Priprema za porođaj: vježbe disanja i vježbe

Hrana

Roditi dijete nije lagan test za žensko tijelo. Ali priprema za porođaj, koja uključuje vježbu i pravi stav, može uvelike olakšati taj proces. Osim toga, umjerena tjelesna aktivnost tijekom trudnoće pridonosi brzom povratku u svoj bivši oblik nakon rođenja djeteta.

Vježbe za buduće majke ubrzavaju metabolizam u tkivima i povećavaju cirkulaciju krvi, jačaju mišiće koje će se koristiti tijekom poroda. Preporučuje se gimnastika za trudnice od trećeg tromjesečja.

Vrste fizičke pripreme za porođaj

Vježbe za pripremu za porođaj korisne su gotovo svim trudnim majkama. Fizička tjelovježba kontraindicirana je samo za žene koje imaju pada krvnog tlaka u položaju ili postoji opasnost od početka preranog rada.

Gimnastika za trudnice, na prvom mjestu, usmjerena je na opće jačanje mišićnog sustava. Također, vježbe preporučene za buduće majke pomažu u održavanju dobrog stanja tijela, poboljšanju metabolizma i oksigenaciji tkiva, što je neophodno za rastući fetus.

Gimnastika dišnog sustava pomaže u učenju tehnike pravilnog disanja u porođaju. Njegova glavna svrha je smanjiti razinu boli u prvoj fazi rada i ublažiti bolno razdoblje. Pročitajte više o razdobljima rođenja →

Psi-poput disanja tehnika se prakticira u procesu bolnih kontrakcija, a duboki dah s namjernim zadržavanjem daha pomaže povećati snagu pokušaja.

Jednako su važne popularne vježbe Kegela. Ojačavaju dno zdjelice, čineći mišiće perineuma elastičnijim. To služi za sprečavanje prekida i omogućava ženski reproduktivni sustav da se brzo oporavi od izgleda djeteta.

Priprema za porođaj je neophodna u kompleksu. Gimnastika se može izvoditi na posebnim tečajevima za trudnice i kod kuće. Glavni pristup ovom pitanju odgovorno i pravodobno.

Vježbe za lako porođaj

Postoje mnoge vježbe za trudnice da se pripreme za porođaj. Važno je shvatiti ulogu koju igraju za majku i dijete, jer je i za generički proces ozbiljan test. Mnoge žene su neozbiljne zbog prenatalne pripreme, smatrajući da je to gubljenje vremena i pribirivanje svih nada na prirodu i medicinsko osoblje.

Nedostatak fizičke spremnosti za porođaj često dovodi do slabosti rada, krvarenja maternice, teškoća u teškom razdoblju i drugih komplikacija u dvorani.

Čak i ako se trudna majka nikada nije bavila tjelesnom aktivnošću i nije imala gimnastiku, ona može iskoristiti sve vježbe za trudnice, koje će pripremiti tijelo za nadolazeće tjelesne napore i značajno olakšati porođaj.

Ali prije nego što odaberete bilo kakvu pripremu vježbanja za porođaj, trebate se posavjetovati s liječnikom. Pogotovo ako ranije buduća majka nije radila fizičke vježbe.

Navodimo klasične vježbe za pluća, što znači brzu i bezbolnu isporuku:

 1. Stojeći u stojećem položaju, polako se spustite, pokušavajući držati savijenu poziciju nogu 20 sekundi. Postupno smjestite u polusjedi položaj do minute. Ova vježba jača zid abdomena, trbušne mišiće i prsni pod.
 2. Sjednite na pod, protežite jednu nogu naprijed, a drugi - zavoj na koljenu. Uzmi veliki ručnik i, savijanje na pola, popravite preklop na peta ispružene noge. Nagnite tijelo prema naprijed, držeći ručnik i preostao na ovom mjestu 20 sekundi. Ponovite vježbu 5 puta.
 3. Lezi na leđima blizu zida, tako da su stražnjice pritisnute protiv nje. Podignite noge kako biste pojačali imaginarne korake, dodirujući zid. Nakon pojave blage umora, noge se šire što je moguće šire po stranama i tako držite 30 sekundi, bez da se suzu stražnjicu s vertikalne površine.
 4. Naslonite se na leđa, pokušajte naizmjence kako biste opustili slijedeće mišićne skupine u preporučenom redoslijedu: kukovima, nogama, stražnjici i trbuhu. Disanje bi trebalo biti mirno.

Gimnastika s prsnom prikazom

Ovaj skup vježbi je specifičan. Potrebno je samo onim trudnim majkama čija se beba nije pretvorila u fiziološku glavobolju u trećem tromjesečju trudnoće. Pročitajte više o pregledu zdjelice →

Vježbe za pripremu za porođaj počinju s 32. tjednom:

 1. Leži na vašoj strani, po mogućnosti na mjestu gdje je glava budućeg djeteta, ostati na fiksnoj poziciji 10 minuta. Onda ležite na drugoj strani. Napravite vježbe do 3 puta dnevno.
 2. Isto tako, kako bi se fetus prevrnuo, leži na leđima, stavljajući mali jastuk pod lumbalnu regiju. Istodobno je potrebno osigurati da je zdjelica najmanje 20 cm iznad razine glave. U tom položaju treba ostati 15 minuta. Obavite ga 2 puta dnevno.
 3. Kada je zdjelica prezentacija fetusa korisna za posjet bazenu, uključujući, za obavljanje aerobika u vodi za trudnice.

Vježbe za poticanje porođaja

Gimnastika, usmjerena na poticanje rada, je popularna. Uz pomoć, dijete će brzo pasti u zdjelicu, a njegov napredak će biti lakši.

Ove vrste tjelesne aktivnosti pomažu pri početku kontrakcija:

 1. Pješačka. Prirodne taktike stimulacije rada, zbog čega dijete pada i počinje pritisnuti cerviks. S druge strane, to potiče veću sintezu oksitocina i ubrzava početak rada.
 2. Uspon i spustite se stubama. Takve vježbe za pripremu za porođaj djeluju na isti način kao i hodanje, glavni uvjet je da ni u kojem slučaju ne biste previše vježbali u procesu.
 3. Plivanje.
 4. Položaj pozicije.
 5. Nagnite trup prema naprijed. Prikupljanje raspršenih šibica i podova za podmazivanje ručno su izvrsni stimulansi rada.
 6. Sex. Možda najugodnija opcija za poticanje radne aktivnosti.

Fitball vježba

Vježbe za pripremu za porođaj pomažu jačanju mišića leđa, dna zdjelice i trbuha bez opasnosti za zdravlje i dodatni napor, ako koristite fitball u tom procesu. Očekuje ih majka, počevši od trećeg trimestra.

Složene vježbe:

 1. Sjednite na loptu, nataknite stražnjicu, nježno podignite jednu nogu (koliko god je moguće) i pokušajte je zadržati u zraku 3 sekunde. Vratite se na početnu poziciju i ponovite vježbu s drugom nogu.
 2. Lopta pritisnuta natrag prema zidu, noge stavljene ispred tijela. Bez gubljenja kontakta s fitballom, polako se spušta (skočite) s loptom sve dok bokovi ne budu paralelni s podom. Ako je moguće, vježbu treba izvoditi pored voljene osobe kako bi vas mogao osigurati u slučaju gubitka ravnoteže.
 3. Naslonite se na zid, držeći fitil na ispruženim rukama i pritiskom na vertikalnu površinu. Tijelo je ravno, širina ramena stopala, polako stišćući kuglu, savijajući ruke na laktovima. Dakle, mišići prsnika treniraju se.

Kegel vježbe

Ime Arnolda Kegela poznato je mnogim ženama, zahvaljujući kompleksu vježbi za jačanje mišića perineuma kojeg je razvio. Lako je osjetiti ove mišiće - dovoljno je prekinuti mokrenje kako bi se utvrdilo gdje se nalaze.

Kegel vježbe su pogodne za pripremu za porođaj, pomažu da mišići na ovom području budu robusniji i elastičniji, tako da će rad biti lakši i bez pauze. Pročitajte više o metodama koje pomažu rađanju bez pauze →

Preporuča se proučavati metodu Kegel od 16. tjedna trudnoće. Vježbe se mogu izvoditi u bilo kojem početnom položaju - sjedenje, ležanje ili stojeći. Oni se izvode do osjećaja blagog umora mišića u perineumu. Postupno se opterećenje može povećati na 3 seta od 20 puta.

Osnovni kompleks sastoji se od sljedećih vježbi:

 1. Sporo stiskanje. Mišići perineuma polako i stisnuti i opustiti, važno je osigurati da mišići oko anusa ostanu na miru.
 2. Kata. Zamislite da su mišići perineuma podijeljeni u visinu u zasebne etaže. Započnite polako "podizati" ih, zadržavajući nekoliko sekundi na "novoj visini", a zatim ih postupno smanjivati.
 3. Treptati. Mišići su napeti i opuštaju se brzim tempom.

Vježbe za disanje

Vježbe za dišni sustav također su od velike važnosti u fazi pripreme za porođaj.

Trudnice se preporuča disati prema sljedećem postupku:

 1. Lezite na podu, stavite jastuci ispod glave i koljena. Nakon dubokog daha, zadržite dah par sekundi, a zatim počnite polako osloboditi zrak usta, dok opuštate sve mišiće. Vježba pomaže napuniti tkiva s kisikom, kako bi maksimalno opustila mišiće, smanjujući bol i umor.
 2. Disanje "poput psa" pomoći će izdržati bolne kontrakcije. Lako je naučiti ovu tehniku: u sjedećem položaju pokušajte disati često i površno koliko god možete (ne biste trebali pretjerati, naravno).

Da bi vježba bila učinkovita, trebate redovito raditi. Poželjno je izvršiti ih u pokretu, na primjer, u procesu hodanja.

Očekujuće majke moraju zapamtiti da su vježbe za pripremu za porođaj sjajan način da poboljšate tjelesnu kondiciju, poboljšate raspoloženje i ojačate zdravlje vašeg nerođenog djeteta. Ne biste trebali biti angažirani dugo, sve dok iscrpljenost - trudnica nije potrebna. Strast za tjelesnim aktivnostima može učiniti više zla nego dobro.

Ali ne bismo trebali izbjegavati gimnastiku, provodeći cijeli dan čekajući isporuku na kauču. Redovita umjerena tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana i boravak na svježem zraku bit će najbolja priprema za buduću majku za nadolazeći događaj.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Gimnastičke vježbe za trudnice - najbolja priprema za porođaj!

U procesu rađanja djeteta, žensko tijelo doživljava nevjerojatnu napetost. U ovom slučaju sama priroda služi kao divni pomagač.

Postoji snažno oslobađanje hormona, što ženi daje dodatnu snagu. Međutim, dodatna obuka neće biti suvišna.

Kakvu vrstu gimnastike može biti učinjeno od početka trudnoće, a koje su klase dozvoljene u trećem tromjesečju, to ćemo kasnije reći u članku.

Zašto i kada je potrebno pripremiti tijelo za roditi?

Znanstvenici su dugo dokazali pozitivan utjecaj gimnastike za trudnice. Također, korist je potvrđena višegodišnjom praksom. Zahvaljujući jutarnjim vježbama, trudnica prima potrebnu valnu snagu i energiju, kao i veliko raspoloženje.

Štoviše, nije potrebno baviti se samo ujutro. Vježba se može izvesti u bilo kojem prikladnom vremenu. Posebni kompleksi uključuju vježbu u kojoj su uključeni mišići na leđima, nogama i abdomenu. Vježbe za disanje, trening s loptom, plivanje i šetnju također su korisni.

Vježbanje kompleksa za trudnice razvijene su pod vodstvom opstetričara-ginekologa, a dopušteno ih je obavljati samo zdrave žene - one koji imaju gestacijsku anksioznost bez komplikacija.

U nedostatku kontraindikacija, redovita gimnastika postupno će pripremiti tijelo trudnice za nadolazeće rođenje.

Zatim, korisni video o tome zašto je gimnastika za trudnice potrebno:

Kako se i što vježba priprema?

Stručnjaci preporučuju obavljanje posebnog seta vježbi tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Koja je upotreba?

 • Gimnastičke vježbe razvijaju mobilnost i fleksibilnost kosti zdjelice i donje kralježnice, što će uvelike olakšati porođaj i smanjiti bolove u donjem dijelu leđa tijekom rođenja djeteta.
 • Proširite mišiće bedra tako da žena u radu bude udobna u dvorani, koliko god je potrebno.
 • Održavajte ton mišića zdjelice i vagine kako biste izbjegli takve probleme kao što su urinarna inkontinencija i hemoroidi nakon porođaja, kao i skratiti razdoblje oporavka.
 • Pomozite cerviksu da se pravodobno otvori.

kontraindikacije

 1. Prethodno pobačaj ili dijagnosticiran: "Prijetnja preranog rođenja."
 2. Placenta previa ili niska lokacija.
 3. Krvarenje iz genitalnog trakta.
 4. Hipertenzija.
 5. Jaka toksikoza u ranim fazama.
 6. Preeklampsija.
 7. Donja bol u trbuhu.
 8. Višestruka trudnoća.

Ako tijekom ili nakon vježbanja simptomi poput bolova u trbuhu, čudnog iscjedka, vrtoglavice, povećane brzine otkucaja srca veći od 130 otkucaja u minuti, porasta tlaka do više od 140/100 mm Hg, poteškoća s disanjem ili bol u području srca Trebali biste odmah prestati trenirati i potražiti liječničku pomoć.

ograničenja

Prije razreda, trebali biste ponovno provjeriti odabrani kompleks zbog prisutnosti elemenata zabranjenih tijekom trudnoće. To uključuje:

 • igre;
 • kontakt;
 • dizanje utega;
 • trbušne vježbe;
 • trening na simulatorima;
 • okidača;
 • skakanje.

Također, ne zaboravite da je tijekom trudnoće takav sport kao što su klizanje, roller klizanje i konjički su zabranjeni.

preporuke

Danas postoje mnoge mogućnosti za buduće majke za gimnastiku. U gotovo svim ženskim klinikama postoje besplatne skupine. U mnogim fitness klubovima i bazenima postoje posebni dijelovi za trudnice. Osim toga, to možete učiniti sami kod kuće, jer to je dovoljno da pronađete pravi kompleks za sebe putem Interneta.

No, bez obzira na odabir metode gimnastike, potrebno je konzultirati se s liječnikom.

 1. Sva vježba treba izvoditi u mirnom ritmu i ne smije premašiti dopušteno opterećenje.
 2. Optimalno trajanje nastave je od 15 do 40 minuta.
 3. Potrebno je započeti s gimnastikom vježbama zagrijavanja, završiti s opuštanjem i disanjem.
 4. Smetnje trebaju biti sat vremena prije klase, tako da tijelo ne gori kalorije i masti potrebne od strane djeteta, ali prima "novu" energiju.
 5. U procesu obuke potrebno je piti vodu: tijelo ne smije izgubiti višak tekućine.
 6. Nije preporučljivo držati dah.
 7. Učinite vježbe, najbolje od svega, na posebnom tepihu.

Vrste obuke

 • Zagrijavanje
 • Opuštanje.
 • Disanje.
 • Vježbe za jačanje mišića i pokretljivosti zglobova.
 • Vježbe za razvoj izdržljivosti.

Kakvu gimnastiku treba obaviti od početka trudnoće?

 1. Stajati ravno, noge opuštene, natrag ravno, ruke dolje. Na broju od 1 do 7 - sporog daha. Zatim, na štetu od 8 do 15 - polagano izdisanje. Pokreni 8-10 puta.
 2. Stajati ravno, razmaknute širine ramena. Ruke su se uspravile na strane. Na udisanje - istodobno podignite desnu ruku i lijevu nogu, na izdisaj - spustite ih. Trčite 5-6 puta, izmjenjujući ruke i noge.
 3. Stajao je ravno krak ruke u dvorcu iza leđa. Na udisaj - malo zavijte leđa, povlačenjem stražnjice. Na izdisaj - stoje točno, uzimajući polaznu poziciju. Pokreni 7-8 puta.
 4. Stojeći ili sjedite ravno ravno, pridružite se dlanovima ispred vas na prsima. Na udisaj - iscijedite dlanove tako da se mišići prsa stišću. Na uzdisati - za opuštanje mišića na rukama, a ne razbijanje dlana. Pokreni 7-8 puta.
 5. Ustajte na sve četiri i spustite glavu. Na uzdisati - Okrenuti leđa, zadržati se u ovom položaju, brojiti do 3. Na udisaj - uzeti početnu poziciju. Pokreni 5-7 puta.

Dalje, vizualni video o gimnastici u ranoj trudnoći:

Nastava za trudnice u 3. trimestru

U posljednjim mjesecima trudnoće žena je prilično teško obavljati bilo kakvu vježbu prije porođaja. U ovom trenutku, naročito kod 40 tjedana, preporučuje se vježbati na posebnoj lopta - fitball. To su korisne, zanimljive i sigurne vježbe za pripremu za buduće rađanje, zbog čega se smanjuje pritisak, cirkulacija krvi i rad srca normalizirani su.

Fitball kompleks

 1. Sjednite na loptu, nježno lepršavši lijevo i desno. Zatim, uzmite lagane barkusove i naizmjence savijte ruke.
 2. Sjedeći na loptu, skrenite udesno i stavite lijevu ruku na desnu nogu. Ostanite na tom mjestu 1-2 minuta. Nakon toga, ponovite ovu poziciju, okrećući ulijevo. Vježba pomaže da se protežu leđa mišića.
 3. Stajite na noge, stavite ih na širinu ramena i savijte leđa. Roll loptu naprijed-nazad, glatko okreće. Ovaj element pomoći će osloboditi napetost od zglobova ramena.
 4. Sjednite na pod na turskom, ritmički stisnite loptu rukama. Ova vježba ima pozitivan učinak na prsne mišiće.
 5. Završetak gimnastike bit će vježba za jačanje nogu. Potrebno je leći na loptu, širiti noge ne šire od širine ramena, i voziti backball u ovoj pozi natrag i naprijed.

Svaka vježba izvodi 10-12 puta.

U kompleksu do tjelesnih vježbi bit će korisno dodati dišni aerobni trening. Da biste to učinili: stavite jednu ruku na prsa, a drugu na trbuh. Duboko udahnite kroz nos i izdišite. Istodobno, prsa bi trebala ostati nepomična, a trbuh treba ukloniti prilikom udisanja.

Dalje, vizualni video o klasama o fitballu u 3. tromjesečju:

Korisni videozapis

Zatim, informativan videozapis o prednostima i kontraindicijama tjelesnih vježbi tijekom trudnoće:

zaključak

Odgovor na pitanje da li trudnice mogu napraviti gimnastiku može pronaći liječnik. Fizičke i vježbe disanja imaju pozitivan učinak na stanje buduće majke i fetusa. Ali, u prisutnosti određenih kontraindikacija, vježbanje treba napustiti.

Kako roditi bez boli? Vježbe za pripremu za porođaj

Gotovo sve žene na položaju imaju utemeljeni strah od poroaja. Naposljetku, oni razumiju da je naprijed težak posao. Rezultat radne aktivnosti ovisit će o tome kako je žena provodila vrijeme rodiljnog odmora, bilo da je radila posebne vježbe, bilo da je vodila mobilni životni stil. Nezavisni rad bez boli je nemoguć, ali svakako ga možete smanjiti obavljanjem određenih vježbi i aktivnosti. Danas ćemo razgovarati o tome kako olakšati i smanjiti agoniju i bolove.

Čimbenici koji utječu na bol tijekom rada

1. Napetost i snaga rada, pokušaje. Tijekom poroda postupno se povećavaju, produžuju, a žena svaki put pati još više.

2. Prag boli žene koja čeka dijete. Svaki ima svoje granice, na kojem postaje nepodnošljivo podnijeti dalje.

3. Emocionalno stanje žene u radnoj snazi. Ako se žena ne brine, više je ili manje opušteno, a proces dovođenja djeteta na svijet neće biti tako teško i nemoguće.

4. Parametri fetusa. Kada je dijete veliko, tkiva rodnog kanala su rastegnuta. I posljedično, bol postaje jači.

5. Broj prethodnih rođenih. Vjeruje se da ako žena prije rodi, a zatim svake kasnije trudnoće njezina bol se smanjuje i ne čini tako jakim, lako rezultatima rođenja.

Vrste boli tijekom porođaja

1. Visceralni. Prva faza senzacija. Podsjeća na takvu bol koja počinje kod mnogih tijekom menstruacije. Ima znakove bolova, ima mučninu, nema specifično mjesto primjene. Loina, sakralna, lopata može ozlijediti. Ta bol je uzrokovana istezanjem maternice. Po prirodi, to je prilično tolerantno.

2. Somatski. Ovo je prilično uzbuđenje, jer za neke djevojke jednostavno su nepodnošljive. Postoji određeno mjesto primjene: vagina, perineum i rektum. Mnoge žene žele izbaciti.

3. Sebi kontrakcije. Bol traje od pola minute do jedne i pol, a zatim se odmara (tako da žena dobiva novu snagu) i započne ponovno. Ova bol je najgora. No sigurno je da beba rodi prije.

Na pitanje: "Kakva bol tijekom poroda?" Odgovorena je, sada se prebacujemo na metode samo-bolnog olakšanja.

Zašto je tako važna emocionalna situacija neke žene?

Odgovor na to pitanje leži u fiziologiji, samoj prirodi. Uostalom, brinula se za slabo polje. Tijekom kontrakcija u središnjem živčanom sustavu proizvode se posebne tvari koje mogu zanijemiti rad. Oni se nazivaju endorfini, ali po našem mišljenju "hormoni sreće".

Zahvaljujući tim tvarima tijekom procesa rada, žena je kao u magli. Može doživjeti euforiju, blagu uznemirenost. I sve zato što endorfini blokiraju prijenos impulsa boli na živčane završetke. Postoji bol tijekom porođaja, ali nije jasno izražena. Takve tvari oslobađaju nepotrebnu napetost i pomažu ženi u radu da se opusti.

No, osim što pomažu budućoj majci, endorfini također mogu ublažiti bol i bebu. Naposljetku, on to i doživljava kad prođe kroz rodni kanal. To utječe ne samo na ženu, već i na njezinu bebu. Kada hormoni sreće dođu do djeteta, njegova bol se također smanjuje.

Proces proizvodnje ovih hormona je krhko. I to ovisi o emocionalnom stanju žene u radnoj snazi. Ako je jako napeta, zabrinuta, zastrašujuća, tada razina tih tvari pada dramatično i stoga će kontrakcije biti još jače. A nećete pomoći sebi i budućem djetetu. Zato je trenutak mira i ravnoteže mame tako važan. Uostalom, snaga boli i intenzitet boli ovisit će o njezinim emocijama. Kako roditi bez boli? Odgovor: "Nezavisno na bilo koji način." Ali možete ga smanjiti i za sebe i za budućnost mrvica.

Metode samosvijesti u prvoj fazi rada

 • Točan položaj.
 • Vježbe za disanje.
 • Masaža.
 • Opuštanje.
 • Imaginacija i izmišljotina.

Snaga boli ovisi o položaju u kojem žena radi. Žena može pomoći sami odabirom pravog držanja. Vrlo često, stoji. Tada se djevojka pomiče, krv teče bolje, kisik teče ispravnije. Ako odaberete položaj koji leži na vašoj strani, tada se pritisak glave fetusa na vratu maternice smanjuje, a time se smanjuje bol tijekom istezanja tkiva.

Pa kako ublažiti bol tijekom poroda? Jednostavno odaberite odgovarajući položaj.

Vježbe za disanje također su važne jer su usmjerene na povećanje razine kisika u krvi. I daje analgetski učinak.

Pravilno disanje tijekom rada

Većina ginekologa opstetrije preporučuje sljedeći način vježbanja disanja. Kada počinju kontrakcije, žena bi trebala uzeti dubok, polagani dah kroz nos i izdahnuti kroz usta. Kada su kontrakcije gotove, žena u radnom stanju može normalno disati. Ali ako počnu ponovo, tada bi ova vježba trebala biti ponovljena.

Prijelaz boli u drugom smjeru

Prebacivanje na drugi izvor boli je još jedan način olakšavanja boli rađanja. Često su žene u radu prisutne jake boli na području sakrale. Ako u ovome dijelu radite masažu, to će dovesti do činjenice da će djevojka ometati druga vrsta boli, jer to nije lijepo. Kao rezultat toga, borba neće izgledati tako jaka i strašna.

Opuštanje i izmišljotine u teškom razdoblju

Opuštanje vodom je još jedan način olakšavanja bolova porođaja. Neki materniteti koriste ovu metodu. Ženama je dopušteno da se tušira, temperatura vode koja ne smije prelaziti sobnu temperaturu. Također u nekim bolnicama postoji bazen u kojem možete biti u tako osjetljivom trenutku.

Imaginacija i fantazija su dobar način da se riješite boli. Ovdje postoji nekoliko opcija. Žena može zamisliti kako se odmara u luksuznom odmaralištu. Da u ovom trenutku uopće ne osjeća bol. Ako to ne pomaže, glazba može doći do spašavanja. Ona bi trebala biti umirujuća, tiha, po mogućnosti klasična, tako da žena u radnom odnosu može biti omalovažena i misliti na nešto dobro.

Ako sve gore navedene metode samoanestezije ne pomažu, liječnici mogu koristiti medicinske metode.

Upotreba lijekova u početnoj fazi rada

U prvom razdoblju, takvi boli ublažavaju se tijekom porođaja kako bi se smanjila bol:

1. Rješenje "Promedol". Davanje se intramuskularno jedan sat prije početka kontrakcija. Ovaj lijek može biti ovisnik, stoga ga morate uzeti vrlo ozbiljno i, ako je moguće, zamijenite ga drugim metodom anestezije.

2. Uklanjanje boli inhalacijom. Ova metoda temelji se na činjenici da tijekom borbe žena diše dušikov oksid kisikom. Ovaj sastav ima pozitivan učinak: osjećaj boli značajno je zamagljen, iako uopće ne prolazi. Ova metoda se obično koristi za žene u radnom odnosu čija djeca rađaju prerano (do 37 tjedana).

3. Epiduralna anestezija. Ovo je još jedan način rađanja bez boli. Njegova je suština ovo: pomoću posebne injekcije ubrizgava se lijek između kralježnice i kralježnice kako bi se spriječio provođenje živčanog impulsa u mozgu. I tako, žena koja radi neće osjetiti bol.

Kada možete koristiti epiduralnu anesteziju?

Ovakav tip anestezije ne propisuje liječnik svim pacijentima. Uostalom, postoje kontraindikacije, ova metoda ima mnoge nuspojave. Ali pitanje: "Kako roditi bez boli?" - automatski ćete nestajati ako liječnici pribjegnu ovoj metodi.

Pod kojim okolnostima, ginekolozi primjenjuju epiduralnu anesteziju, razmotrite sljedeće:

 • u nedostatku pozitivnog rezultata ublažavanja boli od drugih metoda;
 • ako žena ima krvni pritisak;
 • kada su povrijeđene sve karakteristike kontrakcija;
 • s vazospazmom i daljnjim komplikacijama nakon njega;
 • u slučaju bolesti dišnog sustava;
 • u raznim srčanim bolestima.

Ova metoda treba koristiti kada se cerviks otvori najmanje 4 cm i samo ako je utvrđena redovita radna aktivnost. Na taj način ćete roditi bez boli i straha.

Metode samosvijesti u sljedećoj fazi rada

Druga faza počinje kada postoje kontrakcije, i sve se približava logičkom kraju (rođenje djeteta). Kako roditi bez boli u ovom slučaju, opisali smo u nastavku.

1. Položaj tijela. U ovom trenutku, bolje držanje nego stojeći, ne možete zamisliti. U tom položaju cirkulacija krvi povećava se, protok krvi u tkivo povećava, a kao rezultat, bol se smanjuje.

2. Mirno i opuštanje. U ovoj fazi, ova dva kriterija su vrlo važna. Jer kada su mišići vagine i perineuma u napetosti, to daje samo dodatnu bol. Stoga je toliko važno da se opustite i smirite tijekom ovog razdoblja.

3. Disanje. Bolove tijekom porođaja može se smanjiti ispravnim vježbama disanja. Naime: u trenutku kada se od žena traži da ne gurne, bolje je disati kroz usta, a ako se pokuša učiniti, onda je potrebno, naprotiv, zadržati dah.

4. Slijedite upute liječnika. U ovoj je fazi vrlo važno naučiti se pridržavati ginekologa. Uostalom, on vam govori kada možete i trebate gurati, a ponekad morate čekati. Također gleda vaš dah. Ako slijedite sve upute liječnika, bol neće biti toliko jaka.

Korištenje droga u drugoj fazi rada

U razdoblju pokušaja, lijekovi se ne primjenjuju na žene u radu jer mnogi od njih mogu nepovoljno utjecati na budućnost bebe. Dijete se može roditi s bilo kakvim ozljedama ili invaliditetom. Na primjer, može doći do ozbiljnih problema s disanjem. Također, lijekovi tijekom tog razdoblja se ne koriste zbog toga što će jednostavno spriječiti ženu koja se trudila koncentrirati i gurati bebu (jer će mišići biti slabi).

Posebne vježbe za smanjenje boli

Ove se klase primjenjuju tijekom razdoblja kada je žena u dvorani. Za takve vježbe trebate kuglu za fitnes.

1 vježbe. Sjednite udobno na loptu, stavite noge razmak između ramena. Pomiješajte se s jedne noge na drugu. Zatim polako nagnite torzo prema naprijed i na stranu. Možete lagano skočiti. Ova vježba uklanja napetost u mišićima i povećava protok krvi u organe.

2 vježbe. Postavite sag ili pokrivač na pod. Lezite na leđima, savijte desnu nogu na koljenu, a zatim ga stavite na loptu. I napraviti lijevi bicikl. Za minutu zamijenite udove na mjestima. Ova vježba savršeno ublažava bol i napetost u nogama.

3 vježbe. Sjednite na udobnu stolicu s leđima. Stavi loptu između nogu. Nježno, polako kleknite, stisnite loptu. Ova vježba znatno jača i rasteže mišiće perineuma.

4 vježbe. Kleknuti ispred lopte i samo ga zagrliti. Obavezno pazite da želuca ne bude stisnuta i da ste bili udobni u tom položaju. Takva aktivnost jednostavno će vam dati vremena za opuštanje i odmaranje.

Sve su to vježbe za lako porođaj. Obavezno ih zapamtite i trčite u rođendanskoj dvorani.

Opuštajuće vježbe za pripremu za porođaj

1 zadatak. Stavite noge u širinu ramena. Ruke spaja vaš želudac ili ih stavite na kukove. I sada najvažnija točka: pokušajte se opustiti što je bolje moguće i početi tresti zdjelicu lijevo i desno, a zatim naprijed-natrag. Morate zamisliti da je bazen zdjela ispunjena do vrha s vodom, a sadržaj se ne može proliti.

2 zadatak. Stavite meku pokrivač na pod, sjednite na nju, stavite svoje pete zajedno. Ruke drže koljena. Sada lagano njišite naprijed-natrag. Gledajte svoje disanje: kad se zavoja naprijed, zatim udahnite, ako je unatrag, a zatim izdahnite.

3 zadatka. Za ovu vježbu trebat će muž ili drugi član obitelji. Sjednite na meku podlogu na podu nasuprot partneru. Spojite noge tako da noge dodiruju jedna drugu. Držite se ruku i počnite naginjati naprijed-natrag. Prvo, povlačiš supružnika, a onda ti. Ova vježba savršeno opušta i trenira unutarnji dio hipsova, što će biti vrlo korisno u budućnosti.

Nakon obavljanja takvih vježbi, porođaj bez boli, iako to neće biti zajamčeno, ali je nelagodnost sigurno smanjena.

Vježba za izdržljivost, izdržljivost trudnice

Da biste saznali kako prenijeti opterećenje na tijelu tijekom dugog razdoblja (vrlo je važno za vrijeme rođenja), potrebno je trenirati unaprijed. Za to postoji posebna vježba na izdržljivosti.

Postavite mekanu podlogu na pod blizu zida. Lezi na njemu i počne lagano udarati po zidu, kao da se penju na njega. Podignite noge, širite ih do maksimalne širine i držite se na ovom mjestu koliko god možete. Svaki put kada bi se vrijeme trebalo povećati.

Sada znate da je najbolji način smanjenja i ublažavanja boli tijekom rada obučiti vaše tijelo, kao i emocionalno stanje žene. Nadalje, važna se točka smatra prikladnim ponašanjem, što podrazumijeva strogo pridržavanje savjeta odgojno-ginekologa. Prateći sve preporuke i vježbe iz ovog članka, moći ćete rađati sigurno i lako.

Vježbe za pripremu za porođaj

Dani u očekivanju rođenja djeteta ispunjen je izvanrednom radošću i neobjašnjivom anksioznosti. Uostalom, sam proces rođenja zahtijeva ogromnu napetost od ženskog tijela. Iako je sama majka priroda u ovom slučaju izvrstan pomoćnik. Ona služi kao izvor impresivnog oslobađanja hormona, što daje ženi dodatnu energiju i snagu. Zahvaljujući prirodi, ali brigu o sebi također je važno i potrebno. I pomoći u ovoj posebnoj vježbi.

Kako odabrati vježbe

Možete biti trudni i ostati stalno u pokretu. Aktivnost će biti jednako korisna i za majku i za bebu: dijete, dok je u maternici, zahvaljujući pokretu, blago utonulo, a izvedivo vježbe i umjerena vježba potiču cirkulaciju žene, sprječavaju dobivanje dodatnih kilograma, pomažu jačanju mišića, što dovodi do reljefa proces poroda. Posebne vježbe pomoći će vam da budete u izvrsnom prenatalnom obliku.

Kako ih pravilno odabrati? Najprikladnija je mogućnost posebne tečajeve za trudnice, gdje će kompetentno odabrati vježbe i snagu opterećenja, uzimajući u obzir vaše pojedinačno stanje. Ali ako nema kolegija ili morate ići na drugi kraj grada s nekoliko transplantacija, onda je bolje da se obratite pažljivom liječniku, uzmete u obzir njegove preporuke i želje i započnite s vježbama sami kod kuće.

Tako je liječnik dopustio obavljati određene vrste vježbi. Sada sami morate uravnotežiti želju i priliku. A ako se u procesu treninga osjećate prekomjernom ili neudobnom, nemojte pretjerati, prestanite! Vaše zdravlje i zdravlje bebe su najvažnije. Stoga, koristite krajnje oprez. Možda vam je potrebna jednostavnija vježba, čija će provedba donijeti zadovoljstvo i biti će korisno za vaše buduće dijete.

Vrste vježbe: savjeti i upozorenja

Postoji znatna količina dobro osmišljenih vježbi za održavanje budućih majki i olakšavanje rođenja novog stanovnika planeta.

Vrste vježbanja za trudnice izravno ovise o svrsi, dopuštenoj opterećenosti i specifičnosti rođenja: u bolnici, u vodi ili okomitom.

Pustimo se na vježbe koje će većina žena lako izvesti:

 1. Vježbe za zagrijavanje.
 2. Vježbe za opuštanje.
 3. Vježbe za disanje.
 4. Vježbe koje jačaju mišiće i pokretljivost zglobova.
 5. Vježba izdržljivosti.
 6. Vježbe koje treniraju mišiće perineuma.

Prilikom vježbanja trudnica, potrebno je uzeti u obzir određena pravila:

 1. Izvršite sve vježbe u mirnom ritmu.
 2. Tijekom vježbanja nemojte prekoračiti opterećenje: možete oštetiti opuštene spojeve.
 3. Ne manje od petnaest minuta, a ne više od četrdeset.
 4. Zapamtite: najbolje vrijeme za učenje je od 10.00 do 12.00 i od 18.00 do 19.00 sati.
 5. Klase počinju s desetominutnim zagrijavanjem, istu količinu vremena, pet minuta, posvećuju teškim i vježbama opuštanja. Nakon tjedan dana produžite svaku fazu tjelesne aktivnosti na petnaest minuta.
 6. Počnite vježbati zagrijavanjem, završite opuštanjem i disanjem.
 7. Smetnja je završena sat vremena prije gimnastike, tako da se kalorije potrebne za dijete mogu apsorbirati.
 8. Tijekom nastave, ne zaboravite piti vodu kako biste izbjegli gubitak višak tjelesne tekućine.
 9. Ne zadržavajte dah.
 10. Dok vježbate, glasno naglasite: takav će vam manevar podsjetiti na važnost pravilnog disanja.
 11. Nastava se održava na ne-klizanju prostirke za teretanu.

Vježbe za pripremu za porođaj

Za klase imate pravo odabrati jedan od kompleksa u sastavu sa svim vježbama ili pojedinačnim tipovima, oslanjajući se na opće stanje zdravlja, dob, razinu kondicije.

Kako olakšati rađanje kroz vježbu

Trudnoća je uzbudljivo i ugodno vrijeme za svaku ženu. Fizička priprema žene koja je prilično dobila je od velike važnosti za sigurnu isporuku. Osim toga, svaka mama želi nakon rođenja djeteta izgledati. Stoga, kako bi trudnoća i porođaj bili uspješni, a postnatalni oporavak je u najkraćem mogućem roku, žena jednostavno treba umjerenu tjelovježbu, lagani rad i gimnastiku.

Zašto vježbate?

Službeno je dokazano da uz umjerenu tjelovježbu žena može maksimalno olakšati proces isporuke. Čak i ako žena prije trudnoće nije igrala sport, lako možete pronaći odgovarajuću gimnastiku za trudnice. Žena bi trebala shvatiti koliko je važna takva obuka. Potrebno je svakodnevno obratiti pažnju na njih, pomažući bebu da se lakše rađa na taj način, jer je za njega porođaj nevjerojatno težak test.

Svaka obuka treba započeti tek nakon preporuke liječnika. Postoje posebni programi koji su izrađeni isključivo za trudnice. I nije važno, prva dostava ženi ili ne. Iako mnogim mumijama čini da su drugi i kasniji rođeni lakši od prvih, sve je nešto pogrešno. Samo za sljedeću vrstu žene, u pravilu, spremnije psihološki i moralno. Općenito, svako rođenje zahtijeva posebnu obuku.

Bolovi rađanja na kojima ovise

Bolni osjećaji u procesu isporuke podijeljeni su u tri vrste: visceralni, somatski i napadaji. Visceralna bol pojavljuje se na početku procesa porođaja i bolna je bolna senzacija, kao i kod menstruacije. Može utjecati na sakralno područje i donji dio leđa. Takva bol je uzrokovana istezanjem tijela maternice i općenito je podnošljiva.

Tada dolazi stupanj somatske boli, koji je uvijek akutan, nepodnošljiv i izražen. Sindrom lokalizirane somatske boli u perineumu, vagini i rektumu. Mnoge žene u radu kažu da imaju želju da ispraznu svoje crijeva. Zatim dolazi bol u grčevima, koji traje 0,5-1,5 minuta, a zatim dolazi opuštanje, opet borba i toliko puta. Ova bol se smatra najjaćom, ali bez nje, porođaj je nemoguće. Iako neke mame traže epiduralnu anesteziju kako bi izbjegli takve mučenja. Ali takva anestezija nije daleko od toga da se učinimo svima, i samo s određenim indikacijama.

No, priroda i dalje brinuo o majke, kao i tijekom rada organizma ustrajno stvara endorfine, koji su malo nejasne ženske svijesti i tupi bol. Maternalni endorfini spasiti od bolnih simptoma i bebe, koji također iskusiti vrlo neugodne senzacije dok se kreću.

Olakšajte porođaj

Danas se prakticiraju mnoge različite vrste kompleksa za jednostavnu dostavu. Potrebno je razumjeti da je priprema za isporuku nevjerojatno važna, tako da će mama pomoći bebi da olakša rođenje. Postoje posebni kompleksi koji pomažu majkama značajno olakšati porođaj. Ali prije nego se ova žena mora posavjetovati s liječnikom. Za jednostavnu dostavu najprikladnija se smatra kompleksom takvih vježbi:

 • Potrebno je uzeti udoban položaj (sjedi na krilu ili na stolici. Zatim morate napraviti duboko diše nos i izdahnite duboko kroz usta samo. Trajanje izvršenje naloga od 10 minuta.
 • Morate sjediti na podu, savijati jednu nogu na koljenu i istegnuti se ravno. Morate lagano nagnuti naprijed, stajati na toj poziciji 20 sekundi, a zatim poravnati. Izvršite vježbu 5 str.
 • Naslonite se na pod pod nogama na zidu. Izvršite kretnje nogu s nogama, kao da idete uz zid. Kada dođete do vrha, morate širiti noge na stranu i ostati još pola minute. Ponovite manipulaciju 3-5 puta.
 • Polako od stojećeg položaja do čučnjega. Noga u procesu čučnjevanja ne bi se trebalo udaljiti od poda. Zaustaviti se 15-20 sekundi, a kasnije, kada se tijelo navikne na treninge, bit će potrebno održati držanje na trenutak. Ova vježba će ojačati zdjelicu, abdomen i trbušne mišiće.
 • Morate lagati na podu i naizmjenično opustiti mišiće. Započnite s kukovima, a zatim se lagano kretati do nogu i stražnjice, a zatim opustiti trbuh. U isto vrijeme morate zadržati mirno disanje, razmišljajući o ugodnom. Bolje je da takvu teretanu izvedete na opuštajuću melodiju.
 • Morate uzeti dugi ručnik za različite krajeve i staviti ruke iza glave. Držite laktove ispod ramena. Stanite u ovom položaju pola minute, a zatim se vratite na prvobitni položaj. Ponovite nekoliko puta, dok su pokreti lagani, bez napetosti.
 • Za anesteziju porođaja preporučuje se provoditi Kegel gimnastika, koja se temelji na obuci perinealnih mišića.

Takav kompleks elemenata učinit će porođaj manje bolnim.

Poticaj isporuke

Ponekad se događa da je rođenje već na putu, a beba se još neće pojaviti. U takvoj situaciji, poticajna gimnastika će pomoći, što će pomoći bebi da preuzme ispravnu poziciju u maternici i poboljšava svoj put kroz rodni kanal. Stručnjaci uključuju penjanje po stepenicama i šetnju, česti čučanje i plivanje, i wiggling kao najučinkovitije poticajne vježbe. Svakodnevno obavljanje takvih elemenata mama će moći ubrzati bebu i ubrzati početak rođenja.

Fitball trening

Izvrsne gimnastičke vježbe pomoću fitballa. Ova gimnastička oprema apsolutno nema nikakvih kontraindikacija za trudnice, čak se preporučuje da ga upotrijebite kada žena počne trudnoće da ih utiče. Možete leći na loptu s leđima, što će vam pomoći u jačanju leđne i abdominalne mišiće. I ako sjediš na takvoj kugli svaki dan, možeš ojačati zdjelice. Ako se podignete na sve četiri i stavite prsa na fitball, tada će bol u leđima nestati, a kralježnica će biti uklonjena.

Majke se savjetuje da sjednu na lopti, pokušavajući održati ravnotežu. Da bi se povećala učinkovitost vježbe, preporuča se da se zdjelica izvuče u različitim smjerovima.

Drugi element: sjesti, razmakati noge što je moguće širi i postavljati loptu između njih. Potrebno je prihvatiti fitball, stisnuvši ga čvrsto. Element se izvodi dok se ne pojavi jasan osjećaj umora.

Sjedeći na fitball, morate širiti koljena širok i doprijeti do na prst svake noge. U sličnoj pozi, morate se preokrenuti u različitim smjerovima. Učinkovitost vježbi s fitballom - dokazana činjenica, što je najvažnije, promatrati pravilnost treninga.

Ako je zdjelica

Često su se mame uplašile kad liječnik kaže da dijete laže u krivu, a ne glava, kao što bi trebalo biti, ali plijen. Slična pojava u obstetrijskoj praksi često se javlja i naziva se zdjelica. U takvoj situaciji liječnici preporučuju mamicu da pliva, što ima vrlo pozitivan učinak na trudnoću. Osim toga, u slučaju pelvicne prezentacije, razvijen je niz posebnih vježbi koje se počinju izvoditi od 32 tjedna trudnoće.

 1. Često je potrebno ležati na leđima, stavljajući jastuk ili jastuk ispod lumbalnog područja. U tom slučaju, zdjelica treba biti smještena oko 25-30 cm iznad razine glave. Potrebno je biti u ovom položaju barem 10-15 minuta. Učestalost izvršenja - dva puta dnevno.
 2. Zamolite odgojno-ginekologa na kojoj strani se nalazi glava vaše bebe. Sjednite na ovu stranu 5-10 minuta, a zatim se prebacite na suprotnu stranu. Učinite ove vježbe tri puta dnevno, a noću spavajte na strani gdje je glava bebe raseljena.

Izvodeći takve jednostavne elemente, možete dobiti dijete da se točan položaj unutar maternice, s radom kao rezultat redovitog vježbanja su brži, bezbolno i bez komplikacija.

Vježbe za disanje

Da biste se pripremili za generičko razdoblje, važnost vježbi disanja. Stručnjaci preporučuju da leže na leđima, stavljajući valjke ispod glave i koljena. Zatim trebate duboko udahnuti. Polako i glatko privući u zrak, kao da ispunjavaju njihove trbuhe. Zatim trebate zadržati dah 5-10 sekundi, nakon čega morate polagano osloboditi zrak usta, opuštajući sve mišiće.

Također učinkovito ublažava bol u dišnom psu. Da biste ga razvili, svakodnevno morate obavljati takvu vježbu: udobno sjedite i površno i brzo dišite. Gimnastika dišnih putova je prikladna jer to možete učiniti, obavljajući uobičajene kućanske poslove. Na primjer, možete polagano udisati, a zatim zadržati dah 5 sekundi, a zatim izdisati zrak 5 sekundi. Zatim zadržite dah 5 sekundi i ponovite vježbu.

Kontraindikacije za vježbanje

Nisu sve žene prikazane trening tijekom trudnoće. Postoji kategorija mama, koja je svaka tjelesna aktivnost apsolutno kontraindicirana. Ovi bolesnici su prvenstveno:

 • Mama s tonusom maternice;
 • Ako postoji opasnost od pobačaja;
 • Patologija štitnjače;
 • Kršenje kardiovaskularne aktivnosti;
 • Ako je prošla trudnoća završila fetalnim smrzavanjem ili pobačajem:
 • Višestruki ležaj;
 • Gestoza i jaka toksikoza, uz povraćanje;
 • Nisko placentalno mjesto ili odvajanje;
 • Prisutnost trudne hipertenzije;
 • Bolni osjećaji u donjem dijelu trbuha;
 • Sve vrste krvarenja;
 • Egzakreacije kroničnih patologija ili akutnih virusnih infekcija.

Kada izvodite različite vježbe, morate jasno pratiti sve promjene u stanju. Ako postoji bilo kakav neugodan osjećaj, tada bi svaki trening trebao odmah prestati. Hitna potreba da posjetite liječnika ako je bilo čudno iscjedak ili teška bol, neobjašnjiva vrtoglavica ili bol u srcu, povišeni krvni tlak, više od 140/100. Vrijedno je čuvati i ako nakon vježbanja dijete postane previše tiho ili, obrnuto, previše aktivno.

Kako se moralno pripremiti za isporuku

Priprema za porođaj nije samo u fizičkom stanju mame, već iu njezinoj moralnoj i psihološkoj spremnosti za nadolazeću radnu aktivnost. Žena ne treba se bojati, jer strah će postati ozbiljna prepreka za tijelo, snizit će tijelo i blokiraju potrebne reflekse. Da biste se nosili s negativnim emocijama tijekom isporuke, žena treba koristiti automatsku obuku. Posebne vježbe disanja pomoći će stabilizirati pacijentovo moralno blagostanje i omogućiti djetetu dovoljno kisika, posebno potrebnu za vrijeme porođaja.

Postoje određeni pozivi u kojima se žena u radu osjeća ugodno. Žene mogu koristiti fitball ili zidne trake. Već na samom početku kontrakcija moguće je izvoditi lumbalnu masažu, izvoditi stroking i masažu abdomena. Dostava se što lakše, preporučljivo je raditi pažljivo cijelom tijelu, mentalno napjev u isporuci i naučiti kako da ostanu mirni i veliko pouzdanje u uspješan ishod procesa.

I zapamtite, ne možete vrištati po rođenju. Kada vrišti, žena nenamjerno opterećuje mišiće, što negativno utječe na otvaranje cerviksa i gume ženu koja je u radnom odnosu. Kao rezultat toga, rad može biti uznemiren, a fetus će patiti od hipoksije. Stoga, tijekom poroda trebate slušati babicu koja će vam reći što da radite i kako.

Prednosti gimnastike prije porođaja

Gimnastika prije poroda će ubrzati metabolizam i povećati cirkulaciju krvi, jačati mišiće koji će biti uključeni u rad. Također, gimnastika u kasnoj fazi trudnoće omogućit će budućem majčinom tijelu da bude spremna za nadolazeće rođenje, čime je lakše za njih što je više moguće. Bolovi mogu biti značajno smanjeni obavljanjem raznih gimnastičkih vježbi za trudnice u trećem tromjesečju.

Vježbe za lako porođaj

Sada postoji mnogo vježbi za lagano porođaj. Treba također razumjeti važnost treninga, pomagati djetetu i samome sebi, jer rođenje djeteta nije ništa manje izazov nego za njegovu majku.

Čak i ako se trudnica nije bavila tjelovježbom prije, možete podići neke jednostavne vježbe za gimnastike za trudnice koje pružaju lagano porođaj.

No, prije nego što se žena zaustavi u bilo kojem određenom skupu vježbi za brzu dostavu, najprije se savjetujte sa svojim ginekologom. Međutim, postoji određeni niz tradicionalnih vježbi za bezbolan rad:

 • Polako od stojećeg položaja spušta se dolje. U tom slučaju stopalo mora biti čvrsto na podu. Prvo, ostani ovako 15-20 sekundi. S vremenom je nužno dovesti boravak u tom položaju do minute. Takve vježbe za trudnice za lagano porođanje ojačat će trbušnu šupljinu, abdomen i zdjelicu.
 • Sjednite na pod. Jedna noga treba biti rastegnuta, a druga savijena na koljenu. Uzmi dugi ručnik. Nagnite tijelo naprijed, zadržite 20 sekundi u ovom položaju. Ispravite, ponovite ovu vježbu 5 puta.
 • Zamotajte ruke ručnikom preko glave. Koljena bi trebala biti ispod razine ramena. Držite se na ovaj način 30 sekundi. Ponovite ovu vježbu nekoliko puta.
 • Potrebno je ležati na leđima stražnjice na zid, noge na korak na zidu prema gore. Tada bi noge trebale biti široko rasprostranjene. Ostanite u tom položaju 30 sekundi.
 • Duboko udahnite i izdahnite dok sjedite na stolcu, na krilu ili stoje. Duboko udahnuo kroz nos, duboko udahnuo kroz usta. Potrajati 8-10 minuta.
 • Lezi na leđima. Polako opustite mišiće slijedećim redom: bedra, noge, stražnjice, trbuh. Udahnite mirno i razmišljate samo o ugodnom. Uključite opuštajuću glazbu.

Vježbe za poticanje porođaja

Mnoge trudnice primjenjuju se na radno-stimulirajuće vježbe. Vježba će omogućiti vašem djetetu da se spusti i poboljšava svoj napredak. Postoji najmanje 5 vježbi za stimuliranje porođaja koje bi mogle učiniti bilo koja trudna majka. Vježbe za otvaranje vrata maternice prije porođaja mogu ubrzati prirodni proces.

 1. Pješačenje je jedna od vježbi za ubrzavanje porođaja;
 2. Penjanje stepenicama također će biti početak za porođaj;
 3. Plivanje;
 4. čučeći;
 5. Wiggle.

Gimnastika s prsnom prikazom

Skup vježbi za djetetovo prebacivanje mora se provesti od 32. tjedna trudnoće.

 1. Lezi na onu stranu gdje je glava bebe raseljena i leži na tom položaju 3-10 minuta. Lezi na drugu stranu za istu količinu vremena. Vježba bi trebala biti učinjena 2-3 puta dnevno. Spavanje je također bolje na strani gdje se glava bebe pomakne.
 2. Da bi fetus konačno preokrenuo, potrebno je leći na leđima, stavljajući nešto ispod donjeg dijela leđa, tako da je zdjelica oko 20-30 cm iznad glave. U tom položaju morate leći 5-15 minuta. Vježba bi trebala biti izvedena dva puta dnevno.
 3. Plivanje u bazenu. Plivanje u bazenu može biti od velike pomoći pri prikazivanju zdjelice.

Fitball vježbe

Fitball za buduće majke nema kontraindikacija, a možete se nositi s njim u bilo kojoj fazi trudnoće.

Vježbe na fitballu prije rođenja pojavile su se u Švicarskoj. Zahvaljujući loptu za fitball, mnoge majke tijekom njihovog delikatnog položaja, kao i nakon porođaja počele su se osjećati sjajno.

Buduća majka može vježbati na leđima, što će ojačati leđne mišiće i press, sjediti kako bi ojačala zdjelicu ili ležala na fitballu i stala na sve četiri, što će smanjiti opterećenje na kralježnici i eliminirati bol u leđima.

 • sjednite na loptu, nagnite se rukama, održavajte ravnotežu. Kasnije to može biti učinjeno bez ruku. Počnite okretati i vikati zdjelicu natrag i naprijed;
 • Sjednite na pod, širite noge i pričvrstite loptu, a zatim ga počnite iscijepiti što je moguće više. Učinite to dok se ne osjećate umornima;
 • sjedite na fitballu, širite koljena i pružite ruke na svaku nogu naizmjence;
 • dok je također u sjedećem položaju okrenite tijelo lijevo, a zatim desno.

Kegel vježbe

Kegelove vježbe prije porođaja još je jedan od načina da očuvate zdravlje vašeg muškarca, naime, da se mišići zdjelice podignu u dobrom stanju, koji su pod velikim pritiskom tijekom nošenja djeteta.

 1. Opustite se i zategnite mišiće perineuma 10 sekundi. Zatim odvojite od 15-20 sekundi i ponovite pristup. Potrebno je napraviti 4 pristupa.
 2. Stisnite i opustite se 5 sekundi, odmori se 5 sekundi i ponovite. Potrebno je izvršiti 8-10 pristupa.
 3. Stisnite mišiće 20 sekundi, a zatim se opustite i nakon 20-30 sekundi ponovite ponovo.

Potrebno je obratiti veliku pažnju Kegelovu gimnastiku u pripremi za porođaj i stalno ga obavljati.

Vježbe za disanje

Vježbe za disanje su vrlo važne u pripremi za porođaj.

Lezite na leđima, stavite jastuk pod koljena i ispod glave. Izdahnite. Polagano udahnite nos, punite trbuh. Sada zadržite dah nekoliko sekundi i vrlo polako oslobodite zrak kroz usta dok opuštate sve mišiće.

Saznajte kako disati poput pasa. Sjedite udobno i pokušajte brzo i površno disati nekoliko minuta.

Pokušajte izvršiti prvu i drugu vježbu dok se krećete: dok čišćenje stana, dok hodate.

Dišite polako. Držite dah četiri sekunde, a zatim izdahnite, također računajući na četiri. Nemojte udisati 4 sekunde i ponoviti vježbu.