Restaurativna gimnastika nakon poroda - 14 jednostavnih vježbi

Rođenja

Nositi dijete i njegovo rođenje u svijet, iako su prirodni fiziološki procesi, ali ne prolazi za organizam bez traga. Nakon porođaja, tijelo mora nužno biti obnovljeno, jer povećano opterećenje smanjuje ton abdominalnih mišića, perineum, a problemi s vene koje počinju tijekom trudnoće mogu napredovati. Vježba nakon porođaja je neophodna za potpuno i učinkovito oporavak tijela. Brže će se početi, brži i bolji učinak oporavka bit će.

Ako u rođenju nije bilo nategnih prekida ili rezova, vrlo brzo možete započeti nastavu, praktički sljedeći dan kada se dijete pojavi, u slučaju kada to osjetite. Ako se primjenjuju šavovi, onda je apsolutno neophodno čekati dok se ne liječe, potrebno je oko 2 mjeseca.

Pet minuta dnevno za vraćanje trbuha

Restorativna gimnastika nakon porođaja uključuje različite skupine vježbi. Možda je najproblematičnije mjesto trbuh. Prošireni trbušni mišići podrazumijevaju niz neugodnosti koje želim brzo eliminirati. To je uglavnom nedostatak želje za mokrenjem i odmrzavanjem, što je ispunjeno različitim problemima, pa čak i neugodnostima.

Gimnastika za želudac također pomaže u obnovi lika. I vrlo je važno izvršiti vježbe, a ne ograničavajući se na nošenje zavoja. Vezica samo popravlja mišiće, ali ih ne prisiljava na ugovaranje i stoga ne dovodi do oporavka.

Za vraćanje trbušnih mišića prilično redovito obavljaju nekoliko vrlo jednostavnih vježbi. Takva gimnastika neće trajati dulje od 5 minuta, ali s dobrom i stalnom izvedbom daju primjetan učinak.

Vježba 1. Povucite trbuh

Ležimo na leđima, savijamo noge na koljenima, noge su temeljito pritisnute na pod, dlanove na trbuhu.

Udišite, snažno udahnite trbuh i podesite ovaj položaj 4-5 sekundi. Zatim uzeti duboko usporiti dah i ponovite vježbu. U jednom pristupu možete ponavljati 8-10 ponavljanja.

Vježba 2. Napravite "most"

Prihvaćamo isti položaj kao u prvoj vježbi. Nakon izdaha, podignite zdjelicu, napete stražnjicu i povlačite u želudac. Istodobno podignite glavu i pritisnite bradu na prsa.

Ova vježba nije jednostavna pa na početku može doći do poteškoća u provedbi. Ništa krivo s tim, tijekom vremena, mišići će dobiti ton i snagu, a broj ponavljanja može se povećati.

Integrirani pristup

Vrlo je malo žena čije je jedino problematično područje nakon poroda trbuh. U većini slučajeva, cijelo tijelo treba vratiti i tonirati mišiće. To znači da se na sveobuhvatan način trebate nositi s poremećajima nakon poroda, tj. Obavljati različite vježbe i koristiti sve dijelove tijela.

Ako dojite, bolje vježbajte nakon hranjenja. Za nastavu trebat će vam udobna odjeća, mali jastuk i veselo raspoloženje. Svi pokreti tijekom gimnastike moraju biti glatki i pažljivo izvedeni.

Vježbe kako bi se spriječili učinci proširenih vena

Vježba 3

Ležimo, licem prema gore. Noge bi trebale biti savijene na koljenima, noge se trebaju spojiti i čvrsto pritiskati na pod. Ruke se protežu duž tijela, dlanovi se odbijaju. Ispravite noge, a ne dijelite koljena, a 10 puta silom stisnite prste (kao da povlačimo kandže). Onda vratimo noge na njihovu bivšu poziciju.

Vježba 4

Bez mijenjanja položaja, podignemo jednu nogu, izravnavamo ga u koljenu i povucimo čarapu prema nama i dalje od nas. Pokreti stopala moraju biti napravljeni 10 puta i uz veliku amplitudu. Tada izvršavamo iste akcije s drugom nogom.

Vježbe za trening trbušnih mišića

Vježba 5

Ležimo na leđima, savijamo koljena, malo podignemo noge, stavljamo ruke na trbuh s dlanovima dolje. Polagano udahnemo, potom izdahnimo mirno kao da izgovaramo zvuk "haaaaaa". Dok izdahnete, povucite trbuh, malo pomažite svojim rukama. Ne morate pritisnuti rukama, to bi trebalo biti milovanje u smjeru od pubisa do pupka. Tjelovježba treba ponoviti 10 puta. (Slika iz vježbe 1)

Vježba 6

Sad smo položili na stranu. Da ne biste posvetili pažnju na nelagodu i neugodnosti, možete staviti malu podlogu ispod vrata. Osim početne pozicije, ova vježba se ne razlikuje od prethodnog: samo privući trbuh na uzdisati uz zvuk "haaaaa" i pomoći s rukama. Obavljamo vježbu na svakoj strani, čineći 10 ponavljanja.

Vježba 7

Prebacujemo se na trbuh, ispod donjeg trbuha stavili smo mali jastučić, tjelesnu podršku - na laktove. Udahnite i udahnite kretnjom zdjelice naprijed. Na udisaj uzimamo izvorni položaj. Vježba se izvodi 10-12 puta. Tijekom vježbe važno je izbjegavati pritisak na prsa, tako da sam prsni koš nije prepun.

Video kako vratiti želudac nakon porođaja

Vježbe za jačanje mišića perineuma

Vježba 8

Polazna pozicija - sjedenje ili ležanje. Nastojimo istodobno naprezati mišiće vagine i anusa. Ova vježba zahtijeva trening, jer svaki put kada se čini da se isti mišići sklapaju. Kada je razdvajanje jasno, možete pokušati nacrtati "val" rezova iz anusa u pubis. Pravilno obavljanje ove vježbe pomoći će opuštanju usnica, mišića usta i kontrole disanja.

Ova vježba je vrlo slična poznatim Kegelovim vježbama, koje se sastoje upravo u kontrakciji mišića perineuma u različitom ritmu. Takva gimnastika će biti korisna i prije i poslije poroda.

Video vježbe kegel za jačanje mišića zdjelice

Vježba 9

Ležali smo na strani. Glava, ramena i kukovi čine pravu liniju, noge savijene na koljenima. Donja ruka mora biti smještena ispod glave, gornja ruka je savijena i počiva na površini šakom ili dlanom pored pupka. Dok u ovom položaju, dok izdahnete, podignite zdjelicu (odmarajući se na gornjoj ruci), dok udisate - spustite ga. Ponovite 8-10 puta na obje strane.

Vježba 10

Zauzeti smo ležeći položaj s licem prema gore, savijamo noge na koljenima, noge se oslanjaju na pod, a ruke leže uz tijelo. Na izdahnuti, izvlačimo čarape na sebe i pokušavamo lići lijevo lijevom nogom, udišemo - vraćamo se na polaznu poziciju, izdahnemo - ponavljamo vježbu, ali mi s desne strane već dosežemo desnu nogu. Izvršavamo 5-6 ponavljanja na desnoj i lijevoj strani.

Vježba 11

Ustajemo na sva četiri. Glava, ramena i zdjelica nalaze se na istoj visini, a koljena su poredane oko širine ramena. Udišemo, privlačimo u trbuhu, udahnemo lijevu dlan i desnu nogu s površine, udahnimo - vraćamo se na početni položaj, izdahnemo - ponavljamo vježbu, mijenjajući "dijagonalu". Mi obavljamo 10-12 puta.

Vježba 12

Nastavljamo prakticirati, stojeći na sva četiri. Ovaj put, odmarajući se na dlanovima i podizanjem stopala. Na izdahnuti, podižemo zdjelicu, ravnanje koljena i raspodjelu težine na dlanovima i podizanje stopala. Na udisaj uzimamo izvorni položaj. Izvršite 10-12 ponavljanja.

Vježba 13

Ponovno ležemo na svojoj strani. Donja ruka je izravnana i postavljena pod pravim kutom tijela, naglasak na dlanu. Gornja ruka se proteže duž tijela. Na izdahnuti, odstraniti zdjelicu s površine i lagano podići. Po inspiraciji prihvaćamo početno držanje. Izvršite 8-10 ponavljanja na svakoj strani.

Vježba za mišiće leđa i trbuha

Vježba 14

Postali smo lice prema zidu. Sa dlanovima i podlakticama naslonimo se na zid, noge malo savijene i razmaknute širine ramena. Mi ugovaramo trbušne mišiće, kao da pokušavamo donijeti desnom lakom bliže suprotnom koljenu, a zatim - naprotiv, lijevi koljeno do desnog koljena. Zapravo, taj se pokret ne izvodi, samo trbušni mišići su napete.

Kažemo zbogom onim višim kilogramima

Nažalost, težina trudnice povećava se ne samo zbog rasta fetusa, posteljice, amnionske tekućine i povećane količine cirkulirajuće krvi. Vlastiti ekstra kilograma, koji su se pojavili tijekom trudnoće, "staviti" na novorazvijenu mamu i ostati s njom nakon rođenja. Budući da se nemoguće ograničiti u prehrani nakon poroda, najbolja opcija je gimnastika za gubitak težine.

Čitamo na temu:

Cindy Crawford tehnika

Vrlo su popularne za ovu svrhu vježbe Cindyja Crawforda nakon rođenja. Ovaj set vježbi razvijen je na temelju osobnog iskustva i uključuje tri skupine vježbi: A - osnovne vježbe koje se mogu izvoditi bilo gdje iu bilo koje vrijeme, B - vježbe usmjerene posebno na jačanje mišića, C - intenzivne vježbe za spaljivanje masti. Video vježbe mogu se naći u javnoj domeni, oni su također poznati kao kompleks vježbi u novoj dimenziji. Rad s virtualnim trenerom je vrlo povoljno. S redovitim razredima rezultati su vidljivi nakon 2 tjedna.

Složena tjelovježba nakon porođaja, povratak na stare obrasce!

Nakon poroda, svaka mama želi vratiti svoju bivšu figuru što je prije moguće, kako bi se riješila prekomjerna viseća koža, koja se pojavila tijekom trudnoće.

A posebna gimnastika u ranoj postpartum razdoblju savršeno vam može pomoći da se oporavim. Ali isti tip vježbi, iscrpljujući tijelo, uzrokuje suprotnu reakciju.

Trebam li započeti vježbu odmah nakon poroda?

Mnogi mladi roditelji su neodlučni za početak vježbi u prvih tjedana nakon porođaja, jer se boje da će naštetiti tijelu koje još nije pronašlo.

Međutim, doktori su dokazali da nije moguće samo jednostavne vježbe u prvim tjednima nakon rođenja. Jednostavna gimnastika će vam omogućiti:

 • poboljšati raspoloženje, jer fizička aktivnost povećava razinu kemijskih spojeva koji su odgovorni za dobrobit;
 • dobiti bivši lik i izgubiti one dodatne kilograma;
 • povećati vitalnost i poboljšati tjelesno stanje, što će uvelike olakšati skrb o djeci.

Kada početi vježbati, ako mama ima carski rez?

Vježbe koje nudimo su sigurne za majke koje su prolazile kroz prirodni porod i preživjele carski rez. Međutim, bolje je započeti s najjednostavnijim vježbama usmjerenim na trbušne mišiće, koji su u stanju pomoći vašim mišićima da se oporave nakon operacije.

Gdje početi?

Kao što ne iznenađuje, ali stručnjaci preporučuju da počnu s vježbama Kegela nakon porođaja. Ako ih počnete izvršiti odmah nakon rođenja, perineum i vagina će se oporaviti mnogo brže.

Oni se sastoje od kontrakcije mišića zdjelice koji podupiru vaginu. Tipično, ti mišići ugovaraju kada žena stisne vaginu ili prestane mokrenje.

Tijekom vježbanja, mišići se napune jednu do dvije sekunde, a zatim se opustite. Da bi se postigao optimalan učinak, vrijedi ih ponavljati od 5 do 30 puta.

Vježba broj 1

Potrebno je izmjenjivati ​​mišićne kontrakcije vagine i međice, s 10 sekundi opuštanje, a 10 sekundi naprezanje.

Preporuča se da se ova aktivnost daje 5 minuta dnevno. A oko jedne minute za brzo smanjenje od 1 sekunde, mišići su opušteni, 1 sekunda je napeta.

Vježba broj 2

Ova vježba se također naziva "lift", kako bi se to moglo izvršiti, trebate ugovoriti mišiće ("1. kat") za 3-5 sekundi, potom ugovorite mišiće ("2. kat") i držite se.

Dakle, potrebno je doći do 4-5. Kat, potrebno je i opuštanje unatrag, u fazama. Te vježbe mogu se izvoditi bilo gdje iu bilo kojem položaju.

U ovom članku ćete čitati: kako začeti blizanke djevojaka.

A ovdje se govori o duphastonu pri planiranju trudnoće.

Skup vježbi za tisak, prsa i leđa

Trbušni mišići bi trebali biti trenirani iz donjeg dijela, jer se tamo nalazi transverzalni mišić, koji, zajedno s mišićima zdjelice, podupire zdjelicu i leđa.

Izvođenjem ovih jednostavnih vježbi možete vratiti ravni trbuh koji ste imali prije trudnoće.

Da biste to učinili, leći na leđima ili strani i savijati koljena. Udahnite, dok izdahnete, naprsujte mišiće zdjelice. Da biste lakše izvršili ovu vježbu, možete zamisliti da držite mokrenje.

Kada budete sigurni da su vam mišići napeti, počnite polagano povlačiti pupak u zrak i osjetiti kako se mišići trbuha zatežu.

U tom položaju, potrebno je zadržati 10 sekundi, disanje nije potrebno. Zatim opustite mišiće. Pričekajte 5-10 sekundi i ponovite. Nemojte pomicati leđa i nemojte gnjaviti gornje trbušne mišiće.

To će biti sasvim normalno, ako u prvim danima uspijete istegnuti mišiće samo 2-3 sekunde. Vježbajte svoje tijelo, i vrlo brzo ćete moći podnijeti 10-15 sekundi.

Da biste to učinili, ležite na krevetu, stavite jastuk pod glavu, savijte koljena. Počnite truditi zdjelicu i povlačite donje trbušne mišiće dok ne dođete do kreveta.

Potrebno je zadržati u ovom stanju 3 sekunde, stoga možete savijati leđa lukom. Ponovite 10 puta.

Sjednite na stolicu ili stolicu, ostavite noge na podu. Sada počnite iscijediti donje trbušne mišiće, a zatim smanjite leđa i savijte ga tako da se prsa i zdjelica skaču prema gore.

Vježbe bi trebale biti glatke, pružite mi leđa u oba smjera.

Vježbe za gornji dio leđa su neophodne osobito za mumije koji se često slažu i stalno borave u neugodnom položaju. Da biste to učinili, samo protežu leđa.

Sjednite ravno, ruke prekrižene na prsima, naizmjenično okrećući lijevo i desno, ponovite ovu vježbu 10 puta. Zatim, sjesti, pridružite se rukama na vratu odostraga i okrenite se u različitim smjerovima. Zatim se pridružite dlanovima ispred vas, podignite ruke gore iznad glave što je više moguće, ostanite na toj poziciji 3 sekunde, a zatim polako spustite ruke.

Potrebno je vježbati 3-4 puta tjedno za 6-8 ponavljanja za svaku vježbu.

 1. Ustani ravno, spoji dlanove ispred vas na prsima. Istodobno, pritišćite jednom rukom s druge, tako da se mišići prsišta zatežu. Spustite ruke i opustite se. Kako biste ovu vježbu olakšali, možete stisnuti tenisku kuglu između dlanova.
 2. Ustani ravno, pričvrstite ruke u bravu i pokušajte razbiti ovo "zaključavanje". Nemojte vježbati s jakim naporima, bolje je izmijeniti akcije.
 3. Naslonite se na zid i naslonite se na nju, s rukama na ramenu. Zatim gurnite prema dolje na zid kao da ga želite gurnuti. Opustite se. Ponovite oko 8 puta.
 4. Ustajte ravno i pratite kretanje ramena naprijed i natrag. Stavite noge širine ramena, rastavljene ruke, ali na ramenu i izvodite kružne pokrete naprijed-natrag.

A ovdje se govori o povoljnim danima za začeće.

Fitball vježbe

Fitball je jednostavna gimnastička lopta koja se s pravom može nazvati čarobnom jer pomaže ženi da se boli s boli, ne samo za vrijeme porođaja, već i da se nakon njih probudi problematično područje.

Izraditi tijelo lijepo s njim će biti zadovoljstvo. Jednostavne vježbe na lopti nakon porođaja svakako će podići vaše duhove i neće zahtijevati mnogo napora.

 1. Sjednite na fitball i proljeće na njoj što je brže moguće. Nakon nekog vremena, malo zamršiti svoj zadatak, alternativni - proljeće jednom, zategnite koljena na prsa drugi put. Kada je proljeće, pokušajte napraviti više oštrih skretanja na stranu.
 2. Leći na loptu s trbuščićem, podignite noge točno iznad poda paralelno s tijelom. Sada počnite pješačiti na svojim rukama na takav način da lopta pada kroz vaše tijelo od sjenica do prsa.
 3. Opet leći na loptu, protežu noge i ruke, s nožnim prstima i dlanovima odmora na podu. Pokušajte povećati pritisak na loptu s trbuščićem, zadržavajući ravnotežu i podignite noge s poda. Podignite ih što je više moguće, a zatim držite 5 sekundi.
 4. Stavite loptu pod lopatice ramena i počnite podizati zdjelicu, a noge ne trebaju biti rastrgane s poda, tako da ojačate torakalnu kralješnicu i učvrstite mišiće zdjelice.
 5. Naslonite se na loptu s leđima, a lopta treba biti ispod struka, ruke iza glave, zdjelica nije pokretna, noge čvrsto na podu, sada počinju izvoditi okretaje po tijelu.
 6. Lagano se naslonite na pod, stavite loptu ispod savijenih koljena. Pokušajte rastvoriti zdjelicu s poda bez pomicanja lopte. Stoga ojačavate mišiće zdjelice i nogu.
 7. Lezi na stranu lopte. Jedna noga mora ostati na podu, a drugo treba izravnati i produžiti prema gore, zakrećući vašu stopu gore i dolje najmanje 50 puta.
 8. Spustite se na koljena, s loptom treba biti ispod prsa i trbuha, a ruke na podu. Vaš zadatak je da istodobno podignete suprotnu nogu i ruku na leđa, zadržavajući ravnotežu.
 9. Naslonili smo se na loptu, savijali noge na koljenima, pritisnuli noge na pod, prekrižili ruke iza glave i podigli ramena što je više moguće bez dodirivanja područja lakta na loptu.

Što trebate znati!

Dobivanje vježbi za oporavak nakon porođaja najvažnije je slušati vaše tijelo. Nema potrebe da se dovedete do točke iscrpljenosti i pretjerati. Dakle, samo se povrijedite.

U početku ćete osjetiti val energije i emocionalni val, a potom zbog iscrpljujućih vježbi možete postati depresivni ili melankolični zbog činjenice da ste iscrpili sve snage snage.

Ovdje ćete saznati što se čisti nakon porođaja.

A ovdje možete naučiti kako začeti djevojku.

Vježbe nakon porođaja ili kako se sigurno i učinkovito vratiti u oblik

Tijekom 9 mjeseci trudnoće, tijelo žene, kako unutar tako i izvan nje, prolazi kroz ogromne promjene. Nosivanje djeteta i priprema za porođaj uzrokuju promjene u gotovo svim sustavima i organima trudne žene. Stoga, nakon rođenja bebe, žensko tijelo mora ponovno proći kroz razdoblje prilagodbe kako bi se vratilo u prethodno stanje. Tjelovježba nakon porođaja (uz dopuštenje ginekologa, naravno) pomoći će u tome.

Često, mlade majke, prvi put nakon rođenja djeteta, ne zanima njihova izgleda, oni su zauzeti drugim radosnim problemima. Međutim, nakon nekoliko tjedana dolazi do spoznaje da se refleksija u zrcalu malo promijenila, a to dodatno pojačava psiho-emocionalno opterećenje. Vrlo je važno da se žena osjeća atraktivnim pa ne morate propustiti vrijeme i pronaći prikladan set vježbi nakon porođaja kako biste vratili bivšu figuru i vratili povjerenje.

Koje se promjene događaju s tijelom nakon porođaja

U prosjeku, postpartum razdoblje traje 6-8 tjedana. Tijekom tog vremena, endokrini, seksualni, probavni, kardiovaskularni i mišićno-kožni sustavi se mijenjaju. Proces tijekom kojeg se obrnute transformacije pojavljuju u sustavima i organima nakon trudnoće zove se involucija.

Promjene u endokrinom sustavu

Neposredno nakon rođenja, proizvodnja estrogena i progesterona počinje opadati. Metabolizam usporava i kasnije povećava tjelesnu težinu uslijed smanjenja oksidacije masnoća. Koža mlade majke postaje suha i manje elastična, mogu se pojaviti strija. Hormon oksitocin je aktivno izlučen, pomaže u smanjenju maternice.

Hipofiza proizvodi luteotropni hormon, koji je odgovoran za laktaciju. Prvo, postoji oslobađanje kolostruma - žuto-prozirna masna tvar koja pruža prvu zaštitu novorođenčeta. 3-4 dana nakon rođenja, mlijeko počinje proizvoditi. Prsa se bubre, ponekad povećavaju za 2-3 veličine.

Seks organa nakon porođaja

Normalno, veličina maternice se vraća na 8. tjedan nakon rođenja. Težina maternice nakon rođenja je oko 1,5 kg, za 2 mjeseca njegova težina treba smanjiti za 30 puta. Taj je proces vrlo ovisan o načinu na koji se beba hrani. U žena koje ne mogu dojiti, smanjenje volumena mnogo je sporije. Moraju svladati vježbe za smanjenje maternice nakon porođaja.

Cervix vraća na svoju izvornu veličinu nakon 3 tjedna, ali umjesto konusnog oblika postaje cilindričan. Unutarnja ljuska nakon porođaja je rana, koja mora imati vremena da se izliječi. Zato morate pažljivo pratiti higijenu genitalija, a seksualni život je bolje odgoditi se za 1,5-2 mjeseca. Istovremeno, dobiva izvorni oblik i vaginu. Kako bi se maksimalno obnovili mišićni zidovi vulve i funkcija zdjelice, Kegelove vježbe mogu se obaviti nakon poroda.

Postpartum iscjedak

U prvih 3-4 dana postporođajnog razdoblja iscjedak (Lochia) ima jarku crvenu boju i slična je obilnoj menstruaciji. Tijekom vremena, oni dobivaju ružičasto-siva nijansa, a oni postaju manji. Više o sekrecijama nakon porođaja →

Kod dojenačkih majki, menstruacija se javlja nakon završetka hranjenja ili kada veza postane vrlo rijetka. Međutim, za žene je važno zapamtiti da se u roku od šest mjeseci od rođenja djeteta, čak i na pozadini laktacije, često javlja ovulacija, tako da nezaštićeni spolni odnos može dovesti do trudnoće. Ako žena ne hrani dijete majčinskim mlijekom, njezino razdoblje dolazi 1,5-2 mjeseca nakon isporuke.

Što se događa s drugim sustavima?

Budući da su mnogi unutarnji organi rasli tijekom trudnoće zbog rastućeg uterusa, promjene se odnose na probavni i urinarni sustav. Moguće usporavanje peristaltike, pojavu zatvora i hemoroida. Stoga žena treba slijediti svoju prehranu i obratiti pozornost na pravilnost i kvalitetu stolice.

Smanjeni ton u mokraćnom mjehuru nakon porođaja često uzrokuje nepostojanje urina, što prijeti pretjeranom napunjenosti tijela i smanjenju kontrakcije maternice. Zbog toga se loška iscjedak usporava i izazivaju upalni procesi. Umjerena vježba 6-8 tjedana nakon rođenja pridonosi obnovi tih funkcija.

Nakon poroda, žena gubi veliku tjelesnu težinu, a opterećenje na kardiovaskularnom sustavu značajno se smanjuje. Tijelo ne uvijek ima vremena da se brzo restrukturira, tako da je moguć kompenzacijska tahikardija.

Sustav mišićno-koštanog sustava trudnice za 9 mjeseci prilagođen je prebacivanju gravitacijskog centra i, nakon poroda, mora se preurediti. Ligamenti, mišići, zglobovi i kralježnica se navikavaju na novi položaj tijela u prostoru.

Često je mišićni sustav oslabljen, može uzrokovati bol. Trbušni mišići mogu se dispergirati, stvarajući dijastazu, s trbuškom ispupčenjem i čini se da je žena opet trudna. I to nije samo estetski problem, već i rizik od kila. Da se ne suoči s takvim problemom, žena bi trebala znati što vježbe učiniti kako bi se oporavila od poroda.

Kako se brzo vratiti u oblik nakon isporuke?

Tijekom poroda, izgubljeno je oko 5-7 kg, što predstavlja težinu djeteta, potomstvo i amnionsku tekućinu. U roku od nekoliko dana nakon rođenja, izgubljeno je nekoliko kilograma viška tekućine tijekom trudnoće. Daljnje promjene težine i likova ovise samo o ženi.

Smanjenje proizvodnje estrogena i progesterona usporava metabolizam, pridonosi regrutiranju dodatnih kilograma ako se ne slijedi odgovarajuća prehrana. Istodobno, laktacija u tijelu puno truda i energije - oko 500 kcal dnevno, to je ono što uzrokuje povećani apetit u majkama.

U ljudima postoji mišljenje da bi i trudnica i majka koja se brinula trebala jesti za dvoje. Ali ovo je pogrešno, trebali biste slijediti uravnoteženu prehranu bogatu vlaknima, proteinima i mliječnim proizvodima i izbjegavati masnu, slatku i bogatu.

Osim toga, nakon nekoliko tjedana nakon isporuke i u nedostatku kontraindikacija, trebali biste početi s vježbama kako biste vratili lik.

Kako bi sport bio koristan, užitak i učinkovitost, potrebno je slijediti jednostavne upute:

 • konzultirajte svog liječnika prije početka nastave;
 • odabrati blagi set vježbi, a ne nadjačati;
 • ne pokušavajte brzo izgubiti težinu;
 • sustavno, ali polako povećava tjelesnu aktivnost;
 • pravilno disati i ne iznenaditi pokrete;
 • baviti se udobnom odjećom na dobro prozračenom prostoru nakon hranjenja;
 • redovito vježbati;
 • slušajte svoje tijelo.

Vježbe za smanjenje maternice

Da biste ubrzali poticanje, nekoliko dana nakon rođenja, možete izvesti vježbe za maternicu:

 1. Lezite na leđima, savijte koljena. Glatko ih poravnajte i savijte 10 puta. Na posljednjem ravnanju, stegnite prste u "šaku" 10 puta.
 2. Laganje na leđima, savijte koljena. Ispravite jednu nogu i povucite čarapu što je moguće bliže sebi 10 puta. Ponovite isto s drugom nogu.
 3. Lezi na leđima, istezanje i širenje nogu lagano. Stavite ruku na trbuh na području ispod pupka. Duboko udahnite nosom, zaokružujući trbuh. Buka je da pustite zrak iz usta i privucite što više trbuha, pomažući svoju ruku od pubisa prema pupku. Ponovite 10 puta.
 4. Ponovite vježbu 3, ali leži na svojoj strani, 10 puta.
 5. Oslonjeni na laktove, ležite na trbuhu i stavite gust jastuk ispod nje. Ponovite vježbe disanja, dok izdahnete, pritisnite zdjelicu što je više moguće u jastuk.

Vježbe Arnold Kegel pomoći će vratiti intimne mišiće. Možete ih učiniti bilo kada, bilo gdje:

 1. Komprimirati mišiće vagine i anusa na 10 sekundi. Između vježbi, odmori se 10 sekundi. Važno je osigurati opuštanje mišića lica. Potrebno je posvetiti 5 minuta dnevno takvom "punjenju".
 2. Ponovite prethodnu vježbu, ali u ubrzanom ritmu - po 1 sekundi svaki.

Početna vježbe nakon porođaja kako bi se smanjila maternica i Kegelova gimnastika, kao i svi ostali razredi, trebate s minimalnim tjelesnim naporom. Ove vježbe poboljšavaju protok krvi u genitalije i pridonose ne samo njihovom oporavku nego i poboljšanju kvalitete intimnog života zbog povećanih osjeta.

Kako napraviti ravni trbuh nakon rođenja

Prije nastave, trebate se sjetiti da odmah nakon rođenja trbušni mišići trebaju biti tretirani vrlo delikatno. Vježbe za medije nakon porođaja trebaju biti glatka i uredna. Preopterećenje i iznenadni pokreti mogu pogoršati situaciju i izazvati dijastazu. Stoga ih treba započeti 6-8 tjedana nakon poroda, a nakon carskog razdoblja, nakon 2-3 mjeseca.

Evo nekoliko najuspješnijih i najznačajnijih vježbi:

 1. Lezite na leđima, savijte koljena. Vodite ruke naslonjenim u laktove, iza glave. Skinite lopatice s poda i podignite do koljena. Brada ne dopire do prsnog koša. Ruke ne guraju vrat. Ponovite 20 puta.
 2. Ležeći na leđima, podignite noge i savijajte ih na koljenima pod pravim kutom. Uz pomoć trbušnih mišića podignite zdjelicu. Ponovite 20 puta.
 3. Lezite na leđima, savijte koljena i nagnite ih po podu. Ponovite pokret, kao u prvoj vježbi, 15 puta. Promijenite položaj nogu u drugom smjeru, ponovite 15 puta.
 4. Laganje na leđima da podignete noge pod kutom od 45 stupnjeva. Staviti ruke zaklonjene u laktove iza glave. Savijte lijevu nogu i pokušajte dohvatiti koljeno s desnim lakom, podižući lopatice od poda. Ponovite isto s desnom nogom i lijevom rukom. Napravite 20 puta.

Postoji mnogo seta vježbi za gubitak težine nakon porođaja. Nemojte se boriti samo na tisku. Potrebno je trenirati sve mišiće odjednom - to je učinkovitije. Šest mjeseci nakon rođenja, možete početi intenzivnu obuku kao i obično i otići u teretanu ili grupnu obuku, ali sve se procjenjuje pojedinačno. Mnogi ljudi vole vježbati nakon rođenja na fitballu. Klase na lopti podižu raspoloženje i mogu se provesti čak i sa bebom u rukama, on će mu se svidjeti.

Kako vratiti oblik dojke

Tijekom dojenja, tkivo dojke je rastegnuto, žljezdano tkivo je zamijenjeno labavim vezivnim tkivom, mišići slabe i prsiju dojke, uzimajući potpuno neestetski izgled. Teže je vratiti svoj oblik nego izgubiti težinu ili pritisnuti press, ali zahvaljujući svakodnevnoj vježbi prsa nakon rođenja, možete vratiti ton prsnih mišića i ne bojte se nošenja odjeće otvorenim dekolterom.

Najučinkovitije vježbe:

 • Ustani ravno. Spojite dlanove ispred grudi i snažno pritisnite jednu na drugu nekoliko sekundi. Ponovite 8 puta.
 • Podignite ruke na glavu. Zamotajte lijevu ruku desnom rukom i desnu ruku s lijevom rukom. Sili da pritisne čelo na rukama. Ponovite 8 puta.
 • Početno držanje je isto kao u vježbi 2, ali ruke iza glave i slomiti stražnji dio glave. Ponovite 8 puta.
 • Stavite ruke na zid i pritisnite ga dlanovima, kao da ih želite premjestiti. Ponovite 8 puta.
 • Stisnite pod, ali s naglaskom na koljena. Savijte prsa na pod što je moguće niže. Ponovite 10 puta.
 • Napravite ljuljanje s tipom mlina. Naprijed i nazad 8 puta.

Izvođenje takvih vježbi tijekom perioda hranjenja, moguće je povećati cirkulaciju krvi u mliječnim žlijezdama, čime se poboljšava laktacija.

Kako bi grudi ostale lijepe i elastične, potrebno je ne samo vježbati, nego i ispravno primjenjivati ​​dijete, nositi udobno rublje i koristiti posebnu kozmetiku kako bi se obnovila elastičnost kože.

Vratite se na prethodni obrazac nakon što je rođenje vrlo realno. Za ovo trebate samo malo truda i strpljenja. Nemojte se mučiti sa dijetama gladovanja i vježbama oslabiti tijekom prvih mjeseci nakon rođenja djeteta. Dovoljno je jesti pravilno i redovito vježbati kod kuće. Rezultati će postati postupno, ali oni će biti uporni i nepovratni. Glavna stvar je vjerovati u sebe.

Autor: Alexandra Gavrilova,
posebno za Mama66.ru

Pravilno oporavak nakon poroda: gdje početi, što treba razmotriti?

Postati majka, žena nikad ne prestaje željeti biti lijepa. Ali ne svi se odmah vraćaju u svoje bivše oblike. Naprotiv, da biste ponovno postali atraktivni, morate se truditi. Kako započeti oporavak nakon porođaja kako ne biste štetili zdravlju i dobili rezultat?

Pročitajte u ovom članku.

Prvih tjedana nakon rođenja

U početku, zdravlje i dobrobit postaju važniji od izgleda. I sama rehabilitacija će vjerojatno vratiti funkcije tijela koje su se mijenjale tijekom trudnoće. Također je važno utvrditi laktaciju, jer to nije samo uvjet za zdrav razvoj djeteta, već i pomaže u povratku oblika dojke, volumena tijela.

Žena bi trebala kontrolirati:

 • Vaginalni iscjedak. Isprva će biti bogati, ali s tendencijom smanjenja i olakšavanja boje. Ove loške su znakovi čišćenja maternice. Ako se ne smanji, idite s ugrušcima, trebate se posavjetovati s liječnikom prije propisanih perioda pregleda.
 • Emocionalno stanje. Žene nakon porođaja često su zabrinute zbog očajanja, želje za plakanjem. Brže će se ukloniti ako prilagodite način rada, dovoljno sna.
 • Stanje unutarnjih genitalnih organa. Vjerojatnije je da će zaraditi kao i obično ako žena ne leži u krevetu. Važno je utvrditi laktaciju, ona također pridonosi normalizaciji ravnoteže hormona, i stoga će osigurati čišćenje maternice, ciklus oporavka nakon porođaja. U početku će biti promjenjiv, s čestim hranjenjem moguć je odsutnost mjesečnice nekoliko mjeseci.
 • Šavovi, ako ih ima. Prvi puta će mu boljeti. Šavovi na perineumu mogu ometati mokrenje, uzrokujući nelagodu ili uznemiriti tijekom pokreta crijeva. Kada su posebno važni za izbjegavanje konstipacije, odnosno slijedite dijetu (jesti šljive i piti puno vode). Možete uzeti "Paracetamol" kako biste ublažili bol.

Pomažemo tijelu da se oporavi

Kako se osjećate bolje, u problemu oporavka od porođaja, izgled postaje važniji. Postoji nekoliko aspekata koji mogu biti uznemirujući. No, nužno je cjelovito riješiti problem bez prisiljavanja na događaje.

trbuh

Čak i ako žena nije dobila prekomjernu težinu za trudnoću, trbuh može ostati ispušten nakon poroda. To je prirodno, jer su mišići rastegnuti i oslabljeni, isto se dogodilo s kožom. I ne možete se ozbiljno baviti sportom kako bi ih privukli.

Spasila je noseći zavoj. Ovaj uređaj se može nositi odmah nakon isporuke. Ako ostali volumeni tijela ostaju isti, ili je težina narasla za manje od 12 kg, veličina zavoja treba odgovarati njima. U slučaju kada je nova tjelesna masa iznad ove vrijednosti, uređaj treba odabrati s većom vrijednošću. Oni nose zavoj 8 do 10 sati dnevno, odlazeći ih za noć, tijekom prva dva mjeseca.

Ponekad se glasnoća ne uklanja zbog dijastaze, tj. Odstupanja mišića. Problem u leđnom položaju možete provjeriti podignutim nogama, osjećajući udaljenost između rubova dlanom. U tom slučaju, uklanjanje ispupčenog trbuha pomoći će posebnim vježbama ili operacijama.

grudi

Obnova dojki nakon porođaja izravno je povezana s laktacijom. Žena koja hrani dijete ispod 1 - 1,5 godina, radije će joj vratiti dobar oblik. To će se dogoditi s najmanjim gubitkom za dojku i stanje ligamenta, kože, ako:

 • napraviti kontrastne vodene postupke za žlijezde dojke kako bi stimulirale cirkulaciju krvi;
 • briga o koži da se izbjegne strija, pukotine na bradavicama uz pomoć posebne kozmetike;
 • učiniti mekanu masažu tako da nema pečata, boli, stagnirajućeg mlijeka;
 • obavljati vježbe za jačanje mišića.

dijeta

Na pitanje gdje početi oporavak nakon porođaja, najprije se obratite pozornost na prehranu. Utječe na laktaciju, opću dobrobit, metabolizam, rad unutarnjih organa, a time i izgled. Kruta dijeta je potpuno isključena. To će oslabiti tijelo, dovesti do gubitka mlijeka i lošeg zdravlja. Prehrana za gubitak tjelesne težine novorođene žene mora biti u skladu s sljedećim načelima:

Ako se pridržavate tih uvjeta, prekomjerna tjelesna težina će polako, ali stalno nestati.

kosa

Glavni problem s kosom je intenzivan pad. To je krivnja ravnoteže hormona, što dovodi do slabljenja žarulja. Laktirajući one manje pate, njihova ravnoteža tvari postaje normalni glatko. Povratna gustoća kose pomoći će:

 • hranu s dovoljnom količinom proteina i vitamina iz skupine B;
 • kratka frizura koja olakšava opterećenje žarulja;
 • (sirovi žumac + 1 žličica maslaca, držite pola sata).

Preporučujemo da pročitate članak o obnavljanju kose poslije porođaja. Iz nje ćete saznati o uzrocima gubitka kose, kako ih vratiti, učinkovitost recepata tradicionalne medicine.

Tjelesna vježba

Punopravni sportovi u prvih tjedana nakon porođaja su, naravno, neprihvatljivi. Opterećenje je ograničeno na šetnje s bebom, kućanske poslove. Ali nakon 6-8 tjedana možete vježbati za oporavak nakon poroda:

 • Lezi na leđima, savijanje koljena i pritisak dlanova na trbuh. Izdahnite sisanjem u trbuh i malo ga pritisnite. Polako udahnite, otpuštajući trbušne mišiće. Ponovite 10 puta.
 • Laž, kao u prvoj vježbi, ali ruke bi trebale biti iza glave. Podignite zdjelicu, zadržite se 2 - 3 sekunde, polako spustite. Učinite 10 ponavljanja.
 • Stajati na sva četiri, snažno naslonjena na dlan i stopalo. Podignite zdjelicu, ravnajući noge i ruke. Ponovite 10 puta.
 • Naslonio se na stranu, naslonjen na dlan, ruka uspravljena. Odvojite zdjelicu od poda i lagano se podignite, zadržavajući. Učinite 10 ponavljanja na obje strane.

Vitamini za zdravlje mame

Vitamini za oporavak nakon porođaja potrebni su ne samo od proizvoda. Tijelo treba nadopuniti nestale tvari lijekovima.

Postoje posebni kompleksi za mame:

Koju kompoziciju odabrati, pitajte svog liječnika.

Kad se u kući nalazi maleno dijete, vrlo je teško napraviti vrijeme za sebe. Ali s pravim načinom moguće je, pa čak i neophodno. Uostalom, njegu je element zdravlja i dobrobiti.

Čitaj također

Oporavak nakon porođaja., Učinkovite i jednostavne metode kako izgubiti težinu nakon rođenja.

Oporavak nakon porođaja., Što može / ne može nakon poroda. Kako vratiti ljepotu dojke nakon porođaja.

Oporavak nakon porođaja., Kada je moguće i kako pravilno obojiti kosu nakon poroda.

Koje fizičke vježbe pomoći će vratiti lik nakon porođaja

Vježba je vrlo važna za zdravlje bilo koje osobe. Vježbe pomažu u borbi s stresom, napunite baterije i dovedite svoje tijelo u red. Posebno je važno igrati se sportom u postpartum periodu. Danas smo pokazali da majke koje rade dnevne vježbe, manje skloni post-stvoriti depresije, a mnogo brže oporavi od trudnoće i porođaja.

Kada mogu početi s nastave?

Nakon što je beba rođena, svaka žena želi se vratiti na svoj oblik što je brže moguće. Međutim, stručnjaci ne preporučuju previše žurbe. U prvim mjesecima bolje je ograničiti lagana opterećenja i samo ako nemate kontraindikacije.

Nekoliko dana nakon rođenja djeteta, ako je porođaj prošao bez komplikacija, majka može početi raditi prvi set vježbi nakon rođenja kako bi se izvukao u abdomen i brzo sklopio maternicu.

Kasnije, nakon 2-3 mjeseca, možete napraviti teže vježbe nakon porođaja za opterećenje svih mišićnih skupina.

Prve vježbe

Prve vježbe uključuju Kegelovu gimnastiku, vježbe disanja, vježbe leđa i prsa.

Vježbe za disanje

 • Čak iu rodilištu, ako je vaš porod bio prirodan i nije kompliciran, trebali biste početi vježbati vaše trbušne mišiće. Konvencionalni drill press rodilišta slučajeva, naravno, neće raditi, ali vježbe disanja može biti odličan izbor za brz oporavak figure. Da biste to učinili, leći na leđima, savijati noge i staviti na krevet, u punoj stopi. Duboko udahnite nosom dok povlačite abdomen. Držite dah 3-5 sekundi. Udahnite oštro usta, pušite se u trbuh i zadržite dah. Opustite se, odmorite. Potrebno je započeti takvu gimnastiku s 5-6 ponavljanja, svaki dan povećavajući broj vježbi.
 • Nakon što ste savladali prvu vježbu i postao vam previše lagan, možete unijeti sljedeći element naplate. Sada, kada se inhalira, potrebno je ne samo privući u želudac, već i podići stražnjicu. Pazite da dok leđa ne izađe iz površine. Počnite s uvođenjem novih stavki postupno, s 2-5 vježbi. Svakodnevno povećavajte broj vježbi za 1-2.

Kegel vježbe

Ova gimnastika nakon poroda dopušta ne samo stezanje likova, nego i vraćanje tonusa na mišiće zdjelice i vagine, što je vrlo važno za zdravlje žene.

Flaccidni mišići na ovom području mogu uzrokovati bolesti poput urinarne inkontinencije ili prolapsa maternice.

Slabiji mišići vagine također mogu dovesti do gubitka seksualne želje i zadovoljstva, a to je pravi način seksualnog neslaganja između supružnika.

 • Za one koji nisu upoznati s ovim kompleksom, trebate započeti nastavu s najjednostavnijom vježbom. Na bilo kojem mjestu i na bilo kojem mjestu, iscijedite vaginalne mišiće i ostanite na tom mjestu 3-5 sekundi. Ponovite vježbu 20-30 puta. Na dan morate obaviti 8-10 pristupa. Da biste razumjeli točno koji mišići trebate komprimirati, napravite mali test. Kada idete u WC, pokušajte zaustaviti mokrenje, a zatim nastaviti. Tijekom testiranja jasno ćete osjetiti kako pravilno izvršiti ovu vježbu.
 • Naprednije žene mogu učiniti teže vježbe. Jedan od najučinkovitijih je vježba "ljestve". Da biste izvršili ovu vježbu, morate dobro posjedovati mišiće vagine. Prvo stegnuti donji dio mišića, zatim sredinu i na kraju gornjeg dijela. Kao da idete gore. Držite držač nekoliko sekundi, a zatim opustite mišiće obrnutim redoslijedom.

Punjenje dojke

Punjenje za prsa može se obaviti u bilo kojem slobodnom trenutku. Vježbe će vam omogućiti zadržavanje oblika dojke nakon zaustavljanja dojenja. Te vježbe mogu započeti odmah nakon rođenja.

 • Sjednite ravno, pazite na držanje. Držite ruke čvrsto ispred vašeg prsa, laktovi bi trebali biti usmjereni na stranu. Stisnite ruke naporom. Na vrhuncu napora, ostanite nekoliko minuta, otpustite bravu. Ponovite vježbu 10-20 puta.
 • Push-upove sa zida. Ova vježba je vrlo jednostavna i ne zahtjeva puno vremena. Suzite se zidom i nagnite se rukama. Ruke moraju biti razmaknute od ramena. Iskopali su se, promatrajući laktove i pogledao dolje. Push-up se može izvoditi tijekom dana u bilo koje slobodno vrijeme.

Napuniti natrag

Za žene koje se bave fitnessom prije trudnoće, možete izvoditi vježbe poput uvijanja ili super uvijanja, a oni koji nisu upoznati s takvim vježbama mogu se zamijeniti okretanjem tijela u različitim smjerovima, savijanjem i čučnjom. Opterećenje na leđima mora biti posebno odabrano.

Bolje je započeti s osnovnim vježbama kako se ne bi stezali leđa mišića.

Kasnije, kada se potpuno oporavite od poroda, možete sami odabrati pojedinačni raspored nastave. Možete vježbati fitness, jogu, jogging ili otići u teretanu.

Što trebate znati

Kada odlučite preuzeti svoju figuru, nakon rođenja morate razumjeti da klase moraju biti svjesne i ugodne. Samo u ovom slučaju, obuka će donijeti ne samo korist, nego i pravi užitak.

Da biste postigli maksimalne rezultate, morate slijediti ova pravila:

 1. Odaberite određeno vrijeme za dnevne aktivnosti, kada možete posvetiti 30-40 minuta za ovu aktivnost bez ometanja drugih stvari.
 2. Radite u prozračnoj prostoriji ili na otvorenom.
 3. Nemojte se žuriti, vježbajte sve vježbe polako i namjerno.
 4. Nemojte se truditi odmah početi s velikim opterećenjima, morate povećati intenzitet postupno i glatko.
 5. Dišite ispravno, slobodno i lako.

U koliko sati

Vjerojatno je svaka mlađa majka primijetila da joj je u određeno doba dana fizički posao lakše dano, a ponekad i ista aktivnost donosi samo umor i umor. Dakle, prema rezultatima istraživanja, znanstvenici su otkrili da je najbolje vrijeme za fizičku aktivnost za osobu ujutro od 10.00 do 12.00 i navečer od 16.00 do 19.00. U ovom trenutku tijelo je spremno za tjelesnu aktivnost, što znači da nastava neće donijeti umor i lošeg zdravlja, ali će dati snagu i snagu. Ovo otkriće uspješno koristi profesionalni sportaši koji čine ovu raspored treninga na umu.

Također, ne zaboravite da se u večernjim satima možete vježbati samo za opuštanje i istezanje, a trening snage treba ostaviti ujutro.

Kako kombinirati obrazovanje djeteta s tjelesnom aktivnošću

Mnoge se majke žale da dijete traje previše vremena, a ponekad nema snage ni želje za punjenjem. U tom slučaju možete jednostavno kombinirati vježbe s brižljivošću za bebu.

Pješačka. Odustani od kolica i u toploj sezoni stavite dijete u tanak ili klokan i idite planinarenje! Pješaštenje gori velik broj kalorija, a dodatno opterećenje u obliku djeteta pomoći će u stezanju mišića trbuha, nogu i stražnjice, kao i jačanje mišića leđa.

Igre. Igrajte još igara s djetetom. S djetetom u rukama možete čučati, rotirati tijelo i napraviti zavoje. U ovom slučaju dijete će biti zabavno, a takve će vam igre donijeti mnoge prednosti.

Kako kombinirati vježbe s domaćim zadaćama

Kućarstvo vam pruža mnoge mogućnosti za stalnu tjelesnu aktivnost. Gledajte oko sebe, pogledajte smeće na tepihu, savijte se i podignite, pazite da vam noge ne budu savijene na koljenima, takvi zavoji brzo će ukloniti želudac tijekom dana i pružiti vam odlično izdvajanje.

Izbjegavajte upotrebu grimase. Operite poda na padini. Također doprinosi brzom oporavku broja nakon porođaja.

Još jedan trik koji koriste mlade majke je odbijanje TV kontrolne ploče. Sakrij ga, i češće ustati i premjestiti kad želite promijeniti opremu.

Svaka žena nakon poroda želi se oporaviti što je prije moguće i vratiti se na prethodne oblike. Međutim, tjelesna aktivnost nije važna samo za vizualnu privlačnost. Sport će dati snagu i spasiti će od mnogih bolesti, što je vrlo važno za potpunu brigu o djetetu. Uostalom, samo zdrava, snažna i vesela majka može dati svojoj bebi potrebnu količinu ljubavi i njege.

Rekreativna kondicija: vježbe nakon porođaja

Trudnoća i porođaj sa svim svojim radostima i bolovima ostavljenim iza sebe. A sada mlade majke primjećuju da, nažalost, njihova slika nije ista kao i prije. Dodatni kilograma u problematičnim područjima, saggy trbuščić. Kako vratiti bivšu harmoniju?

Irina Timoshina
Liječnik-ginekolog, istraživač na Odjelu za patologiju trudnoće u federalnoj državnoj znanstvenoj ustanovi Obstetrika, ginekologija i perinatologija V. I Kulakov Ministarstvo zdravstva Ruske Federacije, Moskva

Naravno, svi smo vrlo različiti, a među nama postoje i sretne žene koje nakon porođaja ne osjećaju nezadovoljstvo njihovom figurom. No, primjećene su male neugodne promjene i smanjeni tonovi trbušnih mišića, a želja da se riješe bilo kakvih nesavršenosti tipično je za većinu žena.

Postoji još jedan razlog za razmišljanje o vježbi nakon porođaja. Činjenica je da se tijelo na kraju trudnoće suočava s vrlo teškim i zapravo dijametralno suprotnim zadaćama: tek jučer je normalno nositi bebu, danas ga sigurno morate roditi, a sutra morate početi hraniti bebu i voditi brigu o njemu.

Ti se zadaci rješavaju upravo zbog oštre promjene hormonalnih razina, što je popraćeno ozbiljnim stresom za žensko tijelo. I rezultat može biti dosljedna promjena postpartumnog umora ili melankolične depresije. Naravno, ovo stanje, koje je opasno za mamu i novorođenče, mora se boriti. Ali kako?

Otopina lijeka za problem je u pravilu isključena: gotovo svi lijekovi prodiru u majčino mlijeko, a neki od njih mogu uzrokovati nepopravljivu štetu djetetu. A ovdje dolazi do spašavanja nakon porođaja.

Većina sportaša prvenstveno zna pojam "osjećaj radosti mišića". Njegova suština leži u činjenici da osoba nakon intenzivne tjelovježbe znatno poboljšava zdravlje i ima jak utjecaj.

To je zbog činjenice da tijekom izvođenja mišića opterećenje oslobađa veliki broj biološki aktivnih tvari, uključujući endorfine i serotonin, koji imaju pozitivan učinak na tijelo i daju dobre raspoloženje za koje se zovu hormoni radosti i užitka.

Kada mogu početi nakon porođaja?

To je jedno od najčešćih pitanja od strane opstetričara. I najčešći odgovor na to: "Ne prije 2 mjeseca nakon porođaja". Razlog za to ograničenje je u fiziološkim promjenama u postpartum razdoblju, koji traje 6-8 tjedana.

Prvo, nakon poroda, krvarena rana ostaje u proširenom uterusu - placentalnom mjestu. Ovo je mjesto gdje je postala placenta, koja će se izliječiti do 40-60 dana nakon poroda.

Zbog ove rane ne može se kupati, kupati, odlaziti na kupelj i saunu, ili podići utege neko vrijeme nakon rođenja. A to je i glavni razlog za ograničavanje tjelesne aktivnosti: kada se obavljaju fizičke vježbe nakon poroda, krvotoka u maloj zdjelici značajno se povećava, što izaziva obilno krvarenje iz genitalnog trakta.

Drugo, potrebno je točno dva mjeseca da tijelo obnovi normalni rad svih sustava i organa koji su imali dvostruko opterećenje tijekom trudnoće. I neopravdano preopterećenje tijekom ovog razdoblja može biti uzrok brojnih ozbiljnih komplikacija, od kojih liječnici pokušavaju zaštititi puerperal.

Što učiniti u takvoj situaciji: s jedne strane, poželjno je i potrebno, ali s druge strane - to je nemoguće? Ova dilema je sasvim jednostavno riješena: kao u bilo kojem poslu, trebate pronaći sredinu: počnite s obavljanjem laganih vježbi nakon porođaja, što u početku neće ni činiti kao teret. Uz poboljšanje stanja tijela i na kraju razdoblja nakon poroda, vježbe će postati sve složenije i intenzivnije.

Dakle, možete i trebate se početi baviti 48 sati nakon rođenja. Ali skup vježbi će se značajno razlikovati od svega što ste prije došli.

Dva dana nakon isporuke

Tako su prošla dva dana od trenutka rođenja, a već je moguće započeti s provedbom grandioznog plana za vraćanje u idealni fizički oblik (ili stjecanje).

Možda nećete imati želju za vježbama nakon rođenja, sigurni da postoji još slabost, bol ili nelagoda u perinealnoj regiji, pogotovo ako je bilo suza ili epiziotomija (perinealna incizija). Zbog toga se primjena prvih vježbi treba vrlo mudro pristupiti: pažljivo ih obavljati, kontrolirati dobrobit i početi s malim brojem ponavljanja (3-5 puta).

Ako tijekom izvođenja kompleksa osjećate slabost, mučninu, vrtoglavicu ili ozbiljnu umor - odmah prestanite vježbati i odmoriti se. Pokušajte se vratiti sljedećeg dana.

Ove vježbe su dobre jer se mogu izvoditi bez izlaska iz kreveta, a neke od njih čak se kombiniraju s prehranom djeteta.

Vježba nakon porođaja za trbušne mišiće

 • Laganje na leđima, stavite ruku na trbuh i savijte koljena. Udahnite kroz nos i izdahnite usta, dok izdahnite, pokušajte privući želuce u što je više moguće. Isprva izvodite 3-5 ponavljanja, postupno povećavajući snagu kontrakcije mišića trbuha. 2 tjedna nakon isporuke, možete povećati broj ponavljanja do 20-25 puta.

Prvih dana nakon poroda tijekom te vježbe, najvjerojatnije ćete povećati bolove u donjem dijelu trbuha i krvariti iz genitalnog trakta uzrokovanog uterusom i lochom. Nemojte se bojati. Ovo je normalno i čak vrlo korisno.

Ako se žena malo pomakne u postpartumnom razdoblju, postoji opasnost od akumulacije krvi i ugrušaka u maternici, budući da maternica još nije u stanju adekvatno ugovoriti i gurati se od sebe, koja se sakuplja u šupljini. Ona dolazi u pomoć trbušnih mišića i sile gravitacije (to jest, što se više krećemo nakon rođenja, to bolje).

No, svatko ne može lako hodati u prvim danima nakon porođaja, stoga, kako bi se spriječio postpartum endometritis (upala maternice), liječnici preporučuju prebacivanje s jedne na drugu i ležanje na želucu češće: čak i uz takvu minimalnu količinu kretanja, trbušni mišići se smanjuju i poboljšanje ispuštanja lochia iz maternice.

Vježba nakon porođaja za abdomen i stražnjicu

Ova vježba pomoći će vratiti ton trbušnih mišića i stražnjice. Može se napraviti laganje ili stajanje, osim toga, vrlo je prikladno kombinirati s hranjenjem.

 • Stisnite i opustite mišiće stražnjice i zdjelice, a zatim mišiće prednjeg trbušnog zida. Istodobno s stražnjicom, mišići zdjelice također će naprezati.
 • Ako imate šavove u perinealnoj regiji, provedbu ovog kompleksa treba odgoditi 2-3 tjedna, dok se šavovi ne izliječi.

Postpartum vježba za noge

 • Ležeći u krevetu na leđima, poravnajte noge i pomaknite ih tako da udaljenost između pete iznosi oko 30 cm. Istodobno povucite prste obje noge prema sebi, a zatim ih odvojite od vas. Za početak, ponovite ne više od 8 puta. Zatim napravite rotacijska kretanja s prekidima u smjeru kazaljke na satu - i protiv, također 8-10 puta sa svakom nogu. Postupno se može povećati broj ponavljanja.
 • Ova vježba će poboljšati cirkulaciju krvi u mišićima nogu i posebno je korisna za varikozne vene. Prilikom toga, budite oprezni: prekomjerni pritisak mišića nogu može uzrokovati konvulzije, stoga pažljivo pratite ovu vježbu.

Nakon carskog dijela

Posebno je potrebno odrediti tjelesnu aktivnost u prvim danima nakon cezariannog dijela. Bez sumnje, žene koje su proživjele ovu operaciju doživljavaju bolnije senzacije koje ih sprječavaju da počnu fizičke vježbe odmah nakon poroda.

No, paradoksalno, u ovom slučaju, tjelesna aktivnost bi trebala početi mnogo ranije - 5-6 sati nakon rođenja. Ovisno o tome ovisi o obnavljanju rada crijeva i sprječavanju stvaranja adhezija u trbušnoj šupljini i maloj zdjelici.

jata

 • Prva vježba za žene nakon carskog rezanja je valjka na desnoj i lijevoj strani naizmjenično s ležećeg položaja. Kako biste smanjili bol na području šavova, poželjno je lagano gurnuti šav dlanom. Bilo koji fizički vježba postoperativni zavoj.
 • Pokušajte se vratiti natrag na stranu i natrag barem jednom svakih 15 minuta tijekom prvih dana nakon operacije. S vremenom će ova vježba biti mnogo lakša nego na početku.
 • Sutradan, komplicirajte vježbu, okrećući prvo na desnu stranu, zatim natrag na leđa i, bez zaustavljanja, na lijevu stranu. Odmarajte 20-30 minuta i nastavite obavljati zavoje. Čim smatrate da vam je vježba s lakoćom, pokušajte povećati broj ponavljanja.

Sjedi

 • Do kraja prvog dana nakon operacije, u normalnom tijeku postporođajnog razdoblja, dodajte drugu vježbu: trebali biste sjediti 2-3 puta u krevetu i polako se vratiti u krevet. Kada ponovno ustajte, pokušajte ostati u sjedećem položaju 5-10 minuta. Između vježbe treba odmoriti.

Izlazak iz kreveta i hodanje

 • Kada vježba bude dovoljno dobro (obično nakon 3-5 ponavljanja), možete otići do trećeg dijela kompleksa: izaći iz kreveta i poduzeti prvih nekoliko koraka. To bi trebalo biti glatko i polagano.

Nemojte zaboraviti da obavljanje bilo kakve vježbe - posebno izlaska iz kreveta po prvi put nakon operacije - mora biti pod nadzorom medicinskog osoblja i zaustaviti se kada se osjećate lošije.

Ali trbušne vježbe nakon cezariannog dijela trebaju biti odgođene za 1,5-2 mjeseca.

Dva tjedna kasnije

Sada je dopušteno nastaviti intenzivnije potrage. Ovaj kompleks se može izvesti tijekom prva 2-3 mjeseca nakon isporuke, postupno povećavajući opterećenje.

Jačanje mišića trbuha i natrag

 • Lezi na svoju stranu, savijte leđa i povucite koljena prema prsima. Izdahnite, povucite trbuh i istodobno pokušajte još više okretati leđa. Zatim udišite, ispravite leđa i opustite se. Pokret bi trebao biti glatki.

Počnite s 6 ponavljanja za svaku stranu i, postupno povećavajući njihov broj, unesite do 20.

Kada vam vježba postane lagana, komplicirajte ga držanjem trbušnih mišića u napetom stanju, ali disanje treba ostati ravnomjerno.

Zalivši zdjelicu

 • Vježba se može izvesti na podu ili u krevetu. Lezite na leđima, savijte noge, koljena su pritisnuta zajedno. Bez podizanja gornjeg dijela natrag od poda, lagano podignite zdjelicu, istodobno izblaavajući glutealne mišiće. Pokušajte ostati na ovom mjestu 3-4 sekunde, zatim smanjite zdjelicu i opustiti mišiće.

Za početak, poželjno je ponoviti ovu vježbu 6 puta, postupno povećavajući broj na 20, a vrijeme naprezanja glutealnih mišića kada podignete na 8-10 sekundi.

Vježba mišića zdjelice

Pelvicno dno naziva se svi mišići perineuma, koji se nalaze između pubisa i kocciksa. Nakon neovisnog rođenja, izvođenje ove vježbe može predstavljati određene poteškoće, s obzirom na to da je osjetljivost dna zdjelice privremeno oštećena.

Razlog tome jeste snažno rastezanje tkiva ramenoga kanala u vrijeme djetetovog prolaza kroz koji su ozlijeđeni mali endodovi, kao i postpartum edem koji ometa prehranu živčanih vlakana. Obično je potrebno 2-3 mjeseca za vraćanje normalne osjetljivosti, ponekad i više. Sve ovisi o tome kako je rad napredovao, bilo da postoje suze ili perinealna disekcija (epiziotomija) i, naravno, o stopi oporavka živčanih vlakana za svaku ženu.

 • Laganje na leđima, savijanje koljena i razdvajanje. Pokušajte iscijediti mišiće perineuma, povlačiti ih, držati ih u napetom stanju nekoliko sekundi i opustiti. Ako i dalje ne osjetite vaginu, ugovorite mišiće anusa, kao da želite zadržati plinove.
 • Sljedeći korak će biti napetost i povlačenje mišića vagine (kao da ste željeli zadržati nešto unutar vagine ili naglo zaustaviti mokrenje). Usput, najbolji test za snagu mišića zdjelice zaustavlja mokrenje usred procesa. Ako uspijete, mišići su u dobrom stanju.

Vježba za trbušne mišiće

 • Lezite na leđima, savijte koljena i podignite ih tako da su vaše noge paralelne s podom. Povucite ruke prema naprijed, podignite gornji dio tijela na noge, brada je sklona prsima.

Ovo je jedna od najdjelotvornijih vježbi u abdominalima. Ali započnite vrlo pažljivo, postupno povećavajući opterećenje. Kada uspijete dovesti broj ponavljanja na 20, komplicirajte vježbu, ostanite na najvišoj točki za 4-6-8 sekundi.

Tri do četiri mjeseca

Ove vježbe zahtijevaju dobru pripremu, stoga ih treba započeti 3-4 mjeseca nakon početka svakodnevnog treninga.

Kompleks za vraćanje trbušnih mišića

Da biste vratili želudac u svoj bivši oblik i održali ga, morat ćete raditi svaki dan. Izvođenje vježbi na tlaku u ležećem položaju, potrebno je osigurati da se struk pritisne na pod. Inače, abdominalni mišići neće raditi u potpunosti.

Vježba 1. Stajati ravno, stavite noge razmaknute širine ramena, ruke na remen. Napravite stranu nagibu desno, glava i prsa prema gore. Ostavite desnu ruku na remen i povucite lijevu ruku preko glave u smjeru nagiba. Vratite se u početni položaj i ponovite pomicanje naginjanjem ulijevo.

Vježba 2. Sjedeći na rubu stolca s leđima, lagano se naslonite i pružite ravno ruke naprijed, držeći leđa ravno. Alternativno podignite noge savijene na koljenima, pokušavajući dotaknuti prsa s koljenom. Ponovite 12-15 puta za svaku nogu.

Vježba 3. Ležati na podu, noge ravne, ruke raširene duž tijela. Podignite obje noge približno 30 ° od poda, bez savijanja. Držite ovu poziciju što je dulje moguće. Zatim spustite noge. Ponovite 12-15 puta.

Poboljšanje kralježnice i jačanje leđa nakon porođaja

Ovaj kompleks ne traži puno vremena i truda od vas, ali ćete primijetiti njezin učinak za 1-2 tjedna. Osim toga, to ne zahtijeva dobru fizičku kondiciju, a možete ga započeti 1,5-2 mjeseca nakon rođenja.

Vježba 1. Naslonite se na zid, izravnajte leđa što je više moguće, pazite da se peta, leđa glave i ramena pritisne na zid. Onda lagano spustite ramena i povucite trbuh. Držite ovu poziciju 3-5 minuta. Pokušajte ga uzeti što je češće moguće, pazite na držanje tijekom dana.

Vježba 2. Stojeći na sve četiri, koljena širine ramena, ruke su okrenute tako da su prsti usmjereni jedni prema drugima. Stegnite mišiće trbuha i istodobno se povucite; Savijanje laktova, pokušajte dirati poda s prsima. Polako se vratite u polaznu poziciju. Ponovite 7-10 puta.

Vježba 3. Ustani ravno, stavite noge zajedno. Savijte, držeći noge ravno i pokušajte dirati poda svojim prstima (ili već čitavim dlanom) na pod blizu nogu, dok pokušavate dosegnuti trbuh na bokove. Ponovite 7-10 puta.

Jačanje dojki

Matične žlijezde tijekom trudnoće i dojenja također su pod značajnim promjenama. Naravno, sve žene žele da njihove grudi ostanu tako atraktivne kao i prije rođenja. Ovaj cilj služi jednostavnim vježbama za jačanje mišića prsnog koša i poboljšanje držanja tijela.

Vježba 1. Najučinkovitija vježba za jačanje prsnih mišića - push-up od poda. Klasična opcija: leži na podu trbuhu dolje, ustati, naslonjena na prstima i dlanovima, raširene širine. Držite se ravno. Polako savijte laktove, spustite što je moguće niže na pod, a zatim izravno poravnajte ruke. Možete započeti s 2-3 pristupa, postupno povećavajući njihov broj na 20-25. Da bi se postigao učinak, važno je izvršiti ovu vježbu kvalitativno i bez trzaja.

Ako je klasična verzija prekomplicirana za vas, izvedite push-upove sa zida od stojećeg položaja okrenutog zidu na udaljenosti od 40 cm od nje ili guranja s poda s naglaskom na noge savijene na koljenima.

Vježba 2. Stojeći, palmom ispred prsa, vrhovi prstiju usmjereni su na bradu. Duboko pritiskanje dlanova jedni drugima, naizmjenično pritisnite desnu lijevu i lijevu desnu stranu, pomicanjem ih u odgovarajućem smjeru. Raseljena ruka bi trebala pružiti snažnu otpornost.

Vraćanje oblika nakon poroaja je težak zadatak za većinu žena, ali je to moguće. Naravno, prepreke i isprike mogu se naći masom. Najvažnije je zapamtiti da su gubitak težine i oblikovanje tijela neophodni ne samo za ljepotu već i za zdravlje. Sada ste majka, a beba treba vašu pažnju, što znači da je nepoželjno da vas povrijedimo!

Kegel vježbe: vraćanje mišića zdjelice

Kegel vježba pomaže u jačanju mišića dna zdjelice, koji su aktivno uključeni u proces rođenja djeteta. Budući da rastegnuti i oslabljeni mišići podupiru unutarnje genitalne organe, može doći do njihova postupnog prolaska, pa čak i gubitka. Kegelove vježbe će spriječiti ovo. Možete ih početi izvoditi odmah nakon rođenja. Ako na perineumu ima šavova nakon razbijanja ili disekcije perineuma, tada vježbe Kegel mogu uzrokovati bol, stoga trebate čekati da se šava iscjeljuje.

Kompresija. Možete vježbati vježbanje, ležanje, sjedenje. Potrebno je naprezati mišiće perineuma, kao da želite prekinuti mokrenje. Držite mišiće u napetom stanju za 8-10 s. Opustite se.

Smanjenje. Procijedite i opustite mišiće perineuma brzim tempom.

Protjerivanje. Polako i umjereno se prisilite, kao da pokušavate gurnuti strano tijelo iz vagine. Praktički isto, ali s mnogo većom snagom mi smo mišići u naporima ili tijekom konstipacije.

Prvo trebate napraviti svaku vježbu 10 puta. Preporuča se to učiniti barem 5 puta dnevno. Postupno povećavajući broj ponavljanja, donijeti njihov broj na 100. I što je najvažnije, kompleks bi trebao biti redovito izveden tako da će postati navika s vremenom.