Kako ubrzati cervikalnu dilataciju kod kuće prije rođenja: "muž terapija" i posebne vježbe

Liječenje

Cervikalna dilatacija svjedoči o spremnosti ženskog tijela da započne radnu aktivnost. Postoji mnogo načina da se ubrza ovaj proces. Podijeljeni su u lijek i ne-lijekove, primjenjuju se samostalno ili u bolnici. Poticanje cervikalne dilatacije treba provesti uzimajući u obzir određena pravila, inače možete izazvati razvoj opasnih komplikacija ili izgubiti dijete.

Koja je "muška terapija" prije porođaja? Kako ubrzati rad s tjelesnim naporom? Uz pomoć onih lijekova koji su kompletni postignuti cervikalni dilatacija?

Faze proširenja vrata maternice prije porođaja

Postoje situacije u kojima taj proces počinje ispred vremena. Prekomorna dilatacija vrata maternice je opasna zbog gubitka bebe ili preranog rođenja. Pojava ovog fenomena može dovesti do:

 • hormonalni poremećaji;
 • povijest slučajeva umjetnog ili spontanog abnormalnog pobačaja;
 • cervikalna insuficijencija;
 • kirurške intervencije prije nego što se dijete diči;
 • prethodni porođaj, opterećen komplikacija;
 • upalnih procesa u urogenitalnom sustavu.

Otvaranje cerviksa počinje s vanjskim ždrijelom. U prvorazrednim ženama cervikalni kanal ima oblik krnjeg čunja, čiji se široki dio nalazi na vrhu. U bolesnika koji su već rađali otvaranje vanjskog ždrijela događa se mnogo brže (na jednom prstu). Za protjerivanje fetusa iz maternice, otvaranje cerviksa mora biti 10 cm, odnosno 5 prstiju. Informacije o procesima koji se javljaju prije početka pokušaja, tijekom rada, prikazani su u tablici.

Povezani simptomi

U ovoj fazi pripreme za početak rada, žena možda uopće ne osjeća nikakve promjene u tijelu. U nekim slučajevima, razdoblje dozrijevanja cerviksa prati:

 • periodične nepravilne kontrakcije - ne uzrokuju bolne senzacije trudnici, blaga bol sindrom je karakterističan;
 • bolovi u donjem trbuhu, lumbalnim i sakralnim područjima;
 • izlučivanja sluzne konzistencije vagine (u nekim slučajevima mogu sadržavati blage krvave uključke).

Ovi simptomi su normalni i ukazuju na to da se žensko tijelo priprema za rad. Međutim, ako se ti znakovi pojave u trudnoj ženi prije 37-tjednog razdoblja u kojem se fetus smatra punim radnim vremenom, preporuča se hitno konzultirati s vašim liječnikom.

Metode ne-lijekova za proširenje vrata maternice

Postoji nekoliko metoda koje nisu lijekovi koji doprinose stimulaciji postupka protjerivanja fetusa iz maternice (osobito relevantnih nakon 40 tjedana trudnoće). Ubrzavanje ove faze pripreme ženskog tijela za porođaj je moguće uz pomoć tjelesne aktivnosti, joge i meditativne prakse. Kako bi se pomoglo pripremanju ženskog tijela za rad može biti takozvana "muška terapija" - spolni odnos sa supružnikom.

tjelovježba

Razne fizičke aktivnosti pomažu u otvaranju vrata maternice. Posebno učinkovite u indukciji rada su:

 • čučnjeva;
 • dugo hodanje;
 • popeti se stubama;
 • plućna prsa - pridonosi ne samo smanjenju trbušnih mišića i leđa, već i uklanjanju edema donjih ekstremiteta;
 • čučanje dugo (vježba se koristi u slučajevima visokog položaja fetusa u kasnijim fazama trudnoće);
 • ljuljajući naprijed-natrag na fitball ili swing.

Prilikom izvođenja vježbi morate razmotriti dvije važne točke:

 • kretanja bi trebala biti pažljivo i glatko;
 • Izbjegavajte uvijanje i skakanje.

Poticanje aktivnosti kućanstva kod kuće je također moguće uz pomoć čišćenja, čišćenja prozora, pranja ruku. Aktivno ples također doprinosi otvaranju vrata maternice.

Joga i meditacija

Učinkovito otkriva cerviks yoga, koja se temelji na duhovnoj, psihološkoj i fizičkoj praksi. Kako bi se uspješnije stimulirala radna aktivnost, tijekom izvođenja asana potrebno je slijediti određena pravila:

 1. Pokret bi trebao biti glatki.
 2. Tijekom vježbi preporuča se slušati opuštajuću meku glazbu. Najbolja opcija bi bila zvukovi prirode: zvuk kiše, vode, pjev ptica.
 3. Potrebno je pažljivo usredotočiti na svaki element joge. Da bi se to postiglo, pomoći će tamnim štapićima ili uljima.

Da biste pravilno izvodili asane, najprije morate proučavati lekcije s videozapisima ili audiozapisima. Shavasana se smatra jednim od najučinkovitijih poza u yogi, što pomaže poticanju rada. Meditacija također pomaže ubrzati otvaranje cerviksa. Za najveći učinak morate potrošiti najmanje 30 minuta. Tijekom zasjedanja tih duhovnih i zdravstvenih praksi, dolazi do maksimalnog opuštanja svih dijelova tijela i oslobađanja od misli. Nakon klase preporuča se piti čaj, biljnu dekociju ili infuziju na listi malina.

Seks stimulacija

Dokazano je da "muterapeviya" potiče radnu aktivnost, tako da mnogi liječnici preporučuju trudnice da imaju seks prije rođenja. Međusobna povezanost spolnog odnosa s ubrzanjem isporuke posljedica je činjenice da posebna tvar sadržana u muškom spermu povoljno utječe na elastičnost cerviksa, što rezultira brzim i bezbolnim otvaranjem.

Pri primjeni "muterapevii" morate uzeti u obzir nekoliko pravila:

 • možete se seksati samo ako se osjećate dobro;
 • kretanja trebaju biti što brižljivija;
 • Zabranjeno je stiskanje trbuha;
 • treba odabrati najsigurnije mjesto (na primjer, na bočnoj strani);
 • tijekom intimnosti, posebnu pažnju treba posvetiti blago masiranju bradavica;
 • ako osjetite najmanju nelagodu, odmah morate zaustaviti seksualni odnos.

Stimulacija lijekova

Većina žena rađa 38-40 tjedana. Ako se to ne dogodi, a nakon 40. tjedna, maternica još uvijek nije spremna za rad, koristi se prisilna stimulacija. Prije nekoliko desetljeća, prije nego što je otkrivanje uz pomoć droga bilo široko rasprostranjeno, liječnici su pokušali otvoriti cerviks ručno (prstom). U suvremenoj medicini postoje sofisticirane metode koje ubrzavaju generičku aktivnost. Informacije o medicinskim metodama indukcije rada navedene su u tablici.

Uobičajeni simptomi pravovremene dilatacije vrata maternice tijekom porođaja

Svaka žena treba znati simptome pravovremene dilatacije cerviksa tijekom poroda i vježbi kako bi ubrzala rad.

Prije pronalaženja znakova otkrivanja seksualnog organa potrebno je razmotriti njegovu strukturu. Cerviks je donji dio maternice, predstavljen u obliku uskog cilindra koji povezuje orguljsku šupljinu s vagom. Cervikalni kanal prisutan je u cerviksu. Tijekom trudnoće na kanalu je prisutan sluzni čep. Sprječava razvoj infektivnog procesa u maternici, koji je ženski genitalni, namijenjen za nošenje fetusa. Sastoji se od endometrija, srednjeg mišićnog tkiva i serozne membrane. Mišićni sloj je većina tijela. Myometrija se može smanjiti, pa se bolovi u radu pojavljuju tijekom rada.

Istodobno se uočava otvaranje ždrijela i protjerivanje fetusa iz maternice. Normalna i pravovremena dostava, u pravilu, ne počinje naglo i nasilno. Prije rođenja djeteta, žena u radnom životu doživljava razne senzacije koje upućuju na priređivanje maternice i njezinog cerviksa za porođaj, što je dug i složen proces, ovisno o interakciji maternice, cerviksa i stanja hormona. U prvenstvenoj ženi, rođeni proces traje 10-12 sati, au multiparous ženi traje 6-8 sati. U ovom slučaju, porod se sastoji od 3 razdoblja:

 • borba - otvaranje ždrijela;
 • pokušaji - plod je izbačen;
 • postpartum razdoblje - odvojeno dječje mjesto.

Najduža faza je razdoblje otvaranja otvora maternice. U ovom slučaju, žena doživljava kontrakcije maternice. Tijekom tog razdoblja formira se fetalni mjehur, a glava djeteta kreće naprijed. Tu je otkrivanje cervikalnog organa.

Prva faza porođaja smatra se najdužom. Ždrijela maternice se razvija preko 2 faze: latentna i aktivna. Prvi od njih traje 5-6 sati od prvog razdoblja. U ovom slučaju, bol je odsutan ili se manifestira u maloj mjeri. Učestalost kontrakcija je manja od 2 na 10 minuta. Maternica se ugovara svakih 30-40 sekundi i opušta se svakih 80-120 sekundi. Nakon svake kontrakcije vidljiv dio vrata se skrati, donji dio organa se produljuje.

Tekući procesi pridonose fiksiranju glave djeteta na ulazu u malu zdjelicu. Amnionska tekućina je podijeljena na prednje i stražnje dijelove. U prvom rođenju latentna je faza dulja nego u sljedećim. Na kraju faze dolazi do potpunog zaglađivanja vrata.

U sljedećoj fazi, uterus se otvara od 4-8 cm. Učestalost kontrakcija povećava se na 3-5 puta za 10 minuta. Maternica se ugovara i opušta u istom razdoblju (60-90 sekundi). Aktivna faza traje 3-4 sata. U tom razdoblju postoji intenzivna radna aktivnost, vrat penisa se otvara brže.

Glava djeteta kreće se kroz rodni kanal. Cerviks se spustio niz maternicu. Na kraju faze otvori ždrijelo, fetalni mjehur otvori, a voda izlije. Ako se vrat otvorio do 8-10 cm, a voda se pomaknula - to je pravovremeno ispuštanje vode. Ako se voda ukloni i vrat se otvori do 7 cm - rano ispuštanje vode. Kod otvaranja ždrijela više od 10 cm prikazana je amniotomija.

Kod otvaranja ženskih genitalnih simptoma su odsutni. Taj fenomen može odrediti samo ginekolog-opstetričar, pregledavajući vaginu. Da biste saznali što se događa s cerviksa tijekom rada, potrebno je proučiti pojmove o odrasloj dobi. Opstetričari i ginekolozi određuju otvaranje maternice u prstima.

Mjerenje "prstestrog prsta" provodi se u centimetrima. Otvaranje cerviksa u jednom prstu iznosi 2-3 cm. Ako je maternica otvorila 3-4 cm, uterus je jednako otvoren. Otvaranje vrata na 4 prsta svjedoči o redovitim borbama. Ako je spojen, tada je dopuštena propusnost od 5 prstiju.

Prvi poremećaji rađanja pojavljuju se dva tjedna prije nego što se dijete rodi. Dno tijela pada unutar 2-3 tjedna prije početka kontrakcija. U tom slučaju, voće je pritisnut prema zdjelici. Majka ima sljedeće osjećaje:

 • lakše disanje;
 • učestalo mokrenje;
 • konstipacija;
 • velika ekscitacija tijela;
 • rijetkih i nepravilnih lažnih radova.

Prije rađanja maternica se polako otvara, ali postupno više od mjesec dana. Kontrakcije se pojačavaju 1-2 dana prije isporuke. U prvorazrednoj ženi, cervikalni kanal se otvara za 2 cm, a višekratno jedan - više od 2 cm. Da bi se utvrdila zrelost cerviksa, ginekolozi-ginekolozi koriste posebnu Bishopovu skalu. Na temelju toga se procjenjuju sljedeći kriteriji za cervikalnu bolest:

 1. 1. Gustoća - 0 bodova dodjeljuju se gusti orgulje. Ako je vrat nježan na periferiji, ali gust u njoj, dodjeljuje se 1 bod. Meko van i unutar vrata ima 2 boda.
 2. 2. Duljina. Ako je više od 2 cm - 0 bodova, dodjeljuje se 1-2 cm - 1 bod, manje od 1 cm - 2 boda.
 3. 3. Prohodnost. Zatvorena ždrebova - 0 bodova, prohodnost cervikalnog kanala u zatvoreni unutarnji ždrijelo - 1 bod, 1-2 prsta koja prelazi u ždrijelo - 2 boda.
 4. 4. Položaj vrata u odnosu na osi zdjelice. Smjer prema natrag je 0 bodova, pomak prema naprijed je 1 bod, smješten u sredini 2 boda.

Sažimajući bodove procjenjuje se zrelost cerviksa. Orgulje se smatra nezrelim ako je broj bodova unutar 0-2. Ako je 3-4 boda, nemam dovoljno zrela vrata. Ako je 5-8 poena, vrat je zrelija.

Kako bi se utvrdio stupanj spremnosti ženskog spolnog organa, ginekolog-liječnik pregledava vaginu. U rodilištu se takav pregled provodi svakih 4-6 sati ili u nazočnosti hitnih indikacija, kao što su:

 • preselio amnionsku tekućinu;
 • slabe generičke sile;
 • visoki protok vode;
 • uska zdjelica;
 • prije regionalne anestezije;
 • pražnjenje krvi;
 • bolne kontrakcije.

Na pregled vagine, liječnik procjenjuje debljinu i stupanj izglađivanja cerviksa. Istodobno, određuje se prisutnost ožiljaka na mekom tkivu genitalnog trakta. Opstetričar-ginekolog procjenjuje sposobnost zdjelice i fetalnog mjehura.

Na temelju subjektivnih znakova otkrivanja sastavljenog partografa radne aktivnosti. Ova skupina znakova uključuje otvaranje grla i kontrakcija. Potonje se procjenjuju prema sljedećim kriterijima:

 • trajanje;
 • moć manifestacije;
 • aktivnost maternice.

Uz pomoć partografa zabilježeno je otvaranje grla. Liječnik-ginekolog napravi raspored. Krivulja horizontalno prikazuje trajanje rada u satima i vertikalno - otkrivanje ženskog spolnog organa u centimetrima. Uz pomoć grafa određuje se faza generičkog čina. Ako krivulja raste strmo, onda je djelotvoran generički čin.

Cerviks, koji se otvorio davno prije rada, naziva se isthmiko-cervikalna insuficijencija. Ova patologija karakterizira činjenica da maternica i njene komponente ne provode funkciju zaključavanja tijekom trudnoće. U tom slučaju, vrat postaje mekan, skraćen i usitnjen. To dovodi do pobačaja. Trudnoća je prekinuta u 2-3 trimestrima.

Ako je cerviks inferiorni, skratit će se do 25 mm 20-30 tjedana trudnoće. ICN može biti organski i funkcionalan. Prva patologija razvija se nakon ozljede vrata maternice (pobačaj, ruptura tijekom porođaja). Funkcionalni oblik je povezan s hormonskom neravnotežom ili visokim opterećenjem na vratu.

Ali ako se vrat otvorio na 1-2 prsta tijekom 28 tjedana, trudnoća se može spasiti ili produljiti do rođenja životnog djeteta. U takvom slučaju, prikazan je krevet za spavanje i potpuni emotivni odmor, uzimanje antispazmodika i tocolitija. Tretman je usmjeren na stvaranje surfaktanta u djetetovim plućima kako bi se ubrzao njihovo sazrijevanje. Za ovo, trudnice su propisane glukokortikoidima.

Terapija sprječava daljnje prerane proširenja vrata maternice. Za majku u radu, primjenjuju se šavovi, koji su uklonjeni u 37. tjednu. Ako je vrat nezreo, dug i gust, tada se koriste medicinske i druge tehnike. Žena razdjeljivača umetnuta je u vaginu ili cerviks s posebnim gelom i supozitorijima s prostaglandinima (kako bi se ubrzao proces sazrijevanja maternice). To povećava ekscitabilnost ženskog spolnog organa. Slična tehnika se koristi tijekom porođaja, ako se otkrije slaba generička čin. S njihovim lokalnim uvodom nema nuspojava.

Dodatne metode kojima možete skratiti prenatalni period:

 1. 1. Upotreba štapića od morske trave od sušenih algi s visokom higroskopijom. U kanalu unesite potrebni broj štapova za gustu punjenje. Oni apsorbiraju tekućinu, nabubre, protežu se i otvaraju vrat.
 2. 2. Kateter i balon - umetnuti su u cervikalni kanal. Cilindar je napunjen zrakom i ostavljen u kanalu na dan. Pod mehaničkim djelovanjem se otkriva cerviks, nastaju prostaglandini.
 3. 3. Enema - čišćenje manipulacije povećava uzbudljivost tijela, ubrzava generički čin.

Možete pripremiti vrat za porođaj kod kuće. Preporuča se duge šetnje na svježem zraku. Pješačke šetnje pridonose prezentaciji i fiksiranju djeteta na ulazu u zdjelicu. Osim toga, potaknuo je otvaranje spolnog orgulja. U ovom slučaju, žena treba slijediti crijeva i mokraćni trakt, izbjegavajući zatvor. Dijeta uključuje salate i izvarak listova malina. Istodobno, preporuča se stimuliranje bradavica.

Možete ubrzati rad radom vježbi kao što su:

 • plivanje;
 • hoda gore;
 • okretaji tijela;
 • masaža mali prst i uho;
 • topla kupka;
 • vježbe disanja;
 • gimnastika, jačanje perinealnih mišića;
 • Joga.

Majka može biti angažirana na gimnastici. Time se ubrzava otvaranje maternice. Seks u posljednjem tjednu trudnoće ubrzava proces zrenja cerviksa. No, intimni život je prikazan ako žena ima cijeli mjehur mjehur i ima sluz utikač u cervikalni kanal. Seks je učinkovit jer:

 • tijekom orgazma oslobađa se oksitocin, koji stimulira aktivnost maternice;
 • prostaglandini su prisutni u sjemenu, koji imaju pozitivan učinak na proces zrenja cerviksa.

Prije primjene gore navedenih metoda preporuča se da se posavjetujte sa svojim liječnikom. Majka mora znati da kada se maternica otvori za 8 cm, postoji želja za guranjem. Pokušavanjima se misli na proizvoljnu kontrakciju abdominalnih mišića. Ali ako se vrat ne otvori do 10 cm, a glava djeteta ne potone na dno zdjelice, zabranjeno je guranje.

Kako bi se rađalo lako i bez pauze, preporučljivo je izvršiti posebne vježbe kada se pojave prve kontrakcije. Takva gimnastika ublažava bol, stimulira maternicu, ublažava napetost i stres. Tijekom trudnoće preporučuje se stalno izvršavati posebne vježbe, koje:

 • doprinosi razvoju pokretljivosti i fleksibilnosti zdjeličnih kostiju, sprječavajući pojavu bolova u leđima tijekom rada;
 • pruža udoban sjedenje u stolici za bebu istezanjem mišića bedra;
 • sprječava pojavu hemoroida nakon poroda kao rezultat podrške u tonu mišića zdjelice i vagine;
 • doprinosi pravovremenom otkrivanju cerviksa.

Da bi rodilo dijete s minimalnim posljedicama i bez boli, preporuča se izvršiti vježbe za svaku mišićnu skupinu od 5 mjeseci trudnoće. Zdjelične kosti mogu se pripremiti za rad na slijedeći način:

 1. 1. Majka koja se trudila klekne, naslonjena na ruke.
 2. 2. Dlanovi su smješteni na udaljenosti od 30 cm jedan od drugog, a koljena su na 20 cm.
 3. 3. Bokovi su okomiti na pod.
 4. 4. Leđa se polako spušta, a stražnjica se podiže što je više moguće prema gore.
 5. 5. Vježba se izvodi na dubok dah.

Kako bi se protežu bokovi, preporučuje se uzeti lotosov položaj:

 1. 1. Spojite noge i koljena se pomaknu.
 2. 2. Ruke oko gležnjeva.
 3. 3. Tijelo se naginje naprijed.
 4. 4. Pažljivo gurnite koljena s laktovima.

Opstetričari i ginekolozi savjetuju trenirati mišiće vagine prema Kegelovoj metodi, periodično stiskanje i opuštanje intimnih mišića.

Možete stimulirati porođaj koristeći sljedeće vježbe:

 • Brassection ublažava napetost i težinu od zglobova;
 • šetnja i čučnja - postupno pridonosi snižavanju fetusa kroz kanal;
 • jahanje na ljuljački.

Gore navedene metode su poticaj za prirodno rođenje djeteta s punim radnim vremenom. Uz pomoć takvih vježbi podržava oblik žene. No, ako su kontrakcije već počele, pokazalo se da se posebna gimnastika oslobađa boli. Istodobno, pruža udobnu državu za generičku aktivnost, smanjuje napetost HC i mišića te pruža maternicu maksimalnu količinu kisika.

Između kontrakcija, dopuštene su slijedeće vježbe:

 1. 1. Stopala postavite širinu ramena, ruke dolje. Kod udisanja, gornji udovi se raširuju do bočnih strana, a na izlazu se spuštaju. Četke su potresene.
 2. 2. U istom početnom položaju, laktovi se povlače, podižući noge jedan po jedan naprijed.
 3. 3. U istom početnom položaju, ruke i tijelo se pomaknu na stranu.
 4. 4. Sjednite na stolicu, noge savijene na koljenima, povezujući potplata. Koljena su uzgajana na stranu.
 5. 5. Laganje na podu, naizmjenice savijati noge, s koljenima nagnutim u različitim smjerovima.
 6. 6. Sporo hodanje s križnim koracima.

Da bi se smanjila bol, naznačena je respiratorna gimnastika tijekom porođaja. Uz pomoć, tijelo fetusa i majke zasićene su kisikom. Prije porođaja, preporučuje se izvršiti opuštajuće vježbe disanja: inhaliranje se provodi kroz nos, a nakon nekoliko minuta izdisaj kroz usta. Morate disati glatko.

Da bi se olakšale kontrakcije, preporuča se površno disanje. Udisanje i izdisanje se provode kroz usta ili nos. Pokreti se izvode lako i s istim trajanjem. Prilikom pokušaja, preporučuje se izvršiti isprekidane vježbe disanja. Stanica prsa sudjeluje u takvoj gimnastici. Da biste to učinili, morate otvoriti usta, dodirujući jezik donje čeljusti.

Ako se pojavila dječja glava, žena u radnom stanju mora duboko disati kroz nos. Nakon 10 sekundi, izvodi se glatko izdisanje. Pomoću gore navedenih vježbi možete imati bebu s minimalnom nelagodom.

Prednosti gimnastike prije porođaja

Gimnastika prije poroda će ubrzati metabolizam i povećati cirkulaciju krvi, jačati mišiće koji će biti uključeni u rad. Također, gimnastika u kasnoj fazi trudnoće omogućit će budućem majčinom tijelu da bude spremna za nadolazeće rođenje, čime je lakše za njih što je više moguće. Bolovi mogu biti značajno smanjeni obavljanjem raznih gimnastičkih vježbi za trudnice u trećem tromjesečju.

Vježbe za lako porođaj

Sada postoji mnogo vježbi za lagano porođaj. Treba također razumjeti važnost treninga, pomagati djetetu i samome sebi, jer rođenje djeteta nije ništa manje izazov nego za njegovu majku.

Čak i ako se trudnica nije bavila tjelovježbom prije, možete podići neke jednostavne vježbe za gimnastike za trudnice koje pružaju lagano porođaj.

No, prije nego što se žena zaustavi u bilo kojem određenom skupu vježbi za brzu dostavu, najprije se savjetujte sa svojim ginekologom. Međutim, postoji određeni niz tradicionalnih vježbi za bezbolan rad:

 • Polako od stojećeg položaja spušta se dolje. U tom slučaju stopalo mora biti čvrsto na podu. Prvo, ostani ovako 15-20 sekundi. S vremenom je nužno dovesti boravak u tom položaju do minute. Takve vježbe za trudnice za lagano porođanje ojačat će trbušnu šupljinu, abdomen i zdjelicu.
 • Sjednite na pod. Jedna noga treba biti rastegnuta, a druga savijena na koljenu. Uzmi dugi ručnik. Nagnite tijelo naprijed, zadržite 20 sekundi u ovom položaju. Ispravite, ponovite ovu vježbu 5 puta.
 • Zamotajte ruke ručnikom preko glave. Koljena bi trebala biti ispod razine ramena. Držite se na ovaj način 30 sekundi. Ponovite ovu vježbu nekoliko puta.
 • Potrebno je ležati na leđima stražnjice na zid, noge na korak na zidu prema gore. Tada bi noge trebale biti široko rasprostranjene. Ostanite u tom položaju 30 sekundi.
 • Duboko udahnite i izdahnite dok sjedite na stolcu, na krilu ili stoje. Duboko udahnuo kroz nos, duboko udahnuo kroz usta. Potrajati 8-10 minuta.
 • Lezi na leđima. Polako opustite mišiće slijedećim redom: bedra, noge, stražnjice, trbuh. Udahnite mirno i razmišljate samo o ugodnom. Uključite opuštajuću glazbu.

Vježbe za poticanje porođaja

Mnoge trudnice primjenjuju se na radno-stimulirajuće vježbe. Vježba će omogućiti vašem djetetu da se spusti i poboljšava svoj napredak. Postoji najmanje 5 vježbi za stimuliranje porođaja koje bi mogle učiniti bilo koja trudna majka. Vježbe za otvaranje vrata maternice prije porođaja mogu ubrzati prirodni proces.

 1. Pješačenje je jedna od vježbi za ubrzavanje porođaja;
 2. Penjanje stepenicama također će biti početak za porođaj;
 3. Plivanje;
 4. čučeći;
 5. Wiggle.

Gimnastika s prsnom prikazom

Skup vježbi za djetetovo prebacivanje mora se provesti od 32. tjedna trudnoće.

 1. Lezi na onu stranu gdje je glava bebe raseljena i leži na tom položaju 3-10 minuta. Lezi na drugu stranu za istu količinu vremena. Vježba bi trebala biti učinjena 2-3 puta dnevno. Spavanje je također bolje na strani gdje se glava bebe pomakne.
 2. Da bi fetus konačno preokrenuo, potrebno je leći na leđima, stavljajući nešto ispod donjeg dijela leđa, tako da je zdjelica oko 20-30 cm iznad glave. U tom položaju morate leći 5-15 minuta. Vježba bi trebala biti izvedena dva puta dnevno.
 3. Plivanje u bazenu. Plivanje u bazenu može biti od velike pomoći pri prikazivanju zdjelice.

Fitball vježbe

Fitball za buduće majke nema kontraindikacija, a možete se nositi s njim u bilo kojoj fazi trudnoće.

Vježbe na fitballu prije rođenja pojavile su se u Švicarskoj. Zahvaljujući loptu za fitball, mnoge majke tijekom njihovog delikatnog položaja, kao i nakon porođaja počele su se osjećati sjajno.

Buduća majka može vježbati na leđima, što će ojačati leđne mišiće i press, sjediti kako bi ojačala zdjelicu ili ležala na fitballu i stala na sve četiri, što će smanjiti opterećenje na kralježnici i eliminirati bol u leđima.

 • sjednite na loptu, nagnite se rukama, održavajte ravnotežu. Kasnije to može biti učinjeno bez ruku. Počnite okretati i vikati zdjelicu natrag i naprijed;
 • Sjednite na pod, širite noge i pričvrstite loptu, a zatim ga počnite iscijepiti što je moguće više. Učinite to dok se ne osjećate umornima;
 • sjedite na fitballu, širite koljena i pružite ruke na svaku nogu naizmjence;
 • dok je također u sjedećem položaju okrenite tijelo lijevo, a zatim desno.

Kegel vježbe

Kegelove vježbe prije porođaja još je jedan od načina da očuvate zdravlje vašeg muškarca, naime, da se mišići zdjelice podignu u dobrom stanju, koji su pod velikim pritiskom tijekom nošenja djeteta.

 1. Opustite se i zategnite mišiće perineuma 10 sekundi. Zatim odvojite od 15-20 sekundi i ponovite pristup. Potrebno je napraviti 4 pristupa.
 2. Stisnite i opustite se 5 sekundi, odmori se 5 sekundi i ponovite. Potrebno je izvršiti 8-10 pristupa.
 3. Stisnite mišiće 20 sekundi, a zatim se opustite i nakon 20-30 sekundi ponovite ponovo.

Potrebno je obratiti veliku pažnju Kegelovu gimnastiku u pripremi za porođaj i stalno ga obavljati.

Vježbe za disanje

Vježbe za disanje su vrlo važne u pripremi za porođaj.

Lezite na leđima, stavite jastuk pod koljena i ispod glave. Izdahnite. Polagano udahnite nos, punite trbuh. Sada zadržite dah nekoliko sekundi i vrlo polako oslobodite zrak kroz usta dok opuštate sve mišiće.

Saznajte kako disati poput pasa. Sjedite udobno i pokušajte brzo i površno disati nekoliko minuta.

Pokušajte izvršiti prvu i drugu vježbu dok se krećete: dok čišćenje stana, dok hodate.

Dišite polako. Držite dah četiri sekunde, a zatim izdahnite, također računajući na četiri. Nemojte udisati 4 sekunde i ponoviti vježbu.

Postupak i faze proširenja vrata maternice prije porođaja

Ulazak u bolnicu, svaka žena je pod ozbiljnim stresom, pogotovo kada se to dogodi po prvi put. A to je povezano ne samo s promjenom upoznati okolicu svog doma u bolnicu, ali i sa strahom od onoga što se očekuje od nepoznatog i različitim uvjetima liječnika, neshvatljivo trudnice, stanje stresa i tjeskobe samo povećati.

Možda je prvi zastrašujući pojam kada ga je pregledao liječnik u porodničkoj bolnici za ženu "cervikalna dilatacija", jer taj pokazatelj određuje spremnost tijela za porođaj.

Važno je razumjeti značenje medicinskih pojmova i pokazatelja, jer razumijevanje onoga što liječnik kaže da će omogućiti ženi da se osjeća miran i ugodno.

Što je cerviks

Cerviks je donji dio ovog organa i vrsta cijevi koja povezuje maternicu s vagom. Otvaranje vanjskog ždrijela cerviksa ulazi u vaginu, a unutarnje - u maternicu, formirajući između njih cervikalni kanal.

Tijekom normalnog tijeka trudnoće cerviks treba biti čvrsto zatvoren, držeći ga unutar beba u razvoju i štiti ga od vanjskih prijetnji. Prije porođaja, maternica počinje otvarati, oslobađajući rodni kanal kako bi dijete postalo svjetlo.

Uz povećanje trajanja trudnoće, maternica počinje mijenjati, a u njemu se pojavljuju prirodni fiziološki procesi u kojima je mišićno tkivo djelomično zamijenjeno vezivnim tkivom.

Osim toga, započinje aktivno stvaranje novih kolagenih vlakana, što vam omogućuje da prolaz bude elastičniji i da povećate sposobnost rastezanja tkiva.

Klinička manifestacija takvih promjena izražena je u skraćivanju cerviksa i labavljenju njegove strukture, kao i stvaranje lumena.

Priprema za normalnu grlića maternice tijekom trudova u tijelu počinje približno 33 tjedana, postupno omekšala i priprema za ulazak u voće, koje u ovom trenutku je u nastavku, stvara dodatni pritisak na tijelo i promicanju gornji otvor.

U nekim slučajevima, kada je rad agencija prekršila raznih razloga, može doći do preranog otkrivanja vrata maternice koji se tiče početak prijevremenog poroda u kasno pojam spontanog pobačaja ili ako generički proces počeo u vrijeme kada je fetus još nije održiv.

Otvaranje počinje sa strane unutrašnjeg dijela, gdje se dijete vrti, a za žene koje prvi put rađaju, kanal postaje konusni oblik, a vanjsko otvaranje se širi postupno dok fetus napreduje.

Ponekad se maternica ne otvara čak ni na početku aktivnog rada, što zahtijeva dodatnu stimulaciju procesa.

Za žene koje rađaju nije prvi put da je objavljivanje nije samo lakši, ali i brže, jer je vrijeme konačna trudnoća vanjski usta na vratu, u pravilu, već otvorena 1-2 cm Detalji :. maternice tijekom trudnoće →

Faze proširenja vrata maternice

Mnoge mlade žene očekuju svoje prvo dijete, ulazeći u maternicu sa slabim kontrakcijama, čujući liječnika tijekom pregleda da još nema otkrivanja, počnu brinuti i pitaju se zašto se maternica ne otvara tijekom rođenja.

Ali postupak širenja lumena podijeljen je u tri glavne faze, koje se ne prepoznaju uvijek samostalno.

Prva faza otkrivanja smatra se početnim razdobljem, koje se ponekad naziva i sporim ili latentnim. Tijekom tog perioda mogu se pojaviti nepravilne i obično slabe borbe. Obično nema posebnog osjećaja kada otvaraju vrata maternice u ovom trenutku, kontrakcije nisu bolne.

Trajanje prvog razdoblja može biti različito i traje od nekoliko sati do nekoliko dana. Ne biste smjeli sjesti i brojati svaku borbu, usredotočujući se samo na ovaj trenutak, jer se u ovom slučaju cijeli proces porođaja može činiti beskrajan. U prisustvu blage slabe kontrakcije, trebali biste pokušati spavati, čim bude potrebno puno snage i energije.

Liječenje lijekovima u prvom razdoblju obično nije potrebno, ali ako liječnik vidi da se mogu pojaviti komplikacije, on može ubrzati proširenje vrata maternice kako bi se izbjegli mogući problemi.

Drugo razdoblje naziva se srednja ili brza, kao i aktivna faza otkrivanja. U ovom trenutku kontrakcije se pojačavaju, intenzitet i trajanje povećavaju, a interval između njih se smanjuje. Objavljivanje u tom razdoblju može biti od 4 do 8 cm.

U ovom trenutku trebali biste promatrati nekoliko sljedećih pravila:

 • gotovo svi liječnici kažu da ne sjede, sjediti u porodu mora sjediti na glavi djeteta;
 • Također se ne preporučuje lagati, jer često postaje razlog da se cerviks ne otvara tijekom rada ili se vrlo sporo otvara;
 • najbolje je barem hodati u odjelu tijekom tog razdoblja, što će potaknuti brže otkrivanje i ubrzati proces rođenja;
 • koristiti posebne vježbe disanja;
 • ako postoji snažna želja za ležanjem, tada možete, ali biste trebali pronaći najudobniji stav.

Fetalni mjehur u većini žena praska je upravo u drugoj fazi proširenja vrata maternice, ali to se može dogoditi ranije ili će ga liječnik probiti.

Treća faza je cjelovita dilatacija cerviksa i početak aktivne radne aktivnosti. Prijelaz iz druge faze u treće može trajati drugačije i ponekad može biti brz, stoga je važno da je liječnik u blizini i da gleda taj proces. Pročitajte više: razdoblja rođenja →

Mogući problemi

Od oko 37. tjedna, žensko tijelo počinje se aktivno pripremiti za nadolazeće rođenje. Mnoge trudnice u ovom trenutku, bojeći se nadolazećeg događaja, padaju u paniku.

Stres, nervni soj, nedovoljna psihološka spremnost često dovodi do činjenice da se usporava proizvodnja hormona potrebnih za početak otkrivanja, zbog čega je tijelo prisiljeno odgoditi datum rođenja.

Mnoge se žene pitaju: što učiniti ako se vrata maternice ne otvore? Prvo, nemoj biti nervozan. Drugo, morate slušati liječnika i slijediti sve njegove preporuke.

Često se otkrivanje cerviksa ne pojavljuje u teškim polihidramnozima ili niskoj vodi.

 1. Polihidramnijom je maternica prevelika, zbog čega je njegova prirodna kontraktilnost uvelike smanjena i to dovodi do slabosti radne aktivnosti općenito.
 2. U niskoj vodi, fetalni mjehur ne može vršiti potrebni pritisak na cerviks zbog ispravnog potpunog otkrivanja, a to također uzrokuje slabost rada.

Također se pojavljuju problemi s otkrivanjem kod žena čiji je star više od 35 godina. U tom slučaju, poteškoće su povezane s smanjenjem elastičnosti tkiva cerviksa i vagine.

Pored toga, poteškoće u porođaju zbog činjenice da se cerviks ne otvaraju često se javljaju kod žena s različitim oblicima endokrinog sustava, poput pretilosti ili dijabetesa, kao i bolesti genitalija.

Često se događa da tijekom posjeta liječniku prije poroda, žena čuje da cerviks još nije spremna i nema potrebnu zrelost, iako je datum rođenja već blizu. Ovaj problem je ozbiljan u slučajevima kada je trudnoća već puna i prelazi 40 tjedana, jer tijekom tog razdoblja placenta više ne može obavljati potrebne funkcije pružanja fetusa prehranom i kisikom, što rezultira hipoksijom.

Poticanje radne aktivnosti i početak objavljivanja mogu se provesti i na medicinskom i na ne-lijek način.

U ovom slučaju, stimulacija lijeka uz korištenje tableta i lijekova za cervikalnu dilataciju provodi se samo u stacionarnim uvjetima, jer takvi postupci mogu uzrokovati brzu dostavu.

Za stimulaciju lijeka uključuju se:

 • uvođenje posebnih lijekova u cervikalni kanal, koji vam omogućuje postizanje željenog rezultata u samo nekoliko sati;
 • uvođenje štapića morske trave u cervikalni kanal. Apsorbirajući vlagu, štapići algi početi nabubriti, otvarajući vrat mehanički u 4-5 sati. No, osim toga, štapovi sadrže endogene prostaglandine, koji stimuliraju maternicu zrenja na biokemijski način;
 • amniotomija je također metoda stimulacije i sastoji se od bušenja amnionske vrećice. Nakon takvog postupka dolazi do odljeva frontalne vode, a silazna glava novorođenčeta započinje dodatnim pritiskom na cerviks, prisiljavajući ga da se proteže.

Nefarmakološke metode uključuju ne samo klistir za čišćenje, izglađuju stražnji dio maternice i time uzrokuju njezino smanjenje, već i seksualni odnos, kao i tjelesnu aktivnost.

Ali ne biste trebali koristiti takve metode sami, budući da će rizik drugih komplikacija biti vrlo visok.

Cervikalna dilatacija je prva faza rađanja djeteta čija ispravnost ovisi o cjelokupnom generičkom procesu, njegovoj brzini i izgledu mogućih komplikacija.

Ne biste trebali pokušati ubrzati rad i djelovati na vratu maternice da biste je otvorili, ako postoji potreba za to - te postupke morate povjeriti liječniku. Važno je uskladiti se s emocionalnom isporukom i biti psihološki pripremljeni za taj proces, a sve će ići mnogo lakše i brže.

Autor: Irina Vaganova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Dijagnoza grlića maternice prije poroda: kako stimulirati pilule, vježbe

Maternica je najvažniji organ u ženskom tijelu, koji je odgovoran za nošenje i dojenje. U biti, to je mišićni organ, spremnik za fetus. Prikazana je u tri dijela - dnu, tijelu, vratu. Cerviks je dio maternice koji je odgovoran i za početak rada i za činjenicu da se oni ne pojavljuju. Prvo, pridonosi zadržavanju fetusa, sprječava snižavanje i rađanje prije propisanih vremena. Tada se vrata maternice otvaraju prije rođenja, što potiče kretanje kroz rodni kanal. To određuje hoće li se rođenje normalno ili patološki odvija. Maternica mora biti zrela.

Važno je da svaka žena zna i razumije uzroke, znakove i mehanizam otvaranja maternice, što će omogućiti razlikovanje patoloških procesa od prirodnog. Uz barem minimalno znanje, žena može pravodobno poduzeti mjere. Vrlo ovisi o ženskim akcijama - ako pravodobno obavijestite svog liječnika o sumnjama, ukazuju na patološke znakove, možete poduzeti mjere da spriječite mnoge patologije. Kasnije, možete aktivno sudjelovati u pripremnom procesu.

razlozi

Tradicionalno, podjela svih mogućih uzroka u prirodne i patološke. Uobičajeni tijek trudnoće praćen je zatvorenim stanjima maternice, što pridonosi pouzdanom zadržavanju fetusa, pruža puni razvoj i zaštitu učinaka. Kasnije, kanal je potpuno slobodan i pruža izlazak iz fetusa. Razlog tome su promjene u vratu, što dovodi do djelomične zamjene mišićnog tkiva na vezivnom tijelu. Također se aktiviraju kolagenska vlakna, zbog čega prolaz postaje mekši i elastičniji, što rezultira tkivom da se dobije veću sposobnost rastezanja.

Razlog za otkrivanje postaje smanjenje duljine i drugih parametara cerviksa, zbog čega struktura postaje labav, stvara se lumen. Priprema je napredni proces koji počinje u 33. tjednu. Maternica postaje labavija i mekša, smanjuje se položaj fetusa. Unutar iznutra stalno utječe pritisak na maternicu, počinje se razvijati postupno.

No postoji mnogo razloga koji pridonose patološkom procesu. Ako se otkrivanje dogodi prije propisanih vremena, postoji rizik od prijevremenog porođaja, u kojem dijete nije apsolutno zrelo.

Kako pripremiti cerviks za otkrivanje?

U svakodnevnoj praksi stručnjaci sve više suočavaju s nezrelost maternice. Stoga nam je potrebna pripremna mjera. Ovo pitanje postaje osobito važno za 40 tjedana, kada treba započeti rođenje djeteta, a posteljica postupno odumire. Rizik od hipoksije dramatično se povećava. Ovim se prijelazom događaja pribjegavalo umjetnoj stimulaciji.

Na mnogo načina, uspjeh pripreme za otkrivanje ovisi o samoj ženi. Morate održavati visoku razinu aktivnosti, svakako vježbajte. Opterećenje mora biti mjereno. Postoje mnogi programi za trudnice, koji pridonose fizičkoj i psihičkoj pripremi za porođaj. Fizičke vježbe, posebno dizajnirane komplekse, potiču aktivnost mišića maternice, receptora.

Učinkovitost tjelesne aktivnosti zbog činjenice da je uterus mišićni organ koji također zahtijeva trening. Potrebno je vježbati vježbe disanja, trbušni disanje, izraditi opuštanje i meditativne tehnike koje omogućuju opuštanje i koncentraciju pozornosti. Uz vježbu možete naučiti kontrolirati opuštanje nekih mišića i opuštanje drugih. Također koristite posebne alate koji pridonose otkrivanju, kao što su svijeće, pilule. Njihovo je djelovanje usmjereno na omekšavanje tkiva, stvaranje slojeva vezivnog tkiva.

Također možete pripremiti maternicu za porođaj na medicinski ili ne-lijek način. U prvom slučaju, primjena lijekova je osigurana na različite načine. Najčešće se koriste lokalni lijekovi koji se temelje na stimulaciji i stimulaciji receptora. Na primjer, koristite posebne lijekove, pribjegnite upotrebi stimulirajućeg katetera, štapići od morske trave.

simptomi

Čim se pokrene postupak objavljivanja, može proći apsolutno neprimjetno. Često žene dolaze u bolnicu, već imaju otkrivenje veličine 1-2 cm. To se događa tako neprimjetno da žena to čak i ne sumnja. To je znak fiziološke zrelosti. Rijetko je promatrao stišavanje, trnce, osjećaj težine.

Znak koji najpreciznije i pouzdanije ukazuje na prisutnost otkrivanja sluznice lučenja lučenja.

Opasni simptom može biti ispuštanje amnionske tekućine, što ukazuje na potrebu hitne hospitalizacije, dostave u bolnicu. Ako porođaj ne započne u roku od 6-8 sati, potrebno je poticati otkrivanje, budući da dugotrajni boravak ploda bez amnionske tekućine ima ozbiljne posljedice, kako za dijete tako i za majku. Moguća infekcija, hipoksija, smrt.

Ako je otkriće abnormalno, a događa se mnogo prije rođenja, simptomi se također mogu previdjeti. Stoga je važno odmah konzultirati liječnika kako bi mogao identificirati moguću patologiju i spriječiti ga.

Početne faze su posve nevidljive. Samo ako je sluzni čep otišao - to se smatra pokazateljem što ukazuje što je točnije moguće otkrivanje.

Koliko dugo je proširenje vrata maternice?

Utvrđuje se da li žena prvi put ili više puta rađa. U primiparativnim objavama može se postići nakon 8-10 sati. Za preporode ovaj proces se smanjuje na 6-7 sati.

Razdoblja i faze proširenja vrata maternice

Poznata su tri razdoblja. Početna pozornica je latentna. Započeti borbe. Oni su obično nepravilni, a ne jaki. Kontrakcije nisu bolne i nema značajnih osjeta. Često, žene koje ne leže u bolnici, trpe ovo razdoblje na nogama, obavljaju svoje uobičajene aktivnosti i ne primjećuju kontrakcije. Latentno razdoblje može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.

U ovom trenutku ne možete slušati senzacije. Očekivati ​​borbe se također ne preporučuje. Moramo ih pokušati ne primijetiti, ali istodobno je bolje biti pod nadzorom medicinskog osoblja. U ovom trenutku morate se pokušati opustiti što je više moguće. Meditaciju možete obavljati, vježbate disanje, slušajte umirujuću glazbu ili jednostavno spavate. Nema potrebe trošiti energiju, trebali biste pokušati spasiti i povećati ih, jer još uvijek trebaju puno. Nema potrebe za lijekovima. No, liječnik može poduzeti mjere ako postoji opasnost od komplikacija. Najčešće se primjenjuju na umjetnu stimulaciju porođaja.

Drugo razdoblje nazvano je fazom aktivnog otkrivanja, uz brzinu procesa. Obilježen povećanjem intenziteta kontrakcija i smanjenjem intervala između njih. U ovom je stadiju amnionska tekućina mora prolaziti i mjehur se rasprsnuo. Objavljivanje je 4-8 cm.

Postupno, a ponekad brzo i brzo počinje treća faza, a maternica je potpuno otkrivena. Sljedeći bi trebao biti liječnik koji će pratiti.

Osjeti kada otvaraju vrata maternice

Promjene počinju od oko 38-40 tjedana. Promatrano placentalno starenje, praćeno oslobađanjem hormona koji stimuliraju vrat do otkrivanja. Značajne transformacije pojavljuju se u tijelu, ali se ne osjećaju nova senzacija. Ponekad postoji bol, osjećaj pritiska, što ukazuje na sniženje. Ponekad se žene osjećaju hormonsko neuspjeh, što se manifestira u obliku iznenadnih promjena raspoloženja, razdražljivosti, anksioznosti ili obrnuto, euforije. Ali ti osjećaji prolaze vrlo brzo.

Kasnije, nakon što je fetus dovoljno spušten, može se pojaviti bolna senzacija u donjem trbuhu, lažne kontrakcije, koje su prenatalni hipertonični maternici. U tom razdoblju maternica počinje brzo ugovoriti, postupno otvarajući. Prvo - latentno razdoblje otkrivanja obično prolazi bez boli. U drugom, aktivnom razdoblju dolazi do boli.

Objavljivanje je podijeljeno u dvije faze: latentne i aktivne. Obično se latentna faza javlja bezbolno, dok druga, aktivna faza, prolazi osjećajem boli. Zapravo, ta bol je prirodna priroda, ali danas, ne može ga svaka žena trpjeti, pa su liječnici prisiljeni primjenjivati ​​anesteziju. Obično se intenzivna bol pojavljuje kada se otvore preko 5 cm.

izbor

Pluta se najprije isključuje. Također su moguće žute sluznice. Na kraju aktivne faze izlijeva se amnionska tekućina. Ako je vrat oko 8-10 cm, to je pravodobno pražnjenje. Ako je otkrivanje oko 7 cm - rano iscjedak. Kada se vrat cerviksa otvori 10 cm ili više i ne postoji gubitak vode, potrebno je izvesti amniotomiju koja se probija kroz zid mjehura.

mučnina

Mučnina se rijetko opaža: kao reakcija na hormonalni pomak. Pri otvaranju mučnina vrata rijetko se javlja. Ponekad se može promatrati kao reakcija na bol, ili kao nuspojava na učinke lijekova.

krv

Kada se otkriva krv ne dogodi. Pojava krvi ukazuje na patološki proces, perinealnu rupturu, druge ozljede, krvarenje.

Razdjeljivanje vrata maternice bez boli i kontrakcija

Bezbolnoća se promatra na latentnoj fazi. Kada se otkrivanje nastavlja na sljedeću fazu, javljaju se bolna senzacija. Patološko otkrivanje obično je bezbolno, stoga trebate proći pravovremene pretrage. Cerviks se može otvoriti bez kontrakcija, osobito u latentnom razdoblju.

Proširenje vrata maternice

Trajanje se određuje je li žena primiparous, multiparous. Primiparan nema takvo iskustvo, tijelo se prilagođava novim i nepoznatim uvjetima za to. Promjena aktivnosti i novi uvjeti dovode do dodatnog stresa u tijelu, kao i sve druge nove i neočekivane aktivnosti. Tijelo provodi neke svoje resurse prilagođavajući se novim uvjetima. Mišićni sustav i vezivno tkivo nisu uvježbani, živčani impulsi intenzivnije ulaze u maternicu, potičući njegovu kontraktilnu aktivnost. To donekle povećava osjetljivost i bol.

Psihološka spremnost i samoregulacija su na nižoj razini od onih višekratnih. Osim toga, nedostatak iskustva, neznanje o tome što akcije za obavljanje. Stoga se trebate opustiti i slijediti preporuke liječnika. U primipariranoj inhibicira se 8-10 sati.

Proširenje vrata maternice

Za one koji su ranije rodili, maternica je spremnija, rastegnuta, aktivirana. Pored toga, održava se mišićna memorija koja reproducira proces guranja fetusa, slično prethodnom iskustvu. Kontraktilna aktivnost bolje se regulira impulsima živaca jer je refleksni luk već položen i postoji iskustvo na koje se živčani sustav može osloniti na proizvodnju refleksa. Postupak postaje stabilniji i automatiziran istodobnim aktivacijom mehanizama samoregulacije tijela. Mišići maternice i zdjelične regije također su pripremljeni, razvijeni i aktivirani. Stoga, za one koji se razmnožavaju, potpuno otkrivanje traje oko 6-7 sati, od kojih latentna faza traje 5-6 sati, a aktivna faza traje samo 1-2 sata. Proces je manje bolan, uključujući i zbog fizičke i psihičke spremnosti za nadolazeću bol.

Rano prijevremeno otvaranje maternice

Često se događa da se maternica ne može nositi sa svojim funkcijama i može se prerano razvijati. Prepuno je preranog rođenja i pobačaja. Ova patologija naziva se cervikalna insuficijencija, u kojoj je smanjena funkcionalna aktivnost cerviksa i utmusa. Funkcija zaključavanja se ne izvodi, tako da se vrat omekšava i skraćuje, izgubivši sposobnost podupiranja fetusa. Najčešće sličan fenomen javlja se u 2-3 tromjesečju. Ako je u 20-30 tjedana cerviks skraćen na 25 mm, to je neuspjeh cerviksa.

U tom slučaju morate poduzeti mjere za očuvanje trudnoće. Obično obavljati aktivnosti s ciljem produljenja trudnoće. To je taktika čekanja koja vam omogućuje da pričekate zrelost fetusa i mogućnost svog boravka izvan maternice. Primjenjuje se tradicionalna i alternativna terapija.

Razdjeljivanje vrata maternice u 30, 40. tjednu trudnoće

Što je bliži rođenju, veća vjerojatnost da je fetus zrela. Prema tome, čak i prijevremena isporuka nosi manje opasnosti. Cervik se treba postupno otvarati. Idealno kada se isporuka počinje odmah nakon otkrivanja, ali u praksi se često događa da se maternica dilate i rođenje se ne pojavljuje. Mnoge žene čak ni ne znaju o otkrivanju, udarajući u bolnicu. Istovremeno, većina rođenih završava sigurno. Veličina do koje je maternica otkrivena kad je ušla u bolnicu ne utječe na sam rođenje. Važno je da se otkrije tijekom porođaja. Normalno, normalno otvaranje se događa pri brzini od 1 cm po satu, jer su višeprolazne brzine otvaranja veće. Obično, maternica postaje mekana i spremna za porođaj u 37 tjedana, a maternica se počinje pripremati za 30-32 tjedana.

Stupanj otkrivanja cerviksa

Početna faza je bezbolna, s kontrakcijama. Druga faza - stupanj otkrivanja od oko 6-8 cm. Traje 4-5 sati, završava postupnim prijelazom na treću fazu, tijekom kojega je potpuno brzu otkrivenost. Ova faza simbolizira početak rada. Sukladno tome, postoje 3 stupnja otkrivanja - početni (1-4 cm), srednji (4-8 cm), puni prikaz (8-10). Ponekad je potrebno otkriti do 12 cm.

Gluzična dilatacija na podu prsta, 1, 2, 3, 4 prsta

Pokazatelji od 10 cm smatraju se normalnim za porođaj, što odgovara 5 prsta. Ako je maternica zatvorena, nema lumena, liječnik ne može pomaknuti prst duboko u palpaciju. Objavljivanje na podu prsta znači mogućnost polaganja pola prsta opstetričara, na 1, 2, 3, 4 prsta - odnosno prostor za prolaz 1,2,3,4 prstiju. U slučaju da mu nedostaje barem jedan prst, maternica se može smatrati zrela.

Cjelovita dilatacija vrata maternice

Puna objava je treća faza, koja osigurava nesmetano izlazak djeteta. Otkriće od 10 cm može se smatrati potpunom. Ponekad se dogode pauze, što zahtijeva šivanje. Ako se pojavi prijetnja, napravite hitan carski rez.

Posljedice i komplikacije

Otkriće može biti komplicirano zbog slabih kontrakcija, u kojima se vrat gotovo ne otkriva, ostaje u prenatalnom stadiju. To se često događa s mnogovodii i više rođenih. Ako se pojavi overdistension maternice, može se rupturirati, smanjiti tonus i kontraktilna aktivnost. To također dovodi do slabljenja rada, rizika od hipoksije fetusa.

Kako se određuje i provjerava cervikalna dilatacija?

Budući da je otkrivanje asimptomatsko, potrebno je istraživanje. Uglavnom, oni se ispituju metodom palpiranja - sestrom opstetričara s prstom. Objavljivanje se određuje brojem prstiju koji slobodno prolaze kroz vrat. Ova je metoda zastarjela, ali se i danas koristi u gotovo svim institucijama. Mjerenje u centimetrima smatra se točnijim. Obično, ako 1 prst slobodno prolazi, on označava otkrivanje za 2-3 centimetra, odnosno 2 prsta označava 3-4 cm.U potpunom otkrivanju se kaže kada se maternica širi na 4 prsta ili 8 cm.Puno otkrivanje je vizualno utvrđeno: izglađivanje vrata, fino rubovi i slobodan prolaz 5 prsta.

Za procjenu otkrivanja primjenjuje se biskupska ljestvica, ginekološki pregled, tijekom kojih se vrše mjerenja. Zatim se dobiveni podaci prikazuju u obliku grafikona na kojem se vizualizira generički proces. Grafikon se naziva partogram rada. On jasno pokazuje promjene, oštar porast ukazuje na učinkovitost porođaja.

Cervikalna dilatacija s ultrazvukom

Objavljivanje može biti primjetno na ultrazvuku. Potrebno je pohađati planirane preglede, što će omogućiti identifikaciju patologije i poduzeti potrebne mjere.

Tko se može obratiti?

Poticanje cervikalne dilatacije

To podrazumijeva korištenje različitih metoda koje ubrzavaju proces otkrivanja. Razlikovati metode lijekova i drugih lijekova.

Kako ubrzati maternicu dilataciju kod kuće?

Potiče visoku razinu tjelesne aktivnosti. Hrana mora sadržavati veliku količinu svježeg povrća i voća. Potrebno je uzimati izvarak listova malina ili čaja s dodatkom lišća maline. Važno je potaknuti bradavice, masažu ušiju i mali prst. Seks pridonosi otvaranju vrata, jer je to prirodni stimulans. Osim toga, sperma sadrži veliki broj prostaglandina, koji su također snažni stimulanti.

Vježba je važna. Čučnjevi čine veliki doprinos. Klase s posebnim kuglicama, gimnastički pribor imaju pozitivan učinak. Vježbe respiratornog sustava su vrlo važne, koje ne samo da stimuliraju maternicu, poboljšavaju cirkulaciju krvi, već i potiču brojne biokemijske transformacije. Promjena hormona i neuropsihološko stanje. Istodobno, napeta područja opuštaju i opuštaju se tonovi. Dolazi ispravno reguliranje kontraktilne aktivnosti mišića, uključujući maternicu. Dizanje, posebno u želucu, stimulira proizvodnju prostaglandina i živčanih impulsa, koji izravno utječu na aktivnost maternice. Mliječni mišići također su trenirani i ojačani.

Važna meditacija, opuštajuća praksa, ostati u tišini, koncentraciju i unutarnju kontemplaciju. To su glavne metode Hatha Yoge, koje vam omogućuju kontrolu nad vlastitim tijelom, svjesno reguliraju svoje osjećaje i senzacije. Poteškoće s disanjem i opuštanjem oslobađaju prekomjernu napetost i stres. Kao rezultat toga, napetost mišića je također uklonjena, bol nestaje. Mentalni stav igra ključnu ulogu. Mnoge se žene boje boja i svjesno ili nesvjesno inhibiraju proces porođaja. Disanje i opuštanje omogućuju uklanjanje unutarnjih blokova, blokiraju strah i smanjuju prag osjetljivosti na bol.

Prikazane su i aromaterapijske sesije, topla kupka s esencijalnim uljima, terapija bojama, tretmani vodom, glazbena terapija, terapija zvukovnim vibracijama.

Metode proširenja vrata maternice

Postoje konzervativne metode u kojima se koriste lijekovi usmjereni na stimulaciju. Radikalne metode mogu se koristiti u hitnim slučajevima: amniotomija, perinealni rez. Ne postoje lijekovi: štapovi od morske trave, posebni kateteri, gelovi i ulja i svijeće. Vježbanje, seks, meditacija, tehnike disanja, mjesne svijeće dobro funkcioniraju.

Foley kateter i balon za cervikalnu dilataciju

Posebni kateter, koji se prikazuje u obliku cijevi s balonom. Ulazite u vrat 24 sata. Balon se postupno puni zrakom, širi zidove maternice. Ima mnogo nedostataka.

Može se opisati kao kateter koji sadrži balon. Napunjen je zrakom. Ubačen je na jedan dan, dok je postupno otvaranje zbog širenja zida vrata. Značajno povećava vjerojatnost zaraze.

Gel za cervik

Poseban gel se ubrizgava u cervikalni kanal koji sadrži prostaglandine. Hormonska stimulacija dolazi, učinak se može postići nakon 2-3 sata.

tjelovježba

Iz vježbanja čučnjeva su učinkoviti. Twisting i skakanje su kontraindicirani. Istodobno tijekom vježbe morate se truditi za maksimalnu relaksaciju, kako biste kontrolirali disanje. Morate obavljati statičke vježbe koje vlak snage volje i izdržljivosti. Bolje je vježbati u opuštenoj atmosferi uz opuštajuću glazbu. Postoje mnogi video tutoriali za trudnice, gdje su sve vježbe prikazane vizualno, odabrane u optimalnom slijedu, glatko idu od jedne do druge. U takvim lekcijama vide se statički i dinamički kompleksi, vježbe disanja i meditativne prakse učinkovito kombiniraju.

Najbolja opcija smatra se joga, pranayama (vježbe disanja i unutarnje kontemplacije), qigong, meditacija, plivanje, aerobik u vodi. Možete se prijaviti za posebne pripremne tečajeve za trudnice, gdje se obavlja tjelesna i psihološka priprema trudnih majki, trening se odvija pod nadzorom iskusnih stručnjaka koji mogu podići individualni ritam i vježbati režim. Koriste se posebne gimnastičke lopte, fitballs. Možete čak i trenirati kod kuće uz pomoć obične ljestvice, čestih uspona i spuštanja.

Vježba će biti učinkovitija ako počnete trenirati u ranim fazama. I još bolje - dugo prije početka trudnoće. Obučeni mišići ključ su za brzo i uspješno otvaranje maternice, budući da je u osnovi i mišić. Ali ako priprema nije započela ni pri planiranju trudnoće, ne brinite. Bolje je započeti kasnije nego uopće ne vježbati. Oni imaju koristi, čak i ako redovna praksa započinje u posljednjim tjednima.

Fitball za proširenje vrata maternice

U modernim klinikama, odavno se preporučuje usvajanje tradicionalnog položaja na horizontalnoj ravnini, ali okomito. Također se preporučuje i sjedeći položaj. Ali površina ne bi trebala biti teška. Idealna fitball opcija je velika loptica na napuhavanje koja se koristi u sportu i gimnastici. Ako sjednete na njoj i izvodite posebne vježbe, možete opustiti napete prostore i napregnuti one oblike koje će biti u dobroj formi. Noge se bolje razdvojiti. Postoji aktivacija živčanog i hormonalnog djelovanja, uterus je snažnije stimuliran. Na pripremnim tečajevima možete podvrgnuti posebnim vježbama za vježbanje i pozicijama na fitballu.

Čučanje za proširenje vrata maternice

Čučnjevi stimuliraju vrat, i uz pomoć aktivacije živčanog djelovanja, i mehanički. Morate obavljati redovne čučnjeve ili čučanjati prema posebnoj shemi. Vrijeme se postepeno povećava. Najprije morate obaviti svaku fazu 10 sekundi. Zatim odvojite vrijeme na jednu minutu za svaku fazu. U prvoj fazi polako se gnjavimo. Trajanje čučnjeva trebalo bi biti 10 sekundi, odnosno moramo se potpuno spustiti za 10 sekundi. Tada sjedimo na toj poziciji još 10 sekundi, počnemo se opustiti što je više moguće. Onda smo djelomično ustali. Morate ostati u takvom položaju da su bokovi paralelni s podom. Mi smo na ovom mjestu za 10 sekundi, a zatim polako, 10 uzastopnih sekundi smo sići. Odmaramo se, opustite se u sljedećih 10 sekundi. Počnite sporo uspon 10 sekundi. Zatim počiva 10 sekundi i ponovno počnemo čučanjati. Nakon što smo uspjeli dovršiti 10 takvih čučnjeva u jednom pristupu, prešli smo na sljedeću fazu - trajanje svake faze povećava se na 20 sekundi, a zatim na 30, 40, 50 sekundi i jednu minutu. Nakon što sjedneš 10 puta sporije, svakako sjesti brzo. Brzina bi trebala doseći 50 čučnjeva u minuti. Ako to ne uspije, bolje je da se ne skvrsti, samo djelomično možete pasti. Postupno, morate povećati dubinu čučnjeva.

Meditacija za proširenje vrata maternice

Učinkovito je poza "Shavasana", koja se koristi u yogi. Trebate leći u položaju na leđima, nogama i rukama malo razdvojiti. Oči su zatvorene. Možete uključiti opuštajuću glazbu, svjetiljku arome. Zvukovi prirode pogodni su, osobito zvuk morskih valova, zvukova kiše, vodopada. Pjevanje ptica, zvukovi životinja, instrumentalna glazba može se pristupiti. Moramo se pokušati opustiti što je više moguće, a ne razmišljati o svemu. Mišići trebaju biti svjesno opušteni, usmjeravajući pozornost na njih. Prvo, klizite pozornost na noge. Osjećamo kako se mišići nogu opuštaju, postaju mekani i teški. Opuštanje pokriva vrhove prstiju, razumljivih od donje noge, do bedara. Kneecap se spušta. Opušta zdjelicu, perineum, uterus. Obje su noge opuštene, područje zdjelice je opušteno, postupno opuštajući trbuh, leđa, donji dio leđa, mišiće duž kralježnice. Prsa opuštaju ruke. Opuštanje ruku izvire iz vrhova prstiju, klizi preko ciste, laktova, podlaktice, lakta, ramena, klavikula opušta.

Još jednom, pogledajte oko tijela, osjetite opuštanje u svakom odjeljku. Posebnu pažnju treba posvetiti licu: osjetiti čelo, nos, oči, uši, obrazi opustiti. Brada je opuštena, donja čeljust opuštena i može biti malo otvorena. Oči su zatvorene. Vi ste nepomični i opušteni, cijelo tijelo je teška. Nema misli u glavi. Postoji samo tišina. Ako dođu misli, trebaju ih se osloboditi, a ne odgađati. Takva meditacija bi trebala trajati najmanje 30 minuta. Nema granica za maksimum. U idealnom slučaju, trebate donijeti do tri sata. Nakon toga, trebate leći, nemojte žuriti ustajati. Možete popiti čaj, biljni izvarak. Idealno za čaj od malina.

Tu su i video tutoriali i audio materijali za meditaciju, u kojima su sve nijanse detaljno opisane i dan je meditacijska pratnja. Spori, mirni glas stručnjaka glatko vodi vašu pažnju usmjeravajući ju na potrebna područja, podsjećajući vas na potrebu opuštanja i odsutnosti misli. Glas ne prati svaku meditaciju: učinkovito se kombinira s trenucima tišine, odabiru se posebna pozadina i glazba. Ritam se povećava, pa i dalje, što stvara željeni ton.

Pripreme za proširenje vrata maternice

Primijenite različite lijekove. Oksitocin, intramuskularna primjena sinestrola, supozitorije s prostaglandinom, dobro se dokazala. Enaprost se također daje intravenozno. Sintetički prostaglandin je dopušten. Doziranje i učestalost primjene može odrediti samo liječnik, jer je strogo individualan, određen rezultatima partografa.

tablete

Primijenjena miropriston. Potiče kontraktilnu aktivnost miometrija. Uzima se na 1 tabletu s intervalom dnevno, pod strogim nadzorom liječnika.

Oksitocin-MEZ se često koristi za stimulaciju otvaranja maternice, indukcije radne snage. Ovo rješenje služi za intramuskularnu i intravenoznu primjenu.

Objavljivanje može biti promoviran pomoću no-shpa, koji je antispazmodski lijek, opušta mišiće i čini ih elastičnijim. Imenovano 1-2 tablete 2-3 puta dnevno ili kao injekcija.

Papaverine se može koristiti u obliku injekcija, u obliku tableta. Doziranje ovisi o brzini otvaranja i stanju maternice, a određuje se samo nakon palpacije i ginekoloških pregleda. Pomaže smanjiti pritisak i opustiti glatke mišiće.

Kaulofillum 30 je homeopatski lijek koji se koristi za poticanje porođaja. Mnogo je lakše roditi ga, prag boli je smanjen. Sredstva indijskog podrijetla, koja se već dugo koristi u indijskoj medicini. Značajno smanjuje rizik od cezariannog dijela, nestaje potreba za oksitocinom. Uklanja drhtavicu, umor i žeđ, daje snagu.

Ricinusovo ulje kada se proguta doprinosi brzom otkrivanju. U ranim fazama ima neuspješna svojstva.

Mnoge žene nakon iscrpljenja iz rodilišta kažu da su im dane previše injekcija. I nitko ne zna koji se lijekovi koriste za to. Da bi se izbjegli nepotrebni strahovi, bolje je shvatiti.

Prvi lijekovi koji se daju za bol. To su opojni lijekovi koji se primjenjuju na različite načine. Najčešće - intramuskularno, intravenozno. Također se koristi epiduralna anestezija (pucanje u leđa). To je najsigurniji tip anestezije, jer ne utječe na kontraktilnu aktivnost, niti na fetus, lijek ne ulazi u krv. Druge vrste se obično koriste samo ako je 2-3 sata prije nego što se dijete rodi, što eliminira rizik od hipoksije.

Kada su generička slabost, lijekovi se koriste za poticanje. Amniotomija je često pogrešna za metak - probijanje membrana fetusa. Ovisno o situaciji, simptomatska sredstva se koriste - za smanjenje edema, tlaka, palpitacija, kako bi stimulirali fetus.

Ako su kontrakcije dugačke i bolne, ali neproduktivne, žena se slabi. Dobila je lijek za spavanje koji vam omogućuje da se brzo oporavite. Takav san traje 2 sata. Nakon njega povećava se radna aktivnost.

Često se koriste injekcije kako bi spriječile ili zaustavile krvarenje. U slučaju kirurškog zahvata koriste se i mnoge injekcije. Učinjene su injekcije i uklanjanje potomaka, postpartum ostatak.

Kapaljka se koristi za poticanje otkrivanja. Temelji se na fiziološkoj otopini soli ili glukozi, što osigurava održavanje i hranjenje tijela. Ako je potrebno, u dropperu dodajte lijekove različitih postupaka.

Svijeće za proširenje vrata maternice prije porođaja

Koristi se za intravaginalnu primjenu s visokim sadržajem sintetskog prostaglandina. Njihova učinkovitost je visoka: rezultat se postiže za 2-3 sata.

Laminaria se pomiče za cervikalnu dilataciju prije porođaja

To su štapići od morske trave. Morska trava u suhom obliku, male veličine, je umetnuta u vrat. Postupno apsorbira vlagu i širi, cerviks se također širi. Umetnuto je onoliko palica koliko je potrebno za potpuno punjenje.

Ručno proširenje vrata maternice

Podrazumijeva umjetno otkrivanje umetanjem i širenjem prsta tijekom pregleda zdjelice.

Padežna i cervikalna dilatacija

Koristi se za sprečavanje ranog otkrivanja i čuvanja trudnoće. Pessary je predstavljen u obliku plastičnog uređaja koji pruža podršku za organe. Izrađen od nekoliko prstenova koji se međusobno povezuju. Pruža pouzdanu podršku, čak se može izvesti i na ambulantnoj osnovi. Trajanje - nekoliko minuta. Za umetanje, prsten je premazan gelom i umetnut u vaginu. Nakon postupka, seks je kontraindiciran. Svakih 2-3 tjedna morate pratiti stanje vaginalne mikroflore i obavljati ultrazvuk.

Za mehaničko otvaranje i stimulaciju maternice, posebna plastična kugla uvodi se u grlić maternice i ostavlja na dan.

List maslina za proširenje vrata maternice

Listovi maline vrlo učinkovito otkrivaju cerviks. Može se koristiti kao dio čaja ili kao izvarak.

Razdjeljivanje vrata maternice Rogovin

Puno ime je Rogovin-Zanchenko metoda. Ovo je vanjska metoda mjerenja koja vam omogućuje procjenu stupnja otkrivanja vanjskog ždrijela. Na visini kontrakcije izmjerite udaljenost od xiphoid procesa do dna maternice, u centimetrima. Rezultirajuće brojke oduzimaju se od 10 cm, dobivaju indikatore visine. Metoda je približna.

Kako spriječiti proširenje vrata maternice tijekom trudnoće?

Primijenite sredstva za produljenje: ležaj za odmor. Emocionalni odmor, lijekovi, osobito sedativi. Obavezno podvrgnite terapiji usmjerenu na proizvodnju tenzida u plućima fetusa, što ubrzava njihovo sazrijevanje. Kirurško liječenje je također moguće, osobito, sutiranje grlića maternice, ili pomoću posebne opstetske pesarije.

Prsten na vratu maternice od otkrivanja

Kako bi se spriječilo prerano otkrivanje, posebni plastični prsten umetnut je u maternicu. Smanjuje opterećenje. Administracija se može izvesti na ambulantnoj osnovi, na prazan mjehur. Da biste spriječili maternicu da se ugovori, prije postupka možete popiti antispazmodiku. Prsten je podmazan s glicerinom i umetnut u vaginu. Zatim se okrenite u pravom smjeru. Sve je potrebno liječniku. Pacijent će trebati samo doći na recepciju svake 2-3 tjedna za bakteriološko ispitivanje. Također, ne možete imati seks. Proširenje grlića maternice prije rođenja prolazi prirodno, budući da je prsten već uklonjen.

Medicinski stručni urednik

Portnov Alexey Alexandrovich

Obrazovanje: Kijev Nacionalno medicinsko sveučilište. AA Bogomoleti, specijalnost - "Medicina"