Kako skrenuti dijete iz zdjelice u glavi

Bol

Nakon drugog posjeta ginekologu u trećem tromjesečju trudnoće, možete čuti da dijete još nije uzeo pravilan položaj u maternici. To jest, odbijeno je svojim nogama i stražnjicama. U ovom slučaju, ne treba se bojati, jer bebe uzimaju ispravan položaj nakon 32-34 tjedna, neke čak i prije rođenja. Pa ipak, kako da se dijete uključi u prezentaciju glavobolje? Pokušajmo to shvatiti.

Zašto je dijete u krivom položaju?

Zašto buduća beba svibanj biti u prsni prikaz, vaš liječnik će vam sigurno reći. On govori o medicinskim razlozima, a tu su i drugi.

Navika spavanja cijele noći u jednom položaju buduće majke nepovoljno utječe na položaj fetusa u maternici. U takvim slučajevima, liječnici preporučuju u krevetu prije spavanja da leže u nekoliko poza, mijenjajući ih nekoliko puta. Takvi "pokreti" pomoći će postaviti program spavanja s izmjenom nekoliko poza. I možda će za tjedan dana biti zaboravljena navika spavanja na jednoj poziciji.

Uvjerite se!

Postoje i drugi načini postupno pretvaranja fetusa u maternicu u željeni položaj:

 1. Komunikacija s djetetom. Mama, udobno sjedi na stolici, mentalno usmjerava pogled prema unutra prema djetetu. Glasno govori, govoreći o tome koliko je opasna pojava rađanja u zdjelici. Dakle, moguće je uvjeriti dijete da se okrene, da mu objasni takvu potrebu. Možete uvjeriti uz pomoć taktilnog kontakta tako što ćete ga tresti trbuh lagano masirati. Da bi to učinili, majka mora komunicirati s djetetom svakog dana za određeno vrijeme, uvjeravajući ga da preuzme željeni položaj. Pokreti ruku trebaju biti usmjereni tako da se dijete kreće iza njih i tako se preokreće.
 2. Prirodna radoznalost djeteta također se može koristiti u svoje svrhe. Dakle, uključena svjetiljka mora biti pričvršćena na majčin trbuh i pomaknuti je u smjeru potrebnom za revoluciju. Dijete kao da je ljut na svjetlosti i okreće se.
 3. Možete pribjeći metodi akupunkture. Sigurno je za buduće majke, ako je to specijalist angažiran. Utjecaj na meridijane pridonosi revoluciji djeteta.

Gimnastika za trudnice: koje vježbe trebaju biti učinjene kako bi dijete skliznulo glavu?

U kratkom roku trudnoće, kada je fetus još uvijek vrlo mali, može se slobodno kretati unutar maternice. Prije 30 tjedana trudnoće, položaj djeteta može biti bilo što, to ne bi trebalo izazvati zabrinutost.

Ali postoje slučajevi kada, nakon isteka tog razdoblja, mrvica uzima pogrešnu poziciju - zdjelicu, u kojoj su joj stražnjice ili noge u donjem dijelu maternice. To uvelike komplicira proces porođaja, pa se trebate obratiti posebnim vježbama koje će vam pomoći u raspoređivanju fetusa.

Značajke zdjelice

Mjesto djeteta određuje ginekolog-opstetričar tijekom vanjskog pregleda trudnice, kao i prema ultrazvučnim podacima.

Postoji nekoliko obilježja prsnog prikazivanja djeteta:

 • otkucaja srca jasno začepljena na razini pupka ili više;
 • glava fetusa nalazi se u gornjem dijelu maternice (na dnu), definirana je kao gusta, teško dostupna formacija;
 • stražnjice se nalaze iznad ulaza u zdjelicu - mekši, neredoviti oblik.

Tijekom ultrazvuka određuje se vrsta podnožja prezentacije: položaj nogu, bilo glava savijena i značajke pupčane vrpce.

Dostava u prsnom prikazu je moguća, ali mnogo je teža i može rezultirati negativnim ishodom i za majku i za dijete. Točno mjesto djeteta - naglavce, tako da žena treba tri pokušaja rođenja - glava izlazi, zatim ramena i tijelo. To smanjuje rizik od ozljede djeteta, jer se postepeno udubljuje u zdjelicu, ulazi u porodni kanal i klasteri kada se rodi.

Sve je puno ozbiljnije sa zdjelicom, može doći do velikog broja poteškoća:

 1. vjerojatnost neuroloških komplikacija kod bebe je visoka;
 2. hematom se može pojaviti na glavi;
 3. česti slučajevi dislokacije zglobova i displazije;
 4. dječaci mogu imati traumu na skrotum, zbog čega se neplodnost može dogoditi u budućnosti.

Nudimo gledati videozapis o značajkama zdjelične prezentacije fetusa:

kontraindikacije

Postoji niz stanja i bolesti u kojima se gimnastika u prsnom prikazu može zabraniti. To je zbog rizika od prijevremenog rada i rupture maternice.

Glavne kontraindikacije su:

 • placenta previa (blokira izlaz iz maternice);
 • ožiljak na maternici (zbog carskog reza ili druge abdominalne kirurgije);
 • prijetnja prestanka trudnoće (zreli cerviks u prijevremenu);
 • preeklampsija - kasna toksikoza (očituje se povišenim krvnim tlakom, edemom i proteinom u mokraći);
 • srce, bubrega, bolesti jetre;
 • anatomski uska zdjelica;
 • pretraživanje težine;
 • stariji od 30 godina (ako je prvi rođen);
 • abnormalni razvoj maternice;
 • niska voda ili visoka voda;
 • zaplet kabela;
 • pobačaj ili antenatalna smrt fetusa u povijesti.

Ograničenja vježbanja

U gimnastici za trudnice postoji važno pravilo - bez iznenadnih pokreta. Ni u kojem slučaju ne biste trebali pokušati okrenuti dijete ručno pritiskom na trbuh.

U medicinskoj praksi postojala je takva metoda, ali je proizvedena isključivo od strane stručnjaka i obećala je puno komplikacija: rupture maternice, placentalni abrupcija, fetusna hipoksija.

Što se tiče vježbi puča u glavoboljama, zabranjeno je doći ovamo, jer je vrlo traumatska, čak i ako je žena atletski i u dobrom fizičkom stanju.

Također je nepoželjno gnjaviti, skakati i trčati - ne doprinosi rotaciji djeteta. Zabranjene vježbe disanja povezane s invazijom trbuha - vakuum i dugo držanje daha.

Korak po korak tehnika izvršenja

Dakle, što trebate učiniti vježbama s prsnom prikazom fetusa, ako želite da spusti glavu.

Postoje 3 metode za obavljanje bebinog skretanja u ispravnom položaju. Imenovani su po programerima:

Želio bih pojasniti da prije gimnastike trebate konzultirati svog ginekologa koji će ukloniti kontraindikacije i odabrati najprikladniju opciju.

Dikanova metoda

 1. Potrebno je ležati na kauču ili kauču i naizmjence se preokrenuti s jedne na drugu stranu.
 2. Preporučljivo je ležati na svakoj strani najmanje 10 minuta.
 3. Broj ponavljanja na svakoj strani je 3-4 puta.
 4. Vrijedi voditi klase 3 puta dnevno na prazan želudac.

Ako je vježba dala pozitivan rezultat i dijete se okrenulo naopako, morate nositi zavoj, u kojem hodate od jutra do večeri. Spavanje treba biti na strani koja odgovara leđima djeteta.

Kompleks Fomicheva

Kompleks se izvodi dva puta dnevno tijekom 25 minuta.

Odjeća za klase treba odabrati besplatno, tako da ne ometa kretanje. Također je potrebno stolica i prostirka za fitnes. Prije početka kompleksa potrebno je lagano zagrijavanje - šetnja po sobi.

 1. Postanite ravni, razmaknuli noge po ramenu, trebate provesti usporene zavoje, izrađuju se tijekom udisanja, a kad se savijate prema naprijed trebate brzo disati (ponovite 5 puta).
 2. Ne mijenjamo položaj, stavljamo ruke na pojas, nakon čega ih trebamo gurati - udišemo, okrećući torzo s lijeve i desne strane, udružimo udove, izdahnimo (3-4 ponavljanja).
 3. Postavite stolicu ispred vas. Držeći leđa, naizmjence podigne nogu pognut na koljenu, dodirujući ruku (2-3 puta na svakoj strani). Vrlo je važno da ne prebrišete želudac pa mi malo pomaknemo na stranu.
 4. Jednu nogu treba postaviti na pod, a drugu koljenu treba poduprijeti na stolici, rukama treba širiti na strane - uzeti polagani dah, okrenuti zdjelicu lijevo i desno, savijati se mjereno - sve je učinjeno dok izdahnete (3 ponavljanja).
 5. Sada morate leći na desnoj strani. Savijte lijevu nogu trbuha, dok dišite. Izdah se izvodi tijekom povratka na početni položaj (4-5 puta). Zatim se morate prebaciti na lijevu stranu - ponovite manipulaciju.
 6. Vježba "mačka": ustaj sve na četiri. Stavite glavu prema dolje, oko svog leđa - udahnite, zavojite - izdahnite (10 puta - polako).
 7. Naslonite se na leđa, dobro se oslanjajte na stopala i uho. Tazy podiže lagano - udisaj, niži - uzdisati (3-5 puta).

Tehnika Bryukhina

To bi trebao biti izveden prije jela 2-3 puta dnevno. Redovito vježbate ove jednostavne vježbe s prsnom prikazom, doslovce možete u roku od nekoliko tjedana vratiti bebu na normalnu poziciju. Bolje spavati na strani gdje se glava djeteta okreće.

 1. Okreće se s jedne na drugu stranu.

Za praktičnost vježbe, morate kupiti posebnu gimnastiku. Dakle, prostirka se mora širiti na pod i zauzeti udoban položaj koji leži na toj strani, gdje se glava bebe pomakne (desno ili lišće hipohondrij). Možete staviti jastuk između koljena tako da se osjećate ugodno, jer morate leći 10 minuta.

Cijela bit vježbe leži naizmjenično s jedne strane, a zatim s druge strane. Dakle, u slučaju potrebnog vremena, trebali biste preoteti i ponoviti manipulaciju.

 • Podizanje i popravljanje zdjelice.

  Ovdje ćete trebati ne samo sag, već i valjak, koji se može napraviti od ručnika za kupanje. Potrebno je leći na leđima, staviti jastuk ispod struka na takav način da je zdjelica nekoliko desetaka centimetara iznad glave. Laganje u ovom položaju trebalo bi biti najmanje 15 minuta. Učinkovitost sjednice na najvišoj razini, jer beba počiva glavu na dnu maternice, zbog čega doživljava nelagodu. To ga može dovesti do puča.

 • Polagano koljeno.

  Trebao bi stajati na podu, dobro naslonjen na koljena i koljena. Glava mora biti savijena prema naprijed i natkrivena natrag kako bi oblikovala jednu kosu liniju sa stražnje strane, zdjelice, ramena i glave. Dakle, trebate stajati 15 minuta.

 • Nudimo gledanje videozapisa o vježbama koje su korisne za prikaz zdjelice fetusa:

  zaključak

  Pelvicna prezentacija - iznimno nepoželjni položaj djeteta prije porođaja. Punjenje s ovim rasporedom fetusa naopako - jedini način da mu pomogne da preuzme ispravan položaj. Ali glavna stvar je sustavnost i sigurnost. Vježbe bi se trebale izvoditi redovito, polagano, bez iznenadnih pokreta.

  Prije početka kompleksa trebate se posavjetovati s liječnikom o mogućim komplikacijama i nedostatku kontraindikacija.

  Učinkovite vježbe za revoluciju fetusa s prsnom prikazom

  Većina beba dugo prije rođenja u maternici uzeti točan položaj tijela - glave. Njihova glava se nalazi na izlazu maternice. Takav način rođenja smatra se najsigurnijim i najoptimalnijim, izumljenim po prirodi. No, često žene čuju od liječnika da je njihova beba u prsnom prikazu. Kako pomognemo djetetu da uz pomoć vježbi za trudnice pokuša biti najprikladnija za poziciju porođaja, to ćemo reći u ovom materijalu.

  Kada trebamo vježbe?

  Pelvicna prezentacija je opasna za dijete i svoju majku samo u trenutku isporuke, ako mrvica, suprotno zakonima prirode, odluči da se rodi noge prema naprijed. Rizik od ozbiljnih ozljeda kod rođenja, smrti djeteta i komplikacija procesa porođaja povećava se. Zato žene čije se bebe nalaze u utrobi magare da izađu iz maternice, preporučuje se posebna gimnastika. Ovo će omogućiti bebi da okrene glavu prema dolje.

  Odmah treba napomenuti da vježbe nisu uvijek učinkovite. Oni se smatraju samo podružnicama, ali uopće ne jamče ništa. Često se događa da dijete odbija prebaciti, bez obzira koliko je trudna majka pokušala. Nakon 35 tjedana liječnici smatraju da je zdjelica prisutna kao čin. Odluka je donesena obavljanjem cezarejskog odjeljka na planirani način. Obično se radi na 37-38 ili 38-39 tjednu trudnoće.

  Vježbe i savjeti za trudnice: što učiniti kako bi dijete skrenulo naopako

  U roku od 9 mjeseci beba raste unutar maternice. Svakodnevno postaje sve više i više. Prvo, dijete se slobodno kreće u maternici, mijenja položaj mnogo puta dnevno. Ali s rastom prostora za kretanje, sve je manje i manje, prebacivanje je mnogo teže. Na ultrazvuku, koji se održava 27.-29. Tjedna, liječnik uspostavlja prezentaciju fetusa, tj. Položaj u abdomenu žene.

  Priroda je raspoređena tako da se do kraja trudnoće dijete nalazi u glavnoj maternici prema dolje, prema rođenom kanalu. U 95% slučajeva, djeca dobivaju pravu poziciju. To olakšava prolaz kroz rodni kanal. Glava, veća u usporedbi s tijelom, okrenuta prema dolje, najprije se rađa i otvara put tijelu. Ovo je najudobniji prirodni položaj.

  U 5% slučajeva trudnicama se dijagnosticira prsni ili poprečno prikazivanje. To jest, fetus se ne okreće u ispravnom položaju. U ovom slučaju, porođaj može biti vrlo težak, ponekad iz tog razloga oni odlaze na carski rez. Danas je ovo pitanje dobilo mnogo pozornosti. Postoji posebna vježba za gimnastiku koja pomaže djetetu da skrene glavu.

  Uzroci abnormalnog položaja fetusa

  Instinktivno, dijete oko 36. tjedna zauzima ispravnu poziciju. Ako se to ne dogodi, nešto ga zaustavlja. Razlozi mogu biti:

  • Žene s uskim zdjelicama.
  • Ton maternice, visoki napon.
  • Prekomjerno opuštanje mišića maternice, na primjer, zbog višestrukih trudnoća. Zbog toga fetus ima puno prostora za pomicanje.
  • Dužina pupčane vrpce ili (i) položaj placente je takav da beba ne može fizički prevrnuti. Nijedna manipulacija ne može prisiliti fetus da promijeni svoj položaj.
  • Navika trudnice da spava u istom položaju od večeri do jutra svake noći. Dijete instinktivno pronalazi položaj koji mu je ugodno i navikava se. Spavao je s majkom, gotovo bez pomicanja, cijelu noć. Ako se to dogodi 6-8 tjedana prije isporuke, kada je već teško promijeniti situaciju, fetus ostaje u uobičajenom položaju, često naopako.
  • Nepravilna ishrana. Ako trudnica puno pojede za noć (posebno masnoće, proteinske hrane), fetus se može osjećati tako loše da će okrenuti glavu prema gore.
  • Nedovoljna mobilnost očekivane majke.
  • Snažna iskustva, stres.
  • Pretjerano fizičko naprezanje.

  Što učiniti: opće preporuke

  Ako dijete nije ispravno postavljeno prije 34 tjedna, nema potrebe brinuti se. I dalje ima dovoljno vremena da se lako prevrće. Ali čak i nakon 34 tjedna kako bi se fetus promijenio, posve je moguće.

  Ako ultrazvuk otkrije da je beba povezana s pupčanim vrpcom ili položajem posteljice koja dijete ne dopušta promjenu položaja, nemojte ni trebati pokušati učiniti nešto. Najvjerojatnije, da ne bi naškodili malom djetetu, liječnik će preporučiti carski rez. Boji se toga ne vrijedi. Žene, u pravilu, lako podnose operaciju, a novorođenčad izbjegava ozljede i komplikacije koje se mogu pojaviti tijekom prirodnog porođaja zbog položaja glave.

  Kada je zdjelica ili poprečno prikazivanje fetusa, buduća majka treba prije svega promijeniti svoje navike:

  • jesti, konzumirati više povrća i voća;
  • vježbati dovoljno fizičke aktivnosti, hodati, disati više zraka;
  • učiniti posebne vježbe za trudnice;
  • obratite pozornost na spavanje: njezino trajanje, držanje.

  Ako imate naviku spavanja u jednom položaju cijelu noć, trebate je promijeniti. Prije odmora, trebali biste leći u nekoliko udobnih položaja barem 5 minuta. Svake večeri trebate pokušati zaspati na različitim mjestima, prisiliti će dijete da se pomakne. U potrazi za udobnošću mora zauzeti pravu poziciju.

  vježbe

  Posebna gimnastika doprinosi preokretu fetusa. Ali ne radite ništa sami. Prvo, trebate stručne savjete. Za gimnastiku postoje kontraindikacije:

  • placenta previa (blokira izlaz maternice);
  • prijetnja pobačaja;
  • pojedinačne kontraindikacije.

  Neke vježbe su kontraindicirane za preeklampsiju, probleme s srcem, jetrom, bubrezima. Liječnik će preporučiti odgovarajući kompleks. Prije gimnastike 2 sata ne možete jesti. Vježbe uzrokuju kretanje amnionske tekućine, povećava aktivnost djeteta, mijenja ton maternice.

  Obučene žene koje su prakticirale joge prije trudnoće mogu se pribjeći njezinoj pomoći da okrenu fetus naopako. Tu su i nijanse ovdje. Najbolji rezultat postiže se takozvanim obrnutim pozama, glavom dolje. Žene koje nikada nisu prakticirali yoga ne bi trebale ni probati, možete uvelike oštetiti sebe i svoje dijete.

  Obavljanje sporta može se nakon savjetovanja s specijalistom pod nadzorom iskusnog instruktora. Važan i poseban zagrijavanje, koji će se pripremiti za provedbu osnovnih vježbi.

  Na primjer, preporučeno je da neustrašena trudnica napravi pola mosta. Vježba laže. Ispod donjeg dijela leđa treba staviti jastuk, deke tako da je bazen oko 20 cm iznad kreveta. U isto vrijeme, ramena su ispod. Potrebno je ležati na ovom mjestu 20 minuta. Trebalo bi započeti s nekoliko minuta, svaki dan povećavajući vrijeme. Učinite 3-4 puta dnevno.

  Ova pozicija daje djetetu slobode, postaje mu lakše kretati se u utrobi. Instinktivno, mora pronaći ispravnu poziciju - naopako.

  Ako maternica ima povećani ton, liječnici preporučuju izvršavanje vježbe I. F. Dikan. Morate leći na desnoj strani, potrošiti deset minuta na njemu. Zatim se prebacite lijevo, i ostanite na njoj za jednaku količinu vremena. Ponovite 4 puta. Učinite istu stvar još tri puta dnevno.

  Ako je ton uterusa nizak ili normalan, koristi se kompleks V. V. Fomicheva. To je vrlo intenzivno, uzrokujući kontrakcije trbušnih mišića, što povećava ton maternice. Skraćuje se, što doprinosi kretanju djeteta u željenom položaju.

  Prvo biste trebali zagrijati (hodati na mjestu, naslonjeni na različite dijelove stopala). Tada se preporučuje vježbe polako:

  • Iz stojećeg položaja s nogu malo razdvojiti, naslonite se lijevo, poravnajte, a zatim desno, pet puta. Tada ista naprijed i natrag. Imajte na umu da se padine izvode na izljev, ravnanje - na udisaj.
  • Ruke stoje na stranu (na udisaj). Izdahnite i zatvorite ih ispred vas okrenuvši desno, a zatim ponovite istu slijeva. Pokrenite četiri pristupa.
  • Stojeći blizu potpore kako bi podigao savijenu nogu na stranu, ne dodirujući trbuh. Pet puta sa svakom nogom.
  • Izvršite stojeće. Desna noga nalazi se na potporu (stolica), lijevo - na podu. Udahnite, podignite ruke na stranu, izdahnite, okrenite gornji dio tijela i zdjelicu, nagnite naprijed. Tri puta desno i lijevo.
  • Naslonivši koljena i dlanove, uzmite noge unatrag, pet ponavljanja svakog.
  • Laganje na svojoj strani, udisati, saviti gornju nogu, uzdisati - izravnati. Pet ponavljanja. Zatim iz iste pozicije opisati krakove stopala. Četiri ponavljanja.
  • Vježba "mačka". Naslonivši koljena i dlanove, savijati glavu, istodobno savijati leđa, udisati. Trči ležerno. Zatim podignite glavu, spustite se natrag u zavoj, izdišite. Ponovite deset puta.
  • Naslonjena na koljena i dlanove, izravnajte noge i podignite zdjelicu (dobiva se slovo "L"). Napravite pet ponavljanja.
  • Položite polozaj "polumni most". Udahnite, spustite se s poda, izdahnite, spustite se. Trči četiri puta.

  Na kraju, ležerno disanje, smirite se.

  Kada je ton maternice neujednačen, kompleks E. Bryukhine se izvodi dva puta dnevno, s ciljem opuštanja mišića trbuha. Sve vježbe se obavljaju u položaju koljena:

  • Polako dišite, polako uzdisajte. Ponovite šest puta.
  • Udahnite, spustite torzo, savijte ruke, izdahnite, ustani. Pokrenite pet ponavljanja.
  • Ispravite nogu, podignite, stavite na stranu, dolje, dodirnite pod, stavite ga na koljeno. Četiri ponavljanja svake noge.
  • „Mačka”. Deset puta.
  • Kegel vježbe. Potrebno je napinjati mišiće vagine i anusa.

  U 76% slučajeva, vježbe pomažu da se dijete okrene naopako.

  Razne vježbe za okretanje voća

  Razne vježbe za okretanje voća

  Osobe s iskustvom - ne jednom majke i profesionalne primalje - tvrde da se prije tridesetog tjedna trudnoće položaj fetusa ne smije uopće zamarati. Može se prevrtati i lagati što god mu se svidi. Još uvijek ima mjesto i vrijeme da se prevrće točno.

  Klasična prezentacija - glava dolje. Tako se rodi 90 posto beba. Nakon 32 tjedna trudnoće prevrću se ispravno. Ali ako vaša beba pokazuje znak koji još nije rođen i tvrdoglavo ne želi pomoći momci i prebaciti se na željenu poziciju bilo 32. ili 33. tjedna, onda ga morate pokušati preokrenuti.

  U tu svrhu postoje dvije vrste vježbi - psihološki i fizički. Rezultat im daje mudru vezu.

  "Molim te jako"...

  Djeca koja žive u trbuhu majke ne mogu samo reagirati na glas, mogu slušati i čuti, čak i čitati misli. Na temelju tih super sposobnosti, stvorene su psihološke psihološke vježbe.

  Mama se treba opustiti, pustiti sve nepotrebne misli i usredotočiti se samo na jednu stvar: tako da dijete uzima glavobolju u maternici.

  Pobrinite se da Vaš mislima o trenutnom stanju u vama, komunicirati sa svojim djetetom, reći mu koliko je važno za njega, i za vas, koji je legao glavu, koliko je lakše i brže možete to učiniti, ako je to u ovom izlaganju, i kako je milo vidjet ćete.

  Zamolite mrvicu za pomoć, recite mi kako se pouzdate u njega i vjerujete jedni drugima. Sve to reci iz srca, iskreno, u mirnu lijepu glazbu. Obično, djeca poslušaju svoje majke i, ne želeći ih mučiti, preokrenu kako bi trebale.

  "Indijski most", udruženja i sl.

  Čim se žene ne trude sa svojim odraslom osobom da se zavoja prisili da dijete promijeni prezentaciju. I za najčešće vježbe doći do najviše ornate imena.

  Ali bez obzira na to kako se gimnastika zove, postoje tri preduvjeta prije početka:

  • ostati u velikom raspoloženju;
  • uskladiti se s uspjehom;
  • nemojte jesti dovoljno tako da hrana ne ometa bebu, ako odjednom odluči promijeniti svoj položaj.

  Sve vježbe za uključivanje fetusa, koje će biti navedene, možete izvesti od 29. tjedna. Prikladni su za 33,34, do 37 tjedana.

  Vježba "Indijski most". Potrebno je lagati na podu, postavljati jastuke ispod zdjelice tako da se zdjelica podigne 30-40 cm. U ovoj vježbi koljena, zdjelica i ramena trebaju biti ravna linija. Postoje slučajevi koji su se nakon "indijskog mosta" djeca odmah vratila u maternicu, ali ako se prvi put nije dogodilo - nemojte očajavati - ponovite vježbu 2-3 puta dnevno, beba će sigurno uzeti klasičnu prezentaciju.

  Vježba "mimikrija". Lezi na svoju stranu u istom položaju u kojem se nalazi fetus: sklupite se. Pa, tiho leći 5 minuta. Zatim duboko udahnite, prebacite na leđa i leći 5 minuta. Zatim poravnajte nogu koja je na vrhu i leći nekoliko minuta. Preokrenite leđa i poravnajte drugu nogu (također na vrhu). Dječak bi trebao reagirati na vaše manipulacije svojim udarom.

  Vježba "skrenuti-coup". Izvršite sat vremena prije jela, ležeći na tvrdu ravnu površinu. 10 minuta leži na lijevoj strani, prevrnite se i leži na desnoj strani, također 10 minuta. I tako - cijeli sat. Učinak se daje tri puta dnevno.

  I možete malo varati

  Ako vježbe za preokretanje fetusa ne daju željeni rezultat, a niti uvjeravanje ni tjelesna kultura ne bi mogla dovesti dijete da se prebaci, možete upotrijebiti treću vrstu taktike: trik.

  Gurnite upaljenu svjetiljku iznad trbuha od vrha do dna. Prirodna radoznalost djeteta bi ga trebala potaknuti nakon "krijesnice" i okrenuti gdje bi trebalo. Ono što ste doista tražili.

  Učinite somersaults, ili kako pretvoriti dijete u prsni prikaz

  Jednom, oko 28 tjedana, ponovno ste došli na sastanak s vašim liječnikom i obavijestio vas da dijete još nije zauzelo ispravnu poziciju u maternici. To znači da dijete nije odbijeno, a ne sa glavom, ali sa svojim nogama i stražnjicama. Ne biste se trebali bojati ove situacije, jer mnoga djeca usvajaju klasičnu državu nakon 32-34 tjedna ili čak prije rođenja.

  Zašto je dijete u krivu položaju?

  Vaš liječnik će vam reći o medicinskim uzrocima prezentacije zdjelice. Ali ako je zdravlje dobro, potražimo druge moguće uzroke.

  Možda imate naviku spavati cijelu noć u jednom položaju. Većina ljudi u snu često skreće s jedne na drugu stranu. No, neki ljudi leže cijelu noć, ili većinu u jednoj poziciji. Ako trudnica spava bez preokreta svake noći s jedne strane, to može negativno utjecati na položaj djeteta u maternici.

  Stoga, prije odlaska u krevet, ležite na različitim mjestima prikladnim za vas barem 2-3 minute nekoliko puta. Te će vam radnje pomoći da postavite novi program ponašanja u snu. Pokušajte također zaspavati u različitim položajima. Dobro sam dobro shvatio da na kraju trudnoće, čak iu vašem omiljenom položaju, može biti teško zaspati, da ne spominjem promjenu, ali ipak pokušajte - to je vrijedno toga. Uostalom, za tjedan ili dva će se zaboraviti stara navika, a novi će početi raditi.

  Nemojte ići u krevet prekasno. To šteti zdravlju i dobrobiti vašeg djeteta. Očekuje se i majka koja ne bi trebala previše raditi. Ljudi koji odlaze u krevet kasno ili jako umorni često se ujutro probude u istom položaju u kojem su zaspali. Ali ako osoba ima 8-10 sati u jednoj poziciji, njegova kralježnica i unutarnji organi snažno su pomaknuli prema težini. Kada se to dogodi, kršenje položaja kralježnice i unutarnjih organa, zadržavanje tkiva i staza krvi, što dovodi do velikog broja problema. Možete se zaustaviti na ovom detaljnije, ali ovdje se članak ne odnosi na spavanje tijekom trudnoće. Mogu samo reći da je zdjelica prezentacija jedna od mogućih problema. Ako se trudna majka nalazi u istom položaju od noći do noći ili ga rijetko mijenja, maternica i njezina beba svaki put će se spuštati prema dolje i provesti 8 do 10 sati dnevno na tom položaju. U ranim fazama trudnoće, dijete će se vrtjeti noću i prevrtati, ali kad beba raste i postane skučena, noću će pokušati uzeti udobnu poziciju za njega, okrećući se, svaki put na određenoj ravnini, pod prikladnim kutom. Tijekom dana, uzimajući više slobode, on će promijeniti svoju poziciju, krećući se u različitim smjerovima, a noću će se vratiti na svoje omiljeno mjesto. No, kada trudnoća završi, u 31-32 tjedna, vjerojatno je da dijete, koje se ne može lako prevaliti i spinirati, ostati na mjestu na kojem je proveo samo ranije noći. Ova pozicija može biti prilično neprikladna za njegovo rođenje (na primjer, poprečno), što će uvelike komplicirati porođaj. Dugi boravak na leđima dovodi do drugih negativnih posljedica specifičnih za trudnice zbog slabe opskrbe kisikom u maternici i bebi.

  Pazi na hranu. Nemojte jesti puno noću, nemojte jesti tešku proteinsku masnu hranu. Koliko god želite pečeni kašuti ili kolač s šlagom, nemojte se uvjeriti da možete jesti sve što želite trudno i da će to samo utjecati na tvoj lik. Uostalom, postoje slučajevi kada je majka koja koristi štetne proizvode otrovana, a njezino nerođeno dijete osjećalo se tako loše da je okrenula stražnjicu niz ili preko.

  Ponekad je razlog za sjedeći način života buduće majke. U dobi od 30 do 32 tjedna beba može jednostavno "zaglaviti" u pogrešnom položaju ako majka sjedi i leži većinu vremena i time onemogućuje djetetu da se prevrće. Snažan emocionalni stres koji je doživjela majka, ili fizičko preopterećenje koje je neobično za nju, također može uzrokovati da beba okrene stražnjicu. No, ponekad dijete prihvaća ovu poziciju jer mu je najprikladnije ostati u njemu - dužina pupčane vrpce i položaj placente čine ovu poziciju prikladnom za dijete. U ovom slučaju, pokušaj okretanja bebe je beskoristan.

  Kako preokrenuti dijete u zdjelicu?

  U mnogim slučajevima, pelvicna prezentacija može se prenijeti na normalnu glavobolju uz pomoć posebnih vježbi. Yoga za trudnice može biti vrlo korisna.

  Čak iu kasnijim fazama trudnoće, yoga pomaže djetetu da preuzme ispravan položaj u maternici. Preokrenuti položaji imaju najveći učinak. Ispravno izvedena majka na zidu, breza i njegove varijacije, glava, most i poluspremni poticaj da dijete okrene glavu.

  No, obrnute asane mogu izvoditi samo obučene žene koje su prakticirale jogu prije trudnoće i nastavile tijekom nje. Inače, možete ozbiljno ugroziti vaše zdravlje. Prije izvođenja ovih asana, žene izvode posebnu vježbu koja ih priprema za obrnute poze.

  Most i polovina mosta su izvrsne vježbe za prsni prikaz, što stvara uvjete za dijete da se prebaci ako ima prsni ili poprečni prikaz. No, trajanje izvršenja odabrano je za svaku majku pojedinačno, uzimajući u obzir njezino zdravlje i spremnost.

  Za buduće majke koje nikad prije nisu prakticirale jogu, preporučujem jednostavnu vježbu - "polumni most", stavljajući nekoliko kompaktno sklopljenih deka ispod donjeg dijela leđa. Da ostanete u ovom položaju imaju pravilan učinak, trebate biti u njemu najmanje 15 minuta nekoliko puta dnevno, počevši od tri minute i postupno, više od tjedan dana, povećavajući se na 15-20. U ovoj izvedbi ova vježba je dostupna svima, čak i najneprepoznatljivijoj ženi, jer obavljajući ga leži na gomili pokrivača, žena se može opustiti. Sve statičke vježbe, tj. Asane, a osobito obrnute poze, uključujući i "most", trebale bi se obaviti prije jela ili ne prije 3 sata nakon jela.

  U skupini za yoga za trudnice s kojima sam bila angažirana, bilo je nekoliko slučajeva u kojima su bebe preuzele ispravnu poziciju u razdoblju od 30 do 36 tjedana. Stoga, ne brinite prije vremena, jer beba savršeno osjeća sve vaše emocije. Samo mu pomognite malo!

  Usput! Preokrenuti pozi ni na koji način ne mogu okrenuti dijete naglavce na stražnjici, tj. Od glave do zdjelice. Kada majka usvoji bilo koju obrnutu pozu, beba dobiva više slobode kretanja, ali ga koristi da se prebaci samo ako je njezin položaj u majčinoj utrobi kriva. Dječak podsvjesno nastoji iskoristiti svaku priliku da se prevrće i zauzima ispravnu poziciju. I upravo kad mama izvodi obrnuti poza, most i polusnji most koji su najprikladniji za okretanje uvjeta. A za djecu koja su već zauzeli ispravnu poziciju, nema razloga za promjenu, i ništa ih ne potiče na djelovanje. Za ženu s gestacijskom dobi većom od 32 tjedna, pretvaranje djeteta u ispravnu poziciju nije lagan zadatak. Treba naporno raditi. Sve vježbe pomažu djetetu da se prevrće samo uz čestu i prilično dugotrajnu izvedbu (žene koje nemaju problema s položajem djeteta obično ne vrše ove vježbe ne dugo). Prekidanje bebe nakon 32 tjedna mnogo je teže nego spriječiti takvu situaciju, vodeći zdravo i živahno življenje i radeći yoga.

  Napravite državni udar! Vježbe zdjelice

  1. Započnimo! Noge su širine ramena, ruke su spuštene. Ubrojite vrijeme, podignite ruke na strane s dlanovima dolje, stojite na prstima i istodobno savijte leđa, duboko udahnite. Za dvoje - izdisaj i početni položaj. Ponovite 4 puta.

  2. Naslonite se na stranu na koju se stražnja strana fetusa suočava s zatvorskom ogradom ili suprotnom onom na koju se glava okreće s poprečnim presjekom. Savijte koljena i zglobove kuka i ležite još 5 minuta. Zatim duboko udahnite, okrenite leđa prema drugoj strani i opet ležite tiho 5 minuta. Zatim poravnajte nogu koju ste nalazili na vrhu - sa zdjelicom ili onom na kojoj leži, s poprečnim položajem fetusa. Druga noga uvijek ostaje savijena. Duboko udahnite i ponovno savijte ravnu nogu u zglobovima koljena i kuka, pričvrstite koljeno rukama i premjestite ga na stražnju stranu zdjelice ili stražnjicu s poprečnim presjekom. Tijelo će se savijati prema naprijed i savijenu nogu će opisati polukrug prema unutra, dodirujući prednji zid abdomen. Duboko udahnite, opustite se, ispravite i spustite nogu. Onda ponovno duboko udahnite i ponovno ponovite vježbu. Ovu vježbu treba obaviti 5-6 puta.

  3. Vježbajte "Mačka". Kleknite, pomičite ruke na pod tako da su vam ruke pod vašim ramenima, a koljena su pod vašim kukovima. Udišite, podignite glavu i prsnu kožu savijanjem donjeg dijela leđa (slika 1). Kleknite, pomičite ruke na pod tako da su vam ruke pod vašim ramenima, a koljena su pod vašim kukovima. Udišite, podignite glavu i prsnu kožu savijanjem donjeg dijela leđa. Na uzdisanje, pokupite tailbone za sebe, istodobno lukanje i oslobađanje leđa (slika 2). Tijekom udisanja pokušajte osjetiti glatki pomak od baze natrag do krune. Izdahnite, povucite pupak u kralježnicu, poravnajte oštrice ramena, usredotočite se na osjećaj rastezanja leđa. Ponovite vježbu 10 puta.

  4. "Half Bridge". Potrebno je leći na pod, podići noge i staviti nekoliko jastuka pod zdjelicu tako da bazen postaje 30-40 centimetara viši od ramena. U tom slučaju ramena, zdjelica i koljena trebaju biti ravna linija. Zahvaljujući ovoj vježbi, neka djeca se prvi put okreću na ispravan položaj. Ako je dijete još uvijek tvrdoglav, ponovite vježbu 2-3 puta dnevno. Međutim, nikad ne radite na punom želucu. Postoji još jedna verzija ove vježbe. Možete sjediti vašeg muža ispred sebe i staviti noge na ramena tako da su vaše popliteal fossae na njegovim ramenima.

  5. Ležanje na leđima. Savijte noge na zglobovima koljena i kuka, noge na širini ramena, pritisnite pod, ruke se protežu po tijelu. Na trošak vremena - udahnite i podignite zdjelicu, odmarajući se na nogama i ramenima. Za dvije - smanjite zdjelicu i izdahnite. Zatim poravnajte svoje noge, zategnite mišiće stražnjice, udahnite trbuh i prepone tijekom udisanja. Opustite se - izdahnite. Ponovite 7 puta.

  Skup vježbi trebao bi se ponoviti 3 do 4 puta na dan tijekom 7 do 10 dana. Takva gimnastika je jednostavna i ne zahtijeva puno truda. Često se ispostavlja da je učinkovit, a često se promjena fetusa u ispravnom položaju javlja tijekom prvih 7 dana. Ako tijekom razreda osjećate pokret u želucu ili nešto slično buku, onda ste najvjerojatnije "uvjerili" dijete da preuzme ispravnu poziciju. Velika šetnja i zavoj će mu pomoći da se zaključa u tom položaju. Ali kako biste osigurali sreću, trebate napraviti ultrazvuk.

  Sretno! Siguran sam da će sve raditi s djetetom!

  Kako se moje dijete prevrlo u trbuhu nakon 36 tjedana trudnoće

  Zdjelica povišena tjelovježba pomaže izbjeći carski rez

  Već davno, kad moj muž i ja još nisu bili upoznati, sudbina predvidjela da će imati plavu ženu i dvije kćeri. Plava žena, to jest, ja - postala je istina, a naša prva kćer nastavila je potvrditi predviđanja ciganske žene. A ovdje je, moja druga trudnoća.

  Muž je bio apsolutno siguran da će se ovaj put roditi djevojka. No, ultrazvučno skeniranje 21. tjedna trudnoće otkrilo je suprotno: spol nerođenog djeteta je dječak. Nije bilo ograničenja užitku i radosti supružnika, iako je, doista, sumnjao do samog rođenja, vjerovao je da liječnik može zbuniti spol djeteta. Ali to se događa!

  U svakom slučaju, trudnoća je bila mirna. Drugo tromjesečje došlo je ljeti, uživala sam u šetnji sa svojom kćeri, jeli voće u obilju i počivala. I tako, treći trimestar tiho se uvukao, a uz to i treći, zadnji ultrazvuk. A ovo je mjesto gdje je počela zabava!

  "Evo bummer, sjedi na svećeniku!", Rekao mi je ultrazvuk dijagnostički liječnik i odmah smirio: "Do 36 tjedana, dijete može mirno prevrnuti, učiniti gimnastika".

  Opcenito, mirno sam uzeo tu vijest, jer je doista postojalo vrijeme i poceo je vježbati.

  Kretanje koljena postalo je omiljeno, dok sam se u snu neumorno okrenuo s jedne na drugu, dobro, moj sin me gurnuo nogama u mjehur, tako da se nisam zaboravio ponovno okrenuti.

  Valja napomenuti da je kći, koja je u to doba bila skoro 2 godine, također podlegla ovoj gimnastičkoj groznici, a čitali smo s njom nekoliko knjiga na koljenima i koljenima, a crtići su gledali, ležeći na podu s nogama podignutim na kauču.

  Bilo je to tjedan dana po tjedan, ali prema liječnicima i mojim osjećajima dijete je još uvijek sjedilo na dnu.

  Do 36. tjedna, moj suprug je već profesionalno naučio kako odrediti položaj bebe štucanjem. I moja kćer stalno je pitao svog brata da "leži ispravno". Pa, nakon što sam pročitala sve vrste članaka o uzrocima zdjelice i ne pronađem sebe u sebi, praktički sam se podnio ostavku na činjenicu da se moj sin nije preusmjerio i već se priprema da rodi carskim rezom.

  Nekoliko dana prije zadnjeg posjeta antenatalnoj klinici, gdje mi je trebalo dati upute za rodilište (već 37,5 tjedana), došla sam preko članka "Mama naopako: upute za korištenje tehnike". Slijedeći preporuke, napravio sam predloženu vježbu, točnije - preokret s nagibom naprijed, što je pridonijelo opuštanju i istezanju ligamenata maternice.

  Te sam se noći probudila od jakih i bolnih trzanja pod rebrima! Prvi put tijekom cijele trudnoće! Prije toga, moj sin me uglavnom gurnuo u stranu. Bio sam siguran da je napravio državni udar!

  Ujutro sam, u velikom raspoloženju, otišao na konzultacije i obavijestio svog liječnika o tome što se dogodilo. Očito je da je liječnica, žena s puno iskustva, htjela poslati me da rodim i rekla da je malo vjerojatno da će udar djeteta u takvom trenutku. Kao potporu njezinim riječima, čak je u gornjem abdomenu podigla nos sina, i ipak ispisala uputnicu u bolnicu.

  Nakon nekoliko dana, nakon čekanja vikenda, otišla sam "odustati". Na pregledu, liječnik hitne pomoći odmah je raspršio sve sumnje - dijete na glavi stolice! Za dokumentarne dokaze napravljena je ultrazvučna skrining, a bez razloga za hospitalizaciju dopustili su mi da odem kući. Reći da sam sretan - da ne kažem ništa. Postala sam još sretnija tek nakon 2 tjedna, kad sam se vratio u maternicu, već s kontrakcijama i brzo i jednostavno rodila sina. Sada moj dječak ima 11 mjeseci, ali ovo je potpuno drugačija priča.

  Pelvic prezentacija. Pomažemo djetetu da preuzme pravu poziciju

  "Pelvic prezentacija" - takva presuda od ultrazvučnog stručnjaka može čuti svaka trudnica. No, ne čuje ga više od 10% budućih majki. A što dalje? A onda - nemojte paničariti, ali pažljivo pročitajte preporuke i obavljati vježbe.

  preporuke:

  1. Tijekom dana preporučljivo je sjediti na čvrste stolice. Zaboravite na mekani kauč i labav položaj. Čvrsta površina i glatka leđa pomoći će djetetu da se prevrće.
  2. Sjednite na stolac "na konju" - na stražnjoj stolici, a ne na leđima, ali na trbuhu. Dobra zamjenska stolica - fitball. Sjednite na njega umjesto kauča ili stolice. Skok, ljuljačka, jednostavno vježbajte trudnice.
  3. Vrijedno je vrijeme (do 34-35 tjedna, kada dijete uzima konačni položaj) da napusti čestu vožnju. Ako se to ne može izbjeći, provjerite je li naslon sjedala ravno.
  4. Plivanje će biti vrlo korisno. Prijavite se za posebne predmete za buduće majke. Plivite na leđima ili zaronite.
  5. Osteopatski liječnik također može pomoći djetetu da preuzme ispravnu poziciju. Ali budite oprezni! Pažljivo odaberite pažnju kako ne biste naštetili samome sebi ili djetetu.
  6. Akupunktura također može pomoći. Ako imate svog stručnjaka, kontaktirajte ga. Možete mazati malo prste stopala.
  7. Preporučljivo je kontaktirati homeopat. On će odabrati željeni lijek, koji će za nekoliko dana pomoći dijete da se prebaci.
  8. Kao alternativna metoda, možete koristiti self-hipnozu, svjetlo (stavite svjetiljku između nogu i dijete "se proteže" na svjetlo), glazba (radi isto kao baterijska svjetiljka. Donesite slušalice ili igrač do donjeg trbuha i dijete će se okrenuti da bolje čuje), razgovori i pokušaji uvjerite dijete da se prevrće. Također je savjetovano da pričvrsti nešto hladno gdje je glava. Dijete će pokušati izbjegavati hladnoću i okrenuti se.

  vježbe:

  1. Započnite s najpoznatijom Dikanovom vježbom. Lezi na tvrdu površinu bočno i leći 10 minuta u jednom položaju. Zatim okrenite leđa i "zamrznite se" još 10 minuta. Ponavlja se 5-6 puta. Vježba bi trebala biti učinjena 2-3 puta prije jela.
  2. Povremeno se podignite na sva četiri i tresti kukove. Rezultat neće dugo trajati takve vježbe kada je dijete budno.
  3. Bez savijanja nogu, dodirnite pod rukama i tako smiješno pozirajte "šetajte" oko stana.
  4. 2-3 puta dnevno, sjednite na pod, spojite noge jedni s drugima i pokušajte pritisnuti koljena na pod. U tom položaju su 10-20 minuta.
  5. Pokušajte leći na leđima i staviti veliki jastuk ispod donjeg dijela leđa tako da je 20 cm iznad glave. Lezite na ovom mjestu 10-15 minuta. U tom položaju, dječja glava počiva na dnu maternice. Nije mu se svidjelo i okreće se.
  6. Dobro poznata vježba "Bicycle" također će pomoći.
  7. Naslonite se na leđa s nogama savijenim na koljenima. Podignite i spustite zdjelicu 10 puta.
  8. Laganje na leđima, podignite i savijte noge. Sada ih smanjite lijevo i desno zauzvrat 5-10 puta.

  Ove vježbe pomoći će vašem djetetu da uzme ispravnu poziciju. Čim se beba pomiče, počnite nositi zavoj. Podupirat će trbušni zid abdomena i "popraviti" fetus u željenom položaju do rođenja.

  Ali imajte na umu da ove vježbe trebaju biti učinjene do 35 tjedana. Nakon tog razdoblja, dijete postaje veliko i teško će mu biti preokrenuto.

  Kako pomoći bebi da prevrne

  Ako vam je 28. tjedan trudnoće liječnik rekao da je dijete u krivu položaju, ne biste se trebali bojati odmah. Mnoge bebe uzimaju klasičnu državu nakon 32-34 tjedna trudnoće ili čak uoči porođaja. Ali nemojte se opustiti.

  Ako nema medicinskih razloga zašto je dijete uzeo zdjelicu, onda je možda sve o vašim navikama. Jeste li iznenađeni? Pogledajmo ih bliže i uskoro ispravite sve kako bismo dijete vratili na ispravan položaj.

  Obično spavati cijelu noć u jednom položaju. Ako ležeš u istom položaju od noći do noći ili ga rijetko promijenite, maternica, a u njemu dijete, svaki put će se pomaknuti prema dolje i provesti 8-10 sati dnevno na tom položaju. U prvom i drugom tromjesečju trudnoće, dijete će biti noću spin i prevrnuti, ali kad odraste, on će biti tijesan, a to će biti noću pokušati uzeti udoban položaj za njega, okrećući se svaki put u nekom avionu, na udoban kut za njega.

  I 31-32 tjedna trudnoće, kada se već približava, ne može se lagano prevrtati, dijete može ostati u položaju u kojem je ranije proveo samo noću. I ova situacija može komplicirati porod.

  Stoga, prije zaspavanja, ležite na različitim mjestima barem 2-3 minute nekoliko puta. To će pomoći postaviti novi program ponašanja u snu. Pokušajte također zaspavati u različitim položajima. Da, znamo da se na kraju trudnoće, čak iu vašem omiljenom položaju, može biti teško zaspati, ali ima samo malo vremena prije nego beba stigne, neka vam bude lak za vas.

  Navika odlaska u krevet je prekasna. Ova navika je usko povezana s prethodnim. Činjenica je da ljudi koji kasne u krevet ili jako umorni često se ujutro probuditi u istom položaju u kojem su zaspali.

  Navika da ne nadzire vašu prehranu tijekom trudnoće. Ima sve što neodlučno, jer to želiš, što znači - to zahtijeva dijete, također može dovesti do činjenice da dijete u pogrešnom položaju. Uzimanjem štetne ili ustajale hrane, majka se može otrovati, a beba, osjećaj loše, počinje prelaziti, uzimajući položaj stražnjice dolje ili preko.

  Običnost sjedećeg stila života. Ako majka sjedi i leži većinu vremena, onda, počevši od tridesetog tjedna trudnoće, beba se jednostavno "zaglavi" u pogrešnom položaju jer jednostavno nema mogućnost prebacivanja.

  Uzrok zdjelice ili poprečno prikazivanje djeteta može biti snažan emocionalni stres tijekom trudnoće ili neuobičajen zbog fizičkog preopterećenja.

  Ali ako dijete uzme pogrešnu poziciju jer duljina pupkovine i mjesto placente čine ga prikladnim za njega, nastojanje da se beba okrene je beskorisno.

  Na temelju materijala http://yoga-mama.ru/

  Kako preokrenuti dijete u zdjelicu? Što majka može učiniti? Jesu li vježbe učinkovite? Na ova pitanja će odgovoriti ginekolog u Oxford Medical Clinic, Yaroslav Nesterenko.

  Pravilna prezentacija fetusa je uzdužna glava. Ali ponekad se voće pogrešno nalazi i postoji nekoliko varijanti pogrešne prezentacije. Dijete se može nalaziti u poprečnom prikazu, zdjelici i nogu (ili jednoj nozi) prema naprijed.

  Ovisno o položaju djeteta, možete predvidjeti ishod poroda. Najpovoljnija od njih je zdjelica, jer veličine glave i zdjelice djeteta imaju približno jednaku veličinu, a nakon što zdjelica napusti glavu prolazi bez problema. Stoga se ova prezentacija ne može ispraviti.

  Najnepovoljnija je poprečna prezentacija. Ali takva je prezentacija najčešće uspjela ispraviti vježbama. Ako je vrijeme roditi, a vježbe nisu pomogle, tada se u ovom slučaju preporučuje carski rez. Također je nepovoljno za previa noge (ili jednu nogu) prema naprijed. U tom se slučaju preporučuje i carski rez, jer postoji opasnost da glava neće proći iza nogu.

  Moguće je ispraviti prezentaciju uz pomoć vježbi, ali liječnik treba dati preporuke. Budući da će vježbe dovesti do uspjeha utječe ne samo na položaj fetusa, već i na veličinu, kao i na veličinu zdjelice trudnice i mnoge druge čimbenike koji se moraju uzeti u obzir.

  Metode koje će pomoći bebi da okrene glavu u utrobu

  Normalno je da dijete tijekom trudnoće bude u zdjelici, no oko 3% beba ostaje na tom položaju sve do početka rada. Ova djeca su izložena riziku razvoja problema kao što je displasija kuka i deprivacije kisika tijekom rada. Promjena prezentacije fetusa pomoću različitih metoda. Počevši od tridesetog tjedna trudnoće, možete izvoditi posebne vježbe koje će pomoći djetetu da se prevrće, ali treba započeti samo uz dopuštenje liječnika.

  Upotreba posebnih pozicija
  1. Podizanje zdjelice. Ovaj položaj najčešće se koristi za promjenu prezentacije fetusa.

  • Potrebno je podići bokove 20-30 cm iznad glave. Postoji nekoliko načina za to. Najlakši način je ležati na podu i staviti jastuke pod kukove.
  • Osim toga, leži na podu, možete pokušati podići kukove na kauč ili krevet.
  • Trebate ponoviti vježbu na prazan trbuh tri puta dnevno, ostati u pozi za oko 10 minuta u vrijeme kada dijete postane aktivno. Potrebno je da se opustite, duboko dišite i izbjegavajte prekomjerno naglase trbušnih mišića.

  2. "Knee-ulnar" položaj. Ova vježba temelji se na gravitaciji koja će pomoći djetetu da se prebaci na ispravan položaj.

  • Morate se ustati na koljenima na kauču ili krevetu i leći s podlakticama na podu. Bokove se moraju držati u zraku. Ova vježba pomaže proširiti donji dio maternice, oslobađajući prostor za djetetovu glavu.
  • Da ostanete na ovoj poziciji trebate od 5 do 15 minuta, obavljajući ga dva puta dnevno. Bolje je to učiniti na prazan želudac, kako ne bi doživjeli mučninu.
  • Ako žena osjeća položaj fetusa, onda to može doprinijeti procesu puča. Dok se oslanja na laktove, jedna se ruka mora lagano pritisnuti na stražnjoj strani djeteta, koja se nalazi iznad stidne kosti.

  3. Varijacija stav "koljena-lakat". To je malo više ekstremni, pa je bolje imati partnera u blizini za pomoć i podršku.

  • Morate početi s uobičajenom pozicijom "koljena-lakat". Zatim lagano stojite na podu rukama. Pazite da pritisnete bradu na prsa, pomaže vam da opustite mišiće zdjelice.
  • Morate biti vrlo oprezni pri izvođenju ove poze i pazite da ruke ne klize. Partner može pomoći podupirući ženska ramena tijekom vježbe.
  • Ostanite u pozi koja vam je potrebna do 30 sekundi. Treba imati na umu da je bolje ponoviti vježbu često (do četiri puta dnevno) nego držati položaj duže vrijeme.

  4. Korištenje bazena. Plivanje, privikavanje i okretanje u vodi može doprinijeti dječjem prevrati. Vrijedi pokušati sljedeće vježbe:

  • Čučnite na dnu dubokog bazena, a zatim gurnite i oštro plutajte na površinu vode.
  • Normalno plivanje može stimulirati dijete da se presele (a žena će se dobro osjećati tijekom posljednjih tjedana trudnoće).
  • Napravite leđa u dubokom bazenu. To će vam omogućiti opuštanje mišića i dijete će lakše promijeniti prezentaciju. Ako žena ima dobru ravnotežu, onda možete pokušati napraviti vodilicu u vodi i stajati dok imate dovoljno snage da zadržite dah.
  • Proces ronjenja u bazen također pridonosi promjeni položaja fetusa.

  Korištenje alternativnih metoda

  1. Topli i hladni oblogi. Stavljajući nešto hladno u isto vrijeme u gornji dio maternice i nešto toplo na dnu maternice može potaknuti dijete da okrene glavu prema dolje.

  • Na gornjem abdisu morate staviti led ili vrećicu smrznutog povrća. Najvjerojatnije, dijete će se udaljiti od hladnoće i nastojati pronaći udobniji položaj.
  • Možete vježbati dok sjedite u toploj kupelji ili stavite bocu vruće vode u donji dio trbuha.
  • Ova tehnika je apsolutno sigurna i može se koristiti čim ženi voli. Također možete primijeniti kompresije u trbuh, dok podizanje kukova iznad glave.

  2. Korištenje zvukova i glazbe. Postoji nekoliko metoda u kojima dijete okreće, okrećući se zvuku.

  • Popularna je mogućnost priključiti slušalice na donji dio trbuha. Možete preuzeti posebnu glazbu za novorođenčad, na primjer, mekane klasične ili uspavanske melodije.
  • Osim toga, otac može razgovarati s djetetom, usmjeravajući glas na donji trbuh, potičući ga da se prebaci na zvuk svog glasa.

  3. Hipnoza. Neke su žene uspješno promijenile prezentaciju djeteta licenciranim hipnoterapeutom.

  • Hypnotherapy približava proces puča na obje strane. Prvo, trudnica će biti hipnotizirana u stanje dubokog opuštanja. To će vam pomoći opustiti mišiće dna zdjelice, proširiti donji dio maternice i gurati bebu na udar.
  • Drugo, žena je pozvana koristiti vizualizacijske tehnike i zamisliti kako je dijete u ispravnom položaju.

  Obratite pažnju!

  Prije izvođenja vježbi i metoda za promjenu prezentacije fetusa u maternici, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom ili primaljom! Zabranjene akcije za ženu mogu uzrokovati da se beba omota u pupčanu vrpcu ili ošteti placentu.