Optimalna temperatura vode za kupanje novorođenčeta

Zasnivanje

Kupanje bebe nije samo i ne samo higijenski postupak. To daje djetetu zadovoljstvo i psihološku udobnost, mala, ali korisna tjelovježba, pomaže uspostaviti kontakt s majkom i vanjskim svijetom, a također jača zdravlje i ljutnju. Ali to je slučaj ako temperatura vode savršeno odgovara bebi. Što bi trebalo biti optimalna temperatura vode za kupanje novorođenče, razumijemo.

Vruće ili hladno?

Koža novorođenčeta još uvijek je vrlo mršava i nježna, a samo je formirana termoregulacija, zbog čega se djeca tako lako zamrzavaju i pregriju. Čak i odrasla osoba može postati bolesna nakon pregrijavanja u previše vrućoj kupelji, a beba još više. Ali ako možemo izaći iz kadom ili prilagoditi temperaturu vode, onda dijete ne može ni reći o tome niti sam ispraviti situaciju. Osim toga, vruća voda pridonosi otvaranju pora na koži djeteta i upale infekcije tamo: dječja koža je idealna "vrata" za bolesti koje ulaze u tijelo, jer imunitet djeteta, poput termoregulacije, još nije formiran. (pročitajte na temu: kožu novorođenčeta i pravilnu skrb za nju)

Previše hladna voda nije puno bolja. Ako je dijete hladno, nećete uživati ​​u kupanju. Također je rizik za uretru: ako se učvrsti, mokrenje će biti bolno.

Idealna temperatura vode

Što bi trebala biti optimalna temperatura za kupanje najmanjih. I pedijatri i majke se slažu u jednom mišljenju: ne više od 37 stupnjeva, ali ne manje od 34 godine. Za odrasle, takva voda može izgledati hladnokrvna, ali činjenica je da se dijete naviknulo na takvu vodu prije rođenja: amnionska tekućina ima temperaturu od 37 stupnjeva i U tim je uvjetima dijete razvilo prije rođenja. Temperature vode iznad 38 mogu dovesti do palpitacija srca i pregrijavanja djeteta. Previše hladna voda bez navika može uplašiti dijete i dugo ga obeshrabriti od bilo kakve želje da se okupa i dijete se može početi bojati kupaonice. Važno: Što učiniti ako se dijete plaši da se okupa u kupaonici.

Voda ove temperature će spriječiti prodiranje infekcija i korisno je za dječju kožu. Osim toga, umbilikalna rana kod djeteta brže se liječi vodom na 37 stupnjeva.

Važno je znati. Dok se umbilikalna rana nije izliječila, dijete bi trebalo okupati u kuhanoj vodi. Možete plivati ​​u toku od 10-14 dana života. Do tog trenutka, umbilikalna rana spušta se.

Nemojte se bojati da se voda brzo hladi i dijete će se zamrznuti, jer prvi plivaju ne traju dulje od 10-15 minuta. Čak i ako se voda tijekom ovog vremena hladi jedan stupanj ili dva, to neće biti presudno.

Također je važno pratiti temperaturu zraka dok plivate. Dijete neće točno voljeti veliku razliku između temperature vode i zraka, tako da kupaonica ne bi trebala biti pretjerano zagrijana i bolje je zatvoriti vrata.

Dakle, počnemo kupati na temperaturi od 34-37, a svaka 3-4 dana smanjujemo temperaturu vode za 1-2 stupnjeva. Općenito, što je niža temperatura vode, to bolje. Ali, ne zlostavljanje djece, trebate vidjeti mjeru.

Neka djeca vole toplom vodom, a drugi - hladnije. Kako razumjeti je li beba hladna u kadi ili vruće? - Ako je dijete hladno, komprimira u grumen, njegovo nasolabijalni trokut postaje plavo, nakon nekog vremena dijete počinje drhtati. Ako je vruće, koža postaje crvena i dijete postaje tromo. U oba slučaja dijete će vas obavijestiti plakanjem.

Zanimljiva tema:

 • Koju vodu kupiti novorođenče, da kuhati vodu, dodati kalijev permanganat?
 • Kako se okupati novorođenčadi čitati u ovom članku;
 • Optimalni pokazatelji temperature zraka u sobi za novorođenče: kako održavati temperaturni režim.

Kako provjeriti temperaturu? Termometar ili "lakat"

Najlakši način je kupiti posebnu kupelj s ugrađenim termometrom (vidi vrste beba kupelji). Ako ne, možete koristiti poseban termometar za vodu koji se prodaje u ljekarnama. I na kraju, možete koristiti "baka metoda" - za mjerenje temperature s vlastitim lakat. Koža na ovom području ruke posebno je nježna i osjetljiva na promjene temperature. Dakle, ako spuštate ruku u vodu temperature na kojoj smo navikli plivati, to će se činiti normalnim. Ako stavite lakat u njega, voda će izgledati vrlo vruće. Takvo će se pojaviti djetetu. Ako se voda čini normalnom kad se lakši spusti, ova temperatura će biti idealna za dojenčad.

Organizirajte optimalnu temperaturu

Kako bi voda bila idealna za kupanje jednostavno je stvar. Dovoljno je opremiti vodenom termometru, a sve je jednostavno.

 1. U kadi ulijte hladnu vodu. Ako dijete nije staro dvije tjedna, prethodno kuhano i hlađeno nekoliko sati.
 2. Stavljamo u njega toplomjer.
 3. Postupno dodajte toplom vodom sve dok termometar ne pokazuje 36-37. Potrebno je nadoknaditi hladnoću u hladnoći!
 4. Kako bi toplomjer mogao ispričati istinu, voda se mora cijelo vrijeme miješati.

Stvrdnjava ili ne?

Nitko ne sumnja u prednosti otvrdnjavanja i njegovog pozitivnog učinka na imunološki sustav bebe. Neki savjetuju čak i najmanje da se okupaju na 25-26 stupnjeva. Zapravo, novorođenče nije samo nepotrebno, već ponekad i štetno: previše hladna voda može naštetiti djetetu i obeshrabriti bilo kakav interes za vodene postupke. Bolje je čekati s gašenjem nekoliko mjeseci dok se ne formiraju mehanizmi termoregulacije. Ako želite početi sada, morate početi od 36-37 stupnjeva i hladiti vodu 1-2 stupnjeva u 3-4 dana. No, u svakom slučaju, temperatura zraka u sobi u kojoj se dijete oblaže ne smije biti niža od 27 stupnjeva, tako da dijete ne smrzne.

Ali najvažnija stvar u kupanju je slušati bebu, jer se njegove potrebe i mišljenja možda ne podudaraju s teorijama pedijatara!

Prvi kupanje nije zastrašujuće!

Plivajući jastučići

Starija djeca vole plivati, ali djeca često prosvjeduju kad se unesu u kadu i spuštaju u vodu. Da bi se umirilo dijete, nježno nježnim glasom, zazujte mu dok je kupanje.

Preuzmite i ispišite sve pite - https://yadi.sk/i/GrLzCqoQgKEFg

Tko će biti tamo kup-kup,
Prema nekoj vodi, gnojnica?
U kadi brzo skok-skok, skok,
u kupelji s nogu suhog-suha, jerk!
Sapun će pjeniti
I prljavština će ići negdje.

Plivamo, mi zapljusnuti,
I u vodi s vama se zabavite!
Noga, leg dolje!

Pen up, pen down!
Noge uganuće,
I plivam poput uti!
Splash Splash! Bum-bum!
Izlazi!

Nježno i nježno operite bebu mekom rukavicom za kupanje ili spužvom, pjesmom ili pjesmom:
Plivamo
I prskanje u vodi,
Splashing, frolicking,
Probuditi će oprati.
Operujemo noge
Naš slatki mali
Oprati ruke
Slatki dječak,
Natrag i trbuščić
Lice i usta -
Očistite to
Dragi moj sin!

Ai, šipke,
Ne bismo se bojali vode
Očistite pranje
Mama se nasmiješi.
Voda teče
Dijete je slatko
S gustom vodom -
S djetetom mršavosti.
Spustite vodu
A dijete je gore.

Vodicka, vodichka,
Moja lice
Pogledao je u oči
Za obraze rumenilo
Za smijeh rotok,
To je zub.

Ribe u jezeru živjele su,
S nama je plovio... (Istovremeno, vodite ruku pod vodom, kao da riba pliva).
Dijete, oprati ćemo,
Ribe ćemo uhvatiti.
Nismo hladna voda.
Gdje je riba? Ovdje je! (posipajte malo vode na bebu)

Na kojoj će temperaturi kupovati novorođenče: kako ne bi štetilo mrvicama tijekom prvih postupaka

Prva beba za bebe

Prvo kupanje djeteta u vodi provodi se nakon što se umbilikalna rana potpuno osuši. Iscjeljenje obično javlja 1-3 tjedna nakon poroda.

Tijekom postupka roditelji bi trebali:

 • stalno razgovarati s djetetom, hvale;
 • kontinuirano održavati glavu i leđa;
 • držati kontakt očima;
 • slijedite raspoloženje djeteta.

Prije početka sesije morate osigurati da kupaonica ima sve uvjete za udobnost i sigurnost djeteta. Osim znanja o temperaturi koja bi trebala okupati novorođenče, trebali biste obratiti pozornost na navedene čimbenike.

 1. Čist kupka / beba kupka (čist s sodom za pečenje). Nemojte koristiti kemijske deterdžente.
 2. Na podu ima nepovezanu podlogu tako da se majka ili tata mogu udobno saviti prema djetetu.
 3. Postavite sapun, ručnik, termometar tako da je lako doći.
 4. U vrtiću, uredite mjesto gdje ćete odjenuti bebu: pripremite pelenu, odjeću i pelenu. U zasebnoj ladici stavite bebinu kožu i proizvode za njegu pupova: talk, krem, kalijev permanganat, pamučne jastučiće i štapove.
 5. Optimalno okruženje u kupaonici iznosi 25-27 ° C. Ako planirate umiriti bebu - stupanj kapi na 20-22 ° C.
Što je voda hladnija, to je veća aktivnost djeteta u vodi, a od samog rođenja moguće je koristiti takvu anatomsku kupelj za vodene postupke.

To je prikladno kupati bebu u bebu kade, kao iu samoj kupelji. Ono što je poželjno je vaša odluka. Prednosti korištenja prikazani su u donjoj tablici.

 1. Velika količina vode. Vaša beba ima mišiće dišnog sustava i cirkulaciju krvi.
 2. Voda može trajati dulje.
 3. Nije potrebno provjeriti čitanje termometra svake minute.
 4. Mnogo prostora za ručke, noge i pokret glave. Dječak troši više energije, a time se brže oporavlja.
 1. Dijete će se osjećati sigurnije.
 2. Manja površina za kupanje - manje vjerojatno da će učiniti nešto loše. Roditelji se osjećaju sigurnijima.

Prikladni uvjeti: hladni ili topli

Neke majke ne znaju na kojoj bi temperaturi trebala kupati dijete. Dječji pedijatri pridržavaju se ideja da termometar ne smije biti ispod 26 ° C i premašiti 37 ° C. Hladna voda doprinosi razvoju mišićno-koštanog sustava, respiratornih organa, potiče srce.

U ovom stanju, ne postoji želja za aktivnim pokretima. Proces će biti radostan, ali neće imati blagotvoran učinak na tijelo djeteta.

Kuhanje vode

Vjeruje se da se samo za kuhanu vodu treba koristiti za novorođenče, pogotovo ako dijete još nije ozdravilo pupak. Zapravo, nije nužno. Pedijatri preporučuju da je voda iz slavine zdravija od destilirane vode.

Ova voda sadrži potrebne sastojke u tragovima i bakterije koje pridonose ranoj adaptaciji djeteta u okoliš.

Korištenje tekuće vode važno je utvrditi koliko to suši kožu. Da biste spriječili piling kože kod bebe, instalirajte filteri i sredstva za čišćenje. Ako odlučite koristiti vodu iz kotla, nema potrebe da ga kuhate predugo - tako da neće biti obilnih šljiva.

Kako mjeriti temperaturu vode

Temperatura vode za kupanje djeteta može se mjeriti na dva načina. Prva je zastarjela i nepouzdana, iako su ga ispitivale naše majke i bake.

Lakat je uzeti kao mjerni instrument. Smatra se da je koža na ovom području tijela vrlo osjetljiva i najbolje prepoznaje toplinu ili hladnoću.

Ova metoda je izgubila svoju važnost, budući da su receptori kože kod novorođenčadi različiti od odraslih osoba. Prikladna temperatura za kupanje novorođenčadi bit će hladna za osobu koja se formirala.

Drugi način - poseban termometar za vodu. Može odrediti točnu temperaturu vode u nekoliko sekundi i može se koristiti tijekom cijelog procesa. Sve što trebate je staviti u vodu i pričekati dok ne pokaže potrebnu temperaturu za kupanje djeteta.

Odaberite termometar

Glavni uvjet za toplomjer je njegova sigurnost. Dječji termometar za vodu trebao bi biti izrađen od izdržljive, netoksične plastike. Često korištene vrste termometara:

 • živa;
 • e.

Prvi tip je više nesiguran, jer tijekom rada termometar može slučajno oštetiti nego stvoriti stvarnu prijetnju cijeloj obitelji.

Pri korištenju elektronskog termometra, temperatura vode za kupanje novorođenčeta bit će uspostavljena što je brže moguće. Takav alat bit će nezaobilazan pomoćnik za mumije.

Većina termometara izrađena je u obliku omiljenih likova i ukrašena svijetlim bojama. Dijete, pod strogom kontrolom majke, može koristiti objekt kao igračku dok se kupanje.

Učestalost i trajanje tretmana vodom

Nakon rođenja, dugotrajna koža djeteta zaštićena je jedinstvenom prirodnom maskom - mješavinom sebuma i tvari slične kvasca. Lakše je prilagoditi se novom okruženju, sve dok koža ne postane manje osjetljiva.

Teško je da se djeca zaprljavaju do te mjere da je tijelo odrasle osobe zagađeno. Pediatricima se u svojoj praksi savjetuje da obavljaju 2-3 sesije postupaka kupanja tjedno.

Trajanje prvog plivanja je 10-15 minuta. Naknadni postupci mogu se produžiti do 40 minuta.

Klase počinju čim se pupak bebe iscjeljuje. Prva 2-3 puta preporuča se pozvati instruktora i same roditelje da pomno prate kako se vježbe izvode.

kaljenje

Umiriti malu ili ne - pitanje je čisto individualno. Roditelji moraju sami odlučiti hoće li takve metode liječenja koristiti od tako male dobi. Ako odlučite poduzeti ovaj korak, zapamtite:

 • Stvrdnjavanje je najučinkovitiji način povećanja otpornosti djetetovog tijela na različite bolesti;
 • provoditi sustavno, bez prekida;
 • neophodno je postupati lagano, uz glatko smanjenje stupnja;
 • dijete bi trebalo biti u veselom raspoloženju.

Bilje i lijekovi

Možete koristiti:

 • tradicionalni kalijev permanganat za dezinfekciju;
 • decocija kamilice i serija;
 • izvarak hrasta lužnjaka;
 • decoction od koprive;
 • morska sol;
 • baby sapun;
 • dječji šampon (koristi se od 2-4 tjedna nakon rođenja).

Ne preporučuje se dodavanje bilja bez konzultacija s liječnikom, jer može izazvati alergijsku reakciju.

vježbe

Kao takav, nema igara za bebe u vodi, jer u toj dobi oni sami ne držati na površini, ne znam kako držati leđa i glavu. Da biste privukli pozornost malenih, možete koristiti nekoliko gumenih igračaka.

nalazi

Sada znate na kojoj se temperaturi nanose novorođene bebe, koje su alate i uređaji korišteni, koje su rokove za postupke. Možda ako uletite ljubav prema vodi iz prvog dana života, vaša će djeca odrasti prvaci plivanja!

Memo: osnovna pravila za kupanje novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta najvažniji je higijenski postupak koji ne samo da čuva kožu čistom i sprečava pojavu pelenskog osipa, nego također aktivira i stimulira cirkulacijsku funkciju i disanje bebe. Međutim, kupanje novorođenčadi treba biti vrlo pažljivo, promatrajući neka važna pravila.

Kupanje novorođenčeta - pravila

Novorođeno dijete koje nema hladnoću, bez kontraindikacija od liječnika, mora se svakodnevno okupati.

Najbolje je kupiti bebu u isto vrijeme, najbolje od svega, navečer, prije posljednjeg hranjenja.

Temperatura vode za kupanje novorođenčadi trebala bi biti 36,5-37 stupnja.

Temperatura zraka kad kupanje novorođenčadi treba biti 22-24 stupnja, u ovom slučaju, u svakom slučaju ne smije dopustiti skice.

Najbolje je kupati novorođenčad 5-10 minuta, jer se voda u kadi brzo hladi i nakon 10 minuta bit će manja od propisane temperature. Istodobno se preporučuje prvo kupanje novorođenčadi na 3-4 minute kako bi se spriječilo hlađenje vode i hipotermije bebe. Vrijeme kupanja novorođenčeta treba postupno povećavati.

Potrebno je okupati novorođenčad, sve do potpunog zacjeljivanja pupčane rane, samo u kuhanoj vodi, s slabom otopinom kalijevog permanganata, po mogućnosti s dodatkom infuzije vlakom ili kamilicom. Bilje za kupanje novorođenčadi može se koristiti u budućnosti - to je samo korisno.

Posebni proizvodi za higijenu (šamponi, sapuni, pjene i ulja) ne smiju se koristiti za svako novorođeno dijete. Preporuča se koristiti higijenske proizvode najviše dvaput tjedno.

Kako se okupati novorođenčadi

Prije svega, valja napomenuti da ne možete kupiti bebu u običnoj odraslih kupelji. Kupanje novorođenčadi u velikoj kupki može uzrokovati ozljede djeteta, a kupka za odrasle često nije vrlo sterilna, što također može uzrokovati infekcije u tijelu slabe bebe.

Preporuča se kupati bebe u posebnim dječjim plastičnim pladnjama, po mogućnosti s posebnim gumiranim dnom koji sprječava da dijete sklizne.

Tijekom kupanja, ni u kojem slučaju ne biste trebali napustiti dijete, otići u drugu sobu ili biti zbunjeni drugim stvarima!

Upišite temperaturu vode od 36,6 do 37 stupnjeva. Provjerite temperaturu s posebnim toplomjerom, a zatim nastavite s vodenim postupcima. Lagano uronite novorođenče u vodu, držeći glavom i ramenima lijevom rukom. Koristite desnu ruku nježno i nježno operite glavu, vrat, prsa, noge. Obratite posebnu pozornost na područja nabora, prepona i aksilarnog područja. Ako koristite posebne proizvode za higijenu, temeljito ih operite od kože bebe kako biste spriječili sušenje i naknadnu suhoću kože novorođenčeta.

Nakon kupanja suho kožu bebe mekom ručnikom. Nema potrebe tresti djetetu - koža je previše nježna, upijati vlažnost ručnikom s blatnim pokretima. Nemojte zaboraviti na temperaturu zraka u sobi - od 22 do 24 stupnja.

Dr. Komarovsky o kupanju novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

Posebne značajke

Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

trening

Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
 2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
 3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
 4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
 5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

Kupanje novorođenčeta

Nakon što se otpusti iz rodilišta, mladi roditelji morat će obaviti prvo nezavisno kupanje novorođenčadi, koristeći specijalne pladnjeve i dekocije bilja za bebu. Za mamu i tatu se nije bojao obaviti ovaj postupak, oni bi trebali naučiti značajke pripreme. Dijete će uživati ​​u postupku, biti će kaljeno, brže će zaspati. Kupanje daje djetetu ugodan osjećaj.

Kako se okupa novorođenče

Iskusne majke određuju vrijeme i provode postupak "od oka", ali mladim roditeljima može biti teško postupati s prvim djetetom. Postoji nekoliko općih pravila o tome kako se okupa novorođenčad:

 • obratiti pažnju na stanje bebe - odbacivanje procesa, ako dijete plače, želi spavati ili boljeti u trbuhu;
 • poznavanje vode mora postupno postati, tako da se malo koristi za novu sredinu;
 • posebno kako bi dijete držalo: poduprite glavu i leđa, pomoći će vam da izbjegnete ulazak vode u uši i oči;
 • sapun i operite tijelo u određenom slijedu.

Prednosti vodenih postupaka za dijete

Potrebno je kupati bebu ne samo zbog čistoće tijela i važne higijenske komponente. Redoviti tretmani vode imaju sljedeće učinke na tijelo:

 • ugasi tijelo nekoliko puta jače od zračnih kupki - učinak će se pojačati ako na kraju sipate hladnu vodu na novorođenčad;
 • pozitivno utječu na živčani sustav, psiho-emocionalni razvoj djeteta, potiče živčane receptore kože, koji treniraju odjele središnjeg živčanog sustava i održava njihovu ravnotežu;
 • poboljšanje motoričke aktivnosti novorođenčeta - jačanje mišića, treniranje srca, povećanje disanja;
 • povećati apetit, pružiti snažan san, ublažiti bol i koliku bolest.

Vrijeme kupanja

Nije jednostavan proces odabira optimalnog vremena kupanja novorođenčeta, što ovisi o osobinama djeteta i ritmu obiteljskog života. Zbog smirujućeg djelovanja kupke korisno je prije noći hraniti. Ako je proces uzbudljiv za bebu, bolje je oprati ga tijekom dana ili ujutro. Važno je promatrati prekid između jela - za kupanje bebe sat vremena nakon jela ili 30-40 minuta prije hranjenja. Ne preporučuje se higijensko postupanje kada je mrvica gladna. Večer kupanje odmah nakon hranjenja uzrokuje nelagodu, regurgitiranje.

Što vam je potrebno za kupanje novorođenčeta

Prije kupanja bebe morate pripremiti potrebnu opremu i pribor koji olakšava proces pranja i pridržavanje higijenskog režima:

 • malena malena kupka je neobavezna, neki roditelji daju bebe i u velikoj kupki;
 • sapun i šampon - nanesite nekoliko puta tjedno kako ne biste prevagnuli osjetljivu dječju kožu;
 • posebna dječja pera - zajedno je dopušteno koristiti mekanu, čistu tkaninu, komad pamuka;
 • biljnih infuzija - za antiseptički, antialergijski, umirujući i tonik;
 • termometar vode;
 • kantu s vodom za ispiranje bebe;
 • meki ručnik za brisanje bebe kože;
 • čistu odjeću.

Prvo kupanje

Prema riječima dječjih liječnika, prvo kupanje novorođenčadi može se početi nakon izbijanja iz bolnice. Ako postoje kontraindikacije (iscjedak, pupakova krv), preporuča se pokretanje postupaka nakon ozdravljenja pupčane rane. U drugom slučaju, umjesto pranja djeteta beba, mokro brisanje s ručnicima, bebe mokro maramice, pranje genitalija i stražnjice, uho i nosa care koristi se.

Uz nepoznatu zamućenu ranu, voda se dezinficira morskom soli ili biljnim infuzijama. Također možete kuhati, ali morate biti oprezni i paziti na ugodnu temperaturu. Neželjena rana zahtijeva pažljivo rukovanje i kratki postupak. Ako je pupak izliječen (stvaranje kora traje 20 dana), vrijeme kupanja može se povećati. Za novorođenče je kontraindicirana, do 6-8 mjeseci, ne možete kupiti bebe s hladnom.

Kad možete kupiti novorođenče nakon porodničke bolnice

Ako pedijatar nije napravio nikakve preporuke, sljedeći dan nakon povratka kući iz bolnice bit će pogodan za prvo kupanje novorođenčeta. Roditelji se preporučuju istodobno provoditi dnevne vodene postupke kako bi dijete naviklo na dnevnu rutinu. Bolje je premjestiti kupku, ako je mrvica nestašna, izražava umor, boluje od boli u trbuhu.

Moram li kuhati vodu i zašto

Kupanje novorođenčadi treba provesti u posebnim uvjetima temperature. Optimalna temperatura zraka je 20-22 stupnja, a voda - 34-37. Nije poželjno kuhati vodu jer postoji rizik od opekotina. Kuhana voda je potrebna samo ako je voda iz slavine previše tvrda. Dovođenje do 100 stupnjeva i hlađenje učinit će vodu mekšom, ali bolje je koristiti slabu otopinu morske soli ili pjene od kupelji kako bi se omekšala. Ako se umbilikalna rana ne izliječi, voda se kuha kako bi spriječila onečišćenje.

Što kupiti novorođenče

Za prikladno kupanje novorođenčeta nanesite posebne posude. Smješteni su u standardnoj kupaonici na popločanom podu i gumenom podu ili unutar kupaonice za odrasle. Mjesto kupke trebalo bi osigurati besplatan pristup djetetu. Možete odabrati različite modele:

 • s dvostrukim zidovima - dugo zadržava temperaturu vode;
 • s integriranim termičkim senzorom - regulacija temperature;
 • klizanje - ugrađeno ili odvojivo, za držanje bebe u kadi;
 • s odvodnim crijevom - olakšava proces izlijevanja vode;
 • stoje - kako bi se olakšala odrasla osoba (istovar leđa).

Kupanje bilja

Kupanje novorođenčeta događa se u normalnoj kupelji, ali možete raznovrsiti vodu infuzija bilja za pozitivan učinak na tijelo. Ne biste se trebali uključiti u njih, koristite samo prema svjedočenju liječnika. Zabranjeno je čistiti, metle, pelina, citrusa, thuja, tansy. Možete dodati:

 1. Decomakcija kamilice - pomaže protiv prekomjerne suhe kože, preporuča se dodati djevojkama. Za infuziju, uzmite 2 filter vrećice ili žlicu suhe trave, skuhajte litru kipuće vode, ostavite 10 minuta. Ulijte u kadu.
 2. Serija savijača - uklanja osip od pelene. 3 žlice ili 6 filter vrećica se pere sa 10 litara vruće vode. Pokrijte travu vodom, stavite u vodenu kupku, pecite 15 minuta. Ostavite da se napunite 45 minuta.
 3. Antiseptici za vrućinu i alergijski dermatitis - zbirka jednakih dijelova kalendule, sukcesije, kamilice, kadulje. Ulijte čašu suhe sirovine litrom kipuće vode, ostavite 3-4 sata. Procijediti prije uporabe.
 4. Slično tome, možete koristiti izvarak listiće u dijatozama, iglice iz raka, matičnjak, mente i matičnjak s povećanom nervnom uzbudljivošću.

Mangansko rješenje

Kupanje novorođenčadi prije nekoliko desetljeća zahtijevalo je prisilnu prisutnost kalijevog permanganata da dezinficira vodu. Moderni znanstvenici pokazali su da dodavanje kalijevog permanganata nije nužno, jer negativno utječe na kožu djeteta, isušujući ga. Upotreba je namijenjena za dijete s neželjene zamorne rane. Razrijediti tvar mora biti strogo prema uputama:

 • uzeti 10-15 kristala kalijevog permanganata, sipati u prozirno staklo;
 • ulijte čašu kipuće vode da biste dobili otopinu ljubičaste boje;
 • pažljivo promiješajte kristale, provjerite svjetlost ako nema sedimenta - ako dođe u dodir s djetetovom kožom, može uzrokovati opekline;
 • ulijte u kadu tako da voda postaje svjetlo ružičasta boja.

Kozmetika za bebe

Pedijatri preporučuju uporabu posebnih deterdženata s oznakama "0+", "Baby" ili slično. Popularni formati su sapun i šampon. Prva je dostupna u tekućem, čvrstom stanju i stanju gela. Za razliku od uobičajenih vrsta, baby sapun sadrži minimalnu količinu alkalne i neutralne pH razine kiselosti. Zbog toga se ne isušuje i ne nadražuje kožu. Sapun možete koristiti jednom tjedno.

Šampon se koristi u dobi od 2-4 tjedna ne više od jednom tjedno za pranje kose. Prilikom nanošenja, morate paziti da pjena ne dođe u oči djeteta, ne izaziva iritaciju. Na prodaji možete pronaći različite vrste pjenjenja domaćih i stranih robnih marki:

 1. Bubchen (Njemačka) - objavljuje seriju za novorođenčad i stariju djecu. Proizvodi imaju prirodni sastav, sigurne sastojke, obogaćene pantenolom, biljni ekstrakti, kamilice, aloe. Za djecu primjerenu seriju "Od prvih dana".
 2. Little Siberica (Rusija) - popularni low-cost proizvodi s prirodnim sastavom biljnih izlučevina. Proizvodi su certificirani u europskom sustavu, imaju ugodan dizajn. Serija uključuje kožu, vrhnje, ulje, šampon, mlijeko.
 3. Weleda (Njemačka) - stari europski brand je ekološki certificiran, njegovi proizvodi obogaćeni su kalendulom i ljekovitim ljekovitim biljem.
 4. Eared dadilja (Rusija) popularan je brand masovnog tržišta, ali nema najsigurnijih skladbi. Prednosti uključuju dostupnost, nedostatke - korištenje konzervansa i parabena.
 5. Moje sunce (Rusija) - gel, pjena i ulje sadrže kalendule. Nedostatak proizvoda - uporaba agresivnih deterdžentnih komponenti, ne mogu se previše koristiti.
 6. Naša majka (Rusija) - serija sadrži vrlo aktivne surfaktante. Najsigurniji sapun smatra se najsigurnijim proizvodom za novorođenče.
 7. Od krune do pete - Johnson's Baby Shampoo Foam (Italija) - sadrži sastojke koji nisu sigurni za bebinu kožu. Nije poželjno koristiti ih svaki dan.
 8. Pigeon (Japan) - objavljuje glavnu i dodatnu liniju. Drugi je sigurniji u sastavu, prodaje se u posebnim mekim paketima, ne sadrži spojeve sulfata i parabena.
 9. Sanosan baby (Njemačka) - proizvodi robne marke osmišljeni su za skrb o atopijskoj koži novorođenčadi koji su skloni pojavi dermatoze, ekcema. Ne sadrže mineralna ulja, samo biljna ulja, ali parabeni se nalaze u sastavu krema i šampona.

Temperatura vode za kupanje

Nježna koža nježna je struktura, tako da je termoregulacija još uvijek slabo oblikovana. Nakon pregrijavanja u vrućoj kupelji, može postati loše, otvorit će se pore, infekcije će doći tamo, oslabiti imunološki sustav. Previše hladne vode također će donijeti nelagodu i rizik od bolesti mokraćnog sustava. Idealna temperatura je 34-37 stupnja, blizu temperature amnionske tekućine. Prevelike vrijednosti (više od 38 stupnjeva) dovode do pregrijavanja i brzog otkucaja srca. Svakih 3-4 dana preporuča se snižavanje temperature od 1 stupnja do 30-32.

Da biste odredili temperaturu, možete kupiti poseban kupka s termalnim senzorom ili termometrom za vodu. Ako nisu dostupni, mjerite toplu vodu s vlastitim lakom: uronite u kadu, ako je voda vruća, ohladite je. Ako osjetite normalnu temperaturu, možete se okupati novorođenčad. Prvo, trebate sipati hladnu vodu u kupku za bebe, postupno sipajući vruću vodu, stalno miješajući.

Kako se okupati novorođenčad - tehnika kupanja

Prvo kupanje uvijek je uzbudljivo za roditelje, ali jasna korak-po-korak upute će joj olakšati. Uključuje nekoliko faza:

 • priprema kupke i samog djeteta, vode;
 • kuhanje dekocija ili dezinfekciju infuzija;
 • oprati, trenirati na vodu;
 • sam postupak kupanja uz pomoć bebe;
 • stvrdnjavanje zraka;
 • brisanje, odijevanje djeteta.

trening

Za kupanje je potrebno pripremiti svu opremu koja se koristi. Faze pripreme za ugodan postupak u toploj sobi:

 1. Dezinfekcijska kupka - isperite je s vrućom vodom i sapunom, čistite s natrijevim sodom, isperite kipućom vodom.
 2. Kuhajte vodom, ako je potrebno, ohladite.
 3. U hladnu vodu sipati hladnu vodu, postupno dodati vruću vodu, izmjeriti temperaturu.
 4. Pripremite izvarak bilja u svjedočanstvu, hranite bebu na jedan sat.
 5. Prikupite sve pribor za pranje: šampon, baby sapun, spužvu, topli ručnik, igračke, čistu pelenu.
 6. Operite ruke.
 7. Pažljivo stavite bebu u kadu.

Kako zadržati bebu

Nakon pripremne faze bebe treba skinuti, dajte mu malo gola na zraku za otvrdnjavanje. Pravilna podrška za djecu:

 1. U prvih 1-2 tjedna omotajte dijete u mekanu pelenu i odvojite je u kadi.
 2. Postupno smanjite dijete na ramenima, držeći glavu i vrat iznad vode.
 3. Držite dijete lijevom rukom, podupirući glavu na savijeni lakat. Stavite palac preko lijevog ramena, a ostalo - u pazuh. Ako želite, koristite klizač da biste kupali bebu

Kako prati novorođenče

Potrebno je kupiti bebu s vrha prema dolje, slijedeći niz akcija navedenih u korak-po-korak upute Dr. Komarovsky:

 • operite dijete čistom vodom;
 • sapunite krpu ili ruku, operite područje s čela prema stražnjem dijelu glave;
 • operite uši, vrat, ruke, pazuha;
 • idite na prsima, stranicama, preponskom području, operite nabore (kod dječaka ispod prepucija, kod djevojčica - prepone);
 • isprati čistom vodom.

Postupci kupanja

Stavite očišćenu bebu na ručnik, lagano izbrišite kožu pokretima, izbjegavajte trenje, prvu kosu, zatim prsa i leđa, nabore. Ne možete obrisati kožu i pustiti je da se osuši na zraku. Nakon potpunog sušenja podmažite dječju kožu posebnim proizvodima (krema, ulje za masažu), nanesite kremu ispod pelene na stražnjicu. Oblaži bebu prije hranjenja: hrani, neka zaspati - umorna i puna, mora čvrsto spavati.

Dobna svojstva beba za kupanje

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, WHO, dnevno kupanje primjenjuje se do šest mjeseci, tri puta tjedno do godinu dana i 2-3 puta tjedno nakon dostizanja godine. Postoje sljedeće dobne karakteristike beba za kupanje:

Kako se beba kupati udobno?

Nakon što umbilikalna rana u novorođenčadi ozdravi, dolazi vrijeme kada se možete krenuti na kupanje. Mnoge se majke brine o temperaturi u kupaonici i temperaturi vode. Strahovi su povezani sa strahom da će dijete uhvatiti hladnoću. Potrebno je odbaciti sve sumnje, pročitati preporuke pedijatara, kupiti termometar i započeti postupak. Važno je da, kao rezultat, beba percipira kupanje kao ugodnu zabavu, a to je moguće samo ako je majka mirna, jer je dijete izrazito svjesno raspoloženja njene najbliže osobe. Tako da su sve dvojbe konačno nestale, a vi shvaćate da radite sve u redu, bavimo se preporukama o temperaturi za kupanje.

Temperatura vode za kupanje novorođenčeta

Koliko stupnjeva treba pripremiti voda za kupanje novorođenčad? Da biste pronašli odgovor na to pitanje, potrebno je shvatiti da se regulacija tjelesne temperature djeteta i odrasle osobe značajno razlikuju. Odabir temperature vode, trebate voditi isključivo reakcijama bebe, a ne osjećajima. Čak i ako vam se čini da je voda hladna, to ne znači da će novorođenče imati sličnu reakciju.

Optimalna temperatura vode smatra se onim što nije štetno za zdravlje. Bez rizika od djeteta može se uranjati u vodu, čija se temperaturna očitanja kreću od 26 do 37 stupnjeva. Mnogi roditelji odabiru veću vrijednost, iako je to pogrešno. U vodi se dijete ne bi trebalo opustiti. Što je hladnija voda (unutar razloga), to je korisnije. Hladni učinak na kožu novorođenčeta potiče protok krvi u mišićima, zbog čega se njihov ton povećava. Ako je dovoljno niska temperatura vode (u rasponu od 26 - 37) odabrana za kupanje novorođenčeta, tada beba srce će raditi više aktivno tijekom postupka. Krv je zasićena hranjivim tvarima, što dovodi do stimulacije metaboličkih procesa i povećane otpornosti na zarazne bolesti.

Temperatura vode iznad 35 stupnjeva ne donosi zdravstvene prednosti. U takvoj vodi, dijete se opušta, nema poticaja za promjenom. Možete početi kupati s takvom temperaturom, ali u budućnosti je postupno snižavanje temperature.

Za sve mlade majke, ostaje pitanje: na kojoj temperaturi vode možete kupiti novorođenče prvi put? Čak i ako odlučite slijediti preporuke pedijatara i provesti postupak pri niskim temperaturama vode, još uvijek vrijedi početi od 33 - 34 stupnja. Jednom u toploj kupelji beba će se osjećati ugodno, iako je ta temperatura malo korisna. Kada se prvi put plivate, važno je da dijete voli postupak, ako odmah počnete plivati ​​od 30 stupnjeva, to može izazvati negativne emocije u bebi i on će dodatno povezati postupak s nečim neugodnim. Postupno smanjite temperaturu vode i povećajte trajanje plivanja. Kako to ispravno obaviti, recite pedijatru.

Temperatura ne smije biti iznad 38 stupnjeva, jer je novorođenče lako pregrijati. Pregrijavanje je moguće čak i ako mislite da je voda hladna.

Za mjerenje temperature vode je korištenje termometra za alkohol u zaštitnom kućištu. Takvi su termometri smatraju najpouzdanijima. Ako uređaj ostavite u vodi za cijelo vrijeme kupanja, možete stalno pratiti temperaturu.

Temperatura zraka u kupaonici pri kupanju novorođenčeta

Kada kupujete novorođenče, ključnu ulogu igraju ne samo indikatori temperature vode nego i izravno temperatura zraka u kupaonici. Najbolja opcija se smatra ako se temperatura održava na razini od 24 do 26 stupnjeva. Ako otvrdne novorođenče, temperatura zraka u kupaonici tijekom kupanja može biti manja: 21 - 23 °. Nije preporučljivo smanjiti temperaturu ispod 21 u sobi.

Mnogi roditelji vjeruju da bi za kupanje optimalna temperatura u kupaonici trebala biti veća od one u sobi novorođenčeta. Međutim, to nije slučaj. Dijete se navikne na temperaturni režim, stoga boravak u vrućoj sobi može dovesti do smrzavanja u normalnim uvjetima njegove sobe. Ako se bojite da će se dijete smrznuti nakon tretmana s vodom, bolje je ne podići temperaturu u kupaonici, a nakon postupka zamotajte bebu u toplom ručniku.

Na kojoj se sobnoj temperaturi možete kupati novorođenče tijekom razdoblja kada je bolestan, i može li se to uopće učiniti, trebate se obratiti liječniku. Nemojte obavljati postupak u ovom slučaju dok ne posavjetujete sa stručnjakom.

Na kojoj temperaturi u sobi provesti vodene postupke i kakav temperaturni režim vode izabrati da bi se okupali novorođenče, roditelji, nakon primanja preporuka u rodilištu, odlučuju za sebe. Međutim, imajte na umu da je važno ne pretjerivati ​​s pažnjom: pregrijavanje utječe na bebu mnogo gore od hladnoće.

U kojoj vodi kupati novorođeno dijete

Nakon što se odlučite o temperaturnim režimima kupaonice i vode, trebate saznati u kojoj se vodi preporuča kupati novorođeno dijete. Neki roditelji kupuju destiliranu vodu jer su posve sterilni. Ova je opcija neprikladna s gledišta gospodarstva. Ako se destilirana voda još uvijek može koristiti pri kupanju u beznim kupkama, a zatim za veliku kupaonicu, gdje pedijatri preporučuju kupanje, nećete dobiti dovoljno pročišćene vode. Voda iz slavine prikladna je za plivanje, ali treba paziti na njegovu tvrdoću kako bi se po potrebi poduzele mjere kako bi se omekšala voda što doprinosi udobnosti bebe tijekom postupka. Mnogi ugrađuju posebne filtere na slavinama, koji pomažu očistiti vodu od štetnih nečistoća. Međutim, to je rijetko povezano s kupanjem djeteta: obično se filtri mogu vidjeti u kućama gdje ljudi brinu o svom zdravlju.

Moguće je kupati bebu u vodi iz cijevi od trenutka kada je imao svoj pupak izliječen. Postoji mišljenje da je voda iz slavine koja pomaže bebi da se brže prilagodi uvjetima novog okruženja, jer u njemu žive različite bakterije s kojima osoba dolazi u kontakt tijekom svog života. Tijekom prvog kupanja, kako bi se osigurala dezinfekcija pupkovine, otopina morske soli može se dodati u vodu. Kada se kupanje, ljekovito bilje može koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom, jer ima jak utjecaj na djetetovo tijelo, pa je važno znati što se može koristiti u svakom pojedinom slučaju i u kojim razmjerima.

Trebam li kuhati vodu za kupanje novorođenčadi

Postoji mišljenje da se voda za kupanje novorođenog djeteta mora uvijek kuhati: je li to stvarno potrebno, je li potrebno samo kupati novorođenče samo u kuhanoj vodi? Ovo je jedan od najčešćih mitova s ​​kojima se mlada majka suočava. Na pitanje je li potrebno kuhati vodu iz slavine za kupanje novorođenčad, pedijatri će odgovoriti da je poželjno to učiniti samo u prvim vodenim postupcima. Koliko se dugo kupati u kuhanoj vodi novorođenčeta ovisi o brzini ozdravljenja pupčane rane. Obično liječi 18. i 22. dan života bebe. Oni kuhaju vodu samo da spriječe infekciju u rani, a nakon iscjeljivanja takvi postupci postaju nepraktični.

Koliko dugo kuhati vodu iz slavine za prvo kupanje novorođenčad? Ako se odlučite kuhati za kupanje novorođenčeta vodu, a zatim ga zadržati na štednjak potrebno toliko vremena koliko je potrebno za izravnu ključanja, a zatim možete uliti vodu u kupaonicu i sačekati da se ohladi na odgovarajućoj temperaturi.

Korištenje kuhane vode za dijete je popraćeno mnoštvom neugodnosti. Hoćete li okupati novorođenče u kuhanoj vodi, i koliko će se i dalje odlučivati ​​za sebe. Mnogi pedijatri slažu se da se u netaknutoj vodi možete kupati novorođenče od prvog dana života. To pomaže da ojača imunitet i spasi majku od nepotrebnih problema. Kako bi se izbjeglo nastanak upalnih reakcija u neželjenoj rani, možete koristiti posebne biljne infuzije koje daju dezinfekciju. Ako odlučite kuhati vodu, učinite to samo u prvih dvadesetak dana, nakon iscjeljenja pupka, takav pothvat će biti beskoristan.

Temperatura u kupaonici pri kupanju novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta: temperatura vode

Mlade majke imaju puno pitanja vezanih za njegu djeteta. I jedan od njih: "Koja bi trebala biti temperatura vode za kupanje novorođenčeta?" Pitanje je sasvim logično, jer vodeni postupci trebaju smiriti dijete i ne smetati.

Tijelo novorođenčeta je nesavršeno, a to se odnosi i na postupke termoregulacije. Zato se bebe vrlo brzo pregriju i prekomjerno piju. I kad kupanje važno je održavati optimalnu temperaturu za kožu djetetove vode. Ne bi trebalo biti previše vruće niti hladno.

Vruća voda može dati djetetu mnogo neugodnih trenutaka. Ako se odrasla osoba obično koristi za dugo vruće kupke, onda za novorođenče to može biti vrlo štetno. Previše vruće vode sama po sebi daje bebu neugodu. Osim toga,
dijete se može razboljeti, ali vam to ne može reći.

Ali previše hladna voda također ne bi trebala biti korištena. Dijete će se smrznuti, kao što će to obavijestiti glasnim vapajem. Osim toga, plivanje u previše hladnoj vodi može uzrokovati prehladu urinarnog sustava, a dijete će doživjeti bol prilikom mokrenja.

Temperatura vode za kupanje novorođenčadi

Kupanje bi trebalo donijeti užitak djetetu, stoga temperatura vode ne bi trebala prelaziti +38. Objašnjenje za to je vrlo jednostavno.

Temperatura amnionske tekućine, u kojoj je dijete provelo cijelo devet mjeseci, ne prelazi +38. Dijete se koristi za ove pokazatelje. Zato pri kupanju morate ponovno stvoriti uobičajene uvjete za mrvice.

Pedijatri preporučuju zagrijavanje vode za kupanje na +37. I to je sasvim dovoljno jer postupak plivanja ne traje više od 10 minuta. Tijekom tog razdoblja, voda u kadi može se ohladiti na maksimalno dva stupnja, a ne postoji ništa kritično u takvom smanjenju temperature.

Topla kupka poboljšava ozdravljenje pupčane rane, a također potiče razvoj prirodne zaštite kože. Ali ovdje vruća voda isparava kožu i pore, koja otvara ulaz za različite infekcije.

Kako utvrditi da je temperatura vode normalna?

Kako pripremiti kadu za novorođenče:

 • Voda se mora prethodno zagrijati, ali najbolje je kuhati i ohladiti. Da biste to učinili, možete koristiti čajnik ili veliki lonac za umake.
 • Izlijevajte već ohlađenu vodu u kupelj i provjerite temperaturu pomoću termometra.
 • Počnite sipati u vruću vodu dok se temperatura ne povisi na traženu +37 s malo.

To znači da je kupka spremna.

Ako nema termometra za vodu, tada možete koristiti staru metodu koju prakticiraju naše bake. Samo umočite lakat u vodu i cijenite senzacije. Činjenica je da je koža na laktovima mnogo osjetljivija na promjene temperature. A ako niste vrući, možete sigurno kupiti bebu. Voda je potpuno spremna.

Stvrdnjavanje bebe

Mnogi roditelji smatraju da je otvrdnjavanje jamstvo zdravlja. Istodobno, ranije početak samog procesa, beba će rasti zdravije. To je vjerojatno istina, ali nije vrijedno tvrditi dijete od prvog dana njegova života.

Postupak kaljenje treba provoditi postupno. U početku, temperatura vode trebala bi biti što udobnija, tj. običaj za dijete +38. Temperatura se smanjuje postupno, ne više od jednog stupnja svaki tjedan. U suprotnom, kupanje za dijete će se pretvoriti u pravi test.

Temperatura zraka u kupaonici

Osim toga, vrijedi spomenuti i temperaturu zraka u kupaonici. Ovo nije manje važan pokazatelj za dijete od vode u kadi. Kao takav, ovdje nema jedinstvenog standarda, ali istodobno pedijatri preporučuju izbjegavanje prevelike razlike između temperature vode i zraka.

Nemojte zagrijavati zrak u kupaonici previše prije kupanja. Najbolje je ostaviti vrata kupaonice, a onda neće biti oštre razlike. I dijete će se smrznuti nakon što ga izvadite iz tople vode i dovedite ga u hladnjak.

Sada znate koja je najbolja temperatura za kupanje novorođenčadi. I ne brinite, u stvarnosti, proces kupanja bebe je vrlo jednostavan i samo dva ili tri postupka dovoljno su za učenje.

Koju temperaturu početi kupati novorođenče

Koja bi trebala biti temperatura vode tijekom prvog kupanja?
Mnogi (posebice starija generacija) misle da sigurno neće štetiti djetetu ako je voda nešto toplija od normalne. Napravite temperaturu tako toplu kao i vi. Ono što je najvažnije, baka misli, ne smrzava, ne hladi dijete!
Nažalost, prekidanje ovog stereotipa je vrlo teško.

Zapravo, najvažnija stvar je ne pregrijavati dijete.
Um odrasle osobe koji je navikao na dugotrajne kupke za opuštanje u toploj vodi tako je naviknut na ideju da samo topla kupka može biti ugodna, da ih je vrlo teško uvjeriti.

Toplinska kontrola novorođenčadi nije ista kao kod odraslih osoba. Ta voda koja je udobna za vas će 100% gorjeti vruće za novorođenče.

Ne možete bez termometra

Sada svi govore o otvrdnjavanju. Kao, morate zagristi metak i kupite bebu u vodi, temperatura koja ne prelazi 26-30 stupnjeva.
Po mom mišljenju, važno je ne odvraćati dijete od plivanja. Vrlo hladna voda i vruća voda (ne za vas, za dijete) mogu odbiti ovu lov. tj kao i uvijek isti princip - nemojte štetiti.

Ako se bojiš odmah započeti s umjerenom bolnicom, postupajte s temperamentnim vodama, a zatim za svoju udobnost počnite plivati ​​s temperaturom od 36 do 37 stupnjeva. Maksimalno 38.

Novorođenče je vrlo lako pregrijati. Pregrijavanje znači oštetiti dijete. Na primjer, jeste li se ikad okupali u sauni ili kadi u tolikoj mjeri da se osjećate loše? Sigurno. Osjećate se loše i ne želite ništa - bez piva, bez čaja, samo da izađete iz parne sobe i ležite. Dijete se pregrijava na temperaturi koja vam izgleda super.

Budite sigurni da kupite vodeni termometar i pobrinite se da temperatura vode u kojoj uronite bebu ne prelazi 36-37 stupnjeva.

Nemojte se bojati da će se voda ohladiti.

Čak je i dobro. Bake će se okupati u kadi i reći da je dijete hladna, voda je vrlo hladno. Za 10-15 minuta, koja traje prvi pliv, voda nema vremena da se ohladi kritično. Naprotiv, ako se bojite uranjati bebu u hladnu vodu odmah, postupno smanjenje temperature vode će imati vrlo pozitivan učinak kaljenja. i što je najvažnije - neće dovesti do pregrijavanja.
U svakom slučaju, sve dok temperatura vode nije pala za više od 2-3 stupnja (do 34 - 35), nema potrebe brinuti. Iako ponovim, ova voda će vam biti hladna.

Pravila za kupanje novorođenčadi

Mladi roditelji se boje da će nešto učiniti u redu s novorođenim djetetom. Osobito se radi o kupanju, a pupčana vrpca nije potpuno izliječena. Postoji poteškoća, kako se okupa novorođeno dijete, koliko vremena je dodijeljeno za ovaj postupak. Uostalom, koža malog čovjeka još uvijek je tako nježna i nije prilagođena novoj sredini, ona je osjetljiva na različite utjecaje, mehanički i toplinski.

Roditelji trebaju shvatiti da je kupanje za bebu metoda smirivanja i ugađanja za zdrav i zdrav san.

Kako se okupa novorođenče? Važno je pratiti temperaturu tijekom kupanja. Tijelo bebe je nesavršeno i ne prilagođava se tako bržoj promjeni uvjeta okoline, kao što se događa kod odraslih osoba. Funkcija termoregulacije još nije u potpunosti formirana, zbog čega se djeca lako podvrgavaju pregrijavanju i pretjeranom hlađenju. S obzirom na to, temperatura vode ne bi trebala biti viša od 37 stupnjeva. To je iznad sobne temperature, no za odraslu osobu takva voda će izgledati malo hladna.

Visoke temperature su kontraindicirane za bebe jer uzrokuju štetu. Ako zreli organizam u vrućoj vodi osjeća se loše, što reći o novorođenčadi. U takvim slučajevima, mrvica osjeća nelagodu, i on će vam to reći s grubim krikom.

Previše hladne vode također će imati neugodne posljedice. Dijete ne samo da će biti hladno, već postoji rizik od hlađenja organa urinogenitalnog sustava, što je mnogo ozbiljnije od hipotermije. Simptomi su bolovi prilikom mokrenja, na koje roditelji hitno trebaju obratiti pažnju. Padovi temperature su nepoželjni i opasni za novorođenčad.

Koju temperaturu postaviti?

Prije rođenja, dijete je ostalo 9 mjeseci u maternici, gdje je održavana uobičajena normalna temperatura - ne iznad 38 ° C. Tamo se osjećao ugodno i sigurno. Budući da je zadatak roditelja osigurati udobnost djeteta, vodu se ne preporučuje zagrijavanje iznad ovog pokazatelja. Bolje je smanjiti temperaturu za 1-2 stupnja.

U prvih mjeseci života djeteta, trajanje vodenih tretmana ne prelazi 10 minuta. Tijekom tog vremena, voda neće imati vremena da se ohladi za više od 2-3 stupnja, što će omogućiti novorođenče da pliva za užitak. Preduvjet je svakodnevno kupanje. U slučaju kontraindikacija preporuča se preskočiti kupanje, ograničiti pranje ili brisati vlažnim maramicama.

Preporučujemo povezane članke:

Topla voda ima posebnu ulogu:

 • potiče brzo ozdravljenje pupčane rane;
 • uspostavlja posebnu zaštitu kože bebe od prodora infekcija.

Ako dijete stavi u vruću vodu, koža će ispariti i otvorit će se pore. To su pogodni uvjeti za ulazak patogenih infekcija i bakterija. Tijelo bebe nema snažan imunitet, kao odrasla osoba, pa mu je teško instalirati zaštitu protiv njih.

Kako utvrditi da je voda dostigla željenu temperaturu?

Pogledajmo postupak pripreme vode za kupanje i određivanje je li voda dostigla temperaturu potrebnu za kupanje novorođenčadi.

 1. Sve dok se umbilikalna rana ne izliječi, preporuča se kuhati vodu kako bi se spriječila infekcija bebe. To se može učiniti u kotlu ili tavi za umake.
 2. Ulijte ohlađenu vodu u pripremljenu čistu kupelj.
 3. Spustite termometar vode i pričekajte nekoliko sekundi.
 4. Nakon toga, postupno prelijte u vruću vodu sve dok temperatura na 37-38 ° C ne bude uspostavljena na termometru. U tom slučaju beba će udobno i ugodno plivati.

Neke majke koriste staromodnu metodu određivanja potrebne temperature pomoću lakta. Koža na laktovima je osjetljiva, pa točno određuje odgovarajući način za kupanje novorođenčeta. Ako je majčin lakat odredio vodu željene temperature, tada se mogu početi vodeni postupci.

Stvrdnjavanje: pro i kontra

Stvrdnjavanje - temelj dobrog zdravlja. A što prije roditelji pribiju djecu takvim postupcima, to je bolje za mlađe tijelo. I to je istina, ali novorođeno dijete ne podnosi iznenadne promjene temperature, pa se preporuča pričekati s otvrdnjavanjem.

Ako je odluka o otvrdnjavanju bebe napravljena, to bi trebalo postupno. Za početak, temperatura vode iz svakog tjedna plivanja mora se spustiti za 1 stupanj. Inače, dijete neće uživati ​​u kupanju.