Punjenje trudnica - vesela majka i zdrava beba

Bol

Punjenje je jamstvo izvrsnog fizičkog stanja trudnice i zdravlja njenog nerođenog djeteta. Vježba se preporučuje u bilo kojem trenutku. Razina opterećenja određuje se individualno i ovisi o fizičkoj sposobnosti žene, kao io trajanju trudnoće.

Punjenje trudnica: njena vrijednost

Nažalost, sve žene na poziciji ne razumiju važnost vježbanja, a ne sve one obavljaju. Nitko ne želi raditi vježbe, dok se drugi jednostavno boje bojati bebu i ne znaju kakve vježbe možete učiniti za trudnice.

Važno je napomenuti da tjelesna aktivnost ima pozitivan učinak na mišiće tijela. Zahvaljujući tome, možete se držati oblika, ne povećavati težinu, kako biste spriječili nastajanje strijama. Tijekom vježbanja, trenira se disanje. To je od velike važnosti. Zbog pravilnog disanja, porođaj će lakše teći, a vjerojatnost asfiksije u bebi će biti smanjena na nulu.

Vježba također utječe na psihološko stanje. Žena koja ih obavlja svakodnevno osjeća napetost snage i vitalnosti. Punjenje za trudnice daje energiju i dobro raspoloženje za cijeli dan.

Ali ne sve žene u položaju dopuštenog opterećenja. Fizička vježba morat će biti napuštena ako postoje bilo kakve kontraindikacije. Da ne biste naštetili sebi i svojoj bebi, svakako posjetite liječnika i raspravite o ovom problemu s njim.

Kada je trudna neželjena vježbati?

Žena ne bi trebala vježbati, ako:

 • postoji toksikoza, i to je popraćeno povraćanjem;
 • u zadnjoj trudnoći došlo je do pobačaja;
 • maternica je u dobrom stanju;
 • promatrana je preeklampsija u drugoj polovici trudnoće;
 • placenta je preniska;
 • postoje bolesti (na primjer, ARVI, gastritis, dijabetes);
 • bol u abdomenu.

Ako jutarnje vježbe za trudnice izazivaju neugodu, treba ga zaustaviti. Dakle, pri izboru vježbi, trudnica ne bi trebala samo slušati preporuke medicinskih stručnjaka i instruktora, već i slušati njezino tijelo.

Kako trudnica radi vježbe?

Trudnica bi trebala biti uključena u punjenje, dobro raspoloženje i izvrsno stanje zdravlja. Svi pokreti trebaju biti glatki. Ne možete napraviti oštre zavoje i savijanja, skakati se, trčati i dizati utege.

Ako tijekom vježbanja postoje simptomi neudobnosti, onda je vrijedno zaustavljanja, uzimajući dah, a zatim, umjesto tjelesnih vježbi, vježbajte nekoliko vježbi disanja ili potpuno slobodne od današnje prakse. Kada je trudnoća neprihvatljiva prekovremeni rad.

Ne možete izvoditi vježbe, postavljati cilj - izgubiti težinu. Vježba za trudnice dizajnirana je za održavanje mišića u tonu, priprema tijelo za porođaj.

Punjenje za trudnice u 1 trimestru

Prvih 12 tjedana najvažnije je razdoblje za budućnost majke i njezinog fetusa. U ovom trenutku, žena u tijelu prolazi velike promjene, a fetus postavlja važne organe. Punjenje za trudnice u ranoj fazi trebalo bi biti usmjereno na trening disanja, održavanje dobrog raspoloženja i vedrog duha, opuštanje tijela.

Jutarnja vježba u 1 trimestru treba obavljati svaki dan 15-20 minuta. Gimnastika može početi s korakom.

Onda možete nagnuti tijelo lijevo i desno, dok širite njegove noge razmak od ramena.

Sljedeća vježba je savijati naprijed, dok se izdahnuće i vraćanje u početni položaj udahom. Tako se preporuča ponoviti 5 ili 6 puta.

Zatim, stavljajući ruke na pojas, možete se zavojiti, dok dišete. Vraćajući se na polaznu poziciju, trebate uzdisati.

Cjelovita dnevna vježba za trudnice u 1 trimestru može biti kružna rotacija stopala i stojeći na čarapama. Ova vježba pomoći će izbjeći grčeve u nogama i varikoznim žilama.

Punjenje za trudnice u drugom tromjesečju

Termin 2 je najsigurniji period tijekom trudnoće. Ovaj put je povoljan za fizički napor. Vjerojatnost pobačaja je niska, tako da jednostavne vježbe neće štetiti fetusu, a samo će mu imati koristi od majke. Osim toga, naplata će donijeti mnogo pozitivnih emocija.

Toksikoza u ovom trenutku neće mučiti, a žena može uživati ​​u svom položaju i vježbi. Preporučeno trajanje punjenja za trudnice u drugom tromjesečju nije više od 30 do 35 minuta.

Možete početi vježbati u sjedećem položaju, s nogama prešli ispred vas i skretanjem s glavom u desno i lijevo smjeru. Zatim, raširite ruke, trebali biste napraviti nekoliko glatkih kutova tijela.

Druga vježba ima za cilj jačanje mišića prsa. Može se uključiti u vježbu za trudnice u ranoj fazi. Žena, s rukama na prsima, trebala bi pokušati zatvoriti dlanove što je više moguće. Izvođenje ove vježbe možete osjetiti rad prsnih mišića.

Onda možete sjesti na pod. Stražnjice bi trebale dodirivati ​​pete. Preporuča se lagano širenje nogu na koljenima, tako da trbuh ne stišće. Ruke moraju povući naprijed, savijati se i dodirnuti čelo na pod.

Završetak punjenja možete okretati torzo. Zdjelica pri izvođenju ove vježbe mora ostati nepomična.

Punjenje za trudnice u trećem tromjesečju

U 3. tromjesečju žena je vrlo teško izvesti bilo kakvu fizičku aktivnost. U ovom trenutku preporuča se naplaćivati ​​posebnu loptu - fitball. Vježbe na njemu su zanimljive, udobne i sigurne za trudnice. Zahvaljujući gimnastici na teretanu, pritisak se smanjuje, rad srca i cirkulacije krvi normalizirani, stanje zdravlja poboljšava se, raspoloženje se povećava. Fitball vam omogućuje vježbe za ruke, za prsa i za stražnjicu s kukovima.

Polazne dnevne vježbe za trudnice u trećem tromjesečju mogu sjediti na loptu, nježno lepršavši na desnoj i lijevoj strani. Zatim, uzimajući lagane tegobe, naizmjence savijte ruke.

Žena u položaju koji sjedi na podu na turskom, može ritmički stisnuti loptu rukama. Ova vježba ima pozitivan učinak na prsne mišiće.

Gimnastiku možete nastaviti okretanjem u različitim smjerovima. Sjedeći na loptu trebali biste skrenuti udesno, stavljajući lijevu ruku preko desne noge. U tom položaju preporučljivo je 1-2 minuta. Slične akcije moraju biti izvršene nakon skretanja na lijevoj strani. Zahvaljujući ovoj vježbi, mišići leđa su rastegnuti.

Zatim možete zakotrljati loptu u različitim smjerovima, stojeći na nogama, širite ih razmaknutim širinom ramena i savijanjem leđa. Fitball se može preokrenuti natrag i naprijed, glatko se okreće. Ova vježba omogućuje osloboditi napetost od zglobova ramena.

Možete dovršiti tjelovježbu za jačanje nogu. Žena bi trebala ležati na lopti, noge bi se raširile po širini ramena i vozile fitball u tom položaju naprijed-natrag.

Punjenje za trudnice u kasnijim fazama može uzrokovati ton maternice. Ne biste se trebali bojati toga. Takva je fiziologija. Ako osjetite bol i povećanu brzinu otkucaja srca, morate odmah prestati puniti. Bolje je izvesti nekoliko vježbi disanja umjesto tjelesnih vježbi.

Vježbe disanja za trudnice

Trudnica ne bi trebala raditi samo fizičke vježbe. Vježbe za disanje su vrlo važne. Poznato je da je tijekom rada moguće smanjiti bol uz pomoć disanja, tako da svaka žena treba znati specifične tehnike koje će joj pomoći u budućnosti. Prije rođenja, treba ih redovito obavljati, jer služe kao neka vrsta relaksacije.

Jedna od vježbi trebala bi biti usmjerena na trening dijafragmatičnog disanja. Potrebno je duboko udahnuti i izdisati, stavljajući jednu ruku na prsa, a drugu na trbuh. Disanje treba nositi. Vrlo je važno da je prsa bila nepokretna, a trbuh je podignut tijekom inhalacije.

Sljedeće vježbe trebaju biti usmjerene na trening disanja u prsima. To će biti isto kao kod treninga dijafragmatičnog disanja. Jedina razlika je da trbuh treba biti nepomičan, a prsa bi trebala biti podignuta kada udahnu.

Zaključno, vrijedno je napomenuti da se mnoge žene u tom položaju odražavaju na pitanje je li trudnice moguće napraviti vježbe. Odgovor na ovo pitanje za određeni slučaj može dati liječnika. Općenito, tjelesne i respiratorne vježbe imaju pozitivan učinak na majčino tijelo i na fetus, ali ako postoje određene kontraindikacije, gimnastika ne smije biti izvedena.

Sigurno punjenje za trudnice u 1, 2, 3 trimestru

Trudnice se uvijek moraju nositi s beskrajnim kladionicama, ne-potrebama i drugim savjetima i razmišljanjima drugih. Naravno, tijekom čitavog razdoblja čekanja djeteta, ima smisla povjeriti se, prije svega, savjetima stručnjaka. I oni inzistiraju da trudnica mora početi zdrav stil života što je prije moguće. To uključuje pravilno odmaranje, odsutnost loših navika, pravilnu prehranu, kao i umjerenu tjelesnu aktivnost koja pomaže lako prevladavanju čitavog pojma i rađanju zdravog djeteta. Punjenje za trudnice je odličan način za poboljšanje stanja tijela, donijeti ga u ton i poboljšati vaše raspoloženje. Ali morate shvatiti što bi trebala biti tjelesna aktivnost buduće majke i kome se može suprotstaviti.

Naplata za trudnice: koristi

Punjenje nije sve trudnoće. Neki su se čak bojali hodati, kako ne bi škodili budućem djetetu. Međutim, prednosti tjelesne aktivnosti su ogromne. Punjenje trudnica korisno je zbog takvih čimbenika:

 • Punjenje pomaže zadržati mišiće u obliku, smanjujući rizik pojave strijama i dodatnih kilograma nakon porođaja.
 • Važno je vježbati disanje, što će olakšati porođaj.
 • Redovito zagrijavanje povećava raspoloženje trudne žene, naplaćuje energijom i soje.
 • Bolje cirkulacija krvi, zbog čega se plod bolje opskrbljuje hranjivim tvarima.
 • Punjenje pomaže u sprječavanju određenih problema vezanih uz trudnoću, uključujući edem, proširene vene, žgaravicu, zatvor, bol u leđima, donjem dijelu leđa, nogama.
 • Tjelesna aktivnost pomaže poboljšanju koordinacije pokreta.

Kada trudni ne mogu vježbati?

Mnoge žene odbijaju naplatiti tijekom trudnoće, s obzirom da je opasno. To se može opravdati ako se osjećate dobro trudno. Prije početka vježbi, bolje je konzultirati se sa stručnjakom.

Fizička aktivnost je nepoželjna u sljedećim slučajevima:

 • S teškim toksikozom, uz povraćanje više od dva puta dnevno;
 • Toksikoza (preeklampsija) u kasnoj trudnoći;
 • Ako je prethodna trudnoća završila pobačaj;
 • Uz hipertoniju maternice;
 • S niskim položajem posteljice;
 • Uz prijetnju pobačaja i krvarenja;
 • S bolovima u abdomenu;
 • Na povišenim temperaturama, SARS, dijabetes i gastritis.

Gimnastika dišnog sustava: osnovne vježbe za bilo koje razdoblje

Gimnastika dišnog sustava bit će korisna budućoj majci u svakom trenutku, a najčešće se preporučuje da se izvede čak i ako su druge vježbe kontraindicirane. Vrijednost pravilnog disanja je vrlo visoka tijekom rada i porođaja. Odredit će kako možete pomoći bebinoj nastanku. Izvršite vježbe disanja preporučene tijekom cijelog soka trudnoće. Također, pravilno disanje potiče zasićenost krvi s kisikom i sprječava gladovanje kisika fetusa. Izvođenje vježbi disanja preporučljivo je svaki dan pola sata. To možete učiniti prije i poslije osnovne gimnastike.

Vježba 1

Morate lagati na podu, a noge su malo savijene na koljenima. Stavite jednu ruku na prsa, a drugu na trbuh. Sada polako udahnite nos, a zatim izdahnite. Udahnite dublje što je više moguće dok ne pokušavate povećati grudi prilikom udisanja, već da dišete samo kroz dijafragmu, podignite trbuh i spustite ga.

Vježba 2

Na istom ležećem položaju, postavite desnu ruku na prsa, a lijevu - na abdomen. Duboko udahnite, malo podignite ramena i glavu, dok ne pokušavate promijeniti položaj trbuha. Promijenite ruke i ponovite vježbu. Učinite nekoliko ponavljanja.

Vježba 3

Morate sjesti, prekrižiti noge, ruke dolje uz torzo. Savijanje laktova u rukama, podignite ih, držite prste na prsima. Ujedno udahnite, zadržavajući položaj trbuha i prsa. Polako spuštajući ruke, uzdah.

Polagano smanjite ruke dok izdahnete.

Punjenje za trudnice u prvom tromjesečju

U prvim mjesecima trudnoće promjene se ne osjećaju tako jasno, ipak, vrlo važni procesi podrijetla novog života odvijaju se u tijelu. Zametak u ovom trenutku sastoji se od samo nekoliko stanica, i vrlo je ranjiva na vanjske čimbenike. U ovom trenutku trebali biste maksimalno paziti da je zaštitite i pružite sve uvjete za normalnu formaciju.

Naplata za trudnice 1 trimestar može uključivati ​​sljedeće vježbe:

Vježbe za mišiće perineuma i kukova

Morate se nasloniti na stražnju stranu stolice. Polako sjesti i širiti koljena. Držite se pola sjedala, a zatim se lagano vratite u polaznu poziciju. Ponovite 5-10 puta.

Vježba za tjelesne mišiće i prevenciju edema

Stajite zajedno s petama i razdvojite čarape. Držite se na stražnjem dijelu stolice, polako ustati na nožnim prstima. Trebali biste osjetiti napetost u mišićima tele, a zatim se glatko vratiti u svoj prvobitni položaj. Ponovite vježbu 5-8 puta. Taj tempo bi trebao biti spor.

Vježba za mišiće perineuma, nogu i trbuha

Dvije su ruke naslonjene na stražnjoj stolici. Proširite svoju desnu nogu prema naprijed, a zatim ga polako povucite na stranu i natrag, a zatim ga vratite. Isto treba učiniti s drugom nogu. Ponovite 3-4 puta za obje noge.

Vježba, očuvanje oblika prsa

Ispružite dlanove u bravu ispred vašeg prsa, širite laktove paralelno s podom. Stisnite ruke čvrsto u bravi, a zatim polako oslobađajte napetost. Ponovite vježbu 8-10 puta sporim tempom. U procesu gledanja na disanje.

Vježba za abdomen, strane i kukove

Stavite noge na širinu ramena. Sjednite malo s koljenima savijena. Naizmjenično rotirati zdjelicu u oba smjera. Neugodna senzacija u procesu izvršenja ne bi trebala biti.

Vježba za drugo tromjesečje

U drugom tromjesečju, uznemirenost toksikoze obično nestaje, a tijelo se navikne na promjene koje se događaju. Rizik pobačaja je manji nego u prvim mjesecima. Punjenje za trudnice 2 trimestra treba biti usmjereno na jačanje mišića zdjelice, abdomen, leđa i kukova. Tako se možete pripremiti za teška opterećenja koja vas kasnije čekaju.

Možete izvoditi vježbe Kegel - pomažu jačanju mišića zdjelice i osiguravaju prevenciju urinarne inkontinencije.

Vježba za mišiće leđa i trbuha

Morate sjesti na pod, širiti ruke na strane i natrag malo, lean na njih. Skrenite glavu i tijelo naizmjenično u različitim smjerovima. Napravite 4-5 puta u oba smjera, bez da zadržite dah.

Strana vježba

Morate leći na lijevoj strani, protežu lijevu ruku ispred sebe i stavite svoje pravo na njega. Polako podignite desnu ruku i gurnite ga natrag koliko god možete bez okretanja glave i tijela. Zatim ga vratite u svoj prvobitni položaj. Učinite isto, ležite na drugoj strani. Samo ponovite vježbu 3-4 puta.

Vježba za abdomen i natrag

Sjednite na pod, tako da su pete ispod guza i pritisnite kukove i koljena zajedno. Ispružite ruke ispred vas. Polako nagnite glavu i tijelo naprijed, pokušavajući dirati poda čelom. Zatim se polako vratite u polaznu poziciju.

Vježba za disanje

Sjednite, savijte koljena i malo ih prijeđite. Ispravite ruke, stavite dlanove na kukove. Polagano podignite ruku i podignite ga, duboko udahnite i polako i nataknite glavu malo unatrag. Izdahnite jednako polako, vraćajući ruke na početnu poziciju. Učinite isto s drugom rukom. Za svaku vježbu ponavljanja 4-7 puta.

Također možete ponoviti vježbu na prsima iz prethodnog bloka, što će vam pomoći zadržati njegov oblik. Takva naplata za trudnice 2 trimestra, video s kojim će vam pomoći da razumijete svoju pravilnu tehniku, olakšat će vam nastavak tijekom trudnoće.

Punjenje za treći trimestar

Punjenje za trudnice 3 tromjesečju je komplicirano od strane onih koji već imaju impresivnu veličinu trbuha čini teško obavljati većinu vježbi. Fitball vam može pomoći, s kojim možete izvesti vrlo učinkovite vježbe za pripremu za porođaj.

Vježba trbušne i stražnje bućice

Morate sjediti na fitballu, uzeti tegove za vežući do 1 kg u ruci, spustiti ih po tijelu. Obložite laktove, podignite bučice na razinu pazuha, zatim ih polako spustite na prvobitni položaj, a ne naginjući tijelo. Nakon savijanja laktova, podizanje dumbbells na ramena i polako ih spuštanje. Alternativni pokret, promatrajući dah.

Vježba za jačanje mišića perineuma i kukova

Lezi na podu, stavite jednu nogu na fitball. Sada pokušajte okretati loptu, pomičući nogu na stranu i vrativši ga u svoj prvobitni položaj. Također možete premjestiti loptu dok savijanje koljena. Ponovite vježbu 3-4 puta. Za drugu nogu, ista stvar se ponavlja.

Vježbanje grudi

Uzmi fitball u svoje ruke i držite ga, istezanje ispred vas. Sada pokušajte polako iscijediti dlanovima, a zatim polako opustiti ruke. Važno je da se tijekom ove vježbe vaš želudac ne učvrsti. Ponovite vježbu 5-10 puta.

Punjenje za trudnice 3 trimestra kod kuće uz korištenje fitball postaje učinkovito i sigurno. Nemojte zaboraviti koristiti zavoj kako bi podržao trbuščić. Također, vježbe aqua aerobika dizajnirane posebno za expectantne majke pomoći će. Pogledajte videozapis o naplati za trudnice 3 trimestrima da biste saznali više o njegovoj provedbi.

Punjenje za trudnice 2 trimestra kod kuće

Punjenje za trudnice

Da samo morate slušati ženu kad nosi dijete. Preporuke rodbine, prijatelja, susjeda i samo znatiželjnika u transportu, trgovinama, kozmetičkim salonima i klinikama o pravilnoj prehrani, self-care, izboru odjeće za mama i bebu i pravila prehrane. Razumijevanje ogromnog protoka informacija nije lako - žena treba naučiti zanemariti nepotrebne savjete i slušati vrijedne informacije.

Dakle, to je korisno, ne samo vidjeti, nego i kako zdrav način života može uskoro početi provoditi: (! Čak iu kišnom vremenu) šetnja na svježem zraku, pravilnu prehranu, izbjegavanje štetnih navika i umjerena tjelovježba pomoći će bez komplikacija u prevladavanju svih 9 mjeseci i roditi zdravo dijete. Jednostavno vam pomažete da osjetite lakoću u cijelom tijelu i pružite veliku gimnastiku raspoloženja za trudnice.

Od djetinjstva, u vrtovima i školama, učitelji usaditi ljubav djece za aktivan stil života. Ova navika vježbanja ujutro (ili ne samo ujutro) rijetko se čuva u odrasloj dobi. Razlozi mogu biti različiti: nedostatak vremena, ljut ritam života, umor i lijenost. Čini se da želite odabrati samo 10 minuta vremena na jutarnje vježbe da bi tijelo u formi, ali u isto vrijeme i probuditi, ali mnogi radije provode vrijeme u krevetu ili pijuckati kavu, nos zakopan u bilježnicu. A onda i pritužbe na prekomjernu težinu i slabost mišića.

Trudnice, poželjno je da se odmah uključite u pozitivne i potrošite svih 9 mjeseci kako biste održali dobru fizičku formu, a ne da biste dobili više kilograma i odložili porod. Izvrstan poticaj za mnoge buduće mame je lijep lik i jednostavan porod.

Je li naplata važna za trudnicu?

Nisu sve djevojke, nakon što su zatrudnile, vježbaju. Čak i oni počinju hodati pažljivo, kako ne bi štetili djetetu. Nažalost, nije svatko upoznat sa koliko je važno učiniti vježbe čak i na poziciji.

Razmotrite prednosti vježbanja trudnice:

 • umjerena tjelovježba pomaže mišićima da zadrže ton. Kao rezultat toga, ne možete se brinuti o činjenici da će se dobiti više kilograma i pojavit će se strija;
 • trening disanja je od velike važnosti - ako žena uči pravilno disanje, onda će rođenje biti lako i zato beba neće doživjeti manjak kisika;
 • redovita vježba pomaže da uvijek ostanu u dobrom raspoloženju. Žena je puna snage i energije - dobro raspoloženje i sklad u obitelji su osigurani;
 • poboljšava se cirkulacija krvi - dijete dobiva više hranjivih tvari;
 • mnogi zdravstveni problemi koji se javljaju tijekom trudnoće otići: zatvor, žgaravica, varikozne vene, bolove u nogama, leđima i leđima, edem;
 • poboljšana koordinacija kretanja.

Kada se trudnoća ne može učiniti gimnastikom?

Bojajući se za svoje zdravlje, tijek trudnoće i zdravlje mrvica, mnoge žene odbijaju gimnastiku za trudnice. I ovo ponašanje može biti potpuno opravdano ako se žena osjeća dobro. Prije početka vježbanja trebate se posavjetovati s ginekologom koji prati vašu trudnoću i ako postoje ograničenja, morate ih slijediti.

U kojim slučajevima je nepoželjno pribjeći fizičkom stresu:

 • tijekom razdoblja ozbiljne toksikoze, uz povraćanje od 2 ili više puta dnevno;
 • s toksikozom (preeklampsija) u 2. i 3. trimestru trudnoće;
 • ako je prethodna trudnoća završila pobačajem;
 • kada je maternica u dobrom stanju;
 • ako je placenta niska;
 • s krvarenjem, prijetnjom prekida;
 • bol u abdomenu;
 • tijekom pogoršanja kroničnih bolesti;
 • tijekom ARVI, groznice, gastritisa i dijabetesa.

Ako se žena osjeća dobro, nema ograničenja, onda možete početi teretiti za trudnice. Također se događa da nakon nekoliko dana nastave žena osjeća nelagodu. Zatim morate odvojiti gimnastiku 2-3 dana i slušati svoje tijelo. Možda je to kako mišići reagiraju na opterećenje, pogotovo ako žena nije vodila aktivan način života prije začeća. Slušajte se, opustite se i ponovno počnite raditi, glavna stvar je ne pretjerivati.

Preporuke za trudnice

Većina žena na radnom mjestu s radošću percipira informacije koje će tijelo nakon rođenja brzo doći u formu, neće biti dodatnih kilograma svih 9 mjeseci, a rođenje će biti uspješno i početi aktivno angažirati. Ginekolozi preporučuju da ne povećavaju ritam tijekom vježbanja, jer je glavna stvar za trudnicu pozitivan stav i dobro zdravlje. Dakle, trebate obavljati sve pokrete samo glatko, ne pokušavajte iznenadne pokrete, a ne skočiti, ne žustrljati snažno, da biste oštre zavoje i okreće. Sjeti se da se u tebi razvija beba koja treba biti udobna. Tako da nema iznenadnih pokreta i dizanja utega!

Ako se tijekom vježbe osjećate dobro, morate se opustiti. Danas je bolje ne vježbati, odmoriti se više i obratiti pozornost na vježbe disanja. Tijekom trudnoće ne može se previše raditi.

Bez obzira na gestacijsku dob, očekivana majka treba slijediti ova pravila:

 • između vježbi koje trebate uzeti kratke pauze, nemojte odmah nastojati obaviti sve vježbe "u jednom dahu", to je ponašanje neprihvatljivo za trudnicu;
 • s pogoršavanjem stanja koje je potrebno za odmor;
 • ako je nakon gimnastike bilo smeđe ili krvavo iscjedak iz genitalnog trakta, potrebno je vidjeti liječnika;
 • nemojte iznenadni pokreti;
 • tako da je gimnastika dobra, nemojte vježbati odmah nakon obroka, ali nakon nekoliko sati - možete vježbati;
 • što učiniti gimnastiku? Svaka žena odlučuje za sebe, ali najbolje od svega, ako je udobna odjeća, a ne držite pokrete. Prednosti - samo prirodne tkanine;
 • prvi put kada radimo kompleks ne više od 20 minuta, tada možete povećati trajanje treninga za 10 minuta;
 • u sobi u kojoj ćete se napuniti, bolje je otvoriti prozor ili balkon kako bi prozračili prostor;
 • promjena u zdravlju, mučnina, vrtoglavica, brz puls - to je signal tijela. Potrebno je smanjiti intenzitet treninga.

Važno je, kada započnete gimnastiku za trudnice, da shvatite da na taj način ne pokušavate riješiti se više kilograma i, pogotovo, izgubiti težinu, vaš zadatak je da se pripremite za nadolazeći rad i zadržite svoje mišiće u dobroj formi.

Punjenje za trudnice kod kuće

Najbolje je da se upišete u specijalni centar za trudnice, tako da kvalificirani stručnjak gleda ženu dok obavlja vježbe i prati njezinu dobrobit. Ali ne mogu se priuštiti sve buduće mame: netko živi daleko, donosi djecu i ne može više sati posvetiti treninzima, netko jednostavno nema dovoljno sredstava za pojedinačne lekcije. U tom slučaju možete se držati u velikom stanju i vježbati gimnastiku za trudnice.

Svako razdoblje trudnoće je jedinstveno. U prvim tjednima nakon začeća, žena tek počinje shvaćati što joj se događa i postupno prilagođava novoj situaciji. Trbuščić još nije imao vremena za odraste, nitko se ne kreće unutra. Jedina stvar koja podsjeća na trudnoću je blaga mučnina u jutro (a ne uopće) i odsutnost menstruacije. Zato je samo pravi trenutak da počnemo vježbati trudnice.

Učenje gimnastike u prvom tromjesečju počinje vježbama disanja i zagrijavanjem. Previše aktivnichat ne može, jer još uvijek postoji visoki rizik prekida u ranijem razdoblju. Ako su prisutne mučnine i povraćanje, samo vježbe disanja olakšat će stanje budućeg mama.

S početkom drugog tromjesečja trudnoće dolazi najprikladnije vrijeme za ženu. Toksikoza iza, trbuščić počinje zamjetno zaokružiti, ali još uvijek ne uzrokuje neugodnosti ženi. Samo tijekom ovog razdoblja gimnastičke klase ne može se zanemariti jer se povećava i opterećenje na rastući fetus, žena može osjećati težinu u donjem dijelu leđa, bol se pojavljuje na leđima i poremećena je držanja tijela. Da biste izbjegli takve probleme, potrebno je napraviti gimnastiku. Općenito, nakon jednostavnih vježbi, žena se osjeća sjajno.

Treći trimestar trudnoće je najteži i ako se do 30 tjedana žena osjeća izvrsno, a svaki novi tjedan sve se mijenja, a ne na bolje. Prvi je sporost, čini se da noge ne mogu izdržati opterećenje, postoje bolovi u leđima, noge i donjeg dijela leđa, mučnine, belching, edem. Da biste izbjegli i ublažili stanje na vrhuncu trudnoće je moguće, ako i dalje radite vježbe za trudnice.

Punjenje za trudnice. 1 termin

Razdoblje gestacije uvjetno su podijeljene u 3 dijela: to su 1., 2. i 3. trimestra trudnoće. Svako razdoblje nastavlja drugačije, a komplekse za trudnice će biti različite.

Pojava fetalnog razvoja ili embriogeneze je najteže i čak opasno razdoblje. Stoga je potrebno privremeno ograničiti tjelesnu aktivnost. U prvih 12 tjedana trudnoće nepoželjno je obavljati trbušne vježbe kako ne bi izazvali pobačaj. Dopušteno je obratiti pozornost na vježbe disanja i zadržati mišiće u nogama i kukovima u tonu.

Vježbe za 1 trimestar:

 1. Trebat će vam stolica s visokim leđima. Ruke moraju lean na stražnjem dijelu stolice i, raširivši noge široko (da budu udobne), polako sjednite što je više moguće. Ustajemo i sljedeća vježba - stoji, razmaknute širine ramena - podigni nožne prste gore i dolje. Nakon vježbe možete se vratiti na čučnje, izmjenjujući opterećenje prstima.
 2. Pažnja - mišići prsnog koša. Tijekom trudnoće i poroda, mnoge žene izgube veličanstvene oblike. Ako posvetite nekoliko minuta dnevno na gimnastiku i obavite ovu vježbu, sve će ostati na svom mjestu. Dakle, morate staviti ruke ispred sebe, zatvoriti dlanove zajedno, a zatim pokušajima da ih iscijedite tako da možete osjetiti kako funkcioniraju mišići prsnog koša.
 3. Nagnuti trbušni mišići mogu se zategnuti, ako se naslonite na stražnju stranu stolca i započnite svoju nogu naprijed (poprečno), a zatim na stranu i natrag. Ova vježba je izvrsna prevencija strijama i priprema za nadolazeću isporuku.
 4. Rotirajte zdjelicu i stopala - noge razmaknute širine ramena, ruke na struku - "nacrtati" kukove u krug u smjeru kazaljke na satu i natrag. Preporuča se da se noge malo stisnu u koljenima.
 5. Ova vježba može se izvoditi bilo gdje, bez obzira što radite - zakrećite noge. Ako sjedite - samo podignite svoje potpetice, čarape ne odstranite s poda. Stalna vježba se izvodi slično. Ovo je izvrsna prevencija varikoznih vena i grčeva mišića. To bi trebalo redovito biti učinjeno ženama koje vode sjedeći stil života.
 6. Tjelesna vježba disanja: noge razmaknute od ramena, stojeći ili sjedeći na stolici / fitballu. Udišemo kako bismo osjetili kako se škrinja širi. Izdahnite. Izvršite vježbu tako da se prsa ne dižu, ali se proširuju.
 7. Još jedna vježba disanja je disanje u trbuhu. Udahnite - napunite trbuhu zrakom, poput kugle (možete čak i zamisliti), izdahnuti - trbuh je uvučen - lopta se udahne.
 8. Vježbe za disanje mogu se obaviti naizmjenično, prvo, prvi, zatim drugi.

Punjenje za trudnice. 2 termin

Sigurno razdoblje u smislu opterećenja na tijelu je 2. trimestra trudnoće. Nema prijetnje prekidima, buduća mama se osjeća dobro, kao iza mučnine i toksikoze, pojavio se apetit, a trbuh je počeo zaokružiti. Vrijeme je za povećanje opterećenja i jačanje mišića zdjelice.

Za one žene koje su počele primijetiti da se tijekom 2. i kasnije trudnoće pojavila nelagoda - urinarna inkontinencija, samo će ove vježbe pomoći mišićima da se vrate tonu. Samo je važno ne zaboraviti vježbu Kegel - mi se protežu i opuštaju mišiće dna zdjelice. Takva vježba se obavlja bilo gdje - sjedi, stoji i čak leži, kod kuće, na poslu i u transportu, a češće - do 3 seta dnevno, 15-20 puta dnevno. Možete čak i podijeliti dnevno na nekoliko dijelova i vježbati Kegel tijekom prijevoza ujutro, popodne za vrijeme pauze za ručak i večer prije spavanja u krevetu.

Vježbe za drugo tromjesečje:

 • maternica postupno raste i žena se osjeća nespretno. Da biste dobili osloboditi od tih senzacija, možete napraviti gimnastika u zavoj;
 • Važno je privremeno ukloniti vježbe, gdje se opterećenje tijela distribuira na jednoj nozi. Također se ne preporuča dugo ležati na leđima tako da se vena cava ne stisne pod težinom maternice, a dijete ne osjeća nedostatak kisika;
 • ugrijati se sjediti na podu - noge prešli ispred nas, okrenite glavu lijevo i desno. Onda smo raširili ruke na strane i okrenuli tijelo prema stranama. Nismo u žurbi, disanje je mirno;
 • sjedenje, noge koje mi pritisnemo pod samim sobom - ispružujemo ruku naprijed i dobivamo na glavu. Udisati - podignuti, uzdisati - iza glave;
 • jačanje krilnih mišića trbuha - ležeći na svojoj strani, ruke ležale jedna na drugu i povući naprijed. Mi razotkrivamo tijelo do 180o, savijemo svoju ruku na stranu, vraćamo se natrag. Uključujemo drugu stranu, ponovimo vježbu;
 • ponovite vježbu za prsne mišiće od 1 trimestra. Stisnite dlan, ruke ispred vas, što je više moguće, stvarajući proljeće;
 • sjedio je na podu - noge su mu bile zakopane pod njim, tako da su pete bile smještene ispod stražnjice. Ispružavamo ruke prema naprijed, naginjamo tijelo i pokušavamo uzdignuti čelo na pod. Vježba pomaže da se opustite. Da bi vam se olakšalo vježbanje, morate gurati noge na koljena, samo na ovom mjestu stane trbuščić.

Punjenje za trudnice. 3 termin

Počeo je treći trimestar trudnoće, abdomen je povećao veličinu, ženama je sve teže penjati se stepenicama, skrenuti na stranu i spavati noću. Svaki dan postaje teže i teže redovite vježbe, samo vrijeme dolazi kada se možete osjećati više graciozno i ​​lakše ako vježbate gimnastiku na lopti.

Vježbe za treći trimestar trudnoće podijeljene su u blokove: za svaku grupu mišića, plus ne zaboravite napraviti vježbe disanja. Pored lopte, morate kupiti tegove na dulju (do 1 kg) ili pak možete prelijevati pijesak u plastične boce (volumen 500 ml).

Vježbe za mumije:

 • sjedimo na loptu, uzmemo bučice u našim rukama i naizmjence zavapimo ruke;
 • sjedi na podu - možete prijeći noge (turski), staviti loptu ispred sebe i iscijediti je rukama - tako da možete ojačati mišiće prsnog koša;
 • ležeći na podu (ne više od 1-2 minute!) bacamo loptu naprijed i natrag s nogama, a zatim kružnim pokretom.

Tijekom vježbanja u trećem tromjesečju trudnoće mogu doći do komplikacija - povećani puls, bol u donjem dijelu trbuha, kratkoća daha - morate prestati raditi vježbe kako ne biste izazvali ton maternice.

Predlažemo da se upoznate s respiratornim kompleksom, pomoći će vam da se smirite nakon punjenja i tijekom rada smanjite bol. Važno je redovito vježbati gimnastiku, a ne kada je rođenje već počelo.

 1. Stavite ruku na prsa, drugi - na trbuh. Disanje je duboko. Pobrinimo se da trbuh pomiče, a prsa ostaju nepomični. Pokušavamo disati kroz nos.
 2. Prsni disanje: stavite dlanove na područje ispod grudi, pritiskajući laktove na svoje tijelo. Duboko dišemo, tako da laktovi klize po stranama dok prsa i trbuh ostaju nepomični.
 3. Učimo povremeno disati - to će pomoći u radu, kada pokuša započeti, ali nije dopušteno gurati. Samo će takav dah pomoći u borbi. Udišemo s našim ustima, nosu i vrlo bučnim, kao i brzo, kako bismo smanjili pritisak u trbuhu i obogatili krv kisikom. Ako to učiniš ispravno, rođenje će biti lako i relativno bezbolno.

Trajanje vježbi disanja - ne više od 10 minuta. Pokušajte vježbati gimnastiku svaki dan bez preskakanja, a krv će biti aktivnije zasićena kisikom. Važno je tijekom vježbi disanja da ne držite dah, tako da dijete ne pati od nedostatka kisika. Da biste dovršili cijeli niz vježbi, nemojte više od 30 minuta dnevno, uključujući vježbe zagrijavanja i disanja.

Punjenje trudnica na slikama

Ako niste imali priliku započeti s gimnastikom u prvom tromjesečju trudnoće, još uvijek ima vremena za nadoknaditi i početi obavljati vježbe. Gimnastika na slikama pomoći će da svlada i razumije ispravnost svakog od njih. Samo ćete morati pogledati sliku i upoznati se sa opisom, a zatim pokušati sami napraviti jednostavan skup vježbi.

Pokušajte redovito vježbati gimnastiku, ako nemate prilike posvetiti 30 minuta svojeg zdravlja svaki dan, a ako je moguće, pokušajte vježbati 3 puta tjedno, a također ne zaboravite posjetiti bazen i planinarenje. Nemojte zanemariti priliku da imate zdravu bebu i poboljšati svoje dobro!

Punjenje za trudnice. video:

Punjenje za trudnice (1, 2, 3 trimestra) kod kuće

Trudnice se uvijek moraju nositi s beskrajnim kladionicama, ne-potrebama i drugim savjetima i razmišljanjima drugih. Naravno, tijekom čitavog razdoblja čekanja djeteta, ima smisla povjeriti se, prije svega, savjetima stručnjaka. I oni inzistiraju da trudnica mora početi zdrav stil života što je prije moguće. To uključuje pravilno odmaranje, odsutnost loših navika, pravilnu prehranu, kao i umjerenu tjelesnu aktivnost koja pomaže lako prevladavanju čitavog pojma i rađanju zdravog djeteta. Punjenje za trudnice je odličan način za poboljšanje stanja tijela, donijeti ga u ton i poboljšati vaše raspoloženje. Ali morate shvatiti što bi trebala biti tjelesna aktivnost buduće majke i kome se može suprotstaviti.

Naplata za trudnice: koristi

Punjenje nije sve trudnoće. Neki su se čak bojali hodati, kako ne bi škodili budućem djetetu. Međutim, prednosti tjelesne aktivnosti su ogromne. Punjenje trudnica korisno je zbog takvih čimbenika:

 • Punjenje pomaže zadržati mišiće u obliku, smanjujući rizik pojave strijama i dodatnih kilograma nakon porođaja.
 • Važno je vježbati disanje, što će olakšati porođaj.
 • Redovito zagrijavanje povećava raspoloženje trudne žene, naplaćuje energijom i soje.
 • Bolje cirkulacija krvi, zbog čega se plod bolje opskrbljuje hranjivim tvarima.
 • Punjenje pomaže u sprječavanju određenih problema vezanih uz trudnoću, uključujući edem, proširene vene, žgaravicu, zatvor, bol u leđima, donjem dijelu leđa, nogama.
 • Tjelesna aktivnost pomaže poboljšanju koordinacije pokreta.

Kada trudni ne mogu vježbati?

Mnoge žene odbijaju naplatiti tijekom trudnoće, s obzirom da je opasno. To se može opravdati ako se osjećate dobro trudno. Prije početka vježbi, bolje je konzultirati se sa stručnjakom.

Fizička aktivnost je nepoželjna u sljedećim slučajevima:

 • S teškim toksikozom, uz povraćanje više od dva puta dnevno;
 • Toksikoza (preeklampsija) u kasnoj trudnoći;
 • Ako je prethodna trudnoća završila pobačaj;
 • Uz hipertoniju maternice;
 • S niskim položajem posteljice;
 • Uz prijetnju pobačaja i krvarenja;
 • S bolovima u abdomenu;
 • Na povišenim temperaturama, SARS, dijabetes i gastritis.
Ako je zdravstveno stanje budućeg majke dobro, a nema kontraindikacija, možete se sigurno početi vježbati. Međutim, dogodilo se da nekoliko dana nakon početka nastave trudnica osjeća nelagodu. Tada se neophodno suzdržati od tjelesne aktivnosti par dana kako bi slušali tijelo. Mišići mogu tako reagirati na opterećenje, pogotovo ako niste igrali sportove prije trudnoće. Tada je bolje odmarati se, oporaviti, a zatim se vratiti na tjelesnu aktivnost. Tijekom trudnoće ne možete se previše opteretiti, jer ste odgovorni ne samo za vaše zdravlje, već i za zdravlje budućeg djeteta.

Gimnastika dišnog sustava: osnovne vježbe za bilo koje razdoblje

Gimnastika dišnog sustava bit će korisna budućoj majci u svakom trenutku, a najčešće se preporučuje da se izvede čak i ako su druge vježbe kontraindicirane. Vrijednost pravilnog disanja je vrlo visoka tijekom rada i porođaja. Odredit će kako možete pomoći bebinoj nastanku. Izvršite vježbe disanja preporučene tijekom cijelog soka trudnoće. Također, pravilno disanje potiče zasićenost krvi s kisikom i sprječava gladovanje kisika fetusa. Izvođenje vježbi disanja preporučljivo je svaki dan pola sata. To možete učiniti prije i poslije osnovne gimnastike.

Vježba 1

Morate lagati na podu, a noge su malo savijene na koljenima. Stavite jednu ruku na prsa, a drugu na trbuh. Sada polako udahnite nos, a zatim izdahnite. Udahnite dublje što je više moguće dok ne pokušavate povećati grudi prilikom udisanja, već da dišete samo kroz dijafragmu, podignite trbuh i spustite ga.

Vježba 2

Na istom ležećem položaju, postavite desnu ruku na prsa, a lijevu - na abdomen. Duboko udahnite, malo podignite ramena i glavu, dok ne pokušavate promijeniti položaj trbuha. Promijenite ruke i ponovite vježbu. Učinite nekoliko ponavljanja.

Vježba 3

Morate sjesti, prekrižiti noge, ruke dolje uz torzo. Savijanje laktova u rukama, podignite ih, držite prste na prsima. Ujedno udahnite, zadržavajući položaj trbuha i prsa. Polako spuštajući ruke, uzdah.

Polagano smanjite ruke dok izdahnete.

Punjenje za trudnice u prvom tromjesečju

U prvim mjesecima trudnoće promjene se ne osjećaju tako jasno, ipak, vrlo važni procesi podrijetla novog života odvijaju se u tijelu. Zametak u ovom trenutku sastoji se od samo nekoliko stanica, i vrlo je ranjiva na vanjske čimbenike. U ovom trenutku trebali biste maksimalno paziti da je zaštitite i pružite sve uvjete za normalnu formaciju.

Ne možete izvoditi vježbe abdomena, kao i skokovi i oštri zavoji - oni mogu dovesti do opasnih posljedica, uključujući pobačaj.

Naplata za trudnice 1 trimestar može uključivati ​​sljedeće vježbe:

Vježbe za mišiće perineuma i kukova

Morate se nasloniti na stražnju stranu stolice. Polako sjesti i širiti koljena. Držite se pola sjedala, a zatim se lagano vratite u polaznu poziciju. Ponovite 5-10 puta.

Vježba za tjelesne mišiće i prevenciju edema

Stajite zajedno s petama i razdvojite čarape. Držite se na stražnjem dijelu stolice, polako ustati na nožnim prstima. Trebali biste osjetiti napetost u mišićima tele, a zatim se glatko vratiti u svoj prvobitni položaj. Ponovite vježbu 5-8 puta. Taj tempo bi trebao biti spor.

Vježba za mišiće perineuma, nogu i trbuha

Dvije su ruke naslonjene na stražnjoj stolici. Proširite svoju desnu nogu prema naprijed, a zatim ga polako povucite na stranu i natrag, a zatim ga vratite. Isto treba učiniti s drugom nogu. Ponovite 3-4 puta za obje noge.

Vježba, očuvanje oblika prsa

Ispružite dlanove u bravu ispred vašeg prsa, širite laktove paralelno s podom. Stisnite ruke čvrsto u bravi, a zatim polako oslobađajte napetost. Ponovite vježbu 8-10 puta sporim tempom. U procesu gledanja na disanje.

Vježba za abdomen, strane i kukove

Stavite noge na širinu ramena. Sjednite malo s koljenima savijena. Naizmjenično rotirati zdjelicu u oba smjera. Neugodna senzacija u procesu izvršenja ne bi trebala biti.

Vježba za drugo tromjesečje

U drugom tromjesečju, uznemirenost toksikoze obično nestaje, a tijelo se navikne na promjene koje se događaju. Rizik pobačaja je manji nego u prvim mjesecima. Punjenje za trudnice 2 trimestra treba biti usmjereno na jačanje mišića zdjelice, abdomen, leđa i kukova. Tako se možete pripremiti za teška opterećenja koja vas kasnije čekaju.

Od drugog tromjesečja vježbe su bolje, noseći poseban zavoj.

Možete izvoditi vježbe Kegel - pomažu jačanju mišića zdjelice i osiguravaju prevenciju urinarne inkontinencije.

Vježba za mišiće leđa i trbuha

Morate sjesti na pod, širiti ruke na strane i natrag malo, lean na njih. Skrenite glavu i tijelo naizmjenično u različitim smjerovima. Napravite 4-5 puta u oba smjera, bez da zadržite dah.

Strana vježba

Morate leći na lijevoj strani, protežu lijevu ruku ispred sebe i stavite svoje pravo na njega. Polako podignite desnu ruku i gurnite ga natrag koliko god možete bez okretanja glave i tijela. Zatim ga vratite u svoj prvobitni položaj. Učinite isto, ležite na drugoj strani. Samo ponovite vježbu 3-4 puta.

Vježba za abdomen i natrag

Sjednite na pod, tako da su pete ispod guza i pritisnite kukove i koljena zajedno. Ispružite ruke ispred vas. Polako nagnite glavu i tijelo naprijed, pokušavajući dirati poda čelom. Zatim se polako vratite u polaznu poziciju.

Vježba za disanje

Sjednite, savijte koljena i malo ih prijeđite. Ispravite ruke, stavite dlanove na kukove. Polagano podignite ruku i podignite ga, duboko udahnite i polako i nataknite glavu malo unatrag. Izdahnite jednako polako, vraćajući ruke na početnu poziciju. Učinite isto s drugom rukom. Za svaku vježbu ponavljanja 4-7 puta.

Također možete ponoviti vježbu na prsima iz prethodnog bloka, što će vam pomoći zadržati njegov oblik. Takva naplata za trudnice 2 trimestra, video s kojim će vam pomoći da razumijete svoju pravilnu tehniku, olakšat će vam nastavak tijekom trudnoće.

Punjenje za treći trimestar

Punjenje za trudnice 3 tromjesečju je komplicirano od strane onih koji već imaju impresivnu veličinu trbuha čini teško obavljati većinu vježbi. Fitball vam može pomoći, s kojim možete izvesti vrlo učinkovite vježbe za pripremu za porođaj.

Vježba trbušne i stražnje bućice

Morate sjediti na fitballu, uzeti tegove za vežući do 1 kg u ruci, spustiti ih po tijelu. Obložite laktove, podignite bučice na razinu pazuha, zatim ih polako spustite na prvobitni položaj, a ne naginjući tijelo. Nakon savijanja laktova, podizanje dumbbells na ramena i polako ih spuštanje. Alternativni pokret, promatrajući dah.

Vježba za jačanje mišića perineuma i kukova

Lezi na podu, stavite jednu nogu na fitball. Sada pokušajte okretati loptu, pomičući nogu na stranu i vrativši ga u svoj prvobitni položaj. Također možete premjestiti loptu dok savijanje koljena. Ponovite vježbu 3-4 puta. Za drugu nogu, ista stvar se ponavlja.

Vježbanje grudi

Uzmi fitball u svoje ruke i držite ga, istezanje ispred vas. Sada pokušajte polako iscijediti dlanovima, a zatim polako opustiti ruke. Važno je da se tijekom ove vježbe vaš želudac ne učvrsti. Ponovite vježbu 5-10 puta.

Punjenje za trudnice 3 trimestra kod kuće uz korištenje fitball postaje učinkovito i sigurno. Nemojte zaboraviti koristiti zavoj kako bi podržao trbuščić. Također, vježbe aqua aerobika dizajnirane posebno za expectantne majke pomoći će. Pogledajte videozapis o naplati za trudnice 3 trimestrima da biste saznali više o njegovoj provedbi.

Punjenje videa za trudnice

Punjenje za trudnice

Punjenje je potrebno za mnoge trudnice bez obzira na razdoblje. Mala vježba postat će sastavni dio dobrog stanja zdravlja i sigurne dostave. No, prije početka vježbanja, svaka trudnica treba konzultirati s specijalistom i pojedinačno odabrati razinu mogućeg opterećenja.

Punjenje trudnica: njena vrijednost

Obično žene na poziciji izbjegavaju bilo kakav fizički napor, da ne spominjemo punjenje, boji se da će nanijeti štetu nerođenoj djeci. Neki ne razumiju ulogu vježbi za razvoj mišića, a drugi ih jednostavno ne žele izvesti. Moms-to-be su pogrešni jer redoviti tjelesni napor jača mišiće, potiče gubitak težine, dobrobit i pomaže u održavanju izvrsnog oblika. Također je važno da se napunjenjem dah savršeno obučava, što će zauzvrat olakšati porođaj i pružiti dijete sa stalnom opskrbom kisikom.

Dnevna vježba će dati ženama naplatu energije i vitalnosti za cijeli dan. Trudnoća trudnica nakon vježbanja poboljšava se, osjećaju se puno bolje. Postoji niz kontraindikacija u kojima vježbanje nije preporučljivo za trudnice ženskog spola. Stoga je potrebno konzultirati se s liječnikom kako ne biste nanijeli štetu za sebe i zdravlje djeteta.

Kada je trudna neželjena vježbati?

U takvim slučajevima morat ćemo odbiti obavljati fizičke vježbe:

 • ako žena muči mučninu i povraćanje, tzv. toksikozu;
 • s tendencijom pobačaja;
 • ako je maternica povišena;
 • niska pozicija posteljice;
 • povezane bolesti, bakterijske i virusne infekcije;
 • ako je trudnoća komplicirana edemom, visokim krvnim tlakom, proteinurijom, napadajima;
 • u nazočnosti bolova u trbuhu.

Važno je ne samo uzeti u obzir mišljenje liječnika i trenera o jutarnjim vježbama, nego i obratiti pažnju na vlastito dobro. Ako nakon obavljanja tjelesne vježbe postoji bol, nelagoda, vrtoglavica, tada je bolje zaustaviti.

Kako trudnica radi vježbe?

Punjenje ne bi trebalo sastojati od teških vježbi s trčanje, savijanje, skakanje, težine dizanja ili oštre čučnjeva. Da bi se vježbe učinile korisnima i ugodnima, trebalo bi započeti u dobrom raspoloženju i izvrsnom zdravstvenom stanju.

Bilo koja tjelesna aktivnost treba biti naizmjence s pravilnim disanjem. Neprihvatljivo je da trudnice prekomjerno rade, ako se osjećaju slabima i vrtoglavice, bolje je uzeti pauzu i nekoliko vježbi disanja. Ako se osjećate loše tijekom gimnastike, onda je vrijedno potpuno prebaciti vježbu do sljedećeg dana.

Trudnice ne mogu trenirati da izgube težinu. Za njih postoje posebne vježbe s posebnim opterećenjem, osmišljene za pripremu za nadolazeći rad i jačanje mišića.

Najvažnije i odgovorno razdoblje trudnoće s pravom se može smatrati prvim tromjesečjem. U ranoj fazi, organovi budućeg djeteta su položeni, a tijelo majke postupno se priprema da nosi fetus. Uloga punjenja u ovom trenutku je pomoći trudnoj se ženi opustiti, osjećati psihički mir i razviti pravilno disanje.

Jutarnja vježba se izvodi 15-20 minuta dnevno, ako je potrebno, s kratkim stanjem. Vježbe počinju križnim korakom na stranu. Zatim morate ustati ravno, s nogama širiti na širinu ramena i nositi tijelo naginje na stranama bez dodatnog opterećenja.

Zatim se savijamo prema naprijed, izdahnemo s njim i vratimo se početnoj poziciji tijekom udisanja. Ova vježba treba ponoviti 5 do 6 puta. Nakon što smo obavili sljedeću vježbu - stavili smo ruke na remen i glatko savijali torzo leđa dok uzimamo dah. Vraćamo se na polaznu poziciju i izdahnemo.

Za sprečavanje napadaja i proširenih vena donjih ekstremiteta, važno je izvršiti kružnu rotaciju stopala i podići se na nožnim prstima. Ove vježbe će biti izvrstan završetak jutarnjih vježbi u prvih 12 tjedana trudnoće.

Punjenje za trudnice u drugom tromjesečju

Ako se prvi trimestar smatra najopasnijim, onda u drugom tromjesečju rizici su minimalni. Ovo razdoblje je najpovoljnije za osposobljavanje budućih majki i njihovo pripremanje za porođaj. Jednostavno fizičko naprezanje u ovom trenutku će biti sigurno, a ne naštetiti djetetu, a ja ću samo imati koristi od njega.

U ovom trenutku, trudnica će moći sigurno obavljati fizičke vježbe, mogu se izvoditi duže nego u prvom tromjesečju. Ali ipak se ne biste trebali opteretiti više od pola sata. U drugom tromjesečju, žene prestanu mučiti toksemiju i čekaju da beba postane još ugodnija.

Prva vježba počinje sjediti prekriženih nogu, okrećući glavu na stranu. Zatim možete napraviti nekoliko uglova torza sa strane, dok širite ruke.

Da biste izvršili sljedeću vježbu, morate smanjiti ruke na prsima, okrenuti ruke dlanovima jedni prema drugima. Žena će osjetiti kako njezini prsni mišići djeluju ako pokušava zatvoriti dlanove što je više moguće. Ova vježba može biti izvedena ne samo u drugom tromjesečju nego iu ranijim fazama, jer pomaže jačanju mišića prsa.

Zatim sjedimo na pod. Mi savijamo noge na koljena tako da pete dodiruju stražnjicu i noge su razdvojene. To će osigurati slobodan položaj trbuha. Naslonite se naprijed s rukama ispruženim, čelo dodirujte pod. Zatim obavite rotaciju tijela u fiksnom položaju zdjelice. Ova vježba je izvrsna za završetak vježbe.

Punjenje za trudnice u trećem tromjesečju

Dulje vrijeme, trudnice su teško vježbati. Stoga stručnjaci u trećem tromjesečju predlažu nastavu na teretanu. Vježbe na fitballu stabiliziraju rad srca, smanjuju krvni tlak i normaliziraju protok krvi. Zahvaljujući udobnom i sigurnom punjenju, dobrobiti trudnih majki poboljšavaju se, njihovo raspoloženje poboljšava. Uz pomoć fitballa možete trenirati prsa, bedra sa stražnjicama, rukama itd.

Uobičajeno, dnevna vježba trudnica kasnije počinje uvodom u fitball, sjedi na kugli i postupno leti na strane. Zatim možete izvesti vježbu koja ne podiže teške tegove za bušenje savijanjem oružja.

Sljedeća vježba je osmišljena za jačanje prsnih mišića. Žena sjedi na podu u laganom lotosovom položaju, pozicija se naziva sjedi na turskom jeziku i stisne loptu nekoliko sekundi.

Nakon što je sjedio na lopti, žena može nastaviti vježbe skretanjem udesno, a zatim lijevo. Istodobno, važno je dobiti ruku iza suprotne noge i nalazi se u tom položaju i do 2 minute, takve akcije savršeno pripremaju mišiće leđa.

Za opuštanje zglobova ramena, možete okretati loptu naprijed-natrag. Ova vježba se izvodi na nogama, razmaknuvši ih na širinu ramena i savijanje leđa kako bi se lako prilagodilo fitballu.

Da biste dovršili jutarnju naplatu, žena može ležati na loptu, širiti njene noge razmaknute širine, i baciti loptu natrag i naprijed sa svojim tijelom. Ova vježba se izvodi za jačanje mišića donjih ekstremiteta.

Potrebno je odmah zaustaviti vježbu ako se opaža bol, pritisak, puls i vrtoglavica. U ovom slučaju vrijedi nekoliko vježbi disanja, pomoći će vam da se opustite i ublažite bolne simptome.

Vježbe disanja za trudnice

Osim vježbanja, važno je izvesti disanje. Svaka žena na položaju treba naučiti pravilno disati, ne samo da će smanjiti bol, pomoći se opustiti, već i pripremiti se za nadolazeće poslove. Mnogi stručnjaci vjeruju da je izvođenje vježbi disanja jedna od glavnih komponenti bezbolne isporuke.

Prvu vježbu treba izvesti s jednom rukom na trbuhu, a drugom na prsima, a duboko disanje s nosom. Za vježbanje dijafragmatičkog disanja, prsa bi trebala biti na mjestu, a trbuščić bi trebao biti podignut i spušten, ovisno o fazi disanja.

Tada možete napraviti vježbu za jačanje prsiju disanja. Od prve vježbe bit će drugačije u tome, umjesto prsa, abdomen mora biti nepomičan, a prsa će zauzvrat morati ustati i pasti u različitim fazama disanja.

Trudnice ne znaju sigurno hoće li izvesti određene fizičke vježbe. Bolje je riješiti ovaj problem ne sami, već uz pomoć medicinske konzultacije. Specijalist će sigurno reći da li je tjelesna vježba prikladna za fer spol, s obzirom na stanje zdravlja općenito, kao i koja je razina tjelesne aktivnosti dopuštena. U većini slučajeva, disanje i vježbanje koristit će samo tijelo žene i njezine bebe.

Video: naplata za trudnice.

Punjenje za trudnice: 2 trimestra

Trudnoća nije razlog napuštanja sporta. Upravo suprotno. Umjerena vježba je dobra za zdravlje trudnice. Trening se može provesti u svakom tromjesečju trudnoće, ali samo u nedostatku medicinskih kontraindikacija. Zato savjetujemo da se najprije savjetujete sa svojim liječnikom i nakon svog pristanka na sport. U ovom slučaju, ne morate ići u fitness klub. Obuka se može provoditi izravno kod kuće.

Pozornost vam predstavljamo niz punjenja videozapisa za trudnice u drugom tromjesečju. Ove 3 prekrasne vježbe posebno je razvilo majstor trenera najvišeg razreda, Xenia Slyusar. Uključite video i praksu s poznatim televizijskim domaćinom Mashom Efrosininom. Da biste dovršili napunjenost, trebat će vam tapecir, fotel, stolica, ručnik, dvije plastične boce vode (umjesto dumbbells). Prije svakog seta vježbi uvijek se obavlja zagrijavanje, pri čemu se normalizira disanje. Tek nakon toga možete nastaviti s primjenom osnovnih elemenata koji su usmjereni na izvođenje svih mišića tijela.

Napravite vježbe za trudnice u drugom tromjesečju s Masha Efrosinina. Odaberite vježbe koje vam odgovaraju. Stoga, ojačavate tijelo i pripremite ga za porođaj.

Sviđa ti se? Ne zaboravite dijeliti i ostaviti komentar: