Podiže za hranjenje novorođenčeta

Liječenje

Neke mlade majke osjećaju bol tijekom hranjenja. Najčešće je uzrokovano neispravnim položajem tijekom hranjenja ili kršenjem tehnike primjene djeteta na dojku.

Općenito, tehnika dojenja je vrlo važna jer čini dojenje ugodnim postupkom za mamu i njezinu bebu. Zadaća mu je da mu pomogne pravilno uzeti prsa kako bi dobio dovoljno mlijeka.

No, prije nego što razmotrimo osnovne posture za hranjenje, neka je shvatiti kako pravilno priložiti i odstraniti bebu iz dojke.

Tehnika vezivanja grudi: osnovna pravila

Važan upozorenje: pranje dojke prije svakog hranjenja nije obavezno, inače će doći do pukotina na bradavicama. Zatim hraniti bebu će biti vrlo bolno.

 • Prvo pravilo tehnike primjene na dojku - dijete mora otvoriti usta širokom i uhvatiti ne samo samu bradavicu, već i smeđu površinu oko nje - halo. Da biste to učinili, bradavica mora biti strogo ispred grlišta mrvica, a on mora odbiti glavu natrag.
 • Veliki prst mamica je na vrhu dojke na djetetovoj gornjoj usnici. Preostali prsti trebaju biti blizu donje usne, obično paralelno s njom. Pazite da prsti ne zatvaraju halove.
 • Sada morate iscijediti malo mlijeka iz bradavice i pomaknuti ga oko donje usne djeteta, što zauzvrat mora otvoriti usta. Stavite bradavicu u usta tako da donja usnica bude ispod bradavice. Da bi mlijeko bilo malo brže, halo se može malo stisnuti prstima.
 • Ako sve ispravno radite, spužve bebe dobro će se iskrsnuti i istovremeno uhvatiti neke halove.
 • Slušajte je li beba proguta. Uz pravilnu tehniku ​​hranjenja, čut ćete gutanje zvukova i smacking.
 • Ako dijete čvrsto zaglavi na prsa, nemojte paničariti i "razdvojiti". Možeš se ozlijediti. Postoji vrlo jednostavna tehnika: umetnite mali prst u kut usne šupljine, ostavljajući u zraku i "depresivno", a time i vakuumu koji se stvara za vrijeme usisavanja.
 • Vrlo je važno u kojem ste položaju sjedili. Ako se tijekom hranjenja posveti djetetu, onda će vam se leđa vrlo brzo umoriti, a malo je vjerojatno da ćete uživati ​​u ovom procesu. Bolje je naginjati prema sebi. Također je pogrešno ako se proteže na prsima ili visi na njemu.

Hranjenje poza

„Jasle”

Ovo je najudobnije i najoriginalnije držanje novorođenčeta. Prikazan je u rodilištima. Uzmi bebu u svoje ruke i stavite je kao da je u kolijevci. Glava bebe - imate na lakatima savijati jednu ruku, a drugu ruku držite pod leđima. U isto vrijeme, dijete može pritisnuti trbuh, a usne su izravno ispred bradavice. U ovom položaju prikladno je hraniti se od bilo koje dojke, jednostavno prebacivanje djeteta s glavom s jedne strane na drugu. Možete sjediti i stajati, čak i hodati, dok hranite i ljuljajte bebu.

"Križni kolijevka"

Izgleda kao "kolijevka" poza, ali s nekom razlikom. Ako je u kolijevci glava mrvica samo ležala na hrpu vaše ruke, onda na tom položaju podupirete ga dlanom. mali poli-
još uvijek leži na krilu ove ruke, koja je na strani "dojilja", a s druge strane stvaraš dodatnu podršku za djetetovu glavu.

Križ "kolijevka" prikladan je kada pravedan "izradi" ispravno prianjanje dojke. Dakle, s dlanovima možete podesiti položaj i nagib glave djeteta kako bi ispravno i, najvažnije, duboko zarobljavala bradavicu i areolu žlijezde. To se posebno odnosi na prerane i slabe bebe.

"Od ispod ruke"

Sjedite udobno, stavite dijete na jastuk i, podupirući glavu rukom, nježno stavite bebinu pazuha. Kao rezultat, dijete leži na savijenom laktama vaše ruke, glava je u dlanu, a noge su na leđima. Izgleda da je beba na dohvat ruke. Glava bebe bi trebala biti samo iznad njegovih nogu - to će mu biti prikladnije sisati grudi.

Ova je pozicija posebno prikladna za majke dvostrukih majki. Oni mogu držati djecu istovremeno: jedan sisati jednu dojku, a drugu drugu.

Ako ste imali carski rez ili teški posao, a liječnik vam zabranio da sjednete, onda dijete može biti hranjeno na istom mjestu, ali samo leži. Ležete na podlaktici, a dijete je okomito na vaše tijelo, uz pomoć nogu. Dječak podupire djetetom, a pozicioniran je "naglavce" u odnosu na dojku.

Ovo je držanje idealno za pečate u dojci, kada dijete ne potpuno sisati mlijeko, to je prevencija stagnacije, pa je poželjno hraniti bebu barem jednom dnevno.

"Laganje na tvojoj strani"

Stavite dijete na krevet, ležite pored bebe. Ramena počiva na krevetu. Pritisnite dijete za sebe, trbuh na trbuh i nos na bradavicu.

Važno: budite oprezni da ne zaspite u tom položaju!

"Ležati na ruku"

Ovo držanje je slično prethodnom, ali postoje razlike. Lažete s djetetom okrenutim jedan prema drugome, oboje s lijeve strane. Bolje je staviti jastuk ispod glave novorođenčeta tako da mu je lakše doći do bradavice. Starije dijete ga neće trebati. Zagrli dijete s donjom rukom tako da je glava na vrhu ruke. Isto tako, leži na ruci kada ga stenete. Dijete, dajete "niži" prsima, što je bliže ruku koja ga zagrli.

Pozicija je dobra jer vam leđa može odmoriti i opustiti se.

"Beba na mami"

Ta je pozicija prikladna za one majke koje imaju dosta majčinog mlijeka, koje doslovce spurts, a beba u supstantivnom položaju samo guši. Takvo će hranjenje biti bolno za njega. Stoga, uzmi ležeći položaj, stavite trbuh na trbuh. Glava mu se malo pomaknula.

Ova situacija je također dobra jer sprječava nastanak plina i kolike.

Ovo se držanje može kombinirati s laganom gimnastikom kako bi se novorođenčad (posebno 1 - 1.5 mjeseci) pomaklo malo. Stavite bebu na trbuh. Nisko u početku. Nakon nekog vremena, početi će početi, pokušati puzati. U ovom trenutku, stavite ruke ispod pete, dajući mu podršku. Napravit će nekoliko poteza i bit će na prsima. Podržite pazuha. Tako dijete aktivno traži dojku. Zatim ga uzima i počne sisati.

„Prevjes”

Ime ove pozicije govori za sebe: majka visi nad djetetom, dajući mu dojku. Može se probiti na sva četiri na krevetu i hraniti bebu ili objesiti preko stola za presvlačenje. Glava bebe bi se trebala okrenuti na stranu.

Ova pozicija omogućuje oslobađanje nižih i središnjih dijelova mliječne žlijezde od mlijeka, čime se sprječava stagnacija. Također, ta se pozicija preporučuje za mameje djece koja su rođena prerano, slaba i ne mogu samostalno dojiti.

Odaberite što je prikladno!

Ni manje važno u hranjenju je i udoban položaj majke. Taj proces odvija se na različite načine, ima takvih sretnih mama, čija djeca sisati svoje grudi pola sata ili čak i duže. Ako poza nije ugodno za ženu, uskoro će osjetiti bol u leđima, noge, ruke, itd. Će početi iscjeljivati. Ona neće uživati ​​u takvom postupku, štoviše, stalno će prekinuti hranjenje da promijeni položaj. I to će već imati negativan učinak na dijete, koje će svaki put morati zgrabiti prsa, gutajući zrak, koji je, kao što je poznato, dovodi do kolike.

Važno: ramena trebaju biti spuštena, leđa je opuštena, prvo, protok mlijeka će biti bolji, a drugo, dijete će osjetiti opušteno stanje i bolje sisati.

Stoga, odmah proučite i isprobajte različite poze, pronađite onu koja vam je ugodno. Možda će vam trebati neki atributi ─ jastuci ili posebni jastuk za trudnice (u obliku potkovice) koji će vam sada pomoći da podignete bebu dok je sisati grudi.

Podići za dojenje: top 8 poza s fotografijom i videom

Dojenje je vrlo ugodan proces za majku i bebu. Što je bolje prilagođeno dojenju, to će ugodniji i bezbolniji proces biti za obje strane. Jedna od važnih točaka u uspostavi HBG je razvoj različitih položaja za hranjenje. Sposobnost hranjenja bebe na različitim položajima pomaže majci da se ne umori tijekom dugih veza i sprječava stagnaciju prsa.

Većina majki i tako intuitivno pokušavaju hraniti na različitim položajima. Tako da ne morate trošiti vrijeme i izmisliti poza za hranjenje, dijelimo taj "varalica".

POGLAVLJE 1. "U krevetiću"

Posebno "kolijevka" kada je hrana za vrijeme sjedenja najpoznatija i svestrana, jer ona odgovara i novorođenom djetetu i djetetu starijoj od godinu dana. Grudnichok je u rukama majki, kako u kolijevci, a glava mu je na lakat jedne ruke, drugi ruka pokriva majku i drži se. Dijete je okrenuto majci "trbuhu do trbuha", a usta su smještena neposredno nasuprot bradavice. U tom položaju majka može hraniti i od desne i lijeve dojke, mijenjajući dijete s glavom s jedne strane na drugu.

Varijacija položaja "U kolijevku" može se nazvati stalnim hranjenjem. Dijete u naručju majke je u istom položaju, samo majka sama ne sjedi, kao što je često slučaj, ali to vrijedi. Obično se bebe hrane kao takve kad ljuljaju i spavaju. Mama se može njišući cijelim tijelom ili usporeno kretati po sobi.

POGLAVLJE 2. "Cross cradle"

"Cross cradle" - varijacija prethodnog položaja. Glavna je razlika u tome što majke pružaju dodatnu podršku djetetu. Glava je poduprta dvjema rukama: dlanu te ruke, koja je na strani prsnog soka, i dlana suprotne ruke, koja podupire tijelo djeteta.

Ova pozicija je vrlo prikladna u slučaju kada majka treba prilagoditi ispravno prianjanje dojke. Uz dlan ruke, majka može pomaknuti mrvice približiti, a beba će moći duboko zgrabiti bradavicu s areolom, kao što bi trebalo biti. Potreba za ispravkom napadaja uobičajena je kod slabih ili prijevremenih beba.

POGLAVLJE 3. "Od ispod ruke"

Stav držanja ispod ruke je savršen za žene koje, nakon prirodnog rođenja ili carski rez, ne mogu sjesti. Ovom metodom hranjenja majka se nalazi u položaju koji se naslanja, naslonjen na bedro i podlakticu. Dijete se stavlja na jastuk na takav način da je njegovo tijelo okomito na majčinu stranu i nalazi se između majčinog tijela i držača za ruke. Palm mama podržava glavu mrvice i daje mu prsima kao da odozgo.

Od ispod ruke možete hraniti i sjediti, što je najvažnije, prekriti s jastucima i zauzeti udobnu poziciju.

Za majku "pazuha" predstavlja sprečavanje stagnacije mlijeka u donjim i bočnim segmentima dojke, tako da barem jednom dnevno trebate dati dojku na taj način. (Vidi članak o stagnaciji mlijeka)

POGLED 4. "Ležati na ruku"

Pješačiti za ležanje daje majci priliku da se opusti leđima i odmori s uspravnog položaja. Mama i dijete leže na svojoj strani okrenutoj jedni drugima. Bolje je staviti bebu na jastuk, tako da će beba biti veća i da će mu biti lakše doći do dojke. Starije dijete može učiniti bez jastuka. S "nižom" ruku, majka zagrli dijete tako da mu glava počiva na njezinoj ruci. Takvo držanje prikladno je za spavanje u zglobovima.

Fotografija predstavlja za hranjenje koje leži na ruci

Varijanta tog položaja hranjenja je od donjeg prsa koji leži. Dijete je blizu, licem u lice s mamom. Istodobno, majka uklanja donju ruku ispod glave. Ako u prvom slučaju majka s rukom podupire mrvicu, tada je u ovoj verziji djeteta bolje da je podupire malim jastukom, tako da se ona drži na svojoj strani, a ne da se okrene leđima.

POGLAVLJE 5. "Laganje s vrha prsa"

Ova pozicija je prikladna u slučaju da je majka odlučila promijeniti dojku, ali pomaknuti bebu ili se prebaciti s druge strane iz nekog razloga nije bila ugodno. Mama i dijete leže licem u lice sa strane. Donja ruka služi kao podrška majci, zahvaljujući kojoj majka malo podiže tijelo i daje mrvicama gornju dojku. Međutim, u ovom položaju nije moguće hraniti dulje vrijeme, budući da joj majci daje veliko opterećenje. Dijete za udobnost može se staviti na jastuk.

Svaka poza za hranjenje može se pretvoriti u poza s jastukom. Ne mora nužno imati posebni jastuk za hranjenje. Možete raditi s običnim jastucima, jer oni također mogu poslužiti kao podrška, dizati, omekšati opterećenje.

POGLED 6. "beba na mami"

Ponekad je potrebno hraniti se u takvom neobičnom položaju: dijete leži na majci, trbuh do trbuha, glava lagano okrenuta na stranu. Ovo je držanje prikladno u prvim mjesecima života. Tijekom tog razdoblja, laktacija je još uvijek uspostavljena, pa još uvijek postoje morske mijene, tijekom kojih bujice mogu biti prilično jake i beba doslovno može prigušiti. Ako je mrvica na vrhu - lakše mu se može nositi s protokom mlijeka.

Još jedna prednost ove pozicije kod novorođenčadi je stimulacija trbuha. Obično nakon hranjenja u tom položaju, djeca manje pate od plina i kolike.

POGLEDAJ 7. "Overhang"

Hranjenje u ovom položaju može biti korisno i za majku i za bebu. Za majku, ovo je prilika da ispraznite središnje i donje režnjeve u dojci. Hranjenje beba je prikladno kada ga sisate teško za njega. To može biti istina za slabe bebe ili za one koji nakon boca odbiju uzeti grudi, jer Teško je izdvajati mlijeko iz dojke.

Foto držanje dojke

Feed, viseći odozgo, može biti na krevetu i na stolu. U prvom slučaju, majka dobiva sva četverostruka preko bebe i daje mu dojku. U drugom slučaju, majka može postaviti mrvicu na stol za presvlačenje i saviti se nad njim. Glava djeteta treba biti lagano okrenuta na svojoj strani.

POGLAVLJE 8. "Jahanje majke"

Izgleda kao pozicija "beba na mami"

Fotografija hrane za bebe predstavlja mamu

Starija djeca više ne vole leći. Jednom kad beba ovlada sjedalom - možete ga hraniti, sjediti na nogama na principu "trbuhu do trbuha". U takvom je položaju vrlo pogodno mijenjati dojku: nema potrebe za prevrncem, pomicanje djeteta. Ova pozicija je posebno prikladna za hranjenje tijekom hladnoće. U uspravnom položaju, čvor je rjeđe postavljen, tako da sisanje bebe dojke je mnogo lakše i udobnije, ležeći tjednima.

Kako hraniti malu dojku?

Volumen dojki nema apsolutno nikakav utjecaj na količinu mlijeka, tako da možete hraniti malu dojku tako dugo i produktivno kao veliku. Jedino je pitanje pronaći udobne posture i prilagoditi se njihovim osobinama.

Neke posebne posture za hranjenje malih grudi teško je odabrati. Možete se hraniti na bilo kojem mjestu, ali negdje mama će morati malo više saviti ili podići dijete malo više. Najudobniji položaj u ovoj situaciji je "Laganje na vašoj ruci".

Lactostasis hranjenje

Uz stagnaciju mlijeka u dojci, sva nastojanja žene koja se brine trebala bi biti usmjerena na pražnjenje režnjeva u kojima se mliječni čep stvara. Hraniti, a ne samo dopušteno, ali svakako neophodno, jer se nitko ne može nositi s usisavanjem mlijeka, kao dijete.

Položaji za hranjenje tijekom laktozaze odabrani su na temelju dojke koja stagnira. To se može odrediti jednostavnim osjećajem prsa: mjesto stagnacije manifestira se kao bol i zbijenost. Tada morate slijediti ovo pravilo: beba najviše od sisati mlijeko iz onog dijela dojke na koji se brada podupire kada se hrani. Bez obzira na držanje, to će biti izmjena jednog od osnovnih poza koje smo prethodno razgovarali.

Svaka mama za hranjenjem iskustva čini se omiljenim i manje omiljenim pozama. Budući da je dojenje proces u kojem sudjeluju dvije osobe, majke, zajedno s bebama, odabiru najudobnije položaje za sebe, prilagođavajući ih svojim osobinama i potrebama.

Podići za hranjenje beba: 14 pozicija za svaki dan

Treba li majka koristiti ono što predstavlja za hranjenje bebe? Što će biti najprikladnije? Što se preporučuje za mlade majke koje su podvrgnute carevima i za uklanjanje laktozaze? Četrnaest točnih mjesta za dnevnu hranu i prirodnu tehniku ​​primjene.

U sovjetskim vremenima, ženama je ponuđen jedini ispravni položaj za hranjenje. Tražila je da sjedne na krevet stavljajući klupu pod nogu. Smatra se da u tom položaju majčino mlijeko bolje odlazi iz dojke, odnosno rizik od stagnacije se smanjuje.

Danas se taj pristup smatra nerazumnim. Bez obzira na položaj u kojem žena hrani, mlijeko se potpuno uklanja iz dojke ako se promatraju tri komponente:

 • česta primjena, "na zahtjev";
 • koristiti više mjesta;
 • slobodna mjesta dojke: majka ne podržava dojku kada beba sranje.

Glavni pristup odabiru položaja za hranjenje, preporučio konzultanti za GW, - mama bi trebala biti udobna. Osim toga, različiti položaji pomažu u rješavanju različitih zadataka.

Rješenje za probleme nakon poroda

U postpartum razdoblju, žena može suočiti s različitim problemima. I u svojoj odluci pomaže udobnom držanju za hranjenje novorođenčadi.

 • Umor. U prvih tjedana nakon porođaja, žensko tijelo radi punim kapacitetom. Generička aktivnost je ogroman stres za tijelo, uzima puno energije. Privremeno poboljšava dobrobiti žene, promjenu hormonskog podrijetla, jer tijekom razdoblja rada postoji snažno oslobađanje endorfina, što doslovno nadahnjuje ženu, čineći joj osjećaj napetosti energije. Međutim, hormonska razina postupno se stabilizira, a umor se prevrće nad ženom. Dobar odmor vam omogućuje da se nosite s njom, ali kako možete naći vremena za to, ako je dijete uvijek na dohvat ruke? Dojenje će biti odgovor! Koristite one poze u kojima se možete opustiti i uživati ​​u djetetu s djetetom. Nekoliko sati odmora tijekom dana pomoći će vam da se brzo oporavite.
 • Bol. Ako je rođenje bilo teško ili neprirodno, žena osjeća nelagodu postoperativne rehabilitacije. Šivanje na prepone isključuje mogućnost sjedenja, odnosno, takva mjesta za hranjenje privremeno su zabranjena. Nakon cezariannog odjeljka treba se koristiti postures za hranjenje djeteta, ne dopuštajući pritisak u abdomenu. Pokušajte s nekoliko mjesta kako biste odabrali najbolje i smanjili bol.
 • Lactostasis. Tradicionalno, žene odabiru jednu ili dvije udobne položaje za hranjenje. Međutim, u slučaju stagnantnog mlijeka potrebno ih je mijenjati. Nastajanje stagnacije posljedica je činjenice da neke od mliječnih režnja nisu potpuno otpuštene. Kako bi se spriječila laktozaza, preporučljivo je koristiti par, ali veći broj položaja, što će omogućiti da se svi dijelovi dojke oslobode visokom kvalitetom. Ako se, međutim, stvori stagnacija, bit će potrebno promijeniti položaj suprotno, jer se obično formira lactostasis na poleđini dobro oslobođenog mliječnog režnja.

Priprema za hranjenje

"Zadaća žene je da organizira hranjenje na takav način da je prikladna za nju", rekla je Irina Ryukhova, savjetnica za dojenje. - Pripremite jastuke, potpuno prekrivene s njima, kao tijekom trudnoće. Osjećajte se što opuštenije, a minuta hranjenja donijet će vam zadovoljstvo za vas i dijete. "

Važno je ukloniti zbunjujuće i nadražujuće čimbenike, tako da se približite u sobi sami s bebom, ako je potrebno. Tijekom hranjenja, oštar osjećaj gladi često se "pomiče" na ženu. Ako ste skloni ovim "napadima", postavite ploču s užitkom i čašom soka u blizini. Trebali biste imati sve pri ruci.

Predlažemo vam da proučite položaj za dojenčad novorođenčadi s fotografijama i videozapisima: ležanje, sjedenje i stajanje. U svakom položaju slijedite ispravno pričvršćivanje djeteta kako biste izbjegli pukotine na bradavicama i druge neugodne posljedice nepravilnog hranjenja.

Laž

Najudobniji položaj za dojenje - laganje. Oni pomažu ženi da se opusti, čak možete spavati pored djeteta, jer u prvim danima svog života dovoljno je dugo.

Odredite prikladno mjesto za hranjenje: kauč ili krevet. Sofe s leđima su udobne i sigurne: ako je potrebno, možete ga ostaviti bez opasnosti od padanja mrvica.

S druge strane

Jedna od popularnih stavova koje koriste žene koje prolaze kroz carski rez. Uklanja pritisak na bolni trbuh koji pomaže mami lakše premještati postoperativno razdoblje. Situacija postaje glavni miran noćni hranjenje prilikom spavanja zajedno. Ni ti ni dijete nećete se probuditi jesti noću.

 1. Lezi na svoju stranu, ne dopusti naglasak na lakat. Stavite mali jastuk pod glavu.
 2. Stavite bebu u blizinu strane, odmah ispod bradavice. Važno je da mu je glava bačena natrag, što će omogućiti dobru otvorenu usta.
 3. Stavite dojku u usta djeteta. Držite mrvicu rukom ispod lopatica.
 4. Stavite dijete ispod stražnje strane valjka ručnika, ako namjeravate drijemati.

Ova pozicija možda nije prikladna za majke sićušnih mrvica, jer dijete ne može doći do bradavice dok leži na svojoj strani. U tom slučaju upotrijebite sljedeću poziciju.

Pri ruci

Glava bebe malo je podignuta. To pomaže riješiti problem razlike u razini bradavice s obzirom na usta. Mama ne treba doprijeti do djeteta, što često stvara neugodnosti: lukovi se utihnu, bol se osjeća u leđima.

 1. Lezi na svoju stranu, udobno sjedite.
 2. Stavite bebu pored bok, stavite na podlakticu.
 3. Držite se dupe iste ruke. Slobodno prsa bez hrane.

Da bi vam bilo ugodno, pružite podršku za glavu. Stavite jastuk, ali ne ležite na njemu visoko, neka ramena ostanu na krevetu. Zato nećete dopustiti bol u vratu.

Jastuk za bebu

Umjesto vlastite ruke, koristite jastuk za podršku djetetu. Vaše će ruke ostati slobodne, a dijete će lako doći do bradavice.

 1. Postavite jastuk na krevet, leže uz rame.
 2. Postavite dijete na bok na jastuku.
 3. Držite dijete za noževe ramena, stavite dojku u usta.

Pazite da vam jastuk leži što je moguće čvrsto. Za pravilno hranjenje je potrebno da je beba trbuščić je pritisnuta protiv tvoje.

Jastuk za mamu

U tom položaju žena daje hranu gornju dojku. To pomaže u rješavanju problema stagnirajućeg mlijeka u bočnom režnju mliječne žlijezde, koja je slabo oslobođena u drugim položajima.

 1. Stavite jastuk pod glavu, leži na vašoj strani, nagnite malo naprijed.
 2. Postavite dijete pored strane.
 3. Stavite gornju dojku u usta, držite dijete za magarcu s istom rukom.

Veći jastuk prikladan je ovom položaju, ali samo trebate leći na glavi kako biste spriječili bol u vratu.

utičnica

Neobicno na prvi pogled, poziciju koja će vam pomoći u rješavanju problema stagnirajućeg mlijeka. Ako je došlo previše, a dijete nije moglo u potpunosti osloboditi dojku, postoji rizik od razvoja laktozaze.

Pridonosi neravnomjerno oslobađanje mliječnih žlijezda: ne postoji stagnacija u režanjima prema kojima se brada djeteta okreće tijekom hranjenja. Stoga, osjećaj pečata u prsima odozgo, među svim pozama za hranjenje djeteta, odaberite "utičnicu" koja će vam pomoći kod laktozaze.

 1. Naslonite se na jastuk bočno. Stavite lakat iza glave tako da jastuk bude u pazuh.
 2. Stavite dijete pored strane tako da noge "gledaju" u suprotnom smjeru od vas.
 3. Stavite u usta najbliže prsima, držite oštricu ramena.

Za hranjenje s utičnicom, položiti na stranu na kojoj je kovčeg stagnirala.

S izbočenjem

Položaj je identičan hranjenju na strani, ali majka je na lakat. Kao rezultat toga, mliječne žlijezde visi nad djetetom, što pomaže povećati protok mlijeka. Ovo se držanje treba koristiti tijekom halafikacije kako bi stimulirala proizvodnju mlijeka, ako je potrebno, povećanu potrošnju. Dobro je za vraćanje bebe iz boce do dojke, jer olakšava proces dobivanja hrane od nje.

 1. Lezi na tvojoj strani, stojite na lakat.
 2. Stavite dijete na bok, pritisnite trbuh na trbuh.
 3. Stavite prsa u usta slobodnom rukom.

Teško je hraniti u takvom položaju duže vrijeme, jer ruka na koju se naginjate brzo postaje tup. Stoga ga koristite samo u "posebnim" situacijama.

Sjedeći položaji

Podići za hranjenje novorođenčad kod sjedenja se tradicionalno i široko koristi. Dopustite mami da se "hrabri" kako bi brzo hranili bebu. Prikladno ako stavite mrvicu na spavanje, jer je s tog položaja lakše ustajati i pomaknuti mrvicu na krevetić.

Za prikladnu hranidbu pokupite pravo mjesto. To može biti kauč ili stolica s mekim naslonima za ruke. Neke žene primjećuju praktičnost stolaca za ljuljanje, u kojima mogu uzeti drijemež, čak i hranjenja u sjedećem položaju.

jasle

Klasična pozicija u kojoj je dijete smješteno u majčinim rukama. To je najviše udobnost za bebu, koja može zauzeti poziciju blizu onoga u kojem je bila u trbuhu moje majke. Ali za mamu, to nije tako zgodan. Uz dugotrajno hranjenje, ženska je leđa zanijemena, pogotovo ako se naginje naprijed. Da biste izbjegli neugodne osjećaje, čak i ako ste s djetetom sjedili u rukama, bolje je lagano se nasloniti na jastuk ili naslon.

 1. Sjednite na kauč, zauzmite udobnu poziciju.
 2. Uzmi mrvice na rukama tako da mu se glava stavi na lakat.
 3. Okreni ga i drži ga do trbuha. Uhvatite svoju slobodnu ruku preko magle, malo više da podupre naslon sjedala.
 4. Provjerite je li usta smještena neposredno ispod bradavice, ali snimanje je moguće.
 5. Dajte prsima. Stavite ruku koja drži glavu na jastuk.

Prvo, potreban vam je visoki jastuk, jer ćete morati držati svoju ruku dovoljno visok. Provjerite je li glava mrvica bačena natrag. Tako će moći slobodno disati s izljevom i potpuno sisati mlijeko s dojke.

Natkrivena jaslica

Položaj će vam pomoći u hranjenju novorođenčeta, koji još nije naučio dobro uhvatiti bradavicu. Ona pruža najbolju fiksiranost glave, u kojoj su usta najbliža prsima.

 1. Sjednite na kauč, stavite jastuk na koljena.
 2. Uzmite dijete s desne strane, držite glavu dlanom. Ispravite je prstima dok ruka podupire leđa i ramena.
 3. Dovedite dijete na lijevu dojku, stavite ga u usta, držite je.
 4. Provjerite je li prianjanje ispravno, a zatim ga ne morate držati rukom.
 5. Stavite dječju ruku na jastučić.

U tom položaju, glavno opterećenje se stavlja na dječju držač, tako da se može umoriti. Dok je dijete tamo, možete lagano mijenjati ruke. Ili, pazite da beba dobro sisanja dojku, prebaci ga u redoviti krevetić.

Od ispod ruke

Roditelji rijetko koriste majke koje rade, međutim, zbog praktičnosti, nije niža od klasičnog jaslica. Također će biti korisno u rješavanju nekih problema. "Nakon carskog dijela, možete koristiti ovu poziciju da ublažite pritisak na području bolnog trbuha", kaže Irina Ryukhova, konzultantica GV-a. - Također će biti korisno ako majka ima ravne bradavice da je dijete teško uhvatiti. Ona će pomoći smirivanju hiperaktivnog djeteta i pružiti udobno hranjenje kad se dijete "izbaci" u svojim uobičajenim položajima, ne dopuštajući svojoj majci da ga zadrži ".

 1. Sjednite udobno, stavite jastuk ili jastuk ispod struka. Postavite drugi jastuk na stranu koju namjeravate hraniti.
 2. Uzmite desertnu mrvicu, stavite mu noge iza leđa.
 3. Okreni trbuščić bebe na svoju stranu i zabravite glavu i vrat dlanovima. U ovom slučaju, lakat drži magarca.
 4. Pazite da su usta smještena na razini bradavice, staviti u prsa.
 5. Stavite ruku na bebu na jastuku.

U ovom položaju, samo glava djeteta izlazi iz ruke majke. Dobra podrška spasiti će vašu ruku od umora, pa za podršku odaberite visoki i gusti jastuk.

Na koljenima

Pozi za odrasle bebe koje savršeno svladavaju. Starija djeca "uhvatiti", tako da mama čučan na kauču da priložite na prsima. Možete ga koristiti kada beba počne sjesti, tj. Nakon šest mjeseci.

 1. Sjednite na kauč, naslonite se na leđa.
 2. Sjednite dijete na koljenima okrenutim prema vama. Stavi noge iza leđa.
 3. Ponuda mrvice grudi.

U tom položaju beba može gledati majku i čak komunicirati s njom, sisavši mlijeko. Zato voli toliko većine beba.

Stalni položaji

Ove odredbe će postati "spasilac" kada majka treba položiti "čišćenje" dijete ili obaviti kućanske poslove, a mrvica moli na rukama. Dopuštaju da ne prekidaju hranjenje ako trebate susresti svog tatu koji se vratio kući.

Bolest pokreta

To je slično klasičnom kolijevku, u kojoj majka stoji i polako trese mrvice. Omogućuje vam smirivanje uzrujanog djeteta, pomaže mu da zaspi.

 1. Uzmi dijete u svoje ruke.
 2. Postavite glavu na lakat, s istom rukom držite pod magom.
 3. Stavite trbuščić na trbuh, hranite prsa slobodnom rukom.

Prikladno je hraniti novorođenče i kretati se jednom rukom. Kada dijete raste, bolje je držati ga objema rukama.

Na bedro

Pozicija za bebe sklona učestaloj regurgitaciji. Mrkva je okomita, pa jede tiho, bez gutanja zraka. Omogućuje smanjenje intenziteta odljeva mlijeka kod žena s hiperklaktacijom, rješava problem gušenja djeteta.

 1. Uzmi dijete u svoje ruke.
 2. Držeći se pod guzicom, učvrstite glavu ispod bradavice.
 3. Stavite prsa u usta slobodnom rukom.

Obično u takvim položajima, bebe brzo nađu dojke. Mjesto ispod bradavice uzrokuje podizanje glave i široko otvorenih usta. To pomaže pravilnom snimanju dojke.

Dijete staje

Situacija za starije djece koja su pričvršćena za "majčin sustav" za uživanje ili se smiruju.

 1. Stani na koljena.
 2. Zagrli dijete za ramena i magarca, čvrsto ga držite.
 3. Dopustite mu da uzme grudi i sisati ga po potrebi.

Tipično, ti "zalogaje" traju samo par minuta. Nakon toga dijete se vraća u igre.

U remenju

Hranjenje u remenima korisno je za šetnju ili u brigu o kući. Učvršćivanje bebe na majčinom prsima stvara bliski kontakt, u kojemu će mrvica biti zamoljena da ga hrani.

 1. Oslobodite dojku, hranite je djetetu.
 2. Pazite na pravilan dodir: obično glava djeteta iznad razine bradavice u remen. Ako hranjenje uzrokuje nelagodu, premjestite dijete na položaj zaustavljanja.

Nakon što ste ovladali tehnikom hranjenja u remen, možete se lako hraniti u svim uvjetima: kod kuće i na ulici.

Tehnika samodjeljivanja

Bez obzira koliko su stručnjaci napisali ispravne posture za hranjenje novorođenčadi, svaki par majke-bebe imat će svoje vlastite nijanse. Tako kaže američki savjetnik za dojenje, profesor pedijatrije Susan Colson.

Godine 2008. prezentirala je disertaciju o dojenju kao prirodnom procesu interakcije između majke i djeteta. A ona je predložila praksu odbijanja da nametne bilo kakve poze za hranjenje, zamjenjujući ih "samopoštovanjem".

Self-priming tehnika omogućuje mama da se opustite što je više moguće. I sam dijete da pronađe udobnu poziciju za privitak. Profesor ju je promatrao u životinjskom svijetu, gdje se majke jednostavno naslanjaju na leđima ili bočno, dopuštajući djeci da sami pronađu bradavicu i počnu hraniti.

Preporuke za žene što je moguće jednostavnije.

 • Oslobodite dojku i skinite dijete. U tehnici samo-primjene, kontakt kože i kože je važan.
 • Lezite na kauču ili sjedite na stolici gdje ćete biti najudobniji. Koristite jastuke za podršku glavi, leđima i nogama. Najudobniji položaj koji se naslanja. Uključite televizor ako vam pomaže da se opustite.
 • Stavite bebu na trbuh. Održavati ruke, u pravilu, nije potrebno.
 • Dodirnite bebinu obraz, pomažite mu da duboko uhvati bradavicu. Dobar prianjanje dobiva se postavljanjem usta ispod bradavice.
 • Pokrijte sebe i svoju bebu s udobnim pokrivačem kada uhvati bradavicu i opusti se dok skrb.

Djeca vole spavati, ležeći na trbuhu moje majke. I ti možeš ostati dok je maca sranjela. Ako glava počne padati na svoju stranu, poduprijeti je rukom. Radi praktičnosti, naslonite se oko naslonjača ili stavite jastuk ispod nje.

Svi pozivi za hranjenje djeteta prikazani su u obliku općih preporuka. Svaka majka će moći pronaći najudobnije pozicije koristeći ove tehnike. Korištenjem različitih položaja postiže se ne samo praktičnost dojenja, već i učinkovita prevencija problema mliječnih žlijezda: pukotina, lactostasis, mastitis.

Tajne savršene mame: pozira za hranjenje novorođenčadi

Dojenje je jedna od najvažnijih veza u pravilnom razvoju i zdravlju djeteta.

Nije iznenađujuće da većina mama pokušava dojiti svoje bebe koliko god je to moguće, provodeći nekoliko sati dnevno na ovaj postupak. Da bi taj proces donio majku i bebu samo radost i užitak, trebate odabrati prave posture za hranjenje novorođenčadi.

Kakve su to?

Kakav bi položaj trebao biti preferiran, ovisno o situaciji?

U ovom članku ćemo otkriti sve tajne pravilnog dojenja.

Hranjenje poza

Postoji nekoliko vrsta položaja za hranjenje, omogućujući majci da sjedne što je udobnije i čvrsto moguće kako bi držalo dijete u blizini dojke. Pročitajte i trenutni članak: Pravilno vezanje djeteta na prsa >>>

Pose "kolijevka"

Ovo je najpoznatiji stav za dojenje, kada dijete leži u rukama majke, kao u udobnom krevetiću. Razmislite o tome kako dijete zadržati u položaju "kolijevka":

 • glava djeteta treba biti smještena na zavoj ručice, koja se nalazi na istoj strani kao i prsa, na koju će se mrvica nanositi;
 • četkica iste ruke mora poduprijeti leđa ili djetetovu guzicu;
 • dlan s druge strane bi trebao biti smješten u lumbalnu regiju djeteta;
 • Mama bi trebala odmotati novorođenče u sebe i pritisnuti ga do trbuha.

Postoji još jedna vrsta poza koja se zove "Crosscrib". Njegove razlike su kako slijedi.

 1. Tijelo djeteta potpuno se nalazi na podlaktici savijene ruke majke, koja četkom ove ruke podupire je samo ispod leđa;
 2. Uz dlan druge ruke, ona bi trebala držati glavu djeteta.

S takvim položajem za dojenje, majka može usmjeriti i pritisnuti djetetovu glavu na prsa kako bi se osiguralo duboko držanje areole i bradavica. U pravilu, ova pomoć i korekcija potrebni su za preranu ili oslabljenu djecu. Također, ta je pozicija prikladna za prve dane hranjenja novorođenčadi, kada upravo uči sisati mlijeko. Pročitajte važan članak: Dojenje >>>

Držanje djeteta na položaju "kolijevke" sama majka može imati različite pozicije:

 • sjediti na stolcu ili stolici;
 • sjediti na krevetu ili podu s nogama prešli na turskom;
 • sjediti na fitballu;
 • stajati ili šetati po sobi.

Posljednja dva poza se koriste ako majka također pokušava gurati bebu tako da brzo spava.

Treba napomenuti da za ženu, sve vrste "kolijevke" se ne smatraju najprikladnijim položajima za hranjenje novorođenčadi. Ako postupak traje duže od 15 minuta, onda joj se leđa može početi povrijediti, a ruke se onesvijestiti. Da bi se ublažili ti simptomi, preporučuje se da se naslonite i promijenite ruku koja drži dijete češće.

Važno je! Za veću udobnost, kada sjedite u savinutoj ruci, koja drži težinu djeteta, možete staviti jastuk. Postoji čak i poseban jastuk, bumerang s vezicama na leđima, koji vam omogućuje da ga pričvrstite pod majčinu dojku.

Dijete na položaju "kolijevke" osjeća se udobno i sigurno, može čvrsto zagrliti bradavicu i čvrsto ga držati tijekom cijelog hranjenja. U tom položaju brzo jede, a toplina iz majčinega tijela zagrijava trbuh, što poboljšava probavni proces.

PAGE "Od ispod ruke"

PAGE "Od ispod ruke"

Ponos za hranjenje iz pazuha daje mamu veću slobodu, jer dijete ne treba držati u rukama. Treba ga staviti na stranu pri ruci s mamom. Tijelo bebe mora biti postavljeno okomito na majku (noge bi trebale ići iza leđa). U tom slučaju, glava djeteta treba biti smještena u smjeru koljena mama. Najbolje je staviti jastuk ili namotati pokrivač ispod djeteta tako da mu se glava nalazi na razini bradavice.

Ova je pozicija izvrsna za hranidbu laktakazom, jer u tom položaju daje potpuno uklanjanje mlijeka iz srednjeg i donjeg dijela mliječnih žlijezda. Također, preporuča se koristiti položaj "ispod ruke":

 1. nakon carskog dijela;
 2. žene s velikim grudima;
 3. žene s ravnim bradavicama;
 4. kada hranite blizance.

Mama može sjesti ili leći na krevet, naslonjena na lakat. S savijenom rukom držite glavu djeteta. Također s ovim položajem možete sjediti na stolici s velikim naslonima za ruke.

Postavite "prednju stranu"

Nije ugodno, ali vrlo korisno držanje za hranjenje. Dijete se mora staviti na krevet, lagano je okrenuto na bok. Mama bi trebala stajati blizu djeteta na sva četiri, kao da visi nad njim. U tom položaju, mlijeko ide dolje do dna dojke i uzrokuje da bradavica nabubri.

Ta je pozicija prikladna za prevenciju svih vrsta laktozaze (Važan članak na temu: Laktostaza u majci za njegu >>>). Isto tako, ovakvu poziciju treba svladati oni koji se pitaju: "Kako se hraniti malom dojkom?".

Postavite "Laganje"

U tom položaju, i majka i novorođenče leže na krevetu jedan prema drugome. Mama glava bi trebala biti na jastuku ili se nasloniti na savijenu ruku. Glava bebe može se nalaziti na zavoju majke ili na posebno postavljenom jastuku. S druge strane možete:

 • povuci bebu na sebe;
 • udariti ga na leđima;
 • Drži prsa.

Upoznavanje s pravilno hranjenjem novorođenčeta s majčinskim mlijekom dok leži, važno je zapamtiti da se mora staviti na svoju stranu. Ako se samo glava okrene, znatno će otežati proces gutanja mlijeka. Za bolje pričvršćivanje bebe možete staviti poseban valjak ispod leđa.

Učinkovitost ovog položaja leži u činjenici da se dijete može hraniti jednim i drugim grudima, bez preokreta i pomicanja. Da bi se hranila gornja grudi, majka je samo trebala okrenuti više na svojoj strani, lagano se naslonivši na dijete.


Druga varijanta položaja "leži" je mjesto majke i djeteta. To se smatra vrlo korisnim stavom za hranidbu laktakazom, jer je na taj način beba brada usmjerena prema gornjim segmentima mliječnih žlijezda, što doprinosi potpunijem pražnjenju ovog područja od mlijeka i sprječava njegovu zagušljivost.

Pozicija "laganja" prikladna je za upotrebu:

 1. noću;
 2. s dugim procesom hranjenja;
 3. nakon carskog reza.

Također se preporučuje korištenje ove pozicije za hranjenje tijekom epiziotomije (šavovi na perineumu).

PAGE "Dijete sjedi"

U tom položaju majka bi trebala sjesti na mrvicu pred njom tako da mu je glava na razini grudi. Dijete se može staviti na majčin krilo, s jednom nogom savijeno i pritisnutom prema majčinom trbuhu, a drugu je odvojena. Također, dijete se može staviti na majčino bedro. Tada će obje noge slobodno spustiti. O kada dijete može početi sjesti, možete saznati iz članka: Kada dijete počinje sjesti? >>>

Tijekom hranjenja, majka treba podupirati novorođenčad rukom s glavom ili leđom jednom rukom, a s druge strane lagano podići ili pritisnuti grudi.

Takav raspored za hranjenje prikladan je u takvim slučajevima:

 • dijete preko 6 mjeseci;
 • mrvica često pljuje;
 • beba ima bol u nosu ili ušima;
 • mlijeko snažno protječe iz dojke;
 • novorođenče gubi mnogo mlijeka.

Budući da se na toj poziciji dijete nije jako usko povezano s majkom i ima širok spektar pogleda, on se često može zanemariti. Potrebno je osigurati da dijete neprestano sisati mlijeko i ne dopušta mu da previše okrene glavu.

Za majku je ovo držanje prikladno jer joj omogućuje da znatno smanji opterećenje na svojim rukama (u dobi od šest mjeseci, djeca teže oko 8 kg). No, s druge strane, s takvim rasporedom, dijete neće moći penjati se ili prebaciti na drugo mjesto bez prekida postupka hranjenja.

Položite "Top na mamu"

Ta pozicija ima još nekoliko naziva:

 1. australski;
 2. samoprikladyvanie;
 3. opušteno hranjenje.

Podići za hranjenje dojkom "Odozgo prema majci"

Može se smatrati još jednim načinom dojenja kako leži. Mama mora ležati na krevetu (bolje je staviti jastuke ispod glave i pod rukama) i staviti dijete na vrh trbuha. Dijete će intuitivno pronaći bradavicu, majka ga samo treba podupirati i lagano voditi.

Ova pozicija omogućuje ženama da se opustite i odmotati tijekom njege. Također se preporučuje za hiperplaziju ili teški tok mlijeka. U položaju "odozgo na majku", dijete neće gušiti, budući da će se pritisak mlijeka značajno oslabiti.

Kako uspješno dojiti dok izbjegavate plin i zatvor, naučite s tečaja Sigurna ishrana za majke koje se bave djetetom >>>

Pravila za prikladan stav za hranjenje

Da bi majka i beba bili udobni tijekom hranjenja, moraju se uzeti u obzir sljedeći faktori.

 • U bilo kojem položaju, bebino tijelo bi trebalo biti u istoj ravnini. Važno je osigurati da se glava, prsa, trbuh i noge okrene na jednu stranu. Inače se u novorođenčadi mogu pojaviti mišići, što dovodi do poteškoća s gutanjem;
 • Nemojte dopustiti da se glava prekine ili naginje naprijed. Ruka mame mora ispravno popraviti glavu djeteta. Međutim, ne biste trebali previše pritisnuti jer mnoga djeca možda ne vole;
 • Potrebno je osigurati da dječja usta uvijek budu na razini bradavica. Također morate paziti da mrvica slobodno disati tijekom jela;
 • Važno je zapamtiti da morate staviti dijete na prsa, a ne da se savijati;
 • Tijekom vremena hranjenja, majka bi trebala biti što udobnija. Morate sjediti ravno, a ne valjati na stranu. Preporučljivo je držati leđa na okomitoj površini. Koristite jastuke, valjane pokrivače ili velike ručnike. Oni bi trebali biti smješteni ispod donjeg dijela leđa, leđa ili ruku, tako da s duljim hranom da se izbjegne pojava bolnih osjeta;
 • Kada koristite držanje hrane koja leži na vašoj strani, poželjno je staviti poseban valjak ispod leđa, i između nogu da biste pričvrstili čvrsto jastuk.

Pogledajte moj video tutorial o pravilnom dojenju:

Nepravilno pozicioniranje žene ili djeteta kad jede može dovesti do različitih problema, kao što su:

 1. pucanje bradavica;
 2. gutanje zraka za bebe;
 3. pojava stagnacije u mliječnim žlijezdama.

Sa neugodnim položajem, dijete će teško potopiti mlijeko pa može biti umoran prije nego što ima dovoljno vremena za jesti i ostati gladan.

Nema ispravnog stava za hranjenje novorođenčeta pogodnih za kontinuiranu uporabu. Preporuča se tijekom dana promijeniti položaj djeteta. To ima važan praktičan smisao, jer se na taj način osigurava pražnjenje svih dimenzija dojke i spriječava se stagnacija mlijeka.

Posebno za dojenje (s fotografijom)

Dojenje bi trebalo biti zadovoljstvo, i za vas i za bebu. Pravilno postavljanje djeteta vodi do pravilnog pričvršćenja. Važno je shvatiti da dijete s bocama ne drži na isti način kao dijete koje dijete doji. Sljedeći položaji za dojenje samo su opće smjernice. Nitko nije pravi način da zadrži dijete. S vremenom, vi ćete naći najudobniji položaj za oboje.

Pose "kolijevka"

Najčešća (klasična) poza za hranjenje. Na slici, majka sjedi "na turskom", ruka koja podupire djetetovu glavu počiva na koljenu, na tom položaju možete se hraniti na krevetu. Međutim, ako vam je teško hraniti s prekriženim nogama, možete sjediti na stolcu (stolac), a zatim staviti ruku na naslon za ruku.

Glava bebe je na visini vašeg prsa, tijelo joj je okrenuto u vašem smjeru, trbuščić je pritisnut protiv majčinog trbuha.

Da biste se hranili lijevom dojkom, glavu i tijelo bebe podržava lijevu podlakticu. Desna ruka podupire dječje stražnjice. Zbog praktičnosti, možete staviti jastuk pod djetetom, kako ne bi dijete držalo na težini. S desne strane (u ovom primjeru) pomažemo dijete da pravilno prihvati bradavicu i areolu.

Položite "Cross cradle"

Druga mogućnost za dojenje je kolijevka. Ova pozicija je posebno pogodna za preranu i slabu djecu, jer majka pruža dodatnu podršku glavi i vratu s jednom rukom. Mama može lako usmjeriti glavu djeteta u smjeru dojke i kontrolirati proces pravilnog vezivanja.

U tom položaju dječak torzo leži na majčinom podlaktici, ispod glave djeteta nema lakta, već otvorenog dlana majke.

PAGE "Dijete sjedi na krilu"

Starije bebe (od 6 mjeseci starosti) vole metodu hranjenja dok sjede na majčinom krilu. Ovaj položaj je također koristan kada vaše dijete ima nos, bol u uhu ili je podložan regurgitaciji. Isti položaj se koristi ako dijete proguta previše mlijeka ili ako mlijeko dolazi prebrzo.

Postavite "na bedro"

Ova pozicija prikladna je za starije dijete. Ako je potrebno, poduprite prsa i donju ruku.

Od minusa takvog hranjenja možete nazvati znatiželju djeteta - u tom položaju morat ćete držati glavu slobodnom rukom, tako da ne okreće glavu tijekom hranjenja.

PAGE "Leži na strani (od dna dojke)"

Vrlo uobičajena pozicija, koja se najčešće koristi noću. Ako dijete spava s majkom, a zatim hranjenje na svojoj strani omogućuje da se obojica jedva probudi dok se hrane.

S ovim položajem, majka i dijete leže na svojoj strani, okrećući se jedni drugima, majka prihvaća bebu. Glava obično leži na majčinoj ruci, tako da su usta na razini bradavice; gornja ruka mama hrani grudi djetetu. Pod glavom moje majke - jastukom. Kad dijete odrasta - može jednostavno ležati pored majke, a gornja ruka ona ga pritišće na nju. Dijete ne bi trebalo ležati na leđima okretanjem glave, inače bi bio neugodno progutati mlijeko.

Hranjenje u ovom položaju je prikladno:

 • ako mama želi spavati, može se hraniti bez ustajanja;
 • odmah nakon carski rez, kad je ležanje supine ili bočno hranjenje može biti prikladnije za nju;
 • ako postoje šavovi na perineumu (s epiziotomijom).

PAGE "Leži na stranu (s gornjeg prsa)"

Možete hraniti dijete koje leži na svojoj strani, naslonjeno na lakat - ali, u tom položaju, ruka brzo umorna, pa se ova pozicija dugo neće raditi. Pod djetetom, možete staviti ravni jastuk da biste ga podigli do prsnog nivoa. U tom položaju mlijeko dolazi od gornje grudi. Ako je potrebno, slobodnom rukom možete podupirati prsa ili lagano udariti dijete na glavi.

Ova pozicija omogućuje majci da hrani dijete s drugom dojkom, ako je iz nekog razloga tijekom hranjenja nezgodno za nju prevaliti na suprotnoj strani i pomicati dijete za hranjenje.

Također, ovaj položaj pomoći će se nositi s stagnacijom usred prsnog koša.

Pose "Valet"

Ono se razlikuje od uobičajenog položaja u lažnom položaju po tome što se dijete nalazi suprotno: noge uz majčinu glavu.

Hranjenje u ovom položaju djelotvorno je ako imate laktozu (stagnaciju u gornjim segmentima dojke). Dijete leži na svojoj strani, da popravi držanje tijela, možete staviti valjak ispod leđa djeteta. Beba će biti usmjerena upravo na tu zonu, što znači da će se mlijeko odande lakše ukloniti.

Postavite "hranjenje" ispod ruke "ili uhvatite loptu"

Također možete hraniti dijete dok sjedi, držeći ga ispod ruke, kada leži preko kreveta.

U tom položaju, opterećenje se uklanja iz područja šavova na carski rez, a mlijeko je dobro uklonjeno s donjih i bočnih režnja dojke, tj. Pražnjenje se događa u područjima gdje je često moguće stagnaciju mlijeka.

Jastuk (ili jastuci) postavljen je za hranjenje u tom položaju, dječja noge izađu iza majčine leđa, dječja glava počiva na majčinoj ruci, ali majka ne smije gurati na prsa.

Pozicija "ispod ruke" korisna je:

 • kada dojite blizance;
 • žena s velikim grudima;
 • za liječenje blokiranja kanala;
 • za vrijeme carskog reza;
 • ako majka ima ravne bradavice (pomaže da bolje uhvatite grudi).

PAGE "Nasloniti se" ispod ruke "

Ova poza može pokušati žene koje još uvijek ne mogu sjesti nakon što je sjeo perineum u ranoj postpartum razdoblju. U tom položaju, lobes dojke, koji se nalaze ispod i ispod, dobro su pražnjeni, što služi kao dobro sprečavanje stagnacije mlijeka u ovom području.

Jedna ruka majke ispod leđa djeteta i podupire djetetovu glavu (kontrolira položaj djetetove glave).

PAGE "Vješanje nad djetetom"

Mama je na svim četveronožama i tkanina nad djetetom koji leži na jastuku. Tako da dijete ne guši s mlijekom, potrebno ga je ne staviti na leđa, ali malo na boku.

Ovo držanje je učinkovito u svim slučajevima laktozaze i prijelazu iz hranjenja s bocom na dojenje. Pod utjecajem gravitacijskog mlijeka lakše se spuštaju kanali i istječe iz prepunih segmenata. Ova pozicija nije tako zgodna jer je korisna.