Za zdravlje budućih majki: vježbe na fitballu trudnica u trećem tromjesečju

Bol

Tijekom trudnoće, ne samo da tijelo mijenja, nego i psiho-emocionalno stanje žene. Želim biti lijepa i poželjna, nemojte dobiti više kilograma.

To će vam pomoći u ovom setu vježbi na fitballu. Može se izvesti do rođenja, tj. Treći je trimestar optimalno vrijeme za pripremu mišića za nadolazeće događaje.

Umjerena vježba je jednostavno potrebna u bilo kojoj fazi trudnoće, a još više u posljednjem razdoblju.

Je li moguće provesti nastavu s loptom u posljednjem terminu?

Stoga se preporučuju mnoge žene koje nemaju komplikacija trudnoće i kroničnih bolesti za fitilne vježbe. Ovo je najbolja opcija tjelesne aktivnosti, što ne podrazumijeva trening snage i prekomjeran stres.

Od 27. tjedna trudnoće treba obratiti pozornost na Kegelov kompleks vježbe na lopti, jer mu je zahvaljujući da su mišići pripremljeni za porođaj i da će se izbjeći suzenje ili epiziotomija. Štoviše, fitball se aktivno koristi u generičkom procesu u fazi kontrakcija.

Pravilno izvedene vježbe pomažu ublažavanju boli u donjem dijelu leđa, što je najčešća pojava kod žena u radu.

I mekani skokovi pomažu vratu maternice da se otvore povećanjem cirkulacije krvi u zdjeličnim organima.

Koja je upotreba?

Prednosti za buduće majčino tijelo iz vježbi na lopti su kako slijedi:

 • mišići leđa se opustite;
 • poboljšava protok krvi u organima;
 • jača mišiće abdominalnog zida;
 • metabolizam se ubrzava;
 • obučen je vestibularni aparat;
 • Vježba pomaže da se izbjegne dobivanje dodatnih kilograma;
 • tonirani kardiovaskularni sustav;
 • punjenje ublažava stres;
 • mišići zdjelice postaju jači.

Fitball vježbe za dijete također će biti korisne:

 • povećava se cirkulacija krvi u zdjeličnim organima, zbog čega dijete dobiva više kisika;
 • dobro raspoloženje majke povoljno utječe na stanje zdravlja fetusa.

Moguće štete

Pogotovo ako žena nema napredni sportski trening i samo je u posljednjem tromjesečju odlučio napraviti gimnastiku.

Kako bi se smanjila mogućnost pada iz fitballa, potrebno je pravilno odabrati loptu. Lopta mora biti oblikovana za težinu trudnoće i podudarnu u visini. Fitball vježbe mogu naštetiti očekivanoj majci samo ako ne slijedi sigurnosne postupke i sama izvire vježbe.

Kada pada, možete dobiti hematom, dislokaciju ili frakturu udova, ako padne bez grupiranja (i to je gotovo nemoguće to učiniti s dovoljno velikim trbuhom). S gledišta štete od fitballa za dijete - ne može biti, ako se majka ne ozlijedi.

kontraindikacije

Unatoč činjenici da je fitball siguran oblik gimnastike, postoji niz kontraindikacija za vježbanje na njemu:

 • prvih tjedana trudnoće;
 • povećan ton maternice;
 • insuficijencija istok-cerviksa, prisutnost opstetrijske pesnice na cerviksu;
 • pogrešno prikazivanje fetusa - zdjelica, poprečno;
 • prijetnja prijevremenom porođaju;
 • pobačaj i antenatalnu smrt fetusa u povijesti.

Prije nego što počnete trenirati na loptu, vrijedi konzultirajte s ginekologom kako bi izbjegli negativne posljedice.

ograničenja

Nema posebnih ograničenja za vježbanje na lopti. Samo se prisjetite svoje trudnoće, nemojte se naslanjati na trbuh.

Vješanje na kugli treba biti učinjeno s niskom amplituda i vrlo sporo, jer je mjerenje glavni princip bilo koje gimnastike tijekom trudnoće.

U slučaju bilo kakvih neudobnosti, trebali biste odmah prestati s vježbanjem (ako u donjem trbuhu ima bolova, bolovi u leđima ili uočavanje). Ovi simptomi mogu biti početak rada, pa je bolje nazvati hitnu pomoć i otići u maternicu.

Vježbe s loptom, koje uključuju produženo ležište na leđima, kontraindicirane su u trećem tromjesečju, jer može komprimirati venu cavu. U ovom slučaju dijete ne dobiva dodatni kisik, a očekivana majka ima vrtoglavicu. Ako se takva situacija pojavi, kako biste ublažili stanje, trebali biste uključiti lijevu stranu i leći na njemu 10 minuta.

Gimnastika kod kuće

Prije porođaja vrijedi dati malo opterećenje ne samo mišićima zdjelice već i svemu ostalome - ruke, noge, struk i trbušne mišiće. Tijelo mora biti prikladno, tako da se proces rođenja odvija bez odgađanja. Kompleks je dizajniran za pola sata, maksimalno 40 minuta.

To bi trebao biti izveden dva puta tjedno na gladan (ali ne i prazan) trbuh. Najbolje vrijeme za sport je prije ručka, u prvom poluvremenu zabilježen je val energije i energije. Zamislite niz vježbi na loptu od 27 do 40 tjedana trudnoće:

 1. Za ruku: sjedite na fitball, noge razmaknuti od ramena, leđa treba biti ravna - s krunom prema gore. U ruke možete uzeti male tegleće vode ili boce s vodom - svaka od 500 g. Ruke moraju biti savijene i odvojene od laktova, to možete učiniti istodobno ili naizmjence. Broj ponavljanja - 5-6 puta.
 2. Za prsa: bez mijenjanja početne pozicije, trebate saviti ruke s dumbbells na prsima razini ispred vas. Razrijedite udove, vratite se na početak vježbe. Ponovite 8 puta.
 3. Za stražnjicu: ležite na gimnastiku, savijte lijevu nogu na koljenu, stavite ga na loptu. Desna stopala trebala bi ostati potpuno na nogama. Morate lagano poravnati lijevu nogu, gurnuti loptu naprijed. Učinite istu vježbu na drugoj nozi. Ponovite 15 puta.
 4. Za leđa: potrebno je stajati u položaju koljena, leđa treba zaobljena, a na objema rukama nositi loptu, glava može biti nagnuta prema rukama. Stajati 5 minuta.
 5. Za ravnotežu: sjedenje na kugli trebalo bi lagano kretati lijevo-desno i naprijed-nazad, ne morate skinuti stražnjicu iz fitballa! Bit će dovoljno 15 puta na svakoj strani.
 6. Za mišiće dna zdjelice - Kegelove vježbe: morate sjediti na loptu, širiti noge širokim, ali morate imati potporu na nogama.

Polako opustite i smanjite mišiće, kao da ih pritiskate u fitball. Ponovite 5-10 puta.

Svaka lekcija treba biti dovršena vježbama disanja. Udisanje treba biti duboko i sporo, a izdisanje treba postupno. Da biste poboljšali cirkulaciju krvi, podignite ruke dok hvatate zrak i smanjite izdisaj.

Tako je prsa izravnana i dijete ima dodatni prostor. Tijekom vježbanja disanja treba držati držanje - leđa treba biti ravna, ali ne i zbijena.

Ako se tijekom vježbanja pojavi mučnina, zamračena u očima ili vrtoglavicu, trebali biste odbiti vježbati na loptu i posavjetovati se sa svojim ginekologom.

Korisni videozapis

Nudimo gledanje videozapisa koji sadrži niz vježbi za trudnicu tijekom tromjesečja trudnoće:

zaključak

Fitball trening u posljednjem tromjesečju nije samo dobar način da se drži fit, već i izvrsna priprema za porođaj. Vježbe na lopti olakšavaju napetost od leđa, pripremaju cerviks za otkrivanje, poboljšavaju raspoloženje.

Osim toga, žena koja se susrela s fitballom tijekom trudnoće znat će kako pravilno uzeti udoban i najudobniji položaj tijekom rada. A ovo je neprocjenjivo dobro za olakšavanje procesa rođenja.

Vježbe na loptu prije rođenja

Gimnastika za trudnice na fitballu je učinkovit način pripreme tijela za nadolazeću radnu aktivnost. U trećem tromjesečju, mnoge žene se žale na povećanu umor, bol u leđima, problemi sa spavanjem. Da biste smanjili intenzitet svih problema, liječnici preporučuju sportske aktivnosti. Pravilna vježba će pomoći ženi poboljšati opće dobro.

Sport je važan za dijete. Ako se žena umori u razdoblju trudnoće, beba vodi aktivan životni stil. U 3 trimestra, fetus se pomiče u zdjelicu, okreće glavu na stidnu kost i priprema se za rođenje. Pomažući mu u tome može unaprijediti pripremu tijela.

Potreba za kasnim sportom

Postoji pogrešno mišljenje da vježbanje s loptom za trudnice u trećem tromjesečju može biti štetno. Nije. Štetu može prouzročiti nepravilna obuka i nepoštivanje preporuka liječnika.

Stručnjaci savjetuju pacijente da se uključe u fitball iz sljedećih razloga:

 • povećati elastičnost mišićnog okvira do porođaja;
 • povećana cirkulacija krvi u zdjelici;
 • davanje djeteta u ispravnom položaju;
 • dišni trening;
 • smanjenje rizika od praznina tijekom prirodnog poroaja;
 • podrška tjelesnoj težini;
 • brzo oporavak tijela nakon porođaja.

Glavni cilj gimnastike na fitballu je povećanje elastičnosti mišićnog okvira. Prije isporuke, kosti zdjelice počinju se pomicati. Ovaj proces je olakšano omekšavanjem hrskavice. Ako mišići nisu dovoljno pripremljeni, porođaj će biti teško. Da bi se olakšao ovaj proces, stručnjaci savjetuju da se unaprijed vježba na fitball unaprijed. Vježba pomaže povećati elastičnost svih mišića uključenih u porođaj.

Gimnastika na fitballu vam omogućuje da ubrzate cirkulaciju krvi u zdjelici. Tekućina je uključena u mnoge važne procese tijekom trudnoće. Krv nosi kisik u šupljinu maternice i fetus. Kisik je neophodan za pravilan razvoj djeteta. Također, tvar koja je potrebna za normalizaciju metaboličkih procesa. Ovi procesi sastoje se u formiranju zdravih stanica uključenih u izgradnju tkiva. Izvođenje vježbi na fitballu omogućuje povećanje opskrbe hranjivih tvari reproduktivnim organima i posteljici.

Na kraju trećeg tromjesečja dijete mora preuzeti određenu poziciju. Za uspješan završetak rada, fetus mora biti smješten u zdjelicu. Ali ne uvijek dijete uzima željenu poziciju. Da bi se beba dobro naselila, stručnjaci savjetuju pacijente da izvrše posebne vježbe. Pomaže u uklanjanju uplitanja maternice i promjene položaja djeteta.

U trećem tromjesečju trudnica mora naučiti pravilno disati. Tehnologija dišnog sustava poučava se u raznim školama za trudnice. Pravilno disanje omogućuje održavanje tjelesne aktivnosti tijekom rada i smanjuje bol. Također disanje pomaže ženi da gurne bez ozljede.

Dodatna pogodnost

Mnoge trudnice se bore od suza i posjekotina tijekom rada. Raskuni se javljaju iz raznih razloga. Ozljede se pojavljuju uz nisku elastičnost mišića, visoku težinu fetusa i snažan rad. No, sve žene ne znaju da se može izbjeći suzenje. Pomaže vježbanju gimnastike na fitballu. Ovu kvalitetu koriste klinike. U bolnicama za vrijeme trudova predlaže se sjediti na lopti.

Također, svi liječnici ne pozdravljaju oštar set tjelesne težine u trećem tromjesečju. Velika težina komplicira tijek rada. Održavanje težine je neophodno za ublažavanje stanja djeteta u maternici. Gimnastika je potrebna za gubitak težine. Poboljšati učinak sportova omogućuje pravilnu prehranu. Liječnik daje sve ove preporuke na početku trećeg tromjesečja trudnoće.

Nakon poroda, pacijent treba brzo oporaviti. Ubrzanje ovog procesa pridonosi dobrom tjelovježbi. Povratak oblika maternice i pooštravanje tkiva trbušne šupljine javlja se samo uz pravilnu kontrakciju mišićnog okvira. Ako trudnica ne sudjeluje u gimnastici i ne pohađa nastavu, povratak starih oblika postaje nemoguć. Sačuvana je slabašnost tkiva.

Zabrane za sport pri prijevozu

Neke trudnice ne smiju obavljati gimnastičke komplekse. Postoje razne kontraindikacije.

Vježba za trudnice na lopti je zabranjena u prisutnosti sljedećih problema:

 • niska lokacija fetusa u maternici;
 • razvoj kroničnih patologija u povijesti;
 • razvoj gestoze tijela;
 • teško nositi;
 • prethodnih pobačaja ili pobačaja.

Gimnastika na fitballu zabranjena je na niskom mjestu fetusa u maternici. Nisko mjesto zbog netočne formiranja posteljice. Ovu značajku često se opaža kod pacijenata koji nose djevojke. Djevojka trudnoće može se pojaviti u bilo kojoj fazi plodne faze. U tom slučaju jaje se može pomaknuti na donji dio maternice. Pričvršćivanje fetusa na dno šupljine je opasno po zdravlje. Svako povećano fizičko naprezanje može uzrokovati odstranjivanje tkiva. Kako bi izbjegli prerano rođenje, bolesniku s ovom značajkom zabranjeno je sudjelovanje u gimnastici.

Apsolutna kontraindikacija na korištenje fitballa za trudnice je povijest kroničnih patologija. Niz bolesti zahtijevaju kontinuirano liječenje i promatranje. Takve bolesti ne dopuštaju dodatnu obuku uz uporabu lopte. U nekim slučajevima stručnjaci savjetuju odvojeno pohađati škole za buduće roditelje. Nastavnici ponuditi tim pacijentima vježbe za normalizaciju disanja.

Opasan je problem tijekom trudnoće preeklampsija. Ova lezija se smatra kasnim oblikom toksemije. Uz preeklampsiju zabranjuju se sve vrste tjelesnih aktivnosti. Trudnica s gestozom je hitno potrebna za hospitalizaciju. Problem je opasno sačuvati održivost fetusa.

Trudnoća ne ide uvijek dobro i završava porođajem. Postoje opasnosti kao što je rano izbijanje trudnoće, spontani pobačaj, kasna intrauterinska smrt fetusa. Ako imate povijest takvih komplikacija, liječnici ne preporučuju gimnastiku. Pretjerana tjelesna aktivnost može dovesti do ponavljanja neugodne situacije. Ovi problemi zahtijevaju pažljivo praćenje stanja djeteta od strane liječnika.

Fitball se ne preporučuje kod nošenja više djece. Višestruka trudnoća često završava 35-36 tjedana. Da bi žena došla do određenog vremena, morate promatrati fizički mir i odustati od aktivnog načina života.

Razlozi za prestanak treniranja

U nekim slučajevima potrebno je prestati vježbati tijekom samog treninga. Odbijanje daljnje implementacije kompleksa je pojava sljedećih patoloških pojava:

 • iznenadna bol u perineumu ili donjem abdomenu;
 • pogoršanje općeg blagostanja;
 • izgled krvi u cervikalnoj sluzi;
 • neobičan ponašanje djeteta u maternici.

Ne biste trebali provoditi dodatnu obuku u slučaju iznenadne boli u perineumu ili donjem dijelu trbuha. Simptom se može pojaviti kada veličina fitballa nije pravilno odabrana. Također, može doći do boli s iznenadnim pokretima. Njuškanje ne bi trebalo pratiti daljnja gimnastika. Morate napustiti vježbe.

Potrebno je zaustaviti treniranje s općim bolestima. Glavobolje, tinitus se javlja s povišenim krvnim tlakom. Ako gimnastika dovodi do razvoja hipertenzije, potrebno ga je napustiti. Visoki krvni tlak je opasan tijekom prirodnog rada.

Posebnu pozornost treba posvetiti vratima cerviksa. U 1 trimestrima, sekrecija mijenja svoje karakteristike. Volumen pražnjenja postaje manji. Tajna se zgusne. Ova kvaliteta sluzi omogućuje vam pravilno i brzo oblikovanje pluta koji sprečava curenje vode i uzrokuje infekcije. Do trećeg trimestra vaginalni iscjedak postaje minimalan. Oni su bijele boje.

Tijekom gimnastike može se povećati količina izlučenih tajni. Ovo se ne smatra patologijom. Zbog ubrzanja cirkulacije krvi, sekretorne žlijezde počinju intenzivnije raditi. No, postoji opasni simptom. Otkrivanje krvi ili smeđih vlakana u sluzi ukazuje na razvoj patološkog procesa. Krv u pražnjenju može biti znak početnog prijevremenog rada ili pobačaja. Kada se krv pojavljuje u vaginalnim sekretima, potrebno je prestati trenirati i konzultirati stručnjaka.

Svako dijete ima ponašanje u majčinom trbuhu. Ženska pozornost treba privući nedostatak kretanja ili prekomjerna aktivnost bebe tijekom gimnastike. Razlog za promjenu aktivnosti fetusa može biti manjak kisika. Gladnja kisika, koja se razvija tijekom gimnastike, razvija se iz raznih razloga. Mala količina kisika može uzrokovati razvoj različitih zdravstvenih problema za dijete. Postoji opasnost od smrti. Ako se dijete u gimnastici počinje ponašati neuobičajeno, morate napustiti vježbu na fitballu.

Značajke kasnog treninga

Vježbe na fitball za trudnice 3 trimestra treba biti u stanju ispravno obavljati. Tijekom vježbanja morate se pridržavati sljedećih pravila:

 • izbjegavati iznenadne pokrete;
 • odbijaju se vježbati u ležećem položaju;
 • pratiti broj otkucaja srca;
 • promatrajte trajanje vježbanja;
 • budite oprezni za izvođenje kompleksa za istezanje mišićnog okvira.

Glavni uvjet tijekom gimnastike na fitballu je odsutnost oštrih pokreta. Također je zabranjeno savijati i ljuljati udove. Sve bolesne radnje treba obavljati glatko. To će izbjeći ozljede i razvoj ranog rada.

U trećem tromjesečju, dijete počinje dobiti masu. To dovodi do povećanog pritiska na unutarnje organe. Rast djeteta popraćen je promjenom položaja želuca, mokraćnog mjehura, jetre i pluća. Usvajanje recidiva prati povećani pritisak. Zbog toga liječnici preporučuju kasno trudnoću da preferiraju vježbe u sjedećem ili stojećem položaju. Fitball u ovom slučaju smanjuje snagu tlaka i olakšava prijenos učionica u gimnastiku.

Potrebno je pažljivo pratiti brzinu otkucaja srca. Normalno, gimnastika dovodi do povećanja pulsa do 145 otkucaja u minuti. Ako puls prelazi dozvoljenu brzinu, to dovodi do oštećenja miokarda. Mnogi treneri preporučuju obavljanje kardio kompleksa za fitball u trećem tromjesečju. Ova gimnastika ne prati snažno povećanje krvnog tlaka. Kako bi se olakšao proces praćenja impulsa pomaže posebni uređaj koji se može kupiti u bilo kojoj ljekarni.

Na kraju trudnoće, produljeno vježbanje je zabranjeno. Od trećeg trimestra potrebno je smanjiti vježbanje na 20-30 minuta. Time će se izbjeći preveliki rad i razvoj negativnih posljedica. Ako pacijent nema dovoljno vremena, između pristupa stajalištu morate se odmoriti. Pauza može biti praćena tehnikama disanja ili slušanjem opuštajuće glazbe.

Vježba nosila treba biti oprezan. Dva mjeseca prije rođenja pojavljuje se omekšavanje hrskavičnih pregrada. Ova kvaliteta hrskavice omogućuje kosti zdjelice postupno pomicanje. Ali nepravilno istezanje mišića je ispunjeno lomom mekog hrskavice. U ovom slučaju, žena je smještena u bolnicu. Daljnji oporavak može se provesti u roku od nekoliko mjeseci.

Odabir kugle za treniranje

Pozitivan rezultat ovisi o pravilnom izboru fitballa za gimnastiku. Ako se trenira u teretani, trener odabire fitball.

Da biste vježbali na kuglu morate razmotriti sljedeće značajke:

Kada kupujete fitball, morate pregledati priloženu etiketu. Svi proizvođači propisuju maksimalnu dopuštenu težinu i veličinu prilikom napuhavanja lopte. Ti se podaci ne smiju zanemariti. Fitball je izrađen od silikonskog materijala, koji se podvrgava određenom istezanju. Ako težina bolesnika ne zadovoljava maksimalnu dopuštenu razinu, fitball može prasnuti.

Promjer lopte također je važan. U sjedećem položaju, leđa trudne žene bi trebala zauzeti ravno mjesto. Noge u savijenom stanju trebale bi oblikovati pravi kut. Nepodudarnost između ovih značajki dovodi do neodgovarajućeg usavršavanja. Opasno je ozlijediti. Ako žena ne može samostalno izabrati fitball, treba stručne savjete. Prodavatelj će detaljno reći o značajkama svake loptice.

Treći trimestar je posljednja faza trudnoće. Tijekom tog razdoblja, očekivana majka treba se pripremiti za predstojeću isporuku. Dobar pomoćnik će se igrati. Ako je gimnastika uspješna, lopta se može odvesti u bolnicu.

Priprema za porođaj: vježbe disanja i vježbe

Roditi dijete nije lagan test za žensko tijelo. Ali priprema za porođaj, koja uključuje vježbu i pravi stav, može uvelike olakšati taj proces. Osim toga, umjerena tjelesna aktivnost tijekom trudnoće pridonosi brzom povratku u svoj bivši oblik nakon rođenja djeteta.

Vježbe za buduće majke ubrzavaju metabolizam u tkivima i povećavaju cirkulaciju krvi, jačaju mišiće koje će se koristiti tijekom poroda. Preporučuje se gimnastika za trudnice od trećeg tromjesečja.

Vrste fizičke pripreme za porođaj

Vježbe za pripremu za porođaj korisne su gotovo svim trudnim majkama. Fizička tjelovježba kontraindicirana je samo za žene koje imaju pada krvnog tlaka u položaju ili postoji opasnost od početka preranog rada.

Gimnastika za trudnice, na prvom mjestu, usmjerena je na opće jačanje mišićnog sustava. Također, vježbe preporučene za buduće majke pomažu u održavanju dobrog stanja tijela, poboljšanju metabolizma i oksigenaciji tkiva, što je neophodno za rastući fetus.

Gimnastika dišnog sustava pomaže u učenju tehnike pravilnog disanja u porođaju. Njegova glavna svrha je smanjiti razinu boli u prvoj fazi rada i ublažiti bolno razdoblje. Pročitajte više o razdobljima rođenja →

Psi-poput disanja tehnika se prakticira u procesu bolnih kontrakcija, a duboki dah s namjernim zadržavanjem daha pomaže povećati snagu pokušaja.

Jednako su važne popularne vježbe Kegela. Ojačavaju dno zdjelice, čineći mišiće perineuma elastičnijim. To služi za sprečavanje prekida i omogućava ženski reproduktivni sustav da se brzo oporavi od izgleda djeteta.

Priprema za porođaj je neophodna u kompleksu. Gimnastika se može izvoditi na posebnim tečajevima za trudnice i kod kuće. Glavni pristup ovom pitanju odgovorno i pravodobno.

Vježbe za lako porođaj

Postoje mnoge vježbe za trudnice da se pripreme za porođaj. Važno je shvatiti ulogu koju igraju za majku i dijete, jer je i za generički proces ozbiljan test. Mnoge žene su neozbiljne zbog prenatalne pripreme, smatrajući da je to gubljenje vremena i pribirivanje svih nada na prirodu i medicinsko osoblje.

Nedostatak fizičke spremnosti za porođaj često dovodi do slabosti rada, krvarenja maternice, teškoća u teškom razdoblju i drugih komplikacija u dvorani.

Čak i ako se trudna majka nikada nije bavila tjelesnom aktivnošću i nije imala gimnastiku, ona može iskoristiti sve vježbe za trudnice, koje će pripremiti tijelo za nadolazeće tjelesne napore i značajno olakšati porođaj.

Ali prije nego što odaberete bilo kakvu pripremu vježbanja za porođaj, trebate se posavjetovati s liječnikom. Pogotovo ako ranije buduća majka nije radila fizičke vježbe.

Navodimo klasične vježbe za pluća, što znači brzu i bezbolnu isporuku:

 1. Stojeći u stojećem položaju, polako se spustite, pokušavajući držati savijenu poziciju nogu 20 sekundi. Postupno smjestite u polusjedi položaj do minute. Ova vježba jača zid abdomena, trbušne mišiće i prsni pod.
 2. Sjednite na pod, protežite jednu nogu naprijed, a drugi - zavoj na koljenu. Uzmi veliki ručnik i, savijanje na pola, popravite preklop na peta ispružene noge. Nagnite tijelo prema naprijed, držeći ručnik i preostao na ovom mjestu 20 sekundi. Ponovite vježbu 5 puta.
 3. Lezi na leđima blizu zida, tako da su stražnjice pritisnute protiv nje. Podignite noge kako biste pojačali imaginarne korake, dodirujući zid. Nakon pojave blage umora, noge se šire što je moguće šire po stranama i tako držite 30 sekundi, bez da se suzu stražnjicu s vertikalne površine.
 4. Naslonite se na leđa, pokušajte naizmjence kako biste opustili slijedeće mišićne skupine u preporučenom redoslijedu: kukovima, nogama, stražnjici i trbuhu. Disanje bi trebalo biti mirno.

Gimnastika s prsnom prikazom

Ovaj skup vježbi je specifičan. Potrebno je samo onim trudnim majkama čija se beba nije pretvorila u fiziološku glavobolju u trećem tromjesečju trudnoće. Pročitajte više o pregledu zdjelice →

Vježbe za pripremu za porođaj počinju s 32. tjednom:

 1. Leži na vašoj strani, po mogućnosti na mjestu gdje je glava budućeg djeteta, ostati na fiksnoj poziciji 10 minuta. Onda ležite na drugoj strani. Napravite vježbe do 3 puta dnevno.
 2. Isto tako, kako bi se fetus prevrnuo, leži na leđima, stavljajući mali jastuk pod lumbalnu regiju. Istodobno je potrebno osigurati da je zdjelica najmanje 20 cm iznad razine glave. U tom položaju treba ostati 15 minuta. Obavite ga 2 puta dnevno.
 3. Kada je zdjelica prezentacija fetusa korisna za posjet bazenu, uključujući, za obavljanje aerobika u vodi za trudnice.

Vježbe za poticanje porođaja

Gimnastika, usmjerena na poticanje rada, je popularna. Uz pomoć, dijete će brzo pasti u zdjelicu, a njegov napredak će biti lakši.

Ove vrste tjelesne aktivnosti pomažu pri početku kontrakcija:

 1. Pješačka. Prirodne taktike stimulacije rada, zbog čega dijete pada i počinje pritisnuti cerviks. S druge strane, to potiče veću sintezu oksitocina i ubrzava početak rada.
 2. Uspon i spustite se stubama. Takve vježbe za pripremu za porođaj djeluju na isti način kao i hodanje, glavni uvjet je da ni u kojem slučaju ne biste previše vježbali u procesu.
 3. Plivanje.
 4. Položaj pozicije.
 5. Nagnite trup prema naprijed. Prikupljanje raspršenih šibica i podova za podmazivanje ručno su izvrsni stimulansi rada.
 6. Sex. Možda najugodnija opcija za poticanje radne aktivnosti.

Fitball vježba

Vježbe za pripremu za porođaj pomažu jačanju mišića leđa, dna zdjelice i trbuha bez opasnosti za zdravlje i dodatni napor, ako koristite fitball u tom procesu. Očekuje ih majka, počevši od trećeg trimestra.

Složene vježbe:

 1. Sjednite na loptu, nataknite stražnjicu, nježno podignite jednu nogu (koliko god je moguće) i pokušajte je zadržati u zraku 3 sekunde. Vratite se na početnu poziciju i ponovite vježbu s drugom nogu.
 2. Lopta pritisnuta natrag prema zidu, noge stavljene ispred tijela. Bez gubljenja kontakta s fitballom, polako se spušta (skočite) s loptom sve dok bokovi ne budu paralelni s podom. Ako je moguće, vježbu treba izvoditi pored voljene osobe kako bi vas mogao osigurati u slučaju gubitka ravnoteže.
 3. Naslonite se na zid, držeći fitil na ispruženim rukama i pritiskom na vertikalnu površinu. Tijelo je ravno, širina ramena stopala, polako stišćući kuglu, savijajući ruke na laktovima. Dakle, mišići prsnika treniraju se.

Kegel vježbe

Ime Arnolda Kegela poznato je mnogim ženama, zahvaljujući kompleksu vježbi za jačanje mišića perineuma kojeg je razvio. Lako je osjetiti ove mišiće - dovoljno je prekinuti mokrenje kako bi se utvrdilo gdje se nalaze.

Kegel vježbe su pogodne za pripremu za porođaj, pomažu da mišići na ovom području budu robusniji i elastičniji, tako da će rad biti lakši i bez pauze. Pročitajte više o metodama koje pomažu rađanju bez pauze →

Preporuča se proučavati metodu Kegel od 16. tjedna trudnoće. Vježbe se mogu izvoditi u bilo kojem početnom položaju - sjedenje, ležanje ili stojeći. Oni se izvode do osjećaja blagog umora mišića u perineumu. Postupno se opterećenje može povećati na 3 seta od 20 puta.

Osnovni kompleks sastoji se od sljedećih vježbi:

 1. Sporo stiskanje. Mišići perineuma polako i stisnuti i opustiti, važno je osigurati da mišići oko anusa ostanu na miru.
 2. Kata. Zamislite da su mišići perineuma podijeljeni u visinu u zasebne etaže. Započnite polako "podizati" ih, zadržavajući nekoliko sekundi na "novoj visini", a zatim ih postupno smanjivati.
 3. Treptati. Mišići su napeti i opuštaju se brzim tempom.

Vježbe za disanje

Vježbe za dišni sustav također su od velike važnosti u fazi pripreme za porođaj.

Trudnice se preporuča disati prema sljedećem postupku:

 1. Lezite na podu, stavite jastuci ispod glave i koljena. Nakon dubokog daha, zadržite dah par sekundi, a zatim počnite polako osloboditi zrak usta, dok opuštate sve mišiće. Vježba pomaže napuniti tkiva s kisikom, kako bi maksimalno opustila mišiće, smanjujući bol i umor.
 2. Disanje "poput psa" pomoći će izdržati bolne kontrakcije. Lako je naučiti ovu tehniku: u sjedećem položaju pokušajte disati često i površno koliko god možete (ne biste trebali pretjerati, naravno).

Da bi vježba bila učinkovita, trebate redovito raditi. Poželjno je izvršiti ih u pokretu, na primjer, u procesu hodanja.

Očekujuće majke moraju zapamtiti da su vježbe za pripremu za porođaj sjajan način da poboljšate tjelesnu kondiciju, poboljšate raspoloženje i ojačate zdravlje vašeg nerođenog djeteta. Ne biste trebali biti angažirani dugo, sve dok iscrpljenost - trudnica nije potrebna. Strast za tjelesnim aktivnostima može učiniti više zla nego dobro.

Ali ne bismo trebali izbjegavati gimnastiku, provodeći cijeli dan čekajući isporuku na kauču. Redovita umjerena tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana i boravak na svježem zraku bit će najbolja priprema za buduću majku za nadolazeći događaj.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Vježbe za trudnice i za pripremu za porođaj (mnoga slova i fotografije)

Dobar dan svima, moja dobra!

Kao što sam obećao, podijelit ću vježbe s fotografijom za jačanje mišića tijekom trudnoće, kao i pripremu za porođaj, koje ja osobno radim kod kuće iu pilates klase za B.

Želim odmah upozoriti (.) - vježbe se mogu izvoditi od 12. tjedna i samo u dogovoru s liječnikom, tj. ako imate prijetnju ili kada vježbate, postaje neugodno, nemojte ih raditi. Vaše zdravlje i dijete - najvažnija stvar!

Sve vježbe moraju se izvoditi u ritmu, a ne zaboraviti na disanje. Htio sam se odmoriti - popijte vodu. I, naravno, budite vrlo pažljivi i oprezni prilikom vježbanja s fitballom... mi, puzatikam, ne možemo pasti.

Dakle, ovdje su neke vježbe. U slučaju pitanja, nemojte se ustručavati i kontaktirati, posavjetovat ću se

Postavite se mirnom ili ugodnom glazbom, uz bocu vode. Trebat će vam vrećica za vježbanje, mala lopta, mali jastučić za koljena (izborno), i ako postoji fitball, ako ne, onda ne.

Pomaže bolovima u kralježnici zdjelice (osobito na kraju B, kada je beba spremna za odlazak). Ulazimo u početni položaj i gledamo između dlanova dok udahnimo:

Na izdisaj, gledamo trbuščić, lupanje kralježnice, a naročito zdjelicu, tako da se zdjelica kosti usmjerava na pod (koliko god možete)... poput mače koja se upravo probudila:

Ponovite 10 puta za bol ili na početku i kraju treninga.

Za istezanje mišića leđa i stražnjice. Kleknite, tako da su noge blizu, udahnite

i na uzdisanje sjedimo na petama, šireći koljena tako da ima dovoljno prostora za tum.

Ne vježbajte prenisko, samo da biste protežu leđa i stražnjicu. Ponovimo 10 puta za bol u leđima ili na početku i kraju treninga.

Varijacija vježbe 2, kako bi se protezili mišići leđa i olakšali bol u prsnom košu. Kleknite i odmorite se na dlanu. Lagano nagnite naprijed tako da je zdjelica malo naprijed i težina tijela je više na rukama:

I nacrtajte krug u zraku u jednom krugu, a zatim u drugom smjeru.

Za istezanje i jačanje mišića perineuma. Vrlo korisna vježba prije porođaja. Kleknite na jastučić i prvo stavite desnu nogu naprijed, tako da je koljena iznad gležnja. Osjetite kako se protežu mišići zdjelice. Disati.

Zatim rastegnemo ruku prema gore i pogledamo dlanu oko 10-15 sekundi kako bismo još više podigli mišiće:

Ako vam stezanje dopušta, možete se okrenuti u smjeru koljena na istom mjestu kako bi se protezali trbušni mišići. Slično tome, radimo isto s drugom nogu nakon kratke stanke.

Za istezanje i jačanje mišića zdjelice. Izvrsno držanje za vježbe Kegel. Zahvaljujući početnoj poziciji, mišići zdjelice rade, a ne stražnjice. Mi postanemo u položaju koljena, a sa čelom nagnuti prsten na cam:

Učinimo sljedeću vježbu - dok udisaj, mi opuštaju mišiće oko ulaza, dok izdahnimo, trudimo se, kao da želimo privući zrak kroz slamku.

Ponovite 10-15 puta. Ova vježba se može obaviti već prvog dana nakon rođenja za oporavak.

Za istezanje i jačanje mišića zdjelice. Trebat će vam teniska kugla ili mekani valjak (kao i za aerobik u vodi). Stavite loptu na pod i sjesti točno na sredinu na turskom:

U početku će biti bolestan, pa se malo naslonite, naslonjen na vaše ruke.

Možete se prebacivati ​​s jedne na drugu stranu. Sjedimo na loptu 30-45 sekundi, a zatim se odmaramo i produžimo - sjedimo i pridružujemo se koljenima i mašu koljena s jedne na drugu, bez podizanja stopala - 5 puta u svakom smjeru:

Za istezanje i jačanje mišića zdjelice. Sjednite u izvornom položaju, možete staviti jastuk ispod koljena, ako koljeno ne dodiruje pod:

Zatim smo napravili padine u smjeru nožice izdužene noge. Prebacivanje na razinu koja vam je prihvatljiva. U tom položaju držite pritisnutom 5-10 sekundi.

Vraćamo se na početnu poziciju i ponovimo 5-7 puta. Nakon pauze ponovimo sve ovo s drugom nogom.

Pomaže boli u zdjelici kralježnice. Naslonite se na stranu, koljena savijena, stavite loptu između koljena (tenis ili malo više):

Počnemo kliziti gornji koljeno na loptu, guranje koljena prema naprijed i povratak natrag:

Vježbamo za 1-2 minute, a zatim promijenimo stranu i učinimo isto.

Za istezanje i jačanje mišića zdjelice. Sjedite u izvornom položaju tako da su noge bile pridružene, a koljena su razdvojena:

Sjednite ovako za 1-2 minute, možete se prebacivati ​​s jedne na drugu stranu. Udoban stav za gledanje filmova kod kuće

Za istezanje i jačanje mišića zdjelice. Stajemo na koljenima i naslonimo se na dlanove, udahnite:

Na izdisaj pokušavamo povući (malo) bebu, kao u viseću mrežu, s mišićima koji dolaze iz pupka i dolje. Ponovite 10 puta.

Ojačati mišiće dna zdjelice i stražnjice. Ležimo na leđima (ako nismo ugodno, ne vježbamo), naši koljena su savijeni, odvojeni od ramena. Na udisaj, pažljivo podignite zdjelicu duž kralješka:

Na izdahnuti, također se krećemo niz kralježnicu. Ponovite 15-20 puta, ako postoji snaga, zatim nekoliko pristupa. Ista vježba se može napraviti na fitballu:

Proširiti leđa - postavljamo noge šire od ramena i naslonimo ruke na loptu, ravnamo se naprijed, tako da brada bude povučena prema prsima.

Možete prošetati s jedne strane na drugu za malo više istezanja. Zatim lagano vratite u polaznu poziciju. Ponovite vježbu 8-10 puta.

Pomaže boli u zdjelici kralježnice. Sjednite na fitball i privući velike krugove u jednom smjeru, a zatim drugi:

Ojačati mišiće dna zdjelice i stražnjice. Sjedimo na fitballu, poput konja - koljena gledaju na strane, odmaramo se nogama na podu. Zatim počnemo ukloniti jednu nogu i tražiti središte gravitacije, balansiranje na lopti. Budite oprezni! Ako ne uspije, započnite ponovno. Ako se ispostavi, možete se protezati na stranu. Napomena - s osmijehom i onim invalidnim mozgovima postaje bolje

Za istezanje leđa mišića i bol u zdjelici kralježnice.

Sjedimo na fitball, naslonimo se na laktove i sporo se spuštamo, držeći noge (nježno kako ne bismo pali):

Zatim možete staviti ruke iza glave ili ih istegnuti i postupno izravnati koljena, tako da će tjelesna težina biti na lopti, a leđa i mišići zdjelice će biti opušteni.

Dajemo i razmišljamo o nečemu ugodnom. Pažljivo vratite u početni položaj.

Nadam se da će vam ove vježbe pomoći i vama! Imati lijepu trudnoću i laganu dostavu!

Gimnastika za trudnice na fitballu

Za žene koje su u zanimljivom položaju, lagani fizički napor smatra se samo plusom. Jedna od mogućnosti za gimnastiku za trudnice je vježbe s fitballom, koje sve više dolaze do popularnosti.

Koje su opcije za vježbe na lopti za trudnice, a što je bolje odabrati? Pročitajte više u našem članku!

Što je fitball

Fitball je gimnastička lopta koja je dizajnirana za fitness i omogućuje vam da izvodite različite fizičke vježbe. Lopta ima prikladan oblik, omogućuje vam izdržavanje čvrstih opterećenja, možete sigurno leći na njemu, sjesti na konju i čak skočiti na nju.

U stvari, lopta je svestran fitness uređaj, ali je posebno pogodna za trudnice koje žele zadržati svoja tijela u dobroj formi. I također pomaže nositi se s opterećenjem na leđima i boli u njoj, što je puno trudnica.

Bez sumnje, prije nego što počnete raditi, trebate se posavjetovati s ginekologom, koji prati buduću majku. Iako, kako se pokazalo u praksi i "iskusnim" revizijama, lopta za trudnice gotovo da nema kontraindikacije, a mnogi ginekolozi preporučuju korištenje prije rođenja.

Osim toga, vježbe s fitballom ne uzrokuju bol u mišićima i, za razliku od treninga snage, ne stvaraju mišićnu masu. Sve vježbe bi trebale biti polagano i održavane.

Što daju klase?

Među prednostima koje gimnastika na fitballu pruža su:

 • Iskrcavanje kralježnice od konstantne napetosti. Sjedeći na lopti, formira se ispravno držanje tijela, mišići koji okružuju kralježnicu opuštaju;
 • Značajna poboljšanja su uočena u funkcioniranju dišnog sustava, posuda je ojačana i srčani ritam normaliziran;
 • Postoji aktivacija cirkulacijskog sustava, koji omogućuje izbjegavanje stagnacije u cirkulaciji krvi i opskrbu kisikom svim organima;
 • Zahvaljujući vježbama na lopti za trudnice, možete razviti svoje mišiće zdjelice, čime se izbjegavaju suze i ozljede tijekom porođaja;
 • Vježbe na fitballu imaju pozitivan učinak za sprječavanje bolesti urogenitalnog sustava i bubrega, kao i sprečavanje prolapsa maternice;
 • Postoji značajno jačanje mišića trbuha i leđa;
 • Vježbe koje se izvode na sva četiri, omogućuju vam uspostavljanje cirkulacije krvi u uteroplacentalnoj regiji i bubrezima;
 • Dobra prevencija hemoroida, što je posebno važno za trudnice.

Koristeći fitball, kao alternativu uobičajenoj stolici, omogućuje vam opuštajući učinak čak i dok gledate televiziju ili čitate knjigu. I sa bolovima u leđima, možete se nositi s uobičajenim zakretanjem na lopti.

Fitball je također izvrstan pomagač tijekom poroda, može značajno smanjiti bol u procesu kontrakcija i pruža priliku za uštedu snage. I kratki skokovi na kuglu uzrokuju dodatni protok krvi u zdjelice i povećavaju proširenje cerviksa.

Osnovne vježbe

Da bi se dobio učinkovit rezultat, nije potrebno izvesti složene gimnastičke piroete, ali dovoljno je svladati nekoliko jednostavnih vježbi. I ne trebate mnogo napornih ponavljanja i voziti se do sedmog znojenja, već napraviti svaku varijantu vježbe samo 3 ili 4 puta.

Potrebno je početi vježbati na teretanu za trudnice u ranoj fazi, postupno povećavajući vrijeme do 10 minuta dnevno.

Prije početka vježbe, potrebno je protezati mišiće 5 minuta kako bi se izbjeglo istezanje i priprema tijelo za opterećenje. Da biste to učinili, dovoljno je napraviti nekoliko udaraca rukama, izgledati kao mjesto, protežući se s jedne na drugu stranu i obavljati se klanjati glavom.

Ako se tijekom sjednice neudobnost počinje osjećati u bilo kojem području ili se pojavljuju bolni osjećaji, potrebno je prekinuti vježbe i odvojiti malo vremena za odmor.

Gimnastika na lopti, koja se preporučuje za trudnice, uključuje nekoliko odredbi:

Imajte na umu nekoliko jednostavnih vježbi koje su bitne i imaju opipljive prednosti za tijelo.

"Proljeće" - izvodi se dok sjedi i sugerira elastične pokrete, držeći noge na podu. Da biste komplicirali vježbu, možete podići ruke ili dodati uglove.

"Leptir" se izvodi ležeći i služi za rad s unutarnjim i vanjskim mišićima kukova. Iz sklonog položaja, lopta je omotana oko nogu, a time se izvode pokreta stiskanja.

kontraindikacije

Nije preporučljivo izvoditi vježbe na lopti za trudnice koje imaju sljedeće čimbenike rizika:

 • Postoji rizik od pobačaja ili početka prijevremenog rada;
 • Dijete je u položaju pogrešne prezentacije;
 • Žena pati od kronične bolesti bubrega, upale pluća ili bolesti srca.

Kako odabrati dobru loptu?

Prilikom odabira kugle za vježbanje potrebno je obratiti posebnu pozornost na veličinu i "probati ga" s njim. Lopta se smatra prikladnom ako, u sjedećem položaju, kut između bedra i donje noge tvori približno 100 stupnjeva.

Ako kupite loptu na internetu i sjednete na njemu ne radi, onda se morate usredotočiti na omjer rasta i veličine lopte. Dakle, za visinu do 152 cm, pogodna je lopta od 45 cm, do 162 cm - promjer 55 cm, a za žene do 185 cm visine potrebno je uzeti veličinu od 65 cm.

Nemojte kupovati proizvode za koje se zna da su jeftini, jer imaju nisku kvalitetu gume, poslužit će malo i sugeriraju prisutnost jakog toksičnog mirisa.

Obratite pažnju na to da li pumpa dolazi s loptom, bez koje nećete moći napuhati proizvod.

Što se tiče skladištenja lopte, ona bi trebala biti smještena daleko od grijača i baterija, kao i za zaštitu od posljedica piercinga.

Zahvaljujući vježbama fitball, uspješno održavate dobru fizičku formu tijekom trudnoće, spriječite pojavu strijama, sposobni kontrolirati svoje tijelo i razviti fleksibilnost potrebnu za vrijeme poroda.

Također je vrijedno napomenuti da žene koje su u dobrom fizičkom obliku, mnogo bolje podnose proces porođaja i oporavak mnogo brže nakon toga.

Zato nemojte biti lijen i to učinite, jer beba treba zdravu i lijepu majku!

Vježbe za porođaj: učinkovita gimnastika za lako porođaj bez pauze

Trenutak rođenja djeteta dolazi i zabrinuti ste koliko će to biti uspješno. Da biste bili sigurni u uspješan rezultat ovog odgovornog događaja, trebate se pripremiti unaprijed. Konkretno, kako bi saznali koje će vježbe za porođaj olakšati bol, izbjegavati suzu, stimulirati maternicu, ublažiti stres i napetost.

Ovo će znanje biti korisno kada se čini da mučenje nikada neće završiti. Oni će omogućiti ženi u radnoj snazi ​​da podnese sva suđenja koja su joj pala s dostojanstvom i najmanje gubitkom.

Zašto nam je potrebna gimnastika

Tijekom trudnoće, preporučuje se posebna vježba za redovito obavljanje pripremanja za porođaj, što će omogućiti tijelu da bude u potpunosti pripremljen za takav odgovoran događaj. Ona će pomoći:

 • razviti pokretljivost i fleksibilnost kosti zdjelice, donjih dijelova kralježnice, što će uvelike olakšati rad i izbjeći bol u leđima tijekom rođenja djeteta;
 • protežu mišiće kukova tako da možete udobno sjediti u dvorani za dulje vrijeme koliko je potrebno;
 • zadržati mišiće zdjelice i vagine u tonu kako bi se izbjegla urinarna inkontinencija i hemoroidi nakon poroda i ubrzali razdoblje oporavka;
 • vrijeme za otvaranje vrata maternice (pročitajte više o njegovoj pripremi).

Ako želite roditi bebu s minimalnim komplikacijama, bez boli i lijekova, pronaći niz vježbi za svaku grupu mišića i započeti s redovitom primjenom već 4-5 mjeseci trudnoće. To će vam omogućiti savršeno pripremanje za porođaj.

trening

Za svaku skupinu mišića i organa postoje posebne vježbe koje ih pripremaju isključivo za porođaj.

 • Priprema za rođenje kosti zdjelice

Klekni dolje, naslonite se na ruke. Postavite dlanove na udaljenosti od oko 30 cm, koljena - 20. Hips treba biti strogo okomito na pod. Polako se zavojite, podignite stražnjicu što je više moguće. Učinite sve to duboko.

 • Vježbe za rastezanje kukova

Sjednite na turski (u poziciji lotosa). Noge su se pridružile, koljena su razdvojena. Omotajte ruke oko gležnjeva. Sagnuti se naprijed, stavite na noge podlaktice. Lagano pritisnite koljena s laktovima, kao da ih pokušavate razdvojiti.

 • Vaginalni trening mišića

Najbolje vježbe za porođaj bez pauze su one koje nudi Kegel (već smo napisali koliko su učinkovite nakon rođenja). S vremena na vrijeme, nekoliko puta dnevno, iscijedite intimne mišiće sa svojom snagom, a zatim polako pustite, opuštajući se.

Jednostavna, ali učinkovita gimnastika, koja je započela tijekom trudnoće, izvrsna je pomoć u porođaju, koje možete cijeniti kada dođe trenutak. Uz gore navedene vježbe, uzmite u obzir one koje se mogu izvesti tijekom rada i pokušavaju ublažiti bol ili ubrzati kontrakciju maternice.

Za stimulaciju

Ako su svi uvjeti već izašli, a beba vam ne želi zadovoljiti svojim rođenjem, gimnastika će pomoći da stimulira porođaj, što će znatno ubrzati proces rješavanja tereta.

 1. Pješačenje je odličan način za prirodno poticanje procesa rođenja. Pomaže djetetu da postupno pada. To tjera pritisak na maternicu, što dovodi do širenja njezinog cerviksa. To povećava oslobađanje oksitocina u tijelu, što uzrokuje porođaj.
 2. Ne samo da hodaju, a uspon i silazak stubišta pridonosi još bržem protoku porođaja. Kada se svaka sljedeća noga podigne, otvori se bazen, djetetu se stvara opsežniji prostor. Šokovi u trenucima spuštanja pomažu mu da se udobnije.
 3. Dojke su još jedna velika vježba koja može uzrokovati porođaj. Voda uklanja napetost i težinu od zglobova, ublažava napuhanost.
 4. Sjedeći i čučnjevi su korisni kada je dijete previsoko u maternici. Pomažu mu da padne, uzimajući u ispravnu poziciju.
 5. Svaka od njih je velika gimnastika za početak rada, koji uopće neće početi. Da biste to učinili, možete svaki dan swing na ljuljački. Ili, ispred TV-a, nemojte sjediti na sofi, već na velikoj gimnastičkoj lopti i njišući se na njemu u različitim smjerovima.

Sve gore navedene vježbe mogu biti prirodni poticaj za rođenje punog djeteta. Takva korisna vježba omogućit će vam da se držite stane, ublažite stres i pomažete svojoj bebi da se rodi što je prije moguće. I čim dugo očekivani kontrakcije započinju, pojavit će se još jedno pitanje: kakva će gimnastika biti potrebna tijekom rada kako bi ublažila bol i ublažila patnje?

Od boli tijekom porođaja

Saznajte unaprijed kako izvesti posebne vježbe koje smanjuju bol. U učionici za mlade majke govore o tome kako gimnastika pomaže u porođaju, što se može očekivati ​​od nje. Njegove funkcije su:

 • svladavanje svjesnog opuštanja pojedinih mišića tijela;
 • udobno stanje pri rođenju;
 • smanjenje napetosti i aktivnosti u ovom trenutku živčanog sustava;
 • zamor mišića;
 • smanjenje boli;
 • dobivanje maksimalne količine kisika od maternice;
 • Svjesno usredotočavanje vaše pažnje na vježbe i opuštene mišiće pomaže u odvraćanju boli.

Obično se gimnastika za lagano porođaj odabire na predavanjima za mlade majke. Postoje jednostavniji kompleksi koji se mogu pronaći i razraditi samostalno. U međuvremenu borite se sa sljedećim vježbama.

 1. Noge su razmaknute širine ramena, ruke dolje duž tijela (početni položaj vježbe). Na udisaj, širite ruke na strane, niže na izdisaj, stisnite ruke.
 2. Idite na istu početnu poziciju. Povucite laktove natrag, podignite svoje noge jedan za drugim.
 3. Prethodna početna pozicija. Alternativno, uzmite svoje ruke na stranu zajedno s tijelom.
 4. Polazna pozicija vježbe: sjednite na rub stolice, savijte koljena, spojite potplata. Koljena se raširila, vraćaju se na polaznu poziciju.
 5. Polazna pozicija za vježbu: leže na ravnoj površini. Alternativno savijanje nogu, savijanje koljena u različitim smjerovima.
 6. Sporo, mjereno hodanje u normalnim i križnim koracima.

Gimnastika dišnog sustava za porođaj pomaže u smanjenju boli, što će omogućiti oksigenaciju oba organizma, i žena u radnoj snazi ​​i fetus. To je nužno za normalni tijek cijelog procesa.

 1. Opuštajuća vježba disanja (koristi se na početku rada). Udahnite kroz nos, kratku stanku, izdahnite kroz usta. Disanje bi trebalo biti glatko, bolje povući usne u cijev.
 2. Površna vježba disanja (potrebna za olakšavanje kontrakcija). I inhalacija i izdisanje vrše se isključivo kroz nos ili usta. Pokret bi trebao biti lagan i brz, bez sudjelovanja abdominalnog zida: pobrinite se da je stacionaran. Udisanje i izdisanje trebaju biti jednaki u trajanju.
 3. Povremena vježba disanja (korisna u razdoblju pokušaja). Proizvedeno uz sudjelovanje prsa, uz stalni, ali brz tempo. Otvorite usta, dodirnite jezik donjih zuba. Izvana bi to trebalo biti poput pasa koji brzo diše.
 4. Vježba s dubokim disanjem (u posljednjoj fazi rada, kada se pojavljuje dječja glava). Kroz nos, morate duboko udahnuti, polako računati na 10, izlijte glatko izdisanje kroz usta dok izgovarate glasne cvrčanje zvukove.

Pročitajte više o pravilnom disanju tijekom porođaja i rada ovdje.

Sada znate kako je korisna gimnastika za porođaj, što je u stanju pružiti lagano, nekomplicirano rođenje djeteta. U ovom presudnom trenutku ona neće umrijeti od boli i slabosti, već će pomoći svojoj bebi da prođe sve testove s najmanjim gubitkom. Njegov daljnji razvoj i stanje mame ovisit će o njemu. Stoga, sve trudnice moraju unaprijed naučiti posebne vježbe i aktivno ih vježbati tijekom rada i borbe. Bezbolna, brza i jednostavna dostava bez uporabe lijekova u ovom slučaju neće biti mit, već stvarnost.

Postoji niz zaključaka o opasnostima kozmetičke deterdžente. Nažalost, nisu svi novootvoreni mame slušali. U 97% dječjih šampona upotrebljava se opasna supstancija natrij-lauril-sulfat (SLS) ili njegovi analozi. Napisano je mnogo članaka o učincima ove kemije na zdravlje djece i odraslih. Na zahtjev naših čitatelja testirali smo najpopularnije robne marke. Rezultati su bili razočaravajući - najčešće objavljene tvrtke pokazale su prisutnost najopasnijih komponenti. Da ne kršimo zakonska prava proizvođača, ne možemo imenovati određene marke.

Tvrtka Mulsan Cosmetic, jedina koja je provela sve testove, uspješno je primila 10 bodova od 10 (vidi). Svaki proizvod je napravljen od prirodnih sastojaka, potpuno siguran i hipoalergenski.

Ako sumnjate u prirodnost vaše kozmetike, provjerite datum isteka, ne smije prelaziti 10 mjeseci. Oprezno dođite na izbor kozmetike, važno je za vas i vaše dijete.