Učimo dojenčad da pliva i zaroni: kako i kada započeti nastavu s novorođenčadi kod kuće u kadi. Mnoge video upute

Zasnivanje

Većina modernih roditelja voli rane razvojne tehnike, uključujući podučavanje novorođenčadi koje plivaju. Što je to - novi hobotnica ili nužan uvjet za skladan razvoj djeteta? Je li potrebno naučiti dojenčad da pliva, kada će početi i kako to učiniti, kako ne bi štetilo zdravlju djece? U našem ćemo članku pokušati odgovoriti na ova i druga pitanja.

Kako je plivanje dobro za bebe?

Od rođenja, djeca su već sposobna plivati: mogu zadržati dah pod vodom i sretno prskati u kupaonici. To je zbog kongenitalnih refleksa - prije nego što je rođenje djeteta u majčinom trbuhu bilo u tekućem mediju. Oko tri do četiri mjeseca, ova urođena reakcija blijedi, a podučavanje mrvica da ostane na površini imat će puno kasnije.

Ipak, suština takvih aktivnosti s novorođenčadi nije da ga postane budućni olimpijski prvak. Sve više, pedijatri su izrazili da dojenčad plivanje donosi neprocjenjive koristi.

 1. Redoviti tretmani vode poučavaju djecu da budu zadovoljni promjenama temperature. Zahvaljujući otvrdnjavanju, jača imunitet, što smanjuje vjerojatnost prehlade, potiče dinamičan tjelesni razvoj i pomaže u sprečavanju raznih zdravstvenih problema.
 2. Rezultat sustavnog treninga je stvaranje ispravnog, lijepog položaja, snažnog mišićnog korzeta za dječju kralježnicu.
 3. Vodene vježbe su mnogo učinkovitije za poboljšanje motornog sustava od masaže i milovanja. Ojačavaju ili naprotiv opuštaju mišiće leđa, ruke, noge i vrat. Usput, mladi plivači ranije počnu puzati, ustati i hodati (što dijete može raditi u dobi od 1 godine).
 4. Tijekom kupanja, kada dijete ima malo poteškoća s disanjem, a tijelo nema dovoljno kisika, dječje tijelo dodatno oslobađa crvene krvne stanice (eritrocite), što doprinosi rastu razine hemoglobina.
 5. Plivanje i ronjenje imaju pozitivan učinak na pluća i kardiovaskularni sustav, pomaže stimulirati opskrbu krvlju u organima i normalizirati krvni tlak.
 6. Kada dijete zaroni, tekuća voda čisti maksilarne sinuse. I ovo je prevencija rinitisa u novorođenčadi. Također se isprati bebin kljun, uklanjaju se sve bakterije, čestice prašine i mogući alergeni.
 7. U vodi se dijete smiri, oslobađa strahova. Također, vodeni postupci jačaju vezu između majke i djeteta, uzimajući vrijeme za svoje dijete dok plivaju, bolje možete razumjeti njegov govor tijela i geste, što će vam omogućiti brzo pronalaženje uzajamnog razumijevanja s bebom.
 8. Dijete koje je naučeno plivati ​​od rođenja neće se bojati otvorene vode.

Još jedna nedvojbena prednost je to što mnoga djeca, nakon plivanja i ronjenja, brzo zaspaju i ne ometaju mladu majku skoro cijelu noć. Ono što, vidite, važno je!

ČITANJE NA TEMU:

Plivanje s djetetom

Poučavanje novorođenčeta za plivanje neće biti teško za roditelje ako se pridržavate osnovnih preporuka.

Optimalno doba

Započnite trening trebao biti od tri do četiri tjedna. Prvo, po ovom trenutku umbilikalna rana iscjeljuje. Drugo, dijete dobiva na težini, postupno se prilagođava novoj stvarnosti. Konačno, dječji refleksi (plivanje i disanje) još uvijek nisu izumrli.

Priprema za kupanje

Svi postupci trebaju biti provedeni u poznatom ozračju za mrvice. Prije uranjanja, operite kupelj običnim sapunom i isperite ga jednom tjedno s natrijevim vodom, nemojte zaboraviti temeljito isprati. Budite oprezni s otopinom kalijevog permanganata i biljnim izlučevinama - dijete može progutati tekućinu. Nakon primanja osnovnih vještina za plivanje možete ići na više stručnih lekcija - u bazenu.

Temperatura vode

Izvršite prve vježbe uz prosječnu temperaturu od 35 ° C. Malo po malo, može se spustiti, ali zapamtite - mala djeca do tri mjeseca ne mogu plivati ​​u vodi čija je temperatura ispod 32 ° C. Da biste stvorili savršeno okruženje, pazite na ponašanje djeteta:

 • ako dijete plače kad rone nekoliko minuta, voda je previše hladno za njega;
 • ako najprije pukne, a zatim šuti i aktivno pomiče rukama i nogama, pokupili ste optimalnu temperaturu;
 • ako je previše opušteno i pasivno, kupka je previše topla.

Tijekom kupanja, voda se postepeno hladi, ali nemojte žuriti da ga dovedete na svoju izvornu temperaturu. To je značenje postupka - pojavljuje se stvrdnjavanje beba.

Kako provesti nastavu na plivanju beba?

Proces vode trebao bi se izvesti oko sat vremena nakon jela: beba nije gladna, a mlijeko je već asimilirano. Druga važna točka je raditi samo s djecom koja su pospana kako bi se izbjegle suze i kapsule.

Savijanje nad kadom, držeći dijete u vodi, dovoljno je teško - ide na obje leđa i na ramenima. Pokušajte dok sjedite na stolcu. Poda u kupaonici mora biti prekrivena gumenom podlogom tako da nije tako skliska. Uzmite čistu pelenu s njom - s njim možete obrisati novorođenče nakon plivanja. Također je moguće staviti bebu u njega prije no što ga dovede u vrtić. Međutim, ako u apartmanu nema pukotina, liječnici preporučuju da malo mokri kožu mrvica, bez brisanja suha i odnesu ga na krevet golu. Ovo je još jedna učinkovita metoda kaljenja.

Dakle, sve je spremno za kupanje - kupka se napuni malo toplom vodom, a vaše dijete je u velikom raspoloženju. Prvo, dodirnite je rukom do površine vode, a zatim uronite bebine noge u njega. Spustite mrvicu uspravno, ne zaustavljajući se da razgovarate sa sigurnijim, mirnim glasom.

U plivanju djeteta koriste se dvije vrste podrške: ispod brade i ispod stražnjeg dijela glave. U prvom slučaju, dijete leži na vodi s trbuhom dolje, a vi držite glavu tako da je beba brada na dlanu. U drugoj verziji, dijete leži na leđima, a vi pokupite glavu za stražnjom stranom glave. Pokušajte s obje pozicije i odaberite onu koju vaše dijete najviše sviđa.

Osnovne vježbe u kadi

(Na kraju članka postoji mnogo video uputa o vrsti vježbi koje možete učiniti s novorođenčadi u kadi)

Ako mislite da obrada vode kod kuće nije zanimljiv događaj, onda ste pogriješili. Naravno, dijete neće biti u mogućnosti izvoditi složene kose pod vodstvom instruktora, ali sami možete napraviti jednostavne manipulacije.

Savjet: Za svoj mir uma, dobit ćete kuglu ili kapu "spašavanja" na napuhavanje s pjenom. Izgledaju lijepo i pomažu djetetu da bude na površini vode, čak i bez podrške mame.

Dovedite dječja stopala na zidove kupelji. Nakon što je osjetio potporu, on će početi gurati s leđa i pokušati plivati. U ovoj fazi vaša pomoć je minimalna - samo trebate podupirati mrvice, koje će se preokrenuti od leđa do trbuha.

Dijete se nalazi na trbuhu, potpuno uronjen u neku vodu, a vi držite glavu uz njegovu bradu. Pokažite mu kako neobični krugovi vode u vodu, ako malo prskate.

Početni položaj, kao u prethodnoj lekciji. Stavite igračku za kupanje ispred bebe i pokušajte ga dobiti, govoreći: "Gledaj, naš brod pliva. Uhvatimo je. " Potrebno je postupno povećavati brzinu i duljinu "udaljenosti".

Kada dijete uči da se kreće ravno, pokušajte prijeći na sljedeću lekciju. Može se izvoditi na leđima i trbuhu. "Nacrtajte" broj djeteta 8, pojedinačno odabirom brzine zadatka.

Preokrenite bebu na trbuh, držeći glavu za stražnjim dijelom glave i brade tako da ostane iznad vode. Simulirajte plivanje natrag i naprijed i gore i dolje (podizanje i podizanje), čineći glatke pokrete.

Pažnja, zaronimo!

Možda je najteži element plivanja za dijete ronjenje. A to nije teško za djecu, već za roditelje zbog straha da će njihovo voljeno dijete zagušiti. Međutim, dijete od rođenja može zadržati dah, samo mu treba podsjetiti na to.

Prije nego što umočite bebu s glavom, trebali biste se pripremiti. Reci ključnu riječ "Ronimo se!" I puhati dijete u lice. On će odmah zatvoriti oči i zadržati dah. Ponovite vježbu 10 dana.

Zatim zadatak postaje malo složeniji: nakon propisane fraze potrebno je puhati i prskati vodu na licu. Jeste li svladali ovu fazu? Idite, zapravo, za dovršetak uranjanja. Pokušajte napraviti prve ronjenje kada je vaš mali plivač dobro raspoložen i malo pliva. Izgovorite poznatu naredbu i spustite ga ne duboko nekoliko sekundi. Kasnije, vrijeme ronjenja se može povećati na pet do šest sekundi.

Kontraindikacije za nastavu

Prije početka sustavnog postupanja s vodom, obratite se svom pedijatru. Objasnit će vam je li to prikladno za vašeg sina, te će identificirati moguća ograničenja. Plivanje je kontraindicirano u sljedećim odstupanjima u zdravstvu:

 • poremećaji mišićno-koštanog sustava, koji zahtijevaju učvršćivanje udova;
 • kongenitalna srčana bolest;
 • purulentni dermatitis;
 • prehlade i virusne bolesti (nakon liječenja možete plivati);
 • poremećaja neurološkog tipa, koji su popraćeni konvulzijama.

Ne zaboravite da ne možete inzistirati i prisiliti djecu da plivaju, plivaju i pogotovo zarone. Takvi napori neće dodavati mrvice zdravlja, već će, naprotiv, dovesti do psiholoških problema.

Dakle, beba plivanje je izuzetno uzbudljiv i iznimno koristan događaj. Dijete je uronjeno u poznato okruženje za njega, razvija mišićni sustav, jača imunološki sustav i uči svijet oko sebe. Djeca koja su počela plivati ​​od prvog dana života, bolje prilagođene uvjetima vrtića i škole. Nije li to dobar razlog za kupanje s djetetom?

Prednosti plivanja u kadi za dojenčad. Kako pripremiti dijete za "plivanje"? Osnovna pravila plivanja i vježbanja za pravilan razvoj djeteta. Obrazovni videozapisi

Suvremeni roditelji od rođenja djeteta prakticiraju bebu u kupki. Iako je postotak sumnji u potrebi za ovim postupkom još uvijek velik. Pokušajmo shvatiti trebate li plivati ​​u tako ranoj dobi.

Prednosti plivanja za novorođenčad

Rani plivanje nije samo dnevni higijenski postupak, već i sredstvo za razvoj bebe, pomažući da svladaju određene vještine i oblikuju osjećaj samopouzdanja.

Vodeni okoliš za dojenčad - poznati element. Budući da je u majčinom trbuhu u tekućem mediju, dijete je steklo refleks plivanja, koji traje do tri mjeseca života. Budući da je kupanje ugodna i korisna aktivnost za dijete.

Istraživanja su pokazala da su prednosti djetetovog kupanja kako slijedi:

 1. Dobar tjelesni razvoj: "plutajuća" djeca su manje vjerojatno da će imati hladnoću, prije nego što gospodare puzeći i neovisno hodaju. Postupci vode ojačavaju imunološki sustav, uklanjaju povećani / smanjeni tonovi mišića, sprječavaju raka;
 2. Poboljšanje sustava regulacije termoregulacije. Redovite vježbe za plivanje razvijaju sposobnost održavanja konstantne tjelesne temperature, povećavaju osjetljivost na promjene u vanjskim uvjetima, smanjuju rizik od bolesti;
 3. Povećana hemoglobina u krvi poticanjem oslobađanja crvenih krvnih zrnaca izazvanih poteškoćama disanja i nedostatka kisika tijekom plivanja;
 4. Jačanje pluća, srca i krvnih žila, poticanje protoka krvi i normaliziranje krvnog tlaka;
 5. Formiranje ispravnog lijepog držanja. Iskrcavanje kralježnice i zglobova i djelotvorno djelovanje svih mišićnih skupina u vodi razvijaju snažan mišićni korzet za kralježnicu;
 6. Čišćenje maksilarnih sinusa je dobra prevencija prehlade, pranje nosa i ubijanje štetnih bakterija;
 7. Jačanje nezrelog živčanog sustava. Voda tretmani umiruju, poboljšavaju san, povećavaju izdržljivost, poboljšavaju apetit;
 8. Osposobljavanje za pravilno disanje, promicanje razvoja bronhopulmonalnog sustava i sposobnost zadržavanja daha;
 9. Poboljšanje cirkulacije krvi u krvnim žilama zbog izloženosti koži i malim krvnim žilama pridonosi ranom mentalnom razvoju bebe;
 10. Nježna masaža kože;
 11. Socijalizacija djeteta: strah od vode, uključujući i otvorenu vodu, nestaje, što povećava sigurnost;
 12. Zajednička komunikacija povećava emocionalnu privrženost, uspostavlja topla i povjerljiva odnosa;
 13. Glavna stvar je da u procesu aktivnog kupanja dijete se raduje, osmjehnuje, komunicira s roditeljima, stvara sve vrste zvukova, a onda spava čvrsto i dugo.

Kada početi plivati?

Prirodno pitanje roditelja koji su ozbiljno odlučili svladati trikove plivanja za bebama u kupaonici, s kojim će se vremenom početi kupati u kadi. Stručnjaci savjetuju od 2-3 tjedna. Do tog će vremena dijete odrasti, naviknuti se na nove uvjete i neće izgubiti reflekse za kupanje.

Vodič također može poslužiti kao umbilikalna rana. Čim se iscjeljuje, možete početi plivati ​​s djetetom u kućnoj kupaonici. Nema razloga za zabrinutost roditeljima: voda je prirodno okruženje za novorođenče. Odrasli važno je da ne plašite mrvice, postupno navikavane na vodu i svladavate nove pokrete.

Za samopouzdanje, prije početka nastave, bolje je da se roditelji savjetuju s pedijatrom ili plivajućim trenerom i, ako je moguće, da se prvi plivaju u kućnoj kupelji s instruktorom specijaliziranim za dojenčad. On će davati preporuke roditeljima o tehnici plivanja, naučiti kako držati dijete i pokazati neke jednostavne vježbe.

Priprema kupaonice

Prije početka postupka, pripremite kupelj najprije pranje običnom sredstvom za čišćenje, a zatim s sapunom za pranje rublja i temeljito ispiranjem.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Pediatri ne savjetuju da promatraju prekomjernu sterilnost: treba formirati jak imunitet koji dolazi u dodir s različitim mikroorganizmima.

Temperatura vode

Prosječna temperatura vode kada kupanje treba biti 34-36 ° C, kako se dijete koristi, smanjuje se. Prije početka 3 mjeseca temperatura vode ne može biti manja od 32 ° C. Ako je tijekom kupanja tekućina blago hladno, ne biste trebali dodati toplo i dovesti do prvobitnog stanja. Znači, to bi trebalo biti, postupno smanjenje temperature vode je dobar način da se umiruje tijelo.

Pokazatelj ugodnih stanja bit će ponašanje djeteta:

 • ako ronjenje prati plač, onda je voda previše hladno;
 • ako se aktivno vreli u vodi, temperatura je optimalna;
 • pasivnost i opuštanje pokazatelj prekomjerno topla tekućina.

Novorođenče mora biti hranjeno najmanje jedan sat prije kupanja. Plivanje treba pratiti stalna komunikacija s djetetom.

Masaža, kako se pripremiti za kupanje

Temelj za kupanje u kupelji su položaji na leđima i prsima s ručnom podrškom ili posebnim uređajima i nezavisnim pokretima.

Važno je pripremiti dijete za takve akcije uz pomoć masaže i specijalne gimnastike, koja traje 20-30 minuta. i zahtijeva strogo pridržavanje slijeda izvršenja.

Možete mazati dijete na promjenjivom ili redovitom stolu. Gola beba stavite leđa na tvrdu površinu. Počnite s laganim potezima donjih ekstremiteta (s rukom i nogom) gore. Okrenite se, glačajte leđa i stražnjicu. Ležite na leđima i masažu trbuh, prsa, vrat, glavu. Slično tome, poštujući redoslijed, gnječite tijelo djeteta. Masiranje trbuha trebalo bi biti četiri prsta desne ruke, izvodeći kretnje u krugu u smjeru kazaljke na satu.

Pripremna gimnastika

Nakon masiranja, počnite plivati ​​na kopnu, olakšavajući apsorpciju veslanja.

Da biste to učinili, morate izvršiti na 10 pristupa sljedećim vježbama:

 1. Omotajte ruke oko gležnja djeteta koje leži na leđima i naizmjence pomiče noge gore / dolje;
 2. Savijanje nogu na zglobovima koljena i kuka stavite dijete u žabu. Širite udove na strane, držite se, polako poravnajte i vratite se na polaznu poziciju;
 3. Polaganje beba na leđima, povucite gornje udove na strane. Držite četku, izvodite pokrete slične udarcima. Zatim podignite ruke i počnite ponoviti pokrete, koji podsjećaju na plivanje;
 4. Okrenuvši mrvicu na trbuh, obavljajte akcije dviju prethodnih vježbi.

Nakon završetka masaže i gimnastike, valja se kretati procesu na vodi.

Postupak novorođenčeta

Mnogi stručnjaci savjetuju da se u kupaonici najprije plivaju isključivo kod kuće, a nakon dobi od jedne godine majstora specijaliziranih dječjih bazena.

Temeljna pravila plivanja strogo se pridržavaju postupnog postupka doziranja kako se dijete razvija. Povećanje vremena za svaku sesiju trebalo bi biti 10-15 sekundi. (mjesečna varijacija od 2 -5 minuta), voda ohlađena na 0,5 ° C

Naglasak bi trebao biti na uranjanju glave. Kada vježbate zadržavanje daha kroz nosnu stranu u djetetu od 1-2 mjeseca, uronite u vodu 2-4 sekunde. na usmenom otvaranju. Djetetu od šest mjeseci može biti dopušteno da se s dna kupke dobiju predmeti iz sjedećeg položaja, postupno povećavaju dubinu i potiču glavu da potone na područje oko očiju.

Za dramatično povećanje trajanja postupaka i smanjenje režima temperature strogo je zabranjeno.

Relativno je lako naučiti povratak. Položaj na prsima zahtijeva trening dišnog sustava i pravilno uranjanje.

Nastava bez uređaja

Vježbe su jednostavne za izvođenje i praćene su komentarima glasom ili čitanjem posebnih pjevanja i šala. Baza se sastoji od tri mjesta za plivanje: prtljažnik, figura-osam, križanje s izmjeničnim hodanjem i stojećem stazom.

Evo primjera seta vježbi koje se izvode neposredno nakon masaže i suhe gimnastike:

 1. Uzimajući dijete pod rukama sa leđima u sebe, postupno ući u vodu, počevši od donjih ekstremiteta. Govoreći izraz "stand", držite 15 sekundi. ravno okomito. Brada je fiksirana strogo iznad površine vode;
 2. Na signalu "go" slijedite cijelu kupelj, promatrajući da se dijete prvi put oslanja na noge, a nakon nekog vremena naučio je napraviti korake;
 3. Opet, signaliziramo "stand" i omogućavamo 15 sekundi. na mrvicama za disanje u stojećem položaju. Ovo je neophodan postupak za sprječavanje umora motora;
 4. Držeći se s dvije ruke, stavite bebu na leđa uranjanjem u uši i sternum. Nije zastrašujuće ako može uzeti malo vode;
 5. Izvršite vježbu "Shuttle", krećući se od ruba do ruba kupelji i guranjem nogama. Lagano držite dijete rukama, dajući mogućnost raditi samostalni instinkt. Kao što djetetu sazri, koristite jednostranu podršku koja vam omogućuje da izvodite udarce;
 6. Premjestite novorođenče u vertikalni stalak. Govoreći "stand", držite položaj 15 sekundi, pričvrstite područje vrata iza lijeve ruke. Pravi dio odrasle osobe ispod brade djeteta;
 7. Uhvatite desnu ruku, stavite dijete na prsa. Signal u glasu "mi plutaju" i, držeći se s dvije ruke, izvodimo pokrete oko oboda kupke, uobičajeno crtajući lik osam na vodi. Promatrajući oprez, obavite 6-8 ponavljanja i vratite dijete na vertikalni stalak za 0,25 minuta.
 8. Ne zaboravite komentirati akciju, ponoviti prolaz kroz kupelj i odmoriti se.
 9. Napravite križnu vježbu. Držeći bebu na leđima, polagano polagano dijagonalno ožičenje s jednog kuta u drugi. Zamijenite se stojećem i mirovanom, ponovite 6-8 puta.

Više jasne i detaljne upute možete vidjeti na videozapisu u nastavku.

Zapamtite da ostatak treba biti jednak polovici cijelog postupka plivanja. Tijekom ciklusa (3-4 minute) komunicirajte s djetetom. U prosjeku, dijete će plivati ​​oko pola metra i proći 6 metara u jednoj lekciji. Ne zaboravite na postupni porast trajanja kompleksa.

Ove vježbe mogu se izvoditi zajedničkim kupanjem s djetetom u kupaonici. Odrasla osoba će postati vrsta podrške za dijete. Pogodno je držati ga na krilu, rukama uhvatiti glavu i lagano ga zamahnuti. Dobro je podizati na trbuhu i prsima roditelja, pričvršćivanjem vrha glave.

Dobro je ako je u procesu zapošljavanja beba pila vodu. Kongenitalni refleksi neće joj dopustiti da uđe u dišni sustav, a kašljanje i kihanje pomoći će tijelu da se prirodno oslobađa od neželjenih bakterija. Važno je nastaviti plivati.

Učenje na ronjenje

Postupak ronjenja je težak i neophodan za zdravlje i sigurnost djeteta. Učenje ove vještine treba započeti treningom djeteta glasovnom timu "roniti / zaroniti" i zalijevati čelo i lice vodom.

Stvarno trebate zaroniti u drugom mjesecu ciklusa vodenih postupaka i izvesti je s položaja na prsima. Plivanje "osam", svake tri vježbe, provodi uranjanje, izgovara naredbu i prskajući vodu u lice. U početku, dijete će moći piti mala količina vode, to nije štetno. Kada je refleksno beba spremna (stisne oči, zatvori usta i drži dah), potpuno ga spuštaju pod vodom nekoliko sekundi.

Pribor za kupanje

Ako se bojite držanja djeteta u punoj kupki, možete koristiti posebne alate.

Za domove stane šešir i krug za kupanje.

Kapica s umetnutim blokovima pjene uvelike će olakšati zadatak roditelja, pomažući da se glava zadrži iznad vode. Kada kupujete šešir, odaberite pamučnu tkaninu. Kada plivate, pobrinite se da voda ne uđe u uši.

Krug za novorođenče je komora na napuhavanje s usjekom za bradu i zadržavanjem velcro. Roditelji trebaju samo kontrolirati dijete. Korištenje ove dodatke omogućuje djeci da se kreću neovisno, kako bi pomaknuli svoje udove. Možete ga primijeniti od rođenja.

Da bi kupanje zabavno i korisno, pokrenite razne igračke u kadi.

Ako imate priliku plivati ​​s djetetom u posebnom dječjem bazenu, trebali biste kupiti posebne gaće, rukave.

Glavni uvjet - ne ostavljajte bez nadzora i stalno pratite stanje mrvica.

U kojim se slučajevima treba suzdržati od kupanja u kupki

Prije početka nastave u kupaonici s djetetom, trebali biste se posavjetovati s pedijatrom, jer postoji niz kontraindikacija za provođenje postupaka za vodu.

Trebali biste se suzdržati od njih ako je dijagnosticirana vaša beba:

 • upalni procesi u akutnom obliku, popraćeni vrućicom; s groznicom;
 • bolesti epidermisa;
 • prisutnost površina rane;
 • gnusne upale;
 • mentalna patologija, konvulzije;
 • kardiovaskularnih poremećaja, kongenitalne bolesti srca;
 • zatajenje bubrega i jetre;
 • infekcija.

Nije nužno provoditi vodene postupke, ako beba plače, nervozna.

Ako distrakcija od strane igračke nije uspjela, a histerija se nastavila, prebacujte vježbu kako biste izbjegli neugodne udruge poslije.

Ne zaboravite da ne možete:

 • baviti se umornim, pospanim, gladnim djetetom;
 • žuriti u stvari, prisiljavajući ih da svladaju nove elemente za koje dijete nije spremno.
 • ostati u lošem stanju uma, nervozan: važno je ostati mirno
 • zaustaviti klase ako prvi postupak ne uspije.

Zapamtite da jednom napravljena pogreška može trajno oduzeti djetetu želje za plivanjem.

Glavni cilj roditelja - zadovoljstvo i zdravlje djeteta.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Vježbe za novorođenčad u kupaonici

Većina modernih roditelja voli rane razvojne tehnike, uključujući podučavanje novorođenčadi koje plivaju. Što je to - novi hobotnica ili nužan uvjet za skladan razvoj djeteta? Je li potrebno naučiti dojenčad da pliva, kada će početi i kako to učiniti, kako ne bi štetilo zdravlju djece? U našem ćemo članku pokušati odgovoriti na ova i druga pitanja.

Kako je plivanje dobro za bebe?

Od rođenja, djeca su već sposobna plivati: mogu zadržati dah pod vodom i sretno prskati u kupaonici. To je zbog kongenitalnih refleksa - prije nego što je rođenje djeteta u majčinom trbuhu bilo u tekućem mediju. Oko tri do četiri mjeseca, ova urođena reakcija blijedi, a podučavanje mrvica da ostane na površini imat će puno kasnije.

Ipak, suština takvih aktivnosti s novorođenčadi nije da ga postane budućni olimpijski prvak. Sve više, pedijatri su izrazili da dojenčad plivanje donosi neprocjenjive koristi.

Redoviti tretmani vode poučavaju djecu da budu zadovoljni promjenama temperature. Zahvaljujući otvrdnjavanju, jača imunitet, što smanjuje vjerojatnost prehlade, potiče dinamičan tjelesni razvoj i pomaže u sprečavanju raznih zdravstvenih problema. Rezultat sustavnog treninga je stvaranje ispravnog, lijepog položaja, snažnog mišićnog korzeta za dječju kralježnicu. Vodene vježbe su mnogo učinkovitije za poboljšanje motornog sustava od masaže i milovanja. Ojačavaju ili naprotiv opuštaju mišiće leđa, ruke, noge i vrat. Usput, mladi plivači ranije počnu puzati, ustati i hodati (što dijete može raditi u dobi od 1 godine). Tijekom kupanja, kada dijete ima malo poteškoća s disanjem, a tijelo nema dovoljno kisika, dječje tijelo dodatno oslobađa crvene krvne stanice (eritrocite), što doprinosi rastu razine hemoglobina. Plivanje i ronjenje imaju pozitivan učinak na pluća i kardiovaskularni sustav, pomaže stimulirati opskrbu krvlju u organima i normalizirati krvni tlak. Kada dijete zaroni, tekuća voda čisti maksilarne sinuse. I ovo je prevencija rinitisa u novorođenčadi. Također se isprati bebin kljun, uklanjaju se sve bakterije, čestice prašine i mogući alergeni. U vodi se dijete smiri, oslobađa strahova. Također, vodeni postupci jačaju vezu između majke i djeteta, uzimajući vrijeme za svoje dijete dok plivaju, bolje možete razumjeti njegov govor tijela i geste, što će vam omogućiti brzo pronalaženje uzajamnog razumijevanja s bebom. Dijete koje je naučeno plivati ​​od rođenja neće se bojati otvorene vode.

Još jedna nedvojbena prednost je to što mnoga djeca, nakon plivanja i ronjenja, brzo zaspaju i ne ometaju mladu majku skoro cijelu noć. Ono što, vidite, važno je!

ČITANJE NA TEMU:

Pročitajte članak: što učiniti ako se dijete boji da se okupa u kupaonici i korisnom članku kako pravilno okupa novorođenčad

Plivanje s djetetom

Poučavanje novorođenčeta za plivanje neće biti teško za roditelje ako se pridržavate osnovnih preporuka.

Optimalno doba

Započnite trening trebao biti od tri do četiri tjedna. Prvo, po ovom trenutku umbilikalna rana iscjeljuje. Drugo, dijete dobiva na težini, postupno se prilagođava novoj stvarnosti. Konačno, dječji refleksi (plivanje i disanje) još uvijek nisu izumrli.

Priprema za kupanje

Svi postupci trebaju biti provedeni u poznatom ozračju za mrvice. Prije uranjanja, operite kupelj običnim sapunom i isperite ga jednom tjedno s natrijevim vodom, nemojte zaboraviti temeljito isprati. Budite oprezni s otopinom kalijevog permanganata i biljnim izlučevinama - dijete može progutati tekućinu. Nakon primanja osnovnih vještina za plivanje možete ići na više stručnih lekcija - u bazenu.

Temperatura vode

Izvršite prve vježbe uz prosječnu temperaturu od 35 ° C. Malo po malo, može se spustiti, ali zapamtite - mala djeca do tri mjeseca ne mogu plivati ​​u vodi čija je temperatura ispod 32 ° C. Da biste stvorili savršeno okruženje, pazite na ponašanje djeteta:

ako dijete plače kad rone nekoliko minuta, voda je previše hladno za njega; ako najprije pukne, a zatim šuti i aktivno pomiče rukama i nogama, pokupili ste optimalnu temperaturu; ako je previše opušteno i pasivno, kupka je previše topla.

DETALJ: Optimalna temperatura kupanja novorođenčeta.

Tijekom kupanja, voda se postepeno hladi, ali nemojte žuriti da ga dovedete na svoju izvornu temperaturu. To je značenje postupka - pojavljuje se stvrdnjavanje beba.

Kako provesti nastavu na plivanju beba?

Proces vode trebao bi se izvesti oko sat vremena nakon jela: beba nije gladna, a mlijeko je već asimilirano. Druga važna točka je raditi samo s djecom koja su pospana kako bi se izbjegle suze i kapsule.

Savijanje nad kadom, držeći dijete u vodi, dovoljno je teško - ide na obje leđa i na ramenima. Pokušajte dok sjedite na stolcu. Poda u kupaonici mora biti prekrivena gumenom podlogom tako da nije tako skliska. Uzmite čistu pelenu s njom - s njim možete obrisati novorođenče nakon plivanja. Također je moguće staviti bebu u njega prije no što ga dovede u vrtić. Međutim, ako u apartmanu nema pukotina, liječnici preporučuju da malo mokri kožu mrvica, bez brisanja suha i odnesu ga na krevet golu. Ovo je još jedna učinkovita metoda kaljenja.

Dakle, sve je spremno za kupanje - kupka se napuni malo toplom vodom, a vaše dijete je u velikom raspoloženju. Prvo, dodirnite je rukom do površine vode, a zatim uronite bebine noge u njega. Spustite mrvicu uspravno, ne zaustavljajući se da razgovarate sa sigurnijim, mirnim glasom.

U plivanju djeteta koriste se dvije vrste podrške: ispod brade i ispod stražnjeg dijela glave. U prvom slučaju, dijete leži na vodi s trbuhom dolje, a vi držite glavu tako da je beba brada na dlanu. U drugoj verziji, dijete leži na leđima, a vi pokupite glavu za stražnjom stranom glave. Pokušajte s obje pozicije i odaberite onu koju vaše dijete najviše sviđa.

Osnovne vježbe u kadi

(Na kraju članka postoji mnogo video uputa o vrsti vježbi koje možete učiniti s novorođenčadi u kadi)

Ako mislite da obrada vode kod kuće nije zanimljiv događaj, onda ste pogriješili. Naravno, dijete neće biti u mogućnosti izvoditi složene kose pod vodstvom instruktora, ali sami možete napraviti jednostavne manipulacije.

Savjet: Za svoj mir uma, dobit ćete kuglu ili kapu "spašavanja" na napuhavanje s pjenom. Izgledaju lijepo i pomažu djetetu da bude na površini vode, čak i bez podrške mame.

Šokovi i zavoji

Dovedite dječja stopala na zidove kupelji. Nakon što je osjetio potporu, on će početi gurati s leđa i pokušati plivati. U ovoj fazi vaša pomoć je minimalna - samo trebate podupirati mrvice, koje će se preokrenuti od leđa do trbuha.

sloshing

Dijete se nalazi na trbuhu, potpuno uronjen u neku vodu, a vi držite glavu uz njegovu bradu. Pokažite mu kako neobični krugovi vode u vodu, ako malo prskate.

"Plovimo iza broda"

Početni položaj, kao u prethodnoj lekciji. Stavite igračku za kupanje ispred bebe i pokušajte ga dobiti, govoreći: "Gledaj, naš brod pliva. Uhvatimo je. " Potrebno je postupno povećavati brzinu i duljinu "udaljenosti".

„Osam”

Kada dijete uči da se kreće ravno, pokušajte prijeći na sljedeću lekciju. Može se izvoditi na leđima i trbuhu. "Nacrtajte" broj djeteta 8, pojedinačno odabirom brzine zadatka.

"Swing"

Preokrenite bebu na trbuh, držeći glavu za stražnjim dijelom glave i brade tako da ostane iznad vode. Simulirajte plivanje natrag i naprijed i gore i dolje (podizanje i podizanje), čineći glatke pokrete.

Pažnja, zaronimo!

Možda je najteži element plivanja za dijete ronjenje. A to nije teško za djecu, već za roditelje zbog straha da će njihovo voljeno dijete zagušiti. Međutim, dijete od rođenja može zadržati dah, samo mu treba podsjetiti na to.

Prije nego što umočite bebu s glavom, trebali biste se pripremiti. Reci ključnu riječ "Ronimo se!" I puhati dijete u lice. On će odmah zatvoriti oči i zadržati dah. Ponovite vježbu 10 dana.

Zatim zadatak postaje malo složeniji: nakon propisane fraze potrebno je puhati i prskati vodu na licu. Jeste li svladali ovu fazu? Idite, zapravo, za dovršetak uranjanja. Pokušajte napraviti prve ronjenje kada je vaš mali plivač dobro raspoložen i malo pliva. Izgovorite poznatu naredbu i spustite ga ne duboko nekoliko sekundi. Kasnije, vrijeme ronjenja se može povećati na pet do šest sekundi.

Kontraindikacije za nastavu

Prije početka sustavnog postupanja s vodom, obratite se svom pedijatru. Objasnit će vam je li to prikladno za vašeg sina, te će identificirati moguća ograničenja. Plivanje je kontraindicirano u sljedećim odstupanjima u zdravstvu:

poremećaji mišićno-koštanog sustava, koji zahtijevaju učvršćivanje udova; kongenitalna srčana bolest; purulentni dermatitis; prehlade i virusne bolesti (nakon liječenja možete plivati); poremećaja neurološkog tipa, koji su popraćeni konvulzijama.

Ne zaboravite da ne možete inzistirati i prisiliti djecu da plivaju, plivaju i pogotovo zarone. Takvi napori neće dodavati mrvice zdravlja, već će, naprotiv, dovesti do psiholoških problema.

Dakle, beba plivanje je izuzetno uzbudljiv i iznimno koristan događaj. Dijete je uronjeno u poznato okruženje za njega, razvija mišićni sustav, jača imunološki sustav i uči svijet oko sebe. Djeca koja su počela plivati ​​od prvog dana života, bolje prilagođene uvjetima vrtića i škole. Nije li to dobar razlog za kupanje s djetetom?

Čitamo i: Pregled popularnih tehnika razvoja djeteta s video tutorijalima i filmovima - http://razvitie-krohi.ru/razvitie-rebenka-do-goda/metodiki-rannego-razvitiya-detey.html

P.s. Možete pretražiti dvije knjige Nikita Yanushchanets i Z.P. Firsov "Plivajte prije hodanja" i besplatno preuzmite.

Izrada videa o uputama za kupanje dojenčadi

Djeca od 7 mjeseci su aktivnija i nezavisnija, izvode vježbe bez pomoći roditelja.

Kupanje beba s krugom u 7 mjeseci video:

Do godine možete podučiti dijete da podigne noge iznad površine i da prskaju. Vježba razvija svjesnu kontrolu donjih ekstremiteta i omogućava vam brzo pronalaženje vještine hodanja.

Pregled kruga za kupanje djece iz roditelja video:

Zahvaljujući ovom proizvodu, moguće je izvoditi vježbe gimnastike u vodi za dojenčad, osim za ronjenje. Nije preporučljivo izvoditi i priprema za ronjenje - omotati dijete s vodom s vrha. Uvučenje brade je u bliskom dodiru s kožom, a voda može ući u usta ili nos djeteta.

Kupanje glazbe. Veliko rješenje za glazbu tijekom kupanja je krug Flipper. Umirujuće klasične melodije će zanimati bilo koji klinac i donijeti više radosti od gimnastike u vodi.

Osposobljavanje svjesne akcije daje mišićni ton. Kada beba bude opuštena i mirna, mišićni sustav je lagano napet. Taj se fenomen zove mišićni ton.

Da li gimnastika treba dojenčad s hipertonom - Doktor Komarovsky video:

Dok starimo, ton se smanjuje. Ali to nije uvijek slučaj, a patologija tonusa (hipertonija, hipotonija, asimetrični ton, neujednačena) treba ispraviti. Kako bi se uklonili mišićni tonovi, preporučuje se provoditi gimnastiku u vodi za dojenčad i kompleks vježbi za masažu.

Tijekom svih manipulacija treba biti nježna komunikacija s bebom. Ako je dijete umorno ili nesretno, masaža treba zaustaviti.

U svakom razdoblju dobivene su specifične manipulacije:

Od 1,5 do 3 mjeseca. Distribuirana hipertoničnost ruku i nogu. Stroking se radi za opuštanje. Vrijeme masaže i gimnastičkih vježbi iznosi 15 minuta.

Gimnastika i masaža od bebe hypertonus 1-3 mjeseci video:

Od 3 do 6 mjeseci. Snažno pomiče ruke i noge, uhvati igračke - mišići i zglobovi se razvijaju i ojačaju. Lekcija uključuje pasivne jednostavne vježbe koje postaju složenije dok odrastaju.

Gimnastika s dojenačkom hipertenzijom 3 - 6 mjeseci video:

Masaža se provodi prema načelu: tresti, vibrirati i trljati uz pomoć prstiju. Kako bi se opustila i smirila živčani sustav, masaža je započela i dovršena strokingom. Ista gimnastika iz hipertonije u ovom dobu izvedena je pomoću napuhane kugle.

Od 6 do 9 mjeseci. Korištenje gimnastičkih postupaka radi poboljšanja koordinacije i razvoja mišićno-koštanog sustava.

Gimnastika za uklanjanje djeteta 6 - 9 mjeseci video:

Sljedeće vježbe se koriste: spuštanje ruku na prsima, savijanje i odmotavanje nogu, prebacivanje s leđa u trbuh, poticanje puzanja, podizanje ravnih nogu.

Od 9 do 12 mjeseci. Za vježbe gimnastike i masažu za jačanje zglobova nogu i ruku, trbuha i leđnih mišića.

Gimnastika za uklanjanje dječjeg hipertireja 9 - 12 mjeseci video:

Preporučuje se masaža u popodnevnim satima za sat vremena nakon obroka ili u sat vremena prije hrane. Soba je korisna za prozračivanje. Temperatura barem 22 stupnja. Ruke isprati sapunom, suhim i toplim. Za masažu, prikladna je krema ili ulje, koje treba nanositi na ruke. Izravno na dječjem tijelu kreme se ne primjenjuje.

Uzrok napetosti mišića može biti različit. Postupci vode prikazani su svima, a kod izvođenja prekomjernog masaže potrebno je uzeti u obzir brojne značajke.

Uz hipertonsku masažu je nježna: lagana dodirna točka.

Kada se izvodi hipotonična stimulirajuća masaža: lagano pritisnuti, trljati, tapkati, tapkati, stezati kada se milovati.

Kada je ton asimetričan, dobiva se umirujuća masaža. Jačanje je usmjereno na stranu s niskim tonovima. Korištena lopta na napuhavanje.

Fizičke manipulacije imaju veliki utjecaj na razvoj. Osim trljanja i kugle, gimnastika u vodi za dojenčad je od velike važnosti.

Vodeni okoliš je poznat novorođenčadi jer je plivao u amnionskoj tekućini 9 mjeseci. Zato se bebe vole večer kupati toliko, osobito ako koristite poseban krug za vodene postupke, dajući bebu potpunu slobodu u odrasloj kupaonici. Večer za kupanje može biti mrvice i zabava, a način da se značajno ojača vaše mišiće, ako svoju vodenu zabavu pretvorite u vježbe.

Što je korisno biti u vodi?

Postupak plivanja blagotvorno djeluje na dišni sustav dojenčadi, budući da pritisak koji stvara voda prisiljava dijete da duboko diše, a time ventilira vlastita pluća. Tjelesni napor koji doživljava mrvice u vodenom mediju jača srčani mišić, a pritisak vode na svojoj koži tonira žile. Kretanje u vodenom okolišu vrlo je lako za bebu, ali istodobno njegovi mišići su pod ozbiljnim stresom i time ojačani. Plivanje uključuje gotovo sve mišiće, korzet koji podupire kostur brzo se formira, a intenzivnije se napušta hipertonija. Vježbe u vodi s ronjenjem doprinose intenzivnijoj razmjeni kisika, mozak mrvica je bolje zasićen elementima važnim za svoj rad. Biti u vodenom okolišu neizbježno je povezan s elementima otvrdnjavanja. Dugo plutajuće dijete će biti manje vjerojatno da će se razboljeti. Kada ne možete vježbati u vodi? Ako dijete ima dijagnozu bolesti kože; ako dijete ima virusne infekcije; za poremećaje bubrega i srca; s problemima zglobova, ako ortopedist zabranjuje kupanje.

Ako planirate prakticirati bebu kod kuće u kupaonici, umjerena groznica (do 37,5) i noktiju ne smiju odbiti kupanje. Ako posjetite gradski bazen, onda s hladnom, bolje je pričekati oporavak.

Priprema mrvica prije gimnastike

Gimnastika u vodi za dojenčad trebala bi se održati tek nakon visokokvalitetne pripreme za njih. Pola sata prije kupanja beba bi trebala biti dobro "protežu".

Počnite s laganim stroking masažom. Istodobno prestanite koristiti masna ulja, jer će beba iz vode izvući iz ruke. Masaža se treba izvoditi u tradicionalnim pravcima: od stopala do stražnjice, od ruke do ramena, od središta tijela do strane. Dalje, morate povećati učinak na mišiće mrvica i početi mijesiti, krećući se u istim smjerovima kao i tijekom izglađivanja. Nakon što su se mišići bebe zagrijali, možete započeti "suhu" gimnastiku, pripremajući mu mišiće za predstojeće vježbe: oponašati plivačke pokrete koji čine gornji i donji udovi. Vježbe u vodi

elektrostimulacija

Držeći dijete pod rukama, dopusti mu da dodirne dno stopala. Dječak se reflektično počinje hodati, dok će biti u vodi smanjit će opterećenje na kralježnici.

odbijanje

U položaju na trbuhu ili na leđima "plivati" na zid kupaonice ili bazena. Čim dijete dotakne tvrdu površinu svojim nogama, on će se reflektirajući od njega. Koristeći fiziološke reflekse, možete ojačati mišiće mrvica i pripremiti bazu za stvaranje znanja za pušenje.

Također će biti korisno ako beba gurne ručkama sa zidova kupaonice ili sa strane bazena. Dijete će biti jako zadovoljan činjenicom da može utjecati na njegove pokrete u vodi, a takve će vježbe imati blagotvoran učinak na razvoj mišića ruku, ramena i leđa.

„Osam”

Držite bebu na površini vode na stražnjem dijelu ili trbuhu, ispustite je s tijelom "osam". Učinak vode na kožu i mišiće djeteta tijekom takve vježbe povećava se: pritisak na tijelo djeteta se povećava, toniranje mišića se smanjuje i protok krvi se poboljšava.

ronjenje

Trening u ronjenju je vrlo važan za razvoj mrvica. Nakon što ste razvili naviku držanja daha u dojenčadi, možete spasiti život. Osim toga, ronjenje poboljšava ishranu mozga i jača cirkulacijski sustav.

Prvo, naučite bebu da drži dah tako što vam nosi vodu na glavu. Dijete refleksno prestaje disati. Prateći zalijevanje trebao bi biti jasna riječ "roniti". Čim primijetite da je dijete svladalo što treba učiniti, nakon što čujete "kodnu riječ", možete nastaviti na sljedeći korak. Kada dijete uči zadržati dah, nastavite roniti. Uhvatite ritam dišnih pokreta djeteta i nakratko ga umočite u vodu odmah nakon udisanja, ne zaboravite li ga upozoriti riječju "roniti". Kad dijete odrasta, rado će roniti sam.

zgrabiti

Ova vježba će zahtijevati igračke "vodene ptice". Ispustite predmet u vodu i zamolite bebu da vam to dade. Držite bebu ispod trbuha i prsnog koša dok stiže do igračke. Takve vježbe, unatoč očitoj jednostavnosti, učitavat će sve mišiće djeteta.

"Swing"

Dječak koji leži na trbuhu drži brada i prsa i leprša u vodi, kao na jeku. U ovom slučaju beba će se aktivno kretati od užitka s rukama i nogama, razvijajući mišiće.

čučnjeva

Budući da se sve čini lakše u vodi, bebe u kupaonici ojačavaju svoje mišiće bez opasnosti od negativnog utjecaja na kralježnicu. Od 7-8 mjeseci s dopuštenjem pedijatra, moguće je razviti muskulaturu djeteta, odgovorne za uspravno hodanje, uz pomoć čučnjeva u vodi.

PreporukeKad se u vodu mogu dodati domaće kupke, juhe ili morska sol; tijekom vježbi trebate stvoriti pozitivnu atmosferu, ljubazno komentirati sve što se događa; trajanje i učestalost vježbi treba postupno povećavati kako ne biste preopteretili dijete; prestanite učiti čim primijetite da je beba umorna, hirovita ili hladno; nemojte hraniti bebu odmah nakon kupanja - pričekajte 20-30 minuta, jer je morao progutati vodu i treba joj vremena da oslobodi prostor u trbuhu za mlijekom; Budite uvjereni tijekom nastave, ako se bojite - mrvica će to osjetiti i također će postati nemirna; Gledajte temperaturu vode, dodavajući toplinu po potrebi.

Plivanje će donijeti užitak i veliku prednost za dijete. Osim toga, tijekom zajedničkih postupaka, majka i dijete postat će još bliže i uspostaviti kontakt. Možete započeti nastavu u kupaonici gotovo od rođenja. Ali imajte na umu da dječji plivanje u tako ranom plivanju nije rezultat djelovanja mišića, već zbog urođenih refleksa.

Ako želite da vaša beba nauči plivati ​​u stvarnosti, nastavite svoje lekcije već u bazenu. Optimalna dob za treniranje u bazenu se uzima u obzir kada je dijete staro 6 mjeseci. Međutim, danas su razvijeni posebni programi koji su dizajnirani za kupanje s bebama u 2-3 mjeseca.

Učenje za plivanje trebalo bi započeti s kućnom kupelji, a zatim ići u bazen. Učinite to za dva mjeseca ili nakon šest mjeseci, odlučite roditelje. U svakom slučaju, s redovitim razredima, u dobi od jedne godine, dijete će imati svjesno plivanje vještine. Plivanje - nedvojbene koristi za zdravlje i razvoj djeteta.

Što je korisno za kupanje za bebe

Svatko zna da plivanje ima blagotvoran učinak na respiratorne i mišićno-koštane sustave, na rad srca i krvnih žila. Pogledajmo bliže prednosti dojenčadi:

Jačanje mišića djeteta, poravnavanje ruku, nogu i prstiju; Hladno temperaturu vode jača imunološki sustav; Poboljšanje funkcioniranja dišnih organa novorođenčeta i razvoj "dubokog" disanja; Povećana otpornost na prehlade i zarazne bolesti; Redovita plivanje stimulira cirkulaciju krvi i stabilizira krvni tlak, ima pozitivan učinak na pluća; Voda, koja je gušća od zraka, optimizira pritisak krvnih žila, olakšava rad srca i normalizira srčani ritam; Ronjenje i zadržavanje daha aktiviraju mozak i ispiru djetetov nos iz prašine i bakterija. Sprječava razvoj alergija, izvrsna je prevencija oboljelih i infektivnih bolesti; Plivanje normalizira spavanje i pomaže djetetu da zaspati brže. Nakon postupaka, dijete mirno i mirno spava; Dijete se navikne na promjene temperature, što također ima pozitivan učinak na imunitet i pridonosi tjelesnom razvoju; Sustavne vježbe pomoći će stvaranju ispravnog i lijepog položaja, snažnom mišićavom korzetu djetetove kralježnice; Istraživanja su pokazala da dijete u vodi opušta i oslobađa strahove, postaje hrabrije i sigurnije. Osim toga, dijete koje se može plivati ​​gotovo od rođenja neće se bojati otvorene vode.

Obrada vode će pomoći novorođenčadi da se brzo prilagodi novim životnim uvjetima. Zanimljivo je da su vježbe u vodi mnogo korisnija i učinkovitija masaža. Ojačava i istovremeno opušta mišiće nogu, ruke, leđa i vrat. Potiče i poboljšava mišićno-koštani sustav.

Usput, mnoga djeca tijekom redovitog plivanja počinju puzati, sjesti i hodati ranije. Kako i kada možete sjesti dijete, pročitajte vezu http://vskormi.ru/general-questions/kak-i-kogda-prisajivat-rebenka/.

Osim toga, kupanje s djetetom jača vezu i uspostavlja kontakt s majkom, što ima pozitivan učinak na psihu i emocionalno stanje djeteta. Novorođenče je manje nestašno, zabrinuto i plakanje.

Međutim, postoje i kontraindikacije za kupanje dojenčadi. Dijete ne bi trebalo plivati ​​s kongenitalnim srčanim bolestima i dermatitisom, s grčevima i ozbiljnim poremećajima živčanog sustava. Plivanje će biti opasno za djecu s poremećajima mišićno-koštanog sustava, koji zahtijevaju učvršćivanje udova.

Plivanje tijekom hladnoće ili virusne bolesti samo će pogoršati situaciju. Možete nastaviti klase nakon potpunog oporavka. Prije početka sustavne vježbe plivanja, najbolje je konzultirati pedijatra.

Plivanje pravila u kupaonici

Ako nema kontraindikacija, slobodno započnite trening. Važno je slijediti pravila sigurnosti i neke preporuke za kupanje u kupaonici. Tada ćete izbjeći probleme i lako naučiti bebu da pliva. Već je moguće početi trenirati od tri tjedna nakon rođenja djeteta.

Pripremite kupelj prije postupka. Dovoljno je oprati vodovod sa sapunom prije nego uronite novorođenče. Jednom tjedno, tretirati kupku s natrijom, a zatim temeljito isperite toplom vodom. Nemojte koristiti kalijev permanganat i biljne decocije. Ne zaboravite da dijete može progutati vodu, a ove tvari često uzrokuju negativnu reakciju.

Od velike važnosti je temperatura vode. Optimalna učinkovitost za novorođenčad bit će 37 do 35 stupnjeva iznad nule. Zatim se temperatura postupno smanjuje. Ali imajte na umu da djeca do tri mjeseca ne mogu plivati ​​na temperaturama ispod 32 ° C!

Prvo kupanje ne bi trebalo trajati duže od 15 minuta. Istodobno, kada se voda hladi, nema potrebe za toplom vodom! Tijelo bebe se navikne na nove uvjete i stvrdne, što pozitivno utječe na imunitet djeteta.

Nikad ne ostavljajte dijete samo u kupaonici! Dvije ili tri sekunde su dovoljno da se novorođenče guši čak i u maloj količini vode!

Kako odabrati temperaturu za kupanje djeteta

Morate početi kupati s temperaturom od 34-37 ° C, što je smanjeno za 1-2 stupnjeva svaka četiri dana. Ali nemojte se odužiti otvrdnjavanjem. Previše hladne vode samo će štetiti novorođenčadi. Minimalna temperatura za djecu od tri mjeseca je 32 stupnja, a za bebe do jedne godine - 25 stupnjeva.

Kada temperatura nije pogodna za bebu, on plače kad se uranja nekoliko minuta. Ako se beba suprotstavlja i nestašna, vratite se na prethodne pokazatelje. Obratite pažnju na mjeru i ne prisilite plivati. Kada je beba pasivna i ne želi se kretati, voda je previše topla. No, ako dijete prvi zareži, a zatim se smiruje i prskuje aktivno, uzeli ste idealnu temperaturu.

Za mjerenje stupnjeva možete koristiti poseban termometar ili upotrijebiti staru "baku" metodu spuštanjem lakta u vodu. Koža na ovom mjestu je mekša, nježnija i osjetljiva.

Nadalje, važno je pratiti temperaturu zraka. Nemojte previše zagrijavati kupaonicu. Velika razlika u temperaturi neće ugoditi dijete i može dovesti do bolesti.

Osam vježbi plivanja s djetetom

Najbolje vrijeme za kupanje je 40-60 minuta nakon hranjenja. Majčino mlijeko je već probavljeno, ali beba još nije gladna. Dijete ne smije biti umorno, jer će plakati i djelovati tijekom dojenčadi plivajući. Ali ako je dijete mirno i voljno obavlja vježbe, možete provoditi nastavu prije spavanja.

Podrži pod glavom

Dijete leži na leđima, a majka drži glavu u stražnjem dijelu glave. Ponekad se najmanja djeca moraju podupirati s druge strane i pod plijenom. Vrlo brzo, uz redovitu podršku, beba će sama pluta.

Potpora bradi

U ovom slučaju dijete je skoro gotovo uspravno. Mama podupire glavu tako da joj je brada na dlanu.

Šokovi i zavoji

Noge noge na zid kupaonice. Osjeća se uporište, gura s boka i pokušava plivati.

sloshing

Mama stavlja dijete na trbuščić tako da se potpuno uranja u vodu, i lagano podupire bradu. Pokažite bebini koliko je zanimljivo zapljusnuti. Vodite ruku s djetetom u vodi natrag i naprijed. Uskoro će mrvica samostalno prskati, premjestiti noge i ručke.

Ploviti za igračku ili nadoknaditi

Mama stavlja bebu, kao i kad trbuščić padne dolje, podupire je bradu. Prije nego beba staviti igračku za plivanje, koja mora biti uhvaćena. Svakom lekcijom postupno povećavajte brzinu i udaljenost.

osam

Kada dijete uči da se kreće ravno, počnu plivati, ponavljajući obris broja 8. Vježba se izvodi na leđima i abdomenu. Postupno povećavajte brzinu kretanja i veličinu slike.

ljuljati

Dijete leži na trbuhu. Mama podupire bradu i glavu kako bi održala glavu iznad vode. Dijete je potopljeno i podignuto glatkim pokretima, premješteno natrag i naprijed.

ronjenje

Djeca od rođenja mogu zadržati dah, stoga nemojte se bojati potpune uranjanja u vodu. Počnite roniti nakon što se beba koristi za vodu i malo "plivati". Prvo kažite "Dive" i puhnite u lice. Zatim će beba zatvoriti oči i zadržati dah, a zatim ga umočite glavom nekoliko sekundi. Ponovite sesiju 10 dana. Zatim se prelijevanja dodaju ključnoj fazi i povjetarcu. Prije nego umočite dijete, kažemo dragocjenu riječ, puhamo i lagano posipamo vodu na licu. Kada dijete navikne na postupak, postupno povećajte vrijeme ronjenja na 6 sekundi.

Ako ste zabrinuti za sigurnost bebe, najprije koristite posebne napuhavajuće krugove za novorođenčad ili kapu s pjenom za potporu glavi. Tada dijete lako može biti na vodi bez mamine podrške. Ali takvi uređaji neće dopustiti ronjenje.

Plivanje pravila u bazenu

Možete početi plivati ​​u bazenu već od dva mjeseca. Glavna stvar je da je umbilikalna rana potpuno izliječena. Bolje je ako učite s instruktorom u programu koji je posebno dizajniran za majke i bebe. Međutim, možete sami vježbati.

U bazenu, svakako uzmite tri ručnika, od kojih će jedan biti za roditelja, a drugi za bebu, a treći će se koristiti kao posteljina za stol za presvlačenje. Preporuča se uzeti vašu najdražu igračku za bebe, dude i zvečarke. Ako je potrebno, pomoći će mirno beba.

Optimalna temperatura, kao u kupaonici, mora biti 32-37 stupnja. Započnite nastavu s 10 minuta i postepeno povećavajte vrijeme. Maksimalno vrijeme dojenčadi je pola sata. Prije vježbanja, neka beba navikne na vodu. Možete posipati bebu, ali pazite da vam voda ne uđe u oči!

Ako je dijete hladno, izvadite je iz vode i zagrijte ga ručnikom. Ne možete ostaviti dijete samo u bazenu! Tijekom putovanja, razgovarajte i podrľite dijete tako da osjeti kontakt s majkom. To će dati povjerenje djetetu.

Ako dijete ima proljev, liječnici ne preporučuju kupanje u bazenu najmanje dva dana. Ako imate problema s kožom, obavezno se posavjetujte sa stručnjakom. Zapamtite da klorirana voda samo povećava iritaciju.