Gimnastika za trudnice: koje vježbe trebaju biti učinjene kako bi dijete skliznulo glavu?

Zasnivanje

U kratkom roku trudnoće, kada je fetus još uvijek vrlo mali, može se slobodno kretati unutar maternice. Prije 30 tjedana trudnoće, položaj djeteta može biti bilo što, to ne bi trebalo izazvati zabrinutost.

Ali postoje slučajevi kada, nakon isteka tog razdoblja, mrvica uzima pogrešnu poziciju - zdjelicu, u kojoj su joj stražnjice ili noge u donjem dijelu maternice. To uvelike komplicira proces porođaja, pa se trebate obratiti posebnim vježbama koje će vam pomoći u raspoređivanju fetusa.

Značajke zdjelice

Mjesto djeteta određuje ginekolog-opstetričar tijekom vanjskog pregleda trudnice, kao i prema ultrazvučnim podacima.

Postoji nekoliko obilježja prsnog prikazivanja djeteta:

 • otkucaja srca jasno začepljena na razini pupka ili više;
 • glava fetusa nalazi se u gornjem dijelu maternice (na dnu), definirana je kao gusta, teško dostupna formacija;
 • stražnjice se nalaze iznad ulaza u zdjelicu - mekši, neredoviti oblik.

Tijekom ultrazvuka određuje se vrsta podnožja prezentacije: položaj nogu, bilo glava savijena i značajke pupčane vrpce.

Dostava u prsnom prikazu je moguća, ali mnogo je teža i može rezultirati negativnim ishodom i za majku i za dijete. Točno mjesto djeteta - naglavce, tako da žena treba tri pokušaja rođenja - glava izlazi, zatim ramena i tijelo. To smanjuje rizik od ozljede djeteta, jer se postepeno udubljuje u zdjelicu, ulazi u porodni kanal i klasteri kada se rodi.

Sve je puno ozbiljnije sa zdjelicom, može doći do velikog broja poteškoća:

 1. vjerojatnost neuroloških komplikacija kod bebe je visoka;
 2. hematom se može pojaviti na glavi;
 3. česti slučajevi dislokacije zglobova i displazije;
 4. dječaci mogu imati traumu na skrotum, zbog čega se neplodnost može dogoditi u budućnosti.

Nudimo gledati videozapis o značajkama zdjelične prezentacije fetusa:

kontraindikacije

Postoji niz stanja i bolesti u kojima se gimnastika u prsnom prikazu može zabraniti. To je zbog rizika od prijevremenog rada i rupture maternice.

Glavne kontraindikacije su:

 • placenta previa (blokira izlaz iz maternice);
 • ožiljak na maternici (zbog carskog reza ili druge abdominalne kirurgije);
 • prijetnja prestanka trudnoće (zreli cerviks u prijevremenu);
 • preeklampsija - kasna toksikoza (očituje se povišenim krvnim tlakom, edemom i proteinom u mokraći);
 • srce, bubrega, bolesti jetre;
 • anatomski uska zdjelica;
 • pretraživanje težine;
 • stariji od 30 godina (ako je prvi rođen);
 • abnormalni razvoj maternice;
 • niska voda ili visoka voda;
 • zaplet kabela;
 • pobačaj ili antenatalna smrt fetusa u povijesti.

Ograničenja vježbanja

U gimnastici za trudnice postoji važno pravilo - bez iznenadnih pokreta. Ni u kojem slučaju ne biste trebali pokušati okrenuti dijete ručno pritiskom na trbuh.

U medicinskoj praksi postojala je takva metoda, ali je proizvedena isključivo od strane stručnjaka i obećala je puno komplikacija: rupture maternice, placentalni abrupcija, fetusna hipoksija.

Što se tiče vježbi puča u glavoboljama, zabranjeno je doći ovamo, jer je vrlo traumatska, čak i ako je žena atletski i u dobrom fizičkom stanju.

Također je nepoželjno gnjaviti, skakati i trčati - ne doprinosi rotaciji djeteta. Zabranjene vježbe disanja povezane s invazijom trbuha - vakuum i dugo držanje daha.

Korak po korak tehnika izvršenja

Dakle, što trebate učiniti vježbama s prsnom prikazom fetusa, ako želite da spusti glavu.

Postoje 3 metode za obavljanje bebinog skretanja u ispravnom položaju. Imenovani su po programerima:

Želio bih pojasniti da prije gimnastike trebate konzultirati svog ginekologa koji će ukloniti kontraindikacije i odabrati najprikladniju opciju.

Dikanova metoda

 1. Potrebno je ležati na kauču ili kauču i naizmjence se preokrenuti s jedne na drugu stranu.
 2. Preporučljivo je ležati na svakoj strani najmanje 10 minuta.
 3. Broj ponavljanja na svakoj strani je 3-4 puta.
 4. Vrijedi voditi klase 3 puta dnevno na prazan želudac.

Ako je vježba dala pozitivan rezultat i dijete se okrenulo naopako, morate nositi zavoj, u kojem hodate od jutra do večeri. Spavanje treba biti na strani koja odgovara leđima djeteta.

Kompleks Fomicheva

Kompleks se izvodi dva puta dnevno tijekom 25 minuta.

Odjeća za klase treba odabrati besplatno, tako da ne ometa kretanje. Također je potrebno stolica i prostirka za fitnes. Prije početka kompleksa potrebno je lagano zagrijavanje - šetnja po sobi.

 1. Postanite ravni, razmaknuli noge po ramenu, trebate provesti usporene zavoje, izrađuju se tijekom udisanja, a kad se savijate prema naprijed trebate brzo disati (ponovite 5 puta).
 2. Ne mijenjamo položaj, stavljamo ruke na pojas, nakon čega ih trebamo gurati - udišemo, okrećući torzo s lijeve i desne strane, udružimo udove, izdahnimo (3-4 ponavljanja).
 3. Postavite stolicu ispred vas. Držeći leđa, naizmjence podigne nogu pognut na koljenu, dodirujući ruku (2-3 puta na svakoj strani). Vrlo je važno da ne prebrišete želudac pa mi malo pomaknemo na stranu.
 4. Jednu nogu treba postaviti na pod, a drugu koljenu treba poduprijeti na stolici, rukama treba širiti na strane - uzeti polagani dah, okrenuti zdjelicu lijevo i desno, savijati se mjereno - sve je učinjeno dok izdahnete (3 ponavljanja).
 5. Sada morate leći na desnoj strani. Savijte lijevu nogu trbuha, dok dišite. Izdah se izvodi tijekom povratka na početni položaj (4-5 puta). Zatim se morate prebaciti na lijevu stranu - ponovite manipulaciju.
 6. Vježba "mačka": ustaj sve na četiri. Stavite glavu prema dolje, oko svog leđa - udahnite, zavojite - izdahnite (10 puta - polako).
 7. Naslonite se na leđa, dobro se oslanjajte na stopala i uho. Tazy podiže lagano - udisaj, niži - uzdisati (3-5 puta).

Tehnika Bryukhina

To bi trebao biti izveden prije jela 2-3 puta dnevno. Redovito vježbate ove jednostavne vježbe s prsnom prikazom, doslovce možete u roku od nekoliko tjedana vratiti bebu na normalnu poziciju. Bolje spavati na strani gdje se glava djeteta okreće.

 1. Okreće se s jedne na drugu stranu.

Za praktičnost vježbe, morate kupiti posebnu gimnastiku. Dakle, prostirka se mora širiti na pod i zauzeti udoban položaj koji leži na toj strani, gdje se glava bebe pomakne (desno ili lišće hipohondrij). Možete staviti jastuk između koljena tako da se osjećate ugodno, jer morate leći 10 minuta.

Cijela bit vježbe leži naizmjenično s jedne strane, a zatim s druge strane. Dakle, u slučaju potrebnog vremena, trebali biste preoteti i ponoviti manipulaciju.

 • Podizanje i popravljanje zdjelice.

  Ovdje ćete trebati ne samo sag, već i valjak, koji se može napraviti od ručnika za kupanje. Potrebno je leći na leđima, staviti jastuk ispod struka na takav način da je zdjelica nekoliko desetaka centimetara iznad glave. Laganje u ovom položaju trebalo bi biti najmanje 15 minuta. Učinkovitost sjednice na najvišoj razini, jer beba počiva glavu na dnu maternice, zbog čega doživljava nelagodu. To ga može dovesti do puča.

 • Polagano koljeno.

  Trebao bi stajati na podu, dobro naslonjen na koljena i koljena. Glava mora biti savijena prema naprijed i natkrivena natrag kako bi oblikovala jednu kosu liniju sa stražnje strane, zdjelice, ramena i glave. Dakle, trebate stajati 15 minuta.

 • Nudimo gledanje videozapisa o vježbama koje su korisne za prikaz zdjelice fetusa:

  zaključak

  Pelvicna prezentacija - iznimno nepoželjni položaj djeteta prije porođaja. Punjenje s ovim rasporedom fetusa naopako - jedini način da mu pomogne da preuzme ispravan položaj. Ali glavna stvar je sustavnost i sigurnost. Vježbe bi se trebale izvoditi redovito, polagano, bez iznenadnih pokreta.

  Prije početka kompleksa trebate se posavjetovati s liječnikom o mogućim komplikacijama i nedostatku kontraindikacija.

  Učinkovite vježbe za revoluciju fetusa s prsnom prikazom

  Većina beba dugo prije rođenja u maternici uzeti točan položaj tijela - glave. Njihova glava se nalazi na izlazu maternice. Takav način rođenja smatra se najsigurnijim i najoptimalnijim, izumljenim po prirodi. No, često žene čuju od liječnika da je njihova beba u prsnom prikazu. Kako pomognemo djetetu da uz pomoć vježbi za trudnice pokuša biti najprikladnija za poziciju porođaja, to ćemo reći u ovom materijalu.

  Kada trebamo vježbe?

  Pelvicna prezentacija je opasna za dijete i svoju majku samo u trenutku isporuke, ako mrvica, suprotno zakonima prirode, odluči da se rodi noge prema naprijed. Rizik od ozbiljnih ozljeda kod rođenja, smrti djeteta i komplikacija procesa porođaja povećava se. Zato žene čije se bebe nalaze u utrobi magare da izađu iz maternice, preporučuje se posebna gimnastika. Ovo će omogućiti bebi da okrene glavu prema dolje.

  Odmah treba napomenuti da vježbe nisu uvijek učinkovite. Oni se smatraju samo podružnicama, ali uopće ne jamče ništa. Često se događa da dijete odbija prebaciti, bez obzira koliko je trudna majka pokušala. Nakon 35 tjedana liječnici smatraju da je zdjelica prisutna kao čin. Odluka je donesena obavljanjem cezarejskog odjeljka na planirani način. Obično se radi na 37-38 ili 38-39 tjednu trudnoće.

  Vježbe u krivom položaju fetusa

  Isporuke u prsnom prikazu često prate komplikacije, a poprečnim položajem mrvica moraju ići na operaciju carskog dijela. Srećom, pogrešna pozicija fetusa može se ispraviti ako na ovo vrijeme preuzmete ovu važnu stvar.

  Fetalni položaj u maternici

  Do 30. tjedna trudnoće beba slobodno pliva u amnionskoj tekućini. I on očito voli ovu aktivnost! On se ponaša aktivno, tumbles poput dupina. No, do 32. tjedna djeca rastu, nakupljaju mišićnu masu i, budući da u maternici nema gotovo slobodnog prostora, obično zauzeti položaj koji traje do rođenja. Većina njih doslovno stoji na glavi - takva prezentacija naziva se glavom. Ovo je norma, sve ostale opcije smatraju se odstupanjima od nje. Dijete se nalazi u utrobi trbuha naprijed? Ovo je prsni prikaz. Teško je, a često i nemoguće, na ovaj način dolaziti na svijet bez medicinske pomoći. Hipokrat je vjerovao da djeca dolaze na ovaj svijet, gurajući noge od dna maternice. Sada ovaj argument izgleda naivan: "nacrt nogu" fetusa nije uključen u mehanizam rada. Glavni problem je da beba, koja dolazi na svijet s druge strane, prisiljena slijediti put najvećeg otpora. Srećom, u ovoj fazi trudnoće, dijete je još uvijek u mogućnosti promijeniti položaj!

  Savjet: Da bi dijete zauzelo ispravnu poziciju u maternici, učinite Dikan ujutro i još 2-3 puta tijekom dana.

  1. Nakon što popunite jutarnji toalet, ležite na desnoj strani i pričekajte 10 minuta.
  2. Prijeđite preko leđa na lijevoj strani i pričekajte još 10 minuta. Ponovite puštanje samo 6 puta.

  Crumb takva gimnastika ne sviđa: u znak prosvjeda, on čini skok u majčinoj trbuščić. Ponekad se to događa gotovo prvi put (ultrazvuk će potvrditi rezultat). Istina, moguće je da se malo tvrdoglavi opet okrene stražnjicu. Odmah stavite posebne donje rublje za trudnice s potpornim učinkom (trebalo bi ga nositi od 4. mjeseca) i zavoj za popravak trbuha i prisiljavanje bebe na održavanje glavobolje.

  Posebno prikladan je model s potpornim pojasom, nalik elastičnom napa, gdje zaobljeni trbuščić udobno pristaje. Zbog svojih osobitosti, takav zavoj ga podupire bez stiskanja i pravilno se proteže dok dijete raste. Ujutro stavite donje rublje i zavoj, a ne ustajte iz kreveta.

  Seks u posljednjim mjesecima trudnoće

  Od 33. tjedna, 8 tjedana prije isporuke, morate odustati od seksa. Dijete ne smije biti uznemireno: inače se može okrenuti i prihvatiti drugu poziciju koja je neuobičajena za porođaj.

  Gimnastika za trudnice u trećem tromjesečju

  Dikanova vježba gubi svoje značenje nakon 34.-35. Tjedna, kada odraslo dijete čvrsto ispunjava prostor unutar maternice. Mnogo je teže prevrtati od nogu do glave, zbog čega su potrebne puno više aktivne vježbe, kao što je gimnastika Grishchenko, koji su posebno osposobljeni za buduće majke u centrima za pripremu rođenja. Djeluje od 34. do 38. tjedna. Ako mrvica nije promijenila prezentaciju, zadnji lijek ostaje - vanjska rotacija fetusa na glavi. To će biti izvedeno na 35-37 tjedan od strane liječnika u rodilištu (morat ćete ležati u njoj unaprijed). Djelujući na trbuhu s vašim rukama, liječnik će pokušati okrenuti dijete u pravom smjeru. Istina, ova metoda se uvijek ne koristi - ima mnogo kontraindikacija, kao što je kasna toksikoza (preeklampsija), prijetnja preuranjenom rođenju, malo ili puno vode, ožiljak na maternici ili neuspješna (na prednji zid) vezanje placente, koncepcija u epruvetama, dob trideset, ako je ovo prva trudnoća... Bez obzira koliko teško liječnici i mame pokušavaju ispraviti pogrešnu poziciju fetusa, 4% novorođenčadi još je rođeno u prsnom prikazu.

  Ako sve ide na ovo, ne biste se trebali unaprijed varati. Dostava se može normalno nastaviti, ako je mama mlada i zdrava, zdjelica je dovoljno široka, a fetus nije prevelik. Međutim, nitko se neće obvezati predvidjeti konačni rezultat čak iu najpovoljnijoj situaciji - previše nepredviđenih nesreća čeka bebu, koji ga je uzeo u glavu kako bi došao na ovaj svijet na neuobičajen način! Srećom, mogućnosti moderne medicine mogu smanjiti rizik za mamu i dijete na minimum. Glavna stvar je da unaprijed izračunate sve mogućnosti i odaberete optimalni način isporuke ako je fetus u krivom položaju.

  Isporuka s prikazom zdjelice

  U početku, kada počinju kontrakcije, a maternica se postupno otvara, rad u prsnom prikazu izaziva prerano ispuštanje amnionske tekućine. Poslužujući se kao prirodni amortizer, pomažu djetetu da lakše premjesti razdoblje otvaranja i aktivno sudjeluju u njemu, djelujući kao hidraulični klin koji proširuje cerviks. No, to je slučaj ako beba glava igra ulogu "klipa" za takav klin. Noge i stražnjice su toliko malene da im nema "klipa": sa svake kontrakcije, previše vode teče u donji dio maternice i mjehur se prekida ispred vremena. Tada se rođenje odgađa, dijete pati od preopterećenja, povećava se rizik od infekcije. Ali, najgore od svega, pupčani kabel može ispasti pod pritiskom ne u vrijeme vrenja vode. Svakom kontrakcijom, cirkulacija krvi u svojim plovilima će biti prekinuta, što je ispunjeno kisikom izgladnjivanjem - fetusnom gušenjem. Liječnik će pokušati ispuniti petlju pupkovine. Ako to ne uspije, jedini način da spasi bebu je hitno izvršiti carski rez. U drugoj fazi rada, kada kontrakcije potiču dijete van, glavna je poteškoća da najveći dio djetetova tijela - glava rođena posljednja. Prvi se pojavljuju u minijaturnim stražnjicama i nogama koje ne mogu proširiti rodni kanal dovoljno da slobodno prođu ramena i glavu. Ovdje počinju problemi!

  Najviše neugodna stvar je kada glava, koja bi trebala ostati u savijenom položaju, položila se za vrijeme isporuke i brada se zaglavi ispod stidnog zgloba - ni ovdje ni ovdje! Dječak blokira kisik za sebe, štipajući pluća pupkovine na izlazu iz rodnog kanala. Liječnici imaju samo 4 minute da spase dijete!

  Druga moguća komplikacija je bacanje leđnih ručica: umjesto da se pritisne na tijelo djeteta, mogu se nalaziti na njegovu licu, stražnjem dijelu glave ili na stranu glave, a zaglavi se u rodnom kanalu, blokirajući protok krvi u pupčanu vrpcu. Zato se, uzimajući takvo rođenje, liječnici pripremaju za bilo kakva iznenađenja do carskog časopisa na hitnoj osnovi. Možda je bolje da ne riskiramo život djeteta, ali da odmah uskočimo u planiranu operaciju? Da biste procijenili sve prednosti i nedostatke, liječnici vas trebaju gledati, procijeniti stupanj spremnosti tijela za porođaj pa ćete morati otići u rodilište 2 tjedna prije kraja trudnoće. Vrlo je teško doći do sporazuma ako je mama prirodni porod po svaku cijenu, a liječnik inzistira na carski rez. Posljednja riječ je poslije njega - stručnjak zna bolje! Uvjeravajući vas da podvrgnete operaciji, on uzima u obzir sve nijanse do spola djeteta. Ako se očekuje djevojka - rađanje zdravlja, ako je dječak - bolje se zaustaviti na carskim rezovima kako bi se izbjegle ozljede testisa.

  Prirodni porođaj s grubom prezentacijom

  Da bi se, unatoč prsnom prikazu, dijete moglo prirodno roditi, nužno je ponašati se ispravno tijekom generičkog maratona.

  1. Od samog početka borbe ne izlazi iz kreveta! Dok ležiš, postoji manje rizika da će voda pasti ispred vremena i pupčani kabel će pasti. Bez obzira koliko morate ostati u krevetu, ne pokušavajte to ostaviti dok vam nije dopušteno.
  2. Kada je zdjelica često prisutna slabost rada. Za odgodu porođaja štetno je za bebu: maternicu se mora stimulirati! Neke majke prigovaraju snimkama, vjerujući da se sve treba dogoditi prirodno. Ali situacija je abnormalna.
  3. Da bi dijete lakše provelo rodni kanal, a majka nije imala puknuće maternice, liječnik se može pribjeći perinealnom rezu i ubrizgati poseban lijek: on će spriječiti grlić na vratu kada ga glava prolazi.
  4. Najkritičniji trenutak dolazi nakon što je dijete izašlo na struk. To znači da je glava ušla u zdjelicu i stisnula pupčanu vrpcu. Sada ne možete oklijevati! Ako se porođaj ne završi u 2-3 pokušaja, liječnik i primalja koriste posebne tehnike (priručnik) kako bi brzo oslobodili vješalice i glavu djeteta.

  Kako odrediti položaj fetusa?

  Poprečna i kosa pozicija fetusa u većoj mjeri komplicira porođaj nego što je prikazana u prsnom stanju. Taktika je ovo: rano identificirati problem i prisiliti fetus da se okrene od krivog položaja. Sumnjati da nešto nije u redu, ne morate biti primalja: dovoljno je razmotriti želudac u zrcalu. Gledajte ga blisko s 28. tjedna. Imate li točan ovalni oblik - poput krastavaca, izduženog duž osi tijela? Divno! Je li prenizak i ispružen širi od gore? To se događa u poprečnom položaju, a s kosim trbuhom čini se da je nekako pogrešno, asimetrično. Kako bi prisilili neprilagođeno dijete da promijeni položaj, treba spavati i odmarati se na strani gdje se nalazi veliki temeljni dio (glava, stražnjica). Pretpostavimo da je glava locirana u lijevom ilijanskom području (to će odrediti liječnik tijekom pregleda i potvrditi rezultate ultrazvuka) - leže samo na lijevoj strani! Ako je, s kosim položajem ispod, stražnjice postavljene, bolje je da se okrenete do zdjelice. U tom slučaju, prijelaz s kosog položaja na prikrivenu prezentaciju jasno se smatra velikim blagoslovom, osobito jer dijete može okrenuti glavu prema dolje.

  Prevođenje djeteta u uzdužnom položaju ponekad pomaže posebnim vježbama Dikan. Ako sve ostalo ne uspije, morat ćete otići u bolnicu u 35-36. Tjednu. Stručnjaci će pokušati izvesti vanjsku rotaciju fetusa ručno (kroz trbuh), a ako nema rezultata, oni će napraviti unutarnju rotaciju tijekom poroda. Važno stanje: fetalni mjehur ne smije prijeći propisano vrijeme. U idealnom slučaju, dok se vrata maternice potpuno ne otvore, kroz koji se zapravo vrši takav skretanje. Kako bi se spriječilo da se to dogodi, gumeni uložak, colpeyrinter, će biti umetnut u vaginu trudne majke i bit će spriječeno da ustade. Pa, ako unutarnja rotacija nije moguća, postoji samo jedan izlaz - carski rez!

  Uzroci abnormalnog položaja fetusa

  Dijete može imati koso i bočno mjesto ili zdjelicu, ako:

  • česte trudnoće;
  • postoje fibroidi maternice;
  • kosti zdjelice ili maternica nepravilnog oblika (na primjer, u obliku sedla);
  • predlaže posteljicu;
  • zdjelica je suviše uska;
  • trudnoća je popraćena višestrukom trudnoćom, višestrukom ili niskom vodom;
  • fetus ima vrlo kratku pupčanu vrpcu;
  • porođaj je počeo prerano.

  Terapija vježbanja i yoga terapija. Joga za zdravlje. Joga za žene

  Leah Volovoi blog: terapija vježbanja i joge pojedinačno, male grupe

  Glavni izbornik

  Snimanje navigacije

  Križna i zdjelica prezentacija fetusa: vježbe za trudnice

  Čini se da se kod 32-33 tjedna trudnoće trudna majka sazna za pogrešnu prezentaciju fetusa. U ranijim razdobljima dijete je još uvijek prilično pokretno, a prerano je brinuti se za njegov položaj. No, u 34. tjednu već je moguće i potrebno je poduzeti mjere. Postoji posebna gimnastika koja pomaže u rješavanju problema kose, poprečno ili zdjelice. Vježbe su uglavnom jednostavne i pogodne za samostalnu kućnu praksu.

  Ako žena ima iskustvo u yogi za trudnice, tada možete dodati najjednostavniju gimnastiku i druge položaje s početnom pozicijom na sva četiri, s potporom na koljenima i koljenima - različite varijacije ligamenta "mačka-kravlje", posebno u dinamici, položaju dupina, pasu s njuškom dolje i njegove izmjene, kretanje zdjelice "lik osam" u stojećem položaju itd.

  Sve ove asane i vježbe koje su nam poznate u praksi yoga za trudnice pomoći će dijete da okrene glavu, a to je najsigurnija i prirodnija situacija i za majku i za bebu. Pogledajmo neke od vježbi koje su se pokazale djelotvornima u zakrivljenom, poprečnom i prsnom prikazu fetusa. Učinite sve vježbe, izmjenjujte ili odaberite najprikladnije za zdravstvenu i fitnesu. Odaberite vrijeme kada je dijete aktivno. Vježbe se izvode na praznom stomaku!

  Transverzalni i zdjelični prikaz fetusa: vježbe s položajem zdjelice iznad prsnog koša

  Učinite ove vježbe 10-15 minuta dva ili tri puta dnevno. Ideja ove skupine vježbi s poprečnim ili zdjeličnim prikazom fetusa je da podignete i učvrstite kukove iznad ramena, dajući dječaku dodatni prostor i vrijeme za obavljanje željenog manevra. Kao rezultat toga, sama gravitacija pomoći će djetetu da okrene glavu prema izlasku maternice.

  Vježbe i savjeti za trudnice: što učiniti kako bi dijete skrenulo naopako

  U roku od 9 mjeseci beba raste unutar maternice. Svakodnevno postaje sve više i više. Prvo, dijete se slobodno kreće u maternici, mijenja položaj mnogo puta dnevno. Ali s rastom prostora za kretanje, sve je manje i manje, prebacivanje je mnogo teže. Na ultrazvuku, koji se održava 27.-29. Tjedna, liječnik uspostavlja prezentaciju fetusa, tj. Položaj u abdomenu žene.

  Priroda je raspoređena tako da se do kraja trudnoće dijete nalazi u glavnoj maternici prema dolje, prema rođenom kanalu. U 95% slučajeva, djeca dobivaju pravu poziciju. To olakšava prolaz kroz rodni kanal. Glava, veća u usporedbi s tijelom, okrenuta prema dolje, najprije se rađa i otvara put tijelu. Ovo je najudobniji prirodni položaj.

  U 5% slučajeva trudnicama se dijagnosticira prsni ili poprečno prikazivanje. To jest, fetus se ne okreće u ispravnom položaju. U ovom slučaju, porođaj može biti vrlo težak, ponekad iz tog razloga oni odlaze na carski rez. Danas je ovo pitanje dobilo mnogo pozornosti. Postoji posebna vježba za gimnastiku koja pomaže djetetu da skrene glavu.

  Uzroci abnormalnog položaja fetusa

  Instinktivno, dijete oko 36. tjedna zauzima ispravnu poziciju. Ako se to ne dogodi, nešto ga zaustavlja. Razlozi mogu biti:

  • Žene s uskim zdjelicama.
  • Ton maternice, visoki napon.
  • Prekomjerno opuštanje mišića maternice, na primjer, zbog višestrukih trudnoća. Zbog toga fetus ima puno prostora za pomicanje.
  • Dužina pupčane vrpce ili (i) položaj placente je takav da beba ne može fizički prevrnuti. Nijedna manipulacija ne može prisiliti fetus da promijeni svoj položaj.
  • Navika trudnice da spava u istom položaju od večeri do jutra svake noći. Dijete instinktivno pronalazi položaj koji mu je ugodno i navikava se. Spavao je s majkom, gotovo bez pomicanja, cijelu noć. Ako se to dogodi 6-8 tjedana prije isporuke, kada je već teško promijeniti situaciju, fetus ostaje u uobičajenom položaju, često naopako.
  • Nepravilna ishrana. Ako trudnica puno pojede za noć (posebno masnoće, proteinske hrane), fetus se može osjećati tako loše da će okrenuti glavu prema gore.
  • Nedovoljna mobilnost očekivane majke.
  • Snažna iskustva, stres.
  • Pretjerano fizičko naprezanje.

  Što učiniti: opće preporuke

  Ako dijete nije ispravno postavljeno prije 34 tjedna, nema potrebe brinuti se. I dalje ima dovoljno vremena da se lako prevrće. Ali čak i nakon 34 tjedna kako bi se fetus promijenio, posve je moguće.

  Ako ultrazvuk otkrije da je beba povezana s pupčanim vrpcom ili položajem posteljice koja dijete ne dopušta promjenu položaja, nemojte ni trebati pokušati učiniti nešto. Najvjerojatnije, da ne bi naškodili malom djetetu, liječnik će preporučiti carski rez. Boji se toga ne vrijedi. Žene, u pravilu, lako podnose operaciju, a novorođenčad izbjegava ozljede i komplikacije koje se mogu pojaviti tijekom prirodnog porođaja zbog položaja glave.

  Kada je zdjelica ili poprečno prikazivanje fetusa, buduća majka treba prije svega promijeniti svoje navike:

  • jesti, konzumirati više povrća i voća;
  • vježbati dovoljno fizičke aktivnosti, hodati, disati više zraka;
  • učiniti posebne vježbe za trudnice;
  • obratite pozornost na spavanje: njezino trajanje, držanje.

  Ako imate naviku spavanja u jednom položaju cijelu noć, trebate je promijeniti. Prije odmora, trebali biste leći u nekoliko udobnih položaja barem 5 minuta. Svake večeri trebate pokušati zaspati na različitim mjestima, prisiliti će dijete da se pomakne. U potrazi za udobnošću mora zauzeti pravu poziciju.

  vježbe

  Posebna gimnastika doprinosi preokretu fetusa. Ali ne radite ništa sami. Prvo, trebate stručne savjete. Za gimnastiku postoje kontraindikacije:

  • placenta previa (blokira izlaz maternice);
  • prijetnja pobačaja;
  • pojedinačne kontraindikacije.

  Neke vježbe su kontraindicirane za preeklampsiju, probleme s srcem, jetrom, bubrezima. Liječnik će preporučiti odgovarajući kompleks. Prije gimnastike 2 sata ne možete jesti. Vježbe uzrokuju kretanje amnionske tekućine, povećava aktivnost djeteta, mijenja ton maternice.

  Obučene žene koje su prakticirale joge prije trudnoće mogu se pribjeći njezinoj pomoći da okrenu fetus naopako. Tu su i nijanse ovdje. Najbolji rezultat postiže se takozvanim obrnutim pozama, glavom dolje. Žene koje nikada nisu prakticirali yoga ne bi trebale ni probati, možete uvelike oštetiti sebe i svoje dijete.

  Obavljanje sporta može se nakon savjetovanja s specijalistom pod nadzorom iskusnog instruktora. Važan i poseban zagrijavanje, koji će se pripremiti za provedbu osnovnih vježbi.

  Na primjer, preporučeno je da neustrašena trudnica napravi pola mosta. Vježba laže. Ispod donjeg dijela leđa treba staviti jastuk, deke tako da je bazen oko 20 cm iznad kreveta. U isto vrijeme, ramena su ispod. Potrebno je ležati na ovom mjestu 20 minuta. Trebalo bi započeti s nekoliko minuta, svaki dan povećavajući vrijeme. Učinite 3-4 puta dnevno.

  Ova pozicija daje djetetu slobode, postaje mu lakše kretati se u utrobi. Instinktivno, mora pronaći ispravnu poziciju - naopako.

  Ako maternica ima povećani ton, liječnici preporučuju izvršavanje vježbe I. F. Dikan. Morate leći na desnoj strani, potrošiti deset minuta na njemu. Zatim se prebacite lijevo, i ostanite na njoj za jednaku količinu vremena. Ponovite 4 puta. Učinite istu stvar još tri puta dnevno.

  Ako je ton uterusa nizak ili normalan, koristi se kompleks V. V. Fomicheva. To je vrlo intenzivno, uzrokujući kontrakcije trbušnih mišića, što povećava ton maternice. Skraćuje se, što doprinosi kretanju djeteta u željenom položaju.

  Prvo biste trebali zagrijati (hodati na mjestu, naslonjeni na različite dijelove stopala). Tada se preporučuje vježbe polako:

  • Iz stojećeg položaja s nogu malo razdvojiti, naslonite se lijevo, poravnajte, a zatim desno, pet puta. Tada ista naprijed i natrag. Imajte na umu da se padine izvode na izljev, ravnanje - na udisaj.
  • Ruke stoje na stranu (na udisaj). Izdahnite i zatvorite ih ispred vas okrenuvši desno, a zatim ponovite istu slijeva. Pokrenite četiri pristupa.
  • Stojeći blizu potpore kako bi podigao savijenu nogu na stranu, ne dodirujući trbuh. Pet puta sa svakom nogom.
  • Izvršite stojeće. Desna noga nalazi se na potporu (stolica), lijevo - na podu. Udahnite, podignite ruke na stranu, izdahnite, okrenite gornji dio tijela i zdjelicu, nagnite naprijed. Tri puta desno i lijevo.
  • Naslonivši koljena i dlanove, uzmite noge unatrag, pet ponavljanja svakog.
  • Laganje na svojoj strani, udisati, saviti gornju nogu, uzdisati - izravnati. Pet ponavljanja. Zatim iz iste pozicije opisati krakove stopala. Četiri ponavljanja.
  • Vježba "mačka". Naslonivši koljena i dlanove, savijati glavu, istodobno savijati leđa, udisati. Trči ležerno. Zatim podignite glavu, spustite se natrag u zavoj, izdišite. Ponovite deset puta.
  • Naslonjena na koljena i dlanove, izravnajte noge i podignite zdjelicu (dobiva se slovo "L"). Napravite pet ponavljanja.
  • Položite polozaj "polumni most". Udahnite, spustite se s poda, izdahnite, spustite se. Trči četiri puta.

  Na kraju, ležerno disanje, smirite se.

  Kada je ton maternice neujednačen, kompleks E. Bryukhine se izvodi dva puta dnevno, s ciljem opuštanja mišića trbuha. Sve vježbe se obavljaju u položaju koljena:

  • Polako dišite, polako uzdisajte. Ponovite šest puta.
  • Udahnite, spustite torzo, savijte ruke, izdahnite, ustani. Pokrenite pet ponavljanja.
  • Ispravite nogu, podignite, stavite na stranu, dolje, dodirnite pod, stavite ga na koljeno. Četiri ponavljanja svake noge.
  • „Mačka”. Deset puta.
  • Kegel vježbe. Potrebno je napinjati mišiće vagine i anusa.

  U 76% slučajeva, vježbe pomažu da se dijete okrene naopako.

  Kako pomoći djetetu da okrene glavu dolje zdjelicom?

  Pelvicna prezentacija fetusa se ne smatra patologijom do 35 tjedana. Međutim, ako fetus ne promijeni svoj položaj dalje (do rođenja), trudnica automatski ulazi u skupinu rizika. Pelvic prezentacija može dovesti do najnepovoljnijih posljedica i uzrokovati ozbiljnu štetu zdravlju žene i djeteta.

  Da bi promijenili položaj fetusa, stručnjaci su razvili čitav niz fizičkih vježbi koje su usmjerene na ispravljanje ove patologije. Ove vježbe mogu se započeti od 30. tjedna trudnoće. Postoje i druge alternativne metode usmjerene na promjenu položaja novorođenčeta u kasnijim razdobljima. Odjednom smo željeli napraviti rezervu da je moguće nastaviti na bilo koji način kojim se korigira prezentacija fetusa samo uz dopuštenje i pod nadzorom stručnjaka. Prema statistikama, 5% trudnica ima povijest dijagnoze - poprečno ili zdjelice. Ove su žene u radu koje su zainteresirane za pitanje: "Kako fetus može pomoći da se prebaci?"

  Vježbe za fetalni udar s prsnom prikazom

  1. Dikanova metoda. Lako sjediti na ravnoj površini, trudnica bi trebala promijeniti položaj jednom u roku od deset minuta. Ili bolje, napraviti revoluciju s jedne strane na drugu. Deset minuta s jedne strane - državni udar - i deset minuta s druge strane. Potrebno je napraviti udare na prazan želudac za četiri pristupa. Dikanov državni udar je propisan od dvadeset i osmog tjedna.
  2. "Pola mosta" Ova vježba se izvodi na praznom želucu. Svrha ove jednostavne vježbe je podići zdjelicu za 20-30 cm. Da bi to postigla, trudnica bi trebala ležati na podu (na posebnom tepihu ili uobičajenom tepihu) i staviti jastuke pod bokove. Dopušteno jednostavno, ležanje na podu, podignite kukove na krevet ili kauč. U tom položaju žena bi trebala leći oko deset minuta. Prekomjerno vježbanje trbušnih mišića ne bi trebalo, tijekom vježbanja, potpuno opustiti i disati ravnomjerno i duboko. Da bi se to učinilo poželjno je tijekom motoričke aktivnosti fetusa. Kao što pokazuje praksa, u devedeset posto slučajeva u 10-14 dana fetus uzima točan položaj - glavu na izlaz. Vježba se smatra jednim od najučinkovitijih za promjenu položaja fetusa. Usput, provedba ove vježbe može se neznatno mijenjati i učiniti što ugodnijom. Za to trebate staviti svog supruga ispred sebe i staviti noge na ramena. Vježba pretpostavlja da ženske poplitealne čaše moraju ostati na ramenima čovjeka. Tako će beba osjetiti prisutnost i brigu o svom tati.
  3. "Mama-mačka". Trudnica bi trebala klečati na ravnoj površini. Palm se odmara na površinu. Koljena su smještena točno ispod kukova, a ruke su točno pod ramenima. Savijanje donjeg dijela leđa, žena podiže glavu i zdjelicu. Taj se položaj mora uzimati tijekom udisanja. Na izljev - luka, otpustite leđa i pokupite tailbone. Udahnite i pokušajte osjetiti cijelo tijelo. Tijekom izdaha, poravnajte lopatice i zategnite trbušnu stranu kralježnice. U ovom trenutku, trebate se usredotočiti na mišiće leđa. Prije obavljanja ove vježbe, ginekolozi savjetuju gledati mačke, jer bi pokreti žene trebali biti glatki i graciozni. Ova vježba s prsnom prikazom fetusa može se ponoviti do deset puta.
  4. Pravilno disanje Stavite noge na ravnu površinu. Ruke, kako kažu, u šavovima. Podignite i ispružite ruke na strane, dlanove dolje. Postat ćemo na čarapama i, kako se treba, zavoja natrag. Ovaj položaj je praćen dubokim dahom. Za vrijeme izdaha izdvaja se početni položaj. Vježbe za disanje moraju se obaviti u tri ili četiri seta. Vrlo učinkovita gimnastika, korisna za sve žene koje nose djecu.
  5. Ležati na podu. Pogodno, ležeći na leđima, sjednite na sag. Savijte noge na zglobove koljena i razdvojite ih. Stopala na podu. Ruke u šavovima. Duboko udahnite i podignite zdjelicu. Izdahnite i spustite zdjelicu. Udahnite, poravnajte noge i napunite glutealne mišiće. Podigni trbuh u sebi. Izvucite prepone. Tada - duboko izdisanje i potpuni opuštanje. Ponovite sedam puta.
  • Na dnu bazena čučanj. Guramo od dna i naglo plutaju na površinu.
  • Vratite se natrag. Za obavljanje ovih vježbi morate posjetiti bazen dovoljne dubine.

  Prema riječima opstetričara i ginekologa, plivanje i ronjenje u bazenu prilično učinkovito pridonosi promjeni položaja fetusa.

  Mnoge mumije su zainteresirane, postoji li opasnost da će gimnastika izazvati fetus, koji leži na glavi i prevrće se? Ne, ne izazivaj! Naravno, obrnuto držanje omogućava fetusu slobodnije kretanje. Međutim, on koristi tu slobodu samo kada treba fiziološki ispravnu poziciju. Ako dijete krene prema izlazu, neće poduzeti nikakvu radnju, on je vrlo ugodno. Priroda je mislila na sve, a dijete na podsvjesnoj razini nastoji zauzeti ispravnu poziciju. Nakon što je trideset i drugi tjedan okrenite bebu je prilično teško, pa je bolje da takvu situaciju ne dopustite unaprijed. Žena koja nosi dijete treba puno kretati i jesti uravnoteženu prehranu.

  Kako pretvoriti bebu u utrobu glave - djelotvorne netradicionalne metode

  • Danas na Internetu na posebnim stranicama možete jednostavno preuzeti glazbu za trudnice. Prema mnogim ginekolozima i pedijatarima, dijete u maternici vrlo je aktivno u odgovoru na glazbu i određene zvukove. Najčešće, tiha klasična glazba i uspavanke služe za poticanje fetusa da se prebaci. Kada koristite ovu metodu, trudnica stavlja slušalice na donji dio trbuha.
  • Neki liječnici preporučuju daddies da češće razgovaraju s nerođenim djetetom. Otac mora usmjeriti svoj glas na trbuhu svoje majke. Dijete prvo sluša, a zatim pokuša kretati, prelazeći na zvuk svoga tatina glasa.

  Upotreba svjetla

  Mnoge mame tvrde da su "prisilili" fetus da se prebaci i uzme pravilan položaj uz pomoć redovite svjetiljke. Žarulja svjetiljke koju su usmjeravali niz trbuh, a dijete se okrenulo prema svjetlu. Nemamo razloga vjerovati im. Štoviše, ova metoda stimulacije ne može učiniti ništa kako bi naškodilo djetetu.

  Hladni i topli oblogi

  Vrlo popularna metoda je metoda stimuliranja fetusa s kontrastnim temperaturama. Na gornji dio maternice primjenjuje se hladan kompresij i topli kompresija na donji dio. Plod se refleksno kreće prema toplini. Neke majke koriste za stimulaciju - običnu plastičnu bocu s toplom vodom koja se nalazi u donjem dijelu trbuha. Ovaj postupak se može obaviti u toploj kupelji. Glavna stvar je da temperatura vode u bocu mora biti nešto veća nego u samoj kupelji. Toplo kompresije mogu se primijeniti na donji dio trbuha pri obavljanju vježbe "Half-bridge".

  Poslušna beba

  Ova metoda sastoji se u pokušaju da majka jednostavno uvjeri malog da uzme ispravnu prezentaciju. Mnoge "poslušne" djeca okreću glavu tijekom takvih razgovora.

  • Sjednite tijekom cijele trudnoće samo na čvrste stolice, zadržavajući leđa.
  • Povremeno sjedite na stolici na konju - trbuhu na stražnjem dijelu stolice.
  • Manje vozite do 35 tjedana. Naslon sjedala u automobilu trebao bi biti postavljen ravno.
  • Mnogi liječnici preporučuju malu masažu prstiju, ali zapamtite, masažni terapeut mora biti profesionalac.
  • Možete konzultirati pomoć homeopata. Iskusni stručnjak će odabrati potrebni homeopatski lijek za trudnicu

  Još jednom želimo upozoriti sve buduće mame - prije izvođenja gimnastike, kao i kod uporabe alternativnih metoda usmjerenih na promjenu prezentacije fetusa, potrebno je konzultirati se sa svojim ginekologom ili opstetrom.

  Pogrešne akcije mogu dovesti do najnepovoljnijih posljedica. Na primjer, oštećenje placente ili zapaljenje fetusa pomoću pupčane vrpce.

  Buduće mame trebaju pažljivo pratiti položaj fetusa i, ako je potrebno, učiniti sve što je moguće kako bi fetus preokrenuo.

  Terapeutska gimnastika s prsnim prikazom fetusa

  Poznato je da se kod komplikacija često javljaju rad s prsnom prikazom fetusa, pa se liječnici često moraju posegnuti za carskim rezom.

  Lyudmila Petrova
  Liječnik opstetričar-ginekolog u najvišoj kvalifikacijskoj kategoriji, voditelj rodilišnog odjela majčinske bolnice br. 16, St. Petersburg

  Ali još uvijek to nije način rješavanja problema - nedavno je sve više pažnje posvećeno antenatalnoj promjeni zdjelice na glavi. Jedna od metoda ove promjene je posebna gimnastika. Što je to i što je njegova učinkovitost?

  U pravilu, priroda prezentacije fetusa konačno se formira 34-36. Tjednom trudnoće. Stoga je preporučljivo nastaviti s korektivnom gimnastikom - ispraviti prikaz zdjelice bez intervencije ruku opstetričara od 29 tjedana u slučaju otkrivanja zdjelice. Postoje mnogi setovi vježbi koje je razvio I.I. Grishchenko, A.E. Shuleshova, I.F. Dikanem, V.V. Fomicheva, E.V. Bryukhina et al. Vježbe se izvode neovisno ili pojedinačno u školi psihofizičkog treninga.

  Metoda I.F. Dikan je primijenio 29-40 tjedana trudnoće. Ležeći na krevetu ili na kauču, trudnica se naizmjenično okreće na jednoj strani, a zatim na drugoj i leži na svakoj strani 10 minuta. Postupak se ponavlja 3-4 puta. Nastava se održavaju 3 puta dnevno prije jela.

  Nakon postavljanja glave iznad ulaza u zdjelicu trudne žene preporuča se lagati (i za vrijeme spavanja) na strani koja odgovara leđima fetusa i nositi zavoj. Pravilno nošenje zavoja pomaže smanjiti maternicu u poprečnom dijelu i povećati uzdužnu veličinu i spriječiti fetus od obrnutog prijelaza od glave do zdjelice.

  Ovom metodom, rotacija fetusa po glavi objašnjava se ne samo mehaničkim momentom (povećanje motoričke aktivnosti fetusa, povećanje peristaltičkog kretanja amnionske tekućine) već i promjena tonusa maternice kao rezultat povećane iritacije njegovih receptora pri pomicanju s jedne na drugu stranu. Metoda je bezopasna, pristupačna i primjenjuje se čak iu žena s kompliciranom trudnoćom, to jest, čak i kod slijedećih kontraindikacija, ne dovodi do povećanja slučajeva zapetljavanja kabela oko vrata fetusa, torza i udova.

  Terapeutska gimnastika s karcinomom zdjelice fetusa prema metodi V.V. Fomicheva

  Metoda V.V. Fomicheva se primjenjuje od 32-34 tjedna do 37-38 tjedana trudnoće. Trajanje lekcije je 20-25 minuta, kompleks se izvodi 2 puta dnevno (ujutro i poslije podne) ne prije 1-1,5 sati nakon obroka. Gimnastika se izvodi sporo, u kombinaciji s disanjem, u određenom slijedu od jednostavnih vježbi do složenijih. Odjeća treba biti lagana i ne ograničavajući se na kretanje, soba je ventilacija. Trebat će vam stolica s čvrstim leđima i mat za vježbe koje leže na vašoj strani.

  Prije glavnog dijela gimnastike, zagrijavanje se provodi 3-4 minute (hodanje na nožnim prstima, na pete, na vanjskom luku stopala, uz visoku izmjenu koljena na strani trbuha).

  Polazna pozicija (ip) - stoji, noge udaljene od ramena, ruke su spuštene. Nagnite prema strani - izdahnite, prijelaz u IP - udisati (ponoviti 5-6 puta u svakom smjeru).

  iP - stoji, ruke na pojasu. Lagano zavoja za unazad - udisati, usporiti naprijed, savijati se u lumbalnom području - uzdisati (ponoviti 5-6 puta).

  I. st., Stojeći, razmaknute širine ramena, ruke na pojasu. Rastvorite ruke na stranu - udahnite, a tijelo se okreće na stranu, stavite ruke ravno ispred vas, zajedno - izdahnite (ponovite 3-4 puta u svakom smjeru pri polaganim brzinama).

  iP - stajao je okrenut prema stražnjem dijelu stolice, držeći ruke podignutim za stražnju stranu stolca na razini struka. Alternativno, podignite nogu savijenu na zglobovima koljena i koljena na boku trbuha, dodirujući koljeno ruke; spuštanje nogu, savijanje u lumbalnu kralježnicu - uzdisati (ponoviti 4-5 puta sa svakom nogu).

  iP - stajati s jednom nogom na podu, s koljenom drugog, naslonjeni na sjedište stolca, ruke na struku; širite ruke na stranu - udahnite, okrenite torzo i zdjelicu, polako se savijte, spustite ruke ispred vas, - izdahnite (ponovite 2-3 puta u svakom smjeru, mijenjajući nogu).

  I. p-stajao na koljenima, naslonio se na laktove. Alternativno polako podignite ravnu nogu natrag i gore (4-5 puta za svaku nogu).

  iP - leži na desnoj strani. Savijanje lijeve noge na strani trbuha - udahnuti; vratite se na IP - uzdisati (ponoviti 4-5 puta).

  iP - leži na desnoj strani, podignuta noga na 30-40 ° iznad poda. Kružni pokreti lijeve noge 4 puta u svakom smjeru (ponovite 3-4 puta).

  iP - stoji na sva četiri. Idite dolje, natrag, udahnite; povratak na IP, progib u lumbalnom području - uzdisati (ponoviti 10 puta polako).

  iP - stoji na sva četiri. Ispravite noge s nosačem na prednjoj strani stopala (tj. Pete bi se trebale dizati s poda), podižući zdjelicu (ponovite 4-5 puta).

  iP ležeći na leđima, odmarajući se na nogama i uho. Podignite zdjelicu - udahnite; povratak na ip - uzdisati (ponoviti 3-4 puta).

  Nakon glavnog dijela - u skloni položaj ili sjedenje 4-5 vježbe disanja kako bi se smirilo.

  Prilikom izvođenja ove složene, ritmičke kontrakcije leđnih mišića, kao i unutarnjih kosih i poprečnih trbušnih mišića, čija vlakna su uključena u okrugle ligamente maternice, javljaju se. Dakle, pod utjecajem vježbanja, povećani ton skeletnih mišića proteže se do maternice, a njegov ton se povećava. Osim toga, torzo prtljažnika naprijed i savijenih nogu na zglobovima koljena i kuka smanjuju duljinu maternice, doprinoseći pomicanju glave u pravom smjeru.

  Gimnastika s prsnom prikazom metodom E.V. Bryukhina

  Metoda E.V. Bryuhinoy je preporučio od 32-34 do 37-38 tjedana trudnoće. Nastava se održavaju dnevno 2 puta dnevno, ne prije 1-1,5 sati nakon obroka. Metoda se temelji na fizičkim vježbama za opuštanje trbušnih mišića, koristeći koljeno i koljeno.

  I. str. - klečeći, naslonio se na laktove. Udahnite, a zatim izdahnite (ponovite 5-6 puta).

  iP - isto. Udahnite - sporo naginjanje tijela dolje, dodirnite bradu ruku, uzdisati - glatko se vratite u SP (ponovite 4-5 puta).

  iP - isto. Polako podignite desnu ravnu nogu, odnesite ga na stranu, dodirnite poda prstom, vratite se u SP Naizmjenično izvodite 3-4 puta u oba smjera, disanje je proizvoljno.

  iP - stoji na svim četveronošcima, spustite glavu dolje, oko svoje leđa - izdahnite; polako zavoja leđa u lumbalnu, podignite glavu - udahnite (ponovite 8-10 puta).

  Uvođenje kompleksa je isto. kao prema postupku V.V. Fomichevoy, au završnom dijelu preporučuje se vježbe za jačanje mišića zdjelice s postupnim smanjenjem opterećenja. Najčešći je kegel vježba. Ovdje je jedna od varijanti ove vježbe: napregnite mišiće dna zdjelice (povucite mišiće vagine i anusa u sebe) i brojite do 10, pa se opustite, a zatim ponovite, računajući na 8, 6, 4. 2.

  Prilikom izvođenja ovog kompleksa bilježi se pozitivna dinamika stanja cerviksa, koja može biti povezana s poboljšanom opskrbom krvlju zdjeličnih organa.

  Poznato je da učinkovitost različitih metoda ovisi o tonu maternice, tako da je pojedinačni diferencirani izbor gimnastičkih vježbi važan. Dakle, s povećanim tonusom maternice, gimnastika prema metodi I, F, Dikanya je učinkovita. S normalnim i smanjenim tonusom maternice preporučuje se metoda VV. Fomichevoy, s neravnim tonusom maternice (ton u tijelu i donji segment je veći, a na dnu je manji) - gimnastika prema metodi EV Bryuhinoy.

  Liječnik ženskog savjetovanja odredit će ton maternice i savjetovati potrebne vježbe - ne preporučuje se istodobno koristiti sve opisane komplekse. U 76% slučajeva s prsnom prikazom moguće je postići rotaciju fetusa u glavi tijekom vježbi gimnastike.

  Kontraindikacije za gimnastiku

  Glavne kontraindikacije u korištenju korektivne gimnastike su:

  • placenta previa - stanje u kojem placenta blokira izlaz iz maternice;
  • prijetnja prestanka trudnoće.

  Kada se trudnoća komplicira s preeklampsijom (to se češće manifestira kod edema, visokog krvnog tlaka, proteina u urinu), u slučaju ozbiljne patologije s dekompenzacijom srca, bubrega i jetre, treba izbjegavati vježbe u položaju koljena.

  Pelvicni prikaz fetusa. Gimnastika za promjenu prezentacija

  Oko 28 do 30 tjedna gestacije u ručnom pregledu ili tijekom ultrazvučnog pregleda, liječnik mora odrediti fetusa prezentaciju, što je onda dio tijela će preći u svjetlost. Negdje u 95% slučajeva bit će glava - okomit položaj glave prema dolje. Međutim, 3-5% trudnoća karakterizirano je prikrivenom prezentacijom. To je nekoliko vrsta: stražnjica, kada je donji dio maternice su fetusa guza, stopala - jedan ili dvije noge ili mješoviti. Čak je i rjeđe transverzalna prezentacija kada se fetalna ramena suočava s ulazom u malu zdjelicu.

  Kao i obično, zagrijava se na početku svake aktivnosti. Kao što se može koristiti hodanje na licu mjesta: prvo nekoliko minuta uobičajenog koraka, a zatim na prstima i na petama. Postupno se dodaju pokreta rukama: podizanje, spuštanje i rotirajući, kao i visoka podizanje koljena na strani trbuha.

  Sada možete malo komplicirati zadatak. Pomaknite se na stranu od koje je započela vježba, zatim poravnajte jednu nogu, a drugi bi trebao ostati savijen. Kada je zdjelica prezentacija fetusa kako bi poravnala nogu, leži na vrhu, au poprečnom - dnu. Duboko udahnite i savijte nogu. Zatim zategnite koljeno s rukama do trbuha i odnesite ga na stranu leđa s prikolicom ili stražnjicama s križem. Duboko udahnite i podesite nogu. Možete provesti nekoliko sekundi u opuštenom stanju, nakon čega ponovno možete udisati i zategnuti koljeno. Ponovite 6-7 puta. Za brže postizanje učinka, buduća mama treba spavati na strani gdje je glava bebe raseljena.

  A što je predstavljanje voća (je) s tobom? Jesu li vam vježbe pomogle u promjeni zdjelice ili poprečne prezentacije?