Opća tonik masaža za djecu

Liječenje

Tijelo male djece vrlo je osjetljivo na sve vanjske utjecaje. Zato se sve manipulacije masažama moraju provoditi s malo. Tijekom njihova izvođenja mnogo je pažnje posvećeno raspoloženju mrvica, njegovim reakcijama i blagostanju. Ovi kriteriji se koriste za procjenu učinkovitosti postupaka, od kojih je jedna tonik masaža.

U starijoj djeci to povećava aktivnost, ublažava apatiju i jamči val energije i energije. Tonska masaža za bebe djelotvorna je kao korektivna metoda, koja se učinkovito koristi kada se pojave mišićni hipotoni i disfunkcije motora.

Značajke i tehnike toniranja masaže za djecu

Trajanje osnažujućeg postupka mnogo je manje od opuštanja ili profilaktičke. Traje ne više od 15 minuta, a rezultat dolazi gotovo odmah. Osnova ove tonikove masaže su vibrirajući pokreti. Upotrebljavaju se i gnječenje, dodirivanje, dodirivanje i drugi elementi:

 1. Stroking i trljanje. Od njih počinje dječja masaža toniranja. Koriste se za zagrijavanje djetetova tijela i spremni za sljedeću fazu izloženosti.
 2. Miješenje. Savršeno povećavajte protok krvi na zahvaćena područja. Probudite vitalnost.
 3. Pucanje, tapkanje. Oni pomažu aktivirati procese koji se javljaju u dubokim slojevima tkiva.
 4. Vibracije. Glavni element postupka. Popravlja i povećava učinak svih prethodnih manipulacija.

Prednosti dječje masaže toniranja

Pomoću gore navedenih manipulacija postižu se izvrsni rezultati:

 • Poboljšava metabolizam.
 • Pospanost se uklanja.
 • Poboljšava rad.
 • Poticajna mentalna aktivnost.
 • Koncentrirana pozornost.
 • Inhibicija i razdražljivost su smanjeni.
 • Rad kardiovaskularnog sustava je normaliziran.

Toniranje masaže za djecu ne može se dugo zadržati, inače će beba umoriti, a rezultat će biti upravo suprotno od onoga što se očekivalo. Preporuča se izvršiti najviše 15 minuta, poželjno je to učiniti nakon restaurativnih učinaka.

Tehnika obavljanja dječje tonike

Metoda invigorating postupka osigurava brzo i snažno provođenje svih gore navedenih manipulacija, ali u određenom slijedu:

 1. Prvo, mišići se obrađuju. Sve se tehnike primjenjuju, uključujući i vibracije (osim područja bubrega i srca).
 2. Učinjeno je tonicna masaža stražnjice.
 3. Tada se izvode manipulacije na nogama.
 4. Dječak se vrti na leđima.
 5. Masažirana prsa, ruke.
 6. Zatim se obrađuje prednja površina nogu, vrlo je korisno koristiti tehniku ​​filca.

Značajke performanse tonicne masaže u dojenčadi

Za novorođenčad, glavna svrha postupaka toniranja je poticanje oslabljenih mišića. Opća tonik masaža za bebe najbolje je obaviti ujutro, nakon buđenja. To treba provesti iskusni stručnjak koji će aktivirati stanje djece kroz stroking, trljanje, trnci. Manipulacije su duboke i impulzivne. Morate izvršiti sljedeće korake:

 1. Pat noge, leđa, ručke, trbuščić.
 2. Vrlo je lako prošetati dijelovima tijela u istom slijedu kotrljajući rukavice.
 3. Za starije novorođenče možete dodati lagane mrlje.
 4. Komponente tonik masaže za dojenčad su vježbe za jačanje mišića:
 5. Dijete leži na leđima. Morate staviti prste u dlanove, trebao ih je zagrliti refleksno. Olovke su se rastavljale prema stranama, a zatim se pridružio prsima tako da se vrh naizmjenično razlikuje.
 6. Polazna pozicija je ista. Ručke za bebe naizmjenično su zategnute, oponašajući boksačke pokrete.
 7. Prsti su još uvijek u dlanovima malog djeteta. Obložiti mu ruke oko sebe i malo ga povući tako da mrvica pokušava podići glavu i ramena. Dovoljno je postići polu-sjedenje pod kutom od 45 stupnjeva prema površini.
 8. Uzmi dijete za noge. Dodirujući površinu tablice za masažu, savijte ih i poravnajte kliznim pokretima.

Kada su tonik manipulacije šaleći svih uzrasta, posebno djece, morate se sjetiti da je postupak treba provoditi s maksimalnim oprezom, jer grudnichok razlikuju preosjetljivost na bilo prirodnih utjecaja.

Opća masaža za dojenčad

Sve mame znaju koliko je važna masaža za svoje bebe. Ojačava mišiće i rastući kostur novorođenčeta, liječi, doprinosi pravilnom razvoju djeteta, aktivira zaštitne procese u djetetovom tijelu i time povećava imunitet, normalizira probavu. Također, opća masaža za bebe poboljšava raspoloženje i uspostavlja kontakt između bebe i roditelja.

Dijete treba masirati ne samo tehnički ispravno nego i na određenom mjestu, u određenom vremenu, s pozitivnim stavom iu ugodnoj atmosferi. Sve to, a ne samo što ćete naučiti iz našeg članka.

Najbolje mjesto za postupke

Najprije se odlučite za mjesto gdje ćete stalno masiraju dijete. Potrebno je odabrati najtopliju sobu u kući, jer se bebe brzo zamrzavaju, brže od odraslih. Ova prostorija mora biti prozračena prije provođenja postupka. Mijenjanje stola ili bilo kojeg drugog prikladnog stola za odlaganje iz skice (prozori i vrata). Na njemu stavite krpu, pokrivač i uobičajenu pelenu djeteta kako bi bila ugodnija.

Pored stola za masažu morate postaviti dodatni ormar ili visoku stolicu na kojoj će ležati sve potrebne stvari: druga pelena, ulje, pelena, prašak, krema, sat i tako dalje.

Vrijeme masaže

Pedijatri upozoravaju da tonicnu masažu za dojenčad ne smije biti učinjeno odmah nakon hranjenja. Potrebno je neko vrijeme (oko 15-20 minuta) da dijete oslobodi zrak (burp), inače postoji rizik da će se gušiti tijekom masaže.

Važno je napomenuti da mnogi stručnjaci vjeruju da će masaža na prazan želudac donijeti samo štetu. A ako dijete jede, vježba se može obaviti sat vremena nakon hranjenja. Različiti stručnjaci imaju različite poglede na masažu, tako da sami trebate slušati i gledati svoje dijete: kada se točno osjeća vježbama, kada je često dobro raspoložen i kako se osjeća 20 minuta nakon hranjenja.

Svi stručnjaci se slažu da ne biste trebali napraviti masažu toniranja prije nego što odete na spavanje, inače će se živčani sustav probuditi i dijete će biti dugo probuditi.

Opća načela masaže

Postoje dvije vrste masaža za bebe: opća masaža za dojenčad i liječenje.

Načela opće masaže koja se mogu izvesti kod kuće:

 • novorođenčad treba voditi vrlo pažljivo, sve kretnje treba biti glatko i nježno, bez pritiska. Lagano pomjerite bebe ruke i noge kako ne biste oštetili krhke kosti i slabe ligamente;
 • Prije početka postupka morate oprati ruke sapunom i ukloniti sve nakit;
 • pokreti trebaju napraviti posebnu liniju masaže. Pokušajte zadržati pokrete ruku poravnati s ritmom limfnog toka. Ruke bi uvijek trebale biti tople kako ne bi izazivale nelagodu bebi. Učinite sve bez jakog tlaka, izbjegavajući kralježnicu, jetru, srce;
 • ako želiš potisnuti trbuščić, onda ga učini samo u smjeru kazaljke na satu;
 • Preporučljivo je ne da se masaža u tišini. Možete, na primjer, pjevati, pričati priče ili pjesme, a možete uključiti klasičnu glazbu ili dječje pjesme.
 • punu njegu masaže se obavlja djetetu ne više od 1 puta dnevno. Sve ostalo - to može biti lagano stroking natrag ili trbuščić;
 • Obično daju masažu za dijete u 10 sesija od po 5-15 minuta. Sesija se ne može propustiti, pogotovo ako ste već uzeli tečaj. Štoviše, ako je liječnik rekao da se takvi postupci daju djetetu, a roditelji ih nisu počeli s vremenom, onda bi to u budućnosti moglo nepovoljno utjecati na zdravlje djeteta.

Masaža za sve mišićne skupine

Postupak se može podijeliti u nekoliko faza: masaža ruku, nogu, trbuščića, leđa, kukova.

Ruke. Započnite s masažom najjednostavnijim - općenitim milovanjem djeteta. To će postaviti dijete za daljnje vježbe i dati mu priliku da se opustite. Stavite djetetov prst u ruci i počnite milovati s druge strane s ramena na ruku. Ponovite pokret 5 puta. Sada možete staviti mrvicu na trbuh i ponoviti vježbu.

Noge. Za jačanje mišića nogu, brinite za koljena i noge. Podignite dno dijete u ruci i nacrtajte znak beskonačnosti s drugom rukom - od pete do prstiju i natrag. Zatim, potpuno okušajte noge, lagano zaobilazeći koljena. Ponovite vježbe 5 puta.

Želudac. Za ovu vježbu možete lagano podmazati ruke uljem i početi s laganim stroking stranama, a zatim nastavite kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu. Nemojte koristiti silu, sve mora biti lagano i nježno. Kako bi se bolje izliječilo pupak, oko njega se može nekoliko puta savijati prst u krug.

Butina. Položite novorođenče na leđima, uzmite noge u svoje ruke, savijte se na koljenima i nježno pritisnite na trbuščić. Sada morate pažljivo širiti noge na stranu. Ova vježba sprječava displazije.

Leđa. Vježbe su potrebne za jačanje leđa i dobivanje daljnje ispravne stav. Stavite dijete na trbuh. Stroking leđa, počevši od vrata i glatko se kreće do stražnjice. Tada se trebate udati u smjeru od kralježnice do bačava. Lagano masaža ramena.

Dijete se također može staviti u fetalni položaj, što se i dalje sjeća i voli. Da biste to učinili, trebate uzeti djetetove noge i ruke s jednom rukom i, uz potporu vratu, s druge strane, savijte glavu na prsa. Sada možete lagano tresti bebu. Vježba, usput, pomoći će smiriti dijete ako plače ili nestaje.

Ako želite da se beba beži prije spavanja, prilagodite ga na opušteni način, onda je bolje napraviti lagane i izmjerene udarce, ne razgovarati s djetetom, ne trljati ga i često ga ne preokrenuti.

Poželjno je da je dom bio fitball. Na primjer, u popodnevnim satima, kada ćete obaviti masažu, možete završiti sve vježbe klizanjem na veliku meku loptu. Ojačava vestibularni aparat, mišiće trbuha i leđa. Da biste to učinili, trebate staviti trbuh za bebu na fitball i, držeći noge, kao da ga gurnete naprijed-nazad, lijevo desno i kružno kretanje. Možete lagano kucati loptu kako bi dijete osjetilo laganu vibraciju.

Kakva masaža je potrebna za beba od dva mjeseca?

Ako vaše dijete već teže 5 kg ili više, tada se ukupnoj masaži može dodati trljanje, lagano trnce i nježno kretanje rubova dlanova.

Dječja stražnjica može biti umetnuta s bregovima, prsa se maziti laganim vibracijama, a prstima lagano dodirnuti leđa. Ali nemojte zaboraviti da je dijete još uvijek vrlo mala i napori su beskorisni. Svi pokreti trebaju biti lagani i bez pritiska!

Kakvu vrstu masaže dijete treba u dobi od 6 do 12 mjeseci?

Svaka masaža započinje milovati, a zatim spojite trljanje, lagano udaranje. Za djecu u ovom dobu možete povezati dlanove za gripanje. Kao dio sesije, koji može trajati 25-30 minuta, možete napraviti samo jedan dio tijela ili obavljati opće vježbe masaže.

Masaža bebe s hipertonom

Postupci za dojenčad s mišićnim hipertonusom nešto se razlikuju od najjednostavnije opće masaže. Hypertonus u djeteta je vrlo lako prepoznati, postoji nekoliko znakova:

 • beba često plače;
 • nervozno reagira na poznate zvukove;
 • beba konstantno pljuje nakon hranjenja;
 • novorođenčad već dobro odrastao glavu od rođenja;
 • dječak stalno pritišće noge i ruke;
 • često luka ili baca glavu, pogotovo kada plače.

Da biste oslabjeli hiperton, koristite posebne vježbe tijekom masaže. Vrlo korisna vježba "kolijevka". Dijete bi se trebalo vratiti na stol za presvlačenje, staviti ga pod glavu i leđa ruke, podići je i malo ga protresiti u različitim smjerovima. Sada morate lagano pomaknuti ruke na donji torzo djeteta i također malo tresti. Također možete uzeti dijete pod pazuhom i lagano ljuljati prema sebi i od sebe.

Uz hipertoniju, također se koristi trljanje. Na primjer, tzv. Brušenje klipa je neophodno za olovke i noge. Morate staviti ruku ili nogu između dlanova i trljati ga u jednom ili drugom smjeru. Nemojte koristiti silu, to lako, bez pritiska.

Potresanje je potrebno. Stavite prst u djetetovu ruku, lagano ga izvucite i lagano ga protresite, podupirući dršku s drugom rukom.

No, ono što se ne može učiniti s hipertonije jest uporaba pljeskanja i rezanja, oni naprotiv, samo povećavaju napetost.

Hipertoni mogu utjecati na razvoj djeteta i izazivati:

 • oslabljena koordinacija;
 • stvaranje nepravilnog hoda;
 • pojava problema s govorom;
 • razvojnih kašnjenja i drugih zdravstvenih problema.

Osim terapeutske masaže, liječnici propisuju i druge postupke - elektroforezu, termoterapiju, fizioterapiju, plivanje, pa čak i lijekove. Ali sve ovisi o dobi djeteta, njegovom stanju i popratnim bolestima. Stoga, u svakom slučaju, nemojte sam propisati nikakve lijekove i postupke.

Prednosti standardne masaže za bebe

Opća masaža toniranja novorođenčadi nije samo ugodna, već i korisna:

 • masaža poboljšava metaboličke procese;
 • aktivira izvedbu;
 • pomaže usredotočiti pozornost;
 • opušta bebu;
 • ublažava nezdravu pospanost;
 • poboljšava kardiovaskularni sustav;
 • potiče mozak.

Kada ne masaža

Evo popisa nekih kontraindikacija i slučajeva kada se ne preporučuje masaža bebe:

 • ako je dijete manje od 20 dana;
 • ako imate dišni probavni poremećaj;
 • Nemojte masirati ako se infekcija nalazi u bebi. Tijelo bebe će biti zauzeto u borbi protiv nje;
 • ako beba ima osip, prigušenu vrućinu i crvenilo na koži, onda je bolje suzdržati se od masaže;
 • kada dijete ima groznicu;
 • prisutnost bilo kakvih egzacerbacija ili alergija;
 • bolesti srca, poremećaji cirkulacije;
 • ako dijete ima veliku kila;
 • poremećaj jetre ili bubrega;
 • prisutnost bolesti koja čini kosti krhke;
 • ako ste primijetili da je sin ili kćer nestašan, nemojte inzistirati na masaži;
 • ako ste sami razdraženi, umorni, zabrinuti, onda je bolje odgoditi ovaj događaj.

Opća masaža za bebe je uvijek ugodna, korisna, nužna i neophodna na početku djetetovog života. Uvijek možete raditi masažu kod kuće s vlastitim rukama, dajući bebu radost i brigu, ljubav i zaštitu. Najjednostavnije i najjednostavnije milovanje majčinih ruku može raditi čudesa. Ako se i dalje bojazni obavljati opću masažu, onda je bolje povjeriti postupak profesionalcu. Zajedno s vama masirat će bebu, predložiti suptilnosti i pravila te vas naučiti pravilno držati dijete tijekom sesije.

Kako masirati malo dijete?

Za šestomjesečno dijete, to je norma kad se može prevaliti, sjedi, pušta, pokuša izgovoriti jednostavne riječi. Ako se, nakon dostizanja ove dobi, dijete još nije naučilo poduzeti okomiti položaj (barem sjesti), to je znak slabije razvijenih dorzalnih i abdominalnih mišića.

U tom je slučaju pokazana masaža kuće koja je poduprla imenovanje.

Uvjeti za održavanje bebe masaže

Prije početka bilo koje vrste baby masaže, morate ispuniti niz uvjeta:

 1. Masaža bebe može biti samo u dobro prozračenom prostoru.
 2. Temperatura zraka ne smije biti niža od 22 stupnja (ako je vruća kod kuće, bolje je potpuno ukloniti dijete, ako je, naprotiv, hladno, tada treba ostati jedino onaj dio tijela koji se trenutačno masira); Obavezno držite čistu pelenu na ruku.
 3. Ruke treba temeljito oprati, tople. Preporuča se da ih razmazite s kremom za bebe ili uljem (po mogućnosti bez mirisa), bolje je ukloniti sve nakit iz ruke.
 4. Masaža se može obaviti najranije 40 minuta nakon jela ili 30 minuta prije jela. U vrijeme spavanja, ovaj postupak se ne može izvršiti.
 5. Trajanje masaže je obično od 2 do 30 minuta (ovisno o intenzitetu i raznolikosti).
 6. Ako je dijete nezadovoljno nečim, odvratite ga: dajte mu igračku, razgovarajte i pjevajte.
 7. Počnite s laganim vježbama, postupno se krećući do teških.
 8. U prisutnosti crvenila kože, nemojte masirajte ta mjesta.

Zapamtite, masaža se ne smije izvoditi ako je dijete bolesno (s vrućicom, virusnim bolestima, kili, teškim diatezama i osipa), gladna ili ima dugotrajni krik.

Restorativna masaža za bebe

Pored jačanja leđnih i trbušnih mišića, može se provesti masaža za mladu djecu kako bi se poboljšala učinkovitost gastrointestinalnog trakta, imuni i živčani sustav, metabolizam i povećala imunitet.

Ova masaža je pogodna za bebe čija razina razvoja je dobna.

Značajke izvedbe

 • Stražnji dio djeteta treba podmazivati ​​sredstvom koje ne uzrokuje alergije ili trovanje ako je slučajno ušlo u usta;
 • potrebno je pravilno izračunati snagu pritiska na djetetovu kožu (ne više nego ako odlučite trljati oči prstima);
 • najbolje vrijeme za držanje - prije kupanja, jednom dnevno, proces bi trebao potrajati od 5 do 10 minuta;
 • učinjeno u tri faze: trljanje, gnječenje i milovanje (masiranje cijelog tijela od ručke do stopala);
 • koristite metode savijanja i produženja ekstremiteta, okrećući dijete od trbuha prema leđima i leđima, podizanje glave i torza, gnječenje stopala i ruku (uključujući sve prste).

Tehnika općeg jačanja kućne masaže za malu djecu

U velikom broju vrsta i metoda za utvrđivanje masaže, liječnici razlikuju nekoliko, najjednostavnijih i najprikladnijih manipulacija za kućne aktivnosti s djetetom.

Imajte na umu da ih roditelji mogu obavljati kod kuće bez posebnog liječničkog recepta:

 • okreće se od leđa do trbuha i natrag (pomaže bebi da se prevrće: lagano okrećite zdjelicu, a dijete završi skretanje);
 • smanjenje i razrjeđivanje ruku na prsima ležeći na leđima (akcija se ponavlja 8 puta po sesiji);
 • proširenje nogu i savijanje: možete savijati sinkronizirano i zasebno, početni položaj leži na leđima;
 • puzanje imitacija: dijete leži trbuh dolje, savijanje i nepovezane noge, s vremenom počinje gurati i puzati;
 • masaža stražnjice i leđa, kao i abdomen (možete koristiti tehniku ​​"tračnica, pragovi-pragovi...");
 • čučnjeva s podrškom za ruke;
 • podizanje ravnih nogu iz položaja koji leži na leđima;
 • podizanje tijela s položaja koji leži na leđima i abdomenu;
 • masaža grudi.

Zapamtite da u dobi od 6-7 mjeseci djeca uče samostalno kretanje, tijekom tog razdoblja razvijaju se mišići odgovorni za držanje tijela. Masaža ne samo da jača mišiće nego također ima povoljan učinak na kardiovaskularni sustav i srce.

Osim toga, vježbanje je element otvrdnjavanja tijela i jačanje imunološkog sustava djeteta. Također u ovom dobu, taktilni kontakt s majkom je vrlo važno za djecu, a masaža je sjajan način da zadovolji tu urođenu potrebu.

Dječja akupresura: kako i zašto to izvesti?

Akupresura se vrši pritiskom jastučića palca i indeksnih prstiju i rotacijskih pokreta na određenim dijelovima djetetovog tijela, kao i njihovo mljevenje i gnječenje.

Potrebno je lagano pritisnuti (prsti okomiti na područje koje masimo), tako da dijete ne povrijedi, trajanje tlaka na jednoj točki ne smije prelaziti 5-7 sekundi, a cijela masaža ne bi trebala trajati duže od 2-3 minute.

Liječnici preporučuju ovu vrstu masaže 3 puta tjedno. Koristi se uglavnom radi jačanja dječjeg tijela i dodatno stimulira razvoj ekstremiteta, prehlada, ublažavanja boli s kolikom i zubima, kako bi se spriječili poremećaji držanja tijela.

Međutim, ovu vrstu masaže treba naučiti jer je važno pravilno izračunati silu pritiska (preslab - doprinijeti opuštanju, ne podizanju tonusa, a previše jaki može uzrokovati bol). Stoga, prije nego što ga "testirate" djeci, bolje je da se roditelji konzultiraju s liječnikom kako bi pokazao što se radi.

Na kojim dijelovima djetetova tijela se izvodi akupresura?

 1. Glava: viski, uši i iza njih se masirati (kako bi umirili bebu i normalizirali cirkulaciju krvi); nosnog mosta, čela, uz nos (s niskim nosom ili nazalnim zagušenjem).
 2. Ruke: trljane ruke (na dnu palca), zglobovi, unutarnja strana lakta.
 3. Noge: noge (masa prvog prsta se masira kako bi ublažila glavobolju i / ili zubobolju, drugo - kako bi se uklonila bol u solnom pleksusu, treći i četvrti - protiv bolova u trbuhu, potonji - od boli u zdjelici); donju nogu, unutarnju stranu koljena i gore (maziti za pravilan razvoj mišića i zglobova).
 4. Natrag: masira se između lopatica, duž kralježnice, ponekad (samo po preporuci liječnika) u području zdjelice (omogućuje vam toniranje leđnih mišića odgovorni za ravno držanje tijela).
 5. Vrat: gnječite sa svih strana (povećane zaštitne funkcije tijela, rad žlijezda i cirkulacija krvi).
 6. Sternum: cijelo područje se lupa od kosti kosti do nivoa bradavica (ovaj učinak doprinosi zdravom razvoju bronha i pluća općenito).
 7. Trbuh: kružni pokreti oko pupka u smjeru kazaljke na satu (poboljšati probavu, ublažiti koliku bolest).

Drenažna masaža za bebe: oprema i značajke

Značajke izvedbe

Da bi se u slučaju bronhitisa ubrzalo proljev iz pluća, mala djeca često propisuju drenažu (egzotektorna masaža). Njegova je osobitost da se izvodi samo tijekom razdoblja kada se mrvica već oporavlja, to jest 5-6 dana nakon bolesti i pod uvjetom da nema povišene tjelesne temperature.

Vrijeme za djecu od šest mjeseci - oko 15 minuta, za stariju djecu - 20-25 minuta.

Na početku bolesti, takva masaža se obično ne radi, ali kako bi dijete lakše olakšalo disanje, jednostavno stavite mali jastuk pod glavu i torzo pa će tijelo porasti oko 20 stupnjeva i dijete će lakše disati.

Također morate pretvoriti bebu u krevet što je češće moguće, tako da vrećica ne stagnira u plućima. Dakle, svrha drenažne masaže - pomaže u ranom uklanjanju ispljuvka iz tijela kad se kašlja.

Tehnika za bebijsku ekspektorantsku masažu

Masaža odvodnje izvodi se na sljedeći način:

 1. Dijete se stavlja na trbuščić, jastuk se stavlja pod dojku (može se koristiti ručnik koji se kotrlja u slamku) tako da je glava niža od tijela.
 2. Zatim počnu zagrijati leđa: prvo trljanje dok se na koži ne pojavi ružičasto nijansiranje, a zatim se uz vrhove prstiju (sinkronizirano s obje ruke) uzduž rebara, od kralježnice do strane.
 1. Lagani masažni pokreti vode od donjih rebara do ramena, učinite ovu akciju 20 puta (u suprotnom smjeru ne možete ići, dok izbacujemo ispljuvake iz pluća, a ne obratno).
 2. Svjetlo dodirom od dna prema natrag (opet, pobrinite se da mrvice ne povrijediti).
 3. Vježba "automobil": od sklonog položaja na trbuhu, podignite djetetove noge, pustite ga da se pomakne, naslanjajući se s jedne strane (razvija dišni i kardiovaskularni sustav).

Ova vrsta masaže potiče iskašljavanje i izvrsna je alternativa ekspektoranima, čija upotreba u mladoj dobi često je problematična ili nemoguća. Osim toga, poboljšava funkcioniranje dišnih i krvožilnih sustava u bebama.

Prednosti masaže djetetovog tijela teško je precijeniti, a jednako je važno i ispravno izvršiti. Ovo je jedan od najpristupačnijih načina za roditelje da razviju i promoviraju zdravlje djece.

Između ostalog, masaža je mnogo ugodnija od gorkih smjesa i prašaka, a svaka mama i tata mogu naučiti kako to učiniti. Stoga, postupajte s anksioznošću i dušom!

Skladan razvoj i dobro zdravlje vašoj djeci!

Toniranje masaže za djecu

Tijelo djece vrlo je osjetljivo na vanjske utjecaje. Stoga masaža djeluje nešto drugačije od odraslih, što zahtijeva konzultacije sa stručnjacima. Tijekom izvršavanja tonicne masaže, velika pažnja treba posvetiti raspoloženju djeteta, dobrobiti i reakcijama na različite manipulacije. Ovi kriteriji mogu se koristiti za procjenu učinkovitosti postupaka.

Treba pojasniti da, ovisno o dobi, masaža toniranja utječe na djecu na različite načine. U djece u dobi od 3 do 7 godina ova masaža povećava aktivnost, osigurava eksploziju energije i pomaže u rješavanju apatije. Kod dojenčadi ova metoda se učinkovito koristi u slučaju motornih poremećaja i hipotonije mišića.

Pomoću tonikalne masaže za djecu možete postići sljedeće rezultate:

 • smanjenje spavanja
 • poboljšanje metabolizma
 • povećati performanse
 • poticanje mentalne aktivnosti
 • koncentracija pažnje
 • smanjenje inhibicije i razdražljivost
 • normalizacija kardiovaskularnog sustava.

Toniranje masaže za djecu ne može se održati dulje vrijeme, inače će se dijete umoriti, a očekivani porast energije neće biti.

Za novorođenče se izvodi masaža toniranja koja stimulira slabe mišiće. Najbolje je učiniti ujutro nakon spavanja. Za obavljanje masaže treba stručnjak ili roditelji pod njegovim nadzorom, koji će moći pratiti stanje djece.

Među glavnim manipulacijama razlikuju se milovanje, trljanje i trnce. U obavljanju ove manipulacije je da zapamtite da je masaža bi trebalo biti učinjeno vrlo pažljivo, jer djeca su vrlo osjetljiva na fizičkim udarcima.

Limfni sustav je snažan unutarnji čistač tijela. Jačanje rada ovog sustava tijekom masaže pokrećemo dodatni ciklus čišćenja tijela od nakupljenih toksina. Nakon toga poboljšava se stanje kože i opće dobro.

U današnjem svijetu to je vrlo često hitna potreba da se oraspoložiti. Svatko mora raditi vlastite metode: energetska pića, kava, svjetlo vježbe. No, najkorisnija za tijela način - je osnažujući masaža, koja pomaže da se osjećaju navalu vitalnosti, te poboljšava raspoloženje.

Svaka osoba koja želi izliječiti bilo koju bolest ili jednostavno poboljšati njihovo zdravlje je zainteresirana za bolesti s kojima se može boriti osteopatija.

Dan grupe za grupu
od 10:00 do 18:00 sati
m. Taganskaya

Još 5 mjesta

15:30 do 21:30
m. Taganskaya

Još 2 mjesta

od 15.30 do 21.30
m. Taganskaya

Još 3 mjesta

Copyright © 2018 Institut za masažu i kozmologiju

Masaža za bebe. Od 3 do 7 godina.

Osnove zdravlja i skladan razvoj, kao što znate, položaju se u djetinjstvu, kada dijete aktivno raste, kada se formiraju i poboljšaju svi sustavi njegova tijela. Predškolska dob (od 3 do 7 godina) posebno je važna u tom smislu. Ovo je vrijeme najintenzivnijeg razvoja, svladavanje ogromne količine informacija, podizanje navika i stavova, postajući dijete kao pojedinca.

Nažalost, mnogi roditelji podcjenjuju važnost ove dobi, s obzirom na to kao prijelaz s djetinjstva (kada je djetetu pružena velika pažnja) do školskog razdoblja (kada je opet potrebno pozornost), kao neku vrstu "odmora". Ali upravo sada se formiraju osnovne motoričke sposobnosti, kao što su hodanje, trčanje, skakanje; držanje tijela, sposobnost kontroliranja tijela; očituju se osobine poput inicijative, ustrajnosti i neovisnosti. U ovom je dobu dijete vrednovalo kretanje kao način samorazumijevanja, način poznavanja svijeta oko sebe, koji prima veliko zadovoljstvo od novih vještina.

No, koliko često roditelji, razvijaju svoju djecu intelektualno i estetski, zaboravljaju na tjelesni odgoj, postupaju kao nešto sekundarno i događa se sama po sebi. Kao rezultat, au to sam uvjeren svaki dan, rad s djecom u vrtiću i na klinici, mnogi od 4-5-6 godina stari dječaci i djevojčice su slabo pokrenuti, pogriješiti, ne mogu popeti na ljestve ili penjanje zid, ne znam kako to uhvatiti i bacanje lopte i tako dalje.. Naravno potreba za aktivne pokrete svojstvene djeci ove dobi, potisnutih odraslih (Nemojte trčati! Nemojte napraviti buku! ne smetaju!), da je najveći negativni utjecaj na djetetovu raspoloženju, njegovo opće zdravstveno stanje.

Kao liječnik, posebno me zabrinjava zbog rasprostranjenosti među djecom predškolske dobi o nedostatcima i bolestima lokomotornog sustava, kao što su ravne noge, problemi s držanjem tijela, skolioza.

Često roditelji opravdavaju svoju neaktivnost s otežanim uvjetima modernog života, zapošljavanja, nedostatka posebnih znanja i materijalnih sposobnosti. Ali tjelesni odgoj ne zahtijeva posebne uvjete i obuku. Učite svoje dijete da igra s loptom, skok konopac, pokazati mu igre koje ste igrali kao dijete, malo više hodati s njim na opremljen igralištu ili u parku, gdje postoji mogućnost za pokretanje i penjati se, organizirajte kućnu samo sportski prostor. Pokušajte svim sredstvima da potaknete želju djeteta da aktivno krene, usaditi mu zanimanje i ljubav prema tijelu.

POVEZNOSTI MASAŽE DJECE

Masaža je znanstveno utemeljena metoda testirana višegodišnjom praksom, najprikladnijom i fiziološkom metodom (tj. Blizu ljudskog tijela) koja omogućuje uspješno rješavanje problema prevencije i liječenja raznih bolesti. To čini masažu popularnom, osobito u dječjoj praksi.

Tijelo djeteta je u stanju razvoja, rasta, stalne promjene. Svaki utjecaj, bez obzira na to jesu li životni uvjeti, hrana, igre, tjelesni odgoj, masaža, medicinska aktivnost (postupci, lijekovi) itd., Imaju mnogo veći utjecaj na njega nego na tijelo odrasle osobe koja je već formirala osobu. Dijete je iznenađujuće plastično i osjetljivo, stoga je toliko važan ozbiljan i odgovoran pristup svemu što se tiče njegovog zdravlja.

Beba masaža ističe se kao poseban tip masaže, jer doprinosi ne samo oporavku ili liječenju djeteta, nego i njegovom bržem i skladnom psihofizičkom razvoju. Štoviše, učinak masaže je jači, mlađi dijete.

Za veću učinkovitost, masaža se koristi u kombinaciji s gimnastičkim vježbama koje se izvode tijekom postupka ili neposredno nakon njega. Međutim, ne treba nositi dijete s previše složenim ili dugotrajnim vježbama, jer sama masaža je određeno opterećenje na tijelu. Naširoko se koriste pasivni pokreti (tj. Pokreti koje dijete izvodi uz pomoć odrasle osobe), razni korektivni položaji i oblikovanje.

Važna značajka bebe masaže je oprez u izboru tehnika. Primjenjuju se sve tehnike klasične masaže, elementi akupresure i druge vrste refleksologije, no preferiraju se nježniji i blagi učinci. Razne poteze, pažljivi trljanje (bolje s prstima, što povećava osjetljivost masaža za ruke), lagano gnječenje, lagani bubnjevi - sve to vam omogućuje postizanje željenog rezultata bez da dijete izaziva nelagodu. To ne znači da je takva masaža plitka i neučinkovita, naprotiv, dobro poznavanje tehnike i poznavanje učinka različitih tehnika, možete promijeniti prirodu učinka.

Ovisno o namjeni masaže, može biti tonik ili opuštanje. Masaža toninga se provodi bržim tempom, primjenjuju se sve osnovne tehnike, ali se trljanje i gnječenje vrše snažnije, koriste se više tehnika šokiranja. Opuštajuću masažu odlikuje se glatkošću i uniformnim ritmom pokreta, koristi se veliki broj udaraca, opuštajućih vibracija (npr. Trese), trljanje i gnječenje - sporije i dublje, manje udara.

U svakom slučaju, masaža treba biti bezbolna. To je možda glavna razlika između dječje masaže odrasle osobe, gdje su dopušteni neki bolni učinci (mnogi odrasli smatraju da je bezbolna masaža prevelika i, stoga, nedjelotvorna). U djetetu, bolne tehnike mogu izazvati različite patološke reakcije (na primjer, refleksna mišićna napetost), a osim toga postoji i strah, koji poništava cijeli pozitivan učinak, stvara stabilan negativan stav.

Glavni kriterij za ispravnost masaže - raspoloženje djeteta. Ako dijete voli masažu, postaje sve jače i veselo - onda je sve dobro.

UVJETI ZA ispravnu masažu

Svaka čvrsta površina može biti mjesto masaže, najbolje je posebna masaža stol, ali kod kuće krevet, široka klupa, stol, itd. Može se obaviti. Masaža se može obaviti na podu ili na tvrdom ploči smještena na tapecirani namještaj. Najvažniji uvjet je čvrsta podrška, inače će vam se napori ne samo proširiti (a ne toliko) na tijelo djeteta, već i na mekanu kauč ili krevet. Poželjno je da postoji prilika da se približi djetetu s različitih strana i promijeni njegov položaj (sjedenje ili stajanje pola sata u istom položaju prilično je naporno). Zrak u sobi trebao bi biti topao, ali svjež, u toplim mjesecima moguće je izvesti masažu s otvorenim prozorom (prozorom) ili u zraku, tako da se kombinira s otvrdnjavanjem.

Masaža se provodi najranije 30 minuta nakon jela, ali i nerazumno se nositi s gladnim djetetom. U svakom slučaju ne smijete davati dječju hranu (sušenje, bombona, voće) za vrijeme masaže - to je samo opasno, dijete može gušiti. Ako je dijete nestašno, to znači da postoje razlozi za to, masaža se može odgoditi neko vrijeme, čak i prenijeti na sljedeći dan. Ako se zdravstveno stanje djeteta pogoršava, ako doživljava neugodne osjete, vrijeme sjednice treba se smanjiti ili čak privremeno otkazati.

Masiranje ruke mora biti savršeno čisto, suho, meko i toplo, kratki nokti odrezani. Satovi, prstenje, sve što ometa pokret pokretnih prstiju i ruku, trebalo bi ukloniti. Odjeća bi trebala biti udobna i lagana, a ruke otvorene laktovima.

U baby masaži ne koristite ulja, kreme, masti, prašci, talk. Najbolje je masaža čistim rukama, jer uljne tvari povećavaju klizanje i smanjuju učinkovitost takvih metoda kao što su mljevenje i gnječenje, a talka suši kožu djeteta. Osim toga, moguće je i alergijske reakcije na ove lijekove. Ako su vam ruke suviše suhe, podmazujte ih s kremom prije masaže, uz prekomjerno znojenje dlana - prah s malom količinom praha talka.

Tijekom masaže, budite sigurni da razgovarate sa svojim djetetom, držite ga u dobrom raspoloženju.

POKAZATELJI I KONTRAINDIKACIJE

Pravilno izvedena masaža korisna je svakome, a gotovo je nemoguće naštetiti njima. Indikacije za masažu su vrlo široke, osobito u pedijatrijskoj praksi, gdje je to jedna od glavnih metoda liječenja ili je dio kompleksa terapijskih mjera za široku paletu bolesti. Razvojni poremećaji ili bolesti mišićno-koštanog sustava, od kojih je najčešći su ravne, ravnog valgus noga clubfoot zakrivljenosti kosti donjih ekstremiteta, točna držanje, skolioza, nestabilnosti zglobova, prsa deformacije itd Respiratorne bolesti (bronhitis.., pneumonija, bronhijalna astma), krvožilni sustav (bolest srca, vaskularna distonija), probavnih organa (diskinezija žučnog sustava, kolitis, gastritis), neke bubrežne bolesti, noćne enureze, metabolički poremećaji (pretilost, hipotrofija), itd. Posebna pozornost posvećuje se masaži u liječenju bolesti ili poremećaja razvoja živčanog sustava, perifernih i središnjih.

Učinak masaže na cijelo tijelo omogućuje vam postizanje dobrih i trajnih rezultata. Međutim, postoji niz stanja i bolesti u kojima je masaža kontraindicirana.

bilo kakve akutne febrilne stanja (uz groznicu i simptome opće opijanja); akutne upalne bolesti kože, potkožnog tkiva, limfnih čvorova, mišića, zglobova (očituje se lokalnim reakcijama, crvenilo, oteklina, bol, groznica, ponekad opće pogoršanje stanja) (vidi gore); poremećaja krvi, sklonost krvarenju; osteomijelitis, tuberkuloza kostiju i zglobova; aktivna faza plućne tuberkuloze; bolesti popraćene krhkim kostima; pogoršanje svih kroničnih bolesti; kongenitalni defekti srca s znakovima dekompenzacije; dijabetes melitus; tumori bilo koje prirode, neoplazme kože; bolesti kože infektivne i gljivične prirode.

Ovdje su glavne kontraindikacije, međutim, kako ne biste naškodili djetetu s vašim postupcima, posavjetujte se s liječnikom i zatražite njegovu podršku.

CLASSIC MASAŽA RECEPCIJA

Tehnika masaže sastoji se od mnogih individualnih tehnika, koje se mogu svesti na sljedećih pet osnovnih:

 • povlačiti;
 • trljanje;
 • gnječenja;
 • udarne tehnike;
 • vibracija.

Pored ovih osnovnih tehnika koriste se i pomoćne tehnike, koje su, u biti, varijante glavnih navedenih.

Bit ove tehnike, kao što to ime govori, jest udariti određeno područje tijela, proizvedeno u određenom smjeru. Uz stroking, masaža najčešće počinje, i obično završava s njom.

Pored toga, milovanje se također provodi između ostalih masaža.

Stroking ima značajan utjecaj na središnji i periferni živčani sustav, kožu, cirkulaciju krvi i limfni tok.

Sa sporim, mekim prijemom smanjuje se uzbudljivost živčanog sustava, tj. Izražava se izraženi umirujući učinak. Ovaj karakter milovanja vam omogućuje da uklonite ili smanjite bol kod ozljeda i bolesti neuromuskularnog sustava.

Brzo i energično milovanje pridonosi određenom povećanju tonusa živčanog sustava.

Stroking čisti kožu od mrtvih stanica kože, čestica prašine i mikroba. Istodobno se otvaraju kanali znoja i lojnih žlijezda, poboljšava njihovo djelovanje i disanje kože, cirkulacija krvi i hranjenje kože (postaje mekše i elastičnije), lokalna temperatura raste.

Stroking poboljšava protok limfe i krvi (ne samo iz posuda pod pritiskom, već i posuda susjednih područja), što pomaže u smanjenju stagnacije i oticanja tkiva.

Vrste upisa: planarno milovanje; hvatanje milovati.

Usmjeravanje ravnine je podijeljeno na površinsko ubacivanje i pritisak (s ejakulacijom).

Kretanje ruku pojavljuje se u različitim smjerovima: uzdužno, poprečno, kružno, cik-cak, itd.

Uhvatljivo milovanje podijeljeno je na: hvatanje površinskog milovanja; duboko milovanje; stisnuvši se povremenim strokingom.

Uzimajući povremeni stroking ima stimulirajući učinak i koristi se za revitalizaciju lokalne cirkulacije krvi u tkivima, pojačava kontrakciju mišića, potiče vaskularne zidove dubokih posuda, kao i iritira duboke živčane trake.

Posebnost izvedbe svih vrsta udaraca ovisi o površini koja se masira. gdje nije moguće koristiti osnovne tehnike, primijeniti pomoćne. kao što su: češaljni (s zglobovima, primijenjenim na mjestima masivnih mišića), glačanje (stražnja strana ruke), ljuske poput rake (s vrhovima širenja prstiju), pinceta poput milovanja (lagano natezanje).

Bit tehnike sastoji se u zamjeni ili istezanju tkiva u različitim smjerovima. Kada trlja, masaža ruke bi trebala kretati, premjestiti kožu, a ne klizanje uz njega. Drugim riječima: trljanje je masaža dublje od temeljnog tkiva kroz kožu.

Premještanje i rastezanje tkiva dovodi do povećane cirkulacije krvi zbog širenja krvnih žila i ubrzavanja protoka krvi. istodobno se temperatura kože povećava za 1,5 do 3 stupnja. Više kisika, hranjivih tvari i biološki aktivnih tvari se isporučuju u tkiva, brže se uklanjaju metabolički proizvodi, otvrdnjavanja, patoloških naslaga i akumulacija tekućine u tkivu koja se otapa.

Ova akcija trljanja se naširoko koristi u terapijskoj i sportskoj masaži.

Jako trljanje povećava kontraktilnu funkciju i tonus mišića, povećava elastičnost, mobilnost tkiva.

Postoji nekoliko vrsta prijema: trljanje s prstima; trljanje bazom dlana; trljanje leđa površine prstiju presavijeni u šaku; trljajte jastučić odvojeno palcem, prstom ili srednjim prstom; trljanje ulnarskog ruba četke.

Pomoćne tehnike uključuju sjenčanje, blanjanje, rake i češalj poput trljanja, piljenja i križanja, i pijesak poput trljanja.

Mijesanje se sastoji od hvatanja, podizanja, stiskanja i istiskivanja tkiva. Ovo je dugotrajna i tehnički složena tehnika koja traje dosta vremena u gotovo svakoj vrsti masaže.

Gnječenje je jači od svih ostalih tehnika, utječe na neuromuskularni aparat.

Pod utjecajem gnječenja u mišićima, limfna i krvotok se znatno povećavaju, aktiviraju se redoksni procesi, poboljšava se ishrana tkiva, ubrzava izlučivanje metaboličkih proizvoda što doprinosi bržem oporavku mišića (pogotovo onih koji su umorni). Mišići postaju jači i elastičniji, pa se gnječenje može smatrati nekom vrstom pasivne gimnastike za mišiće i učinkovito se koristi za preventivne svrhe ili uklanjanje atrofije mišićnog sustava.

S polaganim ritmom gnječenja, ali jakom i dugotrajnom uzbudljivosti i tonus mišića (opuštajući učinak) obično se smanjuje, a obrnuto, s bržim tempom, kraćim i kraćim vremenom gnječenja, dolazi do porasta ekscitacijskih procesa i mišićnog tonusa (tonik).

Vrste prijema: lateralno gnječenje i longitudinalno.

Pomoćne tehnike gnječenja uključuju: filcanje, valjanje, klizanje, istezanje, prešanje, štipanje gnječenja, štipanje, kompresiju.

Vibracije karakterizira uporaba brzih oscilirajućih i nagnutih pokreta koji uzrokuju tresenje tkiva.

Zbog elastičnosti tkiva, mehaničke vibracije koje nastaju na površini propagiraju u obliku valova. Istodobno, ovisno o snazi ​​i snazi ​​vibracija, valovi mogu proći ne samo kroz površinska tkiva i mišiće, već mogu prodrijeti duboko u njih i uzrokovati vibracije unutarnjih organa, dubokih ležajeva i živaca.

Lagano trese tkiva ima sedativni učinak na živčani sustav, a intenzivan - uzbudljiv. Tresenje tkiva ima analgetski učinak, koji se koristi za različite ozljede i bolesti mišićno-koštanog sustava.

Vibracija u kombinaciji s drugim tehnikama masaže pridonosi boljem odljevu limfnog, intersticijalnog i venskog krvi, povećanju kontrakcije mišića. Prijem stimulira funkciju adrenalnog korteksa, aktivira popravak tkiva i smanjuje vrijeme stvaranja kalusa.

Šokovi uzrokovani djelovanjem vibracija, stimulirajući učinak na funkciju unutarnjih organa (pojačano pokretljivost crijeva, izlučivanje funkcije želuca, jetre, bronha.

Postoje točke i kontinuirane vibracije.

Pomoćne metode neprekidne vibracije uključuju: trešanje, drmanje, tresenje, guranje.

Pri izvođenju udarnih tehnika, tkiva tijela podvrgavaju se ritmičkim i čestim udarcima koje su napravili različiti dijelovi ruke i prsti masažnog terapeuta.

S jakim i brzim ponašanjem, tehnike udaranja imaju tonicni učinak na središnji živčani sustav i neuromuskularni aparat i često se koriste samo za tu svrhu. Različitim patološkim procesima pridonose smanjenju pa čak i prestanku boli i stoga se mogu koristiti kao "distracting" alat za masiranje tkiva smještenih u blizini bolnih područja.

Vrste prijema: probijanje; effleurage; pat; hack; prošivanje.

Vrlo često se koriste i kombinacije tehnika masaže, koje se nazivaju kombinirane, na primjer:

 • gnječenje i tresti;
 • pomicanje i guranje;
 • kompresija i istezanje;
 • istezanje i vibracije;
 • pritisak i vibracije;
 • pritisak i trljanje;
 • milovati i tresti.

Kombinacija pojedinih tehnika, sažimanje učinaka proizvedenih pojedinačnim tehnikama masaže, ima veliko fiziološko značenje. Osim toga, kombiniranjem različitih tehnika i promjenom njihovog slijeda, možete mijenjati radne mišiće vaših ruku i tako olakšati izvođenje masaže.

Autorica - Irina Krasikova. Masaža za bebe. Od tri do sedam godina.

Tonska masaža za bebe

Masaža za bebe vrlo je važna procedura za puni razvoj bebe, jačanje mišića i razvijanje motoričkih sposobnosti, poboljšanje dobrobiti i emocionalnog stanja. Ovisno o zdravlju djeteta, masaža može biti različite vrste: opće ili posebne, terapijska ili profilaktička, osnažujuća ili umirujuća. Svaka masaža počinje se izvoditi na bebu u dobi od mjesec dana, nakon što je beba nadvladala najvažnije i najodgovornije razdoblje adaptacije nakon poroda u svom životu - neonatalnom razdoblju.

Da biste aktivirali rad svih organa i sustava tijela, održavajte toniknu masažu za dojenčad. Masaža opći tonik za dojenčad - zajednički profilaktičko masaža, pomoću koje se aktivira cijelo beba tijelo, potiče cirkulaciju krvi po formiranju živčanog sustava aktiviraju se u metaboličkim procesima, te poboljšava funkciju probavnog sustava.

Toniranje masaža za bebe obično se provodi u jutarnjim satima dan nakon 1,5 - 2 sata nakon obroka, kad je mrvica je u dobrom stanju uma, kako bi se napunili bebe energiju i dobro raspoloženje za cijeli dan. Plakanje i plač beba tijekom tonicne masaže nije dopušteno, pa osim psihološkog šoka dijete može biti oštećeno samim pokretima masaže. Općenitu tonicnu masažu za bebe vrši posebno obučeni stručnjak, za ovu vrstu masaže karakteristični su aktivni i snažni pokreti, kao i brzi ritam pokreta masaže. Istodobno, potrebno je adekvatno izračunati vlastitu snagu i zapamtiti da je ispred vas beba, u kojoj su svi organi i sustavi u razdoblju aktivne formacije. Beba bi trebala uživati ​​u masaži i trebala bi shvatiti da je masaža dobra i ugodna.

Toniranje masaže za dojenčad uključuje ne jednu ili dvije sesije, ali predstavlja tečaj koji se sastoji od 10 postupaka ili sesija koji se održavaju svaki dan ili svaki drugi dan. Opća tonik masaža 10 za bebe se ponavlja s određenom frekvencijom ovisno o općem stanju djeteta i njegovim individualnim karakteristikama. Možete ponoviti kao jedan tečaj u trajanju od 2 do 3 mjeseca i jedan tečaj u roku od 6 do 12 mjeseci.

Toniranje masaže za bebe sastoji se od seta vježbi, gdje se glavna vježba stroking, a također koristi takve tehnike kao aktivno trljanje bebe kože i patting. Masaže od vrha do dna, počnite mijesiti ručku, dijete je opušteno i obavljati milovati pokreti ruku u smjeru ramenog zgloba do zgloba, milovati i trljanje mazite zamijeniti. Zatim izvedite iste pokrete masaže na donjim udovima u sljedećem slijedu: zglobovi kuka, koljena, stopala. Onda je beba preokrenuta na trbuhu i pokreti masaže se ponavljaju na gornjim i donjim ekstremitetima.

Sljedeća faza toniranje masaža - masaža trbuha, gdje početi masirati strane, a zatim izvršiti milovati trbuha u smjeru kazaljke na satu, kretanje mora biti jako svjetlo kako se ne bi naškoditi bebe. Zatim masirajte trbuh zamjenjuje jačanje kralježnice i mišića leđa u smjeru od vrata do lumbalnoj regiji, provesti milovati pokrete masaže na leđima, onda svjetlo trljanje na vratu na donjem dijelu leđa, naizmjenično sa blagim pat, stvarajući blagi prstiju vibracija. Vježbe u svakom području se ponavljaju 4-5 puta, trajanje jedne sesije masaže toniranja je 20 - 30 minuta. Isto tako, kada je drenažna masaža bebe i dokazane tehnike akupresure, koja se provodi na učinaka pojedinih aktivnih točaka na grudnichka tijelu, pomaže s još većom snagom potaknuti rad svih organa i metaboličkim procesima.

Treba imati na umu da u djetinjstvu mogu biti kontraindikacije za provođenje tonicne masaže, stoga prije no što se provede takav način masaže potrebno je savjetovanje i imenovanje pedijatara.

Opća tonik masaža 10 za bebe je wellness postupak koji pomaže djetetu da se fizički ispravno razvije, kao i da raste zdrav i aktivan.
Toniranje masaže je od najveće važnosti za pravilnu formiranost mentalnog i tjelesnog razvoja vaše voljene bebe. Izvođenjem takve masaže, dajete veliki doprinos zdravlju i pravilnom razvoju djeteta.