Recepcija Utrozhestan u pitanjima i odgovore

Rođenja

Koristiti tijekom trudnoće, prije i poslije seksa, tijekom sportskog - i drugih relevantnih pitanja lijeka.

1. Koliko kapsula je u pakiranju?

Postoje dva oblika otpuštanja lijeka Utrozhestan®: 100 mg kapsule i 200 mg kapsula. Svaki paket lijeka s dozom od 100 mg sadrži 28 kapsula (2 bloka od 14 kapsula svaka), au pakiranju od 200 mg doze ima 14 kapsula (2 blistere od 7 kapsula).

2. Kako uzeti Utrozhestan®?

Lijek ima sljedeće metode upotrebe:

- usmeno - usmeno uzima vodom;

- intravaginalno ubrizgava u vaginu.

Izbor puta primjene provodi se prema dijagnozi, prema preporuci liječnika i uzimajući u obzir individualne sklonosti pacijenta.

3. Mogu li uzeti hranu Utrozhestan®?

Ne, lijek se ne smije uzimati hranom.

4. Može li utrozhestan® protjecati nakon primjene?

Urozhestan® je kapsula progesterona u uljnoj otopini. Količina ulja u svakoj kapsuli je beznačajna (oko 1 ml), stoga ne može uzrokovati izražene sekrecije. Međutim, ako su prisutne beznačajne sekrecije nakon primjene (u rijetkim slučajevima), to su alokacije ne samog progesterona nego pomoćnih elemenata. Sam progestron se vrlo brzo apsorbira u krvotok. Zabrinutost i neugodnosti ne bi trebali biti ovdje.

5. Što učiniti ako se pospanost pojavi nakon uzimanja Utrozhestana?

Pospanost je posljedica anksiolitičkog učinka progesterona: njegovi alfa metaboliti imaju sedativni učinak na živčani sustav. Kada se pojavi taj učinak, preporučuje se prebacivanje s usmene trase na vaginalni put ili uzimanje Utrogestan® prije spavanja.

6. Postoje li mjere opreza kada se progesteron primjenjuje vaginalno?

Samo higijenski - preporučljivo je oprati ruke prije i nakon uvođenja lijeka u vaginu.

7. Može li mikronizirani progesteron davati prije i nakon seksa?

Budući da se lijek brzo apsorbira u vaginu, možete ga unijeti u bilo kojem trenutku.

8. Kada je najbolje administrirati lijek?

Ne postoji strogo definirano vrijeme za uvođenje ovog lijeka, ali kada se uzima oralno, mikronizirani progesteron je poželjno da se unese u večernjim satima prije spavanja. Optimalno vrijeme prijema preporučit će liječnika.

9. Jesu li moguće alergijske manifestacije s vaginalnom primjenom lijeka?

Kapsule sadrže minimalnu količinu suncokretovog ulja, tako da se mogu pojaviti alergijske reakcije u rijetkim slučajevima individualne netolerancije na ulje suncokretovog sjemena.

10. Jesu li moguće alergijske reakcije na lijek ako se uzimaju oralno?

Da, u vrlo rijetkim slučajevima, alergijska reakcija na komponente lijeka, koje su dio.

11. Mogu li mikronizirani progesteronski lijekovi uzrokovati promjene tjelesne temperature?

Da, može. U normalnom menstrualnom ciklusu bez dodatne primjene progesterona, tjelesna temperatura također se blago povećava nakon ovulacije. Povećanje temperature ovisi o količini progesterona u krvi.

12. Je li moguće ispustiti kapsulu?

Ne, jer je vaginalna šupljina anatomski smještena gotovo vodoravno. Osim toga, lijek je vrlo dobro i brzo apsorbiran.

13. Je li moguće koristiti mikronizirani progesteron vaginalno tijekom sportskog ili vježbanja?

Sport ili tjelovježba nisu zapreka vaginalnoj upotrebi lijeka, jer je vrlo brzo i dobro apsorbira.

14. Što se događa ako liječenje započne prerano?

Ako je liječenje počelo u prvoj polovici menstrualnog ciklusa (osobito prije 15. dana), može se dogoditi skraćivanje menstrualnog ciklusa ili pojava krvavog krvarenja. Takve manifestacije karakteristične su za sve progestogene. U tom se slučaju preporuča odgoditi početak liječenja na kasniji dan ciklusa (na primjer, 19.).

15. U kojim bolestima može Utrozhestan koristiti neželjene učinke?

Lijek treba koristiti s oprezom u bolestima kardiovaskularnog sustava, arterijskoj hipertenziji, kroničnom zatajenju bubrega, šećernoj bolesti, bronhijalnoj astmi, epilepsiji, migrenama, depresiji, hiperlipoproteinemiji, disfunkciji jetre od blage do umjerene težine, fotosenzibilnosti.

Također, lijek treba koristiti s oprezom u II i III trimestrima trudnoće i laktaciji.

16. Mogu li koristiti Utrozhestan® tijekom dojenja?

Progesteron prodire u majčino mlijeko pa je uporaba lijeka kontraindicirana tijekom dojenja.

Urozhestan tijekom trudnoće

17. Koliko dugo se Utrozhestan® može koristiti u pripremi za trudnoću?

U pravilu, u pripremi za pregradu, tijek Utrozhestana može biti nekoliko ciklusa (od 1 do 3) prije početka trudnoće. No, prema odlukama liječnika, broj ciklusa može se povećati.

18. Je li moguće da se tijekom trudnoće odmah zaustavi Utrozhestan® ako su prolazili kritična razdoblja i liječnik preporučuje smanjenje doze i prekid liječenja?

Preporuča se otkazivanje lijeka, smanjujući dozu od 100-200 mg tijekom tjedna.

19. Zašto tijekom trudnoće Utrozhestan® može se koristiti samo do 34 tjedna?

To je zbog stupnja zrelosti organa i sustava fetusa i razdoblja mogućeg početka rada. Preporuča se otkazivanje lijeka oko 2-4 tjedna prije mogućeg poroda. Rođenja u 36 tjedana ne smatraju se preuranjenima - do tog vremena organi i sustavi fetusa gotovo su potpuni. A od 38 tjedana trudnoća se smatra punim radnim vremenom.

20. Kada mogu početi primjenjivati ​​Utrozhestan?

Točan način primjene Utrozhestane, prikladan za određenu kliničku situaciju, liječnik će preporučiti.

Što je važno znati? Za razliku od ostalih sintetskih progestogena, progesteronski pripravci, mikronizirani progesteron (Utrogestan®) može se koristiti prije začeća, tijekom pripreme za trudnoću (pregravidarnu pripremu) i tijekom cijele trudnoće do 34 tjedna (prema uputama).

Režim lijeka je sljedeći:

U pripremi za trudnoću (u slučaju nedostatka lutealne faze):

Dnevna doza - 200 ili 400 mg. Trajanje recepcije: 10 dana (obično od 17. do 26. dana ciklusa).

U liječenju neplodnosti (za potporu lutealnoj fazi):

Dnevna doza: 200-300 mg dnevno, počevši od 17. dana ciklusa. Trajanje liječenja: 10 dana (u slučaju kasnjenja menstruacije i dijagnoze trudnoće, liječenje treba nastaviti).

Tijekom IVF ciklusa (podrška lutealnoj fazi):

Dnevna doza: 600 mg dnevno. Razdoblje prijema: počevši od dana ubrizgavanja korionskog gonadotropina tijekom I. i II. Trimestra trudnoće.

S prijetnim pobačajem ili sprječavanjem abortusa, koji nastaje zbog nedostatka progesterona:

Dnevna doza od 200-4600 mg u 2 podijeljene doze dnevno. Razdoblje prijema: I. i II. Trimestra trudnoće.

Prevencija prijevremenog poroda kod žena koje su u riziku (s skraćivanjem cerviksa, prisutnošću prijevremenog porođaja i / ili preranog pucanja membrana u povijesti):

Dnevna doza: 200 mg kod spavanja. Razdoblje prijema: od 22. do 34. tjedna trudnoće.

primjer

Radi jasnoće, simulirajte situaciju: uzmite pacijenta N s uobičajenim pobačajem u povijesti, koji se žalio ginekologu u fazi pregravidne pripreme. Što je potrebno za pripremu pacijenta za sljedeću trudnoću?

Budući da, prema riječima stručnjaka, korijen neuspjeha u uobičajenom pobačaju leži u defekcijama ugradnje oplođenog jaja u nezrelom endometriju, možemo riješiti ovaj problem pomoću mikroniziranog progesterona. Urozhestan® osigurava maturiranje endometrija na željeni dan ciklusa - "prozor implantacije" (u pravilu, 21-24 dana) i povećava šanse za uspješan početak trudnoće.

Pacijent N uzima Utrozhestan® 3 mjeseca prema sljedećoj shemi: u fazi 2 menstrualnog ciklusa (od 17. dana) tijekom 10 dana uzima 1 kapsula od 200 mg oralno po noći. Protiv pozadine uzimanja Utrozhestane počela je dugo očekivana trudnoća. Za prevenciju pobačaja liječnik preporučuje da nastavlja koristiti Utrozhestan tijekom 1-2 trimestra trudnoće i preko noći uzima 1 kapsulu 200 mg intravaginalno.

21. Zašto je oralna primjena propisana u jednom slučaju i intravaginalna u drugom?

Svaka aplikacija ima svoje zadatke i prednosti.

S oralnim putem primjene, sustavni učinci progesterona su izraženije, uključujući učinke na živčani sustav, što se očituje u smanjenju razine anksioznosti i poboljšanom spavanju. Ova se opcija koristi uglavnom u ginekologiji.

Vaginalnim načinom primjene, progesteron odmah odlazi tamo gdje je to najpotrebnije tijekom trudnoće - u endometru maternice, gdje se pojavljuju svi procesi implantacije oplođenog jaja i budućeg razvoja budućeg djeteta. Stoga, tijekom trudnoće, maksimalni učinak promatran je upravo u vaginalnom putu primjene Utrozhestana.

Prisutnost krvarenja s prijetnjom prestanka trudnoće u ranoj fazi ne ograničava vaginalnu primjenu i ne smanjuje učinkovitost liječenja. Međutim, za žene koje preferiraju alternativni način primjene, moguće je prebaciti na oralnu primjenu u dozi do 600 mg prije ublažavanja akutnih simptoma, a zatim prebacivanje na vaginalni put nakon eliminacije akutnih kliničkih manifestacija.

Uzimajući u obzir faktore stresa povezane s prijetnjom pobačaja, stručnjaci često smatraju da je preporučljivo koristiti lijek Utrogestan® (400 mg vaginalno i 200 mg oralno) kako bi se pojačao anksiolitički učinak mikroniziranog progesterona.

22. Kakav učinak ima Utrozhestan® tijekom trudnoće?

1. uzrokuje promjene endometrija potrebne za napad i održavanje trudnoće.

2. Utrozhestan® opušta mišiće maternice, štiteći ženu od prijevremenog rada (kontrakcije su mišićne kontrakcije, a progesteron ima opuštajući učinak na mišićna vlakna).

3. Zbog imunomodulacijskog učinka progesterona u majčinom organizmu, nema odbijanja fetusa.

4. Utrozhestan® regulira metabolizam vode i sprječava stagnaciju viška tekućine u tijelu.

5. Zbog jedinstvenih metabolita progesterona (koje nisu oblikovane s pripravcima sintetskih gestagena) Utrozhestan® ima blagotvoran učinak na živčani sustav majke: ublažava razdražljivost, tjeskoba se smanjuje.

Progesteron ima pozitivan učinak na razvoj budućeg djeteta. Uključivanje također utječe na procese mijelinacije živčanih vlakana. I oni su izravno povezani s brzinom prijenosa živčanih impulsa - što je potpuno oblikovana mijelinska ovojnica, to je savršenija funkcija impulzivnog provođenja. Također Utrozhestan® tjelovježba pomaže kontrolirati fiziološke razine androgena, a to doprinosi pravilnom seksualne diferencijacije dječaka mozga (za muške verzije razvoja mozga potrebnu snagu androgena proizvedenih fetalnih testisa - da progesteron je supstrat za sintezu testisa testosterona i ova funkcija ne može biti zamijenjen sintetičkim progestina),

Nedostatak testosterona: simptomi, uzroci, dijagnoza

Testosteron ima važnu ulogu u regulaciji svih muških tjelesnih sustava i njegov nedostatak je niz funkcionalnih poremećaja gotovo svih organa - od seksualne disfunkcije do dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Što žene trebaju znati o bolovima u prsima?

Recepcija Utrozhestan u pitanjima i odgovore

Najvažnija pitanja o značajkama uzimanja Utrozhestana - sa odgovorima stručnjaka i primjera.

Utrozhestan tijekom trudnoće: indikacije i kontraindikacije

Često se žene suočavaju s hormonskim problemima koji ometaju zanoktivanje djeteta ili ga nose. Najčešći uzrok pobačaja u prvom tromjesečju je nedostatak progesterona, koji se naziva hormon trudnoće. Proizvodi žuto tijelo. Urozhestan tijekom trudnoće u većini slučajeva koristi se posebno za liječenje ove patologije.

Utrozhestan se također propisuje za normalizaciju ciklusa, liječenje nekih benignih bolesti organa reproduktivnog sustava i podupiranje druge faze ciklusa. U ovom slučaju, žene su prirodno zainteresirane za pitanje koje je vjerojatnost trudnoće uzimanje Utrozhestana ili njegovog analoga - Duphaston, i koje daljnje radnje treba poduzeti ako se trudnoća ipak dogodila.

Karakteristike lijeka

Da bi se to riješilo, posebna pozornost treba posvetiti mehanizmu lijeka, indikacijama i kontraindikacijama, kao i načinima prijema i otkazivanju.

Sastav i mehanizam djelovanja

Aktivni sastojak je prirodni progesteron, čija je kemijska formula poboljšana kako bi se olakšala apsorpcija iz gastrointestinalnog trakta ili vagine. Pripada grupi progestina. Progestogen (progesteron) je hormon koji proizvodi korpus luteum koji se stvara nakon ovulacije na mjestu sazrijevanja jaja. Pročitajte više o žutom tijelu →

Hormon priprema endometru (unutrašnje obloge) maternice kako bi u njega uvelo oplođeno jaje, smanjuje kontraktilnu aktivnost maternice, čime pridonosi očuvanju trudnoće. Također utječe na mliječne žlijezde, potičući pripremu za dojenje.

Apsorpcija lijeka brzo se javlja i iz gastrointestinalnog trakta i vagine. Glavna razlika je u tome što se intravaginalnom primjenom progesteron brzo nakuplja u maternici, a lokalni efekti su izraženije. Ako uvođenje lijeka prelazi 200 mg dnevno, koncentracija hormona u krvi odgovara prvome tromjesečju trudnoće.

Upozorenja za uporabu

Utrozhestan tijekom trudnoće iu drugim razdobljima propisuje se samo kada je manjak progesterona u tijelu. Postoje razlike indikacije za uzimanje lijeka oralno i vaginalno.

Utrozhestan se primjenjuje unutar:

 • neplodnost zbog neuspjeha druge faze ciklusa;
 • kršenje ciklusa zbog nedostatka ovulacije;
 • mastitis;
 • teškog predmenstrualnog sindroma (PMS);
 • premenopauzalna bolest;
 • zamjensku terapiju kod žena nakon menopauze.

Urozhestan kao vaginalni supozitoriji propisuju se za:

 • zamjensku terapiju i terapiju "podrške" u in vitro fertilizacijskim protokolima (IVF);
 • rani početak menopauze;
 • neplodnost zbog neuspjeha druge faze ciklusa;
 • sprečavanje spontanih pobačaja i prijevremenog poroda kod žena koje su izložene riziku;
 • prijetio pobačajem;
 • obični pobačaj zbog niskih razina progesterona.

Valja napomenuti da se Utrozhestan tijekom trudnoće može koristiti samo intravaginalno. Tijekom razdoblja dojenja lijek se ne može koristiti, jer prodire u majčino mlijeko i djelovat će na hormone djeteta.

Otpustite obrazac i analoge

Lijek je dostupan u posebnim želatinskim kapsulama koje sadrže 100 ili 200 mg prirodnog mikroniziranog progesterona. Pomoćni elementi - biljno ulje i sojino lecitin. Kapsule se mogu koristiti za oralnu primjenu i vaginalnu primjenu, ovisno o indikaciji. Paketi obično sadrže 7, 14 ili 30 kapsula, ovisno o proizvođaču i dozi.

Analogni Utrozhestan - Duphaston, dostupan je u tabletama za oralnu primjenu, za razliku od Utrogestana, sadrži sintetički analog progestogena.

Korištenje lijeka tijekom trudnoće

Utrozhestan može dodijeliti opstetričar za prevenciju pobačaja, ako je žena u opasnosti od pobačaja ili niske razine progesterona vlastite krvi. Hitno, lijek može biti propisano kada je prijetnja pobačaja ugrožena kako bi se spriječila.

Žene su u opasnosti ako:

 • u prošlosti su bili spontani pobačaji u prvom tromjesečju trudnoće povezani s gestagen deficiency;
 • Postignut je postupak in vitro oplodnje;
 • postojala je neplodnost zbog nedostatka lutealne faze;
 • žena je preuzela Duphaston ili Utrogestan u vrijeme začeća;
 • u drugom tromjesečju trudnoće bilo je ranije pretilih rađanja;
 • Postoji skraćenje cerviksa u sadašnjosti.

No, svaka trudnoća je individualna, pa se pitanje imenovanja lijeka mora odvesti ginekologu, uzimajući u obzir povijest žena, komorbiditeta, dobi i drugih važnih čimbenika.

Otkazivanje Utrozhestane tijekom trudnoće je dug proces, ne možete naglo prestati uzimati lijek, budući da pad razine progesterona može izazvati spontani pobačaj. Smanjenje doze obično traje 1-1,5 mjeseci. Vrijeme kada trebate početi smanjivati ​​dozu može odrediti samo liječnika.

Otkaz razdoblje pacijent bi trebao voditi brigu o njihovoj dobrobiti - označiti broj i prirodu ispuštanja u bolesnika koji primaju utrozhestan tijekom trudnoće, prisutnost boli ili osjećaj petrification u trbuhu, povlačenjem bolove u donjem dijelu leđa ili sacrum. Ako postoji krvavi iscjedak, kao i smeđa ili crna bol, onda je potrebno odmah otići u bolnicu.

Prednosti lijeka su očite - pomaže u podnošenju trudnoće, slabosti su nuspojave (i vrlo su česte) i potreba za postupnim povlačenjem.

Često su žene u situaciji kada je hormon propisan za potporu drugoj fazi ciklusa. Tijekom recepcije dolazi do trudnoće, ali žena još ne zna za to i otkazuje lijek kako bi izazvao još jednu menstruaciju. To može izazvati pobačaj ili propušteni pobačaj, što je nedostatak lijeka.

Oko 50% pobačaja u ranoj fazi su uzrokovane genetskim poremećajima i zaraznim bolestima. U takvim slučajevima, Utrozhestan ili Duphaston neće pomoći u očuvanju trudnoće, ali će odgoditi samo početak pobačaja. Stoga je imenovanje lijeka opravdano samo kada je dokazano nedostatak progesterona u ovoj trudnoći ili višestruka pobačaja zbog nedostatka progesterona u prošlosti.

Način primjene lijeka tijekom trudnoće

Urozhestan se tijekom trudnoće primjenjuje intravaginalno: kapsula je umetnuta duboko u vaginu, nakon WC-a vanjskih genitalnih organa.

Način korištenja:

 • Tijekom prijetnje pobačaja ili prevencije abortusa, doza utrozestana kreće se od 200 do 400 mg dnevno. Podijeljen je u dvije doze. Treba ga uzimati svakodnevno u 1 i 2 trimestrima. Do kraja drugog tromjesečja lijek se postupno otkazuje.
 • Kada se IVF doziranje određuje pojedinačno. Započnite s primanjem od dana injektiranja hCG i nastavite do kraja 2. trimestra. Maksimalna doza je 600 mg, podijeljena u 3 doze dnevno. Ova doza se postiže postupno prema individualnoj shemi, a postupno lijek otkazuje.
 • Profilaktička davanja kod žena kod kojih postoji rizik od prijevremenog poroda (skraćivanje cerviksa, nepovoljna povijest) - od 22. do 34. tjedna u dozi od 200 mg jednom dnevno noću.

U svim slučajevima liječnik može promijeniti dozu, jer to ovisi o razini hormona određenog pacijenta i problema koji postoje. Ne možete preskočiti metode lijeka i otkazati ga sami.

Kontraindikacije i nuspojave

Nuspojave se obično pojavljuju pri uzimanju lijeka u unutrašnjosti, a intravaginalnom primjenom zapažaju se samo lokalne alergijske reakcije na komponente kapsule - spaljivanje, svrbež, masni vaginalni iscjedak.

Međutim, neke žene se žale na pospanost, vrtoglavicu i povećanu toksikozu. Unatoč nepotvrđenim podacima, morate imati na umu takve sustavne nuspojave.

kontraindikacije:

 • komponenta netolerancije;
 • tromboza, tromboflebitis, moždani udar, infarkt miokarda u sadašnjosti ili prošlosti;
 • nepotpuni pobačaj;
 • raka dojke ili organa reproduktivnog sustava, kao i sumnja na rak;
 • porfirijom;
 • vaginalni krvarenje s neobjašnjivim uzrokom.

Lijek se uzima oprezno u bubrežnoj i jetrenoj insuficijenciji. Prije imenovanja se procjenjuje veličina rizika i moguće koristi. Tijekom recepcije potrebno je kontrolirati biokemijsku analizu krvi i urina.

Dakle, Utrozhestan - nezaobilazni lijek za pobačaj zbog nedostatka progesterona. Nažalost, mnogi liječnici to propisuju bez dovoljnog razloga. Ako postoje sumnje o tome je li lijeka propisno propisana, preporučljivo je otići na sastanak s drugim liječnikom.

Ako je imenovanje potvrđeno, potrebno je davati dulje vrijeme Utrozhestan, unatoč visokoj cijeni lijeka. Srećom, s intravaginalnom primjenom, vrlo rijetko uzrokuje nuspojave. Lijek se smatra sigurnim za fetus, iako se istraživanje još uvijek provodi.

Autor: Julianna Fry, opstetričar-ginekolog,
posebno za Mama66.ru

Svijeće i kapsule Utrozhestan tijekom trudnoće i pri planiranju

Najčešći uzrok neplodnosti i pobačaja je odstupanje od norme hormonalnih razina, naime, manjak progesterona. Utrozhestan tijekom trudnoće je propisan da popuni ovaj nedostatak. Lijek sadrži mikronizirani progesteron, koji ima visoku biodostupnost i djeluje na isti način kao i prirodni hormon. Pozitivna dinamika kod bolesnika je uočena već drugi dan korištenja Utrozhestana.

Kakva vrsta droga Utrozhestan

Progesteron je jedan od najvažnijih ženskih hormona. On je koji regulira menstrualni ciklus, čak i prije početka trudnoće, priprema se za endometru, a zatim osigurava proces implantacije embrija u maternicu, podupire trudnoću, opušta maternicu. U ranoj fazi trudnoće, progesteron ima anti-abortivni učinak: potiskuje imuni odgovor na embrij.

Nedostatak progesterona u ranoj trudnoći povećava rizik od spontanog pobačaja, tako da pri prijetnji pobačaja liječenje prvenstveno ima za cilj popunjavanje nedostatka tog hormona.

Progesteron je prvi sintetiziran 1934. godine, ali njegova uporaba u trudnoći bila je ograničena zbog niske bioraspoloživosti. Štoviše, kad se uzme, brzo se srušio u jetri i jednostavno nije imao vremena za djelovanje. Upotreba progesterona zbog pobačaja postala je moguća tek nakon izuma mikroniziranog oblika, koji je u Rusiji bio registriran pod zaštitnim znakom Utrozhestan. Molekula aktivne tvari Utrozhestan potpuno se podudara s progesteronom, koji se formira u ženskom tijelu. Zbog male veličine čestica (do 10 mikrona), Utrogestan se brzo i potpuno apsorbira u krv i iz gastrointestinalnog trakta i od vaginalne sluznice.

Prava na Utrozhestan pripadaju grupi tvrtki Bezek Helskea iz Belgije. Sam lijek proizvodi se u Španjolskoj i Tajlandu, a uskoro će ruska medicina biti proizvedena pod istim zaštitnim znakom.

Što je Utrozhestan propisan tijekom trudnoće?

Jedini pokazatelj za liječenje s Utrogestanom je nedostatak progesterona. Opseg lijeka je širok:

 1. Kada se ponavljaju pobačaji u ranoj trudnoći, lijek se može propisati profilaktički - čak i prije početka bilo kakvih simptoma. Pronađeno je da je endokrinska disfunkcija, što rezultira manjkom progesterona, pronađena kod 10-17% bolesnika s tim problemom.
 2. Ako je prvo dijete rođeno ispred vremena, ili je cerviks u žena manji od 2,5 cm, imenovanje trudnica utrozhestan za 35% smanjuje vjerojatnost prijevremenog porođaja.
 3. Pri visokom riziku od pobačaja u razdoblju od 7-20 tjedana trudnoće. Njegovi znakovi su bolovi u donjem dijelu leđa i abdomenu, povećani ton maternice, hematomi maternice i krvarenje.
 4. Žene koje prolaze IVF program, Utrozhestan se propisuje nakon stimulacije ovulacije, a zatim - kako bi se spriječio pobačaj.
 5. Za liječenje neplodnosti ako se utvrdi lutealna insuficijencija u prisustvu ovulacije. Ovaj poremećaj predstavlja loš učinak korpus luteuma, što rezultira manjkom progesterona, a maternica ne može prihvatiti i spasiti razvoj embrija. Nedostatak žutog tijela javlja se u 4% žena s neplodnosti.
 6. Zajedno s estrogenom, Utrozhestan je propisan za klimakterijumom. Prema uputama, nadomjesna terapija je indicirana za žene s ranom menopauzom, s visokim rizikom od osteoporoze, bolesti srca, Alzheimerove bolesti.

Oblik ispuštanja i doziranje

Urozhestan se proizvodi u obliku tankih želatinskih kapsula, unutar kojeg je progesteron. Kao pomoćne tvari se koristi biljno ulje i lecitin, dobiveno od soje ulja. Kapsule su univerzalne: mogu se piti kao tablete, injektirane u vaginu kao svijeće. Najracionalnija metoda liječenja odabire liječnik uzimajući u obzir kliničku situaciju i želje žene:

 1. Vaginalna primjena Utrozhestana je jedini mogući način za toksikozu. Mnogi liječnici mu preferiraju visoku vjerojatnost pobačaja i IVF-a. Progesteron se učinkovito apsorbira u vaginalnu mukozu i dostiže maternicu brže, čak i prije nego što se koncentracija u krvi poveća.
 2. Oralna primjena je moguća kada se Utrozhestan koristi kao dio hormonske nadomjesne terapije. Ako pijete drogu kao pilulu, utrozhestan će imati izraženiji smirujući učinak. Učinkovitost oralnog liječenja s Utrozhestanom nešto je niža nego kod vaginalne primjene.

Pri odabiru, bolje je piti ili umetnuti vaginalno Utrozhestan treba dati prednost vaginalnoj primjeni, ako se lijek uzima pri planiranju trudnoće ili da ga spasi.

Lijek ima 2 dozne opcije - 100, 200 mg. Po danu je propisano od 100 do 600 mg progesterona. Dnevna doza ovisi o vrsti i težini hormonalnih poremećaja. Maksimalna doza preporučuje se u odsustvu vlastitog progesterona ili spriječiti pobačaj. Kako bi se poboljšala učinkovitost uputa za liječenje, preporučuje se da se dnevna doza Utrogestana podijeli u dvije ili tri doze.

Kako uzeti utrozhestan tijekom trudnoće

Informacije iz uputa o pravilima upisa i preporučene doze Utrozhestana:

Utrozhestan pri planiranju trudnoće

Utrogestan je lijek temeljen na hormonskom progesteronu.

Ova tvar u određenoj količini potrebna je za normalni tijek trudnoće. Zbog toga, Utrozhestan se široko koristi u ginekologiji i porodništvu. Da biste razumjeli njegovu vrijednost, trebali biste znati učinak prirodnog progesterona u žensko tijelo.

Značajke proizvodnje progesterona

Progesteron u tijelu žene proizvodi nadbubrežne žlijezde, korpus luteum i posteljica.

Ovaj steroidni spoj se često naziva hormon trudnoće. Uostalom, njegova dostatna razina ukazuje na učinkovitost ovulacije, bez koje gnojidba ne može doći.

Tijekom trudnoće, koncentracija ovog hormona u krvi postupno se povećava. To je zbog funkcioniranja posteljice i važan je čimbenik koji podržava trudnoću.

Indikacije za imenovanje Utrozhestana

Utrozhestan ima gotovo jedini pokazatelj - nedovoljnu količinu progesterona. No klinički je izrazio različite države: Formiranje ciste, hiperplazija endometrija, simptomi hiperandrogenemije, koja se očituje teškim acne i karakteristike muškog dlačica.

Utrozhestan pri planiranju trudnoće propisan je samo u tri slučaja:

 1. Asimptomatsko smanjenje razine progesterona u krvi. To je vrlo čest fenomen koji je opasno ne samo za vrijeme trudnoće, nego i smanjuje mogućnost začeća. Utrozhestan se i dalje uzima čak i za vrijeme prenošenja djeteta, ukoliko postoji opasnost od prestanka trudnoće u ranoj fazi ili je dopušteno prerano rođenje. Naročito je često ovaj lijek propisan u prvih tjedana trudnoće.
 2. Neplodnost zbog nedostatka progesterona.
 3. Pobačaj zbog hormonske neravnoteže u smjeru smanjenja količine progesterona u ženskom tijelu.

Da biste bili sigurni da trebate uzimati ovaj lijek, provodi se posebna laboratorijska studija.

Važno je znati dan menstrualnog ciklusa jer se analiza tog pokazatelja preporučuje u drugoj polovici.

Kontraindikacije i nuspojave

Ali njegova uporaba je moguća samo u svrhu ginekologa. Uostalom, samo liječnik može pratiti ozbiljnost stanja, koja su kontraindikacije za korištenje ovog hormonskog lijeka.

U ovom slučaju, to ne smeta što je oblik doziranja će biti dodijeljen vama: svijeće ili tableta.

Kontraindikacije uključuju:

 • tromboflebitis;
 • izražene vene varikoze, kao i komplikacije ove bolesti;
 • problemi s jetrom;
 • malignih tumora određenih lokalizacija.

Mnogi patološki uvjeti su razlog da ne daju svrhu Utrozhestanu. U slučaju bronhijalne astme, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, lijek se uzima s oprezom.

To je s pojavom tih simptoma, liječnici mogu preporučiti da napuste vožnju i vožnju, jer progesteron blago utječe na središnji živčani sustav, što može nepovoljno utjecati na brzinu reakcije prilikom vožnje.

Čak su i manje česte nuspojave od reproduktivnog sustava: intermenstrualni krvarenje ili krvarenje mogu započeti. Također ponekad zabilježene reakcije preosjetljivosti.

Kako uzeti utrozhestan?

Doza lijeka pri planiranju trudnoće u većini slučajeva iznosi 200-300 mg (kapsule).

Doza se podijeli u dvije doze, a hormonsko sredstvo se koristi ujutro i navečer. U osnovi, alat se uzima od 16 do 25 dana menstrualnog ciklusa (tečaj je 10-12 dana).

Utrogestanske kapsule se uzimaju oralno, bez žvakanja i isprati vodom.

Budući da se utrožestanske svijeće pri planiranju trudnoće brže apsorbiraju u krvi, ovaj lijek ima manje nuspojava. Svijeća se mora unijeti u skloni položaj i poželjno je prije odlaska u krevet.

Ako se oplodi, terapija se nastavlja. Trajanje tog lijeka određuje samo liječnik.

Ali najčešće trudnica treba piti Utrozhestan tijekom prvog tromjesečja. Istovremeno, ponekad je potrebno produžiti liječenje na 18-20 tjedana trudnoće.

To ovisi o prisutnosti ili odsutnosti bilo kakvih komplikacija kod nošenja djeteta. Utrozhestan, iako nije kontraindiciran u trudnoći, ali u trećem tromjesečju, imenovan je s velikim oprezom zbog povećanog rizika od razvoja oštećenih funkcija jetre.

Otkažite Utrozhestan na početku trudnoće

Specifičnost hormonalnih lijekova je da treba postupno otkazati jer naglo zaustavljanje njegove uporabe može negativno utjecati na stanje posteljice. I ovo, zauzvrat, puna je pobačaja.

Stoga ukidanje ovog alata u slučaju trudnoće dolazi pod strogim medicinskim nadzorom: doza hormona se smanjuje na 50 mg svaka 3 dana.

Recenzije lijekova "Utrozhestan"

Mnoge su žene bile uvjerene u učinkovitost Utrozhestana, a zahvaljujući njemu su doživjele sreću majčinstva.

Marina, Kazan: "Bio sam dijagnosticiran kao manjak u drugoj fazi ciklusa, tj. Ovulacija se nije dogodila u mom slučaju. Predao je analizu na hormone i pokazalo se da je progesteron spušten. Po preporuci liječnika, počela je uzimati Utrozhestan i postala trudna u prvom ciklusu! "

Olga, St. Petersburg: "Zbog pobačaja u nedavnoj prošlosti, moj ginekolog imenovao je Utrozhestan. A željena trudnoća nije dugo dolazila. Pokazalo se da se pobačaj tada dogodio upravo zbog nedostatka progesterona. Ali ovaj put sam ipak uspio postati majka. "

Elena, Moskva: "Zabilježen sam u centru za planiranje obitelji i tamo sam bio zadužen za uzimanje Utrozhestana odmah nakon ovulacije s 15-dnevnim tečajem. Glava mi se malo vrtjela. Čak i ne znam: bilo je to sporedna posljedica uzimanja lijeka, ili slično, zbog uzbuđenja u predosjećanju da se život može drastično promijeniti. Tada su liječnici rekli da provode test trudnoće. Ispalo je da je pozitivno i nisam čekala menstruaciju. Ali nakon 9 mjeseci vidio sam moje malo čudo! "

Tražimo autore!

Znaš li kako napisati zanimljive tekstove i razumjeti temu web mjesta?

Zamijenio Duphaston u Utrozhestanu i vrlo zadovoljan
Mi smo pet prijatelja i mi smo prijatelji sa studentima. Živimo u različitim dijelovima grada.
Susrećemo se jednom mjesečno, ali većinom komuniciramo putem glasnika. I nekako se ispostavilo da su naše trudnoće postale godinu dana, jedna za drugom.
Zabavite se. Sve zajedno biti trudno. Razmjenjujte vijesti, analizu i znanje dnevno. I to je čudno, samo jedan nisam propisan lijek tijekom trudnoće.
Bio sam uzrujan i otišao na obračun s liječnikom koji je vodio moju trudnoću.
Ispostavilo se da je droga Duphaston, koju sam zahtijevao da me odrede za tvrtku, nije tako sigurna. Liječnik je rekao da je često bio oslobođen za osiguranje i bio je vrlo popularan među brojnim ginekolozima. Ali ako problem doista postoji, učinkovitije je riješiti s Utrozhestanom jer je to prirodni hormon, a ne sintetički, a zapravo čuva trudnoću i također je korisno za dijete. Čuo sam to sve, odletio sam na Skype i podijelio s mojim princezama. Dugo smo razgovarali i raspravljali. Čak su se i svađali. Ali dvojica prijatelja odlučili su eksperimentirati - prijavio sam se za konzultacije s mojim liječnikom, budući da je ovo privatna klinika, a ne konzultacija žena). Rezultat - jedan lijek otkazan je kao nepotreban, drugo je potrebno hormonsku podršku zbog promjena u cerviksu, ali Utrogestan je imenovan (kasnije se ispostavilo da čak i po redu Ministarstva zdravstva, Utrotestan dolazi prvi u preporukama, a potom Duphaston). Urozhestan prijatelj izravno je uveden izravno na vrat, prednosti ovog - bez nuspojava, jer ne prolazi kroz probavni sustav. A u svom roku (22 tjedna) drugi lijekovi nisu prikazani. Tako se ispostavilo da ne samo ja, nego i djevojke nisu trebale tablete.
Pa, jasno je da od tada imamo jedan ginekolog, naša draga Irina Berezovskaja))). I vjerujem da je ona ona koja je uključena u rođenje naše djece zdravo i sretno, jer ona svojim pacijentima preporučuje samo najsigurniji i najpouzdaniji tretman.

Pijem urozhtestans 16-26 ds, u 2-3 dana počinje menstruacija, a ako je došla trudnoća, hoće li biti pobačaja dok čekate mjesečnicu?

Pozdrav, ja, također, dodijeljen sam urozhestan 200, nemam planove za trudnoću 8 mjeseci, nadam se da neće biti gore. Ako se urozhestan vaginalni uzmjeri, možete paralelno sudjelovati u koncepciji ?!

Dobro došli! Imam 30 godina, želimo drugo dijete. Liječnik je propisivao folnu kiselinu u prvoj fazi, u drugoj fazi vitamina E. Ako ne možete truditi u roku od tri mjeseca, pijte 100% svoje prehrane jednom dnevno od 16 do 25 dC. Pitanje: Imam ciklus od 25 dana, što znači da je ovulacija ranija, ne pijem je od 16. dana ili mogu početi ranije? Puno vam hvala na odgovoru!

Da, potrebno je piti lijek kako to propisuje liječnik. Ali siguran sam da nećete morati piti. U roku od 3 mjeseca trudnoća se javlja u 70% parova. Folna kiselina i vitamin E pomoći će vašem tijelu puno.

Pijte lijekove kako je propisano. Od onog dana kojeg ste imenovali urozhestan? Upravo od tog dana i piti, bolje je ne donositi samostalne odluke ovdje.

Dobar dan! Liječnik je propisao Utrozhestan 200 prije spavanja kako bi održao drugu fazu, po prvi put uzimam malo prigušenja u donjem trbuhu, sada s desnim, zatim s lijevom, a zatim u sredini, može biti nuspojava, a Utrogestan održava osnovnu temperaturu ili ga podiže ?

Temperatura se može promijeniti, ali kao i za trnce ili nešto drugo, onda ga ovdje očito nije on. http://puziko.online/beremennost/slozhnosti/kak-izbavitsya-ot-toshnoty.html
http://puziko.online/beremennost/info/kogda-vstat-na-uchet.html Ovdje imate nešto drugo. Morate ići na ginekologa, jer droga ne uzrokuje trnce, a to može biti uzrokovano nečim drugim, nitko vam ne može reći bez potpunog ispitivanja. http://puziko.online/rannie-sroki/problemy/pochemu-bolit-zhivot.html

Pozdrav, Tatiana. Utrozhestan rijetko uzrokuje nelagodu i, najvjerojatnije, simptomi koje opisujete imaju malo veze s njom. Kao što je napomenuto ranije, pokušajte saznati imate li problema s ostalim tjelesnim sustavima, kao što je probavni trakt.

Tatyana, urozhestan pomaže u nastanku ili potpori trudnoće. Na GH temperaturu utječu ne samo prijem, već faza ciklusa, same ovulacije ili trudnoće u razvoju. Samo utrozhestan dopušta maternicu pod djelovanjem progesterona da stvori stanje u kojem će doći prije trudnoće. glasi:
http://puziko.online/planirovanie/pl-lekarstva/dyufaston-2.html
http://puziko.online/planirovanie/ovulyaciya/stimulyatsiya-ovulyatsii-otzyvy.html
http://puziko.online/rannie-sroki/simptomy/simptomy-beremennosti.html

Dobar dan! Urozhestan ne bi trebao uzrokovati trnce, ali utječe na bazalnu temperaturu povećanjem. Ako vam trnce puno brine, onda mislim da je bolje razgovarati s liječnikom, možda je razlog drugačiji. Na primjer, kao i kod vaših intestina, jeste li promatrali nadimanje? Uostalom, uzrok nelagode na dnu mogu biti plinovi. Čitajte za sebe: http://puziko.online/planirovanie/pl-info/planirovanie-beremennosti-s-chego-nachat.html, http://puziko.online/planirovanie/vitaminy/folievaya-kislota-2.html, http://puziko.online/planirovanie/pl-info/regulyatsiya-menstrualnogo-tsikla.html.

Dobro došli! Prihvaćam Utrozhestan 4 mjeseca Trudnoća još nije došla, postoji razlog za zabrinutost? Može li se uputiti liječniku ili ga uzeti više?

Već četiri mjeseca uzimam drogu, nema ni sumnje na sumnju na ovulaciju, iako kao liječnik kaže da je to samo u progesteronu! Zavidim onima kojima je pomogao.

Sve o urozestanu. Možda će netko biti u pomoći)))

Aktivna tvar urozestana je ženski spolni progesteron koji određuje promjene u ženskom tijelu tijekom druge polovice menstrualnog ciklusa. Nedostatak ovog hormona dovodi do neplodnosti. A ako progesteron nije dovoljno tijekom trudnoće, to može uzrokovati spontani pobačaj.

Faze menstruacijskog ciklusa

Menstrualni ciklus ima dvije faze, estrogen i progesteron, ali neki kliničari uzimaju ovulaciju u zasebnu fazu, a zatim postoje tri faze.

Http://militte.my1.ru/menstruation/2412.html počinje s prvim danom menstruacije - od tog trenutka počinje sazrijevati još jaja u jajniku. Dotiče se pod utjecajem folikula-stimulirajućeg hormona hipofize (FSH). Ovum sazrijeva u posebnoj mjehuriću, folikulu, koja, dok smeće jaje, izlučuje sve više i više ženskih spolnih hormona estrogena. Pod djelovanjem estrogena u ženskom tijelu dolazi do različitih promjena, tako da sluznica (endometrija) raste u maternici. Kada je jaje zrela, količina estrogena je na vrhuncu, a to doprinosi hormonalne promjene: broj FSH proizveden od strane hipofize smanjuje, ali počinje proizvoditi još jedan hormon - luteinizirajućeg (LH), koji je pod utjecajem folikula rafala i jaje je pušten iz jajnika. Taj se proces naziva ovulacija. U budućnosti, jaje ulazi u jajovod, gdje se može dogoditi fertilizacijska sperma.

Ovulacija se javlja u sredini menstrualnog ciklusa, dana 14-16 s 28-dnevnim ciklusom. Nakon ovulacije započinje druga polovica menstruacijskog ciklusa, kada progesteron "vlada". Progesteron je proizveden od strane privremene endokrine žlijezde od strane korpus luteum, koji se formira na mjestu pucanja folikula. Količina progesterona povećava u početku, pod njegovim utjecajem zaustavlja povećanje volumena endometrija i počinje stvarati tajnu, koja je potrebna za razvoj fetusa u slučaju trudnoće. Ali ako trudnoća ne dogodi, progesteron proizvedena manje, hormonalne pada podrške, a endometrij šupljina ljuska je otrgnuta, koji je u pratnji menstrualnog krvarenja. Istoga dana počinje sazrijevanje novog jajašca, tj. Započinje novi menstrualni ciklus.

Pod kojim poremećajima menstrualnog ciklusa dodjeljuje http://militte.my1.ru/gynaecological-disorders/702.html

Utrozhestan je propisan za bolesti i stanja uzrokovana nedostatkom progesterona u drugoj fazi menstrualnog ciklusa. Ove bolesti uključuju menstrualne poremećaje, koje prate neplodnost i pobačaj. Pobačaj u pozadini nedostatka progesterona očituje rekurentnih spontanih pobačaja kao progesteron u normalnom toku trudnoće inhibira kontrakcije mišića maternice i sprečava potencijalne pobačaja. U takvim slučajevima, kapsule utrozhestane dane duboko u rodnicu dva puta dnevno u dnevnoj dozi od 200-400 mg, što je podijeljeno u dvije doze. Takvi tečajevi se provode nakon ovulacije. Liječnik pomaže izračunati dan ovulacije u ovom slučaju, on će također izračunati dozu i trajanje unosa utrozestana.

Urozhestan je također propisan ako se proizvodi previše estrogena u tijelu - progesteron suprimira proizvodnju estrogena. Ove bolesti uključuju mastopatiju, miomiju uterusa, predmenstrualni sindrom i neke druge uvjete.

Neplodnost može biti uzrokovana hormonskom insuficijencijom, kako u drugoj tako iu prvoj fazi menstrualnog ciklusa, u kojem slučaju kažu ukupno smanjenje funkcije jajnika. Nedostatak funkcije jajnika može se manifestirati prerano menopauza. Liječenje zamjene također je propisano u odsutnosti jajnika (npr. Tijekom njihovog uklanjanja) ili ako uopće ne funkcioniraju. U takvim slučajevima propisani su i progesteron i estrogen.

Zamjena terapije kod žena s nefunkcioniranim ili udaljenim jajnicima provodi se tijekom estrogenske terapije. Progesteronske kapsule su umetnute u vaginu u određenom uzorku. S intravaginalnom primjenom, ona se u velikim količinama otpušta u stijenke maternice, što je vrlo važno za nefunkcionalne jajnike.

Standardno dodjeljivanje utrozestana od 16-17 do 25-26 dana menstrualnog ciklusa normalizira menstrualni ciklus ako je slomljena.

Osim toga, propadanje se propisuje u procesu pripreme za in vitro oplodnju, kada se ženina vlastita hormonska aktivnost potiskuje i nastaje umjetno kontrolirana hormonska pozadina.

Utrozhestan je lijek koji će pomoći ženi da se riješi http://militte.my1.ru/gynaecological-disorders/50.html, izvadi i roditi dijete.

Utrogestan je hormonalni lijek koji sadrži ženski hormonski progesteron. Takve lijekove može propisati samo liječnik nakon prethodnog pregleda i pojedinačno odabrane doze. Trajanje liječenja i način primjene lijeka u tijelu također određuje liječnik.

O drogi

Aktivni sastojak urozhestane je progesteron - hormon druge polovice žena. Progesteron inhibira rast endometrija (sluznica maternice) i uzrokuje izlučivanje endometrija - istaknuti tajnu koja je bogata supstancama potrebnim za razvoj embrija nakon trudnoće.

Istovremeno s početkom trudnoće, progesteron suzbija "sve pokušaje" mišićnog sloja maternice da sklope i uklone fetus iz maternice, tj. Progesteron sprječava spontani pobačaj u prvih dvadeset tjedana trudnoće. Nakon tog razdoblja, više se ne koristi zbog rizika od toksičnih učinaka na jetru.

Dostupne http://militte.my1.ru/gynaecological-disorders/702.html u posebnim mekim želatinskim kapsulama, u kojima postoji homogena suspenzija ulja od bijelog. Kapsule se mogu uzimati oralno ili ubrizgavaju u vaginu, ovisno o tome kako vam liječnik propisuje. Ponekad je propisana simultana primanja kapsula iznutra uz uvođenje njihove intravaginalne.

Kako uzeti urozhestan iznutra

U postavljanju utrozhestana unutar nje je potrebno provesti puni pregled žena, budući da utrozhestan ima brojne kontraindikacije i nuspojave. Najozbiljnije kontraindikacije za imenovanje Utrogestan iznutra su Hiperkoagulabilno (sklonost trombozi da progesteron može sama izazvati), teška bolest jetre kršenje njegovih funkcija (utrozhestan mogu imati toksični učinak na jetru) i malignih bolesti dojke i ženske genitalije ( njihov se rast stimulira). Postoji niz kontraindikacija za imenovanje urozhestan iznutra.

Urozhestan je propisan za bolesti i stanja uzrokovana manjkom progesterona. Kapsule se proguta bez žvakanja i isperu vodom.

U slučaju nedostatka druge faze menstrualnog ciklusa, mogu se razviti bolesti kao što su predmenstrualni sindrom, dismenoreja (bolna razdoblja) i mastopatija. U ovom slučaju, utrozest je propisan oralno na 100 mg dva puta dnevno ili 100 mg ujutro i 200 mg u večernjim satima. Liječenje se provodi u drugoj polovici menstrualnog ciklusa od 16-17 do 25-26 dana.

Ako se utrozestin primjenjuje kao dio zamjenskog lijeka za žene u menopauzi i tijekom menopauze, propisuje se zajedno s estrogenom. Utrogestan je u ovom slučaju propisano 100 mg dva puta dnevno tijekom dva tjedna tijekom menopauze i 100 mg dnevno neprekidno tijekom menopauze.

Uz prijetnju spontanog pobačaja ili sprečavanju uobičajenih pobačaja, utrogestan propisuje dvije kapsule od 200 mg dvaput dnevno (400 mg dnevno). Ili u drugačijoj dozi koju je liječnik sam odabrao.

Kako ući urozhestan intravaginalno

Ako je introzaginalno postavljeno utrozhestan, kapsule se umetnu u rodnicu što je moguće dublje jednom ili dvaput dnevno. Ako se primjenjuje jednom dnevno, primjenjuje se navečer, prije no što ode u krevet. Često liječnik propisuje istovremeno uzimanje kapsula iznutra i uvođenje intravaginalne. S intravaginalnom primjenom, velika količina progesterona koncentrirana je u stijenke maternice, koja je na primjer učinkovita pri prijetnji pobačaja.

Indikacije za uporabu introzaginalnog sustava su menstruacijski poremećaji s djelomičnim manjkom progesterona. U tom slučaju, utrozhestan intravaginalno imenovati 100 mg kapsule dva puta dnevno za deset dana kao i iznutra, od 16-17 do 25-26 dana ciklusa.

Ponekad se utrozhestan koristi protiv pozadine uvođenja ženskih spolnih hormona estrogena - takav tretman se provodi ukoliko jajnici žene uopće ne funkcioniraju. Urozhestan se uvodi prema sljedećoj shemi: jedna kapsula od 100 mg se primjenjuje noću tijekom 13 i 14 dana menstruacijskog ciklusa, nakon čega se 100 mg primjenjuje dva puta dnevno (ujutro i navečer) od 15 do 25 dana ciklusa. Od 26. dana ciklusa i ako počinje trudnoća, dozu lijeka povećava se za 100 mg dnevno svaki tjedan, dosežući 600-800 mg dnevno, podijeljeno u tri doze. Trajanje tečaja - najmanje dva mjeseca.

Uz prijetnju spontanog pobačaja ili uobičajenim pobačajima, urozestina se propisuje intravaginalno u vrijeme najkasnije dvadesetog tjedna trudnoće, 100-200 mg dva puta dnevno, dva puta dnevno.

Pravilna recepcija urozhestana koja će pomoći ovoj ženi može imenovati ženu samo liječnika.

Utrozestan je lijek, čiji aktivni aktivni sastojak je ženski spolni hormonski progesteron. Značajka lijeka je da je dostupna u kapsulama, dok je progesteron tradicionalno dostupan samo u obliku uljne otopine za injekcije.

Pokreće se mehanizam djelovanja.

Utrozhestan (aktivni sastojak - progesteron) proizvodi skupina farmaceutskih tvrtki Bezen Helska u kapsulama od 100 i 200 mg. Kapsule se mogu uzimati oralno ili ubrizgavaju u rodnicu umjesto svijeća.

Progesteron, komponenta utrozestana, prirodni je mikronizirani lijek koji se dobro apsorbira u gastrointestinalnom traktu iu vagini. Kada se kapsule uzimaju oralno u roku od jednog do tri sata, u krvi se postiže dovoljna terapijska koncentracija progesterona, učinak lijeka se održava najmanje osam sati. Uvođenjem kapsula u vaginu, apsorpcija u krv s maksimalnom koncentracijom dolazi u roku od dva do šest sati, s uvođenjem dva puta dnevno, djeluje 24 sata.

Progesteron se proizvodi u korpus luteumu jajnika (umjesto pucanja folikula iz kojeg se pušta stanica jajnih stanica) u drugoj polovici menstrualnog ciklusa nakon ovulacije. U prvoj polovici menstrualnog ciklusa, glavni su hormoni bili estrogeni, a pod njihovim utjecajem rastu sluznica maternice, priprema se za dobivanje oplođenog jajašca. U drugoj polovici ciklusa proizvodi se hormonski progesteron, pod čijim utjecajem sluznica maternice prestaje povećavati volumen i počinje kriomiti tajnu potrebnu za razvoj trudnoće.

Ako se pojavi trudnoća, progesteron doprinosi prijelazu maternice na stanje nužno za razvoj oplođenog jajašca. Istovremeno, aktivno potiskuje motoričku aktivnost mišića maternice, čime se osigurava završetak trudnoće. Istodobno, progesteron priprema mliječne žlijezde za funkcioniranje, stimulirajući proliferaciju terminalnih elemenata mliječne žlijezde i laktacije.

Pod djelovanjem progesterona, tijelo mijenja korisne supstance koje će morati nastaviti trudnoću. To su rezerve masti koje se talože u bedrima i abdomenu, štiteći fetus od ozljeda, glikogena (tvar iz koje se, ako je potrebno, lako može dobiti glukozu - potreban energetski materijal), inzulin (potiče apsorpciju glukoze u stanice). Progesteron također pomaže smanjiti razinu toksičnih metabolizma dušika, povećava izlučivanje dušika u urinu.

Naznake za imenovanje

Indikacije za primjenu utrozestana su bolesti i stanja uzrokovana nedostatkom progesterona u tijelu žene. Prijam kapsula unutroz unutrašnjosti je imenovan:

Propisano je uvođenje kapsula u vaginu (intravaginalno):

kontraindikacije

Prijem Utrogestan nije pogodan za visoke zgrušavanja krvi (što doprinosi stvaranju krvnih ugrušaka), krvarenje nepoznatog podrijetla iz genitalnog trakta, nepotpun pobačaj (kada je fetus spasiti ne može biti), porfirije (metaboličkih poremećaja, koje se manifestiraju fotofobija), hormonski ovisnih tumora dojke i ženskih spolnih organa, teške bolesti jetre koje krše njezinu funkciju, individualnu netoleranciju na komponente lijeka.

S oprezom, http://militte.my1.ru/gynaecological-disorders/702.html propisuje se za kardiovaskularne bolesti, teške bolesti bubrega s oštećenom funkcijom, dijabetes, bronhijalnu astmu, epilepsiju, migrene, depresiju, poremećaje metabolizma masti, tijekom razdoblja dojenja.

Nuspojava urogestana pojavljuje se kada se proguta u obliku letargije, pospanosti, vrtoglavice (to sprečava okupaciju potencijalno opasnih aktivnosti), smanjujući trajanje menstrualnog ciklusa, intermenstrualnog krvarenja, žuticu na pozadini stagnacije žuči, svrbeža i alergijskih reakcija.

Ženski menstrualni ciklus je alat koji joj omogućuje da zatrudni, podnijeti i roditi dijete. Prvi menstruacija počinje u dobi od 11 do 16 godina, a posljednja je u dobi od oko 50 godina. Ovo razdoblje u ženskom životu zove se rodno ili plodno.

Menstrualni ciklus žene kao fiziološkog procesa

Ženski menstrualni ciklus je ciklična promjena koja se javlja mjesečno u središnjem živčanom sustavu, jajnicima, genitalijama i ženama mliječnih žlijezda. Svi ti procesi usko su međusobno povezani i imaju značajan utjecaj na rad svih drugih organa i tjelesnih sustava. Najmanji poremećaji menstrualnog ciklusa uvijek utječu na stanje živčanih i kardiovaskularnih sustava, a preko njih na svim drugim organima.

Prva menstruacija u djevojci zove se menarhe. U ženama južnih naroda, menarhe se javljaju ranije nego na sjeveru. Trajanje menstrualnog ciklusa određeno je od prvog dana početka menstruacije do prvog dana sljedećeg menstruacije. Prosječno trajanje menstrualnog ciklusa je 28 dana, no trajanje se smatra normom od 21 do 35 dana.

Normalan http://militte.my1.ru/menstruation/2412.html sastoji se od dvije faze s prevlasti aktivnosti ženskih spolnih hormona estrogena ili progesterona. Izlučivanje ženskih spolnih hormona javlja se pod utjecajem moždanog korteksa i subkortikalnih struktura odgovornih za djelovanje endokrinih žlijezda, hipotalamusa i hipofiza.

Prva faza menstrualnog ciklusa - estrogen

Tijekom ove faze, sazrijevanje jajnika javlja se u jajniku tijekom 13-14 dana. U jajnicima novorođene djevojke postoji nekoliko stotina tisuća takozvanih primordijalnih folikula, koji se sastoje od jajašca okružena jednim slojem folikularnog epitela. Pod djelovanjem hormona s pojavom menarhe, primordijalni folikuli počinju zrasti. Tijekom menstrualnog ciklusa, samo jedan folikul doseže punu zrelost. Zrela stanica jajnih stanica razbija folikul i ostavlja jajnika, pada najprije u trbušnu šupljinu, a zatim u jajovodne cijevi. Vrijeme otpuštanja jaja iz jajnika naziva se ovulacija, obično se događa 14. dana (u ciklusu od 28 dana).

Proces sazrijevanja folikula javlja se pod utjecajem hormona jajnika estrogena (uglavnom estradiola) i folikul-stimulirajućeg hormona (FSH) hipofize (glavna endokrinična žlijezda koja se nalazi u mozgu).

Postoji inverzni odnos hormona hipofize i jajnika: ako postoji puno estrogena, količina FSH smanjuje i obrnuto. Količina hormona hipofize je u istoj ovisnosti o hormonima koje luči hipotalamus - odjel za mozak odgovoran za cijelo endokrino djelovanje ljudskog tijela.

Istodobno s sazrijevanjem jaja cikličke promjene nastaju u sluznici maternice - u žlijezdama, krvnim žilama iu samoj sluznici - stromu. Prvo, sluznica maternice odbacuje se i javlja menstruacija, zatim se sluznica obnavlja i širi.

Promjene se javljaju u mliječnim žlijezdama. Pod utjecajem estrogena, kanali mliječnih žlijezda rastu u dužini, mliječne žlijezde bubre.

Postinor je hormonska kontracepcija namijenjena za hitne prevencije trudnoće. Svaka postignonska tableta sadrži hormon - sintetički analog progesterona u dozi deset puta veći od doze sličnog lijeka sadržanog u kontraceptivi za trajnu uporabu.

Mjesečni ciklus je normalan

Ženski menstrualni ciklus sastoji se od dvije faze. U prvoj fazi glavni su spolni hormoni estrogeni. Osim toga, folikul stimulirajući hormon pituitary (FSH) ima veliki učinak na http://militte.my1.ru/menstruation/2412.html. Pod utjecajem ovih hormona, stanica jajne stanice u jajniku maturira, a unutarnja sluznica maternice širi se do potrebnog volumena.

Čim je jaje sazrijeva, ove informacije ulaze u središnji živčani sustav, pod utjecajem hormonskog podrijetla. Hipofiza počinje lučiti još jedan hormon - luteinizirajući (LH). Pod utjecajem ovog hormona pucaju folikuli (bočica) u kojima je jaje sazrelo i ostavlja jajnika.

Umjesto rasprskavajućeg folikula, formira se privremena endokrina žlijezda - korpus luteum, kojeg proizvodi ženski spolni hormon progesteron - hormon druge polovice menstrualnog ciklusa. Pod djelovanjem progesterona sluznica maternice zaustavlja povećanje volumena i počinje križati tajnu potrebnu za trudnoću.

Ako se trudnoća ne pojavi, onda se signal o tome ponovno ulazi u središnji živčani sustav, koji "daje zapovijed" postupnom izumiranju korpusovog luteuma. Prestanak hormonske podrške uzrokuje odbacivanje sluznice maternice i menstrualnog krvarenja.

Djelovanje poslanika temelji se na mehanizmu djelovanja jednog od spolnih hormona - progesterona, jer uključuje sintetički analog progesterona levonorgestrela. Istodobno, ako se u hormonskim kontraceptivima preporučuje trajna uporaba, levonorgestrel se uglavnom nalazi u dozi od 30 mcg (na primjer, u mikrolutu), a zatim u postinulu 750 mcg.

Pod djelovanjem postnora, sluznica maternice mijenja svojstva i oplođeno jaje ne može prodrijeti. Nekoliko vremena nakon uzimanja postinora (i preporuča se uzeti dvaput s dvomjesečnom pauzom), razina progesterona u krvi naglo se smanjuje, uzrokujući odbacivanje sluznice i krvarenje.

Takav "hormonalni šok" može u potpunosti poremetiti rad jajnika i hipofize (otpuštanje gonadotropnih hormona hipofize ovisi o broju ženskih spolnih hormona: što se više otpuštaju manje gonadotropnih hormona).

Povrede menstruacije u obliku raznih vrsta krvarenja kod korištenja postinora

S pravilnim jednokratnim prijemom poslanika ne više od jednom svakih šest mjeseci, u većini slučajeva nema komplikacija. Ali ponekad postoje kršenja menstrualnog ciklusa i iz jedne doze poslanika. Najčešće se to događa kada je žena u početku imala neku nepravilnost u menstrualnom ciklusu ili djevojke koje još nisu u potpunosti formirale menstrualni ciklus.

Najčešće su kršenja intermenstrualnog krvarenja i krvarenja. Jednom dozom obično prolaze, ali ako često uzmete postinora, takozvani "proboj" krvarenje nije neuobičajeno. Trajanje i intenzitet menstrualnog krvarenja također se mogu povećati. Ako ne poduzmete akciju na vrijeme (tj. Nemojte se savjetovati s liječnikom), takvo krvarenje može dovesti do anemije nedostatka željeza (zajedno s crvenim krvnim stanicama, žena izgubi željezo, koja je dio hemogolobina sadržanog u crvenim krvnim stanicama). To će uzrokovati opće slabljenje tijela.

Krvarenje može biti vrlo jaka, u tom slučaju žena može trebati hitnu medicinsku njegu.

Mjesečni poremećaji u obliku trajne disfunkcije jajnika

Ponekad, umjesto krvarenja, javljaju se i drugi poremećaji menstrualnog ciklusa. To može biti bolna razdoblja, rijetka razdoblja ili čak njihova odsutnost. Ovi simptomi upućuju na značajne promjene u jajnicima. Štoviše, mogu se pojaviti i promjene u hipofiznoj žlijezdi, što će rezultirati sazrijevanjem jaja u jajniku, izlazom iz jajnika (ovulacije) i njegovim uvođenjem iz stijenke maternice, tj. Trajnom http://militte.my1.ru/gynaecological-disorders/ 50.html.

Koliko dugo ovo stanje traje i hoće li reagirati na liječenje ovisi o individualnim karakteristikama ženskog tijela. Stoga, ukoliko dođe do prekršaja menstrualnog ciklusa tijekom primanja postinale, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Postinor je visoko učinkovita hormonska kontracepcija koja bi se trebala koristiti samo pod nadzorom liječnika.

Utrozestan je lijek, čiji aktivni aktivni sastojak je ženski spolni hormonski progesteron. On je imenovan u slučaju kada tijelo ne proizvodi dovoljno progesterona, što dovodi do raznih poremećaja u tijelu žene.

Utrozhestan je propisan u slučaju kada se povreda drugog stupnja dogodi http://militte.my1.ru/menstruation/2412.html zbog nedovoljne sekrecije progesterona. Kršenje druge faze menstrualnog ciklusa može dovesti do http://militte.my1.ru/gynaecological-disorders/50.html.

Urozhestan je indiciran za hormonalne poremećaje kao što je predmenstrualni sindrom (poremećaji središnjeg živčanog sustava prije menstruacije), dismenoreja (vrlo bolna menstruacija), menstrualni poremećaji zbog oštećenja ili nedostatka ovulacije (rijetka i rijetka menstruacija ili njihova potpuna odsutnost), intermenstrualni krvarenje.

Propisan je za mastopatiju - proliferaciju vezivnog tkiva i cista u mliječnim žlijezdama, koje se razvijaju u pozadini pretjerane formiranja hormona estrogena u tijelu (utrogestan potiskuje pretjeranu sintezu estrogena).

Tijekom menopauze, nakon početka menopauze, ili s nefunkcioniranim jajnicima, utrogestan se propisuje zajedno s estrogenom kao zamjenskom terapijom. Tijekom pripreme za in vitro oplodnju, utrogestan je propisan umjesto ženskog progesterona (njegova sinteza je potisnuta) kako bi se stvorio kontrolirani menstrualni ciklus.

Konačno, utrozestan se koristi za sprečavanje razvoja hormonski ovisnih bolesti - fibroida maternice i endometrioze, kao i za potporu trudnoći i sprječavanju spontanog pobačaja.

Sve te stanja obično su vrlo zabrinute zbog žene, jer vode ili neplodnosti ili na ženske genitalne bolesti, koje imaju neugodne posljedice.

Je li moguće kombinirati recepciju urozhestane i alkohola

Da bi se izliječili ili spriječili svi gore navedeni uvjeti, žena mora strogo pridržavati se svih liječničkih propisa. Ali je li moguće piti alkohol?

Upute koje je razvila grupa farmaceutskih tvrtki Bezen Helska, koja proizvodi urozestan, ne kažu da li je moguće kombinirati upotrebu ovog lijeka s alkoholom, pa se najvjerojatnije neće pojaviti ozbiljne izvanredne situacije s tom kombinacijom. Detaljnije, takva kombinacija farmaceutskih tvrtki obično se ne istražuje pa nitko ne može točno reći kako će istodobno primanje urozestana i alkohola utjecati na određenu ženu.

No, učinak alkohola na tijelo dobro je poznat. To je tvar koja ima toksični učinak na središnji živčani sustav. Kako alkohol utječe na složene neurohumoralne veze između mozga i reproduktivnog sustava određene žene, može se samo nagađati: u tom smislu postoji previše pojedinačnih lanaca, od kojih se svaka može slomiti djelovanjem alkohola.

Malo je vjerojatno da će doći do bilo kakve ozbiljne povrede, najvjerojatnije, žena ga neće primijetiti, ali je upravo takva manja povreda koja može dovesti do još jednog hormonalnog neuspjeha i činjenice da će sve liječenje ići na otpad.

Osim toga, alkohol stimulira nadbubrežne žlijezde, povećava izlučivanje njihovih hormona - adrenalin, kortizon, aldosteron. To čini žensko tijelo pod stresom, što zauzvrat može promijeniti svoj stav (reaktivnost) na različite lijekove, uključujući i utrozest. U ovom slučaju, doze lijekova koje su učinkovite u normalnim uvjetima mogu biti neučinkovite ili, obrnuto, uzrokovati predoziranje.

Žena treba znati da kombinacija alkohola s lijekovima dovodi do različitih, obično negativnih i teško predvidljivih posljedica. Stoga, ako je odluka o početku liječenja ozbiljno shvaćena i očekuje se pozitivan učinak od uzimanja urozhestana, nema smisla riskirati i izravnati taj učinak alkoholom.

Može li alkohol koristiti tijekom liječenja s urozhestanom hitnim situacijama?

Rijetko, ali mogu. Ima ih barem dva. Stoga, unos utrozestana jača djelovanje antihipertenzivnih lijekova (snižavanje krvnog tlaka), a alkohol na početku unosa može dramatično proširiti krvne žile i također smanjiti krvni tlak. Kombinacija tih tvari može dovesti do gubitka svijesti, pa čak i kolapsa. Ali to se rijetko događa i obično s predispozicijom za niskim tlakom ili naglim promjenama (na primjer tijekom menopauze).

Druga situacija je povezana s jetrom: ima negativan učinak na jetru, a alkohol može značajno potencirati (jačati), što će dovesti do teškog oštećenja jetre ako već postoji neka neprimjetna bolest.

Bolje je ne kombinirati prijam urozestana s alkoholom.