Duljina cervikalnog kanala u trudnoj ženi: norme, uzroci i vrste patologija

Zasnivanje

Prije trudnoće, mnoge žene čak ni ne razmišljaju o tome koliko su komplicirana njihova tijela, na primjer, ono što je cervikalni kanal, gdje se nalazi i što funkcionira. Ali nadolazeće majčinstvo prisiljava nas da obratimo pažnju na naše tijelo i njegove osobine. Cervikalni kanal tijekom trudnoće igra važnu ulogu, tako da sve očekivane majke trebaju naučiti više o tome.

Stanje cerviksa i kanala unutar nje u velikoj mjeri ovise o ishodu trudnoće. Kada počinje porođaj, kako će se nastaviti, postoji li prijetnja od preranog rođenja djeteta - liječnik može sve to podvrći tijekom liječničkog pregleda zdjelice.

lokacija

Cervikalni kanal je unutarnji dio cerviksa koji spaja šupljinu reproduktivnog organa i vaginu. U medicini se naziva ždrijelo, jer predstavlja rupu. Tijekom menstruacije, menstruacijska krv se izvuče kroz ovu ždrijelu u vaginu, au procesu nezaštićenog spolnog odnosa, muškim spolnim stanicama, spermatozoima, prodiru u njega.

Promjer vanjskog i unutarnjeg grla, koji se nalazi u cervikalnom kanalu, u prosjeku iznosi 2-3 mm. Tijekom ginekološkog pregleda vanjska ždrijelica žene koja nije zanijela izgleda kao točka. Nakon poroda i pobačaja, ždrijelo ima izgled određenog proreza.

Duljina cervikalnog kanala je oko 4 cm za žene koje nisu rodile i 7-8 cm za one koji imaju povijest rađanja ili pobačaja. Zubna sluznica obložena zidovima maternice maternice naziva se endokervik.

Kako se cervikalni kanal mijenja tijekom trudnoće?

Kada se pojavi trudnoća, cervikalni kanal stječe karakterističan plavkasti nijansu umjesto uobičajene ružičaste boje. Često je za ovu značajku da liječnik utvrdi da je žena na položaju.

Nakon začeća, unutar cervikalnog kanala formira se gusta sluzni čep koji za idućih 9 mjeseci postaje zaštitom bebe. Muž se aktivno proizvodi endocervixom. Cork postaje pouzdana prepreka za patogene bakterije i viruse koji ugrožavaju izvana.

Neposredno prije početka rada, čep se pomiče, čime se oslobađa rodni kanal. Taj se događaj može pojaviti i 2 sata prije isporuke i 2 tjedna - teško je predvidjeti točne datume. Čep ima izgled žute ili čiste sluzi s prugama krvi. Niti sve žene primjećuju njezino pražnjenje, jer najčešće odlazi iz utrobe tjelesne mame u dijelove, u obliku malih sluznica. Pročitajte više o tome kako sluzni čep nestaje tijekom trudnoće →

Brzina cervikalnog kanala tijekom trudnoće

Normalno, vanjski ždrijelo cervikalnog kanala i samog cerviksa tijekom trudnoće zatvoreni su u uskoj prstenu. To omogućava ženskom tijelu da zadrži fetus unutar maternice tijekom perioda trudnoće.

Kada se žensko tijelo počinje pripremati za porođaj, postupno se omekšava i izglađuje cerviks, s ciljem olakšavanja prolaska bebe kroz rodni kanal. Istodobno počinje širenje cervikalnog kanala koji je tijekom trudnoće ostao čvrsto zatvoren. S početkom kontrakcije, cervikalni kanal se otvara postupno 1-2 do 10 cm. Pročitajte više o tome kako se cerviks otvara prije porođaja →

Ovisno o stupnju otvaranja cervikalnog kanala, liječnici određuju procijenjeno vrijeme isporuke i anatomsku spremnost žene za njih. Kada širina cervikalnog kanala dosegne 10 cm, formira se jedan porodni kanal, koji se sastoji od maternice, cervikalnog kanala i vagine.

Ako se cervikalni kanal povećava

Ultrazvuk cervikalnog kanala tijekom trudnoće može otkriti da se širi ispred vremena. Ponekad se pronađe patologija tijekom rutinskog posjeta ženskom savjetovalištu.

Tijekom pregleda na stolici, ginekolog može primijetiti da trudnica ima prorezni cervikalni kanal i otvor je započeo (cerviks nedostaje doktorskom prstu). To znači da preuranjeni rad može započeti u bilo kojem trenutku. Obično se ta situacija javlja nakon dvadesetog tjedna.

Zašto se to stanje događa? Prvo, razlog može biti hormonska neravnoteža - prisutnost u tijelu povećane razine muških spolnih hormona koji stimuliraju maternicu zrenja.

Drugo, možemo govoriti o višestrukoj trudnoći, u vezi s kojim se stvara ozbiljan pritisak na vratu genitalnog organa. Treće, uzroci mogu biti ozljede i patologije razvoja samog cervikalnog kanala.

Ako ne vidite liječnika, trudnoća se može izgubiti. Liječenje se provodi u bolnici. Prilikom pružanja pravovremene pomoći, prognoza za gestacija prije pojma i dalje je povoljna.

patologija

Glavna funkcija cervikalnog kanala je očuvanje trudnoće. Ako se iz nekog razloga tijelo ne može nositi s ciljem, može doći do patoloških poremećaja koji prijete novonastaloj majci s preuranjenim radom.

Cervikalna insuficijencija

Ako se cerviks cerviksa povećava, a još je puno vremena prije očekivanog rođenja, govorimo o cervikalnoj insuficijenciji. U tom slučaju, reproduktivni organ ne može obavljati zadane funkcije i zadržati fetus. S takvom dijagnozom, mnoge žene suočavaju se u 18-20 tjedana trudnoće, u ovom trenutku dijete počinje intenzivno dobiti težinu.

Normalno, duljina cervikalnog kanala tijekom trudnoće u razdoblju od 20 tjedana iznosi 5-7 cm, a promjer ne prelazi 6 mm. Ako ti pokazatelji ne zadovoljavaju normalne kriterije, npr. Cervikalni kanal se skrati na 2-3 cm, liječnik stavlja prijetnju pobačaja ili prijevremenog porođaja. Pročitajte više o duljini cerviksa tjedno →

Uzroci patologije su hormonalni poremećaji, višestruka trudnoća, anomalije cervikalnog kanala. Kako bi spriječili pobačaj, žena je propisana lijekovima za jačanje cerviksa, a ugrađena je opstetarska pessary. Ako ove metode nisu učinkovite, liječnik postavlja kirurške šavove oko cervikalnog kanala. Uklanjanje šavova se prakticira prije početka rada.

Polipa ždrijela

Polipa cervikalnog kanala tijekom trudnoće, pronađena tijekom inspekcije, može uplašiti trudnu majku. Ali prvo je potrebno otkriti prirodu bolesti kako bi se utvrdilo koji polip se govori - istinit ili odlučujući. Zbog toga ginekolog dodjeljuje kolposkopiju na trudnu majku, kao i histološke i citološke preglede.

Decidualni polip, u stvari, je pseudopolip ili polipoidna formacija, koja se pojavljuje isključivo na pozadini trudnoće i nestaje sama nakon rođenja.

Decidual pseudopolype rezultat je hormonske neravnoteže u tijelu. Ne zahtijeva kirurško uklanjanje, obično se pokušava ne dodirivati, samo antiseptičko liječenje je moguće. Sam Psevdopolip nestaje nakon rođenja djeteta ili počinje obrnuti proces razvoja u prvim danima nakon rođenja.

Pravi polip cervikalnog kanala tijekom trudnoće manje je uobičajen. Obično se takva patologija pojavljuje čak i prije pojave začeća i aktivno se miješa s njom. Ako žena želi zatrudnjeti, preporučuje se kirurško uklanjanje prave polipa, kao i neophodni tijek liječenja. Tek tada možete planirati dijete.

Ali ponekad pravi polip cervikalnog kanala razvija se nakon začeća, već tijekom trudnoće. U tom slučaju, pokušajte ga ne dodirivati, čekajući rođenje djeteta. Istovremeno, tijekom cijelog razdoblja, sve promjene u obrazovanju pažljivo se prate kako bi se spriječile komplikacije.

Samo u teškim situacijama takav polip može biti uklonjen u pozadini nošenja djeteta. To je moguće pod uvjetom da je ženski život u opasnosti.

endocervicitis

Ova dijagnoza znači da postoji upala u cervikalnom kanalu uzrokovanom infekcijama. Bolest se dijagnosticira tijekom pregleda, dok liječnik uzima mrlju iz cervikalnog kanala i šalje ga u laboratorij.

Ovisno o vrsti patogena, stručnjak odabire neophodni tijek liječenja. U budućim majkama, poželjno je koristiti lokalne lijekove - vaginalne supozitorije ili kapsule koje imaju antimikrobne i protuupalne učinke. Lijekovi se odabiru ovisno o trajanju i vrsti zarazne bolesti. Kako bi spriječili infekciju fetusa za liječenje endokervitisa nužno.

prevencija

Da nema razloga za nepotrebne smetnje, važno je da trudnica promatra stanje zdravlja, a ne zanemaruje pravovremene medicinske preglede u antenatalnoj klinici. Priprema za trudnoću je od velike važnosti, tijekom kojega se isključuju ginekološke i endokrine patologije, te se prema potrebi liječe.

Žena također treba promatrati higijenu intimne zone - za pranje i pranje odjeće često svaki dan. Zabranjeno je koristiti metodu doufinga tijekom trudnoće, jer vanjski učinak na cervikalni kanal može uzrokovati zarazu ili uzrokovati ozljede sluznice. To se također odnosi na previše aktivne seksualne odnose - nasilni seksualni činovi mogu dovesti do iste posljedice. Pročitajte više o opasnim i sigurnim položajima za seks tijekom trudnoće →

Stanje cervikalnog kanala tijekom trudnoće važan je pokazatelj koji utječe na rođenje djeteta na vrijeme. Za prevenciju mogućih problema, preporučljivo je posjetiti liječnika na vrijeme, uzeti testove i podvrgnuti ultrazvučnom pregledu. Praćenje vašeg zdravlja i tijek trudnoće može odbiti bilo kakvu komplikaciju.

Autor: Olga Rogozhkina, opstetričar-ginekolog,
posebno za Mama66.ru

Cervikometrija tijekom trudnoće

Kako bi kontrolirali protok dojenja, opstetričari i ginekolozi propisuju brojne studije svojim pacijentima. To su testovi urina i krvi, ultrazvuk, dopplerografija. Njihovi rezultati omogućuju dijagnosticiranje patologija i komplikacija trudnoće, propisivanje adekvatnog liječenja i, ako je potrebno, smještaj žena u bolnicu. Što je cervikometrija? Zašto je ovo istraživanje propisano tijekom trudnoće? Je li obavezno? Odgovorite na ova pitanja.

Ukratko o postupku cervikometrije

Tzv. Ultrazvuk, koji vam omogućuje određivanje duljine cerviksa, kao i procjenu stanja cervikalnog kanala, unutarnjeg i vanjskog os. Obično, opstetričarki i ginekolozi propisat će ovu studiju svojim pacijentima kako bi procijenili mogući rizik od prijevremenog poroda i izbjegli komplikacije ako se otkrije patologija. Ako postoje odstupanja od norme, tada stručnjaci imaju priliku poduzeti mjere na vrijeme kako bi se trudnoj ženi mogla nositi dijete u traženom roku bez ikakvih posebnih problema.

Postupak cervikometrije provodi se u razdoblju od 12 do 22 tjedna. Ako je žena u prošlosti imala preuranjeno rođenje ili višestruku trudnoću, takva manipulacija je učinjena do 15 tjedana i za sigurnosnu mrežu u 20 tjedana.

Rezultat ove studije ovisi o brojnim čimbenicima koji utječu na duljinu cerviksa i opće stanje ženskih unutarnjih organa. Ako je rodila, tada će se norme cervikometrije razlikovati od onih prvih žena. Oni također ovise o gestacijskoj dobi u kojoj se vrši cervikalni ultrazvuk. Izrađen je pomoću transvaginalnog senzora. To je posebna cijev. Takvo proučavanje treba provesti nakon pražnjenja mjehura, budući da njegova punina također utječe na točnost rezultata.

Cervikalni kanal - sve što trudnica treba znati

S početkom trudnoće, rad cijelog ženskog tijela obnavlja se na novi način.

Najvažnije je zaštititi nerođeno dijete i stvoriti najoptimalnije uvjete za svoj uobičajeni razvoj. I priroda je predvidjela sve za to i pripremila je.

Prije trudnoće, žena ne razmišlja o tome kako funkcionira njeno tijelo, za što je cervikalni kanal, gdje se nalazi i što funkcionira. No, trudnoća temeljno mijenja stav prema vlastitom tijelu i tijelu.

Što je cervikalni kanal?

Cervikalni kanal je dio cerviksa koji povezuje utornu šupljinu s vagom. Lakše je reći - to je rupa, unutarnji prolaz koji je usmjeren prema maternici, a vanjski - u vaginu.

Tijekom ove rupice tijekom menstruacije krv iz maternice ulazi u vaginu, a preko nje sperma dopire do maternice tijekom seksa.

Cervikalni kanal prekriven je epitelnim tkivom koja izlučuje posebnu tajnu (muku).

Cervikalni kanal tijekom trudnoće

One trudnice koje su već rađale znaju što je sluzni čep. Nalazi se u cervikalnom kanalu.

Čep mucije nastaje iz sekreta koje luče epitelne stanice cervikalnog kanala i štiti fetus od neželjenih infekcija.

Na vanjskom ždrijelu cervikalnog kanala liječnik može utvrditi trudnoću u ranoj fazi. S početkom trudnoće, vanjski ždrijel postaje plavkasta boja. No duljina rupice se ne mijenja.

Od trenutka začeća, maternica obavlja funkciju zaključavanja, zadržavajući fetus u maternici svih 9 mjeseci, sprečavajući pobačaj. Cerviks je mišićni prsten koji je čvrsto zatvoren s početkom trudnoće i u dobrom je stanju do rođenja.

I ovdje možete naučiti kako započeti rođenje.

Dužina cervikalnog kanala - normalna

Tijekom recepcije, ginekolog pažljivo ispituje ženu, posebno cerviks, i, uz pretpostavku prisutnosti trudnoće, propisuje ultrazvučni pregled i testove. Nakon primitka rezultata ispitivanja, liječnik može donijeti zaključke o tome postoji li trudnoća i kako nastaje.

Na prvom ultrazvuku određuje ne samo na položaj fetusa, njezinu veličinu, položaj privitka, ali i dužine cervikalni kanal, jer je to pokazatelj može ukazivati ​​na opasnost od pobačaja u ranoj trudnoći.

Normalno, duljina cervikalnog kanala u trudnoj ženi treba biti 3,5-4 cm, unutarnji i vanjski otvor usta čvrsto zatvoren. To je stanje cervikalnog kanala koji određuje trenutak isporuke.

Čep koji služi za zatvaranje kanala štiti dijete od raznih infekcija. Neko vrijeme prije rođenja, često odlazi.

Žena može primijetiti ugrušak sluzi na donjem rublju, eventualno krvlju, ovo je sluzni čep. No, češće se plin odmiče u vrijeme mokrenja, tada žena neće vidjeti ništa, ali može osjetiti da je nešto iznutra pala.

Ako se sluzni čep kreće postupno, u malim dijelovima, možete vidjeti smeđe znakove na donjem rublju 1-3 dana.

Cervikalni kanal tijekom trudnoće skraćuje se bliže porodu, cerviks postaje mek.

S pojavom redovitih kontrakcija, lumen kanala povećava se za 2-3 cm, a zatim više. Kad se rupa proširuje do 10 cm (potpuno otkrivanje cerviksa), a maternica s vagom postat će jedan generički način, možemo razgovarati o početku druge faze rada - protjerivanje fetusa.

I ovdje ćete pročitati koji su korisni grožđe za trudnice.

Ako se cervikalni kanal povećava

Ultrazvučni pregled ili pregled može pokazati da se cervikalni kanal povećava - cervikalna insuficijencija, odnosno cerviks nije u stanju obavljati svoje funkcije, zadržati oplođeno jaje, a već u ranoj trudnoći postoji prijetnja pobačaja.

Najčešće se to događa u razdoblju od 16-18 tjedana, kada dijete brzo raste i još se aktivno kreće.

Postoje i drugi uzroci, poput abnormalnog razvoja i ozljede cervikalnog kanala.

Uz pravodobno liječenje, pobačaj se može spriječiti. Zbog toga je najbolje nastaviti praćenje u bolnici.

U stacionarnim uvjetima, nakon temeljitog pregleda, možete poduzeti nekoliko načina kako biste spriječili prijetnju pobačaja.

To mogu biti lijekovi koji će ojačati cerviks. Često je ugrađen pessary (prsten koji se uklanja samo u tjednu 37).

Cerviks također može biti šav, tj. Šavovi oko cervikalnog kanala. Takve se operacije izvode u stacionarnim uvjetima pod anestezijom, obično u 16-18 tjedana trudnoće.

Ova metoda ima mnoge nedostatke, na primjer, moguća je infekcija i kršenje integriteta fetalnog mjehura. Stoga ga koristite samo u ekstremnim slučajevima.

Polipa cervikalnog kanala

Često tijekom trudnoće žena može čuti vrlo strašnu dijagnozu - polip cervikalnog kanala. Ali zvuči samo zastrašujuće, u stvari, sve je puno jednostavnije.

Pri donošenju takve dijagnoze, liječnik propisuje kolposkopiju i provodi citološki i histološki pregled.

Sve to kako bi se otkrilo prirodu i porijeklo polipa razumjeti je istina polip ili decidualni pseudopolyps (Polipoidne mase koja nastaje na pozadini trudnoće i nestaje u razdoblju nakon poroda).

Najčešće, decidual polyp se nalazi u trudnica, čiji uzrok može biti hormonalni poremećaj tijekom trudnoće.

U tom slučaju, ne možete se brinuti, polip se ne uklanja i ne dodiruje, samo provodi lokalno protuupalno liječenje. Ovaj polip može nestati tijekom porođaja ili se počinje razvijati u suprotnom smjeru u postpartum periodu.

U rijetkim slučajevima, polip može biti istinit, ali vjerojatnost toga je vrlo mala. Ako je polip već bio prisutan prije rođenja, ali žena jednostavno nije znala za to, tada je pojava trudnoće u ovom slučaju malo vjerojatna.

Da bi žena postala trudna, najprije se trebate riješiti polipa. Ali ako zamislite da je polip formiran tijekom trudnoće, a to je i dalje istina, onda ne biste trebali žuriti.

Tijekom trudnoće, naročito u ranim fazama, pokušavaju ne dodirivati ​​polip, i ukloniti ih samo u vrlo rijetkim slučajevima kada je od vitalnog značaja.

Ali ako je polip istinit, nakon porođaja morat će nastaviti pregled, promatranje i liječenje.

Tijekom trudnoće možete se suočiti s različitim problemima i neugodnim dijagnozama. Neki od njih zvuče samo zastrašujuće, ali zapravo ni majka ni dijete ni na koji način nisu prijetili.

Neke iste dijagnoze još uvijek trebaju slušati i poduzeti akciju, otići u bolnicu i proći dodatne testove. Ako ste uznemireni zbog sumnji, onda možete otići na savjetovanje s drugim stručnjacima.

Trudnice su štetne za brigu, stoga je bolje riješiti sve probleme koji dolaze.

Što može biti korisna kupaonica za trudnice? Pročitajte ovdje.

Ultrazvuk cervikalnog kanala tijekom trudnoće: zašto i kako to učiniti, stopa tjednima

Tijekom poroda stanja trudnica stalno prate liječnici, a za cijelo razdoblje trudnoće žene podvrgavaju velik broj pregleda i provode se mnogi testovi. Zahvaljujući pravodobnim rezultatima, moguće je otkriti različite patologije i bolesti koje su u početnom stadiju, što vam omogućuje da odmah započnete liječenje ili hospitalizirate trudnicu kako biste spriječili moguće komplikacije.

Danas ćemo pogledati opis takve studije kao cervikometrija, koja se često provodi tijekom trudnoće, a mi ćemo također naučiti kako stručnjaci provode ovaj postupak.

Što je to i što to radi

Cervikometrija se odnosi na ultrazvučni pregled koji mjeri duljinu cerviksa tijekom trudnoće i procjenjuje taj pokazatelj uspoređujući brzinu tjednima. Takav ultrazvuk je potreban kako bi se procijenio rizik od preranog rada. Ako se otkriju bilo kakve abnormalnosti, liječnici će moći započeti liječenje na vrijeme, spasiti fetus i spriječiti nastanak mogućih komplikacija.

 • Ima li trudnica šavove i gdje se nalaze.
 • Ima li prisutnost fetalnih membrana u cervikalnom kanalu.
 • Prošireni ili ne cervikalni kanal.
 • Veličina i dužina cervikalnog kanala.

Sigurnosni postupak

S obzirom na činjenicu da ultrazvučni valovi imaju ograničenu snagu, kao i postoje ograničenja u vrijeme postupka, cervikometrija je što sigurnija za trudnicu i fetus. Profesionalne organizacije tvrde da ako koristite ultrazvučne uređaje u "M" i "B" načinu, zbog ograničene akustičke snage, takav učinak na tijelo trudnica nema nikakvog učinka i smatra se sigurnom za vrijeme upotrebe u bilo kojoj gestacijskoj dobi.

Vrlo važan čimbenik koji se često brine za trudnicu je bolnost ginekoloških postupaka, ali vam nastojimo uvjeriti vas - cervikometrija je apsolutno bezbolna i ne uzrokuje komplikacije nakon nje.

Tko je imenovan

Cervikometrija je indicirana za uporabu u sljedećim slučajevima:

 • Ako je prethodna trudnoća završila u prijevremenom radu, ili je došlo do kasnog pobačaja.
 • Ako postoje preduvjeti za nemogućnost držanja fetusa, ova se patologija naziva insuficijencija isthmic-cervikalne.
 • Trudnoća je višestruka.
 • Žena je podvrgnuta operaciji vrata maternice.
 • Na vratu maternice bile su povezane.
Vrlo je važno provoditi cervikometrija kod žena koje imaju prvu trudnoću kako bi procijenile stanje cerviksa i osigurali da se ne otvori. Ovim postupkom možete ponovno provesti ispitivanje genitalija i procijeniti kako se fetus razvija.

Koliko dugo

Pokazano je da se cervikometrija izvodi, počevši od 12 tjedana i do 22 tjedna trudnoće. Ako je trudnica imala prijevremeni porodni poremećaj ili višestruka trudnoća, postupak se obavlja do 15 tjedana, a za isključivanje mogućih patologija obavlja se drugi postupak u trajanju od 20 tjedana.

Kako je

Ultrazvučni postupak može se provesti transabdominalnim i transvaginalnim načinom.

Transabdominalna metoda sastoji se od pregleda, koji se izvodi s punim mokraćnim mjehura, senzori se primjenjuju na abdominalne zidove.

Transvaginalna metoda sastoji se u uvođenju specijalno opremljenih alata za ispitivanje u vaginu. Žena bi trebala otići do toaleta prije pregleda kako bi osigurala bolju vidljivost u unutarnjem grlu.

Neke žene ne mogu točno mjeriti potrebnu udaljenost, jer postoje proizvoljni kontraktilni pokreti koji utječu na izvedbu. U tom slučaju, cervikometrija se može izvesti nekoliko puta, a najniži rezultati koji se smatraju točniji bit će odabrani među rezultatima.

U nekim slučajevima liječnik može propisati transabdominalni ultrazvuk, može se nazvati vizualnim, a ne mjerenjem, rezultati između transabdominalnih i transvaginalnih mjerenja mogu imati divergenciju veću od 5 mm, što se smatra dovoljno značajnom za dijagnozu. Ako tijekom pregleda liječnik utvrdi da je duljina manja od norme, stručnjak treba odmah obavijestiti liječnika koji vodi vašu trudnoću.

Kako bi se sačuvao trudnoću i spriječilo pojavu prijevremenog rada, vrat je prekriven šavovima. U nekim slučajevima, liječnici se pribjegavaju upotrebi posebnih gumenih prstenova koji će spriječiti promjenu veličine cervikalnog kanala, odnosno proširenje.

Pravila i tumačenje rezultata

Tijekom poroda, cerviks se mijenja, naime, njegov oblik i duljinu. Ako redovito mjerite ove parametre, moći ćete izračunati kada započne rad, što vam omogućuje prepoznavanje rizika od preranog rada.

Postoje određeni standardi za rezultate mjerenja, koji mogu odrediti stanje trudnice i rizik od pobačaja ili preranog rođenja. Razmotrite dužinu cervikalnog kanala tijekom trudnoće, što može promijeniti, a njihova stopa ovisi o razdoblju:

 • Od 4. do 5. mjeseca trudnoće cervikalni kanal mora biti duljine od 4 do 4.5 cm.
 • Od 6. do 7. mjeseca duljina mora biti između 3,5 i 4 cm.
 • Od 8. do 9. mjeseca, normalni pokazatelj duljine cervikalnog kanala trebao bi biti u rasponu od 3-3,5 cm.

Ako se utvrdi da su dobivene vrijednosti ispod norme, može se tvrditi da generička aktivnost može započeti ranije od zakazanog datuma. Vjerojatnost prijevremenog porođaja ovisi o veličini odstupanja u normalnim uvjetima.

Ako je liječnik napravio mjerenja i utvrdio da cervikalna duljina dulje od 3 cm - to može ukazivati ​​na mali rizik od prijevremenog porođaja, što je oko 1%. Ako se žena prije 6. mjeseca trudnoće proširuje i skraćuje grlić maternice, takve promjene mogu dovesti do pojave preranog rada. Dajemo neke statistike:

 • Svaka 5. djevojka koja je rođena prije roka imala je cervikalni kanal duži od 2,5 cm.
 • Svaka četvrta žena - manje od 2 centimetra.
 • Svaka druga djevojka je manja od 1,5 cm.
Ako je liječnik pronašao znatno skraćivanje vrata, do 1,5 cm, tijekom nošenja jednog djeteta i do 2,5 cm, dvije ili više djece, odlučuje o hitnoj hospitalizaciji žene radi promatranja u stacionarnim uvjetima prije početka rada.

Ako je žena trudna s jednim djetetom, a duljina maternice promijenila se na 2,5-3 cm, ultrazvučni pregled postavlja liječnik, kao i tjedne konzultacije liječnika. Ako pod tim okolnostima skraćivanje prelazi 2,5 cm, žena je s vrata maternice nesposobnosti, u kojem slučaju može se reći da postoji relativno visok rizik od preranog porođaja dijagnoze. S takvom dijagnozom važno je redovito konzultirati stručnjaka koji će propisati potrebne preventivne mjere za sprječavanje prijevremenog rada - to može biti uzimanje progesterona, šivanje vrat ili postavljanje posebnog prstena koji će spriječiti širenje maternice.

Dakle, cervikometrija je važna studija koja vam omogućuje da spriječite pobačaj i razvoj komplikacija u trudnica, glavna stvar je slijediti preporuke liječnika koji vodi vašu trudnoću i proći sve pretrage i postupke u propisanom roku.

Dužina cervikalnog kanala tijekom trudnoće

Žensko tijelo je doista jedinstveno. Dok nosi dijete, on je u stanju stalno se mijenjati i prilagoditi novim uvjetima. Niti svaka žena zna da tijekom trudnoće cervikalni kanal obavlja vrlo važne funkcije. Želite li temeljito pripremiti za porođaj? Zatim svakako upoznajte strukturu, mjesto i svrhu cervikalnog kanala. Sve korisne informacije o ovoj temi nalaze se u ovom članku.

definicija

Cervikalni kanal je ždrijelo smješteno u unutarnjem dijelu cerviksa. Potrebno je povezati ovaj reproduktivni organ s vagom. Sam po sebi, cervikalni kanal je rupa, ili u medicinskom smislu, ždrijelo. Kroz njega, svaka mu je mjeseca puštena krv, a prodorna sjemena tekućina.

U stanju cerviksa i dužine cervikalnog kanala uglavnom ovisi o početku rada. Procjenjujte veličinu grla i stupanj otvaranja ginekologa u procesu jednostavnog pregleda.

U zdravih žena promjer kanala u cerviksu iznosi 2-3 mm. Ako predstavnik pravog spola još nije rodio djecu, tada će na pregledu takva ždrebica nalikovati maloj mračnoj točki. Nakon rada, rupa se povećava i vizualno podsjeća na prazninu. Prema medicinskim standardima duljina cervikalnog kanala kod onih koji nisu rodili 4 cm, u onih koji su rodili - oko 7-8 cm. Zidovi ove rupice prekriveni su sluznicom endokervičom.

U normalnim uvjetima cervikalni kanal je ružičasta. Kada žena nosi dijete, ždrijela zauzima plavičasti ton. Ako je ginekolog pronašao promjenu boje ove rupice tijekom pregleda, moguće je potvrditi trudnoću s punim povjerenjem.

Za zaštitu fetusa od infekcije izvana cervikalni kanal ispunjen je posebnim sluznicama. Ona se nastavlja tijekom 9 mjeseci trudnoće. Sluz za začepljenje ždrijela proizvodi izravno endocervix.

Kad se cervikalni kanal otvori tijekom trudnoće, čep se zaustavi. Ovaj proces započinje neposredno prije rođenja, i omogućuje vam da očistite put kako beba dođe na vidjelo. Kod nekih bolesnika, sluzni čep izlazi prije početka kontrakcija, u drugima - u nekoliko tjedana. Pacijent možda čak ni ne primjećuje da je pluta nestala.

norma

Duljina cerviksa varira s gestacijskom dobi. Tijekom standardne dijagnostike, liječnik procjenjuje veličinu ovog organa i određuje vrijeme začeća. Da bi se dijagnoza potvrdila, pacijent mora dodatno biti podvrgnut ultrazvučnom pregledu i proći sve potrebne testove. To će omogućiti liječniku da procijeni stanje pacijenta i fetusa što objektivnije.

U procesu ultrazvuka u trudnica, važno je točno odrediti parametre embrija. Ipak, jednako važan parametar je duljina cervikalnog kanala tijekom trudnoće. Ako njegove dimenzije nisu normalne, pacijent može imati pobačaj.

Uobičajena širina cerviksa maternice tijekom trudnoće je 3,5-4 cm. Rupa prije isporuke čvrsto je komprimirana i zaštićena sluznicom. To će pouzdano zadržati fetus unutar ženskog tijela tijekom trudnoće.

Kada dođe vrijeme kontrakcije, cerviks počinje aktivno ublažiti i postupno se izglađivati. To uvelike pojednostavljuje proces rođenja za dijete. Do kraja od 9 mjeseci, ždrijelo se također počinje širiti. Ako prije trzanja ždrijelo ima promjer od 3-4 cm, tada će se početkom pokušaja povećati na 10 cm.

Oko približno vrijeme rada može se odrediti količinom otvaranja vrata trudnice. Također, ovaj pokazatelj karakterizira pacijentovu spremnost na rad. Nakon što se rupa proširuje na 10 cm, svi reproduktivni organi će se spojiti u jednodijelni rodni kanal.

U 24. tjednu trudnoće liječnik mora nužno provesti ultrazvučni pregled pacijenta kako bi odredio duljinu cerviksa i veličinu cervikalnog kanala. Prema dobivenim podacima moguće je izvući objektivne zaključke o prisutnosti prijetnje prijevremenog rođenja.

Ako je ginekolog utvrdio da je cerviks prekratak, vjerojatno je potrebna transvaginalna dijagnoza. Ova vrsta ankete daje točnije rezultate.

Ako dijete nije popraćeno bilo kakvim patologijama, 24. tjedan veličina cerviksa je 3,5 cm. Smanjenjem duljine ovog organa povećava se rizik od pobačaja. Što je termin duži, kraći cerviks postaje.

To je razumljivo, jer se žensko tijelo postupno obnavlja za aktivnu radnu aktivnost. Duljina cervikalnog kanala tijekom trudnoće - brzina tjednima ovisi o veličini cerviksa.

 • Od 16. do 20. tjedna trudnoće, veličina grla je 4-4.5 cm;
 • Od 24 do 28 tjedana - 4 - 3,5 cm;
 • Od 32 do 36 tjedana - 3,5 - 3 cm.

Ako se pacijentova izvedba značajno razlikuje od norme, možda je potrebno dodatno liječenje i hospitalizacija. U posljednjim tjednima nošenja djeteta, maternica počinje brzo smanjivati ​​veličinu, a vrijeme rođenja duljine ne prelazi 1 cm.

Ako se cerviks krvari nakon pregleda tijekom trudnoće, potrebno je obavijestiti liječnika. Možda će pacijentu trebati dodatno ispitivanje. Takve sekrecije mogu signalizirati početak prijevremenog rada.

patologija

Jedna od najvažnijih funkcija cervikalnog kanala je očuvanje trudnoće. Ako postoje neke patologije takvog ždrijela u tijelu trudne žene, vjerojatnost pobačaja ili prijevremenog porođaja je visoka. Da biste to izbjegli, redovito posjećujete ginekolog tijekom trudnoće i kontrolirajte veličinu cervikalnog kanala.

Jedna od najčešćih patologija ždrijela je insuficijencija istok-cerviksa. S takvim kršenjem rupice u grliću maternice širi se ispred vremena. U ovom slučaju, fetus se ne smije držati u maternici, a početak rada u preranku. Najčešće se ova patologija nalazi kod trudnica u dobi od 19-20 tjedana. Tijekom tog perioda, fetus se aktivno razvija i razvija, pa stoga dobiva na težini.

Ako se tijekom trudnoće povećava cervikalni kanal, potrebno je zatražiti pomoć liječnika. Ovo stanje se otkriva tijekom ultrazvučne dijagnoze ili rutinske preglede. Zev ne bi trebao rasti u veličini ispred vremena.

Kada je cervikalni kanal u trudnoj ženi toliko otvoren da slobodno prolazi prstom ginekologa, pacijentu treba hitno hospitalizirati. Takvo stanje u 20. tjednu nošenja djeteta može uzrokovati prerano rođenje.

Postoji nekoliko razloga za rano povećanje veličine cervikalnog kanala i cerviksa. To uključuje:

 • Poremećaj hormonalne ravnoteže u tijelu buduće majke. Ako se testosteron muškog hormona diže u krvi, cerviks počinje zrasti brže.
 • Pacijent ima višestruku trudnoću, a cervikalni kanal pod povećanim pritiskom.
 • Kongenitalne abnormalnosti ili mehanička trauma cervikalnog kanala.

Ako duljina cerviksa tijekom trudnoće po tjednu ne odgovara normi, pacijentu se propisuje liječenje u bolnici. Samo kvalificirana medicinska pomoć će spasiti život djeteta i spriječiti prerano rođenje.

Glavna stvar je tražiti pomoć pravodobno. Kao terapija, lijekovi se najčešće propisuju, uspostavlja se pessary. U ekstremnom slučaju, liječnik odlučuje o potrebi za kirurškim zahvatom, pri čemu se cerviks i cervikalni kanal šavaju. Ovaj postupak se provodi pod općom anestezijom i vrlo je opasno za zdravlje bebe jer postoji opasnost od infekcije.

polip

U procesu ginekološkog pregleda liječnik može otkriti polip cervikalnog kanala u trudnoj ženi. Takva dijagnoza, u pravilu, plaši fer spol, ali ne treba panika ispred vremena. Polip može biti istinit ili odlučujući. Da bi se odredila priroda tumora, dovoljno je napraviti kolposkopiju i poslati uzorak za citološka laboratorijska istraživanja.

Psevdopolip se razvija samo u trudnica. Ovaj rast ne utječe na stanje zdravlja majke i djeteta, a apsorbira se odmah nakon isporuke. Takav rast nastaje uslijed hormonalnih promjena u tijelu. Nije potrebno ukloniti kirurški. Dovoljno jednostavna obrada s antiseptičkim. Decidualni polip uskoro će nestati ili se početi smanjivati ​​u veličini sve dok potpuno ne nestane.

Pravi polip cervikalnog kanala može uzrokovati poteškoće pri pojavi djeteta. Ako ste pronašli takav rast i planirate trudnoću, bolje je odmah ukloniti kirurški. Nakon kirurškog zahvata pacijent mora podvrgnuti dodatnom tijeku terapije lijekovima kako bi spriječio pojavu novih tumora na vratu cerviksa.

Ako je pravi polip otkriven već tijekom trudnoće, nemoguće ju je dotaknuti prije rođenja. Istodobno, potrebno je pažljivo kontrolirati stanje rasta kako bi se spriječilo razvoj bilo kakvih komplikacija na vrijeme. U najtežim situacijama, kirurško uklanjanje polipa je propisano, unatoč trudnoći. Međutim, takva se operacija provodi samo ako postoji opasnost za život buduće majke.

endocervicitis

Ako infekcija ulazi u cervikalni kanal, može početi upaljavati. Tijekom ginekološkog pregleda trudnice, liječnik može dijagnosticirati endokervicitis. Da biste odredili najprikladniji način liječenja, morate uzeti mrlju i pregledati ga u laboratoriju.

Prije svega, otkrivena je vrsta patogena upalne bolesti, i tek nakon što su propisani učinkoviti lijekovi. Trudnice se obično preporučuju za upotrebu lokalnih lijekova. To mogu biti svijeće ili kapsule s antimikrobnim lijekom. Propisati terapiju može samo iskusan liječnik. U ovom slučaju, ne uzimaju se u obzir samo vrsta infekcije već i trajanje trudnoće. Ako želite zaštititi fetus od infekcije, pazite da obratite pozornost na liječenje endokervitisa.

prevencija

Ako želite da vaša trudnoća prođe bez ikakvih briga, pazite da pažljivo pratite svoje zdravlje, redovito posjećujete liječnika da biste podvrgnuti rutinskom ginekološkom pregledu. Pravilna priprema za koncipiranje djeteta uključuje prethodno liječenje bilo koje ginekološke bolesti, endokrine patologije. Ako nađete odstupanje od norme, ne zanemarujte ga. Posavjetujte se sa svojim liječnikom kako biste saznali najbolje načine za rješavanje problema.

Osim toga, u prevenciji bolesti cerviksa i cervikalnog kanala, važno je obratiti pozornost na dnevnu intimnu higijenu. Morate oprati dva puta dnevno i mijenjati posteljinu jednom dnevno. Ako nosite dijete, odustati od doušenja. Takav vanjski utjecaj na ždrijelo može nepovoljno utjecati na njegovo funkcioniranje, postoji opasnost od infekcije fetusa ili uzrokuje mikrotrauma u sluznicu cervikalnog kanala. Iste posljedice mogu biti nakon nasilnog seksa, dakle neko vrijeme, umjeriti vašu strast.

Kako se cervikometrija provodi tijekom trudnoće: indikacije i transkripta

Cervikometrija je postupak za mjerenje duljine cervikalnog kanala pomoću ultrazvuka.

Zašto izmjeriti duljinu cerviksa?

Cerviks igra važnu ulogu u održavanju fetusa, ali se događa da se počinje opustiti i skratiti prijevremeno. To dovodi do rizika od preranog rođenja, što je opasno, posebno za dijete.

Obično se ova situacija razvija kao posljedica maternice. I da ga spriječite, važno je znati veličinu cervikalnog kanala. Ako vremenom prepoznamo patološke uvjete povezane s cerviksom, onda ih se ispravno podešava, što će pomoći ženi da održi trudnoću i da dijete doji zdravom djetetu.

Smanjenje broja patološki starih rodova povezano je s primjenom inovacija u porodici i ginekologiji. Smanjenje rizika od razvoja patologija u ranim stadijima porođaja jedan je od prioriteta moderne medicine. Zato cervikometrija tijekom trudnoće postaje popularan i važan alat za održavanje normalne trudnoće.

svjedočenje

Duljina cerviksa nužno se mjeri kod žena koje pate od ponovljenog pobačaja ili imaju druge čimbenike rizika, na primjer:

 • žene koje su trudne s blizancima ili trojkama;
 • buduće mame koji umjetno nadoknaduju nedostatak progesterona;
 • bolesnika s ICN;
 • žene s poviješću pobačaja ili prijevremenih trudnoća;
 • pacijenata koji su podvrgnuti operaciji na cerviksu;
 • žene s prirođenim ili stečenim deformacijama cervikalnog kanala.

Isto tako, može se odrediti studija ako se žena žali:

 • bol u donjem dijelu trbuha;
 • česta želja da odu u zahod;
 • obilni krvavi iscjedak.

Svi ovi simptomi mogu ukazivati ​​na početak abrupcija placena ili pobačaja i ukazuju na potrebu hitnog posjeta liječniku. A ako liječnik smatra potrebnim saznati duljinu cerviksa, onda ne biste trebali odbiti postupak.

Osim cervikometrije, liječnik može propisati dopplersku studiju.

Kada je propisana?

Ako je trudnica prethodno doživjela prijevremeni rad, ili je bilo operacija na cervikalnom kanalu, treba upozoriti dijagnostičara.

Koliko često trebate cervikometriju tijekom trudnoće?

Postupak ima važnu dijagnostičku vrijednost za žene koje prvi put očekuju dijete jer nema podataka o prirodi prethodnih trudnoća. Zato je prva trudnoća ozbiljan razlog za cervikometrija, što će pomoći da se cerviks normalno. Osim toga, postupak omogućuje procjenu funkcioniranja unutarnjih organa i stanja razvijenog djeteta.

Što gledate?

S transvaginalnim ultrazvukom cervikalnog kanala stručnjaci mogu procijeniti:

 • lokalizacija šavova, ako su napravljeni u tom području;
 • penetracija fetalnih membrana u vratu;
 • proširenje i duljina cervikalnog kanala;
 • njegov položaj u odnosu na os zdjelice.

Kada učiniti?

Koliko dugo traže cervikometriju? Obično je postupak uključen u ultrazvučni pregled, koji se provodi od 18 do 22 tjedna. Ali ako postoji sumnja na prerano rođenje ili u pacijentovoj povijesti došlo je do pobačaja, tada se pregled maternice prenosi u raniji period (oko 10 tjedana). Važno je utvrditi usklađenost svoje duljine sa standardima usvojenim u ovom trenutku. Ako se pronađu abnormalnosti, liječnik će poduzeti korake kako bi sačuvao trudnoću.

Kako?

Kako napraviti cervikometrija (uključujući i tijekom trudnoće)? Izmjerite duljinu vrata kako biste razjasnili sukladnost parametara s normama, na dva načina: unutarnja i vanjska.

Unutarnji način rada

Proizvedeno transvaginalno umetanjem pretvarača u vaginu pacijenta (mjehur je prethodno ispražnjen).

Postupak se provodi kako slijedi: pacijent zauzima udoban položaj na kauču, noge su razdijeljene i savijene na koljenima. Liječnik priprema senzor stavljanjem kondoma na njega i pokriva ga posebnim gelom. Zatim se senzor lagano umetne u žensku vaginu, tako da ne uzrokuje umjetno povećanje dužine cerviksa.

Cervikalni pregled traje oko 3 minute.

Vanjski način rada

To uključuje pregled kroz prednji trbušni zid (pod uvjetom da je ženski mjehur pun).

Vanjski način pregleda ne dopušta detaljno ispitivanje unutarnjeg grla maternice zbog lokacije mjehura. I bez ove studije, rezultati cervikometrije mogu biti netočni, pa stručnjaci i dalje preporučuju metode transvaginalnog pregleda.

trening

Priprema za proučavanje je prethodno prazna mjehur.

prijepis

Tijekom pregleda, liječnik će procijeniti:

 • veličina maternice;
 • otkrivanje svog kanala;
 • razina grla;
 • prisutnost amnionskih membrana u unutrašnjoj regiji maternice;
 • u nazočnosti poslijeoperativne šavove svoje parametre i lokalizaciju.

Na rezultat inspekcije utječe cijeli kompleks čimbenika iz gestacijskog doba i broja ranijih rađanja prema broju fetusa koje nosi žena.

Samo uzimajući u obzir sve komponente u kompleksu, možete postići pouzdane rezultate.

norme

Tijekom mjerenja, liječnik se oslanja na sljedeće standarde za duljinu cerviksa (u jednoj trudnoći):

 • 16. - 20. tjedan: 4,5 - 5 cm;
 • Tjedan 25-28: 3,5-4 cm;
 • 32 - 36 tjedan: 3 - 3,5 cm

Čimbenici rizika

Tipično, dužina vrata dužom od 3 cm znači da je rizik od pobačaja statistički 1%. Ali prijeti se faktor koji se razmatra ako vrat:

 1. Kraće od 2,5 cm u razdoblju od 14 do 24 tjedna s višestrukim trudnoćama i kraćim od 1,5 cm kod nošenja jednog djeteta. Ova situacija zahtijeva hitnu hospitalizaciju pacijenta, budući da je rizik od preranog rođenja s tom vrijednošću duljine cerviksa 50% (dostava se može dogoditi 36-37 tjedana trudnoće).
 2. Kraće od 1,5 - 2 cm. Postoji mogućnost isporuke u 34 tjedna.
 3. Kraće od 1 cm - postoji rizik od prijevremenog porođaja u 32. tjednu. Međutim, ako je u ovom trenutku duljina vrata još 2.5 - 3 cm, tada se ultrazvučna pretraga mora provesti tjedno.

Ako su rezultati manji od 2,5 cm, operacija se može propisati ili se obavlja intenzivna terapija.

Slika 1. Uzorak protokola cervikometrije tijekom trudnoće.

Normalna se vrijednost može smatrati rasponom od 3 do 4,5 cm, a vrat se naziva kratkom od 1 do 2,5 cm.

Zaključak u točkama

Svaki parametar ima sustav ocjenjivanja, prema rezultatima ankete, te su točke sažete, nakon čega se može formulirati konačni zaključak o stanju cerviksa. Na primjer, u razdoblju od 14 do 24 tjedna procjenjuje se struktura cervikalnog kanala, a tijekom tog razdoblja gusti se mišićni sloj smatra normom. Ako se gustoća promatra samo u području ždrijela, liječnik će staviti 1 bod, ako je vrat mekan prema cijeloj dužini, tada će u zaključku biti 2 boda.

Procijenjeno je duljina cervikalnog kanala (u istoj skali). Ako je duljina veća od 2 cm, to se smatra normalnim i procjenjuje se na 0 bodova, ako je 1-2 cm, tada će ovaj vrat dobiti 1-2 boda, a ako je manji od 1 cm ili zaglađen, onda se radi o 3 boda.

Prohodnost cerviksa

Taj se pokazatelj procjenjuje istim sustavom kao i svi prethodni. Ovisno o broju prstiju koji ulaze u maternicu tijekom pregleda, procjenjuje se stupanj njegove prohodnosti:

 • normalno, vanjski farun prolazi vrh prsta - to je 0 bodova;
 • ako vanjski vrat zahvati 1 prst, a unutarnji grlo je zatvoren, zatim stavite jednu točku;
 • ako je vrat zaglađen, a otvor kanala je 2 ili više prstiju, dodijelite 2 boda.

lokacija

Sljedeći važan parametar je mjesto cervikalnog kanala. Ako se odbaci - 0 bodova, naprijed - 1 bod, ako se nalazi u sredini, a zatim 2 boda.

Dodavanjem dobivenog broja točaka zaključujemo o stanju cerviksa:

 • do 3 boda - nezrelost;
 • do 6 bodova - zrenja;
 • do 10 bodova - zrelo.

Smatra se normalnim ako maternica sazrijeva samo u porodu.

Međutim, nezreo vrat uoči porođaja je također ozbiljna patologija. To zahtijeva dinamičko promatranje i, moguće, isporuku s carskim rezom.

Video 1. Istok-cervikalna insuficijencija na ultrazvuku.

Ako parametri cerviksa graniše s normom, ali postoje i drugi znakovi mogućeg preuranjenog rođenja, bolesnik se šalje za dodatnu ultrazvučnu dijagnostiku.

Gdje i koliko?

Dijagnostika stanja cervikalnog kanala ima niz preporuka koje se obvezuju, pa ga treba provesti kvalificirani stručnjak. Ako postoji potreba za takvim postupkom, trebate pripremiti i odabrati odgovarajuću kliniku. Za to je vrijedno trošiti vrijeme prikupljanjem informacija o svojim stručnjacima, dostupnosti i cijenama usluga (uključujući i vezu s cervikometrijom), kao i traženje recenzija i preporuka drugih pacijenata.

U plaćenim centrima gradova poput Moskve i Petrograda, trošak postupka je oko 1500 rubalja.

zaključak

Ako zanemarite cervikometriju, možete preskočiti razvoj određenih patoloških stanja.

Kako bi se sačuvao život djeteta i zdravlje majke, ne treba zanemariti medicinske sastanke koji se tiču ​​cerviksa.

Cervikometrija nije štetna za fetus: naprotiv, zanemarivanje je puna loših posljedica za bebu.

Kako ultrazvučna dijagnostika cerviksa tijekom trudnoće i koje su veličine tjednima od trudnoće?

Cervikometrija - ultrazvuk, koji omogućuje određivanje stanja grla (unutarnjeg i vanjskog), cervikalnog (cervikalnog) kanala i njezine duljine. Tijekom trudnoće mišići maternice zadržavaju fetus u svojoj šupljini, ako se mišićni ton slabi prerano, to dovodi do skraćenja cerviksa i njegovog otvaranja.

Dijagnostičke norme cervikometrije tijekom trudnoće

Duljina cervikalnog kanala, zajedno s vanjskim i unutarnjim grlom, varijabilna je. Njihove veličine ovise o trajanju trudnoće i broju rađanja (primipara ili multiparous žena). Što je dulje razdoblje trudnoće, prema tome veličina cervikalnog kanala treba biti manja (kanal je kraći). U normalnom tijeku trudnoće i nepostojanju prijetnje neuspjeha:

 • u razdoblju od 20 tjedana u normalnim veličinama iznose 40 mm;
 • u razdoblju od 34 tjedna - u roku od 34 mm.

Ako je duljina grlića maternice manja od 25 mm, onda se procjenjuje da je kratko, a postavlja se pitanje prijetnje kvarova. Ako su dimenzije manje od 15 mm. na kraju drugog tromjesečja pokazatelj je visokog rizika od pobačaja.

Priprema za studiju

Ova vrsta ultrazvuka ne zahtijeva posebnu obuku, prehranu, korištenje bilo kojeg sredstva ili otkazivanje propisanih lijekova. Dovoljno je uobičajene higijenske postupke i imaju pelenu (za prekrivanje kauča) i medicinskog kondoma (stavljen na vaginalni senzor / pretvarač). Prije postupka potrebno je isprazniti mjehur. Ultrazvuk izvodi intrakavitni pretvornik. Normalno, postupak je bezbolan, ako se pojavi neugodnost, odmah obavijestite liječnika koji obavlja postupak.

Cervikometrija se izvodi pomoću posebne ultrazvučne probe s intrakavitom i ne zahtijeva posebnu obuku žene.

Postupak cervikometrije

Postoji nekoliko načina ultrazvuka, koji omogućuju određivanje veličine cervikalnog kanala, zajedno s vanjskim i unutarnjim grlom. Te metode uključuju:

 • transabdominalni ultrazvuk (preko abdominalne stijenke), kada ga provodi, mjehur mora biti pun;
 • transvaginalni ultrazvuk (transduktor je umetnut izravno u vaginu).

Unatoč postojanju dviju metoda, međunarodni standardi za cervikometriju zahtijevaju da se dimenzije područja koje se ispituju na ultrazvuku ispravno određuju, što je moguće preciznije od vanjskog do unutarnjeg os. To omogućuje samo istraživanje provedeno kroz vaginu. Obvezni uvjet za njeno ponašanje je "prazan" mjehur, jer s transabdominalnim pregledom, mjehur može pokriti unutarnju ždrijelu. Tijekom postupka cervikometrije prvo se procjenjuje veličina maternice - njezina duljina, kao glavni pokazatelj norme i patologije. Dalje, proučavaju ekspanziju unutarnjeg os, stanje cervikalnog kanala, utvrditi prisutnost prolapsa fetalnih membrana u njima tijekom razvoja ICN-a (insuficijencija isthmic-cervikalne). U slučaju šava na području cervikalnog kanala određuje se njegovo mjesto.

Slučajevi pojave bilo kakvih komplikacija koje se javljaju tijekom studije, odmah nakon postupka ili u dalekoj budućnosti, nisu registrirane. Kao i svaki ultrazvuk, transvaginalni ultrazvuk je najsigurnija, ne traumatska, točna i informativna metoda za određivanje norme i patologije organa za testiranje. Metoda je sigurna, kako za majku tako i za svoju bebu.

Transvaginalni ultrazvuk je najsigurniji na početku trudnoće. Istodobno, metoda je potpuno sigurna i za žene i za buduće bebe.

Datumi cervikometrije

Kontrola (screening) studija propisana je svim trudnicama, bez obzira na trudnoću i njezino prvenstvo. Vrijeme cervikometrije podudara se s probnim pregledom fetalne anatomije. Ako je žena u prošlosti imala problema s gestacijom (samoprotor u kasnim razdobljima, prijevremenu dostavu) ili na utvrđenu množinu trudnoće, taj bi pregled trebao biti proveden u ranijim razdobljima. U razdoblju od 11 do 14 tjedana, tijekom prvog preglednog istraživanja o genetskim abnormalnostima razvoja. Uz prijetnju prijevremenog prestanka trudnoće, praćenje dijagnostike ultrazvučnog skeniranja s učestalošću od 14 dana, au nekim slučajevima može se propisati i 7 dana.

Indikacije za cervikometrija. Rizična skupina

Ako postoje prijašnji pobačaji ili rani prekidi trudnoće, rizik od gubitka fetusa tijekom trenutačne trudnoće raste (u jednom slučaju pobačaja taj rizik povećava se za 5-10%, ako je bilo više slučajeva samopregtanja, rizik se povećava na 20%). Uz mnoštvo, prijetnja neuspjehom trudnoće u trećem tromjesečju znatno se povećava. Pri prenošenju jednog fetusa, rizik od prekida je do 1%, a uz rođenje dvostrukih blizanaca, rizik je već oko 5%, pri prenošenju jednoličnih blizanaca, rizik se povećava redoslijedom veličine i iznosi 10%.

Skraćivanje cerviksa (ICN)

Jedna od najčešćih patologija je cervikalna insuficijencija (ICN), skraćivanje tjemena i cerviksa. Stanje ICN-a se dijagnosticira kada veličina organa ne prelazi 25 mm. Uzroci skraćivanja cerviksa:

 1. Velika ili višestruka trudnoća, kao i visoka voda kod žena koje su imale traumatičan učinak na području cervikalnog kanala.
 2. Nasljedne anomalije strukture maternice. Ova patologija je vrlo rijetka.
 3. Kršenje hormonskog stanja tijekom trudnoće. To je zbog aktivacije nadbubrežne žlijezde fetusa (u trećem mjesecu trudnoće). Ako žena ima normalnu razinu androgena u krvi, to nije kritično, ali ako je povišena, dodatna količina tih hormona koje luče nadbubrežne žlijezde fetusa dovodi do smanjenja veličine cervikalnog kanala. To je asimptomatsko, jer ne prati povećani ton mišića cijelog tijela.
 4. Mehanička trauma grlića maternice sa njenom naknadnom deformacijom (na primjer, pri primjeni medicinskih pinceta) zbog pobačaja, dijagnostičke curetege itd.
Višestruka trudnoća i visoka težina fetusa izravno dovode do skraćenja cerviksa

Otkriće unutarnjeg ždrijela u obliku lijevka, koje se može otkriti ultrazvukom, može govoriti o razvoju ICN-a. U normalnom stanju, zatvorena je. Dodatni uzroci ICN-a mogu biti:

 • izrezivanje cervikalnog kanala u procesu liječenja određenih vrsta patologija;
 • ozljede cervikalnog kanala tijekom prethodnog porođaja;
 • njegove ozljede zbog samozaštite ili medicinskih pobačaja.

Takva patologija zahtijeva hospitalizaciju u budućnosti, ako se stanje ne vrati u normalnu, eventualnu intervenciju. U tu se svrhu preporučuje prebacivanje na krevet, ili na vratu postavlja šav (cervikalna maternica), ili se instaliraju posebni mehanički uređaji. Ovi uređaji se koriste za podupiranje maternice i nazivaju se istovarom opsjednutosti.

Nenatalnost cerviksa tijekom ultrazvučnog pregleda

Postoji i suprotan problem - ne spremnost cerviksa na proces isporuke (nezrelost), unatoč punom trudnoći trudnoće. Razlog za to mogu biti psihološki problemi (strah od procesa isporuke), anatomske anomalije razvoja organa ili operacije, zbog čega zidovi cervikalnog kanala gube elastičnost. Spremnost se procjenjuje na skali od 3 ili 4 stupnja. Najčešće korištena ljestvica na 3 razine. Glavni znakovi spremnosti maternice za dostavu (zrelost) su:

 • njegova struktura, koja se obično opisuje kao dosljednost;
 • otvorenost cervikalnog kanala;
 • duljina vaginalnog dijela;
 • odstupanje od ožičene osi zdjelice.

Dobiveni su stupanj zrelosti cerviksa: