Koliko uzimati urozhestan tijekom trudnoće

Bol

Koristiti tijekom trudnoće, prije i poslije seksa, tijekom sportskog - i drugih relevantnih pitanja lijeka.

1. Koliko kapsula je u pakiranju?

Postoje dva oblika otpuštanja lijeka Utrozhestan®: 100 mg kapsule i 200 mg kapsula. Svaki paket lijeka s dozom od 100 mg sadrži 28 kapsula (2 bloka od 14 kapsula svaka), au pakiranju od 200 mg doze ima 14 kapsula (2 blistere od 7 kapsula).

2. Kako uzeti Utrozhestan®?

Lijek ima sljedeće metode upotrebe:

- usmeno - usmeno uzima vodom;

- intravaginalno ubrizgava u vaginu.

Izbor puta primjene provodi se prema dijagnozi, prema preporuci liječnika i uzimajući u obzir individualne sklonosti pacijenta.

3. Mogu li uzeti hranu Utrozhestan®?

Ne, lijek se ne smije uzimati hranom.

4. Može li utrozhestan® protjecati nakon primjene?

Urozhestan® je kapsula progesterona u uljnoj otopini. Količina ulja u svakoj kapsuli je beznačajna (oko 1 ml), stoga ne može uzrokovati izražene sekrecije. Međutim, ako su prisutne beznačajne sekrecije nakon primjene (u rijetkim slučajevima), to su alokacije ne samog progesterona nego pomoćnih elemenata. Sam progestron se vrlo brzo apsorbira u krvotok. Zabrinutost i neugodnosti ne bi trebali biti ovdje.

5. Što učiniti ako se pospanost pojavi nakon uzimanja Utrozhestana?

Pospanost je posljedica anksiolitičkog učinka progesterona: njegovi alfa metaboliti imaju sedativni učinak na živčani sustav. Kada se pojavi taj učinak, preporučuje se prebacivanje s usmene trase na vaginalni put ili uzimanje Utrogestan® prije spavanja.

6. Postoje li mjere opreza kada se progesteron primjenjuje vaginalno?

Samo higijenski - preporučljivo je oprati ruke prije i nakon uvođenja lijeka u vaginu.

7. Može li mikronizirani progesteron davati prije i nakon seksa?

Budući da se lijek brzo apsorbira u vaginu, možete ga unijeti u bilo kojem trenutku.

8. Kada je najbolje administrirati lijek?

Ne postoji strogo definirano vrijeme za uvođenje ovog lijeka, ali kada se uzima oralno, mikronizirani progesteron je poželjno da se unese u večernjim satima prije spavanja. Optimalno vrijeme prijema preporučit će liječnika.

9. Jesu li moguće alergijske manifestacije s vaginalnom primjenom lijeka?

Kapsule sadrže minimalnu količinu suncokretovog ulja, tako da se mogu pojaviti alergijske reakcije u rijetkim slučajevima individualne netolerancije na ulje suncokretovog sjemena.

10. Jesu li moguće alergijske reakcije na lijek ako se uzimaju oralno?

Da, u vrlo rijetkim slučajevima, alergijska reakcija na komponente lijeka, koje su dio.

11. Mogu li mikronizirani progesteronski lijekovi uzrokovati promjene tjelesne temperature?

Da, može. U normalnom menstrualnom ciklusu bez dodatne primjene progesterona, tjelesna temperatura također se blago povećava nakon ovulacije. Povećanje temperature ovisi o količini progesterona u krvi.

12. Je li moguće ispustiti kapsulu?

Ne, jer je vaginalna šupljina anatomski smještena gotovo vodoravno. Osim toga, lijek je vrlo dobro i brzo apsorbiran.

13. Je li moguće koristiti mikronizirani progesteron vaginalno tijekom sportskog ili vježbanja?

Sport ili tjelovježba nisu zapreka vaginalnoj upotrebi lijeka, jer je vrlo brzo i dobro apsorbira.

14. Što se događa ako liječenje započne prerano?

Ako je liječenje počelo u prvoj polovici menstrualnog ciklusa (osobito prije 15. dana), može se dogoditi skraćivanje menstrualnog ciklusa ili pojava krvavog krvarenja. Takve manifestacije karakteristične su za sve progestogene. U tom se slučaju preporuča odgoditi početak liječenja na kasniji dan ciklusa (na primjer, 19.).

15. U kojim bolestima može Utrozhestan koristiti neželjene učinke?

Lijek treba koristiti s oprezom u bolestima kardiovaskularnog sustava, arterijskoj hipertenziji, kroničnom zatajenju bubrega, šećernoj bolesti, bronhijalnoj astmi, epilepsiji, migrenama, depresiji, hiperlipoproteinemiji, disfunkciji jetre od blage do umjerene težine, fotosenzibilnosti.

Također, lijek treba koristiti s oprezom u II i III trimestrima trudnoće i laktaciji.

16. Mogu li koristiti Utrozhestan® tijekom dojenja?

Progesteron prodire u majčino mlijeko pa je uporaba lijeka kontraindicirana tijekom dojenja.

Urozhestan tijekom trudnoće

17. Koliko dugo se Utrozhestan® može koristiti u pripremi za trudnoću?

U pravilu, u pripremi za pregradu, tijek Utrozhestana može biti nekoliko ciklusa (od 1 do 3) prije početka trudnoće. No, prema odlukama liječnika, broj ciklusa može se povećati.

18. Je li moguće da se tijekom trudnoće odmah zaustavi Utrozhestan® ako su prolazili kritična razdoblja i liječnik preporučuje smanjenje doze i prekid liječenja?

Preporuča se otkazivanje lijeka, smanjujući dozu od 100-200 mg tijekom tjedna.

19. Zašto tijekom trudnoće Utrozhestan® može se koristiti samo do 34 tjedna?

To je zbog stupnja zrelosti organa i sustava fetusa i razdoblja mogućeg početka rada. Preporuča se otkazivanje lijeka oko 2-4 tjedna prije mogućeg poroda. Rođenja u 36 tjedana ne smatraju se preuranjenima - do tog vremena organi i sustavi fetusa gotovo su potpuni. A od 38 tjedana trudnoća se smatra punim radnim vremenom.

20. Kada mogu početi primjenjivati ​​Utrozhestan?

Točan način primjene Utrozhestane, prikladan za određenu kliničku situaciju, liječnik će preporučiti.

Što je važno znati? Za razliku od ostalih sintetskih progestogena, progesteronski pripravci, mikronizirani progesteron (Utrogestan®) može se koristiti prije začeća, tijekom pripreme za trudnoću (pregravidarnu pripremu) i tijekom cijele trudnoće do 34 tjedna (prema uputama).

Režim lijeka je sljedeći:

U pripremi za trudnoću (u slučaju nedostatka lutealne faze):

Dnevna doza - 200 ili 400 mg. Trajanje recepcije: 10 dana (obično od 17. do 26. dana ciklusa).

U liječenju neplodnosti (za potporu lutealnoj fazi):

Dnevna doza: 200-300 mg dnevno, počevši od 17. dana ciklusa. Trajanje liječenja: 10 dana (u slučaju kasnjenja menstruacije i dijagnoze trudnoće, liječenje treba nastaviti).

Tijekom IVF ciklusa (podrška lutealnoj fazi):

Dnevna doza: 600 mg dnevno. Razdoblje prijema: počevši od dana ubrizgavanja korionskog gonadotropina tijekom I. i II. Trimestra trudnoće.

S prijetnim pobačajem ili sprječavanjem abortusa, koji nastaje zbog nedostatka progesterona:

Dnevna doza od 200-4600 mg u 2 podijeljene doze dnevno. Razdoblje prijema: I. i II. Trimestra trudnoće.

Prevencija prijevremenog poroda kod žena koje su u riziku (s skraćivanjem cerviksa, prisutnošću prijevremenog porođaja i / ili preranog pucanja membrana u povijesti):

Dnevna doza: 200 mg kod spavanja. Razdoblje prijema: od 22. do 34. tjedna trudnoće.

primjer

Radi jasnoće, simulirajte situaciju: uzmite pacijenta N s uobičajenim pobačajem u povijesti, koji se žalio ginekologu u fazi pregravidne pripreme. Što je potrebno za pripremu pacijenta za sljedeću trudnoću?

Budući da, prema riječima stručnjaka, korijen neuspjeha u uobičajenom pobačaju leži u defekcijama ugradnje oplođenog jaja u nezrelom endometriju, možemo riješiti ovaj problem pomoću mikroniziranog progesterona. Urozhestan® osigurava maturiranje endometrija na željeni dan ciklusa - "prozor implantacije" (u pravilu, 21-24 dana) i povećava šanse za uspješan početak trudnoće.

Pacijent N uzima Utrozhestan® 3 mjeseca prema sljedećoj shemi: u fazi 2 menstrualnog ciklusa (od 17. dana) tijekom 10 dana uzima 1 kapsula od 200 mg oralno po noći. Protiv pozadine uzimanja Utrozhestane počela je dugo očekivana trudnoća. Za prevenciju pobačaja liječnik preporučuje da nastavlja koristiti Utrozhestan tijekom 1-2 trimestra trudnoće i preko noći uzima 1 kapsulu 200 mg intravaginalno.

21. Zašto je oralna primjena propisana u jednom slučaju i intravaginalna u drugom?

Svaka aplikacija ima svoje zadatke i prednosti.

S oralnim putem primjene, sustavni učinci progesterona su izraženije, uključujući učinke na živčani sustav, što se očituje u smanjenju razine anksioznosti i poboljšanom spavanju. Ova se opcija koristi uglavnom u ginekologiji.

Vaginalnim načinom primjene, progesteron odmah odlazi tamo gdje je to najpotrebnije tijekom trudnoće - u endometru maternice, gdje se pojavljuju svi procesi implantacije oplođenog jaja i budućeg razvoja budućeg djeteta. Stoga, tijekom trudnoće, maksimalni učinak promatran je upravo u vaginalnom putu primjene Utrozhestana.

Prisutnost krvarenja s prijetnjom prestanka trudnoće u ranoj fazi ne ograničava vaginalnu primjenu i ne smanjuje učinkovitost liječenja. Međutim, za žene koje preferiraju alternativni način primjene, moguće je prebaciti na oralnu primjenu u dozi do 600 mg prije ublažavanja akutnih simptoma, a zatim prebacivanje na vaginalni put nakon eliminacije akutnih kliničkih manifestacija.

Uzimajući u obzir faktore stresa povezane s prijetnjom pobačaja, stručnjaci često smatraju da je preporučljivo koristiti lijek Utrogestan® (400 mg vaginalno i 200 mg oralno) kako bi se pojačao anksiolitički učinak mikroniziranog progesterona.

22. Kakav učinak ima Utrozhestan® tijekom trudnoće?

1. uzrokuje promjene endometrija potrebne za napad i održavanje trudnoće.

2. Utrozhestan® opušta mišiće maternice, štiteći ženu od prijevremenog rada (kontrakcije su mišićne kontrakcije, a progesteron ima opuštajući učinak na mišićna vlakna).

3. Zbog imunomodulacijskog učinka progesterona u majčinom organizmu, nema odbijanja fetusa.

4. Utrozhestan® regulira metabolizam vode i sprječava stagnaciju viška tekućine u tijelu.

5. Zbog jedinstvenih metabolita progesterona (koje nisu oblikovane s pripravcima sintetskih gestagena) Utrozhestan® ima blagotvoran učinak na živčani sustav majke: ublažava razdražljivost, tjeskoba se smanjuje.

Progesteron ima pozitivan učinak na razvoj budućeg djeteta. Uključivanje također utječe na procese mijelinacije živčanih vlakana. I oni su izravno povezani s brzinom prijenosa živčanih impulsa - što je potpuno oblikovana mijelinska ovojnica, to je savršenija funkcija impulzivnog provođenja. Također Utrozhestan® tjelovježba pomaže kontrolirati fiziološke razine androgena, a to doprinosi pravilnom seksualne diferencijacije dječaka mozga (za muške verzije razvoja mozga potrebnu snagu androgena proizvedenih fetalnih testisa - da progesteron je supstrat za sintezu testisa testosterona i ova funkcija ne može biti zamijenjen sintetičkim progestina),

"Gutanje": specijalistički pogled

Intervju s doktorom medicinskih znanosti, profesorom Medicinske akademije Kazan, glavnim opstetrijsko-ginekologom Volge regije Larisa Ivanovna Maltseva.

Imenovanje MGT-a: stručne preporuke

Bakterijska vaginoza: zašto je to opasno?

Razlozi za poremećaj vaginalne mikroflore još nisu u potpunosti proučeni. A učinci bakterijske vaginoze mogu biti vrlo ozbiljni. Kako odabrati liječenje kako bi izbjegli povratak?

Kako najbolje uzeti Utrozhestan - upute za trudnice

Utrozhestan - hormonalni lijek koji se često propisuje ženama tijekom trudnoće i planiranja.

Kako najbolje uzeti ovaj lijek, liječnik mora reći. Doziranje može varirati ovisno o individualnim karakteristikama žene, a njezin odabir može potrajati neko vrijeme.

Kako najbolje uzeti utrozhestan tijekom trudnoće

Utrozestan je biljni analogni progesteron - ženski spolni hormon koji je odgovoran za drugu fazu menstrualnog ciklusa i normalni tijek trudnoće.

Imenovanje Utrozhestana tijekom trudnoće

Dostupan je u obliku vaginalnih kapsula u dozi od 100 ili 200 mg aktivnog sastojka.

Koristi se pri planiranju trudnoće i zamjeni nedostatka progesterona dok čeka bebu.

Trajanje liječenja ovisi o stanju pacijenta.

Tijekom trudnoće, Utrozhestan se propisuje u sljedećim slučajevima:

 • Ako postoji opasnost od pobačaja zbog nedostatka gestagena;
 • Trudnoća je nastala kao rezultat IVF-a;
 • Ako se trudnoća odvija na pozadini endometrioze ili fibroida maternice;

Lijek se primjenjuje vaginalno uz prosječnu dozu od 200 mg dnevno. Ako je potrebno, dozu lijeka može se mijenjati ako je stanje pacijenta to potrebno. Uvečer možete dobiti jednu kapsulu prije noći ili jednu kapsulu svaka 100 mg ujutro i navečer.

Lijek se može koristiti unutar, ako je pacijent kontraindiciran vaginalni lijek. Prosječna doza je 200 mg dnevno, trebate uzeti lijek uvečer prije spavanja, uvijek pijte puno vode. Doza se može smanjiti ili povećati ovisno o stanju pacijenta.

Progesteron podrška za IVF

U drugom i trećem tromjesečju trudnoće, lijek može uzrokovati kolestazu (stagnacija žuči), pa se treba koristiti s oprezom. Ako se koristi za podnošenje trudnoće u pacijenta, obično se otkazuje 4-5 tjedana prije isporuke. Koristite lijek nakon rođenja djeteta ne smije biti - prodire u majčino mlijeko i nepovoljno utječe na endokrini sustav djeteta.

Potpora progesterona propisuje se za IVF pri planiranju trudnoće i nastavlja se nakon njenog početka sve do najmanje 12 tjedana. Uporaba Utrozhestana u ovom slučaju je obavezna za sve pacijente, jer je potreba za IVF-om gotovo uvijek povezana s hormonskim poremećajima. U 12. tjednu liječnik odluči da li ima smisla nastaviti s hormonskom podrškom ili se možete odmaknuti od uzimanja Utrozhestana.

Uz prijetnju pobačaja, Utrozhestan se propisuje u dozi od 200 mg ili više nakon testa krvi za razine progesterona. Režim lijeka ostaje isti.

Postoje određena pravila za uzimanje Utrozhestana. Ako pacijent pije usmeno, cijelu dnevnu dozu ili veći dio treba uzeti u večernjim satima i ostaviti manje ujutro. Ako se lijek uzima vaginalno, preporuča se propisati u večernjim satima prije spavanja - to povećava biološku raspoloživost.

Odabir između oralnog i vaginalnog načina prijema, liječnik će nastaviti s pacijentovim stanjem. Oralna primjena povećava ukupnu razinu progesterona u tijelu. Tijekom trudnoće, propisuje se za povećanje tonusa maternice, cervikalnih i vaginalnih patologija, upalnih procesa u koži i sluznicnih organa, te lokalnih alergijskih reakcija.

Vaginalna aplikacija povećava razinu progesterona u krvnim žilama maternice, što ima blagi učinak na njegovu ukupnu razinu u cijelom tijelu. Njihova uporaba je poželjna kada visoka razina progesterona u velikim plovilima može nepovoljno utjecati na zdravlje pacijenta, kao i ako postoje kontraindikacije na dijelu probavnog sustava.

Uzimanje lijeka pri planiranju trudnoće

Tečaj progesteronske terapije

Niske razine progesterona i nedostatak lutealne faze mogu dovesti do ozbiljnih poteškoća s koncepcijom i implantacijom embrija.

Ako se tijekom ispitivanja par za neplodnost otkrije endokrini poremećaji, žena je propisana tijekom progesteronske terapije. Za koju se koristi, uključujući Utrozhestan.

Indikacije za njegovu upotrebu - endokrinu sterilnost, nedostatak liutealne faze i pripravak za IVF.

Kontraindikacije su nepotpuni pobačaj, menstrualni krvarenje, tromboembolizam raznih podrijetla, visoka razina progesterona.

Lijek uzrokuje niz popratnih pojava - promjene u menstrualnom ciklusu, glavobolje i vrtoglavice, zagušenja i proširenje mliječnih žlijezda (rijetko), pospanost, emocionalna labilnost. Moguće su i lokalne alergijske reakcije.

Lijek se uzima u standardnoj dozi od 100 mg (jedna kapsula od 100 mg). Preporučljivo je uzeti ga navečer. Oblik prijema može biti oralni i vaginalni. Ako je potrebno, dozu lijeka se može povećati.

Vrlo je važno uzimati lijek istovremeno, po mogućnosti u najbliži sat, jer je tada Utrogestan imao maksimalni učinak.

Odluku o imenovanju droge Utrozhestan pri planiranju trudnoće preuzima liječnik, na temelju rezultata pacijentovih testova. Doziranje i oblik prijema također bira stručnjaka. Često je propisana vaginalna primjena jedne kapsule u večernjim satima. Oralni oblik se koristi kada žena ne može vaginalno uzimati lijek.

Kod vaginalne primjene, kapsula je umetnuta u vaginu što dublje. To bi trebalo biti učinjeno u ležećem položaju ili na strani. Zatim, prije nego što se kapsula otopi (oko 15 minuta), potrebno je održavati nepokretnost. Nakon toga, poželjno je lagati oko sat vremena - zbog čega se preporučuje injekcija kapsula za noć.

Nuspojave Utrozhestana

Ako je gutanje potrebno za piće s vodom. Utrozhestan se može uzimati bez obzira na obrok, ali je poželjno veliki dio dnevne doze (ili sve) noću. To je zbog činjenice da fiziološki, razina progesterona raste u večernjim satima. Oralni oblik često uzrokuje nuspojave, pa se lijek često propisuje vaginalno.

Predoziranje Utrozhestana manifestira se krvarenjem iz vagine, nepravilnim menstruacijom ili potpunim prekidom menstruacije, bolovima u trbuhu, mučninom i povraćanjem, oštrim pogoršanjem stanja. Lijek se ne može koristiti zajedno s drugim hormonskim lijekovima, osobito s hormonskim kontraceptivima.

Mišljenje liječnika, recenzije žena

Liječnici kažu da Utrozhestan ima prilično visoku učinkovitost u liječenju neplodnosti, unatoč prilično velikom popisu nuspojava.

Lijek se također koristi za liječenje nekih drugih hormonskih poremećaja, uključujući različite disfunkcije jajnika, menopauze i dismenoreju raznih podrijetla.

Važno je pojašnjenje da ako žena ne zatrudne, ali ona treba liječenje s Utrogestanom, onda su kondomi preferirani način kontracepcije, budući da je Utrogestan nespojiv s hormonskim lijekovima, a pouzdanost fizioloških metoda znatno se smanjuje.

Žene primijetiti da tijekom liječenja s Utrozhestanom često javljaju glavobolje, njihova učinkovitost se smanjuje, a emocionalna nestabilnost može doći.

Neki pacijenti nezadovoljni su činjenicom da se moraju prebaciti na barijere metode kontracepcije. Među pregledima, ponekad postoje naznake da liječenje Utrozhestanom povećava ili smanjuje seksualnu želju.

Nisu svi zadovoljni vaginalnim lijekovima - na primjer, teško je to učiniti tijekom putovanja ili u prirodi. Oni koji često nisu kod kuće savjetuje se da uzimaju lijek po usta.

Kada je propisana hormonska droga Utrozhestan:

Kako uzeti Utrozhestan pri planiranju trudnoće: upute, doziranje, otkazivanje

Ako žensko tijelo proizvodi nedovoljnu količinu progesterona (vrlo važan hormon), koncepcija djeteta možda se neće dogoditi dugo. U ovoj situaciji, liječnici propisuju gestagens - sintetske nadomjestakove za progesteron. Jedan od takvih lijekova pri planiranju trudnoće jest Utrozhestan, koji je u stanju ispraviti tu situaciju i ubrzati dugo očekivani proces koncepcije. Vi samo trebate znati kako to ispravno uzeti tako da će imati maksimalnu korist. Upute u nastavku će vam omogućiti razumijevanje svih problematičnih pitanja koja se odnose na primanje ovog lijeka.

Farmakološko djelovanje

Kada neplodnost Utrozhestana prijam pri planiranju trudnoće u većini slučajeva daje samo pozitivne rezultate, ako je razlog - nedostatak određenog hormona. Činjenica je da je aktivni sastojak ovog lijeka progesteron, koji je u suštini hormon korpus luteuma. Ima sljedeće značajke:

 • potiče aktivno stvaranje sekretornog endometrija u ženskom tijelu;
 • pri koncepciji, uzrokuje brzu i kvalitativnu prijelazu sluznice maternice iz proliferacije u sekrecijsku fazu;
 • nakon oplodnje pridonosi prijelazu sluznice maternice u stanje nužno za potpuni razvoj oplođenog jaja;
 • značajno smanjuje ekscitabilnost i kontraktilnost mišića i cijevi maternice;
 • dodatno potiče razvoj mliječnih žlijezda potrebnih za laktaciju;
 • s tim, nema androgensku aktivnost.

Na temelju takvih korisnih svojstava Utrozhestana propisuje se u određenim slučajevima kada se željena trudnoća uopće ne pojavljuje. Ali prvo, žena će morati proći liječnički pregled, što mora potvrditi da doista nema dovoljno progesterona u njenom tijelu. Postoje određene indikacije za propisivanje ovog lijeka.

svjedočenje

Urozhestan (i kapsule, i svijeće) propisan je za bolesti koje sprečavaju uspješnu koncepciju djeteta. Dakle, ako je u fazi planiranja trudnoće žena dijagnosticirana slična stanja, lijek je propisan u skladu sa sljedećim indikacijama.

Za oralno davanje (kapsule):

 • endokrini sterilnost;
 • sindrom predmenstrualne napetosti;
 • fibrocistična mastopatija;
 • dismenoreja;
 • nedostatak progesterona;
 • hormonska terapija (zamjena) menopauza (imenovana samo u kombinaciji s estrogenom).

Za intravaginalnu uporabu (supozitorije):

 • hormonska terapija (zamjena) s nedostajućim (ili nefunkcioniranim) jajnicima zbog potpune odsutnosti progesterona;
 • u pripremi za oplodnju in vitro;
 • prevencija pobačaja zbog nedostatka progestama;
 • endokrini sterilnost;
 • prijetnja prestanka trudnoće;
 • prerana menopauza;
 • prevenciju fibroida maternice;
 • menopauza i postmenopauza (Utrozhestan se u ovom slučaju propisuje u kombinaciji s estrogenom);
 • endometrioza.

Sve te bolesti su ozbiljni uzroci neplodnosti. Uklanjajući ih uz pomoć ove čudesne droge, možete začeti dijete bez ikakvih problema. Međutim, morate znati kako uzeti Utrozhestan pri planiranju trudnoće, tako da se ispostavi da je najkorisniji i ne donosi nikakvu štetu. Ovo će reći liječniku koji je propisao lijek. Doza je također naznačena u uputama lijeku.

doza

Teškoća je u tome što je režim Utrozhestana pri planiranju trudnoće uspostavljen isključivo od strane liječnika, ovisno o kliničkoj situaciji. Čak i uz pouku u ruci, bit će teško odrediti točno kako uzeti lijek bez znanja o svojstvima vlastitog organizma.

 • tijekom lutealne faze insuficijencije, predmenstrualne napetosti sindrom, fibrocističnu mastopathy, dismenoreje, predmenopauzi lijek daje oralno (kapsule), 200-300 mg (to 2-3 kom.), u dnevnoj dozi, mora biti podijeljena na 2 sata (ujutro, navečer) : važno je znati koji dan piti Utrozhestan pri planiranju trudnoće - to treba obaviti tijekom faze II menstrualnog ciklusa i piti kapsule 10 dana (ispada od 16 do 25 dana);
 • s hormonskom nadomjesnom terapijom, Utrozhestan propisuje 2 kapsule dnevno 10-12 dana (u perimenopauzi), u klimakterijumom, 1 kapsula dnevno 25 dana; bolje je uzimati lijek u vrijeme spavanja, navečer, pijenje puno vode, ne možete piti kapsule neposredno prije ili poslije jela;
 • u nedostatku progesterona primijenjenog vaginalno svijeća na 1 dnevno, morate to učiniti 13-14 dana menstruacijskog ciklusa, tada je shema se mijenja - 1 čepić dva puta dnevno od 15 do 25 dana ciklusa, a ima 26 dana doza se povećava za 1 u svijeću svaki dan, dok se ne dosegne maksimalni prag (6 svijeca dnevno, podijeljeno u 3 recepcije). Ako se u ovoj fazi postavlja pitanje koliko dugo se može uzeti Utrozhestan pri planiranju trudnoće s tom patologijom, može se sigurno izvršiti 60 dana (2 mjeseca);
 • za održavanje lutealne faze (tijekom in vitro oplodnje) Utrozhestan čepići daju vaginalno 4-6 komada dnevno, te bi trebao početi od dana gonadotropin injekcije i završiti samo 20. tjedna trudnoće;
 • za održavanje lutealne faze tijekom spontanog menstrualnog ciklusa, neplodnost Utrozhestan se dan vaginalno 2-3 svijeće dnevno tijekom faze II menstrualnog ciklusa za 10 dana, ako je menstrualni ciklus kasni ili trudnoća dijagnosticira, shema liječenja treba nastaviti tijekom razdoblja od određuje liječnik;
 • pod prijetnjom prestanka trudnoće za sprečavanje pobačaja, proizlazi iz nedostatka progesterona, Utrozhestan imenovan vaginalno 2-4 svijeće 2-3 puta dnevno sve do 20-og tjedna trudnoće.

Režim Utrozhestana pri planiranju trudnoće određuje isključivo liječnik, budući da nezavisni izbor doziranja ispunjava nepoželjne posljedice za zdravlje žene i uspješnu koncepciju djeteta. Prije nego što ga uzimate, morate se pregledati za kontraindikacije.

Nuspojave

Ponekad se Utrozhestan poništava pri planiranju trudnoće - takvu odluku donosi liječnik ako su nuspojave njegove uporabe previše izražene:

 • CNS može doživjeti pospanost, vrtoglavicu (ove nuspojave počinju pojavljivati ​​1-3 sata nakon uzimanja kapsula);
 • na dijelu reproduktivnog sustava može se dijagnosticirati smanjenje menstrualnog ciklusa, ali je opasnija intermenstrualna krvarenja.

Slični slučajevi opaženi su samo kod uzimanja kapsula Utrozhestana. Svijeće nježno utječu na tijelo i aktivnije se apsorbiraju u krvotok, bez narušavanja rada unutarnjih organa. Postoji više kategorijskih kontraindikacija za upotrebu ovog lijeka u bilo kojem obliku.

kontraindikacije

Ne možete koristiti Utrozhestan pri planiranju trudnoće u sljedećim slučajevima:

 • izraženi poremećaji i patologije u radu i funkcioniranju jetre (naročito recepcija kapsula iznutra);
 • preosjetljivost i individualna netolerancija na komponente lijeka;
 • III trimestra trudnoće;
 • dojenje.

U prvom i drugom tromjesečju trudnoće, Utrozhestan je čak označen za upotrebu. Što se tiče predoziranja ovog lijeka, takve informacije u modernoj medicini nisu. Ne postoji patološki opasna interakcija s drugim lijekovima. Međutim, postoje određene preporuke koje će povećati prednosti Utrozhestana tijekom planiranja trudnoće.

Posebne upute

Da biste dobili maksimalnu korist od uzimanja Utrozhestana pri planiranju trudnoće, trebali biste upotrijebiti neke savjete:

 • lijek je u mogućnosti smanjiti koncentraciju pažnje, tako da ga ne biste trebali koristiti prije nego što stignete za upravljačem ili obavljate neku vrstu odgovornog posla;
 • kapsule za oralnu primjenu su također svijeće za intravaginalnu primjenu;
 • Ne biste trebali odabrati režim doziranja bez stručnih savjeta.

Treba imati na umu da je uporaba Utrozhestana pri planiranju trudnoće moguće samo strogo od liječničkog recepta. Inače, jednostavno ne možete postići željene rezultate, pa čak i pogoršati svoje stanje.

Postoji niz zaključaka o opasnostima kozmetičke deterdžente. Nažalost, nisu svi novootvoreni mame slušali. U 97% dječjih šampona upotrebljava se opasna supstancija natrij-lauril-sulfat (SLS) ili njegovi analozi. Napisano je mnogo članaka o učincima ove kemije na zdravlje djece i odraslih. Na zahtjev naših čitatelja testirali smo najpopularnije robne marke. Rezultati su bili razočaravajući - najčešće objavljene tvrtke pokazale su prisutnost najopasnijih komponenti. Da ne kršimo zakonska prava proizvođača, ne možemo imenovati određene marke.

Tvrtka Mulsan Cosmetic, jedina koja je provela sve testove, uspješno je primila 10 bodova od 10 (vidi). Svaki proizvod je napravljen od prirodnih sastojaka, potpuno siguran i hipoalergenski.

Ako sumnjate u prirodnost vaše kozmetike, provjerite datum isteka, ne smije prelaziti 10 mjeseci. Oprezno dođite na izbor kozmetike, važno je za vas i vaše dijete.

Hormonska pozadina žene uoči koncepcije je vrlo važna (više o hormonima tijekom trudnoće), a ne biste trebali eksperimentirati s njom. Slijedeći preporuke liječnika i točno promatranje svih nijansi gore navedenih uputa, možete što prije shvatiti zdravo, snažno i punopravno dijete - san svakog partnera koji planira postati roditelj.