Podiže za hranjenje novorođenčeta

Hrana

Neke mlade majke osjećaju bol tijekom hranjenja. Najčešće je uzrokovano neispravnim položajem tijekom hranjenja ili kršenjem tehnike primjene djeteta na dojku.

Općenito, tehnika dojenja je vrlo važna jer čini dojenje ugodnim postupkom za mamu i njezinu bebu. Zadaća mu je da mu pomogne pravilno uzeti prsa kako bi dobio dovoljno mlijeka.

No, prije nego što razmotrimo osnovne posture za hranjenje, neka je shvatiti kako pravilno priložiti i odstraniti bebu iz dojke.

Tehnika vezivanja grudi: osnovna pravila

Važan upozorenje: pranje dojke prije svakog hranjenja nije obavezno, inače će doći do pukotina na bradavicama. Zatim hraniti bebu će biti vrlo bolno.

 • Prvo pravilo tehnike primjene na dojku - dijete mora otvoriti usta širokom i uhvatiti ne samo samu bradavicu, već i smeđu površinu oko nje - halo. Da biste to učinili, bradavica mora biti strogo ispred grlišta mrvica, a on mora odbiti glavu natrag.
 • Veliki prst mamica je na vrhu dojke na djetetovoj gornjoj usnici. Preostali prsti trebaju biti blizu donje usne, obično paralelno s njom. Pazite da prsti ne zatvaraju halove.
 • Sada morate iscijediti malo mlijeka iz bradavice i pomaknuti ga oko donje usne djeteta, što zauzvrat mora otvoriti usta. Stavite bradavicu u usta tako da donja usnica bude ispod bradavice. Da bi mlijeko bilo malo brže, halo se može malo stisnuti prstima.
 • Ako sve ispravno radite, spužve bebe dobro će se iskrsnuti i istovremeno uhvatiti neke halove.
 • Slušajte je li beba proguta. Uz pravilnu tehniku ​​hranjenja, čut ćete gutanje zvukova i smacking.
 • Ako dijete čvrsto zaglavi na prsa, nemojte paničariti i "razdvojiti". Možeš se ozlijediti. Postoji vrlo jednostavna tehnika: umetnite mali prst u kut usne šupljine, ostavljajući u zraku i "depresivno", a time i vakuumu koji se stvara za vrijeme usisavanja.
 • Vrlo je važno u kojem ste položaju sjedili. Ako se tijekom hranjenja posveti djetetu, onda će vam se leđa vrlo brzo umoriti, a malo je vjerojatno da ćete uživati ​​u ovom procesu. Bolje je naginjati prema sebi. Također je pogrešno ako se proteže na prsima ili visi na njemu.

Hranjenje poza

„Jasle”

Ovo je najudobnije i najoriginalnije držanje novorođenčeta. Prikazan je u rodilištima. Uzmi bebu u svoje ruke i stavite je kao da je u kolijevci. Glava bebe - imate na lakatima savijati jednu ruku, a drugu ruku držite pod leđima. U isto vrijeme, dijete može pritisnuti trbuh, a usne su izravno ispred bradavice. U ovom položaju prikladno je hraniti se od bilo koje dojke, jednostavno prebacivanje djeteta s glavom s jedne strane na drugu. Možete sjediti i stajati, čak i hodati, dok hranite i ljuljajte bebu.

"Križni kolijevka"

Izgleda kao "kolijevka" poza, ali s nekom razlikom. Ako je u kolijevci glava mrvica samo ležala na hrpu vaše ruke, onda na tom položaju podupirete ga dlanom. mali poli-
još uvijek leži na krilu ove ruke, koja je na strani "dojilja", a s druge strane stvaraš dodatnu podršku za djetetovu glavu.

Križ "kolijevka" prikladan je kada pravedan "izradi" ispravno prianjanje dojke. Dakle, s dlanovima možete podesiti položaj i nagib glave djeteta kako bi ispravno i, najvažnije, duboko zarobljavala bradavicu i areolu žlijezde. To se posebno odnosi na prerane i slabe bebe.

"Od ispod ruke"

Sjedite udobno, stavite dijete na jastuk i, podupirući glavu rukom, nježno stavite bebinu pazuha. Kao rezultat, dijete leži na savijenom laktama vaše ruke, glava je u dlanu, a noge su na leđima. Izgleda da je beba na dohvat ruke. Glava bebe bi trebala biti samo iznad njegovih nogu - to će mu biti prikladnije sisati grudi.

Ova je pozicija posebno prikladna za majke dvostrukih majki. Oni mogu držati djecu istovremeno: jedan sisati jednu dojku, a drugu drugu.

Ako ste imali carski rez ili teški posao, a liječnik vam zabranio da sjednete, onda dijete može biti hranjeno na istom mjestu, ali samo leži. Ležete na podlaktici, a dijete je okomito na vaše tijelo, uz pomoć nogu. Dječak podupire djetetom, a pozicioniran je "naglavce" u odnosu na dojku.

Ovo je držanje idealno za pečate u dojci, kada dijete ne potpuno sisati mlijeko, to je prevencija stagnacije, pa je poželjno hraniti bebu barem jednom dnevno.

"Laganje na tvojoj strani"

Stavite dijete na krevet, ležite pored bebe. Ramena počiva na krevetu. Pritisnite dijete za sebe, trbuh na trbuh i nos na bradavicu.

Važno: budite oprezni da ne zaspite u tom položaju!

"Ležati na ruku"

Ovo držanje je slično prethodnom, ali postoje razlike. Lažete s djetetom okrenutim jedan prema drugome, oboje s lijeve strane. Bolje je staviti jastuk ispod glave novorođenčeta tako da mu je lakše doći do bradavice. Starije dijete ga neće trebati. Zagrli dijete s donjom rukom tako da je glava na vrhu ruke. Isto tako, leži na ruci kada ga stenete. Dijete, dajete "niži" prsima, što je bliže ruku koja ga zagrli.

Pozicija je dobra jer vam leđa može odmoriti i opustiti se.

"Beba na mami"

Ta je pozicija prikladna za one majke koje imaju dosta majčinog mlijeka, koje doslovce spurts, a beba u supstantivnom položaju samo guši. Takvo će hranjenje biti bolno za njega. Stoga, uzmi ležeći položaj, stavite trbuh na trbuh. Glava mu se malo pomaknula.

Ova situacija je također dobra jer sprječava nastanak plina i kolike.

Ovo se držanje može kombinirati s laganom gimnastikom kako bi se novorođenčad (posebno 1 - 1.5 mjeseci) pomaklo malo. Stavite bebu na trbuh. Nisko u početku. Nakon nekog vremena, početi će početi, pokušati puzati. U ovom trenutku, stavite ruke ispod pete, dajući mu podršku. Napravit će nekoliko poteza i bit će na prsima. Podržite pazuha. Tako dijete aktivno traži dojku. Zatim ga uzima i počne sisati.

„Prevjes”

Ime ove pozicije govori za sebe: majka visi nad djetetom, dajući mu dojku. Može se probiti na sva četiri na krevetu i hraniti bebu ili objesiti preko stola za presvlačenje. Glava bebe bi se trebala okrenuti na stranu.

Ova pozicija omogućuje oslobađanje nižih i središnjih dijelova mliječne žlijezde od mlijeka, čime se sprječava stagnacija. Također, ta se pozicija preporučuje za mameje djece koja su rođena prerano, slaba i ne mogu samostalno dojiti.

Odaberite što je prikladno!

Ni manje važno u hranjenju je i udoban položaj majke. Taj proces odvija se na različite načine, ima takvih sretnih mama, čija djeca sisati svoje grudi pola sata ili čak i duže. Ako poza nije ugodno za ženu, uskoro će osjetiti bol u leđima, noge, ruke, itd. Će početi iscjeljivati. Ona neće uživati ​​u takvom postupku, štoviše, stalno će prekinuti hranjenje da promijeni položaj. I to će već imati negativan učinak na dijete, koje će svaki put morati zgrabiti prsa, gutajući zrak, koji je, kao što je poznato, dovodi do kolike.

Važno: ramena trebaju biti spuštena, leđa je opuštena, prvo, protok mlijeka će biti bolji, a drugo, dijete će osjetiti opušteno stanje i bolje sisati.

Stoga, odmah proučite i isprobajte različite poze, pronađite onu koja vam je ugodno. Možda će vam trebati neki atributi ─ jastuci ili posebni jastuk za trudnice (u obliku potkovice) koji će vam sada pomoći da podignete bebu dok je sisati grudi.

U kojim pozicijama možete hraniti novorođenčadnu fotografiju

Podići za dojenje

Podići za dojenje (fotografija)

I majka i dijete će biti zadovoljni ako pronađe položaj tijekom dojenja koji odgovara oboje.

Dolazak nove osobe u naš svijet je veliko čudo. Sastoji se od nekoliko faza: rođenja života, razvoja unutarnjeg dijela majčine trbuhe, objavljivanja, dojenja, formiranja ličnosti...

Svi ovi procesi su usko povezani, a svaka etapa ostavlja trag na djetetovom životu, na njegov odnos s roditeljima. Vrlo je važno znati kako to zajedno ići skladno i potpuno.

Nadamo se da će vam naše preporuke pomoći u jednoj od faza interakcije s bebom, odmah nakon rođenja, - stupanj dojenja. U prekrasno vrijeme nježne veze s bebom postalo je uistinu ugodno za oboje, trebat ćete svladati razne položaje tijekom dojenja.

U praksi, najčešće se koriste tri pozicije ili osnovne pozicije u različitim opcijama. Potražite položaj dojenja, koji će biti što udobniji za vas i dijete.

Klasična dojenja - "krevetić"


Uhvatite bebu s rukom koja je najbliža glavi

Mama drži dijete ispred dojke, pričvršćuje ga jednom rukom, a druga pada na prsa. Ovaj položaj može imati opcije.

Jednako je prikladnije za majke da omotaju dijete s rukom bliže kojoj je glava, dajući prsa s druge strane (tj. Ako je dijete na lijevoj dojci, majka ga drži lijevom rukom i podupire dojke s desne strane i obratno). Glava bebe nalazi se na zavoju majčine ruke.

Za druge žene, isti položaj je prikladniji uz laganu promjenu. Zamotajte bebu rukom suprotnom od dojke da je sisan (to jest, beba sranje lijevu dojku, dok ga držite desnu ruku i hranite dojke s lijeve strane). Ova se opcija naziva "križna postolja". To je osobito važno za novorođenčad, jer majka drži glavu djeteta dlanom.


Križnjak na jastuku udoban je za djecu

Pobrinite se da beba ispravno snima dojku: bradavica bi trebala biti iznad usta djeteta, gotovo na razini nosa. Hranite svoje grudi, usmjerite bradavicu prema nebu. Tako će biti moguće postići šire otvorene usta i manje boli tijekom sisanja.

U bilo kojoj opciji "kolijevke", prikladno je staviti malu djecu na jastuk, tako da ruke ne bi umorne. Tumija beba bi trebala biti okrenuta majci. Ako želite podići noge, zamijenite malu klupu, preokrenutu zdjelu ili posebnu nogu.

Važna pravila za dojenje

Pokušajte što je ranije moguće kako biste naučili kako se hraniti na različitim mjestima.

Prvo, to je prikladno. Promjenom položaja moguće je olakšati neke mišiće dok drugi rade. Uostalom, majka s bebom mora podnijeti veliku fizičku napor.

Drugo, dojenje u različitim položajima omogućuje bolje pražnjenje različitih segmenata dojke, što je prevencija stagnacije mlijeka.

Postoji nekoliko pravila koja se moraju slijediti bez obzira na položaj dojenja.

 • U bilo kojem položaju važno je da cijelo tijelo djeteta bude u istoj ravnini - glavi, ramena, trbuha i nogu. Na primjer, u sklonoj poziciji, dijete bi trebalo leći na svojoj strani, a ne na leđima, s glavom okrenutom na stranu prsa (to ga čini teže progutati, uzrokuje mišiće stezaljke).
 • Mala djeca moraju obložiti ruke dijagonalno, od glave do nogu, nježno, ali sigurno fiksiranje glave.
 • Poslužite prsa, podupirući je, poput šalice, s četiri prsta ispod i palcem gore.
 • Uvijek povucite bebu na prsa, uzimajući udoban položaj za sebe i ne povlačite prsa u njegovu smjeru, savijajući se snažno.
 • Stavite grudi u usta dublje, s areola (okolososkovym krug). Ako je impresivne veličine, onda od dna mrvica bi ga trebala zauzeti više nego odozgo.
 • Usne djeteta trebale bi se iskrsnuti, jezik se nalazi na donjoj gumi, dok usisavanje ne dopušta klika i zvukove zvuka. Ako se takvi zvukovi čuju, zamolite liječnike da vjeruju u krilicu jezika. Kratka kaciga treba biti izrezana tako da beba može potpuno sisati prsa i ne ozlijediti majku.
 • Na mjestima gdje često hranite dijete, poželjno je imati nekoliko jastuka različitih veličina, tako da uvijek možete uvijek sjediti ispravno i udobno.

Ponekad se mama suočava s nekim poteškoćama na početku. Nemojte odustati, zatražiti pomoć od savjetnika za dojenje. Zamolite dječje sestre da vas poučavaju da stavite dijete u rodnicu za maternicu, steknite iskustvo od dugotrajnih majki.

Borba protiv stagnacije mlijeka

Ako se i dalje događa stagnacija (lactostasis), potrebno je osigurati najdjelotvorniju drenažu mlijeka od dojke gdje je nastala stagnacija. To se postiže pričvršćenjem na prsa, u kojem donja čeljust djeteta pada na udio stagnacijom.

Upravo tamo gdje djeluje beba donja čeljust, dolazi do najtežih odliva mlijeka. Na primjer, kada se u gornjem dijelu grudi nalazi stagnacija (ako zamislite prsa kao sat, a zatim oko 12 sati), možete leći na strani problema dojke i pričvrstiti dijete s utičnicom - tako da su njegove noge usmjerene na majčinu glavu. Ako je potrebno, možete staviti jastučić pod glavu ili cijelo tijelo bebe.

U drugim slučajevima, koristite osnovne posture, podešavajući ih tako da donja čeljust (ili, ako ne radi, čak i gornja) je što je bliže moguće do točke stagnacije. Stavljajući više ili manje jastuka različitih veličina pod bebom, držeći ga više okomito ili vodoravno, možete promijeniti položaj desni u odnosu na prsa.

Dojenje u pokretu

Ne zaboravite da beba može biti nanesena na prsa i stojeći ili čak u pokretu, ljuljajući ga. Hranjenje u pokretu bit će potrebno ako beba plače, zabrinuta ispod dojke, ne može se opustiti. U takvoj situaciji, dijete do 3 mjeseca mora biti omotano, hraniti prsa i hodati, ljuljajući se svakim korakom, zatim desno, a zatim lijevo.

Kod starije djece umjesto da se ljulja, koristite tanki pokrivač ili debeli list. Zamotajte bebu, stvarajući mu neku vrstu "čahura". U većini slučajeva brzo smiruje dijete. Ako imate prsten u svom arsenalu. On će biti idealan za hranjenje u pokretu, pomoći će majci osloboditi ruke. Beba je također prikladna, ali samo kada je remen pravilno nošen.

U kojem položaju hraniti novorođenče dojke

Ovo je vrlo ozbiljno pitanje. Doista, u narednim mjesecima nakon poroda, hranjenje će postati glavni posao majke, koji traje nekoliko sati dnevno. U kakvom će položaju biti ugodno i ženi i bebu?

Glavna pravila za odabir držanja za hranjenje

 1. Lice bebe bi trebale biti okrenute prema dojci žene.
 2. Usta djeteta treba biti strogo suprotna bradavici. kako bi se spriječile ozljede kože areole zbog svoje napetosti.
 3. Ako postoje deformacije bradavice, dijete mora biti okrenuto tako da mu nije teško sisati. i nije ozlijedio mamu.
 4. Puerperalna žena treba imati pouzdanu podršku tijelu i rukama. potreba za održavanjem neugodnog držanja dugo može uzrokovati bol u vratu i leđima. Osim toga, težina djeteta, iako izgleda sićušna, ozbiljna je metoda za mišiće ramena. Mišići mišića ramena i podlaktice bit će bolni nakon aktivnog sportskog treninga.

 • Mama bi se trebala hraniti u takvom položaju kako bi izbjegla padanje (sama ili dijete), a ne bi slučajno slomila mrvicu s tijelom ili dojkom ako spava. To jest, tijekom dana možete dati dojku ležeći, a noću ne možete objesiti preko djeteta, naslonjen na vaš lakat. Bolje je mijenjati sjedala na stolici, lagano naslonivši se na leđa, ali najprije osloboditi dječje ručke s pelene.

  Koje su posture za hranjenje

  Klasično - sjedi s polu-jednostrukom stolicom, podižući jednu nogu na postolje. Njezina bedra će poduprijeti ruku, na kojoj dijete glava leži u lakat. Moderne mogućnosti - stolica ili naslonjača s naslonima za ruke kao podršku bez štanda.

  Leži na strani s naglaskom na lakat. lebdi iznad ležećeg lica majke u uličicu. Dijete je smješteno uz torzo žene.

  Leži na leđima na visokom jastuku ili ljulja na stolcu za ljuljanje. Loosely dressed beba ima priliku, poput klokan, puzati na trbuhu na trbuhu mame, pronaći dojku i sisati.

  Leži na vašoj strani ili sjedi s lakom u gustom jastuku (ako imate široki naslon za ruku na stolici). Dijete se stavlja na lice majke, tijela - ispod ruke.

  Novost: beba je položila u remen prema majci. koja može stajati - sjediti na bilo kojem mjestu u ovom trenutku.

  Koje su najbolje pozicije za hranjenje beba?

  Za učinkovito i dugoročno dojenje, sposobnost majke da usvaja ispravno držanje tijekom hranjenja vrlo je važna, jer učinkovitost hranjenja ovisi o udobnosti mame i njezinih potomaka.

  U nekim slučajevima možda će vam biti potrebne dodatne stavke kako bi pomogle puerperalima, kao što su jastuk ili stolica, naslon za noge ili naslon. Do danas je nekoliko poza (ili pozicija) za hranjenje prepoznato kao najuspješnije i preporučeno je od strane udruga za dojenje u mnogim zemljama, uključujući i naše.

  1. Prva pozicija naziva se "kolijevka". To je ono što možete vidjeti na reprodukcijama srednjovjekovnih umjetnika Madonne. Sestra drži dijete na ruku na takav način da je glava na zavoju, a podlaktica se proteže duž kralježnice djeteta.

  Imajte na umu: u položaju "kolijevke", glava bebe nije okrenuta u odnosu na tijelo, a njezina ručka, hram i podlaktica idu uz jednu liniju, smještenu na majčinom podlaktici.

  Trbuh novorođenčeta je upravo suprotno trbuhu medicinske sestre.

 • Posebni "križni kolijevka" osigurava najbolje fiksiranje glave djeteta radi boljeg nadzora nad njom. To je vrlo važno za bebe koje imaju problema s dojenjem, kao i za prerane bebe.

  Glava u tom položaju nije na laktama, kao u "kolijevci", već na dlanu majke koja drži glavu svoje bebe četkom.

  Tijelo malog čovjeka također se nalazi na podlaktici puerperala, koja se proteže duž leđa djeteta. Prikladnost "kolijevke" je da majka ne može promijeniti usvojenu poziciju kako bi se novorođenčad hranila drugim dojkama. Da biste stvorili podršku za ruku ili za bebu, preporučljivo je staviti jastuk.

 • Treća preporučena pozicija naziva se "ispod ruke". Njegove prednosti će osjetiti žene s velikim grudima, kao i majke bebe koje imaju problema s dojenjem. Uz određenu vještinu "ispod ruke" možete se hraniti i stajati, u nedostatku mogućnosti za sjedenje. Prvo, uzmite jastuk, stavite ga na krevet i stavite dijete na vrh jastuka i poduprite ga rukom, majka pokriva ramena, glavu i vrat djeteta odozdo.

  Noge djeteta mogu ostati preklopljene, dijete leži na leđima.

 • Da bi se odmarali u procesu hranjenja, ili noću, kako ne bi probudili druge, koristi se "laganje" položaj. Majka i dijete se nalaze na strani okrenutoj prema drugima, glava djeteta nalazi se na lopti medicinske sestre ili na njezinoj ruci, ovisno o udobnosti i navika puerperala.

  pravila


  Bez obzira na to koji ste položaj odabrali tijekom hranjenja, postoji nekoliko općih pravila koja se preporučuju da budu promatrana.

  Zapamtite koliko dugo je majčino mlijeko pohranjeno u hladnjaku.

  • Tijelo i glava bebe ne bi trebali biti okrenuti jedan prema drugom, glava ne bi trebala biti odbijena;
  • Prsa bi trebala biti što bliža djetetu.
  • Nemojte se previše naginjati na bebu i nemojte gnjaviti leđa. Bolje je podići bebu više - i cilj će se postići!
  • Njegovanje dojenčadi kod hranjenja mora biti u skladu s bradavicom dojke;
  • Nemojte držati prste u lice djeteta. na taj način popraviti dojku: ručno ćete samo iscijediti kanale i na kraju izazvati kašnjenje u pražnjenju žlijezde. Prsa ne bi trebala biti podržana ne s dva prsta, već dlanom koji će biti prešan do rebra ispod žlijezda mliječne žlijezde s rubom.
  • Hranjenje od plače je nemoguće. dok vikne, jezik mu se diže. Stoga beba mora biti mirna prije nego što ga hranite.

  Podići za dojenje: top 8 poza s fotografijom i videom

  Dojenje je vrlo ugodan proces za majku i bebu. Što je bolje prilagođeno dojenju, to će ugodniji i bezbolniji proces biti za obje strane. Jedna od važnih točaka u uspostavi HBG je razvoj različitih položaja za hranjenje. Sposobnost hranjenja bebe na različitim položajima pomaže majci da se ne umori tijekom dugih veza i sprječava stagnaciju prsa.

  Većina majki i tako intuitivno pokušavaju hraniti na različitim položajima. Tako da ne morate trošiti vrijeme i izmisliti poza za hranjenje, dijelimo taj "varalica".

  POGLAVLJE 1. "U krevetiću"

  Posebno "kolijevka" kada je hrana za vrijeme sjedenja najpoznatija i svestrana, jer ona odgovara i novorođenom djetetu i djetetu starijoj od godinu dana. Grudnichok je u rukama majki, kako u kolijevci, a glava mu je na lakat jedne ruke, drugi ruka pokriva majku i drži se. Dijete je okrenuto majci "trbuhu do trbuha", a usta su smještena neposredno nasuprot bradavice. U tom položaju majka može hraniti i od desne i lijeve dojke, mijenjajući dijete s glavom s jedne strane na drugu.

  Varijacija položaja "U kolijevku" može se nazvati stalnim hranjenjem. Dijete u naručju majke je u istom položaju, samo majka sama ne sjedi, kao što je često slučaj, ali to vrijedi. Obično se bebe hrane kao takve kad ljuljaju i spavaju. Mama se može njišući cijelim tijelom ili usporeno kretati po sobi.

  POGLAVLJE 2. "Cross cradle"

  "Cross cradle" - varijacija prethodnog položaja. Glavna je razlika u tome što majke pružaju dodatnu podršku djetetu. Glava je poduprta dvjema rukama: dlanu te ruke, koja je na strani prsnog soka, i dlana suprotne ruke, koja podupire tijelo djeteta.

  Ova pozicija je vrlo prikladna u slučaju kada majka treba prilagoditi ispravno prianjanje dojke. Uz dlan ruke, majka može pomaknuti mrvice približiti, a beba će moći duboko zgrabiti bradavicu s areolom, kao što bi trebalo biti. Potreba za ispravkom napadaja uobičajena je kod slabih ili prijevremenih beba.

  POGLAVLJE 3. "Od ispod ruke"

  Stav držanja ispod ruke je savršen za žene koje, nakon prirodnog rođenja ili carski rez, ne mogu sjesti. Ovom metodom hranjenja majka se nalazi u položaju koji se naslanja, naslonjen na bedro i podlakticu. Dijete se stavlja na jastuk na takav način da je njegovo tijelo okomito na majčinu stranu i nalazi se između majčinog tijela i držača za ruke. Palm mama podržava glavu mrvice i daje mu prsima kao da odozgo.

  Od ispod ruke možete hraniti i sjediti, što je najvažnije, prekriti s jastucima i zauzeti udobnu poziciju.

  Za majku "pazuha" predstavlja sprečavanje stagnacije mlijeka u donjim i bočnim segmentima dojke, tako da barem jednom dnevno trebate dati dojku na taj način. (Vidi članak o stagnaciji mlijeka)

  POGLED 4. "Ležati na ruku"

  Pješačiti za ležanje daje majci priliku da se opusti leđima i odmori s uspravnog položaja. Mama i dijete leže na svojoj strani okrenutoj jedni drugima. Bolje je staviti bebu na jastuk, tako da će beba biti veća i da će mu biti lakše doći do dojke. Starije dijete može učiniti bez jastuka. S "nižom" ruku, majka zagrli dijete tako da mu glava počiva na njezinoj ruci. Takvo držanje prikladno je za spavanje u zglobovima.

  Fotografija predstavlja za hranjenje koje leži na ruci

  Varijanta tog položaja hranjenja je od donjeg prsa koji leži. Dijete je blizu, licem u lice s mamom. Istodobno, majka uklanja donju ruku ispod glave. Ako u prvom slučaju majka s rukom podupire mrvicu, tada je u ovoj verziji djeteta bolje da je podupire malim jastukom, tako da se ona drži na svojoj strani, a ne da se okrene leđima.

  POGLAVLJE 5. "Laganje s vrha prsa"

  Ova pozicija je prikladna u slučaju da je majka odlučila promijeniti dojku, ali pomaknuti bebu ili se prebaciti s druge strane iz nekog razloga nije bila ugodno. Mama i dijete leže licem u lice sa strane. Donja ruka služi kao podrška majci, zahvaljujući kojoj majka malo podiže tijelo i daje mrvicama gornju dojku. Međutim, u ovom položaju nije moguće hraniti dulje vrijeme, budući da joj majci daje veliko opterećenje. Dijete za udobnost može se staviti na jastuk.

  Svaka poza za hranjenje može se pretvoriti u poza s jastukom. Ne mora nužno imati posebni jastuk za hranjenje. Možete raditi s običnim jastucima, jer oni također mogu poslužiti kao podrška, dizati, omekšati opterećenje.

  POGLED 6. "beba na mami"

  Ponekad je potrebno hraniti se u takvom neobičnom položaju: dijete leži na majci, trbuh do trbuha, glava lagano okrenuta na stranu. Ovo je držanje prikladno u prvim mjesecima života. Tijekom tog razdoblja, laktacija je još uvijek uspostavljena, pa još uvijek postoje morske mijene, tijekom kojih bujice mogu biti prilično jake i beba doslovno može prigušiti. Ako je mrvica na vrhu - lakše mu se može nositi s protokom mlijeka.

  Još jedna prednost ove pozicije kod novorođenčadi je stimulacija trbuha. Obično nakon hranjenja u tom položaju, djeca manje pate od plina i kolike.

  POGLEDAJ 7. "Overhang"

  Hranjenje u ovom položaju može biti korisno i za majku i za bebu. Za majku, ovo je prilika da ispraznite središnje i donje režnjeve u dojci. Hranjenje beba je prikladno kada ga sisate teško za njega. To može biti istina za slabe bebe ili za one koji nakon boca odbiju uzeti grudi, jer Teško je izdvajati mlijeko iz dojke.

  Foto držanje dojke

  Feed, viseći odozgo, može biti na krevetu i na stolu. U prvom slučaju, majka dobiva sva četverostruka preko bebe i daje mu dojku. U drugom slučaju, majka može postaviti mrvicu na stol za presvlačenje i saviti se nad njim. Glava djeteta treba biti lagano okrenuta na svojoj strani.

  POGLAVLJE 8. "Jahanje majke"

  Izgleda kao pozicija "beba na mami"

  Fotografija hrane za bebe predstavlja mamu

  Starija djeca više ne vole leći. Jednom kad beba ovlada sjedalom - možete ga hraniti, sjediti na nogama na principu "trbuhu do trbuha". U takvom je položaju vrlo pogodno mijenjati dojku: nema potrebe za prevrncem, pomicanje djeteta. Ova pozicija je posebno prikladna za hranjenje tijekom hladnoće. U uspravnom položaju, čvor je rjeđe postavljen, tako da sisanje bebe dojke je mnogo lakše i udobnije, ležeći tjednima.

  Kako hraniti malu dojku?

  Volumen dojki nema apsolutno nikakav utjecaj na količinu mlijeka, tako da možete hraniti malu dojku tako dugo i produktivno kao veliku. Jedino je pitanje pronaći udobne posture i prilagoditi se njihovim osobinama.

  Neke posebne posture za hranjenje malih grudi teško je odabrati. Možete se hraniti na bilo kojem mjestu, ali negdje mama će morati malo više saviti ili podići dijete malo više. Najudobniji položaj u ovoj situaciji je "Laganje na vašoj ruci".

  Lactostasis hranjenje

  Uz stagnaciju mlijeka u dojci, sva nastojanja žene koja se brine trebala bi biti usmjerena na pražnjenje režnjeva u kojima se mliječni čep stvara. Hraniti, a ne samo dopušteno, ali svakako neophodno, jer se nitko ne može nositi s usisavanjem mlijeka, kao dijete.

  Položaji za hranjenje tijekom laktozaze odabrani su na temelju dojke koja stagnira. To se može odrediti jednostavnim osjećajem prsa: mjesto stagnacije manifestira se kao bol i zbijenost. Tada morate slijediti ovo pravilo: beba najviše od sisati mlijeko iz onog dijela dojke na koji se brada podupire kada se hrani. Bez obzira na držanje, to će biti izmjena jednog od osnovnih poza koje smo prethodno razgovarali.

  Svaka mama za hranjenjem iskustva čini se omiljenim i manje omiljenim pozama. Budući da je dojenje proces u kojem sudjeluju dvije osobe, majke, zajedno s bebama, odabiru najudobnije položaje za sebe, prilagođavajući ih svojim osobinama i potrebama.

  9 udobnih položaja za hranjenje novorođenčadi: foto upute i preporuke za dojenje dojenčadi

  Da bi hranjenje bilo glatko, važno je odabrati prikladne poze u kojima će sve biti udobne - a za dugotrajne pritužbe dojki žena se neće umoriti i biti u stanju održati pozitivan kontakt s novorođenčadi. Naravno, većina majki intuitivno nalazi udobne položaje za dojenje, ali savjet neće biti suvišan, a fotografije će vam pomoći da jasno vidite optimalnu lokaciju.

  Što predstavlja za hranjenje smatra se ispravnim? Koje su bolje? Zapravo, nema ni jednog odgovora na ta pitanja - svaki od položaja ima svoje osobine. U različitim slučajevima, različiti položaji za hranjenje mogu biti prikladni. Možemo smatrati točnima one u kojima nitko nije nervozan, a mama se ne umara.

  Klasični "kolijevka"

  U sovjetskim knjigama o roditeljstvu ovo je stajalište predloženo kao jedino ispravno. Njegova je suština leži u činjenici da majka sjedi i pritisne dijete na svoje ruke. Takvo držanje je vrlo dobro za kratko hranjenje - može se koristiti ne samo kod kuće, već i na zabavi ili čak na putovanju. Glavna stvar - pronaći mjesto gdje možete sjesti. Sjednite, zagrlite bebu, majka je udobna 15 minuta, a onda joj se leđa i ruke umore. Walkthrough:

  • Mama sjedi na stolici ili na stolici. Možete sjediti na stolici ili klupi, ali onda se leđa još umora, čak i bolje, bolje je imati podršku.
  • Majka uzima dijete u naručju: glava leži na hrpu laktova jedne ruke, a mali dio leđa je u dlanu druge. Noge pružaju udobnu podlakticu.
  • Dijete leži i okreće trbuhu svoje majke.
  • Uz uobičajenu "kolijevku", dijete leži s glavom u smjeru dojke, od koje je sranje, a glavno opterećenje majke ide na ovu ruku.

  Odrasla dijete u "kolijevci" osjeća se više besplatno

  Križ ili unatrag "kolijevka"

  Takav položaj za hranjenje novorođenčeta može biti odličan, ali starije će se dijete teško držati u sličnom položaju zbog težine. U tom položaju majka podupire dijete rukom suprotnom od dojke. Ispada da leži potpuno na ruku. U tom slučaju možete otpustiti drugu ruku da biste pili čaj ili kratko pročitali.

  "Kolijevka" s jastučićem

  Suvremeni uređaji olakšavaju život, uključujući majke koje rade. Možete kupiti posebnu boomerang u obliku hranjenja jastučić s žicama, koji su fiksirani ispod dojke i osloboditi tereta tijekom hranjenja, slobodno ruke. Mama je samo trebala popraviti jastuk i staviti dijete na trbuščić. U tom položaju beba je tamo gdje je to potrebno, a žena i dalje može ustati ili nešto poduzeti s rukama, ako je potrebno. Možete, primjerice, popiti šalicu čaja ili se zagrliti starije dijete.

  Stavi ležeći na stranu

  Vrijedno je obratiti pozornost na držanje za hranjenje koje leži. Najsmješniji i najslabiji način prehrane leži na svojoj strani. U tako opuštenom položaju, možete biti dovoljno dugo.

  Dovođenje donji hranjenja

  • Mama leži na njezinoj strani, lagano savijene noge, glava leži na visokom jastuku, a ramena se nalazi ispod.
  • Glava djeteta postavljena je na krilo lakta ili na krevet, a noge mu se oslanjaju na koljena majke.
  • Mama daje dnu dojke.

  Ovo držanje je dobro za svakoga. Može hraniti novorođenčad koja još uvijek ne može sjediti nakon porođaja. Udobno držanje također je za mame starijih, jer je to dobar razlog ležanja na počinak.

  Kada se prakticira zajednički san, ležanje na svojoj strani omogućuje vam da u bilo kojem trenutku hranite bebu bez ikakvih problema, no treba imati na umu da ne biste trebali hraniti jednu dojku dva puta za redom. Potrebno je ili prelaziti s druge strane, ili svladati položaj s hranjenjem s gornje žlijezde mlijeka.

  Hranjenje gornje dojke

  Razlika u odnosu na prethodnu ležajnu poziciju je da dijete treba lagano podići tako da može dosegnuti gornji prsni koš. To je jednostavno učiniti ako stavite glavu i natrag na ruku i noge na stopalo. Mama malo gazi ramena, a gornji prsa postanu dostupni.

  S ovim položajem mogu se pojaviti problemi ako su matične žlijezde male. U ovom slučaju, majka bi trebala ležati na trbuhu (potpuno ili djelomično), prikladno je staviti ruku pod glavu. U šupljini između kreveta i gornje dojke postavlja se dijete, a gornja grudi su mu na licu.

  Za praktičnost, možete koristiti i mali tvrd podlogu ili valjak.

  Podignite ispod ruke

  Ova pozicija za hranjenje dojenčadi naziva se i "anti-krizom" ili "uhvativši loptu", jer se mrvice glave drže u rukama. Da biste poduprli dijete, možete koristiti valjak iz deke ili jastuka, običnog i posebnog. U tom položaju jedna ruka ostaje slobodna, ali za majku ne odgovara običnoj stolici, kao i za jasle, trebat će vam stolica s širokim naslonima za ruke. Možete sjediti na krevetu, uz priliku riješiti neke od problema koji se javljaju tijekom dojenja.

  Pozadina ispod ruke je relevantna u sljedećim slučajevima:

  • nepravilni zahvat na bradavici;
  • ispucane bradavice;
  • lactostasis (stagnacija u mliječnim žlijezdama) (preporučujemo čitanje: što učiniti s laktozom za liječenje?);
  • "Lazy sucker".

  Kako ovo držanje pomaže? To vam daje više kontrole i malo više slobode, jer jedna ruka ostaje slobodna. Mama dobro shvaća kako dijete uzima dojku i, s pogrešnim zahvatom na bradavici, to može ispraviti kako bi se dijete pravilno držalo i ne bi uhvatilo zrak.

  Često dijete ne dobiva na težini dobro, to može biti zbog činjenice da je takozvani "lijen plijen". On može brzo umoriti od usisavanja, pa čak i zaspati bez jela ispravno. U tom slučaju majka može slobodnom rukom tresti bebu ili premjestiti bradavicu u usta. Obično pomaže, a kada dijete dobije jače, bit će snažniji i aktivniji u prehrani.

  Na bradavicama mogu nastati pukotine, osobito kad se majka hrani u istom položaju. Promjena položaja olakšava hranjenje, olakšava bol i ubrzava zacjeljivanje rana. Otprilike isti mehanizam i laktakazom - ako postoji neka zubna usta u nekim lobama mliječne žlijezde, često je dovoljno promijeniti položaj, a problem će se brzo riješiti.

  Budući da su najpopularnije posture za hranjenje, kada je brada usmjerena na majčin trbuh, gornji režanj dojke otapa najgore. Da biste izbjegli stagnaciju, trebali biste hraniti u različitim položajima - u položaju ispod ruke, gornji rebra dobro su isisani.

  Opcija "lažna utičnica"

  Položaj opuštanja može biti što opušteniji ako ležiš. Mali nedostatak ležećeg položaja je da mama mora leći u sredini kreveta i ostaviti mjesta za dijete. Možete staviti ruku pod glavu, ali je brzo ukočen, pa biste trebali uzeti visoki jastuk.

  Opcija "presjek"

  • Mama se nalazi iznad djeteta, dojka se hrani djetetu odozgo.
  • Žena drži ruku malo na stranu i kako visi nad djetetom da ga hrani.

  Za ovu verziju položaja za hranjenje potrebno je malo prilagoditi, ali to je dobro jer se u ovom slučaju svi grudi dojke lako apsorbiraju i prazni. Ako se pojave problemi i postoji stagnacija u mliječnoj žlijezdi, za potpunije usisavanje mlijeka, majka može hraniti sva četiri na krevetu iznad bebe.

  Možete sjediti glavom do nogu ili obrnuto, stajati preko djeteta. Majka koja njeguje osjećat će točno kakve dionice treba resorpciju i odabrati odgovarajuću poziciju. Sve varijante takvog položaja su dobre po tome što sila gravitacije pomaže sisati, jer bradavica pokazuje dolje, pa je dijete lakše.

  Australska poza

  Ime "australski" povezano je s nečim egzotičnim. Zapravo, ovaj položaj, kad majka leži na leđima i dijete - trbuščić na trbuhu. Drugi naziv je "telefon".

  Ovo držanje za dojenje prikladno je u dva slučaja:

  • Mama je udobna držanje dok leži supine;
  • mlijeko je previše lako isisan iz dojke ili sama struji.

  U drugom slučaju, smjer bradavice dolje može dovesti do činjenice da dijete guši na pritisak mlijeka. Tada je pozicija "telefona" apsolutno neophodna.

  Primjena tih poza za hranjenje obično imaju samo u prvih šest mjeseci života bebe. Kasnije, kada se jača i nauči kako puzati, odabrat će mjesto hranjenja u kojoj je ugodno jesti. Ponekad se podsjećaju na akrobatske figure i jednostavno zadivljuju roditelje.

  Podići za hranjenje beba: 14 pozicija za svaki dan

  Treba li majka koristiti ono što predstavlja za hranjenje bebe? Što će biti najprikladnije? Što se preporučuje za mlade majke koje su podvrgnute carevima i za uklanjanje laktozaze? Četrnaest točnih mjesta za dnevnu hranu i prirodnu tehniku ​​primjene.

  U sovjetskim vremenima, ženama je ponuđen jedini ispravni položaj za hranjenje. Tražila je da sjedne na krevet stavljajući klupu pod nogu. Smatra se da u tom položaju majčino mlijeko bolje odlazi iz dojke, odnosno rizik od stagnacije se smanjuje.

  Danas se taj pristup smatra nerazumnim. Bez obzira na položaj u kojem žena hrani, mlijeko se potpuno uklanja iz dojke ako se promatraju tri komponente:

  • česta primjena, "na zahtjev";
  • koristiti više mjesta;
  • slobodna mjesta dojke: majka ne podržava dojku kada beba sranje.

  Glavni pristup odabiru položaja za hranjenje, preporučio konzultanti za GW, - mama bi trebala biti udobna. Osim toga, različiti položaji pomažu u rješavanju različitih zadataka.

  Rješenje za probleme nakon poroda

  U postpartum razdoblju, žena može suočiti s različitim problemima. I u svojoj odluci pomaže udobnom držanju za hranjenje novorođenčadi.

  • Umor. U prvih tjedana nakon porođaja, žensko tijelo radi punim kapacitetom. Generička aktivnost je ogroman stres za tijelo, uzima puno energije. Privremeno poboljšava dobrobiti žene, promjenu hormonskog podrijetla, jer tijekom razdoblja rada postoji snažno oslobađanje endorfina, što doslovno nadahnjuje ženu, čineći joj osjećaj napetosti energije. Međutim, hormonska razina postupno se stabilizira, a umor se prevrće nad ženom. Dobar odmor vam omogućuje da se nosite s njom, ali kako možete naći vremena za to, ako je dijete uvijek na dohvat ruke? Dojenje će biti odgovor! Koristite one poze u kojima se možete opustiti i uživati ​​u djetetu s djetetom. Nekoliko sati odmora tijekom dana pomoći će vam da se brzo oporavite.
  • Bol. Ako je rođenje bilo teško ili neprirodno, žena osjeća nelagodu postoperativne rehabilitacije. Šivanje na prepone isključuje mogućnost sjedenja, odnosno, takva mjesta za hranjenje privremeno su zabranjena. Nakon cezariannog odjeljka treba se koristiti postures za hranjenje djeteta, ne dopuštajući pritisak u abdomenu. Pokušajte s nekoliko mjesta kako biste odabrali najbolje i smanjili bol.
  • Lactostasis. Tradicionalno, žene odabiru jednu ili dvije udobne položaje za hranjenje. Međutim, u slučaju stagnantnog mlijeka potrebno ih je mijenjati. Nastajanje stagnacije posljedica je činjenice da neke od mliječnih režnja nisu potpuno otpuštene. Kako bi se spriječila laktozaza, preporučljivo je koristiti par, ali veći broj položaja, što će omogućiti da se svi dijelovi dojke oslobode visokom kvalitetom. Ako se, međutim, stvori stagnacija, bit će potrebno promijeniti položaj suprotno, jer se obično formira lactostasis na poleđini dobro oslobođenog mliječnog režnja.

  Priprema za hranjenje

  "Zadaća žene je da organizira hranjenje na takav način da je prikladna za nju", rekla je Irina Ryukhova, savjetnica za dojenje. - Pripremite jastuke, potpuno prekrivene s njima, kao tijekom trudnoće. Osjećajte se što opuštenije, a minuta hranjenja donijet će vam zadovoljstvo za vas i dijete. "

  Važno je ukloniti zbunjujuće i nadražujuće čimbenike, tako da se približite u sobi sami s bebom, ako je potrebno. Tijekom hranjenja, oštar osjećaj gladi često se "pomiče" na ženu. Ako ste skloni ovim "napadima", postavite ploču s užitkom i čašom soka u blizini. Trebali biste imati sve pri ruci.

  Predlažemo vam da proučite položaj za dojenčad novorođenčadi s fotografijama i videozapisima: ležanje, sjedenje i stajanje. U svakom položaju slijedite ispravno pričvršćivanje djeteta kako biste izbjegli pukotine na bradavicama i druge neugodne posljedice nepravilnog hranjenja.

  Laž

  Najudobniji položaj za dojenje - laganje. Oni pomažu ženi da se opusti, čak možete spavati pored djeteta, jer u prvim danima svog života dovoljno je dugo.

  Odredite prikladno mjesto za hranjenje: kauč ili krevet. Sofe s leđima su udobne i sigurne: ako je potrebno, možete ga ostaviti bez opasnosti od padanja mrvica.

  S druge strane

  Jedna od popularnih stavova koje koriste žene koje prolaze kroz carski rez. Uklanja pritisak na bolni trbuh koji pomaže mami lakše premještati postoperativno razdoblje. Situacija postaje glavni miran noćni hranjenje prilikom spavanja zajedno. Ni ti ni dijete nećete se probuditi jesti noću.

  1. Lezi na svoju stranu, ne dopusti naglasak na lakat. Stavite mali jastuk pod glavu.
  2. Stavite bebu u blizinu strane, odmah ispod bradavice. Važno je da mu je glava bačena natrag, što će omogućiti dobru otvorenu usta.
  3. Stavite dojku u usta djeteta. Držite mrvicu rukom ispod lopatica.
  4. Stavite dijete ispod stražnje strane valjka ručnika, ako namjeravate drijemati.

  Ova pozicija možda nije prikladna za majke sićušnih mrvica, jer dijete ne može doći do bradavice dok leži na svojoj strani. U tom slučaju upotrijebite sljedeću poziciju.

  Pri ruci

  Glava bebe malo je podignuta. To pomaže riješiti problem razlike u razini bradavice s obzirom na usta. Mama ne treba doprijeti do djeteta, što često stvara neugodnosti: lukovi se utihnu, bol se osjeća u leđima.

  1. Lezi na svoju stranu, udobno sjedite.
  2. Stavite bebu pored bok, stavite na podlakticu.
  3. Držite se dupe iste ruke. Slobodno prsa bez hrane.

  Da bi vam bilo ugodno, pružite podršku za glavu. Stavite jastuk, ali ne ležite na njemu visoko, neka ramena ostanu na krevetu. Zato nećete dopustiti bol u vratu.

  Jastuk za bebu

  Umjesto vlastite ruke, koristite jastuk za podršku djetetu. Vaše će ruke ostati slobodne, a dijete će lako doći do bradavice.

  1. Postavite jastuk na krevet, leže uz rame.
  2. Postavite dijete na bok na jastuku.
  3. Držite dijete za noževe ramena, stavite dojku u usta.

  Pazite da vam jastuk leži što je moguće čvrsto. Za pravilno hranjenje je potrebno da je beba trbuščić je pritisnuta protiv tvoje.

  Jastuk za mamu

  U tom položaju žena daje hranu gornju dojku. To pomaže u rješavanju problema stagnirajućeg mlijeka u bočnom režnju mliječne žlijezde, koja je slabo oslobođena u drugim položajima.

  1. Stavite jastuk pod glavu, leži na vašoj strani, nagnite malo naprijed.
  2. Postavite dijete pored strane.
  3. Stavite gornju dojku u usta, držite dijete za magarcu s istom rukom.

  Veći jastuk prikladan je ovom položaju, ali samo trebate leći na glavi kako biste spriječili bol u vratu.

  utičnica

  Neobicno na prvi pogled, poziciju koja će vam pomoći u rješavanju problema stagnirajućeg mlijeka. Ako je došlo previše, a dijete nije moglo u potpunosti osloboditi dojku, postoji rizik od razvoja laktozaze.

  Pridonosi neravnomjerno oslobađanje mliječnih žlijezda: ne postoji stagnacija u režanjima prema kojima se brada djeteta okreće tijekom hranjenja. Stoga, osjećaj pečata u prsima odozgo, među svim pozama za hranjenje djeteta, odaberite "utičnicu" koja će vam pomoći kod laktozaze.

  1. Naslonite se na jastuk bočno. Stavite lakat iza glave tako da jastuk bude u pazuh.
  2. Stavite dijete pored strane tako da noge "gledaju" u suprotnom smjeru od vas.
  3. Stavite u usta najbliže prsima, držite oštricu ramena.

  Za hranjenje s utičnicom, položiti na stranu na kojoj je kovčeg stagnirala.

  S izbočenjem

  Položaj je identičan hranjenju na strani, ali majka je na lakat. Kao rezultat toga, mliječne žlijezde visi nad djetetom, što pomaže povećati protok mlijeka. Ovo se držanje treba koristiti tijekom halafikacije kako bi stimulirala proizvodnju mlijeka, ako je potrebno, povećanu potrošnju. Dobro je za vraćanje bebe iz boce do dojke, jer olakšava proces dobivanja hrane od nje.

  1. Lezi na tvojoj strani, stojite na lakat.
  2. Stavite dijete na bok, pritisnite trbuh na trbuh.
  3. Stavite prsa u usta slobodnom rukom.

  Teško je hraniti u takvom položaju duže vrijeme, jer ruka na koju se naginjate brzo postaje tup. Stoga ga koristite samo u "posebnim" situacijama.

  Sjedeći položaji

  Podići za hranjenje novorođenčad kod sjedenja se tradicionalno i široko koristi. Dopustite mami da se "hrabri" kako bi brzo hranili bebu. Prikladno ako stavite mrvicu na spavanje, jer je s tog položaja lakše ustajati i pomaknuti mrvicu na krevetić.

  Za prikladnu hranidbu pokupite pravo mjesto. To može biti kauč ili stolica s mekim naslonima za ruke. Neke žene primjećuju praktičnost stolaca za ljuljanje, u kojima mogu uzeti drijemež, čak i hranjenja u sjedećem položaju.

  jasle

  Klasična pozicija u kojoj je dijete smješteno u majčinim rukama. To je najviše udobnost za bebu, koja može zauzeti poziciju blizu onoga u kojem je bila u trbuhu moje majke. Ali za mamu, to nije tako zgodan. Uz dugotrajno hranjenje, ženska je leđa zanijemena, pogotovo ako se naginje naprijed. Da biste izbjegli neugodne osjećaje, čak i ako ste s djetetom sjedili u rukama, bolje je lagano se nasloniti na jastuk ili naslon.

  1. Sjednite na kauč, zauzmite udobnu poziciju.
  2. Uzmi mrvice na rukama tako da mu se glava stavi na lakat.
  3. Okreni ga i drži ga do trbuha. Uhvatite svoju slobodnu ruku preko magle, malo više da podupre naslon sjedala.
  4. Provjerite je li usta smještena neposredno ispod bradavice, ali snimanje je moguće.
  5. Dajte prsima. Stavite ruku koja drži glavu na jastuk.

  Prvo, potreban vam je visoki jastuk, jer ćete morati držati svoju ruku dovoljno visok. Provjerite je li glava mrvica bačena natrag. Tako će moći slobodno disati s izljevom i potpuno sisati mlijeko s dojke.

  Natkrivena jaslica

  Položaj će vam pomoći u hranjenju novorođenčeta, koji još nije naučio dobro uhvatiti bradavicu. Ona pruža najbolju fiksiranost glave, u kojoj su usta najbliža prsima.

  1. Sjednite na kauč, stavite jastuk na koljena.
  2. Uzmite dijete s desne strane, držite glavu dlanom. Ispravite je prstima dok ruka podupire leđa i ramena.
  3. Dovedite dijete na lijevu dojku, stavite ga u usta, držite je.
  4. Provjerite je li prianjanje ispravno, a zatim ga ne morate držati rukom.
  5. Stavite dječju ruku na jastučić.

  U tom položaju, glavno opterećenje se stavlja na dječju držač, tako da se može umoriti. Dok je dijete tamo, možete lagano mijenjati ruke. Ili, pazite da beba dobro sisanja dojku, prebaci ga u redoviti krevetić.

  Od ispod ruke

  Roditelji rijetko koriste majke koje rade, međutim, zbog praktičnosti, nije niža od klasičnog jaslica. Također će biti korisno u rješavanju nekih problema. "Nakon carskog dijela, možete koristiti ovu poziciju da ublažite pritisak na području bolnog trbuha", kaže Irina Ryukhova, konzultantica GV-a. - Također će biti korisno ako majka ima ravne bradavice da je dijete teško uhvatiti. Ona će pomoći smirivanju hiperaktivnog djeteta i pružiti udobno hranjenje kad se dijete "izbaci" u svojim uobičajenim položajima, ne dopuštajući svojoj majci da ga zadrži ".

  1. Sjednite udobno, stavite jastuk ili jastuk ispod struka. Postavite drugi jastuk na stranu koju namjeravate hraniti.
  2. Uzmite desertnu mrvicu, stavite mu noge iza leđa.
  3. Okreni trbuščić bebe na svoju stranu i zabravite glavu i vrat dlanovima. U ovom slučaju, lakat drži magarca.
  4. Pazite da su usta smještena na razini bradavice, staviti u prsa.
  5. Stavite ruku na bebu na jastuku.

  U ovom položaju, samo glava djeteta izlazi iz ruke majke. Dobra podrška spasiti će vašu ruku od umora, pa za podršku odaberite visoki i gusti jastuk.

  Na koljenima

  Pozi za odrasle bebe koje savršeno svladavaju. Starija djeca "uhvatiti", tako da mama čučan na kauču da priložite na prsima. Možete ga koristiti kada beba počne sjesti, tj. Nakon šest mjeseci.

  1. Sjednite na kauč, naslonite se na leđa.
  2. Sjednite dijete na koljenima okrenutim prema vama. Stavi noge iza leđa.
  3. Ponuda mrvice grudi.

  U tom položaju beba može gledati majku i čak komunicirati s njom, sisavši mlijeko. Zato voli toliko većine beba.

  Stalni položaji

  Ove odredbe će postati "spasilac" kada majka treba položiti "čišćenje" dijete ili obaviti kućanske poslove, a mrvica moli na rukama. Dopuštaju da ne prekidaju hranjenje ako trebate susresti svog tatu koji se vratio kući.

  Bolest pokreta

  To je slično klasičnom kolijevku, u kojoj majka stoji i polako trese mrvice. Omogućuje vam smirivanje uzrujanog djeteta, pomaže mu da zaspi.

  1. Uzmi dijete u svoje ruke.
  2. Postavite glavu na lakat, s istom rukom držite pod magom.
  3. Stavite trbuščić na trbuh, hranite prsa slobodnom rukom.

  Prikladno je hraniti novorođenče i kretati se jednom rukom. Kada dijete raste, bolje je držati ga objema rukama.

  Na bedro

  Pozicija za bebe sklona učestaloj regurgitaciji. Mrkva je okomita, pa jede tiho, bez gutanja zraka. Omogućuje smanjenje intenziteta odljeva mlijeka kod žena s hiperklaktacijom, rješava problem gušenja djeteta.

  1. Uzmi dijete u svoje ruke.
  2. Držeći se pod guzicom, učvrstite glavu ispod bradavice.
  3. Stavite prsa u usta slobodnom rukom.

  Obično u takvim položajima, bebe brzo nađu dojke. Mjesto ispod bradavice uzrokuje podizanje glave i široko otvorenih usta. To pomaže pravilnom snimanju dojke.

  Dijete staje

  Situacija za starije djece koja su pričvršćena za "majčin sustav" za uživanje ili se smiruju.

  1. Stani na koljena.
  2. Zagrli dijete za ramena i magarca, čvrsto ga držite.
  3. Dopustite mu da uzme grudi i sisati ga po potrebi.

  Tipično, ti "zalogaje" traju samo par minuta. Nakon toga dijete se vraća u igre.

  U remenju

  Hranjenje u remenima korisno je za šetnju ili u brigu o kući. Učvršćivanje bebe na majčinom prsima stvara bliski kontakt, u kojemu će mrvica biti zamoljena da ga hrani.

  1. Oslobodite dojku, hranite je djetetu.
  2. Pazite na pravilan dodir: obično glava djeteta iznad razine bradavice u remen. Ako hranjenje uzrokuje nelagodu, premjestite dijete na položaj zaustavljanja.

  Nakon što ste ovladali tehnikom hranjenja u remen, možete se lako hraniti u svim uvjetima: kod kuće i na ulici.

  Tehnika samodjeljivanja

  Bez obzira koliko su stručnjaci napisali ispravne posture za hranjenje novorođenčadi, svaki par majke-bebe imat će svoje vlastite nijanse. Tako kaže američki savjetnik za dojenje, profesor pedijatrije Susan Colson.

  Godine 2008. prezentirala je disertaciju o dojenju kao prirodnom procesu interakcije između majke i djeteta. A ona je predložila praksu odbijanja da nametne bilo kakve poze za hranjenje, zamjenjujući ih "samopoštovanjem".

  Self-priming tehnika omogućuje mama da se opustite što je više moguće. I sam dijete da pronađe udobnu poziciju za privitak. Profesor ju je promatrao u životinjskom svijetu, gdje se majke jednostavno naslanjaju na leđima ili bočno, dopuštajući djeci da sami pronađu bradavicu i počnu hraniti.

  Preporuke za žene što je moguće jednostavnije.

  • Oslobodite dojku i skinite dijete. U tehnici samo-primjene, kontakt kože i kože je važan.
  • Lezite na kauču ili sjedite na stolici gdje ćete biti najudobniji. Koristite jastuke za podršku glavi, leđima i nogama. Najudobniji položaj koji se naslanja. Uključite televizor ako vam pomaže da se opustite.
  • Stavite bebu na trbuh. Održavati ruke, u pravilu, nije potrebno.
  • Dodirnite bebinu obraz, pomažite mu da duboko uhvati bradavicu. Dobar prianjanje dobiva se postavljanjem usta ispod bradavice.
  • Pokrijte sebe i svoju bebu s udobnim pokrivačem kada uhvati bradavicu i opusti se dok skrb.

  Djeca vole spavati, ležeći na trbuhu moje majke. I ti možeš ostati dok je maca sranjela. Ako glava počne padati na svoju stranu, poduprijeti je rukom. Radi praktičnosti, naslonite se oko naslonjača ili stavite jastuk ispod nje.

  Svi pozivi za hranjenje djeteta prikazani su u obliku općih preporuka. Svaka majka će moći pronaći najudobnije pozicije koristeći ove tehnike. Korištenjem različitih položaja postiže se ne samo praktičnost dojenja, već i učinkovita prevencija problema mliječnih žlijezda: pukotina, lactostasis, mastitis.