Trostruki test trudnoće

Liječenje

Popis testova i analiza, kroz koje trudnica tijekom trudnoće beba, tu je test probira, kao triple test u trudnoći. Mnogi stručnjaci stavljaju ovu analizu u kategoriju obvezatnog, jer trostruko testiranje tijekom trudnoće vrlo vjerojatno utječe na rizik od kongenitalnih abnormalnosti i kromosomskih abnormalnosti u fetusu. U idealnom slučaju, trudni test trudnoće treba provesti u svakom pojedinom slučaju trudnoće. No, na žalost, mnogi vladine agencije kako bi se osiguralo održavanje i praćenje trudnoće, nisu opremljeni s punim potrebnom opremom za analizu i interpretaciju toga.

Trostruki test trudnoće analiza krvi buduće mame odrediti razinu tri osnovna marker za alfa-fetoprotein (AFP), humani korionski gonadotropin (HCG) i slobodne estriol (EZ). Samo zato što se proučavaju pokazatelji triju tvari, test se naziva trostruko. Optimalno razdoblje trudnoće za njegovo držanje je interval između 15. i 20. tjedna, a liječnicima se savjetuje da provede test u ranoj fazi (15-16 tjedana), tako da u slučaju loših pokazatelja postoji vrijeme ponoviti test. Krv se analizira ujutro, strogo na prazan želudac - bilo koji obrok iskrivljuje pokazatelje. Trostruko testiranje tijekom trudnoće za najcjelovitiju sliku, stručnjaci preporučuju da rade zajedno s ultrazvukom.

Triple test tijekom trudnoće je korisno, jer, određivanje razine AFP, hCG i estriol u budućoj majci krvi, liječnik u ranim fazama trudnoće može utvrditi rizik da dijete s kromosomskim aberacijama (Downov sindrom ili bolest Edwards), uz prisustvo fetalnih defekata neuralne cijevi.

Dakle, kakvi su markeri procijenjeni od strane stručnjaka tijekom trostrukog testa i što može biti naznačeno nedovoljnom ili precijenjenom razinom supstancije u krvi majke?

Alfa-fetoprotein (AFP) - protein u krvnoj plazmi, koja radi njegov prvi u jajeta vreće, u daljnjem tekstu sintetiziran u jetri fetusa. Abnormalne razine AFP-a mogu biti znak:

 • understated - Downova bolest ili Edwardsova bolest; također može biti simptom niskog položaja placente, šećerne bolesti u majci;

Triple test trudnoće - prilika da se osigura zdravlje djeteta

Štetni učinak okolišnih uvjeta našeg urbanog svijeta negativno utječe na stanje ljudskog zdravlja, posebno za žene koje su oslabljene trudnoćom.

Svaka se trudna majka stalno brine o zdravlju djeteta i pokušava saznati sve o svom stanju u vrlo ranim fazama trudnoće.

Trenutno, moderna medicina ima sposobnost sasvim u potpunosti pokriti sve te probleme, budući da genetičari i opstetričari i ginekolozi imaju na raspolaganju opremu i metode razvijene kako bi se identificirale sve abnormalnosti u razvoju fetusa u maternici.

Rasprostranjena uporaba ultrazvučnih dijagnostika i laboratorijskih studija omogućava visok stupanj pouzdanosti da govori o pojavi malformacija.

Što je potrebno za istraživanje?

Trostruko testiranje tijekom trudnoće, kao što ime sugerira, sastoji se od proučavanja tri komponente analize uzete od pacijenta.

Prije svega, AFP je istraživanje koje je poseban tip proteina proizveden od fetalne jetre, koja ulazi u amnionsku tekućinu, a kasnije kroz posteljicu ulazi u krvne žile majke.

Za analizu je potrebno uzeti krv iz majčine vene, a broj alfa-fetoproteina u njemu može se procijeniti na mnogim značajkama razvoja fetusa.

AFP u sastavu krvi tjelesne majke pojavljuje se na oko 5-6 tjedana trudnoće, a slijedeći dinamiku promjena u ovom pokazatelju možemo pretpostaviti:

 • defekt u rastu neuronske cijevi, to jest prisutnost kile mozga ili leđne moždine;
 • nedostatak u prekomjernom rastu trbušne stijenke, kada su unutarnji organi fetusa zatvoreni samo tankom membranom, koja se sastoji od rastegnute pupčane vrpce;
 • anomalija u razvoju bubrega, s porastom duodenuma.

Treba napomenuti da je patologija povećanje ovog pokazatelja, najmanje 2,5 puta, u usporedbi s prosječnim vrijednostima.

Ali oštar porast ovog pokazatelja ne govori nužno o patološkim promjenama u razvoju fetusa. Ovaj rezultat može biti povezan s placentarnom insuficijencijom ili višestrukom trudnoćom.

HCG protein može biti izoliran u ženskom tijelu, jer 10-12-og dana od dana oplodnje, što ga čini moguće pouzdano potvrditi trudnoću sa kućni test - prisutnost bendova na testu ukazuje na prisutnost hCG u ženskom tijelu proteina.

Ispitivanje količine hCG-a omogućuje praćenje napretka trudnoće i, uz adekvatan stupanj pouzdanosti, dijagnozu ektopične trudnoće ili smanjenje stope razvoja fetusa ako taj pokazatelj ne odgovara normi.

U drugom tromjesečju pokazatelji količine hCG (humanog korionskog gonadotropina) omogućuju procjenu mogućnosti fetalnih malformacija.

Protein E3 spoj estriola proizvodi fetalna jetra i konačno se formira u posteljici, tj. Prolazi kroz gotovo sve organe. Ova okolnost omogućuje procjenu općeg stanja fetusa.

Treba napomenuti da se sa svojim pravilnim oblikovanjem E3 pokazatelj postupno povećava tijekom cijelog razdoblja trudnoće.

Kada mogu napraviti istraživanja?

Tijekom trudnoće u trajanju od 15-20 tjedana, svi pokazatelji markera su otprilike isti u većini žena, uz normalnu trenutačnu trudnoću, pa je ovo razdoblje optimalno za trostruko testiranje.

U nekim medicinskim ustanovama analizira se jedna ili dvije komponente ispitivanja, no valja napomenuti da samo cjelovita studija daje najpouzdanijih rezultata.

To je zbog činjenice da je za točnost dijagnoze potrebno usporediti različite pokazatelje i pratiti njihovu dinamiku.

Trostruko ispitivanje nije panacej za ispitivanje stanja fetusa. Točnost dijagnoze kod korištenja trostrukog testa za otkrivanje oštećenja živčanog sustava je 85 - 90%, au slučaju kršenja kromosoma oko 65%.

Stručnjaci prepoznaju skupinu žena koje se provode u dubljim istraživanjima bez obzira na rezultate istraživanja. Ova kategorija uključuje:

 • starijih žena starijih od 35 godina;
 • u slučaju obitelji kromosomskih abnormalnosti;
 • izlaganje jednog supružnika ili uzimanje jakih lijekova tijekom trudnoće;
 • prepoznavanje oštećenja ultrazvukom.

Rano testiranje omogućava kasnijim fazama trudnoće da potvrde ili opovrgnu pretpostavke.

Trajno smanjenje razine AFP-a, koje prati porast kroničnog hepatitisa, treba posebno paziti na stručnjaka i buduću majku, a takva kombinacija pokazatelja u 60% slučajeva ukazuje na razvoj Down sindroma u fetusu.

Samo opsežna studija - trostruki test u kombinaciji s drugim dijagnostičkim metodama - može otkriti cjelovitu sliku tijeka trudnoće.

Stoga, ako je bilo koji pokazatelj odbačen, ne biste trebali očajavati, ali potrebno je nastaviti istraživanje kako bi donio informiranu odluku.

Zašto nam treba trostruko testiranje tijekom trudnoće

U našoj zemlji ova je studija uvedena relativno nedavno. Trostruko testiranje tijekom trudnoće usmjereno je na identificiranje genetskih defekata u bebi. Glavni pokazatelji uzeti su od rezultata uzimanja krvi od trudnice i da bi dobili najtočniji rezultat, liječnici daju smjer ultrazvuku.

Što je trostruki test?

Znanstveno, trostruki test - PRISCA je kratica za prva slova riječi "prenatalna procjena rizika". Trostruko testiranje je prenatalno (intrauterino) screening za otkrivanje fetalnih kromosomskih mutacija. Ako analizirate ono što čini ovaj test, onda morate znati više matematike, a ne inteligencije.

Rezultat trostrukog testa je matematička vrijednost izračunata na posebnom računalnom programu. Štoviše, rezultat neće biti samo lik nego omjer.

Koji se podaci upotrebljavaju u izračunu:

 • Gestacijska starost s točnosti određenom veličinom kocciksa-parieta ultrazvukom fetusa.
 • Kopchikovo - parietalna veličina ploda u mm.
 • Debljina površine vrata u mm.
 • Nasalna kost u mm.
 • Razine hCG, SE, AFP (humani korionski gonadotropin, slobodni estriol i alfa-fetoprotein) u krvi majke.
 • Dob, težina i utrka majke.
 • Istodobne bolesti majke.

U početku se izračunavaju ultrazvučni podaci (dimenzije u mm) i dobivene vrijednosti hCG, ESS i AFP. Ove brojke korigiraju se s višestrukim medijanom (matematička vrijednost) ovisno o trajanju trudnoće, majčinoj masi, dobi, rasi itd.

Kada i kome se test provodi

Trostruko testiranje se provodi s gestacijskim razdobljem od 14 tjedana, a najbolje se smatra razdobljem od 16 do 18 tjedana - PRISCA II. U razdoblju od 10 do 13 tjedana, trudnice poduzimaju sličan test, pri čemu uzimaju razinu hCG i proteina plazme povezane s trudnoćom - PRISCA I. Da bi se procijenilo, uoči ispitivanja, pacijent prolazi kroz ultrazvučni pregled, treba doći u laboratorij s rezultatima ultrazvuka fetusa.

Uoči trostrukog testa u drugom tromjesečju trudnoće, također se izvodi ultrazvučno skeniranje fetusa.

U većini perinatalnih centara i antenatalnih klinika, samo PRISCA I se izvodi besplatno, a kada je rezultat prvog genetskog pregleda, koji odražava visoki rizik od kromosomskih mutacija u fetusu, propisuje trostruko testiranje u drugom tromjesečju trudnoće. Najčešće se izvodi u komercijalnim laboratorijima.

Koji je dodijeljen trostruki test?

Trostruko genetsko ispitivanje provodi se za otkrivanje kromosomskih abnormalnosti: trisomije 18, 13 i 21 kromosomi su najčešće genetičke mutacije kod ljudi. Normalno, ljudski genom se sastoji od 23 parova kromosoma, s trisomijom, odnosno, dodatni kromosom se javlja u bilo kojem drugom paru. Postoje smrtonosna trisomija, u prisustvu njihovog fetusa neće preživjeti (smrt fetusa u ranim fazama).

Trisomija 21 kromosom - Downov sindrom, genom od 47 kromosoma (tri 21 kromosoma) - značajke: spljošteno lice, nagnuta lubanja, dodatna nabora na vratu, razne abnormalnosti lubanje lica, male ili kratke udove, smanjena inteligencija raznih stupnjeva (često u opsegu debility).

Trisomija 13 kromosom - Patauov sindrom. Anomalije lubanje lica i mozga mogu biti polidaktilno (više od normalnih prstiju na udovima), 85% ima srčane greške. Karakterizira mentalna retardacija. Za razliku od djece s trisomijom 21, djeca s ovim sindromom ne žive do jedne godine zbog prisutnosti malformacija koje nisu podložne kirurškom liječenju.

Trisomija 18 kromosoma - Edwardsov sindrom. Anomalije lica i cerebralne kostiju, karakterizirane izduženom glavom, dok su nos, uši, usta i oči mali. Nerazvijeni rebra. Većina ima srčane greške. Karakterizira teška mentalna retardacija.

rezultati

Dešifriranje trostrukog testa je za genetiku, a ne za ženu u položaju. Kao što je gore spomenuto, brzina ternarnog testa je omjer 1: 300, 1: 44000, itd. U različitim laboratorijima ove brojke su različite, često na recepciji genetičar preračunava rezultate uzimajući u obzir sve neiscrpne podatke.

Na primjer, često se ne uzimaju u obzir parametri nazalne kosti fetusa. Za svaku vrstu trisomije daju se osnovni rizik (prosjek) i individualni rizik od trudnice, izračunati na temelju njezinih pokazatelja.

Norme pokazatelja u krvi: hCG: 13.300 - 165.400 IU / l, AFP: 15-95 U / ml, slobodni estriol 0.34 - 3.39 ng / ml (ti rezultati su varijacije u gestacijskoj dobi od 15 tjedana do kraja drugi trimestar).

Ako je rezultat loš

Ako rezultat trostrukog testa ukazuje na rizik od kromosomske mutacije, što treba učiniti?

 • Nemojte paničariti. Pričekajte do planiranog prijema liječnika-ginekologa u kome ste promatrani za trudnoću.
 • Za period od 20 tjedana - za obavljanje dodatnog ultrazvučnog pregleda.
 • Krenuti na konzultacije s genetikom.
 • Ako je potrebno, izvršite detaljan test (četverostruk, za sve biokemijske parametre, dodatak inhibina A).
 • Rješenje za dodatne metode istraživanja je kordocenteza (test krvi pupkovine za genetičku analizu), amniocenteza (uzimanje amnionske tekućine za genetsku analizu), zajedno s ginekologom i genetikom.

U zaključku

Ako pročitate recenzije na Internetu, dobivate dojam da trostruko testiranje uzrokuje trešnja trudne žene, a opstetri - sami ginekolozi teško razumiju što loše rezultate testiranja i što dalje.

Nitko ne objašnjava da je starija trudnica, veći rizik, a najvjerojatnije pokazatelj trisomije 21 bit će loš. Ako pušite tijekom trudnoće i pijete progesteron (npr. Duphaston), rezultat trostrukog testa također može biti loš. I tako dalje.

Kao rezultat toga, genetičar će vam savjetovati da izvodite cordocentesis ili amniocentesis, ali ove invazivne postupke nose veliki rizik od preranog rođenja, što je u ovom razdoblju trudnoće sto posto smrti bebe i vrlo malo stručnjaka u našoj zemlji koji obavljaju ovaj postupak bez komplikacija.

Stoga, ako je vaš test pokazao visoki rizik, potražite dobrog genetičara i ultrazvučnog stručnjaka koji se bavi abnormalnostima fetusa (na primjer, takvi liječnici rade na Ot Institutu).

Triple test AFP CG DEA-C tijekom trudnoće, što to znači

Suvremena medicina radi sve što je moguće kako bi spriječila razvoj bolesti, ali tijekom trudnoće nastaju i potrebno je ispravno procijeniti učinke. U nekim slučajevima morate iskoristiti prednost operacije, ali bolje je unaprijed pripremiti za to. Za takav postupak za predviđanje rizika, postoji trostruko testiranje AFP hCG DEA-C tijekom trudnoće.

Što je trostruko testiranje tijekom trudnoće?

Ovo je skup mjera i istraživačkih operacija koje otkrivaju moguće patologije bebe u budućnosti s određenim postotkom vjerojatnosti.

U većini slučajeva, ovaj postupak vam omogućuje da započnete terapiju u fazi razvoja fetusa. Kratkoročno, vrlo je lako djelovati na središnji živčani sustav i na druge sustave.

Valja napomenuti da je oprema u svim laboratorijima različita. Stoga nemojte vjerovati tablicama s Interneta. Bolje je koristiti materijale iste ustanove u kojoj je postupak izveden.

Test za određivanje rizika genetskog poremećaja naziva se trostruki test.

Takva se operacija prakticira posvuda. Ne treba zanemariti, jer u stvarnosti život ne samo djeteta nego i sama žena može ovisiti o tome.

Kada je potrebno provesti

Stručnjaci savjetuju redovito primjenjivati ​​na ovu metodu, počevši od razdoblja od nekoliko tjedana.

Istodobno, postoje 8 razdoblja, tijekom kojih se javljaju fluktuacije, čije stanje može odrediti zdravlje djeteta.

Ako takva mogućnost ne postoji, možemo se ograničiti na dva ili tri izraza:

 1. Prvo tromjesečje
 2. Zadnji, tjedan dana prije planirane isporuke.
 3. U nekim će slučajevima biti korisno u razdoblju od 20 do 24 tjedna, ali istodobno unaprijed obavijestite o tome.

Važna značajka je da se bolest ne može dijagnosticirati 100% točnosti.

S lošim rezultatima, to može uzrokovati razvoj:

 1. Intrauterna smrt.
 2. Down sindrom
 3. Kromosomske patologije.
 4. Rano prestanak trudnoće.

Zato je izuzetno važno pratiti pokazatelje i provoditi istraživanja redovito. To će omogućiti primijetiti zdravstvene probleme u fazi kada se teorijski mogu izbjeći ili barem značajno smanjiti štetu.

O čemu se sastoji

U osnovi, ukoliko ostavimo na stranu kompliciranu terminologiju, djevojka čeka normalan krvni test i ultrazvuk.

Ispitivanje krvi treba obaviti na prazan želudac.

Jedina značajna razlika s drugim istraživanjima je analiziranje informacija uskog spektra. Radi se o samo tri elementa. U ovom slučaju nema sumnje u nužnost i ispravnost postupka.

Ona mora nužno držati svaku ženu na položaju tijekom drugog tromjesečja.

Koji se kongenitalni nedostaci mogu otkriti

Tijekom testiranja, kada su rezultati poznati, liječnici mogu dijagnosticirati veliki broj bolesti. Neki od njih su kobne ili teške kongenitalne abnormalnosti.

Razlog za pozitivan rezultat može biti:

 1. Više plodnosti.
 2. Velika veličina djeteta, iznad normalne. Ako se ta stavka promatra, preporučuje se analizirati sadržaj glukoze u tijelu. Vjerojatnost dijabetesa s ovim čimbenikom je prilično velika.
 3. Down sindrom ili druge abnormalnosti u mentalnom i fizičkom razvoju, uzrokovane promjenama u kromosomima ili DNA.
 4. Visoka vjerojatnost prijevremenog isporuke s pobačajem ili smrću. U ovom slučaju, postoji potreba za hitnom intervencijom liječnika. Da bi donijeli pravu odluku i započeli razdoblje rehabilitacije radi smanjenja rizika.
 5. Mogućnost formiranja organa izvan tijela djeteta.

Važno je napomenuti da rezultat trostrukog testa ne može postati medicinski razlog za prekid (pobačaj). Da bi to učinio, potrebno je provesti amniocentezu i već na temelju njegovog zaključka, liječnici će odmah donijeti odluku.

Indikacije za provedbu u II. Tromjesečju

Medicina nije zatvor, tako da trudnica ima pravo odbiti, ali to se ne preporučuje.

Na temelju podataka prikupljaju se posebne grupe rizika, od kojih većina uključuje:

 • ljudi preko 40 godina;
 • oni s bliskim rodbinom nosili su kromosomske mutacije;
 • sličan ishod u starijoj djeci;
 • genetsko mjesto za preuranentnost;
 • pozitivan rezultat nakon ultrazvuka;
 • paralelni unos hormonskih i citostatičkih lijekova;
 • izlaganje zračenju zračenju.

Podaci su sastavljeni na takav način da, pri obavljanju gore navedenih stavki, rizik od kongenitalnih abnormalnosti u djeteta znatno je veći nego kod potpuno zdravih ljudi.

Potreba za triplom testom u drugom tromjesečju značajno se povećava s potezima.

Tata testira što je to

Postupak koji se provodi u svakom tromjesečju. Cilj je provjeriti staničnu dobrobit rodiljnih organa.

Koja je grupa rizika?

Unatoč prevladavajućim mišljenjima, liječnici se brinu o zdravlju građana. To je puno lakše to učiniti ako uočite razvoj bolesti na vrijeme i započnete s njim.

U tom će slučaju nestati potreba za bolnicom i neće biti potrebno skupo kirurško djelovanje.

Tako da popis ne pada zbog pogreške, postoje određena pravila koja se moraju poštivati.

Kako uzeti test tijekom trudnoće

Prvo morate voditi brigu o posebnoj potrebnoj prehrani, ako postoji jedan na recept.

Istovremeno, ako se ispitivanje odvija ujutro, poželjno je ne jesti ništa, ili osigurati lagani doručak.

Preporuča se ne uzimati alkohol čak ni u malim količinama tjedan dana, kao i za izbjegavanje stresnih situacija.

Preporuča se promatrati zdrav stil života i redovito vježbati yoga ili gimnastiku.

norme

Postoje određene vrijednosti koje upućuju na to da je tijelo potpuno zdravo.

Međutim, ponekad postoji neka pogreška i dopušteni višak / smanjenje.

HCG podjedinica

Slobodni HCG obično iznosi 5 metara po litri, a ne trebate se brinuti kada se stope mijenjaju. Budući da se tijekom cijele trudnoće često događa i da je apsolutna norma.

A-fetoprotein

Stopa AFP tjedana može se prikazati u obliku tablice:

Tko treba uzeti trostruki test trudnoće: 8 pozicija

Trostruko testiranje tijekom trudnoće često se provodi na preporuku liječnika. Moderna medicina omogućuje trudnici da saznaju više o razvoju djeteta. Screening ili trostruko testiranje tijekom trudnoće otkriva rizik od razvoja patologija u fetusu. Provodi se kako bi potvrdio ili opovrgnuo rezultate prvog testiranja screeninga, kao i ako postoje hitne indikacije za trostruko testiranje.

Što je trostruko testiranje u drugom tromjesečju?

Sekundarni se screening provodi u 16-20 obstetrijskih tjedana. U ovom trenutku, s ispravnim tijekovima trudnoće, većina žena ima otprilike iste brojke. Razmotrite najbolje 18 tjedana.

Trostruko testiranje sastoji se od kombinacije ultrazvučne dijagnostike i biokemijske analize krvi.

Provođenje trostrukog testa u drugom tromjesečju ne zahtijeva velike financijske troškove

Ova definicija studije bila je posljedica analize 3 komponente krvi trudnice: hCG, ACE i slobodnog estriola. Zajedno pružaju opću sliku razvoja fetusa i mogućih rizika od abnormalnih odstupanja.

Postoji skupina trudnica koje moraju biti pregledane:

 • Buduće majke u dobi od 35 godina;
 • Parovi koji su u bliskom odnosu i očekuju dijete;
 • Genetska bolest roditelja;
 • Akutna zarazna bolest majke na početku trudnoće;
 • Prethodna smrznuta trudnoća, obično ne nosi;
 • Rođenje prve djece s abnormalnim invaliditetom;
 • Liječenje lijekovima zabranjeno tijekom trudnoće;
 • Loši rezultat prvog pregleda.

Prije testa, buduća majka trebala bi se suzdržati od konzumiranja agruma, kakao i čokolade, a također isključuje masnu, začinjenu i prženu hranu. Trebate uzeti test na prazan želudac. Možete jesti 6 sati prije testiranja.

Što pokazuje ACE test?

Sve 3 testirane hormonske komponente izvode određene funkcije u tijelu u razvoju djeteta i upisuju majčinu krv.

Alfa-fetoprotein je kratica AFP-a, proteina proizvedenog bebinom jetrom i uključena u formiranje neuronske cijevi. Ulazak u anatomsku tekućinu, hormon kroz placentu ulazi u krvotok majke. Otkrivanje alfa fetoproteina može biti već u 6 tjedana trudnoće. U raznim patologijama, otpuštanje proteina značajno se povećava, što se dijagnosticira tijekom testiranja.

Povišene razine ACE u krvi mogu značiti razvoj sljedećih nedostataka:

 • Patologija bubrega;
 • Anomalna eksplozija fetalne neuralne cijevi;
 • Odsutnost ili širenje duodenuma;
 • Oštećenje mozga.

ACE test je brz i bezbolan.

Istodobno, pokazatelji bi trebali biti precijenjeni 3 ili više puta iz statističke norme. Malo povećanje AFP može se promatrati s niskom vodom, mogućim pobačajem ili smrću fetusa.

Za žene s višestrukim trudnoćama, povišeni rezultati AFP-a su norma.

Niska razina AFP je karakteristična za žene koje pate od šećerne bolesti, pretilosti ili s niskim položajem posteljice. Ako se nizak AFP kombinira s ozbiljnim promjenama u drugim pokazateljima, postoji opasnost od djeteta s kromosomskim abnormalnostima.

Ono što pokazuju pokazatelji: trostruko testiranje za određivanje rizika genetskog poremećaja

Razina hCG - humanog korionskog gonadotropina, također je važna za određivanje rizika genetskog poremećaja. Hormon počinje da se ističe nakon spajanja embrija na stijenku maternice. Njegova količina se povećava, koncentrirajući što je više moguće za 6-7 tjedana, a zatim se razina postupno pada. HCG je protein koji proizvodi posteljica, koja karakterizira njezino stanje.

Niski gonadotropin drugog tromjesečja može ukazivati ​​na sljedeća odstupanja:

 • Placentna insuficijencija;
 • Opasnosti pobačaja;
 • Fetalna smrt.

Napuhani parametri upućuju na pogrešno utvrđeno razdoblje trudnoće, toksikoza i dijabetes majke, kao i fetalna gestoza.

Visoki hCG u kombinaciji sa smanjenom razinom AFP i slobodnim estriolom ukazuje na visoki rizik razvoja sindroma Down u fetusu.

Besplatni estriol (EZ) je ženski spolni hormon koji proizvodi peludna stanica jetre i fetusa. Ona kontrolira rast maternice i posteljice, pomaže u poboljšanju opskrbe krvlju genitalija. EZ daje veliku količinu informacija o tijeku trudnoće i razvoju fetusa.

Zahvaljujući trostrukom testu moguće je izbjeći moguće komplikacije tijekom trudnoće.

Razine niskog estriola mogu ukazivati ​​na različite prijetnje:

 • Ne nosi;
 • Placentna insuficijencija;
 • Anemija u fetusu;
 • Intrauterin infekcija;
 • CNS malformacije;
 • Usporavanje rasta;
 • Patologije srca.

Nizak pokazatelji mogu se promatrati s lošom prehranom buduće majke ili uzimanjem antibiotika.

Povećanje estriola ukazuje na veliku bebu, višestruku trudnoću ili vjerojatnost prijevremenog poroda.

Pouzdanost istraživanja: četverostruko ispitivanje tijekom trudnoće

Da bi potvrdili ili opovrgali rizik od genetske abnormalnosti, stručnjaci mogu napraviti sveobuhvatniji četverostruki test trudnoće. Datumi se imenuju u drugom tromjesečju. Dodatna studija inhibina A, ženski hormon, koji se povećava tijekom trudnoće, dodaje se trostrukom testu. U normalnom stanju žene proizvode ga jajnici, u budućim majkama, posteljica i embrij.

Vrijednost pokazatelja inhibina A:

 • Kada je povišena, postoji rizik od kromosomskih abnormalnosti fetusa, Downovog sindroma i vezikula;
 • Smanjeni rezultati upućuju na rizik spontanog pobačaja;
 • Stopa je 2,0 MOM.

Da biste bili potpuno sigurni u svoje stanje, morate proći četverostruk test.

Četvrti test treba nadopuniti ultrazvučnim dijagnozama fetusa. Pri visokom riziku propisane su dodatne studije kako bi potvrdili kromosomsku patologiju.

Odstupanje jednog od testiranih parametara ne znači abnormalan razvoj djeteta. Samo cjelokupnost svih ispitanih analiza koje ukazuju na određeno odstupanje može imati rizik od genetskog poremećaja.

Očekujuće majke moraju biti propisane očevima - testovi koji se provode 3 puta tijekom trudnoće. Pap - test je premaz na citologiji, koji se uzima sa površine cerviksa. Pomoću laboratorijske analize identificiraju se različite vrste infekcija: papilomavirus, klamidija, trichomoniasis, gonoreja, prisutnost stanica raka. Pravovremeno otkrivene i izliječene infekcije neće imati vremena za štetu fetusu.

Još jedna metoda za potrebnu dijagnostiku je jedro - test koji vam omogućuje otkrivanje kršenja proizvodnje proteina C, što utječe na rad hemostaze - zgrušavanje krvi. Njegovo odstupanje može dovesti do pobačaja, placente tromboze, krvarenja.

Što je trostruki test tijekom trudnoće (video)

Testovi i analize pomoći će trudnoj ženi da razbije strah i, u slučaju otkrivanja markera genetske patologije, podvrgne dodatnim pregledima. Treba napomenuti da pomoću testiranja ne može biti točna dijagnoza. Dopuštaju samo identificirati skupinu rizika.

Triple test: afp, estriol, hgch - umirujuće i pravodobno upozorenje

U stvari, trostruko razmješteni test koji svaka trudnica treba uzeti u drugom tromjesečju (između 16 i 20 tjedana) jest krvni test ujutro na prazan želudac i ultrazvučno skeniranje.

U stvari, trostruko razmješteni test koji svaka trudnica treba uzeti u drugom tromjesečju (između 16 i 20 tjedana) jest krvni test ujutro na prazan želudac i ultrazvučno skeniranje. Moglo bi se reći da je običan, ali njegovi su rezultati toliko važni i značajni, mogu ublažiti buduću mamu i spasiti je od mogućih besane noći da bi bilo ispravnije rangirati ovu vrstu analize kao najvažniju. Čak i ako pretpostavimo da trostruko testiranje nosi vrijednost screeninga (screening), a ne dijagnostičku.

Ispitivanje tri pokazivača

Pomoću trostrukog testa analizirane su dvije vrste proteina (humani korionski gonadotropin CG i alfa-fetoprotein AFP) i spolnog hormona (slobodni estriol E3).

Ove tri komponente ispitivane su zajedno zbog toga što se jedino odstupanje od norme svih tri pokazatelja smatra kritičnim, promjena jedne opasnosti ne krije se.

U ranoj fazi ove analize, moguće je otkriti moguće patologije u fetusu, i to: Downov sindrom i Edwardsov sindrom i defekt neuralne cijevi.

Trostruko testiranje ne donosi prijetnje životu i zdravlju djeteta i majke. Štoviše, buduće mame otkrivaju želju da prođu kroz nju i još jednom se pobrinite da beba bude dobro.

Terminologija i dekodiranje

Obično, nakon trostruke studije na rukama trudne žene, daje se tablica s medicinskim izrazima i stupcima likova, koje pacijent ne može sama shvatiti (osim ako nema posebnu edukaciju). Zauzeti liječnik može samo ukratko navesti da je sve u redu, ne brinite se, ili, ako ne sve bude u redu, imenuj sastanak s genetičarom.

Kako bi pomogli trudnoj ženi da barem pomogne u indikatorima i oznakama, neka nam se precizira.

HCG - herald protein. Počinje se isticati u tijelu žene već 3-5 dana nakon začeća; on vas signalizira o trudnoći kada koristite test koji je kupljen u apoteku; on je koji "obavještava" o stanju placente, a ta odstupanja od norme upozoravaju na opasnosti koje prijete fetusu.

Niske razine hCG ukazuju na kroničnu insuficijenciju placente i rizik od pobačaja.

Visoke razine hCG zabilježene su u višestrukim trudnoćama, u slučaju toksikoze i neusklađenosti između stvarnog i utvrđenog trajanja trudnoće. Povećanje hCG može se pojaviti u nekim bolestima majke (dijabetes melitusa) ili zbog hormonskih pripravaka koje daje žena.

APF - protein - "proizvod" vaše bebe. Alfa-fetoprotein proizvodi jetru fetusa. Određivanje razine ACE pomaže u otkrivanju nedostataka dječje neuronske cijevi, urinarnih i probavnih sustava.

Povećava se s niskom vodom, rhesusovim sukobom. Visoka razina AFC-a ne daje razlog za alarm ako nosiš blizanke ili trojke.

Smanjene razine ROS-a su niske na placentama, dijabetesu ili pretilosti u majci. Za dijagnosticiranje Downovog sindroma u fetusu, ovaj pokazatelj nije dovoljan. Niski ACE i E3, ali visoki hCG - ovo je pravi uzrok alarma. Ali takva slučajnost se rijetko događa.

E3 - ženski spolni hormon koji proizvodi posteljica, a ne bez sudjelovanja fetusa. Zahvaljujući njemu stimuliraju se kanali žlijezda mliječnih žlijezda, u tijeku je priprema za dojenje, te se aktivira protok krvi kod majčinog organizma.

Visoka razina estriola ukazuje na veličinu fetusa, ili čak ni na jedan plod, rjeđe - bolest jetre.

Niski estriol nije dobar pokazatelj. To ukazuje na intrauterinalnu infekciju, placentarnu insuficijenciju, rhesus konflikt ili razvojne defekte bebe (nadbubrežne žlijezde, živčani sustav, srce). Osim toga, smanjenje je moguće ako prehrana majke nije dovoljna ili kada koristi antibiotike.

Trostruko ispitivanje. Kako na vrijeme naučiti o malformacijama fetusa

Trostruki test trudnoće. Fetalne malformacije

Svaka buduća majka je zabrinuta zbog zdravlja njezine bebe. Je li moguće u ranoj fazi trudnoće saznati je li sve u redu? Moderna medicina pozitivno odgovara na ovo pitanje. Ginekolozi i genetičari imaju mnoge dijagnostičke metode kojima je moguće utvrditi prisutnost razvojnih nedostataka kada je dijete u utrobi. Mogućnosti povećanja točnosti uslijed poboljšanja ultrazvučne tehnologije i laboratorijske dijagnostike. U posljednjih nekoliko godina takozvani trostruki test se sve više koristi. Ova metoda uključuje istraživanje markera malformacija i genetske patologije fetusa: alfa-fetoprotein (AFP), humani korionski gonadotropin (hCG) i estriol (E3).

"Tri kitova" studija

AFP je glavna komponenta tekućeg dijela krvi (seruma) fetusa u razvoju. Ovaj protein proizvodi vrećica žumanjaka i jetra fetusa, ulazi u amnionsku tekućinu svojim urinom, ulazi u majčinu krv kroz posteljicu i apsorbira fetalne membrane. Ispitivanjem krvi iz majčine vene može se utvrditi količina alfa-fetoproteina proizvedene i izlučene od fetusa. AFP se otkriva u krvi majke od 5. do 6. tjedna trudnoće. Količina AFP-a u krvi majke mijenja se s masovnim oslobađanjem ove komponente. Dakle, ako se neki dijelovi neuronske cijevi ne povežu, više se dječjeg seruma izlije u amnionsku šupljinu i u krv majke.

Povišena razina AFP određuje se u krvi majke:

 • s oštećenjima u fuzijskoj neuralnoj cijevi - hernija kičmene moždine ili mozga,
 • s nedostatkom u prednjem trbušnom zidu, kada mišići i koža ne zatvaraju unutarnje organe, a crijeva i drugi organi su zatvoreni tankim filmom rastegnute pupčane vrpce (gastroschisis);
 • abnormalnosti bubrega;
 • kada je spoj duodenuma.

Treba napomenuti da je povećanje broja AFP faktora od 2,5 ili više, u usporedbi s prosjekom za određenu gestacijsku dob, značajno za dijagnozu. Tako, na primjer, s anencefalijom (odsutnost mozga), razina AFP povećava se oko 7 puta.

Ali promjena u razini AFP-a ne mora nužno ukazivati ​​na bilo koju patologiju fetusa. Također se može promatrati u uvjetima kao što su prijetnja pobačaju tijekom fetoplacentalne insuficijencije, kada je poremećen protok krvi između placente i fetusa, kao i kod višestrukih trudnoća tijekom kojih se taj protein proizvodi od nekoliko fetusa.

U 30% slučajeva kromosomskih abnormalnosti, kada fetus ima dodatne kromosome u jednom ili paru, što dovodi do formiranja višestrukih malformacija (Down, Edwards, Shereshevsky-Turner sindromi), razina AFP-a se smanjuje.

HCG je protein koji proizvode stanice koriona (korion je dio embrija iz kojeg se naknadno formira placenta). Ovaj protein je otkriven u tijelu žene od 10. do 12. dana nakon oplodnje. To je njegova prisutnost koja omogućuje da jedan potvrditi pojavu trudnoće uz pomoć testa kod kuće. Reakcija koja se javlja na test traci je kvalitativna, tj. Ukazuje na prisutnost ili odsutnost hCG. Kvantitativno određivanje hCG omogućuje procjenu tijeka trudnoće: na primjer, u ektopskoj ili ne-razvojnoj trudnoći, stopa povećanja hCG ne odgovara normi. Na početku drugog tromjesečja, razina ljudskog korionskog gonadotropina koristi se kao jedan od dijagnostičkih znakova malformacija i kromosomske patologije fetusa.

Stupanj hCG u krvi trudnice s Downovim sindromom obično se povećava, a Edwardsov sindrom (bolest obilježena višestrukim malformacijama unutarnjih organa i mentalnom retardacijom smanjuje se).

E3. Proizvodnja estriola započinje u jetri fetusa, a završava u posteljici. Tako su i fetus i placenta uključeni u "proizvodnju" ove supstance. Koncentracija E3 u serumu trudnice može se koristiti za procjenu stanja fetusa. Obično se razina estriola povećava tijekom trudnoće.

Kada, kome i kako provesti trostruki test

Trostruko testiranje se provodi na gestacijskoj dobi od 15 do 20 tjedana. U ovom trenutku, pokazatelji markera genetske patologije su najviše standardizirani, to jest isti za sve žene čija trudnoća normalno prolazi. U mnogim medicinskim ustanovama istražuju se AFP i hCG (dvostruki test) ili samo AFP. Želio bih naglasiti da se u proučavanju bilo koje komponente trostrukog testa, dijagnostička značajnost studije smanjuje, budući da odstupanje od norme samo jednog pokazatelja ne može pouzdano ukazivati ​​na patologiju fetusa. Općenito, dijagnostička vrijednost trostrukog testa je do 90% za otkrivanje malformacija živčanog sustava, 60-70% za otkrivanje kromosomskih bolesti.

Trenutno, screening za markere genetske patologije je obavezan za sve trudnice, ali, nažalost, oprema običnih javnih zdravstvenih ustanova (antenatalne klinike) u većini slučajeva omogućuje samo jednu ili dvije trostruke testne komponente koje treba ispitati. Kada se pronađu abnormalnosti, bolesnik se upućuje na genetiku radi daljnjeg ispitivanja.

Postoji skupina trudnica koje su propisane genetskim savjetovanjem, bez obzira na rezultate ispitivanja: to je tzv. Rizicna skupina u kojoj je vjerojatnost djece s kongenitalnim malformacijama i kromosomskim abnormalnostima viša nego u općoj populaciji.

Čimbenici rizika uključuju:

 • dob žena iznad 35 godina,
 • slučajevi obiteljskog prijevoza kromosomskih bolesti,
 • rođenje ranijih djece s teškoćama u razvoju,
 • izlaganje zračenju jednog supružnika,
 • uzimanje citotoksičnih lijekova ili antiepileptičkih lijekova,
 • uobičajeni pobačaj
 • identifikacija znakova patologije fetusa ultrazvukom.

Ako se pronađe abnormalnost, analiza treba ponoviti; ako, istovremeno, pokazatelji zadrže tendenciju smanjenja ili povećanja, provode se dodatne studije. Bolje je uzeti test na početku navedenog razdoblja, tj. u 15-16 tjedana, da bi mogao ponoviti anketu ako je potrebno i potvrditi ili odbiti određene pretpostavke.

Posebna oprez uzrokuje smanjenje AFP-a u kombinaciji s trajnim povećanjem razine CG. Ova kombinacija omogućuje sumnju da dijete ima Downov sindrom. Ali samo u 60% slučajeva žene koje nose fetus s Downovim sindromom imaju abnormalne triple test rezultate; u 40% slučajeva odstupaju se odstupanja od laboratorijskih parametara.

Treba naglasiti da je istraživanje markera genetske patologije screening, a zatim se provode sve trudnice kako bi se identificirale skupine izložene riziku (drugim riječima, nećete sumnjati da ste ovu analizu uzeli kao dio općeg izvida o trudnoći).

Detaljnija dijagnoza fetalnih malformacija i kromosomske patologije osigurana je pacijentima u opasnosti: u okviru medicinskog i genetskog savjetovanja propisani su dodatni ultrazvučni pregled, metode za invazivnu dijagnostiku (s penetracijom u amnionsku šupljinu). Najpouzdaniji način donošenja dijagnoze je proučavanje kromosomskog skupa stanica fetusa. Da bi se dobile fetalne stanice, prednji trbušni zid je probušen tankom iglom, prikuplja se amnionska tekućina koja sadrži fetalne stanice (amniocenteza) ili fetusnu pupčanu krvnu žilu (cordocentesis). Kod provođenja invazivnih dijagnostičkih metoda, rizik od gubitka fetusa se značajno povećava; osim toga, kao i svaka operacija, postoji rizik od infekcije. Stoga su invazivne tehnike kontraindicirane u slučaju ugroženog pobačaja i akutnih zaraznih bolesti.

S obzirom na vremenski okvir u kojem je uobičajeno provesti trostruko testiranje, ponekad se postavlja pitanje je li ova analiza prikladna jer su uvjeti medicinskog pobačaja ograničeni na 12. tjedan. U tom smislu valja imati na umu da svaka žena koja nosi bebu pod srcem, u određenoj fazi trudnoće, posjeti sumnja u korisnost nerođenog djeteta. Trostruko testiranje pomoći će vam da izbrišete neugodne misli, au slučaju otkrivanja promjena markera genetske patologije fetusa, morat ćete proći dodatne pretrage na vrijeme. Kada potvrđujete neugodne pretpostavke, moći ćete prekinuti trudnoću ili se barem pripremiti za činjenicu da odmah nakon rođenja djeteta može biti potrebno kirurško liječenje radi otklanjanja otkrivenih nedostataka u razvoju. Istodobno, imajte na umu da liječnik ima pravo ponuditi jednu ili drugu verziju upravljanja trudnoćom, au svakom slučaju konačna odluka donosi obitelj.

Triple test trudnoće - prilika da se osigura zdravlje djeteta

Štetni učinak okolišnih uvjeta našeg urbanog svijeta negativno utječe na stanje ljudskog zdravlja, posebno za žene koje su oslabljene trudnoćom.

Svaka se trudna majka stalno brine o zdravlju djeteta i pokušava saznati sve o svom stanju u vrlo ranim fazama trudnoće.

Trenutno, moderna medicina ima sposobnost sasvim u potpunosti pokriti sve te probleme, budući da genetičari i opstetričari i ginekolozi imaju na raspolaganju opremu i metode razvijene kako bi se identificirale sve abnormalnosti u razvoju fetusa u maternici.

Rasprostranjena uporaba ultrazvučnih dijagnostika i laboratorijskih studija omogućava visok stupanj pouzdanosti da govori o pojavi malformacija.

Što je potrebno za istraživanje?

Trostruko testiranje tijekom trudnoće, kao što ime sugerira, sastoji se od proučavanja tri komponente analize uzete od pacijenta.

Prije svega, AFP je istraživanje koje je poseban tip proteina proizveden od fetalne jetre, koja ulazi u amnionsku tekućinu, a kasnije kroz posteljicu ulazi u krvne žile majke.

Za analizu je potrebno uzeti krv iz majčine vene, a broj alfa-fetoproteina u njemu može se procijeniti na mnogim značajkama razvoja fetusa.

AFP u sastavu krvi tjelesne majke pojavljuje se na oko 5-6 tjedana trudnoće, a slijedeći dinamiku promjena u ovom pokazatelju možemo pretpostaviti:

 • defekt u rastu neuronske cijevi, to jest prisutnost kile mozga ili leđne moždine;
 • nedostatak u prekomjernom rastu trbušne stijenke, kada su unutarnji organi fetusa zatvoreni samo tankom membranom, koja se sastoji od rastegnute pupčane vrpce;
 • anomalija u razvoju bubrega, s porastom duodenuma.

Treba napomenuti da je patologija povećanje ovog pokazatelja, najmanje 2,5 puta, u usporedbi s prosječnim vrijednostima.

Ali oštar porast ovog pokazatelja ne govori nužno o patološkim promjenama u razvoju fetusa. Ovaj rezultat može biti povezan s placentarnom insuficijencijom ili višestrukom trudnoćom.

HCG protein može biti izoliran u ženskom tijelu, jer 10-12-og dana od dana oplodnje, što ga čini moguće pouzdano potvrditi trudnoću sa kućni test - prisutnost bendova na testu ukazuje na prisutnost hCG u ženskom tijelu proteina.

Ispitivanje količine hCG-a omogućuje praćenje napretka trudnoće i, uz adekvatan stupanj pouzdanosti, dijagnozu ektopične trudnoće ili smanjenje stope razvoja fetusa ako taj pokazatelj ne odgovara normi.

U drugom tromjesečju pokazatelji količine hCG (humanog korionskog gonadotropina) omogućuju procjenu mogućnosti fetalnih malformacija.

Protein E3 spoj estriola proizvodi fetalna jetra i konačno se formira u posteljici, tj. Prolazi kroz gotovo sve organe. Ova okolnost omogućuje procjenu općeg stanja fetusa.

Treba napomenuti da se sa svojim pravilnim oblikovanjem E3 pokazatelj postupno povećava tijekom cijelog razdoblja trudnoće.

Kada mogu napraviti istraživanja?

Tijekom trudnoće u trajanju od 15-20 tjedana, svi pokazatelji markera su otprilike isti u većini žena, uz normalnu trenutačnu trudnoću, pa je ovo razdoblje optimalno za trostruko testiranje.

U nekim medicinskim ustanovama analizira se jedna ili dvije komponente ispitivanja, no valja napomenuti da samo cjelovita studija daje najpouzdanijih rezultata.

To je zbog činjenice da je za točnost dijagnoze potrebno usporediti različite pokazatelje i pratiti njihovu dinamiku.

Trostruko ispitivanje nije panacej za ispitivanje stanja fetusa. Točnost dijagnoze kod korištenja trostrukog testa za otkrivanje oštećenja živčanog sustava je 85 - 90%, au slučaju kršenja kromosoma oko 65%.

Stručnjaci prepoznaju skupinu žena koje se provode u dubljim istraživanjima bez obzira na rezultate istraživanja. Ova kategorija uključuje:

 • starijih žena starijih od 35 godina;
 • u slučaju obitelji kromosomskih abnormalnosti;
 • izlaganje jednog supružnika ili uzimanje jakih lijekova tijekom trudnoće;
 • prepoznavanje oštećenja ultrazvukom.

Rano testiranje omogućava kasnijim fazama trudnoće da potvrde ili opovrgnu pretpostavke.

Trajno smanjenje razine AFP-a, koje prati porast kroničnog hepatitisa, treba posebno paziti na stručnjaka i buduću majku, a takva kombinacija pokazatelja u 60% slučajeva ukazuje na razvoj Down sindroma u fetusu.

Samo opsežna studija - trostruki test u kombinaciji s drugim dijagnostičkim metodama - može otkriti cjelovitu sliku tijeka trudnoće.

Stoga, ako je bilo koji pokazatelj odbačen, ne biste trebali očajavati, ali potrebno je nastaviti istraživanje kako bi donio informiranu odluku.

Trostruki test trudnoće

Kako dobiti sliku tijeka trudnoće? Je li moguće zaštititi od rođenja djeteta s neizlječivim bolestima? Da biste dobili odgovore na ova pitanja, učinite triple test za kromosomske abnormalnosti i nedostatke u fizičkom razvoju fetusa u drugom tromjesečju. Ispitivanje uključuje ultrazvučni i biokemijski test krvi. Ime je dobilo zahvaljujući 3 pokazatelja koji su ključni za praćenje: hCG, AFP, slobodni estriol.

U MLC-u rezultati trostrukog testa prvo se analiziraju korištenjem specijaliziranog softvera - DELFIA-LifeCycle®, a zatim interpretirani od strane iskusnih ginekologa. Pružamo brzu dešifriranje i maksimalnu točnost prognoze mogućih genetskih i fizičkih patologija fetusa.

Trošak trostrukog testa

 • 2 500 Ω Ponovljena konzultacija s ginekologom + ultrazvukom
 • 2 400 P Prenatalni pregled Delfia-Life ciklusa II. Trudnoće trudnoće (test krvi)
 • 2 000 r ultrazvuka tijekom trudnoće
 • 300 P Zbirka krvi

Izračun troškova liječenja Sve cijene

Zašto nam treba trostruko testiranje u drugom tromjesečju

Trostruko testiranje omogućuje otkrivanje teških grešaka u razvoju djeteta s niskom pogreškom. U sveobuhvatnoj studiji 3 pokazatelja venske krvi majke i kombinaciji s rezultatima ultrazvuka broj lažno pozitivnih rezultata kreće se od 10 do 25%. Dvostruki i pojedinačni testovi, koji se često provode kao alternativa u slabo opremljenim klinikama, "pogrešno su" za 40-50%, a ponekad i 100%.

U MLC-u trostruko testiranje provodi se u skladu s međunarodnim standardima, stoga daje prilično jasnu sliku o rizicima od bolesnog djeteta, omogućuje praćenje dinamike genetskog odstupanja i određivanje spola djeteta s točnošću od 90%.

Ako propustite trostruko testiranje u drugom tromjesečju, kada odstupanja postanu izraženija, tada će u slučaju ozbiljnih patologija biti nemoguće ispraviti situaciju, na primjer, prekinuti trudnoću.

Stručnjaci

opstetričar-ginekolog, hemostasiolog, liječnik medicinskih znanosti

Kada i kako se testirati

Potrebno je završiti trostruko testiranje u razdoblju od 16 do 20 tjedana. Optimalno vrijeme je 18 tjedana. Ispitivanje se provodi u strogom slijedu: prvo, ultrazvučno skeniranje, a zatim, najkasnije nakon 3 dana, venski test krvi.

Ultrazvučna studija

Zadatak ultrazvučne dijagnostike u drugom tromjesečju trudnoće je potvrditi gestacijsku dob, kako bi se provjerili rezultati dobiveni na 1 screening. Od 15. tjedna pokazatelji koji određuju normalni razvoj fetusa su isti za sve žene pa je liječniku lako vidjeti devijacije.

Ako ultrazvuk u jednom tromjesečju određuje znakove patologije koje utječu na mentalni razvoj djeteta, tada je tijekom drugog dana moguće odrediti fizičke anomalije:

 • nedostatke udova i tijela;
 • srce, mozak, kičmena moždina;
 • abnormalna struktura probavnog trakta.

Biokemijski test krvi

1 dan prije davanja krvi za trostruko testiranje, proizvodi koji sadrže šećer trebao bi biti isključeni iz prehrane. Na dan analize, odbijaju doručak. Obično uzeti 3-5 ml krvi iz vena. Završni rezultati obrađuju se za oko 7 radnih dana.

Procjenjuju se tri pokazatelja:

 • HCG - tvar koja karakterizira stanje placente, marker genetičkih poremećaja;
 • AFP - protein, čiji sadržaj određuje znakove takvih nedostataka kao što je odsutnost duodenuma, patologija bubrega, jetre, mozga;
 • free estriol je spolni hormon koji osigurava opskrbu krvlju placente i genitalija.

Norma i tumačenje rezultata

Za određivanje norme nema jasnih vrijednosti za trostruko testiranje, stoga je tako važno da iskusni liječnik dešifrira rezultate. Pri određivanju rizika od abnormalnosti fetusa koriste se izvorni podaci navedeni u tablici. Legenda: "-" ispod norme, "+" iznad norme.