Temperatura u kupaonici pri kupanju novorođenčeta

Hrana

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

Posebne značajke

Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

trening

Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
 2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
 3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
 4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
 5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

Korisni savjeti za roditelje - na kojoj bi temperaturi vode trebala kupati novorođeno dijete?

Kupanje novorođenčeta je poseban postupak koji zahtijeva pažljivu pripremu. Na primjer, temperatura vode igra ključnu ulogu u tom procesu. riječ je o njemu i bit će razmotrena u ovom članku. Razmotrite koliko stupnjeva možete kupiti djetetu kod kuće i kako postaviti željenu temperaturu.

Budući roditelji temeljito se približavaju ovom pitanju, čitajući dosta poučnih članaka, ali kada je riječ o samom procesu, postoji strah da će štetiti mrvicama svojim pogrešnim postupcima. Kupanje je važan trenutak u životu bebe i trebate podučiti bebu da slijedi pravila higijene odmah od rođenja.

Zašto je to tako važno?

Previše vruće ili hladne temperature mogu naštetiti djetetu jer je površinski sloj kože novorođenčeta drugačiji od epiderme odrasle osobe, tanji je, osjetljiviji i sadrži puno vlage.

Optimalna temperatura za kupanje novorođenčeta

Za prvo kupanje potrebno je vodu zagrijavati u kadi - od 33 ° C do 34 ° C - to će pomoći bebinu da se smireno navikne na vodeni okoliš i omogućiti higijenski postupak bez stresa roditeljima.

Kasnije, bez opasnosti za zdravlje djeteta, možete se okupati u vodi s temperaturom od 26 ° C do 37 ° C. Za održivi razvoj i jačanje stanja djeteta bi trebala biti izmijenjena temperatura.

Metode korisnog i ugodnog kupanja:

 • Temperatura vode je 26 ° C - 30 ° C - ovaj način neće dopustiti djetetu da se opusti, on neće biti hladno, međutim, neobičan okoliš za njega će ga prisiliti da se aktivno saviti, premjestiti svoje ruke i noge. Izloženost hladnoći na koži bebe doprinijet će povećanom protoku krvi u mišićima cijelog tijela i povećava njihov ton.

Zbog više aktivnog rada srca, biološki aktivne tvari se oslobađaju u krvotok, potiču metabolizam i povećavaju otpornost na infekcije. Tijekom takvog kupanja, beba svibanj početi biti bijesan, međutim, on će se osjećati sretno, radostan i pun snage kada dovršite postupke.

 • Temperatura vode je 35 ° C - 37 ° C - ovaj način je pogodniji za kupanje prije odlaska u krevet, dijete u kadi će se osjećati potpuno ugodno i spokojno, a oduševit će one oko sebe sretnim izgledom.

  Koliko stupnjeva možete plivati ​​ovisno o dobi?

  Kao što je gore spomenuto, umjereno izlaganje hladnoći na tijelu djeteta pozitivno utječe na njegovo zdravlje pa je zadatak roditelja da postupno smanji temperaturu vode u kadi od kupanja do kupanja.

  Kao što je već spomenuto, kada se vode po prvi puta nakon porodne bolnice, utvrđuje se najkomjernija temperatura za bebu: od 33 ° C do 34 ° C. Očito je da će nakon 10-20 minuta procesa temperatura padati za 1-2 stupnja.

  Praktično, dijete se prilagođava i prilagođava kupanju u takvoj vodi, što znači da sljedeći put možete podesiti način rada dva stupnja hladnjaka. Još jedan blagi način je da se odmaknete od ugodne temperature od 34 stupnja do 1 stupnja jednom svaka 3 dana.

  Izbor načina kupanja ovisi o individualnoj osjetljivosti djeteta, a neke se prilagođavaju nižem temperaturnom temperaturom i djeluju kad se stanje kupača promijeni, drugi se osjećaju dobro, odnosno morate paziti na vaše dijete.

  Opće smjernice dobi za promjenu temperature i trajanje postupaka navedene su u nastavku:

  • prvo kupanje - 34 ° C, 15 minuta;
  • mjesečna dob - 30-32 °, 20-25 minuta;
  • dva mjeseca - 28-30 ° C, 30 minuta.

  Bez obzira na odabranu metodu, glavni cilj je postizanje aktivnosti djeteta u kupelji.

  Nudimo gledati videozapis o temperaturi na kojoj bi beba trebala biti okupana:

  Metode mjerenja

  Postoji nekoliko načina na koje možete izmjeriti temperaturu vode u bebenskoj kupelji. Što su oni - razmotrite sljedeće:

  1. Pomoću posebnog termometra - metoda mjerenja s posebnim dječjim toplomjerom ne razlikuje se od drugih načelima njezina djelovanja, ali ima nekoliko važnih prednosti u njegovoj strukturi.

  Svaki roditelj želi osigurati maksimalnu sigurnost za svoje dijete, moderni toplomjeri za dječje kupke rade bez žive i digitalni su. To vam omogućuje povećanje točnosti senzora i uklanjanje mogućnosti interakcije s otrovnom tvari.

 • Metoda lakta - ako ne postoji posebni termometar pri ruci, može se utvrditi udobnost temperature vode za dijete uz pomoć lakta.

  Koža na lakatu je više osjetljiva i osjetljiva na temperaturu nego na drugim dijelovima ruke. Dovoljno je spustiti lakat u vodu i ako se voda čini udobnom, ona će također biti udobna za dijete.

 • Posebne kupke - postoje beba kupelji s ugrađenim termometrom, zahvaljujući automatskom senzoru na okviru, vrijeme i trud se spremaju kako bi trošili napor da ručno postavite potrebnu temperaturu, a veseli emoticons pokazatelja će zabavljati dijete.
 • Kako napraviti higijensku kupku udobnu za dijete?

  Upute za kupanje:

  1. Kupaonica je napunjena hladnom vodom. Ako dijete nije staro dvije tjedna, potrebno je napuniti kupelj s kuhanom vodom i ostaviti da se ohladi - to je zbog činjenice da se umbilikalna rana još nije izliječila, a epidermisa novorođenčeta u potpunosti ne provodi zaštitnu funkciju i podložna je infekciji štetnim bakterijama.
  2. U toplom kupku je instaliran termometar vode.
  3. Toplom vodom postupno se dodaje sve dok termometar ne pročita 35-37 °. Kako bi mjerenja toplomjera bila točna, voda mora biti stalno miješana.

  Nudimo gledanje videa o tome kako napraviti higijensku kupku ugodno za bebu:

  Savjeti za roditelje dojenčadi

  Slijedite savjete:

  • Da bi se utvrdilo je li temperatura vode pogodna za dijete, može se temeljiti na njegovom ponašanju. Ako beba počinje zamrzavati, on će drhtati, a područje između nosa i gornje usne će postati plavo.

  Isto tako, ako se osjeća vruće, koža će postati crvena po cijelom tijelu. U oba slučaja dijete će glasno plakati obavijestiti svoje roditelje.

 • Stvrdnjavanje hladnom vodom ne ojača zdravlje novorođenčeta. Zbog neformiranog mehanizma termoregulacije, hladna voda može uzrokovati značajnu štetu djetetu i obeshrabriti njegov interes za postupke s vodom.

  Prava odluka bit će čekanje najmanje dva mjeseca prije početka otvrdnjavanja - to će pridonijeti jačanju imuniteta i ukupnom razvoju bebe.

 • Nudimo gledati videozapis o tome koje savjete treba uzeti u obzir prilikom kupanja djeteta:

  zaključak

  Ako beba bude udobna, sretan će onima oko sebe s djetinjastim smijehom i radije će posrnuti zbog radosti onih koji se kupaju, a naprotiv, plače ako nešto ne sviđa.

  Gledajte svoje dijete, slijedite gore navedene savjete i pravila, a vodeni postupci će donijeti nevjerojatan užitak i dobrobit djetetu i roditeljima.

  Optimalna temperatura vode za kupanje novorođenčeta

  Kupanje bebe nije samo i ne samo higijenski postupak. To daje djetetu zadovoljstvo i psihološku udobnost, mala, ali korisna tjelovježba, pomaže uspostaviti kontakt s majkom i vanjskim svijetom, a također jača zdravlje i ljutnju. Ali to je slučaj ako temperatura vode savršeno odgovara bebi. Što bi trebalo biti optimalna temperatura vode za kupanje novorođenče, razumijemo.

  Vruće ili hladno?

  Koža novorođenčeta još uvijek je vrlo mršava i nježna, a samo je formirana termoregulacija, zbog čega se djeca tako lako zamrzavaju i pregriju. Čak i odrasla osoba može postati bolesna nakon pregrijavanja u previše vrućoj kupelji, a beba još više. Ali ako možemo izaći iz kadom ili prilagoditi temperaturu vode, onda dijete ne može ni reći o tome niti sam ispraviti situaciju. Osim toga, vruća voda pridonosi otvaranju pora na koži djeteta i upale infekcije tamo: dječja koža je idealna "vrata" za bolesti koje ulaze u tijelo, jer imunitet djeteta, poput termoregulacije, još nije formiran. (pročitajte na temu: kožu novorođenčeta i pravilnu skrb za nju)

  Previše hladna voda nije puno bolja. Ako je dijete hladno, nećete uživati ​​u kupanju. Također je rizik za uretru: ako se učvrsti, mokrenje će biti bolno.

  Idealna temperatura vode

  Što bi trebala biti optimalna temperatura za kupanje najmanjih. I pedijatri i majke se slažu u jednom mišljenju: ne više od 37 stupnjeva, ali ne manje od 34 godine. Za odrasle, takva voda može izgledati hladnokrvna, ali činjenica je da se dijete naviknulo na takvu vodu prije rođenja: amnionska tekućina ima temperaturu od 37 stupnjeva i U tim je uvjetima dijete razvilo prije rođenja. Temperature vode iznad 38 mogu dovesti do palpitacija srca i pregrijavanja djeteta. Previše hladna voda bez navika može uplašiti dijete i dugo ga obeshrabriti od bilo kakve želje da se okupa i dijete se može početi bojati kupaonice. Važno: Što učiniti ako se dijete plaši da se okupa u kupaonici.

  Voda ove temperature će spriječiti prodiranje infekcija i korisno je za dječju kožu. Osim toga, umbilikalna rana kod djeteta brže se liječi vodom na 37 stupnjeva.

  Važno je znati. Dok se umbilikalna rana nije izliječila, dijete bi trebalo okupati u kuhanoj vodi. Možete plivati ​​u toku od 10-14 dana života. Do tog trenutka, umbilikalna rana spušta se.

  Nemojte se bojati da se voda brzo hladi i dijete će se zamrznuti, jer prvi plivaju ne traju dulje od 10-15 minuta. Čak i ako se voda tijekom ovog vremena hladi jedan stupanj ili dva, to neće biti presudno.

  Također je važno pratiti temperaturu zraka dok plivate. Dijete neće točno voljeti veliku razliku između temperature vode i zraka, tako da kupaonica ne bi trebala biti pretjerano zagrijana i bolje je zatvoriti vrata.

  Dakle, počnemo kupati na temperaturi od 34-37, a svaka 3-4 dana smanjujemo temperaturu vode za 1-2 stupnjeva. Općenito, što je niža temperatura vode, to bolje. Ali, ne zlostavljanje djece, trebate vidjeti mjeru.

  Neka djeca vole toplom vodom, a drugi - hladnije. Kako razumjeti je li beba hladna u kadi ili vruće? - Ako je dijete hladno, komprimira u grumen, njegovo nasolabijalni trokut postaje plavo, nakon nekog vremena dijete počinje drhtati. Ako je vruće, koža postaje crvena i dijete postaje tromo. U oba slučaja dijete će vas obavijestiti plakanjem.

  Zanimljiva tema:

  • Koju vodu kupiti novorođenče, da kuhati vodu, dodati kalijev permanganat?
  • Kako se okupati novorođenčadi čitati u ovom članku;
  • Optimalni pokazatelji temperature zraka u sobi za novorođenče: kako održavati temperaturni režim.

  Kako provjeriti temperaturu? Termometar ili "lakat"

  Najlakši način je kupiti posebnu kupelj s ugrađenim termometrom (vidi vrste beba kupelji). Ako ne, možete koristiti poseban termometar za vodu koji se prodaje u ljekarnama. I na kraju, možete koristiti "baka metoda" - za mjerenje temperature s vlastitim lakat. Koža na ovom području ruke posebno je nježna i osjetljiva na promjene temperature. Dakle, ako spuštate ruku u vodu temperature na kojoj smo navikli plivati, to će se činiti normalnim. Ako stavite lakat u njega, voda će izgledati vrlo vruće. Takvo će se pojaviti djetetu. Ako se voda čini normalnom kad se lakši spusti, ova temperatura će biti idealna za dojenčad.

  Organizirajte optimalnu temperaturu

  Kako bi voda bila idealna za kupanje jednostavno je stvar. Dovoljno je opremiti vodenom termometru, a sve je jednostavno.

  1. U kadi ulijte hladnu vodu. Ako dijete nije staro dvije tjedna, prethodno kuhano i hlađeno nekoliko sati.
  2. Stavljamo u njega toplomjer.
  3. Postupno dodajte toplom vodom sve dok termometar ne pokazuje 36-37. Potrebno je nadoknaditi hladnoću u hladnoći!
  4. Kako bi toplomjer mogao ispričati istinu, voda se mora cijelo vrijeme miješati.

  Stvrdnjava ili ne?

  Nitko ne sumnja u prednosti otvrdnjavanja i njegovog pozitivnog učinka na imunološki sustav bebe. Neki savjetuju čak i najmanje da se okupaju na 25-26 stupnjeva. Zapravo, novorođenče nije samo nepotrebno, već ponekad i štetno: previše hladna voda može naštetiti djetetu i obeshrabriti bilo kakav interes za vodene postupke. Bolje je čekati s gašenjem nekoliko mjeseci dok se ne formiraju mehanizmi termoregulacije. Ako želite početi sada, morate početi od 36-37 stupnjeva i hladiti vodu 1-2 stupnjeva u 3-4 dana. No, u svakom slučaju, temperatura zraka u sobi u kojoj se dijete oblaže ne smije biti niža od 27 stupnjeva, tako da dijete ne smrzne.

  Ali najvažnija stvar u kupanju je slušati bebu, jer se njegove potrebe i mišljenja možda ne podudaraju s teorijama pedijatara!

  Prvi kupanje nije zastrašujuće!

  Plivajući jastučići

  Starija djeca vole plivati, ali djeca često prosvjeduju kad se unesu u kadu i spuštaju u vodu. Da bi se umirilo dijete, nježno nježnim glasom, zazujte mu dok je kupanje.

  Preuzmite i ispišite sve pite - https://yadi.sk/i/GrLzCqoQgKEFg

  Tko će biti tamo kup-kup,
  Prema nekoj vodi, gnojnica?
  U kadi brzo skok-skok, skok,
  u kupelji s nogu suhog-suha, jerk!
  Sapun će pjeniti
  I prljavština će ići negdje.

  Plivamo, mi zapljusnuti,
  I u vodi s vama se zabavite!
  Noga, leg dolje!

  Pen up, pen down!
  Noge uganuće,
  I plivam poput uti!
  Splash Splash! Bum-bum!
  Izlazi!

  Nježno i nježno operite bebu mekom rukavicom za kupanje ili spužvom, pjesmom ili pjesmom:
  Plivamo
  I prskanje u vodi,
  Splashing, frolicking,
  Probuditi će oprati.
  Operujemo noge
  Naš slatki mali
  Oprati ruke
  Slatki dječak,
  Natrag i trbuščić
  Lice i usta -
  Očistite to
  Dragi moj sin!

  Ai, šipke,
  Ne bismo se bojali vode
  Očistite pranje
  Mama se nasmiješi.
  Voda teče
  Dijete je slatko
  S gustom vodom -
  S djetetom mršavosti.
  Spustite vodu
  A dijete je gore.

  Vodicka, vodichka,
  Moja lice
  Pogledao je u oči
  Za obraze rumenilo
  Za smijeh rotok,
  To je zub.

  Ribe u jezeru živjele su,
  S nama je plovio... (Istovremeno, vodite ruku pod vodom, kao da riba pliva).
  Dijete, oprati ćemo,
  Ribe ćemo uhvatiti.
  Nismo hladna voda.
  Gdje je riba? Ovdje je! (posipajte malo vode na bebu)

  Temperatura kupke za novorođenčad

  Kupanje bebe nije samo i ne samo higijenski postupak. To daje djetetu zadovoljstvo i psihološku udobnost, mala, ali korisna tjelovježba, pomaže uspostaviti kontakt s majkom i vanjskim svijetom, a također jača zdravlje i ljutnju. Ali to je slučaj ako temperatura vode savršeno odgovara bebi. Što bi trebalo biti optimalna temperatura vode za kupanje novorođenče, razumijemo.

  Vruće ili hladno?

  Koža novorođenčeta još uvijek je vrlo mršava i nježna, a samo je formirana termoregulacija, zbog čega se djeca tako lako zamrzavaju i pregriju. Čak i odrasla osoba može postati bolesna nakon pregrijavanja u previše vrućoj kupelji, a beba još više. Ali ako možemo izaći iz kadom ili prilagoditi temperaturu vode, onda dijete ne može ni reći o tome niti sam ispraviti situaciju. Osim toga, vruća voda pridonosi otvaranju pora na koži djeteta i upale infekcije tamo: dječja koža je idealna "vrata" za bolesti koje ulaze u tijelo, jer imunitet djeteta, poput termoregulacije, još nije formiran. (pročitajte na temu: kožu novorođenčeta i pravilnu skrb za nju)

  Previše hladna voda nije puno bolja. Ako je dijete hladno, nećete uživati ​​u kupanju. Također je rizik za uretru: ako se učvrsti, mokrenje će biti bolno.

  Idealna temperatura vode

  Što bi trebala biti optimalna temperatura za kupanje najmanjih. I pedijatri i majke se slažu u jednom mišljenju: ne više od 37 stupnjeva, ali ne manje od 34 godine. Za odrasle, takva voda može izgledati hladnokrvna, ali činjenica je da se dijete naviknulo na takvu vodu prije rođenja: amnionska tekućina ima temperaturu od 37 stupnjeva i U tim je uvjetima dijete razvilo prije rođenja. Temperature vode iznad 38 mogu dovesti do palpitacija srca i pregrijavanja djeteta. Previše hladna voda bez navika može uplašiti dijete i dugo ga obeshrabriti od bilo kakve želje da se okupa i dijete se može početi bojati kupaonice. Važno: Što učiniti ako se dijete plaši da se okupa u kupaonici.

  Voda ove temperature će spriječiti prodiranje infekcija i korisno je za dječju kožu. Osim toga, umbilikalna rana kod djeteta brže se liječi vodom na 37 stupnjeva.

  Važno je znati. Dok se umbilikalna rana nije izliječila, dijete bi trebalo okupati u kuhanoj vodi. Možete plivati ​​u toku od 10-14 dana života. Do tog trenutka, umbilikalna rana spušta se.

  Nemojte se bojati da se voda brzo hladi i dijete će se zamrznuti, jer prvi plivaju ne traju dulje od 10-15 minuta. Čak i ako se voda tijekom ovog vremena hladi jedan stupanj ili dva, to neće biti presudno.

  Također je važno pratiti temperaturu zraka dok plivate. Dijete neće točno voljeti veliku razliku između temperature vode i zraka, tako da kupaonica ne bi trebala biti pretjerano zagrijana i bolje je zatvoriti vrata.

  Dakle, počnemo kupati na temperaturi od 34-37, a svaka 3-4 dana smanjujemo temperaturu vode za 1-2 stupnjeva. Općenito, što je niža temperatura vode, to bolje. Ali, ne zlostavljanje djece, trebate vidjeti mjeru.

  Neka djeca vole toplom vodom, a drugi - hladnije. Kako razumjeti je li beba hladna u kadi ili vruće? - Ako je dijete hladno, komprimira u grumen, njegovo nasolabijalni trokut postaje plavo, nakon nekog vremena dijete počinje drhtati. Ako je vruće, koža postaje crvena i dijete postaje tromo. U oba slučaja dijete će vas obavijestiti plakanjem.

  Zanimljiva tema:

  • Koju vodu kupiti novorođenče, da kuhati vodu, dodati kalijev permanganat?
  • Kako se okupati novorođenčadi čitati u ovom članku;
  • Optimalni pokazatelji temperature zraka u sobi za novorođenče: kako održavati temperaturni režim.

  Kako provjeriti temperaturu? Termometar ili "lakat"

  Najlakši način je kupiti posebnu kupelj s ugrađenim termometrom (vidi vrste beba kupelji). Ako ne, možete koristiti poseban termometar za vodu koji se prodaje u ljekarnama. I na kraju, možete koristiti "baka metoda" - za mjerenje temperature s vlastitim lakat. Koža na ovom području ruke posebno je nježna i osjetljiva na promjene temperature. Dakle, ako spuštate ruku u vodu temperature na kojoj smo navikli plivati, to će se činiti normalnim. Ako stavite lakat u njega, voda će izgledati vrlo vruće. Takvo će se pojaviti djetetu. Ako se voda čini normalnom kad se lakši spusti, ova temperatura će biti idealna za dojenčad.

  Organizirajte optimalnu temperaturu

  Kako bi voda bila idealna za kupanje jednostavno je stvar. Dovoljno je opremiti vodenom termometru, a sve je jednostavno.

  1. U kadi ulijte hladnu vodu. Ako dijete nije staro dvije tjedna, prethodno kuhano i hlađeno nekoliko sati.
  2. Stavljamo u njega toplomjer.
  3. Postupno dodajte toplom vodom sve dok termometar ne pokazuje 36-37. Potrebno je nadoknaditi hladnoću u hladnoći!
  4. Kako bi toplomjer mogao ispričati istinu, voda se mora cijelo vrijeme miješati.

  Stvrdnjava ili ne?

  Nitko ne sumnja u prednosti otvrdnjavanja i njegovog pozitivnog učinka na imunološki sustav bebe. Neki savjetuju čak i najmanje da se okupaju na 25-26 stupnjeva. Zapravo, novorođenče nije samo nepotrebno, već ponekad i štetno: previše hladna voda može naštetiti djetetu i obeshrabriti bilo kakav interes za vodene postupke. Bolje je čekati s gašenjem nekoliko mjeseci dok se ne formiraju mehanizmi termoregulacije. Ako želite početi sada, morate početi od 36-37 stupnjeva i hladiti vodu 1-2 stupnjeva u 3-4 dana. No, u svakom slučaju, temperatura zraka u sobi u kojoj se dijete oblaže ne smije biti niža od 27 stupnjeva, tako da dijete ne smrzne.

  Ali najvažnija stvar u kupanju je slušati bebu, jer se njegove potrebe i mišljenja možda ne podudaraju s teorijama pedijatara!

  Prvi kupanje nije zastrašujuće!

  Plivajući jastučići

  Starija djeca vole plivati, ali djeca često prosvjeduju kad se unesu u kadu i spuštaju u vodu. Da bi se umirilo dijete, nježno nježnim glasom, zazujte mu dok je kupanje.

  Otvorite, gledajte i preuzmite pite

  Preuzmite i svi vrhovi -

  Tko će biti tamo kup-kup,
  Prema nekoj vodi, gnojnica?
  U kadi brzo skok-skok, skok,
  u kupelji s nogu suhog-suha, jerk!
  Sapun će pjeniti
  I prljavština će ići negdje.

  Plivamo, mi zapljusnuti,
  I u vodi s vama se zabavite!
  Noga, leg dolje!

  Pen up, pen down!
  Noge uganuće,
  I plivam poput uti!
  Splash Splash! Bum-bum!
  Izlazi!

  Nježno i nježno operite bebu mekom rukavicom za kupanje ili spužvom, pjesmom ili pjesmom:
  Plivamo
  I prskanje u vodi,
  Splashing, frolicking,
  Probuditi će oprati.
  Operujemo noge
  Naš slatki mali
  Oprati ruke
  Slatki dječak,
  Natrag i trbuščić
  Lice i usta -
  Očistite to
  Dragi moj sin!

  Ai, šipke,
  Ne bismo se bojali vode
  Očistite pranje
  Mama se nasmiješi.
  Voda teče
  Dijete je slatko
  S gustom vodom -
  S djetetom mršavosti.
  Spustite vodu
  A dijete je gore.

  Vodicka, vodichka,
  Moja lice
  Pogledao je u oči
  Za obraze rumenilo
  Za smijeh rotok,
  To je zub.

  Ribe u jezeru živjele su,
  S nama je plovio... (Istovremeno, vodite ruku pod vodom, kao da riba pliva).
  Dijete, oprati ćemo,
  Ribe ćemo uhvatiti.
  Nismo hladna voda.
  Gdje je riba? Ovdje je! (posipajte malo vode na bebu)

  Novorođenče je ranjivo prema uvjetima vanjskog svijeta. Bio je toplo i ugodno u majčinom trbuhu. Nakon rođenja beba će morati naučiti živjeti samostalno. Dišite, jedite, pomaknite se, izražavajte svoje neugodnosti, potrebe i želje uz glasno vapaj.

  Novorođenčad treba brigu o majci i tati kako bi se navikla na nove uvjete života u prvim mjesecima života i ugodno se smjestila u veliki svijet. I svijet počinje majčinim mlijekom, roditeljskom toplinom, dječjim krevetom i kadom. Prvo kupanje djeteta ključni je trenutak. Što bi trebala biti temperatura vode za udobno kupanje novorođenčad?

  Zašto je važno pratiti temperaturu vode?

  Kupanje djeteta od prvog dana njegova rođenja bit će večernji događaj. Voda tretmani za novorođenče traju samo nekoliko minuta. Kupanje treba biti udobno i umirujuće. Važne informacije o kupanju novorođenčeta po prvi put kod kuće

  Pri pripremama za kupanje važno je uzeti u obzir osobine tijela vrlo male osobe i pravilno pripremiti vodu za kadu:

  • Voda ne smije biti jako vruća ili previše hladna;

  Toplinska kontrola djetetovog tijela još nije uspostavljena, pa pogrešna temperatura vode kod kupanja može uzrokovati pregrijavanje ili hipotermiju bebe.

  • Topla voda doprinosi isparavanju kože;

  Njega kože za njegu djeteta još nije razvila imunitet na infekcije, pa je u steamed stanju postaje ranjiva na bakterije.

  • Previše hladne vode u kupelji za bebe mogu naštetiti urinarnom sustavu djeteta, a nakon toga uzrokovati nelagodu tijekom mokrenja.

  Vidi također: U kojoj vodi kupiti novorođenče

  Pravilna temperatura za kupanje malog djeteta

  Novorođenčad je nedavno u maternici i okružena je amnionskom tekućinom na najudobnijoj temperaturi za njega - 37-38 stupnjeva Celzijusa. To je temperatura vode koja će biti najprikladnija za kupanje djeteta u kadi. Pročitajte kako odabrati kadu za kupanje novorođenčeta.

  Mi smo odrasli navikli dugo opustiti u vrućim kadama. Za bebu je takva mogućnost kupanja neprihvatljiva.

  Odrasli, temperatura vode za kupanje u bebi na 37-38 stupnjeva izgleda cool. Međutim, koža bebe je toliko nježna i osjetljiva da je temperatura vode za kupanje samo najudobnija. Topla voda:

  Kako pripremiti vodu za kupanje idealne temperature?

  Proces pripreme kupke za bebu je jednostavan. Potrebno je samo uzeti u obzir sljedeća pravila:

  • Za kupanje malog djeteta preporuča se kuhati vodu za kadu, a zatim ga ohladiti;
  • Možete dodati tratinčicu ili niz;
  • Temperatura vode u kadi može se mjeriti pomoću termometra za vodu;

  Da biste to učinili, postavite termometar na dno kupke i dodajte vodu. Pričekajte dok se voda ne ohladi na željenu temperaturu, ili razrijedi vodu hladnom prokuhanom vodom.

  • Voda se mora miješati tako da je temperatura cijele tekućine ujednačena, a termometar će pokazati najpouzdaniju figuru;
  • Temperatura vode za kupanje novorođenčeta ne bi trebala prelaziti 38 stupnjeva Celzijusa;
  • Ako nemate termometar za vodu, možete koristiti staru "staromodnu" metodu mjerenja temperature vode u kadi za bebu;

  Savijte ruku i uronite u lak. Ako je za vaš lakat temperatura vode djelovala udobno, onda bi to bilo idealno za kupanje bebe.

  Zanimljivo! Činjenica je da je naša koža na području lakta vrlo osjetljiva. A ako se čini da je voda normalna za dlan, tada za osjetljive dijelove tijela može se činiti prilično vruće.

  Mnoge majke od davnine mjere temperaturu vode u kadi za kupanje djeteta s lakat i nisu u zabludi.

  • Budući da dnevno kupanje bebe traje ne više od nekoliko minuta, ne brinite se da će se voda ohladiti i dijete će se zamrznuti. Ukupna temperatura vode će pasti za 1-2 stupnjeva, što neće učiniti oštećenje mrvice.

  Važno je! Obratite pažnju na to kako je toplo u sobi u kojoj se kupa novorođenče. Temperatura zraka ne bi smjela biti ispod 25 stupnjeva.

  Dakle, uklanjanje djeteta iz kupke, ne riskirate ga da ga ohladite. Pročitajte što temperatura treba biti u sobi za novorođenče.

  O načelima pravilnog kupanja novorođenčadi pogledajte videozapis:

  Treba li početi otvrdnjavati bebu kada se kupaju?

  Stvrdnjavanje je trening sustava toplinske regulacije tijela. Mjere za otvrdnjavanje mrvica trebaju biti kratkoročne i prirodnije. Prekomjerna revnost s otvrdnjavanjem može dovesti do suprotnog učinka - iscrpljivanja zaštitnih rezervi tijela.

  Suvremene mame tvrde da se beba učvršćuje uz pomoć vodenih postupaka. Stvrdnjavanje, prema mišljenju poznatih pedijatara, korisno je, ali ako je beba vrlo mala, ne biste trebali eksperimentirati s hladnim vodama.

  Hladna voda i imunitet

  Dousing s hladnom vodom je stres, neprirodna vježba za dijete. Staro dijete će se aktivno oduprijeti želji odrasle osobe da ga ispusti vodom na neugodnoj temperaturi.

  Savjet! Prema promatranjima iskusnih roditelja, u obiteljima koji prakticiraju prisilno otvrdnjavanje, djeca su bolesna rjeđe.

  Djeca bi trebala uživati ​​u užitku i radosti kupanja svake večeri. Umjesto toga, počnu se bojati kupanja, napeti, čekajući trik od odraslih kada vode vodene postupke. Kako bi se ne bi naškodili psihološkoj ravnoteži i zdravlju djeteta, vrijedno je započeti temperiranje prirodnim metodama, ali ne s hladnom vodom.

  Samozakalivanie

  Stvrdnjavanje bi trebalo biti nastavak djetetovog načina života, tzv. Self-hardening:

  1. Hodanje bosonogi;
  2. Pješačenje gola ljeti ili u prozračenim, a ne pregrijanim prostorijama;
  3. Nedostatak pretjeranog omatanja;
  4. Pranje, trljanje i prskanje vode s kontrastnom temperaturom;
  5. Ljeto plivanje.

  Postupci samozavaravanja ulaze u život malog čovjeka na svoju vlastitu inicijativu, kroz igru, samozadovoljstvo. Zadatak roditelja da podupre pokuse malog čovjeka i štiti ih.

  Ako u toploj sezoni beba igra s vodom, voli se tuširati i upuštati - to može biti prirodan početak postupaka stvrdnjavanja. U ovom slučaju, nezavisne manipulacije odrastanjem dijete s vodom će imati blagotvoran učinak za jačanje imuniteta. Dok lijevanje hladne vode na nespremne mrvice neće biti korisno, ali će samo naštetiti djetetovu fizičkom i psihičkom imunitetu.

  Sjeti se! Djeca kopiraju odrasle osobe i, prije ili kasnije, svakako će se povezati s vježbama koje tata radi ujutro, zdravim životnim stilom i otvrdnjavanjem.

  Ako se hladnjaci s hladnom vodom nakon trčanja ili intenzivnog punjenja u obitelji provode od strane roditelja, tada će za takvo dijete od trinaest godina takvi postupci također postati prirodni proces.

  Vidi također:

  • Kako se okupa novorođenčad?
  • Kada mogu dati vodu novorođenčadi
  • Briga za novorođenče

  Upravo sada, nabavite DIRECTORY za hranjenje majke koje štite vaše dijete od alergija, kolike i bolova u trbuhu.

  Unesite svoju e-poštu i kliknite gumb "GET"

  Saznajte koji su proizvodi dostupni kod HB-a:

  »Novorođenče

  Kupanje novorođenčeta: temperatura vode

  Mlade majke imaju puno pitanja vezanih za njegu djeteta. I jedan od njih: "Koja bi trebala biti temperatura vode za kupanje novorođenčeta?" Pitanje je sasvim logično, jer vodeni postupci trebaju smiriti dijete i ne smetati.

  Tijelo novorođenčeta je nesavršeno, a to se odnosi i na postupke termoregulacije. Zato se bebe vrlo brzo pregriju i prekomjerno piju. I kad kupanje važno je održavati optimalnu temperaturu za kožu djetetove vode. Ne bi trebalo biti previše vruće niti hladno.

  Vruća voda može dati djetetu mnogo neugodnih trenutaka. Ako se odrasla osoba obično koristi za dugo vruće kupke, onda za novorođenče to može biti vrlo štetno. Previše vruće vode sama po sebi daje bebu neugodu. Osim toga,
  dijete se može razboljeti, ali vam to ne može reći.

  Ali previše hladna voda također ne bi trebala biti korištena. Dijete će se smrznuti, kao što će to obavijestiti glasnim vapajem. Osim toga, plivanje u previše hladnoj vodi može uzrokovati prehladu urinarnog sustava, a dijete će doživjeti bol prilikom mokrenja.

  Temperatura vode za kupanje novorođenčadi

  Kupanje bi trebalo donijeti užitak djetetu, stoga temperatura vode ne bi trebala prelaziti +38. Objašnjenje za to je vrlo jednostavno.

  Temperatura amnionske tekućine, u kojoj je dijete provelo cijelo devet mjeseci, ne prelazi +38. Dijete se koristi za ove pokazatelje. Zato pri kupanju morate ponovno stvoriti uobičajene uvjete za mrvice.

  Pedijatri preporučuju zagrijavanje vode za kupanje na +37. I to je sasvim dovoljno jer postupak plivanja ne traje više od 10 minuta. Tijekom tog razdoblja, voda u kadi može se ohladiti na maksimalno dva stupnja, a ne postoji ništa kritično u takvom smanjenju temperature.

  Topla kupka poboljšava ozdravljenje pupčane rane, a također potiče razvoj prirodne zaštite kože. Ali ovdje vruća voda isparava kožu i pore, koja otvara ulaz za različite infekcije.

  Kako utvrditi da je temperatura vode normalna?

  Kako pripremiti kadu za novorođenče:

  • Voda se mora prethodno zagrijati, ali najbolje je kuhati i ohladiti. Da biste to učinili, možete koristiti čajnik ili veliki lonac za umake.
  • Izlijevajte već ohlađenu vodu u kupelj i provjerite temperaturu pomoću termometra.
  • Počnite sipati u vruću vodu dok se temperatura ne povisi na traženu +37 s malo.

  To znači da je kupka spremna.

  Ako nema termometra za vodu, tada možete koristiti staru metodu koju prakticiraju naše bake. Samo umočite lakat u vodu i cijenite senzacije. Činjenica je da je koža na laktovima mnogo osjetljivija na promjene temperature. A ako niste vrući, možete sigurno kupiti bebu. Voda je potpuno spremna.

  Stvrdnjavanje bebe

  Mnogi roditelji smatraju da je otvrdnjavanje jamstvo zdravlja. Istodobno, ranije početak samog procesa, beba će rasti zdravije. To je vjerojatno istina, ali nije vrijedno tvrditi dijete od prvog dana njegova života.

  Postupak kaljenje treba provoditi postupno. U početku, temperatura vode trebala bi biti što udobnija, tj. običaj za dijete +38. Temperatura se smanjuje postupno, ne više od jednog stupnja svaki tjedan. U suprotnom, kupanje za dijete će se pretvoriti u pravi test.

  Temperatura zraka u kupaonici

  Osim toga, vrijedi spomenuti i temperaturu zraka u kupaonici. Ovo nije manje važan pokazatelj za dijete od vode u kadi. Kao takav, ovdje nema jedinstvenog standarda, ali istodobno pedijatri preporučuju izbjegavanje prevelike razlike između temperature vode i zraka.

  Nemojte zagrijavati zrak u kupaonici previše prije kupanja. Najbolje je ostaviti vrata kupaonice, a onda neće biti oštre razlike. I dijete će se smrznuti nakon što ga izvadite iz tople vode i dovedite ga u hladnjak.

  Sada znate koja je najbolja temperatura za kupanje novorođenčadi. I ne brinite, u stvarnosti, proces kupanja bebe je vrlo jednostavan i samo dva ili tri postupka dovoljno su za učenje.

  Koju temperaturu početi kupati novorođenče

  Koja bi trebala biti temperatura vode tijekom prvog kupanja?
  Mnogi (posebice starija generacija) misle da sigurno neće štetiti djetetu ako je voda nešto toplija od normalne. Napravite temperaturu tako toplu kao i vi. Ono što je najvažnije, baka misli, ne smrzava, ne hladi dijete!
  Nažalost, prekidanje ovog stereotipa je vrlo teško.

  Zapravo, najvažnija stvar je ne pregrijavati dijete.
  Um odrasle osobe koji je navikao na dugotrajne kupke za opuštanje u toploj vodi tako je naviknut na ideju da samo topla kupka može biti ugodna, da ih je vrlo teško uvjeriti.

  Toplinska kontrola novorođenčadi nije ista kao kod odraslih osoba. Ta voda koja je udobna za vas će 100% gorjeti vruće za novorođenče.

  Ne možete bez termometra

  Sada svi govore o otvrdnjavanju. Kao, morate zagristi metak i kupite bebu u vodi, temperatura koja ne prelazi 26-30 stupnjeva.
  Po mom mišljenju, važno je ne odvraćati dijete od plivanja. Vrlo hladna voda i vruća voda (ne za vas, za dijete) mogu odbiti ovu lov. tj kao i uvijek isti princip - nemojte štetiti.

  Ako se bojiš odmah započeti s umjerenom bolnicom, postupajte s temperamentnim vodama, a zatim za svoju udobnost počnite plivati ​​s temperaturom od 36 do 37 stupnjeva. Maksimalno 38.

  Novorođenče je vrlo lako pregrijati. Pregrijavanje znači oštetiti dijete. Na primjer, jeste li se ikad okupali u sauni ili kadi u tolikoj mjeri da se osjećate loše? Sigurno. Osjećate se loše i ne želite ništa - bez piva, bez čaja, samo da izađete iz parne sobe i ležite. Dijete se pregrijava na temperaturi koja vam izgleda super.

  Budite sigurni da kupite vodeni termometar i pobrinite se da temperatura vode u kojoj uronite bebu ne prelazi 36-37 stupnjeva.

  Nemojte se bojati da će se voda ohladiti.

  Čak je i dobro. Bake će se okupati u kadi i reći da je dijete hladna, voda je vrlo hladno. Za 10-15 minuta, koja traje prvi pliv, voda nema vremena da se ohladi kritično. Naprotiv, ako se bojite uranjati bebu u hladnu vodu odmah, postupno smanjenje temperature vode će imati vrlo pozitivan učinak kaljenja. i što je najvažnije - neće dovesti do pregrijavanja.
  U svakom slučaju, sve dok temperatura vode nije pala za više od 2-3 stupnja (do 34 - 35), nema potrebe brinuti. Iako ponovim, ova voda će vam biti hladna.

  Pravila za kupanje novorođenčadi

  Mladi roditelji se boje da će nešto učiniti u redu s novorođenim djetetom. Osobito se radi o kupanju, a pupčana vrpca nije potpuno izliječena. Postoji poteškoća, kako se okupa novorođeno dijete, koliko vremena je dodijeljeno za ovaj postupak. Uostalom, koža malog čovjeka još uvijek je tako nježna i nije prilagođena novoj sredini, ona je osjetljiva na različite utjecaje, mehanički i toplinski.

  Roditelji trebaju shvatiti da je kupanje za bebu metoda smirivanja i ugađanja za zdrav i zdrav san.

  Kako se okupa novorođenče? Važno je pratiti temperaturu tijekom kupanja. Tijelo bebe je nesavršeno i ne prilagođava se tako bržoj promjeni uvjeta okoline, kao što se događa kod odraslih osoba. Funkcija termoregulacije još nije u potpunosti formirana, zbog čega se djeca lako podvrgavaju pregrijavanju i pretjeranom hlađenju. S obzirom na to, temperatura vode ne bi trebala biti viša od 37 stupnjeva. To je iznad sobne temperature, no za odraslu osobu takva voda će izgledati malo hladna.

  Visoke temperature su kontraindicirane za bebe jer uzrokuju štetu. Ako zreli organizam u vrućoj vodi osjeća se loše, što reći o novorođenčadi. U takvim slučajevima, mrvica osjeća nelagodu, i on će vam to reći s grubim krikom.

  Previše hladne vode također će imati neugodne posljedice. Dijete ne samo da će biti hladno, već postoji rizik od hlađenja organa urinogenitalnog sustava, što je mnogo ozbiljnije od hipotermije. Simptomi su bolovi prilikom mokrenja, na koje roditelji hitno trebaju obratiti pažnju. Padovi temperature su nepoželjni i opasni za novorođenčad.

  Koju temperaturu postaviti?

  Prije rođenja, dijete je ostalo 9 mjeseci u maternici, gdje je održavana uobičajena normalna temperatura - ne iznad 38 ° C. Tamo se osjećao ugodno i sigurno. Budući da je zadatak roditelja osigurati udobnost djeteta, vodu se ne preporučuje zagrijavanje iznad ovog pokazatelja. Bolje je smanjiti temperaturu za 1-2 stupnja.

  U prvih mjeseci života djeteta, trajanje vodenih tretmana ne prelazi 10 minuta. Tijekom tog vremena, voda neće imati vremena da se ohladi za više od 2-3 stupnja, što će omogućiti novorođenče da pliva za užitak. Preduvjet je svakodnevno kupanje. U slučaju kontraindikacija preporuča se preskočiti kupanje, ograničiti pranje ili brisati vlažnim maramicama.

  Preporučujemo povezane članke:

  Topla voda ima posebnu ulogu:

  • potiče brzo ozdravljenje pupčane rane;
  • uspostavlja posebnu zaštitu kože bebe od prodora infekcija.

  Ako dijete stavi u vruću vodu, koža će ispariti i otvorit će se pore. To su pogodni uvjeti za ulazak patogenih infekcija i bakterija. Tijelo bebe nema snažan imunitet, kao odrasla osoba, pa mu je teško instalirati zaštitu protiv njih.

  Kako utvrditi da je voda dostigla željenu temperaturu?

  Pogledajmo postupak pripreme vode za kupanje i određivanje je li voda dostigla temperaturu potrebnu za kupanje novorođenčadi.

  1. Sve dok se umbilikalna rana ne izliječi, preporuča se kuhati vodu kako bi se spriječila infekcija bebe. To se može učiniti u kotlu ili tavi za umake.
  2. Ulijte ohlađenu vodu u pripremljenu čistu kupelj.
  3. Spustite termometar vode i pričekajte nekoliko sekundi.
  4. Nakon toga, postupno prelijte u vruću vodu sve dok temperatura na 37-38 ° C ne bude uspostavljena na termometru. U tom slučaju beba će udobno i ugodno plivati.

  Neke majke koriste staromodnu metodu određivanja potrebne temperature pomoću lakta. Koža na laktovima je osjetljiva, pa točno određuje odgovarajući način za kupanje novorođenčeta. Ako je majčin lakat odredio vodu željene temperature, tada se mogu početi vodeni postupci.

  Stvrdnjavanje: pro i kontra

  Stvrdnjavanje - temelj dobrog zdravlja. A što prije roditelji pribiju djecu takvim postupcima, to je bolje za mlađe tijelo. I to je istina, ali novorođeno dijete ne podnosi iznenadne promjene temperature, pa se preporuča pričekati s otvrdnjavanjem.

  Ako je odluka o otvrdnjavanju bebe napravljena, to bi trebalo postupno. Za početak, temperatura vode iz svakog tjedna plivanja mora se spustiti za 1 stupanj. Inače, dijete neće uživati ​​u kupanju.

  Izvori: Nema komentara!

  Kupanje djeteta jedno je od najugodnijih i najuzbudljivijih trenutaka za oba roditelja i dijete. Omogućuje bebama da stupaju u kontakt s majkom i tatom, jača zdravlje, jača imunitet i donosi puno užitka. Međutim, kako bi postupci vodoopskrbe bili korisni, potrebno ih je ispravno organizirati. Što bi trebalo biti temperatura vode za kupanje novorođenčeta i koliko dugo treba trajati?

  Zašto je važno promatrati temperaturu

  Koža novorođenčeta je vrlo tanka i nježna. Oni reagiraju osjetljivo na promjene temperature, jer je njihova termoregulacija u formativnoj fazi. To dovodi do činjenice da se djeca lako pregriju ili zamrzavaju. Stoga, tijekom kupanja potrebno je osigurati da temperatura vode bude ugodna i ne uzrokuje neugodnosti djetetu.

  Nijedna odrasla osoba ne može sretno leći u vrućoj kadi. Mnogi od groznica postaju loši. Dijete u ovoj situaciji je mnogo gore. Naposljetku, on ne može izaći iz kupke, niti sipati hladnu vodu, niti reći neudobnost. Osim toga, topla voda nepovoljno utječe na osjetljivu kožu djeteta. Proširuje pore, a patogene bakterije prodiru kroz tijelo kroz njih.

  Plivanje na hladnoći nije bolje. Može uzrokovati prehlade, probleme s genitourinarnim sustavom i bolne senzacije tijekom uriniranja. Osim toga, previše hladna ili vruća voda može uplašiti dijete i odvratiti ga od preuzimanja vode za dugo vremena.

  Za kupanje je izazvalo samo pozitivne emocije, pokušajte se pridržavati sljedećih pravila.

  Nabavite posebnu bebu za vodu. Može se ugraditi na ugodnu visinu, tako da odrasla osoba ne mora pasti nisko na dijete za kupanje. Da, i dijete će se osjećati sigurno u zatvorenom prostoru. Ako nemate priliku kupiti dječju higijensku opremu, upotrijebite uobičajenu kupaonicu. Svaki put prije punjenja, temeljito ga očistite tvrdom spužvom i natrijevim pijeskom.

  U prvim tjednima umbilikalne rane vrlo je ranjiva i osjetljiva na prodor štetnih mikroorganizama, tako da kupite bebu u kuhanoj vodi. Tekuća voda može se koristiti samo 12-15 dana nakon rođenja.

  Iskusni pedijatri preporučuju uporabu higijenskih postupaka za korištenje droga i biljnih dekocija koji pomažu ublažavanju upale i ubrzavanju zacjeljivanja rana. Najčešći su kade s kalijevim permanganatom, kamilom ili celandinom. Međutim, nemojte zloupotrijebiti dodatke. Koristite ih ne više od 2 puta tjedno. Inače, postoji opasnost da se suši koža nježne bebe.

  Uvjerite se da temperatura zraka u prostoriji u kojoj se odvijaju vodeni postupci nije niži od + 24 ° С.

  Ako kupanje opušta dijete, provesti je u večernjim satima 1-2 sata prije kreveta 5-10 minuta. U slučaju kad je kupanje uzbudljivo, odgodite njezin prijem ujutro. U svakom slučaju, lagano spustite dijete u vodu i smirite ga, govoreći nježnim riječima.

  Tijekom postupka, poduprite glavu i ramena novorođenčeta, temeljito isperite sve nabore: ispod vrata, u prepone, u pazuha i između prstiju. U ove svrhe koristite mekani kukac. Lagano oprati glavu s bebom sapunom. Nemojte koristiti šampone i druge kozmetike koje nisu namijenjene bebama.

  Optimalna temperatura vode

  U maternici je dijete okruženo amnionskom tekućinom, temperatura koja ne prelazi +38 ° C. Stoga, tijekom postupaka vodova potrebno je stvoriti poznato okruženje za dijete. Stručnjaci preporučuju kupanje djece u vodi čija temperatura iznosi od +36 do + 0 ° C.

  Neke majke su zabrinute da će se voda ohladiti tijekom kupanja, a beba može postati super-ohlađena i hladna. Ne brinite puno o ovome. Liječnici preporučuju da se u prvim mjesecima novorođenče uzima voda svaki dan, ali vrijeme kupanja ne smije biti duže od 8-10 minuta. Voda će imati vremena da se ohladi samo nekoliko stupnjeva, što uopće nije presudno.

  Stručnjaci preporučuju kupanje djece u vodi, temperatura od +36 do +38 ° C

  Pogledajmo sada kako pravilno pripremiti vodu za dijete. Kuhati u čajnik ili veliki lonac i hladi na sobnu temperaturu. Ulijte u spremnik za kupanje. Stavite alkoholni toplomjer u kupelj (manje toksičan od žive toplomjera) i polako dodajte kipuću vodu dok ne postignete željenu razinu. Nemojte zaboraviti miješati vodu. Neke majke koriste folk metodu umjesto termometra: spuštaju lakat u kupelj s vodom. Koža na ovom području ruke vrlo je osjetljiva i brzo reagira na promjene temperature. Stoga, ako je voda za lakat udobna, dijete će se dobro osjećati u njemu.

  Nemojte zaboraviti da smo svi različiti, a također i djeca. Neki vole vodu hotter, drugi - hladnije. Kako utvrditi da dijete udobno pliva? Pažljivo pratite bebu tijekom postupka. Ako se upao u grumen, počeo drhtati i nasolabijski trokut postane plav, znači da je voda previše hladno za njega. Crvena koža, znoj na čelu i letargija signalit će da je dijete vruće.

  Moram li umiriti dijete

  Nitko neće tvrditi da je stvrdnjavanje dobro za zdravlje. Pomaže u jačanju imunološkog sustava i živčanog sustava, pomaže tijelu da se nosi sa bolestima. Ali važno je pravilno pristupiti bilo kojem poslu. Ne biste trebali početi gorjeti od prvih dana života djeteta. Previše hladna voda može ga naštetiti i dugotrajno obeshrabriti interes za vodene postupke. Sve se mora postupno postići.

  Započnite kupanje od +37... + 38 ° C i snižite temperaturu za 1 ° С svakih 4-5 dana. Takvo smanjenje će biti nježno i ne stresno za dijete. Izuzetno se treba paziti na otvrdnjavanje djece s prirođenim bolestima. Prije nastavka postupka obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom.

  Tijekom prve godine života, nemojte spustiti temperaturu vode ispod + 26... + 28 ° С. Pazite da je soba u kojoj je dijete topla i da temperatura zraka ne pada ispod + 24 ° C. No, najvažnije je slušati dijete: trebao bi biti udoban.

  Gore su glavne točke vezane uz temperaturu vode za kupanje novorođenčeta. Međutim, uzmite u obzir činjenicu da raspoloženje djeteta. Nikad ne držite dijete u kupelji nasilno. Ako je nestašan i zabrinut, dovršite postupak što je prije moguće.