Problemi u ranoj trudnoći

Zdravlje

Rane faze trudnoće su divno, ali uzbudljivo vrijeme za trudnu majku. Nažalost, ovo razdoblje ima značajan broj spontanih pobačaja.

Kako se zaštititi od mogućih komplikacija i spasiti novi život unutar sebe - reći ćemo najvažniju stvar.

Prvi tjedni trudnoće rijetko se odvijaju u uobičajenom ritmu žena. Novi osjećaji svakoga slušaju pažljivo na njihova tijela.

Bol u trbuhu

Donja bol u trbuhu nije neuobičajena u prvih tjedana trudnoće. Dogodilo se da nije uzrokovano opstetrijskim razlozima, ali se u većini slučajeva objašnjava posebnom situacijom.

Bol ne govori uvijek o problemu, često se javlja zbog hormonalnih promjena u tijelu, uganuća u trbušnoj šupljini, koja izaziva rast maternice.

Ali takva bol neće napredovati, dugo trajati i prisiliti vas da uzimate lijekove protiv bolova.

Još jedna bol u donjem dijelu trbuha može se povezati s trenom implantacije jajašca, maternice, kod nekih žena ovaj proces može biti praćen neugodnim osjećajima.

Štoviše, to se često događa kada žena još ne zna za njezin položaj. Bol se spontano spušta.

Ako bol nagnu, povećava, a želim anestezirati - bolje je nazvati hitnu pomoć.

Rane faze trudnoće - vrijeme kada se trudna majka najčešće nalazi na očuvanju. Bol u trbuhu, krvavi iscjedak, teška toksemija uzrokuju da se žena vidi u bolnici.

I bolje je da ne odbijete takve mjere ako je prijetnja prestanka trudnoće visoka.

Pored sasvim fizioloških uzroka bolova u trbuhu, postoje razlozi iz kategorije alarmantnih:

 • ektopična trudnoća;
 • prijetnja pobačajem.

Bol u tim slučajevima bit će teška i nemilosrdna. Nazovite liječnika odmah.

Iako su glavni uzroci boli opstetri, sjetite se drugih čimbenika boli. Na primjer, cistitis, kolecistitis se može pojaviti ili pogoršati tijekom trudnoće.

Rani pobačaj

Prema statistikama, svaka peta trudnoća završava pobačajem u ranom razdoblju. I mnogi takvi spontani prekidi pojavljuju se doslovno u prvim danima trudnoće - žena možda čak ne bi bila svjesna onoga što se dogodilo. To je asimptomatski pobačaj.

Ali ako se trudnoća prekine u trajanju od pet do dvanaest tjedana - to je tragedija za ženu.

Prepoznati rizik od pobačaja može biti na sljedećim osnovama:

 • iscjedak s smeđim, crvenim, kavnim bojama;
 • bol u maternici i / ili jajnicima;
 • povećan ton maternice;
 • bijelo-ružičasta sluz iz vagine.

Takav simptom često prati razdoblje kada je žena trebala početi s menstruacijom, a ove čarobne sekrecije traju toliko dana koliko ima potencijalnih menstruacija.

Ali to nije uvijek slučaj, tako da se možete zaštititi samo ako odete na liječnika.

Uzroci ugroženog pobačaja:

 • nedostatak progesterona u majčinom tijelu (riješen uzimanjem posebnih lijekova);
 • genetsko neuspjeh u zametku (embrij nije održiv, a tijelo ga pokušava riješiti);
 • očitovanje rhesusovog sukoba;
 • veliki stres;
 • nedopustivo vježbanje;
 • pogoršanje kroničnih bolesti u majci;
 • infekcija majke;
 • ozljede na trbuhu i prepone.
 • Pravovremeni poziv za pomoć pomoći će eliminirati prijetnju i spasiti trudnoću.

  Ektopična trudnoća

  Ektopična trudnoća je test i tragedija za ženu. Da ne postane ozbiljna prijetnja njezinom zdravlju, znakove takve patološke trudnoće treba poznavati svakoj ženi koja je u seksualnom odnosu.

  U normalnoj trudnoći, jajašnica je pričvršćena na stijenki maternice i tamo se sigurno razvija. Poznata je ektopična trudnoća zato što oplođeno jaje ne dopire do maternice. Može se razviti u jednoj od cijevi ili čak u cervikalnom kanalu.

  U početku je teško odrediti patologiju. Ali ako postoje bilo kakve sumnje, strahovi, postoji rizik od razvijanja ektopične trudnoće, nakon prvog pozitivnog testa trebate se posavjetovati s liječnikom.

  Trudnoća je otkrivena transvaginalnim studijama. Što se to dogodi prije, lakše je riješiti problem.

  Ako žena nije učinila ultrazvuk, njezin prvi put neće biti uznemiren ničim, dok neko vrijeme neće sumnjati u patologiju. Ali znakovi abnormalnog razvoja trudnoće i dalje dolaze:

 • teška, povećava se za nekoliko dana, bol u trbuhu (obično u jednoj od stranaka);
 • krvarenje (može početi, zaustaviti, a zatim ponavljati);
 • bol u rektumu i crijevima;
 • bol u ramenu (govori o pojavi unutarnjih krvarenja uzrokovanih patološkom trudnoćom).
 • Dodatak ovom popisu može biti proljev i mučnina, teška vrtoglavica, nesvjestica i niski tlak.

  Najčešći uzrok ektopične trudnoće je opstrukcija jodovoda.

  Rizik od razvoja patološke trudnoće kod žena s endometriozom, upalnih procesa reproduktivnih organa, prethodne ektopične trudnoće.

  Ako dugo ne reagirate na alarmantne simptome, možete doći do točke u kojoj se jarbolna cijev pukne od rastu unutar fetusa i javlja se unutarnje krvarenje. A ovo je prijetnja ženi.

  Trudnoća blijedi

  Ova patologija može se pojaviti u bilo kojem trenutku, ali većina slučajeva se javlja u prvom tromjesečju.

  Trudnoća je patološki slučaj kada fetus zaustavlja rast i razvoj. Takva trudnoća se događa mnogo rjeđe od pobačaja.

  Trudnoća uzrokuje pobačaj. Žena i njezin liječnik odlučuju hoće li čekati spontani pobačaj ili ga izazvati posebnim lijekovima.

  U nekim slučajevima, pribjegavajući kirurškoj intervenciji - curettage šupljine maternice.

  Postoji mnogo razloga za izazivanje ove patologije:

  • genetički uzroci;
  • imunološka nespojivost;
  • zarazne bolesti;
  • patologija endokrinog sustava itd.

  Ne treba misliti da su posljedice trudnoće koja nije u razvoju pogotovo tragična, većina žena kasnije postaje trudna. No, ako se slučajevi ponavljaju, potrebno je dodatno ispitivanje i liječenje.

  Da biste spriječili propušteni pobačaj, trebate obratiti pažnju na planiranje obitelji. To uključuje popis specifičnih studija, analiza, otkrivanje bolesti i mogućih poremećaja u tijelu.

  Zamrzavanje trudnoće nije presuda, ali je neuspješan pokušaj, dobar liječnik će pomoći ženi izbjeći ponavljanje situacije u budućnosti.

  Povećajte ili smanjite temperaturu

  Često činjenica trudnoće postaje uzrok povećanja tjelesne temperature očekivane majke. No, u ovom slučaju, termometar pokazuje blago povišenu temperaturu, a ne toplinu.

  Tako se tijelo navikne na novu državu, opaža ga s malo opreznosti. Povišena temperatura neće trajati dugo.

  Normalna temperatura je 37 stupnjeva tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Ako je temperatura dosegla 38 stupnjeva i više - to stanje je opasno za bebu.

  Razdoblje polaganja organa i sustava je najodgovornije, bilo kakvo poremećaj zdravlja majčinog organizma može negativno utjecati na taj proces.

  Stoga, uz povećanje (smanjenje) tjelesne temperature, odmah se obratite svom liječniku. Nemojte uzimati nikakve lijekove!

  Postoje mnoge metode bez lijekova koje će pomoći u smanjenju groznice. Ali oni se također raspravljaju s liječnikom.

  Rana trudnoća nije razlog da se bojiš svega. Pozornost na njegovo stanje, izbjegavanje stresa i prepunih mjesta, odmor, pravovremeni posjeti liječniku pomoći će u izbjegavanju svih mogućih patologija.

  No, čak i ako nešto pođe po zlu, medicinska kontrola pomoći će u rješavanju situacije što je više moguće.

  Prijetnja prestanka trudnoće (pobačaj) u ranim fazama: kako prepoznati i spriječiti?

  Mnoge žene u položaju suočene su s dijagnozom liječnika, kao prijetnjom pobačaja. Vrlo često ovaj pojam se može čuti u ranim fazama. Predstavnik fer spolnog odnosa prije začeća, tijekom planiranja trudnoće, trebao bi spriječiti nastanak buduće prijetnje pobačaja.

  Ako ste već morali riješiti ovu dijagnozu već tijekom trudnoće, ne brinite se i paničite jer se sigurno možete nositi s tim stanjem.

  Prijetnja pobačaja: što je to?

  Mogućnost pobačaja je strašna situacija s kojom se trudnica može suočiti. Prema statistikama, spontani pobačaj nastaje u 10-20% slučajeva, a više od polovice njih se javlja u ranim razdobljima (od začeća do 22-23 tjedna). Ostatak žena suočava se s rizikom prijevremenog poroda od 22-23 do 37 tjedana.

  Prijetnja prestanka trudnoće u ranoj fazi je opasnija jer ako se žena ne prijavljuje za pomoć, fetus se ne može spasiti. U prijevremenom radu, djeca preživljavaju zahvaljujući suvremenim tehnologijama i napretku medicine. Zato liječnici, pri otkrivanju prijetnje pobačaja, nastoje produžiti trudnoću (povećati razdoblje intrauterinalnog razvoja djeteta).

  Uzroci ugroženog pobačaja u ranoj fazi

  Svaka žena treba biti svjesna čimbenika koji mogu prouzročiti pobačaj. Uzroci ugroženog pobačaja mogu varirati. Jedan od njih je genetski. Poremećaji kromosomske i genetske strukture fetusa popraćeni su nedostacima u njegovu razvoju.

  Trudnoća se može prekinuti s vremena na vrijeme od začeća do 8 tjedana, ako su prekršaji nespojivi sa životom. Kada patologije budu kompatibilne sa životom (primjerice, sindromi Patau, Edwards, Down) pobačaj se možda neće pojaviti, ali prijetnja pobačaja pratit će ženu cijelo vrijeme.

  Pravi seks u položaju koji je podložan raznim infekcijama. Ne prolaze bez traga. Čak i naizgled nedužne bolesti mogu imati tragične posljedice. Zbog infekcije, pobačaji se vrlo često pojavljuju. Samo kompetentno i pravodobno liječenje bolesti može spriječiti smrt fetusa.

  Trudnoća može biti prekinuta zbog imunoloških razloga. Na primjer, neke žene s negativnim Rh faktorom koji nosi Rh-pozitivnu bebu pod srcem mogu se suočiti s Rh-sukobom: imunitet majke možda neće adekvatno reagirati na fetus, budući da je pola izvanzemaljac. Međutim, to se događa samo s 30% žena. Preostalih 70% imunološkog sustava ne reagira na činjenicu da fetus ima suprotni Rh faktor.

  Drugi razlog za prijetnju pobačaja u ranoj fazi jest hormonalna neravnoteža. Poznato je da trudnoću podržavaju određeni hormoni proizvedeni u ženskom tijelu. Odstupanja od norme mogu nepovoljno utjecati na stanje fer spolnog odnosa.

  Na primjer, hiperprolaktinemija može biti jedan od uzroka pobačaja kada postoji povećana razina prolaktina. Ovaj hormon u ranoj fazi inhibira proizvodnju glavnog hormona koji podupire trudnoću - progesteron. Ako njena razina padne, može doći do pobačaja.

  Drugi hormonalni uzrok prijetnje prekida "zanimljivog položaja" je hiperandrogenizam, kojeg karakterizira povećana razina proizvodnje muških spolnih hormona u ženskom tijelu.

  Poremećaji u štitnjači - drugi razlog, čija posljedica može biti pobačaj. Za normalni tijek trudnoće hormoni štitnjače vrlo su važni. Rizik za trudnoću može se pojaviti i kod hiper- i hipotireoza.

  Prijetnja pobačaja u ranoj fazi također je patološko stanje cerviksa i maternice, nazvane insuficijencija isthmic-cervikalne. Nisu sposobni držati sve veći fetus. U pravilu, pobačaj u ovom stanju događa se u 12-18 tjedana trudnoće. S pravovremenom dijagnozom nemoralanih posljedica može se izbjeći, budući da je patologija prikladna za ispravak.

  Abnormalnosti u strukturi genitalnih organa mogu dovesti do pobačaja. Povrede anatomske strukture maternice (dvogrudna maternica, prisutnost septuma u njegovoj šupljini) često se kombiniraju s nedostatkom spolnih hormona. Sve je to razlog inferiornosti mišićnog sloja organa u kojem fetus treba izlijevati.

  Razne ozljede mogu utjecati na razvoj trudnoće. Konkuse mozga osobito su opasne: prošle ozljede koje su otežale njegovu cirkulaciju mogu se podsjećati na sebe nakon začeća.

  Zbog pravovremene dijagnoze bilo kakvih abnormalnosti može se spriječiti prijetnja pobačaja. U najmanjim simptomima ovog stanja, potrebno je kontaktirati liječničku ustanovu za pomoć.

  Simptomi ugroženog pobačaja u ranoj fazi

  Jedan od znakova nadolazećeg pobačaja je povlačenje bolova u donjem trbuhu, bol u leđima. Na početku trudnoće može se osjećati neugodno u bočnim dijelovima trbuha. Oni nisu povezani s pobačajem, jer je njihova pojava povezana s promjenama u ligamentima maternice.

  Krv izlučena iz genitalija može ukazivati ​​na prijetnju pobačaja u ranoj fazi. Na žalost, neke žene to vide kao menstruaciju. Ovo je pogled potpuno pogrešno. Ne može biti menstruacija tijekom trudnoće.

  Čak i mala količina krvarenja ukazuje na disfunkcionalnu trudnoću. U ranim fazama, uzrok njihove pojave leži u odvojenosti jajašca.

  Hipertonija maternice je još jedan simptom ugroženog pobačaja u ranim fazama. Povećani ton u 1 trimestru može se promatrati na stražnjem ili prednjem zidu maternice. Žena to ne osjeća, ali se određuje ultrazvukom. Ovo stanje može biti rezultat psihološkog stresa. Takva žena liječnik propisuje potrebne antispasmodike i preporučuje ponovni rad ultrazvuka nakon 10 dana.

  U stanju zvanom ukupni hiperton, maternica postaje "kamen" i nastaju bolna senzacija. Za liječnike, ovo je znak prijetnje pobačaja. Što je prije dijagnosticirana, to će lakše spasiti trudnoću, stoga je vrlo važno pratiti stanje vašeg tijela i ako sumnjate da biste se odmah trebali obratiti liječnicima radi pomoći. Pročitajte više o tome kako prepoznati ton uterusa →

  Moguće liječenje prijetećeg pobačaja

  Ako stanje žene u takvoj situaciji ne uzrokuje ozbiljne zabrinutosti, tada stručnjak može propisati ambulantno liječenje. Trudnica će morati pratiti psihološki i fizički mir. Neke žene, ako je potrebno, propisuju sedativi, jer su jako zabrinuti i zabrinuti zbog činjenice da je beba koju nose u svojim srcima u opasnosti.

  S izraženom prijetnjom pobačaja, žena je hospitalizirana u ginekološkom odjelu. Ona je izolirana od rodbine, prijatelja, posla. Za mnoge je ovo korisno. Zato je lakše usredotočiti se na bebu, da biste u pozadinu uvukli sve probleme i iskustva.

  Žena u medicinskom objektu osjeća se osobito zaštićenom, jer će, ako je potrebno, odmah dobiti stručnu pomoć.

  Specifično liječenje ugroženog pobačaja rano ovisi o razlozima nastanka pobačaja. Na primjer, ako postoji mogućnost da se pobačaj može pojaviti zbog hormonske neravnoteže, onda su propisani određeni hormoni koji doprinose normalnom tijeku trudnoće.

  Ako se tijekom ultrazvučnog pregleda i na pregledu pronađe cervikalna insuficijencija, tada liječnici stavljaju šavove na grlić maternice, zbog čega se oplođeno jaje ne bi "oslobodilo" organa. Operacija se izvodi pod anestezijom uz uporabu lijekova koji opuštaju maternicu.

  Kod identifikacije imunoloških čimbenika, liječenje ugroženog pobačaja u ranoj fazi usmjereno je na suzbijanje proizvodnje antitijela.

  Ako žena ima ton maternice, onda su lijekovi propisani za ublažavanje grčeva mišića maternice. Najčešće se ti alati uvode pomoću kapaljke.

  U nazočnosti infektivnih, kroničnih upalnih bolesti, liječnik propisuje odgovarajući tretman.

  Sprječavanje ugroženog pobačaja u ranim fazama

  U svakoj situaciji i u bilo kojoj bolesti, mnogo je lakše poduzeti preventivne mjere nego u budućnosti da se nađete u situaciji u kojoj medicinski djelatnici ne mogu ništa učiniti.

  Svaka žena mora unaprijed planirati trudnoću. Ovo pripremno razdoblje od velike je važnosti. Pri planiranju provode se razna ispitivanja, provode se analize. Zahvaljujući svemu tome, možete saznati postoje li kakvi problemi, bolesti partnera, zbog čega, nakon začeća, postoji opasnost od pobačaja.

  Ne treba obratiti pažnju na činjenicu da planiranje može potrajati puno vremena. Počevši od pripreme za začeće, možete značajno poboljšati svoje zdravlje.

  Žena na mjestu redovito treba posjetiti liječnika koji prati stanje i razvoj fetusa. Glavna svrha praćenja trudnoće je identificirati moguće rizike i patologije što je prije moguće. Samo pravodobna dijagnoza može utjecati na tijek trudnoće, razvoj djeteta i porođaj.

  Tijekom trudnoće, morate zaštititi svoje tijelo od stresa, prekomjernog rada, jer sve to slabi imunološki sustav. To može dovesti do nastajanja raznih bolesti, čija posljedica može biti prijetnja pobačaja u ranoj fazi.

  Predstavnici sajamskog spola u položaju koji vodi zdrav stil života i želi se vježbati, trebali se posavjetovati sa svojim liječnikom o tome. Pomogao će utvrditi postoje li kontraindikacije za ženu tijekom trudnoće, savjetuje specifične vježbe koje neće štetiti ni trudnici ili djetetu, a obje će imati koristi.

  U prisutnosti bilo koje zarazne, upalne bolesti ne trebaju se baviti samokrijemom i uzimati lijekove koje liječnik nije propisao. Općenito, tijekom trudnoće treba se zaštititi od bolesti, budući da je uzimanje lijekova u ovom važnom razdoblju za bilo koju ženu nepoželjna. Ako, međutim, nije bilo moguće izbjeći infekcije, onda treba strogo slijediti liječenje koje je propisao liječnik i slijediti sve njegove preporuke. Samo iskusni stručnjak može propisati lijekove koji neće štetiti fetusu.

  Trudnica, u prisutnosti ili odsutnosti prijetnje njezinoj poziciji, ne treba brinuti. Važno je podsjećati se što je češće moguće da u ovom trenutku u životu postoje najnevjerojatniji i najljepši dani. Trebate uživati ​​u ovom razdoblju. Obratite posebnu pozornost na svoju prehranu, obrasce spavanja, šetnju, rad.

  Žena mora naučiti opuštanje, baciti loše misli, izbjegavati negativne stvari. To je jedini način za postizanje rođenja zdravog, veličanstvenog i snažnog djeteta.

  Dakle, većina životnih situacija u kojima se prijetnja pobačaja osjeća sama može se sigurno izbjeći. Vrlo je važno planirati prije trudnoće. Istraživanja će identificirati uzroke koji u budućnosti mogu dovesti do gubitka djeteta.

  Ako trudnoća nije planirana, pažljivo razmotrite sebe, pažljivo promatrati procese koji se odvijaju u tijelu. Što se ranije uoče simptomi ugroženog pobačaja, to je veća vjerojatnost da će beba moći pravilno održavati i roditi zdravo.

  Prijetnja pobačaja: kako prepoznati na vrijeme?

  Mnoge trudnice suočene su s takvim izrazom "prijetio pobačaj". Zato liječnici označavaju niz znakova koji mogu ukazivati ​​na veliku vjerojatnost gubitka trudnoće. Što se može učiniti kako bi se spriječio tužan razvoj događaja i sigurno provodio i rodio zdravo dijete?

  Catherine Svirskaya
  Stomatološki-ginekolog, Minsk

  Prema stručnjacima, svaka četvrta trudnoća ne uspije u ranoj fazi, čak i prije početka menstruacije. Žena u tom slučaju ne primjećuje promjene u njezinu stanju i percipira krvarenje kao drugu menstruaciju. Jedini znak takve neuspjele trudnoće može biti otkrivanje povišene razine hormona hCG (humani korionski gonadotropin) u krvi i urinu (u ovom slučaju test trudnoće može dati pozitivan rezultat). Chorionic gonadotropin je hormon koji u zdravih žena može proizvesti samo tkivo jajovoda.

  Polazeći od 5-6 tjedana od začeća do 22 tjedna trudnoće, prestanak trudnoće naziva se spontani pobačaj ili pobačaj. Plod nije održiv. Ako se gubitak djeteta javlja nakon 22 tjedna trudnoće, a dijete teži više od 500 g, onda se govori o prijevremenom radu. Vjerojatnost preživljavanja djeteta u tim razdobljima je znatno veća, iako je rizik razvoja raznih zdravstvenih problema kod ovih novorođenčadi vrlo visok.

  Vrlo je teško, ponekad nemoguće zaustaviti pobačaj ili prerano rođenje koje je započelo pa biste trebali pokušati spriječiti razvoj takvih stanja. Važno je shvatiti da kada se otkriju znakovi ugroženog pobačaja, nije dovoljno samo se riješiti njih, već je potrebno otkriti uzrok pobačaja i, ako je moguće, ukloniti.

  Uzroci ugroženog pobačaja

  Pogledajmo što može dovesti do razvoja ugroženog pobačaja.

  Genetski poremećaji

  Bez obzira na to koliko je bogohulno zvučalo, ali u većini slučajeva pobačaj u ranoj fazi biološki je prikladan jer je njegov uzrok najčešće uzrokovan golemim genetskim anomalijama embrija. Što je kraće razdoblje trudnoće, to je veća vjerojatnost da je prekinuta upravo iz tog razloga. Dakle, žensko tijelo se oslobađa neprobavljivog embrija, pa nije potrebno zaustaviti takav pobačaj. Genetički uzroci, u pravilu, ne ponavljaju se. Žena koja je prvi put izgubila trudnoću ima svaki razlog nadati se uspješnom ishodu naknadnih trudnoća čak i bez pregleda i liječenja. U ovom slučaju, vrlo kompetentna priprema za začeće.

  Hormonska neravnoteža

  Poremećaji u hormonalnom sustavu također mogu uzrokovati pobačaja i prerano rođenje. Na primjer, to se može dogoditi s nedostatkom progesterona, hormona jajnika koji čuva trudnoću. U pravilu, dok žene imaju nepravilne menstruacije (ciklus je vrlo kratak ili, naprotiv, produljen). Nastajanje progesterona u jajnicima potiče hormon hCG. Ako je rizik od pobačaja visok, tada liječnik s početka trudnoće može propisati kontrolu krvnih testova za hCG tijekom vremena (najčešće jednom tjedno). Smanjenje njegove količine ili održavanje iste razine ukazuje na rizik od pobačaja. Normalno, razine hCG u ranijim razdobljima udvostručuju se svakih 2-3 dana. Razine progesterona ne rastu se tako brzo, ali pad trudnoće također može biti znak nevolja.

  Zarazne bolesti

  Cytomegalovirus, herpes, rubeola i mnoge druge bolesti mogu uzrokovati spontani pobačaj. Samo kompetentno i pravodobno liječenje bolesti može spriječiti smrt fetusa.

  Kronične bolesti

  Ako je trudnica pati od teških kroničnih bolesti, opasne po život, posteljica (opskrba organa i fetalna disanje) nastaje nepotpuno, što može dovesti do bilo pobačaja ili prijevremenog poroda. Dakle, priroda pokušava sačuvati život i zdravlje žena. Osim toga, stalna uporaba određenih lijekova, pa čak i ljekovitog bilja također može negativno utjecati na trudnoću. Mnoge tvari imaju teratogeni (sposobne uzrokovati nepravilnosti) ili neuspješne (dovode do pobačaja). Naravno, takve se žene moraju unaprijed konzultirati s liječnikom kako bi pronašli najbolji tretman prije trudnoće.

  Problemi s uterima

  Ova skupina uzroka uključuje abnormalnosti u strukturi genitalnih organa, odgađaju abortus i curettage maternice, što dovodi do nemogućnosti punopravnog rada reproduktivnog sustava. U slučaju takvih problema, vjerojatnost gubitka trudnoće je posebno visoka u terminima do 12 tjedana, kada se postane placenta.

  Rhesusov sukob

  Žene s negativnim Rh faktorom, koje imaju dijete s pozitivnim Rh faktorom, mogu se suočiti s Rh-sukobom: imunitet majke može neodgovarajući odgovoriti na fetus, budući da joj je pola stranac. Međutim, to se događa samo s 30% žena i najčešće s onima koji ne nose prvu bebu.

  Kako je prijetnja pobačaju?

  Prijetnja raskida u prvim tjednima trudnoće rijetko se zna na neki način. Ako se pojave simptomi ovog opasnog stanja, oni se malo razlikuju od uobičajenih znakova trudnoće.

  Nemir u donjem dijelu trbuha prilično je česta pojava tijekom trudnoće, kao i osjećaj napetosti. Najkarakterističniji znak ugroženog pobačaja je bol u bolovima u donjem dijelu trbuha i donjem dijelu leđa, nalik na bol menstruacije. Takva bol ne odlazi bez lijekova, s promjenom položaja tijela, a ponekad čak počinje i odmora. Često su praćene sekretima iz genitalija od svijetlo smeđe do duboke crvene. Ako se pojave ti simptomi, posavjetujte se s liječnikom. Bol u prepona iu bočnim dijelovima trbuha, koji se javljaju između 10. i 20. tjedna trudnoće tijekom vježbanja, manje je opasan. Ako takav bol pri hodanju ili nagle promjene u položaju tijela i brzo ići sami, a onda, kao po pravilu, oni se odnose na opterećenja na ligamenti maternice raste i ne zahtijeva nikakvu posebnu terapiju, osim ograničenja tjelesne aktivnosti.

  Nakon 20 tjedana trudnoće, bol u predjelu trbuha i donjeg dijela leđa vježbe povećan tonus maternice (podtonove), koji se osjeća s vremena na vrijeme kao abdominalnog tlaka (trbuha poput „vožnje” na dodir postaje teže nego inače, a može se pojaviti osjećaj čupanja u donjem dijelu trbuha ili u donjem dijelu leđa ). Ako takvi osjećaji nisu jako bolni, ne dolazite više od 4-5 puta dnevno, posljednjih 1-2 minute, proći sam, a vjerojatno najčešće to su tzv. Braxton-Higgs kontrakcije koje ne ugrožavaju razvoj trudnoće. Te kontrakcije treninga u kasnoj trudnoći pripremaju tijelo za porođaj. Ako je bol od tih rezova su vrlo jaki i često ponavlja, ne prođe cijelim putem kroz par minuta, a tu su i druge simptome pogoršanja (povećanje u broju ili izgledu sluznice krvarenje) - to bi moglo ukazivati ​​na prijetio pobačaj, što zahtijeva medicinsku skrb. Za fetus koji se razvija u maternici, hipertonija je opasna ako se opskrba krvi posteljice smeta, a time i gladovanje kisikom i usporavanje rasta.

  Prerano odjeljivanje normalno smještene posteljice također je popraćeno boli. U tom slučaju posteljica se odvaja od maternice prerano (tijekom normalne trudnoće i porođaja, placentalna abrupcija nastaje tek nakon rođenja djeteta). U tom slučaju dolazi do ozbiljne stalne boli, može početi teška krvarenja iz genitalnih organa, koja prijeti život majke i fetusa. To je obično rezultat pada ili udara u trbuh, ali se također može pojaviti u pozadini određenih bolesti (na primjer, u hipertenziji). Za dijagnozu abrupcija placente pomoću ultrazvuka. Po potvrđivanju dijagnoze, naznačena je neposredna dostava carskim rezom. Tijekom fiksacije jajašca u zidu maternice mogu se odbaciti male fragmenti njegove sluznice, što uzrokuje pojavu malih krvarenja iz vagine. Ove izlučevine mogu biti smeđe, smeđe ili jako crvene, ali nisu obilne, ne traju dulje od nekoliko dana i ne predstavljaju opasnost za normalni tijek trudnoće.

  Nakon što se utvrdi trudnoća uz pomoć hCG testa ili ultrazvuka, bilo koje krvarenje se smatra kritičnom situacijom koja ženi odmah postaje ginekolog-opstetričar. U ranim fazama trudnoće, krvarenje maternice najčešće je uzrokovano prijetnjom prestanka. Međutim, oni mogu biti manji i bezbolni. U takvim slučajevima, s pravodobnim liječenjem, možete spasiti trudnoću. Kada je prestanak trudnoće već neizbježan, krvarenje će biti dugo, povećat će se i neće se zaustaviti na bilo koji način, popraćeno grčevitim bolovima u donjem dijelu trbuha.

  U slučaju placente previa, krvarenje gotovo da nije popraćeno boli. Kada previa posteljica potpuno ili djelomično zatvori unutarnji otvor cervikalnog kanala. Tkivo placente nema veliko rastezljivost, nema vremena prilagoditi se brzom stezajućem zidu donjeg dijela maternice, kao rezultat toga, u nekom trenutku dolazi do odstranjivanja koja je popraćena krvarenjem. Takvo krvarenje se iznenada javlja, periodično se ponavlja, a nemoguće je pretpostaviti kada će se dogoditi sljedeće krvarenje i koje će sljedeće krvarenje biti u smislu snage i trajanja. Ove krvarenje ugrožavaju život ne samo za fetus nego i za ženu.

  Budite oprezni
  U kasnijim stadijima trudnoće može se pojaviti debeli sluzni iscjedak s krvavim venama. Najčešće su takve sekrecije povezane s ispuštanjem sluznice, što je preteča neposrednog rada. Naravno, nakon 37 tjedana, takva situacija je apsolutno normalna, ali prije 37 tjedana treba biti upozorena i prisiljena konzultirati liječnika.

  Vaginalni iscjedak tijekom trudnoće razlikuje se od uobičajene. Ovo je posve normalni fenomen, koji apsolutno ne vrijedi zastrašiti. U drugom tromjesečju trudnoće (nakon 12 tjedana), u vezi s aktivacijom proizvodnje estrogena (ženskih spolnih hormona, tijekom trudnoće, uglavnom proizlazi iz posteljice), količina sekreta može se povećati. Takve izlučevine su obično čiste, ponekad bjelkaste. Ako se pojavi žuta, smeđa ili zelenkasta sjena s neugodnim mirisom, trebali biste odmah posjetiti antenatalnu kliniku. Uostalom, ovaj simptom može ukazivati ​​na pridruživanje bakterijske infekcije i pojavu upalnog procesa, čiji je posljedica gubitak trudnoće.

  Vodeno iscjedak, ponekad s žućkastom ili zelenkastom bojom, s mirisom amonijaka, može ukazivati ​​na povredu cjelovitosti membrana amnionske vrećice i amnionske tekućine. Fetalni mjehur može iznenada rasprsnuti, a voda će "izjuriti iz kante". Ponekad, s visokim (iznad otvora vrata maternice) rupture membrana membrana, voda polako izlazi. Često žena osjeća da je brtva mokra, ali ne može shvatiti da li je to iscjedak ili voda. U tom će slučaju pomoći u testiranju kašlja. Povećano kašljanje može biti znak visoke rupture membrana. Žena ne osjeća nikakvu bolnu senzaciju. Ispuštanje vode ukazuje na pojavu prijevremenog rada.

  Hitno liječniku!

  Svaki simptom karakterističan za prijetnju prestanka trudnoće, to je razlog za traženje liječničke pomoći u skoroj budućnosti. Ako ste zabrinuti zbog teških bolova u donjem dijelu trbuha, krvavog i vodenog iscjedka, bolje je kontaktirati službu hitne pomoći, a prije dolaska liječnika kako biste osigurali potpun odmor. Nemojte paničariti. Strah povećava kontrakcije maternice, povećavajući rizik od pobačaja. Kako biste procijenili količinu pražnjenja, temeljito uklonite područje prepona, zamijenite jednodijelni jastučić ili stavite rupčić u gaćice, leži na vašoj strani ili natrag s podignutim nogama. Ako se krvarenje poveća, brtva će se brzo navlažiti, ako se zaustavi, ostaje praktično nezagađena. Za bolove u trbuhu ne smije jesti ili piti dok se ne ustanovi uzrok boli. Također, apsolutno je nemoguće uzimati lijekove protiv bolova, staviti podlogu za grijanje u želudac, pokušati očistiti crijeva sa klistirom. Takve akcije ponekad imaju nepopravljive posljedice. Da bi ublažio stanje, može se uzeti samo antispasmodic.

  Ako se ustanovi prijetnja prestanka trudnoće, u sljedećih 2-3 tjedna trebat će vam odmor. Ponekad se pravilan način može osigurati samo u stacionarnim uvjetima, u specijaliziranim odjelima patologije trudnoće. Liječenje se sastoji u stvaranju zaštitnog, često ležajućeg sloja, režima, uporabom sredstava za opuštanje mišića maternice, umirujućih, hemostatičnih sredstava. U ranoj fazi trudnoće često se propisuje analogije prirodnih hormona trudnoće. Ako je potrebno, mogu ponuditi kiruršku intervenciju koja podupire cerviks - nametanje posebne šavove koja drži fetus. Nakon izbacivanja iz bolnice preporučuje se ograničavanje tjelesnog i emocionalnog stresa još nekoliko tjedana, kao i suzdržavanje od seksualnih kontakata.

  Tablete s prijetnjom pobačaja u ranoj fazi

  Do 20% žena koje žele postati majke suočene su s spontanim pobačajem. Rani pobačaji zabilježeni su u 80% trudnica, a u trećini slučajeva javlja se do 8 tjedana trudnoće i uzrokovana je anembrionijom. Gotovo svaka trudnica može se suočiti s prijetnjom pobačaja, osobito u ranoj fazi trudnoće, to jest do 12 tjedana, ali s pravilnim i pravodobnim liječenjem i skladu s medicinskim preporukama, trudnoća završava uspješno - sa zdravom bebom.

  Bit pobačaja i njezina klasifikacija

  Pobačaj ili spontani pobačaj je ukidanje trudnoće, kada se dogodilo bez medicinskog sudjelovanja ili mehaničke intervencije. Kao rezultat pobačaja, fetus i membrane su protjerani iz maternice, što je popraćeno obilnim izlučevinama krvi i bolovima u grčevima u donjem dijelu trbuha.

  Klasifikacija pobačaja

  Pobačaji, ovisno o razdoblju prekida trudnoće, podijeljeni su na rano i kasno:

  Rani pobačaji uključuju i spontani prekid biokemijske trudnoće. Rečeno je o biokemijskoj trudnoći, točnije, njegovo prekidanje, kada je došlo do ovulacije, stanica jajne stanice oplodila se s spermom, ali iz nekog razloga nije mogla biti ugrađena u maternicu i ostavila ga, a menstruacija je došla na vrijeme ili s laganim zakašnjenjem. I jedini znak takve trudnoće slabo je pozitivan test jer razina hCG u mokraći ili krvi ne prelazi 100 jedinica. Teško je računati učestalost trudnoće koja je jedva počela, odmah je prema nekim podacima takvi pobačaji u vrlo ranijim razdobljima pronađeni u 65-70%.

  Ovisno o kliničkoj slici razlikuju se nekoliko faza pobačaja:

  • prijetnja prekidima;
  • pobačaj je počeo;
  • spontani pobačaj u tečaju;
  • nepotpuni pobačaj (u ovoj fazi je potrebna operacija - curettage maternice);
  • potpuni pobačaj.

  Odvojeno, izolirana je trudnoća ili neuspješni pobačaj, kada je jajetik odstranjen iz maternice, ali nije ostavio maternicu.

  razlozi

  U prijetnji pobačaja u kratkom razdoblju, kromosomske abnormalnosti embrija zauzimaju vodeću poziciju, čija frekvencija iznosi 82-88%. Na drugom mjestu je endometritis, koji rezultira upalom u sluznici maternice, što dovodi do nemogućnosti normalne implantacije i daljnjeg razvoja embrija. Također, spontani pobačaj u malim uvjetima uzrokuje anatomske i hormonske probleme, zarazne i imunološke čimbenike koji dovode do uobičajenog pobačaja.

  Čimbenici rizika

  Žene u opasnosti od ranog pobačaja su žene koje imaju sljedeće znakove upozorenja:

  Prijetnja ranijeg pobačaja povećava se s dobi. Što je stariji žena, to je vjerojatnije da će se razviti njezine komplikacije trudnoće. U 20-30 godina, rizik pobačaja iznosi 9-17%, za 35 godina povećava se na 20%, na 40 do 40%, au 44 i starije, rizik od ranog spontanog pobačaja doseže 80%.

  Imajući 2 ili više trudnoća u prošlosti udvostručuje rizik od pobačaja (u usporedbi sa ženama koje nisu rodile).

  Više spontani pobačaji u ranijem životu veći su rizik od ranog pobačaja prave trudnoće.

  Ako trudnica napusti više od 10 cigareta dnevno, njezin rizik od prijevremenog pobačaja značajno se povećava.

  Prihvaćanje NSAID-a (aspirin, indometacin, nise i drugi) uoči koncepcije inhibira sintezu prostaglandina i, prema tome, krši implantaciju.

  Uz povećanje tjelesne temperature (37,7 stupnjeva ili više), rizik pobačaja u ranijim fazama povećava se.

  Mehanička ozljeda (pad, moždani udar) ili metode prenatalne dijagnoze (koriocenteza, povlačenje amnionske tekućine, cordocenteza) povećavaju rizik od spontanog pobačaja do 3-5%.

  Prekomjerna konzumacija kofeina (jak čaj, kava) jedan je od čimbenika rizika za pobačaj u malim razdobljima.

  Zarazni patogeni, otrovne tvari, neki lijekovi koji također povećavaju rizik od prijevremenog pobačaja djeluju kao teratogeni.

  Njegov nedostatak u razdoblju planiranja trudnoće i prvih 3 mjeseca nakon začeća dovodi do formiranja patološkog kariotipa u fetusu i pobačaja.

  Nedostatak hormona (estrogen i progesteron), suvišak androgena, trombofilna stanja (antifosfolipidni sindrom) obično su uzroci habitualnog pobačaja, ali također uzrokuju prijetnju prekidima u ranoj fazi.

  • naprezanja
  • IVF (do 25% slučajeva)
  • Rhesusov sukob.

  Simptomi ugroženih pobačaja

  Prijetnja pobačaja u ranim fazama popraćena je sljedećim ključnim simptomima: bol, krvarenje iz genitalnog trakta na pozadini odgođene menstruacije.

  Znakovi ugroženog pobačaja u malim razdobljima gotovo uvijek uključuju bol. U donjem dijelu trbuha i / ili u lumbalnom području postoji suzbijanje senzacija, što može postati intenzivnije. U nekim slučajevima (trauma, stres) bolovi počinju naglo, iznenada i brzo postaju grčevi, praćeni obilnim izlučevinama krvi, što ukazuje da prijeteći pobačaj ide u fazi pobačaja kada trudnoća više nije moguća. Prilikom provođenja vaginalnog pregleda maternica maternice je normalne duljine (nema skraćivanja i ravnanja), dijagnosticirana je zatvorena unutarnja ždrijela. Bimanualna palpacija omogućuje vam da proučavate maternicu, čija dimenzija odgovara razdoblju odgode menstruacije, ali ton maternice se povećava. To se određuje gustoćom i napetosti (normalno, trudna maternica je meka).

  izbor

  Otpuštanje u opasnosti je obično beznačajno, krvavog karaktera. No, također je moguće i odsutnost krvarenja na početku razvoja prijetećeg pobačaja. Ako se preventivne mjere ne poduzmu odmah, iscjedak krvi postaje intenzivan, njihova se boja mijenja iz tamnog crvenog (pobačaj koji je započeo) do svijetle tamnocrvene boje (pobačaj je u tijeku). Pojava iscjedka s prijetnim pobačajem povezana je s postupnim odstranjivanjem jajašca iz maternice, što je popraćeno oštećenjem krvnih žila i oslobađanjem krvi.

  Ostali simptomi

  Ostali dodatni znakovi prijetnje ranog pobačaja su:

  Donja bazalna temperatura

  U pravilu liječnici preporučuju praćenje bazalne temperature nakon dijagnosticiranja prijetećeg pobačaja. No, u nekim slučajevima (hormonalni poremećaji, produženi odsutnost trudnoće), trudnice imaju i nastavljaju održavati tablicu bazne temperature prije začeća. Uobičajeno, nakon pojave trudnoće, bazalna temperatura prelazi razinu od 37 stupnjeva i nalazi se na ovoj razini do 12-14 tjedana. Neizravni znak prijetnje pobačaja je smanjenje rektalne temperature na 37 i niže.

  Test trudnoće

  Neke žene su toliko zabrinute zbog svoje dugo očekivane trudnoće da su spremne svakodnevno provesti test trudnoće. U takvim slučajevima takva svijetla druga traka na testu postaje svjetlija ne tako davno, što je povezano s padom razine hCG (test se temelji na njegovom sadržaju). Ponekad test može pokazati samo jednu traku, čak i ako nema krvarenja, što naravno nije jako dobro, ali može se popraviti.

  Razina HCG

  Za svako gestacijsko doba postoje standardi za sadržaj hCG u krvi. Smanjenje razine hCG ukazuje na prijetnju pobačaja.

  Daleko od indikatora prijetnje, osobito u kratkim razdobljima trudnoće (na primjer, u 5 tjedana). Nemoguće je sa sigurnošću govoriti o prijetnji pobačaja u nazočnosti samo povišenog tonusa maternice ultrazvukom. Moguće je da je hipertonija uzrokovala ultrazvuk, ali se maternica opet opušta. No, u slučaju otkrivanja retrochorial hematoma, što je znak odvajanja jajovoda, dijagnoza prijetnje pobačaja u malim terminima je sasvim legitimna.

  dijagnostika

  Dijagnosticiranje prijetnje ranog pobačaja nije teško. Dijagnoza se provodi nakon temeljite povijesti i pritužbi, općeg i zdjelica. Tijekom ginekološkog pregleda liječnik ocjenjuje stanje cerviksa (postoji / nema skraćivanja i glatkoća, vanjski ždrijelo), prisutnost ili odsutnost krvarenja, palpacija maternice (ako odgovara gestacijskom dobu, smanjuje se kao odgovor na palpaciju).

  Također se izvodi ultrazvučno skeniranje na kojem se procjenjuje maternica, ima li fetusa u maternici i određuje li se njegov otkucaji srca, da li ona odgovara gestacijskom dobu, prisutnosti / odsutnosti retroplaznog hematoma.

  Iz korištenih laboratorijskih metoda:

  Određivanje razine progesterona, hCG, 17-ketosteroida, prema svjedočenju hormona štitnjače.

  Izračunava se Caryopicnoic Index (KPI), na temelju kojeg se u ranoj fazi može sumnjati i prije pojavljivanja klinike (povećanje KPI-a, prvo zvono prijetećeg pobačaja).

  Ova stavka uključuje istraživanje o skrivenim genitalnim infekcijama.

  • Krvni tip i Rh faktor

  Isključiti trudnoću sukoba rhesusa.

  Bitno za sumnjive trombofilne uvjete.

  liječenje

  U inozemstvu (Europa, SAD), oni ne žele tretirati prijetnju do 12 tjedana trudnoće, tvrdeći da je do 80% trudnoće prestalo zbog genetskih i kromosomskih abnormalnosti. U Rusiji liječnici inzistiraju na imenovanju kompleksne terapije u slučaju prijetnje pobačaja u bilo kojem razdoblju. Raniji tretman je započeo, to je veća vjerojatnost očuvanja trudnoće. Liječenje ugroženog pobačaja treba biti složeno i uključuje terapiju lijekovima i ne-lijekovima, pridržavanje i prehranu, psihoterapiju i, u pravilu, provodi se u bolnici.

  Osnovna terapija

  Pod temeljnom terapijom znači režim i prehrana. Preporuča se trudnica s prijetnjom pobačaja ograničiti fizičko naprezanje, uključujući i spavanje u krevetu, uklanjanje stresa i iskustava, dijeta, seksualni odmor i puni san. Dijeta trudne žene mora sadržavati proteine, masti i ugljikohidrate u uravnoteženoj količini, a prehrana mora biti bogata vitaminima. Također su prikazane sesije psihoterapije i autotraininga, koje će pomoći u normalizaciji emocionalnog stanja žene i smirivanja.

  Liječenje lijekovima

  Sedativni lijekovi

  Motherwort i valerian u tablete ili tinkture / infuzije propisuju se kao sedativi.

  antispasmotika

  Antispasmodici (no-shpa, papaverin ili drotaverin) opuštaju mišiće maternice i propisuju se za označene bolove u donjem dijelu trbuha (intramuskularno). Magne-B6 tablete su se dobro dokazale. Sastav Magne-B6 uključuje magnezij (antispazmatični) i vitamin B6, koji pomaže magneziju prodrijeti u stanicu, propisan je 1 tableta 3-4 puta dnevno. Čepići s papaverinom rektalima koriste se kao supozitorije kada prijete prekidima. Papaverine se dobro apsorbira crijevnom sluznicom, brzo ublažava bol.

  Hormonski lijekovi

  Preporučuje se progesteronski progesteron uzeti kada nedovoljna funkcija korpus luteuma. Progesteron je glavni hormon trudnoće, koji je odgovoran za njegovo očuvanje i daljnji razvoj. Duphaston s prijetnjom pobačaja u ranoj fazi propisuje se odmah u dozi od 40 mg (4 tablete), a zatim 1 tableta svakih 8 sati. Ako znakovi prijetnje nisu obrezani, tada se doziranje povećava za jednu tabletu u svakoj kasnijoj primjeni. Sastav Duphaston uključuje sintezni progesteron i nastavlja liječenje do 16 tjedana (do nastanka posteljice). Drugi progesteronski lijek je Utrozhestan (prirodni progesteron). Utrozhestan s prijetnjom imenovan je oralno ili intravaginalno. Doziranje: 1 do 2 kapsule dva puta dnevno. I Utrozhestan i Duphaston dobro se podnose, a ukidanje lijekova postupno se proizvodi.

  Uz nerazvijenost ili razvojne malformacije maternice, preporučljivo je dodati terapiju estrogenom (folliculin, microfollin) u liječenje gestagensima. Estrogeni su propisani u tabletama i obliku za injiciranje.

  U slučaju hipofunkcije jajnika s estrogenom i gestagenskim tretmanom, choriogonin (pregnil) se daje intramuskularno dva puta tjedno.

  S hiperandrogenizmom ili imunim poremećajima (antifosfolipidni sindrom) preporuča se glukokortikoidna terapija (deksametazon, metipred).

  gemostatiki

  U slučaju krvavog pražnjenja s prijetnjom pobačaja propisani su hemostatički lijekovi. Od hemostatskih sredstava koristili su Ditsinon, Vikasol, Ascorutin. Hemostatici jačaju vaskularni zid, normaliziraju mikrocirkulaciju, povećavaju zgrušavanje krvi.

  vitamini

  Kada se trudnoća pokazuje unos vitamina, budući da njihov nedostatak može uzrokovati zaostajanje u rastu i razvoju fetusa ili malformacija. U slučaju prijetnje ranim pobačajem, propisana je vitamina E (kao antioksidans), folna kiselina (prevencija malformacija CNS-a), vitamini skupine B.

  Liječenje bez lijeka

  Fizioterapeutski postupci propisani su kao nefarmakološko liječenje:

  Ima sedativni učinak, smanjuje ozbiljnost boli.

  Magnezijska elektroforeza SMT je uvođenje magnezijskih pripravaka u tijelo pomoću električne struje. Ima sedativni učinak, opušta mišiće maternice.

  Ova metoda pruža refleksni učinak na maternicu, koji oslobađa hipertenziju i ublažava bol.

  Metoda se temelji na tretmanu kisikom pod pritiskom u komorama tlaka. Poboljšava mikrocirkulaciju u krvnim žilama, ima antihipoksično i antimikrobno djelovanje, sprječava stvaranje toksina.

  Normalizira ton maternice, stabilizira krvni tlak, poboljšava psiho-emocionalno stanje i spava.

  Preporuke za prijetnju pobačaja

  Kako bi se brzo zaustavili znakovi pobačaja, potrebno je slijediti niz preporuka.

  Što ne može biti u opasnosti:

  • imati seks;
  • piti jak čaj i kavu, slatka gazirana pića;
  • jesti čokoladu;
  • koristite hranu koja povećava stvaranje plina: kupus, mahunarke, soje (natečeni crijeva stavljaju pritisak na maternicu i povećavaju njezin ton);
  • jesti brze hrane (visoki sadržaj konzervansa, stabilizatora, soli);
  • slijedite dijetu za gubitak težine;
  • posjetite kade i saunu (visoka temperatura može uzrokovati krvarenje maternice i pobačaj);
  • uzeti vruću kupelj, osobito s krvarenjem;
  • konzumirati sirovu hranu (jaja, meso, riba u obliku sushi ili peciva);
  • fizički napor i podizanje težine (preko 3 kg);
  • doživljava stres, nervozan;
  • putovanja na bilo koju vrstu prijevoza, osobito zabranjenu putovanje zrakoplovom;
  • pušiti i uzeti alkohol.

  Što je moguće s prijetnjom:

  • slušati ugodnu, mirnu glazbu;
  • spavanje (najmanje 8 sati dnevno) s obaveznim popodnevnim odmora;
  • šetnje u parku ili šumi (osim ako nije dodijeljen strog krevet);
  • pročitajte svoje omiljene knjige;
  • jesti svježe voće i povrće (osim zabrane) kao izvora vitamina;
  • aromaterapija (ulja za citrusa, paprena metvica);
  • uzeti topli tuš;
  • popiti kompote, sokove, biljne čajeve (umjesto uobičajene kave i crnog čaja).

  prevencija

  Preventivne mjere za prijetnju pobačaja trebale bi započeti i prije njene pojave. Ali čak i sa već stiglom i željenom trudnoćom, ne vrijedi je ostaviti.

  Prijetnja pobačaja u ranim fazama: kako spriječiti:

  • ne odgađajte registraciju u konzultacijama sa ženama;
  • slijedite sve preporuke liječnika;
  • kategoricno odbiti loše navike;
  • izbjegavati stres, emocionalne eksplozije, sukobe;
  • odbijaju obavljati teške tjelesne aktivnosti i dizanje utega (optimalno je odvojiti vrijeme tijekom kritičnog razdoblja - 8 do 12 tjedana);
  • normalizirati režim dana i odmor;
  • pregledajte vašu prehranu (napuštanje raznih dijeta, fast food, fast food);
  • ako je moguće, da ne putuju velike udaljenosti, osobito one vezane za klimatske promjene i vremensku zonu;
  • izbjegavajte lijekove (antibiotici, NSAID i neki drugi);
  • hodajte češće;
  • izbjegavati ozljede na trbuhu, pada.

  U razdoblju planiranja trudnoće, kako bi se spriječio rizik od pobačaja u budućnosti, pomoći će:

  • uzimanje folne kiseline 3 mjeseca prije začeća;
  • održavanje zdravog načina života najmanje 3 mjeseca prije začeća;
  • ispravljanje i stabilizaciju kroničnih ginekoloških i ekstragenitalnih bolesti;
  • pregled i, ako je potrebno, liječenje skrivenih genitalnih infekcija;
  • provedbu planiranih cijepljenja najkasnije 3 mjeseca prije začeća.

  Pitanje odgovor

  pitanje:
  Zašto pri prijeti pobačaj ne može imati seks?

  Tijekom seksa žena doživljava orgazam koji promiče proizvodnju oksitocina. Oksitocin, zauzvrat, stimulira kontraktilnu aktivnost maternice, što otežava odstranjivanje jajašca iz zidova i čini ga teškim tijekom ove komplikacije trudnoće. Osim toga, u prisutnosti krvarenja ne isključuje mogućnost infekcije u maternici i intrauterini infekciju embrija, što također pridonosi prestanku trudnoće.

  pitanje:
  Oslobođena sam od bolnice s oporavkom od prijetnje pobačaja. Moram li nastaviti slijediti preporuke liječnika, koje su dane pri prijetnji pobačaja?

  Da, pazite da se pridržavate svih medicinskih preporuka, kao i uzimanje lijekova koji su ispušteni u bolnici (hormoni, vitamini, spasti protiv grčeva). Čak iu slučaju potpunog olakšanja znakova prijetnje, svako odstupanje (poremećaj prehrane, dnevni režim, podizanje težine) opet može uzrokovati znakove prijetnje pobačaju i prekid pobačaja.

  pitanje:
  Je li moguće koristiti tampone u nazočnosti krvarenja i pobačaja?

  Nema šanse. Korištenje tampona može uzrokovati infekciju vagine, cerviksa i nakon njih uterus.

  pitanje:
  Imam visoki rizik od prijetnje trudnoći, mogu li posjetiti bazen?

  Ako nema znakova ugrožavanja pobačaja, a opće stanje dopušta održavanje aktivnog načina života, posjet bazenu tijekom trudnoće ne samo da nije zabranjen nego i preporučen.

  pitanje:
  Imala sam pobačaj. Kada mogu planirati sljedeću trudnoću?

  Bilo koji prekid trudnoće (umjetno ili spontano) podrazumijeva prekid (uporaba kontracepcije) najmanje 6 mjeseci. Nakon tog razdoblja možete početi planirati trudnoću.

  Liječnik-ginekolog Anna Sozinova

  • razlozi
  • simptomi
  • uvjeti
  • dijagnostika
  • liječenje
  • Korisni savjeti
  • prognoze
  • prevencija

  Pobačaj u medicini se zove spontani (ne umjetni) prestanak trudnoće od samog tijela, koji više ne može iz bilo kojeg razloga nositi fetus. Vrlo tragičan završetak, zbog čega se obitelji raspadaju, padaju u depresiju i uvelike su zabrinjavaju mladi roditelji. Vrlo rijetko se to događa neočekivano. Najčešće je moguće napraviti dijagnozu na vrijeme, što zvuči kao prijetnja pobačajem i što je prije moguće početi liječenje koje štedi majku i dijete.

  Svatko želi izbjeći ovu državu pa je tako važno znati o sebi koliko je informacija moguće kako bi se spriječilo, prepoznalo, liječilo na vrijeme.

  razlozi

  Postoje razni uzroci prijetnje pobačaja: oni obično diktiraju karakteristike fetusa, stanje zdravlja majke ili neki vanjski čimbenici. Tijekom nošenja djeteta, žena ima puno opasnosti, od kojih svaka u nekom trenutku može izazvati pobačaj. Najčešći su:

  • nedostatak progesterona, neophodan za nastavak trudnoće;
  • višak androgena (to su muški hormoni koji aktivno potiskuju ženske);
  • majčin odbacivanje fetusa zbog genetske nespojivosti s muškarcem;
  • neusklađenost Rh faktora: negativna - za majku, pozitivno - za oca;
  • abnormalno zgrušavanje krvi (povećano);
  • patološka struktura maternice: nedostaci u njegovom razvoju, nestandardni oblik (sedlo, dva rogata) ometaju fiksaciju jajašca;
  • genetske mutacije fetusa;
  • zarazne bolesti: rubeola, klamidija, sifilis, pijelonefritis, pneumoniju, pa čak i anginu tijekom trudnoće;
  • ginekoloških bolesti: maternice, endometrioza fibroidi, upala zglobova, u maternici;
  • prethodnih pobačaja i pobačaja s curettage, jer oštećuje endometrij;
  • endokrine bolesti: problemi sa štitnjačom, dijabetes;
  • uzimanje određenih lijekova koji su kontraindicirani za nošenje djeteta;
  • biljna medicina: na primjer, aktivna uporaba peršina, koprive, sv. Ivana, tansy u bilo kojem obliku - i prijetnja pobačaja u ranoj fazi pružena vam je;
  • čest uzrok prijeteće prijetnje pobačaja je patologija cerviksa ili placente;
  • emocionalno stanje trudnica: konstantan stres, nervoza, ljutnja, anksioznost, nezadovoljstvo;
  • raditi do roka;
  • sumnjiv način života: droga, jaka kava i drugi štetni proizvodi, pušenje, alkohol;
  • pada, skokovi, puše na trbuhu, velike fizičke aktivnosti;
  • starenje jaja: prema statistikama, u žena iznad 35 godina, prijetnja pobačaja dijagnosticira se dvaput češće.

  Razlog može biti jedini, a njihova kombinacija također može funkcionirati. U ovom slučaju, sve se događa vrlo individualno. Vrlo je važno identificirati opasni čimbenik u vremenu i izuzeti ga iz života buduće majke, ako je to moguće. Da ne kasnite s liječenjem, trebate znati glavne znakove prijetnje pobačaja, što će postati alarmantan signal koji vas obavještava o hitnom posjetu ginekologu.

  Tvrdoglave statistike. Prema podacima, 20% svih trudnoća završava pobačajem.

  simptomi

  Složenost kliničke slike ove dijagnoze je da su simptomi ugroženih pobačaja vrlo mali - to je prvi. Drugo, mogu potpuno svjedočiti o drugim procesima i patologijama trudnoće. Ali u svakom slučaju, na prvom znaku, trebali biste odmah otići liječniku ili nazvati Hitnu pomoć. Može se smetati:

  • vaginalni iscjedak pri riziku od pobačaja koji može biti različit: razmazivanje, obilato, dugo, prolazno, svijetlo u sjeni i obrnuto - blijedo; mogu se zaustaviti, a zatim ponovno nastaviti;
  • bol, ukočenost, osjećaj težine u donjem dijelu trbuha i lumbalnom području;
  • kada rizik od spontanog pobačaja može porasti na 38-39 ° C, ali taj simptom nije obvezan za ovu patologiju.

  To su tipične znakove prijetio pobačaj u ranoj trudnoći: trijade krvarenja - Pain - temperatura uvijek treba brinuti nove roditelje tijekom trudnoće, kako u ukupnom iznosu odvojeno jedni od drugih. Ovo je ozbiljan razlog za odlazak u bolnicu.

  Obratite pažnju! U kasnijim razdobljima, prijetnja pobačaja može biti u odsutnosti krvarenja, ali će biti praćena tekućim, vodenim, svjetlećim sekretima. Ovo je dokaz o propuštanju amnionske tekućine zbog oštećenog integriteta amnionske membrane.

  uvjeti

  Najuzbudljivije pitanje za sve mlade mumije: do kada postoji opasnost od pobačaja u ginekologiji. Odgovor je vrlo precizan: do 22 tjedna. Suvremena medicina može nakon tog razdoblja ostaviti prerano bebe, ako ima težinu veću od 675 grama. Tako će za 22 tjedna već biti nazvan preuranjeno rođenje.

  Ovisno o razdoblju trudnoće postoji nekoliko vrsta dijagnoze:

  1. Prijetnja pobačaja u 12. tjednu trudnoće i prije tog razdoblja zove se rano.
  2. Od 12 do 22 tjedna - kasnije.

  Često se pobačaji pojavljuju u prva dva tjedna nakon začeća, kada žena nije svjesna njezine trudnoće i percipira krvarenje zbog neplaniranih menstruacija. To je puna ozbiljnih komplikacija ako ostatak fetusa ne izlazi potpuno i počinje se raspadati u maternici.

  Dakle, ja trudnoća trudnoće je vrlo opasno u tom smislu. Glavna stvar je da pričekate 22 tjedna, kada je prijetnja pobačaja gotova i možete roditi bebu koja se može spasiti inovativnim tehnologijama moderne medicine. Konkretno, on uspješno rješava sva pitanja precizne dijagnoze patologije.

  S gledišta psihologije. Vjeruje se da rana prijetnja pobačaj nije tako bolno percipirana od strane mladih roditelja kao kasno, kada su se već navikli na bebu i već su počeli pripreme za njegovo rođenje.

  dijagnostika

  Sada saznajemo kako odrediti prijetnju pobačaja u ranom razdoblju korištenjem suvremenih dijagnostičkih metoda u bolnici. To se događa ili nakon što žena posjeti liječnika s pritužbama na simptome tipične za ovu dijagnozu ili nakon rutinskog pregleda ginekologa.

  1. Ginekološki pregled omogućuje vam određivanje stanja cerviksa.
  2. Ultrazvučno skeniranje se također izvodi kada se ugrožava pobačaj, što pokazuje što se događa s fetusom, posteljicom, a također i svojstvima uterinske strukture.
  3. Uzet je krvni test za otkrivanje razina progesterona, ponekad hormona štitnjače.
  4. Analiza virusa (rubeola, toksoplazma, herpes, cytomegalovirus).
  5. Analiza prisutnosti protutijela za humanu korionsku gonadotropinu (hCG).
  6. Analiza urina za prisutnost ketosteroida (tzv. KS-17).
  7. Krvni test i razmaz za otkrivanje bakterijske seksualne infekcije (klamidija, gonoreja, mikoplazmoza, ureaplazmoza).
  8. Koagulogram - određivanje stanja koagulacije krvi. Propisuje se da li su prethodne trudnoće također završile na istom tragičnom putu (pobačajem).

  Sve ove dijagnostičke mjere imaju za cilj utvrditi pravi uzrok prijetnje pobačaja u skladu s kojim je izabran tretman.

  Medicinski obrazovni program. Uz prijetnju pobačaja provodi se analiza za otkrivanje 17-ketosteroida (oni se mogu nazvati 17-KS) - proizvodom razmjene muških hormona, koji se izlučuju u urinu.

  liječenje

  Umirujuće i antispazmodike pri prijetnji pobačaja

  Liječenje prijetnje pobačaja ovisi o uzroku stanja i ozbiljnosti položaja trudnice. Žena je ostala u bolnici ili poslana da se liječi kod kuće. Pitanje koliko je u bolnici s prijetnjom pobačaja, u svakom je slučaju liječnik pojedinačno odlučio - dok se fetus potpuno ne osigura. Može biti pet dana, ili možda čitav tromjesečje.

  lijekovi

  Obično se liječenje lijekova u ranoj fazi, uz prijetnju pobačaja, spušta do propisivanja sljedećih lijekova i postupaka.

  1. Potpuni odmor.
  2. Najčešće - ležaj za odmor.
  3. Pa pomažu u normalizaciji emocionalnog stanja žena koji umiruju lijekove pri prijetnji pobačaja, jer ona ne može biti nervozna i brinuti se u ovim trenucima. Obično, ova tinktura majčinog mlijeka i valerijana.
  4. U istoj svrsi propisuju se psihoterapijske sesije.
  5. Pripreme za krvarenje maternice: Dicine (hemostatske injekcije), Etamzilat, Tranexam (tablete).
  6. Uz hiperandrogenizam, propisani su kortikosteroidi: Prednizolon, Dexametazon, Metipred.
  7. Obično, pri prijetnji pobačaja, propisuje se antispazmodična sredstva za smanjenje tonus maternice: No-shpa, Drotaverin, magnezija (magnezijev sulfat), Papaverine (supozitoriji).
  8. Terapija identificiranih infekcija.
  9. Vitamini za jačanje tijela: tokoferol (vitamin E), askorbinska kiselina (vitamin C).
  10. Hormonska droga Duphaston s prijetnjom pobačaja ili Utrogestan koji sadrži sintetički analog progesterona. Oni su propisani u trećem tromjesečju.
  11. U slučaju cervikalne insuficijencije propisana je konzervativna ili kirurška terapija. Izvršeno je mehaničko sužavanje unutarnjeg dijela vrata maternice (koje je neispravno) ili šivanje njegovog vanjskog dijela.

  Ponekad osnovna terapija uz dopuštenje liječnika može biti podržana narodnim lijekovima. Ali samo ako stanje krvarenja nije tako ozbiljno i ne zahtijeva hospitalizaciju.

  Folklorna medicina

  Kada se prijeti narodni lijekovi protiv pobačaja treba koristiti s oprezom i tek nakon savjetovanja. S ovom dijagnozom preporučuju se sljedeći recepti.

  5 grama svježeg lišća ili korijena maslačaka stavite čašu vode, kuhajte 5 minuta. Pijte 50 ml tri puta dnevno.

  Sjeckana kvržica viburnuma (1 čajna žličica) ulijte čašu vode, kuhajte 5 minuta. Pijte 15 ml tri puta dnevno.

  Sipati 30 grama viburnum cvijeća 1,5 litara kipuće vode. Inzistirati (bolje u termos) najmanje 2 sata. Pijte 50 ml tri puta dnevno.

  • Hypericum + kalendula

  Umiješajte u jednakim količinama svježeg cvijeća Hypericum i kalendule (1 čajna žlica svaki), ulijte čašu kipuće vode. Inzistirati pola sata (bolje u termos). Pijte 2 šalice dnevno dodavajući med.

  Evo nekoliko lijekova propisanih za prijetnju pobačaja u ranoj fazi. U kasnijim razdobljima s takvom dijagnozom, predloženo je nametanje prstena na vratu cerviksa kako bi se spriječilo njegovo prerano otkrivanje. Ovo je prilično jednostavna operacija, bez ikakvih kontraindikacija i nepoželjnih posljedica.

  Potrebno je znati! Mnoge biljke su kontraindicirane u trudnoći. Stoga, u iskušenju pomoću biljke za liječenje prijetnje pobačaja, saznajte najviše informacija o ovoj biljci. Pogotovo - popis kontraindikacija.

  Korisni savjeti

  Kada se sumnja na pobačaj, žene počinju paničariti, ne znajući što učiniti s prijetnjom pobačaja i kako se ponašati kako bi spasili dijete. Nekoliko korisnih savjeta pomoći će vam da se oporavim i ne pogoršavate.

  Prva pomoć

  1. Nazovite kola hitne pomoći.
  2. Premjesti što je manje moguće.
  3. Nemojte paničariti.
  4. Prije dolaska liječnika, leći i pokušati se opustiti.
  5. Uz prijetnju pobačaja, seks je kontraindiciran, kao i analni seks, oralni seks, orgazam, samopouzdanje. To dovodi do kontrakcija maternice, uzrokujući pobačaj.
  6. Ne možete izvoditi nikakvu tjelesnu aktivnost, skakati, dizati utege.
  7. Nemojte piti alkohol, dim.
  8. Pokušajte ne biti nervozni.
  9. Nemojte koristiti saunu.
  10. Mnogi su zainteresirani da li je moguće kupati u slučaju prijetnje pobačajem: naravno, osobna higijena je neophodna, ali pazite na vruće temperature. Voda bi trebala biti topla, a trajanje obrade vode ne smije biti duže od 10 minuta.
  11. Nemojte iznenadne pokrete.
  12. Kava i čokolada su kontraindicirani.
  13. Nemojte sami lijekirati.

  Kod kuće liječenje

  Sukladnost s tim jednostavnim pravilima će spasiti život nerođenog djeteta koji se već uspio suočiti s ozbiljnim poteškoćama u svojoj utrobi. Ponekad se pitaju može li prijetnja pobačaj sama proći: da, to se događa prilično često ako slijedite gore navedene preporuke.

  Informacije za muškarce. Ako je vašoj ženi dijagnosticirana pobačaj, morate učiniti sve kako biste spriječili tragično završavanje. U vašoj je moći u većini slučajeva: zaštitite majku bebe od iskustava bilo koje vrste i fizičkog napora.

  prognoze

  Ako je prijetnja pobačaja dijagnosticirana u ranoj gestacijskoj dobi, u budućnosti to neće utjecati na podnošenje naknadnih trudnoća. Prema predviđanjima liječnika, postoji samo 1% vjerojatnosti ponavljanja situacije. Iako se ovaj rizik povećava sa svakim preuranjenim prekidom.

  Mnogo je opasnije ako postoji prijetnja pobačajem u 20. tjednu: možete izgubiti dijete koje još nije moguće napustiti zbog kratkog razdoblja. Posljedice mogu biti:

  • infekcija maternice;
  • apsces u zdjelici;
  • septički šok;
  • smrt (vrlo rijetka).
  • depresija, stalna krivnja zbog gubitka djeteta.

  Ovdje takve komplikacije mogu zaustaviti prijetnju spontanog pobačaja za ženu. Svaki od njih podrazumijeva dugi tijek liječenja. Stoga je važno napraviti prevenciju u vremenu, koje treba razmisliti pri planiranju trudnoće.

  prevencija

  Prije trudnoće lakše je poduzeti preventivne mjere za ovu dijagnozu. Ako je dijete željeno i planirano unaprijed, roditeljima neće biti suvišno saznati kako spriječiti prijetnju pobačaja najprije - prije začeća, a zatim - tijekom trudnoće.

  1. Prije začeća, oba roditelja moraju proći sveobuhvatni medicinski pregled, proći testove za genetsku kompatibilnost.
  2. Liječenje svih infekcija na njihovom prvom pojavljivanju.
  3. Izbjegavajte kontakt sa zaraženim osobama. Manje je vjerojatno da će posjetiti mjesta s velikom gužvom.
  4. Nemojte pušiti, nemojte piti alkohol, nemojte drogirati.
  5. Jedi dobro.
  6. Nemoj biti nervozan. Ako ne možete izbjeći stresne situacije, pitajte svog liječnika o imenovanju sedativa, koji nisu kontraindicirani tijekom trudnoće (to može biti Valerian ili Motherwort).
  7. Izbjegavajte prekomjerno fizičko naprezanje.
  8. Strah od pada i bumps na trbuhu.

  Ovi preventivni savjeti će reći mladim roditeljima kako spriječiti prijetnju pobačaja u ranim fazama prije začeća, u fazi planiranja trudnoće. Ne treba zanemariti, jer život i zdravlje majke i djeteta ovise o njima.

  Mi smo u društvenim mrežama

  Prijetnja prestanka trudnoće prilično je česta dijagnoza. Ako ga čujete od liječnika, nemojte paničariti. Prijetnja nije pobačaj, a moderni liječnici znaju mnogo načina kako bi eliminirali problem. Ali buduće mame trebaju znati što je to, uzroci tog stanja i liječenja.

  Koja je prijetnja pobačaja

  Pobačaj - spontani je pobačaj. Postoje dvije vrste pobačaja:

  • Preklinski spontani pobačaj ili biokemijska trudnoća - dijagnoza koja nastaje kada sam embrij nije bio otkriven zbog kratkog trajanja, ali razina hCG u krvi i urinu već se povećavala.
  • Spontani pobačaj (pobačaj) je patološki prekid dijagnoze trudnoće koja se dogodila prije 20 sati nakon opstetrije (18 tjedana nakon začeća).

  Ako se gubitak djeteta odvija nakon 20-22 tjedana - to se naziva preuranjeno radno mjesto.

  Valja napomenuti da u suvremenoj opstetrici nema dijagnoze "prijetnje pobačaja", taj je koncept zastario. Svaka trudnica ima rizik od gubitka djeteta, a liječnici mogu stvarno procijeniti vjerojatnost pobačaja. No, teoretska mogućnost pobačaja nije bolest ili dijagnoza. Štoviše, prema stručnjacima, svaka peta trudnoća ne uspije u ranoj fazi, čak i prije početka kašnjenja. U ovom slučaju, žena ne primjećuje nikakve promjene u njezinu stanju i percipira krvarenje kao drugu menstruaciju.

  Kada liječnici govore o prijetnji pobačaja, oni podrazumijevaju veliku vjerojatnost pobačaja. Ali rizik se ne liječi, potrebno je utvrditi uzrok pobačaja i odlučiti o potrebi spašavanja embrija. U većini slučajeva, pobačaj je biološki izvediva pa nema potrebne retencijske terapije.

  Zašto

  Vrlo je teško zaustaviti pobačaj koji je započeo, pa biste ga trebali pokušati spriječiti. Glavni uzroci gubitka fetusa su:

  • Genetski poremećaji u zametku. Oko 75% trudnoće prekinuto je upravo zbog neispravnog začeća. Dakle, žensko tijelo se oslobađa neprobavljivog embrija, pa nije potrebno zaustaviti takvo pobačaj.
  • Kršenje hormonskog podrijetla. Pobačaj može uzrokovati progesteron. To se ne događa često, a takav pobačaj lako je zaustaviti uzimanje hormonskih lijekova. Ako je uzrok višak muških spolnih hormona ili proizveden od strane adrenalnog korteksa i štitnjače, liječenje će biti složenije i manje učinkovito.
  • Rhesusov sukob. Ako žena ima negativan Rh faktor krvi, a embrij nasljeđuje od svog oca pozitivan, onda majčin organizam može primijetiti fetus kao izvanzemaljsko tijelo i pokušati ga se riješiti.

  Rhesus-sukob fetusa i majke

 • Zarazne bolesti žene. Cytomegalovirus, herpes, rubeola i mnoge druge bolesti mogu uzrokovati spontani pobačaj.
 • Kronične bolesti žene i slab imunitet. Ako je trudna majka stalno bolesna, tijelo se može riješiti fetusa, jer je trudnoća prijetnja životu.
 • Pobačaji u povijesti. Prestanak trudnoće je teška i opasna operacija koja može trajno poremetiti normalno funkcioniranje maternice, jajnika, adrenalnog korteksa i drugih organa. Često to dovodi do neplodnosti.
 • Lijekovi i neki bilje. Mnogi lijekovi imaju teratogene ili abortivne svojstva. Ako žena nesvjesno prihvati takvo sredstvo, može negativno utjecati na tijek trudnoće. Suprotno uvriježenom mišljenju, biljni tretman nije sigurniji, čak i poznata kopriva, tansy i sv. John's wort mogu uzrokovati povećanje tonusa maternice i spontani pobačaj.
 • Jaki stres. Strašna tuga, pa čak i banalna obiteljska svađa može izazvati kontrakcije maternice i pobačaja.
 • Teška tjelesna napor. Oko 5% trudnoće prekinuto je zbog činjenice da je žena podigla nešto teške ili jako umorne.
 • Padovi i ozljede. Vrlo rijetko dovode do pobačaja u ranoj fazi, jer je fetus duboko u tijelu i zaštićen vodama.
 • Pregrijavanje. Čak i samo uzimanje vruće kupke može dovesti do povišene temperature u žena, koje su pune abortusa ili oštećenog razvoja fetusa.
 • Loše navike. Korištenje droga, alkohola, pušenja, pa čak i jednostavno zlostavljanje kave može doći do poremećaja u razvoju embrija do smrti.
 • Niska razina progesterona u lutealnoj fazi - jedan od uzroka pobačaja

  Simptomi i znakovi

  Prijetnja pobačaja u ranim fazama rijetko se manifestira bilo kojim simptomima. Ako jesu, razlikuju se malo od uobičajenih znakova trudnoće. Nemir u donjem dijelu trbuha je prilično česta pojava, kao i osjećaj napetosti. Vezani zubi također se često nalaze tijekom implantacije jajašca i neko vrijeme nakon njega.

  Buduća mama sama ne može odrediti prijetnju pobačaja, ali liječnik to može učiniti. Prvo, on može proučiti povijest žene i njezina zdravstvenog stanja u ovom trenutku, što će omogućiti da napravite neka predviđanja. Ako je rizik od pobačaja visok, liječnik može redoviti krvni test za praćenje razine progesterona i hCG-a. Smanjenje njihovog broja ukazuje na mogući pobačaj.

  Mnoge žene zbunjuju krvarenje implantata i prijetnju pobačajem. Mala količina krvarenja oko tjedan dana nakon začeća je norma.

  Često se rizik od pobačaja dijagnosticira ultrazvukom. Ovo nije u redu. Prvo, sigurnost ultrazvuka za fetus u ranoj fazi nije dokazana. Drugo, utjecaj visokofrekventnih zvukova može izazvati hypertonus uterusa. Neki stručnjaci tvrde da takva dijagnoza sama po sebi može prouzročiti ugroženi pobačaj.

  Načine kako spriječiti

  Najbolja prevencija prijetnje pobačaja u ranoj fazi je svjesno planiranje trudnoće. Ako žena unaprijed prolazi liječnički pregled i osigura da je sve u redu sa svojim zdravljem, to će značajno smanjiti rizik prekida. Također je vrlo važno odreći se loših navika i nekontroliranih lijekova.

  U međuvremenu, valja podsjetiti na pretjeranu dijagnozu. Danas je to vrlo čest problem: nepismeni ili beskrupulozni doktori, koristeći sve dostignuća suvremene medicinske znanosti, nalaze u ženi i one bolesti koje ne nose rizik za trudnoću. A onda se uzima za liječenje, eliminirajući mogućnost same začeća. Na primjer, opasnost od skrivenih infekcija je uvelike pretjerana. Asimptomatski prijevoz u većini slučajeva ne prijeti, a prisiljavajući ženu da uzme antibiotike, liječnici joj ne daju mogućnost da ostanu trudni prije kraja terapije.

  Što učiniti i kako se liječiti?

  Prijetnja pobačaja, osobito u ranom razdoblju - to nije razlog za paniku i odmah početi sačuvati terapiju. Kao što smo rekli, u većini slučajeva, trudnoća je prekinuta zbog kromosomskih abnormalnosti fetusa, nespojiv s životom. Previše aktivno očuvanje takve neispravne koncepcije samo će odgađati vrijeme smrti embrija i učiniti pobačaj više bolno, i fizički i psihički. Liječenje je opravdano samo u slučajevima kada je trudnoća prekinuta uslijed hormonskog ili rhesusovog sukoba.

  Liječenje lijekovima

  Očuvanje terapije bolna je tema domaće ginekologije. Činjenica je da su mehanizmi začeća i trudnoće vrlo složeni, a suvremena znanost još ne zna sve suptilnosti. Sve intervencije u ovom procesu provode se gotovo slijepo, tako da se u većini razvijenih zemalja svijeta, uz prijetnju pobačaja u ranoj fazi, preporučuju takve taktike.

  Većina pripravaka progesterona imaju tako nisku koncentraciju aktivne tvari da djeluju prilično kao placebo.

  U takvoj situaciji, lokalni liječnici pokušavaju sačuvati trudnoću sa svojom snagom i često uzimaju mnoge nepotrebne i besmislene korake, koji se ogromno ometaju u funkcioniranju tijela. Što je još gore, ne postoji zaštita terapije dokazanom učinkovitosti.

  • Progesteron (Duphaston, Utrozhestan, Endometrin) hormonska je droga dizajnirana kako bi nadoknadila nedostatak lutealne faze. Svakog mjeseca nakon ovulacije, u folikuli se stvara poseban endokrini organ, korpus luteum na mjestu jaja koji ga ostavlja. Djeluje do kraja ciklusa i početka menstruacije. Zadatak ovog tijela je proizvodnja progesterona koji priprema epitel uterusa za implantaciju i podupire je u tom stanju. Nakon implantacije jaja, počinje proizvoditi hCG, koji stimulira korpus luteum da poveća proizvodnju ovog hormona. Ako nije došlo do oplodnje, postupno se smanjuje razina progesterona, unutarnji slojevi endometrija exfoliate i počinje menstruacijsko krvarenje. Ali zbog nekog nepoznatog razloga, neke žene imaju hormonalni neuspjeh, a razina progesterona se ne povećava čak i nakon implantacije. To ugrožava odstranjivanje endometrija zajedno s jajima. I samo u takvim slučajevima je opravdano korištenje pilula, kao što su Duphaston, Utrogestan i drugi slični lijekovi, koji pomažu izbjeći odbacivanje fetusa.
  • Papaverine, magnezija i drugi antispasmodici s prijetnjom pobačaja nisu prikazani, jer mišići maternice u ranoj fazi nisu osjetljivi na njih. Oni mogu utjecati na maternicu samo za dulje razdoblje kad započinju pokušaji prijevremenog rada. Njihova široka upotreba u domaćim bolnicama na samom početku trudnoće objašnjava niske cijene i relativnu sigurnost.

  Duphaston - najpopularnija medicina propisana za prijetnju pobačajem

  Terapija bez lijekova

  Ponekad kada se prijeti ranoj trudnoći, ženama se preporučuje elektroanalgezija, elektroplastija maternice, akupunktura, magnezijska elektroforeza. To su metode koje nemaju nikakve veze s lijekovima koji se temelje na dokazima. Njihovi rezultati su nepredvidivi, a sigurnost i učinkovitost nisu proučavani.

  Imenovanje progesterona do gnojidbe onemogućuje ovulaciju, a time i koncepciju.

  Jedina stvar koja se može preporučiti ženi u takvom stanju je odmor i odmor. Trebamo uzeti bolovanje na poslu, leći više i pokušati prilagoditi pozitivnom. Seks je bolje odgoditi.

  Ako se dogodi najgore

  Ako bi spriječio prijetnju, još uvijek nije uspjelo, a trudnoća je prekinuta u ranoj dobi, to bi mogao biti jak udarac za ženu. Ali nemojte paničariti, trebate razumjeti razloge. U većini slučajeva, pobačaja se javljaju zbog nepodobnosti embrija i, najvjerojatnije, sljedeći put sve će biti u redu.

  Mnoge žene nakon pobačaja pada u depresiju i boje se ponovno zatrudnjeti. U ovom slučaju, bolje je kontaktirati psiholog da riješi problem što je prije moguće.

  Samo u slučaju, možete slijediti nekoliko ciklusa razine progesterona u krvi. Iako je insuficijencija lutealne faze rijetka, ne boli se isključiti, kao i testiranje na zarazne bolesti genitalnog područja. Sjeti se da niste mogli pokrenuti pobačaj s drogama, alkoholom ili drugim tvarima.

  Ako liječnici ne nađu prividne uzroke spontanog pobačaja, trebate se zauzeti najbolje i početi uzimati folnu kiselinu. Nakon što se tijelo obnovi - možete planirati trudnoću.

  Prijetnja pobačaja u ranom razdoblju nije dijagnoza i u većini slučajeva ne zahtijeva nikakav tretman. Očuvanje terapije opravdano je samo u slučaju hormonskih poremećaja ili rhesusovog sukoba. U drugim se slučajevima preporučuje taktika čekanja.

  S prijetnjom pobačaja u ranim fazama suočavaju mnoge buduće mame, a sudeći prema pregledima, najčešće takva dijagnoza postaje uzrok panike. Ali u stvari, sve nije tako zastrašujuće, jer "prijetnja" nije daleko od gubitka djeteta, već samo signal da trebate poduzeti neke mjere koje će pomoći u izbjegavanju spontanog pobačaja.

  Da bismo bili beznadni za bebu, pogledajmo zašto postoji prijetnja pobačaja. Poznavajući uzroke patologije, bit će vam puno lakše razumjeti kako spriječiti problem i što učiniti kako bi izdržali zdravu i punopravnu bebu. Dakle, najčešći razlog je povećani ton maternice, tj. kontrakcije mišića koje su se počele pojavljivati ​​prije roka za dostavu.

  Maternica je mišićav organ, u normalnom stanju (tonus), ovaj mišić treba biti opušten. Kontrakcije su također prirodni proces, ali u slučaju trudnoće mogu predstavljati opasnost za fetus (uzrokuju odbijanje jajašca, pogađaju pluća pupkovine, čime se dijete pogađa kisikom i hranjivim tvarima). Simptomi hipertona tijekom normalne trudnoće treba promatrati samo u posljednjim tjednima, kada se maternica priprema za porod. Ali ako vam je liječnik dao takvu dijagnozu prije 20. tjedna, nema potrebe za panikom i biti nervozan, jer se hipertoni danas lako mogu liječiti.

  U ranim fazama rizik od pobačaja može biti:

  • hormonska neravnoteža: višak androgena (muških hormona koji potiskuju ženke) i nedostatak progesterona (najvažnije za ovo razdoblje ženskog hormona odgovornog za nastavak trudnoće);
  • Rhesus-sukob (nekompatibilnost Rh krvnih čimbenika), promatrana je u negativnoj skupini krvi u majci i pozitivna kod oca;
  • infekcije (klamidija, upalu grla, pielonefritis, sifilis, upalu grla i drugi);
  • genetske abnormalnosti (to mogu biti oba obilježja majčinog organizma i fetalne mutacije);
  • emocionalno stanje žene (stres, anksioznost, pretjerano uzbuđenje);
  • nepravilni način života (zlostavljanje alkohola, pušenje, "coffeemania", itd.);
  • uzimanje lijekova zabranjenih tijekom trudnoće;
  • prekomjerno fizičko naprezanje, dizanje utega, puše u želudac.

  Budite oprezni s nekim komponentama biljne medicine, mogu dovesti do prijetnje od odbacivanja voća: tansy, St. John's wort, koprive. Minimizirajte peršin.

  Svaka žena koja se priprema da postane majka treba znati kako se očituje prijetnja pobačaja. Neposredno liječenje liječniku zahtijeva pojavu u ranoj fazi bilo kakvog vaginalnog iscjedka: obilna, oskudna, razmazana, svijetle boje ili blijeda, pojavljuju se kratko ili periodično obnavljaju.

  U kasnijim razdobljima, prijetnjom preuranjenog rođenja, iscjedak ne postaje krvav, ali lagan, bogat i voden.

  Pojava bolnih osjeta u donjem trbuhu, bol i povlačenje, davanje lumbalnoj regiji - također može ukazati na potrebu hitnih mjera. Neophodno je nazvati ekipa hitne pomoći ako trudnica ima povećanje temperature do 38 stupnjeva prema bilo kojem od navedenih simptoma.

  Metode liječenja pri prijetnji pobačaja u ranoj fazi: Duphaston i drugi lijekovi

  Program terapije, koji je dodijeljen trudnici, ovisi o tome što točno uzrokuje patološki fenomen. Vrlo često, problem je povezan s emocionalnim stanjem žene (mlade mumije, koje čekaju svoje prvoću, u stalnom su i često nerazumnom uzbuđenju). Stoga su prikazani potpuni mirovi, neki sedativi (pilule ili tinkture valerijana i majčinog soka), u tešim slučajevima - psihoterapijske sesije.

  Za ublažavanje tonusa maternice, trudnice su propisane antispasmodike:

  • Ne shpa. Smanjuje mišićni spazam i bol koji ga uzrokuje nježno i učinkovito, lijek nije opasan za bebu i majku, nema nuspojava;
  • Papaverin. Lijek pomaže smanjiti napetost unutarnjih mišića, stabilizira (snižava) krvni tlak, a time i smirujući učinak na tijelo, smanjujući povišeni otkucaj srca. Takve se svijeće ne odražavaju na zdravlje djeteta, u rijetkim slučajevima majka može doživjeti nuspojave kao što su pospanost, zatvor, mučnina;
  • Magnezij. Lijek širi zidove krvnih žila i ublažava napetost glatkih mišića. Magnezija (magnezij sulfat) se intravenozno ubrizgava s kapaljkom i ubrizgava se intramuskularna injekcija; lijek je bolan i ostavlja "čekić". Kratak tijek terapije je siguran za fetus, ali buduće mame često se žale na nuspojave (mučnina, povraćanje, glavobolje, znojenje, žeđ, slabost, aritmija).

  Ako je zbog hormonske neravnoteže nastala prijetnja nošenju djeteta, liječnici propisuju takve lijekove kao što su:

  • Duphaston. Pomaže da se žensko tijelo popuni s manjkom progesterona (hormona koji je odgovoran za normalan razvoj trudnoće), a istodobno potiče opuštanje mišića (što sprječava hipertoniju) i ispravlja rad imunološkog sustava ženskog tijela. Lijek je siguran za dijete i majku, ali je učinkovit samo do 16 tjedana (do najviše 22);
  • Utrozhestan. Ovaj lijek, kao i Duphaston, ima za cilj nadoknaditi nedostatak progesterona u tijelu buduće majke, a istodobno smanjuje ton jajovoda i ima sedativni učinak na središnji živčani sustav. Imenovan u prvom i drugom tromjesečju, sigurno za dijete. Kontraindicirana je kod dijabetesa, tromboflebita, bolesti središnjeg živčanog sustava.

  Ako je trudnica počela krvariti maternicu, pokazala se da je potrebno potpuni odmor i ležaj, kao i lijekovi, kao što su:

  • Dicynone. Djelovanje lijeka je usmjereno na poboljšanje zgrušavanja krvi, Ditsinon promiče stvaranje trombocita, uklanja vaskularne oštećenja, sprečava vazokonstrikciju, normalizira mikrocirkulaciju krvi. Lijek se koristi u bolnici, od nuspojava se zovu: glavobolja, proljev, mučnina, smanjenje tlaka, žgaravica;
  • Tranexam. Propisan je da se zaustavi krvarenje i spriječi krvarenje, on je kontraindiciran kod žena s trombozom, tromboflebitisom, kao i kod zatajenja bubrega. Može izazvati neke nuspojave (žgaravica, glavobolja, vrtoglavica, problemi s vidom).

  Također, s prijetnjom pobačaja, trudnice su propisane tijekom vitamina koji ojačavaju tijelo: askorbinska kiselina (C), tokoferol (E).

  Ako je pobačaj ugrožen u ranom razdoblju, samo liječnik može propisati lijekove, uzimajući u obzir opće stanje buduće mame, uzroke patologije i drugih lijekova (mnogi su međusobno nespojivi). Da ne biste naškodili djetetu, vrlo je važno pravilno izračunati dozu i tijek liječenja.