Optimalna temperatura vode za kupanje novorođenčeta

Liječenje

Kupanje bebe nije samo i ne samo higijenski postupak. To daje djetetu zadovoljstvo i psihološku udobnost, mala, ali korisna tjelovježba, pomaže uspostaviti kontakt s majkom i vanjskim svijetom, a također jača zdravlje i ljutnju. Ali to je slučaj ako temperatura vode savršeno odgovara bebi. Što bi trebalo biti optimalna temperatura vode za kupanje novorođenče, razumijemo.

Vruće ili hladno?

Koža novorođenčeta još uvijek je vrlo mršava i nježna, a samo je formirana termoregulacija, zbog čega se djeca tako lako zamrzavaju i pregriju. Čak i odrasla osoba može postati bolesna nakon pregrijavanja u previše vrućoj kupelji, a beba još više. Ali ako možemo izaći iz kadom ili prilagoditi temperaturu vode, onda dijete ne može ni reći o tome niti sam ispraviti situaciju. Osim toga, vruća voda pridonosi otvaranju pora na koži djeteta i upale infekcije tamo: dječja koža je idealna "vrata" za bolesti koje ulaze u tijelo, jer imunitet djeteta, poput termoregulacije, još nije formiran. (pročitajte na temu: kožu novorođenčeta i pravilnu skrb za nju)

Previše hladna voda nije puno bolja. Ako je dijete hladno, nećete uživati ​​u kupanju. Također je rizik za uretru: ako se učvrsti, mokrenje će biti bolno.

Idealna temperatura vode

Što bi trebala biti optimalna temperatura za kupanje najmanjih. I pedijatri i majke se slažu u jednom mišljenju: ne više od 37 stupnjeva, ali ne manje od 34 godine. Za odrasle, takva voda može izgledati hladnokrvna, ali činjenica je da se dijete naviknulo na takvu vodu prije rođenja: amnionska tekućina ima temperaturu od 37 stupnjeva i U tim je uvjetima dijete razvilo prije rođenja. Temperature vode iznad 38 mogu dovesti do palpitacija srca i pregrijavanja djeteta. Previše hladna voda bez navika može uplašiti dijete i dugo ga obeshrabriti od bilo kakve želje da se okupa i dijete se može početi bojati kupaonice. Važno: Što učiniti ako se dijete plaši da se okupa u kupaonici.

Voda ove temperature će spriječiti prodiranje infekcija i korisno je za dječju kožu. Osim toga, umbilikalna rana kod djeteta brže se liječi vodom na 37 stupnjeva.

Važno je znati. Dok se umbilikalna rana nije izliječila, dijete bi trebalo okupati u kuhanoj vodi. Možete plivati ​​u toku od 10-14 dana života. Do tog trenutka, umbilikalna rana spušta se.

Nemojte se bojati da se voda brzo hladi i dijete će se zamrznuti, jer prvi plivaju ne traju dulje od 10-15 minuta. Čak i ako se voda tijekom ovog vremena hladi jedan stupanj ili dva, to neće biti presudno.

Također je važno pratiti temperaturu zraka dok plivate. Dijete neće točno voljeti veliku razliku između temperature vode i zraka, tako da kupaonica ne bi trebala biti pretjerano zagrijana i bolje je zatvoriti vrata.

Dakle, počnemo kupati na temperaturi od 34-37, a svaka 3-4 dana smanjujemo temperaturu vode za 1-2 stupnjeva. Općenito, što je niža temperatura vode, to bolje. Ali, ne zlostavljanje djece, trebate vidjeti mjeru.

Neka djeca vole toplom vodom, a drugi - hladnije. Kako razumjeti je li beba hladna u kadi ili vruće? - Ako je dijete hladno, komprimira u grumen, njegovo nasolabijalni trokut postaje plavo, nakon nekog vremena dijete počinje drhtati. Ako je vruće, koža postaje crvena i dijete postaje tromo. U oba slučaja dijete će vas obavijestiti plakanjem.

Zanimljiva tema:

 • Koju vodu kupiti novorođenče, da kuhati vodu, dodati kalijev permanganat?
 • Kako se okupati novorođenčadi čitati u ovom članku;
 • Optimalni pokazatelji temperature zraka u sobi za novorođenče: kako održavati temperaturni režim.

Kako provjeriti temperaturu? Termometar ili "lakat"

Najlakši način je kupiti posebnu kupelj s ugrađenim termometrom (vidi vrste beba kupelji). Ako ne, možete koristiti poseban termometar za vodu koji se prodaje u ljekarnama. I na kraju, možete koristiti "baka metoda" - za mjerenje temperature s vlastitim lakat. Koža na ovom području ruke posebno je nježna i osjetljiva na promjene temperature. Dakle, ako spuštate ruku u vodu temperature na kojoj smo navikli plivati, to će se činiti normalnim. Ako stavite lakat u njega, voda će izgledati vrlo vruće. Takvo će se pojaviti djetetu. Ako se voda čini normalnom kad se lakši spusti, ova temperatura će biti idealna za dojenčad.

Organizirajte optimalnu temperaturu

Kako bi voda bila idealna za kupanje jednostavno je stvar. Dovoljno je opremiti vodenom termometru, a sve je jednostavno.

 1. U kadi ulijte hladnu vodu. Ako dijete nije staro dvije tjedna, prethodno kuhano i hlađeno nekoliko sati.
 2. Stavljamo u njega toplomjer.
 3. Postupno dodajte toplom vodom sve dok termometar ne pokazuje 36-37. Potrebno je nadoknaditi hladnoću u hladnoći!
 4. Kako bi toplomjer mogao ispričati istinu, voda se mora cijelo vrijeme miješati.

Stvrdnjava ili ne?

Nitko ne sumnja u prednosti otvrdnjavanja i njegovog pozitivnog učinka na imunološki sustav bebe. Neki savjetuju čak i najmanje da se okupaju na 25-26 stupnjeva. Zapravo, novorođenče nije samo nepotrebno, već ponekad i štetno: previše hladna voda može naštetiti djetetu i obeshrabriti bilo kakav interes za vodene postupke. Bolje je čekati s gašenjem nekoliko mjeseci dok se ne formiraju mehanizmi termoregulacije. Ako želite početi sada, morate početi od 36-37 stupnjeva i hladiti vodu 1-2 stupnjeva u 3-4 dana. No, u svakom slučaju, temperatura zraka u sobi u kojoj se dijete oblaže ne smije biti niža od 27 stupnjeva, tako da dijete ne smrzne.

Ali najvažnija stvar u kupanju je slušati bebu, jer se njegove potrebe i mišljenja možda ne podudaraju s teorijama pedijatara!

Prvi kupanje nije zastrašujuće!

Plivajući jastučići

Starija djeca vole plivati, ali djeca često prosvjeduju kad se unesu u kadu i spuštaju u vodu. Da bi se umirilo dijete, nježno nježnim glasom, zazujte mu dok je kupanje.

Preuzmite i ispišite sve pite - https://yadi.sk/i/GrLzCqoQgKEFg

Tko će biti tamo kup-kup,
Prema nekoj vodi, gnojnica?
U kadi brzo skok-skok, skok,
u kupelji s nogu suhog-suha, jerk!
Sapun će pjeniti
I prljavština će ići negdje.

Plivamo, mi zapljusnuti,
I u vodi s vama se zabavite!
Noga, leg dolje!

Pen up, pen down!
Noge uganuće,
I plivam poput uti!
Splash Splash! Bum-bum!
Izlazi!

Nježno i nježno operite bebu mekom rukavicom za kupanje ili spužvom, pjesmom ili pjesmom:
Plivamo
I prskanje u vodi,
Splashing, frolicking,
Probuditi će oprati.
Operujemo noge
Naš slatki mali
Oprati ruke
Slatki dječak,
Natrag i trbuščić
Lice i usta -
Očistite to
Dragi moj sin!

Ai, šipke,
Ne bismo se bojali vode
Očistite pranje
Mama se nasmiješi.
Voda teče
Dijete je slatko
S gustom vodom -
S djetetom mršavosti.
Spustite vodu
A dijete je gore.

Vodicka, vodichka,
Moja lice
Pogledao je u oči
Za obraze rumenilo
Za smijeh rotok,
To je zub.

Ribe u jezeru živjele su,
S nama je plovio... (Istovremeno, vodite ruku pod vodom, kao da riba pliva).
Dijete, oprati ćemo,
Ribe ćemo uhvatiti.
Nismo hladna voda.
Gdje je riba? Ovdje je! (posipajte malo vode na bebu)

Idealna temperatura u sobi novorođenčeta

Uvjeti okoline igraju važnu ulogu u razvoju novorođenčeta koji je prisiljen provesti većinu prvog mjeseca života u zatvorenom prostoru. Stoga temperatura u sobi za novorođenče treba biti optimalna i udobna. Konstantno prekomjerno hlađenje ili pregrijavanje djeteta, kao i iznenadne promjene temperature mogu dovesti do razvoja brojnih stanja koja su ispunjena neugodnim posljedicama i kroničnim bolestima.

Čak i ako temperatura u sobi izgleda optimalna za vas, pažljivo pratite dobrobit djeteta: ako se osjeća ugodno, nema se čega brinuti.

Optimalna sobna temperatura

Uvjeti u sobi u kojoj dijete živi određeni su njegovim stanjem, vitalnim znakovima i reakcijom na okoliš. Što je dijete slabije, to bi trebalo biti udobnije. Na primjer, temperatura u sobi novorođenčeta, rođena na vrijeme i bez odstupanja, iznosi 19 ° -21 ° C. Ako je beba preuranjena, onda će se bolje razviti kad temperatura zraka bude najmanje 24 ° -25 ° C. Ako je beba jaka i snažna, možete uvesti prirodno otvrdnjavanje, počevši od rođenja. U tom slučaju, termometar ne smije prijeći 18 ° -19 ° C.

Glavna pogreška roditelja je pokušaj prilagodbe novorođenčadi pod uvjetima koji se čine udobnijima za odrasle organizme. Zapravo, s dobi, procesi ljudske termoregulacije su poremećeni zbog nepravilnog načina života. I djeca se lako mogu prilagoditi uvjetima okoline. Ovdje se pojavljuje zanimljiv paradoks. U prosperitetnim obiteljima, gdje roditelji i brojni rođaci brinu o djetetu, uvjeti su tako staklenika da koža djeteta ne može disati. Stoga ova djeca često bole. A u obiteljima u kojima se ne radi, gdje beba ostaje sama i nitko ne kontrolira temperaturu, razina prehlade kod novorođenčadi je znatno manja.

Važno je zapamtiti da je potrebno pripremiti uvjete u sobi prije pojave djeteta. Temperatura i vlažnost treba unaprijed podešavati. Osim toga, indikatori se ne bi trebali dramatično mijenjati. Termometar bi trebao biti smješten blizu kreveta novorođenčeta, na istoj ravnini - to će uvijek pomoći da dobijete prave brojeve.

Pokušajte ne prigušiti dijete nepotrebno, jer pregrijavanje nema manje štetno djelovanje od hipotermije.

Što je opasno pregrijavanje ili prekomjerno hlađenje djetetovog tijela?

Ubrzani metabolizam i ne potpuno formirani sustav termoregulacije dovode do činjenice da su djeca vrlo intenzivna toplina. To se događa kroz pluća i cijelu površinu kože. Ako postoji značajno povećanje temperature zraka u novorođenčadi, beba mora udisati toplotni zrak, ne može se riješiti unutarnje topline i počinje se znojiti. A onda izlaze mineralne soli i vodu, tako nužnu za rastući organizam.

Ako je temperatura zraka u prostoriji veća od normalne, lako je odrediti stanje djeteta:

 • u prirodnim nabora i nabora zglobova pojavljuje se crvenilo, pretvarajući se u pelensko osip;
 • beba često otvara usta kao da nema dovoljno zraka. Postupno, disanje s nosa postaje usmeno;
 • tjelesna temperatura može malo porasti;
 • kao posljedica intenzivnog gubitka vode i probavnih poremećaja u novorođenčadi može doći do bolova u trbuhu i nadutosti;
 • pojavljuju se koru u nosu, koje također ometaju normalno disanje.

Kao rezultat hipotermije, može se razviti hladnoća koja će značajno oslabiti dječje tijelo.

Ako je soba previsoka, češće kupajte bebu: to će lakše prenijeti toplinu zraka.

Djelovanje roditelja kada je nemoguće kontrolirati temperaturu u sobi

Najčešće, temperatura u stambenom prostoru ne pada ispod 20 ° -22 ° C. To može biti zbog vrućeg vremena ili sezone grijanja, kada nije moguće prilagoditi pokazivače sami.

Ako je nemoguće umjetno stvoriti optimalnu temperaturu u sobi za novorođenčad, potrebno je:

 • kako bi se osigurao protok dovoljne količine tekućine u dječje tijelo;
 • smanjiti količinu odjeće;
 • organizirati vodene tretmane. Temperatura vode tijekom kupanja trebala bi biti što je bliža indikatora u sobi, a zatim beba neće primijetiti razliku i neće oprostiti.

Ako je vlažnost u dječjoj sobi vrlo niska, stavite akvarij tamo ili samo spremnike s vodom

Vlažnost u dječjoj sobi

Pored temperature u sobi novorođenčeta, također morate pratiti vlagu. Unutrašnjost rijetko ima visoku vlažnost, ali vrlo često dolazi do pretjerane suhoće zraka. Ako ne slijedite ovaj pokazatelj, sušenje sluznice novorođenčeta, poremećaj spavanja, ubrzani gubitak tekućine i promjene u ponašanju djeteta mogu se razviti. Kako biste to spriječili, u prostoriju možete instalirati akvarij ili obične spremnike za vodu. Relativna vlažnost okoliša ne smije pasti ispod 50%.

Kontrola vlažnosti i temperature u sobi novorođenčeta treba provoditi dnevno. Nemojte zanemariti redovite prozračivanje i mokro čišćenje s minimalnom količinom kemijskih komponenti deterdženta.

Memo: osnovna pravila za kupanje novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta najvažniji je higijenski postupak koji ne samo da čuva kožu čistom i sprečava pojavu pelenskog osipa, nego također aktivira i stimulira cirkulacijsku funkciju i disanje bebe. Međutim, kupanje novorođenčadi treba biti vrlo pažljivo, promatrajući neka važna pravila.

Kupanje novorođenčeta - pravila

Novorođeno dijete koje nema hladnoću, bez kontraindikacija od liječnika, mora se svakodnevno okupati.

Najbolje je kupiti bebu u isto vrijeme, najbolje od svega, navečer, prije posljednjeg hranjenja.

Temperatura vode za kupanje novorođenčadi trebala bi biti 36,5-37 stupnja.

Temperatura zraka kad kupanje novorođenčadi treba biti 22-24 stupnja, u ovom slučaju, u svakom slučaju ne smije dopustiti skice.

Najbolje je kupati novorođenčad 5-10 minuta, jer se voda u kadi brzo hladi i nakon 10 minuta bit će manja od propisane temperature. Istodobno se preporučuje prvo kupanje novorođenčadi na 3-4 minute kako bi se spriječilo hlađenje vode i hipotermije bebe. Vrijeme kupanja novorođenčeta treba postupno povećavati.

Potrebno je okupati novorođenčad, sve do potpunog zacjeljivanja pupčane rane, samo u kuhanoj vodi, s slabom otopinom kalijevog permanganata, po mogućnosti s dodatkom infuzije vlakom ili kamilicom. Bilje za kupanje novorođenčadi može se koristiti u budućnosti - to je samo korisno.

Posebni proizvodi za higijenu (šamponi, sapuni, pjene i ulja) ne smiju se koristiti za svako novorođeno dijete. Preporuča se koristiti higijenske proizvode najviše dvaput tjedno.

Kako se okupati novorođenčadi

Prije svega, valja napomenuti da ne možete kupiti bebu u običnoj odraslih kupelji. Kupanje novorođenčadi u velikoj kupki može uzrokovati ozljede djeteta, a kupka za odrasle često nije vrlo sterilna, što također može uzrokovati infekcije u tijelu slabe bebe.

Preporuča se kupati bebe u posebnim dječjim plastičnim pladnjama, po mogućnosti s posebnim gumiranim dnom koji sprječava da dijete sklizne.

Tijekom kupanja, ni u kojem slučaju ne biste trebali napustiti dijete, otići u drugu sobu ili biti zbunjeni drugim stvarima!

Upišite temperaturu vode od 36,6 do 37 stupnjeva. Provjerite temperaturu s posebnim toplomjerom, a zatim nastavite s vodenim postupcima. Lagano uronite novorođenče u vodu, držeći glavom i ramenima lijevom rukom. Koristite desnu ruku nježno i nježno operite glavu, vrat, prsa, noge. Obratite posebnu pozornost na područja nabora, prepona i aksilarnog područja. Ako koristite posebne proizvode za higijenu, temeljito ih operite od kože bebe kako biste spriječili sušenje i naknadnu suhoću kože novorođenčeta.

Nakon kupanja suho kožu bebe mekom ručnikom. Nema potrebe tresti djetetu - koža je previše nježna, upijati vlažnost ručnikom s blatnim pokretima. Nemojte zaboraviti na temperaturu zraka u sobi - od 22 do 24 stupnja.

Koji su temperaturni pokazatelji optimalni za sobu u kojoj dijete živi?

Uz rođenje djeteta u bilo kojoj obitelji znatno je dodao nevolje. Svaka mama želi stvoriti najudobnije životne uvjete za novorođenče. Ne smije samo pružiti mrvice potrebnu njegu već i osigurati da vlaga i temperatura zraka u dječjoj sobi budu u skladu s parametrima koje preporučuje pedijatar.

Nije važno djetetu, na krevetu čiji je producent spavao ili na koju boju invalidskih kolica odlazi u šetnju. Ali temperatura i vlaga u njegovoj sobi su od velike važnosti, jer neugodno okruženje doprinosi razvoju većine bolesti. Osim toga, neispunjavanje potrebnih parametara može uzrokovati pogoršanje raspoloženja u djeteta.

Stoga je za prevenciju bolesti u novorođenčadi vrlo važno održavati optimalne klimatske uvjete u zatvorenom prostoru.

Ugodna temperatura u dječjoj sobi

Većina pedijatara slaže se da bi optimalna temperatura u novorođenčadi bila u rasponu od 18 do 22 ˚. Oni smatraju da je takva temperatura ugodna za normalno blagostanje djeteta i njegov daljnji razvoj.

Liječnik Komarovsky, danas poznat, tvrdi da temperatura u sobi u kojoj se nalazi novorođenče mora biti između 18 i 19 stupnjeva. Po njegovom mišljenju, to je optimalna temperatura za dojenčad.

Slaženje temperature u sobi zimi je mnogo složenije. To je zbog činjenice da u razdoblju grijanja opskrba toplinom stanu ne ovisi o nama. Stoga, čak i zimi, potrebno je održavati temperaturu koja nije veća od 23 stupnja.

Drugi važan uvjet za dobrobit djeteta je održavanje potrebnih pokazatelja temperature noću. Ako je soba previše hladna ili vruća, dječji san će biti nemiran, uz česte buđenje i raspoloženja. Idealna temperatura za ugodan bebin san ne smije prelaziti 22 stupnja.

Potrebno je odabrati optimalnu temperaturu za bebu, uzimajući u obzir njegove pojedinačne karakteristike. Mommies mora odrediti na kojoj temperaturi njihova beba lakše spava.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Zapamtite da normalna cirkulacija zraka nije moguća ako se nadstrešnica visi iznad dječjeg krevetića ili bumpers koriste za ukrašavanje kreveta.

Temperatura tijekom kupanja djeteta

Tijekom postupaka vodova također je potrebno održavati odgovarajuće temperaturne parametre zraka u sobi. Većina roditelja vjeruje da bi temperatura u kupaonici novorođenčeta trebala biti održavana na višoj razini od uobičajene. Međutim, duboko su pogriješili. Ako se obrišete djetetu u toplijoj sobi, a zatim na kraju obrade vode, vraćajući se uobičajenim klimatskim uvjetima, zasigurno će se smrznuti.

To znači da, ako namjeravate kupati mrvicu, ne morate dodatno zagrijati kupaonicu. Dijete bi trebalo plivati ​​na svojoj uobičajenoj temperaturi. Neposredno nakon kupanja morate kratko omotati bebu u toplom ručniku. Ako roditelji žele otvrdnuti dijete od ranog djetinjstva, odmah nakon vodenih postupaka moraju mu dati zračne kupke za nekoliko minuta.

Stoga, nije nužno dodatno zagrijati sobu noću i za vrijeme kupanja djeteta. Temperatura zraka u sobi mora biti stalno održavana na istoj razini.

Temperatura za prerane bebe

Treba napomenuti da su gore navedene norme sobne temperature primjenjive samo za djecu rođenu na vrijeme. Za prerano bebe moraju se poštivati ​​i drugi uvjeti. Za njega je optimalan temperaturni režim, koji se kreće od 24 do 25 stupnjeva, jer je pravilna termoregulacija kod ove djece često oštećena.

Opasnosti povezane s pregrijavanjem ili hipotermijom bebe

pregrijavanje

Stručnjaci iz područja pedijatrije dugo su primijetili da prekomjerno zagrijavanje djeteta nosi više opasnosti od hipotermije. Tijekom metaboličkih procesa koji se odvijaju u bebama puno brže nego kod odraslih, u tijelu se nakuplja određena količina topline. Prekomjerna toplina se oslobađa bilo kroz površinu kože, ili u procesu disanja. Povrat topline kroz disanje postaje mnogo složeniji pri visokim temperaturama zraka u sobi. Zatim se prijenos topline događa ubrzanom brzinom kroz kožu kroz sustav znojenja. Dijete se znojenje, ima crvenilo, puls postaje češći, a disanje je teško.

Sve to povećava suzu djeteta, čini ga tromim i oduzima mirnoću. Može uzrokovati i dermatitis i upaljenu vrućinu, poremećene metaboličke procese i prijenos topline. S tim u vezi, roditeljima treba strogo promatrati temperaturu u vrtiću.

Pothlađenje

Hipotermija novorođenčeta nije manje opasna. Pretjerana hladnoća može izazvati razvoj prehlade u djeteta, što je ispunjeno pojavom brojnih opasnih komplikacija.

Stoga se temperatura u sobi za novorođenče mora strogo poštivati ​​u skladu s postojećim standardima i preporukama pedijatara.

Načini održavanja temperature u sobi novorođenčeta

Prije nego što podesite optimalnu temperaturu u sobi, morate odlučiti koji je način rada temperature najudobniji za vaše dijete. Prilično je lako otkriti optimalnu sobnu temperaturu za dijete:

 1. dijete ima dobro zdravstveno stanje i miran san;
 2. beba nema crvenilo i krvarenje;
 3. na koži djeteta ne opaža se takozvana "guska buba", a noge i ruke su topli;
 4. disanje djeteta nije teško, puls nije zagušen.

U slučaju kada parametri temperature u prostoriji ne zadovoljavaju standarde, potrebno je poduzeti određene korake za reguliranje temperature zraka.

Kod povišenih temperatura u dječjoj sobi, regulacija se provodi pomoću klima uređaja ili prozračivanja prostorije. Bolje u ovom trenutku ići s mrvicama za šetnju. Klima uređaj mora biti instaliran u susjednoj sobi, ili u istoj sobi, ali daleko od djeteta. Radijatori grijanja trebali bi biti pokriveni debelim pokrivačem ili pokrivačem.

Kod niske temperature zraka u vrtiću, moguće je održavati optimalne pokazatelje temperature uključivanjem grijalica.

Nije moguće kontrolirati temperaturu u sobi?

Roditelji nisu uvijek sposobni održavati željenu temperaturu u prostoriji u kojoj se dijete nalazi. U ovom slučaju potrebno je:

 1. dajte malo više vode djetetu ako je soba vruća i temperatura zraka je visoka;
 2. beba bi trebala biti odjevena na temelju temperature u sobi. Ako je temperatura iznad normalne, dovoljno je nositi samo gaćice. Ako je soba hladno, onda svakako trebate klizače, čarape i podstavljenu košulju od toplih materijala.
 3. beba bi trebala, usredotočujući se na temperaturu zraka u sobi. U toploj sobi, postupak kupanja može se ponoviti nekoliko puta tijekom dana.

Stvaranje optimalnih klimatskih uvjeta u sobi za novorođenče pozitivno će utjecati na dobrobit djeteta, njegovo zdravlje i raspoloženje.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Kupanje novorođenčeta

Nakon što se otpusti iz rodilišta, mladi roditelji morat će obaviti prvo nezavisno kupanje novorođenčadi, koristeći specijalne pladnjeve i dekocije bilja za bebu. Za mamu i tatu se nije bojao obaviti ovaj postupak, oni bi trebali naučiti značajke pripreme. Dijete će uživati ​​u postupku, biti će kaljeno, brže će zaspati. Kupanje daje djetetu ugodan osjećaj.

Kako se okupa novorođenče

Iskusne majke određuju vrijeme i provode postupak "od oka", ali mladim roditeljima može biti teško postupati s prvim djetetom. Postoji nekoliko općih pravila o tome kako se okupa novorođenčad:

 • obratiti pažnju na stanje bebe - odbacivanje procesa, ako dijete plače, želi spavati ili boljeti u trbuhu;
 • poznavanje vode mora postupno postati, tako da se malo koristi za novu sredinu;
 • posebno kako bi dijete držalo: poduprite glavu i leđa, pomoći će vam da izbjegnete ulazak vode u uši i oči;
 • sapun i operite tijelo u određenom slijedu.

Prednosti vodenih postupaka za dijete

Potrebno je kupati bebu ne samo zbog čistoće tijela i važne higijenske komponente. Redoviti tretmani vode imaju sljedeće učinke na tijelo:

 • ugasi tijelo nekoliko puta jače od zračnih kupki - učinak će se pojačati ako na kraju sipate hladnu vodu na novorođenčad;
 • pozitivno utječu na živčani sustav, psiho-emocionalni razvoj djeteta, potiče živčane receptore kože, koji treniraju odjele središnjeg živčanog sustava i održava njihovu ravnotežu;
 • poboljšanje motoričke aktivnosti novorođenčeta - jačanje mišića, treniranje srca, povećanje disanja;
 • povećati apetit, pružiti snažan san, ublažiti bol i koliku bolest.

Vrijeme kupanja

Nije jednostavan proces odabira optimalnog vremena kupanja novorođenčeta, što ovisi o osobinama djeteta i ritmu obiteljskog života. Zbog smirujućeg djelovanja kupke korisno je prije noći hraniti. Ako je proces uzbudljiv za bebu, bolje je oprati ga tijekom dana ili ujutro. Važno je promatrati prekid između jela - za kupanje bebe sat vremena nakon jela ili 30-40 minuta prije hranjenja. Ne preporučuje se higijensko postupanje kada je mrvica gladna. Večer kupanje odmah nakon hranjenja uzrokuje nelagodu, regurgitiranje.

Što vam je potrebno za kupanje novorođenčeta

Prije kupanja bebe morate pripremiti potrebnu opremu i pribor koji olakšava proces pranja i pridržavanje higijenskog režima:

 • malena malena kupka je neobavezna, neki roditelji daju bebe i u velikoj kupki;
 • sapun i šampon - nanesite nekoliko puta tjedno kako ne biste prevagnuli osjetljivu dječju kožu;
 • posebna dječja pera - zajedno je dopušteno koristiti mekanu, čistu tkaninu, komad pamuka;
 • biljnih infuzija - za antiseptički, antialergijski, umirujući i tonik;
 • termometar vode;
 • kantu s vodom za ispiranje bebe;
 • meki ručnik za brisanje bebe kože;
 • čistu odjeću.

Prvo kupanje

Prema riječima dječjih liječnika, prvo kupanje novorođenčadi može se početi nakon izbijanja iz bolnice. Ako postoje kontraindikacije (iscjedak, pupakova krv), preporuča se pokretanje postupaka nakon ozdravljenja pupčane rane. U drugom slučaju, umjesto pranja djeteta beba, mokro brisanje s ručnicima, bebe mokro maramice, pranje genitalija i stražnjice, uho i nosa care koristi se.

Uz nepoznatu zamućenu ranu, voda se dezinficira morskom soli ili biljnim infuzijama. Također možete kuhati, ali morate biti oprezni i paziti na ugodnu temperaturu. Neželjena rana zahtijeva pažljivo rukovanje i kratki postupak. Ako je pupak izliječen (stvaranje kora traje 20 dana), vrijeme kupanja može se povećati. Za novorođenče je kontraindicirana, do 6-8 mjeseci, ne možete kupiti bebe s hladnom.

Kad možete kupiti novorođenče nakon porodničke bolnice

Ako pedijatar nije napravio nikakve preporuke, sljedeći dan nakon povratka kući iz bolnice bit će pogodan za prvo kupanje novorođenčeta. Roditelji se preporučuju istodobno provoditi dnevne vodene postupke kako bi dijete naviklo na dnevnu rutinu. Bolje je premjestiti kupku, ako je mrvica nestašna, izražava umor, boluje od boli u trbuhu.

Moram li kuhati vodu i zašto

Kupanje novorođenčadi treba provesti u posebnim uvjetima temperature. Optimalna temperatura zraka je 20-22 stupnja, a voda - 34-37. Nije poželjno kuhati vodu jer postoji rizik od opekotina. Kuhana voda je potrebna samo ako je voda iz slavine previše tvrda. Dovođenje do 100 stupnjeva i hlađenje učinit će vodu mekšom, ali bolje je koristiti slabu otopinu morske soli ili pjene od kupelji kako bi se omekšala. Ako se umbilikalna rana ne izliječi, voda se kuha kako bi spriječila onečišćenje.

Što kupiti novorođenče

Za prikladno kupanje novorođenčeta nanesite posebne posude. Smješteni su u standardnoj kupaonici na popločanom podu i gumenom podu ili unutar kupaonice za odrasle. Mjesto kupke trebalo bi osigurati besplatan pristup djetetu. Možete odabrati različite modele:

 • s dvostrukim zidovima - dugo zadržava temperaturu vode;
 • s integriranim termičkim senzorom - regulacija temperature;
 • klizanje - ugrađeno ili odvojivo, za držanje bebe u kadi;
 • s odvodnim crijevom - olakšava proces izlijevanja vode;
 • stoje - kako bi se olakšala odrasla osoba (istovar leđa).

Kupanje bilja

Kupanje novorođenčeta događa se u normalnoj kupelji, ali možete raznovrsiti vodu infuzija bilja za pozitivan učinak na tijelo. Ne biste se trebali uključiti u njih, koristite samo prema svjedočenju liječnika. Zabranjeno je čistiti, metle, pelina, citrusa, thuja, tansy. Možete dodati:

 1. Decomakcija kamilice - pomaže protiv prekomjerne suhe kože, preporuča se dodati djevojkama. Za infuziju, uzmite 2 filter vrećice ili žlicu suhe trave, skuhajte litru kipuće vode, ostavite 10 minuta. Ulijte u kadu.
 2. Serija savijača - uklanja osip od pelene. 3 žlice ili 6 filter vrećica se pere sa 10 litara vruće vode. Pokrijte travu vodom, stavite u vodenu kupku, pecite 15 minuta. Ostavite da se napunite 45 minuta.
 3. Antiseptici za vrućinu i alergijski dermatitis - zbirka jednakih dijelova kalendule, sukcesije, kamilice, kadulje. Ulijte čašu suhe sirovine litrom kipuće vode, ostavite 3-4 sata. Procijediti prije uporabe.
 4. Slično tome, možete koristiti izvarak listiće u dijatozama, iglice iz raka, matičnjak, mente i matičnjak s povećanom nervnom uzbudljivošću.

Mangansko rješenje

Kupanje novorođenčadi prije nekoliko desetljeća zahtijevalo je prisilnu prisutnost kalijevog permanganata da dezinficira vodu. Moderni znanstvenici pokazali su da dodavanje kalijevog permanganata nije nužno, jer negativno utječe na kožu djeteta, isušujući ga. Upotreba je namijenjena za dijete s neželjene zamorne rane. Razrijediti tvar mora biti strogo prema uputama:

 • uzeti 10-15 kristala kalijevog permanganata, sipati u prozirno staklo;
 • ulijte čašu kipuće vode da biste dobili otopinu ljubičaste boje;
 • pažljivo promiješajte kristale, provjerite svjetlost ako nema sedimenta - ako dođe u dodir s djetetovom kožom, može uzrokovati opekline;
 • ulijte u kadu tako da voda postaje svjetlo ružičasta boja.

Kozmetika za bebe

Pedijatri preporučuju uporabu posebnih deterdženata s oznakama "0+", "Baby" ili slično. Popularni formati su sapun i šampon. Prva je dostupna u tekućem, čvrstom stanju i stanju gela. Za razliku od uobičajenih vrsta, baby sapun sadrži minimalnu količinu alkalne i neutralne pH razine kiselosti. Zbog toga se ne isušuje i ne nadražuje kožu. Sapun možete koristiti jednom tjedno.

Šampon se koristi u dobi od 2-4 tjedna ne više od jednom tjedno za pranje kose. Prilikom nanošenja, morate paziti da pjena ne dođe u oči djeteta, ne izaziva iritaciju. Na prodaji možete pronaći različite vrste pjenjenja domaćih i stranih robnih marki:

 1. Bubchen (Njemačka) - objavljuje seriju za novorođenčad i stariju djecu. Proizvodi imaju prirodni sastav, sigurne sastojke, obogaćene pantenolom, biljni ekstrakti, kamilice, aloe. Za djecu primjerenu seriju "Od prvih dana".
 2. Little Siberica (Rusija) - popularni low-cost proizvodi s prirodnim sastavom biljnih izlučevina. Proizvodi su certificirani u europskom sustavu, imaju ugodan dizajn. Serija uključuje kožu, vrhnje, ulje, šampon, mlijeko.
 3. Weleda (Njemačka) - stari europski brand je ekološki certificiran, njegovi proizvodi obogaćeni su kalendulom i ljekovitim ljekovitim biljem.
 4. Eared dadilja (Rusija) popularan je brand masovnog tržišta, ali nema najsigurnijih skladbi. Prednosti uključuju dostupnost, nedostatke - korištenje konzervansa i parabena.
 5. Moje sunce (Rusija) - gel, pjena i ulje sadrže kalendule. Nedostatak proizvoda - uporaba agresivnih deterdžentnih komponenti, ne mogu se previše koristiti.
 6. Naša majka (Rusija) - serija sadrži vrlo aktivne surfaktante. Najsigurniji sapun smatra se najsigurnijim proizvodom za novorođenče.
 7. Od krune do pete - Johnson's Baby Shampoo Foam (Italija) - sadrži sastojke koji nisu sigurni za bebinu kožu. Nije poželjno koristiti ih svaki dan.
 8. Pigeon (Japan) - objavljuje glavnu i dodatnu liniju. Drugi je sigurniji u sastavu, prodaje se u posebnim mekim paketima, ne sadrži spojeve sulfata i parabena.
 9. Sanosan baby (Njemačka) - proizvodi robne marke osmišljeni su za skrb o atopijskoj koži novorođenčadi koji su skloni pojavi dermatoze, ekcema. Ne sadrže mineralna ulja, samo biljna ulja, ali parabeni se nalaze u sastavu krema i šampona.

Temperatura vode za kupanje

Nježna koža nježna je struktura, tako da je termoregulacija još uvijek slabo oblikovana. Nakon pregrijavanja u vrućoj kupelji, može postati loše, otvorit će se pore, infekcije će doći tamo, oslabiti imunološki sustav. Previše hladne vode također će donijeti nelagodu i rizik od bolesti mokraćnog sustava. Idealna temperatura je 34-37 stupnja, blizu temperature amnionske tekućine. Prevelike vrijednosti (više od 38 stupnjeva) dovode do pregrijavanja i brzog otkucaja srca. Svakih 3-4 dana preporuča se snižavanje temperature od 1 stupnja do 30-32.

Da biste odredili temperaturu, možete kupiti poseban kupka s termalnim senzorom ili termometrom za vodu. Ako nisu dostupni, mjerite toplu vodu s vlastitim lakom: uronite u kadu, ako je voda vruća, ohladite je. Ako osjetite normalnu temperaturu, možete se okupati novorođenčad. Prvo, trebate sipati hladnu vodu u kupku za bebe, postupno sipajući vruću vodu, stalno miješajući.

Kako se okupati novorođenčad - tehnika kupanja

Prvo kupanje uvijek je uzbudljivo za roditelje, ali jasna korak-po-korak upute će joj olakšati. Uključuje nekoliko faza:

 • priprema kupke i samog djeteta, vode;
 • kuhanje dekocija ili dezinfekciju infuzija;
 • oprati, trenirati na vodu;
 • sam postupak kupanja uz pomoć bebe;
 • stvrdnjavanje zraka;
 • brisanje, odijevanje djeteta.

trening

Za kupanje je potrebno pripremiti svu opremu koja se koristi. Faze pripreme za ugodan postupak u toploj sobi:

 1. Dezinfekcijska kupka - isperite je s vrućom vodom i sapunom, čistite s natrijevim sodom, isperite kipućom vodom.
 2. Kuhajte vodom, ako je potrebno, ohladite.
 3. U hladnu vodu sipati hladnu vodu, postupno dodati vruću vodu, izmjeriti temperaturu.
 4. Pripremite izvarak bilja u svjedočanstvu, hranite bebu na jedan sat.
 5. Prikupite sve pribor za pranje: šampon, baby sapun, spužvu, topli ručnik, igračke, čistu pelenu.
 6. Operite ruke.
 7. Pažljivo stavite bebu u kadu.

Kako zadržati bebu

Nakon pripremne faze bebe treba skinuti, dajte mu malo gola na zraku za otvrdnjavanje. Pravilna podrška za djecu:

 1. U prvih 1-2 tjedna omotajte dijete u mekanu pelenu i odvojite je u kadi.
 2. Postupno smanjite dijete na ramenima, držeći glavu i vrat iznad vode.
 3. Držite dijete lijevom rukom, podupirući glavu na savijeni lakat. Stavite palac preko lijevog ramena, a ostalo - u pazuh. Ako želite, koristite klizač da biste kupali bebu

Kako prati novorođenče

Potrebno je kupiti bebu s vrha prema dolje, slijedeći niz akcija navedenih u korak-po-korak upute Dr. Komarovsky:

 • operite dijete čistom vodom;
 • sapunite krpu ili ruku, operite područje s čela prema stražnjem dijelu glave;
 • operite uši, vrat, ruke, pazuha;
 • idite na prsima, stranicama, preponskom području, operite nabore (kod dječaka ispod prepucija, kod djevojčica - prepone);
 • isprati čistom vodom.

Postupci kupanja

Stavite očišćenu bebu na ručnik, lagano izbrišite kožu pokretima, izbjegavajte trenje, prvu kosu, zatim prsa i leđa, nabore. Ne možete obrisati kožu i pustiti je da se osuši na zraku. Nakon potpunog sušenja podmažite dječju kožu posebnim proizvodima (krema, ulje za masažu), nanesite kremu ispod pelene na stražnjicu. Oblaži bebu prije hranjenja: hrani, neka zaspati - umorna i puna, mora čvrsto spavati.

Dobna svojstva beba za kupanje

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, WHO, dnevno kupanje primjenjuje se do šest mjeseci, tri puta tjedno do godinu dana i 2-3 puta tjedno nakon dostizanja godine. Postoje sljedeće dobne karakteristike beba za kupanje:

Što bi trebala biti temperatura u kupaonici novorođenčeta?

Što bi trebala biti temperatura u kupaonici novorođenčeta?

U prva dva tjedna novorođenče se okupa u toploj sobi - 26 stupnjeva. Zatim postupno smanjite temperaturu u sobi do 22 stupnja. Barem ova temperatura bi trebala biti za kupanje u prvim mjesecima. Zatim, ako mislite da dijete otvrdne, onda u prvoj godini života do 20 stupnjeva, a ne niže.

Normalna sobna temperatura. To jest, ne smije biti previše hladno. Mislim barem 17-18 stupnjeva. Pa, možda +16 i onda bih pomislila. Ako je soba hladnija, onda bih premjestila kupelj u kupaonicu, obično je toplija i nema skica. Što se tiče maksimalne temperature, naravno, ako je vruće vani nekoliko dana, onda soba može biti vruća. Ali onda bih ostavio. Za uključivanje uređaja u ovom slučaju i dovesti temperaturu do ugodnih vrijednosti od +20 do +21 stupnjeva nije potrebno i čak štetno. Čak i ako je soba +25 - +26 stupnjeva - to nije zastrašujuće.

U sobi gdje se dijete kupanje treba toplo. Osjeća se kao odrasla osoba, čak i vruća.

U rodilištu sam učio da je idealna temperatura za golu bebu 27-28 stupnjeva, na toj temperaturi odrasla osoba zapravo nije sasvim udobna, ali dijete je dobro. Uostalom, njegova tjelesna temperatura je malo viša od one odrasle osobe (norma je do 37,5).

Kada dijete već starije od mjesec dana, nije potrebno zagrijati sobu na 27 stupnjeva, potrebno je postupno smanjiti temperaturu zraka i temperaturu vode.

Usput, temperatura vode trebao bi u početku biti oko 36-37 stupnjeva.

Kupanje novorođenčeta.

Vrlo često su problemi u kupanju beba pogrešno pokriveni u literaturi.

Evo pet najčešćih zabluda o kupanju beba.

Prvi plivanje - samo kada je pupak

Dok se pupak pojačava, dijete se može okupati pod tekućom vodom. Da biste to učinili, stavite bebu na njegovu ruku, trbuh dolje i polako sipajte vodu. Poželjno je pokriti pupak s vašom rukom malo, tako da nema vode na njemu. Ali čak i ako voda pada na pupak, ne brinite - nakon kupanja, liječite zamućenu ranu. Prvo, spustite noge ispod vode kako biste provjerili reakciju djeteta na temperaturu i intenzitet mlaza. Ako je dijete prvi počelo, a zatim se smirilo, to znači da je voda udobna za njega, a možete i dalje uliti preko tijela.

Prvih tjedana kupanja samo u kuhanoj vodi.

Preporučljivo je kuhati vodu samo ako postoje problemi s kožom nakon poroda, kao što su pustularne erupcije. Ako je beba koža čista, zdrav je, obriši se u običnoj vodici.

Voda za kupanje mora biti 37 ° C

Temperatura opisana u literaturi, viša od tjelesne temperature djeteta. Mala djeca imaju brzu cirkulaciju krvi, čiste krvne žile, pa se djetetovo tijelo intenzivnije "grije". Iz tog razloga, temperatura vode trebala bi biti niža, jer kupanje za djecu nije samo higijenski postupak, već i kaljenje.

Većina beba se osjeća ugodno u vodi na 36 ° C, za neke postoji ugodna temperatura od 35 ° C pa čak i 34 ° C. Kako provjeriti koja je temperatura udobna za bebu? Umočite djetetove noge u vodu i pričekajte malo da se navikne. Ako je beba započela, a onda se smirila, temperatura ga odgovara. Ako se počne brinuti i plakati, to znači da je voda previše hladna ili previše vruća. Praksa pokazuje da najčešće potonje.

Morate početi kupati u maloj kupki

Možda je to pogrešno shvaćanje zbog kipuće vode. Ako je dijete zdravo, okupajte ga u velikom kupku. Naravno, pod uvjetom da su sanitarni uvjeti obitelji dobri i da se samo članovi obitelji okupaju u ovoj kupelji.

Prije kupanja morate prati kupku s natrijevim sodom ili bebinim sapunom i isperite toplom vodom. Najprije spustite noge i promatrajte reakciju. Ako se dijete ne smeta, nastavite lagano smanjivati. Nakon što ste potpuno spustili tijelo vašeg djeteta, ponovno odvojite minutu od 1-2 minute. Dijete bi se trebalo udobno smjestiti u kadi, osjećati vodu, tako da kažem, "proučiti situaciju". To je osobito važno za bebe koje su prije bile okupane u dječjoj kupki. Potrebno je promatrati kako će se beba ponašati u vodi kada ne osjeća zidove u obliku ograničenja. Ako je dijete zadovoljno u vodi, ali kada je uronjen u veliku kupku, zabrinut je, to znači da mu je potrebno više vremena za istraživanje prostora. Pobrinite se da udarite mrvicu, razvedujte glasom da razumije: vi ste tamo, sve je u redu.

Kada dijete postane udobno s prostorom, moguće je, dok ga podržavate, početi uvoditi pokrete. Poželjno je da instruktor prikaže ove pokrete. Predstavljanjem novog pokreta uvijek morate pauzirati da dijete postane poznato, da se upoznate s novim pokretom i da se osjećate sigurno.

Ne možete se okupati u bolesti

Tijekom bolesti važno je da dlana djeteta ne bude začepljena pa koža mora biti oprana. Na povišenim temperaturama hladna kupelj (1,5-2 stupnja ispod tjelesne temperature) neće biti neophodan postupak čišćenja, nego i liječenje kao fizikalna metoda utjecaja na temperaturu, što pridonosi njegovom smanjenju. Istovremeno promatrajte istu razliku između tjelesne temperature i temperature vode, koja je bila kad se kupanje zdravo dijete.

Još nekoliko riječi o kupanju

Voda za bebu je njegov element. Zato se higijensko kupanje može nastaviti koliko god to dijete želi. I morate to raditi svaki dan.

Postoje bebe koje ne vole plivati. Takve bebe moraju biti posebno pričvršćene za kupanje. Kada uronjene stanke trebaju biti duže, više udaraca, ohrabrenje. S takvim djetetom, ne morate se odmah početi kretati u kadi, ali morate imati vremena da se prilagodite. Uronite djetetu djelomično u vodu, pa nježno sipajte vodu iz dlana svoje ruke, postupno počnite sipati na glavu, a zatim na lice. Gledanje reakcije, lako je vidjeti što najviše plaši dijete. Što se dijete boji, uklanja, a tijekom vremena vrlo lagano ulaze. Tek kad beba svlada situaciju s kojom se bojao, može li se nastaviti na sljedeću fazu.

Organizirati zajedničko kupanje. Dijete se brzo navikne na vodu ako se kupa s majkom (i s njegovim ocem). Možete se kupati u kadi. Ako dijete jede, to znači da je savršeno naviknut u kupku.

Zaustavite kupanje zalivši se preko hladne vode. Voda bi trebala biti na sobnoj temperaturi - 20 ° C. Prvo provjerite djetetovu reakciju na tu temperaturu. Ako je beba uzviknula, ali nakon što ste ga pokrili i dali mu grudi, smirio se, možete nastaviti ulijevati ovu vodu, postupno smanjujući temperaturu.

Kada je dijete beba je važno da se roditelji ne bore za taj proces. Ako je unutarnja tjeskoba prisutna, počnite lijevati preko tople vode (ali ne iznad 28 ° C) ili koristiti metodu hladnoće. Da biste to učinili, počnite lijevati hladnu vodu iz slavine u kadu u kojoj je beba samo okupana. Nekoliko puta proći mrvicu kroz hladnu točku (mjesto gdje mlaz pada). Istodobno je važno da dijete zaroni pod hladnom vodom. Nakon toga uklonite ga, obrišite ga, zamotajte u suhu pelenu ili stavite na suhu odjeću.

Obično djeca dobro spavaju nakon kupanja. Ali ako vidite da beba, naprotiv, postaje aktivnija, prenosi hladnu vodu za jutarnje sate, a navečer ga prelijte s toplom vodom (ali uvijek hladnije nego kada se kupate!).

Kada se kupanje dovoljno koristi baby sapun.

10 zapovijedi za zdravo kupanje

1. Bebe se trebaju kupati. Dnevno. Zašto čista beba treba tako često oprati? Tada, kupanje nije samo higijenski postupak, već i nužna tjelovježba koja pomaže opuštanju i ublažavanju napetosti.

2. "Kupanje, kupanje - kuća je puna ljudi!" I to je uzalud! Ovo je uobičajeni postupak koji ne zahtijeva da netko sudjeluje - osim jedne odrasle osobe i djeteta. U prvih nekoliko tjedana možete kupiti bebu u beba kupelji.

Dobar izbor je kadu s "utikačem", vodom nakon što se postupak isušuje. Za prvih tjedana će odgovarati i slajdovi, madraci i drugi uređaji za sigurno plivanje. Podupiru bebu, a majka, teoretski, manje je nervozna. Za mrvice starije od mjesec dana, bolje je premjestiti se na normalnu kupku za odrasle. Dječja kupka ograničava slobodu kretanja, mala je za mjesec dana staru bebu! Karapuz težine više od 5 kilograma, skukozhivshis, nastao je u zatvorenom plastičnom koritu? Takvo "kupanje" neće donijeti ni dobro niti radost.

6. Ako voda uđe u uho - je li opasno? Voda mora pasti u uho i nije opasna. Ne možete staviti uši u vrećice. Ali nakon kupanja morate sušiti vaše uši t-cuffs pamučne vune.