39 tjedana trudnoće

Zasnivanje

U 39. tjednu, majka nije samo fizički već već mentalno pripremljena za porođaj. Beba je također apsolutno spremna za rođenje. Dijete dijeli oko 3,25 kg, a visina je oko 48-50 cm. Ukratko, u svojoj veličini izgleda kao mali lubenica.

Koliko mjeseci

Ako je vaša trudnoća dosegla 39 pasivnih tjedana trudnoće, to znači da je dijete zamišljeno prije trideset sedam tjedana (9 mjeseci i 1 tjedan. O vremenu).

Fetus i njegov razvoj u tjednu 39

Budući da se dijete smatra već punim rokom od 38 tjedana, ne čudi da je ovaj tjedan možda posljednji. Svi sustavi i organi bebe već su sazrijeli, potpuno je održiv. U pravilu, do tog datuma svaka majka veseli susret s bebom, kojega nosi devet mjeseci.

Unutarnje promjene fetusa

Plod je već formiran i nastavlja rasti. Još uvijek prima hranjive tvari za daljnji rast i vitalnu aktivnost kroz pupak i posteljicu. Njegova pluća su spremna za prvi dah, koji će biti proizveden odmah nakon rođenja. U crijevima već postoje živci koji su potrebni za apsorpciju hranjivih tvari, a želudac proizvodi enzime za slom hrane.

Razvijeni su i razni refleksi, osobito usisavanje, koje će dojenčad pokazati odmah nakon rođenja. Središnji živčani sustav je razvijen neravnomjerno. Dosad su zreliji samo osjetljivi analizatori, glijalno tkivo, kičmena moždina i dio živčanog lica, koji pomaže u stvaranju pokreta za usisavanje. Ostale komponente središnjeg živčanog sustava nastavit će formirati nakon poroda.

Vaša beba već je u stanju usmjeriti pogled na udaljenosti od 20 do 30 cm. Tu je na ovoj udaljenosti kada će se hraniti glava s majčine strane. Mozak mrvica već je u stanju razlikovati trodimenzionalne predmete, slike u boji i različite vrste pokreta, razviti osjetljivost na kontrast i svjetlinu boja.

Vanjske promjene

Vaša se beba ne razlikuje od novorođenčeta. Dlake na glavi mogu narasti do 4-5 cm, a specifična pahuljica (lanugo) već je nestala iz tijela. Na tijelu nema originalnog lubrikanta, beznačajna količina može ostati samo u dubokim nabora. Marigoldi su rasli, mogu ići dalje od prstiju. Koža djeteta, čiji vanjski sloj treba obnoviti ovaj tjedan, ima lijepu blijedo ružičastu boju, koja označava potkožni sloj masti koji je nastao.

Kod pojma 39, buduće majke primjećuju smanjenje motoričke aktivnosti njihovih potomaka. Međutim, ne brinite. U trbuhu moje majke, već postoji vrlo malo prostora za stvaranje flipsa i drugih pokreta. Tijelo fetusa zauzima gotovo cijeli prostor maternice. Drugi razlog je smanjenje količine amnionske tekućine. Osim toga, dijete će trebati snage da sudjeluju u nadolazećem procesu rođenja. Zato trudnica osjeća malu perturbaciju.

U ovom trenutku životni ritam djeteta podudara se s ritmom života novorođenčeta. Mnogo spava, au razdoblju njegove budnosti može osjetiti njegovu reakciju na razne podražaje. Na primjer, vrlo jaka svjetlost i jake buke mogu uzrokovati njegov nezadovoljstvo.

Mjesto fetusa u maternici

Podaci o mjestu djeteta u maternici su neophodni za liječnike da odrede taktiku isporuke. Nisu sve djeca ispravno raspoređena. Normalni tijek rada moguće je samo s ispravnim položajem fetusa. Zato liječnici posvećuju veliku pažnju ovom pitanju.

Najčešće, u trideset i devetom tjednu, fetus ima isti položaj koji će se odvijati pri rođenju. A ako je spustio glavu ili stražnjicu u području majčinog zdjelice, onda je vjerojatno da će promijeniti položaj. Ali postoje slučajevi kada beba odvija u najvažnijem trenutku - tijekom porođaja.

Ispravan položaj fetusa je uzdužni položaj s glavom previa, tj. Kad dijete kreće prema dolje i duž maternice. Međutim, tijelo fetusa može biti preko maternice, u kosi položaj i uspraviti se. Ako se dijete ne može "okrenuti" u pravilan položaj, majka, u pravilu, propisuje carski rez. Operacija se može obaviti ovaj tjedan.

Kako se osjeća budućna majka?

U 39. tjednu, mama ima mješovite osjećaje. Boji se nadolazeće dostave i istodobno se veseli onim trenucima kad može pritijeti dijete na grudi. Trudnica i dalje doživljava razne nelagode. U pravilu, prije rođenja, buduća majka ne želi posjetiti, ali pokušava pronaći usamljeno mjesto u kući gdje ga nitko neće smetati.

Priprema maternice za porođaj

U ovom trenutku, žensko tijelo aktivno se priprema za rodni proces. Glavne promjene, naravno, javljaju se u maternici, koje se dižu oko 40 cm iznad pubičnog zgloba. To se manifestira u skraćivanju i omekšavanju cerviksa. Uostalom, uskoro će proći dijete, koje ne bi trebalo ozlijediti.

Tijekom poroda, kosti zdjelice se presele kako bi preskočile dijete. Stoga, tkivo koje povezuje kosti zdjelice postaje mekše. Uzbudljivost maternice se povećava, jer mora raditi tijekom cijelog procesa rođenja djeteta. U međuvremenu, ovo tijelo je "trening". Glava djeteta već je pritisnuta prema izlazu iz maternice, priprema se za rođenje.

Harbingeri početka rada

U terminima 39, žena doživljava sve "čari" harbingera rođenja:

 • trening (lažne) kontrakcije;

Oni su također nazvani "kontrakcije Braxton-Hicks". Oni sliče kraticama tijekom menstruacije, no mogu se razlikovati od njih u njihovu intenzitetu. Trening borbe priprema maternicu za porođaj. Te se kontrakcije mogu zbuniti sa istinom.

Ako niste sigurni kakvi vam kontrakcije smetaju, pokušajte malo prošetati. Ako su kontrakcije lažne, moraju proći. Uočite vrijeme između kontrakcija. Ako se trajanje i snaga boli povećavaju, a vremenski razmak između njih se smanjuje, to znači da imate najviše pravih borbi.

 • spuštanje trbuha;

Ogroman trbuh silazi, a predloženi dio fetusa (glava ili stražnjica) pritisnut je prema ulazu u malu zdjelicu. Znatno se smanjuje pritisak na pluća i želuca, od kojih žena trpi većinu trudnoće. Zbog toga vam teško možete udisati kratkoća daha i žgaravica. Lakše vam je disati i jesti.

 • ispuštanje vode;

Na taj način rođenje može početi ovaj tjedan. Ako ste već počeli povlačiti amnionsku tekućinu, koja je bezbojna tekućina, odmah idite u bolnicu. Nemojte biti uznemireni ako cijeli tok vode izlazi iz vagine. Voda može proći ne samo u malim potocima već iu velikim dijelovima.

 • ispuštanje sluznice;

Ova tvar je bijela, ružičasta i žućkasta sluzavna tvar s crvenim venama, zatvarajući ulaz u cerviks. Njegova je zadaća zaštititi fetus od mogućih infekcija. Čep mucusa može nestati jedan ili dva tjedna prije nego što se dijete rodi, ili neposredno prije rođenja.

 • oslobađanje kolostruma;

Colostrum - tajna koju proizvodi mliječne žlijezde u posljednjim danima prije porođaja iu prvim danima nakon njih i koja sadrži veliku količinu bjelančevina. Vaša beba će jesti ovu tekućinu nekoliko dana nakon rođenja. Ako primijetite mala mjesta na grudima, očekujte brzo rođenje. Kako bi se izbjegli tragovi kolostruma, možete koristiti posebno dizajniran za obloge.

 • smanjenje težine;

Sigurno ste u devet mjeseci navikli na stalni porast tjelesne težine. U proteklih nekoliko dana možete preokrenuti do 2 kg ili prestati dobivati ​​težinu. Ovo je siguran znak zapriječenog rada. Tijelo se oslobađa svega što može ometati proces rađanja, uključujući i višak tekućine.

Iz tog razloga, kao i zbog pritiska trbuha na crijevima i mokraćnom mjehuru, proljev i učestalo mokrenje mogu mučiti trudnicu. Može smanjiti apetit. U trideset i devetom tjednu, buduća majka ne treba dodatne masne naslage i probavni trakt.

Kako se bore

Kontrakcije su jedan od najvažnijih znakova približavanja rođenja. Obično u posljednjim danima trudnoće žena je uznemirena lažnim kontrakcijama, koje su zamijenjene stvarnima na početku rada. Potonji se javljaju u određenim vremenskim razmacima, koji se sve više smanjuju.

Čim sumnjate na početak kontrakcija, trebali biste otkriti njihovo trajanje i učestalost. Kada se kontrakcije maternice počinju smetati svakih pet minuta, uzmite pripremljenu torbu s predmetima, dokumentima i idite u bolnicu. Kada borbe ne zaboravite na pravilno disanje.

Kontrakcije - najgori stupanj porođaja. Da biste ih lakše prenosili, usredotočite se na pravo duboko disanje. Tijekom kontrakcija, bolje je biti na nogama nego sjediti ili leći. Ne zaboravite uštedjeti energiju za nadolazeću isporuku.

Sljedeće bolne senzacije tipične su za ovaj tjedan:

 • grčenje (kao kod menstruacije) i povlačenje bolova u donjem dijelu trbuha, koje su povezane s kontrakcijama Braxton-Hicks, osjećaj "čvrsto" poput trbušnog kamena zbog tonus maternice;
 • povlačenje boli u lumbalnom i perinomskom području zbog pritiska fetusa;
 • "Snimanje" bol u području zdjelice koja se može pojaviti zbog činjenice da beba pokušava pronaći mjesto u porodnom kanalu i stavlja pritisak na kosti zdjelice;
 • težina u nogama;
 • konstipacija, koja može uzrokovati pojavu bolnih hemoroidnih čvorova, osobito s nepravilnom prehranom;
 • ruke i noge mogu biti zanosan;
 • pogoršanje bolesti.

Žena se može zabrinuti zbog oticanja, što uzrokuje nelagodu. Ako imate nešto oštro bolesno, uzmite je ozbiljno. Uostalom, svaka bol može biti znak početka porođaja ili bilo kakve prijetnje.

izbor

Lagano mliječno pražnjenje sa slabo kiselim mirisom je normalno i ne bi trebalo uzrokovati alarm. No, dodjela zelene, žute boje s oštrim i lošim mirisom razlog su neposrednog posjeta liječniku. Oni mogu biti znak infekcije koja je prodrla.

Ako primijetite debeli sluz s krvnim prugama na donjem rublju, ne brinite se. Znači, čep za sluz, koji označava pristup rada, odlazi. U bilo kojem trenutku, amnionska tekućina (bezbojna tekućina) može proći - u velikoj količini ili u malim obrocima. To znači da morate otići u rodilište. Ako su obojeni zelenkasta boja, odmah se obratite svom liječniku.

Izgled krvi na gaćicama najčešće je uzrokovan abrupcija placente. Da bi se izbjegla smrt fetusa, potrebna je kirurška intervencija.

pregled

Ako trudnoća normalno prolazi, neće se propisati nikakvi posebni pregledi. Morate proći opću urinarnu analizu i posjetiti ured ginekologa, gdje ćete mjeriti krvni tlak, tjelesnu težinu, opseg abdomena i visinu maternice. Liječnik će palpirati trbuh rukama kako bi utvrdio je li fetus pravilno smješten u maternici. Vaše udove će provjeriti je li edem.

Fetalni otkucaji srca bit će zabilježeni - kardiotokografija (CTG). Ovaj postupak određuje pravilan rad beba srca, pokreta tijela i učestalost kontrakcija maternice. Ultrazvučni pregled (ultrazvuk) izvodi se samo kada je to potrebno, na primjer, kada žena nosi blizanac, pri čemu postoji opasnost od zadebljanja fetusa s pupčanim vrpcom ili tijekom isporuke s cezerskim dijelom.

Ovaj tjedan možete raspravljati o nadolazećoj isporukama sa svojim liječnikom i postavljati pitanja koja vas zanimaju. Uvijek držite svoju zamjensku karticu s vama. Ako idete negdje, nemojte zaboraviti staviti ovaj dokument u torbu. Mjenjačka kartica bit će potrebna u bolnici za majku, gdje možete biti u bilo kojem trenutku. Ako vam je dodijeljen carski rez, najvjerojatnije će se raditi ovaj tjedan ili sljedeći.

Mogući rizici

Kod pojma 39, opasnost od placanja placanja je i dalje relevantna. Ovaj se proces može identificirati pojavom teške abdominalne boli, krvarenja i slabog zdravlja budućih majki. Ako promatrate najmanje jedan od simptoma, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Hipoksija se može razviti ovaj tjedan, to jest gladovanje kisika fetusa. Može se dogoditi kao posljedica zadebljanja djeteta pomoću pupčane vrpce ili iz drugih razloga. U takvoj situaciji važno je stalno pratiti liječnika. Možda pogrešno mjesto fetusa u maternici, što je riješeno djelovanjem Cesarejske sekcije.

Postoji opasnost od preeklampsije. Razvoj ove bolesti je indiciran visokim pokazateljem proteina u mokraći i oštro povećanim tlakom. Kako bi spriječili prijenos preeklampsije na eklampsiju, koji je karakteriziran konvulzijama i sinkopiranjem, trebate što prije konzultirati liječnika (za toksikozu i preeklampsiju).

Nemojte zaboraviti da svaka zarazna bolest koja inficira majčino tijelo nosi rizik od infekcije djeteta i može utjecati na njegovo zdravlje nakon rođenja. Stoga izbjegavajte mnoštvo ljudi i slijedite osnovna pravila osobne higijene. A ako ste još zaraženi, to je razlog da posjetite svog liječnika.

Intimni život

Unatoč dugoročnom, seks u nedostatku kontraindikacija nije zabrana za par, očekujući bebu. Glavna stvar je da se koriste pozama u kojima nema pritiska na trbuh. Međutim, u trideset i devetom tjednu, aktivni seksualni život može izazvati početak rada, stoga nemojte biti iznenađeni ako naiđete na harbingere porođaja ubrzo nakon seksa.

Jedino ograničenje intimnog života je ispuštanje sluznice, jer infekcija može ući u netretirani cerviks. Naravno, taj se problem može riješiti pomoću kondoma. Ali ipak je bolje čekati trenutak kada će biti moguće imati seks bez straha. Osim toga, veliki trbuh omogućuje vam da se opustite, a ne sve žene.

preporuke

 1. Pobrinite se da ste spremni za ulazak u bolnicu - provjerite dostupnost potrebnih dokumenata i stvari. Sve to mora biti presavijeno u plastičnoj vrećici, budući da većina majčinskih bolnica ne prihvaća žene koje rade s torbama.
 2. Pitajte o neizgovorenim pravilima koja se slijede u bolnici. Sigurno među svojim prijateljima postoje majke koje su nedavno rodile. Provjerite s njima što su od njih oduzeli korisni i koji nisu bili.
 3. Jedite zdravu hranu. Jedite hranu često, ali malo po malo. Glavni dio vaše prehrane trebao bi biti svježe voće i povrće, žitarice, kuhano meso i mliječni proizvodi. Pokušajte izbjegavati slatke, masne i pržene. Zapamtite da tijekom poroda trbuh ne smije biti preopterećen.
 4. Odmorite se! Ako ne možete spavati noću zbog stalnih izleta u sanitarni prostor, nemira i treninga, spavaju tijekom dana. Pri rođenju, trebat će vam snage i energije. I nakon rođenja djeteta, najvjerojatnije ćete morati zaboraviti na potpuni san.
 5. Naučite svoje najmilije na činjenicu da će uskoro još jedan član obitelji živjeti s vama. Pustite se da se naviknem na ovu ideju ne samo za svog muža, već i za djecu. Distribuirajte dužnosti jer je važno da spasiš snagu prije rođenja. Pogotovo jer se vaša obitelj treba naviknuti na činjenicu da će vam uskoro stalno trebati pomoć.
 6. Neka vaš suprug zna kako vam treba njegova podrška. Ako s tobom odlazi u rodilište, trebao bi biti spreman sa svim potrebnim testovima i rezultatima fluorografije.
 7. Nastavite nanositi kremu ili biljno ulje na dijelove tijela koji su podložni istezanju. Biljno ulje (maslinovo ulje ili ulje pšeničnih klica) može se utrljati u osjetljivu kožu perineuma. To će smanjiti rizik od prekida tijekom rođenja djeteta.
 8. Pročitajte kako se događa porod. To će vam pomoći da ispravno postupate tijekom procesa rođenja. Nije neugodno upoznati se s literaturi o dojenju i skrbi za bebe. Ovo je osobito korisno za one žene koje će prvi put biti mama.

Ako je trudnoća kasnila. Kako ubrzati isporuku

Strah od preuranjenog rođenja zamijenjen je strahom od post-trudnoće, kada žena shvati da je vrijeme i da se gruda još uvijek ne želi roditi. U ovom trenutku, trudnica se počinje pitati kako ubrzati porođaj. Međutim, ne biste trebali previše brinuti, čak i ako je rok gestacije prešao očekivanog datuma rođenja.

Činjenica je da liječnici od samog početka mogu biti u zabludi s datumom začeća, pa stoga mogu zbuniti datum navodnog rođenja. Stoga se trudnoća smatra odgođenim tek od 10. do 14. dana nakon tog datuma. Ako su liječnici uvjereni da je dijete već došlo na svjetlost, mogu vas pogledati na stolac i probiti mjehurić. To će uzrokovati početak radne aktivnosti.

U bolnici možete dobiti savjete o tome kako potaknuti rođenje u roku od 39 tjedana trudnoće. To se obično obavlja na dva načina. Bit prve metode je provođenje aktivnog seksualnog života. Orgazam uzrokuje ton maternice, a sperma omekšava cerviks. Druga metoda je nježno ali čvrsto masaža bradavica dojke.

Obje ove metode smatraju se učinkovitima i sigurnima. Međutim, ni u kojem slučaju ne zovite rođenje kući bez doktorskog svjedočenja! Možete riskirati sebe i bebu.

To prestaje vašu trudnoću - razdoblje koje ćete se sjetiti s nježnosti i toplinom. Vaš zadatak je pripremiti se za porod i učiniti ih najudobniji za vas i vaše bebe. Dakle, u bolnici je da zgrabite ne samo potrebne dokumente i stvari, ali i pozitivne emocije.

39 tjedan trudnoće: porod, foto, ultrazvuk, fetalna težina

39 tjedan trudnoće - kako dijete izgleda i osjeća?

Što se dešava kod 39. tjedna trudnoće? Koja je veličina i težina fetusa? Dijete se priprema da se rodi: pritisne koljena do brade i polako se spušta. Dijete je naraslo, ali i dalje raste, sada nema dovoljno mjesta za fetalni pomak u posteljici pa se teško kreće.

Obično u 39. tjednu trudnoće, beba teži oko 3,5 kg, rast prosječno iznosi 50 cm. Dijete i dalje nastavlja hraniti pupčanu vrpcu. Čini se da je pupčana vrpca omotana oko djetetovog vrata, ali u kasnoj fazi trudnoće to ne dovodi do ozbiljnih posljedica.

Unutarnji organi bebe su u potpunosti formirani: žlijezde proizvode enzime, pluća su spremna za prvi dah, sivi se formiraju u crijevu da apsorbiraju majčino kolostrum, ventrikula aktivno oblikuje probavni sok.

Dječak već reagira na glasne zvukove, treperi, dotakne majčinske ruke u trbuh, oči mogu razlikovati svjetlo i sjenu, primarne boje. Koža dobiva prirodnu ružičastu nijansu, a nabore na tijelu postupno se smiruju.

39 tjedana trudnoće. Kako se osjeća budućna majka?

Što se događa s mamom na 39. tjednu trudnoće? Buduća majka više ne osjeća uočljive promjene u svom zdravstvenom stanju: fiziološke promjene u tijelu su se dogodile ranije, u ranim fazama trudnoće. Teške trbušne preše na zdjelične kosti, uzrokujući bol u bolovima u donjem dijelu leđa i nogama, žena je teško hodati.

Cervik se redovito smanjuje i počinje se otvarati, beba, kreće se dolje, oblaže mjehur. Čest je nagon za mokrenjem, mama mora stalno trčati za toalet. U urinu se može pojaviti manje krvarenje, ali se ne bi trebali bojati. Nastajanje krvnih ugrušaka povezano je s otapanjem sluznice, koji je štitio fetus devet mjeseci.

U 39. tjednu trudnoće žene obično osjećaju snažnu emociju: zabrinute su, nervoze, ljute bez razloga prije predstojećeg rođenja. Bilo koja, čak i najmanji pokret fetusa se osjećao izrazito.

Kad beba umre dovoljno niska, trbuh prestaje pritisnuti pluća i probavni trakt, majke lakše dišu i probavu se poboljšava. Jačanje crijeva može prouzročiti proljev, što je vrlo zbunjujuće žene u radu. Pritisak u trudnoći od 39 tjedana može se povećati na 140/90, ali ne bi trebao biti veći.

39 tjedan trudnoće - kako izgleda trbuh?

Na 39. tjednu trudnoće abdomena se uglavnom spušta u prvorazrednim ženama. Za majke koje prvi put ne rađaju dijete, želuca se upija neposredno prije rođenja, i ne može pasti uopće.

Buduća mama osjeća lažne kontrakcije, što znači da se maternica postupno priprema za guranje bebe. Trbuh postaje tvrd, ispružena koža puno svrbi, pahuljice, postaje prekrivena pigmentiranim mrljama. Ako se u 39. tjednu trudnoće dijete kreće češće od 10 puta dnevno, vrijeme je da se žena pripremi za rano porođaj.

Fotografije trbuha. Želuca u 39. tjednu trudnoće

39 tjedna trudnoće - promjene težine u budućoj majci

Obično u 39. tjednu trudnoće, žene dobivaju oko 10 do 16 kilograma, iako se apetit smanjuje, a labav stolice postaju češći. Može doći do oticanja. Uoči porođaja, višak tekućine aktivno se uklanja iz tijela buduće majke, težina se značajno smanjuje za 1 do 2 kilograma, tijelo postaje fleksibilnije i pokretnije. Takve fiziološke promjene olakšavaju porođaj. To je iznenadni gubitak težine je prvo zvono, signalizirajući početak procesa rođenja.

39 tjedan trudnoće - bol

U 39. tjednu trudnoće, bolni osjećaji postaju snažno izraženi, postaju kronični. Na 39. tjednu trudnoće, perineum može ozlijediti, a također i bol u donjem trbuhu, kao i tijekom menstruacije, jer ga dijete dolje gura. Loina, sakrum i noge su povrijeđene kad se kosti zdjelice počnu raspadati.

U početku, bol je dosadan, bolan, ali se akutni trnci mogu pojaviti prije samog rođenja. Uz povećanu bol ne biste trebali sudjelovati u snažnoj aktivnosti, dizati utege. Tijekom tog perioda potrebno je češće odmarati, za obavljanje vježbi disanja.

U 39. tjednu trudnoće, grudi se nabrekle i ozlijeđene, trudna majka može osjetiti svrbež ili lagano trnce. To su znakovi da se kolostrum pojavljuje u mliječnim žlijezdama. U tom razdoblju žena bi trebala biti vrlo pažljiva da ne ozlijedi grudi. Kolostrum se može početi istaknuti prije nego što se dijete rodi. Ovo je normalan proces, koji se ne treba bojati.

39 tjedan trudnoće - bijeli iscjedak

Fiziološke izlučevine iz genitalnih organa žena u 39 tjedana trudnoće obiluju i prirodne, svjedoče o blizini rođenja. Bijeli iscjedak na 39. tjednu trudnoće potpuno je prirodni fenomen, izgledaju poput mukoze prozirne mase. Moguće su male krvne crte.

Neposredno prije rođenja, zaštitni čep zagasme i postupno zatvara vrata maternice tijekom trudnoće. To je gusta, vitka gruda žućkaste ili bijele boje. Nakon što je izgubio zaštitnu sluz, maternica postaje ranjiva na infekcije, pa je prije porođaja nemoguće sudjelovati u seksualnim odnosima i plivati ​​u prirodnim vodama.

Na 39. tjednu trudnoće, trudna majka treba posebno paziti da nadzire iscjedak. Izgled bjelkaste, smeđe, zelenkaste iscjedak, obilje krvnih ugrušaka i gnusnog mirisa ukazuju na patološke promjene u tijelu.

 1. Bjelkasti lumpy iscjedak s kiselim mirisom, uzrokujući svrbež - utroba pogoršana u kasnoj trudnoći. Dijete može dobiti bolest u maternici, tako da majka mora proći liječenje.
 2. Zelenkasto ili žuto iscjedak s truli miris je bakterijska infekcija genitalija. Vjerojatno će zaraziti fetus štetnim mikroorganizmima, a dijete može dobiti sepsu ili upalu pluća. Buduća majka treba urgentno potražiti liječnika.
 3. Zbog obilnih krvnih ugrušaka ili smeđeg uočavanja krvi zgrušene su znakovi prijevremenog odjeljivanja posteljice. Vrlo opasna pojava u kasnoj trudnoći, što je uzrok smrti djeteta u fetusu. Piling od placente može uzrokovati teške krvarenje u majci, što dovodi do njezine smrti. Potrebna je operativna medicinska intervencija, treba hitno pozvati hitnu pomoć.

39 tjedan trudnoće - putovanje u ultrazvučnu sobu

Na 39. tjednu trudnoće, buduća mama svakako bi trebala posjetiti sobu s ultrazvukom kako bi provjerila zdravlje nerođenog djeteta. U posljednjoj fazi porođaja, ultrazvuk je neophodan postupak koji omogućava liječnicima da se beba i majka u dobrom stanju prije rođenja.

Obično, tijekom 39. tjedna trudnoće, liječnici ultrazvukom određuju:

 • biometrija fetusa;
 • stanje maternalne arterije, pupak;
 • stanje srca, bubrega, mozga i drugih unutarnjih organa bebe;
 • ispravnost razvoja mišićno-koštanog sustava i koštanog tkiva djeteta.

39 tjedan trudnoće - harbingers porođaja

Žena koja blisko prati njezino zdravlje i dobrobit tijekom kasnih faza trudnoće lako će shvatiti da je započeo njezin radni proces. Na 39. tjednu trudnoće, buduća majka savršeno osjeća simptome, što ukazuje na to da je beba spremna za rođenje, ili da su roditelji rođenja:

39 tjedan trudnoće: kako ubrzati isporuku u bolnici i kod kuće

Svaka trudnoća je individualna, a očekivani rok isporuke je samo konvencija, koja se izračunava na temelju datuma početka posljednjeg menstruacije. Ako beba još nije rođena, a 39. tjedan trudnoće (41 obstetric) nastavlja se, ne treba brinuti. Takva lagana tvrdnja je dopuštena. U kojim se situacijama ubrzava isporuka?

39. tjedan trudnoće od začeća nije dugoročno presađivanje, tako da žena može biti kod kuće i odlazi u rodilište samo s početkom rada ili cijepljenjem amnionske tekućine. Obično su oni čija je trudnoća fiziološki napredovala i nije bilo naznaka za raniju dostavu brinu za ovo razdoblje. Glavni parametri razvoja trudnoće u ovom razdoblju odražavaju se u tablici.

Tablica - zanimljive činjenice

Što se događa s fetusom

Dijete je potpuno spremno za roditi se. Njegova težina u prosjeku doseže 3200-3500 g. Tjelesna težina velike djece može biti 4000 g ili više. Rast varira od 52-56 cm, a to je samo približna veličina. Svi tjelesni sustavi bebe su formirani i spremni za postojanje izvan maternice majke, ništa značajno se ne događa:

 • glavni organi - jetra, bubrezi, gušterača, srce, u potpunosti se suočavaju sa svojim zadacima;
 • aparat za disanje - površinski aktivno sredstvo već se nakupilo u plućima, koja nakon rođenja potiče aktivno neovisno disanje;
 • gastrointestinalni trakt - može probaviti majčino mlijeko, u crijevima je već akumulirana izvorna tar kalorija, meconium, od kojeg se dijete će riješiti u prvim danima nakon rođenja;
 • središnji živčani sustav - sada i dolaskom djeteta u svijet, ona se i dalje poboljšava;
 • imunitet - imunološke stanice majke aktivno se prenose na fetus, jer nakon rođenja posebno treba antitijela koja ga mogu zaštititi od patogenih mikroorganizama.

izgled

Koža bebe ima nježnu ružičastu boju. Tekućina (lanugo) i originalni lubrikant, koji mogu ostati samo u funkcionalnim nabora, potpuno su nestali iz njega. Mnoga djeca do rođenja već dobivaju kosu. Gotovo sve bebe rastu nokte, s kojima se mogu zagladiti u maternici. Subkutani sloj je formiran, jer tijelo djeteta više nije "bore". Osoba stječe pojedinačne osobine.

Pokret i aktivnost

U 39. tjednu trudnoće, fetus je već maksimalno stekao težinu i narastao je u veličini pa se usko nalazi u maternici. Djeca se i dalje kretati, ali sada je njegova aktivnost ograničena impulsima udova i skretanja glave. Njegove ruke i noge su pritisnute tijelu, ovo je položaj koji najviše pridonosi generičkom procesu. Očekujuća majka treba nastaviti kontrolirati perturbacije. Moraju biti najmanje deset dnevno.

lokacija

Normalno, do 39. tjedna trudnoće, fetus leži glavom niz maternicu. Ovo je najudobniji položaj za prolazak kroz rodni kanal. Ako je beba spuštena zdjelicom, žena je dodijeljena isporukama carskim rezom. S malom težinom fetusa i ponovnom trudnoćom dopušteno je prirodno rođenje. Slučajevi poprečnog ili kosog položaja fetusa obično se isporučuju u 39-40 tjedan opstetriranja. Kada se otkriju, sada se izvodi carski rez.

Znakovi preokreta

Moguće je utvrditi je li žena trudna ili ne, znakovima tijekom ili nakon isporuke. Oni su kako slijedi:

 • nedostatak vode;
 • nedostatak masti za sir;
 • težina ploda oko 4000 g;
 • dugih noktiju i dlačica na glavi;
 • guste kosti lubanje i smanjene veličine fontana;
 • koža je zelenkasta ili žućkasta.

Stanje majke

U 41 odraslih tjedana, nema značajne promjene s trudnicom. Ako joj je nešto bilo prije, simptomi se mogu pogoršati, na primjer, pogoršati hemoroide ili se pojaviti bol u leđima.

Sada su misli buduće majke usmjerene na temu porođaja. Ovo je uzbudljivo razdoblje, jer rad može započeti u bilo kojem trenutku.

Ako ženski abdomen nije pao prije, to se događa sada. Pod utjecajem hormona, grlić maternice i dalje se priprema za porođaj: u 39. tjednu trudnoće dolazi do skraćivanja i omekšavanja, otvara se vrata maternice.

Količina amnionske vode se smanjuje, može biti žuta ili čak zelenkasta, što je znak postmoderne trudnoće i hipoksije fetusa.

nelagodnost

Uz uzbuđenje i anksioznost, žena doživljava mnoge druge senzacije.

 • Lažne kontrakcije. Oni se sve više upoznaju, ponekad je teško razlikovati od fiziološke. Periodno "kameneet" trbuh u 39 tjedana trudnoće - ton se javlja kada se miluje, tjelesna aktivnost.
 • Pritisak na prepone. Silazno dijete vrši dodatni pritisak na perinealnu regiju, a bol se može dati donjim udovima i donjem dijelu leđa.
 • Izbacivanje djeteta. Unatoč činjenici da je pritisak na dijafragmu smanjen, a trbuh je donekle opao, dijete može uzrokovati bolnu bol u trbuhu ili jetri, uzrokujući žgaravicu, pa čak i mučninu.
 • Bol. Moguća bol u žrtvom i donjem dijelu leđa zbog štipanja femoralnog živca. Gornji i donji udovi mogu postati zakačen, a grčevi nogu, osobito noću, mogu se pojaviti.

izbor

Posebno je važno obratiti pažnju na prirodu vaginalnog iscjetka na 39. tjednu trudnoće. Obično:

 • bez mirisa i bezbojnog;
 • umjerena i ujednačena dosljednost;
 • imati slimy karakter.

Prihvatljivo uklanjanje sluzi krvavim prugama ili smeđe. To ostavlja sluzni čep koji štiti dijete od prodora patogenih mikroorganizama. Može se dodijeliti u cijelosti ili u dijelovima. To ukazuje na pristup rada.

Patološki iscjedak (kandidijaza, kolpitis) treba biti razlog za traženje liječničke pomoći. Specijalist će propisati liječenje, najčešće su to mjesne svijeće. Zanemarivanje upale u vagini povećava rizik od rupture tijekom rada i infekcije fetusa.

Harbingeri porođaja u 39. tjednu trudnoće

Harbingeri porođaja su znakovi koji ukazuju na neposredan početak rada. Tjedan dana prije početka rada mogu se pojaviti sljedeći prekursori:

 • lakše disati - zbog smanjenja visine maternice;
 • instinkt gniježđenja - zbog fluktuacija hormonskog podrijetla, ugodno je da žena promijeni i preklopi djetetove stvari, povuče se u mirovinu
 • beba je neaktivna - pokreti su rjeđi, ali ne smije biti manje od deset dnevno.

Čep sluzi obično ostavlja dan ili dva prije početka rada, može biti popraćeno jednim proljevom bez znakova trovanja i bez vrućice. Za sedam do deset dana (ponekad ranije), žena počinje biti smeta nagging bol u donjem trbuhu, donjem dijelu leđa, a ponekad uterine kontrakcije svakih 10-15 minuta, ali uskoro nestaju.

pregled

Prilikom posjete ginekologu provodi se rutinska provjera, tlakom, GMR i abdominalnim opsegom. CTG je zabilježen. Ultrazvuk se može propisati po vlastitom nahođenju liječnika. To će vam pomoći u određivanju:

 • neizravni znakovi nošenja;
 • veličina djeteta;
 • količina amnionske vode;
 • znakovi starenja posteljice;
 • brzinu protoka krvi u maternici, plućima fetusa i placentama.

Potrebna je stimulacija

Norma za početak rada je razdoblje od 37 do 42 obstetrijskih tjedana. Na to utječu mnogi čimbenici: točan datum začeća, prisutnost prethodnih trudnoća, broj fetusa, dob žena.

Ako se pronađe dokaz, može se donijeti odluka da stimulira rad na 39. tjednu trudnoće (od začeća). To uključuje:

 • zreli cerviks
 • ispuštanje amnionskih voda bez početka rada;
 • niska voda ili visoka voda;
 • preeklampsije ili samo povećanje oteklina / tlaka.

metode

Sljedeće metode mogu se koristiti za poticanje porođaja.

 • Amniotomija. Najprirodniji način. To uključuje otvaranje amnionske membrane pomoću grana s pinceta metaka. Nije bolan postupak. Žena osjeća sve kao da provodi rutinsko ispitivanje na ginekološkoj stolici. Amniotomija se može izvoditi samo u stanju zrelog cerviksa.
 • Posebni kateter. Balon malog promjera je ugrađen u cervikalni kanal za jedan dan. Odmah nakon ugradnje u njega se ubrizgava određena količina sterilne tekućine. Stoga se na cerviksu vrši mehanički pritisak i "otvara". Kateter je uklonjen i provedena je amniotomija.
 • Lijekovi. S nezrelim cerviksom propisuju se pripravci hormona koji se temelje na prostaglandinima (Prepdil i Prostin gelovi) ili mifepristona. Oni su umetnuti u vaginu ili uneseni.

U drugoj i naknadnoj trudnoći, indukcija rada ima povoljniju prognozu. U prvorazrednim ljudima, takve akcije često završavaju s hitnim carski rezom.

Prema svjedočenju, možete ubrzati isporuku na 39. tjednu trudnoće (od začeća) uz pomoć lijekova. No, za početak radne aktivnosti, nije samo spremnost djeteta i rodnog kanala što je važno. Žena bi trebala imati određeni psihološki stav s formiranjem generičkog dominantnog.

39 tjedan trudnoće: što se događa s bebom i majkom

Došla je 39 tjedana trudnoće. Dijete se može roditi u bilo kojem trenutku. Očekivana majka očekuje početak rada i psihološki se priprema za njih. Uzgoj trbuha na kraju pojma uzrokuje nelagodu, a trudnica je teško trčati dosta i obavljati kućanske poslove. Ali vjerojatno je da će proći još 1-1,5 tjedana prije nego što se dijete rodi.

Je li beba uskoro rođena?

Nije moguće točno odrediti rođendan djeteta, čak i nakon pravilnog izračuna vremena. Približno trajanje trudnoće ovisi o mnogim čimbenicima koji ni najiskusniji liječnik ne može uzeti u obzir utjecaj. No, žena bi trebala biti spremna ranije nego što očekuje da će početi porođaj, budući da dijete već smatra punopravno.

Zanimaju se mnoge buduće majke, 39 tjedana - koliko mjeseci je to? Da bi se odgovorilo na ovo pitanje, potrebno je pojasniti koliko je razdoblje izračuna značilo: opstetrički ili fetalni.

 • Prema obstetrijskom proračunu trudnoće, trideset i devet tjedana je puna 37 tjedana od trenutka začeća.
 • Uz broj embrionalne struje, trideset i devet tjedana odgovara 41 tjedna.

Dakle, prema medicinskim standardima, žena u 39 tjedana trudna je s 8 mjeseci i 3 tjedna.

Kako izbjeći pogreške u određivanju trajanja trudnoće?

Treba shvatiti da se stvarno trajanje trudnoće može razlikovati od opstetrije, što upućuje na to da se ovulacija dogodila usred ciklusa. Može se dogovoriti s djetetom i dobi dostave liječniku (postoje jasni kriteriji za zrelost djeteta, dobiveni ultrazvukom). Ako gestacijska dob već dopušta dostavu, a ultrazvučni liječnik i neonatolozi to zabranjuju zbog djetetove nezrelosti, trudnica mora biti spremna za čekanje.

Zato, kada je već 38. tjedan, pa čak i 40. tjedna, nakon prijema u rodilište, treba obaviti ultrazvučni pregled kako bi se odredilo biofizički profil djeteta, stupanj zrelosti i spremnost za isporuku. Onda neće biti grešaka.

Intrauterni razvoj djeteta u tjednu 39

Dijete se općenito smatra punim radnim vremenom i spremno za rođenje. Budući roditelji trebaju znati da ovo razdoblje može biti posljednja faza 9-mjesečnog putovanja. Svi vitalni organi su završili razvojni ciklus, beba je u potpunosti održiva. S obzirom na dane nedavnih tjedana, trudna tjeskoba i potonuće srce čeka sastanak s malim kvržicama, koji je pod njezinim srcem.

Što se dešava kod 39 tjedana

Sva osjetila u djeteta u maternici već su u potpunosti uključena u rad svoje vitalne aktivnosti. Fetus, iako još u majčinom abdomenu, može čuti zvukove, vidjeti promjene u svjetlu, osjetiti okus amniotske tekućine, pa čak i mirisati. Sazrijevanje živčanog sustava nastavlja se, svaki dan postaje savršeniji. Proces stvaranja novih veza između živčanih stanica započeo je u ranoj trudnoći i nastavit će se pojavljivati ​​tijekom ostatka života mrvica.

Kako je razvoj fetusa u ovom razdoblju trudnoće

U formiranju djetetovog tijela uočeno je sljedeće:

 • Svi organi djeteta su formirani, spremni za funkcioniranje i osiguravaju puni život bebe nakon rođenja.
 • Dišni sustav se priprema za proces prvog udisanja - izdisaja, ali još nije savršen.
 • Organi gastrointestinalnog trakta i pomoćni organi probave prilagođeni su apsorpciji hranjivih tvari u kojima je bogato majčino mlijeko.
 • Ima svoj vlastiti krvni sustav.
 • Mehanizmi imunološkog odgovora bit će uključeni u rad od prvih minuta rođenja djeteta.
 • Vezivna i masna tkiva prilično su dobro razvijena do tog vremena.
 • Glava bebe prekrivena je kosom, a na manjim ručkama i nogama rasli su dugi marigoldi (zbog čega trudnice trebaju uzeti dječje pincete za rezanje čavala u bolnicu).

Promjene u tijelu buduće majke u tjednu 39

Ovaj tjedan trudne žene posjećuju radikalno suprotne osjećaje. Malo je uzbuđenja pred predstojećim događajem rođenja djeteta, ali istodobno želim brzo čekati trenutak dodirivanja moje dugo očekivanog djeteta. Moguće je i nelagodnost u donjem dijelu leđa, zbog nelagode trbuha postoji neka neugodnost. U posljednjem tjednu trudnoće, možda ćete se brinuti o tome kako ubrzati porođaj i ući u rodilište najkasnije do 40. tjedna kako biste se upoznali sa svojom dragom kćerkom ili sina.

Što se žena osjeća tijekom ovog razdoblja dojenja

U devet mjeseci, tijelo trudne žene posvećuje sva sredstva za pripremu za rođenje. Dječja glava je pritisnuta maksimalnom gustoćom do izlaza iz maternice. Glavni ženski organ u vratu je omekšan i skraćen. Povećava ekscitabilnost maternice. Ove manifestacije zamišljeni su prirodom, tako da se u procesu kretanja duž rodnog kanala fetus, bezbolno i lakše, prolazi kroz cerviks i kosti zdjelice bez ikakvih ozljeda. Vezivno tkivo u kostima zdjelice također postaje mekše.

U razdoblju od 39 tjedana, očekivana majka ima razumijevanje da njezin susret s bebom nije daleko. Na valu emocija pojavljuju se promjene raspoloženja: trenutak radosti i zabave otpušta strah i tjeskobu prije predstojećeg rođenja. Sve zbog hormona, koje intenzivno proizvodi tijelo da pripremi sve organe i sustave za teški rad - proces porođaja.

Posjet liječnika i preglede

Tijekom normalnog tijeka trudnoće, za ovo razdoblje nisu predviđeni nikakvi posebni pregledi. Posjet liječniku u konzultacijama događa se jednom tjedno, gdje je za svaki prijem potrebno, kao i prije, napraviti opći urin test u smjeru. U liječničkoj ordinaciji vodeće trudnoće, sva standardna mjerenja će biti unesena u žensku tabelu: krvni tlak, trenutačna težina, opseg abdomena. Specijalac će mjeriti visinu dna maternice kako bi utvrdio je li trbuh padao do ovog datuma. Također, liječnik će izvršiti palpaciju abdomena trudnice kako bi utvrdio mjesto ploda u maternici. Liječnik će primijetiti prisutnost ili odsutnost pritužbi, ruke i noge vizualno će se pregledati zbog prisutnosti edema.

Ultrazvuk u trenutnoj gestacijskoj dobi

Ultrazvučni pregled nije zakazan. Proizvodi se kada postoje određeni rizici povezani s porođajem. Na primjer, u slučaju višestrukih trudnoća, u slučaju već otkrivenih višestrukih zapleta pupkovine, ili u prisutnosti patologija trudnoće. Također, nekoliko kontrolnih ultrazvuka propisano je za isporuku carskim rezom.

Nekoliko važnih bodova za trudnice u kasnim fazama trudnoće:

 1. Sva pitanja o predstojećoj isporukama, izboru bolnice i liječnika koji je izabran da budu prisutni u dvorani za isporuku, moraju se sada obraditi.
 2. Uvijek vodite nekoliko važnih dokumenata s vama: vaša putovnica, liječnička potvrda i mjenjačka kartica. Posljednji od tih dokumenata trebao bi biti u torbi bez obzira na to gdje god trudna žena ide. U perinatalnom centru žena može biti doslovno u bilo koje doba, a bez zamjenske kartice, žena u porođaju odmah će biti poslana u odjel za patologiju.
 3. Ako je isporuka potrebna pomoću carski rez, samo će operacija biti zakazana za ovaj tjedan.

Harbingeri porođaja u tjednu 39

Iako se glavni proces, finalni devet-maraton, žena i njezina obitelj pripremaju tijekom trudnoće, pojava porođaja za mnoge može biti neočekivano. Značajan dio trudnica ulazi u hitnu službu porodnične bolnice u stanju porođaja, često s odvojenim vodama i velikim otvorom usta maternice. Kako razumjeti kada treba roditi, i koji prethodnici mogu signalizirati početak procesa rođenja? Pokušajmo to shvatiti.

Harbingeri prve i druge generacije - koja je razlika?

Gore navedeni simptomi mogu se potpuno promatrati kao preteča porođaja u primiparama. Ponovljeni rad može se razlikovati od prvog, pogotovo ako je razmak između njih mali. Ako je razlika između dvije trudnoće kraća od 1,5 godina, tada drugo / treće rođenje može biti brz. Harbingeri rođenja u multiparousu mogu biti potpuno drugačiji scenarij:

 • pripremno razdoblje s lažnim (nepravilnim) kontrakcijama ne može biti uopće, a žena će osjetiti da je u radu, već s redovitim napadima;
 • cerviks, koji je zadržao povećanu elastičnost, otvorit će se brže, značajno smanjujući trajanje procesa rada.

Što se tiče boli ponavljanja isporuke, sve je pojedinačno. Čini se da budućna majka odbija anesteziju pod izlikom da se prvi put sve pokazalo vrlo prihvatljivim, ali onda žali zbog svoje odluke. Ovdje može postojati samo jedan savjet - slušati liječnika i vaše unutarnje osjećaje. Često je liječnik koji rađa, jasnije je kako će se događaji razviti u određenoj radnoj aktivnosti.

Pravi stav: priprema za porođaj

Razmišljanje i pripremljeno ponašanje tijekom poroda ne samo da smiruje bol kod porođaja bez pomoći lijekova, nego i ublažava nepotrebne brige i pomaže bebi da se rodi sigurno.

Razlog smanjenja prag osjetljivosti boli može biti strah, strah od boli, negativne emocije prije porođaja. U međuvremenu, proces isporuke, kao i sama trudnoća, prirodni je proces, a žena ne bi trebala osjećati jaku, iscrpljujuću bol tijekom rada. Postoje tehnike jednostavne samoanestezije, koje se podučavaju u tečajevima za majke, no mogu se svladati kod kuće, samostalno, bez pomoći. Razmotrite ih detaljnije.

Psihološki stav

Od prvog dana trudnoće, važno je da žena usmjeri na činjenicu da će svih devet mjeseci proći lako, bezbrižno i bez komplikacija. Ako tijekom poroda nema vanjske intervencije, a sve ide kako je predvidjela sama priroda, tijelo aktivira "sustav protiv boli", koji potiskuje takve neugodne bolne impulse i baca endorfine u krvotok majke za anesteziju. Pozvani su u zajedničkim hormonima sreće, a sami ih daje priroda. Tijelo s pozitivnim, optimističnim raspoloženjem dobit će endorfine u potrebnoj količini, što će značajno smanjiti bol u porodu.

Odabir pravog položaja tijela

Ispravan položaj za svako razdoblje porođaja je također jedan od ključeva uspjeha i olakšanje nelagode. Važno je unaprijed saznati ove odredbe kako biste ih mogli prakticirati i svladati kod kuće, au pravom trenutku odabrati pravu. Među mogućim položajima može se razlikovati vertikalna (kontrakcije su intenzivnije), stojeći na sva četiri (stimulirajući učinak), klečeći, čučajući (širenje lonca) i ležeći na svojoj strani. Za svaku buduću mamu najbolji položaj je njezin, onaj u kojemu je udobna u određenom trenutku rada.

Tehnike masaže

Pravilna masaža ublažava bol rađanja, što ga čini manje intenzivnim. Pokreti za masažu imaju stimulativni učinak na živce, koji pak šalju impulse u mozak. Masažu možete započeti od trenutka redovitih kontrakcija. Pokret može biti milovanje, gnječenje, trljanje. Područje leđa, sakralno područje, unutarnji bedrima i donji abdomen masira se.

Oprema za disanje

Pravilno disanje u radu je vještina koju sada možete početi učiti i poboljšati. Tehnike disanja pomoći će ženi u radu da opušta mišiće zdjelice u bilo kojem trenutku, riješi se emocionalne neravnoteže i čuva snagu. Možete koristiti sljedeće opcije disanja:

 1. "Pas" - ženska usta otvorena, udisati - izdahnuti čest i površan. Ova tehnika pomaže pri vrhuncu kontrakcija kako bi se smanjila bol, opustila napete mišiće maternice i samo pomalo skrenula pozornost, pauze;
 2. "Duboko disanje" - puni izdisaj je nekoliko puta duži od daha. Recepcija je vrlo učinkovita u procesu proširenja vrata maternice;
 3. "Vlak" - jedan duboki dah i niz kratkih naglascenih breaths. Tehnika pomaže prije potpunog otvaranja vrata, ali kada pokušaje još uvijek zabranjuje liječnik, postoji potreba za smanjenjem napetosti u trbušnoj šupljini;
 4. "Izbacivanje svijeća" - jedan kratak dah i mirno duga izdisaj kroz usne, presavijeni cijev. Alternativna tehnika prethodne metode.

Dijeta trudnica u 39. tjednu

U trećem tromjesečju žena dobiva maksimalnu debljanje, jer dijete u maternici počinje brzo rasti. Za 7 dana normalna trudnica dodaje 300-400 g. U dnevnoj prehrani u 39 tjedana trudnoće treba sadržavati najmanje 2500 kcal, kako bi se u potpunosti udovoljilo potrebi roditeljskog organizma za energijom. Istodobno, posebnu pozornost treba posvetiti pravilnom sastavu elemenata u tragovima u hrani: magnezij, jod, željezo i kalcij posebno su važni za trudnice.

Evo što jedna od opcija izbornika za budućnost mame u trećem tromjesečju izgleda kao:

Koliko piti tekućine dnevno s oteklima?

Često, primijetivši edem, trudnica se počinje ograničavati na dnevni unos tekućine. Ovaj je pristup u osnovi pogrešan. Bubrezi budućnosti mame su dizajnirani tako da s nedostatkom tekućine suspendiraju njegovo otklanjanje. Drugim riječima, što je manje žena u položaju da pijete, to je jači oteklina. Da bi se održala normalna ravnoteža vode i soli, liječnici preporučuju da konzumiraju najmanje 1,8 do 2 litre tekućine dnevno, uključujući juhe, juhe i povrće.

Jednostavne svakodnevne recepte

Salata od jabuka i sl

Slatka, ljuštena rešetka od jabuka na grubo reznom. Pospite limunovim sokom. Dodajte u jabuku prethodno namočenu u vodu i omekšanu pulpu šljive (2-3 komada). Umiješajte, popunite laganu salatu s medom ili prirodnim jogurtom.

Piletina s mesnim okruglicama i zelenima

Kuhajte 2,5 litara. voda. Dodajte 250 g piletina na kipuću vodu, pustite da kuhate. Sol i kuhajte 15 minuta. Dodajte 3 ljušteno i nasjeckani krumpir, 1 rešetku mrkve i sitno nasjeckani luk na tavu. Izvadite bubanj od bujona. Skuhanu piletinu (100 g) sol i malo papar. Oblikujte male mesne kuglice od mljevenog pileta i jednog jaja. Dodajte kipuću juhu do jedne, lagano miješajući. Kuhajte 15 minuta. Zatim dodajte nasjeckani peršin u tavu. Donijeti kuhati i ugasiti toplinu. Poslužite s kriškom kruha ili krutina.

Squash ukopan u kiseloj vrhnja

Peeled tikvice oguljene (2 kom.) Izrežite u sitne kriške, sol i pirjati u tavi s komadem maslaca. Kada tekućina iz povrća isparava, dodajte 2 žličice. brašno, dobro izmiješajte, ulijte u posudu 1-2 tbsp. kiselo vrhnje i dovesti do kuhanja. Jedite kuhanu hranu toplom, po želji poškropljenu svježim travom.

Savjeti za smanjenje rizika od poroda rađanja

Prevencija prekida i poremećaja u porođaja tijekom poroda su sljedeće aktivnosti.

Formiranje srednjeg fetusa.

Tijekom trudnoće važno je da buduća majka dobije više od 15 kg. Moguće je proći test tolerancije na glukozu kako bi se isključio gestacijski dijabetes, što dovodi do velike mase fetusa. Od 38. tjedna nadalje, potrebno je kontrolirati povećanje tjelesne mase i očekivane mase djeteta, praćeni njihovom prehranom. Tijekom prvog rođenja, žena bi trebala doći do kraja razdoblja trudnoće s djetetovom težinom ne više od 3.600 g. Tijekom ponovljenih rađanja, težina djeteta ne bi trebala biti znatno veća nego u prvom. Tada će rizik od prekida biti znatno niži.

Ne kupujte upitna sredstva.

Nema tehnologija koje bi mogle spriječiti praznine u porodu u trudnoći. Razne kreme, kuglice itd. - ovo je samo komercijalni marketing. Nema dokaza o učinkovitosti tih sredstava.

Provjerite sa svojim liječnikom.

Prije porođaja preporuča se ispitivanje od strane opstetrije kako bi se odredila visina perinealnog stanja. Uz visoku i krutu prepone, rizik od kidanja je stvarno visok. Tada će liječnik primiti isporuku planova ponašanja u drugoj fazi rada, pomoći vam da izaberete ispravnu poziciju (možda uspravnu dostavu ili rođenje na strani, itd.).

Bez žurbe.

Nedostatak žurbe tijekom isporuke je još jedan uvjet za odsutnost suza. Ako porođaj ide fiziološki, beba ne srca, situacije koje zahtijevaju hitnu njegu ne pojavljuju, trebali biste pričekati maksimalnu ptosis i glavu postati u rodnom kanalu, a tek onda početi gurati.

Pitanje sprječavanja puknuća trebalo bi riješiti samo izravno s vodećim opstetrom s trudnoćom.

Trudnoća je odgođena: je li moguće ubrzati porođaj?

Strah od preranog rođenja, koji je prisutan tijekom cijele trudnoće do trećeg tromjesečja, otpušta strah od neprestance rađanja i trpljenja trudnoće. Buduća mama je zabrinuta da prolaze dan za danom, a njezino dugo očekivano dijete još uvijek nije u žurbi da se rodi. Time se trudnica brine i traži načine za ubrzavanje rađanja. Ali čak i ako je pojam nošenja bebe već prešao liniju očekivanog datuma rođenja, ne morate brinuti i brinuti se o tome.

Činjenica je da čak i na početku trudnoće, određujući veličinu embrija, liječnik može biti pogrešan pri izračunavanju pretpostavljenog dana njegova rođenja. Prema medicinskim standardima, trudnoća se smatra odgođenim ako je prošlo više od 1,5-2 tjedna od približnog datuma isporuke. U tom se slučaju radi ultrazvuk. Ako liječnici u hitnoj službi rodilišta odlučuju da je fetus spreman za rođenje, može pregledati stolicu i probiti fetalni mjehur za pražnjenje vode. Od tog trenutka započinje rad.

U antenatalnoj klinici možete čuti jednostavne savjete o tome kako samostalno potaknuti početak rada. Postoje mnoge takve metode, uključujući narodne metode, ali samo se neki od njih mogu smatrati zaista sigurni.

 • Prva metoda u posljednjih nekoliko dana nudi trudnici za nastavak seksa sa suprugom. Mnogi parovi odbacuju seks više od 33 tjedna, što je posve uzalud - sperm se može ublažiti vrat maternice, postupno ga priprema za rođenje. Za razdoblje od 39 tjedana, ljubav 2-3 puta tjedno pomoći će donijeti maternicu u ton i potaknuti ga na zrelo brže.
 • Druga metoda nudi ženi koja dnevno masira grudi i bradavice, što također potiče proizvodnju hormona koji poboljšavaju spremnost tijela za porođaj. Masaža mora biti mekana, a ne traumatska za osjetljivu kožu, ali je uporna i redovita.

Obje metode se smatraju sigurnima i ne mogu škoditi majci i nerođenoj bebi. Ali trebate znati da je nemoguće uzrokovati porođaj bez savjetovanja sa svojim liječnikom kod kuće! Uz pogrešan i nepažljiv pristup vlastitom tijelu, postoji rizik da ćete se naštetiti samima sebi i malom odrastanju života unutar vas.