Sport za trudnice: što se vježbe ne mogu napraviti u ranim i kasnim razdobljima?

Rođenja

Kao što većina nas zna, trudnoća nije bolest, a ako nastaje bez komplikacija, možete pokušati zadržati svoj uobičajeni način života - na primjer, nastaviti raditi svoj omiljeni sport. Ali ovo pitanje zahtijeva poseban pristup koji ćemo raspravljati u ovom odjeljku.

Mnoge trudnice žele zadržati svoje tijelo tijekom trudnoće. Da biste to učinili, sami sami odabiru niz vježbi i raspored sportova. Uz neprofesionalni pristup treningu tijekom trudnoće, lako je napraviti neke opasne pogreške u zdravlju.

Koje su opterećenja zabranjene tijekom trudnoće?

U ranim fazama

Od 4. do 12. tjedna opstetrije, liječnici preporučuju trudnice, posebno da štite svoje tijelo i da ga ne podvrgnu dodatnom fizičkom naporu: svi unutarnji resursi usmjereni su na formiranje fetusa. Posebno je uredno biti onim ženama koje redovito nisu redovito sudjelovale u sportu, u ovom slučaju iznenadna tjelesna aktivnost će biti udar na tijelo i, prema tome, na zdravlje fetusa.

Također, ne možete napraviti aerobik s skokovima i elementima stepe, jer trese koje se javljaju tijekom takvog treninga, mogu uzrokovati odstranjivanje embrija.

Intenzivna snaga i kardio trening, trčanje, teški položaji ravnoteže od yoga i pilatesa trebali bi biti potpuno isključeni. Dakle, u ranim fazama, dostupne su samo najlakše vježbe s dugim intervalima između pristupa i vježbi disanja kod trudnih majki.

Po kasnim uvjetima

Kao iu prvom tromjesečju, u posljednjim tjednima trudnice bi trebale izbjegavati prekomjerno naprezanje. Tijelo je zauzeto priprema za ranu isporuku, tako da nema potrebe da ga opterećuje dodatnom tjelesnom aktivnošću. Na isti način se zabranjuju trbušne vježbe, skokovi i jogging, vježbe ravnoteže iz joge i pilatesa.

Kasne ruke ne smiju se podići. Takva aktivnost mišića stimulira abdominalne mišiće. Čak i ako trudna majka izbjegava izravno opterećenje na tisku, vježbe za podizanje i spuštanje ruku negativno će utjecati na zdravstveno stanje njezina i djeteta.

Očito je da su u posljednjim fazama trudnoće zabranjene vježbe s početnim položajem na trbuhu. Potrebno je izbjegavati i produžiti ležanje na leđima, u tom položaju mnoge trudnice imaju ekstremnu nelagodu, a fetus se podvrgava hipoksiji zbog pritiska maternice na donjoj veni cavi.

Odvojene su nepoželjne vrste

letva

Ova vježba je u statičnom položaju u kojem osoba drži ravno izduženo tijelo na rukama i nožnim prstima.

Teškoća je ne dopustiti da se trbuh i bedro "sag", nego da ih zadrže na istoj razini. Daska daje veće opterećenje na trbušne mišiće, leđa, noge i stražnjice, što čini tijelo jače i vitko. Mnoge žene često obavljaju ovu vježbu u tečajevima joge ili sami kod kuće, jer savršeno zateže mišiće i oblikuju cijelo tijelo, a ne samo pojedinačne zone.

To je zbog velikog opterećenja na trbuhu je eliminirati bar iz seta vježbi u ranoj i kasnoj trudnoći.

Općenito, ova vježba zahtijeva intenzivan rad različitih mišićnih skupina, što je nepoželjno u bilo kojem tromjesečju trudnoće, kada liječnici preporučuju blagi režim vježbanja.

vakuum

Ova vježba sastoji se od sljedećeg: osoba koja leži na leđima, leži na koljenima ili sjedi, što više vuče želudac, napušta abdominalne mišiće do granice i drži tu poziciju oko trideset sekundi. Takve akcije omogućuju vam spaljivanje masnoća u abdomenu, čineći ga istaknutijim i jakim, a struk - tanak.

Međutim, tijekom trudnoće, vakum vježbanja je zabranjen. Prvo, ova vježba izaziva opterećenje na trbušnim mišićima. Na negativne učinke takve tjelesne aktivnosti spominje se ranije. Drugo, vakuum podrazumijeva kršenje prirodnog ritma disanja, što neće pogodovati trudnici i fetusu.

Ovo ograničenje ne odnosi se na posebnu respiratornu gimnastiku, koja se preporučuje tijekom cijele trudnoće, kako bi potpuno oksigenacija majke i fetusa.

Kršenje daha tijekom trudnoće može dovesti do oštrog pogoršanja dobrobiti očekivane majke, na primjer, slabosti i vrtoglavice.

Na tisku

Možete trenirati vaše trbušne mišiće na različite načine: podizanje tijela leži na leđima ili abdomenu, podizanje i spuštanje ravnih nogu, uvijanje u struku pri podizanju tijela i mnogih drugih. Ova grupa mišića može se razraditi zajedno s drugima, na primjer, kada se podiže oružje. Popis se može nastaviti vrlo dugo.

Nesretne posljedice tiskovnog rada tijekom trudnoće opisane su gore.

Trudnoća svakako nameće određena ograničenja na fizičku aktivnost žena. Međutim, ne treba misliti da ne postoji drugi izlaz nego ležati na kauču svih 9 mjeseci. Pravilno odabrano, uzimajući u obzir razdoblje trudnoće i pojedinačne karakteristike organizma, plan obuke pomoći će ostati fit i zdrav.

Korisni videozapis

Nudimo vam gledanje videozapisa o tome koje su vježbe i sportske opterećenja zabranjene tijekom trudnoće:

Koje vježbe možete učiniti trudno?

Mnoge trudnice su uplašene zbog mogućnosti da se u velikoj mjeri oporavi od nošenja djeteta. Dodatni kilograme ponekad strahuju budućim mama toliko da počnu ići u ekstremne: otići na strogu prehranu ili trenirati vrlo aktivno. Međutim, takvi postupci mogu nepovoljno utjecati na zdravlje majke i bebe dobrobiti. Pa što da radim?

Prvo, angažirajte se, ali umjereno. Vježba za vrijeme trudnoće ne samo da nije kontraindicirana (osim u posebnim slučajevima), već i neophodna za dobrobit i raspoloženje budućih majki. Osim toga, to će vam pomoći da ne previše, normalno se osjećati tijekom porođaja i brže oporaviti od njih.

Drugo, morate odabrati takve vježbe koje ne štete fetusu. Stoga, prije nego što počnete s fizičkim poteškoćama, neophodno je konzultirati se s ginekologom koji je voditelj trudnoće. Samo će vam reći hoćete li raditi i koja je razina opterećenja optimalna.

Ako je sve u redu i nema kontraindikacija, možete se slobodno početi vježbati. Da bismo vam pomogli da krenete s izborom najboljih vježbi ovisno o tromjesečju, zamolili smo naše prijatelje iz škole idealnog tijela za stvaranje razumljivog vodiča za trudnice koje nemaju sportske kategorije i olimpijske medalje.

Termin

U ovom trenutku formiraju se svi organi djeteta i posteljica. Često, tijekom tog razdoblja trudnoća još uvijek nije posve stabilna, a neobična prekomjerna fizička aktivnost može stvoriti prijetnju njegovom prestanku. Stoga je potreba za opterećenjem u tom razdoblju strogo određena pojedinačno i samo zajedno s liječnikom koji vodi trudnoću.

Fizička aktivnost tijekom trudnoće dobra je prevencija cirkulacijskih poremećaja u donjim udovima, edem, kratkoću daha i čak i depresiju. Istraživanja su pokazala da tjelesno aktivne majke imaju manju vjerojatnost da imaju toksikozu, odgođeni razvoj fetusa i komplikacije tijekom porođaja. Dobra opskrba krvlju tijekom trudnoće pomoći će bebi da lakše prenese težak proces rađanja i brzo se prilagodi novom okruženju za njega.

Neki liječnici se protive bilo kojoj tjelesnoj aktivnosti u trajanju do 13 tjedana, s obzirom na optimalno vrijeme za početak nastave je 13-15. Tjedan trudnoće. Najčešće je to ograničenje opterećenja preporučljivo za žene koje nisu igrale sportske aktivnosti prije trudnoće. Oni koji su prethodno aktivno trenirali, preporuča se smanjiti opterećenje za 70-80 posto od uobičajene.

Važno je napomenuti da prvi trimestar trudnoće nije najbolje vrijeme za početak nečega potpuno novog za sebe. Ako ranije niste vježbali snage i kardio, niste vježbali jogu ili Pilates, ne biste trebali uključiti te predmete u svoj plan treninga tijekom tog razdoblja.

Ako se osjećate dobro, a liječnik koji vodi trudnoću ne vidi nikakav razlog da ograničite vašu aktivnost, možete hodati, plivati, obavljati posebne vježbe za disanje i jačati mišiće dna zdjelice - to je vrsta preporučene vježbe u prvom tromjesečju.

hodanje

Svakodnevni hodanje preporučuju svi kardiolozi svijeta. Takvo opterećenje savršeno trenira kardiovaskularni sustav, obogaćuje pluća kisikom, aktivira cirkulaciju krvi i praktički nema kontraindikacije.

Šetajte mirnim tempom na svježem zraku, pokušajte odabrati glatku površinu ceste. Prije pješačenja, pazite da se malo zagrijete, stavite na udobne sportske obuće i labavu odjeću koja ne ometa kretanje, uzmite bocu vode s vama. Ako imate priliku, koristite fitness narukvicu za praćenje impulsa: ne smije prelaziti 120 - 130 otkucaja u minuti. Šetnja najmanje 30 minuta.

plivanje

Stručnjaci Američke udruge za trudnoću nazivali su plivanje najsigurnijim sportom tijekom trudnoće. Ova vrsta tjelesne aktivnosti uključuje gotovo sve mišićne skupine, a opterećenje na kralježnici i zglobovima i dalje je minimalno.

U prvom tromjesečju trajanje plivanja ili aqua aerobika ne smije prelaziti 40-50 minuta, uključujući zagrijavanje i prianjanje.

Posebne vježbe pomažu da se bolje osjećaju tijekom trudnoće i lakše je odgoditi razdoblje porođaja.

Vježbe za jačanje mišića dna zdjelice

To su mišići koji podupiru zdjelične organe u ispravnom položaju i spriječavaju prolaps unutarnjih organa. Poput svih drugih mišića, trebaju ih trenirati. Sustav vježbanja kojeg su razvili američki ginekolog i liječnik Arnold Kegel možda je danas najpopularniji. Tehnika je alternativna napetost i opuštanje mišića zdjelice.

Vježbe za disanje

Pravilno disanje je važno tijekom trudnoće i jednostavno je važno tijekom porođaja. Što prije počnete raditi s disanjem, to će vam biti lakše u kasnijim razdobljima iu najvažnijem trenutku.

Vježbe za pravilno disanje - početi u prvom tromjesečju:

 1. Diafragmatično disanje je duboko udisanje i izdisanje kroz nos, u kojem se samo trbuh mora pomicati. Da biste to učinili, jedan dlan treba staviti na prsa, a drugi na trbuh. Pobrinite se da prsa u zraku ne dižu i da su nepomična.
 2. Prsno disanje izvodi se analogno prethodnom, ali sada bi prsa trebala "disati", a trbuh bi trebao ostati nepomičan. Prilikom otvaranja disanja u prsima pokušajte otvoriti rebra na stranu i na leđa, kao da širite rebra povećanjem razmaka između rebara.

U drugom tromjesečju možete dodati još dvije vježbe disanja:

Osposobljavanje disanja "psić" s napadima. Trebate disati kroz usta, imitirajući češći dišući pas tijekom vrućeg dana. Držite ga brzo i površno. A onda se prebacite na duboko udisanje i izdisaja.

Trening "jog" disanje. Morat ćete udisati polagano i dublje što je moguće, a zatim zadržati dah na nekoliko sekundi i nježno uzdisati. Zatim pokušajte izmjenjivati ​​jedan duboki dah i dva ili tri kratka udaha. Saznajte kako se opustite i opustite, tako da se kasnije možete odmoriti između kontrakcija, stjecanjem snage za najvažniji trenutak.

II

Drugi trimestar je najsigurniji period za igranje sporta: stanje budućeg majke stabilizira, toksična prolazi, placenta počinje funkcionirati. Međutim, istodobno, zbog aktivnog povećanja maternice i pomaka gravitacije, opterećenje na kralježnici značajno se povećava. Stoga treba obratiti posebnu pažnju na vježbe za jačanje mišića leđa i iskrcavanje nogu, koje također imaju povećani stres.

Čak i ako ste se odlučili ne trenirati, nemojte zanemarivati ​​takve vježbe kao držanje koljena. U tom položaju, lumbar aktivno ispušta, pritisak maternice na susjedne organe smanjuje, protok kisika u fetus poboljšava. Dovedite do položaja koljena tri minute dnevno, ujutro i navečer tijekom trudnoće.

U drugom tromjesečju dopušteno je malo kardio opterećenja i vježbe u uspravnom položaju. Međutim, nemojte zanemarivati ​​stanje zdravlja i preporuke svog liječnika: ako se osjećate loše, prestanite trenirati.

U nastavku ćete naći niz vježbi liječnika i trenera Škole idealnog tijela za mame, koji se mogu izvoditi 2 do 4 puta tjedno.

Kompleks za II. Trimestar:

1) Koraci na mjestu - 30 sekundi

2) Koraci s rukama na stranama - 1 min

3) Korak + Naprijed - 1 min

4) Korak + Koljeno na stranu - 1 min

5) Čučanj u dinamici - 1 min

6) Preklapanje nogu - 1 min

7) Čučanj korak naprijed - 1 min

8) Koraci na mjestu s disanjem - 30 sec.

9) nagnuti (dumbbells / boca) - 15 puta

10) Na 4 točke podrške - mačka - 10 puta

11) U 4 točke podrške - peta se gura, noga savijena na 90 stupnjeva (stražnjica) - 15 puta

12) Dječak, koljena široka - 30 sekundi

Od 26. tjedna počinje razdoblje maksimalnog stresa kardiovaskularnog sustava, pa ako odlučite nastaviti obavljati preporučeni kompleks, prepoloviti vrijeme za svaku vježbu.

III trimestra

(energetski kompleks od Olge Marquez # 3)

U trećem tromjesečju fetus se aktivno razvija i raste, što sama po sebi ograničava tjelesnu aktivnost trudnice i povećava umor tijela. U tom razdoblju morate smanjiti opterećenje, eliminirati ili značajno ograničiti vježbe koje se izvode za vrijeme stajanja i ležanja na leđima.

Unatoč činjenici da veliki trbuh, mogući oticanje, kratkoća daha, bol u leđima i druga nelagoda mogu ograničiti vaše pokrete, ne biste trebali potpuno odustati od tjelesne aktivnosti. Uostalom, ona je, čak iu najmanjoj količini, sposobna normalizirati pritisak, pomoći u borbi protiv bolova u leđima, izbjegavati ozbiljne komplikacije i ne povećati težinu.

Ako se osjećate dobro, vježbajte sporim tempom, sjedite ili ležite na svojoj strani. Nastava ne bi smjela donijeti nelagodu i bol. U tom razdoblju osobito je važno trenirati različite tipove disanja, mišiće dna zdjelice, za vježbe opuštanja, koje će biti korisne u radu tijekom razdoblja odmora između kontrakcija.

U trećem tromjesečju povećava se razina hormona relaxina, a kao posljedica toga ligamenti i tetive aktivno se omekšavaju - tako naše tijelo priprema kosti zdjelice za širenje tijekom rada. Zbog toga se ne preporučuje zloupotreba vježbi istezanja donjeg dijela tijela kako bi se izbjegao opasnost od ozljeda i kidanja. Zbog povećanog opterećenja na srcu, srčano opterećenje se ne preporuča, puls tijekom zasjedanja ne smije biti veći od 110 - 120 otkucaja u minuti.

Ako tijekom vježbe osjećate nelagodnu bol u donjem dijelu trbuha i leđima, vrtoglavici, ili imate mrlje, odmah se posavjetujte s liječnikom. Kategorije ne možete učiniti ako imate placentu previa i prijetnju preuranjenog rođenja.

Kompleks za treći trimestar "Power" 1-2 krugova, 9-18 min:

1) Plye squat s podrškom - 1,5 min

2) Zakretanje ravne noge s potporom u oba smjera - 1 min svaki

3) Stisnuvši dlanove ispred vas u dinamici na podu - polu-sjedenje - 1 min

4) Ravnanje lopatica ramena dok sjedi na petama, ruke 90 stupnjeva - 1,5 minuta

5) Sjedeći strijelci s rukama ispred sebe - 1 min

6) Push-up s koljena - 1 min

7) Rad na unutarnjoj strani bedra leži na svojoj strani - 1 min svaki

8) Push-up na triceps leži na svojoj strani (treba jastuk) - za 1 min

Stoga preporučujemo tijekom trudnoće da svjesno i mudro liječimo zdravlje, kako bi se adekvatno promatrali promjene koje se odvijaju u tijelu i da ne brinemo ako više ne možete snowboard, skakati na skijanje s odskočnom trakom ili samo stajati na glavi. Obratite pozornost na posebne aktivnosti za trudnice: yoga, pilates ili aqua aerobic. Da li Kegel vježba što je češće moguće, nemojte se odreći čučnjeva - podupirati ih uz zid, aktivno koristiti fitball - savršeno se iskrcava leđa i blago se bavi cijelim tijelom, naučiti kako pravilno disati - takvo disanje će vam pomoći da se osjećate dobro tijekom trudnoće i zadržite svoje snage tijekom porođaja. Redovito hodajte na svježem zraku, radite u udobnim uvjetima za vas, ne zaboravite na svoju dobrobit i raspoloženje. I posljednji savjet: nemojte zadržavati dah tijekom vježbanja, vi i dijete ne trebaju gladovanje kisikom.

8 vježbi koje se ne mogu obaviti tijekom trudnoće

Ako ste strastveni sportaš, trudnoća može izgledati kao velika prepreka. Ali nema razloga da se odrekne toliko toliko ljubavi! Naprotiv, samo trebate vježbati tijekom trudnoće. Uostalom, oni mogu raditi čuda s vašim teškim tijelom. Ali su sve vježbe jednako dobre? Koji nisu sigurni tijekom trudnoće?

Ostati aktivni od vitalne je važnosti za zdravu trudnoću. Čak i ako ste novi u svijetu treninga, trudnoća je dobro vrijeme da se opustite.

ZAŠTO JE VAŽNO UČINITI SPORT UZ PRETVORNOST

Igranje sportova tijekom trudnoće ima nekoliko prednosti. Razmotrite glavne razloge za koje je potrebno dodijeliti vrijeme za obuku.

Pomaže u izbjegavanju nelagode "trudne". Tijekom trudnoće postajete teže i nespretnije, što uzrokuje osjećaj nelagode i puno neugodnih simptoma. Redovita vježba će vam pomoći nositi se sa bolovima u leđima, zatvorom i stalnim umorom.

Drži težinu pod kontrolom. Naravno, trebate i dobit ćete težinu tijekom trudnoće. No, kada premašuje normu, to ne može samo utjecati na tvoj lik nakon poroda, nego i komplicirati tijek same trudnoće. Trening će vam pomoći upravljati vašom težinom tijekom trudnoće.

Poboljšava san. Nesanica je čest pratilac trudnoće. I ako se ujutro uspneš za posao... Nema sumnje - bolje je spavati noću noću!

Povećava vaše samopoštovanje. Promjene u vašem tijelu također mogu utjecati na vaše samopoštovanje. Trening će vam pomoći da zadržite svoje samopoštovanje na odgovarajućoj razini.

Pomaže lakše nositi porođaj. Dobro trenirani mišići čine bolji posao tijekom rada.

Sprječava gestacijski dijabetes (DG) tijekom trudnoće. Trening pomaže u održavanju razine šećera u krvi unutar normalnog raspona i može spriječiti HD.

Pomaže razviti mozak fetusa. Trening tijekom trudnoće pomoći će ne samo vama, već vašem nerođenom djetetu! Vježbe koje poboljšavate razvoj mozga u rastućem fetusu.

Pomaže vratiti se u obliku nakon isporuke. Nakon poroda, majke najviše od svega žele dvije stvari: spavati i izgubiti težinu. Bilo bi sjajno ako se dodatna težina rastopi u snu. No, bolje je spriječiti njegovu pojavu započinjući (ili nastaviti) trenirati tijekom trudnoće.

Pomaže u kontroli krvnog tlaka. Neki stručnjaci također vjeruju da vježbanje može pomoći smanjiti rizik za trudnoću uzrokovanu visokim krvnim tlakom.

8 VJEŽBE ZAŠTO MORATE ZARADITI

Prije početka treninga tijekom trudnoće, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom. Ali postoji niz vježbi koje su u svakom slučaju kontraindicirane u vašem položaju.

1. Swing pritisnite i uvijanje. Prije trudnoće ove dvije nevjerojatne vježbe bile su dio vašeg rada. Ali sada, kada su vam trbušni mišići već rastegnuti, ovo nije najbolji izbor.

2. vježba s visokim intenzitetom. Tijekom trudnoće vježba s visokim intenzitetom može biti vrlo opasna, dajući prekomjerno opterećenje na srce. Vaše srce već sada radi 30% više. Možete provjeriti svoje srce tijekom vježbanja jednostavnim testom: ako možete mirno razgovarati tijekom treninga, vaše srce je u redu!

3. Pritisnite ramena. Učinite vježbe s bućicama za ramena, davati prekomjerno opterećenje na leđima, koja je već preopterećena širenjem trbuha.

4. Ležanje na leđima. Trebali biste odustati od bilo kakve vježbe koja se izvodi iz suprotnog položaja. Tijekom trudnoće može izazvati vrtoglavicu i nizak krvni tlak.

5. Kontaktirajte sport. Ovdje mislim, pa je jasno da je svaki sport koji može dovesti do ozljede želuca loš ideja tijekom trudnoće. Traume do trbuha mogu uzrokovati i pobačaj ili oštetiti vašu bebu.

6. Vruća yoga. Visoka vrućica i trudnoća nisu kompatibilni. U prva četiri do šest tjedana trudnoće, visoke temperature mogu dovesti do pobačaja. Također povećava rizik od defekata neuralne cijevi u vašem djetetu.

7. Duboki čučanj ili sumo. Tijekom trudnoće otpušta se hormon relaxin, čija je glavna funkcija priprema žensko tijelo za porođaj. No, u kombinaciji s vježbama kao što su duboki čučnjevi i slijepa slijepost, relaxin može dovesti do ozljeda i bolova u leđima.

8. Dizanje utega. Nema potpune zabrane podizanja težine, a ne tijekom trudnoće, ako nemate komplikacija. Ali budite sigurni da raspravljate sa svojim liječnikom koliko težine možete podići na svoj položaj. Dizanje utega uzrokuje teške napade na kardiovaskularni i mišićno-koštani sustav.

Koje su vježbe zabranjene za trudnice

Članak je objavljen: rootadmin | kategorija: Trudnoća | Pregleda: 6684

Sport je koristan svima, uključujući žene koje se pripremaju za majke. No, budući da je u "zanimljivom položaju", treba znati koje su vježbe zabranjene za trudnice i koje su dobre za zdravlje, kako za majku tako i za buduće bebe.

U svakom slučaju, trudnica može početi ili nastaviti igrati sportske aktivnosti samo nakon savjetovanja s ginekologom koji "vodi" njezinu trudnoću.

Prema liječnicima, umjerene sportske aktivnosti za trudnice ojačavaju tijelo, smanjuju vjerojatnost toksikoze, dovode do normalnih metaboličkih procesa. Međutim, neke vrste sportskih aktivnosti morat će se zaboraviti, sve do rođenja malog tit.

Što je vježba zabranjena tijekom trudnoće

 • Klizanje ili skijanje.
 • Sve sportske igre, jer postoji mogućnost ozljede.
 • Vožnja biciklom.
 • Podizanje težine
 • Borbene sportove.
 • Jahanje
 • Jumping vježbe koje uzrokuju vibracije u tijelu.
 • Vježbe uz korištenje simulatora snage.
 • Snaga aerobika.
 • Plovidba brodicama.
 • Gimnastika.
 • Sve vrste snorkelinga, ronjenja.
 • Vježbe povezane s dubokim zavojima, snažno opterećenje na trbušnim mišićima i mišićima unutarnje strane bedra, s zavojem u kralježnici, držeći dah.
 • Tijekom vježbi se ne preporučuje upotreba teglenica, čija je težina veća od jednog kilograma.
 • Kuglanje igra.
 • Trbušne plesne nastave.
 • Svaka aktivnost visokog intenziteta.
 • Vježbe koje zahtijevaju povećanu koordinaciju kretanja.

Uvjeti trudnoće i "štetne" vježbe

Ginekolog u klinici za žene svakako će obavijestiti svoje pacijente o tome što su vježbe zabranjene za trudnice tijekom ovog ili bilo kojeg drugog gestacijskog doba.

Prvi mjesec Tijekom tog razdoblja, sve žene još uvijek ne znaju za svoju trudnoću. Stoga, ako se pojave prvi znakovi, potrebno je odmah smanjiti ili potpuno eliminirati povećanu tjelesnu aktivnost. Strahovi su opravdani: u ovoj fazi trudnoće u tijelu se događaju važne promjene, a aktivna je priprema za formiranje fetalnih organa i sustava.

Drugi mjesec Vježbe koje naglašavaju mišiće tiska su opasne - savijanje, čučnjevi i koljena koji se stezaju na prsima.

Treći mjesec Zabrana prakticiranja sporta koji može uzrokovati ozljede, pada, sudare. Trčanje, uzrokujući potresanje organa, treba zamijeniti hodanjem.

Četvrti i peti mjesec. Zajednički napori liječnika i budućih majki određuju broj sati tjedno, a odabire se njihov optimalni intenzitet. Treba uzeti u obzir stanje žene, njezinu pripravnost, unutarnje osjećaje. Glavna stvar - nemojte pretjerati, nemojte previše raditi.

Šesti mjesec. U tom razdoblju liječnik preporučuje posjet bazenu. Uzgoj trbuha znatno utječe na leđa, uzrokujući neugodne senzacije. Vježbe u vodi pomažu da se "riješi" nesanice, smanjuju povećanje opterećenja na zglobovima, mišićima, kralježnici.

Sedmi mjesec. Zabranjeno je sve vježbe povezane s iznenadnim pokretima. Oni su zamijenjeni glatkim i nemirnim.

Osmi mjesec. Što je bliže vrijeme isporuke, to više ograničenja za žene. Samostalno proučavanje treba prekinuti. To možete učiniti samo pod nadzorom liječnika konzultacija sa ženama.

Deveti mjesec. Čak i ako želite, aktivne aktivnosti za mnoge žene prestaju. Mogu se baviti vježbama disanja ili izvoditi niz pokreta u sjedećem položaju.

Kada je zabranjeno bilo kakva fizička aktivnost

Sve žene su trudne na različite načine. Iako često, ali postoje slučajevi kada je svaka tjelesna vježba strogo zabranjena.

 • Postoji rizik od pobačaja ili prijevremenog porođaja.
 • Srčana aritmija.
 • Teškog dijabetes melitusa.
 • Placenta previa.
 • Teška anemija.
 • Problemi s težinom - bilo je prevelika ili nedovoljna.
 • Visoki krvni tlak.
 • Ozbiljan poremećaj endokrinog sustava tijela.
 • Višestruka trudnoća.
 • Teška toksično djelovanje.
 • Velika količina amnionske tekućine u izobilju.
 • Prethodna generacija nastavila je s abnormalnostima.

Važno je

 • Biti uključeni u dopuštene vrste vježbanja, ne ograničavajte se na korištenje tekućina.
 • U razredu je bolje početi 2 sata nakon obroka ujutro.
 • Odjeća za obuku, a posebno cipele, trebala bi biti udobna i udobna. Potrebna je pouzdana učvršćenja stopala i gležnjeva.
 • Nemojte se obeshrabriti u slučajevima kada je trudnica zabranjena bilo kakva vježba. Oni su savršeno zamijenjeni mirnim šetnjama na svježem zraku. Oni su sposobni dati tijelu potrebnu naboj vječnosti.
 • Vrlo korisne su vježbe Kegel koje značajno jačaju intimne mišiće, što će pomoći u nadolazećem radu.

Koje su tjelesne aktivnosti korisne za trudnice?

Tijekom cijele trudnoće nisu zabranjene, pa ni korisne, neke vrste tjelesnih aktivnosti. Jedno stanje: žena mora "slušati" njezino tijelo. U ženskim klinikama, ili u fitness centrima, postoje skupine u kojima buduće mame rade i gdje se za njih razviju "korisni" kompleksi vježbi.

 • Plivanje u bazenu je dopušteno u bilo koje vrijeme. Biti u vodi smanjuje opterećenje koje djeluje na kralježnicu i pomaže zadržati mišiće u formi.
 • Pilates klase se preporučuju za sve trudnice. Vježbe jačaju mišiće u zdjelici, što će vam pomoći tijekom poroda. Zbog povećanog protoka krvi, opskrba krvi posteljice i, kao rezultat toga, fetus se značajno poboljšava.
 • Yoga je novi trend. Izvođenje asana, odabranog strogo pojedinačno za svaku ženu, pomaže opuštanju tijela, pod uvjetom da je opterećenje na trbušnim mišićima isključeno.
 • Vježbe uz upotrebu velike loptice, niži krvni tlak, uklanjanje boli u lumbalnoj kralježnici, poboljšanje općeg blagostanja žena.

Sažetak

Neprestano posjećivanje ženskog savjetovanja nužno je za ispravni tijek trudnoće. Iskusni liječnik će vam reći koje su vježbe zabranjene za trudnice i koje vježbe su potrebne. Neuspjeh vježbanja komplicira tijek buduće isporuke. Sretno

Koje su vježbe zabranjene za trudnice

Članak je objavljen: rootadmin | kategorija: Trudnoća | Pregleda: 3815

Sport je koristan svima, uključujući žene koje se pripremaju za majke. No, kada ste u "zanimljivom položaju", trebali biste znati koje su vježbe zabranjene za trudnice. i koji su dobri za zdravlje, i mama i buduće dijete.

U svakom slučaju, trudnica može početi ili nastaviti igrati sportske aktivnosti samo nakon savjetovanja s ginekologom koji "vodi" njezinu trudnoću.

Prema liječnicima, umjerene sportske aktivnosti za trudnice ojačavaju tijelo, smanjuju vjerojatnost toksikoze, dovode do normalnih metaboličkih procesa. Međutim, neke vrste sportskih aktivnosti morat će se zaboraviti, sve do rođenja malog tit.

Što je vježba zabranjena tijekom trudnoće

 • Klizanje ili skijanje.
 • Sve sportske igre, jer postoji mogućnost ozljede.
 • Vožnja biciklom.
 • Podizanje težine
 • Borbene sportove.
 • Jahanje
 • Jumping vježbe koje uzrokuju vibracije u tijelu.
 • Vježbe uz korištenje simulatora snage.
 • Snaga aerobika.
 • Plovidba brodicama.
 • Gimnastika.
 • Sve vrste snorkelinga, ronjenja.
 • Vježbe povezane s dubokim zavojima, snažno opterećenje na trbušnim mišićima i mišićima unutarnje strane bedra, s zavojem u kralježnici, držeći dah.
 • Tijekom vježbi se ne preporučuje upotreba teglenica, čija je težina veća od jednog kilograma.
 • Kuglanje igra.
 • Trbušne plesne nastave.
 • Svaka aktivnost visokog intenziteta.
 • Vježbe koje zahtijevaju povećanu koordinaciju kretanja.

Uvjeti trudnoće i "štetne" vježbe

Ginekolog u klinici za žene svakako će obavijestiti svoje pacijente o tome što su vježbe zabranjene za trudnice tijekom ovog ili bilo kojeg drugog gestacijskog doba.

Prvi mjesec Tijekom tog razdoblja, sve žene još uvijek ne znaju za svoju trudnoću. Stoga, ako se pojave prvi znakovi, potrebno je odmah smanjiti ili potpuno eliminirati povećanu tjelesnu aktivnost. Strahovi su opravdani: u ovoj fazi trudnoće u tijelu se događaju važne promjene, a aktivna je priprema za formiranje fetalnih organa i sustava.

Drugi mjesec Vježbe koje naglašavaju mišiće tiska su opasne - savijanje, čučnjevi i koljena koji se stezaju na prsima.

Treći mjesec Zabrana prakticiranja sporta koji može uzrokovati ozljede, pada, sudare. Trčanje, uzrokujući potresanje organa, treba zamijeniti hodanjem.

Četvrti i peti mjesec. Zajednički napori liječnika i budućih majki određuju broj sati tjedno, a odabire se njihov optimalni intenzitet. Treba uzeti u obzir stanje žene, njezinu pripravnost, unutarnje osjećaje. Glavna stvar - nemojte pretjerati, nemojte previše raditi.

Šesti mjesec. U tom razdoblju liječnik preporučuje posjet bazenu. Uzgoj trbuha znatno utječe na leđa, uzrokujući neugodne senzacije. Vježbe u vodi pomažu da se "riješi" nesanice, smanjuju povećanje opterećenja na zglobovima, mišićima, kralježnici.

Sedmi mjesec. Zabranjeno je sve vježbe povezane s iznenadnim pokretima. Oni su zamijenjeni glatkim i nemirnim.

Osmi mjesec. Što je bliže vrijeme isporuke, to više ograničenja za žene. Samostalno proučavanje treba prekinuti. To možete učiniti samo pod nadzorom liječnika konzultacija sa ženama.

Deveti mjesec. Čak i ako želite, aktivne aktivnosti za mnoge žene prestaju. Mogu se baviti vježbama disanja ili izvoditi niz pokreta u sjedećem položaju.

Kada je zabranjeno bilo kakva fizička aktivnost

Sve žene su trudne na različite načine. Iako često, ali postoje slučajevi kada je svaka tjelesna vježba strogo zabranjena.

 • Postoji rizik od pobačaja ili prijevremenog porođaja.
 • Srčana aritmija.
 • Teškog dijabetes melitusa.
 • Placenta previa.
 • Teška anemija.
 • Problemi s težinom - bilo je prevelika ili nedovoljna.
 • Visoki krvni tlak.
 • Ozbiljan poremećaj endokrinog sustava tijela.
 • Višestruka trudnoća.
 • Teška toksično djelovanje.
 • Velika količina amnionske tekućine u izobilju.
 • Prethodna generacija nastavila je s abnormalnostima.
 • Biti uključeni u dopuštene vrste vježbanja, ne ograničavajte se na korištenje tekućina.
 • U razredu je bolje početi 2 sata nakon obroka ujutro.
 • Odjeća za obuku, a posebno cipele, trebala bi biti udobna i udobna. Potrebna je pouzdana učvršćenja stopala i gležnjeva.
 • Nemojte se obeshrabriti u slučajevima kada je trudnica zabranjena bilo kakva vježba. Oni su savršeno zamijenjeni mirnim šetnjama na svježem zraku. Oni su sposobni dati tijelu potrebnu naboj vječnosti.
 • Vrlo korisne su vježbe Kegel koje značajno jačaju intimne mišiće, što će pomoći u nadolazećem radu.

Koje su tjelesne aktivnosti korisne za trudnice?

Tijekom cijele trudnoće nisu zabranjene, pa ni korisne, neke vrste tjelesnih aktivnosti. Jedno stanje: žena mora "slušati" njezino tijelo. U ženskim klinikama, ili u fitness centrima, postoje skupine u kojima buduće mame rade i gdje se za njih razviju "korisni" kompleksi vježbi.

 • Plivanje u bazenu je dopušteno u bilo koje vrijeme. Biti u vodi smanjuje opterećenje koje djeluje na kralježnicu i pomaže zadržati mišiće u formi.
 • Pilates klase se preporučuju za sve trudnice. Vježbe jačaju mišiće u zdjelici, što će vam pomoći tijekom poroda. Zbog povećanog protoka krvi, opskrba krvi posteljice i, kao rezultat toga, fetus se značajno poboljšava.
 • Yoga je novi trend. Izvođenje asana, odabranog strogo pojedinačno za svaku ženu, pomaže opuštanju tijela, pod uvjetom da je opterećenje na trbušnim mišićima isključeno.
 • Vježbe uz upotrebu velike loptice, niži krvni tlak, uklanjanje boli u lumbalnoj kralježnici, poboljšanje općeg blagostanja žena.

Neprestano posjećivanje ženskog savjetovanja nužno je za ispravni tijek trudnoće. Iskusni liječnik će vam reći koje su vježbe zabranjene za trudnice i koje vježbe su potrebne. Neuspjeh vježbanja komplicira tijek buduće isporuke. Sretno

Trening tijekom trudnoće.

komentari

https://vk.com/gimnastika.zvezda Gimnastika Rođenje zvijezde za PREGNANTNE ŽENE i općenito za zdravlje žena. Čitav treći dio vježbi izvodi se u ovom kompleksu s položaja koljena, što je najkorisnije u trudnoći.

Vidi također

Gimnastičke vježbe povećavaju tjelesnu obranu buduće majke, jačaju mišiće, prilagođavaju tijelo fizičkim opterećenjima, koje su neizbježne tijekom poroda i imaju pozitivan učinak na razvoj djeteta. Ako ste se igrali na sportu, u prvoj polovici.

Nakon što ste napravili svoje tijelo svoje vjernog saveznika, ne samo da olakšavate podnijeti trudnoću i porođaj, već se i brzo vratite u dobru formu. Danas objavljujemo poseban skup vježbi za one koji se pripremaju za trudnoću. Ovo.

Trening vaginalnih mišića Iz povijesti Što dobivamo kao rezultat Kako to postići? Učinak Činjenica da je redovito vježbanje poznata je svima nama. Ako mišići ne treniraju, postat će slabi, slabiji i ružni. Vama.

Obuka za one koji trebaju puno i brzo se resetiraju! Htjela sam ga koristiti kao sušilicu, ali ne.. Najzanimljivija stvar u kamentah! Kružna obuka je metoda treninga visoke intenziteta koja se može koristiti za povećanje izdržljivosti, kao i tijekom sušenja. Nije prikladno.

Mislim da nema potrebe reći da je gimnastika nužna za žene koje se pripremaju za majke, želim raspravljati o nekoliko točaka koje treba posvetiti posebnoj pozornosti. Ne biste se trebali baviti amaterom u ovom pitanju bez savjetovanja s liječnikom.

Kad sam bila trudna, ja sam gimnastiku za trudnice za 2 trimestra. Zapravo, priprema za porođaj treba vrlo ozbiljno. Sad ću vam reći što vježbe možete i trebate učiniti. U gimnastici za trudnice uključuje aerobik u vodi.

Elastična ženska magarca ukazuje na dobro zdravlje i dobro fizičko stanje hostesa. Muški muškarac, ispada, većini je žena najatraktivniji i seksi element slike čovjeka. Dakle, kako pumpati stražnjicu? Navedene su osnovne vježbe.

http://mamalara.ru/kompleks-gimnastiki-dlya-beremennyx-1/ Proširite prostoriju prije klase. Ako je moguće, ostavite prozor otvoren za vrijeme trajanja vježbanja. Odjeća bi trebala biti što udobnija (to je bolje ako je ušiveno iz prirodnih tkanina) s minimalnom količinom elastičnih vrpci.

Dobivam tisuću pitanja od prijatelja, poznanika i poznanika o kompatibilnosti trudnoće i sporta. Iskreno, ovo je neugodno. Svaka odgovarajuća i mentalno zdrava trudnica je osjetljiva na njen položaj. Ali nije.

Vježbe tijekom trudnoće

Očekujuće majke s posebnom pažnjom odabiru vježbe tijekom trudnoće i tehnika njihova izvršenja, budući da se ligamentozni aparat i zglobovi značajno smanjuju u očekivanju nadolazećeg rođenja.

Uz to obilježje ženskog tijela u razdoblju čekanja djeteta, svaka bi žena trebala pronaći prikladan stil aktivnosti za nju, koji ne uzrokuje nelagodu, pretjeran umor i stres. Možete to učiniti sami kod kuće ili možete pohađati grupne vježbe pod nadzorom stručnjaka s medicinskim obrazovanjem.

Na uvjeravanje liječnika, ništa ne šteti ženi, osobito tijekom razdoblja trudnoće, kao dugog boravka u sjedećem položaju. Monotoni rad sjedenja na računalu, sjedi ispred TV prijetiti venskom zagušenja u zdjelici organa, povećana natečenost i druge neugodne posljedice. Čak i ako ne možete naći posebno vrijeme za tjelesnu aktivnost, trebali biste uzimati pauze od 10-15 minuta svakog sata kako bi se zagrijali ili izvodili jednostavna kretanja bez ustajanja (povlačenjem tiska, kružnim pokretima nogama itd.).

Vježbe tijekom trudnoće moraju uključivati ​​kompleks za istezanje mišića i opuštanje s tehnikama disanja. Posebna pozornost posvećuje jačanju mišića zdjelice, vagine i perineuma. Fizička obuka priprema žensko tijelo za rad, pridonosi razvoju izdržljivosti, ubrzava proces postnatalne rehabilitacije, regulira težinu i normalizira rad srca. Pored udobnosti u učionici, važno je da žena osjeti napetost snage, poboljšanje općeg stanja tijela. Prilikom odabira sporta, prvo se posavjetujte s liječnikom o mogućim kontraindikatima i ograničenjima. Drugo, dajte prednost onim vježbama koje su više po vašem ukusu. To bi moglo biti joga, vježbanje u bazenu, aerobik za trudnice, itd. Treće, ako niste bili profesionalni sportaši prije začeća, izbjegavajte traumatske vrste sporta (skijanje / klizanje, vožnja biciklom, itd.). Pismenost vježbe tijekom trudnoće, umjerenost i sposobnost slušanja vašeg tijela glavni su sastojci aktivnosti budućih majki.

Vježbe za pripremu trudnoće

Moderni parovi sve su više odgovorni pristup pitanju budućeg roditeljstva, preferirajući planiranje trudnoće. Ta činjenica ukazuje na svijest partnera i pruža priliku da se fizički i emocionalno pripremi za nadolazeće čekanje i sastanak s bebom.

Ginekolozi budućih majki preporučuju jačanje tijela na bilo koji mogući način - ples, plivanje, aerobni kompleks, joge, pa čak i redovno hodanje (najmanje 2 sata) na svježem zraku. Vježbe za pripremu trudnoće trebale bi biti usmjerene na izvođenje mišića koji su podvrgnuti maksimalnom opterećenju tijekom razdoblja trudnoće - pritisnite, leđa, noge i ramena. Nemojte miješati u razvoj dišne ​​gimnastike. Stručnjaci preporučuju da stavite na red misli i emocija. Yoga tehnika, meditacija, okretanje prema unutra pomaže trudnici da postigne emocionalnu ravnotežu i sklad. Za mnoge žene, težak, ponekad nemoguć zadatak je sposobnost opuštanja, što će zasigurno biti potrebno u generičkom procesu. Stoga, paralelno s jačanjem treba naučiti opuštanje mišića.

Vježbe za pripremu trudnoće uključuju rad s mišićima zdjelice. Uklonite stazu krvi u području zdjelice, jačajte perineum i vaginalni mišići mogu:

 • poznate kegelove vježbe;
 • također yogod prakse "uddiyana" (stojeći s savijenim koljenima: na uzdisati, povlačenjem dijafragme natrag i gore pod rebra) i nauli (također guraju poprečne trbušne mišiće prema naprijed i valjanje oblikovani remenje na strane).

Najnovija tehnika, nadopunjena procesom usisavanja, pomaže zamisliti žene koje dugo pokušavaju zatrudnjeti bez uspjeha.

Što vježbe učiniti tijekom trudnoće?

Prema riječima opstetričara-ginekologa, ako žena nije sudjelovala u tjelovježbi prije trudnoće, onda nikada nije prekasno za početak. Svaki kompleks gimnastike u očekivanju bebe trebao bi se temeljiti na osnovnim pravilima:

 • povećanje opterećenja treba postupno i odgovarajuće vlastitim osjećajima udobnosti. Kada se prakticira mirnim tempom bez pretjerivanja i prenapona, želja za nastavkom vježbanja tijekom trudnoće neće nestati;
 • trening treba uvijek početi s općim zagrijavanjem kako bi se smanjio rizik od ozljeda zglobova i mišića;
 • odaberite svoj ritam, osobito za grupne aktivnosti i želju da se zadrži (sjetite se načela nenasilja: važno je koliko se osjećate, vaše tijelo, kako ste ugodno i ugodno, a ne koliko brzo i koliko drugi obavljaju vježbu);
 • nakon klase, energija, radost, aktivnost bi trebala doći. Osjećaj depresije, umora bit će očiti znakovi prekomjernog žara ili pogrešnog pristupa;
 • bilo koja praksa treba završiti s opuštanjem.

Na pitanje što vježbe za vrijeme trudnoće? - ginekolozi preporučuju sljedeće komplekse:

 • razvijanje navike pravilnog držanja - tijekom dana dolazimo do vrha prema gore, pogledaj naprijed ispred nas, nemojte podignuti bradu, lagano pomaknuti zdjelicu naprijed, širiti ramena natrag i opustiti se, napola savijena koljena. Takav položaj tijela omogućit će izbjegavanje bolova u kralježnici;
 • ojačanje tiska - push-up od zida ili ležanje na leđima (leđa i struka čvrsto su pritisnuti na pod, ruke su smještene duž tijela) donji savijeni koljena desno-lijevo;
 • istezanje perineuma - dok sjedite na turskom, naizmjence podignite lijeve i desne ruke iznad glave, ili podignite čučnjeva ravnim leđima, a noge čvrsto pritisnute na pod;
 • pratiti napetost i opuštanje različitih mišićnih skupina, ovaj fokus će naučiti da posjedujete vlastito tijelo.

Skup vježbi tijekom trudnoće

Prije početka aktivnog vježbanja trebate se posavjetovati s ginekologom za žene s kardiovaskularnim patologijama, dijabetesom, hipertenzijom i prehladom.

Nemojte vježbati tijekom trudnoće za sljedeće kontraindikacije:

 • postoji opasnost od pobačaja ili prijevremenog rada;
 • bolno stanje (čak i manja hladnoća, neznatna nesposobnost, itd.);
 • bol u donjem dijelu trbuha i donjeg dijela leđa, osobito povlačenja;
 • identificirana slabost vrata maternice;
 • suzdržati se od tjelesne aktivnosti na dane prikladne za menstrualni krvarenje;
 • Placentni prikaz rezultata ultrazvuka.

Izvršite skup vježbi tijekom trudnoće u nedostatku kontraindikacija fizičkog napora treba biti unutar sat vremena, na dva ili tri puta tjedno. Redovne klase služe kao izvrsna prevencija zatvora, sindroma boli u raznim dijelovima kralježnice, varikoznih vena itd.

Obrazovni kompleks trebao bi se sastojati od vježbi:

 • na vratnoj kralježnici su polagani okretaji i rotacija glave;
 • korektivno držanje i fleksibilnost u razvoju - gimnastička štapića koja se održava ispred vas u ravnim rukama bit će dobar pomagač, a potom će vas povući preko glave. Vježba je komplicirana, smanjujući udaljenost između hvatanja ruku;
 • rotacija s ravnim rukama i rukama na ramenima - savršeno razviti područje podlaktice;
 • treniranje zdjelice - uklanjanje kukova prema naprijed, unatrag, na strane, opisujući polukrug sa zdjelicom ispred / iza i rotirajući u krugu;
 • jačanje noge i stražnjice - čučnjeva čvrsto pritisnute noge na pod (koljena su odvojena, kut između bedra i sjenka ne manji od 90 stupnjeva);
 • proteže se perineum - sjedi na podu ravnim leđima, savijati noge na koljenima, pritisnite pete do zdjelice i pokušajte što je više moguće da biste koljena stavili na pod;
 • proučavanje gornjeg i donjeg tiska (na primjer, izvođenje "bicikla") - oprez treba provoditi u kasnoj trudnoći kako ne bi izazvao hipoksiju u fetusu;
 • istezanje svih mišićnih skupina.

Opisani skup vježbi tijekom trudnoće najbolje je obaviti koordinacijom s liječnikom, na temelju karakteristika vašeg tijela i individualnih potreba.

Vježbe u ranoj trudnoći

Početak trudnoće je razdoblje kolosalnih preuređivanja u ženskom tijelu, koje često dovode do bolesti u obliku mučnine, nelagode u donjem dijelu trbuha i donjeg dijela leđa, slabosti itd. Nisu svi fer seksi sposobni fizički trenirati vaše tijelo općom slabostom. Buduće majke sa slabim zdravljem ili prije trudnoće, koje nisu trenirale, savjetuju liječnici da se ograničavaju na vježbe disanja.

Zašto aktivne vježbe nisu dopuštene u ranoj trudnoći? Činjenica je da se u ranijim razdobljima pojavljuje veći broj pobačaja. Čak i potpuno zdravo tijelo nakon začeća treba postupno napuniti: početi od 15 minuta, a zatim postupno povećavati vrijeme vježbanja, usredotočujući se na vlastite osjećaje i pozitivne emocije. U početku, izvođenje je idealno za pilates i yoga. Žene koje su trenirale prije trudnoće također će morati prilagoditi vježbe na novu poziciju kako bi se uklonili najmanji stres i nelagoda.

Zabranjene vježbe tijekom trudnoće tijekom formiranja posteljice i pričvršćivanja jajne stanice:

 • korištenje vibroplatforma;
 • plesni snopovi s "tresti";
 • skokovi, skokovi itd.;
 • iscrpljujući jogging i fitnesa;
 • korištenje pondera.

Već na početku trudnoće možete se upisati u grupu za pripremu za porođaj, gdje će vam, pod vodstvom instruktora, biti ponuđeni svjetlosni aerobni kompleks u kombinaciji s pokretima istezanja, toniranja i disanjem. Plivanje u bazenu može biti dobra alternativa.

Vježbe tijekom trudnoće u 1. trimestru

U prvom tromjesečju potrebno je isključiti pokrete koji stvaraju snažnu napetost u abdomenu. Žene koje prakticiraju yogu mogu obavljati većinu asana, ali bez dubokih leđa zavoja s rukama, bez podizanja obje noge, bez da drže dah. Neki stručnjaci preporučuju izbjegavanje obrnutih položaja od prvih tjedana trudnoće.

Vježbe tijekom trudnoće u prvom tromjesečju približno kompleks:

 • jačanje unutarnje površine bedara - ne duboko čučanje uz potporu zidu ili stražnjem dijelu stolice (važno je držati leđa ravno, a potpetice pritisne na pod, koljena su poništena);
 • poboljšanje opskrbe krvlju na zdjelici, istezanje mišića - krugovi s zdjelicom na polu-savijenim nogama;
 • upozorenje na varikozne vene - hodanje na prstima, pete, vanjska / unutarnja strana stopala, rotacija stopala u sjedećem položaju, podizanje nožnih prstiju malih predmeta;
 • jačanje mliječnih žlijezda - palmi su povezani na razini prsnog koša, udisanjem s maksimalnim pritiskom dlana dlana dlana, uz izdisanje - opuštanje;
 • jačanje kosih mišića trbuha - sa stojećeg položaja, noge zajedno, ruke do strane, treba poduzeti da premjestite radnu nogu prema naprijed / prema strani / natrag (to jest, noge će prijeći). U ovom slučaju tijelo je fiksno.

Izvođenje vježbi tijekom trudnoće, ne biste trebali žuriti, obaviti veliki broj pristupa. Gledajte svoje senzacije, promjene u tijelu, uživajte u fizičkoj obuci. Prolazeći svako kretanje kroz sebe, samo-prilagodba je sastavni dio svake okupacije očekivane majke kako bi se postigla izvrsna dobrobit, ostala u dobrom stanju i dobrom raspoloženju.

Vježbe tijekom trudnoće u drugom tromjesečju

Drugo razdoblje trudnoće karakterizira poboljšanje općeg stanja, val čvrstoće, stabilizaciju hormonskog podrijetla i stvaranje posteljice koja pouzdano štiti bebu. U isto vrijeme, tjelesna aktivnost će biti korisna, što ima blagotvoran učinak na kvalitetu sna, sprečavanje razvoja edema i dijabetesa.

Vježbe tijekom trudnoće drugog tromjesečja ne bi smjele uključivati ​​dugotrajno ležanje na leđima zbog mogućnosti gladovanja kisika u fetusu, što je posljedica pritiska maternice na velikim krvnim žilama. Vježbe na leđima, kao i čučnjevi treba izbjegavati zbog nepovoljnog utjecaja na cirkulaciju krvi u nogama.

Vježbe tijekom trudnoće u drugom tromjesečju prema sportu:

 • Pilates i yoga - savršeno napunjeni energijom, osloboditi otkucaje daha, nježno se protežu i jačaju mišiće. Prednost se daje asanama za otvaranje zdjelice, održavanje položaja, jačanje kralježnice. Središnji pokreti na stranu, čučanje i korištenje fitballa eliminirat će bol u kralježnici, izraditi mišiće prsnoga poda i tiska;
 • ples - idealna opcija bila bi trbušni ples, latinoamerički smjer bez pete, valcer. Od flamenco, rock and rolla, irski ples je bolje odustati;
 • snaga opterećenja - dopušteno je raditi s mišićima na rukama, abdomenu, bedrima, prsima i ramenima bez oštrih napada i kretnji, po mogućnosti pod nadzorom nadležnog instruktora. Ne biste trebali biti revni i koristiti teške tegobe;
 • aerobni trening - uklanja traumatske i aktivne sportove (snowboarding, klizanje, itd.). Alternativa bi bila hodanje na svježem zraku, vježbe bicikla, aerobik u vodi.

Ako odaberete odjeljak po vašem izboru, nemojte zaboraviti udobno prirodno platno i brojanje impulsa (stopa je do 130 otkucaja / min).

Vježbe tijekom trudnoće u 3. tromjesečju

U nedostatku medicinskih kontraindikacija, posljednji mjeseci trudnoće moraju se provoditi u fizičkoj pripremi tijela prije porođaja. Značajke gimnastike u ovom razdoblju:

 • pažnja je usmjerena na proučavanje mišića zdjelice, aktivno uključenih u radnu aktivnost;
 • da bi naučili ispravno disanje trebalo bi biti najkasnije do šeste godine;
 • u posljednjem tromjesečju vježbe se izvode na svim nogama ili stajanju. Aktivno se koriste nosači, valjci, itd.

Vježbe tijekom trudnoće 3. tromjesečja isključuju kompleks za istezanje mišića i intenzivne vježbe. Ovo ograničenje je uvedeno kako bi se spriječilo pojavu strija ili strija na koži koja se razvija i tako pod utjecajem progesterona. Kontraindikacije na tjelesnu aktivnost bit će: •

 • toksemija;
 • bilo kakve akutne upale;
 • visoki protok vode;
 • opasnost od spontanog pobačaja;
 • visoki krvni tlak;
 • višestruka trudnoća.

Vježbe tijekom trudnoće u trećem tromjesečju poželjne su pojedinačno odabrati jer je volumen trbuha i dobrobiti različit za svakoga. Razvijeni kompleks bi trebao biti izveden pod nadzorom iskusnog instruktora koji će pratiti držanje buduće majke i ispraviti netočnosti koje bi mogle štetiti pokretu. Tijekom tog razdoblja, možda ćete trebati partnera za treniranje, kao i fitball. Na lopti se provode zubne rotacije, brzo disanje s otvorenim ustima (imitacija pušenog psa) i ritam disanja za kontrakcije (u opuštenom stanju, duboko udahnuti, a zatim polako uzdisati).

Vježbe iz edema tijekom trudnoće

Čest problem kod nošenja bebe je natečenost. Da bi se smanjilo oticanje gležnjeva, obavljaju kružne rotacije sa svojim nogama, a također opisuju krugove svojim nogama u smjeru kazaljke na satu, a povlačenjem prstiju prema sebi (moguće je osjećati grčeve kada se protežu nožni prst od vas).

Učinkovite vježbe iz edema tijekom trudnoće, izvedene u bazenu. Voda aerobika ima blagotvoran učinak na ligamente, daje osjećaj lakoće i bez težine, tako da mnoge žene u takvom položaju.

Žene predisponirane za oticanje, trebale bi organizirati istovar za noge tijekom dana. Da biste to učinili, dovoljno je postaviti noge na brdo u ležećem položaju, odmarati se uz zid ili ih jednostavno podignuti. Vježbe tijekom trudnoće u slučaju edema:

 • redovite šetnje;
 • plivanje;
 • role s obje noge od pete do pete najmanje 2 minute;
 • "Mačka" poza na sve četiri (na udahnuti, saviti leđa i smanjiti trbuh dolje, na izdisati, napravite leđa okrugli i protežu svoje krune dolje);
 • statički ostati do 15 minuta u položaju koljena.

Vježbe za disanje tijekom trudnoće

Praksa disanja tijekom trudnoće igra važnu ulogu u pomaganju ženama da se opuste, nauče kontrolirati svoje tijelo i pripremaju se za nadolazeće poslove. Pravilno disanje je najlakši način za ublažavanje kontrakcija i poboljšanje oksigenacije posteljice.

Vježbe za disanje tijekom trudnoće uključuju ovladavanje sljedećim tehnikama:

 • naučiti odvojiti prsa (dijafragmatički) i trbušni disanje (trbušni) - možete trenirati ležeći na leđima ili u sjedećem položaju, kako biste brusili vještinu, stavili jednu ruku na prsa, a drugu na trbuh;
 • abdominalno disanje s produženim izdisajem - korisno u prvoj i drugoj etapi rada;
 • istjecanje usana, presavijeni u cijev - takva kontrola disanja pomaže ženi u najtežem razdoblju kada je beba glava spremna za rođenje;
 • disanje-vibracija pjevanjem zvukova - vrsta dinamičke meditacije koja vodi do opuštanja cijelog tijela;
 • korak / isprekidano disanje - udisanje se provodi trzaja u dvije faze, izdisanje je jednodijelno i dugo;
 • disanje "poput psa" - široko otvorena usta s izduženim jezikom.

Tehnike disanja treba trenirati ne više od 10 minuta dnevno kako ne bi smanjile koncentraciju ugljičnog dioksida i ne izazivale vrtoglavicu.

Vježbe za mršavljenje tijekom trudnoće

Nedavne medicinske studije su tvrdile da je uzimanje osloboditi od viška težine je moguće i potrebno tijekom trudnoće. Naravno, ako je tjelesna težina bila normalna prije začeća, onda nema apsolutno nikakvog razloga za razmišljanje o gubitku težine, dovoljno je kontrolirati dobitak težine tijekom trudnoće.

Smanjenje težine u razdoblju trudnoće moguće je samo iz medicinskih razloga, strogo pod nadzorom liječnika i poštivanjem svih mjera opreza. Pozitivni aspekti gubitka tjelesne težine:

 • potrošnja maksimalne količine povrća i voća pruža sve vitamine, a također eliminira one dodatne kilograma;
 • vježbe tijekom trudnoće zvuče mišiće, poboljšavaju kvalitetu sna i opće psiho-emocionalno stanje;
 • Sport sprečava razvoj gestacijskog dijabetesa, što često komplicira proces porođaja.

Žene čija je težina prije trudnoće normalna ili je teško doći do potrebnih pokazatelja, apsolutno se ne preporučuje da se uključe u gubitak težine, što može oduzeti bebu vitalnih hranjivih tvari.

Vježbe za mršavljenje tijekom trudnoće kombiniraju principe snage i aerobne vježbe. Da bi se postigao željeni rezultat, poželjno je podijeliti trening kompleks u dvije snage i dvije aerobne vježbe tjedno. Prije treninga potrebno je konzultacije s liječnikom. Idealna opcija bi bila provoditi fizičke vježbe pod vodstvom iskusnog instruktora.

Vježbe za stražnjicu tijekom trudnoće

Sljedeće vježbe za stražnjice tijekom trudnoće pomoći će ojačati bokove:

 • čučnjeva - noge razmaknute od ramena, noge čvrsto pritisnute na pod. Važno je da koljena ne formiraju oštar kut i ne ispružuju čarape. Držite se ravno, ispružite ruke naprijed;
 • čučanje s nogom naprijed - donijeti jednu nogu naprijed 20cm. U procesu čučanja, prednja noga tvori kut od 90 stupnjeva, koljeno stražnje noge se proteže na pod. Važno: natrag ravno, tjelesna težina na prednjoj nozi, tj. stopalo ne dolazi s poda;
 • bočni napadi - noge razmaknute na ramenu, noge paralelne, čarape "gledaju" prema naprijed. Idite u stranu i sjednite u isto vrijeme;
 • diže se na platformi do 30 cm visoko - stojeći okrenut prema platformi, korak s jednom nogom na svojoj površini i podignite drugu nogu, potopite na pod i ponovite vježbu s drugom radnom nogom;
 • bočno utisnuto na svojoj strani, noge produžene. Podignite gornju ravnu nogu, popravite položaj 10 sekundi. Za praktičnost, odmori glavu na lakat.

Povećanje učinkovitosti vježbanja tijekom trudnoće može se obavljati dumučelima i vaganjem na nogama do 2 kg. U nekim slučajevima prikladno je koristiti nosač - stolicu, zid itd.

Noga vježbe tijekom trudnoće

Osnažite noge prije i tijekom trudnoće obratite posebnu pozornost. Da bi izdržala težinu mjesečnog uzgoja u utrobi djeteta, nakon rođenja da ga stisne u naručju i da svakodnevno šećete, majčine noge će trebati puno izdržljivosti.

Vježbe za noge tijekom trudnoće ne bi trebale samo učvršćivati, već uključuju i istezanje. Vježbanje na nogama tijekom trudnoće sprječava pojavu napadaja, smanjuje ozbiljnost i umor. Dovoljno je završiti kompleks 10min po danu:

 • proučavanje mišića tele i gležnja - leži na jednoj strani, odmara glavu na ruku, pasivna noga savinuta na koljenu na 90 stupnjeva. Podizanje aktivne noge okomito prema gore i kružno kretanje s nogu u smjeru kazaljke na satu / suprotno od kazaljke na satu;
 • proučavanje luka nogu, gležnja i tele - sjedi na podu, noge ispružene naprijed, naglasak na rukama. Stisnite nožne prste kao da držite olovku, a zatim pokušavate doći do vrha na podu;
 • proučavanje gastrocnemius mišića - držimo se stojeći nasuprot zidu ili stavimo na stražnju stranu stolice. Ustajali smo na našim nožnim prstima (ramena i tijelo su opušteni), popravite položaj 10 sekundi i padnite bez dodirivanja peta poda.

Jednostavne vježbe tijekom trudnoće za noge omogućit će vam da se osjećate sjajno tijekom cijelog razdoblja trudnoće.

Vježbe za kukove tijekom trudnoće

 • udaljite noge od ležaja na svojoj strani (ako je moguće, držite stopalo u maksimalnom položaju 10-15 sekundi). Nemojte savijati radnu nogu u koljenu pod pravim kutom, glave koja se oslanja na ruku;
 • podizanje zdjelice supine s nogama savijenim na koljenima;
 • bočni mahi koji stoji na nogostupu (naslonjača, naslonjača, itd.), pomiče se što je više moguće na stranu i pričvrsti položaj nekoliko sekundi;
 • plitki čučnjevi s ravnim leđima u iznosu do 8 ponavljanja idealni su (ne odvajajte pete s poda);
 • ležeći s savijenim nogama - širimo noge na stranu, srušimo čarape s poda, držimo je što je moguće niže na podu (ova vježba može biti komplicirana izravnavanjem nogu);
 • naprijed naprijed - jedna noga je ispred, čarape "gledaju" ravno. Izvršavamo čučnjeva, prednja noga se savijena na 90 stupnjeva, koljeno stražnje noge proteže se na pod;
 • sjednite na lijevu / desnu stranu bedara sa položaja klečećeg položaja, ruke na struku;
 • u karpalnom položaju - jednom nogom od poda i povlačenjem gore, dok kut zakretanja radne noge ostaje 90 stupnjeva, poravnajte nogu na stranu i dodirnite pod. Pazite da leđa ne zavoja.

Trbušne vježbe tijekom trudnoće

Usporeni trbušni mišići pomažu u porođaju, samo biste ih trebali zamahnuti mnogo prije početka začeća. Čak i ako ste prije trudnoće redovito jačali apsorpciju, a tijekom trudnoće nastavite vježbu u lakoj verziji.

Sposobnost obavljanja trbušnih vježbi tijekom trudnoće ovisi o medicinskim preporukama i stanju zdravlja trudnice. U prvom tromjesečju za jačanje mišića korzet nije potrebno kako bi se izbjeglo spontani pobačaj. Nakon formiranja posteljice (približno treći ili četvrti mjesec), vježbe možete započeti u nedostatku očitih kontraindikacija. Treba napomenuti da je zabranjeno rad s donjim tiskom u vodoravnom položaju na leđima. Alternativna opcija je podizanje nogu dok sjedi na stolici s podrškom.

Intenzivna obuka također je vrsta stresa za tijelo, osobito u procesu prenatalne prilagodbe. Stoga, ako osjetite povećano otkucaje srca, pojavu kratkog zraka, povećanu tjelesnu iscrpljenost itd., Pokušajte nadoknaditi izgubljene kocke i zamijeniti iscrpljujuće vježbe svakodnevnim šetnjama.

Zabranjeno je jačanje vježbi tijekom trudnoće trbušnih mišića:

 • s prijetnjom pobačaja;
 • u slučaju povećanog uterinskog tona;
 • u prisutnosti krvarenja, krvavog vaginalnog pražnjenja;
 • ako postoji bol u donjem dijelu trbuha.

Vježbe za prsa tijekom trudnoće

Da bi se spriječile prolivene grudi u postpartumnom razdoblju, važno je ojačati mišićni korzet u procesu nošenja bebe. Sljedeće vježbe za prsima tijekom trudnoće omogućuju vam držanje mišića u formi:

 • stisnite dlanove na prsima;
 • push-ups od zida;
 • push-up (klečeći, natrag ravno);
 • stiskanje male loptice - sjedeći na podu ravnom kralježnicom, iscijedite loptu što je moguće više na razini pupka, prsa i iznad glave;
 • ljuljaju ruke gore, na strane;
 • kružni pokreti ruku;
 • u stojećem položaju, noge razmaknute širine ramena, ruke savijene na koljena i podignute do stvaranja pravog kuta (tj. ruke su okomite, a podlaktica paralelna s podom);
 • stojeći na nogama s ravnim leđima kako bi se ruke ispružile na stražnjim šakama. Izrazite kružne pokrete rukama, opisujući mali krug;
 • ležeći na leđima s nogama savijenim na koljenima - poravnajte ruke (možete uzeti dumuče) i gurnuti ih na stranu, ne dodirujući pod;
 • sjedeći, podignite ruke s dumbbells gore, okrenite glavu, polako savijanje ruku (koljena što bliže tijelu).

Vježbajte beton tijekom trudnoće

Preokrenuti pozi, koji uključuju breza, nije poželjno izvoditi kasnije nošenje. Kada maternica postaje teška, u nekim ženama, kada se pomiče na ramena ili leži na leđima, pada krvni tlak, što rezultira smanjenjem protoka krvi u fetus. Zbog toga biste trebali odustati od poza breze od četvrtog mjeseca trudnoće.

Vježba breza tijekom trudnoće može prekinuti prirodni dolje tijek suptilne energije, što je neophodno za normalno porođaj. Brojni stručnjaci kategorizirano su protiv obrnutih poza.

Međutim, postoji jaka indikacija za obavljanje ove vježbe tijekom trudnoće - ovo je pogrešan položaj fetusa. Da bi se dijete rodilo u maternici, prakticiraju mačku, breza. Glavna stvar je da se ne obučavate za dolazak sina, kako ne biste povećali aktivnost vašeg djeteta.

Vježbe za kralježnicu tijekom trudnoće

Malo je pošteno seksa može se pohvaliti savršenim stavom. S početkom trudnoće ponekad povećava opterećenje mišića, ligamenata, kralježnice. Žena na poziciji bilježi promjenu u središtu gravitacije, neka vrsta "otklyachivanie" stražnjice natrag ("patka hod"), zaokruživanje prsa prema naprijed. Takve promjene u tijelu često daju bol u raznim dijelovima kralježnice.

Vježbe za kralježnicu tijekom trudnoće pomoći će očuvanju zdravlja i ublažavanju procesa trudnoće pod uvjetima sve većeg pritiska:

 • "Mačka" - vjerojatno najpopularniji pokret iz djetinjstva. Na udisaj smo luk natrag gore (mačka je ljut), na izdisaj smo savijanje donjeg dijela leđa (mačka je vrsta);
 • Yogička poza djeteta - pomaže u opuštanju lumbalne sekcije. Prikladno za vrijeme kada je želudac još uvijek malen. Sjedeći na koljenima, spustite tijelo i spustite se. Ruke su opuštene duž tijela, dlanovi gore;
 • nagib glave / rotacija - pomaže razviti cervikalnu regiju i riješiti se nelagode. Nemojte napraviti veliku amplitudu pokreta i ne bacajte glavu da izbjegnete vrtoglavicu;
 • izravnim rukama (uzeti štapić ili ručnik) za glavu, a zatim preko linije ramena uklanja nemir u prsnom području.

Što se tiče vježbi tijekom trudnoće s uvijanjem bilo kojeg dijela kralježnice, oni se mogu izvoditi u nedostatku kontraindikacija.

Vježbe za donji dio leđa tijekom trudnoće

S pojavom bolova u donjem dijelu leđa, trudnica bi trebala konzultirati ginekologa. Takva neudobnost, naravno, može biti uzrokovana povećanim opterećenjem (osobito relevantnim za kasne pojave gestacije) ili omekšavanjem ligamenta. Međutim, ovaj simptom često ukazuje na probleme s bubrezima, gušteračom i drugim patologijama.

U slučaju isključenja bolesti liječnik može preporučiti vježbe za donji dio leđa tijekom trudnoće:

 • stojeći na svim četveronošcima, rukama i nogama razmaknute širine ramena, udišući, savijati u lopatice i podignuti stopalo / rep prema gore, a na uzdisati se opustiti;
 • štipanje "repa" u položaju koljena;
 • od položaja na sva četiri, ruke su pomaknute na stranu, tijelo je pomaknuto bliže kukovima, pokušavajući vidjeti "rep";
 • u stalak na sva četiri, mi opustiti gornji torzo i donji dio leđa (cijelo opterećenje je koncentrirana na nogama), swing sami od strane na stranu, ostavljajući naše koljena nepomičan. Udišemo glatko bez trzanja, trbuh se opušta;
 • u položaju koljena-lakat mi oduzmemo nogu savijena na koljeno što je više moguće. Nemojte se truditi.

Dobro je obavljati vježbe tijekom trudnoće kako bi ojačale i iskrcavale lumbar u bazenu, gdje se trening održava bez dodatnog pritiska na zglobove.

Vježbe za zatvor tijekom trudnoće

Uobičajeni poremećaji tijekom trudnoće su zatvor. Posebne vježbe za konstipaciju tijekom trudnoće pomažu u rješavanju ovog problema:

 • sjediti natrag u zid, noge savijene na koljenima, noge zajedno. Proširi koljena na strane, ruke na pupku. Udahnite kroz abdomen (prsa su nepokretna) i izdahnite kroz abdomen. Ponovite tri minute dva puta dnevno;
 • u ležećem položaju s ravnim nogama tijekom udisanja, savijte jednu nogu i povucite koljeno na rame iste strane. Stavite malo na stranu i pomognite sebi rukama. Ponovite do 20 puta svake noge;
 • sjedio na jastuku ručnika (natrag na nekoj udaljenosti od zida), noge savijene na koljena i staviti na stranu, stopala zajedno. Ruke su na koljenima. Duboko udahni. Na uzdisanje skrećemo udesno uz glavu, dok lijeva ruka počiva na desnom koljenu. Udahnite i vratite se na polaznu poziciju. Izvođenje do 20 puta u svakom smjeru;
 • ležeći na leđima s koljenima savijenim (noge na podu malo šire od ramena), ruke na dlanovima do strane. Udišemo, širimo koljena i pokušavamo ih doći do poda. Učinite do 20 puta.

Opisane vježbe u trudnoći od konstipacije mogu biti dobra zamjena za stimulaciju lijeka i mogu biti izvrsna preventivna obuka.

Vježbe za bubrege tijekom trudnoće

Fiziološki ispravno razvijena trudnoća ima blagotvoran učinak na fizičko i mentalno stanje žene. Među komplikacijama prvog mjesta su problemi mokraćnog sustava, koji se manifestiraju u obliku edema, povećanog proteina u urinu, poremećaja uriniranog izljeva. Razlog čestog nastojanja da se urinizira nije samo pritisak rastuće maternice i oslabljena venska cirkulacija krvi u zdjeličnim organima, kao i učinak hormona trudnoće - progesterona i estrogena.

Metode prevencije patologije mokraćnog sustava su vježbe za bubrege tijekom trudnoće, koje se dnevno preporučuju:

 • držanje na sva četiri - omogućuje smanjenje pritiska na mjehur, potpuno opušta cijelo tijelo. Ostati u njoj bi trebalo biti do 15 minuta;
 • ležeći na leđima - ruke su iza glave, savijte koljena i povucite na trbuh nekoliko sekundi;
 • sjedeći na tepihu - širite noge udisajem da udahnete i podignite ruke, poddiskom, naprijed i pokušajte dohvatiti prste s leđima ravno;
 • u položaju na poleđini (ruke ispod glave) - podignite jednu nogu 45 stupnjeva od poda i izvodite kružne zakretke u smjeru suprotnom od kazaljke na satu;
 • stoji na sve četiri - ispruži jednu ravnu nogu i opiši mali krug s njom;
 • stoji na ravnim nogama (pomoću stolice kao potporanj sa strane) - noge zajedno, mi držimo stražnju stranu stolice s jednom rukom, dok izdisanje gurnuti suprotnu ruku i nogu naprijed u isto vrijeme.

Vježbe tijekom vježbanja tijekom trudnoće kako bi se spriječile bubrežne patologije, izbjegavajte iznenadne pokrete, nemojte trčati, slušati svoje tijelo.

Kontraindikacije za trudnoću

Vježba za vrijeme trudnoće može biti zabranjena samo u slučajevima koji ugrožavaju zdravlje ili život majke i djeteta. Takvi uvjeti uključuju niz patologija same trudnoće (slab maternica, placentalna prezentacija, itd.), Loše zdravlje mame (skokovi pod pritiskom, umor itd.). Prije izvođenja bilo kojeg kompleksa obuke preporučuje se konzultirati stručnjaka.

Kontraindikacije za vježbe trudnoće:

 • aktivni pokreti koji mogu uzrokovati ozljede - trčanje, skakanje, skakanje, ljuljanje, pretjerano duboki čučnjevi;
 • twist, tilt - može izazvati povećani ton maternice;
 • ronjenje, ronjenje - uzrok je gladovanja kisika od bebe;
 • invertirane asane i istezanje smatraju se čimbenicima koji utječu na prijevremenu isporuku ili pobačaj;
 • plivanje s oštrim pokretima (leptir, prsni koš);
 • s porastom vaganja.

Prekidi vježbi tijekom trudnoće odmah nakon otkrivanja jednog od simptoma:

 • boli bilo koje prirode i lokalizacije, uključujući glavobolju;
 • pojava kratkoće daha;
 • stanje prije nesvjestice;
 • pojava krvarenja;
 • poteškoće u pokretu;
 • sindrom lumbalne boli;
 • početak kontrakcija;
 • otkrivanje dugotrajnog izblijeđivanja fetusa (s fizičkom aktivnošću majke, dijete često pada).

Bolje je raspravljati o pojavi bilo kakve nelagode kod ginekologa i trenirati pod nadzorom iskusnog i kompetentnog instruktora.

Vježbe pobačaja

Neželjeni prekid trudnoće može biti uzrokovan teškim fizičkim poteškoćama, poboljšanom treninzom jakosti, ozljedama, aktivnim ili dinamičkim kretanjima, kao i upotrebom utega u klasi fitnesa.

Rizik je sljedeći vježbe za pobačaj:

 • s vibracijskim i tresućim tijelom (na primjer, sportski ples);
 • popraćeno udarcem, mogućim padom (konjički sport, planinarenje, itd.);
 • bilo kakvu borbu;
 • sport s dizanjem utega.

Trudnice bi se trebale fizički naglasiti na temelju razdoblja trudnoće, individualnih karakteristika tijela i medicinskih preporuka. Zato je bolje prisustvovati posebnim razredima za trudnice, gdje uzimaju u obzir sve te čimbenike i mogu formirati individualni program obuke.

Ženku treba pratiti zbog rezultirajuće nelagode u procesu vježbanja. Tjelovježba bi trebala donijeti samo val snage i pozitivnih emocija, inače neće dati pozitivan rezultat.

Kegel vježbe tijekom trudnoće

Kegelove su vježbe stekle svoju popularnost kao dostupnu praksu koja pomaže u radu i poboljšava mišićni ton nakon rođenja djeteta.

Koja je tajna jednostavne dostave? Kao što se ispostavilo sposobnost posjedovanja mišića dna zdjelice, naime: naizmjence naprezati i opustiti perineum. U prijelazu u praksu važno je osigurati da se niti jedan drugi mišić ne uključi u trening (tj. Napetost nogu, stražnjice i trbuha je isključena). U početnom stadiju vježbe, Kegel tijekom trudnoće ovladava u sklonoj poziciji. Uzmi pozu s savijenim koljenima, malo razmaknite noge. Pritegnite i zadržite mišiće perineuma (kao što vam doživljava kada se prisilno prekida mokrenje) i to do 15 sekundi. Saznajte kako odvojiti rad mišića koji okružuju anus i vaginu (slijedite alternativni napetost - opuštanje tih zona). Između pristupa nemojte zaboraviti na potpuno opuštanje mišića, što neće biti manje važno tijekom razdoblja rada.

Najvažnija stvar u obuci je njihova pravilnost. Kad prakticiraju vještine, nemojte sudjelovati, nemojte trčati, paziti na cijelo tijelo, ne dopuštajte stezaljke i naprezanja čak i na licu. Od ležećeg položaja otiđite do položaja koljena, a zatim čučnete. Nakon što ste doveli vježbe do savršenstva, moći ćete trenirati bilo gdje - u liniji, na šetnji, sjedi u prijevozu.

Vježbe nakon trudnoće

Vratite se na prethodni obrazac nakon što je moguće porođaj dok se pridržavate pravila pravilne prehrane i racionalne vježbe. U nedostatku komplikacija, postpartum kontraindikacija ili ograničenja, možete početi baviti se bolničkom sobom. Vježbe nakon trudnoće uključuju abdominalno disanje, napetost u trbušnim mišićima. Laganje na leđima, pokušajte naizmjence povući u dno (vrh opušteno) i vrh (opušteno na dnu) abdomen.

Vraćanje na aktivno treniranje je moguće u dva tjedna, kada je dopušteno da se preseli, pritisne koljena na prsa, izvodi bicikl, tj. pokreta koji rade kroz donji dio trbuha. Nažalost, sve žene ne mogu priuštiti luksuz osobnog vremena za tjelesnu aktivnost. Ne brinite, nastavite raditi na naponu donjeg trbuha s izbočinom na vrhu i obratno, kada gurkate bebu ili obavite domaći rad. Sa djetetom u naručju, možete izvoditi čučnjeve napetosti stražnjice i trbuha. Zato se sjetite svojih omiljenih vježbi tijekom trudnoće i prilagodite ih u skladu s novim životnim ritmom. Prednosti će biti čak i od 15 minuta dnevnih redovitih vježbi.

Kegel vježba nakon trudnoće

Ako se vaginalni mišići nisu razlikovali u tonu prije trudnoće, onda bi nakon porođaja mogli još više oslabiti. Takve promjene utječu na zdravlje žena (često se pojavljuje inkontinencija), kvalitetu intimnog života.

Riješiti se negativnih posljedica pomoći će Kegel vježbama nakon trudnoće. Ojačati mišiće perineuma i naučiti ih upravljati mogu li svaka žena. Dječak će vas odvesti većinu vremena, zbog čega ne biste trebali tražiti posebno vrijeme za vježbanje. Koristite svaku priliku: sjedite, ljuljajte dijete ili stojeći, u procesu kuhanja. Vjeruj to je još bolje! Stiskanje mišića vagine s kašnjenjem i naknadnim opuštanjem postat će vaša navika, a rezultat neće dugo dugo čekati. Nemojte zaboraviti trenirati "treperi" - izmjeničnu napetost anusa i vagine. Uz rast mišićnog tonusa, volumen vagine će se smanjiti, problemi s urinarnom inkontinencijom stresa će nestati, seksualna želja i kvaliteta intimnog života će se povećati.

Vježbe tijekom trudnoće i nakon porođaja važan su dio života svake žene, nastojeći produžiti njezinu ljepotu i mladost, kako bi sačuvali njezino zdravlje i dobro raspoloženje.