Priprema za jednostavnu i brzu dostavu: niz pripremnih vježbi, preporuka i savjeta

Bol

Svaka trudnica želi rađati brzo i jednostavno. A to je moguće ako unaprijed obavite neke jednostavne vježbe. Svaki gimnastički kompleks ima svoj smjer, koji će se raspravljati u nastavku i pridonosi ubrzanju i ublažavanju rada.

Generički proces zahtijeva maksimalni stres od ženskog tijela. Ali priroda je mudra i razumna, ne ostavlja ženu u milosti sudbine, ne odustaje od nje. U vrijeme rođenja postoji snažno oslobađanje hormona, što daje tijelu dodatnu snagu.

Mehanizam pojavljivanja generičke boli

Izvor boli se također stiskanje tijekom kontrakcija i protjerivanje krvnih žila fetusa, jer njihovi zidovi imaju vrlo osjetljive živčane elemente. Odbijene bolove najčešće se pojavljuju u donjem trbuhu, sakralno-lumbalni, prepone i gornji bedrima.

Kontraindikacije za gimnastiku

Ponekad takve vježbe mogu biti kontraindicirane. U prvoj fazi rada gimnastika može biti kontraindicirana u takvim situacijama:

 1. Pre-eklampsija i eklampsia.
 2. Prisutnost teških kroničnih bolesti poput dijabetesa, tuberkuloze i drugih.
 3. Placenta previa.
 4. Prerano odstranjivanje posteljice.
 5. Pogrešno mjesto fetusa.
 6. Prerano ispuštanje amnionske tekućine.

Ograničenja tijekom trudnoće

Prije nego što počnete pripremati za porođaj uz pomoć treninga i raznih vježbi, trebate se posavjetovati s liječnikom. Pokretanje gimnastike, mjerite puls i krvni tlak. Sve bi trebalo biti u redu.

U takvim situacijama može se propisati privremeno ograničenje tjelesne aktivnosti:

 1. Prisutnost nejasnog vaginalnog pražnjenja.
 2. Bol u bilo kojem dijelu tijela.
 3. Vrtoglavica.
 4. Nemir u srcu.
 5. Povećan krvni tlak.

Uvijek promatrajte svoje osjećaje. Vrijedno je čuvati i nakon vježbanja, ako se fetus spusti u maternicu ili, naprotiv, postaje previše aktivan.

Kada je gimnastika prije rođenja, prije svega mišićni korzet je ojačana. Organizam će stalno biti u tonu, metabolizam će se poboljšati, tkanine će se natopiti kisikom. Sve je to neophodno ne samo za lako porođaj, već i za razvoj djeteta.

Preporuke za implementaciju u trećem tromjesečju

  Priprema prije porođaja kako bi prolazila bez prekida mora se provesti u skladu sa sljedećim pravilima:

 • Sjedilačka slika žene nepovoljno utječe na njeno zdravlje i rad. Ali nemojte trčati do ekstrema. Sve mora biti postupno i pripremiti svoje tijelo za vježbanje.
 • Morate pokušati promatrati pravilnost tjelesne aktivnosti. Epizodne vježbe neće dati željeni učinak.
 • Preporučljivo je izvesti gimnastiku u grupi pod nadzorom instruktora.
 • Fizička priprema za porođaj trebala bi biti usmjerena na jačanje mišića zdjelice, bedara. To vam omogućuje kontrolu mišića tijekom rada.
 • Vrlo važne i vježbe disanja.

  Kompleks za poticanje rada

  Priprema za porođaj i poticanje njihova početka omogućit će provedbu sljedećih vježbi:

  1. Kosti zdjelice - vrlo je važno pripremiti ovaj dio ženskog tijela za generički proces. Stavi na koljena i stavi ruke na pod. Dlanovi bi trebali biti udaljeni 30 cm, a koljena bi trebala biti na udaljenosti od 20 cm. Femoralni dio je strogo okomito na pod. Polako zavijte leđa i podignite stražnjicu što je više moguće. Ovo uzima dubok dah. Dovoljno je ponoviti ovu vježbu 4-5 puta.
  2. Izvođenje vježbi za rastezanje kukova - originalni položaj lotosa, tj. Sjedenje na turskom jeziku. Spojite noge, širite koljena. Ruke su zahvatile gležnjeve. Nagnite se naprijed i nježno pritisnite koljena na koljenima, kao da ih pokušavate odvojiti. Izrađuju 4-5 pristupa, a trudnice čine trudnice kako bi lakše rađale.
  3. Osposobljavanje vaginalnih mišića. Te vježbe su imenovane po njihovom izumitelju, Kegelu. Oni pomažu u procesu rođenja bez pauze. Njihova se suština sastoji u komprimiranju sa svim svojim snagama mišića vagine i usporavanju. Trebate raditi takve vježbe nekoliko puta dnevno.
  4. Penjanje staza je jednostavna, ali učinkovita vježba koja potiče početak rada trudnica.

  Kompleks za pripremu i otkrivanje cerviksa

  U prvorazrednim ženama, maternica se polako otvara tijekom rada. Stoga se s velikom pažnjom moraju pripremiti za taj proces. Ali ove vježbe su također pogodne za multiparativne žene.

  Stoga, tjelovježba uključuje sljedeće vježbe:

  1. Šeću češće, može hodati kod kuće ili na velikim udaljenostima na ulici.
  2. Posjetite bazen.
  3. Mnogi liječnici preporučuju seks bez kondoma u zadnjim fazama trudnoće.
  4. Prijemni topli tuš.
  5. Pokreti za masažu u lumbalnom području.
  6. Poticaj u području bradavice.
  7. Korištenje fitballa, dok je potrebno izvršiti odskakanje i kružni pokreti.

  Vrlo je važno pravilno disati tijekom rada. To treba znati više tijekom trudnoće. Ovdje nemamo teške preporuke o postavljanju disanja u pravom smjeru:

  1. Duboko udahnite i počnite postepeno puhati zrak, kao da pokušavate ugasiti svijeću.
  2. Udahnite duboko i polagano kroz nos i izdahnite kroz usta.
  3. Udahni za psa - uzmite kratak dah i izdišite jedan za drugim brzim tempom 1 minutu, a zatim opet mirno duboko disanje.

  Vježba fitball će biti vrlo korisna i za pripremu za porođaj i za vrijeme poroda:

  1. U početku biste se trebali opustiti koliko god je to moguće, mirna glazba, prigušena svjetla itd. Pomoći će vam.

  Mehanički učinci za sprečavanje pucanja

  Žena se može pripremiti za porođaj i smanjiti vjerojatnost puknuća, jer nitko ne može dati točno jamstvo da se neće dogoditi.

  Smetnje tkiva u perinealnom području mogu se promatrati uz smanjenu elastičnost mišićnog tkiva. Konkretno, prijeti ženama u dobi od 35 do 40 godina koje rađaju svoje prvo dijete.

  Pripremno razdoblje uključuje sljedeće radnje:

  1. Pravilna prehrana. Morat ćemo se ograničiti na neke proizvode, tako da plod nije prevelik.
  2. Izvršite vježbe za jačanje mišića perineuma (Kegel).
  3. Saznajte pravilnu tehniku ​​disanja.
  4. U zadnjim fazama trudnoće možete masažu perineumom i vaginom rukama ili rukama supružnika i masažnog ulja. Da biste to učinili, morate se tuširati, tretirati prste s uljem za masažu i iznutra masaža perineuma i vagine, kao da se lagano istegnu.

  Također je vrlo važno gurati pravo. Da biste to učinili, postoje sljedeće preporuke:

  1. Potrebno je započeti pokušaje samo nakon što opstetričar daje dopuštenje da to učini.
  2. Tijekom jedne borbe potrebno je napraviti 3 pokušaja.
  3. Pokušaji trebaju biti usmjereni prema perineumu, a ne na licu.

  Korisni videozapis

  Nudimo gledanje videozapisa o skupu savjeta i vježbi za fizičku kondiciju i stresno djelovanje prije poroda:

  zaključak

  Priprema za porođaj nije ništa manje važno od samog procesa. Možete se pripremiti za taj proces prema svim pravilima, ali ne zaboravite slušati svoje tijelo i opstetričarke-ginekolog, koji vodi proces porođaja. Pozitivan stav također može igrati pozitivnu ulogu.

  Priprema za porođaj: vježbe disanja i vježbe

  Roditi dijete nije lagan test za žensko tijelo. Ali priprema za porođaj, koja uključuje vježbu i pravi stav, može uvelike olakšati taj proces. Osim toga, umjerena tjelesna aktivnost tijekom trudnoće pridonosi brzom povratku u svoj bivši oblik nakon rođenja djeteta.

  Vježbe za buduće majke ubrzavaju metabolizam u tkivima i povećavaju cirkulaciju krvi, jačaju mišiće koje će se koristiti tijekom poroda. Preporučuje se gimnastika za trudnice od trećeg tromjesečja.

  Vrste fizičke pripreme za porođaj

  Vježbe za pripremu za porođaj korisne su gotovo svim trudnim majkama. Fizička tjelovježba kontraindicirana je samo za žene koje imaju pada krvnog tlaka u položaju ili postoji opasnost od početka preranog rada.

  Gimnastika za trudnice, na prvom mjestu, usmjerena je na opće jačanje mišićnog sustava. Također, vježbe preporučene za buduće majke pomažu u održavanju dobrog stanja tijela, poboljšanju metabolizma i oksigenaciji tkiva, što je neophodno za rastući fetus.

  Gimnastika dišnog sustava pomaže u učenju tehnike pravilnog disanja u porođaju. Njegova glavna svrha je smanjiti razinu boli u prvoj fazi rada i ublažiti bolno razdoblje. Pročitajte više o razdobljima rođenja →

  Psi-poput disanja tehnika se prakticira u procesu bolnih kontrakcija, a duboki dah s namjernim zadržavanjem daha pomaže povećati snagu pokušaja.

  Jednako su važne popularne vježbe Kegela. Ojačavaju dno zdjelice, čineći mišiće perineuma elastičnijim. To služi za sprečavanje prekida i omogućava ženski reproduktivni sustav da se brzo oporavi od izgleda djeteta.

  Priprema za porođaj je neophodna u kompleksu. Gimnastika se može izvoditi na posebnim tečajevima za trudnice i kod kuće. Glavni pristup ovom pitanju odgovorno i pravodobno.

  Vježbe za lako porođaj

  Postoje mnoge vježbe za trudnice da se pripreme za porođaj. Važno je shvatiti ulogu koju igraju za majku i dijete, jer je i za generički proces ozbiljan test. Mnoge žene su neozbiljne zbog prenatalne pripreme, smatrajući da je to gubljenje vremena i pribirivanje svih nada na prirodu i medicinsko osoblje.

  Nedostatak fizičke spremnosti za porođaj često dovodi do slabosti rada, krvarenja maternice, teškoća u teškom razdoblju i drugih komplikacija u dvorani.

  Čak i ako se trudna majka nikada nije bavila tjelesnom aktivnošću i nije imala gimnastiku, ona može iskoristiti sve vježbe za trudnice, koje će pripremiti tijelo za nadolazeće tjelesne napore i značajno olakšati porođaj.

  Ali prije nego što odaberete bilo kakvu pripremu vježbanja za porođaj, trebate se posavjetovati s liječnikom. Pogotovo ako ranije buduća majka nije radila fizičke vježbe.

  Navodimo klasične vježbe za pluća, što znači brzu i bezbolnu isporuku:

  1. Stojeći u stojećem položaju, polako se spustite, pokušavajući držati savijenu poziciju nogu 20 sekundi. Postupno smjestite u polusjedi položaj do minute. Ova vježba jača zid abdomena, trbušne mišiće i prsni pod.
  2. Sjednite na pod, protežite jednu nogu naprijed, a drugi - zavoj na koljenu. Uzmi veliki ručnik i, savijanje na pola, popravite preklop na peta ispružene noge. Nagnite tijelo prema naprijed, držeći ručnik i preostao na ovom mjestu 20 sekundi. Ponovite vježbu 5 puta.
  3. Lezi na leđima blizu zida, tako da su stražnjice pritisnute protiv nje. Podignite noge kako biste pojačali imaginarne korake, dodirujući zid. Nakon pojave blage umora, noge se šire što je moguće šire po stranama i tako držite 30 sekundi, bez da se suzu stražnjicu s vertikalne površine.
  4. Naslonite se na leđa, pokušajte naizmjence kako biste opustili slijedeće mišićne skupine u preporučenom redoslijedu: kukovima, nogama, stražnjici i trbuhu. Disanje bi trebalo biti mirno.

  Gimnastika s prsnom prikazom

  Ovaj skup vježbi je specifičan. Potrebno je samo onim trudnim majkama čija se beba nije pretvorila u fiziološku glavobolju u trećem tromjesečju trudnoće. Pročitajte više o pregledu zdjelice →

  Vježbe za pripremu za porođaj počinju s 32. tjednom:

  1. Leži na vašoj strani, po mogućnosti na mjestu gdje je glava budućeg djeteta, ostati na fiksnoj poziciji 10 minuta. Onda ležite na drugoj strani. Napravite vježbe do 3 puta dnevno.
  2. Isto tako, kako bi se fetus prevrnuo, leži na leđima, stavljajući mali jastuk pod lumbalnu regiju. Istodobno je potrebno osigurati da je zdjelica najmanje 20 cm iznad razine glave. U tom položaju treba ostati 15 minuta. Obavite ga 2 puta dnevno.
  3. Kada je zdjelica prezentacija fetusa korisna za posjet bazenu, uključujući, za obavljanje aerobika u vodi za trudnice.

  Vježbe za poticanje porođaja

  Gimnastika, usmjerena na poticanje rada, je popularna. Uz pomoć, dijete će brzo pasti u zdjelicu, a njegov napredak će biti lakši.

  Ove vrste tjelesne aktivnosti pomažu pri početku kontrakcija:

  1. Pješačka. Prirodne taktike stimulacije rada, zbog čega dijete pada i počinje pritisnuti cerviks. S druge strane, to potiče veću sintezu oksitocina i ubrzava početak rada.
  2. Uspon i spustite se stubama. Takve vježbe za pripremu za porođaj djeluju na isti način kao i hodanje, glavni uvjet je da ni u kojem slučaju ne biste previše vježbali u procesu.
  3. Plivanje.
  4. Položaj pozicije.
  5. Nagnite trup prema naprijed. Prikupljanje raspršenih šibica i podova za podmazivanje ručno su izvrsni stimulansi rada.
  6. Sex. Možda najugodnija opcija za poticanje radne aktivnosti.

  Fitball vježba

  Vježbe za pripremu za porođaj pomažu jačanju mišića leđa, dna zdjelice i trbuha bez opasnosti za zdravlje i dodatni napor, ako koristite fitball u tom procesu. Očekuje ih majka, počevši od trećeg trimestra.

  Složene vježbe:

  1. Sjednite na loptu, nataknite stražnjicu, nježno podignite jednu nogu (koliko god je moguće) i pokušajte je zadržati u zraku 3 sekunde. Vratite se na početnu poziciju i ponovite vježbu s drugom nogu.
  2. Lopta pritisnuta natrag prema zidu, noge stavljene ispred tijela. Bez gubljenja kontakta s fitballom, polako se spušta (skočite) s loptom sve dok bokovi ne budu paralelni s podom. Ako je moguće, vježbu treba izvoditi pored voljene osobe kako bi vas mogao osigurati u slučaju gubitka ravnoteže.
  3. Naslonite se na zid, držeći fitil na ispruženim rukama i pritiskom na vertikalnu površinu. Tijelo je ravno, širina ramena stopala, polako stišćući kuglu, savijajući ruke na laktovima. Dakle, mišići prsnika treniraju se.

  Kegel vježbe

  Ime Arnolda Kegela poznato je mnogim ženama, zahvaljujući kompleksu vježbi za jačanje mišića perineuma kojeg je razvio. Lako je osjetiti ove mišiće - dovoljno je prekinuti mokrenje kako bi se utvrdilo gdje se nalaze.

  Kegel vježbe su pogodne za pripremu za porođaj, pomažu da mišići na ovom području budu robusniji i elastičniji, tako da će rad biti lakši i bez pauze. Pročitajte više o metodama koje pomažu rađanju bez pauze →

  Preporuča se proučavati metodu Kegel od 16. tjedna trudnoće. Vježbe se mogu izvoditi u bilo kojem početnom položaju - sjedenje, ležanje ili stojeći. Oni se izvode do osjećaja blagog umora mišića u perineumu. Postupno se opterećenje može povećati na 3 seta od 20 puta.

  Osnovni kompleks sastoji se od sljedećih vježbi:

  1. Sporo stiskanje. Mišići perineuma polako i stisnuti i opustiti, važno je osigurati da mišići oko anusa ostanu na miru.
  2. Kata. Zamislite da su mišići perineuma podijeljeni u visinu u zasebne etaže. Započnite polako "podizati" ih, zadržavajući nekoliko sekundi na "novoj visini", a zatim ih postupno smanjivati.
  3. Treptati. Mišići su napeti i opuštaju se brzim tempom.

  Vježbe za disanje

  Vježbe za dišni sustav također su od velike važnosti u fazi pripreme za porođaj.

  Trudnice se preporuča disati prema sljedećem postupku:

  1. Lezite na podu, stavite jastuci ispod glave i koljena. Nakon dubokog daha, zadržite dah par sekundi, a zatim počnite polako osloboditi zrak usta, dok opuštate sve mišiće. Vježba pomaže napuniti tkiva s kisikom, kako bi maksimalno opustila mišiće, smanjujući bol i umor.
  2. Disanje "poput psa" pomoći će izdržati bolne kontrakcije. Lako je naučiti ovu tehniku: u sjedećem položaju pokušajte disati često i površno koliko god možete (ne biste trebali pretjerati, naravno).

  Da bi vježba bila učinkovita, trebate redovito raditi. Poželjno je izvršiti ih u pokretu, na primjer, u procesu hodanja.

  Očekujuće majke moraju zapamtiti da su vježbe za pripremu za porođaj sjajan način da poboljšate tjelesnu kondiciju, poboljšate raspoloženje i ojačate zdravlje vašeg nerođenog djeteta. Ne biste trebali biti angažirani dugo, sve dok iscrpljenost - trudnica nije potrebna. Strast za tjelesnim aktivnostima može učiniti više zla nego dobro.

  Ali ne bismo trebali izbjegavati gimnastiku, provodeći cijeli dan čekajući isporuku na kauču. Redovita umjerena tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana i boravak na svježem zraku bit će najbolja priprema za buduću majku za nadolazeći događaj.

  Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
  posebno za Mama66.ru

  Kako ojačati cerviks

  Jačanje cerviksa u žena je neophodno kako bi se oduprli slučajevi pobačaja fetusa što je moguće učinkovitije, a isto tako i nakon isporuke kako bi se spriječili slučajevi prolapsa maternice i liječenje takvih bolesti. Posebne mjere za jačanje ženskog cerviksa u prvih mjeseci trudnoće, kao iu procesu planiranja, u postpartumnom razdoblju, sastoje se od izvođenja seta posebnih vježbi (gimnastike) ili uzimanja određenih lijekova.

  Sredstva za jačanje cerviksa.

  Da bi uvijek bio naoružan od ozbiljnih problema sa ženskim zdravljem, te u ovom konkretnom slučaju - kako bi se osiguralo ležanje i rođenje zdrave i jake nove generacije nasljednika, svaka žena treba biti svjesna preventivnih mjera kako bi spriječila sve vrste čistih ginekoloških bolesti. Dakle, kako bi ojačali vrata maternice kod kuće uz pomoć tradicionalne medicine, trebate dobiti sljedeće "materijale":

  Popularna mudrost kako ojačati cerviks.

  Dakle, prvo pitanje: kako ojačati cerviks pomoću terapeutskih vježbi. Odmah ćemo odgovoriti. Kompleks koji se sastoji od samo nekoliko vježbi, svakodnevno ćete morati obavljati svaki dan, što će ne samo značajno ojačati "intimne" mišiće, već nekoliko puta povećati ton maternice. Polazna pozicija je sljedeća: ležite na leđima na ravnoj horizontalnoj površini i podignite zdjelicu iz sklona položaja. Istovremeno, noge bi trebale biti s koljenima savijene pod pravim kutom - jedan pristup uključuje 10 lifta. Zatim, stajati na svim četveronožama, ponovno savijte nogu na koljenu tako da peta gleda na strop i podigne noge naprijed - za svaku nogu morate izvesti 20 ponavljanja. S istog položaja, morate napraviti "mačkicu" - saviti leđa, povlačiti želudac u pod i oslobađajući prsa naprijed, a zatim opustiti trbušne mišiće, zaokružujući leđa i povlačenjem trbuha što je više moguće, kao da ga pritisnete na greben - vježbajte 10 puta.

  Napravite vježbe kegela. Ova trening intimnih mišića, to se može obaviti jedan dan nekoliko puta. Potrebno je ugovoriti i opustiti mišiće vagine i pubicno-koccigijalnog mišića. Osjetite to tijekom mokrenja držeći mlaz. Možete trenirati ležeći, stajati i sjediti, ponoviti cijeđenje do 50 puta. Brzina kontrakcija treba biti izmijenjena - ponovite brzo stiskanje i opuštanje nekoliko puta, a zatim izvršite istu vježbu vrlo sporo.

  Pa jača vitamin E grlića maternice - imenovan nakon savjetovanja s liječnikom, doza je također izabrana. U tu svrhu, folna kiselina se koristi za jačanje cerviksa, čineći mišiće elastičnijim. Kada se maternica izostavlja, označena je zamjenska terapija sa spolnim hormonima: pomaže u jačanju ligamenta i poboljšanju cirkulacije krvi.

  Koristite biljne dekocije redovito. Na primjer, ulijte kipuću vodu preko travnate kolekcije - 2 žlice kukuruza, oregana, matičnjaka. Inzistirati na dan izlučivanja. Popijte nepotpunu žlicu pola sata prije jela. Možete pripremiti alkoholnu infuziju devjale (na votki) - 1 žlica suhe trave uliti 0,5 litara votke. Recepcija se može započeti za 10 dana - svako jutro na prazan želudac, jednu žlicu.

  Također iz popularnih recepata, liječenje jajima jajima pokazalo se izvrsnim. Zgrabite ljusku od 5 kokošjih jaja i pomiješajte ga s limovima prilično fino (broj - 9 komada). Ulijte smjesu nakon 4 dana s pola litre votke, ostavite još 3 dana. Procijedite tekućinu i odnesite ga ujutro i navečer na žlicu.

  Savjet 1: Kako ojačati cerviks

  • - majka i maćeha;
  • - origano;
  • - matičnjak;
  • - nard;
  • - votka;
  • - ljuska od jajeta.
  • kako ojačati tetive

  Folna kiselina je od velike važnosti pri planiranju trudnoće. Ne samo da sudjeluje u formiranju zdravih organa u nerođenog djeteta, nego također pridonosi uspješnoj koncepciji djeteta, što je važno za parove koji unaprijed planiraju trudnoću.

  Što je folna kiselina

  Folna kiselina je vodotopljivi vitamin B, koji se ne akumulira i ne sintetizira spontano u tijelu, kojem je potrebno stalno nadopunjavanje izvana. Napunjenost nedostatka folne kiseline javlja se tijekom obroka, ali to nije uvijek dijeta žene i muškarca koji sadrži dovoljnu količinu hrane koja sadrži potrebnu količinu vrijednog vitamina.

  S nedostatkom tvari u tijelu, psiho-emocionalna pozadina osobe je uznemirena, rad mozga pogoršava, a anemija se razvija. Folna kiselina je uključena u formiranje DNA i RNA nerođenog djeteta. Stvaranje zdravog genetskog materijala, normalni razvoj stanica i tkiva fetusa, stvaranje zdravog središnjeg živčanog sustava ovisi o tome. Zato liječnici propisuju buduće mame dnevno unos folne kiseline u ranoj trudnoći, kada su najvažniji procesi polaganje unutarnjih organa i stvaranje živčanog sustava.

  Zašto uzeti folnu kiselinu pri planiranju trudnoće

  Priprema za dugo očekivanu trudnoću odgovorna je i važna stvar u kojoj sudjeluju oba roditelja. I žene i muškarci koji su zainteresirani za zdravu i uspješnu koncepciju djeteta trebaju pratiti njihovu prehranu i po potrebi uzeti dodatne komplekse vitamina kako bi nadoknadili nedostatak folne kiseline u tijelu. To smanjuje rizik od razvoja raznih bolesti u nerođenog djeteta, jača zdravlje roditelja, smanjuje rizik od ozbiljnih nedostataka i malformacija u prvom mjesecu trudnoće. Ako počnete piti vitamine ne u prvom tromjesečju, ali prije trudnoće, šanse za zdravom bebom znatno se povećavaju.

  Folna kiselina je također uključena u tretman režima za žene koje pate od neplodnosti ili poremećaja reproduktivne funkcije.

  Ljudima se savjetuje da piju vitaminima koji sadrže folnu kiselinu kako bi poboljšali kvalitetu sperme. Ako postoje problemi s koncepcijom prije trudnoće, postoji rizik da čovjek ne može zamisliti dijete zbog prisutnosti neispravnih spermatozoida. U kombinaciji s vitaminom E, folna kiselina pridonosi poboljšanju proizvodnje spermija, uvelike povećava vjerojatnost začeća, a također povećava aktivnost sperme.

  Svjesno planiranje trudnoće jamči uspješnu koncepciju i razvoj zdravog fetusa u budućnosti. Najbolje od svega, ako priprema za dugo očekivanu trudnoću počinje 2-3 mjeseca prije očekivanog datuma začeća. Budući roditelji će moći proći sve potrebne preglede, započeti s konzumiranjem vitamina i odreći alkoholna pića i duhan. Nikotin uništava folnu kiselinu koja ulazi u tijelo pa stoga, prije trudnoće, preporučujemo muškarcima i ženama da prestanu pušiti.

  Kako uzeti folnu kiselinu

  Ako hrana u tijelu ne dobiva dovoljnu količinu hranjivih tvari, liječnik propisuje unos dodatnih vitamina. Tijekom trudnoće vrlo je važno promatrati recept liječnika i uzeti sve vitamine, jer to izravno utječe na zdravlje budućeg djeteta.

  Doza folne kiseline uoči trudnoće, kao i tijekom čekanja bebe treba biti 0,8 mg dnevno. Ako je potrebno, liječnik povećava dozu do 4 mg dnevno, ako se povećava rizik od grešaka u fetusu. Upute za droge primjećuju da je dnevna stopa folne kiseline za odraslu osobu 200 mikrograma. Tijekom trudnoće i dojenja ta se stopa udvostručuje. Vrlo je važno da doziranje nije prekoračeno jer hipervitaminoza može biti opasno za buduće majčino tijelo.

  Koja hrana sadrži folnu kiselinu

  Priprema za trudnoću trebala bi uključivati ​​korekciju prehrane. Potrebno je uravnotežiti ishranu žene i muškarca. Sljedeća hrana treba biti uključena u prehranu:

  Kako bi proizvodi zadržali svoju prehrambenu vrijednost, preporučljivo ih je koristiti bez sirovina, bez podvrgavanja toplinskoj obradi.

  Gimnastika za trudnice

  sadržaj:

  Redovita tjelovježba jača ne samo naše mišiće i čini sve ligamente i hrskavice tijela elastičnim, ali također ima blagotvoran učinak na kardiovaskularni, respiratorni i živčani sustav.

  Informacije Kako biste pripremili svoje tijelo za rastuće potrebe tijekom trudnoće i izravno na porođaj, potrebno je voditi aktivan način života i prije začeća i nakon.

  Za sve trudnice preporučujemo duge večernje šetnje na svježem zraku, kao i, ako je moguće, kupanje i gimnastika. Što god odaberete kao fizičku pripremu za porođaj trebate donijeti radost i zadovoljstvo. Tada će vaša beba, osjećajući sve ovo, intenzivno rasti i razvijati, znajući da ga čekaju i pripreme za njegovo rođenje.

  Ako ste prije trudnoće sudjelovali u bilo kakvom sportu, tada bi do 12 tjedana intenzitet treninga trebao biti značajno smanjen ili potpuno otkazan. Tijekom prvih 16 tjedana trudnoće, tj. Tijekom stvaranja posteljice, rizik pobačaja je visok, stoga je poželjno zaštititi se od prekomjernog fizičkog i emocionalnog stresa. Također tijekom trudnoće vrijedi zaboraviti na vožnju, vožnju biciklom i sve vrste skokova, tj. Bilo kakav sport u kojem je moguća oštra trzavica i potres tijela.

  Za trudnice razvijene su različite vježbe i posebne tehnike pripreme za nadolazeće poslove. Možete se prijaviti za grupne predmete u gimnastici ili aqua aerobici, ili sami otići u bazen ili vlakati kod kuće. U svakom slučaju vrijedi razgovarati o vašoj želji za suradnjom s liječnikom, jer postoji niz kontraindikacija za igranje sportova tijekom trudnoće.

  kontraindikacije

  • Prijetnja pobačaja (povlačenje bolova u donjem dijelu trbuha, krvarenje iz genitalnog trakta);
  • Komplikacije trudnoće (toksična, preeklampsija);
  • Periodno povećanje ili smanjenje krvnog tlaka;
  • Razdoblje pogoršanja bilo koje kronične bolesti;
  • Akutni upalni uvjeti bilo koje lokalizacije;
  • Povijest spontanih pobačaja i prijevremenog rada.

  Važno je da postoji trenutačno velika raznolikost različitih vježbi za trudnice. Međutim, sve su usmjerene na određene mišićne skupine uključene u proces rada.

  Ako se nastava provodi centralno, grupe se formiraju uzimajući u obzir trajanje trudnoće. Budući da u različitim razdobljima postoje specifične značajke i, s obzirom na njih, razvijaju se različite mišićne skupine i mijenja intenzitet opterećenja.

  • Do 16 tjedana zbog visokog rizika od pobačaja, trudnice uče ispravno disati i kontroliraju proces opuštanja i kontrakcije mišića u učionici. Ove vještine su vrlo korisne tijekom poroda, kada se u intervalima između kontrakcija morate opustiti što je više moguće vratiti normalni protok krvi u uterus.
  • 16 - 24 tjedna trudnoće - najoptimalniji period za intenzivnu vježbu. Simptomi toksičnosti već su prošli, rizik spontanog pobačaja je smanjen, a trbuh još nije velika i ne sprječava vježbu u ležećem položaju.
  • 25 - 32 tjedna trudnoće - želuca se postepeno povećava, a ležeći na leđima više nije potrebno, jer može doći do kompresije inferiornog vena cave, a krv će se stagnirati u krvnim žilama i malim zdjelicama.
  • 32 - 40 tjedana trudnoće - tijekom ovog perioda opterećenje na kralježnici je maksimum, a morate i dalje ojačati leđa mišića. Također, kao trenutak pristupa rada, povećava se uzbudljivost maternice, tako da morate smanjiti opterećenje mišića prednjeg trbušnog zida. Da biste spriječili pojavu edema, preporučujemo da leže 10 do 15 minuta dnevno, s nogama prema zidu, kao i vježbe za noge s tog položaja.

  Vrste vježbi

  Sve vježbe mogu se podijeliti u više skupina:

  • Vježbe koje poboljšavaju protok krvi kroz tijelo, aktiviraju ne samo mišiće već i mnoge unutarnje organe:
  1. Kružna rotacija glave, nagib glave - aktivira mozak.
  2. Vježbe za ramena - mišići prsnog koša se pojačavaju, a protok krvi u mliječnim žlijezdama raste.
  3. Kružna rotacija ruku i nogu - tonira cijelo tijelo, a također poboljšava protok krvi kroz vene donjih ekstremiteta i sprečava razvoj edema.
  • Vježbe za jačanje mišića leđa i povećanje fleksibilnosti kralježnice:
   • Vježba "dobra mačka - zla mačka" - u položaju na svim četveronožama zaokružiti i zavoja leđa. Ova vježba može biti učinjena prije porođaja, jer uklanja opterećenje iz kralježnice.
   • Vježbe za rastezanje mišića unutarnjeg bedra. Tijekom poroda, osobito u drugom razdoblju, kada se izbacuje fetus iz maternice, dugo je vrijeme žena u neugodnom položaju - noge su se raširile i prešle na trbuh. Stoga je vrlo važno pripremiti ovu mišićnu skupinu za nadolazeće opterećenje.
  1. Noge su razmaknute od ramena, odvojene prstima, plitke, opružne čučnjeva. Morate vježbati polagano, osjećajući kako se mišići protežu.
  2. Valjci od jedne noge do drugog, prijenos gravitacije tijela.
  3. Od mjesta na svim četveronošcima da se noga sagnuta na koljenu. Ova vježba ne samo da se proteže na mišiće bedra već također jača mišiće dna zdjelice, što je potrebno i za porođaj i za brzo oporavak nakon njih.
  4. Sa stojećeg položaja, također možete uzeti ravnu ili savijenu nogu prema naprijed ili na stranu.
  • Jačanje trbušnih mišića. Ovo je vrlo važna skupina mišića, jer tijekom pokušaja oni imaju maksimalno opterećenje. Poželjno je da je prije trudnoće tisak dobro razvijen, jer je trudna pažljivo izraditi te mišiće tako da ne uzrokuje prerano rođenje.
  • Vježbe za jačanje mišića zdjelice i vježbe Kegel doprinose bržem oporavku nakon poroda.

  Također, klase aerobika u vodi su vrlo korisne kod trudnica. Voda smanjuje opterećenje na kralježnici, olakšava primjenu svih vježbi i poboljšava ton cijelog tijela. Mnogi su centri organizirali tečajeve joge za trudnice. Pored općeg jačanja mišića, oni poučavaju da kontroliraju svoje disanje, svoje misli i tijelo, a to je vrlo važno ne samo za vrijeme poroda već iu svakodnevnom životu.

  Tijekom treninga, pažljivo pratite svoje zdravlje iu sljedećim simptomima prestanite vježbati:

  • Bol ili nemir u donjem dijelu trbuha;
  • Vrtoglavica, glavobolja, magla ili muhe prije očiju;

  Ako se stanje ne normalizira unutar 20 do 30 minuta, a ako se pojavi krvavi iscjedak iz genitalnog trakta, odmah se posavjetujte s liječnikom ili nazovite hitnu pomoć (ovisno o intenzitetu simptoma).

  Osim toga, trajanje treninga ne smije biti duže od 30 do 35 minuta. Klase treba držati u dobro prozračenom prostoru, trudnice trebaju biti udobna odjeća izrađena od prirodnih tkanina. I što je najvažnije - vježbe bi trebale donijeti zadovoljstvo.

  I majka će biti sretna - beba će biti sretna, čak i ako je još u trbuhu, osjeća se kao da se pripremaš za njegovo rođenje. Već je dokazano da su žene koje su prošle fizičku i psihološku pripremu za porođaj brže i lakše i da se njihova djeca bolje prilagode novim uvjetima života. Postpartum razdoblje također prolazi s manje komplikacija, jer maternica ugovara brže i manje rizik od razvoja atoničkog krvarenja.

  Kako ojačati cerviks tijekom trudnoće

  Svaka žena želi postati majka, ali za normalni prenatalni razvoj bebe ne bi trebalo biti patologija ženskih genitalnih organa. Stoga, u ranoj fazi trudnoće liječnik posvećuje posebnu pozornost na cerviks.

  Maternica je najosnovniji unutarnji organ žene jer joj normalno stanje dopušta da nosi zdravo i punopravno dijete. Cerviks je nastavak cervikalnog kanala, izravno povezan s maternicom. Stoga je njezina normalna veličina i stanje tijekom trudnoće važan čimbenik.

  Vanjski epitelni sloj štiti fetus od prodora od raznih infekcija i bakterija koje mogu prouzročiti štetu nerođenoj bebi. Sam cerviks je vrsta prstena koja povezuje samu vaginu i maternicu. Za zdrave žene, veličina maternice varira od 3 do 4,5 cm, a to je norma, a odstupanja od tih parametara smatra ginekolog kao prisustvo patologije.

  Prilikom ispitivanja žene na stolcu, iskusni ginekolog odmah će moći odrediti:

  • Je li trudna?
  • Završili su porođaj ili žena imala pobačaj.
  • I reći kada će pacijent početi naredno razdoblje.
  • Osim toga, stručnjak vizualno duž duljine cerviksa, može postaviti točno trajanje trudnoće, pa čak i utvrditi datum rođenja djeteta.

  Loose cerviks

  Za normalni razvoj djeteta u maternici treba mu pouzdana potpora, što je cerviks, pa je važno da je gusta i čvrsta i da je u čvrstom zatvorenom stanju, inače može dovesti do spontanog pobačaja.

  U normalnim uvjetima u zdravih žena maternica je uvijek tvrda i glatka. No, do sredine menstrualnog ciklusa, maternica će se ublažiti, što ukazuje na njegovu spremnost na ovulaciju. Također je mekana i labav u prvom razdoblju trudnoće i posljednjeg mandata, budući da se tijelo priprema za rad.

  Nakon što se oplođeno jaje čvrsto prianja na posteljicu, grlić maternice postupno postaje tvrd, čime se osigurava normalni razvoj djeteta, sprječavajući prijetnju pobačajem. Da bi se identificirale patologije cerviksa maternice, liječnik, na temelju indikacija, može propisati transvaginalni ultrazvuk, pa se tijekom trudnoće pacijent pregledava nekoliko puta.

  razlozi

  Za ovu patologiju, kada ždrijelo nije dovoljno gusto, što može uzrokovati prerano rođenje, prema liječnicima, može postojati mnogo razloga:

  • Među njima je najčešći slučaj, hormonalni poremećaj.
  • Rizik ove patologije povećava se u nekim ženama tijekom nošenja druge i kasnije djece, ako se tijekom prve trudnoće pojavljuju problemi s cervikalnim ili cervikalnim kanalom.
  • Drugi razlog za slabost i omekšavanje cerviksa može biti čest pobačaj, tijekom kojeg dolazi curettage sluznice.
  • Također, neki kontraceptivi koji se koriste za zaštitu od neželjenih trudnoća mogu dovesti do tog razvoja. Nepropisno odabrani lijekovi, bez konzultacija s liječnikom, mogu uzrokovati cijelu hrpu negativnih simptoma koji pogađaju žensko tijelo.

  Osim toga, valja istaknuti kongenitalnu patologiju i bolest štitnjače, tako da se pri registraciji tijekom trudnoće sve žene moraju zakazati na potpuni pregled.

  liječenje

  Kako ojačati cerviks tijekom trudnoće? Prije nego što pacijentu dodijelite liječenje, određuju se uzroci, a rezultat je patologija.

  Kako bi se povećao hormonska razina, čiji je rezultat bio njihov nedostatak proizvodnje, propisuju se lijekovi za lijekove, zbog čega je trudnica odvedena u bolnicu kako bi imala potpun odmor. Jedan od najčešćih lijekova je Utrozhestan, upotreba lijeka u svijećama provodi se u bolnici pod nadzorom i stalnim nadzorom liječnika.

  Žena bi svakako trebala provesti više vremena u krevetu, ako je stupanj poremećaja elastičnosti maternice neznatan, traži kratke šetnje na svježem zraku, što se smatra korisnim i za zdravlje i puni razvoj bebe.

  Tijekom tog razdoblja nije dopuštena tjelesna aktivnost, dizanje utega, kao i emocionalni stres koji mogu uzrokovati negativne posljedice.

  Uz povećani ton maternice, što uzrokuje jače omekšavanje cerviksa, ginekolog može propisati antispazmodske lijekove, a najbolji od njih je No-shpa, koji oslobađa grčeve iz glatkih mišića ženskih spolova.
  U slučaju bolničkog liječenja, lijekovi se mogu davati u obliku injekcija i kapaljki, što brzo dovodi do pozitivnih rezultata.

  Ako je opuštanje cerviksa učvršćeno od 20 do 30 tjedana trudnoće, tada se pacijent instalira posebni ginekološki uređaj, nazvan pessary, kako bi se uklonio prerano rođenje. Vrijeme instalacije traje samo nekoliko minuta, a nema boli i nelagode.

  Pessary doprinosi raspodjeli težine rastućeg djeteta, i daje jamstvo punopravne zdrave djece. Stoga se budućna mama ne treba bojati posljedica postupka. Neposredno prije isporuke, u roku od 1-2 tjedna, ovaj je uređaj uklonjen.

  Ako se pojave komplikacije kod ženki, žarišta se mogu staviti na cerviks, a iskusni stručnjak treba to učiniti nakon pažljivog pregleda genitalnog trakta trudnice. Potrebno je samo nekoliko minuta i operacija se izvodi pod općom anestezijom.

  preporuke

  U cilju jačanja cerviksa tijekom trudnoće treba slijediti sljedeće preporuke:

  • Uz omekšavanje cerviksa žena bi trebala napustiti seks.
  • Strogo se pridržavajte dnevnog režima, spavaju najmanje 9 sati, pokazuju manje aktivnosti.
  • Većinu vremena u vodoravnom položaju kako bi se smanjilo opterećenje na području zdjelice.
  • Pridržavajte se ispravne prehrane.
  • Možete izvoditi posebne vježbe koje pomažu jačanju mišića i ligamenata trbušne abdominalne površine.

  Slijedeći sve zahtjeve liječnika, možete napraviti zdravo dijete i roditi ga na vrijeme.

  Kako pripremiti cerviks za porođaj

  Nije tajna da se trebate pripremiti za porođaj. Ova obuka ne uključuje samo "racije" na trgovinama s dječjim stvarima i psiho-emocionalnom raspoloženju. Priprema za potrebu za porođajem i uterus, u kojem 9 mjeseci raste i razvija vaš tot. U načelu, sama priroda je osigurala da su sve ženske orgulje "sazrele" što je više moguće prije isporuke i da nisu uspjele u pravom trenutku. Međutim, ne sve, a ne uvijek ide prema planu.

  Nepripremljena za maternicu

  "Kuća" vašeg puzozhitel je izduženi organ koji se sastoji od mišića i vlaknastog tkiva - maternice, koja završava na dnu vratom. Čim postane porođaj (istraživači usput, još uvijek ne mogu shvatiti zašto dolazi do porođaja u jednom trenutku), maternica počinje s kontrakcijom, tj. Dolazi do kontrakcija. Tijekom kontrakcija (prva faza otkrivanja rada), maternica mora potpuno otvoriti i pustiti fetus. U ovom trenutku nevjerojatni događaji javljaju se u još trudnom organizmu: maternica, ugovaranje, kao da "klizi" iz jajašca, diže se i fetus spušta u cervikalni kanal. Cjelokupno otvaranje vrata je fiksno kad se dječja glava može "puzati". Čim se to dogodi, započinje druga faza rada - progonstvo i pokušaji koji završavaju rađanjem bebe.

  Da se rodi, dijete mora proći kroz vrlo težak put, ali puzozhitel ne prestaje ništa. Na primjer, ako ga grlić ne dopušta - još se penje, i tako se dobivaju praznine, koje su česti suputnici rodova. Lako je pogoditi zašto se ova komplikacija javlja - zbog nedovoljne elastičnosti mišićnog tkiva perineuma. Jasno je da postoje drugi uzroci puknuća u porođaju, ali ipak, elastičnost maternice je preduvjet uspješne dostave.

  Zanimljivo je da se tijekom trudnoće maternica priprema za nadolazeću isporuku. U posljednjem tromjesečju trudnoće, mišićno tkivo je vrlo aktivno zamijenjeno kolagenskim vlaknima koja mu pružaju sposobnost istezanja. Liječnici ovo stanje nazivaju "zrelost maternice i vratova". Obično na 39 tjedana trudnoće, liječnik određuje „zrelost”, u kojoj grlića maternice duljina mora biti do 2 cm, svoje „dosljednosti” bi trebao biti mekan, cervikalni kanal mora proći jednu poprečnu vijak za područje unutarnjih os (rezultat vrata maternice skraćenja) i cerviks treba biti smješten u središtu vagine.

  Odstupanja od tih normi (predugački cerviks, njegova gusta konzistencija, zatvoreni cervikalni kanal i vanjski ždrijelo) ukazuju na nezrelost cerviksa, tj. Tijelo nije spremno za porod i potrebno je "hranjenje". Liječnici nezreli vrat nazvan "hrast". Ne biste se trebali nadati da maternica spremna za porođaj neće vam pružiti praznine, ali je njezina "zrelost" koja će uvelike smanjiti vjerojatnost. Stoga ne bismo trebali zanemariti pripremu.

  Kako pripremiti maternicu za porod?

  Mnogo je načina za pripremu cerviksa za porođaj, kako bi joj pomogli da sazri na vrijeme. S dijagnozom "nezrelog" cerviksa, liječnici propisuju lijekove i postupke koji bi trebali potaknuti proces zrenja maternice. Možda ćete čak biti propisani prostaglandini, koji se ubrizgavaju u cervikalni kanal i pridonose sazrijevanju cerviksa ili u maternici ubrizgavaju svijeće s morskom travom, što stimulira proizvodnju kolagena, što čini tkivo elastičnijim.

  Ponekad cerviks ne zreli zbog snažne mišićne napetosti pa u posljednjim tjednima trudnoće liječnik može propisati spazmolitike (No-shpa, Papaverine) ili intramuskularno ili u obliku tableta ili rektalnih supozitorija.

  S obzirom na karakteristike određenog trudnog tijela, liječnik može propisati i cervikalnu masažu, stimulaciju bradavica, a možda i akupunkturu. Međutim, ovi se postupci moraju provesti prema uputama i pod nadzorom medicinskog osoblja.

  Postoje i drugi načini za pripremu cerviksa za porođaj, jednostavnije, što se može provesti bez imenovanja, ali samo u nedostatku kontraindikacija. Na primjer, široko poznati i jednostavan način je sustavni seks u posljednjim tjednima trudnoće. Prvo, orgazam trenira mišiće perineuma i cerviksa. Međutim, budite vrlo pažljivi (osobito pri prijeti ranijim radom), jer je to orgazam izvrstan prirodni stimulator porođaja. Drugo, pomaže maternici da zreli mušku spermu (tako da morate imati seks bez kondoma), jer sadrži veliku količinu prirodnog hormona prostaglandina, koja promiče sazrijevanje maternice. Vjerojatno ne biste trebali ni reći da muž mora biti potpuno zdravi kako ne biste zarazili takav važan trenutak s nekim bolnim.

  Izvrsna priprema za porođaj je prijem večernje jaglacem ulja. Često se propisuje u obliku kapsula (1 kapsula po danu pola sata prije jela, pijenje puno vode) mjesec dana prije nadolazeće isporuke. Ulje iz kozjeg ulja sadrži ogromnu količinu masnih kiselina, koje izazivaju proizvodnju prostaglandina. Ali nemojte uzimati ovaj lijek bez savjetovanja s liječnikom! Na sigurnijoj zasićenosti tijela masnim kiselinama, primjerice, koristite ribu i biljno ulje.

  Mnoge žene također se pribjegavaju popularnim receptima, što također pridonosi sazrijevanju maternice. Na primjer, pije izlučivanje suhih lišća maline (100 ml izlučivanja prije obroka), infuziju ružmarina (200 g svaki prije doručka na prazan želudac), tinkturu glog (inačica ljekarne u kapi) ili izlučivanje jagoda (kompozicija jagode s lišćem). Međutim, čak i kod ovih infuzija mora biti izuzetno oprezan. Zapamtite o mogućim alergijskim reakcijama, a ne svaka žena treba stimulaciju maternice zrenja, jer se proces odvija bez odgode.

  Pripremaju cijelo tijelo za porod i posebne vježbe (treniraju vaginalne mišiće Kegel). Postoje posebni tečajevi za buduće roditelje, koji moraju obavljati gimnastiku s trudnim mama ili im reći što vježbe učiniti. Čučanje je vrlo djelotvorno, ali samo kad je maternica u normalnom položaju. Morate raditi svaki dan od 35. tjedna, prve 2 minute, a zatim se vrijeme za čučanjima može postupno povećavati na 15 minuta. Međutim, gimnastika za trudnice ima kontraindikacije, stoga ne donosite nikakve odluke sami.

  Konačno, sjetite se da je tijek porođaja velikim dijelom ovisan o pozitivnom stavu. Vjerujte u svojoj snazi ​​od prvih dana trudnoće, a onda će se vaše tijelo nositi s ovim teškim, ali najudobnijim zadatkom - lako će roditi zdravo i snažno dijete. Sretno vama!

  Priprema za porođaj: vježbe za cerviks i perineum

  Sve ste prošli, a samo se morate upoznati sa svojim djetetom i dovesti ga kući, gdje ste pripremili ugodan kutak za njega i gdje ga svi čekaju toliko dugo. Pročitali ste mnogo knjiga, pohađali tečajeve, konzultirali s djevojkama i liječnicima, sjeli na internet, znate cijeli teorijski dio o porodu.

  Malo se bojite svega toga zaboraviti i zbuniti u najvažniji trenutak. Zato u tekstu vidite jednostavno kao varalicu, jer se cjelovite informacije nalaze u knjigama, tečajevima i drugim mjestima. A ovo je varalica za posljednji trenutak, kako ne bi prevrtala hrpu tekstova.

  Na osnovi ovog prevarantnog lista, uzeo sam nacrt "iskusne roditeljske žene" dane na jednoj od "narodnih" mjesta, pa ako vidite poznate riječi, nemojte se iznenaditi. I još jednom - svi to dobro znate. Ali ako strah i neizvjesnost ostanu u vama - onda vam ovaj članak može pomoći.

  Priprema cerviksa za porođaj, omekšavanje cerviksa: osnovna pravila

  - od 36 tjedana trudnoće - redoviti seksualni život bez kondoma. Sperma omekšava vrat, priprema je za porod.

  - od 34 tjedna trudnoće - Večer ulja za jagode u kapsulama - 1 dnevno, od 36 tjedana - 2, od 39 - 3 kapsule dnevno. Piti

  Priprema perinealne kože za istezanje tijekom poroda: sprječavanje suza i perinealnih rezova (epiziotomija)

  Masaža kože perineuma uz uporabu biljnog ulja (normalno, maslina, pšenične klica). Zagrijte kožu prije same masaže (s toplom vodom ili toplom kupkom). Osušite i masirajte suhu kožu između anusa i vagine izvana, trljajte ulje u nju, povucite donji vaginalni rezervoar prema dolje i na stranu.
  od 34 tjedna - 2 puta tjedno, od 38 - svaki dan.

  Vježbe za istezanje mišića i ligamenata perineuma

  - stojeći bočno na stražnjoj strani stolice, stavite ruke na nju i pomaknite nogu na stranu kao visok kao što je udoban - 6-10 puta za svaku nogu

  - s istim naglaskom podignite koljeno savijenu nogu na trbuščić

  - širenje noge široko, možete polagano skočiti i držati nekoliko sekundi u ovom položaju, možete proljeće. Polako ustajte i opustite se. Može se ponoviti 3-5 puta

  - čučati, izravnati jednu nogu i staviti na stranu. Prebacujte težinu od jedne noge u drugu nekoliko puta za redom. Ruke ispružene naprijed će vam pomoći zadržati ravnotežu.

  Nadamo se da će vam naš set vježbi biti korisno za vas i vaše će rođenje biti lako! Uspješno porođaj i zdravlje vama i vašoj bebi!