe izvode.

kaljenje

Umiriti malu ili ne - pitanje je čisto individualno. Roditelji moraju sami odlučiti hoće li takve metode liječenja koristiti od tako male dobi. Ako odlučite poduzeti ovaj korak, zapamtite:

 • Stvrdnjavanje je najučinkovitiji način povećanja otpornosti djetetovog tijela na različite bolesti;
 • provoditi sustavno, bez prekida;
 • neophodno je postupati lagano, uz glatko smanjenje stupnja;
 • dijete bi trebalo biti u veselom raspoloženju.

Bilje i lijekovi

Možete koristiti:

 • tradicionalni kalijev permanganat za dezinfekciju;
 • decocija kamilice i serija;
 • izvarak hrasta lužnjaka;
 • decoction od koprive;
 • morska sol;
 • baby sapun;
 • dječji šampon (koristi se od 2-4 tjedna nakon rođenja).

Ne preporučuje se dodavanje bilja bez konzultacija s liječnikom, jer može izazvati alergijsku reakciju.

vježbe

Kao takav, nema igara za bebe u vodi, jer u toj dobi oni sami ne držati na površini, ne znam kako držati leđa i glavu. Da biste privukli pozornost malenih, možete koristiti nekoliko gumenih igračaka.

nalazi

Sada znate na kojoj se temperaturi nanose novorođene bebe, koje su alate i uređaji korišteni, koje su rokove za postupke. Možda ako uletite ljubav prema vodi iz prvog dana života, vaša će djeca odrasti prvaci plivanja!