Mama temperatura: je li moguće dojiti?

Zdravlje

Dojenje za dojenčad nesumnjivo je puno bolje nego umjetno. Međutim, ponekad mlada majka sumnja - je li moguće dati bebu dojke? Je li sigurno? Govorimo o situaciji u kojoj majka koja dijete raste u temperaturi. Mogu li nastaviti dojiti i kako postupati? Potiče "Matičin krevetić".

Situacija broj 1: dojenje, temperatura je porasla 37 do 38. Što da radim?

Prva stvar koju treba učiniti za majku koja hrani dijete je saznati uzrok groznice. Nemojte se ustručavati, nazovite liječnika kod kuće. Moderne majke koriste se za traženje informacija na Internetu. Pa, dok hitna pomoć putuje, pokušat ćemo zajedno utvrditi što je s tobom. Dakle, temperatura od 37 do 38 godina u majci za njegu može se dogoditi iz sljedećih razloga:

1. Majka koja je skrbila dobila je hladnoću ili ARVI. Najčešći razlog zašto se temperatura diže upravo je 37-38 stupnjeva (i još veća). I ovdje je znatiželjan otkriti takvu osobinu ženskog tijela: Zajedno s mlijekom, beba će dobiti antitijela koja proizvodi imunološki sustav majke, kao i hranjive tvari koje će bebu pomoći prevladavanju hladnoće. To jest, dojiti dijete s hladnoćom i ARVI je moguće i čak je potrebno - kažu stručnjaci.

Kako se liječiti i zaštititi svoje dijete od bolesti?

Antivirusna protutijela u ljudskom tijelu proizvode se 5. danom bolesti. To znači da se tijelo može nositi s tom bolesti. Mama je zadatak:

 • jesti apetit
 • piti puno
 • često prozračite sobu (u čistom, hladnom i vlažnom zraku, čestice virusa gube svoju aktivnost),
 • navodnjavanje nosne sluznice s fiziološkim otopinama.

Da bi zaštitili dijete od zaraze virusom, preporučuje se:

 • dojiti u masku
 • redovito navodnjavati nosnu sluznicu bebe slanim otopinama ili kapljicama (sada su dostupne čak i za bebe s oznakom od 0 +),
 • za prozračivanje prostorije i provođenje mokrog čišćenja prostorije (poznati su virusi koji vole prašinu).
 • Nemojte prestati dojiti dijete, tako da mlijeko dobiva imunitet na mamu.

Antivirusni i antibakterijski lijekovi nisu dopušteni tijekom dojenja. Ako ih majka ne prihvati, možete nastaviti hraniti dijete. Tada će majčino mlijeko, koje proizvodi protutijela na virusne infekcije, zaštititi bebu. Ako majka koristi lijekove koji su kontraindicirani tijekom dojenja, u trenutku prijema treba prestati s dojenjem i otići u smjesu. Prijelaz mora biti vrlo oprezan da ne uzrokuje alergijske i druge nuspojave i dijete.

Ako je u vrijeme bolesti da beba prenese na umjetno hranjenje, to može loše utjecati na stanje majke. Ako dojilje ne isisava majčino mlijeko, mastitis mlade majke može početi, ili će mlijeko polako nestati. Dijete koje će primiti smjesu iz boce može naknadno ne želi ponovno sisati. U tom slučaju, ako majka ima majčino mlijeko, dijete će morati biti prebačeno u umjetnu formulu.

Dakle, ako majka ima temperaturu zbog prehlade, možete dojiti dijete.

2. Lactostasis (mlijeko stagnacija), mastitis je drugi najčešći razlog zašto je temperatura majke koja je podizala majku. Je li moguće u ovoj situaciji nastaviti dojenje?

Čak i ako dijete dobro sisanje, često se previše mlijeka može formirati na početku laktacije. Crvena mrlja se pojavljuju na dojci, mlijeko izlazi iz dojke loše, postaje pretrpano i teško, poput kamena. Tjelesna temperatura u isto vrijeme često se diže na 37 - 38 stupnjeva. Mlijeko se skuplja u laktacijskim kanalima, uništava se, blokira se, stagnira.

Vrlo je važno često nanijeti dijete na prsa, tako da nema stagnacije. A ako se formira stagnacija i postoje svi znakovi, potrebno je hraniti češće nego obično, oko 1 do 2 sata. Položaj ispod ruke je idealan kada beba masira stranu prsa gdje se najčešće razvija stagnacija. Taki beba će pomoći majci da se oporavi.

U intervalima između hranjenja, korisno je primijeniti hlađeni list bijelog kupusa na prsa. Ovo je stari i učinkovit način ublažavanja oticanja i upale prsa. List je rastrgnut i lagano gašen s kuhinjskim mamcem i umetnut u grudnjak. Nakon 1,5 - 2 sata, prije uklanjanja listića uklanja se. Pročitajte više - u članku "Oprez, laktozaza!".

Povećanje temperature tijekom laktakazije mama se često pogrešno misli na SARS ili na influencu, spor je kontakt s liječnikom, što samo otežava situaciju.

U međuvremenu, ako stagnacija ne prođe, crvenilo i temperatura ne padaju, to može dovesti do mastitisa. A ovo je ozbiljniji i bolniji problem. U stvari, mastitis je zanemaren lactostasis (mlijeko stagnacija). Zato je tako važno konzultirati liječnika s prvim znakovima stagnacije mlijeka. U naprednim slučajevima, liječnik će propisati potrebne antibiotike koji su sigurni za bebu i kompatibilni s dojenjem.

I protiv boli i temperature, paratsatemol, koji je jednostavan i siguran tijekom dojenja, pomoći će. Stručnjaci vjeruju da sastav mlijeka nakon primitka ostaje isti.

Dakle, kada mlijeko stagnira, moguće je dojiti bebu, jer se mliječni kanali trebaju redovito isprazniti. Ali to je moguće samo ako nema gnojno ispuštanje iz prsa. Nakon hranjenja preostalo mlijeko mora biti dekantirano.

3. Stres, menstruacija. Ponekad se događa da temperatura mlade majke diže na pozadini stresne situacije ili na pozadini menstruacije. U tom slučaju, možete i dalje hraniti dojenčad s majčinskim mlijekom. Ali ako temperatura majke diže iznad 39 stupnjeva Celzija, onda ga mora biti oborena. Uostalom, majčino mlijeko "gori" na visokoj temperaturi, a dijete to odbija. Dojenčad zajedno s majčinim mlijekom ide preko lijekova, tako da antipiretik koji sadrži aspirin ne može poduzeti mama - bebe ne mogu uzeti aspirin. Da bi se smanjila temperatura, majka koja je bila u skrbi trebala bi koristiti lijekove koji se temelje samo na paracetamolu.

4. Herpes. Na usnici, na primjer. Što učiniti Pokušajte ne dodirivati ​​bebu na ovom mjestu, češće oprati ruke, zaštititi dijete od kontakta s fokusom bolesti.

Situacija broj 2: majka za njegu ozbiljno bolesna, groznica. Mogu li uzeti antibiotike?

1. Uzrok temperature mogu biti bolesti za liječenje koje bi trebalo uzimati antibiotike. Takve bolesti su opasne i za majku i za dijete. Liječnik koji sudjeluje, u slučaju da je bolest upravo započela ili je njegovo tijek dovoljno lagano, može propisati antibiotike majci koja neće ometati proces dojenja. U suvremenoj medicini postoje brojni antibiotici koji su sigurni tijekom dojenja. Samo liječnik ima pravo propisati ih. Neke vrste anestezije također su kompatibilne s dojenjem. U svakom pojedinom slučaju, da li majka može nastaviti dojenje, ako je temperatura porasla, a bilo kakva ozbiljna bolest je identificirana, liječnik mora odlučiti.

2. Mama je ozbiljno bolesna i ne može dojiti dijete već neko vrijeme. Što učiniti u ovom slučaju? Ako je majka u bolnici ili se podvrgava kemoterapiji, morate pričekati da završi tečaj. Kako mlijeko nije izgubljeno i nema stagnacije, važno je redovito izraziti mlijeko. Tada neće nestati, a kasnije će se moći vratiti hranjenju.

Postoje situacije u kojima majka koja se brine treba posebni tretman koji nije kompatibilan s dojenjem. Liječnik propisuje lijekove i preporučuje prebacivanje na umjetno hranjenje. Ne biste se trebali osjećati kao zločinac. Djetetu treba zdrava majka, stoga je bolje da se pridržavate preporuka liječnika. Djeca odrastaju iu mješavinama, sve dok je sljedeća zdrava i radosna majka)

Je li moguće dojiti na temperaturi

Dojenje je osnova za pun i skladan razvoj novorođenčeta. Nažalost, tijelo mlade majke nije imunitet od penetracije zaraznih patogena koji izazivaju ozbiljne bolesti. Jedna od manifestacija infekcije tijela je temperatura reakcija.

S pogoršanjem općeg stanja žene koja se brine, postavlja se pitanje sigurnosti primjene djeteta na prsa. Za odgovor na ovo pitanje potrebno je razumjeti uzroke ove države.

razlozi

Povećana tjelesna temperatura najčešće je uzrokovana infektivnim bolestima virusne ili bakterijske prirode. Za takve patologije karakteristična sezonalnost. Tijelo žene skrb može također doživjeti visoku temperaturu uzrokovanu neinfektivnim čimbenicima. Najčešći uzroci nestašice i visoka temperatura su:

 • Lagano povećanje performansi potaknuto je sazrijevanjem jajašca (ovulacija) ili emocionalnim šokom.
 • U 80% slučajeva, ovaj se oblik stvara na pozadini infektivne lezije tijela. Razlog za to je gripa i ARVI. Popratni simptomi hladnoće su crijevni nos, kašalj, upalu grla, bol u mišićima i opća slabost.
 • Za mlijeku za laktaciju, laktozaza i mastitis koji se javljaju u pozadini stagnacije u mliječnoj žlijezdi su relevantni. Ova bolest karakterizira uporni upalu i povišenu temperaturu. Pijavne komplikacije mastitisa javljaju se na pozadini prijama bakterijske ili gljivične infekcije koja prodire kroz abrazije i pukotine u bradavicama.
 • U prva 2-3 tjedna nakon rođenja, tijelo mlade majke je podložno svim upalnim bolestima. Slaba postpartumna imunost često dovodi do pogoršanja kroničnih patologija.
 • Čest uzrok ovog stanja je toksikoinfekcija uzrokovana hranom. Banalni trovanja hranom prati teška opijenost tijela i groznica.

Ako očitanja temperature ne prelaze 38 stupnjeva, žena koja dijete može nastaviti vezanje djeteta na prsa. Ako ovi pokazatelji dosegnu 39-40 stupnjeva, tada se promjene ne pojavljuju samo u kvantitativnom i kvalitativnom sastavu mlijeka, već iu njegovoj dosljednosti. Niti svako dijete će prihvatiti takvu hranu, pa se preporučuje žena da dovede temperaturu u normalne vrijednosti.

Indikacije za dojenje

U nekim slučajevima, medicinski stručnjaci preporučuju da ne prekidaju lanac prirodnog hranjenja, čak i pod povišenim temperaturnim uvjetima. Ova preporuka ima svoje obrazloženje:

 • Dojenje na povišenim temperaturama osigurava da interferoni uđu u dječje tijelo majčinskim mlijekom. To osigurava stvaranje pouzdane imunološke zaštite tijela djeteta.
 • Temperatura reakcija posljedica je pojačane borbe majčinog organizma s zaraznim patogenima. Dojenje ima pozitivan učinak na zdravlje majke i djeteta.
 • Stavljanje djeteta na prsa na uobičajeni način je sprečavanje stagnacije i mastitisa.
 • Uzimanje pauze u dojenju, žena ne može biti sigurna da joj dijete neće odustati od sljedećeg dijela mlijeka.

kontraindikacije

Unatoč prednostima dojenja, postoje ograničenja u ovom postupku. Povećana tjelesna temperatura kontraindikacija je za hranjenje djeteta u takvim slučajevima:

 • Ako su pokazatelji temperature prekoračili sliku 39 stupnjeva. Uz značajnu groznicu, ukus i konzistentnost mlijeka mijenjaju se. Kako bi se spriječilo odbijanje bebe od dojenja, preporučljivo je smanjiti temperaturu.
 • U slučajevima kada je visoka temperatura posljedica akutnih i kroničnih bolesti organa i sustava. Ova skupina patologija uključuje bolesti respiratornog sustava, bubrega, jetre i srca.
 • Ako je žena skrbnika prisiljena podvrgnuti antibiotskoj terapiji, onda se mora suzdržati od dojenja. Uzimajući mlijeko u djetetovu tijelu, antibiotici uzrokuju disbios i druge komplikacije.

Kako smanjiti temperaturu

Brza stabilizacija tjelesne temperature je u interesu majke i novorođenčeta. Sljedeće preporuke pomoći će normalizaciji stanja:

 • Ako tjelesna temperatura raste iznad 38 stupnjeva, trebali biste uzeti febrrifugu. U tu svrhu potrebno je koristiti lijekove koji se temelje na ibuprofenu ili paracetamolu. Takva sredstva nemaju negativan utjecaj na tijelo djeteta.
 • Antipiretici se mogu koristiti u obliku svijeća. To će smanjiti vjerojatnost aktivnih sastojaka u majčinom mlijeku.
 • Ako tjelesna temperatura ne doseže razinu od 38 stupnjeva, ne smije se smanjivati. Temperaturna reakcija je praćena aktivnom proizvodnjom protutijela.
 • Za mjerenje tjelesne temperature koja vam je potrebna prije i nakon hranjenja. To će vam omogućiti praćenje stanja. Skočiti u performanse uz uzimanje antipiretik. Više informacija o odabiru lijekova i pravila o prijemu pogledajte link http://vskormi.ru/mama/temperatura-u-kormyashhej-mamy/.
 • Kada su zaraženi virusnim patogenima, preporučujemo odmor ležaja i teški pijenje. Uz dovoljnu količinu tople tekućine, tijelo se oslobađa toksina koje virusi izlučuju. Kao topli napitak potrebno je koristiti biljne čajeve s jabukama od malina, voćnim sokovima od bobica, kompotom od sušenog voća i toplim mlijekom. Ograničenje u korištenju tekućine odnosi se na one žene koje su suočene s problemom mastitisa.

Ako je reakcija temperature unutar prihvatljivih granica, onda hranjenje djeteta je važna i korisna aktivnost. Prije donošenja odluke hoće li očuvati laktaciju, mlađa majka treba posjetiti medicinskog stručnjaka za utvrđivanje uzroka visoke temperature.

Ako je bolest uzrokovana virusnom infekcijom, tada je kontakt s djetetom neophodan u jednokratnoj gazi ili celuloznoj maski koja će zaštititi bebu od infekcije. Trovanja hranom je razlog da se posavjetujte s liječnikom. U slučaju teške slabosti, hranjenje se suspendira dok majka ne osjeća bolje.

Poštovanje jednostavnih pravila pomaže ženi koja skriva da izbjegne teške komplikacije visoke tjelesne temperature i održi dojenje na odgovarajućoj razini.

Visoke temperature u majci: mišljenje Komarovskog, kako se liječiti i je li moguće dojiti

Povišena tjelesna temperatura sugerira da imunitet počinje aktivnu borbu protiv bolesti, infekcija, bakterija.

Mnoge djevojke žele znati možete li dojiti na visokim temperaturama i hoće li to utjecati na bebu.

Ako se takav simptom javlja u prvom mjesecu nakon rođenja djeteta, postoji mogućnost komplikacija.

Povišena tjelesna temperatura do 38 stupnja često ukazuje na upalni proces u ožiljcima ili urogenitalnom sustavu.

Na temelju rezultata, liječnik će moći objektivno procijeniti stanje majke koje se brine i mogućnost održavanja laktacije.

Je li moguće majci dojiti dijete na visokoj temperaturi?

Ovo pitanje nema konačni odgovor za žene. Ako je temperatura tijela oštro porasla, tada se ne može smanjiti uobičajenim pilulama. Oni mogu biti kontraindicirani tijekom hranjenja.

Nakon primitka rezultata ispitivanja i dijagnoze, moći će propisati lijek. Kompatibilni su s dojenjem ili potpuno kontraindicirani.

Ponekad veliki broj patogenih bakterija i virusa može biti sadržano u majčinom mlijeku majke koja njeguje.

U takvoj situaciji beba se prenosi u mješavinu mlijeka. Ali prvo se morate posavjetovati s pedijatrom i javiti mu se.

Kroz takve mjere, moguće je spriječiti pojavu proljeva u bebi, kao i prodiranje mikroba u tijelo djeteta kroz majčino mlijeko.

Njegova količina može se značajno smanjiti, jer se majčino tijelo postupno slabi.

Vrućica utječe ne samo na količinu već i na kvalitetu. Ako odete na liječnika, on će dati preporuke o očuvanju laktacije.

Ako nema kontraindikacija, antitijela će ući u tijelo djeteta. Majke trebaju nositi zavoj kako bi bakterije i infekcije bile dalje od bebe.

S progresijom ove bolesti morate se posavjetovati sa svojim liječnikom. On će procijeniti oblik bolesti, kao i lijekove koji su dopušteni za upotrebu tijekom dojenja.

Kako možete smanjiti temperaturu majke koja skriva?

Prije nego što smanjite temperaturu, trebate ga ispravno izmjeriti. Najbolje je stezati termometar u lakat.

To je zbog činjenice da uz stagnaciju mlijeka u dojci, temperatura kože može se povećati, a brojke će biti netočne.

Temperatura počinje gubiti kada postaje iznad 38,5. U drugim se slučajevima ne preporučuje liječenje, tako da se tijelo može samostalno boriti protiv virusa i bakterija. Da mu pomognete, možete piti čaj s limunom ili malinama.

Postoje i drugi načini za brzo smanjenje tjelesne temperature majke koje njeguju:

Mišljenje dr. Komarovskog o temperaturi majke koje se brinu

Evgenij Olegovich Komarovsky je pedijatar i kandidat medicinskih znanosti. On tvrdi da bi svaka majka trebala biti zainteresirana za održavanje dojenja.

Iz tog razloga važno je ispravno identificirati bolest i uzrok koji pridonosi povećanju tjelesne temperature.

Mogu se koristiti samo kada je to potrebno. Obvezno prilagođavanje unosa droga. Bolje je uzimati Paracetamol i Ibuprofen nakon dojenja.

Kada novu majku slijede hranu za dijete, količina kemikalija u mlijeku bit će minimalna.

U vezi s bolesti ne treba prilagoditi ili promijeniti raspored hranjenja djeteta. Ako se temperatura tijela ne pada, ponovno možete uzeti lijek.

Važno pitanje - je li moguće dojiti na visokim temperaturama? Je li naštetiti zdravlju djeteta?

Nakon što se dijete rodilo, mlada majka ima mnogo ugodnih briga vezanih za brigu za novog člana obitelji.

U ovom slučaju, žena ne bi trebala zaboraviti na sebe, ona bi trebala pažljivo pratiti njezino zdravlje i najmanjih promjena koje joj se dogode.

Jedan od čestih alarmantnih simptoma koji ometaju medicinsku sestru je povećana tjelesna temperatura. U kojim slučajevima je nužno početi zvučati alarm, i kada nastaviti redovito hranjenje - o tome kasnije u članku.

Koje su naznake termometra za ženu koja lažira normalno?

Organizam svake osobe je individualan, ali se i dalje smatra normom pokazivanja unutar 36,5-36,9 ° C.

Uzroci vrućine tijekom dojenja

Zapamtite da vrlo često ljudsko tijelo uz pomoć temperature navodi da u njoj nastupaju upalni procesi. Ako termometar pokazuje više od 37 ° C, potrebno je razumjeti razlog za koji se to dogodilo:

 • ARI. Banalna hladnoća može uzrokovati da žena ima groznicu. Najčešće mlada majka može promatrati crvenilo i upalu grla, kašalj, nazalno zatvaranje.

Žena u postpartum period često šeta puno na otvorenom, dolazi u kontakt s ograničenim brojem ljudi, ali supružnik, stariji dijete ili netko drugi od člana obitelji može donijeti hladnu infekciju.

 • Mastitis. Upala dojke, može postojati i purulentni mastitis. U takvim slučajevima, atibiotici su najčešće propisani, dojenje za ovo razdoblje treba biti zaustavljeno.
 • Lactostasis. Zagušenja u mliječnoj žlijezdi uzrokovana blokiranim kanalima.
 • Intestinalna infekcija, trovanja. U tom slučaju, majke koje skrbe popraćene su i drugi neugodni simptomi, kao što su povraćanje, proljev itd.
 • Endometritis i postpartum tromboflebitis. Ovo je najčešća komplikacija nakon porođaja. Obratite pažnju na to da biste trebali biti prvi opstetričar-ginekolog.
 • Razlika u šavovima nakon Cesarean sekcije. Nakon takve teške operacije, potrebno je pažljivo pratiti kako se šavovi stegnu i ozdrave, jer inače upalna reakcija može uzrokovati ozbiljne posljedice, a prvenstveno će biti prateća povišena temperatura.
 • Je li moguće hraniti dijete ako se prekorači temperaturna barijera?

  Ako je ovaj fenomen bio uzrokovan upalnim procesima u tijelu žene, onda je hranjenje najbolje odgoditi i poduzeti potrebne lijekove.

  Propisivati ​​lijekove u razdoblju gv bi trebao biti samo kvalificirani stručnjak. Postoje lijekovi koji se mogu uzimati tijekom dojenja, a postoje i oni koji su strogo kontraindicirani.

  Mnogi stručnjaci vjeruju da prekidanje dojenja tijekom povišene temperature uzrokovano ARD-om, naprotiv, nije potrebno. Zajedno s majčinim mlijekom, dojenčad će primiti potrebna protutijela na hladnu infekciju, štiteći tako svoj imunitet od daljnjih napada virusa.

  Nudimo gledanje videa o tome je li moguće hraniti bebu kada se povećava temperatura majke:

  Učinak visoke topline na kvalitetu mlijeka

  Vjeruje se da ovaj fenomen nema negativan učinak na kvalitetu mlijeka, ako ne govorimo o infekcijama i upalama koje se ne prenose. Dakle, ako majka koja boluje od majke ima temperaturu s normalnim akutnim respiratornim infekcijama, onda je moguće i čak je potrebno dojiti bebu tijekom ovog razdoblja, a ako ima, na primjer, gnojni mastitis, onda bi hranjenje trebalo napustiti.

  U svakom slučaju, tijekom razdoblja u kojem se povećava temperatura kod sestre, preporučuje se prvo izražavanje mlijeka i samo stavljanje djeteta na dojku.

  Na kojim se pokazateljima ljestvica termometra ne bi trebala dati prsima?

  Vrlo teško pitanje, jer nema definitivan odgovor na to. Ako je groznica uzrokovana hladnoćom, potrebno je što prije riješiti taj problem. Postoji niz lijekova koji su prihvatljivi tijekom dojenja. Visoka temperatura ne utječe na kvalitetu mlijeka, stoga se preporuča prestati s dojenjem tijekom tog razdoblja.

  Kako mjeriti?

  To je jednostavno objašnjeno - hrskavica majčinog mlijeka povećava temperaturu u pazuhu. Štoviše, kada beba hrani mlijeko, dolazi do kontrakcije prsnih mišića, što je popraćeno oslobađanjem topline.

  Vjeruje se da bi, kako bi se razumjela njihova ispravna tjelesna temperatura, trebalo proći najmanje 20 minuta nakon hranjenja. Ali ne postoji jedno mišljenje o tome.

  Preporučljivo je da prije mjerenja temperature u pazuhu uklonite višak vlage iz ovog područja. Tekućina dobro apsorbira toplinu, tako da indikatori možda nisu točni.

  Snimajte visoko ili ne?

  Nije preporučljivo smanjiti temperaturu ako nije dostigla razinu od 38,2 ° С. Za početak, možete koristiti popularne recepte bez pribjegavanja upotrebi lijekova. Možete obrisati ocat, odmoriti se i uzeti puno pića.

  Prekomjerni unos tekućine kontraindiciran je kod žena koje pate od mastitisa. Uostalom, tekućina će povećati protok mlijeka u prsa, čime se povećava oticanje.

  Postoji niz lijekova koji su dopušteni tijekom dojenja. Za sigurne antipiretike lijekovi su "Paracetomol", čija uporaba je kompatibilna s dojenjem. Efferalgan i Panadol također se mogu piti mladoj majci, te se lijekove mogu dati čak i djeci, samo u odgovarajućoj dozi.

  Ibuprofen i njegovi analozi, koji u vrlo malom postotku prodiru u majčino mlijeko, također su klasificirani kao sigurni lijekovi pa im je tijekom tog razdoblja njihova uporaba zabranjena da se smanji groznica i bol.

  Što učiniti ako je termometar mark je porastao: mišljenje Komarovsky

  Poznati pedijatar smatra da je jednostavno nemoguće ubrzati proces proizvodnje antitijela u ljudskom tijelu uz pomoć lijekova.

  Dr. Komarovsky vjeruje da, nakon odbića djeteta s dojke, dijete može učiniti mnogo više štete, tako da ne biste trebali prestati hraniti na temperaturi.

  Povišena temperatura majke za njegu prilično je česta pojava. Znajući kako se pravilno ponašati u tom razdoblju, žena će moći zaštititi dijete od infekcije i izbjeći moguće komplikacije za sebe. Blagosloviti!

  Korisni videozapis

  Nudimo gledanje videozapisa o razlozima pojavljivanja temperature u HB i pravilima hranjenja za to vrijeme:

  Što učiniti na temperaturi majke koja se brine: je li moguće hraniti dijete nego smanjiti toplinu tijekom dojenja?

  Kada se temperatura tijela poveća, to znači da se imunološki sustav aktivno bori protiv bolesti. Toplina je normalna reakcija tijela, ali u slučaju majke koje se brine, situacija je nešto drugačija. U prvih 6 tjedana nakon rođenja postoji mogućnost komplikacija nakon poroda, osobito ako je dostava bila teška ili je korišten carski rez. U takvoj situaciji, visoka temperatura može ukazivati ​​na upalu postpartumnih ožiljaka ili organa urogenitalnog sustava - tada je neophodno savjetovanje i pomoć kvalificiranog liječnika.

  U prvom mjesecu i pol nakon porođaja, žensko tijelo je još uvijek vrlo slabo, a visoka temperatura može ukazivati ​​na komplikacije i upale reproduktivnih organa.

  Zašto se temperatura povećava tijekom laktacije?

  Kada je postpartum razdoblje (6 tjedana) završeno, neke bolesti se dodaju uzrok povećanja temperature. Među njima su:

  • gripa, akutne respiratorne infekcije, prehlade;
  • laktakaza i mastitisa;
  • crijevna infekcija, trovanja.

  Rijetko se javljaju akutne respiratorne infekcije tijekom laktacije. Infekcija može doći kod bilo kojeg člana obitelji koji živi u istoj kući s njegu. Svi znaju simptome ove bolesti - umor, nazalna zagušenja i trnci, kihanje, bol u grlu (vidi također: kako liječiti grlo u majci za njegu kod dojenja, ako to boli?). Temperatura raste iznad 38 stupnjeva. Promatranjem kreveta u krevetu, pijenjem mnogo tekućine i uzimanjem antipiretskih lijekova, peti ili šesti dan, možete se potpuno riješiti neugodnih bolesti.

  Laktostaza - kršenje odljeva mlijeka u mliječnim žlijezdama. Mliječni kanal postaje blokiran, pojavljuje se edem i slijedi upala. Naravno, s takvim procesima temperatura raste i bolovi se javljaju u mliječnim žlijezdama, a ako problem ostane, onda se u 3-4 dana može komplicirati bakterijska infekcija i mastitis će se razviti s još ozbiljnijom temperaturom - do 39-40 stupnjeva. Sprječavanje laktozaze nije jako teško. Potrebno je osigurati sprečavanje stagnacije mlijeka, što se postiže češćim vezivanjem djeteta na prsa, dekantiranjem ostataka i masaže. Ako ima dosta mlijeka u dojci za bebu, neke majke koriste ručnu pumpu za dojke. Istina, ovom metodom postoje male pečate u prsima, ali se lako uklanjaju masažom.

  Kada dođe do infektivnog mastitisa, antibiotici će morati biti tretirani, au najzahtjevnijem slučaju operacije će biti potrebne.

  U slučaju trovanja i crijevnih infekcija, uz visoku temperaturu, povraćanje, proljev, tešku glavobolju, zamjećuje se jaka slabost (pročitajte: što bi žena trebala uzimati ako ima glavobolju tijekom dojenja?). Za liječenje potrebne lijekove koji obuhvaćaju djelovanje i sorbente, kao i strogu prehranu. Uvijek se morate posavjetovati s liječnikom, jer su crijevne infekcije vrlo opasne i potrebno ih je liječiti tijekom dojenja samo pod nadzorom stručnjaka.

  Algoritam djelovanja pri povišenoj temperaturi

  Kada je temperatura tijekom dojenja iznenada postala veća od normalne, ni u kom slučaju ne može paničiti - to će pogoršati bolno stanje majke i utjecati na najgore u bebi.

  Prvi je da se utvrdi uzrok

  Ako znate simptome svih navedenih bolesti, utvrđivanje uzroka neće uzrokovati nikakve posebne poteškoće. U svakom slučaju, čak i kad se pravilno dijagnosticira, posavjetujte se s liječnikom. Kada je dojenje važno, stručnjak može primijetiti znakove koji su izbjegavali vaš pogled. Pomoć iskusnog liječnika nikada neće biti suvišna.

  Drugi je nastavak laktacije.

  Postoji široko rasprostranjeno mišljenje da je nemoguće nastaviti dojiti bebu na povišenoj temperaturi, ali sve se više dokaza o suprotnosti pojavljuje. Liječnik Ruth Lawrence, stručnjak u svom području, u Metodologiji dojenja za liječnike navodi bolesti u kojima se proces ne bi trebao zaustaviti:

  • gripa, akutne respiratorne infekcije, prehlade;
  • lactostasis, mastitis, apsces grudi;
  • proljev;
  • hepatitis A, B, C;
  • herpes (osim areole);
  • stafilokokna infekcija;
  • rubeole;
  • ospice;
  • autoimune bolesti.
  Majčino mlijeko je najbolji "imunomodulator" za dijete, pa pedijatri u većini slučajeva preporučuju nastavak dojenja, čak iu slučaju bolesti

  Danas postoje lijekovi koje majka za njegu može koristiti bez štete djetetu. Ako se dojenje zaustavi za vrijeme bolesti, dijete će izgubiti protutijela koja se proizvode u krvi i prijeći u majčino mlijeko; i ako se sam razbolio, tada je to još nezdrav.

  Treći je pravilan mjerenje temperature.

  To ne iznenađuje - čak iu nedostatku bolesti kod majke koje se brinu, temperatura u pazuha nešto je viša od normalne - 37,1-37,3 stupnja. Hipertermija zbog visokog sadržaja mlijeka u mliječnim žlijezdama. Pouzdani rezultat može se dobiti samo pola sata nakon hranjenja, nakon što se dobro isprati i obrisati kožu pazuha.

  Četvrto - koristite antipiretiku

  Sredstva za snižavanje temperature su oralni (tablete, prašci, sirupi) i rektalni (supozitoriji).

  Postoji razlika samo u brzini djelovanja. Oralni lijekovi počinju djelovati brže, jer u želucu ima više područja sluznice s kojom tvar djeluje u interakciji.

  Peto - pijte puno tekućine

  Nije bitno je li majka bolestana od hladnoće ili jednostavno ima višak mlijeka u dojci, na povišenoj temperaturi treba puno pića. Preporučljivo je piti najmanje čašu vode svakih sat vremena. Pored činjenice da će izgubljena tekućina biti nadopunjena u tijelu, mlijeko se neće zgusnuti i lako se odmaknuti - to će pomoći normalizaciji temperature i smanjenju rizika laktozaze.

  Dopušteno znači smanjiti temperaturu tijekom laktacije

  Ne smije se svaku temperaturu srušiti. Ako je porastao nešto iznad 37 stupnjeva, bolje je ostaviti imunološkom sustavu priliku da se bori i proizvodi protutijela. Preporuča se piti antipiretiku kada termometar dosegne razinu od 38,5.

  Koji lijek je dopušten ako majka koja se brine treba pomoć? Popis u ovom slučaju sastoji se od samo 2 stavke:

  Prema kliničkim ispitivanjima, Paracetamol prolazi placentarnu barijeru tijekom trudnoće i visoko je koncentriran u majčinom mlijeku (do 24%). Ipak, istraživači tvrde da on nije sposoban štetiti bebu tijekom razvoja fetusa ili nakon poroda tijekom dojenja. Čak i varijante paracetamol pripravaka su razvijene za djecu od 2 mjeseca zbog svoje sigurnosti. Majka skrbnika, kako bi normalizirala temperaturu, trebate piti 325-650 mg sredstava i svakih 4-6 sati kako biste ponovili prijem na stabilan rezultat.

  "Ibuprofen" je nesteroidni lijek. Djeluje na složen način: snižava temperaturu, uklanja upalu, smanjuje bol i smiruje groznu stanja. U međunarodnom klasifikatoru lijekova, Ibuprofen je među lijekovima koji su kompatibilni s dojenjem. Pojam njegovog antipiretikog učinka doseže 8 sati. Lijek se uzima u 200 mg 3-4 puta na dan. U hitnim slučajevima 400 mg je dozvoljeno, ali daljnja davanja treba smanjiti na 200 mg. Po danu, možete koristiti 400 mg 3 puta, ali ne više.

  Što se ne može koristiti?

  O ljubavi mnogih "Aspirin" u to vrijeme morat će zaboraviti. Njegov aktivni sastojak - acetilsalicilna kiselina - nije najbolji način utječe na rad srca, probavnog sustava i drugih organa majke i djeteta. To može izazvati lokalnu leziju jetre i mozga kod bebe (Rayov sindrom). Međunarodni klasifikator E-LACTANCIA klasificira "Aspirin" kao opasni proizvod koji se ne preporučuje tijekom uzimanja dojki. Dopuštena je samo jedna upotreba, kada je sve ostalo još nepoželjnije. U ovom slučaju, bolje je ne hraniti bebu, dekantirati mlijeko i dojiti se nakon nekog vremena nastaviti (vidi također: kako se kašalj može učinkovito liječiti tijekom dojenja?).

  Nije poznato što nuspojave mogu nastati, pa je najbolje uzeti aktivnu tvar u čistom obliku.

  Kako uzimati antipiretik?

  Liječenje antipiretika treba provoditi ne slučajno, već uz poštivanje određenih pravila. Pokušajte se pridržavati:

  1. Pijte lijekove samo po potrebi kako biste spustili temperaturu. Da biste to učinili radi prevencije, nije potrebno.
  2. Najbolje vrijeme za uzimanje lijekova je odmah nakon hranjenja. Prednosti će biti maksimizirane i potencijalne štete - minimalne.
  3. Ne podesite hranjenje prema rasporedu lijekova - to nije potrebno.

  Kada se često pojavljuje potreba za antipiretikom, mnogi imaju logičko pitanje: može li se koristiti jedan, ali drugačiji način? Vjerodostojan pedijatar E. Komarovsky daje ovaj savjet: možete izmijeniti Paracetamol i Ibuprofen, ako to daje rezultat, ali ne zaboravite da vam je potrebno konzistentno uzimati lijekove, a vremenski razmak između doza mora biti najmanje 2 sata.

  Zaključno, treba reći da povećana tjelesna temperatura ne utječe na kvalitetu majčinog mlijeka - ne samo da može izgorjeti ili pogoršati. Odbijanje laktacije u ovoj situaciji nije potrebno. Mama će je zaštititi od problema s dojkama, a njezina će beba pružiti podršku za imunitet.

  Što učiniti na temperaturi od 38-39 godina u majci za njegu

  Temperatura majke za njegu može biti iz više razloga, nakon saznanja, potrebno je hitno poduzeti mjere. Ako je žena nedavno rođena, moguće je da je to individualna reakcija na formiranje laktacije, u tim slučajevima primjećene su subfebrile vrijednosti, ne prelazeći 37 stupnjeva. Nikad ne zaboravite na opasno mastitis ili različite zarazne procese koji se javljaju u tijelu. Prije nego što sami zagrijete visoku temperaturu, neophodno je kontaktirati nadležnog stručnjaka koji će otkriti glavne razloge i propisati odgovarajuće liječenje. I svaka majka treba zapamtiti da čak i na 39 stupnjeva ne možete zaustaviti dojenje.

  Detaljno razmotrite što može utjecati na povećanje temperature u žena tijekom dojenja, i koje mjere se mogu poduzeti u određenim slučajevima, koje lijekove smiju piti, i kako mjeriti temperaturu tijekom dojenja?

  Provjerite ispravno temperaturu

  Ako žena doji dijete, onda se može dobiti nepouzdani rezultat mjerenjem vrijednosti temperature u pazuhu. Tijekom dojenja, majke koje rade dojke obično pokazuju toplomjer iznad 37 stupnjeva, a to je norma.

  S porastom zdravstvenog stanja, najbolje je mjeriti temperaturu u krilu zgloba ili prepona, tako možete dobiti istinitu vrijednost. Često u maternističkim bolnicama mjere indikacije u usnoj šupljini. Ali ako žena sumnja u probleme s dojkama, onda je potrebno staviti termometar pod oba pazuha, s povećanjem temperature na 38 i više, potrebno je zazivati ​​alarm. Zapamtite da je potrebno mjeriti temperaturu u pazuhu za pola sata nakon davanja hrane, i prethodno isušiti kožu.

  Mogući izvori promjena temperature

  1. Majka koja njeguje ima subfebrile vrijednosti koje ne prelaze razinu od 37 do 37,5 stupnjeva, u mnogim slučajevima, ne možete brinuti. Često, na taj način tijelo reagira na proizvodnju majčinog mlijeka. Ali nemojte zaboraviti, ako je mlijeko previše intenzivno, a vrijeme hranjenja djeteta još nije došlo, onda je najbolje trpjeti grudi tako da lactostasis ili gnojni mastitis ne počinju. U tim situacijama postoji temperaturni skok do 38-39 stupnja.
  2. Često, neposredno nakon rođenja mrvica, temperatura majke koje se brinu o djetetu povećava se kao rezultat pogoršanja raznih kroničnih bolesti, infekcija, jer je u postpartum razdoblju imunitet žene uvelike smanjen. Ako je temperatura porasla iznad 38 stupnjeva, a postoji i pogoršanje ukupnog zdravlja, odmah se posavjetujte s liječnikom.
  3. Jedan od razloga za visoke temperature u prvom mjesecu nakon poroda može biti upalni proces:
   • upala šavova nakon carskog dijela;
   • endometritis;
   • divergencija šavova u prepone.
  4. Ako je temperatura porasla na 39 stupnjeva, uz povraćanje, proljev, bol u abdomenu, tada možemo govoriti o trovanju ili razvoju infekcije rotavirusom. Uz bilo koju infekciju, ne biste trebali odreći dojenje, jer U majčinom mlijeku postoje antitijela koja mogu zaštititi bebu.
  5. Ako postoji porast tjelesne temperature na 38 stupnjeva i više, curenje nosa, zimice, upalu grla, onda je najvjerojatnije jednostavan SARS. U tom slučaju potrebno je obratiti se liječniku, tako da propisuje nadležno liječenje lijekovima koji su dozvoljeni tijekom dojenja.

  Temperatura tijekom dojenja prilično je opasna pojava, a svaka žena mora zapamtiti da je nemoguće izvući samostalne zaključke i samoregulirati.

  Ako se opaža oštar temperaturni skok od preko 38 stupnjeva, hitno je potrebno konzultirati liječnika.

  U slučaju propuštenog slučaja mastitisa ili bilo kakve komplikacije nakon poroda, potrebna je snažna terapija lijekovima koja će zaustaviti nastavak dojenja.

  Načini smanjenja temperature

  Kada žena ugleda oznaku od 39 na termometru, u panici postavlja pitanje: kako smanjiti temperaturu majke koja dije? Uostalom, nisu svi lijekovi prikladni za to vrijeme, jer mnogi od njih prodiru u majčino mlijeko i prema tome ulaze u tijelo djeteta.

  Važno je napomenuti i činjenicu da, iako termometarska oznaka nije nadmašila 38 stupnjeva, tijelo same bori s infekcijom, a nema potrebe za upotrebom antipiretskih lijekova, jer Ovo je normalna situacija s razvojem hladnoće. Kako bi se smanjila temperatura iznad 38,5-39, postoje dva načina: bilo da se uzme lijek ili uz pomoć tradicionalne medicine. Razmotrite obje mogućnosti.

  1. Medicinska metoda:
   • Najbolja opcija za ženu tijekom dojenja djeteta može biti uzimanje lijekova namijenjenih dojenčadi, koji obično sadrže paracetamol ili ibuprofen i to je sigurno piti i za žene i dojenčad;
   • Najbolje je kupiti antipiretik u supozitorijima, jer apsorpcija sastojaka u majčinom mlijeku nije tako intenzivna.
  2. Metode tradicionalne medicine.
   • ako žena nema lactostasis, onda u slučaju povećanja temperature, to je naznačeno da piti obilno (pitka voda, slabi čaj, voćni napitci, sušene voćne kompote); u nedostatku alergija u djetetu, možete dodati malo meda ili kriška limuna;
   • piti čaj s džemom maline (u nedostatku alergijskih reakcija u bebi), također možete zasebno skuhati lišće maline koje se prodaju u ljekarnama;
   • potrebno je strogo pridrćavati se odmoru u krevetu, samo će odmor pomoći bolestima;
   • hladni komadi na čelu također izvrsno obavljaju posao ili grabbing s slabom otopinom octa, ali kompresija od votke ili alkohola nisu potrebni, jer Alkoholi prodiru u kožu i apsorbiraju se u majčino mlijeko.

  Temperatura i dojenje

  Mnoge žene u razdoblju bolesti su mučene jednim pitanjem: kako temperatura tijekom dojenja utječe na kvalitetu mlijeka, pa je li moguće trenutno hraniti bebu? U većini slučajeva, bacanje dojenja zasigurno ne vrijedi, jer u majčinom mlijeku sadrži protutijela koja štite bebu od bolesti. Međutim, postoje iznimke, na primjer, gnojni mastitis, patogene bakterije ulaze u majčino mlijeko i mogu dovesti do infekcije djeteta. Dojenje se zaustavlja dok se žena ne oporavi.

  Stoga je vrlo važno pratiti tjelesnu temperaturu žene koja briga, čim je oznaka iznad 37,5, trebate se posavjetovati s liječnikom kako ne biste propustili laktozu ili gnojni mastitis. Svako kašnjenje može biti skupo za zdravlje majke i njezine bebe.

  Je li moguće hraniti majčino mlijeko na temperaturi mame?

  Hladno tijekom dojenja uvijek podiže mnoga pitanja za mame. Mogu li nastaviti dojiti bebu? Je li prihvatljivo piti antipiretik? Što ako nije hladno? Pogledajmo zašto majka skrb može imati groznicu i kako to utječe na dojenje.

  razlozi

  Svi razlozi koji mogu prouzročiti porast temperature u žena koje dijete mogu podijeliti u tri zasebne skupine:

  1. Akutne zarazne bolesti virusne prirode.
  2. Akutne bolesti koje su uzrokovale bakterije.
  3. Ispuhivanje kroničnih bolesti.

  Vrlo je važno utvrditi uzrok, jer se taktika razlikuje u različitim slučajevima. Povećanje temperature u prvim tjednima poslijeporođajnog razdoblja može biti uzrokovano pojavom upalnih bolesti, kao što su mastitis, upala šavova, endometritis i drugi.

  Kako mjeriti temperaturu?

  Ako majka koja dijete mjeri temperaturu tijekom hranjenja ili neposredno nakon njega (i nakon dekantiranja) ispod ruke, tada će indikatori od 37,1 do 37,3 stupnjeva ili malo viši biti smatrani normalnim. To je zbog stvaranja mlijeka u dubini grudi, kao i oslobađanje topline mišićnim stanicama dojke u vrijeme hranjenja. Zato se savjetuje mjerenje temperature u pazuhu oko pola sata nakon hranjenja ili dekantiranja. Također, prije mjerenja važno je obrisati znoj, jer voda ima tendenciju da apsorbira toplinu, a prisutnost znojenja u pazuhu može rezultirati nepouzdanim.

  Kada dojiti?

  Kada je uzrok groznice virusna infekcija, hranjenje ne može zaustaviti. Prvo, majka je postala nositelj virusa čak i prije vanjskih manifestacija infekcije, tako da je virus mogao već ući u mrvice tijela. Drugo, nakon što virus uđe u majčino tijelo počinje proizvodnja antitijela koja će biti isporučena djetetu s majčinskim mlijekom. To može spriječiti bolest u mrvicama ili olakšati protok. Osim toga, odluka o prestanku dojenja zbog groznice može oštetiti žensku dojku, uzrokujući stagnaciju i mastitis.

  Kada ne možete?

  Kontraindikacije na nastavak dojenja mogu se povezati s:

  1. Rizik od kontakta s bebom patogena ili toksina koje emitira.
  2. Potreba za korištenjem lijekova koji su kontraindicirani ili nepoželjni za malu djecu.

  Imenovanje antibiotika nije uvijek razlog za zaustavljanje dojenja djeteta, ali se događa da majka mora uzeti točno one vrste antibiotika koji mogu oštetiti djetetovo tijelo. U ovom slučaju, preporučuje se ženi privremeno odbiti dojenje.

  Ako žena ima mastitis, pitanje trajnog dojenja treba odlučivati ​​pojedinačno. Mastitis nije apsolutna kontraindikacija, ali najčešće infekcija s Staphylococcus aureusom dovodi do njegove pojave, a postoji visok rizik da se dijete inficira tim mikroorganizmom.

  U slučaju da majka pogorša postojeću kroničnu bolest, na primjer, sinusitis, pijelonefritis ili bronhitis, često nema kontraindikacija za nastavak dojenja. Među svim infekcijama koje se pojavljuju u odraslih osoba u kroničnom obliku, samo sifilis, aktivna tuberkuloza, virusni hepatitis C i B i HIV mogu djelovati kao prepreka dojenju.

  Savjet

  Majke s povišenom temperaturom trebale bi se obratiti stručnjaku kako bi točno odredili uzrok groznice. Osim toga, liječnik će preporučiti liječenje kompatibilno s dojenjem. Ako nakon porođaja još nije prošlo šest tjedana, trebate kontaktirati svog ginekologa-opstetričara. U slučaju simptoma crijevne infekcije ili hladnoće, trebate nazvati kuću terapeuta.

  U slučaju akutne virusne infekcije, majka bi trebala pokušati zaštititi dojenčad od infekcije u zraku. Preporuča se izolirati bebu od majke barem u vrijeme spavanja, a često i prozračiti sobu. Kada hranite bebu ili se brinete za dojenčad, bolesna majka treba nositi jednokratnu ili gaza (4-slojni) preljev, koji bi se trebao mijenjati svaka dva do tri sata.

  Moguće je staviti posude sa zgnječenom žaru češnjaka oko djetetovog jaslica, jer eterična ulja ove biljke učinkovito djeluju na različite viruse. Također u sobi gdje ostanu majke i bebe, možete uključiti germičnu svjetiljku 10-15 minuta četiri ili pet puta dnevno.

  Majka koja skriva treba pažljivo pročitati napomene o njezinim propisanim lijekovima kako bi znala jesu li lijekovi u mlijeku. Ako je moguće, bolje je odabrati proizvode s lokalnim djelovanjem - pomasti, inhalacije, preparati za aerosol, ispiranje. Vrlo često, kad majka ima nekompliciranu akutnu bolest dišnog sustava, dovoljno je biljna medicina. Međutim, postoje biljke koje nisu kompatibilne s dojenjem, pa imenovanje biljnih čajeva također treba raspravljati s liječnikom.

  Ako majka mora privremeno prekinuti dojenje, ali želi nastaviti dojenje nakon oporavka, redovito će se dekantirati - svaka tri sata tijekom dana i svakih pet sati navečer.

  Ritty.ru

  Ženski online časopis za lijepe dame

  Mogu li hraniti bebu na temperaturi mame?

  • djeca
  - 10/31/2017 10/31/2017 0 903


  U proljetno - jesenskom razdoblju počinje razdoblje široke bolesti, poput bolesti poput SARS - a, akutnih respiratornih infekcija, gripe. Uz njih dolazi curenje nosa, kašalj, slabost i, naravno, groznica. A ako u osnovi možete otići u ljekarnu za lijekove i savjetovati se s ljekarnikom o načinu liječenja, a onda kada se temperatura majke koja dijete popne, nije lako izaći iz situacije.

  Tijekom dojenja, žena je odgovorna za dva života, za zdravlje njene i njezine bebe. Zbog toga su samo-lijekovi i nemarnost neprihvatljivi. Ali što učiniti ako majka koja boluje ima groznicu? Mogu li se i dalje hraniti? Prvo - nemoj paničariti. Živčana napetost može loše utjecati na laktaciju, a dodatno pogoršava simptome bolesti. I, drugo, da razumijemo što može uzrokovati porast tjelesne temperature u žena tijekom dojenja?

  Razlozi povećanja temperature kod majki koje rade

  Jedan od simptoma mnogih bolesti je porast tjelesne temperature. Koji su razlozi za podizanje temperature mogu biti žene tijekom dojenja:

  • U postpartum razdoblju (6 tjedana nakon poroda), endometritis, mastitis, upala i divergencija šavova perineuma ili šavova iz carskog dijela mogu biti uzrok visoke temperature.
  • Pogoršanje bolesti u fazi kroničnog (pijelonefritis, herpes, bolesti unutarnjih organa).
  • ARI, ARVI, gripa.
  • Rotovirusna infekcija i drugi trovanja hranom.
  • Lactostasis.

  Prije svega, žena bi trebala shvatiti da je samozavaravanje nemoguće. Što je prije moguće, morate potražiti liječničku pomoć. Ako nema mogućnosti odlaska u bolnicu za termin, kalendar je vikend ili praznik - nazovite hitnu pomoć. Bolničar ambulante će dati prvu nužnu pomoć i dijagnosticirati uzrok povećanja temperature. Važno je znati da kada pozovete liječnika iz klinike u svoj dom, ne možete odbiti ovaj poziv ako imate groznicu, a vi niste u mogućnosti same dolaziti u bolnicu. Okrugli terapeut će doći u vaš dom, propisati liječenje, ako je potrebno, dati upute za testiranje ili hospitalizaciju.

  Često je uzrok povišene temperature kod žena koja se brine za laktaciju (stagnacija mlijeka u dojci). Ta se situacija javlja uslijed nepravilnog pričvršćivanja djeteta na dojku, kada dijete jede malo, a majka troši puno tekućine. Razvoj lactostasis javlja se, u pravilu, tijekom prvih tjedana nakon isporuke. To je zbog činjenice da je laktacija samo uspostavljena. Ako promatrate porast temperature, otekline dojke i tvrdih grudica prilikom sondiranja, potrebno je izraziti mlijeko, a zatim priložiti bebu na prsa. Ako je uzrok povećanja temperature lactostasis, nakon dekantiranja temperatura će početi smanjivati.

  Ako postoji oteklina prsa, bol s bilo kojim kretanjem oružja, a nakon dekantiranja i dojenja, temperatura se ne smanjuje - postoji velika mogućnost razvoja mastitisa. Mastitis je opasan jer može ići od neinficiranog do zaraženog stadija. Tako se u majčinom tijelu i prema tome u majčinom mlijeku počinju proizvoditi patogene bakterije. Mastitis se uvijek mora liječiti uz pomoć liječnika. Obratite se antenatalnoj klinici za imenovanje odgovarajućeg liječenja.

  Mogu li hraniti bebu na temperaturi mame?


  Ako liječnik ne preporučuje odvajanje djeteta, nemojte prestati s dojenjem. Prekidanje dojenja je moguće ako su majke propisane jakom terapijom lijekovima, što negativno utječe na bebu, ako je u majčinom mlijeku prisutna staphna infekcija, a postoji i mastitis, koji je kompliciran purulentno upalnim procesom.

  Nedavno, kada sam otišao u ljekarnu, svjedočio sam situaciji u kojoj je ljekarnik preporučio mladoj djevojci da prestane dojenje, jer "mlijeko je još izgorjelo, a sada je štetno za piće". Stigla sam s djevojkom i saznala da joj je temperatura porasla na 39 stupnjeva Celzija, bila je majka koja je skrbila, a istodobno i svi simptomi hladnog - noktiju, kašalj i slabost. Kad sam joj savjetovao da prvi put ode liječniku, a da ne slušam ljekarnike, dala sam joj telefonski broj (kako bi saznali kako je ta priča završila). Kad je liječnik došao do kućnog poziva, vidio je bolesnu majku, gladno dijete koje je bez uspjeha pokušalo dati mješavinu i njezin suprug u stanju prije infarkta, koji nije znao što bi s tim.

  Mama je propisana lijekovima koji se mogu uzimati tijekom dojenja, inzistiraju na potrebi dojenja djeteta. Svi su mirni i svatko je sretan.

  Tijekom bolesti žene koja njeguje, njeno tijelo proizvodi antitijela na bolest koja se prenose bebi tijekom hranjenja. Dakle, dijete je zaštićeno od infekcija, pa čak i ako se razbolio, bolest će proći lakši put.

  Sjeti. Mlijeko tijekom temperature majke koje se brine ne sklizne, ne kuha i ne kisuje. Možete dojiti na visokim temperaturama! Zaustavljanje dojenja je potrebno samo ako slijedi preporuka liječnika koji je pohađao!

  U slučaju potrebe za prekidom dojenja, trebate poduzeti sve napore kako biste spremili mlijeko. Da bi to učinili, mlada mama morat će redovito biti desetkovana. Na taj način. Možete izbjeći stagnaciju mlijeka u mliječnim kanalima i zadržati mlijeko da hrani dijete nakon oporavka.

  Kako mjeriti temperaturu?


  Da bi se na toplomjeru došlo do istinitog očitanja, potrebno je ispravno izmjeriti temperaturu. Kod mjerenja temperature u pazuhu, majka bi trebala znati da dojka puna mlijeka daje očitanja Celzija od 36,8 do 37,5. Temperatura se najbolje mjeri u prepona ili u lakat. Ako izmjerite u pazuh, najprije morate izraziti mlijeko ili hraniti bebu.

  Na temperaturama do 38 stupnjeva, tijelo sam se bori protiv infekcije. Nakon 38,5 potrebno je uzimati antipiretik, ili koristiti metode tradicionalne medicine.

  Za snižavanje temperature u majci koja se bavi, lijekovi poput Paracetamola i Ibuprofen obično se propisuju. Bolje ih je uzeti u obliku rektalnih supozitorija. Ovaj oblik medicine pomaže što je više moguće na temperaturi i minimalno prodire u majčino mlijeko.

  Ako dijete ne doživljava alergijske reakcije, možete piti čaj s džemom maline ili čajom s limunom i medom kako biste smanjili temperaturu majke. U svakom slučaju, pri povišenoj temperaturi i bolesti (u nedostatku laktozaze) potrebno je popiti obilje toplim napitcima (čaj, kompozicija jabuka i obojenih maslina).

  Mama se mora pridržavati pravilne i pravovremene prehrane. Barem kašu, ali je potrebno, unatoč nedostatku apetita. Kvaliteta mlijeka izravno ovisi o prehrani majke. Možete jesti svježi sir, juhe, domaće kolače. Budite sigurni da ste prisutni u prehrani voća i povrća.

  Na temelju gore navedenog može se izvući nekoliko zaključaka:

  • Ako je temperatura majke koje se brinu o dojenju, potrebno je zatražiti liječničku pomoć što je prije moguće!
  • Nemojte sami lijekirati.
  • Nemojte izbacivati ​​dijete iz dojke dok ne preporučite liječnik.
  • Pokušajte održati laktaciju u slučaju prisilnog odbića (redovito dekantirati).

  Podijelite post "Mogu li hraniti bebu na temperaturu mame"