Podiže za hranjenje novorođenčeta

Hrana

Neke mlade majke osjećaju bol tijekom hranjenja. Najčešće je uzrokovano neispravnim položajem tijekom hranjenja ili kršenjem tehnike primjene djeteta na dojku.

Općenito, tehnika dojenja je vrlo važna jer čini dojenje ugodnim postupkom za mamu i njezinu bebu. Zadaća mu je da mu pomogne pravilno uzeti prsa kako bi dobio dovoljno mlijeka.

No, prije nego što razmotrimo osnovne posture za hranjenje, neka je shvatiti kako pravilno priložiti i odstraniti bebu iz dojke.

Tehnika vezivanja grudi: osnovna pravila

Važan upozorenje: pranje dojke prije svakog hranjenja nije obavezno, inače će doći do pukotina na bradavicama. Zatim hraniti bebu će biti vrlo bolno.

 • Prvo pravilo tehnike primjene na dojku - dijete mora otvoriti usta širokom i uhvatiti ne samo samu bradavicu, već i smeđu površinu oko nje - halo. Da biste to učinili, bradavica mora biti strogo ispred grlišta mrvica, a on mora odbiti glavu natrag.
 • Veliki prst mamica je na vrhu dojke na djetetovoj gornjoj usnici. Preostali prsti trebaju biti blizu donje usne, obično paralelno s njom. Pazite da prsti ne zatvaraju halove.
 • Sada morate iscijediti malo mlijeka iz bradavice i pomaknuti ga oko donje usne djeteta, što zauzvrat mora otvoriti usta. Stavite bradavicu u usta tako da donja usnica bude ispod bradavice. Da bi mlijeko bilo malo brže, halo se može malo stisnuti prstima.
 • Ako sve ispravno radite, spužve bebe dobro će se iskrsnuti i istovremeno uhvatiti neke halove.
 • Slušajte je li beba proguta. Uz pravilnu tehniku ​​hranjenja, čut ćete gutanje zvukova i smacking.
 • Ako dijete čvrsto zaglavi na prsa, nemojte paničariti i "razdvojiti". Možeš se ozlijediti. Postoji vrlo jednostavna tehnika: umetnite mali prst u kut usne šupljine, ostavljajući u zraku i "depresivno", a time i vakuumu koji se stvara za vrijeme usisavanja.
 • Vrlo je važno u kojem ste položaju sjedili. Ako se tijekom hranjenja posveti djetetu, onda će vam se leđa vrlo brzo umoriti, a malo je vjerojatno da ćete uživati ​​u ovom procesu. Bolje je naginjati prema sebi. Također je pogrešno ako se proteže na prsima ili visi na njemu.

Hranjenje poza

„Jasle”

Ovo je najudobnije i najoriginalnije držanje novorođenčeta. Prikazan je u rodilištima. Uzmi bebu u svoje ruke i stavite je kao da je u kolijevci. Glava bebe - imate na lakatima savijati jednu ruku, a drugu ruku držite pod leđima. U isto vrijeme, dijete može pritisnuti trbuh, a usne su izravno ispred bradavice. U ovom položaju prikladno je hraniti se od bilo koje dojke, jednostavno prebacivanje djeteta s glavom s jedne strane na drugu. Možete sjediti i stajati, čak i hodati, dok hranite i ljuljajte bebu.

"Križni kolijevka"

Izgleda kao "kolijevka" poza, ali s nekom razlikom. Ako je u kolijevci glava mrvica samo ležala na hrpu vaše ruke, onda na tom položaju podupirete ga dlanom. mali poli-
još uvijek leži na krilu ove ruke, koja je na strani "dojilja", a s druge strane stvaraš dodatnu podršku za djetetovu glavu.

Križ "kolijevka" prikladan je kada pravedan "izradi" ispravno prianjanje dojke. Dakle, s dlanovima možete podesiti položaj i nagib glave djeteta kako bi ispravno i, najvažnije, duboko zarobljavala bradavicu i areolu žlijezde. To se posebno odnosi na prerane i slabe bebe.

"Od ispod ruke"

Sjedite udobno, stavite dijete na jastuk i, podupirući glavu rukom, nježno stavite bebinu pazuha. Kao rezultat, dijete leži na savijenom laktama vaše ruke, glava je u dlanu, a noge su na leđima. Izgleda da je beba na dohvat ruke. Glava bebe bi trebala biti samo iznad njegovih nogu - to će mu biti prikladnije sisati grudi.

Ova je pozicija posebno prikladna za majke dvostrukih majki. Oni mogu držati djecu istovremeno: jedan sisati jednu dojku, a drugu drugu.

Ako ste imali carski rez ili teški posao, a liječnik vam zabranio da sjednete, onda dijete može biti hranjeno na istom mjestu, ali samo leži. Ležete na podlaktici, a dijete je okomito na vaše tijelo, uz pomoć nogu. Dječak podupire djetetom, a pozicioniran je "naglavce" u odnosu na dojku.

Ovo je držanje idealno za pečate u dojci, kada dijete ne potpuno sisati mlijeko, to je prevencija stagnacije, pa je poželjno hraniti bebu barem jednom dnevno.

"Laganje na tvojoj strani"

Stavite dijete na krevet, ležite pored bebe. Ramena počiva na krevetu. Pritisnite dijete za sebe, trbuh na trbuh i nos na bradavicu.

Važno: budite oprezni da ne zaspite u tom položaju!

"Ležati na ruku"

Ovo držanje je slično prethodnom, ali postoje razlike. Lažete s djetetom okrenutim jedan prema drugome, oboje s lijeve strane. Bolje je staviti jastuk ispod glave novorođenčeta tako da mu je lakše doći do bradavice. Starije dijete ga neće trebati. Zagrli dijete s donjom rukom tako da je glava na vrhu ruke. Isto tako, leži na ruci kada ga stenete. Dijete, dajete "niži" prsima, što je bliže ruku koja ga zagrli.

Pozicija je dobra jer vam leđa može odmoriti i opustiti se.

"Beba na mami"

Ta je pozicija prikladna za one majke koje imaju dosta majčinog mlijeka, koje doslovce spurts, a beba u supstantivnom položaju samo guši. Takvo će hranjenje biti bolno za njega. Stoga, uzmi ležeći položaj, stavite trbuh na trbuh. Glava mu se malo pomaknula.

Ova situacija je također dobra jer sprječava nastanak plina i kolike.

Ovo se držanje može kombinirati s laganom gimnastikom kako bi se novorođenčad (posebno 1 - 1.5 mjeseci) pomaklo malo. Stavite bebu na trbuh. Nisko u početku. Nakon nekog vremena, početi će početi, pokušati puzati. U ovom trenutku, stavite ruke ispod pete, dajući mu podršku. Napravit će nekoliko poteza i bit će na prsima. Podržite pazuha. Tako dijete aktivno traži dojku. Zatim ga uzima i počne sisati.

„Prevjes”

Ime ove pozicije govori za sebe: majka visi nad djetetom, dajući mu dojku. Može se probiti na sva četiri na krevetu i hraniti bebu ili objesiti preko stola za presvlačenje. Glava bebe bi se trebala okrenuti na stranu.

Ova pozicija omogućuje oslobađanje nižih i središnjih dijelova mliječne žlijezde od mlijeka, čime se sprječava stagnacija. Također, ta se pozicija preporučuje za mameje djece koja su rođena prerano, slaba i ne mogu samostalno dojiti.

Odaberite što je prikladno!

Ni manje važno u hranjenju je i udoban položaj majke. Taj proces odvija se na različite načine, ima takvih sretnih mama, čija djeca sisati svoje grudi pola sata ili čak i duže. Ako poza nije ugodno za ženu, uskoro će osjetiti bol u leđima, noge, ruke, itd. Će početi iscjeljivati. Ona neće uživati ​​u takvom postupku, štoviše, stalno će prekinuti hranjenje da promijeni položaj. I to će već imati negativan učinak na dijete, koje će svaki put morati zgrabiti prsa, gutajući zrak, koji je, kao što je poznato, dovodi do kolike.

Važno: ramena trebaju biti spuštena, leđa je opuštena, prvo, protok mlijeka će biti bolji, a drugo, dijete će osjetiti opušteno stanje i bolje sisati.

Stoga, odmah proučite i isprobajte različite poze, pronađite onu koja vam je ugodno. Možda će vam trebati neki atributi ─ jastuci ili posebni jastuk za trudnice (u obliku potkovice) koji će vam sada pomoći da podignete bebu dok je sisati grudi.

Tražite pravi način prehrane novorođenčeta iz boce? Pregled najudobnijih položaja za hranjenje!

Pravilan položaj djeteta kod hranjenja iz boce vrlo je važan, jer ako je beba neugodna, vjerojatno neće moći jesti mirno. A onaj koji hrani dijete, može se brzo umoriti (pogotovo ako dijete jede polako), ako su poze za hranjenje djeteta iz boce neispravno odabrane.

Hranjenje novorođenčeta iz bočice nužan je zbog važnih razloga za mame (zdravstveno stanje, nedostatak mlijeka ili mala količina, rani izlazak iz porodiljnog dopusta). Ali isto tako, kao i prirodno dojenje, umjetno hranjenje treba pravilnu organizaciju.

Zašto je držanje toliko važno?

Svako dijete je jedinstveno i stoga nema univerzalnog stajališta o pravilnom hranjenju novorođenčeta iz boce.

Odmah nakon rođenja, dijete može imati jedno držanje. I kasnije - drugi će učiniti. Ovo se ne treba bojati. Ovo je normalno!

Postoji nekoliko općih pravila koje svaka majka treba slijediti tijekom cijelog razdoblja hranjenja boce. Pravila za hranidbu boce:

 1. Cijelo dijete od krune za pete bi trebalo biti u istoj ravnini. Ne bi se trebao zavoja.
 2. Treba primijetiti taktilni kontakt, kao i tijekom dojenja. Može biti "koža na koži" ili jednostavna poteza.

Jednako je važno pratiti sve korake - pripremu mješavine, hranjenje, proces ostavljanja viška zraka. Dijete gubi zrak samo u dva slučaja ako je bočica nepravilno postavljena i bradavica nije potpuno napunjena mlijekom, a također ako poza ne stvara nijednu ravninu tijelu.

Ako inventar, mješavina je odabrana pravilno, onda posljednja faza hranjenja može donijeti nelagodu bebi. Zrak koji je zarobljen u želucu mora izaći tako da probavni sustav ne doživljava preopterećenja.

Podići za hranjenje bebe

Razmislite o tome kakvu poziciju i kakvu poziciju hranite bebu, kao i kako pravilno držati dijete dok hranite. Postoji nekoliko osnovnih stavova za djecu s umjetnom hranom - ležeći na rukama, na njihovoj strani, sjedi.

Svako držanje treba biti udobno i za bebu i za roditelja.

Znači, nije se trgnuo

Sprječavanje regurgitacije:

 1. Dijete u ovom slučaju nalazi se na bočnoj strani. Bolje je da se radi o lijevoj strani, kako to preporučuje pedijatri.
 2. Moguće je popraviti svoj položaj s posebnim stezaljkama, valjcima za napajanje ili jastukom.
 3. Mama mu daje bočicu na bok, a ona i sama može leći na svojoj strani kako bi održala kontakt očima s djetetom.
 4. Obavezno kontrolirati postupak punjenja bradavica s mlijekom.

Tako da ne guši

 1. Mama sjedi na kauču ili udobnoj stolici, naslonjena na leđa.
 2. Savija koljena i ima dijete tako da njegova stražnjica sjedi na jednom boku, a leđima leži na drugom.
 3. Glava mora biti položena na savijeni lakat.
 4. Uz slobodnu ruku mama drži bocu mlijeka.

Potrebno je provjeriti brzinu protoka, koja ovisi o broju otvora u bradavici i kutu nagiba same boce.

Da ne bude gušen

 1. Dijete je u svom krevetiću, a majka sjedi u blizini.
 2. Kada se hranite u ovom slučaju, možete staviti ravnu pelenu, najtanje jastuk ili ručnik.
 3. Boca se nalazi pod kutom od 45 stupnjeva. Ova pozicija stvara optimalnu brzinu protoka mlijeka i udobnost.

Stalak mama u ovom slučaju se ne preporučuje, jer leđa će biti u neprirodnom položaju i samo će početi ozlijediti. Važno je kontrolirati nagib glave jer njegov pogrešan položaj potiče ulazak mlijeka u dišni sustav.

Da biste spriječili ulaz zraka

Ulazak zraka s hranom dovodi do lažnog osjećaja sitosti u mozgu. Važno je da odstranite od procesa hranjenja boce, svakih 5-10 minuta, tiho ga izvadite na nekoliko sekundi tako da ispadne.

No, kako bi se smanjila količina zraka koja ulazi, potrebno ga je hraniti u položaju polu ravno. Ta je pozicija najčešća.

 1. Mama uzima dijete u naručju.
 2. Njegova glava je povoljno smješten na lakat, dlan drži magarca.
 3. Svojom slobodnom rukom majka mu daje bocu pod nagibom tako da je cijela šupljina bradavice puna mlijeka.

Potrebno je provjeriti prisutnost mjehurića u mješavini i, kad se pojave, promijeni položaj djeteta u vertikalni položaj i uklanja bocu iz usta.

Je li moguće hraniti novorođenče koji leže? Na tom položaju stručnjaci ne preporučuju davati bocu zbog opasnosti od pada mlijeka u srednje uho i razvoja infekcije.

Ostale odredbe

Ako dijete već sjedi pouzdano, a zatim, pokazujući samostalnost, može držati bočicu i odabrati udobno držanje tijela, kao i jesti sjedeći. U takvim slučajevima, roditelj također mora biti blizu i nadzirati proces hranjenja.

Savjeti za roditelje

Savjeti za roditelje o hranjenju položaja:

 • Ponekad se događa da se mame mame umorne. U tom slučaju možete koristiti uređaje za fiksiranje - jastučići za hranjenje, valjke ili jednostavni ručnik.

Uz pomoć, dijete i bočica mogu se anatomski ispravno postaviti. Međutim, važno je održavati vizualni i taktilni kontakt.

Ni u kojem slučaju ne može ostaviti dijete samo, ako je zauzet bočicom!

 • Bez obzira na držanje, emocionalna udobnost majke ili osoba koja ga hrani u ovom trenutku također je važna za dijete da dobije maksimalnu korist od hranjenja.
 • Nema potrebe da ga hranite ako ste ljuti, uznemireni ili ljuti.
 • Također, nemojte početi hraniti ako je dijete zabrinuto zbog nečega. Važno je ukloniti uzrok anksioznosti i potom hraniti bebu.
 • Dijete bi trebalo osjetiti samo ljubav, njegu i toplinu.

  Korisni videozapis

  Nudimo gledanje videozapisa o pravilnoj hrani djeteta iz boce:

  zaključak

  Važno je da sve majke sjetite da zdravlje bebe i odnos s njim ne ovise o načinu hranjenja. I ne morate se posramiti u slučaju odabira umjetne metode prije prirodnog. Svaka majka je najbolja za dijete!

  Hranjenje novorođenčeta: sve nijanse

  Kad je moja najstarija kćer pročitao temu članka na kojem sam radio, "Kako hraniti novorođenče", nasmijala se i svjesno rekla: "Kako hraniti novorođenče?" Obično. Dojke. "

  Buduće majke također mogu razmišljati sve dok se ne stavljaju u ruke novorođenčadi. U ovom uzbudljivom trenutku prve primjene, često su svi teorijski aspekti hranjenja i primjene, o kojima su čuli ili čitali, negdje izgubljeni.

  Čini se da je tema prehrane novorođenčeta dobro pokrivena u raznim izvorima. Svi znaju o prednostima dojenja itd. Pitanja o tome kako hraniti novorođenče uvijek se shvaćaju u učionici na "školi mladih majki".

  No, s pojavom djeteta, novorođenčadi neminovno postavljaju pitanja: kako pravilno hraniti, u kojem položaju, koliko vremena, treba li režim, kako razumjeti ima li dovoljno mlijeka za dijete, ako je dijete pravo na dojenje itd.

  Posebno se pojavljuju mnoga pitanja u prvom (adaptivnom) mjesecu djetetovog života. U ovoj fazi beba i majka nauče međusobno komunicirati, kako bi se prilagodili.

  Prvo mlijeko, prvih dana nakon rođenja

  Neposredno nakon isporuke, vrlo je važno priložiti bebu majčinoj dojci. Čak i ako tijekom ove primjene dijete dobiva doslovce nekoliko kapi kolostruma.

  Rano privezivanje djeteta na dojku pruža mnoge prednosti.

  • brzo stvaranje laktacije i poticanje proizvodnje majčinog mlijeka u većem volumenu;
  • brže prilagodbe djeteta na uvjete izvan trbuha njezine majke, budući da su crijeva bebe brže naseljena korisnom bifidum-florom. To znači da se nepovoljno razdoblje prolaznog disbakterijusa crijeva djeteta smanjuje;
  • jačanje osjećaja majčinstva, smanjenje razine hormona stresa u ženskoj krvi, ubrzavanje involucije maternice (vraćanje prenatalnih veličina).

  Ova koža na dodir s kožom omogućava djetetu da ponovno osjeti toplu majku, da osjeti miris majke, tuku srca. Pokazano je da ranije uspostava takvog psihološkog kontakta daje snažan poticaj za normalan razvoj duše.

  U prva 2-3 dana nakon rođenja, žena ne proizvodi mlijeko, već kolostrum - najvredniji proizvod mliječne žlijezde za novorođenče.

  Mama ne smije biti zastrašivao činjenicom da je kolostrum početno raspoređen u manjoj količini. Zbog visokog sadržaja kalorija i prehrambene vrijednosti djeteta, dovoljna količina kolostruma je dovoljna.

  Bogat je proteinima i mastima. I, za razliku od zrelog mlijeka, u kolostrumu nema mnogo vode.

  Gusta konzistentnost kolostruma može se smatrati brigom prirode o nezrelom urinarnom sustavu novorođenčeta. Bubrezi bebe teško je nositi se s velikim opterećenjem vode.

  Također treba vremena da dijete promijeni puteve do drugog - enteral (kroz usta) - vrsta hrane, za pokretanje gastrointestinalnog trakta i njegovu enzimsku aktivnost. A kolostrum, kao ništa drugo, pomaže u ovom malom organizmu.

  U kolostrumu, postoje mnogi enzimi koji pomažu malom debelom probavnom sustavu da se nosi sa svojom funkcijom.

  Kolostrum ima umjereno laksativni učinak. Tako pomaže očistiti crijeva bebe od izvornog izmeta (meconium).

  Kolostrum je također vrsta imunološke inokulacije. Sadrži majčinske imunoglobuline. To su imuni proteini koji prenose imunitet od majke do djeteta. Oni će zaštititi dijete od infekcije prije dobi od šest mjeseci. Uostalom, njegov imunitet tek treba formirati.

  Čak i formiranje imuniteta pomaže rana kolonizacija još uvijek sterilnih crijeva novorođenčeta pomoću lakto-i bifidobakterija, koji se nalaze u velikim količinama u kolostrumu.

  Na temelju gore navedenog, kolostrum je najvredniji i jedinstveni proizvod za prehranu nerođenog djeteta. Stoga je važno ne propustiti priliku za početak dojenja bebe s ove važne pozornice.

  I nema potrebe žuriti da ih hrani mliječne zamjene (mješavine), nadajući se da su bolji od ove male količine kolostruma.

  Kako prilagoditi dojenje?

  Da bi dojenje bilo uspješno, dugo i zadovoljavajuće za oba sudionika u tom procesu (majka i beba), morate naučiti kako ispravno staviti dijete na prsa.

  Uostalom, kada dijete ispravno bilježi dojku, dobro jede, ne hvata puno zraka u procesu hranjenja. Istodobno, majke nemaju boli kad se hrane, ne nastaju pukotine i bolne bradavice.

  Kako se prijaviti na dojku novorođenčeta?

  Razmislite o stavljanju na primjer klasičnog držanja za hranjenje. Ovo je tzv. "Kolijevka" poza. Ovo je udobna pozicija, majka se može opustiti i čak se opustiti tijekom njege.

  Ja ću vam reći što je to "kolijevka".

  Mama sjedne, naslanjajući se na udobnu podršku. Potrebna je oslanjanje, inače će mama biti teško. Uostalom, prvi feedovi mogu trajati i do 40 minuta.

  Osim toga, za udobnost, bolje je staviti noge na malu stolicu ili isporuku, inače će se noge nepotrebno naprezati.

  Mama drži mrvicu u lakat, držeći vrat i leđa. Beba bi trebala biti postavljena na majku i pritisnula trbuh na trbuh.

  Dakle, uho, ramena i bedra bebe nalaze se na istoj liniji. Važno je da beba ne baci glavu natrag, ne zavoja.

  Važno je držati dijete ne na stražnjoj strani glave. Inače, kada se dijete drži iza glave, on se nasloni, brine, nestaje na dojci. Točnije je držanje vrata i gornjeg ramena.

  Najprikladnije je da majka opusti svoju desnu dlan s lijevom rukom i njezinom lijevom - desnom rukom.

  Uzmite dojku, stavljajući palac na vrh malo dalje od areole (tamno bradavica područje), bez zatvaranja, a ostala četiri prsta - na dnu.

  Prilično uobičajeno držanje škare, kada bradavica ostaje između indeksa i srednjih prstiju, ne dopušta djetetu da stavlja dojku dovoljno duboko u usta.

  U trenutku primjene djetetova nosa treba biti nasuprot bradavice.

  Stisnuvši kap mlijeka, pomaknite dno bebe spužve. Nakon što čeka da beba otvori usta, stavite bradavicu u usta djeteta. S druge strane pomaknite dijete malo prema prsima.

  Zbog takvog pokreta brojača, hvatanje prsa bit će dublje i točnije.

  Navest ću nekoliko kriterija za ispravno snimanje dojke djeteta:

  • Dječja su usta širom otvorena.
  • Spužve su dobro okrenute i pokrivaju većinu areole.
  • Mrlje mrvica počivaju na prsima.
  • Dječji obrazi nisu potopljeni.
  • Čujete da dijete gutati mlijeko, ali nema sisanja, prigušenja i drugih glasnih zvukova tijekom sisanja.
  • Dijete se cijelo tijelo okreće prema dojci, a ne samo glavi.

  Ako majka učini sve što je u pravu u pripremi za hranjenje i kada se nalazi na prsima, tada neće osjetiti bol i nelagodu tijekom hranjenja.

  S takvom tehnikom primjene, vrh bradavice počiva na zoni tranzicije čvrste (kosti) u mekano (mišićno) nebo djeteta. I valoviti pokreti s djetetovim jezikom ne povlače osjetljivi otok.

  Nakon hranjenja djeteta, pazite da je držite uspravno nekoliko minuta. Vjerojatno ste čuli izraz - "držite stupac".

  To je neophodno kako bi se dijete moglo riješiti mjehurića zraka, koje u procesu usisavanja mogu ući u trbuh.

  Ako to nije učinjeno, tada će u unutrašnjost uliti suvišni zrak. Dakle, oni će izazvati napad crijevne kolike u djeteta.

  Također, ako ne čekate otpuštanje viška zraka iz trbuha nakon hranjenja, tada će takav mjehurić plina pokrenuti regurgitiranje u bebi.

  Moram li oprati grudi prije i nakon hranjenja?

  Dojka ne treba dodatno pranje prije hranjenja. Nakon hranjenja, pranje dojke je također nepotrebno. Činjenica je da se nakon hranjenja na koži bradavica pojavljuje prirodni zaštitni film koji sprječava rast patogenih bakterija.

  Prekomjerna higijenska procedura, osobito s upotrebom sapuna, osobito sapuna za kućanstvo (neke bake savjetuju), osušite tanku kožu bradavica. I to je ispunjeno izgledom pukotina na njima i nelagodom tijekom hranjenja.

  Dosta je za majku koja se brine za tuširanje dva puta dnevno i nema potrebe da se "gnjavi" o dodatnom pranju dojki.

  Iznimka su slučajevi kada majka koja se brine koristi bilo kakve lijekove za bradavice u obliku masti ili gelova.

  Štoviše, lijekovi koji mama ne koriste uvijek nisu iznimka, a prije davanja hrane trebaju pranje dojki. Neki specijalizirani gelovi za liječenje pukotina bradavica ne trebaju pranje.

  Ispirati ili ne isprati lijek iz prsa prije hranjenja, uvijek provjerite kod liječnika koji je propisao recept, ljekarnika u ljekarni ili u napomenu za lijek.

  Trebam li neki način rada?

  Stručnjaci se razlikuju po načinu prehrane novorođenčeta.

  Moje mišljenje temelji se na analizi preporuka stručnjaka, moje iskustvo pedijatra i majke dvoje djece koja su dojena.

  Preporučujem u prvom mjesecu života da hrane dijete na zahtjev. Frekvencija privitaka na zahtjev u prvom mjesecu može doseći do 20-25 puta dnevno.

  Veličina trbuha novorođenčadi još je uvijek mala, a njegova fizička snaga za cjeloviti dugačak obrok nije uvijek dovoljno. Stoga se novorođenčad jednostavno treba primijeniti na dojku češće nego jednom svaka dva do dva i pol sata.

  Dopustite mi da vas podsjetim da je neonatalno razdoblje prvih 28 dana od rođenja, odnosno približno prvog mjeseca života.

  Isto tako tijekom ovog razdoblja adaptacije neposredno nakon rođenja majčinska dojilja dopušta novorođenčadi da zadovolji ne samo prehrambene potrebe, već zadovoljava glad. Kada sisanje, ona također ugasi žeđ, ublažava strah, uživa miris majke i toplinu.

  Usisavanje također stimulira peristaltiku (valne kontrakcije) djetetovog crijeva, što pridonosi ispuštanju plina. Dakle, često bebe kakao, kada su sisati grudi.

  Režim hranjenja za sat prvog mjeseca inhibira laktaciju, a čestim hranjenjem ga stimulira.

  Rijetko i nepotpuno pražnjenje dojke je glavni uzrok laktozaze. To je stagnacija mlijeka u mliječnim kanalima, koja se u tri dana razvija u mastitis, očituju svi znakovi upale (crvenilo, oteklina, bol, groznica).

  Od drugog mjeseca života, dijete počinje razvijati određeni način spavanja i hranjenja. Stoga, u budućnosti, majke mogu prilagoditi način hranjenja za sat u 2-2.5 sati.

  Više se tiče, naravno, društveno aktivnih ili radnih majki.

  No čak i uobičajena ne-radna majka, koja je uvijek s bebom cijelo vrijeme, neće se miješati u budućnost uspostavljanjem režima hranjenja. Inače, ne postoji vrlo ugodna perspektiva da postane "majčino dudovo", na kojem će beba objesiti 24 sata dnevno.

  Trajanje hranjenja određuje beba. Ali ovo nije apsolutna izjava.

  Na primjer, u neonatalnom razdoblju hranjenja manje od 15 minuta ne dopuštaju da beba dobije dovoljno. U tom slučaju, bebe se često umiru i zaspaju. Stoga, ako je vaše novorođeno dijete lijen da dobro radi na dojci i zaspi, morat ćete ga protresati.

  U prosjeku, prvi hranjenje traju do 30-40 minuta. Starije dijete se hrani puno brže.

  Kako se nositi s noćnim hranjenjem?

  Noću je hormon prolaktin, koji je odgovoran za poticanje proizvodnje mlijeka, doseže vrhunac svoje aktivnosti. Stoga, noćna primjena osigurava dovoljnu proizvodnju mlijeka i doprinosi stimulaciji laktacije u fazi njenog formiranja u prvom mjesecu.

  Duge stanke u hranjenju i nepotpuno pražnjenje dojke tijekom hranjenja, naprotiv, laktacija je suzbijana. Tijelo neće trošiti energiju na proizvodnju mlijeka, ako se ne tvrdi.

  Dakle, trebate hraniti novorođenčad noću i za bebu i za majku.

  Novorođene bebe se mogu probuditi u prosjeku 2-4 puta noću za hranjenje. Nakon šest mjeseci, dijete može cijelu noć spavati i ne probuditi se jesti. Ali u mojoj praksi bilo je malo takvih beba.

  Ako dijete dobro dobije težinu i spava noću 4 ili više sati, onda ga nije potrebno probuditi. Ali ako vaša beba zaostaje za povećanjem tjelesne težine i istodobno voli spavati, onda je nužna probuditi se i hraniti.

  Hranjenje poza

  Postoji mnogo različitih položaja za hranjenje djeteta. Smatramo najčešćim i prikladnijim za novorođenče.

  Postavlja "kolijevku" i "križaljku"

  To su poze za hranjenje djeteta dok sjedi.

  Sve značajke lokacije djeteta kad se hrane u pozi "Kolijevka" već smo raspravljali gore.

  To je široko rasprostranjena poza kada dijete leži u rukama majke, kao u udobnom krevetiću. Sa ovim položajem, glava djeteta leži na koljenu u smjeru prsnog koša, iz koje je sranje.

  Ponovno pišem o tome jer želim razgovarati o drugoj vrsti ove pozicije. Ovo je takozvani "križni podnožje".

  U tom položaju majka drži dijete s rukom suprotnom od dojke iz koje će se hraniti. Dijete se nalazi na podlaktici savijene ruke majke. Istodobno, dlan ove ruke, majka podržava djetetovu glavu i može ga lako usmjeriti.

  Tako se druga majka majke otpušta kako bi ispravno opskrbljivala dojku i prilagodila hvat djeteta.

  Ta je pozicija prikladnija ako je beba oslabljena, prerano. Ove bebe obično imaju poteškoća u hvatanju bradavice i sisanja.

  Kada se hranite u položaju Cross Crib, majka može sjediti na stolici, na stolici, fitball ili čak i hodati i rock dijete.

  Vrijedi spomenuti da za prve hranjenje, koje traju 30-40 minuta ili više, posude "Cradle" i "Cross cradle" nisu baš udobne, ako nema podrške za leđa i nogu. Moja majka često ukoči noge, ruke, natrag.

  Stoga, pobrinite se unaprijed brinuti o svojoj udobnosti. Stavite jastuk na koljena kako biste se objesili i "raspoložili" nad djetetom. Stavite malu visoku stolicu pod noge. Sjednite na stolicu s udobnim leđima. Postavite jastuk ispod leđa i pod ruku koja drži dijete.

  Pogodno je da se neke majke hrane ležeći, osobito nakon poroda, kada je još uvijek teško ili čak nemoguće sjediti.

  Pose "leži na svojoj strani"

  Mama i beba leže na krevetu, trbuhu na trbuhu. Mama leži na ramenu na krevetu ili stavlja jastuk ispod glave. Važno je da stavite jastuk pod glavu, a ne ispod ramena!

  Pod natrag beba možete staviti valjak, uvijen od pelene ili pokrivača, tako da dijete ne rolne na leđima.

  U trenutku primjene bradavice treba biti na razini nosa mrvica.

  Ovo je držanje prikladno za žene koje ne mogu sjesti nakon porođaja, ili ako nakon operacije carskog režima žena doživljava bol dok sjedi.

  Ova pozicija je također idealna za hranjenje noću. Iz takvog poza možete, bez pomicanja djeteta u drugom smjeru, odmah primijeniti na drugu dojku, lagano viseći dijete.

  Pose "leži na svojoj strani s utičnicom"

  S ovim položajem, majka i dijete leže u suprotnim smjerovima, to jest, mrvice nogu usmjerene su na glavu majke.

  U praksi često nisam upoznao takav način hranjenja. Ovaj položaj također ima pravo postojati, a ponekad je vrijedno preporučiti namjerno. Konkretno, hranjenje "utičnica" pomaže u borbi s stagnacijom mlijeka u gornjim vanjskim lobovima dojke.

  Uočeno je da u tim područjima gdje je brada beba usmjerena, majčino mlijeko ne stagnira. Stoga, s vremena na vrijeme postoji logika da se koristi "utičnica" za ravnomjerno oslobađanje dojke od mlijeka, potičući laktaciju.

  Mama s ovom pozomom može sjediti ili polusjedati. Dijete leži na jastuku pod rukom majke, a noge su usmjerene na leđa.

  Morate biti sigurni da su stopala bebe ispod razine glave. Mama beba može držati s jednom rukom ili, bolje, može držati i voditi s jednom rukom.

  S ovim položajem majka je lako kontrolirati, prilagoditi, ispraviti prianjanje dojke, tresti "lijeni dojilac", budući da joj je druga ruka slobodna.

  Ovo držanje je odlično za ustajalo mlijeko u bočnim i donjim segmentima dojke.

  Također, ako žena već ima bradavice pukotine s jedne strane, promjena u položaju gdje je beba brada usmjerena u suprotnom smjeru učinit će hranjenje manje bolno i olakšati zacjeljivanje pukotina.

  Prirodna vezanost (australska poza)

  Umjesto toga, to nije držanje, već metoda samo-prijave za novorođeno dijete koje pomaže djetetu da dograbi dojke pravilno, a majka se opušta dok se skrbi ili čak uzima drijemež.

  Tehnika sugerira da majka treba ukloniti odjeću s gornje polovice tijela i dopustiti bebi da sam pronađe dojku i pričvrsti kako mu se sviđa.

  Položaj majke leži na leđima, odmarajući se na glavi kreveta ili jastuka. Dijete leži na majčinom trbuhu do trbuha. Uz malu pomoć njegove majke, pronađe bradavicu i pričvršćuje se na dojku. To je samo-primjena.

  U budućnosti, glava djeteta može se držati s rukom savijena na koljenastoj zglobu. Stavite jastuk pod ruku.

  Vrlo često majke novorođenčadi postavljaju pitanje: "Što trebam učiniti ako mlijeko brzo prelije iz dojke i dijete nema vremena za borbu s tim protjecanjem, je li zločivo na dojci?"

  Samo-umetanje rješava taj problem, s takvim horizontalnim položajem protok mlijeka će biti manji.

  Drugi način da se nešto smanji tijek mlijeka je izraziti malo i pričvrstiti bebu kad mlijeko počinje teći manje brzo. Ova je opcija prikladna za slučaj ako majka ima puno mlijeka.

  Trebam li hraniti dijete vodom?

  Ako je beba dojena, nije potrebno davati dodatnu vodu. Vjeruje se da do šest mjeseci hranjenje beba ne treba dodatno piti i uvođenje komplementarne hrane.

  Majčino mlijeko može ugasiti i žeđ i glad djeteta. Prednje mlijeko djeluje kao piće, jer sadrži više vode i manje masnoća od povratnog mlijeka.

  Ponekad je potrebna voda prema indikacijama, na primjer, ako dijete ima problema s stolicom. Vaš pedijatar će dati konkretne preporuke o ovom pitanju.

  Dummy, boca i drugi nadomjicski bradavice...

  Ako želite dojiti majčino mlijeko dugo i uspješno, ne biste mu trebali ponuditi "majke" u obliku pacifiera, boca.

  Činjenica je da usisavanje ovih uređaja nije uopće poput sisanja dojke. Kada dijete usisava dojku, bradavica se nalazi na mekanom nepcu. Kada sisanje dude, njegov vrh ne dopire do ove zone. Dijete se navikne na nepravilno sisanje.

  Ako dijete sranje dude, tada se napadaj često pogoršava. Dalje u procesu sisanja beba "sklizne na bradavicu". Hranjenje kada beba sranje samo bradavicu je nedjelotvorna i vrlo bolna za majku.

  Djeci su lakše sisati od bočice, stoga, ako se majka hrani iz boce, prije ili kasnije dijete joj daje prednost i odbija sisati.

  Ima li dovoljno mlijeka?

  Tijekom formiranja laktacije mlijeko nikad ne proizvodi ravnomjerno majka. U tom procesu postoje vrhunci i padovi.

  Oko 3. - 4. tjedna života bebe majka se može suočiti s padom proizvodnje mlijeka. To je takozvana kriza dojenja.

  Takva kriza događa se tijekom razdoblja maksimalnog porasta djeteta, kada se potreba za mlijekom dramatično povećava, a količina proizvedenog mlijeka ostaje na istoj razini.

  Dijete u takvim trenucima često zahtijeva dojku, nestašno. Ta se situacija može popraviti i ne zahtijeva specifično liječenje.

  Mama mora češće staviti dijete na prsa, jesti snažno i piti toplo piti.

  Stimulacija bradavice daje signal ženinom mozgu da mlijeko treba stići. Proizvodi se hormon prolaktin, koji aktivira i stimulira proizvodnju mlijeka.

  Kriza dojenja u prosjeku traje 1-3 tjedna.

  Mama često imaju pitanje, ima li dovoljno mlijeka za dijete, je li dovoljno hranjen.

  Ukratko ću reći da su pravi znakovi nedostatka mlijeka:

  • Mala dobitak težine ili gubitak težine kod djeteta;
  • Broj prljavih pelena se smanjio (dijete rijetko pomiče i puči);
  • Dječja stolica je rijetka, rijetka i gusta.

  Ako ste ostavili dijete bez jednokratnih pelena dnevno, broje 10 ili više zaprljane pelene, nemate razloga za brigu o nedostatku mlijeka.

  O tome kako hraniti novorođenčad, rekao vam je prakticni pedijatar i dvaput majka Elena Borisova-Tsarenok.

  9 udobnih položaja za hranjenje novorođenčadi: foto upute i preporuke za dojenje dojenčadi

  Da bi hranjenje bilo glatko, važno je odabrati prikladne poze u kojima će sve biti udobne - a za dugotrajne pritužbe dojki žena se neće umoriti i biti u stanju održati pozitivan kontakt s novorođenčadi. Naravno, većina majki intuitivno nalazi udobne položaje za dojenje, ali savjet neće biti suvišan, a fotografije će vam pomoći da jasno vidite optimalnu lokaciju.

  Što predstavlja za hranjenje smatra se ispravnim? Koje su bolje? Zapravo, nema ni jednog odgovora na ta pitanja - svaki od položaja ima svoje osobine. U različitim slučajevima, različiti položaji za hranjenje mogu biti prikladni. Možemo smatrati točnima one u kojima nitko nije nervozan, a mama se ne umara.

  Klasični "kolijevka"

  U sovjetskim knjigama o roditeljstvu ovo je stajalište predloženo kao jedino ispravno. Njegova je suština leži u činjenici da majka sjedi i pritisne dijete na svoje ruke. Takvo držanje je vrlo dobro za kratko hranjenje - može se koristiti ne samo kod kuće, već i na zabavi ili čak na putovanju. Glavna stvar - pronaći mjesto gdje možete sjesti. Sjednite, zagrlite bebu, majka je udobna 15 minuta, a onda joj se leđa i ruke umore. Walkthrough:

  • Mama sjedi na stolici ili na stolici. Možete sjediti na stolici ili klupi, ali onda se leđa još umora, čak i bolje, bolje je imati podršku.
  • Majka uzima dijete u naručju: glava leži na hrpu laktova jedne ruke, a mali dio leđa je u dlanu druge. Noge pružaju udobnu podlakticu.
  • Dijete leži i okreće trbuhu svoje majke.
  • Uz uobičajenu "kolijevku", dijete leži s glavom u smjeru dojke, od koje je sranje, a glavno opterećenje majke ide na ovu ruku.

  Odrasla dijete u "kolijevci" osjeća se više besplatno

  Križ ili unatrag "kolijevka"

  Takav položaj za hranjenje novorođenčeta može biti odličan, ali starije će se dijete teško držati u sličnom položaju zbog težine. U tom položaju majka podupire dijete rukom suprotnom od dojke. Ispada da leži potpuno na ruku. U tom slučaju možete otpustiti drugu ruku da biste pili čaj ili kratko pročitali.

  "Kolijevka" s jastučićem

  Suvremeni uređaji olakšavaju život, uključujući majke koje rade. Možete kupiti posebnu boomerang u obliku hranjenja jastučić s žicama, koji su fiksirani ispod dojke i osloboditi tereta tijekom hranjenja, slobodno ruke. Mama je samo trebala popraviti jastuk i staviti dijete na trbuščić. U tom položaju beba je tamo gdje je to potrebno, a žena i dalje može ustati ili nešto poduzeti s rukama, ako je potrebno. Možete, primjerice, popiti šalicu čaja ili se zagrliti starije dijete.

  Stavi ležeći na stranu

  Vrijedno je obratiti pozornost na držanje za hranjenje koje leži. Najsmješniji i najslabiji način prehrane leži na svojoj strani. U tako opuštenom položaju, možete biti dovoljno dugo.

  Dovođenje donji hranjenja

  • Mama leži na njezinoj strani, lagano savijene noge, glava leži na visokom jastuku, a ramena se nalazi ispod.
  • Glava djeteta postavljena je na krilo lakta ili na krevet, a noge mu se oslanjaju na koljena majke.
  • Mama daje dnu dojke.

  Ovo držanje je dobro za svakoga. Može hraniti novorođenčad koja još uvijek ne može sjediti nakon porođaja. Udobno držanje također je za mame starijih, jer je to dobar razlog ležanja na počinak.

  Kada se prakticira zajednički san, ležanje na svojoj strani omogućuje vam da u bilo kojem trenutku hranite bebu bez ikakvih problema, no treba imati na umu da ne biste trebali hraniti jednu dojku dva puta za redom. Potrebno je ili prelaziti s druge strane, ili svladati položaj s hranjenjem s gornje žlijezde mlijeka.

  Hranjenje gornje dojke

  Razlika u odnosu na prethodnu ležajnu poziciju je da dijete treba lagano podići tako da može dosegnuti gornji prsni koš. To je jednostavno učiniti ako stavite glavu i natrag na ruku i noge na stopalo. Mama malo gazi ramena, a gornji prsa postanu dostupni.

  S ovim položajem mogu se pojaviti problemi ako su matične žlijezde male. U ovom slučaju, majka bi trebala ležati na trbuhu (potpuno ili djelomično), prikladno je staviti ruku pod glavu. U šupljini između kreveta i gornje dojke postavlja se dijete, a gornja grudi su mu na licu.

  Za praktičnost, možete koristiti i mali tvrd podlogu ili valjak.

  Podignite ispod ruke

  Ova pozicija za hranjenje dojenčadi naziva se i "anti-krizom" ili "uhvativši loptu", jer se mrvice glave drže u rukama. Da biste poduprli dijete, možete koristiti valjak iz deke ili jastuka, običnog i posebnog. U tom položaju jedna ruka ostaje slobodna, ali za majku ne odgovara običnoj stolici, kao i za jasle, trebat će vam stolica s širokim naslonima za ruke. Možete sjediti na krevetu, uz priliku riješiti neke od problema koji se javljaju tijekom dojenja.

  Pozadina ispod ruke je relevantna u sljedećim slučajevima:

  • nepravilni zahvat na bradavici;
  • ispucane bradavice;
  • lactostasis (stagnacija u mliječnim žlijezdama) (preporučujemo čitanje: što učiniti s laktozom za liječenje?);
  • "Lazy sucker".

  Kako ovo držanje pomaže? To vam daje više kontrole i malo više slobode, jer jedna ruka ostaje slobodna. Mama dobro shvaća kako dijete uzima dojku i, s pogrešnim zahvatom na bradavici, to može ispraviti kako bi se dijete pravilno držalo i ne bi uhvatilo zrak.

  Često dijete ne dobiva na težini dobro, to može biti zbog činjenice da je takozvani "lijen plijen". On može brzo umoriti od usisavanja, pa čak i zaspati bez jela ispravno. U tom slučaju majka može slobodnom rukom tresti bebu ili premjestiti bradavicu u usta. Obično pomaže, a kada dijete dobije jače, bit će snažniji i aktivniji u prehrani.

  Na bradavicama mogu nastati pukotine, osobito kad se majka hrani u istom položaju. Promjena položaja olakšava hranjenje, olakšava bol i ubrzava zacjeljivanje rana. Otprilike isti mehanizam i laktakazom - ako postoji neka zubna usta u nekim lobama mliječne žlijezde, često je dovoljno promijeniti položaj, a problem će se brzo riješiti.

  Budući da su najpopularnije posture za hranjenje, kada je brada usmjerena na majčin trbuh, gornji režanj dojke otapa najgore. Da biste izbjegli stagnaciju, trebali biste hraniti u različitim položajima - u položaju ispod ruke, gornji rebra dobro su isisani.

  Opcija "lažna utičnica"

  Položaj opuštanja može biti što opušteniji ako ležiš. Mali nedostatak ležećeg položaja je da mama mora leći u sredini kreveta i ostaviti mjesta za dijete. Možete staviti ruku pod glavu, ali je brzo ukočen, pa biste trebali uzeti visoki jastuk.

  Opcija "presjek"

  • Mama se nalazi iznad djeteta, dojka se hrani djetetu odozgo.
  • Žena drži ruku malo na stranu i kako visi nad djetetom da ga hrani.

  Za ovu verziju položaja za hranjenje potrebno je malo prilagoditi, ali to je dobro jer se u ovom slučaju svi grudi dojke lako apsorbiraju i prazni. Ako se pojave problemi i postoji stagnacija u mliječnoj žlijezdi, za potpunije usisavanje mlijeka, majka može hraniti sva četiri na krevetu iznad bebe.

  Možete sjediti glavom do nogu ili obrnuto, stajati preko djeteta. Majka koja njeguje osjećat će točno kakve dionice treba resorpciju i odabrati odgovarajuću poziciju. Sve varijante takvog položaja su dobre po tome što sila gravitacije pomaže sisati, jer bradavica pokazuje dolje, pa je dijete lakše.

  Australska poza

  Ime "australski" povezano je s nečim egzotičnim. Zapravo, ovaj položaj, kad majka leži na leđima i dijete - trbuščić na trbuhu. Drugi naziv je "telefon".

  Ovo držanje za dojenje prikladno je u dva slučaja:

  • Mama je udobna držanje dok leži supine;
  • mlijeko je previše lako isisan iz dojke ili sama struji.

  U drugom slučaju, smjer bradavice dolje može dovesti do činjenice da dijete guši na pritisak mlijeka. Tada je pozicija "telefona" apsolutno neophodna.

  Primjena tih poza za hranjenje obično imaju samo u prvih šest mjeseci života bebe. Kasnije, kada se jača i nauči kako puzati, odabrat će mjesto hranjenja u kojoj je ugodno jesti. Ponekad se podsjećaju na akrobatske figure i jednostavno zadivljuju roditelje.

  Podići za dojenje: top 8 poza s fotografijom i videom

  Dojenje je vrlo ugodan proces za majku i bebu. Što je bolje prilagođeno dojenju, to će ugodniji i bezbolniji proces biti za obje strane. Jedna od važnih točaka u uspostavi HBG je razvoj različitih položaja za hranjenje. Sposobnost hranjenja bebe na različitim položajima pomaže majci da se ne umori tijekom dugih veza i sprječava stagnaciju prsa.

  Većina majki i tako intuitivno pokušavaju hraniti na različitim položajima. Tako da ne morate trošiti vrijeme i izmisliti poza za hranjenje, dijelimo taj "varalica".

  POGLAVLJE 1. "U krevetiću"

  Posebno "kolijevka" kada je hrana za vrijeme sjedenja najpoznatija i svestrana, jer ona odgovara i novorođenom djetetu i djetetu starijoj od godinu dana. Grudnichok je u rukama majki, kako u kolijevci, a glava mu je na lakat jedne ruke, drugi ruka pokriva majku i drži se. Dijete je okrenuto majci "trbuhu do trbuha", a usta su smještena neposredno nasuprot bradavice. U tom položaju majka može hraniti i od desne i lijeve dojke, mijenjajući dijete s glavom s jedne strane na drugu.

  Varijacija položaja "U kolijevku" može se nazvati stalnim hranjenjem. Dijete u naručju majke je u istom položaju, samo majka sama ne sjedi, kao što je često slučaj, ali to vrijedi. Obično se bebe hrane kao takve kad ljuljaju i spavaju. Mama se može njišući cijelim tijelom ili usporeno kretati po sobi.

  POGLAVLJE 2. "Cross cradle"

  "Cross cradle" - varijacija prethodnog položaja. Glavna je razlika u tome što majke pružaju dodatnu podršku djetetu. Glava je poduprta dvjema rukama: dlanu te ruke, koja je na strani prsnog soka, i dlana suprotne ruke, koja podupire tijelo djeteta.

  Ova pozicija je vrlo prikladna u slučaju kada majka treba prilagoditi ispravno prianjanje dojke. Uz dlan ruke, majka može pomaknuti mrvice približiti, a beba će moći duboko zgrabiti bradavicu s areolom, kao što bi trebalo biti. Potreba za ispravkom napadaja uobičajena je kod slabih ili prijevremenih beba.

  POGLAVLJE 3. "Od ispod ruke"

  Stav držanja ispod ruke je savršen za žene koje, nakon prirodnog rođenja ili carski rez, ne mogu sjesti. Ovom metodom hranjenja majka se nalazi u položaju koji se naslanja, naslonjen na bedro i podlakticu. Dijete se stavlja na jastuk na takav način da je njegovo tijelo okomito na majčinu stranu i nalazi se između majčinog tijela i držača za ruke. Palm mama podržava glavu mrvice i daje mu prsima kao da odozgo.

  Od ispod ruke možete hraniti i sjediti, što je najvažnije, prekriti s jastucima i zauzeti udobnu poziciju.

  Za majku "pazuha" predstavlja sprečavanje stagnacije mlijeka u donjim i bočnim segmentima dojke, tako da barem jednom dnevno trebate dati dojku na taj način. (Vidi članak o stagnaciji mlijeka)

  POGLED 4. "Ležati na ruku"

  Pješačiti za ležanje daje majci priliku da se opusti leđima i odmori s uspravnog položaja. Mama i dijete leže na svojoj strani okrenutoj jedni drugima. Bolje je staviti bebu na jastuk, tako da će beba biti veća i da će mu biti lakše doći do dojke. Starije dijete može učiniti bez jastuka. S "nižom" ruku, majka zagrli dijete tako da mu glava počiva na njezinoj ruci. Takvo držanje prikladno je za spavanje u zglobovima.

  Fotografija predstavlja za hranjenje koje leži na ruci

  Varijanta tog položaja hranjenja je od donjeg prsa koji leži. Dijete je blizu, licem u lice s mamom. Istodobno, majka uklanja donju ruku ispod glave. Ako u prvom slučaju majka s rukom podupire mrvicu, tada je u ovoj verziji djeteta bolje da je podupire malim jastukom, tako da se ona drži na svojoj strani, a ne da se okrene leđima.

  POGLAVLJE 5. "Laganje s vrha prsa"

  Ova pozicija je prikladna u slučaju da je majka odlučila promijeniti dojku, ali pomaknuti bebu ili se prebaciti s druge strane iz nekog razloga nije bila ugodno. Mama i dijete leže licem u lice sa strane. Donja ruka služi kao podrška majci, zahvaljujući kojoj majka malo podiže tijelo i daje mrvicama gornju dojku. Međutim, u ovom položaju nije moguće hraniti dulje vrijeme, budući da joj majci daje veliko opterećenje. Dijete za udobnost može se staviti na jastuk.

  Svaka poza za hranjenje može se pretvoriti u poza s jastukom. Ne mora nužno imati posebni jastuk za hranjenje. Možete raditi s običnim jastucima, jer oni također mogu poslužiti kao podrška, dizati, omekšati opterećenje.

  POGLED 6. "beba na mami"

  Ponekad je potrebno hraniti se u takvom neobičnom položaju: dijete leži na majci, trbuh do trbuha, glava lagano okrenuta na stranu. Ovo je držanje prikladno u prvim mjesecima života. Tijekom tog razdoblja, laktacija je još uvijek uspostavljena, pa još uvijek postoje morske mijene, tijekom kojih bujice mogu biti prilično jake i beba doslovno može prigušiti. Ako je mrvica na vrhu - lakše mu se može nositi s protokom mlijeka.

  Još jedna prednost ove pozicije kod novorođenčadi je stimulacija trbuha. Obično nakon hranjenja u tom položaju, djeca manje pate od plina i kolike.

  POGLEDAJ 7. "Overhang"

  Hranjenje u ovom položaju može biti korisno i za majku i za bebu. Za majku, ovo je prilika da ispraznite središnje i donje režnjeve u dojci. Hranjenje beba je prikladno kada ga sisate teško za njega. To može biti istina za slabe bebe ili za one koji nakon boca odbiju uzeti grudi, jer Teško je izdvajati mlijeko iz dojke.

  Foto držanje dojke

  Feed, viseći odozgo, može biti na krevetu i na stolu. U prvom slučaju, majka dobiva sva četverostruka preko bebe i daje mu dojku. U drugom slučaju, majka može postaviti mrvicu na stol za presvlačenje i saviti se nad njim. Glava djeteta treba biti lagano okrenuta na svojoj strani.

  POGLAVLJE 8. "Jahanje majke"

  Izgleda kao pozicija "beba na mami"

  Fotografija hrane za bebe predstavlja mamu

  Starija djeca više ne vole leći. Jednom kad beba ovlada sjedalom - možete ga hraniti, sjediti na nogama na principu "trbuhu do trbuha". U takvom je položaju vrlo pogodno mijenjati dojku: nema potrebe za prevrncem, pomicanje djeteta. Ova pozicija je posebno prikladna za hranjenje tijekom hladnoće. U uspravnom položaju, čvor je rjeđe postavljen, tako da sisanje bebe dojke je mnogo lakše i udobnije, ležeći tjednima.

  Kako hraniti malu dojku?

  Volumen dojki nema apsolutno nikakav utjecaj na količinu mlijeka, tako da možete hraniti malu dojku tako dugo i produktivno kao veliku. Jedino je pitanje pronaći udobne posture i prilagoditi se njihovim osobinama.

  Neke posebne posture za hranjenje malih grudi teško je odabrati. Možete se hraniti na bilo kojem mjestu, ali negdje mama će morati malo više saviti ili podići dijete malo više. Najudobniji položaj u ovoj situaciji je "Laganje na vašoj ruci".

  Lactostasis hranjenje

  Uz stagnaciju mlijeka u dojci, sva nastojanja žene koja se brine trebala bi biti usmjerena na pražnjenje režnjeva u kojima se mliječni čep stvara. Hraniti, a ne samo dopušteno, ali svakako neophodno, jer se nitko ne može nositi s usisavanjem mlijeka, kao dijete.

  Položaji za hranjenje tijekom laktozaze odabrani su na temelju dojke koja stagnira. To se može odrediti jednostavnim osjećajem prsa: mjesto stagnacije manifestira se kao bol i zbijenost. Tada morate slijediti ovo pravilo: beba najviše od sisati mlijeko iz onog dijela dojke na koji se brada podupire kada se hrani. Bez obzira na držanje, to će biti izmjena jednog od osnovnih poza koje smo prethodno razgovarali.

  Svaka mama za hranjenjem iskustva čini se omiljenim i manje omiljenim pozama. Budući da je dojenje proces u kojem sudjeluju dvije osobe, majke, zajedno s bebama, odabiru najudobnije položaje za sebe, prilagođavajući ih svojim osobinama i potrebama.